(期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语冀教版(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末全真模拟培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语冀教版(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 92.3KB
资源类型 试卷
版本资源 冀教版
科目 英语
更新时间 2025-12-23 21:38:32

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语期末全真模拟培优卷冀教版(2024)
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Hello! I’m Sally. I’m an English girl. Now I’m in Beijing with 1 parents. Today is Sunday. I 2 to the Yangguang Clothes Store. Wow, I see lots of 3 clothes in it. They have sweaters at a good 4 . They have some bags 5 sports. They have hats in red, black 6 yellow. The brown 7 are on sale. They 8 only 15 dollars. I think they are cheap, so I 9 a small one for myself and a large one for my 10 .
1.A.your B.his C.my D.their
2.A.come B.sell C.see D.help
3.A.long B.nice C.small D.short
4.A.price B.color C.photo D.name
5.A.on B.with C.of D.for
6.A.but B.and C.with D.at
7.A.skirts B.hat C.shirt D.socks
8.A.is B.am C.are D.be
9.A.bring B.look C.buy D.sell
10.A.father B.mother C.brother D.grandfather
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Frog lives in a garden. Everyone there makes fun of (取笑) him. One day, Frog is so sad that he runs away. He jumps into a house and hides (藏) under a boy’s bed.
The boy doesn’t study hard at all. One evening, all the letters and numbers in his books fall off their pages to the ground! Frog is still under the boy’s bed then. He jumps up excitedly (激动地) when seeing all the letters and numbers. “I’ll learn all of them! Then I’ll be smart, and no one will laugh at (嘲笑) me anymore!” he says to himself.
Frog studies hard over the next month. He learns how to spell and write with the help of the letters. The numbers help him learn how to count (数数) and do math. Unluckily (不幸地), the boy’s mother finds Frog in the house. He has to leave, but he keeps learning when he goes back to the garden.
“Frog can read, write and do math now!” say the other frogs. “Wow! Can you teach us, Frog ”
The next day, the boy opens his books. “What! Where are all the letters and numbers ” he shouts. He doesn’t know that Frog takes them away with him, and becomes the smartest in the garden!
11.Why does Frog run away from the garden
A.Because he wants to live in a big house. B.Because he needs to find a place to study.
C.Because everyone makes fun of him there. D.Because someone asks him to leave there.
12.What does Frog do when he sees all the letters and numbers
A.He decides to learn them to be smart. B.He wants to ask the boy to study hard.
C.He wants to jump up to the boy's bed. D.He will put them back to the books.
13.What can we know from Paragraph (段落) 3
A.The boy and Frog become friends. B.The boy and Frog study together.
C.The boy’s mother teaches Frog how to spell. D.The boy's mother finds Frog in their house.
14.How do the other frogs feel after knowing Frog can read, write and count
A.Surprised. B.Tired. C.Sad. D.Sorry.
15.What’s the best title (题目) of the passage
A.An Exciting Book B.A Lazy Boy
C.A Smart Frog D.An Amazing Garden
B
Everyone needs friends. There is an old saying, “Friends are God’s way of taking care of (照看) us.” But how do you find a real friend and keep it
The American writer Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends. Sally says finding a friend is just like planting a tree. You plant it and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. What makes a good friend It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient (耐心). For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints and do his or her best to help you. To make a friend, you can’t be too shy. You should make each other happy and share your lives.
But things can’t always be happy. Even the best friends can fight. What should you do when you fight with your friend You have to talk to him or her. When there is no one around, have an honest talk. If he or she doesn’t want to talk, you can write a letter.
There are three steps to being friends again:
Tell him or her how you are feeling; say what your friend did wrong, and explain (解释) why you did this or that. Remember that friends are very important in your life.
16.Sally wants to tell students the ways to ______.
A.find friends B.plant trees C.have money D.be honest
17.What does the underlined word “complaints” mean in Chinese
A.挑战 B.抱怨 C.作弊 D.表扬
18.After a fight, you can ______ your friend.
A.buy a gift for B.say no word to
C.have dinner with D.write a letter to
19.Which of the following is NOT true
A.If you plant a tree, you can find a friend.
B.If you want to make a friend, you can’t be too shy.
C.When you have friends, you should take care of each other.
D.If you have a bad day, a good friend should listen to your complaints.
20.What is the best title for the passage
A.How to Be a Smart student. B.The Good Friends Around You.
C.The Trouble of Growing Up. D.How to Find a Friend and Keep It.
C
Hello! My name is Liu Ying and my English name is Cindy. I like English very much. For some students, English is boring (无聊的). For me, it’s really interesting, because I can do some fun things in class.
Look! The woman in the photo is our English teacher, Miss Green. She is twenty-five years old and she is from the UK. Her Chinese is very good, but in class she only speaks English with us.
Why is her English class so interesting Before class, she often reads a short story to us. In class, she likes using picture cards (用图片卡片) to help us learn English. We can play games in class too. And role play is my favourite in her class. We play the roles in the book to learn English. It’s great fun (有趣)!
We have English classes every week, three in the morning and two in the afternoon. We’re happy to meet Miss Green every school day.
21.What does Cindy think of English
A.It’s difficult. B.It’s interesting. C.It’s useful (有用的). D.It’s boring.
22.What does Miss Green often do before class
A.Plays a game. B.Uses picture cards. C.Reads a story. D.Eats food.
23.What do the underlined words “role play” mean in Chinese
A.角色扮演 B.演讲比赛 C.猜谜游戏 D.运动项目
24.What can we learn from the text
A.Miss Green is an old woman.
B.Miss Green can’t speak Chinese.
C.Miss Green’s classes are boring.
D.Cindy is happy to see Miss Green every school day.
25.What is the best title (最好的题目) for the text
A.My School Day. B.My Favourite Subject.
C.My Classmates and I. D.A Good English Teacher.
D
Learn to sing and dance to fun songs. Work as a team to put on a big show at the end of the term. It’s a great way to make new friends too! Age: 12+ Where: music studio When: Wednesdays and Fridays, 4: 00 p. m. — 4: 40 p. m. Are you good with your hands Come and learn how to make a table, a box, or maybe a birdhouse. In this class, you learn to use different tools (工具) in a right way. Age: 14+ Where: Classroom 4 When: Saturdays, 4: 00 p. m. — 4: 45 p. m.
Do you like taking pictures Come and learn to take pictures. You’ll remember beautiful times, make new friends and show your work. Age: 15+ Where: art room When: Tuesdays and Fridays, 4: 10 p. m. —5: 10 p. m. Do you want to relax (放松) but don’t know how Then come to our yoga class. Learn to stand like a tree, a mountain, and more! Yoga helps you keep healthy. Age: all Where: gym When: Thursdays, 5: 00 p. m. — 5: 30 p. m.
26.If Jane wants to dance to fun songs, where will she go
A.Music studio. B.Classroom 4. C.Art room. D.Gym.
27.How long is a Photography class
A.30 minutes (分钟). B.40 minutes.
C.45 minutes. D.60 minutes.
28.Tom is eleven years old. Which class can he take
A.Show choir. B.Easy Carpentry.
C.Photography. D.Yoga and You.
29.What will the students probably (可能) do in Easy Carpentry
A.Learn to take pictures. B.Learn to make a chair.
C.Help to put on a big show. D.Help the teacher clean tables.
30.Where can you probably read the text
A.In the factory. B.In the zoo. C.In the school. D.In the hospital.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从七个选项中选择五个适当的句子还原到短文中,使短文意思通顺、结构完整。
You can’t change your home often, but you can make your home look new. Here are some easy ways to help you have a “new” home.
Keep your home clean. It is an easy way to make your home look new. Do you want a comfortable (舒服的) home 31 Nobody wants to live in a dirty home.
32 . You can keep a dog or a cat. Having a dog or a cat can make you happy and healthy. When you arrive home, your dog or cat will give you a warm welcome. 33 It always runs to you and goes around you happily.
Put some plants and flowers in your home. They can make your home beautiful. 34 They can also make you feel happy.
Hang (悬挂) some photos or pictures on walls. 35 You can also hang pictures of animals and plants. These pictures can make your home warm and beautiful. Then you may think you have a “new” room.
A.Keep a pet at home.
B.You need to clean it up first.
C.It is always excited to see you.
D.They can let you have fresh air.
E.Put some red things in your home.
F.You can ask your parents to buy a new home.
G.Why not hang photos of your family on your room wall
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.There’s a library (在……对面) the street. Let’s do some reading there.
37.There is something (特别) about this place.
38.In winter, Harbin becomes a (受欢迎的) city in China.
39.Which (语言) can you speak, English or Chinese
40.My English teacher often gives me some (建议) on how to learn English well.
41.I have the s hobbies as Ella. We both like singing and dancing.
42.People are busy getting everything r for the coming Chinese New Year.
43.What do you mean Please give me an e .
44.My sister and I have d hobbies. She likes tennis, but I love drawing.
45.My father marks my h on the door every year.
从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)。
cook fly I play potato real say speak importance think tomato usual
Do you know the International Day of Families It’s on the 15th of May and it’s a good time for us 46 “I love you” to our family members. In my family, I have my parents and my sister. They love 47 very much and I love them, too. On this day, I want 48 some delicious food for them.
I know my father likes chicken, so I make chicken pizza for him. My mother likes 49 , so I make tomato and fried eggs noodles for her. My sister 50 loves chocolate, so I make a chocolate cake for her. She 51 it is great and eats it all.
After lunch, we have fun in the park. My father is good at 52 ping-pong. I enjoy playing it with him. My mother 53 a kite with my sister. My family and I 54 take a photo together under the big tree in the park. I like taking photos because they help me remember fun times with my family.
All in all, we have a great time. What about you How do you spend this 55 day
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词,
One morning, Ben got up early and went to climb. It was his first time to go climbing alone. Although his parents felt a little worried about him, they d 56 to let him try. His parents waited for him at home. Finally, as the sun was going down and it was getting d 57 , Ben came back home, with tears in his eyes.
“What’s up, Ben How was your trip ” his mother asked. “I failed. It’s hard for me to climb quickly. The mountain was very h 58 and the way was full of stones, but I still went on. However, I was tired and it was so l 59 that I had to come back,” Ben cried. “It’s OK. You are only 14 years old. You can have a 60 try.” his mother said. “But standing at the top of the mountain is my d 61 !” Ben said. His father asked him, “Did you feel the beauty of nature ” “Yes. I enjoyed the blue sky, the white clouds, the green trees and the colorful flowers. They all made me happy,” Ben answered.
His father smiled, “That’s e 62 ! Please remember, my son, mostly achieving (实现) what you dream of is not the most important thing. Although you didn’t get to the top, you got other f 63 things on the way.”
It is true that there is always s 64 unsatisfying (不令人满意的), and not every dream can come true. The most beautiful scenery (风景) is on the w 65 .
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
A library is a good place for people to read and borrow (借) books. It’s quiet and tidy. It has different kinds of books. Many people like studying there.
Every city has libraries and many schools have libraries. Peter is a new student in a middle school. There is a school library in his school. It’s behind the classroom building. It has three floors. On the ground floor, there are two reading rooms. There are five big desks and twenty chairs in each reading room. Peter comes here and does his homework after class every day. On the first floor, there are a lot of books. Students can’t borrow the books. They can only read in the library. Peter thinks it is bad because he wants to read his favourite books at home. On the second floor, there is a computer room with sixty computers. Students have computer lessons here. It's Peter’s favourite lesson.
66.Where is the school library in Peter’s school
67.How many floors does Peter’s school library have
68.What does Peter do in the library after class every day
69.What’s on the second floor
70.Do you like to go to the library And why
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李华,你的英国笔友Jim给你发来了电子邮件。请根据邮件内容写一封回信。
Dear Li Hua,
How are you doing I am in a new school now. I meet many new friends and play a lot of sports at school every day. I have a great time at school. How about you I know you are also in a new school. Do you make any new friends What do they look like Is your school life interesting Please tell me something about your new school life.
Yours,
Jim
要求:
(1) 文中不得出现真实的校名、人名等信息;
(2) 内容全面,语言通顺,条理清晰;
(3) 词数60词左右,邮件开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
I’m glad to get your email. I have a good time in my new school. I make many new friends. Let me tell you one of them.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.B 4.A 5.D 6.B 7.A 8.C 9.C 10.B
【导语】本文讲述了Sally在北京的周日去阳光服装店购物的经历,她看到了很多漂亮的衣服,最后给自己和母亲买了裙子。
1.句意:现在我和我的父母在北京。
your你的;his他的;my我的;their他们的。根据“I’m Sally.”可知,此处指“我的父母”,用my。故选C。
2.句意:我来到阳光服装店。
come来;sell卖;see看见;help帮助。根据“to the Yangguang Clothes Store”可知,此处指来到服装店,用come to。故选A。
3.句意:哇,我在里面看到很多漂亮的衣服。
long长的;nice漂亮的;small小的;short短的。根据“I see lots of...clothes in it.”以及后文描述可知,此处指漂亮的衣服。故选B。
4.句意:他们有价格优惠的毛衣。
price价格;color颜色;photo照片;name名字。根据“at a good...”可知,此处指价格优惠,用at a good price。故选A。
5.句意:他们有一些运动包。
on在上面;with和;of……的;for为了。根据“some bags...sports”可知,此处指运动包,bags for sports“运动包”。故选D。
6.句意:他们有红色、黑色和黄色的帽子。
but但是;and和;with和;at在。根据“red, black...yellow”可知,此处表示并列关系,用and连接。故选B。
7.句意:棕色的裙子在打折。
skirts裙子;hat帽子;shirt衬衫;sock袜子。根据“are.”可知此处用名词复数,skirts符合。故选A。
8.句意:它们只要15美元。
is是,主语是第三人称单数或不可数名词;am是,主语是I;are是,主语是复数或第二人称;be是,动词原形。根据“They...only 15 dollars.”可知,主语是复数,be动词用are。故选C。
9.句意:我认为它们很便宜,所以我给自己买了一条小的,给我妈妈买了一条大的。
bring带来;look看起来;buy买;sell卖。根据“a small one for myself and a large one for my”可知,此处指买裙子。故选C。
10.句意:我认为它们很便宜,所以我给自己买了一条小的,给我妈妈买了一条大的。
father父亲;mother母亲;brother兄弟;grandfather祖父。根据“a small one for myself and a large one for my...”以及前文描述可知,此处指给母亲买裙子。故选B。
11.C 12.A 13.D 14.A 15.C
【导语】本文主要讲述了一只因被嘲笑而离家出走的青蛙,躲在一个不爱学习的男孩床下,刻苦学习掉落的字母和数字,最终回到花园成为最聪明的青蛙的故事。
11.细节理解题。根据“Everyone there makes fun of (取笑) him. One day, Frog is so sad that he runs away.”可知,青蛙逃跑是因为花园里的大家都嘲笑他。故选C。
12.细节理解题。根据“‘I’ll learn all of them! Then I’ll be smart, and no one will laugh at (嘲笑) me anymore!’”可知,当青蛙看到掉落的字母和数字时,他决定把它们都学会,让自己变聪明。故选A。
13.细节理解题。根据“Unluckily (不幸地), the boy’s mother finds Frog in the house.”可知,从该段可以得知男孩的妈妈在房子里发现了青蛙。故选D。
14.推理判断题。根据“‘Wow! Can you teach us, Frog ’”可知,其他青蛙发出了“哇”的惊叹声并请求教学,这表明它们对青蛙学会读写算数感到非常惊讶。Surprised“惊讶的”,符合语境。故选A。
15.最佳标题题。文章围绕这只青蛙的经历展开,讲述了他如何从被嘲笑的对象通过努力学习变成花园里最聪明的青蛙。因此,选项C“一只聪明的青蛙”最适合作为文章的标题。故选C。
16.A 17.B 18.D 19.A 20.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了“如何找到真正的朋友并维系友谊”,介绍了选择朋友的标准、交友的方法以及和朋友发生矛盾后的解决方式。
16.细节理解题。根据“The American writer Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends.”可知,萨莉想告诉学生们寻找朋友的方法。故选A。
17.词句猜测题。根据“if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints and do his or her best to help you.”可知,当你度过糟糕的一天时,好朋友应该倾听你的抱怨并尽力帮助你,结合语境可推测“complaints”意为“抱怨”。故选B。
18.细节理解题。根据“If he or she doesn’t want to talk, you can write a letter.”可知,和朋友吵架后,如果对方不想说话,你可以给朋友写信。故选D。
19.推理判断题。根据“Sally says finding a friend is just like planting a tree. You plant it and take care of it to make it grow.”可知,萨莉只是将寻找朋友比作种树,并非“种一棵树就能找到朋友”。故选A。
20.最佳标题题。根据“But how do you find a real friend and keep it ”及全文围绕寻找朋友和维系友谊展开可知,文章的最佳标题是“如何寻找并维系朋友”。故选D。
21.B 22.C 23.A 24.D 25.D
【导语】本文主要讲述了作者对英语的看法以及她的英语老师Miss Green的有趣课堂。
21.细节理解题。根据“For me, it’s really interesting, because I can do some fun things in class.”可知,Cindy认为英语很有趣。故选B。
22.细节理解题。根据“Before class, she often reads a short story to us.”可知,Miss Green课前常读短故事。故选C。
23.词句猜测题。根据“And role play is my favourite in her class. We play the roles in the book to learn English.”可知,我们扮演书中的角色来学习英语,因此角色扮演是作者最喜欢的,划线词表示“角色扮演”。故选A。
24.推理判断题。根据“We’re happy to meet Miss Green every school day.”可知,Cindy每天上学见到Miss Green都很开心。故选D。
25.最佳标题题。全文围绕Miss Green的英语课堂展开,突出其教学有趣、学生喜爱,因此最佳标题是“A Good English Teacher”。故选D。
26.A 27.D 28.D 29.B 30.C
【导语】本文是一篇应用文,介绍了音乐合唱、手工、摄影、瑜伽四门课外课程的年龄、地点和时间安排。
26.细节理解题。根据“Learn to sing and dance to fun songs. Where: music studio”可知,如果简想随着有趣的歌曲跳舞,她应该去音乐工作室。故选A。
27.细节理解题。根据“Photography When: Tuesdays and Fridays, 4:10 p.m.—5:10 p.m.”可知,摄影课时长为1个小时(60分钟)。故选D。
28.细节理解题。根据“Yoga and You Age: all”可知,汤姆11岁,只能参加Yoga and You。故选D。
29.细节理解题。根据“Are you good with your hands Come and learn how to make a table, a box, or maybe a birdhouse. In this class, you learn to use different tools (工具) in a right way.”可知,在Easy Carpentry课程中可能会学习制作椅子(属于制作木制品范畴)。故选B。
30.推理判断题。根据文中提到的各种课程如Show choir、Easy Carpentry等以及对应的年龄限制和上课地点等信息可推测,这篇文章可能在学校里读到。故选C。
31.B 32.A 33.C 34.D 35.G
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了如何通过简单的方法让家看起来焕然一新,包括保持清洁、养宠物、摆放植物和悬挂照片等建议。
31.根据“Keep your home clean.”可知,此处提到了把房间打扫干净,B选项“你得先把它打扫干净。”符合语境。故选B。
32.根据“You can keep a dog or a cat.”可知,此处介绍在家里养一个宠物,A选项“在家里养一个宠物。”符合语境。故选A。
33.根据“When you arrive home, your dog or cat will give you a warm welcome.”可知,宠物给你热烈的欢迎,说明见到你很兴奋。C选项“见到你会非常兴奋。”符合语境。故选C。
34.根据“Put some plants and flowers in your home. They can make your home beautiful.”可知,此处提到了种植花草的作用。D选项“它们能为你提供新鲜空气。”符合语境。故选D。
35.根据“Hang some photos or pictures on walls.”可知,此处提到了在墙上挂上照片。G选项“为什么不在你房间的墙上挂家人的照片呢?”符合语境。故选G。
36.across
【详解】句意:街对面有一个图书馆。我们去那里读书吧。根据汉语提示可知,此处使用across,介词,across the street“在街对面”。故填across。
37.special
【详解】句意:关于这个地方有一些特别的事情。special表示“特别的”。故填special。
38.popular
【详解】句意:冬天,哈尔滨成为中国一个受欢迎的城市。popular“受欢迎的”,作定语修饰名词city。故填popular。
39.language
【详解】句意:你会说哪种语言,英语还是中文?根据“Which … can you speak, English or Chinese ”可知用名词单数,language“语言”符合题意。故填language。
40.advice
【详解】句意:我的英语老师经常就如何学好英语给我一些建议。根据语境,此处需填名词“建议”的英文,advice“建议”,为不可数名词。故填advice。
41.same/ame
【详解】句意:我和艾拉有相同的爱好。我们都喜欢唱歌和跳舞。根据“We both like singing and dancing.”和首字母提示可知,她们有着相同的爱好,same“相同的”符合语境,作定语,修饰名词hobbies。故填same。
42.(r)eady
【详解】句意:人们正忙着为即将到来的春节做准备。根据首字母提示和题干可知,此处应用短语get everything ready for“为……做好一切准备”。故填(r)eady。
43.(e)xample
【详解】句意:你是什么意思?请给我一个例子。根据首字母提示及“Please give me an”可知,空处指 “例子”,其英文为example,且是以元音音素开头的单词,冠词an后跟名词单数。故填(e)xample。
44.(d)ifferent
【详解】句意:我姐姐和我有不同的爱好。她喜欢网球,但我喜欢画画。根据“She likes tennis, but I love drawing.”可知二人有不同的爱好;填different“不同的”,形容词作定语。故填(d)ifferent。
45.(h)eight
【详解】句意:我父亲每年都会在门上标记我的身高。根据首字母提示以及“marks my...on the door”可知,此处表达在门上标记身高,考查名词height“身高” 。故填(h)eight。
46.to say 47.me 48.to cook 49.tomatoes 50.really 51.thinks 52.playing 53.flies 54.usually 55.important
【导语】本文讲述了国际家庭日的意义以及作者在这一天为家人所做的事情,包括为家人烹饪美食、和家人一起在公园玩耍等,展现了家庭的温馨和快乐。
46.句意:国际家庭日是在5月15日,是我们对家人说“我爱你”的好时机。根据“it’s a good time for us...‘I love you’ to our family members.”以及所给词可知,此处指的是“对家人说‘我爱你’”,say“说”,it’s a good time for sb to do sth“对某人来说是做某事的好时机”。故填to say。
47.句意:在我的家庭里,我有我的父母和妹妹。他们非常爱我,我也爱他们。根据“They love...very much and I love them, too.”以及所给词可知,此处指的是“他们爱我”,love是动词,后接人称代词宾格作宾语,I的宾格是me。故填me。
48.句意:在这一天,我想为他们做一些美味的食物。根据“some delicious food for them”以及所给词可知,此处指的是“烹饪美食”,cook“烹饪”,want to do sth“想要做某事”。故填to cook。
49.句意:我妈妈喜欢西红柿,所以我给她做了西红柿炒鸡蛋面。根据“so I make tomato and fried eggs noodles for her.”以及所给词可知,此处指的是“妈妈喜欢西红柿”,tomato“西红柿”,此处表示泛指,应用复数形式。故填tomatoes。
50.句意:我妹妹真的很喜欢巧克力,所以我给她做了一个巧克力蛋糕。根据“so I make a chocolate cake for her.”以及所给词可知,此处指的是“妹妹真的很喜欢巧克力”,real“真的”,形容词,此处修饰动词loves,应用副词really“真正地”。故填really。
51.句意:她认为它很棒,把它都吃光了。根据“it is great and eats it all.”以及所给词可知,此处指的是“她认为它很棒”,think“认为”,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填thinks。
52.句意:我爸爸擅长打乒乓球。根据“ping-pong”以及所给词可知,此处指的是“打乒乓球”,play ping-pong“打乒乓球”,be good at doing sth“擅长做某事”。故填playing。
53.句意:我妈妈和我妹妹在放风筝。根据“a kite with my sister”以及所给词可知,此处指的是“放风筝”,fly a kite“放风筝”,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填flies。
54.句意:我的家人和我通常在公园的大树下一起拍照。根据“take a photo together under the big tree in the park.”以及所给词可知,此处指的是“通常一起拍照”,usual“通常的”,形容词,此处修饰动词take,应用副词usually“通常”。故填usually。
55.句意:你如何度过这个重要的日子?根据“How do you spend this...day ”以及所给词可知,此处指的是“重要的日子”,importance“重要性”,名词,此处修饰名词day,应用形容词important“重要的”。故填important。
56.decided/ecided 57.dark/ark 58.high/igh 59.late/ate 60.another/nother 61.dream/ream 62.enough/nough 63.fantastic/antastic/fun/un 64.something/omething 65.way/ay
【导语】本文主要讲述了本第一次独自去爬山,虽未成功登顶,但在过程中收获了其他美好事物。父母借此告诉他实现梦想并非最重要,沿途风景同样珍贵。
56.句意:尽管他的父母对他有点担心,但他们还是决定让他试一试。根据“Although his parents felt a little worried about him, they…to let him try.”以及首字母提示可知,此处指父母虽然担心,但还是决定让他尝试,应用动词decide“决定”,结合“felt”可知,句子时态为一般过去时,动词用过去式decided。故填decided。
57.句意:最后,当太阳下山,天色渐暗时,本回到家,眼中含着泪水。根据“as the sun was going down and it was getting…”以及首字母提示可知,此处指太阳下山,天色渐暗,应用形容词dark“黑暗的”作表语。故填dark。
58.句意:这座山很高,路上全是石头,但我还是继续前进。根据“It’s hard for me to climb quickly.”以及首字母提示可知,此处指山很高,应用形容词high“高的”作表语。故填high。
59.句意:然而,我太累了,而且太晚了,我不得不回来。根据“I was tired and it was so…that I had to come back”以及首字母提示可知,此处指太晚了不得不回来,应用形容词late“晚的”作表语。故填late。
60.句意:你还可以再试一次。根据“You are only 14 years old.”以及首字母提示可知,此处指还可以再试一次,应用another“另一个”修饰名词try。故填another。
61.句意:但是站在山顶是我的梦想!根据“standing at the top of the mountain is my…”以及首字母提示可知,此处指站在山顶是梦想,应用名词dream“梦想”,结合“is”可知,用单数形式。故填dream。
62.句意:那就够了!根据“Please remember, my son, mostly achieving (实现) what you dream of is not the most important thing.”以及首字母提示可知,此处指父亲认为享受了沿途风景就够了,应用形容词enough“足够的”作表语。故填enough。
63.句意:虽然你没有到达山顶,但你在路上得到了其他美好的/有趣的东西。根据“you got other…things on the way”以及首字母提示可知,此处指得到了其他美好的/有趣的东西,应用形容词fantastic“极好的”或fun“有趣的”作定语修饰名词things。故填fantastic/fun。
64.句意:的确,总有一些事情不尽如人意,并不是每一个梦想都能实现。根据“there is always…unsatisfying (不令人满意的)”以及首字母提示可知,此处指总有一些事情不尽如人意,应用不定代词something“某事”。故填something。
65.句意:最美的风景在路上。根据“The most beautiful scenery (风景) is on the…”以及首字母提示可知,此处指最美的风景在路上,应用名词way“道路”,on the way“在路上”。故填way。
66.It’s behind the classroom building. 67.It has three floors. 68.He does his homework. 69.There is a computer room. 70.Yes, I do. Because it is quiet and full of books.
【导语】本文主要介绍了Peter学校图书馆的位置、楼层分布以及各个楼层的功能设施,同时也提到了Peter在图书馆的活动和感受。
66.根据“There is a school library in his school. It’s behind the classroom building.”可知,图书馆位于教学楼的后面。故填It’s behind the classroom building.
67.根据“It has three floors.”可知,Peter的学校图书馆有三层楼。故填It has three floors.
68.根据“Peter comes here and does his homework after class every day.”可知,Peter每天下课后在图书馆做作业。故填He does his homework.
69.根据“On the second floor, there is a computer room with sixty computers.”可知,二楼有一个电脑室。故填There is a computer room.
70.本题为开放性试题。根据文中对图书馆优点的描述及个人情况作答。故填Yes, I do. Because it is quiet and full of books.
71.
例文:
Dear Jim,
I’m glad to get your email. I have a good time in my new school. I make many new friends. Let me tell you one of them. His name is Tom. He is tall with short black hair and big eyes. He is very friendly and always helpful. We often play basketball together after class. Our school life is interesting because we have fun activities like art clubs and sports games. I enjoy every day here. I hope you are happy too. Write back soon.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:围绕Jim的询问,介绍一个新朋友的外貌、性格,描述学校生活是否有趣,并回应所有问题。
[写作步骤]
第一步,开头问候,直接回应来信,简要说明自己在新学校的整体状况,自然引出下文;
第二步,具体介绍新朋友,从外貌特征和性格品质两方面进行描述,并提及一起进行的活动;
第三步,描述校园生活,说明有趣的原因,表达对学校生活的喜爱,结尾传达对朋友的祝愿并希望保持联系。
[亮点词汇]
①make new friends交新朋友
②have fun activities进行有趣的活动
③play basketball together一起打篮球
[高分句型]
①He is tall with short black hair and big eyes. (运用with复合结构作伴随状语)
②He is very friendly and always helpful. (运用“and”连接并列表语)
③Our school life is interesting because we have fun activities like art clubs and sports games. (运用“because”引导原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录