(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语冀教版(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语冀教版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 66.0KB
资源类型 试卷
版本资源 冀教版
科目 英语
更新时间 2025-12-23 21:36:07

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期末全真模拟培优卷冀教版
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Li Zixuan is a junior middle school student. He has had many dreams since he was little. But as time goes by, some new dreams have 1 and some old ones have disappeared.
However, only one dream is still in his mind.
Li Zixuan says that when he was a child, he 2 rockets and spaceships. At first, he didn’t know what they were. From his father, he knew that scientists make rockets to carry things into space, and spaceships are used to carry people through space. From then on, he has had a real 3 in space. Every time he sees beautiful stars and the moon in the sky at night, he gets very 4 . He is always dreaming that he can fly to space to look at the earth one day. His mother knows about his dream and often 5 him.
In school, Li Zixuan learnt that the first man flew into space in 1961 and later, more astronauts 6 in traveling into space. Some astronauts even landed on the moon. His teacher always encourages him to learn more. He knows not everyone has a 7 to travel into space. He must prepare for it well. More importantly, before he can fly to space, he must be trained 8 . It needs hard work and a long time.
Li Zixuan knows it’s not easy to achieve his dream, but he 9 to try his best. He says, “I’ve had this dream for many years. It has brought me a lot of joy and always gives me power. Even if it doesn’t come true in the end, I won’t be 10 .”
1.A.appeared B.lost C.changed D.remained
2.A.heard about B.learnt from C.built up D.drove away
3.A.ability B.advantage C.confidence D.interest
4.A.bored B.anxious C.excited D.afraid
5.A.accepts B.doubts C.refuses D.encourages
6.A.succeeded B.tried C.failed D.risked
7.A.dream B.duty C.chance D.plan
8.A.quickly B.specially C.exactly D.carelessly
9.A.caused B.hated C.hoped D.decided
10.A.pleased B.worried C.sorry D.relaxed
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Time to let go!
When I asked my mum and dad if I could go to Kavos with some of my friends for a week, the last thing I thought they would say was “yes”. “There is nothing to discuss,” my dad barked, “Of course you can’t. My girl, you are too young to travel without the presence (在场) of an adult. It’s completely out of question.” My mum just went on and on about all of the possible dangers. So I tried to change their minds. I told them,“If you were worried about the possibility of me falling off a wall and dying in Kavos, then why weren’t you also worried about the possibility of the same thing happening to me here in London ”.
Finally, they agreed—unwillingly. My mum took me to the airport. I had to fly because my friends had flown out the day before. I arrived at the hotel and met my friends at 6 a. m., after a long night of flying.
After having left my luggage in my room, I explored the attractions with my friends. Everyone spoke English and everywhere looked like a cheap American film set. It was just what we all needed after a long year of busy study.
I promised my parents I wouldn’t go out every night. But once you’re there, it just can’t be helped. Every one of us wanted to make the most of our week of freedom. To be honest, I think we did get a bit too crazy.
I still wonder if my parents were happy with their decision. But I did have a wonderful holiday. I think the experience should make my parents realize that it is time for them to let go. I got home safely at last. So did my friends. Now I’m talking with my mum about a similar journey next year. She is speechless for a moment, then she cries, “My alarm bells (警钟) have already started ringing.”
11.The underlined phrase “out of question” probably means ________.
A.acceptable B.different C.impossible D.unnecessary
12.The best choice for ______ in Paragraph 2 is “________”.
A.again B.alone C.anyway D.already
13.Where did the writer meet her friends after she arrived in Kavos
A.At the airport. B.At home. C.At a tourist attraction. D.At the hotel.
14.What can you infer(推论) according to Paragraph 4
A.The writer didn’t keep her promise while travelling.
B.The writer didn’t go outside when she was in Kavos.
C.Something went wrong when the writer was in Kavos.
D.The writer and her classmates didn’t enjoy freedom in London.
15.We can learn from the underlined sentence in the last paragraph that the writer’s mom ________.
A.now encourages teenagers to travel freely without their parents
B.believes it’s useful to warn teenagers about the danger they might face
C.is glad to allow the writer to travel again without the presence of an adult
D.still worries about the writer’s safety even after she’s returned from a successful trip
B
In Britain, people celebrate Boxing Day on December 26th, which is the following day after Christmas Day. However, strictly speaking, Boxing Day is the first weekday after Christmas. Like Christmas Day, Boxing Day is a public holiday. This means it’s a non-working day in the whole Britain. When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.
The exact origin (起源) of the holiday is unclear. One of the thoughts is that during the Middle Ages, when great sailing (航行) ships were setting off to discover new land, a priest (神父) placed a Christmas Box on each ship. Those sailors who wanted a safe return would drop money into the box. It was sealed up and kept on board until the ship came home safely. Then the box was handed over to the priest in the exchange for the saying of a mass of thanks for the success of the sailing. The priest wouldn’t open it to share the money with the poor until Christmas.
One more thought is about the “Alms Box” placed in every church on Christmas Day. Worshippers (做礼拜的人) put gifts for the poor into it. These boxes were always opened the day after Christmas. That is why that day became know as Boxing Day.
Today, many businesses, organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating (捐赠) their time, services and money to Aid Food Banks, providing gifts for the poor, or helping families in need. Besides, spending time with family and shopping are popular Boxing Day activities now.
根据材料内容选择最佳答案。
16.When will people celebrate Boxing Day if Christmas Day is on a Saturday
A.On December 25th. B.On December 26th.
C.On December 27th. D.On December 28th.
17.Why did the sailors drop money into the Christmas Box
A.Because they wanted to save the poor.
B.Because they wanted to pay for the priest.
C.Because they wanted to discover new land.
D.Because they wanted to pray for sailing safely.
18.What does the underlined phrase “sealed up” mean
A.密封 B.悬挂 C.归还 D.传递
19.Which activity can’t show the traditional spirit of Boxing Day
A.Offering gifts to the poor. B.Supporting families in need.
C.Spending time with family. D.Giving money to Aid Food Banks.
20.What’s the purpose of this passage
A.To praise the kindness of priests. B.To introduce the origins of Boxing Day.
C.T o call on people to help the poor. D.To compare Boxing Day with Christmas Day.
C
Different countries have different greeting customs (习俗). Now let’s read this article to know more about the greeting customs in different cultures.
France French people greet each other with a handshake, but close friends kiss each other on both cheeks (面颊) when they meet. They do this when meeting and before leaving.
Korea In Korea, it is a sign of respect for people to bow when greeting each other. In Korea, a bow is followed by a handshake. However, Korean women do not shake hands with Western men. Instead, they bow slightly (稍微).
Brazil Kissing women on the cheek is a common way of greeting. In a formal situation, a handshake is often done to show respect. Men should shake hands before and after meeting, and once they have become familiar (熟悉的) with each other, a light hug (拥抱) is often given to each other.
Ghana In a social situation, it’s polite to greet everyone in the room. A handshake is used in greeting, and the palm (手掌) must directly touch the palm of the other. It’s considered impolite to touch the back of the hand.
根据材料内容选择最佳答案。
21.Where do two close French friends kiss each other when they meet
A.On the eye. B.On the arm. C.On the palm. D.On the cheek.
22.What do we know about people in Ghana
A.Friends can give a light hug to each other.
B.It’s impolite to touch the back of the hand.
C.People can give a nod or a handshake to others.
D.Family members can greet each other with a kiss.
23.What do Brazilian men do before and after meeting
A.Bow to each other. B.Press the palm.
C.Shake hands D.Kiss each other.
24.What’s the text mainly about
A.Different food in different cultures. B.How people greet in different countries.
C.Men and women greet people in different ways. D.Where you can go traveling.
25.In which part of a magazine can you read the text
A.Customs and Cultures. B.Science and Technology.
C.Healthy Life. D.Animal World.
D
September 10 is Teachers’ Day in China, a special day to show respect for teachers. Let’s take a look at the lives of three well-known teachers who have made a big difference.
Confucius
Known as the first teacher in China, Confucius spent most of his life teaching and helping students solve problems. He had his own ideas about education. He was also the founder of Confucianism and private schools in China.
Du Lan
On October lst, 1949, Du Lan raised the first five-star red flag in Hou Kong Middle School. Since then, the school has held the national flag-raising ceremony every year on the school anniversary (校庆) and the National Day. On the day of Macao’s return to China, 87-year-old Du Lan raised the national flag, passing on her love for the country to the children of the school. In the past 24 years since the return of Macao to China, a flag-raising ceremony has been held every Monday.
Zhang Guimei
Zhang Guimei is the headteacher of Huaping Senior High School for Girls in southwest China’s Yunnan province. The school offers free education to girls from poor families. More than 2,000 girls from the school have gone to university.
The three teachers are all great teachers. What do you think of your teachers On Teachers’ Day, don’t forget to send best wishes to them.
根据短文内容,选择最佳答案。
26.What does the passage mainly talk about
A.Lives of three well-known teachers. B.How to show respect for teachers.
C.Differences of three teachers. D.How to be a great teacher.
27.Who is known as the first teacher in China
A.Du Lan. B.Zhang Guimei. C.Confucius. D.None of the above.
28.When did Du Lan raise the first national flag in Hou Kong Middle School
A.On the first Teachers’ Day. B.On the day of Macao’s return to China.
C.On the school anniversary. D.On October 1st, 1949.
29.How many girls from Huaping Senior High School for Girls have gone to university
A.Less than 200. B.More than 2000. C.More than 200. D.Less than 2000.
30.What do all three teachers have in common
A.They all raised the national flag. B.They are founders of private schools.
C.They all offer free education to students. D.They all did important things for education.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Problems between parents and children are common. If you need to improve your relationship with your parents, you are not alone. To develop a better relationship with your parents, you should change how you think and do things. 31 .
Act first. Don’t wait for your parents to try to improve the relationship. You should take action first.
Be thankful to your parents. Think about everything that your parents have done for you. You are sure to feel thankful to them. 32 . Give them a nice gift or do some housework without being asked. They will be happy with you for these actions.
33 . Talk to your parents about things that you care about and your feelings about these things. Often talk to them, 34 . If so, it’s easy for them to discuss things that you are interested in and develop the relationship.
Accept that your parents are different. They grow up in a different situation with different technologies. 35 . Try to remind them of any problem in their relationships with their parents because of these differences. Use this information when you talk to your parents to improve your relationship with them.
A.and your parents can understand you better
B.Be brave and hard-working
C.Show your thanks with your actions
D.Here is some advice for you
E.So they think in a different way
F.Be open and honest
G.it is necessary to ask the teacher for help
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Tom tried his best to (使适应) himself to the new school.
37.During the COVID-19 outbreak, China has provided much (医疗的) support for other countries.
38.There are many (宝贵的) things in the world, such as friendship, love and duty.
39.You should be careful when making a (承诺).
40.Mr. Zhang is (幽默的), so we all like to talk with him.
41.Exchange students often find it hard to learn how to b well at the dinner table.
42.Don’t forget to write down the c answers next to the mistakes.
43.Teenagers should be allowed to e their own ideas freely at home.
44.To practice her pronunciation, Li Ping often reads the textbook a .
45.She decided to have a third try w she would succeed or not.
请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
cup surprised different stop but smoke feel have gift tell country make
In the eyes of many foreigners, Chinese people are the best hosts and the worst guests. And Western hosts sometimes look rude (粗鲁的) in the eyes of Chinese guests too. That’s because the guest-host relationship in China is 46 from that in some Western countries.
Whenever I enter a Chinese home, there is always fruit on the table for me, and there is always someone bringing me a 47 of tea or water. 48 in the West, the hosts always do things in their own way.
My wife’s mother is Chinese and she doesn’t smoke. When I see some of her guests smoking in her house, as a non-smoker, I 49 unhappy. Usually I want to 50 them directly, but in China, a good host does not do that. In most North American homes, if you are a guest, and the hosts are non-smokers, you should not smoke in their house. At the very least, you should ask, “Is it OK if I smoke here ” But, don’t be 51 if they say, “No, you can’t smoke here,” In our culture, if you smoke in the host’s house, you are a bad guest. But if the hosts don’t allow you to 52 in their house, it doesn’t mean they are rude hosts.
Guests in China also 53 special habits. Some Western people may not adapt to (适应) these habits very soon. Thankfully, my wife is Chinese, so whenever we visit a Chinese family, she 54 me to buy the host a gift. However, giving a gift to a host is not always necessary in my country. So, if you invite international guests to your house, don’t be too surprised if they don’t bring you a(n) 55 .
In a word, no matter where you are, the best way to be a good guest is to adapt to the habits of your hosts.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文, 在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空, 使短文通顺、连贯。
How long can a person work for his or her dream The following person can give you the answers.
After being a backup crew member (备份乘组成员) for about 25 years, Chinese astronaut Deng Qingming has finally 56 (achieve) his space dream. He carried out his first space mission (任务) with two other astronauts on the Shenzhou 15 spaceship.
The name of Deng, 56 years old, was not 57 (know) to many people until China sent the Shenzhou 13 spaceship in October last year. 58 he was a backup for many years, he still followed his space dream. His story touched many people.
Deng was born in 59 farming family in East China’s Jiangxi Province. He has much 60 (young) brothers and sisters. As a hard-working student, he joined the People’s Liberation Ammy Air Force (中国人民解放军空军) in June 1984. Then he got into a fighter jet regiment (战斗机团) in Jilin Province 61 November 1987. He became one of our 62 (country) first group of 14 astronauts in 1998.
In the following years, Deng spent almost all of 63 (he) time training. He tried very hard 64 (take) every chance to fly into space. No matter how difficult the road to space was, Deng never thought of giving up.
“Be it a crew member or a backup, it is the job. And the success of the mission 65 (exact) comes before my personal wishes,” Deng once said.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
We all know that Britain and the US are two countries connected by a common language. But in fact the differences are more fun to study, as BBC did in a recent story called 8 Situations When Britons Behave Differently From Americans. We have picked out four for you. Take a look.
When someone knocks into you
If someone knocks into an American, the victim (受害者) will probably look at the aggressor (冒失者) in the face and expect an expression of regret. If, however, the victim happens to be British, the victim will say “sorry” before the other person says it.
When you get dressed for dinner
Britons don’t all change into evening dresses for supper like what you may have seen in popular TV shows. But they do try to make an effort when going out for dinner somewhere nice. Americans, however, will probably wear a common shirt to a nice restaurant.
When you don’t finish your food
Britons wouldn’t think to take the leftovers home when dining out at a restaurant. They think the food is somehow “tainted (污染的)” because they’ve stuck at it with a knife and fork. But in the US, packing it up to take home is a custom.
When you get into a taxi
Britons will give the taxi driver an address, then they don’t say anything with the driver before it’s time to pay. Sometimes they’re being taken in a wrong way, they don’t like to say anything, either. In the US, however, most passengers will tell the driver which way to go after telling him or her the address.
根据短文内容,回答下列问题。
66.How many situations does the passage show us about different behaviors
67.Who will say sorry first if someone knocks into a Briton, the victim or the aggressor
68.What will Americans probably wear to a nice restaurant
69.Why do Britons think the leftover food is tainted
70.When will most Americans tell the driver which way to go after they get on the taxi
书面表达(共1题;满分25分)
71.救死扶伤的医生,诲人不倦的教师,为国争光的运动员……这些普通人一直在用实际行动诠释榜样的力量,请以“I want to be a person like him/her”为题写一篇英语短文。
内容包括:
1. 你心中的榜样是谁?
2. 你心中的榜样是什么样的?(如善良、乐于助人……)
3. 为了成为像他/她一样的人,你打算怎么做?(如努力学习、培养爱好……)
注意:
1. 内容必须包含所给信息;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得透露个人信息;
4. 词数80左右(短文开头已给出,不计入总词数)。
参考词汇:
be ready to help others (乐于助人), develop one’s hobbies (培养个人爱好)
I want to be a person like him/her
There are many ordinary people who have made our life full of love and warmth. But the model in my mind is ____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.A 3.D 4.C 5.D 6.A 7.C 8.B 9.D 10.C
【导语】本文主要介绍了李子轩的梦想。
1.句意:但随着时间的流逝,一些新的梦想出现了,一些旧的梦想消失了。
appeared出现;lost丢失;changed改变;remained保持。根据“some old ones have disappeared.”可知,此处是指一些新的梦想出现了。故选A。
2.句意:李子轩说,当他还是个孩子的时候,他就听说过火箭和宇宙飞船。
heard about听说;learnt from向……学习;built up建立;drove away驶离。根据“when he was a child”及“At first, he didn’t know what they were.”可知,是指他还是个孩子的时候就听说过火箭和宇宙飞船。故选A。
3.句意:从那时起,他对太空产生了真正的兴趣。
ability能力;advantage优势;confidence自信;interest兴趣。根据“Every time he sees beautiful stars and the moon in the sky at night, he gets very ... He is always dreaming that he can fly to space to look at the earth one day.”可知,他对太空产生了兴趣。故选D。
4.句意:每当他在夜晚看到天空中美丽的星星和月亮时,他就变得非常兴奋。
bored无聊的;anxious焦虑的;excited兴奋的;afraid害怕的。根据“He is always dreaming that he can fly to space to look at the earth one day.”可知,他梦想能够飞到太空,因此看到美丽的星星和月亮在天空中时,他是很兴奋的。故选C。
5.句意:他的妈妈知道他的梦想,经常鼓励他。
accepts接受;doubts怀疑;refuses拒绝;encourages鼓励。根据“His mother knows about his dream”可知,妈妈知道了他的梦想应是鼓励他实现梦想。故选D。
6.句意:在学校里,李子轩了解到第一个人在1961年进入太空,后来,更多的宇航员成功进入太空。
succeeded成功;tried尝试;failed失败;risked冒险。根据“Some astronauts even landed on the moon.”可知,此处是指更多宇航员成功进入了太空,succeed in doing sth“成功做某事”。故选A。
7.句意:他知道不是每个人都有机会进入太空。
dream梦想;duty责任;chance机会;plan计划。根据“He must prepare for it well.”可知,此处是指不是每个人都有机会进入太空。故选C。
8.句意:更重要的是,在他能飞上太空之前,他必须经过特殊的训练。
quickly迅速地;specially特别地;exactly准确地;carelessly粗心地。根据“before he can fly to space, he must be trained ...”可知,在进入太空之前,需要进行特别的训练。故选B。
9.句意:李子轩知道实现梦想并不容易,但他决定尽自己最大的努力。
caused引起;hated讨厌;hoped希望;decided决定。根据“but he ... to try his best”可知,此处是指决定尽自己最大的努力来实现梦想。故选D。
10.句意:即使最后没有实现,我也不会遗憾。
pleased满意的;worried担心的;sorry令人遗憾的;relaxed放松的。根据“I’ve had this dream for many years. It has brought me a lot of joy and always gives me power.”可知,这个梦想已经给我带来了很多快乐和力量,所以即使没有实现梦想,也不会感到遗憾。故选C。
11.C 12.B 13.D 14.A 15.D
【导语】本文是一篇记叙文。本文主要描述了作者说服自己的父母独自和朋友出门旅行的一次经历。
11.词义猜测题。根据“Of course you can’t. My girl, you are too young to travel without the presence (在场) of an adult.”可知,妈妈认为没有成年人在的情况下作者太小了独自旅行不可能。故选C。
12.推理判断题。根据“because my friends had flown out the day before”可知,作者的朋友们前一天已经乘飞机走了,故作者是独自一人坐飞机。故选B。
13.细节理解题。根据“I arrived at the hotel and met my friends at 6 a. m., after a long night of flying.”可知,作者和朋友们在宾馆会面。故选D。
14.推理判断题。根据“I promised my parents I wouldn’t go out every night. But once you’re there, it just can’t be helped. ”可知,作者本来答应父母晚上不会外出,但是作者并未遵守这个承诺。故选A。
15.推理判断题。根据“Now I’m talking with my mum about a similar journey next year.”可知,作者已经安全到家,但是妈妈并未完全放下心来,故可推测妈妈一直在担心作者的安全问题。故选D。
16.C 17.D 18.A 19.C 20.B
【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了节礼日的起源。
16.推理判断题。根据“When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.”可知如果圣诞节在周六,那么节礼日应该是下一个周一,因此是12月27日。故选C。
17.细节理解题。根据“Those sailors who wanted a safe return would drop money into the box.”可知因为他们想祈祷航行安全。故选D。
18.词义猜测题。根据“ It was sealed up and kept on board until the ship came home safely.”以及“The priest wouldn’t open it to share the money with the poor until Christmas.”可知直到圣诞节,牧师才会打开它与穷人分享这笔钱,因此划线处词语应该是“密封”之意。故选A。
19.细节理解题。根据“Today, many businesses, organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating (捐赠) their time, services and money to Aid Food Banks, providing gifts for the poor, or helping families in need.”可知与家人共度时光不能体现传统的节礼日精神。故选C。
20.主旨大意题。通读全文,尤其根据“The exact origin (起源) of the holiday is unclear.”可知文章介绍节礼日的起源。故选B。
21.D 22.B 23.C 24.B 25.A
【导语】本文介绍了不同文化中的问候习俗也是不一样的。
21.细节理解题。根据“French people greet each other with a handshake, but close friends kiss each other on both cheeks (面颊) when they meet.”可知两个亲密的法国朋友见面会亲吻脸颊。故选D。
22.细节理解题。根据“It’s considered impolite to touch the back of the hand.”可知在加纳,触摸手背被认为是不礼貌的。故选B。
23.细节理解题。根据“Men should shake hands before and after meeting,”可知在巴西,男人在见面前后会握手。故选C。
24.主旨大意题。根据“Now let’s read this article to know more about the greeting customs in different cultures.”可知文章主要介绍了不同国家的人们如何打招呼。故选B。
25.推理判断题。根据“Different countries have different greeting customs (习俗). Now let’s read this article to know more about the greeting customs in different cultures.”可知文章主要介绍了不同文化中的问候习俗,因此可以在杂志的习俗与文化部分看到这篇文章。故选A。
26.A 27.C 28.D 29.B 30.D
【导语】本文主要介绍了三位有很大影响的著名教师。
26.主旨大意题。本文主要介绍了三位有很大影响的著名教师。故选A。
27.细节理解题。根据“Known as the first teacher in China, Confucius spent most of his life teaching and helping students solve problems”可知孔子被誉为中国第一个老师。故选C。
28.细节理解题。根据“On October lst, 1949, Du Lan raised the first five-star red flag in Hou Kong Middle School”可知1949年10月1日,他在濠江中学升起了第一面五星红旗。故选D。
29.细节理解题。根据“More than 2,000 girls from the school have gone to university.”可知该校已有2000多名女生上了大学。故选B。
30.推理判断题。根据“Let’s take a look at the lives of three well-known teachers who have made a big difference.”以及文章内容可知,他们三个都对中国的教育产生了巨大的影响,都为教育做了重要的事情。故选D。
31.D 32.C 33.F 34.A 35.E
【导语】本文讲述了为了与父母建立更好的关系,你应该改变你的思维方式和做事方式,且对此进行了建议。
31.根据后文的内容可知,是在对与父母建立更好的关系,进行建议。选项D“这是给你的一些建议”符合,故选D。
32.根据“You are sure to feel thankful to them.”可知,你一定会对他们心存感激。选项C“用行动表达你的感激之情”符合,故选C。
33.根据“Talk to your parents about things that you care about and your feelings about these things.”可知,和你的父母谈谈你关心的事情以及你对这些事情的感受。选项F“开诚布公并且诚实”符合,故选F。
34.根据“Often talk to them”可知,需要经常和他们聊天,告知你的想法,选项A“你的父母可以更好地理解你”符合,故选A。
35.根据“They grow up in a different situation with different technologies”可知,他们在不同的环境中成长,因此会有不同的想法。选项E“所以他们以不同的方式思考”符合,故选E。
36.adapt
【详解】句意:汤姆尽力使自己适应新学校。根据汉语提示,adapt “使适应”,try one’s best to do sth“尽力做某事”,空处用动词原形。故填adapt。
37.medical
【详解】句意:在新冠肺炎疫情期间,中国为其他国家提供了大量医疗支持。medical“医疗的”,作定语修饰support,故填medical。
38.valuable
【详解】句意:世界上有许多宝贵的东西,比如友谊、爱情和责任。valuable“宝贵的”,形容词作定语,故填valuable。
39.promise
【详解】句意:你做出承诺时要小心。make a promise“做出承诺”。故填promise。
40.humorous
【详解】句意:张先生很幽默,所以我们都喜欢和他聊天。根据所给中文提示,可拼写出单词humorous,形容词,在句中作表语,故填humorous。
41.(b)ehave
【详解】句意:交换学生经常发现很难学会如何在餐桌上表现良好。根据“Exchange students often find it hard to learn how to b...well at the dinner table.”可知,很难学会如何在餐桌上表现良好,behave“行为、举止”,用于“疑问词+不定式”结构中,故填(b)ehave。
42.(c)orrect
【详解】句意:别忘了在错误旁边写下正确答案。 根据“answers next to the mistakes.”及首字母提示可知应该是“正确的”,这里修饰名词answers,用形容词correct。故填(c)orrect。
43.(e)xpress
【详解】句意:青少年应该被允许在家里自由表达自己的想法。根据“Teenagers should be allowed to…their own ideas freely at home.”可知,应是自由地表达想法,express“表达”,be allowed to do sth“被允许做某事”,所以空处填原形。故填(e)xpress。
44.(a)loud
【详解】句意:为了练习发音,李萍经常大声朗读课本。根据“To practice her pronunciation, Li Ping often reads the textbook…”及首字母提示可知,此处表示的是大声朗读课本,aloud“大声地”,副词,修饰动词reads。故填(a)loud。
45.(w)hether
【详解】句意:不管成功与否,她决定再试一次。根据“she would succeed or not”可知此处是结构whether...or not“不管是否”。故填(w)hether。
46.different 47.cup 48.But 49.feel 50.stop 51.surprised 52.smoke 53.have 54.tells 55.gift
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了中国和外国人眼里的主客关系和原因。
46.句意:这是因为中国的宾主关系与一些西方国家不同。根据短语搭配“be different from”表示“与……不同”且文章开头讲述了中国主人有时候会认为外国客人粗鲁,那是因为中外不同。故填different。
47.句意:总有人给我端杯茶或水。根据横线后为“茶或水”可知,此处为一杯“cup”。故填cup。
48.句意:但在西方,东道主总是以自己的方式做事。根据前文主要讲述中国的习惯,横线后主要讲述西方的主人的习惯,因此是前后对比,且位于句首,需大写,故填But。
49.句意:作为一个不吸烟的人,我感到不高兴。根据上下文可知我不抽烟,当看到客人在家里抽烟,我感到不高兴,感到“feel”且用一般现在时。故填feel。
50.句意:通常我想直接阻止他们。根据上下文,我感到不开心,想要阻止,根据所给词“stop”符合题意。故填stop。
51.句意:但是,如果他们说不,不要感到惊讶。横线前是be动词,后接形容词,根据所给词和上下文可知,“surprised”符合题意,即“不要感到惊讶”。故填surprised。
52.句意:但如果主人不允许你在他们家吸烟,并不意味着他们是粗鲁的主人。短语“allow sb. to do sth.”表示允许某人做某事,故横线上用动词,根据上下文在讲述抽烟的事。故所给词smoke符合题意。故填smoke。
53.句意:中国的客人也有特殊的习惯。上下文为一般现在时,讲述平常的事情,主语为“guests”,名词复数,故谓语动词用动词原形。根据所给词have符合题意。故填have。
54.句意:所以每当我们拜访一个中国家庭,她就告诉我给主人买礼物。上下文用一般现在时,主语是she,谓语动词用单三形,结合所给词tell符合题意,将其变成单三形。故填tells。
55.句意:如果你邀请国际客人来你家,如果他们不给你带礼物,不要太惊讶。根据前文“在我的国家,给主人送礼物并不总是必要的。”可知,邀请外国客人来,如果他不带礼物,也不要惊讶。根据所给词“gift”符合题意。故填gift。
56.achieved 57.known 58.Although/Though 59.a 60.younger 61.in 62.country’s 63.his 64.to take 65.exactly
【导语】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了中国宇航员邓清明的故事。
56. 句意:在成为一名备份乘组成员25年后,中国宇航员邓清明最终实现了他的太空梦。根据“After being a backup crew member (备份乘组成员) for about 25 years”可知,主句应用现在完成时,结构为have/has+done,此处在主句中作谓语动词,应填achieve的过去分词。故填achieved。
57.句意:邓的名字,56岁,直到去年10月中国发射神舟13号宇宙飞船,才为很多人所知。be known to sb.“被……熟知”,固定短语,此处应填know的过去分词。故填known。
58.句意:但是他仍然追寻他的太空梦,虽然他作为一个备份乘组成员很多年。根据句意及句子结构可知,although/though引导让步状语从句。故填Although/Though。
59.句意:邓清明出生在江西省东部的一个农民家庭。根据“in...farming family”可知,此处表泛指,修饰可数名词单数farming family,farming以辅音音素开头,用不定冠词a修饰。故填a。
60.句意:他有比他小得多的弟弟妹妹。根据“much”可知,后应接形容词比较级,而且younger brothers and sisters指“弟弟妹妹”。故填younger。
61.句意:然后,1987年11月,他进入了吉林省的战斗机团。根据“November 1987”可知,应用in来限定年份。故填in。
62.句意:他在1998年成为我国第一批的14个宇航员之一。根据“first group of 14 astronauts in 1998.”可知,应是我国第一批,此处应填所有格表达限定,故填country’s。
63.句意:在接下来的几年里,邓几乎把所有的时间都花在了训练上。根据“all of ...time training”可知,此处用形容词性物主代词修饰名词time。故填his。
64.句意:他非常努力地抓住每一个飞向太空的机会。分析句子结构可知,此处用动词不定式表目的。故填to take。
65.句意:任务的成功先于我个人的意愿。分析句子结构可知,此处用副词修饰谓语动词comes,exact的副词形式是exactly。故填exactly。
66.Four situations/Four/4. 67.The victim. 68.A common shirt./Common shirts. 69.Because they’ve stuck at it with a knife and fork. 70.After telling the driver (him or her) the address.
【导语】本文主要介绍了四种情形下英国人和美国人之间的处理差异。
66.根据“We have picked out four for you.”可知,文章中选取了4种不一样的情况。故填Four situations/Four/4.
67.根据“If , however, the victim happens to be British, the victim will say ‘sorry’ before the other person says it.”可知,在英国如果两人相撞,受害者会先道歉。故填The victim.
68.根据“Americans, however, will probably wear a common shirt to a nice restaurant.”可知,美国人会穿一般的衬衣去那些有档次的餐厅。故填A common shirt./Common shirts.
69.根据“They think the food is somehow ‘tainted (污染的)’ because they’ve stuck at it with a knife and fork.”可知,英国人认为他们已经用刀叉动过食物了,所以污染了食物。故填Because they’ve stuck at it with a knife and fork.
70.根据“In the US, however, most passengers will tell the driver which way to go after telling him or her the address.”可知,美国人通常会先告诉司机他们的地址,再告诉他们应该怎么行驶。故填After telling the driver (him or her) the address.
71.例文
There are many ordinary people who have made our life full of love and warmth. But the model in my mind is my English teacher.
As a serious but kind teacher, she is experienced and very patient with all of us. She is ready to help us at any time. She has spent most of her time teaching. She loves us. We love her, too.
I want to be a teacher like her in the future. To achieve my dream, I will do my best to study hard. Also, it is necessary to get on well with others. In this way, I can know more about others and learn a lot from them. I will develop my hobbies and learn new skills.
I believe my dream will come true.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作时必须包括三个提示内容,可以适当增加细节,以使行文连贯。注意语句通顺、意思连贯。
[写作步骤]
第一步,明确“在我心中的榜样是谁”;
第二步,介绍心目中的榜样的特点;
第三步,介绍自己打算怎么做以成为像榜样那样的人;
第四步,希望自己的梦想能实现,与开头呼应。
[亮点词汇]
①be patient with对……有耐心
②be ready to do sth.准备做某事
③spend time doing sth.花费时间做某事
④do one’s best to do sth尽力做某事
[高分句型]
①Also, it is necessary to get on well with others.(it代替动词不定式作形式主语)
②To achieve my dream, I will do my best to study hard.(动词不定式表示目的)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录