/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期末全真模拟培优卷沪教牛津版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Two years ago, Doctor Guillodo from France wanted to encourage people to use their smartphones less. He found a group of people to do an experiment. They 1 to try to cut down their phone use. Out of nearly 500 people, about 75% couldn’t 2 their phone use by even an hour a day, and they appeared to be lazy. However, most of the people who cut down their phone time became more 3 .
Guillodo, who works at a university hospital center, has written a book called Smartphones Kill. He warned that smartphones are hard to 4 . He also pointed out that smartphones make people 5 more. He explained that when we use our smartphones, we usually sit down. So, the more we use our phones, the more we sit. And sitting 6 can lead to health problems like heart disease. It also increases the 7 of some types of cancer.
Professor Andrew in the US has also studied this. He found the same 8 as Doctor Guillodo did. He also said that people even use their phones while exercising. This makes their exercise less 9 .
Professor Paul from London is studying if smartphones can cause long-term health problems. He found a 10 between digital technology use and BMI in teenagers. This connection might be because we don’t sleep well after using phones.
1.A.failed B.agreed C.learned D.asked
2.A.reduce B.report C.repeat D.remain
3.A.active B.clever C.careful D.useful
4.A.turn over B.look up C.put down D.give away
5.A.watch B.listen C.eat D.sit
6.A.alone B.around C.long D.together
7.A.importance B.risk C.secret D.lesson
8.A.value B.present C.service D.result
9.A.fair B.stressed C.enjoyable D.awful
10.A.difference B.survey C.problem D.connection
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Heritage Festival (文化遗产节)
Date / Time Activity Place
12 March 7 p.m.-11 p.m. Enjoy Shadow Play (皮影戏)! Show the shadow play by standing behind a piece of white cloth. Get on the stage and join in the fun as well! Arts and Cultural Center
13 March 10 a.m.-7 p.m. Cut and Learn! Learn to make Chinese traditional paper cutting which has a history of five thousand years. Creative Kids Center
14 March 12 p.m.-5 p.m. Let’s Search! Take a walk along Sunshine Street with a guide who will tell you about the heritage buildings. Look for a china shop that’s in one of these places. Sunshine Street
15 March 9 a.m.-5 p.m. Flying High! Take part in a kite flying game or spend a leisurely day flying your kite with your loved ones. Let the kite take your tiredness away. Green Beach
11.What can we do in Arts and Cultural Center
A.Take part in a shadow play show. B.Have some traditional Chinese food.
C.Learn the history of the shadow play. D.Learn Chinese painting and its culture.
12.If you are free on March 14th and March 15th, which activities can you take part in
①Have a picnic on Sunshine Street.
②Visit some heritage buildings.
③Learn to make the paper cuttings.
④Fly kites with your loved ones.
A.①② B.③④ C.②④ D.①③
13.Which of the following is most likely to be seen on Sunshine Street
A.B. C. D.
14.Where can we have a kite flying game
A.On Green Beach. B.On Sunshine Street.
C.In Creative Kids Center. D.In Arts and Cultural Center.
15.Which activity lasts the longest
A.Enjoy Shadow Play! B.Cut and Learn!
C.Let’s Search! D.Flying High!
B
In a small village, there lived a famous old carpenter (木匠). People traveled from far and wide to buy his furniture (家具).
One day, a young man came to learn from him. The young man loved working with wood but was always hurrying to finish things. After a few days of learning from the carpenter, the young man was quite pleased with his results and thought, “I have learned how to make furniture. And soon I’ll make it as well as the carpenter and even faster than him.”
The old carpenter noticed this and said, “I can teach you to make furniture quickly, but first, you need to do a simple job.” He then handed the young man a rough (粗糙的) board and said, “Make this board smooth.”
The young man thought it was easy. He sanded (用砂纸打磨) the board a few times and soon gave it back. The old carpenter felt the board and said, “ ▲ Try again.” With less patience, the young man sanded harder. But the old carpenter shook his head once again.
Feeling sad, the man started to think more. He made himself calm down and wasn’t in a hurry anymore. He sanded every part of the board carefully. Finally, the board was as smooth as a mirror.
This time, the old carpenter smiled and said, “You have learned an important lesson. Success needs not only skills but also patience. The simpler the job is, the more patience we need. When you perfect every part, you can make a perfect piece.”
The young man understood that carpentry was not only about making things but also about shaping the mind. Life is like this: a successful person moves forward step by step.
16.What did the young man think of the old carpenter in the beginning
A.The old carpenter worked slowly. B.The old carpenter made him feel tired.
C.The old carpenter didn’t understand him. D.The old carpenter taught him impatiently.
17.Which sentence can be put in the ▲
A.It is a good job. B.Be careful enough.
C.It is too easy for you. D.It is not smooth enough.
18.Which of the following shows the change of the young man’s feelings
A.Satisfied→hopeful→sad→calm→understanding.
B.Happy→worried→tired→sad→disappointed.
C.Loved→sad→relaxed→excited→satisfied.
D.Sad→excited→hopeful→worried→happy.
19.Which of the following is TRUE
A.The young man gave up his dream. B.The young man left the old man at last.
C.The young man learned an important lesson. D.The young man took good care of the old man.
20.What is the main idea of the text
A.How the two carpenters sanded the board. B.Why the old carpenter’s furniture sold well.
C.How the old carpenter taught the young man. D.Why the young man visited the old carpenter.
C
Fujian Tulou is a special type of building that can be found in China, shaped like large rings (环形). These structures are made from earth and stand very strong against enemies. Inside a tulou, many families live together, which makes it like a big, round village! From the outside, tulou look simple, but inside, they are full of life and history. They are special not just in how they look, but in how they bring people together. Tulou is used by the Hakka people (客家人) in the mountainous areas of East China’s Fujian Province.
China’s rapid development has not given up traditional culture but has gone hand in hand with its cultural heritage (遗产), passing it on from generation to generation, Fujian Tulou is the best explanation. In Zhangzhou’s Nanjing County, over 15,000 tulou buildings are kept, attracting a large number of tourists from home and abroad.
At the Tulou scenic area, you can always see travelers taking photos or videos with their phones or cameras. Local people may invite visitors to their homes for a short tour, and they will share stories about the inside design of the tulou that has been passed down from their ancestors (祖先).
There are also shops in the area, visitors can dress up in local traditional clothes and have their photo taken. Usually, these shops are crowded. The owner of the workshop guides people and shows them how to place a piece of red paper. The red paper is a symbol of good luck and happiness. First, they use golden ink to write on the paper, after that, they get a beautiful picture of the tulou, this special gift made by their own hands that they can take home.
These activities are fun and also give visitors the chance to experience traditional Chinese culture for themselves. So, come to the tulou and take a look. You will have a very special experience.
21.What does the Hakka Tulou look like according to the description (描述) in the text
A. B. C. D.
22.Why did people build tulou in the past
A.To live together. B.To attract visitors.
C.To open more shops. D.To fight against the enemies.
23.What do visitors do at the tulou scenic area
A.Take videos and photos. B.Place a piece of red paper.
C.Know the Hakka people’s stories. D.All of the above.
24.Which of the following statements about the Hakka Tulou is true
A.Tulou is a part of our cultural heritage.
B.It’s hard for people to see the tulou in Fujian.
C.Over 15,00 tulou buildings are kept in Fujian.
D.People can see Hakka tulou everywhere in China.
25.What is the purpose of the author writing this article
A.To sell tulou to the visitors. B.To encourage people to build tulou.
C.To introduce Chinese traditional culture. D.To attract visitors to open shops here.
D
Abigail’s mother had to go to a meeting in the afternoon and asked her to take care of her younger brother, Harry. They planned to play basketball outside, but it started to rain.
Abigail looked at Harry nervously and said, “It’s raining too hard to go outside, so what would you like to do instead Do you want to color with crayons ”
“No, it’s boring,” Harry said.
Abigail sighed (叹气). This was what she had worried about. “Come on, Harry. Please think of something you want to do.”
Harry’s face lit up as he asked, “Can we play hide-and-seek (捉迷藏) ”
Abigail stopped playing hide-and-seek years ago, but she wanted to do almost anything to keep Harry happy and out of trouble until their mother came home. She covered her eyes with her hands and started counting. When she reached fifty, she called out, “Ready or not Here I come!”
Abigail started by looking in the family room and then made her way into the kitchen. As she wondered where Harry was hiding, the perfect place came into her head. She climbed to the attic (阁楼). The floor was so dirty that she easily followed Harry’s footprints (脚印) to his hiding place behind some boxes.
“Now it’s your turn to hide,” Harry shouted happily. As he jumped around, he knocked over several boxes. Abigail was about to shout at him for being so careless when she saw beautiful beads (有孔小珠) on the floor.
“Cool beads!” said Harry, starting to pick them up.
“They can be used to make a wonderful necklace (项链) for Mom,” agreed Abigail.
When their mother came home, Abigail and Harry gave her the necklace. “What a wonderful necklace!” said their mother. “I forgot all about my grandmother’s beads. Where did you find them ”
“In the attic,” replied Harry. “They were playing hide-and-seek!”
26.Why did Abigail say to Harry nervously
A.Because she knew Harry did not like staying with her.
B.Because she was afraid that Harry would feel unhappy.
C.Because she thought she couldn’t spend all day with Harry.
D.Because she was not good at playing the games that Harry liked.
27.What was important in helping Abigail find Harry
A.Harry’s laughter. B.Some beads.
C.Some boxes. D.The dirty floor.
28.Put the following events in the correct order according to the passage.
a. It started to rain.
b. Abigail and Harry found beads.
c. Mom went out to have a meeting.
d. Abigail and Harry made a necklace.
e. Abigail and Harry played hide-and-seek.
A.c-a-e-b-d B.d-b-a-c-e C.c-e-d-a-b D.d-b-c-e-a
29.How did Abigail’s feelings change
A.excited-worried-angry -upset B.happy-scared-worried-excited
C.bored-nervous-worried-angry D.nervous-worried-angry-happy
30.What can we infer from the passage
A.The beads were playing hide-and-seek.
B.Abigail would not play hide-and-seek with Harry anymore.
C.The mother was surprised and happy when seeing the necklace.
D.The mother would not leave Harry and Abigail at home alone anymore.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从文后的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。
When is the best time for us to enjoy the bright moon 31 Last year, the festival was on September 17th. We looked at the moon, ate mooncakes, and got together with our families. The tradition is thousands of years old.
The moon, the key part of the festival, is special to most Chinese people. 32 We use the round and crescent moon (新月) to describe reunion and separation (分离).
Our admiration for the moon dates back to ancient times. The legend (传说) of Chang’e flying to the moon is the most famous story about the moon. 33 For example, “Beside my bed a pool of light. Is it hoarfrost (霜) on the ground ” from Jing Ye Si (Thoughts in the Silent Night) by Tang Dynasty poet Li Bai.
34 The Miao minority (少数民族) in Guizhou Province has a special custom. On the night of the Mid-Autumn Festival, young people dance under the moon to find their other half.
35 In their legends, the full moon is somewhat scary to people. The most well-known legend is the werewolf (狼人). A werewolf usually looks like a human, but changes into a wolf-like creature (生物) when there is a full moon. Also, if someone is very excited or even crazy about something, others may joke, “It must be a full moon.”
A.We enjoy and admire it.
B.We have the tradition of sharing the mooncakes.
C.However, Western people see the moon differently.
D.Today, the moon is still important to Chinese people.
E.The moon is also a symbol of happiness in Western countries.
F.What’s more, many Chinese poets connect the moon with nostalgia (乡愁).
G.Of course, it is the Mid-Autumn Festival, one of the most important festivals in China.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The restaurant is famous for its high level of (服务), so it’s popular.
37.I know (确切地) that I want to go into a better high school.
38.The Spring Festival has been a cultural heritage (文化遗产) around the world and we (为……骄傲) it.
39.Work hard when you’re young, or you’ll (懊悔) when you’re old.
40.My uncle has (误以为) the twins for each other several times.
41.This new m technology has helped many patients recover (康复) from serious illnesses.
42.I keep i what it would be like to win the lottery (彩票) one day.
43.His h conversations made us laugh and impressed us deeply.
44.At school, teenagers need to be e how to be polite to others.
45.This IT company is always trying to p the best smart phones all by itself.
请用选择适当的词完成下面的短文。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。 (有两项是多余的)
who, only, make, like, for, and, time, what, allow, strict, day, with
Recently, some new rules have been introduced in China to reduce the time children spend on their smartphones. They say young people are not 46 to use most of the Internet services on smartphones from 9:30 pm to 7:00 am. At the same time children between 16 and 18 are not allowed to use the Internet 47 two hours a day. Children between 8 and 15 are allowed for 48 an hour a day. Those children 49 under 8 can spend only 40 minutes.
Because of Internet addiction (沉迷), these rules are made to solve the problem. In 2019, the Chinese government limited (限制) 90 minutes per 50 on children’s online game time. In 2023, the rules were much 51 . Children could only play online games for one hour per day on Fridays and weekends 52 public holidays.
Nowadays some apps have developed special modes (模式) just for kids to 53 them have a healthy online experience. The government also would 54 children to have more educational activities, like doing fun science experiments.
In addition, the government has been encouraging the use of youth modes on apps to make theInternet safer for children. These modes help to cut down the 55 kids spend online and some bad things they see.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In China, it’s common to see people on the streets using 56 (they) fans to beat the heat in summer. However, the Chinese fan is not just a tool for cooling down. It also plays an important part in 57 (tradition) Chinese culture.
The history of Chinese fans can date back to the Shang Dynasty. One of the earliest 58 (fan) was called Shanhan. It was a bit like today’s umbrella. It was tied to a carriage (马车) 59 (keep) people away from the strong sunshine and rainfall. Later, Shanhan developed into a long-handled fan called Zhangshan.
In fact, the fan was not used for 60 (help) people cool down until the Zhou Dynasty. At that time, fans were usually made of birds’ feathers, bamboo fans and cattail-leaf fans (蒲扇) were 61 (invent) during the Han Dynasty. The two kinds of fans were most popular among the common people during the Song Dynasty.
Years later, the folding fan was introduced. This kind of fan soon became popular 62 it could be easily folded and carried. However, 63 best thing about a folding fan was the picture on it. If the fan was painted 64 a famous artist, it could be worth a lot of money. Qi Baishi and Xu Beihong were known as great fan-painting artists.
Today, there are over 500 kinds of fans in China. Throughout history, Chinese fans have stood the test of time. Now they are 65 (wide) popular both at home and abroad.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据题目要求完成各小题。
People often set many alarms to wake themselves up for fear of oversleeping (睡过头). However, this can be bad for one’s health because it makes sleep quality poorer, according to Brandon Peters, a doctor from Virginia Mason Franciscan Health in Seattle, US.
A good sleep happens in cycles (周期), according to Medical News Today. Each cycle has four stages. During stage one, we go into a light sleep. Our body relaxes and our heartbeat slows. As we fall deeper into sleep, stage two begins. Our eyes stop moving and our body temperature drops. Then comes the third stage which is the deepest sleep and also the hardest for people to wake up from.
Last is the fourth stage, known as rapid eye movement sleep (快速眼动睡眠), or REM sleep. Our eyes move rapidly from side to side during this stage. At the same time, our breathing picks up and our heartbeat rises.
REM sleep is very important because most of our dreams take place during it. This allows our brain to process emotions (情绪). REM sleep also helps the brain turn the new knowledge learned during the day into memories. When we get enough REM sleep, it is easier to focus on studying the next day, said the National Sleep Foundation of the US.
Since REM sleep mostly takes place in the last hours of a night’s sleep, it is a bad idea to disrupt (打扰) it with alarms ringing one after another.
“My general advice is that you set one alarm,” said Alicia Roth at the Cleveland Clinic in the US. She also suggested that people try alarms that use light, not sound, to wake up, according to CNN.
66.Why do people often set many alarms
67.How many stages are there in a good sleep cycle
68.When is our deepest sleep (Which stage)
69.What are the advantages of REM sleep
70.How many alarms do you set before bedtime Why
书面表达(共1题;满分25分)
71.Write at least 60 words according to the given situation (根据以下情境写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格)
学校报社做了一次有关学生如何使用零花钱的调查。现假设你是报社编辑李华,请根据以下图表写一份报告,报告必须包含以下内容:
1.简要描述图表显示的结果;
2.针对结果,提出改进消费习惯的建议,并阐述理由。
注意:
1.短文中不得出现姓名校名等个人信息,否则不予评分。
2.照抄阅读语篇不得分。
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.A 4.C 5.D 6.C 7.B 8.D 9.C 10.D
【导语】本文讲述了两年前法国的Guillodo医生为了鼓励人们减少使用智能手机,进行了一项实验,发现大部分人难以减少手机使用,而减少手机使用时间的人变得更活跃,同时Guillodo医生还指出智能手机难以放下,且让人久坐,久坐会引发健康问题,美国的Andrew教授也有类似发现,伦敦的Paul教授正在研究智能手机是否会引发长期健康问题,他发现青少年数字技术使用和BMI之间有联系。
1.句意:他们同意尝试减少使用手机。
failed失败;agreed同意;learned学习;asked询问。根据“He found a group of people to do an experiment.”可知,这些人同意尝试减少使用手机。故选B。
2.句意:在近500人中,大约75%的人甚至一天都不能减少一个小时的手机使用时间,而且他们看起来很懒。
reduce减少;report报道;repeat重复;remain保持。根据“try to cut down their phone use”可知,此处指减少手机使用时间。故选A。
3.句意:然而,大多数减少手机使用时间的人变得更活跃了。
active活跃的;clever聪明的;careful仔细的;useful有用的。根据“and they appeared to be lazy”以及“However”可知,此处指和懒惰相反的活跃。故选A。
4.句意:他警告说,智能手机很难放下。
turn over翻转;look up查阅;put down放下;give away赠送。根据“He warned that smartphones are hard to...”以及常识可知,此处指智能手机很难放下。故选C。
5.句意:他还指出,智能手机让人们坐得更多。
watch观看;listen听;eat吃;sit坐。根据“He explained that when we use our smartphones, we usually sit down.”可知,此处指坐得更多。故选D。
6.句意:久坐会导致心脏病等健康问题。
alone独自;around在周围;long长的;together一起。根据“So, the more we use our phones, the more we sit.”可知,此处指久坐,sit long“久坐”。故选C。
7.句意:它还会增加患某些癌症的风险。
importance重要性;risk风险;secret秘密;lesson课程。根据“of some types of cancer”可知,此处指患某些癌症的风险。故选B。
8.句意:他发现了和Guillodo医生一样的结果。
value价值;present礼物;service服务;result结果。根据“Professor Andrew in the US has also studied this.”可知,此处指发现了和Guillodo医生一样的结果。故选D。
9.句意:这使他们的锻炼不那么愉快。
fair公平的;stressed有压力的;enjoyable令人愉快的;awful可怕的。根据“He also said that people even use their phones while exercising.”可知,此处指锻炼时使用手机使锻炼不那么愉快。故选C。
10.句意:他发现青少年数字技术使用和BMI之间有联系。
difference不同;survey调查;problem问题;connection联系。根据“This connection might be because we don’t sleep well after using phones.”可知,此处指数字技术使用和BMI之间有联系。故选D。
11.A 12.C 13.D 14.A 15.B
【导语】本文主要介绍了文化遗产节在不同日期、地点所举办的各类活动,包括皮影戏欣赏、传统剪纸学习、探寻遗产建筑以及放风筝等,详细说明了各项活动的时间、地点和内容,为人们参与活动提供了清晰的信息。
11.细节理解题。根据“12 March 7 p.m.-11 p.m. Enjoy Shadow Play (皮影戏)! Show the shadow play by standing behind a piece of white cloth. Get on the stage and join in the fun as well! Arts and Cultural Center”可知,在文化艺术中心可以站在一块白布后面表演皮影戏,登上舞台参与其中,也就是参加皮影戏表演。故选A。
12.细节理解题。根据“14 March 12 p.m.-5 p.m. Let’s Search! Take a walk along Sunshine Street with a guide who will tell you about the heritage buildings.”以及“15 March 9 a.m.-5 p.m. Flying High! Take part in a kite flying game or spend a leisurely day flying your kite with your loved ones.”可知,3月14日可以沿着阳光街散步,听导游介绍遗产建筑;3月15日可以和亲人一起放风筝。②④符合题意。故选C。
13.细节理解题。根据“14 March 12 p.m.-5 p.m. Let’s Search! Take a walk along Sunshine Street with a guide who will tell you about the heritage buildings. Look for a china shop that’s in one of these places.”可知,在阳光街有导游会介绍遗产建筑,还能寻找瓷器店。图D为瓷器,符合要求。故选D。
14.细节理解题。根据“15 March 9 a.m.-5 p.m. Flying High! Take part in a kite flying game or spend a leisurely day flying your kite with your loved ones.”可知,可以在绿色海滩参加放风筝游戏。故选A。
15.细节理解题。根据各项活动的时间,“Enjoy Shadow Play!”从3月12日7点到11点,持续4小时;“Cut and Learn!”从3月13日10点到7点,持续9小时;“Let’s Search!”从3月14日12点到5点,持续5小时;“Flying High!”从3月15日9点到5点,持续8小时。所以“Cut and Learn!”持续时间最长。故选B。
16.A 17.D 18.A 19.C 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一位年轻木匠向老木匠学习时,因急于求成而受挫,最终领悟到耐心和细致的重要性。
16.推理判断题。根据“the young man…thought, ‘I have learned how to make furniture. And soon I’ll make it as well as the carpenter and even faster than him.’”可推知,起初,这个年轻人认为老木匠速度慢。故选A。
17.推理判断题。根据“He then handed the young man a rough (粗糙的) board and said, ‘Make this board smooth.’”和“The old carpenter felt the board and said, ‘...Try again.’”可推知,老木匠认为木板打磨得不够光滑,所以要求年轻人再次尝试。选项D“它不够光滑。”符合语境。故选D。
18.细节理解题。根据第二段“was quite pleased with his results and thought, ‘...And soon I’ll make it as well as the carpenter and even faster than him.’”、第五段“Feeling sad...He made himself calm down”和最后一段“The young man understood that...”可知,这个年轻人的情感变化是:对自己的成果很满意→充满希望→感到难过→冷静下来→领悟到木工的真谛。故选A。
19.细节理解题。根据“You have learned an important lesson”和“The young man understood that carpentry was not only about making things but also about shaping the mind.”可知,这个年轻人学到了重要的一课。故选C。
20.主旨大意题。全文围绕老木匠通过打磨木板的实践教导年轻人耐心的重要性展开,重点描述教学过程而非结果。选项C“老木匠如何教导年轻人”最贴合主旨。故选C。
21.C 22.D 23.D 24.A 25.C
【导语】本文主要介绍了福建土楼的特色和文化体验。
21.细节理解题。根据“Fujian Tulou...shaped like large rings (环形). These structures are made from earth”可知,福建土楼外形呈巨大的环形,这类建筑以生土为原料建造而成,图片C符合文中描述。故选C。
22.推理判断题。根据“stand very strong against enemies”可推知,建土楼的重要原因是为了抵御敌人。故选D。
23.细节理解题。根据“At the tulou scenic area...travelers taking photos or videos with their phones or cameras. Local people...will share stories about the inside design of the tulou that have been passed down from their ancestors (祖先).”和“The owner of the workshop guides people and shows them how to place a piece of red paper.”可知,在土楼景区,游客可以拍照、拍视频,也可以学习并体验贴红纸等传统活动,还可以听当地人讲述关于土楼的故事。故选D。
24.细节理解题。根据“China’s rapid development has not given up traditional culture but has gone hand in hand with its cultural heritage (遗产), passing it on from generation to generation, Fujian Tulou is the best explanation.”可知,土楼是中国重要的文化遗产。故选A。
25.主旨大意题。通读全文可知,作者通过介绍福建土楼的特色和文化体验,旨在向读者介绍中国的传统文化。故选C。
26.B 27.D 28.A 29.D 30.C
【导语】本文讲述了阿比盖尔照顾弟弟哈利时,因下雨改玩捉迷藏,期间发现珠子并一起为妈妈制作项链,妈妈回家后惊喜开心的故事。
26.细节理解题。根据文章第二段“Abigail looked at Harry nervously and said, ‘It’s raining too hard to go outside, so what would you like to do instead Do you want to color with crayons ’”以及第四段“Abigail sighed (叹气). This was what she had worried about. ‘Come on, Harry. Please think of something you want to do.’”可知,阿比盖尔紧张地对哈利说,是因为她担心哈利会因为不能外出而感到不开心。故选B。
27.细节理解题。根据文章第七段“The floor was so dirty that she easily followed Harry’s footprints (脚印) to his hiding place behind some boxes.”可知,是脏地板上的脚印帮助阿比盖尔找到了哈利。故选D。
28.细节理解题。根据文章第一段“Abigail’s mother had to go to a meeting in the afternoon and asked her to take care of her younger brother, Harry.”可知,妈妈出去开会(c)是第一件事;根据第一段“They planned to play basketball outside, but it started to rain.”可知,开始下雨(a)是第二件事;根据第六段“She covered her eyes with her hands and started counting. When she reached fifty, she called out, ‘Ready or not Here I come!’”可知,阿比盖尔和哈利玩捉迷藏(e)是第三件事;根据第八段“As she wondered where Harry was hiding, the perfect place came into her head...when she saw beautiful beads (有孔小珠) on the floor.”可知,阿比盖尔和哈利发现了珠子(b)是第四件事;根据第十段“When their mother came home, Abigail and Harry gave her the necklace.”可知,阿比盖尔和哈利制作了一条项链(d)是第五件事。因此,正确的顺序是c-a-e-b-d。故选A。
29.细节理解题。根据文章第二段“Abigail looked at Harry nervously...”可知,阿比盖尔一开始是紧张的;根据第四段“Abigail sighed (叹气). This was what she had worried about.”可知,她接下来是担心的;根据第八段“Abigail was about to shout at him for being so careless...”可知,她差点因为哈利的粗心而生气;根据第十段“When their mother came home, Abigail and Harry gave her the necklace. ‘What a wonderful necklace!’ said their mother.”可知,最后妈妈对项链的赞美让阿比盖尔感到开心。因此,阿比盖尔的情感变化是紧张-担心-生气-开心。故选D。
30.推理判断题。根据文章第十段“‘What a wonderful necklace!’ said their mother. ‘I forgot all about my grandmother’s beads. Where did you find them ’”可知,妈妈看到项链时非常惊喜和开心。故选C。
31.G 32.A 33.F 34.D 35.C
【导语】本文主要介绍了中国中秋节与月亮相关的传统、文化意义,以及中西方对月亮的不同认知。
31.根据“When is the best time for us to enjoy the bright moon ”以及后文提到的中秋节习俗,此处应是回答赏明月的最佳时间是中秋节,选项G“当然是中秋节,它是中国最重要的节日之一。”符合语境,故选G。
32.根据“The moon, the key part of the festival, is special to most Chinese people.”可知,此处应是说明中国人对月亮的态度,选项A“我们喜欢并欣赏它。”符合语境,故选A。
33.根据“For example, ‘Beside my bed a pool of light. Is it hoarfrost (霜) on the ground ’ from Jing Ye Si...”可知,此处应是说明中国诗人将月亮与乡愁联系起来,选项F“此外,许多中国诗人将月亮与思乡之情联系在一起。”符合语境,故选F。
34.根据“The Miao minority (少数民族) in Guizhou Province has a special custom. On the night of the Mid-Autumn Festival, young people dance under the moon to find their other half.”可知,此处应是说明如今月亮对中国人仍很重要,选项D“如今,月亮对于中国人来说仍然非常重要。在西方国家,月亮也是幸福的象征”符合语境,故选D。
35.根据“In their legends, the full moon is somewhat scary to people.”可知,此处应是转折说明西方人对月亮的看法不同,选项C“然而,西方人对月亮的看法有所不同。”符合语境,故选C。
36.service
【详解】句意:这家餐馆以其高水平的服务而闻名,所以很受欢迎。“high level of”后需接名词,service“服务”,为不可数名词,故填service。
37.exactly
【详解】句意: 我确切地知道我想进入一所更好的高中。根据中文提示“确切地”及句子结构,可知此处需用副词exactly修饰动词“know”。故填exactly。
38.are proud of
【详解】句意:春节已经成为世界文化遗产,我们为此感到骄傲。根据汉语提示可知,“为……骄傲”译为be proud of,为固定短语;句子描述当前事实,应用一般现在时,主语we为复数,be动词用are。故填are proud of。
39.regret
【详解】句意:年轻时要努力奋斗,否则年老时你会懊悔。懊悔regret,接在情态动词will后,用动词原形。故填regret。
40.mistaken
【详解】句意:我叔叔已经好几次把这对双胞胎误认成彼此了。“误以为”对应的英文表达是mistake,根据“has”以及“several times”可知,句子时态为现在完成时,其结构为“has + 动词的过去分词”,mistake的过去分词是mistaken。故填mistaken。
41.medical/edical
【详解】句意:这项新的医疗技术帮助许多患者从重病中康复。根据“has helped many patients recover (康复) from serious illnesses”可推断,空格处应该跟医疗技术有关,根据“technology”和首字母提示可知,空格处表达“医学的”,填形容词medical修饰名词technology。故填medical。
42.imagining/magining
【详解】句意:我一直想象有一天中彩票会是什么样子。根据“what it would be like to win the lottery (彩票) one day”以及首字母提示可知,此处指想象的情景,imagine“想象”,keep doing sth.“一直做某事”,是固定搭配。故填imagining。
43.humorous/umorous
【详解】句意:他幽默的谈话让我们发笑,并给我们留下了深刻的印象。根据句意和首字母可知,此处指“幽默的”;humorous“幽默的”,形容词,此处作定语修饰空后的名词conversations。故填humorous。
44.educated/ducated
【详解】句意:在学校,青少年需要被教育如何礼貌待人。根据“At school”和“need to be....how to be polite to others”及首字母可知,学校是教书育人的地方,所以青少年需要被教育,educate“教育”。be后应跟动词的过去分词构成被动语态。故填educated。
45.produce/roduce
【详解】句意:这家信息技术公司一直试图自行生产最好的智能手机。根据首字母“p”以及语境“这家IT公司……最好的智能手机”可推测,此处应是“生产”的意思;“produce”意为“生产,制造”,符合题意;“try to do sth.”是固定用法,表示“尽力做某事”,所以这里用动词原形“produce”。故填produce。
46.allowed 47.for 48.only 49.who 50.day 51.stricter 52.and 53.make 54.like 55.time
【导语】本文主要讲述了中国出台一些新规定来减少儿童使用智能手机的时间,并介绍了之前的相关限制措施以及如今一些应用程序为儿童开发的特殊模式等内容。
46.句意:他们表示,年轻人不允许在晚上9:30到早上7:00使用智能手机上的大部分互联网服务。根据“young people are not...to use”以及语境可知,此处表达年轻人不被允许使用,be not allowed to do sth“不被允许做某事”,因此用allowed“允许”。故填allowed。
47.句意:与此同时,16岁至18岁的儿童每天上网时间不得超过两小时。根据“use the Internet...two hours a day”可知,此处表达使用互联网的时间长度,for+一段时间,表示持续的时间,因此用for“为了,对于”。故填for。
48.句意:8岁至15岁的儿童每天只允许上网一小时。根据“Children between 8 and 15 are allowed for...an hour a day.”以及语境可知,此处表达每天只允许上网一小时,only“仅仅,只”符合语境。故填only。
49.句意:8岁以下的儿童只能花40分钟。根据“Those children...under 8”可知,此处是一个定语从句,先行词是Those children,指人,关系词在从句中作主语,因此用who“谁”引导定语从句。故填who。
50.句意:2019年,中国政府限制儿童每天玩网络游戏的时间为90分钟。根据“the Chinese government limited (限制) 90 minutes per...on children’s online game time.”可知,此处表达每天玩网络游戏的时间,per day“每天”,因此用day“天”。故填day。
51.句意:2023年,规定更加严格了。根据“In 2023, the rules were much...Children could only play online games for one hour per day on Fridays and weekends...public holidays.”以及语境可知,与之前相比,2023年的规定更加严格了,much修饰比较级,stricter“更严格的”符合语境。故填stricter。
52.句意:孩子们只能在周五、周末和公共假期每天玩一个小时的网络游戏。根据“on Fridays and weekends...public holidays”可知,此处表示并列关系,用and“和”连接。故填and。
53.句意:如今,一些应用程序已经专门为孩子们开发了特殊模式,让他们拥有健康的上网体验。根据“just for kids to...them have a(n) healthy online experience”可知,此处表达开发特殊模式是为了让孩子们有健康的上网体验,make sb do sth“让某人做某事”,因此用make“使,让”。故填make。
54.句意:政府还希望孩子们有更多的教育活动,比如做有趣的科学实验。根据“The government also would...children to have more educational activities”以及语境可知,此处表达政府希望孩子们有更多教育活动,would like“希望,想要”,因此用like“喜欢,希望”。故填like。
55.句意:这些模式有助于减少孩子们上网的时间和他们看到的一些不好的东西。根据“cut down the...kids spend online”可知,此处表达减少孩子们上网的时间,time“时间”符合语境。故填time。
56.their 57.traditional 58.fans 59.to keep 60.helping 61.invented 62.because 63.the 64.by 65.widely
【导语】本文主要介绍了中国扇子的历史、用途及发展情况。
56.句意:在中国,夏天看到人们在街上用他们的扇子消暑是很常见的。修饰名词fans,应用they的形容词性物主代词their“他们的”。故填their。
57.句意:它在中国传统文化中也扮演着重要的角色。修饰名词culture,应用tradition的形容词形式traditional“传统的”。故填traditional。
58.句意:最早的扇子之一叫扇汗。“one of the+形容词最高级+名词复数”结构表示“最……的……之一”,故此处应用fan的复数形式fans。故填fans。
59.句意:它被绑在马车上,使人们远离强烈的阳光和降雨。根据“It was tied to a carriage...people away from the strong sunshine and rainfall.”可知,它被绑在马车上的目的是使人们远离强烈的阳光和降雨,故此处应用keep的不定式形式to keep作目的状语。故填to keep。
60.句意:事实上,直到周朝,扇子才被用来帮助人们降温。be used for doing sth.“被用来做某事”,固定搭配,故此处应用help的动名词形式helping。故填helping。
61.句意:当时,扇子通常是用鸟的羽毛制成的,汉朝时发明了竹扇和蒲扇。主语fans和动词invent之间是被动关系,结合“during the Han Dynasty”可知,此处应用一般过去时的被动语态,其结构为:was/were+过去分词,主语fans是复数,be动词用were。故填invented。
62.句意:这种扇子很快就流行起来,因为它可以很容易地折叠和携带。根据“This kind of fan soon became popular...it could be easily folded and carried.”可知,空格前后为因果关系,前果后因,故应用because“因为”引导原因状语从句。故填because。
63.句意:然而,折叠扇最好的地方是上面的画。根据“best thing”可知,此处best为形容词最高级,其前应加定冠词the。故填the。
64.句意:如果这把扇子是由一位著名艺术家画的,它可能价值连城。根据“If the fan was painted...a famous artist”可知,此处指由一位著名艺术家画的,应用介词by“被,由”。故填by。
65.句意:现在它们在国内外都广受欢迎。修饰形容词popular,应用wide的副词形式widely“广泛地”。故填widely。
66.To wake themselves up for fear of oversleeping. 67.There are four stages./Four. 68.The third stage. 69.REM sleep allows our brain to process emotions. REM sleep also helps the brain turn the new knowledge learned during the day into memories. It is easier to focus on studying the next day if we get enough REM sleep. 70.Only one, because it’s good for my health.
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了设置多个闹钟对睡眠质量的影响,并详细介绍了良好的睡眠周期及其各个阶段的特点,特别是快速眼动睡眠(REM睡眠)的重要性,最后给出了关于设置闹钟的建议。
66.根据文章第一段“People often set many alarms to wake themselves up for fear of oversleeping (睡过头).”可知,人们经常设置多个闹钟是为了防止自己睡过头。故填To wake themselves up for fear of oversleeping.
67.根据文章第二段“A good sleep happens in cycles (周期), according to Medical News Today. Each cycle has four stages.”可知,一个良好的睡眠周期有四个阶段。故填There are four stages./Four.
68.根据文章第二段“Then comes the third stage which is the deepest sleep and also the hardest for people to wake up from.”可知,第三阶段是深度睡眠阶段,人们最难从这个阶段醒来。故填The third stage.
69.根据文章第四段“REM sleep is very important because most of our dreams take place during it. This allows our brain to process emotions (情绪). REM sleep also helps the brain turn the new knowledge learned during the day into memories. When we get enough REM sleep, it is easier to focus on studying the next day, said the National Sleep Foundation of the US.”可知,快速眼动睡眠(REM睡眠)的优势在于它允许我们的大脑处理情绪,帮助大脑将白天学到的新知识转化为记忆,并且如果我们得到足够的REM睡眠,第二天更容易集中注意力学习。故填REM sleep allows our brain to process emotions. REM sleep also helps the brain turn the new knowledge learned during the day into memories. It is easier to focus on studying the next day if we get enough REM sleep.
70.根据文章最后一段“‘My general advice is that you set one alarm,’ said Alicia Roth at the Cleveland Clinic in the US. She also suggested that people try alarms that use light, not sound, to wake up, according to CNN.”可知,美国克利夫兰诊所的Alicia Roth建议人们只设置一个闹钟,并尝试使用光而不是声音来唤醒自己。故填Only one, because it’s good for my health.
71.参考范文
How do we spend our monthly pocket money
A survey shows that half of the students spend pocket money on snacks and drinks, 30% spend it on games and cartoons, and only 20% buy books.
To use money wisely, we should avoid spending too much on snacks and games. It’s better to buy books to learn and improve ourselves. We can also keep a list of what we buy and save some money each month.
Developing good spending habits now helps us in the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇图表作文;
②时态:时态主要为“一般现在时”;
③提示:文章应该包括调查结果和改进消费的意见,要适当补充,使文章内容充实;写作中适当使用连接词,使行文连贯、顺畅。
[写作步骤]
第一步,介绍所做的调查,引出调查结果;
第二步,结合消费习惯给出自己的建议;
第三步,书写总结,呼吁大家养成省钱的好习惯。
[亮点词汇]
①wisely明智地
②avoid避免
[高分句型]
①To use money wisely, we should avoid spending too much on snacks and games. (动词不定式表示目的)
②Developing good spending habits now helps us in the future. (动名词作主语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)