【期末考点培优】专题17 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北师大版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题17 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北师大版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 52.2KB
资源类型 试卷
版本资源 北师大版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-18 16:21:11

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北师大版(三起)
专题17 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解。阅读短文,根据短文内容判断正误,对的涂“T”,错的涂“F”。
Hi, I’m Tao Tao. Now John, Mary and I are in a forest in Si Chuan. Look, there are some pandas. They are black and white. They like eating bamboos (竹子). How cute they are! Four monkeys are playing in a tree. They are very clever. Wow, a rabbit! He is jumping. Mary follows it because she likes it. Its long ears are funny. Can we see kangaroos in our forest Oh, no, no. We can see them in Australia.
1.John, Mary and Tao Tao are in a school in Si Chuan. ( )
2.Pandas like eating bamboos. ( )
3.Four monkeys are playing in a tree. ( )
4.Ann follows a rabbit because she likes it. ( )
5.We can see kangaroos in our forest. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Cats and dogs have different (不同的) ways of showing (表达) their feelings (感情). If your dog barks (叫), you know someone is at the door of your house. But cats never do that. Both of them wag (摇晃) their tails, but it means different feelings. If a dog wags its tail, you know it’s happy. When a cat wags its tail, it is angry. They also lick (舔) their owners (主人). It is a way that dogs show their love for their owners. If cats lick your hands, they just want to eat the salt (盐) on your hands. To show that they love you, cats and dogs may sit beside (在旁边) you.
6.Cats and dogs have the same ways of showing their feelings. ( )
7.Both cats and dogs can wag their tails. ( )
8.If a cat wags its tail, it is happy. ( )
9.If cats lick your hands, it shows they love you. ( )
10.Dogs will sit beside you to show their love for you. ( )
根据短文内容判断正(T)误(F)。
The girl is Ann. She is from England. She is a good student. And she is 10 years old. This is a photo of Ann's family. The man is her father, he is a worker. That woman is Ann's mother. And the little girl is her sister. She is only one year old. How happy they are!
11.Ann is from the China. ( )
12.Ann’s father is a farmer. ( )
13.Ann’s sister is only 1 year old. ( )
14.Ann and her sister are good students. ( )
15.There are five people in Ann’s family. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My name is Mary. I am eleven. Ted is my brother. He is thirteen. He is taller than me. We are in the same school. My mother is a teacher. She is an English teacher in our school. My father is a teacher, too. He is a Chinese teacher in a college (大学). I have a cat. Its name is Miaomiao. It is white. It is a nice cat. We are good friends.
16.Mary is twelve. ( )
17.Ted is Mary’s brother. ( )
18.Mary is taller than Ted. ( )
19.Mary’s parents are teachers. ( )
20.Mary has a cat. ( )
Look, these are my friends. This is Mary. Her father is a policeman. This is Jack. He likes the rabbit. The rabbit has long ears. It can jump but can’t climb. This girl is Kate. She doesn’t like rabbits. She likes foxes because they are funny. This is Tom. What size is his shirt It’s M. And it’s a white shirt. This is Lucy. Her mother is an actor. She likes her job very much. She is a good actor.
21.Mary’s father is a policeman. ( )
22.The rabbit can climb but can’t jump. ( )
23.Kate doesn’t like foxes. ( )
24.Tom’s shirt is L. ( )
25.Lucy’s mother is a good actor. ( )
It's Sunday. Billy and his friends want to go to the park.
Billy: Dad, I want to go to the park with my friends today.
Dad: That's good.
Billy: What about the weather Is it sunny
Dad: Yes. It's a beautiful day.
Billy: Great! I can wear my new T-shirt. Is it windy
Dad: Yes, a little. Put on your jacket.
Billy: OK. Thank you. Dad.
26.Billy wants to go to the park with his dad. ( )
27.Today is Sunday. ( )
28.It's a sunny and windy day. ( )
29.Billy can't wear his new T-shirt. ( )
30.Billy can wear his new sweater. ( )
Hello, I’m Ken. My father is a vet. He loves animals very much. My father has a brother. His name is Jack. He is a vet, too. And my father’s little sister is Cathy, she is an English teacher. I love them very much.
31.The boy is Ken. ( )
32.Jack is Ken’s uncle. ( )
33.Jack’s brother is a vet. ( )
34.Ken’s father is Jack. ( )
35.Cathy is Ken’s sister. ( )
Look at this photo. This is Ken’s family. This boy in blue is Ken. He is a student. The girl is Ken’s sister. She is five years old. She likes cats a lot. That is Ken’s brother. He is a policeman. He likes his job and does it well. Ken’s mother is a singer. She wears a beautiful skirt. Its size is S. That man is John. He is Ken’s father. He wears a white shirt. He like white very much.
36.Ken is a student. ( )
37.Ken’s sister is four years old. ( )
38.Ken’s brother does his job very well. ( )
39.Ken’s mother wears a beautiful shirt. ( )
40.Ken’s father doesn’t like white. ( )
阅读短文,判断正(T) 误(F) 。
Be back to school
It’s September (九月) and we are back to school. It’s good to see all my classmates and teachers again. We are all fine and happy. We are in Grade Five this term. There are twenty-five girls and twenty-three boys in our class.
Mr Wu is our new English teacher and Mr Li will teach us Chinese. I’m going to work hard on my study. I’m good at maths, but I don’t do well in English. I like English and I’ll ask Ann for help. Ann is my good friend and I can help her with her Chinese, too. I’m going to do my best this term. I think I can do better than last term.
41.The new term begins in September. ( )
42.We are back to school, so we are unhappy. ( )
43.We have five new subjects. ( )
44.Ann can help me with my English. ( )
45.I don’t think I can do better than last term. ( )
学校开展“为贫困地区小学捐物品”活动,请你阅读短文,判断下列句子与文中内容是(T)否(F)相符。
Li Ting I have a schoolbag. It’s pink. It has got a bear on it. It’s cute. But it’s too small for me. There are some pens and crayons in it.
Dongdong I have a white T-shirt. It’s too small for me. It’s clean and lovely. It has got a panda on it. Boys will like it.
Linlin I have some books. They are old but not broken. These books are about art and animals. Children can get information from them.
Liu Li I have an orange coat. It is too small for me. But it’s beautiful. There are some beautiful flowers on it. Girls will like it.
46.Li Ting has an orange schoolbag. ( )
47.Dongdong’s T-shirt is clean and lovely. ( )
48.Linlin has some books. The books are about music and animals. ( )
49.Liu Li has a white coat. There are some beautiful flowers on it. ( )
50.Liu Li’s coat is too small for her. But it’s beautiful. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Grandma lost her glasses. She looked under the table and she saw her pen. Grandpa came to help. He looked in the drawer and he found his book. Harry looked too. He saw his comic on the table. Megan looked under the cushion. She saw her teddy. Then Mum came to help. She looked behind the curtains. She found Megan’s shoe. Everyone looked and looked. They saw lots of things, but ... no glasses. Then Harry said, “I can see Grandma’s glasses.” “They are on her head!”
51.Grandma couldn’t find her glasses. ( )
52.Grandma found her pen on the table. ( )
53.Grandpa found his book in the drawer. ( )
54.Megan saw her little bear under the cushion. ( )
55.Mum found Megan’s shoe under the curtains. ( )
活动结束后,大家在留言板上写下了对野餐的感受,读一读大家的留言,判断下列句子是(T)否(F)正确。
I love today’s picnic, because I make a new friend during this picnic. Her name is Kathy. She is very friendly and helpful. She is also very clever. She can speak Chinese and English. I like my new friend.
——Amy
I’m so happy today. Today we have a picnic in the Renmin Park. The park is beautiful. I often play sports with my father here on Sundays. I like this park.
——Qiqi
Today is a lovely day. I eat lots of food. My favourite food is vegetable salad. It is very fresh and healthy. Miaomiao teaches us to make ice cream. It is cold and sweet.
——John
56.Amy’s new friend is helpful and clever. ( )
57.The picnic is in the Renmin Park. ( )
58.Qiqi plays sports with his father on Saturdays. ( )
59.John’s favourite food is ice cream. ( )
60.Amy, Qiqi and John like the picnic today. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Jane and her father are at the pet shop. It’s her birthday. She wants a dog. Her father says she can’t have a puppy in their flat. She can have a bird as a pet. Jane chooses a parrot, but the bird is too noisy. She chooses a young cat. She is very happy to have a pet.
61.Jane and her father are at the zoo. ( )
62.She can have a puppy in their flat. ( )
63.The parrot is very quiet. ( )
64.She chooses a kitten at last. ( )
65.She is very happy to have a cat. ( )
Read and judge. 阅读短文,判断正(T)误(F)。
My name is Sally. I am twelve years old. Tim is my brother. He is eleven. We are in the same school. My mother is a doctor. My father is a doctor, too. John is my uncle. He is a driver. Lisa is my aunt. She is a teacher. I have got a cat. It’s black and white. I like it very much.
66.Sally is eleven years old. ( )
67.Sally and Tim are in the same school. ( )
68.Sally’s parents are both doctors. ( )
69.Sally’s aunt is a driver. ( )
70.Sally has got a black and white dog. ( )
阅读理解。阅读短文,判断下列句子与文章内容是(T)否(F)相符。
I’m Lisa. I’m a student. I’m in Class One, Grade Five. There are three people in my family. My mother works in a library. She likes strawberries. My father works in a bank. He likes grapefruits. I like coconuts.
71.Lisa is a student. ( )
72.Lisa is in Class 2, Grade 5. ( )
73.Lisa’s mother works in a library. ( )
74.Lisa’s father works in a company. ( )
75.Lisa’s father likes coconuts. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.T 4.F 5.F
【导语】本文主要介绍涛涛和约翰及玛丽在四川森林里见到的动物。
1.句意:约翰,玛丽和涛涛在四川的一所学校里。根据“Now John, Mary and I are in a forest in Si Chuan.”可知是在森林里,故答案为F。
2.句意:熊猫喜欢吃竹子。根据“They like eating bamboos (竹子).”可知熊猫喜欢吃竹子,故答案为T。
3.句意:四只猴子正在树上玩。根据“Four monkeys are playing in a tree.”可知四只猴子正在树上玩,故答案为T。
4.句意:安追一只兔子是因为她喜欢它。根据“Mary follows it because she likes it.”可知是玛丽追兔子,故答案为F。
5.句意:我们可以在我们的森林里看见袋鼠。根据“Can we see kangaroos in our forest Oh, no, no.”可知不能在森林里看到袋鼠,故答案为F。
6.F 7.T 8.F 9.F 10.T
【导语】本文主要介绍了猫和狗表达感情的不同方式。
6.句意:猫和狗有相同的表达它们感情的方式。根据“Cats and dogs have different (不同的) ways of showing (表达) their feelings (感情).”可知猫和狗有不相同的表达它们感情的方式。句子和短文不符,故答案为F。
7.句意:猫和狗都会摇尾巴。根据“Both of them wag (摇晃) their tails, but it means different feelings.”可知猫和狗都会摇尾巴。句子和短文相符,故答案为T。
8.句意:如果猫摇尾巴,它是开心的。根据“When a cat wags its tail, it is angry.”可知如果猫摇尾巴,它是生气的。句子和短文不符,故答案为F。
9.句意:如果猫舔你的手,表明它们爱你。根据“If cats lick your hands, they just want to eat the salt (盐) on your hands.”可知如果猫舔你的手,表明它们想吃你手上的盐,句子和短文不符,故答案为F。
10.句意:狗会坐在你的身边来表达它们对你的爱。根据“To show that they love you, cats and dogs may sit beside (在旁边) you.”可知狗会坐在你的身边来表达它们对你的爱。句子和短文相符,故答案为T。
11.F 12.F 13.T 14.F 15.F
【导语】本文介绍了安的家庭情况。
11.句意:安来自中国。根据“ She is from England.”可知她来自英国,故答案为F。
12.句意:安的父亲是个农民。根据“The man is her father, he is a worker. ”可知安的父亲是个工人,故答案为F。
13.句意:安的妹妹只有1岁。根据“ And the little girl is her sister. She is only one year old.”可知她的妹妹只有一岁,故答案为T。
14.句意:安和她的妹妹是好学生。根据“She is only one year old.”可知她的妹妹只有一岁,还不是学生,故答案为F。
15.句意:安的家里有五口人。根据文章内容可知安的家里有四口人,故答案为F。
16.F 17.T 18.F 19.T 20.T
【导语】本文主要讲述了玛丽一家的情况。
16.句意:玛丽是十二岁。由文中“My name is Mary. I am eleven. 我的名字是玛丽。我是十一岁。”可知句子与原文不符,故答案为F。
17.句意:泰德是玛丽的哥哥。由文中“Ted is my brother. 泰德是我的哥哥。”可知句子与原文相符,故答案为T。
18.句意:玛丽比泰德高。由文中“He is taller than me. 他比我高。”可知句子与原文不符,故答案为F。
19.句意:玛丽的父母是老师。由文中“My mother is a teacher. My father is a teacher, too. 我的妈妈是一名老师。我的爸爸也是一名老师。”可知句子与原文相符,故答案为T。
20.句意:玛丽有一只猫。由文中“I have a cat. 我有一只猫。”可知句子与原文相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.F 24.F 25.T
【导语】本文介绍了我的朋友Mary,Jack,Kate,Tom,Lucy的一些情况。
21.题干句意:玛丽的父亲是一名警察。根据“This is Mary. Her father is a policeman.”可知题干表述正确,故答案为T。
22.题干句意:兔子会爬但不会跳。根据“The rabbit has long ears. It can jump but can’t climb.”可知兔子会跳但不会爬,题干表述不正确,故答案为F。
23.题干句意:凯特不喜欢狐狸。根据“She likes foxes because they are funny.”可知凯特喜欢狐狸,题干表述不正确,故答案为F。
24.题干句意:汤姆的衬衫是L。根据“What size is his shirt It’s M. ”可知是M,题干表述不正确,故答案为F。
25.题干句意:露西的母亲是个好演员。根据“She is a good actor.”可知题干表述正确,故答案为T。
26.F 27.T 28.T 29.F 30.F
【导语】本对话谈论了比利和朋友的周日活动。
26.句意:比利想和他爸爸去公园。根据Billy and his friends want to go to the park.可知比利想和他朋友去公园,故答案为F。
27.句意:今天是星期天。根据It's Sunday.可知该句是正确的,故答案为T。
28.句意:今天风和日丽。根据It's a beautiful day.可知该句是正确的,故答案为T。
29.句意:比利不能穿他的新T恤衫。根据Great! I can wear my new T-shirt.可知比利能穿他的新T恤衫,故答案为F。
30.句意:比利可以穿他的新毛衣。通读全文,可知对话未提及是否可以穿新毛衣,故答案为F。
31.T 32.T 33.T 34.F 35.F
【导语】本文主要介绍了肯的家人以及他们的职业。
31.句意:这个男孩是肯。根据原文“Hello, I’m Ken.”可知,句子符合原文,故答案为T。
32.句意:杰克是肯的叔叔。根据原文“My father has a brother. His name is Jack. ”可知杰克是肯的叔叔,句子符合原文,故答案为T。
33.句意:杰克的哥哥是兽医。根据原文“My father is a vet. ”和文章大意可知,杰克的哥哥是肯的爸爸,肯的爸爸是兽医,句子符合原文,故答案为T。
34.句意:肯的父亲是杰克。根据原文“My father has a brother. His name is Jack. ”可知杰克是肯的叔叔,句子不符合原文,故答案为F。
35.句意:凯西是肯的妹妹。根据原文“And my father’s little sister is Cathy, she is an English teacher. ”可知凯西是肯的姑姑,句子不符合原文,故答案为F。
36.T 37.F 38.T 39.F 40.F
【导语】本文介绍了肯一家人的职业、穿着打扮。
36.句意:肯是一名学生。根据This boy in blue is Ken. He is a student.,可知题干描述正确,故答案为T。
37.句意:肯的妹妹四岁。根据The girl is Ken’s sister. She is five years old.,可知肯的妹妹五岁,故答案为F。
38.句意:肯的哥哥工作做得很好。根据That is Ken’s brother. He is a policeman. He likes his job and does it well.,可知题干描述正确,故答案为T。
39.句意:肯的妈妈穿着一件漂亮的衬衫。根据Ken’s mother is a singer. She wears a beautiful skirt.,可知肯的妈妈穿着一件漂亮的短裙,故答案为F。
40.句意:肯的爸爸不喜欢白色。根据He is Ken’s father. He wears a white shirt. He like white very much.,可知肯的爸爸喜欢白色,故答案为F。
41.T 42.F 43.F 44.T 45.F
【导语】本文介绍了新学期开学我们很开心,新的学期会比上学期更好。
41.句意:新的学期九月开始。根据“It’s September and we are back to school.”可知,九月我们回到了学校。这是新学期的开始,故答案为T。
42.句意:我们回到学校,所以我们不开心。根据“We are all fine and happy.”可知,我们都很好并且很开心。故答案为F。
43.句意:我们有五个新的学科。根据第二段文中提及了语文、数学和英语三门学科,与题干描述不符,故答案为F。
44.句意:Ann能够帮助我学习英语。根据“I like English and I’ll ask Ann for help.”可知,我喜欢英语并且我会找Ann帮忙。故答案为T。
45.句意:我认为我不会比上学期做的更好。根据“I think I can do better than last term.”可知,我认为我会比上学期做的更好,故答案为F。
46.F 47.T 48.F 49.F 50.T
【导语】本文讲了学习用品和服装。
46.句意:李婷有一个橙色的书包。根据“I have a schoolbag. It’s pink.”,可知有一个粉红色的书包,故答案为F。
47.句意:东东的T恤干净且可爱。根据“I have a white T-shirt. It’s too small for me. It’s clean and lovely.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
48.句意:林林有一些书。这些书是关于音乐和动物的。根据“These books are about art and animals.”,可知关于美术和动物,故答案为F。
49.句意:刘丽有一件白色的大衣。上面有一些漂亮的花。根据“I have an orange coat.”,可知大衣是橙色的,故答案为F。
50.句意:刘丽的外套对她来说太小了。但它很漂亮。根据“I have an orange coat. It is too small for me. But it’s beautiful.” ,可知题干与短文相符,故答案为T。
51.T 52.F 53.T 54.T 55.F
【导语】本文主要讲述的是奶奶找不到眼镜,全家人帮忙四处寻找,结果发现眼镜其实一直戴在她头上。
51.句意:奶奶找不到她的眼镜了。根据句子“Grandma lost her glasses.”,可知奶奶的眼镜丢了,题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:奶奶在桌子上找到了她的钢笔。根据句子“She looked under the table and she saw her pen.”,可知奶奶在桌子下面找到了她的钢笔,题干与短文不符,故答案为F。
53.句意:爷爷在抽屉里找到了他的书。根据句子“Grandpa came to help. He looked in the drawer and he found his book.”,可知爷爷在抽屉里找到了他的书,题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:Megan看见她的小熊在垫子下面。根据句子“Megan looked under the cushion. She saw her teddy.”,可知Megan在垫子下面发现了她的小熊,题干与短文相符,故答案为T。
55.句意:妈妈在窗帘下找到了梅根的鞋子。根据句子“Then Mum came to help. She looked behind the curtains. She found Megan’s shoe.”,可知妈妈在窗帘后面找到了梅根的鞋子,题干与短文不符,故答案为F。
56.T 57.T 58.F 59.F 60.T
【导语】本文讲了三个人对今天野餐的感受。
56.句意:艾米的新朋友既乐于助人又聪明。根据 “She is very friendly and helpful. She is also very clever.”,可知题干与短文相符,故答案为T。 
57.句意:野餐在人民公园。根据“Today we have a picnic in the Renmin Park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。 
58.句意:琪琪星期六和爸爸一起运动。根据“I often play sports with my father here on Sundays.”,可知是星期天,故答案为F。
59.句意:约翰最喜欢的食物是冰淇淋。根据“My favourite food is vegetable salad.”,可知是蔬菜沙拉,故答案为F。
60.句意:艾米、琪琪和约翰喜欢今天的野餐。 根据“I love today’s picnic, because I make a new friend during this picnic. I’m so happy today. Today is a lovely day.”,可知题干描述正确,故答案为T。 
61.F 62.F 63.F 64.T 65.T
【导语】本文主要介绍了Jane和爸爸在宠物店为她挑选宠物的经历。
61.句意:简和她的爸爸在动物园。根据文中“Jane and her father are at the pet shop.”可知简和她的爸爸在宠物店,句子与原文不符,故答案为F。
62.句意:她可以在他们的公寓里养一只小狗。根据文中“Her father says she can’t have a puppy in their flat.”可知她爸爸说不能在公寓里养小狗,句子与原文不符,故答案为F。
63.句意:这只鹦鹉很安静。根据文中“Jane chooses a parrot, but the bird is too noisy.”可知这只鹦鹉太吵了,句子与原文不符,故答案为F。
64.句意:她最后选了一只小猫。kitten小猫,根据文中“She chooses a young cat.”可知她选了一只小猫,句子与原文相符,故答案为T。
65.句意:她有了一只猫很开心。根据文中“She chooses a young cat. She is very happy to have a pet.”可知她有了猫很开心,句子与原文相符,故答案为T。
66.F 67.T 68.T 69.F 70.F
【导语】本文介绍了萨利的家人和动物。
66.句意:萨利11岁。根据“My name is Sally. I am twelve years old.”,可知萨利12岁,故答案为F。
67.句意:萨利和蒂姆在同一所学校。根据“My name is Sally. I am twelve years old. Tim is my brother. He is eleven. We are in the same school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
68.句意:萨利的父母都是医生。根据“My mother is a doctor. My father is a doctor, too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.句意:萨利的姑姑是一名司机。根据“Lisa is my aunt. She is a teacher.”,可知萨利的姑姑是一名老师,故答案为F。
70.句意:萨利有一只黑白相间的狗。根据“ I have got a cat. It’s black and white. .”,可知萨利与一只黑白相间的猫,故答案为F。
71.T 72.F 73.T 74.F 75.F
【导语】本文主要介绍了丽萨及其家人的信息。
71.句意:丽萨是一名学生。根据“I’m Lisa. I’m a student.”可知丽萨是一名学生,句子和短文相符,故答案为T。
72.句意:丽萨在5年级2班。根据“I’m in Class One, Grade Five.”可知丽萨在5年级1班,句子和短文不符,故答案为F。
73.句意:丽萨的妈妈在图书馆工作。根据“My mother works in a library.”可知丽萨的妈妈在图书馆工作,句子和短文相符,故答案为T。
74.句意:丽萨的爸爸在公司工作。根据“My father works in a bank.”可知丽萨的爸爸在银行工作,句子和短文不符,故答案为F。
75.句意:丽萨的爸爸喜欢椰子。根据“My father works in a bank. He likes grapefruits.”可知丽萨的爸爸喜欢葡萄柚,句子和短文不符,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录