(共36张PPT)
第三讲 失误防范—明辨干扰
选项,力避惯性思维
“七选五”之所以让考生望而生畏,关键在于一旦出错往往呈链式反应,出现连环错。前两讲从题型思维及解题技法角度讲解了七选五的解题策略,本讲则从如何明辨干扰项,如何规避惯性思维,从防失误角度讲解七选五的满分策略。
一、洞悉命题人设置干扰项的4种方式
1
1
“知其所以然,方能破其然”。唯有了解七选五是如何命题的,才能有针对性的“对症下药”去解答。命题人常采用以下手段命制最强干扰项,迷惑误导考生,检验评价考生是否真正读懂文章、理解文意的能力。
1.貌合神离式
有的干扰项与文章“貌合神离”,即从句式来看符合行文句式特点,但语义与上下文不连贯,或不能与上下文衔接。
[例1] (2025·全国Ⅱ卷·节选)
Unexpected Benefits of Volunteering as a Family
Are you looking for a way to bring your family together Hoping to find a hobby that can be shared by both the little ones and adults?36.Volunteering as a family may be just the thing you need. You may know the “feel-good” emotions that come with helping others, but there are even more unexpected ways volunteering will positively affect the whole family.
·You'll feel like you have more time.
...
·You can live longer if you volunteer regularly.
...
· 39
Volunteering during teenage years has been linked to some major positive effects such as improved grades and increased self-confidence.These effects aren't just short-term but have been proved to affect a teen's well-being in the years to come.
·You'll have more time with family.
...
C.Volunteering has a lifelong effect on kids and teenagers.
F.You may even learn that your kid has a talent you didn't know about before.
[分析] 实心圆点处为段落小标题。如果只看其他段落小标题的句式的话,我们不难发现,其他段落小标题的主语都是You,并且谓语动词中都含有情态动词。如果考生只凭这个共同点就贸然选择的话,就很容易错选F项。阅读全段可知,该段落讨论的是青少年时期做志愿者带来的长期积极影响。C项“志愿服务对孩子和青少年有终生的影响”概括了段落内容,符合语境。干扰项F在句式上与其他小标题相似,但意思上与段落内容大相径庭,属于“貌合神离”。
2.扩缩范围式
干扰项的一部分与段落主旨一致,但讲的范围和上下文语境不一致。面对此类干扰项,考生可从选项出发,先明确选项的范围,再与文章对应。
[例2] (2024·新高考Ⅰ卷·节选)
For well over a hundred years the most influential English dictionary was Samuel Johnson's Dictionary of the English Language published in 1755. “To make dictionaries is dull (乏味) work,” wrote Johnson, illustrating one definition of “dull”. 40 A few minutes spent casting your eye over a page or two can be a rewarding experience.
C.But I still don't want to replace them.
D.But a dictionary can be a pleasure to read.
[分析] 本题单纯利用转折关系难以确定C项和D项,此时可以从干扰项特征来分析。选项C中出现了代词them, 而前文只提到一本词典,显然,该干扰项属于“扩大范围”,可排除。故选D。
3.模棱两可式
模棱两可式干扰项在语义和逻辑上与文章段落相符,但偏离了段落主旨。模棱两可式干扰项的迷惑性极强,需要考生充分把控文章脉络和段落主旨。
[例3] (2022·新高考Ⅰ卷·节选)
You and your partner will probably have different skills. 40 Over time, both of you will benefit — your partner will be able to lift more weights and you will become more physically fit. The core (核心) of your relationship is that you will always be there to help each other.
A.Your first meeting may be a little awkward.
F.Just accept your differences and learn to work with each other.
[分析] 由上文可知,你和你的伙伴可能有不同的技能。由下文可知,随着时间的推移,你们双方都会受益,你们关系的核心是你们总是会互相帮助。A项放入语境后在语义和逻辑上没有明显的违和感,属于“模棱两可”,但A项的核心在于初识印象,本段的主旨在于合作互助,两者不同。F项承上启下,符合语境,且选项中的differences呼应上文中的different。
4.复现引诱式
命题人为了增加干扰项的迷惑性,有时会在干扰项中使用上下文语境中的原词,但选项句意与段落主旨相差甚远,因此考生在做题时不能仅依靠原词复现来确定答案。
[例4] (2023·全国甲卷·节选)
Tricks To Becoming A More Patient Person
...
Make yourself wait
Instant gratification (满足) may seem like the most “feel good” option at the time, but psychology research suggests waiting for things actually makes us happier in the long run. And the only way for us to get into the habit of waiting is to practice. 38 . Put off watching your favorite show until the weekend or wait 10 extra minutes before going for that cake. You'll soon find that the more patience you practice, the more you start to apply it to other, more annoying situations.
B.Start with small tasks
E.It can also help us practice more patience
[分析] 本题空前和空后句中都出现了practice,因此,一些考生就根据选项E中原词复现了practice而误选。实际上,根据空前的“the only way ... to practice”可知,设空处及下文会讲到如何练习,结合空后的“Put off watching ... for that cake.”可知,此处讲到的都是一些细微的事情。B项“从小任务开始”承上启下,符合语境。E选项“它也可以帮助我们练习更多的耐心”说的是好处,虽然有复现的关键词practice,但明显不符合语境和行文逻辑。
输入你的标二、警惕“踩坑”的3类惯性思维题
1
2
考生在解答七选五时,常因“套路化解题”“惯性思维”而出错,恰好落入命题人精心设置的陷阱之中。在解题时应以语篇为依据,具体情况具体看待。切忌“经验”答题、“套路”答题。
易错防范(一) 不能只看设空位置,要跳出段落看逻辑
命题人采用段首、段中和段尾三种设空方式是利用设空位置的暗示作用和设空上下文的提示作用来考查考生的逻辑思维能力。但是考生不能只看设空位置,还要跳出段落看逻辑关系来解题。
[例1] (2021·全国乙卷·节选)
36 , if you're out of your comfort zone or if you're wandering into somebody's house for the first time.So the main thing is just to show up and be adventurous, trying different foods and talking to strangers.
A.How do you know the host
B.The first step is to go exploring
C.If you ask the question “How did you get here?”
D.Be prepared to have awkward conversations with strangers
E.Or turn the conversation into a topic where they have little to say
F.What about that person who has had too much to drink or won't stop talking
G.He or she is the person who is feeling the weight of that awkwardness the most
[分析] 在做此题时,除了要关注设空位置位于段首外,还要结合空格后面的句子才能最终确定答案。根据空后的“if you're out of ... for the first time”可知,空处内容应与走出舒适区或者第一次去别人的家里的做法有关。再结合下文的“just to show up ...talking to strangers”可知,要现身(宴会),并敢于冒险,去尝试不同的食物以及和陌生人交谈。由此可知,空后的内容与探索有关,故选B “第一步是去探索”。
易错防范(二) 不能只看上下句,要结合段落扣主题
阅读七选五语篇结构很严谨,段落与段落之间逻辑分明,往往每一段都围绕整篇文章主题的一方面,或整个过程的一部分或一个环节,每一段中的不同部分也各有其功能和作用。因此,考生答题时,不能只看上下句,要结合段落扣主题;要准确地理解文章脉络,把握语篇整体内容和基本结构,厘清上下文的逻辑和语义衔接关系,使补全的短文逻辑通顺、前后连贯、结构完整。
[例2] (2022·全国乙卷·节选)
Friendship needs care and attention to keep it in good health.Here are five ways to sustain(保持) long-distance friendships.
·Set a regular date
Long-lasting friendships share the characteristic that both sides equally contact (联系) and share with one another.With busy schedules, squeezing in phone calls can be a challenge. 36 .
A.Remember important dates
B.Compensate by writing letters
C.It is also helpful for you to be a friendship keeper
D.Try to find a time that works for both of you and stick to it
E.Friends need to talk about their preferred methods of communication
F.It is easy to have a sense of connectedness through social media
G.You may be the friend who left or the one who was left behind
[分析] 做题时,若只关注空格上下句,很容易错选,还要紧扣段落主题确定最终答案。空前提到双方都很忙碌,可能会难以找到时间打电话。根据该段小标题“Set a regular date”可知,此段主要建议朋友间设定一个固定时间来联系,所选项应紧扣这个段落主题。选项D与小标题语义一致。
易错防范(三) 不能只看词汇复现,要结合前后句析逻辑
阅读七选五上下文语境中往往出现原词、同义词、近义词复现,这是考生解题的一个重要线索,但是也不能“一叶障目,不见森林”。不要一看到词汇复现就选定答案,而忽视了设空处也有可能是考查句子间的逻辑。因此,理解文章的主旨大意,弄清楚前后句子的逻辑关系,才能根据意义的连贯性选出正确答案。
[例3] (2025·浙江1月高考·节选)
·Don't use ten words when one will do.
Even the most engaged and committed audience will eventually get bored.Keeping your message simple and clear will make it easier for people to understand. 38 However, they're hearing it for the first time.Keep it simple.
C.The best messages are often simple.
G.As the speaker, you already know what you're going to say.
[分析] 干扰项C项中出现了与原文相同的词汇simple,这属于“复现引诱”。空前提及“信息简洁清晰易于理解”,空后转折指出“然而,听众是第一次听到”。此处存在明显的逻辑对比关系。但C项本身是对信息特性的陈述,放入此处与前后句逻辑不通(前句已说“简洁清晰好理解”,无需重复“信息常简单”;后句的“然而”也无法承接)。关键需理解后句“第一次听”是针对谁而言?显然是与讲话者对比。G项“作为讲话者,你已经知道自己要说什么”精准建立了这个对比:讲话者(已知内容) vs.听众(第一次听)。正是由于这种信息不对称,才更需要讲话者“保持简洁”(Keep it simple)。G项在逻辑上完美衔接了前句的“为什么需要简洁”和后句的“为什么这对听众尤其重要”,且通过“讲话者”的身份明确了对比对象。故选G。
随堂训练·应用体验
(2025·郑州三模)Adversity Quotient (AQ,逆境商数), which is also known as the “Adversity Intelligence”, measures a person's ability to handle setbacks and struggles in difficult situations.Unlike IQ or EQ, AQ focuses on resilience — the power to recover from failures and adapt to adversity. 1 Psychologist Dr.Paul Stoltz, who first proposed the concept in the 1990s, emphasized that AQ is crucial for personal and professional success, especially when IQ and EQ levels are similar among individuals.
Why does AQ matter In today's fast-paced world, challenges are unavoidable.High AQ individuals tend to view difficulties as temporary and manageable. 2 In contrast, those with low AQ often feel stuck, blame others, and find it hard to keep going.Studies suggest that 80% of long-term success relies on EQ and AQ, while IQ contributes only 20%.
Dr.Stoltz identified four components to evaluate AQ:
·Control: 3 High AQ individuals actively seek ways to regain control, even in terrible circumstances.
·Ownership: The willingness to take responsibility for improving outcomes. 4
·Reach:Limiting the impact of adversity.Resilient people prevent setbacks from spreading to unrelated areas of life.
·Endurance (耐久力):Perceiving challenges as temporary.Optimism about the duration of difficulties helps maintain motivation.
5 Schools and workplaces now give priority to “adversity training” to cultivate resilience.Strategies include changing negative thoughts, setting small achievable goals, and learning from past failures.As the saying goes, “Smooth seas never make a skilled sailor.” Accepting challenges shapes a stronger character.
A.AQ alone can really determine success.
B.AQ can be developed through intentional practice.
C.The influence one believes one can have over a situation.
D.However, constantly analyzing failures may lead to anxiety.
E.They stay positive and prevent them hurting other parts of life.
F.A person with high AQ won't easily give up in the face of hardship.
G.High AQ individuals are responsible for their actions and focus on solutions.
理清文脉很重要
“总—分—总”结构
本文是一篇说明文。文章主要阐述了AQ(逆境商数)的定义、重要性、核心构成要素,以及如何通过训练提升AQ。
?解题深究“所以然”
1.选F 空前讲述AQ(逆境商数)侧重于恢复力,即从失败中恢复和适应逆境的能力。F项“高逆境商数的人在困难面前不会轻易放弃”承接上文,继续讲述逆境商数的内涵,符合语境。
2.选E 空前讲述高逆境商数的人倾向于认为困难是暂时的和可处理的。E项“他们保持积极,防止它们伤害生活的其他部分”承接上文,继续讲述这类人的思维习惯。E项中的“They”指代前一句中的“High AQ individuals”(高逆境商数的人),“them”指代空前的“difficulties”。
3.选C 由下文中Ownership、Reach和Endurance冒号后的内容可知,此处也应该为名词性短语,对空前的Control进行解释。结合常识和选项可知,C项“一个人认为自己对某种情况所能产生的影响”符合语境。
4.选G 根据空前信息“主人翁精神:为改善结果承担责任的意愿”可知,G项“高逆境商数的人对自己的行为负责,并专注于解决方案”承接上文,符合语境。G项中的responsible、solutions 分别与空前的responsibility和outcomes 相呼应。
5.选B 空处为段落主旨句。空后讲学校和工作场所现在优先考虑“逆境训练”以培养适应力;策略包括改变消极的想法、设定可实现的小目标、从过去的失败中学习。所以该段主要讲的是逆境商数可以通过有意识的练习来培养,故B项符合语境。第三讲 失误防范—明辨干扰选项,力避惯性思维
“七选五”之所以让考生望而生畏,关键在于一旦出错往往呈链式反应,出现连环错。前两讲从题型思维及解题技法角度讲解了七选五的解题策略,本讲则从如何明辨干扰项,如何规避惯性思维,从防失误角度讲解七选五的满分策略。
一、洞悉命题人设置干扰项的4种方式
“知其所以然,方能破其然”。唯有了解七选五是如何命题的,才能有针对性的“对症下药”去解答。命题人常采用以下手段命制最强干扰项,迷惑误导考生,检验评价考生是否真正读懂文章、理解文意的能力。
1.貌合神离式
有的干扰项与文章“貌合神离”,即从句式来看符合行文句式特点,但语义与上下文不连贯,或不能与上下文衔接。
[例1] (2025·全国Ⅱ卷·节选)
Unexpected Benefits of Volunteering as a Family
Are you looking for a way to bring your family together Hoping to find a hobby that can be shared by both the little ones and adults?36.Volunteering_as_a_family_may_be_just_the
_thing_you_need. You may know the “feel good” emotions that come with helping others, but there are even more unexpected ways volunteering will positively affect the whole family.
·You'll feel like you have more time.
...
·You can live longer if you volunteer regularly.
...
·__39__
Volunteering during teenage years has been linked to some major positive effects such as improved grades and increased self confidence.These effects aren't just short term but have been proved to affect a teen's well being in the years to come.
·You'll have more time with family.
...
C.Volunteering has a lifelong effect on kids and teenagers.
F.You may even learn that your kid has a talent you didn't know about before.
[分析] 实心圆点处为段落小标题。如果只看其他段落小标题的句式的话,我们不难发现,其他段落小标题的主语都是You,并且谓语动词中都含有情态动词。如果考生只凭这个共同点就贸然选择的话,就很容易错选F项。阅读全段可知,该段落讨论的是青少年时期做志愿者带来的长期积极影响。C项“志愿服务对孩子和青少年有终生的影响”概括了段落内容,符合语境。干扰项F在句式上与其他小标题相似,但意思上与段落内容大相径庭,属于“貌合神离”。
2.扩缩范围式
干扰项的一部分与段落主旨一致,但讲的范围和上下文语境不一致。面对此类干扰项,考生可从选项出发,先明确选项的范围,再与文章对应。
[例2] (2024·新高考Ⅰ卷·节选)
For well over a hundred years the most influential English dictionary was Samuel Johnson's Dictionary of the English Language published in 1755. “To make dictionaries is dull (乏味) work,” wrote Johnson, illustrating one definition of “dull”. __40__ A few minutes spent casting your eye over a page or two can be a rewarding experience.
C.But I still don't want to replace them.
D.But a dictionary can be a pleasure to read.
[分析] 本题单纯利用转折关系难以确定C项和D项,此时可以从干扰项特征来分析。选项C中出现了代词them, 而前文只提到一本词典,显然,该干扰项属于“扩大范围”,可排除。故选D。
3.模棱两可式
模棱两可式干扰项在语义和逻辑上与文章段落相符,但偏离了段落主旨。模棱两可式干扰项的迷惑性极强,需要考生充分把控文章脉络和段落主旨。
[例3] (2022·新高考Ⅰ卷·节选)
You and your partner will probably have different skills. __40__ Over time, both of you will benefit — your partner will be able to lift more weights and you will become more physically fit. The core (核心) of your relationship is that you will always be there to help each other.
A.Your first meeting may be a little awkward.
F.Just accept your differences and learn to work with each other.
[分析] 由上文可知,你和你的伙伴可能有不同的技能。由下文可知,随着时间的推移,你们双方都会受益,你们关系的核心是你们总是会互相帮助。A项放入语境后在语义和逻辑上没有明显的违和感,属于“模棱两可”,但A项的核心在于初识印象,本段的主旨在于合作互助,两者不同。F项承上启下,符合语境,且选项中的differences呼应上文中的different。
命题人为了增加干扰项的迷惑性,有时会在干扰项中使用上下文语境中的原词,但选项句意与段落主旨相差甚远,因此考生在做题时不能仅依靠原词复现来确定答案。4.复现引诱式
[例4] (2023·全国甲卷·节选)
Tricks To Becoming A More Patient Person
...
Make yourself wait
Instant gratification (满足) may seem like the most “feel good” option at the time, but psychology research suggests waiting for things actually makes us happier in the long run. And the only way for us to get into the habit of waiting is to practice. __38__. Put off watching your favorite show until the weekend or wait 10 extra minutes before going for that cake. You'll soon find that the more patience you practice, the more you start to apply it to other, more annoying situations.
B.Start with small tasks
E.It can also help us practice more patience
[分析] 本题空前和空后句中都出现了practice,因此,一些考生就根据选项E中原词复现了practice而误选。实际上,根据空前的“the only way ... to practice”可知,设空处及下文会讲到如何练习,结合空后的“Put off watching ... for that cake.”可知,此处讲到的都是一些细微的事情。B项“从小任务开始”承上启下,符合语境。E选项“它也可以帮助我们练习更多的耐心”说的是好处,虽然有复现的关键词practice,但明显不符合语境和行文逻辑。
二、警惕“踩坑”的3类惯性思维
考生在解答七选五时,常因“套路化解题”“惯性思维”而出错,恰好落入命题人精心设置的陷阱之中。在解题时应以语篇为依据,具体情况具体看待。切忌“经验”答题、“套路”答题。
易错防范(一) 不能只看设空位置,要跳出段落看逻辑
命题人采用段首、段中和段尾三种设空方式是利用设空位置的暗示作用和设空上下文的提示作用来考查考生的逻辑思维能力。但是考生不能只看设空位置,还要跳出段落看逻辑关系来解题。
[例1] (2021·全国乙卷·节选)
__36__, if you're out of your comfort zone or if you're wandering into somebody's house for the first time.So the main thing is just to show up and be adventurous, trying different foods and talking to strangers.
A.How do you know the host
B.The first step is to go exploring
C.If you ask the question “How did you get here?”
D.Be prepared to have awkward conversations with strangers
E.Or turn the conversation into a topic where they have little to say
F.What about that person who has had too much to drink or won't stop talking
G.He or she is the person who is feeling the weight of that awkwardness the most
[分析] 在做此题时,除了要关注设空位置位于段首外,还要结合空格后面的句子才能最终确定答案。根据空后的“if you're out of ... for the first time”可知,空处内容应与走出舒适区或者第一次去别人的家里的做法有关。再结合下文的“just to show up ...talking to strangers”可知,要现身(宴会),并敢于冒险,去尝试不同的食物以及和陌生人交谈。由此可知,空后的内容与探索有关,故选B “第一步是去探索”。
易错防范(二) 不能只看上下句,要结合段落扣主题
阅读七选五语篇结构很严谨,段落与段落之间逻辑分明,往往每一段都围绕整篇文章主题的一方面,或整个过程的一部分或一个环节,每一段中的不同部分也各有其功能和作用。因此,考生答题时,不能只看上下句,要结合段落扣主题;要准确地理解文章脉络,把握语篇整体内容和基本结构,厘清上下文的逻辑和语义衔接关系,使补全的短文逻辑通顺、前后连贯、结构完整。
[例2] (2022·全国乙卷·节选)
Friendship needs care and attention to keep it in good health.Here are five ways to sustain (保持) long distance friendships.
·Set a regular date
Long lasting friendships share the characteristic that both sides equally contact (联系) and share with one another.With busy schedules, squeezing in phone calls can be a challenge.__36__.
A.Remember important dates
B.Compensate by writing letters
C.It is also helpful for you to be a friendship keeper
D.Try to find a time that works for both of you and stick to it
E.Friends need to talk about their preferred methods of communication
F.It is easy to have a sense of connectedness through social media
G.You may be the friend who left or the one who was left behind
[分析] 做题时,若只关注空格上下句,很容易错选,还要紧扣段落主题确定最终答案。空前提到双方都很忙碌,可能会难以找到时间打电话。根据该段小标题“Set a regular date”可知,此段主要建议朋友间设定一个固定时间来联系,所选项应紧扣这个段落主题。选项D与小标题语义一致。
易错防范(三) 不能只看词汇复现,要结合前后句析逻辑
阅读七选五上下文语境中往往出现原词、同义词、近义词复现,这是考生解题的一个重要线索,但是也不能“一叶障目,不见森林”。不要一看到词汇复现就选定答案,而忽视了设空处也有可能是考查句子间的逻辑。因此,理解文章的主旨大意,弄清楚前后句子的逻辑关系,才能根据意义的连贯性选出正确答案。
[例3] (2025·浙江1月高考·节选)
·Don't use ten words when one will do.
Even the most engaged and committed audience will eventually get bored.Keeping your message simple and clear will make it easier for people to understand.___38__ However, they're hearing it for the first time.Keep it simple.
C.The best messages are often simple.
G.As the speaker, you already know what you're going to say.
[分析] 干扰项C项中出现了与原文相同的词汇simple,这属于“复现引诱”。空前提及“信息简洁清晰易于理解”,空后转折指出“然而,听众是第一次听到”。此处存在明显的逻辑对比关系。但C项本身是对信息特性的陈述,放入此处与前后句逻辑不通(前句已说“简洁清晰好理解”,无需重复“信息常简单”;后句的“然而”也无法承接)。关键需理解后句“第一次听”是针对谁而言?显然是与讲话者对比。G项“作为讲话者,你已经知道自己要说什么”精准建立了这个对比:讲话者(已知内容) vs.听众(第一次听)。正是由于这种信息不对称,才更需要讲话者“保持简洁”(Keep it simple)。G项在逻辑上完美衔接了前句的“为什么需要简洁”和后句的“为什么这对听众尤其重要”,且通过“讲话者”的身份明确了对比对象。故选G。
(2025·郑州三模)Adversity Quotient (AQ,逆境商数), which is also known as the “Adversity Intelligence”, measures a person's ability to handle setbacks and struggles in difficult situations.Unlike IQ or EQ, AQ focuses on resilience — the power to recover from failures and adapt to adversity.__1__ Psychologist Dr.Paul Stoltz, who first proposed the concept in the 1990s, emphasized that AQ is crucial for personal and professional success, especially when IQ and EQ levels are similar among individuals.
Why does AQ matter In today's fast paced world, challenges are unavoidable.High AQ individuals tend to view difficulties as temporary and manageable.__2__ In contrast, those with low AQ often feel stuck, blame others, and find it hard to keep going.Studies suggest that 80% of long term success relies on EQ and AQ, while IQ contributes only 20%.
Dr.Stoltz identified four components to evaluate AQ:
·Control:__3__ High AQ individuals actively seek ways to regain control, even in terrible circumstances.
·Ownership: The willingness to take responsibility for improving outcomes.__4__
·Reach:Limiting the impact of adversity.Resilient people prevent setbacks from spreading to unrelated areas of life.
·Endurance (耐久力):Perceiving challenges as temporary.Optimism about the duration of difficulties helps maintain motivation.
__5__ Schools and workplaces now give priority to “adversity training” to cultivate resilience.Strategies include changing negative thoughts, setting small achievable goals, and learning from past failures.As the saying goes, “Smooth seas never make a skilled sailor.” Accepting challenges shapes a stronger character.
A.AQ alone can really determine success.
B.AQ can be developed through intentional practice.
C.The influence one believes one can have over a situation.
D.However, constantly analyzing failures may lead to anxiety.
E.They stay positive and prevent them hurting other parts of life.
F.A person with high AQ won't easily give up in the face of hardship.
G.High AQ individuals are responsible for their actions and focus on solutions.
?理清文脉很重要
“总—分—总”结构
本文是一篇说明文。文章主要阐述了AQ(逆境商数)的定义、重要性、核心构成要素,以及如何通过训练提升AQ。
[答题区] 1~5____________
第三讲 失误防范
?解题深究“所以然”
1.选F 空前讲述AQ(逆境商数)侧重于恢复力,即从失败中恢复和适应逆境的能力。F项“高逆境商数的人在困难面前不会轻易放弃”承接上文,继续讲述逆境商数的内涵,符合语境。
2.选E 空前讲述高逆境商数的人倾向于认为困难是暂时的和可处理的。E项“他们保持积极,防止它们伤害生活的其他部分”承接上文,继续讲述这类人的思维习惯。E项中的“They”指代前一句中的“High AQ individuals”(高逆境商数的人),“them”指代空前的“difficulties”。
3.选C 由下文中Ownership、Reach和Endurance冒号后的内容可知,此处也应该为名词性短语,对空前的Control进行解释。结合常识和选项可知,C项“一个人认为自己对某种情况所能产生的影响”符合语境。
4.选G 根据空前信息“主人翁精神:为改善结果承担责任的意愿”可知,G项“高逆境商数的人对自己的行为负责,并专注于解决方案”承接上文,符合语境。G项中的responsible、solutions 分别与空前的responsibility和outcomes 相呼应。
5.选B 空处为段落主旨句。空后讲学校和工作场所现在优先考虑“逆境训练”以培养适应力;策略包括改变消极的想法、设定可实现的小目标、从过去的失败中学习。所以该段主要讲的是逆境商数可以通过有意识的练习来培养,故B项符合语境。
1 / 7