晚练3 Section Ⅲ Using Language (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练24页
层级一 基础全面练
维度1 单词拼写(每空2.5分,共20分)
1.I can't lay ________(强调) on the importance of artificial intelligence too much.
答案:emphasis
2.I advocate ________(结合) a balanced diet with exercise to keep physically healthy.
答案:combining
3.Believe me! You can make your home more ________(安全的) with our alarm system.
答案:secure
4.Our school ________(倡议) that we should commit ourselves to building a lowcarbon campus.
答案:advocates
5.Most of the students interviewed last week ________ (反对) having classes on Sunday.
答案:opposed
6.Knowing that you are writing a report about Chinese ________ (乡村的) life, I sincerely invite you to my hometown to spend the coming winter vacation.
答案:rural
7.As a consequence of advanced technology,a weather ________ (预测)can be available whenever you want it.
答案:forecast
8.I wonder if you have finished your English ________ (文章) on environmental protection.
答案:essay
维度2 单句语法填空(每空2.5分,共20分)
1.________ (oppose) to my buying the new device, my father didn't give me any money.
答案:Opposed
2.Nobody can make an exact ________ (predict) about what will happen in the future.
答案:prediction
3.To be honest, we should place greater ________ (emphasize) on staff development.
答案:emphasis
4.No matter what our ________ (occupy) are,we are all making our contributions to the whole society.
答案:occupations
5.Through this failing experience, Tom learned a lesson that theory should _______ (combine) with practice.
答案:be combined
6.In conclusion, in the ________ (absent) of the remote control, the machine can send any ________ (warn).
答案:absence; warning
7.My dad was the gentlest, most loving and caring dad in the world until we had an ________ (argue).
答案:argument
维度3 应用文写作——倡议书(每空2分,共10分)
1.为了创建和谐的网络环境,我强烈提倡我们做文明网民(civilized netizens)。
In order to create a harmonious network environment, _____________________________.
答案:I strongly advocate that we (should) be civilized netizens
2.由于网络上有各种各样的信息,我反对学生浏览不好的网页。
With various kinds of information on the Internet, I _____________________________.
答案:oppose/am opposed to students'/students looking through bad webpages
3.另外,许多学生忙于上网以至于经常旷课。
Besides, many students __________________________________________.
答案:are so occupied in surfing the Internet that they are often absent from school
4.一些学生甚至忍不住在一座陌生的城市见网友,这有可能导致一些意外的后果。
Some students even ________________________________________, which may bring about some unexpected consequences.
答案:can't resist meeting net friends in a strange city
5.总之,我认为强调网络安全的重要性是非常必要的。(find it+adj.+to do)
To sum up, I __________________________________________________________.
答案:find it quite necessary to lay emphasis on the importance of network security
?维度4 课文语法填空(每空1.5分,共15分)
There is no doubt that many people welcome the idea of developing new technology, such as driverless cars and AI robots, even though there are examples of accidents 1.________ (cause) by technology. However, there are many groups of people around the world oppose 2.________ (accept) new technology. They consider some advances in technology unnecessary and 3.________(danger). Take the Amish for example. They advocate living a simple life with 4.________ emphasis on hard work, family, and community. They don't own cars and have been living as farmers. They prefer living in and appreciating the natural environment 5.________ living in large, polluted cities. On the other hand, new technology 6.________(provide) people everywhere with many benefits over the years. For example, it gives people lots of 7.________ (warn) about potential natural disasters. Besides, it has made it easy for people 8.________ (keep) in touch with each other even if they live far away and made finding opportunities in life much 9.________ (easy). It is certain that at first it can be a scary prospect 10.________ new technology changes the way we live. Nevertheless, we should look on the positive side of change and accept it rather than resist it.
答案:1.caused 2.accepting 3.dangerous 4.an
5.to 6.has provided 7.warnings 8.to keep
9.easier 10.when
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A 体裁:记叙文 主题语境:科学与技术 难度:★★★☆☆
One morning, Charlie Latuske woke up feverish in his home in Surrey in the UK, leaving him unable to function and in need of a doctor. He'd had a sore throat (咽喉痛) for a few days, believing it would get better, but that morning in August 2017, he knew that he had to do something about it.
“I was quite out of it,” said 27yearold Latuske, who was also due to go on vacation with his wife in just three days.
Short on time, he feared the idea of calling his local physician only to wait days or even a week for an appointment, or to wait in a long line for an emergency appointment, “I just needed to be seen without messing around with long lines of people,” he said. “When you're that ill, that's the last thing you want to do.”
These days, this solution is somewhat easier, thanks to the Internet.
Latuske's wife showed him a private medical app with which he could see a doctor within the hour—virtually. For a fee of £30, he could sign up, share his symptoms (症状) and videocall a doctor in the UK using the digital health provider Push Doctor. The app is one of many now available in the UK and worldwide to help people in need of medical attention who are unable to get to a doctor for various reasons.
“I was highly skeptical,” he said, adding that he didn't trust such a service and questioned the credentials (资格) of doctors available through it.“But I was in great need of a doctor.”
Within 20 minutes, he was speaking with a doctor, who soon diagnosed him with tonsillitis (扁桃体炎).
Within the hour, he was at his nearest pharmacy (药房), collecting medicines. And three days later, he was on vacation, as planned.
“I was impressed by the efficiency of the whole thing,” he said.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了Charlie Latuske利用科技求医的经历。
1.What was Latuske's concern about seeing a doctor?( )
A.He had to do a checkup.
B.He would have a long wait.
C.He had to cancel his travel plans.
D.He needed to spend lots of money.
答案:B
解析:细节理解题。根据第三段中的“he feared the idea of calling his local physician only to wait days or even a week for an appointment, or to wait in a long line for an emergency appointment”及Latuske所说的“‘I just needed to be seen without messing around with long lines of people’”可知,Latuske很发愁看医生,因为他需要等几天甚至一周才能预约上医生。他也可以预约急诊,但需要排队等候。
2.What did Latuske's wife do to help him?( )
A.She gave him some money.
B.She offered him encouragement.
C.She took him to a nearby hospital.
D.She recommended a medical app to him.
答案:D
解析:细节理解题。根据第五段中的“Latuske's wife showed him a private medical app with which he could see a doctor within the hour—virtually.”可知,Latuske的妻子给他推荐了一款私人医疗应用程序。
3.What does the underlined word “skeptical” in Paragraph 6 mean?( )
A.Excited. B.Thankful.
C.Doubtful. D.Annoyed.
答案:C
解析:词义猜测题。根据第六段中的“he didn't trust such a service and questioned the credentials of doctors available through it”及Latuske所说的“‘But I was in great need of a doctor.’”可知,起初,Latuske并不依赖妻子推荐的那款应用程序。由此推断,skeptical在此应表示“怀疑的”。
4.What can we learn about the new way Latuske saw a doctor?( )
A.It was highly efficient.
B.It cost a small sum of money.
C.It needed some improvement.
D.It was less useful than expected.
答案:A
解析:推断判断题。根据倒数第三段“Within 20 minutes, he was speaking with a doctor, who soon diagnosed him with tonsillitis”、倒数第二段中的“Within the hour, he was at his nearest pharmacy, collecting medicines.”及最后一段中Latuske所说的“‘I was impressed by the efficiency of the whole thing’”可知,通过妻子推荐的医疗应用程序,Latuske很快就弄清楚了自己的病情,并且买到了药。由此可推断,与传统的就医方式相比,Latuske所使用的新的问诊方式很高效。
B 体裁:说明文 主题语境:科技 难度:★★★☆☆
(2024·广东深圳高二检测) From selfdriving cars to care bots for elderly people, the rapid development in technology has long represented a possible threat to many jobs normally performed by people. But experts now believe that almost 50 percent of occupations existing today will be completely unnecessary by 2025 as artificial intelligence (AI) continues to change businesses.
“The next fifteen years will see a change in how we work, and a change will necessarily take place in how we plan and think about workplaces,” said Peter Andrew, director of Workplace Strategy for CBRE Asia Pacific. A growing number of jobs in the future will require creative intelligence, social skills and the ability to use artificial intelligence.
The report is based on interviews with 200 experts, business leaders and young people from Asia Pacific, Europe and North America. It shows that in the US technology already destroys more jobs than it creates. But the report states, “Losing occupations does not necessarily mean losing jobs—just changing what people do.” Growth in new jobs could occur as much, according to the research. “The growth of companies that have the speed and technological knowledge will directly challenge big companies,” it states.
A report by Pew Research Center found 52 percent of experts in artificial intelligence and robotics were optimistic about the future and believed there would still be enough jobs in the next few years. “The optimists pictured a future in which robots do not take the place of more jobs than they create,” according to Aaron Smith, the report's coauthor. “Technology will continue to affect jobs, but more jobs seem likely to be created. Although there have always been people out of work, when we reach a few billion people there will be billions of jobs. There is no shortage of things that need to be done and that will not change,” Jonathan Grudin told researchers.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章讲述了随着人工智能的发展,许多企业发生改变。到2025年,现有职业中近50%将完全没有必要,但是这并不意味着工作机会变少。事实上,新工作岗位可能会增长,未来人们会有更多的工作机会。
5.What is the first paragraph mainly about?( )
A.The result of job reduction.
B.The fast development of AI.
C.The future life of elderly people.
D.The influence of technology on jobs.
答案:D
解析:段落大意题。根据第一段内容可知,从自动驾驶汽车到老年人护理机器人,科技的快速发展长期以来一直是对通常由人类从事的许多工作的潜在威胁。但专家们现在认为,随着人工智能(AI)继续改变企业,到2025年,现有职业中近50% 将完全没有必要。由此可推知,本段主要介绍了技术对就业的影响。故选D。
6.What will people most probably do in the future?( )
A.Take the place of AI.
B.Work in a traditional way.
C.Take up jobs requiring creativity.
D.Enjoy better and changeable workplaces.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段最后一句“A growing number of jobs in the future will require creative intelligence, social skills and the ability to use artificial intelligence.”可知,人们将来最有可能从事需要创造力的工作。故选C。
7.What can be known from Grudin's words in the last paragraph?( )
A.More people will suffer unemployment.
B.More jobs tend to appear in the future.
C.Job competition is likely to grow sharper.
D.Technology will have less control over jobs.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段最后两句可推知,从Jonathan Grudin的话中我们可以得知,未来会出现更多的工作机会。故选B。
8.What is the best title for the passage?( )
A.Are People Losing Their Jobs
B.The Requirements for Future Jobs
C.The Challenging Life in the Future
D.Does Technology Simplify Everything
答案:A
解析:标题归纳题。通读全文内容,尤其是第三段第三句可知,随着人工智能的发展,未来工作岗位可能会增长,人们会有更多的工作机会。故A项“人们将失业吗?”适合作为文章标题。故选A。
Ⅱ.完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
体裁:记叙文 主题语境:文化 难度:★★★☆☆
(2024·河北保定六校联盟高二上期中) Wednesday comes, and along with it was my first drum lesson. Mike, the drum teacher, __1__ me to a room where there are two drum sets, and he tells me to __2__ at the one closer to the door.
People make me__3__. That's the way I have always been. But Mike has a very calm manner, which __4__ me lightly. Not only does he not tell me that I, a fiftyyearold mom of three, am the __5__ person to play the drums, but he __6__ me for how well I follow along with him. After my first lesson, I __7__ as much as I can and notice a rapid __8__ in my skill.
I am a quiet person, so it seems __9__ for me to learn drumming. But I become so __10__ on drums that it is __11__ my expression of who I am comes out with every beat and rhythm (节奏). I am not nervous, shy and quiet. I am a __12__.
As the weeks turn into months of __13__, Mike convinces me to play with others at a jam. When walking up on the stage, I breathe __14__. The guitarist starts playing and soon I join in. What a rush I feel when we finish, and everyone is clapping and __15__ for us. I did it!
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者虽然是三个孩子的母亲,已经50岁了,但还是去学习打鼓,并且十分专注和勤奋。
1.( )A.leads B.forces
C.urges D.exposes
答案:A
解析:句意:鼓手老师迈克把我带到一个房间,那里有两套鼓,他让我坐在靠近门的那套。根据后文“me to a room”结合作者学习打鼓的事实可知,此处指老师把作者带到一个房间,应用动词lead。故选A。
2.( )A.laugh B.jump
C.sit D.stare
答案:C
解析:句意:鼓手老师迈克把我带到一个房间,那里有两套鼓,他让我坐在靠近门的那套。根据上文“where there are two drum sets, and he tells me to”以及常识,打鼓需要坐下来。故选C。
3.( )A.friendly B.proud
C.envious D.nervous
答案:D
解析:根据后文提到迈克冷静的态度让作者放松和表示转折的“but”可知,人们让作者紧张。 故选D。
4.( )A.reminds B.relaxes
C.confuses D.scares
答案:B
解析:根据上文“But Mike has a very calm manner, which”可知,迈克冷静的态度让作者轻松。 故选B。
5.( )A.similar B.valuable
C.modern D.wrong
答案:D
解析:根据上文“I, a fiftyyearold mom of three”的描述可知,作者认为自己年纪大了,但是老师没有告诉作者她不适合打鼓。故选D。
6.( )A.praises B.visits
C.contacts D.forgives
答案:A
解析:根据后文“me for how well I follow along with him”可知,老师夸奖作者跟得很好。故选A。
7.( )A.change B.practice
C.spend D.consider
答案:B
解析:根据后文“as much as I can and notice a rapid”提到了技能提高,说明作者花费时间练习。 故选B。
8.( )A.response B.recovery
C.assessment D.improvement
答案:D
解析:根据上文“as much as I can and notice a rapid”提到作者练习得很勤奋,所以技能有了迅速提高。 故选D。
9.( )A.natural B.unusual
C.informal D.conventional
答案:B
解析:根据上文“I am a quiet person”可知,作者是个安静的人,却去学打鼓,这是不寻常的。 故选B。
10.( )A.educated B.popular
C.focused D.dependent
答案:C
解析:根据后文“with every beat and rhythm”可知,作者专注于每一个节拍和节奏。 故选C。
11.( )A.as if B.even though
C.unless D.because
答案:A
解析:根据后文“I am not nervous, shy and quiet.”可知,鼓点的节奏好像表达了真实的作者,她并不是一个害羞、紧张、安静的人。 故选A。
12.( )A.teacher B.judge
C.drummer D.singer
答案:C
解析:呼应上文“for me to learn drumming”指作者学习打鼓,如今是鼓手。 故选C。
13.( )A.waiting B.playing
C.guessing D.hiding
答案:B
解析:呼应后文“The guitarist starts playing and soon I join in.”此处指演奏打鼓,应用动词play。 故选B。
14.( )A.unwillingly B.indirectly
C.occasionally D.deeply
答案:D
解析:根据上文“When walking up on the stage, I breathe”可知,作者要演奏了,所以深呼吸来缓解情绪。 故选D。
15.( )A.preparing B.struggling
C.cheering D.arguing
答案:C
解析:根据上文“everyone is clapping and”可知,演出成功,每个人都在为他们鼓掌和欢呼。故选C。单元素养评价(二) UNIT 2 LOOKING INTO THE FUTURE
授课提示:对应单元素养评价卷9页
(满分:150分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where does this conversation most probably take place?( )
A.In a restaurant.
B.In a shop.
C.In a vegetable market.
答案:A
2.What did the man do last night?( )
A.He went to visit a friend.
B.He went to say goodbye to his friend at the airport.
C.He went to another city with his friend.
答案:B
3.What can we learn about the man from the conversation?( )
A.He enjoys using emails.
B.He often receives letters from his friends.
C.He never writes letters to his friends.
答案:C
4.At what time does the next plane to London leave?( )
A.10:00. B.11:00.
C.12:00.
答案:B
5.What's the man's problem?( )
A.He isn't feeling well.
B.He is caught in bad weather.
C.He has to change his travel plan for cold weather.
答案:A
第二节(共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。
6.Why didn't the man go to work?( )
A.Because he had a party for Bill.
B.Because he had to say goodbye to David.
C.Because he drank too much and felt terrible.
答案:C
7.When did Bill's wife have a baby girl?( )
A.This morning.
B.Last night.
C.The night before last.
答案:B
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What didn't the man do yesterday?( )
A.He didn't see a film.
B.He didn't watch a football game.
C.He didn't go dancing.
答案:B
9.Whom did the man go dancing with yesterday evening?( )
A.His family.
B.His girlfriend.
C.The woman.
答案:B
10.What can we learn from the conversation?( )
A.The man had a bad time last night.
B.The man doesn't like dancing.
C.The man didn't go home until midnight last night.
答案:C
听第8段材料,回答第11至12题。
11.What are they talking about?( )
A.A film. B.A book.
C.A speech.
答案:B
12.Why does the woman NOT like it?( )
A.Because it is too real.
B.Because it is all imaginary.
C.Because it is all about science.
答案:B
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the two speakers talking about?( )
A.How to celebrate their son's birthday.
B.How to spend their weekend.
C.Where to play on the weekend.
答案:A
14.What will the two speakers buy for their son?( )
A.Some clothes. B.A birthday cake.
C.Some model toys.
答案:C
15.Where will the two speakers go this Saturday?( )
A.The park. B.The library.
C.The zoo.
答案:C
16.Where will they have lunch this Saturday?( )
A.In a hotel. B.In a KFC.
C.At home.
答案:B
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What did the first American president do for the White House?( )
A.He helped choose the land.
B.He designed it by himself.
C.He found out the best designer.
答案:A
18.When did the American president begin to live in the White House?( )
A.In 1792. B.In 1800.
C.In 1812.
答案:B
19.Why did James Hoban rebuild the White House?( )
A.Because it became too worn out.
B.Because it was not beautiful enough.
C.Because it was badly destroyed.
答案:C
20.Who officially gave the building the name “White House”?( )
A.George Washington.
B.Theodore Roosevelt.
C.John Adams.
答案:B
听力材料:
Text 1
W: Are you ready to order now
M: I'll have tomato soup, roast beef, mashed potatoes and peas.
Text 2
W: I expected you'd come to my birthday party yesterday.
M: I'm terribly sorry, Susan. I had to see off a friend of mine at the airport last night.
Text 3
W: I got two letters and eight emails from old friends this week.
M: Oh, really I seldom hear from anyone. But I never write, either.
Text 4
M: At what time does the next plane to London leave,please
W: The next one is Flight 12 at eleven, Gate 10.
Text 5
W: What's the matter with you today
M: I'm not sure. I think I'm coming down with a cold.
Text 6
W: Hi! Mark, this is Barbara. Why didn't you come today
M: Oh,we had a party for David to say goodbye to him last night. And I'm afraid I drank too much. I felt terrible when I woke up this morning.
W: That's too bad. You'll be careful next time.
M: Anything new at office
W: No,nothing special. Oh yes, Bill's wife had a baby last night. He said both his wife and daughter were fine. He was very happy.
M: That's wonderful! We've got to celebrate!
W: Yes,we certainly will. Do you think you can make it tomorrow
M: Sure,I will get everything ready then.
W: I hope so and I also hope you take good care of yourself and don't drink too much again.
M: Thank you. See you then.
W: See you!
Text 7
W: What did you think of the film yesterday
M: Boring. I left the cinema before the film ended.
W: What did you do then
M: I went to a dance party with my girlfriend.
W: What time did you come back home
M: When the dance party ended, it was very late, about midnight.
W: It seems that you have a good time there.
M: Yes.
W: Now it's time for us to work. Let's get down to business.
Text 8
W: How do you find Harry Potter
M: Wonderful. I think it is the most exciting novel I have read.
W: Really
M: Yes. Don't you think so
W: Well,nothing in the book is real. They are all imaginary. I felt quite disappointed after reading it.
M: But it is a reflection of the future we may have. Science is so powerful. Something magical now may turn out to be true in the future.
W: Well,I don't deny that. But I still do not like it. Furthermore,I think the book is too childish to read.
M: Childish It is a book enjoyed both by children and adults; many college students study it for their graduation papers.
W: Really I might read it again.
Text 9
W: Our son's birthday is in three days' time. How shall we celebrate it, dear
M: I think we should buy some toys for him.
W: Do you think so
M: Yes, he enjoys playing with planes, model cars and boats. How about buying some for him
W: Yes, I agree.
M: But I don't think it's enough only to buy something for him.
W: What else do you want to do for him
M: You know,it's right on Saturday. We are all free that day. Let's take him to the zoo.
W: Good idea. It's a long time since we went out together.
M: Let's take him to the zoo in the morning and then have our lunch together in a KFC.
W: Our son will be mad with joy to hear it.
M: I think he will.
Text 10
The first American President, George Washington, worked with the city planner Pierre L'Enfant to choose the land for the new presidential home. A competition was held to find a building designer.
Nine plans were considered, and the architect James Hoban won. Construction began in 1792. The first president to live there was John Adams. He and his wife Abigail moved into the White House in 1800. During the war of 1812,British troops burned most of the inside of the White House. James Hoban helped rebuild it. Over the years,each president has made changes or additions to the building.
The White House walls are made of stone that is painted white. But the famous building has had other names over time, including the President's House and the Executive Mansion. In the early 1900s, President Theodore Roosevelt made the White House its official name.
In the 1930s,President Franklin Roosevelt decided to rebuild and expand part of the building that became known as the West Wing. Some of the public rooms in the White House are named colours. There is the Blue Room, the Green Room and the Red Room.
第二部分 阅读(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
In this digital age, there are plenty of AI tools at our disposal to enhance our daily lives. Here are some AI tools to embrace and make your life easier in 2023.
Decktopus AI
Ever got asked to make a PPT for a school project or meeting but don't know where to start Or perhaps designing is not your cup of tea, but you still want to impress your audience visually?Decktopus AI has got all your presentation needs covered. With a wide range of templates, elements and content suggestions at your disposal, Decktopus AI will be your best friend walking into that presentation room.
DALLE2
The hard truth is that not all of us are artistically talented, but with a dash of DALLE2, we could be! DALLE2 is an AI model that converts text descriptions into images. The more specific you are with your prompt (指令), the closer the final image will be to your desire. This is a handy AI tool for anyone who wants to create art but lacks the capability or for designers to source inspiration.
Soundraw
Now, what about music If a video website has ever served you a copyright strike, you know how difficult it is to source free music for videos. Enter Soundraw, an AI platform that allows you to create royalty free original music. After choosing the type, speed and length of your desired music, Soundraw will do all the work for you and compose unique tracks to accompany your video. No more copyright strikes!
Deep Nostalgia
This AI tool will breathe life into photographs through animation. Deep Nostalgia adds subtle movements and expressions to your images, making them appear realistic. This is a great tool to try out if you have some old photos lying around and would like to recover cherished moments.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章介绍了几种AI工具。这些工具可以帮助人们在日常生活中更轻松地实现演示文稿设计、艺术创作、视频中的音乐和照片动画等需求。
21.In which situation may you need Decktopus AI?( )
A.Writing an essay.
B.Adding music to a video.
C.Making a presentation.
D.Reading an academic article.
答案:C
解析:推理判断题。根据文章中关于Decktopus AI的描述“Ever got asked to make a PPT for a school project or meeting but don't know where to start Or perhaps designing is not your cup of tea, but you still want to impress your audience visually Decktopus AI has got all your presentation needs covered.” 可知,在作品展示时,你可能需要Decktopus AI。故选C。
22.Those wanting to bring back a good memory will choose ________.( )
A.Decktopus AI B.DALLE2
C.Soundraw D.Deep Nostalgia
答案:D
解析:推理判断题。根据文章中关于Deep Nostalgia的描述“This AI tool will breathe life into photographs through animation. Deep Nostalgia adds subtle movements and expressions to your images, making them appear realistic. This is a great tool to try out if you have some old photos lying around and would like to recover cherished moments.”可知,想要重温美好回忆的人会选择Deep Nostalgia。故选D。
23.What's the shared feature of the four tools?( )
A.Being conventional.
B.Being convenient.
C.Being realistic.
D.Being entertaining.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段中“Here are some AI tools to embrace and make your life easier in 2023.”可知,文章中列举出来的四个AI工具都是给人的生活带来便利,让生活更轻松,因此,这些工具的共同之处是它们都很便利。故选B。
B
Last summer, I was sent to take photos that could communicate the urgency of climate change in northern Canada. When I arrived at an abandoned village on Resolute Bay, I scanned the shore with my camera. Suddenly, I spotted a bear lying on the ground. It didn't move for almost an hour. But when it finally stood up, I had to catch my breath. The bear's once strong body was just skin and bones; every step that it took was painfully slow.
When I posted the photos on social media, I wrote, “This is what starvation may look like. I wonder whether the global population of 25,000 polar bears would die the way this bear is dying.”
I did not say that this particular bear was killed by climate change. But news organizations around the world focused on it. The first line of the story published in National Geographic read, “This is what climate change looks like.” —with “climate change” highlighted in yellow. Other news agencies even adopted more dramatic headlines.
It was estimated that my photos had been read by about 2.5 billion people around the world. But there was a problem: Most people and the news agencies didn't recognize or misunderstood the real message I tried to send to them. Many people expressed gratitude that I'd provided shocking evidence on climate change, while others who are still trying to deny the existence of climate change charged me with spreading false information.
Perhaps I had made a mistake in not telling the full story—that I was looking for pictures that might foretell the future and that I didn't know what had happened to this particular polar bear.
I can't say that this bear was starving because of climate change, but I am happy that my photos have moved the conversation about climate change to the forefront, where it must remain until this problem is solved.
Until then, when I come across a scene like this one, I will again share with the world—and take pains to be sure that my intention is clear.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者拍摄饥饿的北极熊图片的经历及其引发的争议,并澄清作者分享这些照片的真实目的。
24.How did the author feel when the bear stood up?( )
A.Shocked. B.Scared.
C.Excited. D.Relieved.
答案:A
解析:推理判断题。根据第一段第五句“But when it finally stood up, I had to catch my breath.”和第六句“The bear's once strong body was just skin and bones; every step that it took was painfully slow.”可知,当熊站起来的时候,作者很震惊。
25.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?( )
A.The story. B.The photo.
C.A starving bear. D.Climate change.
答案:D
解析:词义猜测题。根据第三段第一句“I did not say that this particular bear was killed by climate change.”和第三句“The first line of the story published in National Geographic read, ‘This is what climate change looks like.’—with ‘climate change’ highlighted in yellow.”可知,此处是指世界各地的新闻机构都在关注气候变化,所以it代指气候变化。
26.What did the author really want to do when sharing those photos?( )
A.Provide more direct evidence on climate change.
B.Show the link between the bear and climate change.
C.Warn the possible results of climate change.
D.Expose the false information about climate change.
答案:C
解析:细节理解题。根据第五段“Perhaps I had made a mistake in not telling the full story—that I was looking for pictures that might foretell the future and that I didn't know what had happened to this particular polar bear.”和第六段“I can't say that this bear was starving because of climate change, but I am happy that my photos have moved the conversation about climate change to the forefront, where it must remain until this problem is solved.”可知,作者分享这些照片的真正目的是通过这只北极熊的糟糕状态警告气候变化可能带来的后果。
27.What is the author's main purpose in writing the text?( )
A.To admit his mistake.
B.To clarify his true intention.
C.To please his readers.
D.To show off his amazing trip.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段“Until then, when I come across a scene like this one, I will again share with the world—and take pains to be sure that my intention is clear.”和第五段“Perhaps I had made a mistake in not telling the full story—that I was looking for pictures that might foretell the future and that I didn't know what had happened to this particular polar bear.”可知,作者写这篇文章的主要目的是澄清他分享这些照片的真实目的。
C
Felix Ruppert and Alexander BadriSprowitz at the Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart, Germany, designed a halfmetrehigh robot called Morti and gave it the capacity to teach itself how to walk, rather than to perform a preprogrammed step. The fourlegged robot took only an hour to learn how to walk steadily, roughly the same amount of time as newborn horses need. And it's the first time that a machine learning technique has been so successfully applied to fourlegged robots.
Morti is controlled by an artificial intelligence (AI) algorithm (算法) that doesn't have much information about the robot's legs, such as the exact shape of each element. “The AI, working like the central nervous system, gives walking instructions for Morti to follow. It then adjusts them on the basis of readings from foot sensors that signal when the robot falls and loses contact with the ground. Initially, Morti falls down, but after about an hour the AI finds the best way to make it walk,” said Ruppert.
Because the AI learns rather than calculating details of each leg's movement in advance, which can use a lot of energy, Morti walks using 42 percent less energy than when it first starts at the end of an hourlong learning process. Morti's process copies the way baby animals learn to move, as they also find the most efficient way to use their muscles by trying and initially tripping.
Dhireesha Kudithipudi at The University of Texas at San Antonio said that AI robots can often learn a specific task very well but can't make readjustments when the environment changes and that Morti's design, which relies on continually adjusting the robot's movements, may perform better in that regard. Ruppert said he and the team are working on adding more sensors and range of motion to Morti in a gesture to make it a more animallike robot.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一款只用了一小时就学会走路的四条腿的机器人。
28.What is special about Morti?( )
A.It is preprogrammed to walk.
B.It can learn to walk by itself.
C.It is the first fourlegged robot.
D.It can help teach the newborns.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段第一句可知, Morti的特殊之处在于它可以教会自己走路, 即自学走路。故选B。
29.Which aspect of Morti is stressed in Paragraph 2?( )
A.Its body structure.
B.Its design concept.
C.Its learning process.
D.Its working conditions.
答案:C
解析:推理判断题。根据文章第二段可推知, 本段强调的是Morti学习走路的过程。故选C。
30.How does the AI's learning ability benefit Morti?( )
A.By predicting Morti's leg movements.
B.By training Morti's muscles to the best.
C.By lowering Morti's energy consumption.
D.By strengthening Morti's bond with others.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段第一句可知, 人工智能的学习能力减少了Morti的能量消耗。故选C。
31.What is Dhireesha Kudithipudi's attitude towards Morti?( )
A.Doubtful. B.Cautious.
C.Subjective. D.Favorable.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段可知,Dhireesha Kudithipudi表示, 人工智能机器人通常可以很好地学习一项特定任务, 但无法在环境变化时重新调整, Morti的设计依赖于不断调整机器人的运动, 因此它在这方面可能会表现得更好。由此判断, Dhireesha Kudithipudi对Morti应是持肯定、支持的态度。故选D。
D
We are all aware of the damaging pollution that's created by driving petrol and diesel (柴油) vehicles. Many of the world's cities are blocked with traffic, creating fumes containing gases such as nitrogen oxides. The solution for a cleaner, greener future could be electric vehicles. But how optimistic should we be There was much excitement last year when the UK government announced it will ban the sale of new petrol and diesel cars from 2030.But is that easier said than done
The road to global traffic being totally electric is still a long way off. Currently, battery life is an issue—a fully charged battery won't take you as far as a full tank of petrol. There are also limited numbers of charging points to plug an EV into. Of course, technology is always improving. Some of the biggest tech companies, like Google and Tesla, are spending huge amounts of money developing electric cars. And most of the big car manufacturers are now making them too. Colin Herron, a consultant on lowcarbon vehicle technology, told the BBC: “The big leap forward will come with solid state batteries, which will appear first in mobile phones and laptops before they progress to cars.” These will charge more quickly and give cars a bigger range. Cost is another issue that may discourage people switching to electric power. But some countries offer incentive,__such as cutting prices by reducing import taxes, and not charging for road tax and parking. Some also provide exclusive lanes for electric cars to be driven on, overtaking traditional cars which might be stuck in jams.
These kinds of measures have made Norway the country with the most electric cars per capita (人均) at more than thirty electric cars per 1,000 inhabitants. But Colin Herron warns that “electric motoring” doesn't mean a zerocarbon future. “It's emissionfree motoring, but the car has to be built, the battery has to be built, and the electricity does come from somewhere.” Maybe it's time to think about making fewer journeys or using public transport.
【语篇解读】 本文是一篇议论文。文章主要讲述了电动汽车更加清洁、更加环保,但是电动汽车本身有两大问题亟待解决,而且汽车电动化并不意味着零碳,实现全球交通电动化还有很长的路要走。
32.What can we infer from the question at the end of Paragraph 1?( )
A.We should not be too optimistic about the future.
B.Electric vehicles may not solve the traffic problems.
C.It's not a good idea to replace petrol vehicles with electric ones.
D.It is not easy to obtain a greener future by means of electric vehicles.
答案:D
解析:推理判断题。根据第一段最后一句“But is that easier said than done?”可知,第一段提出疑问:英国宣布从2030年开始禁止销售新型汽油和柴油汽车,这说起来容易做起来难吗?第二段第一句“The road to global traffic being totally electric is still a long way off.”指出实现全球交通完全电动化还有很长的路要走。由此可推测出,作者在第一段最后提出疑问是想说明用电动汽车来实现环保并不容易。
33.What does the underlined word “incentive” mean in Paragraph 2?( )
A.Payment. B.Income.
C.Encouragement. D.Method.
答案:C
解析:词义猜测题。根据画线词前一句“Cost is another issue that may discourage people switching to electric power.”和画线词后的“such as cutting prices by reducing import taxes, and not charging for road tax and parking”可知,画线词后的举例是对incentive的进一步说明,通过降低进口税来降价以及不收取道路税和停车费,这些有助于降低购买和使用成本,有助于激励人们购买,incentive意为“激励措施”,与encouragement(起激励作用的事物)意思最接近。
34.Which statement is true according to the passage?( )
A.Electric motoring will create a zerocarbon future.
B.Electric cars might not get stuck in traffic jams in the future.
C.There are four obstacles on the road to global traffic being totally electric.
D.Putting solidstate batteries in electric cars first will be a “great leap forward”.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中“Some also provide exclusive lanes for electric cars to be driven on, overtaking traditional cars which might be stuck in jams.”可知,电动汽车有专用通道,因此,“电动汽车在未来可能不会陷入交通堵塞”是正确的说法。
35.What is the most suitable title for the text?( )
A.Total Electric Traffic: a Long Way to Go
B.Electric Vehicles: a Road to a Greener Future
C.Electric Power or Petrol: a Tough Decision to Make
D.Petrol and Diesel Vehicles: a Main source of Gases
答案:A
解析:标题归纳题。通读全文,尤其是第二段中“The road to global traffic being totally electric is still a long way off.”可知,电动汽车更加清洁、更加环保,但实现全球交通电动化还有很长的路要走,电动汽车本身有两大问题亟待解决,而且汽车电动化并不意味着零碳。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Stay Up In Down Times
Not only is life hard, it can unexpectedly become harder. One day we might be comfortably taking a walk, and then suddenly it seems like everything is going wrong. 36(____),__there are ways to approach your situation.
Express gratitude. Be aware of what you do have, whether it's a fantastic friend or wonderful partner. Try to make a list of things you are grateful for every night for two weeks. Write your friends a letter telling them how they have helped you. 37(____).
Volunteer. Many studies have shown that community service is more satisfying over the long term than focusing on your problems. 38(____). You can become less focused on the bad stuff you've been dealing with. You even form a connection with others in the process.
39(____). It might seem nearly impossible to find something pleasant in a difficult situation, but it can be helpful. Maybe you'll go through some personal growth and change because of what happened, or you'll become closer to someone.
Change negative selftalk. It's always too easy to think the same negative thoughts over and over again. However, you can learn to change this. 40(____),__replace it with a positive one. If you find yourself thinking “It's all my fault” or “I'm not good enough”, stop and remind yourself of how well you've been dealing with problems and how others appreciate you.
We can't change what happened to us or our beloved ones. We can change how we react to it.
A.When you notice yourself having a negative thought about yourself
B.Optimism can bring joy and peace of mind
C.Notice the good
D.That's when you can fall into the trap of pessimism
E.Appreciating the good in the world can change the way you look at life
F.Try volunteering at your local library, homeless shelter or hospital
G.But no matter how hard things become
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要讲述了如何在情绪低落时保持一个积极的心态。
36.答案:G
解析:根据上文“One day we might be comfortably taking a walk, and then suddenly it seems like everything is going wrong.”可知,在日常生活中在情绪很好的时候可能突然情绪低落,分析下文的句子结构“there are ways to approach your situation”可知,此空处应为带有连词的从句或者是短语,不能是句子,结合内容可知,空后讲述的是有办法解决困难,由此可推断,此空处应涉及到与困难相关的话题。故选G项。
37.答案:E
解析:根据本段的主题句“Express gratitude.(表达感激之情。)”可知,本段主要讲述表达感激之情,结合空格前的“Write your friends a letter telling them how they have helped you.”可知,空格处应对上文的行为进行总结,讲述这样做的好处,E选项讲述的内容与本段的主题内容吻合,均与表达感激相关,且对空前内容进行总结,符合语境。故选E项。
38.答案:F
解析:根据空前的“Many studies have shown that community service is more satisfying over the long term than focusing on your problems.”可知,社区服务会带来很多好处,结合本段的主题“Volunteer.”由此可知,空格处应与做志愿者相关,F选项讲述的内容与志愿者服务相关,符合语境,且空后“You can become less focused on the bad stuff you've been dealing with.”的内容与此选项内容衔接,讲述志愿者工作的好处。故选F项。
39.答案:C
解析:分析语篇可知,此处应为本段的主题句,结合其他段落的主题句为祈使句可知,此处应为祈使句,根据空后的“It might seem nearly impossible to find something pleasant in a difficult situation, but it can be helpful. Maybe you'll go through some personal growth and change because of what happened, or you'll become closer to someone.”可知,困难的情况会改变你,使你成长,由此可知,此处是建议如何看待困境,C选项为祈使句,且与本段的内容吻合,符合语境。故选C项。
40.答案:A
解析:分析句子结构可知,空后有逗号,所以此处应为连词引导的从句,不能是简单句,根据空后的“replace it with a positive one”可知,空前内容应涉及的是消极的想法,A选项为when引导的时间状语从句,且与空后的内容衔接,符合语境。故选A项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Looking out from my desk is a note. It's a card from my mother, containing only four sentences, but __41__ enough to change my life. In it, she __42__ my abilities as a writer without qualification. Each sentence is filled with __43__, offering specific examples of what my pursuit has meant to her and my father. The word “but” never __44__, however, the word “and” is there many times.
Every time I read it, I'm __45__ to ask myself if I'm doing the same thing for my daughter. Although our eldest daughter usually got all As on her report card, her teachers always suggested she __46__ too much in class. I __47__ forgot to ask them if she was making improvement in controlling her behavior. Instead, I would greet her with, “Congratulations! Your Dad and I are proud of your __48__, but could you try to talk less in class?”
The fact is that “but” feels bad “and” feels good. When children feel good about themselves, they do more of it, building their selfconfidence and their harmonious __49__ with others.
This is not to say that children won't __50__ to their parents' expectations. They will __51__ whether those expectations are good or bad. Amazing things __52__ when those expectations are __53__ positive, “I see you made a __54__. And I know you are intelligent enough to __55__ what you did wrong and make a better decision next time.”
【语篇解读】 本文是一篇夹叙夹议文。文章谈论的是教育子女的问题。作者的妈妈总是用赞赏的语气夸奖孩子,避免给孩子造成压力,而作者并没有掌握和使用这些技巧,作者对自己教育孩子的方式进行了反思。
41.( )A.potential B.sincere
C.influential D.realistic
答案:C
解析:句意:这是我母亲给我的一张卡片,只有四句话,但却足以永远改变我的生活。根据前文“containing only four sentences, but”可知,尽管只有四句话,但是足够影响到改变我的生活。故选C。
42.( )A.enhances B.praises
C.recommends D.considers
答案:B
解析:句意:在这张卡片里,她表扬了我作为一个没有资格的作家的写作能力。 根据后文“Instead, I would greet her with, ‘Congratulations! Your Dad and I are proud of your __48__’”可知,作者的母亲总是表扬作者。故选B。
43.( )A.love B.insight
C.wisdom D.beauty
答案:A
解析:句意:每一句话都充满了爱,提供具体的例子来说明我的追求对她和我父亲意味着什么。 根据下文“offering specific examples of what my pursuit has meant to her and my father”可知,作者的母亲很欣赏作者的写作能力,给她的卡片里的每句话都充满赞扬和爱。故选A。
44.( )A.appears B.escapes
C.differs D.occurs
答案:A
解析:句意:“but”这个词从来没有出现过,然而,“and”这个词却出现了很多次。 根据后文“however, the word ‘and’ is there many times”表示语义转折,“and”出现了许多次可知,上文指“but”从来没有出现过。故选A。
45.( )A.evaluated B.approved
C.pretended D.reminded
答案:D
解析:句意:每次读到这张卡片,它都会提醒我要问自己,是否我对我的女儿做了同样的事情。 根据下文“ask myself if I'm doing the same thing for my daughter”可知,这张卡片提醒作者如何教育子女。故选D。
46.( )A.demanded B.talked
C.interacted D.communicated
答案:B
解析:句意:虽然她的成绩单上总是得A,但老师们总是说她在课堂上话太多。 根据后文“but could you try to talk less in class”可知,此处表示的意思是作者的大女儿成绩很好,但是上课爱说话。故选B。
47.( )A.never B.nearly
C.barely D.always
答案:D
解析:句意:我总是忘记问他们在控制她的行为方面她是否有所改进。 根据下文“Instead, I would greet her with, ‘Congratulations!...’”可知,作者在得知女儿上课不认真爱说话后,并没有去了解太多,相反地,她选择直接去鼓励女儿,因此推断她总是忘记问老师是否女儿的行为有所改善。故选D。
48.( )A.accomplishment B.expectation
C.participation D.adaptation
答案:A
解析:句意:你爸爸和我都为你的成绩感到骄傲,但你能尽量在课堂上少说话吗? 根据前文“Although our eldest daughter usually got all As”可知,作者对女儿的成绩很满意,感到骄傲和自豪。故选A。
49.( )A.restrictions B.definition
C.connections D.reputation
答案:C
解析:句意:当我们的孩子对他们所做的事情感觉良好时,他们就会做得更多,建立他们的自信和与他人的和谐关系。 根据上文“When children feel good about themselves, they do more of it, building their selfconfidence and”可知,孩子们对自己感觉好,就会做更多,会增强信心,增强他们与他人的和谐关系。故选C。
50.( )A.refer B.adapt
C.respond D.apply
答案:C
解析:句意:这并不是说孩子不需要或不会回应父母的期望。 根据前文“This is not to say that children won't”和下文“They will __51__ whether those expectations are good or bad.”可知,作者是辩证地去分析问题,认为不是孩子不“回应”父母期望。故选C。
51.( )A.in terms of B.regardless of
C.owing to D.according to
答案:B
解析:句意:不管这些期望是好是坏,他们都会这么做。根据前文“This is not to say that children won't __50__ to their parents' expectations.”和“They will”可知,孩子们会回应父母的期待,不管这些期待好还是坏。 故选B。
52.( )A.happen B.collapse
C.exist D.expand
答案:A
解析:句意:当这些期望始终是积极的时候,惊奇的事情就会发生。 根据后文“when those expectations are __53__ positive”可知,那些期望是“积极向上的”,奇迹就会发生。故选A。
53.( )A.constantly B.accidentally
C.consistently D.eventually
答案:C
解析:句意同上。根据上文“Amazing things __52__”可知,当那些期待始终是积极的,奇妙的事情就会发生。故选C。
54.( )A.choice B.breakthrough
C.decision D.mistake
答案:D
解析:句意:我看见你犯了一个错误。根据下文“what you did wrong”可知,此处说的是孩子犯了错误。故选D。
55.( )A.put forward B.figure out
C.benefit from D.make sure
答案:B
解析:句意:我知道你足够聪明,能弄清楚你做错了什么,下次会做出更好的决定。根据上文“I know you are intelligent enough”和下文“make a better decision next time”可知,此处是说孩子足够聪明能自己弄清楚错误,下次做出更好的决定。故选B。
第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A research team led by Guo Songtao, professor at the Northwest University in China, is developing a system with facial recognition and other technologies 56.________ (identify) golden snubnosed monkeys(川金丝猴), 57.________ are a protected species living in the Qinling Mountains in Northwest China. Called “TriAI”, the system can detect, track and recognize individual animals from videos and images, 58.________ (make) alltime monitoring and behavior analysis of animals possible.
“In the past few years, machine learning 59.________ (apply) to recognize species, but accurate individual recognition is the first step to do in animal behavior analysis and animal 60.________ (protect), ” Guo told Global Times, noting the system enables researchers to achieve this goal.
61.________ (previous), to monitor and track a particular animal, researchers usually used radio collars (无线电项圈) to mark 62.________. But this method often injures the animal or is easy to be disturbed by bad weather, leaving the researchers faced 63.________ the challenge of finding out the one they want to track among a group of animals in the wild.
With the facial recognition technology 64.________ (adopt) on animals, it may be much 65.________ (easy) to protect rare animals than 10 years ago.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了中国西北大学教授郭松涛领导的一个研究小组正在开发一个利用面部识别和其他技术来识别川金丝猴的系统。
56.答案:to identify
解析:考查非谓语动词。句意: 中国西北大学教授郭松涛领导的一个研究小组正在开发一个利用面部识别和其他技术来识别川金丝猴的系统。川金丝猴是生活在中国西北秦岭的一个受保护物种。空处表示目的, 应用不定式作目的状语。故填to identify。
57.答案:which
解析:考查定语从句。空处引导非限制性定语从句, 修饰先行词golden snubnosed monkeys, 指物, 在从句中作主语, 应用关系代词which引导。故填which。
58.答案:making
解析:考查非谓语动词。句意: 这个被称为“TriAI”的系统可以从视频和图像中探测、跟踪和识别动物个体, 它使得对动物进行全天候监测和行为分析成为可能。空处应作状语, 逻辑主语是前面整个句子, 和动词make是主动关系, 应用现在分词形式。故填making。
59.答案:has been applied
解析:考查时态、语态和主谓一致。句意: “在过去的几年里, 机器学习已经被应用于识别物种, 但是准确的个体识别是进行动物行为分析和动物保护的第一步, ”郭告诉《环球时报》 , 并指出该系统使研究人员能够实现这一目标。空处在句中作谓语, 由时间状语In the past few years可知, 应用现在完成时, 主语machine learning与动词apply是被动关系, 应用现在完成时的被动语态, 主语是不可数名词, 助动词应用has。故填has been applied。
60.答案:protection
解析:考查名词。空处作宾语, 应用名词形式protection, 为不可数名词。故填protection。
61.答案:Previously
解析:考查副词。空处作状语, 修饰整个句子, 应用副词形式, 且位于句首, 首字母大写。故填Previously。
62.答案:it
解析:考查代词。句意: 在此之前, 为了监测和跟踪特定的动物, 研究人员通常使用无线电项圈来标记它。空处应用代词it, 指代上文提到的a particular animal, 作宾语。故填it。
63.答案:with
解析:考查固定短语。句意: 但是这种方法经常伤害动物, 或者很容易被恶劣的天气干扰, 使得研究人员面临着在野外的一群动物中找到他们想要追踪的动物的挑战。(be) faced with固定搭配, 意为“面对”。故填with。
64.答案:adopted
解析:考查非谓语动词。句意: 随着面部识别技术在动物身上的应用, 保护稀有动物可能比10年前容易得多。“With the facial recognition technology________(adopt) on animals”是with复合结构, 即“with+宾语+宾语补足语”, 宾语the facial recognition technology与动词adopt是被动关系, 应用过去分词作宾语补足语。故填adopted。
65.答案:easier
解析:考查形容词比较级。句意: 随着面部识别技术在动物身上的应用, 保护稀有动物可能比10年前容易得多。由than 10 years ago可知, 空处表示比10年前更容易, 是比较级, 应用形容词easy的比较级easier作表语。故填easier。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华, 你校将举行英语作文竞赛。请你适当发挥想象力, 以“Robots in the Future”为题写一篇短文参赛, 内容包括:
1.机器人将来在工业和生活中的用途;
2.你对未来使用机器人的看法。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Robots in the Future
I think more and more intelligent robots will be used in the future.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
参考范文:
Robots in the Future
I think more and more intelligent robots will be used in the future.
Robots will play an important role in factories. They can do some heavy and dangerous jobs there. In our daily life, robots can help us do most of the housework. They can help us do some cleaning, cooking and washing. They can also look after the elderly, babies and patients. They'll even take exercise with us.
In my opinion, robots will change our future life in many ways, making it more colorful. However, it's unwise for us to depend heavily on them. As humans' helpers,robots should be used properly.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Is this all I got?” asked my daughter, Allison. “I asked for a new cell phone and a laptop!”
“Where are the rest of the presents?” asked my son, Blake. “ I wanted a set of golf clubs and a skateboard!”
Money had been tight, and as a single parent, I was doing the best I could. My children received almost everything on their wish lists when their father was alive, but things were different now. Blake was now thirteen years old and Allison twelve. I knew we had somewhat spoiled (宠坏) them. My feelings were hurt, but I didn't want to show it. I was also very disappointed in their reactions to their presents.
The months went by quickly. I was planning our next Christmas celebration in my head a little every day, for I was determined to teach them a lesson.
I contacted agencies to find a family that desperately needed help. They were a lowincome family, and my children needed to know they existed and what they had to go through.
That Christmas we did all the usual traditions, such as putting up a tree. But as Christmas Eve drew closer, there were still no presents under the tree.
I said that we would be giving gifts to a family that truly needed them. They needed to see what it was like to need essentials such as clothing and food. I went on to explain my disappointment in their previous actions and words.
We went shopping that weekend and bought gifts for all the children. We purchased gloves, hats, socks, shoes and coats for them. Then, we picked out age appropriate toys. We bought three toys for each child. Next, we needed coats, hats, gloves, socks and shoes for the adults. We purchased everything they would need for a nice Christmas dinner and then picked out some things to help them get through the winter.
It was the day before Christmas Eve, and the day we would deliver the food and gifts. After having breakfast, we set off.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式作答。
We arrived at the small home of this family in need, and we were welcomed inside with smiles and appreciation.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
It was time to go home, and we said our goodbyes.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
参考范文:
We arrived at the small home of this family in need, and we were welcomed inside with smiles and appreciation. They offered drinks and bread they had just baked. We accepted the treat and took out the things we bought for them. The parents let the children put the packages under their small Christmas tree. They were picking them up, shaking them, and guessing what was inside. Allison and Blake joined the children. Before long, they were laughing and playing together. I think their hearts were full of joy to be able to give happiness to this family.
It was time to go home, and we said our goodbyes. The children gave hugs and kisses, and I could tell our visit had touched Blake and Allison. The drive home was quiet. When we arrived home and went inside, Allison looked at me and said, “Thanks, Mom.” and gave me a big hug. Then, Blake said, “Thanks, Mom, lesson learned.” “What a meaningful Christmas!” I thought to myself. I knew my children had learned a lesson that would stay with them for a long time.
【导语】 本文以人物为线索展开,文章讲述了作者身为一个单亲妈妈,为两个孩子准备了圣诞礼物,可是两个孩子却毫不知足。次年,作者对如何度过圣诞节有了新的想法。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“我们到达了这个需要帮助的家庭,我们在里面受到了微笑和感激的欢迎”可知,第一段可描写作者和两个孩子如何和这个家庭一起度过圣诞节。
②由第二段首句内容“该回家了,我们互相道别”可知,第二段可描写两个孩子对这个圣诞节深有感触。
2.续写线索:手头紧——不知足——计划下一个圣诞节——急需帮助的家庭——决定一起过圣诞节——做准备度过愉快的圣诞节——理解与感激晚练1 Section Ⅰ Reading and Thinking (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练16页
层级一 基础全面练
维度1 单词拼写(每空2分,共16分)
1.Your ________ (不断的) encouragement and helpful advice build up my confidence and improve my grade.
答案:constant
2.It's not always easy to maintain an enthusiastic attitude. ________ (然而), looking on the bright side is the best thing that we can do.
答案:Nevertheless
3.As you wander about the ________(幻想) amusement park, you will be brought into a magic world.
答案:fantasy
4.He took up a position in a company that rewarded creativity and ________ (创新).
答案:innovation
5.It takes a long time before he knows anything about grammar, spelling or formal sentence ________ (结构).
答案:structures
6.When he got close to the building, he found that the door was ________ (自动的).
答案:automatic
7.The instant the young man s________ on the light,shouts of “Happy Birthday” came.
答案:switched
8.Unfortunately, some students do not think o________ the traffic rules is quite crucial.
答案:obeying
?维度2 单句语法填空(每空2.5分,共20分)
1.Upon reaching his hometown, the politician expressed a ________ (prefer) for the unique scenery.
答案:preference
2.In a way, I'm glad that you made that mistake, for it will serve as a ________ (warn) to you.
答案:warning
3.As you know, if you do the same thing over and over again, you begin to do it ________ (automatic).
答案:automatically
4.The boss commanded me ________(work) hard with the objective of achieving my initial goal.
答案:to work
5.We ________(instant) stepped away and ran as fast as we could to the helicopter.
答案:instantly
6.You'll often get to stay in a central location with ________(secure) and comfort.
答案:security
7.Standing at the top of the TV tower, we could see the mountains in the ________(distant) clearly.
答案:distance
8.(2023·全国乙卷) How a city was able to keep such a rich heritage while ________ (constant) growing.
答案:constantly
?维度3 完成句子(每空3.5分,共14分)
1.一听说我们学校要举办成人礼,我就高兴地跳了起来。(the instant)
______________________________ the comingofage ceremony, I jumped with joy.
答案:The instant I learnt that our school would hold
2.我精通英语和中文, 这对于介绍中国绘画很有益处。
I ______________________________, which is beneficial for introducing Chinese paintings.
答案:have a good command of English and Chinese
3.我不知道如何说服我的父母改变他们的态度,我想知道你是否能给我一些建议。(persuade)
I don't know ______________________,and I am wondering whether you can offer me some suggestions.
答案:how to persuade my parents to switch their attitude
4.重要的是目前提供的免费送货服务面向所有顾客。
What matters is that the current free delivery service __________________________.
答案:is available to all the customers
?维度4 课文语法填空(每空1.5分,共15分)
It 1.________ (forecast) that in the nottoo distant future, we will be living in smart homes.
In the future homes, we will be using advanced technology every day for automatic control of just about everything. And all controls will respond 2.________ voice commands. In addition, our smart homes can monitor our health every day. For example, our bed will record 3.________ well we sleep every night. If we have sleep or weight problems, it will send a 4.________ (warn) to our phone. Smart toilets can 5.________ (potential) save our life because they can warn us early on if there is something 6.________ (normal) or if we have a critical illness. The future homes are also capable of 7.________ (detect) the potential danger. If a water pipe leaks or there is 8.________ short in the electrical wiring, the homes will provide us with information. This smart technology 9.________ (be) not a fantasy. Many of these new 10.________ (innovation) are already available and being used in some homes. Nevertheless, it will take some years before most new homes begin to use this new technology.
1.答案:is forecast/forecasted
解析:考查动词的时态和语态。根据语境可知,此处应用一般现在时。It与forecast之间是动宾关系,应用被动语态。
2.答案:to
解析:考查介词。respond to表示“对……作出正确反应”,为固定短语。
3.答案:how
解析:考查宾语从句。此处表示我们的床将会记录我们每天晚上睡得怎么样,应用how引导宾语从句。
4.答案:warning
解析:考查词性转换。此处作send的宾语,根据空前的a可知,应用名词形式。warning表示“警告,警示”。
5.答案:potentially
解析:考查副词。此处修饰谓语部分,应用副词形式。
6.答案:abnormal
解析:考查形容词。空处作后置定语修饰something,且根据句意可知,此处表示“不正常的”,故填abnormal。
7.答案:detecting
解析:考查非谓语动词。此处作of的宾语,应用动词ing形式。
8.答案:a
解析:考查冠词。short在句中是名词,意为“短路”,为可数名词,此处表泛指,且short的发音以辅音音素开头,故填a。
9.答案:is
解析:考查动词的时态和主谓一致。此处表示客观叙述,应用一般现在时;This smart technology为第三人称单数,谓语动词应用单数。
10.答案:innovations
解析:考查名词复数。innovation作“新思想,新方法”讲时为可数名词,根据空前的these可知,此处应用名词复数。
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A体裁:说明文 主题语境:科学与技术 难度:★★★☆☆
(2024·河南实验中学高二期中) Some experts believe that cars will unavoidably be eliminated. They see a day in the nottoodistant future when all cars will be given up and allowed to rust (生锈). Other authorities, however, think the car is here to stay. They hold that the car will remain a leading means of urban travel in the predictable future.
The car will undoubtedly change significantly over the next 30 years. It should become smaller, safer, and more economical, and should not be powered by the gasoline engine. The car of the future should be far more pollutionfree than present types.
Despite its power source, the auto in the future will still be the main problem in urban traffic jams. One proposed solution to this problem is the automated highway system. When the auto enters the highway system, a retractable (伸缩自如的) arm will drop from the auto and make contact with a rail, which is similar to those powering subway trains electrically.
Once attached to the rail, the car will become electrically powered by the system, and control of the vehicle will pass to a central computer. The computer will then monitor all of the car's movements.
The driver will use a telephone to enter instructions about his destination into the system. The computer will work out the best route, and reserve space for the car all the way to the correct exit on the highway. The driver will then be free to relax and wait for the buzzer (蜂鸣器) that will warn him of his coming exit. It is predicated that an automated highway will be able to deal with 10,000 vehicles per hour, compared with the 1,500 to 2,000 vehicles that can be carried by a presentday highway.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了未来汽车的发展前景。
1.What does the underlined word “eliminated” in Paragraph 1 mean?( )
A.Tested out. B.Passed down.
C.Kept track of. D.Got rid of.
答案:D
解析:词义猜测题。根据画线词后的“They see a day in the nottoodistant future when all cars will be given up and allowed to rust (生锈).”可知,一些专家认为车将会被淘汰。此处eliminated意为“被淘汰”。
2.What is the author's main concern about future autos?( )
A.The pollution. B.Their operating system.
C.The jams. D.Their seating space.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中的“Despite its power source, the auto in the future will still be the main problem in urban traffic jams.”可知,尽管未来汽车动力源发生变化,但未来的汽车仍会是城市交通堵塞最主要的问题。
3.What provides autos with electric power in an automated highway system?( )
A.A rail. B.An engine.
C.A retractable arm. D.A computer center.
答案:A
解析:细节理解题。根据第三段中的“a retractable (伸缩自如的) arm will drop from the auto and make contact with a rail, which is similar to those powering subway trains electrically”可知,为汽车提供电能的是轨道,这种轨道与那些用电力驱动地铁的轨道相似。
4.What need the driver do in an automated highway system?( )
A.Keep to the right route.
B.Just wait to arrive at his destination.
C.Inform the system of his destination.
D.Keep in constant touch with a computer.
答案:C
解析:细节理解题。根据最后一段中的“The driver will use a telephone to enter instructions about his destination into the system.”可知,司机需要用手机将目的地输入到系统中。
B 体裁:说明文 主题语境:电子垃圾 难度:★★★☆☆
(2024· 河南濮阳高二上期中) While electronics can make life easier and more entertaining, the devices aren't easy on the environment.
As newer, more advanced devices come out, huge amounts of old electronics are thrown away, instead of being recycled. These items often end up in landfills, where the chemicals inside them may be a danger to the environment. Electronics can contain noxious materials like lead or mercury (汞). If these materials get into the ground or water, the pollution can cause serious problems.
Most electronics require rare metals. These metals must be mined (开采) from the earth. Often the mining process creates serious pollution. In many cases, these materials are getting harder and harder to find. If more ewaste was recycled, many of those rare metals could be taken from old electronic devices instead of being mined. A group known as WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment Forum) is trying to make people more aware of the problems of ewaste. WEEE says that the rare metals and other materials that get thrown out as ewaste every year are worth about $57 billion.
Recently, WEEE asked researchers from the United Nations to study a kind of ewaste that's often not noticed because people don't consider the items to be electronics. The WEEE calls this type “invisible” ewaste.
The surprising type leading the invisible ewaste group was toys. Worldwide, about 7.3 billion electronic toys are thrown away each year. In all, toys make up about 35% of invisible ewaste. But the problem is far larger than just toys. The report also shows that other everyday items like alarms, power tools, and computer cables (电缆) are also big sources of invisible ewaste. The UN report says that 36% of the world's invisible ewaste comes from these three types.
WEEE is hoping that as more people and governments become aware of ewaste, they will make a much greater effort to make sure electronics get reused or recycled.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了电子垃圾的危害和隐形电子垃圾的分类,呼吁人们对电子垃圾进行再利用和回收,从而减少电子垃圾对环境产生的危害。
5.What does the underlined word “noxious” mean in Paragraph 2?( )
A.Harmful. B.Critical.
C.Powerful. D.Abnormal.
答案:A
解析:词义猜测题。根据画线词后文“If these materials get into the ground or water, the pollution can cause serious problems.”可知,此处指电子产品中含有像铅或者汞这样的有毒材料,一旦这些材料进入到土地里或者水里,就会造成严重的污染问题。故画线词意为“有毒的;有害的”,harmful与其同义。
6.How can we reduce the impact of rare metal mining on the environment?( )
A.Looking for alternative options.
B.Recycling rare metals from ewaste.
C.Buying rare metals from other countries.
D.Reducing the production of electronic devices.
答案:B
解析:推理判断题。根据第三段中“If more ewaste was recycled, many of those rare metals could be taken from old electronic devices instead of being mined.”可推知,可以从电子垃圾中回收这些金属来减少稀有金属开采对环境的影响。
7.Which items account for the highest percentage of “invisible” ewaste?( )
A.Toys. B.Alarms.
C.Power tools. D.Computer cables.
答案:A
解析:细节理解题。根据第五段中“The surprising type leading the invisible ewaste group was toys.”可知,玩具是隐形电子垃圾中占比最大的一类产品。
8.What is WEEE's hope for the future of ewaste?( )
A.That ewaste will soon no longer be a problem.
B.A global law on electronic devices will be issued.
C.Ewaste will be burned to avoid damage to the environment.
D.Everyone will play a part in the reusing and recycling of electronics.
答案:D
解析:细节理解题。根据最后一段“WEEE is hoping that as more people and governments become aware of ewaste, they will make a much greater effort to make sure electronics get reused or recycled.”可知,WEEE希望每个人都会在电子产品的再利用和回收中发挥作用。
Ⅱ.完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
体裁:记叙文__主题语境:做人与做事__难度:★★★☆☆
It was a bright May afternoon along the coast. Bauer and his 13yearold daughter, Ava, were taking __1__ of it. They were driving with the windows down as they headed home on a narrow bridge. Suddenly, the calm was __2__ by the squeal (摩擦声) of tires.
Not far ahead of them, a truck was __3__ from one lane (车道) to the other. It crashed into a concrete barrier, and __4__ hanging over the railing (栏杆) of the bridge. Bauer stopped the car __5__ to avoid it.
The truck driver's door opened. A man climbed out and __6__ to the ground. Bauer ran up beside him. He pointed down, saying something in Spanish. In the water was a car seat, a girl, about two years old, __7__, floating on her back and screaming.
Matters quickly went from bad to frightening when the girl __8__ onto her stomach. Bauer waited for the driver to do something, but he didn't. Maybe he was __9__.
Bauer jumped into the water without __10__. He swam to the girl and lifted her out of the water. Standing, he laid her against his shoulder and knocked on her __11__ with his e on...come on...Wake up! __12__ , her eyes were opened now, focused on him. He pulled her close, hugging her to protect her from the __13__. Minutes later, the girl was sent to __14__. The girl suffered a broken shoulder but was otherwise uninjured.
Ava Bauer was __15__ by her father's actions that four months later she became a cadet (实习生) firefighter so that she, too, could save lives.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了鲍尔和女儿回家途中,鲍尔及时避免车祸,还救了因车祸出事的小女孩的故事。
1.( )A.advantage B.hold
C.possession D.charge
答案:A
解析:由上文的“It was a bright May afternoon along the coast.”可知,父女俩自然要好好利用这样的日子来休闲,take advantage of (利用)。故选A。
2.( )A.deserted B.ignored
C.influenced D.ruined
答案:D
解析:由下文的“It crashed into a concrete barrier”可知,发生了车祸,可得出是轮胎的摩擦声破坏了平静。故选D。
3.( )A.sliding B.following
C.parking D.approaching
答案:A
解析:由下文的“It crashed into a concrete barrier”可知,发生了车祸,车撞上了混凝土护栏,说明这辆卡车从一条车道滑到了另一条车道上。故选A。
4.( )A.hid B.waited
C.rested D.appeared
答案:C
解析:由上文的“It crashed into a concrete barrier”可知,车撞上了混凝土护栏,车就会停下来,最终停靠在桥栏杆上。故选C。
5.( )A.in time B.by chance
C.on purpose D.in vain
答案:A
解析:由下文的“to avoid it”可知,鲍尔应该是及时停车了,才避免了事故。 故选A。
6.( )A.dropped B.hurried
C.wandered D.returned
答案:A
解析:由上文的“The truck driver's door opened. A man climbed out”可知,车祸司机此时应该很慌乱,打开车门,爬出驾驶室时意外跌落在地。故选A。
7.( )A.embarrassed B.terrified
C.excited D.relaxed
答案:B
解析:句意:水里有一个汽车座椅,一个两岁左右的女孩吓坏了,仰面漂浮,尖叫着。 由下文的“screaming”可知,小女孩因车祸连人带车座椅被抛出车外,在水里尖叫着,应该是害怕的。故选B。
8.( )A.rolled over B.stood up
C.calmed down D.set off
答案:A
解析:句意:当女孩翻过身(俯卧漂在水面)时,事情很快就从糟糕变得可怕。 由上文的“floating on her back”可知,女孩一开始是仰面漂浮,而鲍尔觉得事情变可怕了,应该是女孩出现大危险了,可得出应该是女孩翻过身,俯卧漂在水面上了。故选A。
9.( )A.discouraged B.puzzled
C.shocked D.ashamed
答案:C
解析:由上文的“Bauer waited for the driver to do something, but he didn't.”可知,女孩处境危险,但司机并未行动,鲍尔推测司机应该是处于震惊中。故选C。
10.( )A.permission B.difficulty
C.doubt D.hesitation
答案:D
解析:由下文的“He swam to the girl and lifted her out of the water.”可知,鲍尔救了女孩,他应该是毫不犹豫地跳入水中。故选D。
11.( )A.back B.stomach
C.head D.chest
答案:A
解析:句意:他站着,把她靠在肩膀上,用手敲打她的背部。 由上文语境和下文的“Come on...come on...Wake up!”可知,女孩翻过身,俯卧漂在水面上了,有溺水危险,鲍尔拍女孩背部是想唤醒女孩。故选A。
12.( )A.Slowly B.Surprisingly
C.Hopelessly D.Immediately
答案:A
解析:由上文的“Come on...come on...Wake up!”可知,鲍尔拍女孩背部试图唤醒女孩,这个过程是缓慢的。故选A。
13.( )A.loneliness B.hunger
C.cold D.tiredness
答案:C
解析:由上文语境可知,五月份,女孩因车祸漂在水里,鲍尔怕女孩失温,拥抱她是为了不让她感到寒冷。故选C。
14.( )A.school B.hospital
C.home D.hotel
答案:B
解析:由下文的“The girl suffered a broken shoulder”可知,女孩因车祸受伤了,自然要送往医院。故选B。
15.( )A.relieved B.annoyed
C.surprised D.inspired
答案:D
解析:句意:艾娃·鲍尔受到了父亲的鼓舞,四个月后,她成为了一名消防实习生,这样她也可以挽救生命。 由下文的“she became a cadet (实习生) firefighter so that she, too, could save lives”可知,艾娃·鲍尔成为了一位救人的消防实习生,是受到了父亲救人事件的鼓舞。故选D。晚练2 Section Ⅱ Learning About Language (分值:100分)
授课提示:对应星光晚练20页
层级一 基础全面练
维度1 单句语法填空(每空1.5分,共22.5分)
1.The places of interest in Xi'an attract my family often and I hope we ____________ (enjoy) ourselves in Xi'an next year.
答案:will be enjoying
2.She ____________ (go) to the zoo to see the lovely bear next week.
答案:will go
3.I ____________ (have) a talk with him at five o'clock this afternoon.
答案:will be having
4.Next Friday I will go to another concert. They ____________ (play) some music by Mozart at that time.
答案:will be playing
5.Mr Smith will not be able to attend the meeting tonight because he ____________ (host) a dinner party then.
答案:will be hosting
6.Don't call me at 2:00 p.m. tomorrow because I ____________ (organise) an interesting group activity then.
答案:will be organising
7.Next Monday, a final basketball match between classes of Senior One ____________ (go) on.
答案:will be going
8.If he arrives at 8:00 a.m. tomorrow, we __________ (wait) for him at the airport.
答案:will be waiting
9.We won't be available at 2 o'clock tomorrow afternoon, because we ____________ (visit) an art workshop at that time.
答案:will be visiting
10.The professor ____________ (talk) about how to protect the endangered animals in the conference at this time tomorrow.
答案:will be talking
11.I think that he ____________(work) in Geneva during the summer vacation of next year.
答案:will be working/will work
12.Please come tomorrow afternoon. Tomorrow morning I ____________(have) a meeting.
答案:will be having
13.—What time is it
—I have no idea. But just a minute, I ____________ (check) it for you.
答案:will check
14.—Will you be available at three o'clock tomorrow afternoon
—No. I ____________ (attend) a lecture then.
答案:will be attending
15.If you plant watermelon seeds in the spring, you ____________ (eat) fresh watermelons in the fall.
答案:will be eating
维度2 语法与写作(每空3分,共15分)
1.我真希望我周二能去参加我朋友的婚礼,但那时我将正飞往纽约。
I wish I could be there for my friend's wedding on Tuesday, but I ___________________.
答案:will be flying to New York
2.约翰兴奋地说:“明天这个时候我们将正在市场卖爆米花。”
John said excitedly, “We ________________.”
答案:will be selling popcorn in the market at this time tomorrow
3.下周日将在报告厅举行英语演讲比赛。
An English speech competition ________________________________.
答案:will be held in the lecture hall next Sunday
4.明天下午三点,我们将正在开派对。
__________________________ at three o'clock tomorrow afternoon.
答案:We'll be having a party
5.找各种方式经常表扬你的孩子,你就会发现他们会对你敞开心扉。
Find ways to praise your children often,and ________________________________ to you.
答案:you'll find they will open their hearts
?维度3 语法填空(每空1.5分,共15分)
(2024·洛阳高二检测) The word “robot” 1.________ (create) in 1920 by the Czech playwright Karel Capek. For most of their history, however, robots have been mechanical devices sitting out of sight in factories.
Things are starting to change, however. Robots have benefited 2.________ rapid innovations in smartphones, 3.________ brought cheap cameras and sensors (传感器), fast wireless communications and powerful, smaller computer chips (芯片).More recent 4.________ (improve) in machine has added software to make robots better 5.________ (inform) about their surroundings and equipped them with wiser devices. Robots are leaving industrial settings for everyday life and, in the coming years, will increasingly work in supermarkets, clinics, social care and much more.
And yet many people fear that robots will destroy jobs.6.________ paper in 2013 by economists at Oxford University was 7.________(wide) misinterpreted. In fact, concerns about mass unemployment 8.________ (be) overblown. For example, checkout staff who are educated to help customers pick items from aisles (走廊) may well find that 9.________(deal) with people in need is more rewarding (值得的) than spending all day swiping barcodes in front of lasers. As jobs change, workers should be helped to acquire new 10.________ (skill), including how to work with and manage the robots that will increasingly be their colleagues.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了机器人的快速发展以及对有些人担心机器人的使用会造成大规模失业观点的看法。
1.答案:was created
解析:考查时态、语态和主谓一致。句意:“机器人”这个词是1920年由捷克剧作家卡雷尔·恰佩克创造的。主语与谓语构成被动关系,根据句中时间状语in 1920可知,空处用一般过去时的被动语态,主语为word,谓语用单数。故填was created。
2.答案:from
解析:考查固定短语。句意:智能手机的快速创新带来了廉价的摄像头和传感器、快速的无线通信以及功能强大、体积更小的计算机芯片,机器人因此受益。此处表示“受益于”用短语benefit from。故填from。
3.答案:which
解析:考查定语从句。空处引导非限制性定语从句,修饰先行词innovations,关系词在从句中作主语,指物。故填which。
4.答案:improvement
解析:考查名词。句意:最近对机器的改进增加了软件,使机器人更好地了解周围环境,并为它们配备了更智能的设备。空处作主语应用不可数名词improvement。故填improvement。
5.答案:informed
解析:考查非谓语动词。句意:最近对机器的改进增加了软件,使机器人更好地了解周围环境,并为它们配备了更智能的设备。此处为“make+宾语+宾语补足语”结构,且robots与inform之间是被动关系,故用过去分词作宾语补足语。故填informed。
6.答案:A
解析:考查冠词。句意:牛津大学经济学家2013年发表的一篇论文被广泛误解。根据空后的单数可数名词paper“论文”可知,空处应用表示数量“一个”的不定冠词,因为paper的发音以辅音音素开头,应用a,要大写。故填A。
7.答案:widely
解析:考查副词。句意:牛津大学经济学家2013年发表的一篇论文被广泛误解。空处修饰动词misinterpreted应用副词widely,作状语。故填widely。
8.答案:are
解析:考查时态、语态和主谓一致。句意:事实上,对大规模失业的担忧被夸大了。主语concerns与overblow构成被动关系,且陈述客观事实,用一般现在时的被动语态,谓语用复数。故填are。
9.答案:dealing
解析:考查非谓语动词。句意:例如,受过教育的收银员会帮助顾客从走廊上挑选商品,他们很可能会发现,与有需要的人打交道比整天在激光前刷条形码更有价值。作主语,应用动词ing形式。故填dealing。
10.答案:skills
解析:考查名词复数。句意:随着工作岗位的变化,应该帮助工人获得新的技能,包括如何与机器人一起工作和管理机器人,这些机器人将越来越多地成为他们的同事。skill为可数名词,前文没有冠词故用复数形式。故填skills。
层级二 主题阅读训练
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
__A__体裁:记叙文__主题语境:人物故事__难度:★★★☆☆__
(2024·江西赣州中学高二10月月考) “Good morning, passengers! Welcome aboard Bus No. 38.” At 6:30 AM, the cool morning breeze blows as Feng Zhiliang, a 43yearold driver with 15 years' experience at Handan Public Transport, greets the first passengers. Seated in the driver's cab, he fastens his seatbelt, ready to set off.
Feng's recent viral video comes from his bilingual (双语的) stop announcements in Chinese and English, captivating netizens. Some remark, “It's like a luxurious flight for just two yuan!”, praising Handan's harmonious combination of tradition and modernity.
This transformation started when Feng greeted a group of foreign passengers with “Hello. Happy New Year!” during the Spring Festival. Encouraged by their positive feedback, he saw an opportunity to serve the many foreigners riding his bus. Determined to improve communication, Feng started an English learning journey.
Starting from zero, he was buried in online courses, sought English materials, and used translation software to enhance his skills. Today, his bilingual announcements reflect his dedication and Handan's cultural charm.
Each evening, after dropping off his last passengers, Feng returned home around 9:00 pm, exhausted but determined. Despite his tiredness, he'd continue studying for an hour, even making the best of his 20minute break.
Inspired by his colleagues and after three years of unstopped preparation, Feng boldly tried bilingual announcements during peak hours in early 2023.Initially nervous, he received overwhelming encouragement from passengers, strengthening his resolve to make bilingual announcements an essential part.
“Taking that first step was discouraging, but the positive feedback fueled my passion,” Feng recalled. “It's become a goal and a cherished wish.”
Now, over a year and a half later, Feng's bilingual announcements have gathered a devoted fan base. Passengers eagerly board the No. 38 bus to immerse themselves in his enriching language experience, while parents bring their children along for the educational ride. Feng's dedication has transformed his routine bus rides into linguistic adventures, captivating hearts and minds alike.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了邯郸公交车司机冯志亮用双语报站,收获了一大批粉丝。
1.What does the underlined sentence imply in Paragraph 2?( )
A.Feng's oral English is perfect.
B.Feng drives the bus as fast as a plane.
C.Feng's bus offers the same luxury and comfort as a plane.
D.Feng's bus provides a bilingual atmosphere similar to that of a plane.
答案:D
解析:词句猜测题。根据第二段中的“Feng's recent viral video comes from his bilingual (双语的) stop announcements in Chinese and English, captivating netizens.”可知,冯志亮的公交车采用双语播报,让乘客们仅用两块钱就体验到了坐飞机时双语播音的感觉。故选D。
2.What inspired Feng initially to announce the stops bilingually?( )
A.Enhancing his oral English.
B.Attracting more passengers to board his bus.
C.Reflecting Handan's cultural charm to the passengers.
D.Better serving foreigners on his bus after their thumbsup.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段中“Encouraged by their positive feedback, he saw an opportunity to serve the many foreigners riding his bus.”可知,冯志亮是受到外国乘客的鼓舞,让他看到了为乘坐他的公交车的许多外国人更好服务的机会。故选D。
3.Which of the following can best describe Feng?( )
A.Brave and patriotic.
B.Strongwilled and diligent.
C.Devoted and patient.
D.Considerate and frank.
答案:B
解析:推理判断题。根据第五段“Each evening, after dropping off his last passengers, Feng returned home around 9:00 pm, exhausted but determined. Despite his tiredness, he'd continue studying for an hour, even making the best of his 20minute break.”可知,冯志亮在休息间隙的20分钟里,在晚上九点下班后一直坚持学习英语,说明他是一个意志坚定又勤奋的人。故选B。
4.What can we learn from the passage?( )
A.All roads lead to Rome.
B.It is never too old to learn.
C.Where there is a will, there is a way.
D.A man can do no more than he can.
答案:C
解析:推理判断题。根据第三段中的“Determined to improve communication, Feng started an English learning journey.”、第四段“Starting from zero, he was buried in online courses, sought English materials, and used translation software to enhance his skills. Today, his bilingual announcements reflect his dedication and Handan's cultural charm.”和最后一段中的“Now, over a year and a half later, Feng's bilingual announcements have gathered a devoted fan base.”可知,冯志亮为了双语报站,提高公交车服务系统的沟通效果,从零基础开始学习英语,克服了很多困难和挑战,最终赢得了乘客的纷纷点赞和认可,实现了他的心愿和目标。故选C。
B体裁:说明文 主题语境:人工智能 难度:★★★☆☆
(2024·山东临沂高二检测) When it comes to work, workers, and jobs, much of the concern of the modern age boils down to the fear that we're witnessing the final stage of the game, and that there will be nowhere for humans to withdraw as machines take over the last few tasks. The most recent example comes from the use of artificial intelligence (AI). Is there no area of human experience that can't be replaced by AI And if not, what is left for humans to do except the tasks involved in taking care of the machines
At the heart of this concern is our desire for good jobs — jobs that make the most of workers' natural abilities and where the work provides the worker with motivation and worklife balance. More importantly, good jobs support workers in learning by doing — and, in so doing, deliver benefits on three levels: to the worker, who gains in personal development and job satisfaction; to the organization, which reforms as staff find new problems to solve and opportunities to pursue; and to the community as a whole, which harvests the economic benefits of hosting positive organizations and workers. This is what makes good jobs productive for the organization, as well as engaging and fulfilling for the worker.
Does the ongoing advance of AI threaten to get rid of all the learning, creativity, and meaning that make a job a good job Certainly, some have blamed technology for just such an outcome. Headlines today often express concern over technological innovation resulting in bad jobs for humans, or even the complete disappearance of certain professions. Some fear that further technology advancement in the workplace will result in jobs where employees are being asked to work in split times or for longer periods over more days.
The problem here isn't the technology; rather, it's the way the technology is used — and, more than that, the way people think about using it.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了人工智能时代人类的恐惧。
5.What is the passage mainly about?( )
A.How to take care of the AI machines.
B.The relations between workers and jobs.
C.Human fears in the age of AI.
D.Human experiences were replaced by AI.
答案:C
解析:主旨大意题。根据第一段第一句并结合下文内容可知, 本文主要介绍了人工智能时代人类的恐惧。故选C。
6.What jobs are supposed to be good according to the passage?( )
A.Those that mainly have the economic benefits.
B.The ones that offer chances to progress professionally.
C.Those that make full use of workers' motivation.
D.The ones that don't bring new problems to workers.
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“More importantly, good jobs support workers in learning by doing — and, in so doing, deliver benefits on three levels(更重要的是, 好的工作支持员工在实践中学习, 并在这样做的过程中, 在三个层面上为员工带来好处)”可知, 好的工作是能提供职业进步的机会。故选B。
7.How do news media respond to the development of AI?( )
A.Negative. B.Supportive.
C.Optimistic. D.Unknown.
答案:A
解析:推理判断题。根据倒数第二段的第三句可知, 如今的头条新闻经常表达对技术创新导致人类糟糕的工作, 甚至某些职业的完全消失的担忧。由此推知, 新闻媒体对人工智能的发展的态度是消极的。故选A。
8.What will the author probably talk about next?( )
A.The future jobs humans will do.
B.The application of AI in the future.
C.The ways that humans do jobs.
D.The proper attitude towards AI.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段可知, 作者介绍了真正的问题所在——人类对使用技术的看法。由此推断, 接下来作者可能会谈论如何正确看待人工智能。故选D。
Ⅱ.七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
体裁:说明文 主题语境:科学技术 难度:★★★☆☆
What technologies will be in the classroom of the future
Cloud technology
Thanks to the cloud, homework, educational resources and other learning materials can be accessed from any device with an Internet connection. 1(____),__and they also will not have to worry about carrying heavy textbooks and other educational materials around with them.
Virtual reality
Virtual reality (VR) technology can be used to create unique learning experiences that inspire a student's imagination and creativity.
2(____),__but there are costefficient options such as Google Cardboard that can offer educators an affordable way to introduce this technology in their classrooms.
Flexible displays (显示器)
OLEDbased displays would be much like a regular piece of paper. They would be extremely thin and flexible. 3(____). This technology could make traditional paper products extinct. It could have a huge impact on productivity and on the environmental integrity (环境完整性) of our planet.
4(____)
We've already seen classrooms transition away from the traditional whiteboard to interactive (互动的) smart boards. What about smart desks This technology would allow students to team up on projects and tasks with students all over the country and the world. 5(____),__there are currently no available smart desk devices on the market designed for education.
A.Smart desks
B.Gaming in class
C.VR headsets can be costly
D.While the technology exists to make this a reality
E.Cloud technology breaks the limits students used to face
F.The benefits of this technology go beyond the classroom
G.Students may no longer claim that their dog ate their homework
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了未来课堂上可能应用的技术。
1.答案:G
解析:根据下文中的“and they also will not have to worry about carrying heavy textbooks...”可知,设空处表明“云技术”带来的改变,且“they”与“textbooks”、“educational materials”有关,G项符合语境。下文中的“they”指代G项中的“Students”,且G项中的“homework”与上文中的“homework”是原词复现。
2.答案:C
解析:根据下文中的“but there are costefficient options ... an affordable way to introduce this technology in their classrooms”可知,设空处应表明VR耳机设备昂贵,C项符合语境,与下文形成转折关系。C项中“VR headsets”和上文中的“Virtual reality (VR) technology”相呼应,“costly”和下文中的“costefficient”形成对比。
3.答案:F
解析:根据下文中的“This technology could make traditional paper products extinct ... on the environmental integrity of our planet.”可知,作者介绍了OLED显示器在课堂之外的影响,因此F项符合语境,总结下文。
4.答案:A
解析:根据下文中的“What about smart desks This technology would allow ...”可知,该段主要介绍智能课桌技术,A项最能概括该段主旨。
5.答案:D
解析:根据下文中的“there are currently no available smart desk devices on the market designed for education”可知,目前智能课桌技术尚未应用于教育领域中,由此可知,该技术已存在,且已用于其它领域,D项符合语境,表明了现实中存在智能课桌技术,与下文形成转折关系。D项中的“this”指代上文中的“allow students to team up on projects and tasks with students all over the country and the world”。
Ⅲ.语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
体裁:说明文__主题语境:科技与艺术__难度:★★★☆☆
Digital artist TDRAW specializes in AIcreated art that explores fantastical worlds. One of his works, 1.________ (recent) completed and titled “Abandoned Civilization”, is a 2.________ (collect) of nine separate paintings 3.________ (show) a sciencefiction (科幻) city view. When the nine paintings are put together, another work of art appears: the Mona Lisa that 4.________ (paint) originally by Leonarde da Vinci in the early 1500s.
The project was created with an app called NightCafe Creator. The resulting complicated composition includes a rocky landscape 5.________ is tall enough to be surrounded by clouds with no view of the ground. Futuristic buildings are attached 6.________ the sides and tops of these 7.________ (danger) cliffs (悬崖), most of them brightened by numerous artificial lights. Each individual part 8.________ (express) a different view of this world, but together, they show a hidden picture.
“This is 9.________ it's meant to be presented,” TDRAW says. “The idea for this was to have nine separate 10.________ (piece) hung on the wall that could either be presented individually or arranged together to show the hidden picture—a tribute (敬意) to the Mona Lisa.”
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章讲述了数字艺术家用AI创作了9张科幻作品,将它们拼在一起是名画《蒙娜丽莎》的形象。
1.答案:recently
解析:考查副词。设空处作状语,修饰completed,应用副词,表示“最近”,故填recently。
2.答案:collection
解析:考查名词。设空处前有a修饰,应用单数可数名词,故填collection。a collection of意为“一批;一系列”。
3.答案:showing
解析:考查动词ing形式。设空处作后置定语,修饰a... paintings, 且a... paintings与show之间为逻辑上的主谓关系,应用动词ing形式,故填showing。
4.答案:was painted
解析:考查一般过去时的被动语态。根据in the early 1500s可知,设空处所在句描述的是发生在过去的事情,应用一般过去时,且the Mona Lisa与paint之间为被动关系,应用被动语态,故填was painted。
5.答案:that/which
解析:考查关系代词。设空处引导限制性定语从句,指代a rocky landscape,且在从句中作主语,故填that/which。
6.答案:to
解析:考查介词。be attached to sth.为固定搭配,表示“附在某物上”,故填to。
7.答案:dangerous
解析:考查形容词。设空处作定语,修饰cliffs,应用形容词,表示“危险的”,故填dangerous。
8.答案:expresses
解析:考查主谓一致。设空处所在句描述的是客观事实,应用一般现在时,且主语为单数,故填expresses。
9.答案:how
解析:考查连接词。设空处引导表语从句,且在从句中作状语,又根据语境可知,本段介绍了该作品的呈现方式,故填how。
10.答案:pieces
解析:考查名词复数。piece为可数名词,在此意为“(艺术品的)幅”,且其前有nine修饰,应用其复数形式,故填pieces。晚练4 单元语基自查
授课提示:对应星光晚练28页
默写练习一 Reading and Thinking (分值:100分)
Ⅰ.默写重点单词(每空2分,满分40分)
1.________ n.短语;词组
答案:phrase
2.________ vt.转换;交换 vi.& vt.(使)改变;转变 n.开关;转换器;改变
答案:switch
3.________ n.电器;器具
答案:appliance
4.________ n.模式;方式;风格
答案:mode
5.________ n.常规;正常顺序 adj.常规的;日常的
答案:routine
6.________ n.指令;命令;控制 vt.命令;控制
答案:command
7.________ n.癌;癌症;毒瘤
答案:cancer
8.________ vi.& vt.漏;渗漏;透露 n.漏洞;裂缝;透露
答案:leak
9.________ vt.发现;查明
答案:detect
10.________ adj.自动的→________ adv.自动地
答案:automatic; automatically
11.________ adj.效率高的;有功效的→________ adv.有效地→________ n.效率;效能
答案:efficient; efficiently; efficiency
12.________ adj.有关的;有意义的→________ adj.不相关的→________ adv.相关地→________ n.关联;切题
答案:relevant; irrelevant; relevantly; relevance
13.________ n.幻想;想象→________ adj.极好的
答案:fantasy; fantastic
语境应用练1(每空2分,满分10分)
用括号内单词的正确形式填空
1.The librarian says that the heating in the library stops working ________ (automatic).
答案:automatically
2.Only after much ________(persuade) did the boy cease crying.
答案:persuasion
3.They constantly carried out ________(secure) checks at the airport.
答案:security
4.The institutions have realised they need to improve ________ (efficient) and service.
答案:efficiency
5.Reducing levels of carbon dioxide in the atmosphere is of ________(critic) importance.
答案:critical
Ⅱ.默写核心短语(每空2分,满分20分)
1.____________ 关/开(电灯、机器等)
答案:switch off/on
2.____________ 日常生活
答案:daily routine
3.____________ 在初期;早先
答案:early on
4.____________ 着火
答案:catch fire
5.____________ 从这种(某种)意义上来讲
答案:in this sense (in...sense)
6.along with ____________
答案:沿着;伴随着;与……一起
7.respond to ____________
答案:回应;响应
8.keep track of ____________
答案:跟踪;监测;记录
9.in addition ____________
答案:另外
10.prevent...from... ____________
答案:避免……;阻止……
语境应用练2(每空2分,满分10分)
从上面默写核心短语中选择合适的完成下列句子
1.He was capable of ____________ all of the professor's questions perfectly.
答案:responding to
2.He ____________ becoming a librarian by his father now.
答案:is prevented from
3.Nobody accurately knew how the house __________.
答案:caught fire
4.I advocate ____________ your efforts and writing down how you feel.
答案:keeping track of
5.It is so hot today.Nevertheless,you'd better not ____________ the air conditioner.
答案:switch on
语境应用练3(满分20分)
结合课文主题,使用本单元词汇与句型写一篇80词左右的短文
1.随着人工智能技术的发展,一些重大疾病比如癌症的治疗有望实现由纳米机器人实施手术。(AI; cancer; nanobot)
2.它通过遥控工作,因此即使是生活在边远地区的病人也可以获得优质医疗资源。(remote control; distant; available)
3.而且医患之间能够保持更好的联系。(keep in touch with...)
4.从这种意义上讲,我们可以预测,我们未来的生活会越来越便利。(in this sense; predict)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
答案:
With the development of AI technology, treatments of some major diseases such as cancer can be operated by nanobot. It works by remote control. Hence good resources can also be available to people living in distant areas. And doctors and patients can keep in touch with each other better. In this sense, we can predict that our future life will be more and more convenient.
默写练习二 Using Language & Other Parts of the Unit (分值:100分)
Ⅰ.默写重点单词(每空2分,满分40分)
1.________ adv.尽管如此;不过;然而
答案:nevertheless
2.________ n.结构;体系 vt.系统安排;精心组织
答案:structure
3.________ adj.人工的;人造的;假的
答案:artificial
4.________ vt.克隆;以无性繁殖技术复制 n.克隆动物(或植物)
答案:clone
5.________ vt.& n.预测;预报
答案:forecast
6.________ adv.因此;由此
答案:hence
7.________ vi.& vt.(使)停止;终止
答案:cease
8.________ adj.已死的;亡故的
答案:deceased
9.________ adj.乡村的;农村的
答案:rural
10.________ vt.反对;抵制;阻挠→________ adj.反对的→________ adj.相反的;相对的 prep.在……对面
答案:oppose; opposed; opposite
11.________ n.不存在;缺乏;缺席→________ adj.缺席的;不在的;缺乏的
答案:absence; absent
12.________ vi.& vt.抵制;反抗;抵挡→________ adj.反抗的;抵制的→________ n.抵制;反对;抗拒
答案:resist; resistant; resistance
13.________ adj.精确的;准确的→________ adv.精确地;准确地→________ n.精确性
答案:accurate; accurately; accuracy
语境应用练1(每空1.5分,满分15分)
用括号内单词的正确形式填空
1.He has been ________ from school for some days,so I think his ________ will result in his poor performances in the exam.(absence)
答案:absent; absence
2.To describe the thing with ________, you must get ________ data.(accurate)
答案:accuracy; accurate
3.He ________ an important position in a company, and is ________ with all kinds of activities,so his ________ brings him great fame and fortune.(occupy)
答案:occupies; occupied; occupation
4.The novelist was unwilling to make a ________(predict) about which books would sell well in the coming year.
答案:prediction
5.We can't always ________ work with pleasure,and the ________ is hard to get.(combine)
答案:combine; combination
Ⅱ.默写核心短语(每空2分,满分20分)
1.____________ (与……)保持联系;了解(某课题或领域的情况)
答案:keep in touch (with...)
2.____________ 停止做某事
答案:cease doing sth.
3.____________ 因为某事而道歉
答案:apologise for sth.
4.____________ 一方面……另一方面……
答案:on the one hand...on the other hand...
5.____________ 在没有……在场的情况下;缺乏
答案:in the absence of
6.care about ____________
答案:在乎;在意
7.rather than ____________
答案:而不是
8.provide...with... ____________
答案:为……提供……
9.all the time ____________
答案:始终;一直
10.look on ____________
答案:观看;旁观;看待
语境应用练2(每空2分,满分10分)
从上面默写核心短语中选择合适的完成下列句子
1.I must ____________ not obeying the school rules.
答案:apologise for
2.It is a kind of happiness to be ____________ by others, and it is also a kind of happiness to care for others. (续写之主旨升华)
答案:cared about
3.Although he sometimes opposes my ideas,I still ____________ him as my friend.
答案:look on
4.Don't forget to ____________ your teachers and classmates after you graduate.
答案:keep in touch with
5.The professor ________ his son ________ a good learning environment.
答案:provides; with
语境应用练3(每空1.5分,满分15分)
(文中加黑词汇为本单元的重点词汇)
The instant I learn that we will be studying through remote education as a consequence 1.________ the snowstorm, I resist the idea because I have 2.________ preference for learning at school. Personally,under no circumstances can I have a good command of 3.________ (relevance) subjects without teachers' facetoface 4.________ (instruct) available. Hence,I sincerely hope that the abnormal time will cease as soon as possible. Nevertheless,I have persuaded myself 5.________ (obey) my school's critical rules,with my routine study 6.________ (integrate) with the online learning mode. My head teacher 7.________ (constant) advocates our switching on our electronic appliances in advance. Most of the time,I can concentrate on 8.________ the teachers lay emphasis on in online classes and take notes accurately. But with time 9.________ (go) by,in the 10.________ (absent) of teachers,there is a distant look in my eyes,my thoughts elsewhere. Sometimes I think to myself, “I can predict how I will be performing in the nottoodistant exam.”
答案:1.of 2.a 3.relevant 4.instruction
5.to obey 6.integrated 7.constantly 8.what
9.going 10.absence