/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期末全真模拟培优卷冀教版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
For my brother Tim’s New Year’s resolution, he didn’t plan to improve himself. Instead, he made a different 1 . He decided to help our neighbor, Mr. Clark, who was old and lived alone.
Tim’s 2 was to visit Mr. Clark every Saturday afternoon. He planned to help with some chores, like 3 the rubbish or buying some food for him.
The first Saturday, Tim felt a little nervous (焦虑的) because 4 didn’t know Mr. Clark very well. But Mr. Clark was very 5 and welcomed him with a smile. Tim helped him 6 the garden. They worked together for an hour.
Now, Tim 7 enjoys his Saturday afternoons. He and Mr. Clark become good friends. They don’t just do chores. They also play chess and 8 stories.
Tim says this is the most 9 resolution for him. He doesn’t just make his life colorful. He also 10 a good friend. It shows that the best plans are not always for ourselves.
1.A.note B.choice C.example D.text
2.A.tool B.plan C.question D.dream
3.A.taking out B.working out C.acting out D.blowing out
4.A.he B.she C.I D.you
5.A.lazy B.honest C.shy D.friendly
6.A.from B.in C.under D.on
7.A.heavily B.suddenly C.really D.hopefully
8.A.forget B.add C.share D.connect
9.A.difficult B.expensive C.popular D.meaningful
10.A.makes B.loses C.misses D.Introduces
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
What wonderful news! On December 4th, 2024, the Spring Festival became an intangible cultural heritage (非物质文化遗产) of the world. All the Chinese feel excited about it.
The Spring Festival is a traditional festival of China. It usually comes in January or February of the year. There are twelve different names for each year. We call it “the year of dog”, “the year of tiger” and so on. 2024 is “the year of dragon”.
Before the Spring Festival, Chinese are busy cleaning and shopping. On Chinese New Year’s Eve (除夕夜), family members always get together and have a big meal. Jiaozi is one of the most traditional food in China. Usually, we put meat and vegetables in Jiaozi. Some people may put a coin (硬币) in Jiaozi. If you eat the one with the coin, you will be lucky in the new year. It’s also a tradition to set off fireworks (放烟花).
Children like the festival very much. Because they can get some lucky money from their parents. After dinner, family members sit together to watch CCTV Spring Festival Evening Party. It is an interesting and exciting show.
Chinese people celebrate the Spring Festival for 15 days. People usually wear new clothes to visit their relatives and friends. They are very happy.
11.When is the Spring Festival
A.In January or February. B.In November or December.
C.In January or December. D.In February or March.
12.Chinese people are busy ________ before the Spring Festival.
A.singing and dancing B.cooking and cleaning
C.running and swimming D.cleaning and shopping
13.________ is/are a traditional food for Chinese people on Chinese New Year’s Eve.
A.Meat B.Vegetables C.Jiaozi D.Coins
14.Who will give children lucky money according to (根据) the passage
A.Friends. B.Parents. C.Teachers. D.Classmates.
15.The passage mainly talks about ________.
A.traditional food B.how to make Jiaozi
C.the intangible cultural heritage D.Chinese Spring Festival
B
On November 28th, a great project was successfully completed in the Taklimakan Desert (塔克拉玛干沙漠). It is an amazing event in China’s history of desert control.
The desert is in Xinjiang. Known as the “Sea of Death”, it is the second-largest moving desert around the world. However, near this desert, people are working hard to stop it from getting bigger. They are building a green wall called “locking the edge” (锁边). This 3046-kilometer-long wall shows China’s great experience in environmental protection.
The project was filled with difficulties. Workers had to plant trees and grass in the sand in order to stop the sand from moving around. What’s more, they had to fight against strong winds and poor soil (土壤). They never thought about giving up and succeeded in planting billions of plants along the desert edges.
Thanks to their hard work, the environment is much better now. The project brings many benefits. First, fewer sandstorms mean cleaner air. And animals like wild camels now have more food to eat and more places to live in. Also, it offers new jobs to local people. This green wall is not just stopping the desert from growing, but also giving hope and a greener future to the whole area.
16.Where is the Taklimakan Desert
A.In Xinjiang. B.In Xizang. C.In Gansu. D.In Qinghai.
17.What is Paragraph 3 mainly about
A.When people finished locking the edge.
B.How people built the green wall.
C.What people did to fight against bad weather.
D.Why people worked on the project.
18.What does the underlined word “benefits” in Paragraph 4 probably mean
A.Accidents. B.Advantages. C.Adventures. D.Activities.
19.What does the project bring
A.Strong winds. B.Sandstorms. C.More animals. D.New jobs.
20.Which can be the best title for the passage
A.China’s Experience of Desert Control. B.The Taklimakan Desert.
C.Benefits of Desert Control. D.Taklimakan Edge-Locking Project.
C
MBTI is a personality test. Many people in China are crazy about it now. “Am I an ‘I’ person or an ‘E’ person ” They take the test to find out the answer. “I” and “E” refer to “introvert” and “extrovert”. Many people find the test helpful. It groups people into 16 types.
What type of people are you Let’s take a look at some of them.
Performer They like to have fun with things around them—food, clothes, and people. They can be singers, dancers and teachers.
Inventor (发明者型) They are clever. They like to solve new problems. They can be writers and lawyers.
Protector (保护者型) They are warm-hearted. They like to protect others. They can be doctors and nurses.
But there are also problems. Some people take the test for a second time and get different results. Some people find it hard to answer some questions. “I like watching TV by myself. But I also enjoy playing with my friends. Am I an ‘I’ or an ‘E’ ” The key problem is that the test is too black-or-white according to The Guardian. For example, someone is either an introvert or an extrovert. But many people would surely sit somewhere in the middle of these two. The test may show something you don’t know about yourself and can be a fun ice-breaking question. But that’s all it is—for fun!
21.What does “MBTI” mainly refer to
A.A kind of game. B.A personality test.
C.A new technology. D.A health check.
22.What can “I” and “E” in MBTI represent
A.“Intelligent” and “Excellent”. B.“Interesting” and “Exciting”.
C.“Introvert” and “Extrovert”. D.“Important” and “Essential”.
23.Which of the following jobs may a Performer NOT be likely to do
A. B. C. D.
24.Why do some people get different results when taking the MBTI test for a second time
A.Because the test is too long. B.Because the test is too difficult.
C.Because the test is too expensive. D.Because the test is too black-or-white.
25.What’s the writer’s opinion towards the MBTI test
A.It is completely useless. B.It is a very serious and scientific test.
C.It has some value but is mainly for fun. D.It can accurately define a person’s personality.
D
The number of people living in the rainforest is rising, but the rainforest itself is becoming smaller!
During the 20th century, huge areas of rainforests were cut down. More and more people in Brazil and Indonesia moved into rainforest areas to find land for living. Local farmers cut down trees to grow crops (庄稼). Large companies have also moved into the rainforests to develop their factories.
The problem is that the area of the rainforest is becoming smaller and smaller. Scientists say that destroying (破坏) the rainforest is ▲ the earth and should be stopped. But why Rainforest plants help to clean the air. What’s more, different parts of rainforest plants can be used to produce useful medicines and may be the key to solving serious health problems.
So how can we solve the problem Governments can make some rules to protect their panies can create jobs elsewhere, so that fewer people have to live and work in the rainforests. Farmers are encouraged to plant crops in certain areas, and this helps to stop the soil from being washed away and produces better crops.
More than half of the plants and animals that live in the rainforest can’t be found anywhere else in the world. It is important to make sure that these forests are used well and protected by people.
26.Which of the following can describe the number of people living in the rainforest
A. B. C. D.
27.Why did some people in Brazil and Indonesia move into the rainforest areas
A.To live a quiet life. B.To enjoy the fresh air.
C.To protect the rainforests. D.To search for land.
28.Which of the following can be best put in ▲
A.Saving B.describing C.harming D.finding
29.How can farmers protect the rainforest
A.By making some rules for forests. B.By planting crops in certain areas.
C.By creating jobs elsewhere. D.By producing better crops.
30.What’s the purpose of the passage
A.To ask more people to protect the rainforest.
B.To call on people to plant trees in the rainforest.
C.To ask people to learn more about the rainforest.
D.To tell funny facts about the rainforest to people.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
All young people need to develop life skills to deal with their studies, work, hobbies and social relationships successfully. 31 However, everyone can learn through practice.
Recently, East China Normal University has added two classes, “Home Cooking” and “Labor and Life”. 32 The other is about the necessary (必须的) skills and knowledge in life. Students need them to complete life’s daily tasks.
33 We also need to learn these common life skills. In fact, learning comes from life and also needs an understanding of life. Cooking meals is a basic life skill that also shows a person’s love for life. Tidying up (整理) one’s room is more than the process (过程) of doing housework. 34
An all-round education should not only focus (关注) on students’ test scores. 35 Opening these two classes can not only develop students’ interest for learning but also make students better understand and enjoy life.
A.One teaches students how to cook daily dishes.
B.No one is born with these skills.
C.Junior school students should have 8 to 9 hours of sleep every night.
D.As middle school students, we can’t only do well in class.
E.Parents should help children develop a good living habit.
F.It is also a process of organizing oneself.
G.It should also help students achieve all-round development.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.The old lady is very (善解人意的), and we all like her.
37.I can’t come to your house. I have to (准备) for an exam.
38.Last week, my friends came to visit me. I (招待) them with a delicious meal.
39.She asked me why I was late. The (原因) was that there was something wrong with my bike.
40.What a (惊奇)! We won the football match last night.
41.The plastic bags are h to the environment.
42.He didn’t study hard. As a r , he failed the exam.
43.Online shopping has some a . One of them is that we can shop without going out.
44.We feel c of winning the match because we train hard.
45.It is a good year for farmers of this village, for they have good h of all the crops they grew.
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
housework shape favorite result teach important special future think before lucky
In China, many students spend much of their time on their studies, and don’t help with housework at home. As a 46 , they lose basic (基本的) skills (技能).
47 , things are changing. Last year, many schools began 48 students life skills. Guangming Middle School in Sichuan set up some farming clubs. Students there learnt to plant vegetables. “At first, I 49 I could only learn to grow some vegetables here, but in fact, I learned a lot about vegetables,” said Chen Jia, a girl at the school.
In Hope Middle School, students have a 50 life skill class: they learn to make dumplings in different kinds of 51 . Many students like the class. “I couldn’t make dumplings 52 , but now I am good at doing it. I really love my life skill class. It’s my 53 class,” Zhang Yan, a boy at the school, said.
In fact, learning life skills is as 54 as learning Chinese and math, because it helps us to prepare for our 55 life. Boys and girls, do you help your parents do 56 at home If not, you should get started now.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面的短文, 用括号内所给动词的适当形式填空(必要时可加情态动词或助动词)。
A boy in his early teens called a number and started to speak with his hand partially (部分地) over the phone. He wanted to change the tone (语气) of his voice. While all this was happening, a man nearby 57 (watch) and listening with great interest.
“Lady, ________ you 58 (give) me a job cutting your lawn (草坪) ”
“Sorry. I have already had someone to cut my lawn,” answered the woman at the other end of the phone.
“Lady, I will cut your lawn for half the price.”
“A patient boy 59 (work) for me now. I’m very satisfied (满意的) with him.”
The boy said, “Lady, I 60 (sweep) the floor and the stairs (楼梯) of your house for free in 2 hours.”
“No, thank you,”
With a smile on his face, the young boy 61 (thank) the lady and hung up the phone. The man then walked over to the boy and said, “Son, I like your attitude (态度). I’d like 62 (offer) you a job.”
“No, thanks.” Said the boy.
“But you 63 (look) for a job, aren’t you ”
“No, sir,” answered the boy. I was just checking on my performance at the job. I 64 (be) the one who cuts that lady’s lawn! I ________ just 65 (work) for a few days.”
The man was really surprised at 66 (hear) such a fact.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读并回答问题
UNESCO added “Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration (庆祝) of the traditional New Year” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录) on December 4, 2024.
The Chinese Spring Festival is also called Lunar (农历) New Year. It starts on the first day of the Chinese lunar calendar and ends with the Lantern Festival. The celebrations last for 15 days. What do people do during the Spring Festival
Here are some activities. First, people use red things and fireworks to scare away “Nian”, which is a very fierce monster (猛兽) in Chinese folk stories. Second, people always buy new clothes, especially for kids. Then, they put up couplets on both sides of the front doors. They also put up the Chinese character “Fu” in the middle of the door and paper-cut pictures on the windows. The most important thing is that dumplings and the family reunion dinner are a must. There are many kinds of special dishes. But among all the dishes, fish is always on the table, which symbolizes (象征) a rich year and good luck.
These traditional celebrations and activities have been passed down from our grandparents and parents. People in China, Asia and all over the world do the same things. They let more and more people know about the great Spring Festival and feel its special magic.
根据上面短文的内容回答问题。(每小题答案不超过6个单词)
67.When was the Spring Festival added to the intangible Cultural Heritage list
68.How long do the Spring Festival’s celebrations last
69.What scares away “Nian”
70.Where do people put up the Chinese character “Fu”
71.What activity do you do to celebrate Spring Festival
书面表达(共1题;满分25分)
72.假如你是李华,上周末你去了健身公园玩,看到了公园存在的环境问题,引发了你的一些思考。请你写一封英文建议信给环境保护协会,要点如下:
1.描述公园的自然环境(如花草、树木、旁边的河流等)。
2.指出存在的环境问题(如乱扔垃圾、践踏草地等)。
3.谈谈你对保护公园环境的想法。
注意:1.内容必须包含上面的所有信息;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.文中不得透露个人信息;
4.词数80词左右(短文开头已给出,不计入总词数)。
参考词汇:place放置; rubbish bin垃圾桶; damage损坏
Dear chairperson,
Last weekend, I visited the Fitness Park.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.A 4.A 5.D 6.B 7.C 8.C 9.D 10.A
【导语】本文主要介绍了蒂姆的新年决心。他通过帮助一位独居的老人,不仅让自己的生活丰富多彩,还交到了一个好朋友。
1.句意:相反,他做出了不同的选择。
note便条;choice选择;example例子;text文本。根据“For my brother Tim’s New Year’s resolution, he didn’t plan to improve himself.”可知,对于新年的决心,蒂姆没有计划提高,他做出了不同的选择。故选B。
2.句意:蒂姆的计划是每周六下午去拜访克拉克先生。
tool工具;plan计划;question问题;dream梦想。根据“He planned to help with some chores”可知,此处是在说蒂姆的计划。故选B。
3.句意:他计划帮他做些家务,比如倒垃圾或给他买些食物。
taking out带走;working out解答;acting out实行;blowing out吹灭。根据“He planned to help with some chores”和“the rubbish”可知,蒂姆计划做些家务,对应的应该是倒垃圾。故选A。
4.句意:第一个星期六,蒂姆感到有点紧张,因为他不太了解克拉克先生。
he他;she她;I我;you你。根据“Tim felt a little nervous”可知,此句是说蒂姆不太了解克拉克先生,应用代词he。故选A。
5.句意:但是克拉克先生非常友好,微笑着欢迎他。
lazy懒惰的;honest诚实的;shy害羞的;friendly友好的。根据“and welcomed him with a smile”可知,克拉克先生对他微笑,应该是很友好。故选D。
6.句意:蒂姆在花园里帮助他。
from从;in在……里;under在……下面;on在……上面。根据“They worked together for an hour.”和“garden”可知,此处是说蒂姆在花园里帮助他干活。故选B。
7.句意:现在,蒂姆真的很享受他的星期六下午。
heavily严重地;suddenly突然;really真的;hopefully有希望地。根据“He and Mr. Clark become good friends.”可知,两个人成为了好朋友,应该是说蒂姆享受他的周六下午。故选C。
8.句意:他们还下棋,分享故事。
forget忘记;add增添;share分享;connect连接。根据“They don’t just do chores.”和“stories”可知,他们不仅做一些家务,还分享故事。故选C。
9.句意:蒂姆说这对他来说是最有意义的决心。
difficult困难的;expensive贵的;popular流行的;meaningful有意义的。根据“He doesn’t just make his life colorful.”可知,他的这个决心不仅让他的生活丰富多彩,还有其他好处,应该是很有意义。故选D。
10.句意:他也交了一个好朋友。
makes制作;loses失去;misses错过;Introduces介绍。根据“He also...”和句中“a good friend”可知,此句是说他还交到了一个好朋友。make a good friend“交到一个好朋友”,固定短语。故选A。
11.A 12.D 13.C 14.B 15.D
【导语】本文全面介绍了春节的文化意义、传统习俗和庆祝方式,展现了春节作为中国重要传统节日的独特魅力。
11.细节理解题。根据“The Spring Festival is a traditional festival of China. It usually comes in January or February of the year.”可知,春节通常在一月或二月。故选A。
12.细节理解题。根据“Before the Spring Festival, Chinese are busy cleaning and shopping.”可知,春节前中国人忙着打扫和购物。故选D。
13.细节理解题。根据“On Chinese New Year’s Eve (除夕夜), family members always get together and have a big meal. Jiaozi is one of the most traditional food in China.”可知,饺子是中国人在除夕夜的传统食物之一。故选C。
14.细节理解题。根据“Children like the festival very much. Because they can get some lucky money from their parents.”可知,孩子们可以从父母那里得到压岁钱。故选B。
15.主旨大意题。根据文章内容可知,本文主要介绍了中国的春节,包括春节的时间、节前准备、除夕夜的习俗、孩子们的活动以及春节的庆祝时长等。故选D。
16.A 17.B 18.B 19.D 20.D
【导语】本文介绍了中国在塔克拉玛干沙漠实施的“锁边”生态工程,包括其背景、面临的挑战、成果及带来的益处。
16.细节理解题。根据第二段“The desert is in Xinjiang.”可知,塔克拉玛干沙漠位于新疆。故选A。
17.主旨大意题。第三段主要描述了工人们如何在沙漠边缘种植草木以固定沙土,以及他们与强风和贫瘠土壤作斗争的过程,即如何建造绿色长城。故选B。
18.词句猜测题。根据第四段“The project brings many benefits.”以及下文列举的“fewer sandstorms”(更少的沙尘暴)、“more food to eat”(更多食物)、“new jobs”(新工作)等积极影响可知,“benefits”意为“益处,好处”。故选B。
19.细节理解题。根据第四段“it offers new jobs to local people”可知,该项目带来了新的工作岗位。故选D。
20.主旨大意题。全文围绕塔克拉玛干沙漠的“锁边”工程展开,介绍了其位置、建设过程、面临的困难以及带来的益处,因此最佳标题为“塔克拉玛干锁边工程”。故选D。
21.B 22.C 23.C 24.D 25.C
【导语】本文主要介绍了MBTI作为一种性格测试在中国受到许多人的追捧,人们通过测试了解自己是“I”型(内向型)还是“E”型(外向型),该测试将人分为16种类型,还介绍了一些类型的特点,同时也指出了测试存在的问题,最后表明测试虽有一定作用但主要是为了娱乐。
21.细节理解题。根据“MBTI is a personality test.”可知,MBTI主要指的是一种性格测试。故选B。
22.细节理解题。根据“‘I’ and ‘E’ refer to ‘introvert’ and ‘extrovert’.”可知,“I”和“E”代表“内向”和“外向”。故选C。
23.推理判断题。根据“ Performer They like to have fun with things around them—food, clothes, and people. They can be singers, dancers and teachers.”可知,表演者喜欢和周围的事物玩乐,他们可以是歌手、舞者和老师,C选项“作家”不在此列。故选C。
24.细节理解题。根据“Some people take the test for a second time and get different results.”以及“The key problem is that the test is too black-or-white according to The Guardian.”可知,有些人第二次参加MBTI测试得到不同结果是因为测试过于非黑即白。故选D。
25.观点态度题。根据“The test may show something you don’t know about yourself and can be a fun ice - breaking question. But that’s all it is—for fun!”可知,作者认为MBTI测试有一些价值,但主要是为了娱乐。故选C。
26.A 27.D 28.C 29.B 30.A
【导语】本文是一篇说明文,讲述雨林人口上升但面积缩小,分析原因、危害并给出保护办法,呼吁人们保护雨林。
26.细节理解题。根据文章第一段“The number of people living in the rainforest is rising...”可知,生活在雨林中的人口数量在上升。故选A。
27.细节理解题。根据文章第二段“More and more people in Brazil and Indonesia moved into rainforest areas to find land for living.”可知,巴西和印度尼西亚越来越多的人搬进雨林地区是为了寻找生活用地。故选D。
28.推理判断题。根据文章第三段“Rainforest plants help to clean the air. What’s more, different parts of rainforest plants can be used to produce useful medicines and may be the key to solving serious health problems.”可知,雨林植物有助于清洁空气,而且雨林植物的不同部分可以用来生产有用的药物,可能是解决严重健康问题的关键,所以破坏雨林是对地球有害的,应该被阻止。“harming”表示“伤害,损害”,符合语境。故选C。
29.细节理解题。根据文章第四段“Farmers are encouraged to plant crops in certain areas, and this helps to stop the soil from being washed away and produces better crops.”可知,农民被鼓励在特定区域种植庄稼,这有助于阻止土壤被冲走,并能产出更好的庄稼,也就是农民可以通过在特定区域种植庄稼来保护雨林。故选B。
30.主旨大意题。文章先阐述了雨林面临的问题,即人口增加导致雨林面积缩小,接着说明了破坏雨林的危害,最后提出了保护雨林的办法,整体目的是呼吁更多人来保护雨林。故选A。
31.B 32.A 33.D 34.F 35.G
【导语】本文讨论了生活技能的重要性,并介绍了华东师范大学开设的“家常烹饪”和“劳动与生活”课程,强调了全面教育应关注学生的全面发展。
31.根据“All young people need to develop life skills to deal with their studies, work, hobbies and social relationships successfully. ... However, everyone can learn through practice.”可知,生活技能并非天生,但可以通过实践学习,B选项“没有人天生就具备这些技能。”解释了前文,符合逻辑。故选B。
32.根据“Recently, East China Normal University has added two classes, ‘Home Cooking’ and ‘Labor and Life’... The other is about the necessary (必须的) skills and knowledge in life.”可知,介绍两门课程的内容,A选项“一门教学生如何烹饪日常菜肴。”说明了“家常烹饪”课的内容,符合语境。故选A。
33.根据“We also need to learn these common life skills. In fact, learning comes from life and also needs an understanding of life.”可知,中学生也需要学习生活技能,D选项“作为中学生,我们不能只擅长课堂学习。”引出中学生学习生活技能的必要性,符合段落开头。故选D。
34.根据“Tidying up (整理) one’s room is more than the process (过程) of doing housework.”可知,整理房间不仅是家务,F选项“它也是一个自我组织的过程。”进一步说明了其意义,符合逻辑。故选F。
35.根据“An all-round education should not only focus (关注) on students’ test scores...Opening these two classes can not only develop students’ interest for learning but also make students better understand and enjoy life.”可知,全面教育应促进学生全面发展,G选项“它也应该使学生得到全面发展。”概括了全面教育的目标,符合段落内容。故选G。
36.understanding
【详解】句意:这位老太太非常善解人意,我们都喜欢她。根据汉语提示可知,understanding“善解人意的”,形容词,在句中作表语。故填understanding。
37.prepare
【详解】句意:我不能去你家了。我得为考试做准备。根据“have to”可知,其后需接动词原形,表示“不得不做某事”。“准备”对应的英文单词是prepare,动词词性,符合语法规则和语境。故填prepare。
38.served
【详解】句意:上周,我的朋友们来看望我。我用一顿美餐招待了他们。根据所给汉语提示以及“Last week…with a delicious meal”可知,此处指给客人端上食物进行招待。serve意为“招待;侍候”,serve sb. with sth是固定搭配,意为“用……招待某人”。根据时间状语Last week可知,句子时态为一般过去时,动词应用过去式。故填served。
39.reason
【详解】句意:她问我为什么迟到。原因是我的自行车出了点问题。根据中文提示“原因”,对应的英文单词是“reason”;结合后文“was”可知,此处用名词单数形式即可。故填reason。
40.surprise
【详解】句意:太惊喜了!我们昨晚赢了足球比赛。“What a + 名词”是感叹句的常用结构,“惊奇”对应的名词是“surprise”,此处用单数形式符合结构要求。故填surprise。
41.(h)armful
【详解】句意:塑料袋对环境有害。根据“The plastic bags are”以及首字母提示,此处指塑料袋对环境有害,harmful“有害的”,作表语。故填(h)armful。
42.(r)esult
【详解】句意:他没有努力学习,结果他考试不及格。根据“He didn’t study hard”可知,不努力学习的结果是考试不及格,as a result“结果”。故填(r)esult。
43.(a)dvantages
【详解】句意:线上购物有一些优点。其中之一就是我们不必出去就可以购物。根据首字母提示和“we can shop without going out.”可知,足不出户购物是线上购物的优点。名词advantage“优点”,符合语境,需用复数形式。故填(a)dvantages。
44.(c)onfident
【详解】句意:我们感到有信心能赢得比赛,因为我们训练得很刻苦。空处位于系动词“feel”后,填形容词作表语。根据“because we train hard”和首字母提示可知,由于训练得很刻苦,所以有信心赢得比赛。confident“有信心的”,形容词。故填(c)onfident。
45.(h)arvests
【详解】句意:对这个村的农民来说,今年是个好年景,因为他们种植的所有庄稼都获得了丰收。根据“It is a good year for farmers of this village”可知,庄稼丰收了,harvest“收成”,可数名词,good harvests“丰收”。故填(h)arvests。
46.result 47.Luckily 48.to teach 49.thought 50.special 51.shapes 52.before 53.favorite 54.important 55.future 56.housework
【导语】本文主要讲述了中国学生因过度专注于学习而缺乏基本生活技能,但近年来学校开始重视生活技能教育,通过开设相关课程帮助学生掌握实用技能。
46.句意:因此,他们失去了基本的生活技能。根据“In China, many students spend much of their time on their studies, and don’t help with housework at home. As a...they lose basic (基本的) skills (技能).”可知,这两句是因果关系,后句说明了学生因不参与家务劳动而导致的后果。as a result意为“因此”,符合语境。故填result。
47.句意:幸运的是,情况正在发生变化。根据后文描述可知,学生通过生活技能教育掌握了实用技能,这是一件幸运的事,结合空格处在句中的位置可知,空格处应填lucky的副词形式luckily“幸运的是”,用于修饰整个句子,句首单词首字母需大写。故填Luckily。
48.句意:去年,许多学校开始教授学生生活技能。根据备选词汇和“began...students life skills”可知,此处表示开始教授生活技能。动词teach“教授”符合语境,结合短语begin to do sth.“开始做某事”可知,空格处应填动词不定式to teach。故填to teach。
49.句意:起初,我以为我只能在这里学会种植一些蔬菜,但事实上,我学到了很多关于蔬菜的知识。根据“At first, I...I could only learn to grow some vegetables here”可知,时态是一般过去时,空格处是主句的谓语动词,结合备选词汇,动词think“认为”的过去式thought符合语境。故填thought。
50.句意:在希望中学,学生们有一门特别的生活技能课:他们学习制作不同形状的饺子。根据“a...life skill class”可知,空格处缺少形容词修饰名词短语life skill class,结合备选词汇,形容词special“特别的”符合语境。故填special。
51.句意:在希望中学,学生们有一门特别的生活技能课:他们学习制作不同形状的饺子。different kinds of后接可数名词的复数形式,结合备选词汇,名词shape“形状”的复数形式shapes符合语境,此处指不同形状的饺子。故填shapes。
52.句意:我以前不会包饺子,但现在我做得很好。根据备选词汇和后文“now I am good at doing it”可推知,“我”以前不会包饺子。副词before“以前”符合语境。故填before。
53.句意:这是我最喜欢的课。根据备选词汇和前文“I really love my life skill class.”可推知,生活技能课是“我”最喜欢的课。形容词favorite“最喜欢的”符合语境。故填favorite。
54.句意:事实上,学习生活技能和学语文数学一样重要,因为它帮助我们为未来生活做准备。空格处缺少形容词作表语,结合备选词汇,形容词important“重要的”符合语境,表示学习生活技能和学语文数学一样重要。故填important。
55.句意:事实上,学习生活技能和学语文数学一样重要,因为它帮助我们为未来生活做准备。根据备选词汇和“prepare for our...life”可知,此处表示为未来生活做准备。形容词future“未来的”符合语境。故填future。
56.句意:孩子们,你们在家帮父母做家务吗?do housework意为“做家务”,此处表示帮助父母做家务。故填housework。
57.was watching 58.can;give 59.is working 60.will sweep 61.thanked 62.to offer 63.are looking 64.am 65.have;worked 66.hearing
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了一个男孩给一位女士打电话,请求为她修草坪,但是这位女士已经雇佣了一个人,所以拒绝了他。商店的主人听到了男孩的谈话,觉得男孩的工作态度很好,所以想要给他提供一个工作,但是这个男孩却说他就是那个女士雇佣的人。
57.句意:当这一切发生时,附近一名男子正饶有兴致地观望着。根据“While all this was happening, a man nearby…and listening with great interest.”可知,描述过去某个持续进行的动作,需用过去进行时,主语为单数,be动词用was。故填was watching。
58.句意:女士,您能给我一份修剪草坪的工作吗?根据“‘Lady, …you…me a job cutting your lawn (草坪) ’可知,此处委婉请求问是否能给一份修剪草坪的工作,情态动词can用于一般疑问句可表示请求,后面动词give用原形。故填can;give。
59.句意:现在有一个耐心的男孩在为我工作。根据“‘A patient boy…for me now. I’m very satisfied (满意的) with him.’”可知,应该是此时正有一个耐心的男孩在为我工作,并且很满意,所以此处应用现在进行时态,主语是单数,be动词用is。故填is working。
60.句意:女士,我可以在两小时内免费为您打扫地板和楼梯。根据“‘Lady, I…the floor and the stairs ( 楼梯 ) of your house for free in 2 hours.’”可知,此处在谈论未来可以免费为她打扫地板和楼梯,需在动词前用“will”表达意愿或承诺。故填will sweep。
61.句意:男孩面带微笑感谢了那位女士,然后挂断了电话。根据“With a smile on his face, the young boy…the lady and hung up the phone.”可知,此处描述过去接连发生的动作,需用一般过去时,动词用过去式。故填thanked。
62.句意:我想为你提供一份工作。根据“‘I’d like …you a job.’”可知,“would like to do”为固定搭配,表示意愿,所以动词前加动词不定式to。故填to offer。
63.句意:但你不是在找工作吗?根据“‘But you…for a job, aren’t you ’”可知,反义疑问句的前半部分需与后半部分时态一致(aren’t you),且表示当前状态,同样用现在进行时,主语是you,be动词用are。故填are looking。
64.句意:我就是那位为她修剪草坪的人!根据“‘I…the one who cuts that lady’s lawn!’”可知,陈述当前身份,需用一般现在时,主语为“I”,be动词用am。故填am。
65.句意:我才刚工作了几天。根据“‘I…just…for a few days.’”可知,强调动作从过去持续至今且刚刚发生,需用现在完成时,“have/has just done”为常见结构,主语不是单数第三人称,所以用have worked。故填have;worked。
66.句意:听到这样的事实,男子感到非常惊讶。根据“The man was really surprised at…such a fact.”可知,此处动词位于介词at后,动词需用动名词形式。故填hearing。
67.On December 4, 2024. 68.For 15 days. 69.Red things and fireworks. 70.In the middle of the door. 71.Have a family reunion dinner./Get red packets.
【导语】本文是一篇说明文,介绍了春节于2024年被列入联合国非遗名录,解释了其农历新年的别称、15天的庆祝时长,并详细描述了贴春联、放鞭炮、吃团圆饭等传统习俗及其文化寓意,展现了春节在中国乃至全球的文化影响力。
67.根据“UNESCO added ‘Spring Festival…’ to the Representative List…on December 4, 2024.”可知,春节被列入非遗名录的时间是2024年12月4 日,故填On December 4, 2024.
68.根据“The celebrations last for 15 days.”可知,春节庆祝活动持续 15 天,故填For 15 days.
69.根据“people use red things and fireworks to scare away ‘Nian’”可知,吓跑年兽的是红色物品和烟花,故填Red things and fireworks.
70.根据“They also put up the Chinese character ‘Fu’ in the middle of the door”可知,福字贴在门中间,故填In the middle of the door.
71.回答合理即可。参考答案:Have a family reunion dinner./Get red packets.
72.例文
Dear chairperson,
Last weekend, I visited the Fitness Park. It’s a beautiful place with many flowers, green trees and a clear river nearby. People enjoy exercising and relaxing there.
However, I saw some problems. Some people place their rubbish everywhere, not in the rubbish bins. Also, some people step on the grass, which can damage the plants. This makes the park dirty and harms the environment.
I think we should do something. First, we need more rubbish bins and signs to tell people to keep the park clean. Second, everyone should remember not to step on the grass.
Yours sincerely,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”和“一般过去时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,描述公园的自然环境;
第二步,根据题干的要点,指出存在的环境问题;
第三步,谈谈自己对保护公园环境的想法。
[亮点词汇]
①enjoy doing sth喜欢做某事
②step on踩在……上
[高分句型]
①Also, some people step on the grass, which can damage the plants.(非限制性定语从句)
②I think we should do something.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)