【期末考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 51.6KB
资源类型 试卷
版本资源 人教(新起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-18 11:23:45

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题18 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Dear pen pal,
My name is Jack. I am from the USA.I am nine years old. I like basketball, and I am good at it. I often play basketball with my friends on the weekend. It is fun. I also like ping-pong, but I can’t play it well.
I am going to China with my parents by plane next month. I am happy and excited. I want to make new friends there. I also want to learn to play ping-pong. Can you play ping-pong Are you good at it
Yours,
Jack
1.Jack is from the UK. ( )
2.Jack is good at basketball. ( )
3.Jack can play ping-pong well. ( )
4.Jack is going to China with his parents by plane this month. ( )
5.Jack wants to learn to play ping-pong. ( )
请根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
My name is Bill. I am 9 years old. I am in Class 3, Grade 4. I usually walk to school. On the weekend, I often go to an English club. Because English is my favorite subject. Joy is my good friend. We are in the same (相同的) class. We often go to school together (一起). She usually plays ping-ping on the weekend. She is good at it. But she is a careless girl. She often forgets (忘记) to take her pencil box to school. So she always asks me “Can I use your pens, please ” “Do you have erasers ”
6.I am Bill. ( )
7.My favourite subject is Chinese. ( )
8.Joy is in Class 3. ( )
9.Joy is good at playing ping-pong. ( )
10.Bill often forgets to take his pencil box to school. ( )
读短文,判断句子与短文内容是否相符,相符的写T,不相符的写F。
Lily has some friends. They want to do different (不同的) jobs in the future. Bill likes toy cars. He has many toy cars. He wants to be a driver. Tom likes trees, flowers and animals. He wants to be a farmer. He can feed many animals on his farm. Mary’s mother works in a hospital. She is a doctor. She often helps sick people. Mary wants to be a doctor, too. Bob wants to be a cook. He likes eating very much. He often cooks delicious food at home. Lily likes music very much. She is good at singing. She wants to teach music at school. What does Lily want to be in the future
11.Bill has many trains and he wants to be a train driver. ( )
12.Tom wants to be a farmer in the future. ( )
13.Mary wants to be a nurse. ( )
14.Bob’s mother often cooks delicious food at home. ( )
15.Lily wants to be a music teacher. ( )
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
I am Sally. My friends and I enjoy our free time. I go camping once a week. It is interesting. Bob likes skating. He goes skating three times a week. Ada is good at street dancing. She wants to learn Chinese dancing. Lily is good at drawing. She goes to an art club once a week.
16.Sally goes camping twice a week. ( )
17.Ada is good at street dancing. ( )
18.Ada wants to learn Chinese dancing. ( )
19.Lily goes to a basketball club once a week. ( )
20.Sally and her five friends enjoy their free time. ( )
I want to do many jobs in the future. On Mondays, I want to be a police officer. That must be a cool job. On Tuesdays, I want to be a doctor. I can help sick people. On Wednesdays and Thursdays, I want to be a teacher. I can teach English. I want to be farmer on Fridays.
What about my weekends Oh, I just want to be myself. I want to play from morning to evening. That sounds fun!
21.I want to do many jobs in the future. ( )
22.I want to be a doctor on Tuesdays. ( )
23.I want to be a worker on Mondays. ( )
24.On Wednesdays and Thursdays, I want to be a teacher. ( )
25.I want to play from morning to afternoon on the weekends. ( )
Steven goes to the park with his father. They have a lot of fun, but now he can’t find his father. He goes to the Information Center. "Excuse me. Can I use your phone I can’t find my dad." The man in the center says, "Sure. Here you are." He calls his father. His father says, "I’m at the hamburger shop." Steven thanks the man. Now he can find his dad.
26.Steven goes to the park with his father. ( )
27.Steven can’t find his father at first. ( )
28.He goes to school. ( )
29.He doesn’t use the man’s phone. ( )
30.His father is at the hamburger shop. ( )
Don’t throw things out of the window. It’s dangerous. You might hurt someone. Don’t cook here. It’s dangerous. A small fire can become a big one. Be careful! Look out for cars. Don’t go against the traffic. Don’t open the door for a stranger. It’s dangerous.
31.Don’t throw things out of the window. It’s dangerous. ( )
32.You can cook here. It’s safe. ( )
33.A small fire can become a big one. ( )
34.Don’t go against the traffic. ( )
35.You can play football in the street. It’s safe. ( )
Kitty loves animals. She has many pets at home. She wants to be a vet (兽医) in the future. Rose likes pretty clothes. She is good at drawing. She wants to be a fashion (时尚) designer (设计师). Jack likes reading stories. He has many books in his home. In the future, he wants to be a writer. I love beautiful hair. I want to help people be beautiful, so I want to be a hair-dresser (理发师)
36.Kitty loves animals. She wants to be a vet (兽医) in the future. ( )
37.Rose isn’t good at drawing. ( )
38.Jack likes reading stories. ( )
39.Jack wants to be a writer. ( )
40.I want to be a teacher. ( )
I am Jane. I usually go to school on foot. My mum works in a supermarket nearby. She usually goes to work by bike. My dad is not so lucky. He has a long way to go every day. He usually goes to work by car. On rainy days, my dad takes me to school in his car. How do you usually go to school
41.Jane usually goes to school on foot. ( )
42.My mum usually goes to work by bike. ( )
43.My dad goes to work by ship. ( )
44.On rainy days, my dad takes me to school in his car. ( )
45.My parents go to work by plane. ( )
There are many people in the street. Two boys are running. A car is coming from behind. It is very dangerous. A girl is riding a bike and talking on the phone. It is not safe. A young man is waiting for the green light. That is safe.
Many children are playing in the park. Some are playing football and some are jumping rope. Some boys are swimming in the lake. That is dangerous.
46.There are many people in the street. ( )
47.A car is coming from behind. It is very dangerous! ( )
48.The girl isn’t riding a bike and talking on the phone. ( )
49.The young man isn't waiting for the green light. ( )
50.Some boys are swimming in the lake. That is dangerous. ( )
I am May. My friends and I all like sports This is Sisi. She often goes roller skating. This is Sam. He likes running. That is Yu Liang. He likes basketball. He wants to be like Yao Ming. I don't like basketball. I like ping-pong. Look, Lucky is jumping rope. He is good at jumping.
51.My friends and I all like sports. ( )
52.Sisi often goes roller skating. ( )
53.Sam doesn't like running. ( )
54.I like basketball. ( )
55.Lucky is good at jumping rope. ( )
My name is Tom. I am nine years old. I like computer games and basketball. I also like drawing, so often go to a drawing club on Sunday. My father often goes fishing on the weekend. My mother often reads books on the weekend. What do you do on the weekend
56.My name is Jack. ( )
57.I am nine years old. ( )
58.I like computer games and basketball. ( )
59.I don’t go to a drawing club on Sunday. ( )
60.My father often goes fishing on the weekend. ( )
Bill likes playing computer games. When Bill’s parents pick fruit, Bill plays computer games. When Bill's family visit his grandparents, Bill still plays computer games. When Bill and his father go fishing, he still plays computer games.
61.Bill doesn’t like playing computer games. ( )
62.When Bill’s parents pick fruit, Bill plays computer games. ( )
63.When Bill’s family visit his grandparents, Bill still plays computer games. ( )
64.When Bill and his father go fishing, he doesn’t play computer games. ( )
65.Bill likes playing computer games. ( )
Venice has many rivers. People don’t travel by car or bike. They travel by gondola. In the desert, some people travel by camel. Camels can walk a long time in the sun. In very cold places, some people travel by sled (雪橇). The sled is pulled by dogs. It is cold but fun!
66.Venice doesn't have many rivers. ( )
67.In Venice, people travel by gondola. ( )
68.Camels can walk a long time in the sun. ( )
69.In very cold places, some people travel by sled. ( )
70.The sled is pulled by cats. ( )
All my friends like sports. Yaoyao is good at roller skating. Joy is good at jumping rope. Mike often plays basketball after school. He is good at it. Binbin often plays ping-pong with his father. They are both good at it. What about me I often run from home to school, because I often get up late. I am good at running.
71.All my friends like sports. ( )
72.Yaoyao is good at playing basketball. ( )
73.Mike often plays basketball after school. ( )
74.Binbin often plays ping-pong with his father. ( )
75.I often walk to school. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文介绍了杰克的兴趣爱好和下个月要和父母去中国的事情。
1.句意:杰克来自英国。根据“My name is Jack. I am from the USA.”,可知杰克来自美国,故答案为F。
2.句意:杰克擅长篮球。根据“I like basketball, and I am good at it.”,可知句子与短文相符,故答案为T。
3.句意:杰克打乒乒球打得很好。根据“I also like ping-pong, but I can’t play it well.”,可知杰克打乒乓球打得不好,故答案为F。
4.句意:杰克这个月要和父母乘飞机去中国。根据“I am going to China with my parents by plane next month.”,可知杰克下个月要去中国,故答案为F。
5.句意:杰克想学打乒乓球。根据“I also want to learn to play ping-pong.”,可知句子与短文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.T 9.T 10.F
【导语】本文介绍了比尔和比尔的朋友乔伊。
6.句意:我是比尔。根据“My name is Bill.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
7.句意:我最喜欢的科目是语文。根据“Because English is my favorite subject.”,可知比尔最喜欢的科目是英语,故答案为F。
8.句意:乔伊在3班。根据“I am in Class 3, Grade 4. Joy is my good friend. We are in the same (相同的) class.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
9.句意:乔伊擅长打乒乓球。根据“She usually plays ping-ping on the weekend. She is good at it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
10.句意:比尔经常忘记带铅笔盒去学校。根据“She often forgets (忘记) to take her pencil box to school.”,可知乔伊经常忘记带铅笔盒去学校,故答案为F。
11.F 12.T 13.F 14.F 15.T
【导语】本文主要介绍了莉莉和朋友们将来想要从事的职业。
11.句意:比尔有很多火车,他想成为一位火车司机。根据原文“Bill likes toy cars. He has many toy cars. He wants to be a driver.” 可知比尔喜欢玩具车,他有很多玩具车,他想成为一名司机,而不是火车司机。句子描述与短文内容不符,故答案为F。
12.句意:汤姆将来想成为一位农民。根据原文“Tom likes trees, flowers and animals. He wants to be a farmer.”可知描述与短文内容相符。故答案为T。
13.句意:玛丽想成为一位护士。根据原文“Mary wants to be a doctor, too.” 可知玛丽想成为一名医生而不是护士,句子描述与短文内容不相符。故答案为F。
14. 句意:鲍勃的妈妈经常在家烹饪美味的食物。根据原文“He often cooks delicious food at home.” 可知鲍勃经常在家里烹饪美味的食物而不是鲍勃的妈妈,句子描述与短文内容不相符。故答案为F。
15.句意:莉莉想成为一位音乐老师。根据原文“She wants to teach music at school.”可知句子描述与短文内容相符。故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.F 20.F
【导语】本文描述了莎莉和她的三个朋友享受他们的空闲时间,喜欢或擅长的事。
16.题干句意:莎莉每周去露营两次。根据I go camping once a week. 可知是每周一次,题干表述不正确,故答案为F。
17.题干句意:艾达擅长街舞。根据 Ada is good at street dancing. 可知题干表述正确,故答案为T。
18.题干句意:艾达想学中国舞蹈。根据She wants to learn Chinese dancing.可知题干表述正确,故答案为T。
19.题干句意:莉莉每周去一次篮球俱乐部。根据She goes to an art club once a week.可知去的是美术俱乐部,题干表述不正确,故答案为F。
20.题干句意:莎莉和她的五个朋友享受他们的空闲时间。根据文章描述朋友是Bob,Ada和Lily,是三个人,可知题干表述不正确,故答案为F。
21.T 22.T 23.F 24.T 25.F
【解析】21.题干句意:我将来想做很多工作。根据I want to do many jobs in the future. 可知题干表述正确,故答案为T。
22.题干句意:我想在星期二当医生。根据 On Tuesdays, I want to be a doctor.可知题干表述正确,故答案为T。
23.题干句意:我想在星期一当工人。根据On Mondays, I want to be a police officer.可知周一是当警察,题干表述不正确,故答案为F。
24.题干句意:在星期三和星期四,我想成为一名教师。根据On Wednesdays and Thursdays, I want to be a teacher.可知题干表述正确,故答案为T。
25.题干句意:我想在周末从早到下午玩。根据Oh, I just want to be myself. I want to play from morning to evening. 可知是从早上到晚上,题干表述不正确,故答案为F。
26.T 27.T 28.F 29.F 30.T
【分析】26.题干句意:史蒂文和父亲一起去公园。根据短文内容Steven goes to the park with his father. 史蒂文和父亲一起去公园。可知,与短文内容相符,故答案为T。
27.题干句意:史蒂文一开始找不到父亲。根据短文内容They have a lot of fun, but now he can’t find his father. 他们玩得很开心,但是现在他找不到父亲了。可知,与短文内容相符,故答案为T。
28.题干句意:他去了学校。根据短文内容 He goes to the Information Center. 他去了信息中心。可知,与短文内容不相符,故答案为F。
29.题干句意:他没有使用男人的电话。根据短文内容The man in the center says, "Sure. Here you are." He calls his father. 中心的人说:“好的。给你电话。”他给父亲打电话。可知,与短文内容不相符,故答案为F。
30.题干句意:他的父亲在汉堡店里。根据短文内容His father says, "I’m at the hamburger shop." 他父亲说:“我在汉堡店里。”可知,与短文内容相符,故答案为T。
31.T 32.F 33.T 34.T 35.F
【分析】31.题干句意:不要把东西扔到窗外。这很危险。根据短文内容Don’t throw things out of the window. It’s dangerous.不要把东西扔到窗外。这很危险。可知与短文内容相符,故答案为T。
32.题干句意:你可以在这里做饭。它是安全的。根据短文内容Don’t cook here. It’s dangerous. A small fire can become a big one. 不要在这里做饭。这很危险。小火会变成大火。可知与短文内容不相符,故答案为F。
33.题干句意:小火会变成大火。根据短文内容A small fire can become a big one. 小火会变成大火。可知与短文内容相符,故答案为T。
34.题干句意:不要违反交通。根据短文内容Be careful! Look out for cars. Don’t go against the traffic.小心!注意汽车。不要违反交通。可知与短文内容相符,故答案为T。
35.题干句意:您可以在街上踢足球。它是安全的。虽然短文中没有具体提到这种情况,但依据常识根据短文主旨可知:在街上踢足球这种行为是违反交通的,是很危险的。可知与短文内容不相符,故答案为F。
36.T 37.F 38.T 39.T 40.F
【分析】36.句意:基蒂喜欢动物。她想将来成为一名兽医。根据Kitty loves animals. She has many pets at home. She wants to be a vet in the future. 基蒂喜欢动物。她家里有许多宠物。她想将来成为一名兽医。可知句子与短文相符,故答案为T。
37.句意:罗斯不擅长画画。根据Rose likes pretty clothes. She is good at drawing.罗斯喜欢漂亮的衣服。她擅长绘画。可知句子与短文不符,故答案为F。
38.句意:杰克喜欢读故事。根据 Jack likes reading stories.杰克喜欢读故事。可知句子与短文相符,故答案为T。
39.句意:杰克想当作家。根据Jack likes reading stories. He has many books in his home. In the future, he wants to be a writer. 杰克喜欢读故事。他家里有很多书。将来,他想成为一名作家。可知句子与短文相符,故答案为T。
40.句意:我想成为一名教师。根据I love beautiful hair. I want to help people be beautiful, so I want to be a hair-dresser.我喜欢漂亮的头发。我想帮助人们变得美丽,所以我想成为一名美发师。可知句子与短文不符,故答案为F。
41.T 42.T 43.F 44.T 45.F
【分析】41.题干句意:简通常步行上学。根据短文内容I am Jane. I usually go to school on foot. 我是简。我通常步行上学。可知与短文内容相符,故答案为T。
42.题干句意:我妈妈通常骑自行车去上班。根据短文内容My mum works in a supermarket nearby. She usually goes to work by bike.我妈妈在附近的一家超市工作。她通常骑自行车去上班。可知与短文内容相符,故答案为T。
43.题干句意:我爸爸坐船去上班。根据短文内容My dad is not so lucky. He has a long way to go every day. He usually goes to work by car.我父亲不太幸运。他每天还有很长的路要走。他通常开车去上班。可知与短文内容不相符,故答案为F。
44.题干句意:在下雨天,爸爸带我坐他的车上学。根据短文内容 On rainy days, my dad takes me to school in his car.在下雨天,爸爸带我坐他的车上学。可知与短文内容相符,故答案为T。
45.题干句意:我的父母乘飞机去上班。根据短文内容She usually goes to work by bike. He usually goes to work by car. 妈妈骑自行车上班,爸爸开小汽车上班。可知该句与短文内容不相符,故答案为F。
46.T 47.T 48.F 49.F 50.T
【分析】本文主要讲了孩子们在街道上和公园做的危险的事情。
46.句意:街道上有很多人。根据There are many people in the street.,可知句子描述正确,故答案为T。
47.句意:一辆汽车从后面开过来。太危险了!根据A car is coming from behind. It is very dangerous.,可知句子描述正确,故答案为T。
48.句意:那个女孩没有边骑自行车边打电话。根据A girl is riding a bike and talking on the phone.,可知那个女孩边骑自行车边打电话,故答案为F。
49.句意:这个年轻人不在等绿灯。根据A young man is waiting for the green light.,可知年轻人在等绿灯,故答案为F。
50.句意:一些男孩正在湖里游泳。那很危险。根据Some boys are swimming in the lake. That is dangerous.,可知句子描述正确,故答案为T。
51.T 52.T 53.F 54.F 55.T
【分析】51.句意:我和我的朋友都喜欢运动。从文中句子“ My friends and I all like sports”得知我和我的朋友都喜欢运动。题干与原文相符合,故答案为T。
52.句意:西丝经常去溜冰。从文中句子“This is Sisi. She often goes roller skating.”得知西西经常去溜冰。题干与原文相符合,故答案为T。
53.句意:山姆不喜欢跑步。从文中句子“This is Sam. He likes running.”得知萨姆喜欢跑步。不是不喜欢,题干与原文不符合,故答案为F。
54.句意:我喜欢篮球。从文中句子“ I don't like basketball.”得知我不喜欢篮球。题干与原文不符合,故答案为F。
55.句意:幸运儿擅长跳绳。从文中句子“ Lucky is jumping rope. He is good at jumping.”得知幸运儿擅长跳绳。题干与原文相符合,故答案为T。
56.F 57.T 58.T 59.F 60.T
【分析】短文大意:短文介绍了汤姆一家周末的活动。
56.句意:我的名字是杰克。根据短文中的My name is Tom.我的名字是汤姆。可知该句不符合题意,故答案为F。
57.句意:我九岁。根据短文中的I am nine years old.我九岁。可知该句符合题意,故答案为T。
58.句意:我喜欢电脑游戏和篮球。根据短文中的I like computer games and basketball. 我喜欢电脑游戏和篮球。可知该句符合题意,故答案为T。
59.句意:在星期日我不去绘画俱乐部。根据短文中的 I also like drawing, so often go to a drawing club on Sunday. 我也喜欢画画,因此在星期日我经常去绘画俱乐部。可知该句不符合题意,故答案为F。
60.句意:在周末我的爸爸经常去钓鱼。根据短文中的My father often goes fishing on the weekend. 在周末我的爸爸经常去钓鱼。可知该句符合题意,故答案为T。
61.F 62.T 63.T 64.F 65.T
【分析】61.句意:比尔不喜欢玩电脑游戏。根据Bill likes playing computer games. 可知是喜欢,故答案为F。
62.句意:当比尔的父母摘果子的时候,比尔在玩电脑游戏。根据 When Bill’s parents pick fruit, Bill plays computer games. 可知正确,故答案为T。
63.句意:当比尔的家庭拜访爷爷奶奶的时候,比尔仍然在玩电脑游戏。根据 When Bill's family visit his grandparents, Bill still plays computer games. 可知还在玩,故答案为T。
64.句意:当比尔和他的爸爸去钓鱼,他不玩电脑游戏。根据 When Bill and his father go fishing, he still plays computer games. 可知还在玩,故答案为F。
65.句意:比尔喜欢玩电脑游戏。根据Bill likes playing computer games. 可知是喜欢,故答案为T。
66.F 67.T 68.T 69.T 70.F
【分析】文章大意:本文介绍了几种不同的地区的人们使用的交通工具。
66.句意:威尼斯没有很多河流。由文中“Venice has many rivers.”可知威尼斯有很多河流,故此题错误,故答案为F。
67.句意:在威尼斯,人们乘吊船旅行。由文中“They travel by gondola.”可知在威尼斯人们乘吊船旅行,故此题正确,故答案为T。
68.句意:骆驼可以在阳光下行走很长时间。由文中“Camels can walk a long time in the sun.”可知骆驼可以在阳光下行走很长时间,故此题正确,故答案为T。
69.句意:在非常寒冷的地方,一些人乘雪橇旅行。由文中“In very cold places, some people travel by sled (雪橇).”可知在非常寒冷的地方,一些人乘雪橇旅行,故此题正确,故答案为T。
70.句意:雪橇被猫拉着。由文中“The sled is pulled by dogs.”可知雪橇被狗拉着,故此题错误,故答案为F。
71.T 72.F 73.T 74.T 75.F
【分析】短文大意:短文介绍了我的朋友和我擅长的运动。
71.句意:我所有的朋友都喜欢运动。根据短文中的All my friends like sports.我所有的朋友都喜欢运动。可知该句符合题意,故答案为T。
72.句意:瑶瑶擅长打篮球。根据短文中的Yaoyao is good at roller skating.瑶瑶擅长滑冰。可知该句不符合题意,故答案为F。
73.句意:迈克放学后经常打篮球。根据短文中的Mike often plays basketball after school. 迈克放学后经常打篮球。可知该句符合题意,故答案为T。
74.句意:彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。根据短文中的Binbin often plays ping-pong with his father. 彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。可知该句符合题意,故答案为T。
75.句意:我经常步行去上学。根据短文中的I often run from home to school, because I often get up late.我经常从家跑到学校,因为我经常起的晚。可知该句不符合题意,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录