/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北师大版(三起)
专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,从A、B、C、D、E五幅图片中,选出每个人物所在国家的传统服饰。
Traditional (传统的) Clothes and Countries (国家)
Different (不同的) countries have different clothes. A sari is in India. A kilt is in the UK. A cheongsam is in China. A robe is in Arab (阿拉伯). A kimono is in Japan (日本). Zheng Hua and her friends are from different countries. Zheng Hua is from China. Nancy is from Japan. Eric is from UK. Ron is from Arab. Tawana is from India. What clothes do they wear (穿)
1.Zheng Hua: ;
2.Nancy: ;
3.Eric: ;
4.Ron: ;
5.Tawana:
There are some lovely animals in a big forest. But all of them are afraid of the tiger, because the tiger wants to eat the animals. He chases (追逐) the animals every day.
One day, the animals have a meeting (会议). The monkey asks “What should we do ” “I have a good idea,” says the fox. Then the fox gives the tiger a lot of candies. The tiger is happy. He likes these candies very much. The tiger eats the candies every day. Soon he has a toothache. The tiger is crying. “Don’t be sad. Let us help you” the fox says. Then they pull (拔) all the tiger’s teeth out. Now he becomes a toothless (无牙) tiger.
6.根据故事情节,用数字将下列图片排序。
( )
( )
( )
( )
7.根据故事内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) All the animals are angry with the tiger. ( )
(2) The fox gives a lot of candies to the tiger. ( )
(3) The tiger has a toothache. He is very sad. ( )
(4) At last (最后), the tiger can’t eat other (其他的) animals. ( )
学校正在举行演讲比赛,Jack说了什么呢?我们一起来看看吧!
Hello. I’m Jack, I’m from the USA.I have a big family. My grandfather is a farmer. He works on a farm. My mother is beautiful. She is a teacher. My father is a doctor. My aunt Susan is a nurse. My uncle is a policeman. He is cool. I love my family very much.
8.根据材料内容,为Jack的演讲稿选择一个恰当的题目。( )
A.My friends B.My school C. My family
9.根据材料内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) There are seven people in Jack’s family. ( )
(2) Jack’s father is a farmer. ( )
(3) Jack’s uncle is a policeman. ( )
(4) Jack’s aunt is a doctor. ( )
阅读短文,回答问题。
My name’s Liu Fang. I am a Chinese girl. I like English, so I have an English name-Lucy. I like reading books and watching movies. I like sports, too. My favorite sport is table tennis. I can play it very well. But I can’t swim.
10.Where is Lucy from
11.What does she like
12.Does she like ping-pong
13.Can she play ping-pong well
14.Can she swim
Xiao Yi投稿参加了我市举行的“我爱我的家乡”演讲比赛,我们一起去看看!请阅读下列材料,完成下列任务。
15.你能说出下面四幅图是谁的家乡吗?请将图片序号填在相应的括号内。
Hello, I’m Sun Lin. I’m from Shanghai. I live in a tall building. My home is on the second floor. There are many tall trees in front of my building. ( )
Hello, I’m Li Lei. I’m from Guizhou. I live in a nice village. There is a river in front of my house. The water is clean. Over the river, there is a bridge. ( )
Hello, I’m Xiao Fang. I’m from Tibet (西藏). There are many mountains in my village. My house is beside the mountains and there are many nice flowers in front of my house. I love my village. ( )
I’m Liu Jie. I’m from Inner Mongolia. (内蒙古) My home is in a small village. There are no tall buildings. In the village , there is a big lake. There are many fish in the lake, I often go fishing and there is a small forest behind the lake. I often go there. ( )
A. B. C. D.
16.下面这几位小朋友参加了他们的互动,请你读一读,判断正(T)误(F)。
(1) Sun Lin lives on the first floor. ( )
(2) There is a bridge near Li Lei’s home. ( )
(3) Xiao Fang’s house is beside a river. ( )
家乡的每一寸土地,都深深刻印着我们对它的眷恋。请阅读短文,按要求完成下列各题。
My village is behind a big mountain. There are some houses in my village. Beside the houses, there is a forest. There is a river near the forest. There is a bridge over the river. And there is one small building near the bridge. That is my house. Welcome to my village.
17.根据短文内容,在文中出现过的景物下打“√”。
( ) ( ) ( )
( ) ( ) ( )
18.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Are there any houses behind the mountain
(2) Where is my house
中国古代读书人的书房是什么样的呢 请阅读材料,完成下列任务。
In ancient China, a scholar had his own study. What’s in the study There is a big wooden desk (木桌) in it. On the desk, there are brushes, ink, paper and an inkstone. And there is a nice wooden chair. On the wall, there is a piece of calligraphy and painting (字画). And near the desk, there is a tall bookshelf (书架). Many books are on it. There is also a small table. And a beautiful flower vase (花瓶) is on it. The study is clean. It’s a quiet place to read and write.
19.根据材料内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) There is a picture in the study. ( )
(2) There are many books on the desk. ( )
(3) There is a tall bookshelf in the study. ( )
20.根据材料内容,回答问题。
(1) What does “brushes, ink, paper and an inkstone” mean in Chinese
(2) What does the study look like
Read and complete. . (阅读短文,完成下列任务。)
Mr Shen is an old man, but he is very healthy. He plays sports every day. He has a nice living room. Look! There is a sofa, a table and a TV in it. The sofa is near the window. The table is between the sofa and the TV. There is a green plant on the table. After dinner (晚饭后), Mr Shen often watches TV in the living room. But Mr Shen is in the kitchen now. He’s thirsty. He will drink some tea. That’s his favourite drink.
21.根据短文内容,判断句子正“T”误“F”。
(1) Mr Shen is young and healthy. ( )
(2) Mr Shen plays sports every day. ( )
(3) The sofa is between the table and the TV. ( )
(4) The green plant is on the table. ( )
(5) After dinner, Mr Shen often watches TV in the living room. ( )
22.根据短文内容,选择最佳答案。
What’s Mr Shen’s favourite drink ( )
A.Tea. B.Juice. C. Milk.
阅读短文,并完成任务。
There is a new shop in our city. There are many things on sale (促销). Opening time: 10:00 a.m. — 19:00 p.m.
40 yuan 50 yuan 18 yuan
55 yuan 40 yuan 35 yuan 30 yuan
23.根据以上内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) I have ninety yuan. I can buy a coat and a dress. ( )
(2) I can go to the shop and buy a cap at eleven o’clock in the morning. ( )
(3) The skirt is thirty-five yuan. ( )
24.根据以上内容,选择正确的选项。
(1) This is a ______ shop for children. ( )
A.clothes B.toy C. book
(2) ______ pairs of shoes are seventy yuan. ( )
A.Four B.Three C. Two
阅读理解,完成下列任务。
Binbin and his family like shopping in different ways. Binbin and his sister Lili like shopping online (网上). Binbin likes doing sports, so he always buys some sports goods (商品) online. Lili likes art very much. She likes to buy stationery (文具) online. Their parents like shopping in real shops (实体店). There are many real shops near their house. So they think it is convenient (便利的) to buy things in real shops. They all have some plans (计划) for next Saturday. And they are preparing to buy the things they need.
Who Plan
Binbin climb the mountain (登山)
Lili draw some pictures
Parents shop for grandparents
Website(网址): Website(网址): Fruit Shop
www. www.stationery.com Opening time: 9 am-10 pm
cap ¥15.00 pencil ¥3.00 apple ¥5.00/kg
shorts ¥50.00 a piece of paper ¥1.00 peach ¥6.00/kg
running shoes ¥90.00 a box of crayons ¥6.00 dragon fruit ¥10.00/kg
25.阅读并选择正确的答案。
(1) What is Binbin’s plan ( )
A. B. C.
(2) Maybe Lili wants to buy ______. ( )
A. B. C.
26.阅读并判断正(T)误(F)。
(1) Binbin’s parents are going shopping next Saturday. ( )
(2) Lili can buy some stationery online. ( )
(3) The fruit shop is open 24 hours a day. ( )
阅读两人的介绍,并完成任务一和任务二。
It’s January now. It’s winter in Beijing. The weather is cold and snowy. We wear warm clothes, like sweaters and down jackets(羽绒服). When it’s snowy, it’s white everywhere. Children like to play in the snow. I often make a snowman with my parents. I love winter.
It’s January now. It’s summer in Sydney. It’s sunny and hot at noon. But it’s cool in the morning and in the evening. We can wear T-shirts, dresses and shorts. Children like to swim in the water and play on the beach.
27.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) It’s summer in Sydney in January. ( )
(2) In Beijing in January, people wear T-shirts and shorts. ( )
(3) Children in Beijing don’t like to play in the snow. ( )
(4) It’s sunny and hot all day in Sydney in January. ( )
(5) The writer in Beijing often makes a snowman with friends. ( )
28.根据短文内容,回答以下问题。
(1) What’s the weather like in January in Beijing
(2) What can you wear in January in Sydney
阅读短文。
It was Sunday. Amy read an interesting book named The Emperor’s (国王的) New Clothes. The famous writer Andersen wrote it. Long long ago, there was an emperor. He liked new clothes. One day, two men made new clothes for him. The emperor was very happy. The two men said, “Please try these new clothes. Only clever people can see them.” The emperor couldn’t see the clothes but he dared not (不敢) to say. So he pretended (假装) to put on some of the clothes. The emperor walked in the street. Because people wanted to flatter (奉承) the emperor, they all said, “What beautiful clothes!” But a boy said, “The emperor isn’t wearing clothes!”
29.阅读短文,完成读书笔记。
Title of the Book (书名):
Writer:
Reading Day:
30.根据故事发展顺序用数字给句子排序
( ) The emperor tried new clothes.
( ) Two men made clothes for the emperor.
( ) A boy said the truth (事实).
根据表格内容,将单词填在横线上。
Name: Jack Age: 12
Class:5A Hobbies: swimming,singing
Dream job: doctor Way to school: on foot
Name: Peter Age: 12
Class: 5D Hobbies: singing, cooking
Dream job: lifeguard Way to school: on foot
Jack and Peter are of the 31 age. But they are in 32 classes. They both like 33 Jack likes 34 , but Peter likes cooking. Jack wants to be a doctor. Peter wants to be a lifeguard. They both 35 to school. They like each other. They are good friends.
阅读短文,完成各题。
My name is Robin. I’m ten years old. I live in China. This is my family. My mother is from the U. K., but she lives in China now. She is a doctor. She works at a hospital. She rides her bike to work every day. My father is from China. He’s an English teacher. He works at a school. I have two sisters. They are tall and thin. They are workers. They walk to work every day. They like to go for a walk after dinner.
36.根据短文内容,选择正确的选项。
(1) Robin’s mother is from ______. ( )
A.the U.K B.China
(2) There are ______ people in Robin’s family. ( )
A.four B.five
37.根据短文内容,回答问题。
(1) How does Robin’s mother go to work
(2) What does Robin’s father do
(3) What do Robin’s sisters look like
阅读理解。阅读短文,并完成任务。
I am Lucy. My home is on a big farm. We have lots of animals on our farm. There are two horses. My father and I ride the horses every day. We have lots of sheep. The sheep have wool (羊毛). We can make things with wool. We have chickens on our farm. The chickens give us eggs. I like eggs for breakfast. We have cows on our farm. The cows give us milk. We can drink milk. And there are some apple trees. We can pick apples. We live a happy life.
38.将相关联的单词连线。
(1) sheep (2) chickens (3) cows (4) trees
a. eggs b. wool c. apples d. milk
39.根据短文内容判断对(T)错(F)。
(1) My home is in a big city. ( )
(2) I ride the horses every day. ( )
(3) There are some trees and animals on the farm. ( )
40.根据短文内容回答问题。
Is Lucy happy
阅读理解。
Lily lives in London. She’s tall and thin. She has a round face. Today is Lily’s birthday. She is very happy. She gets some nice gifts. Her mother gives (给) a thin jacket and a hat to her. The jacket is yellow, and it’s beautiful. Her father gives a new thick raincoat. She can wear it on rainy days. Her grandmother gives a long scarf. But she doesn’t like it. She wants a short one. Her grandfather gives a white rabbit. It’s lovely. It has two long ears and two red eyes. She likes it very much.
41.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Lily is short and thin. ( )
(2) Today is Lily’s birthday. ( )
(3) Lily’s father gives her a thin jacket and a hat. ( )
(4) Lily can wear the thick raincoat on rainy days. ( )
(5) Lily doesn’t like the rabbit. ( )
42.阅读短文,回答下列问题。
(1) Which scarf does Lily want, the long one or the short one
(2) What does the rabbit look like
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.E 3.B 4.D 5.A
【导语】本文主要介绍了不同国家的服饰。
1.根据“Zheng Hua is from China.”和“A cheongsam is in China.”可知郑华来自中国,穿旗袍,故选C。
2.根据“Nancy is from Japan.”和“A kimono is in Japan (日本).”可知南希来自日本,穿和服,故选E。
3.根据“Eric is from the UK.”和“A kilt is in the UK.”可知艾瑞克来自英国,穿苏格兰短裙,故选B。
4.根据“Ron is from Arab.”和“A robe is in Arab (阿拉伯).”可知罗恩来自阿拉伯,穿长袍,故选D。
5.根据“Tawana is from India.”和“A sari is in India.”可知塔瓦纳来自印度,穿纱丽,故选A。
6.2 3 4 1 7.F T T T
【导语】本文主要讲述了森林里有一只老虎,所有动物都怕它。所以动物开会商量对策,它们给老虎吃糖,导致老虎的牙疼,最后狐狸把老虎的牙齿拔掉了。老虎没有了牙齿。动物们不再怕它。
6.根据故事发展的情节,小动物们开始很害怕老虎,第四幅图表示的是小动物们见到老虎吓跑了,故第四幅图拍第一。然后动物们开会商讨办法。第一幅图是动物们在开会,故排第二。他们开会商量给老虎吃糖。第二幅图是给老虎糖吃。所以排第三。老虎牙疼,小动物们给它拔牙,故第三幅图排第四。故顺序是2341.
7.(1)句意:所有的动物都对老虎很生气。根据文中But all of them are afraid of the tiger, 所有动物都怕它,题干表述错误,故答案为F。
(2)句意:狐狸给了老虎许多糖果。根据文中 Then the fox gives the tiger a lot of candies. 可知题干表述正确,故答案为T。
(3)句意:老虎牙疼。他非常难过。根据文中 Soon he has a toothache. The tiger is crying. “Don’t be sad. 可知题干表述正确,故答案为T。
(4)句意:最后,老虎不能吃其它动物。根据文中Now he becomes a toothless (无牙) tiger.最后老虎没有牙齿了。所有不能吃其它动物。故答案为T。
8.C 9.F F T F
【导语】本文主要是杰克在演讲时对自己进行自我介绍,同时介绍了自己的家庭成员。
8.A:我的朋友;B:我的学校;C:我的家庭;根据文章大意可知本文杰克主要介绍了自己及家人,故选C。
9.(1)句意:杰克家有七口人。根据文章内容可知杰克家有爷爷,妈妈,爸爸,阿姨,叔叔和他自己,总共六口人,题干表述错误,故答案为F。
(2)句意:杰克的爸爸是一个农民。根据文中 My father is a doctor. 可知他的爸爸是一个医生。题干表述错误,故答案为F。
(3)句意:杰克的叔叔是一个警察。根据文中My uncle is a policeman.可知题干表述正确,故答案为T。
(4)句意:杰克的阿姨是一个医生。根据文中My aunt Susan is a nurse.可知他的阿姨是一个护士。题干表述不正确,故答案为F。
10.She is from China. 11.She likes reading books and watching movies. 12.Yes, she does. 13.Yes, she can. 14.No, she can’t.
【导语】本文主要介绍了刘芳的个人信息和兴趣爱好。
10.句意:露西来自哪里?根据文中句子“I am a Chinese girl. I like English, so I have an English name-Lucy.”可知露西来自中国,故答案为She is from China.
11.句意:她喜欢什么?根据文中句子“I like reading books and watching movies.”可知她喜欢看书和看电影,故答案为She likes reading books and watching movies.
12.句意:她喜欢乒乓球吗?根据文中句子“My favorite sport is table tennis.”可知她喜欢桌球,作肯定回答,用Yes回答,故答案为Yes, she does.
13.句意:她乒乓球打得好吗?根据文中句子“I can play it very well. ”可知她乒乓球打得好,作肯定回答,用Yes回答,故答案为Yes, she can.
14.句意:她会游泳吗?根据文中句子“But I can’t swim.”可知她不会游泳,作否定回答,用No回答,故答案为No, she can’t.
15.B D A C 16.F T F
【导语】本文主要介绍了几个同学的家乡。
15.根据“Hello, I’m Sun Lin. I’m from Shanghai. I live in a tall building. My home is on the second floor. There are many tall trees in front of my building.”可知孙林的家在上海,他住在高楼里,楼前有许多高树,B符合题意,故选B。
根据“Hello, I’m Li Lei. I’m from Guizhou. I live in a nice village. There is a river in front of my house. The water is clean. Over the river, there is a bridge.”可知李雷的家在贵州的乡村,房子前面有河,河上有桥,D符合题意,故选D。
根据“Hello, I’m Xiao Fang. I’m from Tibet (西藏). There are many mountains in my village. My house is beside the mountains and there are many nice flowers in front of my house. I love my village.”可知小芳的家在西藏,村里有许多山,房子在山附近,房子前面有许多花,A符合题意,故选A。
根据“I’m Liu Jie. I’m from Inner Mongolia. (内蒙古) My home is in a small village. There are no tall buildings. In the village , there is a big lake.”可知刘杰的家在内蒙古的农村,没有高楼,村里有一个大湖,C符合题意,故选C。
16.(1)句意:孙林住在一楼。根据“My home is on the second floor.”可知孙林住在二楼,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:在李雷的家附近有一个座桥。根据“There is a river in front of my house. The water is clean. Over the river, there is a bridge.”可知在李雷的家附近有一座桥。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:小芳的家在河附近。根据“My house is beside the mountains and there are many nice flowers in front of my house.”可知小芳的家在山附近,句子和短文不符,故答案为F。
17.打“√”的图片有: (从左往右,从上往下)图1 2 3 4 6 18.Yes, there are. It’s near the bridge.
【导语】短文介绍了作者所居住村庄的周围环境。
17.根据“My village is behind a big mountain. There are some houses in my village. Beside the houses, there is a forest. There is a river near the forest. There is a bridge over the river.(我的村庄在一座大山后面。我的村庄里有一些房子。房子旁边有一片森林。森林附近有一条河。河上有一座桥。)”可知短文出现了村庄,大山,森林,一条河,一座桥。图片1是村庄,2森林,3桥,4大山,6一条河,故答案为打“√”的图片有: (从左往右,从上往下)图1 2 3 4 6。
18.(1)句意:山后面有房子吗?根据“My village is behind a big mountain. There are some houses in my village.(我的村庄在一座大山后面。我的村庄里有一些房子。)”可知山后面有房子,是肯定回答,故答案为Yes, there are.
(2)句意:我的房子在哪里?根据“And there is one small building near the bridge. That is my house.(在桥附近有一座小房子。那是我的家。)”可知我的房子在桥附近。故答案为It’s near the bridge.
19.F F T 20.笔墨纸砚。 It’s clean and quiet.
【导语】短文介绍了古代书房的物品摆放。
19.(1)句意:书房里有一张图片。根据“On the wall, there is a piece of calligraphy and painting (字画).(墙上挂着一幅字画。)”可知书房里有字画不是图片,故答案为F。
(2)句意:桌子上有很多书。根据“And near the desk, there is a tall bookshelf (书架). Many books are on it.(在桌子附近,有一个高高的书架。上面放着许多书。)”可知书架上有许多书,而不是桌子上有很多书,故答案为F。
(3)句意:书房里有一个高大的书架。根据“And near the desk, there is a tall bookshelf (书架).(在桌子附近,有一个高高的书架。)”可知书房里有一个高大的书架,故答案为T。
20.(1)句意:“brushes, ink, paper and an inkstone”在中文中是什么意思?“brushes, ink, paper and an inkstone”是中国传统的文房四宝,对应的中文是“笔,墨,纸,砚”,故答案为笔墨纸砚。
(2)句意:书房是什么样子的?根据“The study is clean. It's a quiet place to read and write.(这个书房很整洁。这是一个安静的地方,适合阅读和写作。)”可知书房干净且安静,故答案为It’s clean and quiet.
21.F T F T T 22.A
【导语】本文介绍了沈先生和他的房子。
21.(1)句意:沈先生年轻且健康。根据“Mr Shen is an old man, but he is very healthy.”,可知沈先生老了,故答案为F。
(2)句意:沈先生每天做运动。根据“He plays sports every day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:沙发在桌子和电视之间。根据“The table is between the sofa and the TV.”,可知桌子在沙发和电视之间,故答案为F。
(4)句意:绿色的植物在桌子上。根据“There is a green plant on the table.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(5)句意:晚饭后,沈先生经常在客厅里看电视。根据“After dinner (晚饭后), Mr Shen often watches TV in the living room.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
22.句意:沈先生最喜欢的饮品是什么?A茶。B果汁。C牛奶。根据“He will drink some tea. That’s his favourite drink.”,可知是茶,故选A。
23.T T F 24.A C
【导语】本文主要介绍了商店里促销商品的价格。
23.(1)句意:我有九十元。我可以买一件外套和一条连衣裙。根据表格可知外套40元,连衣裙50元,所以可以买一件外套和一条连衣裙。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:我可以在上午11点去商店买一顶帽子。根据文中“Opening time: 10:00 a.m. — 19:00 p.m.”可知上午11点商店正在营业。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:这条裙子35元。根据表格可知裙子55元。题干与原文不符,故答案为F。
24.(1)句意:这是一家面向儿童的____商店。A服装,B玩具,C书。根据表格可知这是一家服装店。故选A。
(2)句意:___双鞋是70元。A四,B三,C二。根据表格可知一双鞋是35元,所以两双鞋是70元。故选C。
25.A B 26.T T F
【导语】本文主要介绍了彬彬和家人喜欢的不同的购物方式。
25.(1)句意:彬彬的计划是什么?A爬山,B唱歌,C画画,根据“Binbin climb the mountain ”可知彬彬计划爬山,故选A。
(2)句意:或许莉莉想要买蜡笔。A苹果,B蜡笔,C帽子,根据“Lili draw some pictures”可知莉莉想要画画,或许想要买蜡笔,故选B。
26.(1)句意:彬彬的父母下周六将要去购物。根据“Parents shop for grandparents”可知彬彬的父母下周六将要去购物,句子和文章相符,故答案为T。
(2)句意:莉莉可以在网上买一些文具。根据“She likes to buy stationery (文具) online.”可知莉莉可以在网上买文具,句子和文章相符,故答案为T。
(3)句意:水果店一天24小时开门。根据“Opening time: 9 am-10 pm”可知水果店的开门时间是上午9点到晚上10点,句子和文章不符,故答案为F。
27.T F F F F 28.It’s cold and snowy. I can wear T-shirts, dresses and shorts.
【导语】本文主要介绍了在1月,北京和悉尼的天气,人们的服装和活动的不同。
27.(1)句意:1月悉尼是夏天。根据“It’s January now. It’s summer in Sydney.”可知1月在悉尼是夏天,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:在北京,1月人们穿T恤和短裤。根据“We wear warm clothes, like sweaters and down jackets(羽绒服).”可知在北京,1月人们穿毛衣和羽绒服等暖和的衣服,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:在北京孩子们不喜欢玩雪。根据“Children like to play in the snow.”可知在北京孩子们喜欢玩雪,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:1月在悉尼全天是晴朗并且热的。根据“It’s sunny and hot at noon. But it’s cool in the morning and in the evening.”可知1月在悉尼中午是晴朗并且热的,早上和晚上是凉爽的,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:在北京作者经常和朋友们堆雪人。根据“I often make a snowman with my parents.”可知作者经常和父母堆雪人,句子和短文不符,故答案为F。
28.(1)句意:在北京1月的天气怎么样?根据“The weather is cold and snowy.”可知北京1月的天气是寒冷并且有雪的,故答案为It’s cold and snowy.
(2)句意:在悉尼1月你可以穿什么?根据“We can wear T-shirts, dresses and shorts.”可知在悉尼,1月穿T恤衫,连衣裙和短裤,故答案为I can wear T-shirts, dresses and shorts.
29.The Emperor’s New Clothes Andersen Sunday 30.2 1 3
【导语】本文介绍了艾米在星期日读的一本书《国王的新衣》。
29.①题意:书名:________根据“Amy read an interesting book named The Emperor’s New Clothes.”可知书的名字是The Emperor’s New Clothes《国王的新衣》,故答案为The Emperors New Clothes。
②题意:作者:________根据“The famous writer Andersen wrote it. Long long ago, there was an emperor.”可知作者是安徒生,故答案为Andersen。
③题意:读书日:________根据“It was Sunday.”可知是在星期天读的书,故答案为Sunday。
30.所给句子含义为:
①皇帝试穿了新衣服。
②两个人为皇帝做衣服。
③一个男孩说了实话。
根据所给句子可知这段话为:两个人为皇帝做衣服。皇帝试穿了新衣服。一个男孩说了实话。
故答案为213。
31.same 32.different 33.singing 34.swimming 35.walk
【分析】本文介绍了Jack和Peter的个人情况。
31.句意:Jack和Peter年龄 。age年龄,根据表格可知Jack:age:12,Peter:age:12。所以年龄是相同的,故答案为same。
32.句意:他们在 班级。class班级,根据表格可知Jack5A, Peter5D,两人的班级分别是分别是A、D。故答案为different。
33.句意:他们都喜欢 。hobbies兴趣爱好,根据表格可知Jack: swimming, singing; Peter: singing, cooking。共同的爱好是singing,故答案为singing。
34.Jack喜欢 ,但是 Peter喜欢烹饪。根据表格可知Jack: swimming, singing; Peter: singing, cooking。不同的爱好是:swimming,故答案为swimming。
35.句意:他们都 去学校。way to school去学校的方式,根据表格可知Jack:Way to school: on foot; Peter: Way to school: on foot可知,他们都是步行去学校,故答案为walk。
36.A B 37.She rides her bike to work. He’s an English teacher. They are tall and thin.
【导语】本文主要介绍了罗宾的个人信息和他的家人的职业及交通方式等信息。
36.(1) 句意:罗宾的妈妈来自______。A英国,B中国。根据文中“My mother is from the U. K., but she lives in China now.”可知罗宾的妈妈来自英国,故选A。
(2) 句意:在罗宾家有______口人。A四,B五。通过阅读全文可知罗宾的家中有爸爸、妈妈、两个姐姐和罗宾,共五口人,故选B。
37.(1) 句意:罗宾的妈妈怎么去上班?根据文中“She rides her bike to work every day.”可知罗宾的妈妈每天骑自行车去上班,故答案为She rides her bike to work.
(2) 句意:罗宾的爸爸是干什么的?根据文中“He’s an English teacher.”可知罗宾的爸爸是一名英语教师,故答案为He’s an English teacher.
(3) 句意:罗宾的姐姐长的什么样?根据文中“They are tall and thin.”可知罗宾的姐姐又高又瘦,故答案为They are tall and thin.
38.(1)-(4) badc 39.F T T 40.Yes, she is.
【导语】本文主要介绍了露西住的农场,农场里有很多动物和苹果树,并且露西在农场过得很快乐。
38.(1)根据“the sheep have wool.”可知羊身上有羊毛,wool羊毛,故连b。
(2)根据“the chickens give us eggs.”可知鸡能下蛋,eggs鸡蛋,故连a。
(3)根据“the cows give us milk.”可知奶牛能产奶,milk牛奶,故连d。
(4)根据“we can pick apples.”可知树能结苹果,apples苹果,故连c。
39.(1)句意:我家在一个大城市里。根据“My home is on a big farm.”可知作者的家在一个大农场,句子与文章内容不符,故答案为F。
(2)句意:我每天骑马。根据“My father and I ride the horses every day.”可知作者每天和爸爸一起骑马,句子与文章内容相符,故答案为T。
(3)句意:农场里有一些树和动物。根据“We have lots of animals on our farm.And there are some apple trees.”可知农场里有动物和树,句子与文章内容相符,故答案为T。
40.句意:露西开心吗?根据“We live a happy life.”可知露西是开心的,故答案为Yes, she is.
41.F T F T F 42.She wants the short one. It has two long ears and two red eyes.
【导语】本文讲述了居住在伦敦的Lily过生日时,从家人那里收到了不同的礼物,以及她对每件礼物的感受。
41.(1)句意:Lily又矮又瘦。根据原文“She’s tall and thin.”可知她又高又瘦,不是又矮又瘦,故答案为F。
(2)句意:今天是Lily的生日。根据原文“Today is Lily’s birthday.”可知今天是Lily的生日,故答案为T。
(3)句意:Lily的爸爸给她一件薄夹克和一顶帽子。根据原文“Her mother gives a thin jacket and a hat to her. Her father gives a new thick raincoat.”可知薄夹克和帽子是妈妈送的,雨衣才是爸爸送的,故答案为F。
(4)句意:Lily可以在雨天穿那件厚雨衣。根据原文“She can wear it on rainy days.”可知Lily可以在雨天穿那件厚雨衣,故答案为T。
(5)句意:Lily不喜欢那只兔子。根据原文“She likes it very much.”可知她非常喜欢兔子,故答案为F。
42.(1) 句意:Lily想要哪条围巾,长的还是短的?根据原文“Her grandmother gives a long scarf. But she doesn’t like it. She wants a short one.”可知她想要一条短围巾。故答案为She wants the short one.
(2) 句意:兔子长什么样?根据原文“It’s lovely. It has two long ears and two red eyes.”可知它有两只长耳朵和两只红眼睛。故答案为It has two long ears and two red eyes.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)