单元素养评价(一) UNIT 1 PEOPLE OF ACHIEVEMENT
授课提示:对应单元素养评价卷1页
(满分:150分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where is the man now?( )
A.In the bed. B.In the kitchen.
C.In the office.
答案:A
2.How much are the cards all together?( )
A.10 yuan. B.11 yuan.
C.12 yuan.
答案:B
3.What is the man going to do?( )
A.He wants the woman to fix his computer.
B.He'll call the woman if the computer is OK.
C.He wants the woman to call him after a week.
答案:B
4.Where is the man going to spend his holiday?( )
A.In London. B.In the country.
C.In a big city.
答案:B
5.Can Peter go out tonight?( )
A.No,not at all. B.Yes,with his mother.
C.Yes,if he goes home first.
答案:C
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至8题。
6.What were the students invited to do?( )
A.To have dinner.
B.To take part in a party.
C.To attend a meeting.
答案:B
7.What was the man asked to do at the party?( )
A.To play the violin.
B.To dance with Harry.
C.To sing a pop song.
答案:A
8.Whom did Harry dance with this time?( )
A.John. B.Rose.
C.Jane.
答案:C
听第7段材料,回答第9至11题。
9.What was the first piece of bad news John told Mary?( )
A.Tim had caught a bad cold.
B.He played badly in a match.
C.Their class had lost a basketball match.
答案:C
10.What do you know about Tim from the dialogue?( )
A.He is often ill.
B.He is very good at basketball.
C.He is the team leader.
答案:B
11.What does Miss Green do?( )
A.She is a student.
B.She is a housewife.
C.She teaches history.
答案:C
听第8段材料,回答第12至13题。
12.Where does this conversation take place?( )
A.At the restaurant. B.At the hotel.
C.In the shop.
答案:B
13.What do we know about the rooms?( )
A.They are just common.
B.They are very good.
C.They are bad.
答案:B
听第9段材料,回答第14至16题。
14.What won't the speakers do this weekend?( )
A.Take a boat to the islands.
B.Go to the river.
C.See a play.
答案:A
15.Why does the man suggest phoning the theatre?( )
A.To book tickets.
B.To check if there will be a play.
C.To check if it is open this weekend.
答案:A
16.What's the phone number?( )
A.527086. B.572860.
C.527860.
答案:C
听第10段材料,回答第17至20题。
17.When did the story take place?( )
A.In the morning. B.In the afternoon.
C.In the evening.
答案:A
18.What was Harry's problem?( )
A.Everyone at his school likes him.
B.No one at his school likes him.
C.Some people at his school dislike him.
答案:B
19.Why didn't Harry want to accept his mother's advice?( )
A.He thought he was too weak.
B.He thought he was the headmaster.
C.He thought he was too old to change.
答案:C
20.What have you learned from the text?( )
A.Harry is a bus driver.
B.Harry is a student.
C.Harry is a headmaster.
答案:C
听力材料:
Text 1
W: If you don't get up soon,you'll be late for work.
M: I'm not getting up today. I'm going to enjoy lying here.
Text 2
M: I'd like to buy these 6 New Year's cards. Are they two yuan each
W: Five of them are,but the smaller one is only one yuan.
Text 3
W: How long will it take you to fix my computer
M: I'll ring you when it's ready,but it shouldn't take longer than a week.
Text 4
W: It is said that you are going to spend your holiday in London this year.
M: No, anywhere but London. In fact, I feel like seeing the country life. Not a crowded and noisy capital.
Text 5
W: Let's go to the movies tonight,Peter.
M: I'd like to,but Mother wants me to go home first, then I can go.
Text 6
W: Were you invited to the party last Saturday
M: Yes,that's right.
W: How many of you were invited there
M: Five. John, Jane, Rose, Harry and me.
W: Was Rose asked to do anything
M: Yes, of course. She was asked to sing a pop song.
W: Were you and Harry asked to dance
M: No. Harry didn't dance with me this time. He was asked to dance with Jane.
W: Then what were you asked to do
M: I was asked to play the violin.
Text 7
W: Hello,John.
M: Hi,Mary. I've got some bad news.
W: Yes
M: Our class lost the basketball match yesterday.
W: Oh, really What was the score
M: 32 to 15.
W: Impossible. You didn't play well
M: Tim didn't come. He had a fever.
W: No wonder. It doesn't matter. They were only lucky. I'm sure we will win next time.
M: And there is something else.
W: What
M: Miss Green is leaving. She's getting married and will live with her husband in London.
W: That's really bad news. I enjoy her lessons so much. Then we are going to have a new history teacher.
Text 8
M: Here's your room, madam.
W: Thank you. Oh,what a nice,large room!
M: Yes. All the rooms here at the hotel are quite large. And the rooms on this side of the building have a lovely view.
W: You're right. This view is wonderful!
M: Our rooms also have telephones, TV sets and radios and you are free to use them.
W: Oh, that's wonderful. Thank you very much.
M: If you have something you can call me any time.
W: I see. Thank you for your help.
M: It's my pleasure.
Text 9
W: What shall we do this weekend
M: I don't know. I just want to stay at home and do some reading. It has been a busy week. What would you like to do
W: Let's take a boat to the islands. We can have a picnic and go swimming.
M: It's a long way. Besides, the water is quite cool these days. I don't really want to do that.
W: Let's go to the Stratford then. We can spend the day by the river,and in the evening we can go and see a play.
M: That sounds a better idea. Let's phone the theatre and book our tickets.
W: What's the phone number
M: It's 527-860.
Text 10
Harry came to his mother one morning while she was having her breakfast,and said to her, “No one at my school likes me, Mother. The teachers don't, and the children don't. Even the cleaners and the bus drivers hate me.”
“Well, Harry,” his mother answered, “Perhaps you aren't very nice to them. If a few people don't like a person, he or she may not be responsible for that. But if a lot of people don't, there is usually something wrong, and that person really needs to change.”
“I'm too old to change,” Harry said, “I don't want to go to school.”
“Don't be silly, Harry,” his mother said, going to the garage to get the car out. “You have to go. You're quite well, and you still have a lot of things to learn. And besides that you're headmaster of the school.”
第二部分 阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Places Named After Women Scientists in Antarctica
There are many scientific breakthroughs made by women in Antarctica. Here are four landmarks in Antarctica and the female pioneers they're named for.
Jones Terrace (梯田)
The icefree terrace in eastern Antarctica's Victoria Land bears Jones' name. In 1969, geochemist Lois M. Jones led the first allfemale research team from the U.S.to work in Antarctica. Jones and her team studied chemical weathering in the McMurdo Dry Valleys, an icefree area of Antarctica. Through chemical analyses of rocks they had collected, Jones and her team discovered many geochemical characteristics of the valley's icecovered lakes.
Mount Fiennes
8,202foothigh Mount Fiennes, located on Antarctica's largest island—Alexander Island—is named for Ginny Fiennes. She established and maintained 80foottall radio towers in Antarctica. In 1985, Fiennes became the first female who was invited to join the Antarctic Club, a British supper club open to individuals who have spent extended time in the Antarctic region.
Francis Peak
The 3,727foottall peak on Antarctica's Adelaide Island is named after Dame Jane Francis, who is the first female director of the British Antarctic Survey, the national polar research institute of the UK. Her collection of fossils on Seymour Island helped conclude in a 2021 paper that Antarctica's abundant plant fossils indicate the continent once had a much warmer climate than it currently does.
Peden Cliffs
Peden Cliffs near Antarctica's Marie Byrd Land are proof of the labor of Irene Peden. She was the first American female scientist to both live and work in Antarctica, where she used radio waves to study ice sheets. Peden and her team determined how very low frequency radio waves spread over long polar distances by measuring pathways in the ice. They also used varying radio wave frequencies to measure the thickness of Antarctica's ice sheets.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章介绍了南极洲四个以做出科学突破的女性科学家命名的地标。
21.Which place is named after a builder of radio towers in Antarctica?( )
A.Jones Terrace. B.Mount Fiennes.
C.Francis Peak. D.Peden Cliffs.
答案:B
解析:细节理解题。根据Mount Fiennes部分中的“8,202foothigh Mount Fiennes, located on Antarctica's largest island—Alexander Island—is named for Ginny Fiennes.She established and maintained 80foottall radio towers in Antarctica.”可知,Mount Fiennes是以南极洲无线电发射塔建造者Ginny Fiennes的名字命名的。故选B。
22.Who proved the previous higher temperatures of Antarctica?( )
A.Lois M.Jones. B.Ginny Fiennes.
C.Dame Jane Francis. D.Irene Peden.
答案:C
解析:细节理解题。根据Francis Peak部分中的“Her collection of fossils on Seymour Island helped conclude in a 2021 paper that Antarctica's abundant plant fossils indicate the continent once had a much warmer climate than it currently does.”可知,Dame Jane Francis证明了南极洲以前有过更高的温度。故选C。
23.What is special about Irene Peden?( )
A.She could judge the thickness of Antarctica's ice sheets.
B.She discovered a lot of icecovered lakes in Antarctica.
C.She was the first female American to explore Antarctica.
D.She correctly measured the spreading speed of radio waves.
答案:A
解析:细节理解题。根据Peden Cliffs部分中的“They also used varying radio wave frequencies to measure the thickness of Antarctica's ice sheets.”可知,Irene Peden的特别之处在于她可以判断南极洲冰盖的厚度。故选A。
B
Often called “the Lady with the Lamp”, Florence Nightingale was a caring nurse and a leader. She is mostly known for making hospitals a cleaner and safer place.
Although her parents were from England, Florence Nightingale was born in 1820 in Italy while they were traveling. Growing up in a wealthy family, Florence Nightingale was home schooled by her father and expected to get married at young age. However, Nightingale believed she should help the poor and the sick. Despite the disfavour at the beginning, her father allowed her to go to Germany and then Paris to study at last. By the time she was 33, Nightingale had already made a name for herself in the nursing community.
When the Crimean War began in 1853, the British, with the lack of medical supplies, overcrowding, and dirty conditions, were unprepared to deal with a large number of sick and injured soldiers. The Secretary of War, Sidney Herbert asked Nightingale to manage a group of nurses that would go to treat the wounded soldiers. When they got there, the doctors were unwelcoming because they did not want to work with female nurses. However, as the number of patients increased, the doctors needed their help. The nurses brought supplies, nutritious food and cleanliness to the military hospital. Nightingale was known for carrying a lamp and checking on the soldiers at night, so they gave her the nickname “the Lady with the Lamp”. Within six months, Nightingale and her team transformed (彻底改变) the hospital, and the death rate went down significantly because of their work.
When Nightingale returned from the war, she continued to improve the conditions of hospitals. She wrote numerous books and reports on healthrelated issues. In her later years, often bedridden from illness, she continued to promote safe nursing practices until her death. Although Florence Nightingale died on August 13th, 1910, at the age of 90, her legacy (遗产) continues.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要介绍了弗洛伦斯·南丁格尔的生平,以及她为改善医院的医疗环境所作的突出贡献。
24.What did Nightingale's parents expect her to do at a young age?( )
A.To travel in Italy.
B.To get married early.
C.To study in Germany.
D.To help the poor and the sick.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“Florence Nightingale was home schooled by her father and expected to get married at a young age”可知,南丁格尔的父母期望她年纪轻轻就结婚。
25.How did the doctors react to the nurse team's arrival at first?( )
A.They were friendly to the team.
B.They refused to partner the team.
C.They asked the team to seek supplies.
D.They thought the team nonprofessional.
答案:B
解析:细节理解题。根据第三段中的“the doctors were unwelcoming because they did not want to work with female nurses”可知,当护士团队到达时,这些医生的态度很不友善,他们不愿与护士一起工作。
26.Why was Nightingale called “the Lady with the Lamp”?( )
A.She liked collecting lamps.
B.She often stayed up for study.
C.She brought lamps for the hospital.
D.She tended soldiers at night with a lamp.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段中的“Nightingale was known for carrying a lamp and checking on the soldiers at night, so they gave her the nickname ‘the Lady with the Lamp’.”可知,南丁格尔被称为“the Lady with the Lamp”是因为她常在晚上拿着灯去检查士兵们的状况。
27.What will the following paragraph focus on concerning Nightingale?( )
A.Her published books.
B.Her unfinished tasks.
C.Her faithful followers.
D.Her continued influence.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段中的“In her later years... her legacy (遗产) continues.”可知,南丁格尔去世后她的遗产仍在继续。由此可推测,接下来可能会讲述南丁格尔所产生的持续影响。
C
Esperanto (世界语) was created in the late 1800s by Ludwik Lejzer Zamenhof, a Polish medical doctor. He alone built the basis for the language and helped introduce it into the world.
Though Zamenhof's profession was a physician, he was no amateur (外行) in languages. Zamenhof said Russian was his mother tongue—the area of Poland he lived in was then part of the Russian Federation—but he generally spoke Polish every day. Evidence also shows that he learned Yiddish from his mother and that he studied German, English, Spanish, Lithuanian, Italian and French. In addition, Zamenhof learned the classical languages Hebrew, Latin and Aramaic in school. Esperanto was not the first constructed language he'd dealt with. First, he learned a bit of Volapuk (沃拉普克语), which was invented in Germany a decade before Esperanto. Having command of so many languages had a great impact on his creation of Esperanto, which was Zamenhof's 14th language.
During his life, Zamenhof became extremely interested in the idea of creating a tolerant world, free from the horrors (恐怖) of war. He dreamed of a day when people could come together. To make this world a reality, he decided the best thing he could do was make an international language. It would not be anyone's mother tongue, but people can quickly learn it as a second language to make conversation easily with people from anywhere in the world.
Why would Zamenhof create Esperanto when English basically already was used as an international language The problem is that using English gives a huge advantage to people and places that already speak English. Esperanto tries to bypass political and cultural problems by being a neutral (中性的) language. Yet Esperanto is not without flaw. It was strongly influenced by European language, which can put people who speak Asian languages at a distinct disadvantage in learning and speaking Esperanto. Esperanto's simple rules might make it easier to learn than other languages for an Asian speaker, but it still loses some of its “neutrality”.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要讲述了波兰医生Ludwik Lejzer Zamenhof创造了世界语,他独自建立了这门语言的基础,并帮助将其介绍给世界。讲述了他创造这一语言背后的原因以及意义。
28.Which language was Zamenhof's mother tongue?( )
A.Russian. B.German.
C.Spanish. D.Italian.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段中“Zamenhof said Russian was his mother tongue—the area of Poland he lived in was then part of the Russian Federation—but he generally spoke Polish every day.”可知,Zamenhof的母语是俄语。故选A。
29.Zamenhof was able to create Esperanto because ________.( )
A.he had mastered Volapuk
B.he had been to many countries
C.he was an amateur in learning languages
D.he was influenced by the 13 languages he had learnt
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中“Having command of so many languages had a great impact on his creation of Esperanto, which was Zamenhof's 14th language.”可知,Zamenhof能够创造世界语是因为他受到他学过的13种语言的影响。故选D。
30.What gave Zamenhof the idea of creating Esperanto?( )
A.His family background.
B.His desire for a peaceful world.
C.His interest in classical languages.
D.His experience as an international student.
答案:B
解析:细节理解题。根据第三段中“During his life, Zamenhof became extremely interested in the idea of creating a tolerant world, free from the horrors (恐怖) of war.”可知,对世界和平的渴望让Zamenhof产生了创造世界语的想法。故选B。
31.What does the underlined word “flaw” mean in the last paragraph?( )
A.Significance. B.Difficulty.
C.Weakness. D.Contribution.
答案:C
解析:词义猜测题。根据画线词后文“It was strongly influenced by European language, which can put people who speak Asian languages at a distinct disadvantage in learning and speaking Esperanto.”可知,世界语受到欧洲语言的强烈影响,这使得说亚洲语言的人在学习和说世界语时处于明显的劣势,即世界语并非没有缺点。故画线词意思是“缺点”。故选C。
D
Wildfire season has begun in many places around the world. The dangerous smoke wildfires produce can spread far and wide. It blocks sunlight, poisons the air and damages the health of people and other living things.
“Some of those living things could be the plants in gardens,” says gardening expert Jessica Damiano, who writes gardening stories for the Associated Press. Damiano lives in New York City and recently experienced several days of very smoky air. Wildfires in eastern Canada were the source.
Damiano, like other people, limited the time she spent outdoors when the air quality was poor. She also wore a face covering when she had to go outside.
But the plants in her garden had no such escape. They had to breathe the poisoned air through the extremely small holes in their leaves.
Pollutants in smoke landing on plants can block sunlight, which is essential for photosynthesis (光合作用). Reduced photosynthesis results in reduced energy. That means slower growth. Additionally, smoke can also affect a plant's ability to take in nutrients (营养物质).
Brooke Edmunds, a plant scientist and community horticulturalist with Oregon State University Extension, said plants that are affected by smoke for a short amount of time will usually recover quickly. “It depends on how close they are,” she said. “There could also be a localized effect, where one garden is covered in ash (灰烬), and a halfmile away, there's nothing because that's the way the wind was moving things around.”
The best thing home gardeners can do is keep an eye on plants. Edmunds suggests giving plants some extra love and care. “Wash the plants gently to remove pollutants left by smoke. Then give them a long, slow drink of water. Most will pull through,” Edmunds said. However, people should not use leaf blower machines to remove ashes from plants because they will risk breathing in what is blowing around.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了世界上许多地方的野火季节已经开始。野火产生的危险烟雾可以扩散到很远的地方。它会遮挡阳光,污染空气,并对人类和其他生物的健康造成损害。为此Brooke Edmunds对受到烟尘影响的植物在恢复过程中提出了解决方法。
32.What happened to Jessica Damiano?( )
A.She had her house burned in a fire.
B.She couldn't afford face coverings.
C.She suffered from health problems.
D.She had to deal with poor air quality.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中“Damiano lives in New York City and recently experienced several days of very smoky air. Wildfires in eastern Canada were the source.”可知,达米亚诺所在的纽约市充满着烟雾弥漫的空气,这些空气的源头是加拿大东部的野火,即她不得不应对糟糕质量的空气。故选D。
33.What is Paragraph 5 mainly about?( )
A.The bad effects of smoke on plants.
B.The benefits of growing plants.
C.The role of plants in the environment.
D.The importance of water to plants.
答案:A
解析:段落大意题。根据第五段“Pollutants in smoke landing on plants can block sunlight, which is essential for photosynthesis (光合作用). Reduced photosynthesis results in reduced energy. That means slower growth. Additionally, smoke can also affect a plant's ability to take in nutrients(营养物质).”可知,第五段中指出雾中的污染物会阻塞植物的叶子上微小的气孔,从而影响光合作用和营养吸收,导致植物生长缓慢,即本段主要说明烟尘对植物的不良影响。故选A。
34.What can we learn from Brooke Edmunds's words?( )
A.Wind has little effect on plants.
B.Plants can sometimes make a quick recovery.
C.Ashes can spread more than half a mile.
D.Plants close to smoke usually grow well.
答案:B
解析:细节理解题。根据第六段中“plants that are affected by smoke for a short amount of time will usually recover quickly”可知,Brooke Edmunds认为有时受到烟雾影响短的植物很快就会恢复。故选B。
35.How should people protect plants affected by smoke?( )
A.By pulling them out of the ground.
B.By using leaf blower machines.
C.By washing them with great care.
D.By giving them a fast drink of water.
答案:C
解析:细节理解题。根据最后一段中“Wash the plants gently to remove pollutants left by smoke. Then give them a long, slow drink of water. Most will pull through ”可知,Edmunds建议针对受到烟尘影响的植物,应该轻柔地清洗它们以去除烟雾留下的污染物,并缓慢地给植物充足的水分。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Most of us have heard the phrase “Laughter is the best medicine.” 36(____). Here are some ways to bring more laughter into our life.
37(____)
We all have certain hobbies and interests, but how many of us really take time out to do these Not many of us, right So, give it a thought and plan your routine in such a way that you are able to spare some time, especially in the evening after a busy day at work, to play fun games or engage in fun oriented activities.
Spend time with funloving and joyful people
It doesn't necessarily mean engaging with those who like to “party” freely and create the kind of highrisk situations that can quickly turn a laugh into a disaster. 38(____). Their humor will really improve the quality of our social life.
Adopt a playful state of mind
Don't take everything too seriously all the time. Make room for easiness, excitement and childlike curiosity, too. 39(____). Even scientists agree that almost any situation can be approached in a playful manner. Playfulness is a state of mind in which you break free to explore new ways and solutions.
Bring humor into conversations
Don't be afraid to tell a joke or two to relate a funny thing that happened. People can easily relate to laughing situations that bring about a laugh. 40(____).
A.Play fun games
B.Do your favorite activities regularly
C.It's a great way to bond with others and to each other's life
D.You can just surround yourself with some humorous people
E.Look for the funny moments and laugh at your own missteps
F.Actually, laughter on a regular basis can have powerful effects on our health
G.We feel more playful by having enough unscheduled time or trying new things
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要讲述了“笑是最好的药”这句话,并且介绍了一些方法可以让我们生活中有更多的笑声。
36.答案:F
解析:根据上文“Most of us have heard the phrase ‘Laughter is the best medicine.’”引出话题,提到“笑是最好的药”这句话。以及下文“Here are some ways to bring more laughter into our life.”提到有一些方法可以给我们的生活带来更多的笑声。由此可知,空格处应为对上一句话的评价,说明笑的益处。故选F。
37.答案:B
解析:该题为段落小标题。由下文可知,讲的是腾出一些时间从事一些有趣的活动。结合选项B“Do your favorite activities regularly”和该段意思一致,为总结该段内容。故选B。
38.答案:D
解析:根据上文“It doesn't necessarily mean engaging with those who like to ‘party’ freely and create the kind of highrisk situations that can quickly turn a laugh into a disaster.”可知,这一段主要讲的是要和喜欢开心的人交往。由下文“Their humor will really improve the quality of our social life.”可知,选项D和该段意思一致,起到承上启下的作用,上下文语意连贯。故选D。
39.答案:G
解析:根据该段标题“Adopt a playful state of mind”以及上文“Don't take everything too seriously all the time. Make room for easiness, excitement and childlike curiosity, too.”可知,选项G和该段标题内容呼应,同时承接上文内容,是对上文内容的语意递进。故选G。
40.答案:C
解析:根据上文“Don't be afraid to tell a joke or two to relate a funny thing that happened. People can easily relate to laughing situations that bring about a laugh.”可知,讲的是把发生的有趣的事情联系起来,人们很容易联想到能引起笑声的情景。故选C。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Driving is a dangerous activity. Every single day people, for a variety of reasons, are hurt or killed in accidents. One woman, an emergency nurse in the Phoenix, __41__ to let a man in an accident become just another motor vehicle death __42__.
On the morning of July 26, Leigh Ann just __43__ her fourth straight night shift. After a stressfilled day at work, Leigh Ann was __44__. She was heading home along the way when she noticed a horrible __45__ in the distance. As she got closer, she __46__ it was a cement truck turn on its side.
Obviously, it was a(n) __47__ accident, and emergency first responders had not yet __48__. Leigh Ann knew that she had to act. She hurried over to the truck, __49__ crossing the usually busy highway, which was empty at the time.
She then quickly __50__ the situation. She discovered the driver was trapped, still __51__, but injured and losing blood at an alarming rate. The nurse __52__ the man, and then used the man's belt to stop any further blood loss. Leigh Ann __53__ him until the rescue team took him away.
As for what put her in that __54__ to help that man, Leigh Ann said. “My professional spirit does direct my __55__. I'm far from perfect, but at that particular moment, my previous work encouraged me to give a helping hand.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了护士Leigh Ann在下班途中遇到了交通事故,她选择去救助受伤的司机,一直照顾他,直到救援队把他带走。
41.( )A.hesitated B.promised
C.refused D.pretended
答案:C
解析:句意:菲尼克斯的一名急救护士拒绝让一名事故中的男子成为另一项机动车死亡统计中的一个数字。根据后文“let a man in an accident become just another motor vehicle death”以及下文这名护士救了这个男子,即拒绝让这名男子成为另一项机动车死亡统计中的一个数字。故选C。
42.( )A.statistic B.witness
C.intervention D.survivor
答案:A
解析:句意:菲尼克斯的一名急救护士拒绝让一名事故中的男子成为另一项机动车死亡统计中的一个数字。 根据上文“motor vehicle death”以及常识,如果男子没有得救的话,就是死亡统计数字上的一个了。故选A。
43.( )A.arranged B.exchanged
C.deserved D.completed
答案:D
解析:句意:7月26日早上,利·安刚刚连续第四次上完夜班。根据后文“After a stressfilled day at work”可知,她刚连续第四次上完夜班。故选D。
44.( )A.shocked B.homesick
C.exhausted D.cheerful
答案:C
解析:句意:经过一天充满压力的工作,利·安筋疲力尽了。根据上文“After a stressfilled day at work”可知,刚上完班,感到疲惫。故选C。
45.( )A.figure B.scene
C.shadow D.scenery
答案:B
解析:句意:她正在回家的路上,这时她注意到远处有一个可怕的景象。 根据后文“it was a cement truck turn on its side”指注意到远处出车祸的可怕景象。故选B。
46.( )A.realized B.suspected
C.recalled D.remembered
答案:A
解析:句意:当她走近时,她意识到一辆水泥卡车侧翻了。 根据后文“it was a cement truck turn on its side”可知,靠近后她意识到这是一起车祸现场。故选A。
47.( )A.avoidable B.similar
C.consistent D.recent
答案:D
解析:句意:很明显,这是一个最近发生的事故,急救人员还没有到达。后文“and emergency first responders had not yet”提到急救人员还没到,说明是最近发生的事故。故选D。
48.( )A.retrained B.arrived
C.swept D.calculated
答案:B
解析:句意:很明显,这是一个最近发生的事故,急救人员还没有到达。 根据上文“and emergency first responders had not yet”指事故刚发生,急救人员还没赶到。故选B。
49.( )A.unwillingly B.safely
C.innocently D.casually
答案:B
解析:句意:她匆匆向卡车走去,安全地穿过了平时繁忙的高速公路,当时那里空无一人。根据后文“which was empty at the time”可知,公路上没有人,所以她安全穿过。故选B。
50.( )A.assessed B.imagined
C.exposed D.presented
答案:A
解析:句意:然后她迅速评估了形势。 根据后文“the situation”可知,到达现场后她迅速评估了形势。故选A。
51.( )A.considerate B.conscious
C.reliable D.grateful
答案:B
解析:句意:她发现司机被困住了,仍然清醒,但受伤了,失血的速度惊人。 根据上文“the driver was trapped, still”以及后文but表示转折,可知司机被困住了,仍然清醒。故选B。
52.( )A.encountered B.followed
C.approached D.convinced
答案:C
解析:句意:护士走近那个男人,然后用他的腰带阻止他进一步失血。 根据后文“then used the man's belt to stop any further blood loss”可知,她靠近了司机给他止血。故选C。
53.( )A.cared for B.depended on
C.subscribed to D.brought up
答案:A
解析:句意:利·安一直照顾他,直到救援队把他带走。 根据后文“him until the rescue team took him away”结合上文她帮司机止血可知,护士一直照顾受伤的司机,直到救援队把他带走。故选A。
54.( )A.protection B.preparation
C.position D.opportunity
答案:C
解析:句意:至于是什么使她处于那种境地去帮助那个人,利·安说:“我的职业精神指引着我的道路。” 根据后文“to help that man”可知,这名护士当时刚下班,但还是选择去救助司机,所以此处是问护士是什么使她处于那种境地去帮助那个人。故选C。
55.( )A.lesson B.service
C.career D.path
答案:D
解析:句意:至于是什么使她处于那种境地去帮助那个人,利·安说:“我的职业精神指引着我的道路。” 根据后文“I'm far from perfect, but at that particular moment, my previous work encouraged me to give a helping hand.”可知,护士说是自己的职业精神指引着自己到救人的道路。故选D。
第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In a Traditional Chinese Medicine (TCM) night market at Liaoning University of Traditional Chinese Medicine (LNUTCM) , a foreign face stood out at the market. He was 56.________ (deep) concentrating on making special balls, a traditional Chinese medicine for improving appetite and digestion (消化).
Liu's journey from Hungary to LNUTCM was not just academic 57.________ personal. As a child, Liu often struggled with digestive issues and western medicine offered little 58.________ (relieve). So, Liu's father, 59.________ graduate of LNUTCM, turned to his own training. He applied traditional Chinese medicinal pieces to Liu's belly button (肚脐). In a matter of months, Liu's condition improved significantly.
In 2019, 60.________ (drive) by both a love for the ancient practice and admiration for his father, Liu left Hungary for China. “I knew I had to come to the source to truly learn,” he said. During his studies, Liu's understanding 61.________ TCM broadened and deepened. He began applying 62.________ he had learned to his own condition.
The night market provided a rare opportunity for Liu to see TCM in action outside the classroom. He eagerly took part in 63.________ (vary) activities. He watched seasoned practitioners at work, 64.________ (absorb) their techniques and insights.
For Liu, the event strengthened his desire 65.________ (bring) this knowledge back to Hungary. “Many years ago, my father came to study TCM. Now, I'm here, continuing that legacy,” he said.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一位外国人受他父亲的影响来中国学习、传承中医的故事。
56.答案:deeply
解析:句意:他非常专注于制作特殊的药丸,这是一种改善食欲和消化的中药。空处修饰动词concentrating,需用副词形式。故填deeply。
57.答案:but
解析:句意:刘宝从匈牙利到辽宁中医药大学的旅程不仅是学术上的,也是个人的。空处连接形容词academic和personal,前文was not just意为“不仅是”,此处用but表示“而且”,符合语境。故填but。
58.答案:relief
解析:句意:小时候,刘宝经常与消化系统问题作斗争,西医几乎没有缓解。这里需要用名词作动词offered的宾语。故填relief。
59.答案:a
解析:句意:于是,刘宝毕业于辽宁中医药大学的父亲,转而运用了自己的方法。空处是名词短语作同位语,单数可数名词前面加a。故填a。
60.答案:driven
解析:句意:2019年,出于对古老习俗的热爱和对父亲的钦佩,刘宝离开匈牙利前往中国。left为谓语动词,空处需填非谓语动词,Liu和drive为被动关系,需填过去分词形式。故填driven。
61.答案:of
解析:句意:在学习期间,刘宝对中医的理解不断拓宽和深化。understanding of...为固定短语,意为“对……的理解”。故填of。
62.答案:what
解析:句意:他开始将所学知识应用于自己的情况。空处引导宾语从句,从句缺少宾语,指代事物。故填what。
63.答案:various
解析:句意:他热切地参加了各种活动。activities为名词,作宾语,这里需要用形容词修饰名词。故填various。
64.答案:absorbing
解析:句意:他看着经验丰富的从业者在工作,吸收他们的技术和见解。watched为谓语动词,空处需填非谓语动词,he和absorb为主谓关系,需填现在分词形式。故填absorbing。
65.答案:to bring
解析:句意:对于刘宝来说,这一事件强化了他将这种知识带回匈牙利的愿望。名词desire后面需用动词不定式作后置定语。故填to bring。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
你校将举办英语演讲比赛,请你以“The Scientist in My Eyes”为题写一篇发言稿参赛,内容包括:
1.人物介绍;
2.受尊敬和爱戴的原因;
3.你的评价。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
参考范文:
The Scientist in My Eyes
The scientist in my eyes is Yuan Longping, who is wellknown as the Father of Hybrid Rice.
Born in 1930, Yuan was one of the greatest scientists in the 20th century. When young, he witnessed the people suffering from hunger, which made him determined to study agriculture. Having devoted all his life to dealing with the problem, professor Yuan succeeded in cultivating the highproducing hybrid rice strain, feeding millions of people in the world. More importantly, he was so selfless that he shared his research to benefit people globally.
In a word, he is thought highly of by the whole world.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Like many restaurants, Mama Kwan's Grill and Tiki Bar in Outer Banks, North Carolina, is used to getting calls for takeout. However, when owner Kevin Cherry received a longdistance call from Mary Simmons in late February, it wasn't for your typical togo order.
Simmons was desperately trying to make her best friend's dying wish come true—one final meal from her family's favorite vacation restaurant. The problem Her friend, Heather Bowers, lived six hours away in West Virginia. Knowing it was a long shot, Simmons hoped the food could be shipped.
Three and a half years ago, registered nurse Heather Bowers received the news no one wanted to hear—she had cancer. Diagnosed with stage 4, she spent the remaining years of her life bravely battling the disease.
“Right out of the gate it was stage 4,” Simmons said. “What she went through in three and a half years would've brought down the strongest man.” The cancer, combined with the painful chemotherapy treatment (化疗), caused great suffering to Bowers. In late February, Bowers, 47, was in hospital, preparing to say her final goodbye. Bowers had one last wish on her deathbed: a pork plate from Outer Banks restaurant Mama Kwan's.
It was undoubtedly a heartbroken scene for her best friend, Simmons, who valued the relationship with Bowers so much. Though overcome with emotion, Simmons was determined to fulfill her dying friend's final request. Knowing time was running out for Bowers, Simmons took action immediately. After figuring out the number for Mama Kwan's, she dialed it without hesitation. Through tears and heartfelt words, Simmons poured her heart out, detailing Bowers' battle with cancer and conveying the importance of this final request. Her voice trembling with a mix of hope and despair, she begged the restaurant to step up to help.
注意:1.续写词数应为 150个左右;
2.请按如下格式作答。
When Cherry heard about Bowers' dying wish, he didn't think twice.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Cherry made it just in time, delivering what ended up being Bowers' last meal.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
参考范文:
When Cherry heard about Bowers' dying wish, he didn't think twice. He decided to do everything he could to make it happen. He quickly got his team together and they started preparing the pork plate with the utmost care. They ensured that every ingredient was fresh and every step of the cooking process was perfect. Not only that, but Cherry also coordinated with a delivery service to ensure that the meal would be transported as quickly as possible, taking every measure to guarantee its timely arrival at Bowers' bedside.
Cherry made it just in time, delivering what ended up being Bowers' last meal. Simmons was overjoyed and grateful. When Bowers received the meal, a smile spread across her face despite her weakened condition. It was a moment of comfort and joy in the midst of her difficult battle. Although Bowers passed away shortly after, the kindness and compassion shown by Cherry and his team will always be remembered by Simmons and others who heard this touching story.
【导语】 本文以人物为线索展开,文章讲述了Mary Simmons为了满足她即将离世的朋友Heather Bowers想吃一顿来自特定餐厅的饭菜的愿望,而与餐厅店主Kevin Cherry进行沟通并最终成功实现这一愿望的过程。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“当Cherry得知Bowers的临终愿望时,他毫不犹豫地决定尽一切可能去实现它”以及第二段首句内容“Cherry及时送达了这顿饭,这最终成为了Bowers的最后一餐。”可知,第一段可描写Cherry召集团队,做出了猪肉拼盘,并且找到一家快递公司为Bowers送去。
②由第二段首句内容“Cherry及时送达了这顿饭,这最终成为了Bowers的最后一餐”可知,第二段可描写Bowers收到猪肉拼盘时,非常感动,没有遗憾地离开了这个世界。
2.续写线索:为Bowers实现愿望——精心准备——寻找快递公司——及时送到——非常感动——露出笑容——不带遗憾离开世界晚练3 Section Ⅲ Using Language (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练10页
层级一 基础全面练
维度1 单词拼写(每空2分,共16分)
1.It is reported that the university has improved its award system for ________ (科学的) achievements to inspire creative work.
答案:scientific
2.In my opinion, what makes the book so ________ (不一般的) is the creative imagination of the writer.
答案:extraordinary
3.Whenever I ________ (遇到) difficulties, my father always cheers me up and helps me out.
答案:encounter
4.I'm writing to invite you to attend “Talk and Talk”, an English program ________ (成立)by our school broadcasting station.
答案:founded
5.Only when our ________ (理论) is combined with practice can the former become reliable knowledge.
答案:theory
6.When under stress, even a most ________ (温柔的) person can be badtempered and get angry easily.
答案:gentle
7.His invention was so practical that he soon got a ________ (专利证书).
答案:patent
8.I'm very glad to see that your vocabulary is ________ (逐渐地) building up.
答案:gradually
维度2 单句语法填空(每空2分,共20分)
1.China has made ________(remark)achievements in the application of 5G technology, which will bring more convenience to people's life. (时代热点)
答案:remarkable
2.________(found)in 1949, the People's Republic of China has made great advances in many fields over the past decades.
答案:Founded
3.With electric cars becoming popular, we believe that the level of air pollution will be reduced ________ (gradual). (时代热点)
答案:gradually
4.The twin sisters are very distinct from each other in character so it is quite easy to make a ________ (distinct) between them.
答案:distinction
5.________ (encounter) a frightening beast on the way to the market the other day, the servant ________ (flee) with her heart beating wildly.
答案:Encountering; fled
6.One of the worst ________ (consequent) of smoking for a long time is that you may suffer from lung cancer.
答案:consequences
7.From these facts we can draw a ________ (conclude) that we ought to adopt a more ________ (science) approach to preserving the traditional customs.
答案:conclusion; scientific
8.In addition, I'm determined to devote myself to the development and construction of our country by using my ________(profession) knowledge.
答案:professional
维度3 应用文写作——我最尊敬的人(每空2分,共14分)
1.我最尊敬的人是我的叔叔,他终生致力于治愈病人的疾病。
The person I respect most is my uncle ____________________________________.
答案:who is committed to curing patients of their diseases all his life
2.无论他遇到什么困难,他决不承认失败。
________________________,under/in no circumstances ______________________.
答案:Whatever difficulties he encounters; will he acknowledge defeat
3.自从他就职,他坚持全心全意为病人服务。
________________________, ________________ serving all the patients heart and soul.
答案:Ever since he took up his position; he has insisted on
4.在他看来,帮助病人从疾病中康复是他的职责。
In his opinion,____________________________.
答案:it is his responsibility to help patients recover from illnesses
5.2022年一听说上海急需医生,他毫不犹豫地前往上海。
__________________ that Shanghai was in great need of doctors in 2022,he headed for Shanghai without hesitation.
答案:Upon/On hearing
维度4 课文语法填空(每空1.5分,共15分)
Albert Einstein, 1.________ is regarded as the greatest scientist in modern physics, was born in Germany on 14 March 1879.At the age of 17, he 2.________ (admit) to the university and graduated four years later.
After 3.________ (graduate), Einstein first worked as a clerk in the Swiss patent office. While working there, he continued to study, 4.________(earn) a doctorate in physics in 1905.That same year, he published four extraordinary physics papers and 5.________(gradual) became worldfamous. In 1922, he was awarded the 1921 Nobel Prize 6.________ Physics for his explanation of the photoelectric effect. When Hitler came to power in Germany, Einstein, who was Jewish, found the doors of academic institutions 7.________(close) to him. So he had to flee Germany and then came to US and took up a position as 8.________ researcher at the Institute for Advanced Study in Princeton.
Although he was a genius, he sometimes 9.________ (forget) things, like his friends' birthdays. Einstein passed away on 18 April 1955, and it was reported that the whole world mourned the great 10.________(lose) of a brilliant scientist.
答案:
1.who 2.was admitted 3.graduation/graduating
4.earning 5.gradually 6.for 7.closed 8.a
9.forgot 10.loss
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A体裁:记叙文 主题语境:社会生活 难度:★★★☆☆
(2024·山东临沂高二检测) Society sometimes thinks disabled people can't do much of anything. But that misconception has been blown out of the water by successful people who have disabilities. Helen Keller could not see or hear. Thomas Edison and Beethoven were deaf. We also have local achievers who are rarely recognized, for instance, Bob Church.
“When you listen to people on the radio, you often wonder how they look. I wonder at their reaction when I go out to work for the radio station and for the first time they see me. I wonder what their reaction is when they know I have to walk with braces and crutches (拐杖),” Church said.
Church, who got polio (小儿麻痹症) as a child, has hosted the earlymorning radio program for almost 14 years. He is likable—the kind of guy you would love to have over to watch a ball game or attend a party.
“I had an accident and broke my legs, and I was in a wheelchair. That was like taking two legs off me, since I used crutches to walk and I couldn't use one arm,” Church said. “That's the first time I realized that was a problem.” But he isn't going to let it get him down.
Though he admits he is painful when he gets up each day, it doesn't seem to be a big deal. Church says he does have some ideas of things he would like to do.
“I take up golf. I'd like to teach disabled kids. If you don't know, you can't do it. If no one says you can't do something, you can usually find a way to do it. You know, I've affected a lot of people, just by my being. It makes me feel good. A lot of people I know don't care that I have a disability. Those I don't know say ‘Wow,’ when they find out,” Church said.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了残疾人鲍勃·丘奇是一名成功的早间电台主持人, 丘奇小时候得了小儿麻痹症, 但是很讨人喜欢且意志力坚定。
1.Why does the author mention some successful people in Paragraph 1?( )
A.To encourage disabled people.
B.To introduce the topic of the text.
C.To provide background information.
D.To indicate they are rarely recognized.
答案:B
解析:推理判断题。根据第一段“Society sometimes thinks disabled people can't do much of anything... We also have local achievers who are rarely recognized, for instance, Bob Church.” 可知, 社会有时认为残疾人什么都做不了。但是那种误解已经被成功的残疾人士打破了。海伦·凯勒既看不见也听不见。托马斯·爱迪生和贝多芬都是聋人。我们也有很少被认可的本地成功者, 比如鲍勃·丘奇。由此可推知, 作者在第一段提到了一些成功人士是为了引入文章主题。故选B。
2.What does Bob Church probably do according to the passage?( )
A.He is a morning radio host.
B.He is a radio listener.
C.He is a fashion designer.
D.He is a stage performer.
答案:A
解析:细节理解题。根据第三段第一句“Church, who got polio as a child, has hosted the earlymorning radio program for almost 14 years.”可知, 鲍勃·丘奇是早间电台主持人。故选A。
3.Which of the following best describes Bob Church?( )
A.Considerate and brave.
B.Unusual and generous.
C.Popular and determined.
D.Curious and friendly.
答案:C
解析:推理判断题。根据第三段第二句“He is likable—the kind of guy you would love to have over to watch a ball game or attend a party.”以及第四段最后一句“But he isn't going to let it get him down.”可推知, 鲍勃·丘奇受欢迎且意志坚定。故选C。
4.What can we learn from the last paragraph?( )
A.Church is not content with his life.
B.Church is often made fun of by others.
C.Disabled kids usually like playing golf.
D.The disabled can also make a difference.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段“‘I take up golf. I'd like to teach disabled kids... Those I don't know say “Wow,” when they find out,’ Church said.”可推知, 残疾人也可以有所作为。故选D。
B 体裁:说明文 主题语境:科学研究 难度:★★★☆☆
(2024·重庆高二检测) Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.
They weren't able to solve the mystery of the German composer's deafness or stomach problems. But they did find a genetic risk for liver disease, plus a liverdamaging hepatitis B (乙型肝炎) infection in the last months of his life. These factors, together with his frequent drinking, were probably enough to cause the liver failure that is widely believed to have killed him, according to a study published in the journal Current Biology.
March 26, 2023 marked the 196th anniversary of Beethoven's death in Vienna in 1827, at the age of 56.The composer himself wrote that he wanted doctors to study his health problems after he died. Since his death, scientists have long tried to put together Beethoven's medical history and have suggested various possible explanations for his many health problems.
Now, with advanced DNA technology, researchers have been able to pull genetic clues from some samples of Beethoven's hair that was cut off and kept in his memory. Using almost 3 meters of Beethoven's hair, scientists were able to pull out pieces of DNA and put together a genome that they could study for signs of genetic disease.
The researchers didn't find any clear signs of what caused Beethoven's hearing loss or stomach problems. However, they found two things probably weren't the causes: celiac disease (乳糜泻)— a health problem caused by eating the gluten protein — and lactose (乳糖) intolerance — a health problem caused by the lactose sugar in milk.
The researchers also made a surprising discovery: when they tested DNA from living members of the Beethoven family, scientists found a difference in the Y chromosomes (染色体) that get passed down on the father's side. The Y chromosomes from five men in Beethoven's family matched each other — but they didn't match the composer's. This suggests that sometime before Beethoven was born, a child in the composer's family was born from an extramarital relationship.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。在贝多芬去世近200年后, 研究人员从他的头发中提取了DNA, 以寻找他的健康问题和听力损失的线索。
5.What is the purpose of the research?( )
A.To fulfill Beethoven's wishes of studying for signs of genetic disease.
B.To introduce the advantages of DNA technology in medical research.
C.To prove that Beethoven's hearing loss was not caused by celiac disease.
D.To figure out the reasons for Beethoven's deafness and health problems.
答案:D
解析:细节理解题。根据第一段“Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.”可知, 研究的目的是找出贝多芬失聪和健康问题的原因。故选D。
6.According to Paragraph 2, what is the probable cause of Beethoven's death?( )
A.A liverdamaging infection and hearing loss.
B.The liver disease and too much drinking.
C.The lung cancer together with alcohol drinking.
D.A genetic risk of liver disease and stomach problems.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段内容可知, 贝多芬的死因可能是肝脏疾病和酗酒。故选B。
7.What can be inferred from the article?( )
A.All the men in Beethoven's family have the same Y chromosome.
B.Frequent drinking will definitely cause liver failure and even death.
C.Scientists pull out pieces of DNA by using more than 3 meters of Beethoven's hair.
D.Celiac disease is not the probable cause of Beethoven's hearing loss or stomach problems.
答案:D
解析:推理判断题。根据倒数第二段内容可推知, 乳糜泻并不是贝多芬听力损失或胃部问题的可能原因。故选D。
8.What can be a suitable title for the text?( )
A.Lactose Sugar in Milk Can Cause Celiac Disease
B.DNA from Hair Offers Clues for Beethoven's Disease
C.Advanced DNA Technology Help Make New Discovery
D.Researchers Have Solved Mystery of Beethoven's Deafness
答案:B
解析:标题归纳题。根据第一段“Nearly 200 years after Ludwig van Beethoven's death, researchers have pulled DNA from his hair, searching for clues about his health problems and hearing loss.”以及全文内容可知, 本文主要讲述了研究人员在贝多芬的头发中提取了DNA, 以寻找他的健康问题和听力损失的线索, 所以B选项“头发的DNA为贝多芬的疾病提供线索”适合作本文的标题。故选B。
Ⅱ.完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
体裁:记叙文 主题语境:文化 难度:★★★☆☆
I grew up in China. Every Chinese mom is __1__ a Chinese medicine doctor at heart. I remember clearly that my mom __2__ smashed dandelions (捣碎的蒲公英) on my face when I had the mumps (腮腺炎). Her method turned out to be __3__.
I remain a __4__ believer in Chinese traditional medicine. So when Tu Youyou received the Nobel Prize in 2015 for the discovery of artemisinin, a new treatment for malaria, I knew that I had to __5__ this story—not only Tu youyou's __6__ story, but also something about Chinese culture. At the heart of my book, Tu Youyou's Discovery: Finding a Cure for Malaria, is the idea of __7__ and learning from one's cultural heritage.
I started my story with Tu Youyou getting very __8__ with TB (肺结核) at a young age. While modern medicine __9__ her life, her mother's herb soups helped slowly __10__ her back to full strength. __11__, she set her life goals in science, __12__ to study medicine to help save lives.
As the story progresses, Tu Youyou is asked to __13__ a big government project, to find a cure for malaria. The first thing she does is __14__ many traditional Chinese medicine books. Learning from ancient medical scientists leads Tu Youyou to her “aha moment”. The book ends with Youyou being awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine.
My __15__ is that no matter what background you may come from and whatever you might do with and in your life, you will value and learn from your heritage and culture.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文,作者在文中讲述了她写作Tu Youyou's Discovery: Finding a Cure for Malaria一书的相关情况。文章作者是旅美作家马松桔。
1.( )A.fortunately B.eventually
C.completely D.basically
答案:D
解析:根据下文中的“I remember clearly that my mom __2__ smashed dandelions on my face when I had the mumps.”和“her mother's herb soups helped slowly __10__ her back to full strength”可知,中国的妈妈们基本上都懂点儿中医。故选D。
2.( )A.mixed B.tested
C.applied D.stuck
答案:C
解析:根据本句中的“I remember clearly that my mom __2__ smashed dandelions on my face when I had the mumps.”可知,作者得了腮腺炎后,妈妈把捣碎的蒲公英敷到她的脸上。故选C。
3.( )A.classic B.effective
C.dangerous D.difficult
答案:B
解析:根据下文中的“believer in Chinese traditional medicine”可知,妈妈的方法奏效,所以作者才会一直相信中医。故选B。
4.( )A.young B.strong
C.blind D.secret
答案:B
解析:根据下文作者写关于屠呦呦的书可知,她笃信中医。故选B。
5.( )A.read B.believe
C.change D.tell
答案:D
解析:根据下文中的“At the heart of my book...”可知,此处是说作者想要讲述屠呦呦的个人故事还有中国文化。故选D。
6.( )A.personal B.interesting
C.popular D.unexpected
答案:A
解析:根据下文内容可知,作者决定写书讲述屠呦呦的个人故事,讲述中国文化。故选A。
7.( )A.creating B.shaping
C.valuing D.ignoring
答案:C
解析:根据下文中的“and learning from one's cultural heritage”和最后一段中的“value and learn from your heritage and culture”可知,作者认为要重视传统文化,并从中学习。故选C。
8.( )A.bored B.sick
C.familiar D.busy
答案:B
解析:根据下文中的“with TB”、“modern medicine”、“herb soups”可知,屠呦呦年少时得过肺结核。故选B。
9.( )A.risked B.took
C.affected D.saved
答案:D
解析:根据上文可知,屠呦呦年少时得过肺结核,所以此处应该是指现代药物救了屠呦呦的命。故选D。
10.( )A.nurse B.raise
C.guard D.drive
答案:A
解析:根据本句中的“While modern medicine __9__ her back to full strength.”可知,虽然现代药物救了屠呦呦的命,但是是母亲的中药才慢慢帮助她彻底恢复了健康。故选A。
11.( )A.Disappointed B.Relieved
C.Inspired D.Frightened
答案:C
解析:根据上文可知,是母亲的中药慢慢帮助她彻底恢复了健康。所以此处是指屠呦呦由此受到了激励。故选C。
12.( )A.deciding B.hesitating
C.continuing D.struggling
答案:A
解析:根据上文屠呦呦得病被救治的经历以及上文中的“she set her life goals in science”可知,屠呦呦受此鼓舞,将自己的人生目标设定在科学领域,决心学医来治病救人。故选A。
13.( )A.plan B.head
C.choose D.judge
答案:B
解析:根据本句中的“Tu Youyou is asked to __13__ a big government project, to find a cure for malaria”可知,屠呦呦被委任领导一个政府项目。此处head作动词。故选B。
14.( )A.study B.write
C.remember D.publish
答案:A
解析:根据下文中的“Learning from ancient medical scientists”可知,屠呦呦首先阅读了很多传统中医书籍。故选A。
15.( )A.pleasure B.doubt
C.hope D.concern
答案:C
解析:根据上文作者对自己所编图书的讲述可知,她希望人们可以重视传统文化,并从中汲取养分。故选C。晚练1 Section Ⅰ Reading and Thinking (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练1页
层级一 基础全面练
维度1 单词拼写(每空2分,共16分)
1.As a consequence,it is c________ for us students to make a proper plan before studying for a bachelor's degree.
答案:crucial
2.It was because of his wonderful suggestions that my a________ performance got greatly improved.
答案:academic
3.S________ knowledge should be made full use of to help us live a happy life.
答案:Scientific
4.It is a________ that the crosscountry race is an opportunity to strengthen our will.
答案:acknowledged
5.Despite numerous failures,I ________(击败) him in the end,which made me burst into laughter.
答案:defeated
6.To sum up,all of these materials will be ________(评估) in a way that he has put forward.
答案:evaluated
7.I am writing with the ________ (目的) of inviting you to be a judge for the coming speech contest in our academy.
答案:objective
8.We should ________ (分析) the reasons of the failures to win success next time.
答案:analyse
维度2 单句语法填空(每空3分,共18分)
1.The game is crucial ________ the team, the result of which will decide whether it can hold the championship.
答案:to
2.When eating hotpot, you can put everything you like in the ________ (boil) water in the oven.
答案:boiling
3.As a patient and ________ (commit) scientist, Tu Youyou is highly thought of all over the world.
答案:committed
4.As is ________ (apparent) shown above the chart, 65% of the students enjoy listening to English songs to learn English.
答案:apparently
5.The old scientist told his students that ________ (science) theories must be based on facts.
答案:scientific
6.I insist on learning from Lei Feng and ________ (serve) the people wholeheartedly.
答案:serving
?维度3 完成句子(每空4分,共16分)
1.中国将坚持走绿色发展道路,目标是发展经济而不是破坏环境。
China will keep to the path of green development ___________________ without damaging the environment.
答案:with the objective of developing the economy
2.推广“互联网+教育”模式极其重要,因为它可以促进教育资源的共享。(时代热点)
Promoting the Internet Plus Education model ________________________________ because it can improve the sharing of educational resources.
答案:is of vital importance
3.一听到他被清华大学录取的消息,他高兴得跳了起来。
____________________ that he was admitted to Tsinghua University, he jumped for joy.
答案:On/Upon hearing the news
4.我很荣幸邀请你作为特邀嘉宾。
__________________________ as a special guest.
答案:It's a great honour for me to invite you
?维度4 课文语法填空(每空1.5分,共15分)
In October 2015, Tu Youyou, a 1.________ (commit) and patient scientist, was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine for the discovery of artemisinin which has saved hundreds of thousands of lives.
Tu Youyou was among the first researchers 2.________ (choose) by the government to discover a new treatment for malaria. After examining over 2,000 old medical texts and 3.________ (evaluate) 280,000 plants for their medical 4.________ (property), she and her team found a medical text suggested using the extract from sweet wormwood to treat a fever. However, they 5.________ (encounter) many difficulties when drawing out the extract. After failing more than 190 times, they 6.________ (final) succeeded in 1971. They tested the medicine on themselves first 7.________ (ensure) it was safe. Later, the medicine was tested on malaria patients, most of 8.________ recovered. The medicine called artemisinin soon became a standard treatment for malaria.
According 9.________ Tu Youyou, the discovery of artemisinin was a team effort. She thinks that their success proves the great value of traditional Chinese medicine and it's 10.________ honor for China's scientific research and Chinese medicine to be spread around the world.
1.答案:committed
解析:考查形容词。空处作定语,修饰名词scientist,表示“坚定的,尽心尽力的”,故用形容词。
2.答案:chosen
解析:考查非谓语动词。researchers与choose之间是逻辑上的动宾关系,故用过去分词作定语。
3.答案:evaluating
解析:考查非谓语动词。空处作介词After的宾语,故用动词ing形式。
4.答案:properties
解析:考查名词复数。根据语境可知,此处表示“评估280 000株植物的医学性质”,property意为“性质,特性”时常用复数形式,故填properties。
5.答案:encountered
解析:考查动词的时态。根据上下文语境可知,此处描述的是发生在过去的事情,故用一般过去时。
6.答案:finally
解析:考查副词。空处修饰succeeded,故用副词。
7.答案:to ensure
解析:考查非谓语动词。此处作目的状语,故用动词不定式。
8.答案:whom
解析:考查定语从句。此处是“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句。先行词是malaria patients,空处位于介词of之后,应用whom。
9.答案:to
解析:考查介词。according to意为“据……所说”,是短语介词。
10.答案:an
解析:考查冠词。“it's an honor for sb./sth. to do sth.”为固定句型,故用冠词an。
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A体裁:记叙文 主题语境:人物生平难度:★★☆☆☆
(2024·山西大同高二联考) Eric Carle, the author and artist behind The Very Hungry Caterpillar and dozens of other children's books, has passed away at the age of 91.Mr. Carle's lively, creative and colorful works were loved by children around the world.
Mr. Carle was the author or illustrator of over 70 books for children, including The Grouchy Ladybug, The MixedUp Chameleon and Papa, Please Get the Moon for Me. The Very Hungry Caterpillar was Mr. Carle's bestknown book. It was published in 1969.Since then, over 55 million copies of the book have been sold, and it has been translated into more than 70 different languages.
Mr. Carle was born in Syracuse, New York in 1929.His parents were German. As he was growing up, Mr. Carle spent a lot of time with his father, who would take him out walking in nature. His father would show him small creatures, explaining their life cycles and filling the young boy's head with wonder.
Mr. Carle thinks this helps explain why so many of his books are about nature. Many are about bugs like crickets, fireflies, ladybugs and butterflies. Others are about animals, like foxes, squirrels, kangaroos and bears.
In 1952, Mr. Carle got a job as an artist at the New York Times. Author Bill Martin, Jr. asked Mr. Carle to illustrate his book Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?, which is Mr. Carle's first try. The book came out in 1967 and was a big hit. After that, he created many children's books that were very popular with his children.
Most of Mr. Carle's books are meant for younger readers. He said that he wanted to help make school a fun and welcoming place. “I believe that children are naturally creative and eager to learn,” he said. “I want to show them that learning is really both fascinating and fun.”
Mr. Carle will be missed, and his creative art and sweet, funny stories will continue to bring joy to very eager readers all around the world.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了已故儿童作家及艺术家埃里克·卡尔的生平事迹和艺术成就,表达了对卡尔先生的怀念之情。
1.When was The Very Hungry Caterpillar published?( )
A.In 1929. B.In 1952.
C.In 1967. D.In 1969.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中“The Very Hungry Caterpillar was Mr. Carle's bestknown book. It was published in 1969.(《饥饿的毛毛虫》是卡尔先生的著名书籍之一,出版于1969年。)”可知,《饥饿的毛毛虫》 出版于1969年。故选D。
2.Why are most of Mr. Carle's books about nature according to him?( )
A.His parents grew up in the countryside.
B.His father led him close to nature.
C.Nature gave him a lot of hope.
D.The topic on nature is childfriendly.
答案:B
解析:细节理解题。根据第三段中“As he was growing up, Mr. Carle spent a lot of time with his father, who would take him out walking in nature.”及第四段中“Mr. Carle thinks this helps explain why so many of his books are about nature.”可知,卡尔先生的父亲经常带他亲近大自然,所以他认为这可能是他的书大部分是关于自然主题的原因。故选B。
3.Which of the following is the first picture book illustrated by Eric Carle?( )
A.The MixedUp Chameleon.
B.The Very Hungry Caterpillar.
C.Papa, Please Get the Moon for Me.
D.Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?.
答案:D
解析:细节理解题。根据第五段中“Author Bill Martin, Jr. asked Mr. Carle to illustrate his book Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?, which is Mr. Carle's first try.”可知,卡尔先生第一本加插图的书是《棕色的熊,棕色的熊,你在看什么?》。故选D。
4.What is the author's purpose in writing the text?( )
A.To remember a great writer.
B.To introduce children's books.
C.To encourage kids to read more.
D.To draw more concern for kids.
答案:A
解析:推理判断题。根据最后一段“Mr. Carle will be missed, and his creative art and sweet, funny stories will continue to bring joy to very eager readers all around the world.”可知,作者写这篇文章的目的是为了纪念一位伟大的作家。故选A。
B体裁:说明文 主题语境:DNA的重要性及其应用 难度:★★★☆☆
(2024·安徽合肥六校高二上学期期中) Going from being called a “stupid molecule (分子) ” to “the secret of life”, our discovery and understanding of DNA has come a long way. This year marks the 70th anniversary of the discovery of the structure of DNA—the pivotal (关键的) year when the socalled “secret of life” was uncovered by two scientists: James Watson from the US and Francis Crick from the UK.
Inherited characteristics like eye color, nose shape and even intelligence—scientists found the structure of the chemical which transmits these from one generation to another. “Discovering how these ‘chemical’ cards are shuffled (洗牌) and paired will keep the scientists busy for the next 50 years,” journalist Ritchie Calder commented in 1953 on the discovery. And it certainly has. The study of DNA has led to worldchanging advances in many fields.
“DNA makes time fluid (流动的),” said The Irish Times. It lets us redefine the future. For example, in medicine, DNA helps us identify “weak points” in the human genome (基因组) that might be prone to disease. Through a technique called gene therapy, a person's genes can be modified to treat or cure certain diseases. Another example is agriculture, where work on plant DNA has allowed us to change the way we breed (培育) crops, opening the door for genetically modified plants and advances in food security.
DNA can also shed light on the past. In forensic (法医的) science, DNA analysis has come to serve as a vital form of evidence in crime scenes, with “many millions having been proven guilty or innocent” through its usage, said the website AZoLife Sciences. And DNA in specimens (标本) like fossils and artifacts (文物) can give us vital information on humans and other species.
But what's next for DNA research Improvements in technology are allowing us to utilize DNA in new ways. As the cost of DNA technologies decreases and related machines become more efficient, it becomes more accessible, reported Wired magazine. In medicine, DNA plays a key role in furthering the development of “personalized medicine” —designing treatment plans based on the genomes and other specific factors of individual patients. As “natural supercomputers”, DNA can store large amounts of data. So scientists are busy learning from DNA to make our computers store more data and work even faster.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍DNA这一重大发现的重要性及其应用。
5.Why does the author quote Ritchie Calder's remark in Paragraph 2?( )
A.To help better understand DNA.
B.To highlight scientists' efforts.
C.To stress the discovery's impact.
D.To stress the importance of DNA technology.
答案:C
解析:推理判断题。根据文章第二段中“And it certainly has. The study of DNA has led to worldchanging advances in many fields.”可知,引用Ritchie Calder的评论,是为了强调DNA的发现对科学的影响和重要性。故选C项。
6.What are Paragraph 3 and Paragraph 4 mainly about?( )
A.The diverse applications of DNA.
B.The mysterious aspects of DNA.
C.Challenges of DNA research.
D.Ways to expand DNA research.
答案:A
解析:段落大意题。通读文章第三段和第四段中“DNA can also shed light on the past. In forensic(法医的)science, DNA analysis has come to serve as a vital form of evidence in crime scenes”可知,这两段主要讨论了DNA在医学、农业和法医科学等领域的多种应用。故选A项。
7.What does the underlined word “utilize” in Paragraph 5 probably mean?( )
A.Protect. B.Use.
C.Correct. D.Prevent.
答案:B
解析:词义猜测题。根据画线单词下文可知,我们可以将DNA用于个性化医学和计算机方面,可知第五段中画线的单词utilize的意思是“使用”。 故选B项。
8.What could DNA research help with in the future, according to the text?( )
A.The replacement of medicines.
B.The reduction of medical costs.
C.The advancement of selfdiagnosis.
D.The improvement of computer performance.
答案:D
解析:推理判断题。根据文章最后一段中“As ‘natural supercomputers’, DNA can store large amounts of data. So scientists are busy learning from DNA to make our computers store more data and work even faster.”可知,科学家正致力于研究如何利用DNA来使计算机存储更多数据并提升其运行速度,因而,DNA研究在未来有助于计算机的改进。故选D项。
Ⅱ.完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
体裁:记叙文主题语境:生活故事难度:★★★☆☆
(2024·河北沧衡八校联盟高二上期中) Romero is an 84yearold man. He owes his __1__ to his pet dog, Palomo, who took __2__ to him after he got lost in the desert for a week.
On November 27, Romero left his home for a short trip, but he didn't come back__3__. His family wasn't __4__ at first as he used to visit nearby villages in the area and would be back a few days later. However, after four days, the man's niece, Ramona, panicked and __5__ it to the local authorities.
The police with trained dogs were brought in to__6__ Romero. They searched the area around, but a week after his __7__, Romero was nowhere to be found. That's when the old man's faithful dog, Palomo, was brought in as the last __8__.
According to one member of the search team, the brown dog __9__ them through hills and valleys and finally to the place in the desert where Romero had been __10__. His niece told the authorities that Romero sometimes had poor memory and that __11__ his getting lost on his trip.
The __12__ weak man was rushed to the hospital where he spent two days getting back on his feet. One officer posted online that “Palomo __13__ by the hospital door day and night waiting for the __14__ of its beloved Romero. The unconditional love of his pet allowed Romero to be __15__ with his family”. A photo of Palomo staying by Romero's side after he came back home was along with these words.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一只名为Palomo的宠物狗带着救援人员在沙漠中救了主人Romero的故事。
1.( )A.promotion B.poverty
C.survival D.identity
答案:C
解析:句意:他把自己的幸存归功于他的宠物狗帕洛莫,在他在沙漠中迷路一周后,帕洛莫带着救援人员找到了他。根据下文“after he got lost in the desert for a week”和最后一段中“A photo of Palomo staying by Romero's side after he came back home was along with these words.”可知,Romero在沙漠中迷路一周后存活下来。故选C。
2.( )A.rescuers B.strangers
C.fighters D.hunters
答案:A
解析:根据下文“According to one member of the search team”可知,此处指救援人员。 故选A。
3.( )A.by turn B.at times
C.in advance D.as usual
答案:D
解析:句意:11月27日,罗梅罗离开家去短途旅行,但他没有像往常一样回来。 根据前文“Romero left his home for a short trip, but”可知,他没有像往常一样回来。 故选D。
4.( )A.inspired B.concerned
C.satisfied D.confused
答案:B
解析:句意:他的家人一开始并不担心,因为他经常去附近的村庄,过几天就会回来。根据下文“as he used to visit nearby villages in the area and would be back a few days later”可知,因为知道他的习惯,所以他的家人一开始并不担心。 故选B。
5.( )A.reported B.exposed
C.transported D.introduced
答案:A
解析:句意:然而,四天后,这名男子的侄女拉蒙娜惊慌失措,向当地政府报告了此事。 根据前文“However, after four days, the man's niece, Ramona, panicked”可知,四天还没回来,家人报警了。 故选A。
6.( )A.employ B.assess
C.convince D.seek
答案:D
解析:句意:带着训练有素的警犬的警察被派来寻找罗梅罗。 根据下文“They searched the area around”可知,警察带着警犬寻找Romero。 故选D。
7.( )A.disappearance B.competition
C.graduation D.consumption
答案:A
解析:句意:他们搜索了周围地区,但在他失踪一周后,罗梅罗无处可寻。 根据上文“after he got lost in the desert for a week”可知,Romero消失了一周。 故选A。
8.( )A.conclusion B.suggestion
C.attempt D.defence
答案:C
解析:句意:就在这时,老人忠实的狗帕洛莫被带了进来,作为最后的尝试。 根据上文“They searched the area around, but a week after his __7__, Romero was nowhere to be found.”可知,寻找了一段时间没有找到Romero,准备让他的宠物狗作最后的尝试。 故选C。
9.( )A.spotted B.dragged
C.pointed D.guided
答案:D
解析:句意:据搜救队的一名成员说,这只棕色的狗带着他们穿过山丘和山谷,最终到达了罗梅罗被困的沙漠地方。根据上文“his pet dog, Palomo, who took __2__ to him after he got lost in the desert for a week”可知,狗带着救援人员寻找Romero。 故选D。
10.( )A.defeated B.trapped
C.cheated D.permitted
答案:B
解析:根据上文“finally to the place in the desert where Romero”可知,最终到达了Romero被困的地方。 故选B。
11.( )A.accounted for B.made out
C.cared about D.resulted from
答案:A
解析:句意:他的侄女告诉当局,罗梅罗有时记忆力不好,这就是他在旅行中迷路的原因。根据前文“that Romero sometimes had poor memory”可知,他的侄女向当局解释Romero迷路的原因。 故选A。
12.( )A.strangely B.equally
C.suddenly D.obviously
答案:D
解析:句意:这个明显虚弱的人被紧急送往医院,在那里他花了两天时间才站起来。 根据下文“the hospital where he spent two days getting back on his feet”可知,很明显Romero很虚弱。 故选D。
13.( )A.hesitated B.remained
C.shouted D.whispered
答案:B
解析:句意:一名官员在网上发帖称:“帕洛莫日夜守在医院门口,等待它心爱的罗梅罗的康复。” 根据下文“by the hospital door”可知,帕洛莫停留在医院门口。 故选B。
14.( )A.responsibility B.cooperation
C.recovery D.arrival
答案:C
解析:根据上文“Palomo __13__ by the hospital door day and night waiting for”可知,Palomo守在医院等待主人恢复健康。 故选C。
15.( )A.compared B.associated
C.reunited D.pleased
答案:C
解析:句意:宠物无条件的爱让罗梅罗得以与家人团聚。根据上文“He owes his __1__ to his pet dog, Palomo, who took __2__ to him after he got lost in the desert for a week.”可知,Romero获救了,因此得以与家人重聚。 故选C。晚练2 Section Ⅱ Learning About Language (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练5页
层级一 基础全面练
维度1 单句语法填空(每空1分,共15分)
1.Covering an area of 20,546 square meters, it allows visitors to take a pleasant walk in the quiet and green forest, ________ includes many different kinds of trees.
答案:which
2.When the freezing cold night fell, the visitors sat around the stage ________ the fire show was performed.
答案:where
3.Mo Yan is one of the best writers in China, ________ won the Nobel Prize in Literature in 2012.
答案:who
4.Don't forget to show up at 5 p.m., ________ we gather to go back to school together at the entrance to the Cherry Blossom Garden.
答案:when
5.Just ________ the old saying goes,“Each coin has two sides.”
答案:as
6.Last Sunday they reached Nanjing, ________ a conference was to be held.
答案:where
7.There are two buildings, the larger of ________ stands nearly a hundred feet high.
答案:which
8.Mr Smith, ________ native language is English, can speak Chinese fluently.
答案:whose
9.As you know, we have the summer and winter vacation, ________ we can do whatever we like, such as traveling, writing and so on.
答案:when
10.There are many interesting clubs, where they can do what they want most, ________ makes them not tired of the learning.
答案:which
11.We will always remember the moment ________ my classmate Li Chong crossed the finish line.
答案:when
12.Surprisingly, instead of blaming me, he gave me a thumbsup for my honesty, ________ brought me a great sense of relief and joy.
答案:which
13.I can clearly remember the bright Saturday afternoon 10 years ago, ________ I accidentally knocked over a neighbor's flowerpot.
答案:when
14.Among them, the activity ________ left a deep impression on me was the English drama performance.
答案:that/which
15.Reading has been my cherished hobby since my childhood, ________ I would treasure every book that I could find.
答案:when
维度2 句型转换(每空2分,共10分)
用定语从句改写下列句子。
1.The novelist got hurt in the accident and it made his wife so worried.
→The novelist got hurt in the accident,____________________________.
答案:which made his wife so worried
2.I have a friend and his father fled to the mountains when he was young.
→I have a friend,________________________________________________.
答案:whose father fled to the mountains when he was young
3.It has been announced that we shall have our final exam next month.
→______________________,we shall have our final exam next month.
答案:As has been announced
4.We walked down the village street and people were having a market day there.
→We walked down the village street,__________________________.
答案:where people were having a market day
5.The little boys were cleaning the windows and most of them were dirty.
→The little boys were cleaning the windows,______________________.
答案:most of which were dirty
维度3 语法与写作(每空2.5分,共12.5分)
1.我精通英语,这使得我与外国人自由交谈成为可能。
I have a good command of English, _______________________________________.
答案:which makes it possible for me to communicate with foreigners freely
2.任何想要观看电影的同学要在下午两点之前到达。
Those ________________________ are required to arrive before two in the afternoon.
答案:who want to watch the movie
3.我建议你申请北京大学,它是中国最好的大学之一。(北京应用文)
I suggest that the university you apply for is Peking University,_______________________.
答案:which is one of the best universities in China
4.我想向你推荐京剧俱乐部,我相信你可以从中学到很多。
I'd like to recommend Peking Opera Club to you, __________________________________.
答案:from which I believe you will learn a lot
5.我们学校里的老师大多数都是三十多岁,他们把一切都奉献给了我们。
The teachers of our school, _______________________, have devoted themselves to us.
答案:most of whom are in their thirties
维度4 语法填空(每空1.5分,共15分)
(2024·河北保定高二上学期期中) As a part of the 2023 Beijing Culture Forum's extra activities, the 1.________ (eight) Beijing October Literature Festival opened in September. Some 2.________ (respect) writers took part in discussions on literature with readers all over the country and events related to literature.
On Saturday, a meeting 3.________ (hold) for famous persons from three different 4.________ (generation)—people born in the 1970s, 1980s and 1990s, including writers, critics and media figures to explore the topic of “literary life in the digital age”. They discussed a series of topics, 5.________ “survival and life in the Internet age”, as well as “transformative power of literary expression”.
Throughout the festival, bookstores, museums and local communities hosted a series of literaturerelated activities. Writers also had the chance to gather materials for their literary works, all of 6.________ lead to developing a wide reading culture. Besides, a discussion between foreign translators and Chinese writers took place. People 7.________ (presence) at the festival discussed how to advance and spread modern Chinese literature through translation and crosscultural exchange.
It was reported 8.________ a closing event hosted in the form of a symphony (交响乐) concert was designed 9.________ (end) this literary festival. The Beijing Symphony Orchestra performed at the National Cultural Palace, 10.________ (play) background music of film and television productions that are from literary classics.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了第八届北京十月文学节的细节。
1.答案:eighth
解析:句意:作为2023年北京文化论坛额外活动的一部分,第八届北京十月文学节于9月开幕。根据句意和空前的the可知,此处应用序数词eighth。故填eighth。
2.答案:respected/respectable
解析:句意:一些受人尊敬的作家在与文学有关的各种会议和活动中与读者一起参加了关于文学的讨论。writers与respect构成了逻辑上的被动关系,故此处应用过去分词respected作定语。此处也可用形容词respectable修饰名词, 意为“值得尊敬的”。
3.答案:was held
解析:句意:周六,三代名人——70年代、80年代和90年代出生的人,包括作家、评论家和媒体人物——举行了一次会议,探讨“数字时代的文学生活”的主题。分析句子可知,这里应填谓语动词,此事件发生在九月的某个周六,并且谓语动词和主语之间是被动关系,故此处应用一般过去时的被动语态。
4.答案:generations
解析:根据空前的three different可知,此处应用复数名词generations。
5.答案:like
解析:句意:他们讨论了一系列主题,如“互联网时代的生存和生活”,以及“文学表达的变革力量”。根据句意可知,此处应用介词like,意为“像”。
6.答案:which
解析:句意:作家们也有机会为他们的文学作品收集素材,所有这些都有助于发展广泛的阅读文化。分析句子结构可知,此处应用which引导非限制性定语从句,并且 which 在从句中作介词of的宾语,先行词是物。故填which。
7.答案:present
解析:句意:与会人员讨论了如何通过翻译和跨文化交流促进和传播中国现代文学。根据空前的People可知,此处应用形容词present作后置定语, 意为“出席的”。
8.答案:that
解析:句意:据报道,以交响音乐会形式举办的闭幕式旨在结束这一文学节。分析句子结构可知,It在此处是形式主语,真正的主语是that引导的主语从句,并且that在从句中不作成分。故填that。
9.答案:to end
解析:句意:据报道,以交响音乐会形式举办的闭幕式旨在结束这一文学节。根据空前的designed可知,此处应用不定式to end作目的状语。
10.答案:playing
解析:句意:北京交响乐团在国家文化宫演出,演奏来自文学经典的影视作品背景音乐。分析句子可知,这里考查非谓语,play与其逻辑主语是主动关系,故此处应用现在分词playing作伴随状语。故填playing。
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A体裁:记叙文主题语境:人物传记难度:★★★☆☆
(2024·江苏连云港高二检测) In 2018, a major new exhibition opened at New York's Museum of Modern Art (MoMA).The show brought together more than a hundred works by a single Brazilian artist: Tarsila do Amaral. Although widely celebrated in her native country, the artist was relatively unknown outside Brazil. So who was Tarsila
Born in 1886, Tarsila do Amaral is considered the mother of modern art in Brazil. She first developed a love for art after her parents sent her to study in Spain. She returned to Europe a few years later, and settled in Paris. Several artists there, including Picasso, were beginning to experiment with new forms—less realistic and more abstract. The new approaches continued to influence Tarsila after she returned to Brazil.
Approaches to art in Brazil at that time were relatively conservative (保守的).Traditional European styles dominated, with works mainly featuring natural, religious, or historical scenes in soft colors. Tarsila decided to take a different direction: “I want to be the painter of my country,” she wrote. Her images began to reflect Brazil's diverse identity—a mix of native, African and European peoples. She used strong, vivid colors to paint reallife scenes of the nation's farmers, countryside and wildlife. This had never been done before in Brazilian art.
One of Tarsila's most famous works is Abaporu (1928), which means “Man Who Eats People”. The painting has a playful quality, but its look and feel are distinctly Brazilian. The work later inspired a Brazilian art movement called antropofagia. Brazilian artists began to take in styles from other cultures and mix them with local influences. The result was something uniquely Brazilian.
Tarsila do Amaral died in Sao Paulo in 1973, aged 86. But her artworks and legacy live on in her native Brazil. “For Brazilians, her recognition is off__the__charts,” says James Rondeau, director of the Art Institute of Chicago.“ She is the Picasso of Brazil.” Now, with the MoMA exhibition, Tarsila's art is being appreciated by a new audience of admirers around the world.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是巴西最具影响力的艺术家——Tarsila的经历、取得的成就以及影响力,她被认为是巴西现代艺术之母。
1.What can we learn about Tarsila's experiences?( )
A.She was born in Brazil.
B.She did experiments in Paris.
C.She was taught by Picasso in Spain.
D.She worked for New York's MoMA.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段的第一、二句“Born in 1886, Tarsila do Amaral is considered the mother of modern art in Brazil.She first developed a love for art after her parents sent her to study in Spain.”可知,Tarsila出生在巴西,被父母送到西班牙后开始对艺术产生了兴趣。故选A。
2.What make Tarsila's works unique?( )
A.High quality and European styles.
B.Strong colors and reallife scenes.
C.Conservative styles and natural scenes.
D.Religious background and historical topics.
答案:B
解析:细节理解题。根据第三段的最后两句可知,她的画作采用的是浓烈的色彩和真实的场景,这是巴西艺术前所未有的,所以Tarsila的作品的独特之处在于她使用的是浓烈的色彩和真实的场景。故选B。
3.What does the underlined phrase “off the charts” mean in the last paragraph?( )
A.Original. B.Outdated.
C.Unbeatable. D.Dynamic.
答案:C
解析:词句猜测题。根据画线词后的内容可知,James Rondeau认为Tarsila是巴西的毕加索,她的艺术受到世界各地崇拜者的欣赏。由此可推知,她的知名度是“无与伦比的”,所以画线词与unbeatable “难以击败的”意思相近。故选C。
4.Which can be a suitable title for the text?( )
A.Tarsila do Amaral, the Picasso of Brazil
B.Antropofagia, a Brazilian Art Movement
C.The Development of Brazil's Modern Art
D.The MoMA Exhibition of a Brazilian Artist
答案:A
解析:标题归纳题。根据第一段中的最后两句可知,此处引出本文要讲述的人物是巴西艺术家Tarsila,结合下文对Tarsila的成长经历以及所取得的成就的介绍可推知,本文讲述的是巴西艺术家Tarsila的经历,所以A项“Tarsila do Amaral, the Picasso of Brazil”点明了文章的主题。故选A。
B体裁:说明文 主题语境:科技发现 难度:★★★☆☆
(2024·浙江丽水高二联考) Close your eyes and picture yourself walking in the town. You can probably imagine the turns you'd need to take and the landmarks you'd encounter. This ability to imagine such scenarios in our minds is thought to be crucial to humans' ability to plan ahead and has long been considered as a feature that distinguishes humans from animals. But a new study has found that rats can think about objects and places that are not right in front of them.
Like humans, when rats experience places and events, specific neural (神经系统的) activity patterns are activated in the hippocampus (海马体), an area of the brain responsible for spatial (空间的) memory. In the study, the researchers developed a brainmachine interface (BMI), which allows them to test whether a rat can activate hippocampal activity to imagine going to a location.
First, some rats were placed into a virtual reality environment and were rewarded when they traveled through this environment towards their goals by running on a treadmill (跑步机). At the same time, the BMI system recorded the rat's hippocampal activity. The researchers could see which neurons were activated when the rat navigated the environment to reach each goal. Next, researchers disconnected the treadmill so that the rats could still see the virtual reality environment, but their running had no impact. By reproducing the brain activity they'd shown during the previous sessions, the rats could navigate to reward locations using just their thoughts.
“Although it's still unclear what the rat is experiencing while it's traveling, the team has done a convincing job of showing rats can voluntarily reactivate mental maps of familiar places,” said Shayna, a cognitive neuroscientist.
The research also shows that the BMI can be used to explore hippocampal activity, providing a novel system for studying this important brain region. Because the BMI is increasingly used in prosthetics (假肢), this new work also opens up the possibility of designing novel prosthetic devices based on the same principles.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章说明了一项新的研究发现,老鼠可以思考不在它们面前的物体和地方。
5.What is the purpose of the new study?( )
A.To explore whether rats have the ability to imagine.
B.To compare how humans and rats process spatial memory.
C.To record how rats navigate in an unfamiliar environment.
D.To prove the hippocampus is associated with spatial memory in rats.
答案:A
解析:细节理解题。根据第一段中“But a new study has found that rats can think about objects and places that are not right in front of them.”和第二段中“In the study, the researchers developed a brainmachine interface (BMI), which allows them to test whether a rat can activate hippocampal activity to imagine going to a location.”可知,这项研究的目的是探索老鼠是否有想象的能力,故选A。
6.What happened to the rats after the treadmill was disconnected?( )
A.They had difficulty running freely.
B.They demonstrated abnormal brain activity.
C.They could reach reward places using mental maps.
D.They were at a loss in the virtual reality environment.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中“Next, researchers disconnected the treadmill so that the rats could still see the virtual reality environment, but their running had no impact. By reproducing the brain activity they'd shown during the previous sessions, the rats could navigate to reward locations using just their thoughts.”可知,断开跑步机后老鼠仍旧可以通过心理地图到达奖励地点,故选C。
7.What's Shayna's attitude towards the new study?( )
A.Concerned. B.Positive.
C.Doubtful. D.Uncaring.
答案:B
解析:推理判断题。根据第四段“‘Although it's still unclear what the rat is experiencing while it's traveling, the team has done a convincing job of showing rats can voluntarily reactivate mental maps of familiar places,’ said Shayna, a cognitive neuroscientist.”可知,Shayna对这项新研究的态度是积极的,故选B。
8.What does the author highlight about the BMI in the last paragraph?( )
A.Its design concept.
B.Its research limitation.
C.Its operating principle.
D.Its application potential.
答案:D
解析:细节理解题。根据最后一段中“Because the BMI is increasingly used in prosthetics (假肢), this new work also opens up the possibility of designing novel prosthetic devices based on the same principles.”可知,本段强调了BMI的应用潜力,故选D。
Ⅱ.七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
体裁:说明文 主题语境:如何利用时间学习 难度:★★★☆☆
(2024·福建三明高二期中联考) As a student, you have a lot of freedom when it comes to how you spend your time. But with that freedom comes the responsibility to make the most of your studying hours. Here are some tips to help you do just that.
Create a schedule
This means setting aside specific times for studying each day and then sticking to that schedule as closely as possible. Of course, there will be days when things come up, and you have to deviate (偏离) from your plan. 1(____).
Break up your study sessions into smaller periods
Our brain can only focus effectively for so long before we start losing concentration. 2(____),__ chances are much higher that you won't remember all of the information you're trying to learn. Instead, break up your study sessions into shorter periods of time, with breaks in between to help you relax and recharge.
Find a study place that works for you
3(____). Some people prefer to study in complete silence, while others find that some background noise helps them focus better. There is no right or wrong answer here—its all about finding a place to study. That allows you to work as efficiently as possible.
Take practice quizzes
This will not only help you check your understanding of the concepts but also identify any area that may need more review. 4(____),__it will be much easier for you to direct your study sessions accordingly and make better use of your time overall.
5(____)
If you find that you're struggling to understand the material or just not making progress as quickly as you'd like, seek assistance in time. There is no shame in admitting that you need assistance. In fact, it can save lots of time in the long run by getting you the support you need early on.
A.Learn to accept failure
B.Don't be afraid to ask for help
C.So if you try to study for several hours once
D.Make sure that every minute you spend studying counts
E.However, try not to go offtrack too often or for too long
F.Where you study can also affect how effectively you use your time
G.And once you know what specific topics or ideas you need to work on
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要向读者提出几个充分利用时间学习的建议。
1.答案:E
解析:由前文“This means setting aside specific times for studying each day and then sticking to that schedule as closely as possible. Of course, there will be days when things come up, and you have to deviate (偏离) from your plan.”可知,上文讲有时我们会因为临时事情偏离计划,而E项中“go offtrack”和上文“deviate from your plan”对应。故选E项。
2.答案:C
解析:由前文“Our brain can only focus effectively for so long before we start losing concentration.”和后文“chances are much higher that you won't remember all of the information you're trying to learn.”可知,前面讲大脑只能集中注意力一段时间,而后文讲记不住内容,所以所填空应说我们一次学习时间太长的话,我们会记不住学习内容。而C项符合语境,有承上启下作用。
3.答案:F
解析:由后文“Some people prefer to study in complete silence, while others find that some background noise helps them focus better. There is no right or wrong answer here—its all about finding a place to study. That allows you to work as efficiently as possible.”可知,这段主要讲找一个学习的地方,而F项符合语境,其中“Where”和小标题中“place”对应,且本句有启下作用。故选F项。
4.答案:G
解析:由后文“it will be much easier for you to direct your study sessions accordingly and make better use of your time overall.”可知,前文应讲明确你的方向,这样会更利于学习。而G项符合语境,其中“specific topics or ideas you need to work on”与后文“direct your study sessions accordingly”对应。
5.答案:B
解析:由后文可知,这段主要讲要学会寻求帮助,而B项“Don't be afraid to ask for help”符合语境,对下文有概括作用,且“help”与下文也对应。
Ⅲ.语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
体裁:记叙文 主题语境:人物故事 难度:★★★☆☆
(2024·浙江嘉兴高二检测) Xu Beihong's paintings best indicate his personality: patriotic, diligent and humanistic.
Born in rural Yixing, Jiangsu Province, he learned the basics of classic Chinese ink painting 1.________ his father, Xu Dazhang, 2.________ private school teacher who was skilled in painting, calligraphy and writing. After his father died, Xu mostly taught 3.________(he) the oil painting, while he taught at primary schools in hometown.
In 1915, he left the teaching job for Shanghai and made a living by drawing 4.________ (illustrate) and commercial advertisements. His artistic talent was 5.________(late) recognized by some wellknown and 6.________(respect) social figures, including Kang Youwei and Cai Yuanpei.
Xu won a scholarship to study at the famous National High School of Fine Arts in Paris in 1919.He 7.________ (study) and travelled in Europe for almost a decade. There he was 8.________(great) nurtured (熏陶) by the classic traditions of European art and culture, absorbing these elements into his works of traditional Chinese ink painting.
The great painter lived most of his life during a chaotic time 9.________ his motherland experienced wars and his fellow Chinese suffered poverty, illness and social instability. In his paintings, he depicted (描绘) the pains of his nation and people while 10.________ (encourage) others to stand against these difficulties and never give up.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章简述了著名画家徐悲鸿的人生历程及其所取得的成就。
1.答案:from
解析:句意: 他出生于江苏宜兴农村, 从他的父亲——徐达章——一位擅长绘画、书法和写作的私塾老师那里学习了中国古典水墨画的基本知识。空处为固定用法learn sth. from sb. 表示“向某人学习某事”, 符合句意。故填from。
2.答案:a
解析:空处所在处为同位语, 对前面的名词Xu Dazhang解释说明, teacher为可数名词单数, 其前无限定词, 结合句意, 此处表示“一位私塾老师”, 表泛指, 所以使用不定冠词, private发音的第一个音素为辅音。故填a。
3.答案:himself
解析:空处用代词作宾语, 结合句意, taught的主语和宾语为同一人物, 所以使用反身代词。故填himself。
4.答案:illustrations
解析:句意: 1915年, 他辞去教师职务, 前往上海, 以画插画和商业广告为生。空处用名词作宾语, illustrate的名词形式为illustration, 意为“插图”, 且为可数名词, 空前无限定词, 所以应使用名词复数表泛指。故填illustrations。
5.答案:later
解析:句意: 他的艺术才华后来得到了包括康有为和蔡元培在内的一些知名而且受人尊敬的社会人物的认可。分析句子结构可知, 此处为副词作时间状语, 结合句意, 此处表示“后来”应为later。故填later。
6.答案:respected/respectable
解析:句意: 他的艺术才华后来得到了包括康有为和蔡元培在内的一些知名而且受人尊敬的社会人物的认可。空处作定语修饰social figures, 用形容词形式。结合句意可知, 此处应为respected或者respectable意为“受到尊敬的”。故填respected/respectable。
7.答案:studied
解析:句意: 他在欧洲学习和旅行了近十年。分析句子结构可知, 此处为谓语动词, 根据并列的谓语动词travelled可知, 此处应为一般过去时, study与句子主语He是主动关系。故填studied。
8.答案:greatly
解析:句意: 在那里, 他深受欧洲艺术和文化经典传统的熏陶, 并将这些元素融入到他的中国传统水墨画作品中。空处修饰动词nurtured作状语, 用副词形式, great的副词形式为greatly, 意为“非常, 极大地”, 符合句意。故填greatly。
9.答案:when
解析:句意: 这位伟大的画家一生的大部分时间都生活在一个混乱的时代, 他的祖国经历了战争, 他的同胞遭受贫困、疾病和社会动荡。空处引导定语从句, 先行词a chaotic time指时间, 在从句中作状语。故填when。
10.答案:encouraging
解析:句意: 在他的画中, 他描绘了他的国家和人民的痛苦, 同时鼓励其他人对抗这些困难, 永不放弃。空处为状语从句的省略, 时间状语从句中的主语和主句主语一致, 且谓语动词中含有be动词, 故省去了“主语+be”, 句中的encourage与主句中的主语he之间为主动关系, 所以此处应用动词ing形式。故填encouraging。晚练4 单元语基自查
授课提示:对应星光晚练14页
默写练习一 Reading and Thinking (分值:100分)
Ⅰ.默写重点单词(每空2分,满分40分)
1.________ adj.至关重要的;关键性的
答案:crucial
2.________ adj.必不可少的;极其重要的;充满生机的
答案:vital
3.________ n.目标;目的 adj.客观的
答案:objective
4.________ n.性质;特征;财产
答案:property
5.________ n.提取物;摘录 vt.提取;提炼;摘录;(用力)拔出
答案:extract
6.________ vt.& vi.(使)沸腾;煮开;烧开 n.沸腾;沸点
答案:boil
7.________ vt.(尤指经努力)获得;赢得 vi.(规章、习俗等)存在;流行
答案:obtain
8.________ n.失败;挫败 vt.击败;战胜
答案:defeat
9.________ n.物质;物品;事实根据
答案:substance
10.________ adv.显而易见;看来;显然→________ adj.显而易见的;显然的
答案:apparently; apparent
11.________ adj.科学(上)的;关于科学的→________ n.科学→________ n.科学家
答案:scientific; science; scientist
12.________ adv.主要地;一般地→________ pron.大多数
答案:mostly; most
13.________ n.结论;推论→________ v.推断;结束
答案:conclusion; conclude
14.________ n.小说家→________ n.(长篇)小说
答案:novelist; novel
语境应用练1(每空2分,满分10分)
用括号内单词的正确形式填空
1.It is widely acknowledged that students should be ________ (evaluation) in terms of overall quality.
答案:evaluated
2.As a ________(commit) party member,he has been serving the people faithfully under any circumstances.
答案:committed
3.Judging from the above story, we can draw the ________(conclude) that we don't judge a man from his looks.
答案:conclusion
4.He got ________ (defeat)by the young player,mostly because he was too proud of his skills.
答案:defeated
5.Like his father, Martin made a living as a farmer, but he grew crops with ________(science) methods.
答案:scientific
Ⅱ.默写核心短语(每空2分,满分20分)
1.____________ 承诺;保证(做某事、遵守协议或安排等)
答案:commit oneself to (sth./doing sth./do sth.)
2.____________ 坚决要求
答案:insist on
3.____________ (正常使用造成的)磨损;损耗
答案:wear and tear
4.graduate from ____________
答案:毕业于……
5.in the beginning ____________
答案:起初
6.make sure ____________
答案:确保
7.be distinct from ____________
答案:不同于……
8.come to a conclusion ____________
答案:得出结论
9.change one's mind ____________
答案:改变某人的主意
10.care about ____________
答案:关心
语境应用练2(每空2分,满分10分)
从上面默写核心短语中选择合适的完成下列句子
1.The wellknown novelist was admitted to Peking University in 1980 and ____________ the university in 1984.
答案:graduated from
2.Under any circumstances you should ____________ your goal until you achieve it.
答案:insist on
3.Apparently, he has ____________ and he won't participate in the English speech competition along with us.
答案:changed his mind
4.The novelist ____________ that he would submit his new novel within ten days.
答案:made sure
5.From the bottom of his heart,he ____________ my academic performances at school.
答案:cares about
语境应用练3(满分20分)
结合课文主题, 使用本单元词汇与句型写一篇80词左右的短文
1.钱学森被公认为中国最伟大的科学家之一。(acknowledge)
2.他致力于中国的发展,参与和领导了中国火箭的研制,这对我们国家来说至关重要。(be committed to; be of vital importance)
3.使我们感动的是他怀揣着服务祖国和人民的目标坚持回到祖国。(insist on; with the objective of)
4.他为我们国家科技的发展做出了巨大贡献。(scientific)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
答案:
It is widely acknowledged that Qian Xuesen was one of the greatest scientists in China. He was committed to the development of China, and participated in and led the development of Chinese rockets, which was of vital importance for our country. What has always made us moved is that he insisted on returning to our motherland with the objective of serving our country and people. He made a great contribution to our country's scientific development.
默写练习二 Using Language & Other Parts of the Unit (分值:100分)
Ⅰ.默写重点单词(每空2分,满分40分)
1.________ n.流;流动;流畅;供应 vi.流;流动
答案:flow
2.________ adj.众多的;许多的
答案:numerous
3.________ n.理论;学说
答案:theory
4.________ n.天才;天资;天赋
答案:genius
5.________ n.专利;专利证书;获得专利 adj.有专利的;受专利保护的
答案:patent
6.________ vt.偶然碰到;遇到 n.邂逅;遭遇
答案:encounter
7.________ vt.& vi.哀悼;忧伤
答案:mourn
8.________ n.方法;技巧;装置;仪器
答案:device
9.________ vi.总结;概括 n.金额;款项;总数;总和
答案:sum
10.________ n.教授→________ n.职业→________ adj. 职业的,专业的
答案:professor; profession; professional
11.________ adj.不一般的;非凡的;意想不到的→________ adj.普通的;平常的
答案:extraordinary; ordinary
12.________ adv.逐渐地;逐步地→________ adj.逐渐的;平缓的
答案:gradually; gradual
13.________ n.社会公共机构;制度;习俗→________ n.(教育、专业等)机构;机构建筑
答案:institution; institute
14.________ adj.非凡的;显著的→________ adv.显著地;非常地
答案:remarkable; remarkably
语境应用练1(每空2分,满分10分)
用括号内单词的正确形式填空
1.If ________(interest) in it, you can send an email to 123456@.
答案:interested
2.Under no circumstances will I support his ________ (politics) ideas.
答案:political
3.As the dark clouds disappeared, the moon ________ (gradual) came into view.
答案:gradually
4.These activities are interesting and educational. ________(consequent), students will take an active part in them.
答案:Consequently
5.My mother often tells me ________(gentle),“Never lose heart. Just insist on your dream.”
答案:gently
Ⅱ.默写核心短语(每空2分,满分20分)
1.____________ (开始)掌权;上台
答案:come to power
2.____________ 担任;任职
答案:take up a position
3.____________ 总结;概括
答案:sum up
4.____________ 对……做出贡献
答案:make contributions to
5.due to ____________
答案:由于
6.manage to do sth. ____________
答案:设法做成某事
7.work as ____________
答案:担任,充当
8.as a consequence ____________
答案:结果
9.mistake...for... ____________
答案:把……错认成……
10.pass away ____________
答案:去世
语境应用练2(每空3分,满分15分)
从上面默写核心短语中选择合适的完成下列句子
1.The teacher required the students to ____________ what they had learned from the lessons.
答案:sum up
2.Tu Youyou has ____________ the whole world by finding a cure for malaria.
答案:made contributions to
3.The academically successful man was invited to ____________ as a professor in a famous university.
答案:take up a position
4.The worldfamous genius has ____________ and countless people are mourning his death.
答案:passed away
5.The newlyelected President has taken a series of measures to improve economy since he ____________.
答案:came to power
语境应用练3(每空1.5分,满分15分)
(文中加黑词汇为本单元的重点词汇)
When the scientist was young,he worked in a famous academy. He was always committed 1.________ his scientific research. In his opinion,it is crucial that a young man should work hard to achieve numerous 2.________(challenge) objectives. As a consequence,five years later,his efforts paid off—he obtained a patent for his new invention. 3.________ was acknowledged that his invention was very practical at the time. He became very rich overnight. Just as he was planning to found a new lab,the war broke out in his country and most of the citizens 4.________(flee) to another country. Under the circumstances,his wife and friends advised him 5.________(give) up his plan. However,he insisted that he 6.________(stay) in his own country to help those in need. One day,while 7.________ (walk) in the park,he encountered a famous professor,8.________ had made remarkable and extraordinary achievements in his field. 9.________ (apparent),they two had a lot in common. They both had a strong passion for music and scientific research. To conclude,they both decided to stay and work together to do something for 10.________ (they) country.
答案:1.to 2.challenging 3.It 4.fled 5.to give
6.(should) stay 7.walking 8.who 9.Apparently 10.their