中小学教育资源及组卷应用平台
2026北师大版高中英语必修第三册章节练
UNIT 7 ART
Part 1 LEARNING TO LEARN & TOPIC TALK
基础过关练
Ⅰ.单词拼写
1.Many rock (乐队) were able to follow in the footsteps of the Beatles.
2.I enjoy (喜剧片) very much because they bring me lots of joy.
3.He has a strong interest in (古典的)Chinese literary works.
4.(2022全国甲)The New Theatre has been the home of quality (戏剧), musicals, dance and children's shows for more than 100 years.
5.Experts say soft music can create a relaxed (气氛) which helps patients to recover.
Ⅱ.选词填空(其中有一项多余)
be famous for; leave out; types of;be afraid of; make mistakes; look like
1.The Irish being warm-hearted and friendly.
2.Whenever Tom , his teacher points them out with patience.
3.(2023上海1月)Young Enterprise is an organization that makes serious efforts to teach all young people the general principles of running a business.
4.In the report, every detail matters, so we can't any important information.
5.It the natural environment of lakes and woodlands, but it was entirely built by humans.
Ⅲ.单句语法填空
1.Hikers can have regular rest the shade of trees.
2.(2025安徽芜湖一中阶段测试)With zero work experience and no (profession) degree, her chances of getting hired for a well-paid job were next to zero.
3.(2021新高考Ⅰ)I'm not a trained musician, but I've learnt to read music so I can help Maria in her (perform).
4.Apart from his (month) salary as a sales manager, he also gets a travel allowance.
5.There will be a Chinese paper-cutting art (exhibit) this Sunday in the art gallery.
6.The Icehotel is considered (be) one of the seven wonders of Sweden.
7.Beethoven, who is widely regarded as a (talent) musician, showed a great talent music when he was young.
8.(2022天津)Mental health involves you process things such as stress and anxiety.
Ⅳ.完成句子
1.他给了我一些关于如何提高我的写作技巧的建议。(疑问词+不定式)
He gave me some advice on .
2.下次你来北京时,我将邀请你到我家。
, I'll invite you to my home.
3.据说你在机器人比赛中表现得很好。
that you have had in the robot competition.
能力提升练
Ⅰ.阅读理解
(2025河南南阳一中月考)
If you love art then, “Picasso” is going to speak a lot. Modern art is a result of Picasso's work and he stands as a legendary figure in its birth. Pablo Picasso was born in M laga on October 25, 1881. Picasso wasn't just a painter of his time, he was an exceptional painter and his expertise didn't just stop there. He was a sculptor, printmaker and stage designer. Due to his amazing skills and talent, he became an outstanding figure in all of these fields.
Picasso received training from his father who himself was an art teacher and painter. Just at the age of 16, Picasso had already lost a liking for traditional art techniques and he desired to introduce something new. He began to experiment with different styles of art. Most of his life was spent in Paris, which was a city to be in if you were an artist in the early 20th century. During his stay in Paris, he became friends with Guillaume Apollinaire, Georges Braque, and Max Jacob. All of them were influential artists and writers of the time and they quickly became close friends.
With time, Picasso's style continued to evolve. He explored different ground like still life, portraits, mythological scenes, and landscapes. His work was bold and he always preferred to use innovative perspective. Picasso also excelled in other forms of art. He also produced sculptures and collages, and even took an interest in theatrical productions.
His most famous work was Guernica, a typical example of cubist (立体派的) style. He produced this in response to the Spanish Civil War when the town of Guernica suffered a horrifying bombing. To this day, his work is an iconic representation of war horrors.
On April 8, 1973, Picasso passed away in the city of Mougins, France. He left behind a legacy of art that is still celebrated to this day.
1.Which of the following best describes Picasso
A.Gifted. B.Energetic. C.Greedy. D.Efficient.
2.What do we know about Picasso's early life and education
A.He had no interest in art.
B.He spent his entire life in Spain.
C.He preferred traditional art techniques.
D.He was trained by his father, an art teacher.
3.Which city played the most crucial role in Picasso's artistic development and why
A.M laga, because it was his birthplace.
B.Paris, because it was a center for artists in the early 20th century.
C.Mougins, because it was where he passed away.
D.Guernica, because it inspired his most famous work.
4.What is a suitable title for the text
A.The Life of a Spanish Actor: Picasso's Journey
B.Picasso: A Revolutionary Artist in Modern Art
C.From Traditional to Cubist: Picasso's Artistic Evolution
D.Paris and Picasso: The City That Shaped an Artist
Ⅱ.七选五
Tips for Developing Your Artistic Talent
Everyone has an artistic talent. You might not even know it. 1 . However, in fact, there are a lot of different ways to express your artistic side. You don't necessarily have to live up to the standard of a professional(专业人员). You can enjoy art just for its own value. Check out a few tips for developing artistic skills.
Art takes a variety of forms
Most people think that art can only be found in museums and is only for the elite(社会精英). You can look around you. 2 . They may be found in nature, and even in usual advertisements and posters. Just start to look at such sides as the line, color, composition and style.
Try things out
If you want to develop your artistic talent, start trying things out. 3 .
Appreciate things
4 . Almost anything can be used for inspiration. Visit museums and galleries, or look at art books. When you look around you, you develop your artistic appreciation and use it to work on developing your own skills.
5
Don't expect to create a masterpiece on your first try. There must be mistakes. Many artists spent years studying and perfecting their skills. You might not want to reach their level, but don't feel disappointed at your work. Even if it's not perfect, it will be. Learn from your mistakes, and improve your skills.
A.Take art classes
B.Don't be afraid to make mistakes
C.You'll find art and beauty are everywhere
D.You might have always thought that you don't have any skills in the arts
E.Another way to develop your artistic talent is to learn how to use your eyes
F.There are many things you can try from painting, dance and singing
G.Discuss the arts with other art lovers to see what they think and then form your own opinion
1. 2. 3. 4. 5.
Ⅲ.完形填空
(2024河南漯河市高级中学月考)
In Washington DC, at a metro station,on a cold January morning in 2007, a man with a violin played six pieces by Bach for about 45 minutes. During that time, approximately 2,000 people went through the 1 , most of them on their way to 2 .
About four minutes later, the violinist received his first 3 . A madam threw some money in the hat and, without stopping, continued to walk. At six minutes, a young man leaned 4 the wall to listen to him, and then looked at his watch and started to walk again. At ten minutes, a three-year-old boy stopped, but his mother pulled him along 5 . The kid stopped to look at the violinist again, but the 6 pulled hard and the child continued to walk, 7 his head the whole time.
During the period of about forty-five minutes, the musician played continuously. Only six people stopped and listened for a short while. About twenty gave money but continued to walk at their normal 8 . The man collected a total of $32.
He finished playing and silence 9 . No one noticed and no one applauded. There was no 10 at all.
No one knew this, but the violinist was Joshua Bell, one of the greatest musicians in the world. He played one of the most 11 pieces ever written, with a violin worth $3.5 million dollars. Two days before, Joshua Bell sold out of the seats of a 12 in Boston where the seats averaged $100.
In a commonplace environment, at an 13 hour, do we perceive beauty
If so, do we stop to 14 it If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing some of the finest music ever written with one of the most beautiful instruments ever made, how many other things are we missing as we 15 through life
1.A.man B.performance
C.stage D.station
2.A.play B.travel
C.work D.study
3.A.attention B.dollar
C.gift D.letter
4.A.against B.by
C.in D.beside
5.A.anxiously B.hurriedly
C.excitedly D.delightedly
6.A.violinist B.boy
C.mother D.passer-by
7.A.nodding B.shaking
C.bowing D.turning
8.A.pace B.manner
C.posture D.level
9.A.took in B.took over
C.got over D.pulled over
10.A.recognition B.reward
C.hope D.sympathy
11.A.joyful B.boring
C.outstanding D.familiar
12.A.ticket B.theater
C.violin D.song
13.A.inaccurate B.uncomfortable
C.impossible D.inappropriate
14.A.imagine B.judge
C.appreciate D.approach
15.A.walk B.dance
C.rush D.jump
答案与分层梯度式解析
Part 1 LEARNING TO LEARN &
TOPIC TALK
基础过关练
Ⅰ.1.bands 2.comedies 3.classical 4.drama
5.atmosphere
Ⅱ.1.are famous for 2.makes mistakes 3.types of
4.leave out 5.looks like
Ⅲ.1.in 考查介词。句意:徒步旅行者可以定时在树荫下休息。in the shade of...在……的背阴处,为固定短语。
2.professional 考查形容词。句意: 没有工作经验,也没有专业学位,她找到高薪工作的机会几乎为零。设空处修饰其后的名词degree,应用形容词。professional专业的。
3.performance(s) 考查名词。句意:我不是一个训练有素的音乐家,但我学会了识谱,所以我可以在玛丽亚表演时帮助她。设空处作介词in的宾语,且其前有形容词性物主代词her修饰,应用名词。performance意为“表演”时为可数名词,空前有限定词her,用单复数均可。
4.monthly 考查形容词。句意:除了作为销售经理的月工资外,他还有交通补贴。设空处修饰其后的名词salary,应用形容词。monthly 每月的;按月结算的。
5.exhibition 考查名词。句意:这个星期天美术馆将有一个中国剪纸艺术展。根据前面的a可知,此处应用名词的单数形式。exhibition 展览(会)。
6.to be 考查固定用法。句意:冰酒店被认为是瑞典七大奇迹之一。consider...to be... 认为……是……,此处是其被动形式,故填to be。
7.talented;for 考查形容词和介词。句意:贝多芬被普遍认为是一位有天赋的音乐家,他年轻时就展现出了卓越的音乐天赋。第一空修饰名词musician,故应用形容词talented,意为“有天赋的;有才能的”;show a talent for意为“展现出……的天赋”,为固定搭配,故第二空应用介词for。
8.how 考查宾语从句。句意:心理健康包括你如何处理诸如压力和焦虑之类的东西。分析句子结构可知,设空处引导宾语从句,作谓语动词involves的宾语,从句中不缺少主语和宾语,根据句意可知,设空处表示“如何,怎样”,应用连接词how。
Ⅳ.1.how to improve my writing skills 2.Next time you come to Beijing 3.It is said;a good performance
能力提升练
Ⅰ.◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要介绍了毕加索的生平、艺术成就以及他在现代艺术中的地位。
【高频词汇】 1.outstanding adj.杰出的,优秀的
2.experiment v.尝试 n.实验 3.influential adj.有影响力的 4.explore v.探索 5.prefer v.更喜欢
【熟词生义】 ground 熟义:n.地,地面 生义:n.范围,领域
【差距词汇】 1.legendary adj.非常著名的;传奇的
2.bold adj.明显的;轮廓突出的 3.iconic adj.符号的;偶像的
1.A 细节理解题。根据第一段中的“Picasso wasn't just a painter...He was a sculptor, printmaker and stage designer...he became an outstanding figure in all of these fields.”可知,毕加索在许多领域都有杰出的表现。由此可知,他是个有天赋的人。故选A。
2.D 细节理解题。根据第二段第一句“Picasso received training from his father who himself was an art teacher and painter.”可知,毕加索接受父亲的培训,而他的父亲是一位艺术老师兼画家。故选D。
3.B 推理判断题。根据第二段中的“Most of his life was spent in Paris...During his stay in Paris, he became friends...All of them were influential artists and writers of the time and they quickly became close friends.”可知,在20世纪初,巴黎是艺术家们的聚集地,毕加索在那里度过大部分时间,并与当时有影响力的艺术家和作家成为好朋友。由此推断,巴黎在毕加索的艺术发展中扮演了最重要的角色。故选B。
4.B 主旨大意题。文章第一段和最后一段介绍了毕加索的生平、地位和艺术成就,中间几段主要介绍了毕加索探索新的艺术风格的过程,因此B项“毕加索:现代艺术的革命艺术家”最适合作为文章标题。故选B。
Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。每个人都有艺术天赋,你可能根本不知道,你可能一直认为自己对艺术一窍不通。文章介绍了培养艺术技能的四个小建议。
【高频词汇】 1.necessarily adv.必要地 2.try out试验
3.inspiration n.灵感 4.perfect v.使完善,使完美 adj.完美的 5.disappointed adj.失望的
1.D 过渡句。上文提到你可能不知道自己有艺术天赋,下文提到事实上,有很多表露你艺术的一面的方法,上下文之间是转折关系。D项“你或许一直认为自己在艺术方面没有任何技能”承接上文,补充说明人们对自己的误解,同时引出下文培养艺术技能的方法。故选D。
2.C 细节句。上文提到要观察你的四周,下文提到它们可能在大自然中,甚至在平常的广告和海报中。由此可知,艺术和美随处可见,下文的They指代C项中的“art and beauty”。故选C。
3.F 细节句。上文中的“start trying things out”与F项中的“There are many things you can try”呼应。故选F。
4.E 细节句。根据本段小标题可知,本段建议要欣赏东西,下文提到参观博物馆、美术馆,看艺术书籍,培养自己的艺术欣赏能力。由此可知,本段建议要学会用自己的眼睛去看周围的一切,从而提高自己的艺术欣赏能力。故选E。
5.B 主旨句。根据本段最后一句“Learn from your mistakes, and improve your skills.”可知,本段建议不要害怕犯错,要从错误中学习。故选B。
Ⅲ.◎语篇解读 本文是一篇记叙文。一位著名的小提琴家在地铁站演奏,却很少有人关注,但是两天前他在剧院里演奏时却是座无虚席。
【高频词汇】 1.musician n.音乐家 2.continuously adv.连续不断地 3.normal adj.正常的;一般的;典型的
4.silence n.寂静 5.applaud v.鼓掌 6.environment n.环境
【熟词生义】 average熟义:adj.平均的 生义:v.平均为
1.D 根据上文“In Washington DC, at a metro station”可知,此处指人们经过这个地铁站。man男人;performance表演;stage舞台;station车站。故选D。
2.C 根据上文“on a cold January morning”可推断,早上经过这个地铁站的人,大多数是去上班。play玩;travel旅行;work工作;study学习。故选C。
3.B 根据下文“A madam threw some money in the hat and, without stopping, continued to walk.”可知,这位小提琴家收到了第一笔钱。attention注意;dollar美元;gift礼物;letter信。故选B。
4.A 根据空前的动词“leaned”及空后的名词“wall”可知,此处指这个年轻人靠在墙上听他演奏。against紧靠,倚;by通过;in在……里;beside在……旁边。故选A。
5.B 根据下文“The kid stopped to look at the violinist again, but the 6 pulled hard and the child continued to walk”可知,此处指小男孩的妈妈急匆匆地拉着他向前走。anxiously焦虑地;hurriedly急匆匆地;excitedly激动地;delightedly高兴地。故选B。
6.C 上文出现“his mother”,此处仍然指小男孩的妈妈。violinist小提琴家;boy男孩;mother母亲,妈妈;passer-by过路人。故选C。
7.D 根据语境可知,妈妈拉着小男孩往前走,但小男孩想看小提琴家表演,所以只能一直扭头看。nod点头;shake摇(头);bow鞠躬,点头;turn扭转(身体部位)。故选D。
8.A 根据上文“but continued to walk”可知,这些人给了钱,但没有停下来,而是继续以正常的速度走路。at one's normal pace以某人正常的步速(走)。pace步速;manner方式;posture姿势;level水平。故选A。
9.B 根据上文“He finished playing”和下文“No one noticed and no one applauded.”可知,小提琴家演奏完了,寂静接替了小提琴声。take in吸收,欺骗;take over接管,接替;get over克服;pull over驶向路边。故选B。
10.A 根据上文“No one noticed and no one applauded.”可知,没有人注意到,也没有人鼓掌。由此可知,没有人赞赏小提琴家的表演。recognition赞誉,承认;reward奖励,报酬;hope希望;sympathy同情。故选A。
11.C 此处与下文“playing some of the finest music ever written with one of the most beautiful instruments ever made”相呼应,the finest表示“最好的”,与the most outstanding对应。joyful令人愉快的;boring令人厌烦的;outstanding杰出的;familiar熟悉的。故选C。
12.B 根据上文的“sold out of the seats”及下文“where the seats averaged $100”可知,Joshua Bell开演奏会的剧院的座位都卖光了。ticket票;theater剧院;violin小提琴;song歌曲。故选B。
13.D 根据上文可知,此处指在地铁站这样的普通场所,在早上人们忙着上班这样不适合演奏的时间。inaccurate不精确的;uncomfortable不舒服的;impossible不可能的;inappropriate不恰当的,不合适的。故选D。
14.C 根据上面的问句可知,此处指如果我们在普通的场所、不合适的时间感知到美,我们会停下来欣赏它吗 imagine想象;judge判断;appreciate欣赏;approach接近。故选C。
15.C 最后一段提出问题,引发读者思考。我们在生活中匆匆忙忙,以至于无法感知和欣赏身边的美,错过了很多东西。walk走;dance跳舞;rush仓促行事,迅速移动;jump跳。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)