/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语卷牛津上海版(试用本)
期末全真模拟培优
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请通读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
“Are you an I-person or an E-person ” These days, this 1 has become an opening line for many people.
According to the Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), people can be divided into 2 groups through their personalities and behaviors. The result will show in four 3 , like ESFP, INTJ, ENFP… In general, an “I” person is shy and quiet, while an “E” person is outgoing.
Hu Yu is a middle school student who is interested in MBTI. He takes the test, and it shows he is an INFJ person. INFJ persons are 4 as “quiet and mysterious, but very inspiring (激励的)”. After reading the description, Hu believes the test described him 5 . “That is exactly me. I am always 6 in a new environment. The test may save me from 7 silences when meeting new people,” Hu said. “Although being an I-person, I would like to make friends with ‘E’ people who can 8 because they are often outgoing.”
Why is the MBTI test popular The test can help people to get to know each other better and 9 with others on a deeper level later. While there are many kinds of personality tests on the market, the MBTI test is the most widely used. The MBTI test can be a(n) 10 way to help us make new friends and may show something we don’t know about ourselves.
1.A.question B.require C.dialogue D.request
2.A.same B.different C.spare D.basic
3.A.sentences B.words C.letters D.expressions
4.A.praised B.educated C.examined D.described
5.A.seriously B.perfectly C.differently D.boringly
6.A.lively B.humorous C.silent D.sleepy
7.A.uncomfortable B.unbelievable C.unexpected D.unfair
8.A.pull me down B.throw me away C.cheer me up D.kick me off
9.A.laugh B.connect C.help D.fight
10.A.embarrassing B.awful C.regretful D.fun
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Lu Xun is one of the greatest Chinese writers of the 20th century. He not only wrote stories, but also wrote articles about living conditions of Chinese people.
Lu Xun was born in 1881. In 1898, his grandfather was put into prison (监狱) for taking money. His father became seriously ill. From that time on, his family were no longer accepted by their relatives and friends. These early experiences greatly influenced his writing. In 1902, he went to study in Japan. He showed a talent for writing and translating. He even wrote several books. He returned to China in 1909 because he was in need of money. After working for several years as a teacher in Beijing, Lu Xun again returned to writing. In 1918, he wrote his famous short story Diary of a Madman. It was the first Chinese short story published using the everyday language that people spoke, which helped make it a great success. This, together with his novel The True Story of Ah Q (1921), made Lu Xun a leading Chinese writer.
Lu Xun still worried greatly about China’s future. In 1927, he moved to Shanghai and gave up writing stories. He then only wrote articles which called on people to fight against the government. For this, the government stopped him from publishing any more books.
He died in 1936. Lu Xun’s importance and influence have grown. Today some of his works are included in school textbooks and his works are read by millions of people around the world.
11.Which of the following greatly influenced Lu Xun’s writing according to the passage
A.The people he met in Japan. B.The experiences in his early life.
C.Working as a teacher in Beijing. D.His teacher and friends.
12.Why was Lu Xun’s story Diary of a Madman so popular according to the passage
A.It was based on Lu Xun’s diary. B.It was the first short story using everyday language.
C.Its story took place in modern times. D.It showed that Lu Xun was worried about China.
13.What does “This” refer to in Paragraph 2
A.The everyday language. B.The True Story of Ah Q.
C.The first Chinese novel. D.The success of Diary of a Madman.
14.Which is TRUE about Lu Xun according to the passage
A.Some of his articles were about living conditions of Chinese people.
B.In 1898, his father was put into prison for taking money.
C.Lu Xun only wrote Diary of a Madman and The True Story of Ah Q.
D.After moving to Shanghai, Lu Xun only wrote articles about himself.
15.Which of the following best shows the structure of the text (P=Paragraph)
A. B. C. D.
B
Postman wanted No experience necessary but you must be hard-working. Free to choose working hours. Have a driver’s license. Write to No. 38 Changhong Rd, Xiangyang. English teacher wanted Warm and patient college students. Able to speak standard English, good with children. Time: on weekends. E-mail address: Sunshine School@.
Taxi drivers wanted Full-time taxi drivers. Over five years of experience, good knowledge of the city. Under 45 years old. For more information, please come to Shunda Taxi Company to visit the manager. Tour guides wanted Two years of working experience. Good English and good at talking to people. Age: 20-30. Go to Friendship Traveling Company to ask the manager for more information.
16.If you want to be a postman, it’s necessary for you to have ________.
A.working experience B.good knowledge of the city
C.a driver’s license D.a college student’s card
17.Sunshine School needs ________.
A.excellent English teachers B.a hard-working postman
C.full-time drivers D.an outgoing tour guide
18.If you want to be a taxi driver, you should ________.
A.have over five years’ experience, but only a part-time job for you.
B.be over 45 years old and know the city very well.
C.write to No. 38 Changhong Rd or call the manager.
D.know the city well.
19.Maybe the tour guides wanted should ________.
A.have less than two years’ working experience
B.be patient with children
C.be good at driving
D.speak good English
20.You may get the jobs above except by ________.
A.giving a call B.going to visit the manager
C.sending an e-mail D.writing a letter
C
As time flies, the year is coming to an end. Many people feel anxious about the end of the year. What can we do to deal with the feelings
*Think about the good things
It’s easy to forget the positive experiences you have had. When we’re so busy but have to think about what’s next, we quickly forget the good. Think about the good things that happened to you and celebrate your achievements from this past year.
Practice: List your best memories, proudest moments and small-to-big wins from this year so far. List the people who helped make this year great so far. List what went well compared to this time last year.
*Think about the goals you hope to have this year
What tasks would you like to finish before the year ends Know what you feel you should do and what you really want to do. For things you feel you should do, let them go for now. It’s good to accept that not everything you hoped for will happen, and that’s okay.
Practice: Choose one to two things you want to focus on and that you can do.
*Do something today that is related (相关的) to this goal
Instead of waiting until next year to “restart”, take action today. It’s not too late to do it now. Most importantly, enjoy the process (过程).
Practice: Make plans. Talk to your friends. Tell them what you’re excited about and what you’re going to do. Sharing your plans might inspire (激励) others to take action on their goals too.
21.What is easy for people to forget
A.Their failures and mistakes. B.Their positive experiences.
C.The tasks they need to finish. D.The people who helped them.
22.What should you do to practice thinking about the good things
A.List your best memories and proudest moments.
B.List your failures and what went wrong in the past.
C.Forget about the past and look forward to the future.
D.Pay attention to the things you didn’t achieve this year.
23.Your friend John feels anxious about achieving his goal. What can you do to help him according to the passage
A.Tell him to set up new goals for the new year. B.Tell him to give up all his goals for this year.
C.Tell him to choose one to two things to do. D.Tell him to keep finishing all his goals.
24.How might sharing your plans with others help
A.It will make others angry and sad. B.It won’t have any effect on anyone.
C.It will make others more anxious. D.It might inspire others to take action.
25.What is the main idea of the article
A.How to celebrate New Year. B.The importance of setting goals.
C.Ways to improve your memory. D.Tips for managing end-of-year anxiety.
D
Having a collection of good things brings you comfort, relaxes you and lifts your emotion (情绪), which means you will have the tools to help yourself feel better.
What is self-care Self-care is looking after your mind and body. It’s taking care of your mental (精神的) and emotional health, as well as your physical health. You are practicing self-care even if you don’t realize it. Brushing your teeth is self-care. Going to bed because you’re tired, doing enough sports and reminding yourself that you’re doing your best are also examples of self-care.
Taking care of yourself is important because it builds your self-confidence, too. Confidence comes from trusting and knowing yourself well. When you practice self-care, you’re looking after your own needs. This builds more trust therefore helps increase your confidence. Showing kindness to yourself helps you to feel happier.
Make your own self-care kit (自我护理包). A self-care kit is a collection of things that helps you look after yourself. Things to collect in a self-care kit might include a photo album of the people and animals you love; a special treasure; a favourite snack; something that smells or feels nice; and a playlist of your favourite songs.
Think about what helps you to feel calm, happy and comfortable when you’re feeling sad or worried. Keep those things in a little bag or box. Whenever you’re not feeling good, you can turn to your self-care kit and choose something from it to help you feel better. Over time you might change things in your kit, depending on what you feel most useful.
26.Which of the following are the actions of self-care according to Paragraph 2
①Talking with people. ②Brushing your teeth.
③Going to bed because you’re tired. ④Doing enough exercise.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
27.Why is it important to take care of yourself
A.Because it leads you to live a better life.
B.Because it makes you trust others well.
C.Because it will build your self-confidence.
D.Because it lets you show kindness to families.
28.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to
A.A little bag. B.A self-care kit. C.A playlist of songs. D.A photo album.
29.Which of the following best shows the structure of the passage
A.B. C. D.
30.In which part of the magazine can you read the passage
A.Animal. B.Health. C.Food. D.Environment.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When talking about how children spend their free time, most children choose to spend their time in many ways.
Active Play
31 For younger kids this can mean just going outside and running around in circles. Games are popular for the younger set (年轻人). For older children, active play might be a little more focused (专注的). Some kids are going to go into sports; they might spend their time playing football, baseball or basketball. 32
Inactive Play
Even the youngest kids aren’t going to be able to run around all the time. 33 Parents should allow kids to play as much as possible, as long as they are doing it in a healthy way. When they have free time, this kind of play should always be encouraged. Of course, even the most active mind also needs a break every now and then.
Rest and Relaxation
34 Resting and relaxing can mean a lot of different ways to while away (消磨) the hours. Settling down with a good book is certainly one way to spend some time in a fun and productive way.
Of course if kids don’t feel like they have the time to read a book, there are always audio (有声) books. 35 However, allowing children to watch a movie on the sofa isn’t going to be good for them. The same goes for playing video games.
A.This way they can do something else while they listen to their favorite author.
B.Kids choose to play these sports because they have free time.
C.Watching a movie is another way in which kids might spend their time.
D.This is more than (不只是) just lying down and taking a short sleep.
E.Because it will mean making it harder when the free time is over.
F.Depending on the age of the children, active play is going to take different forms.
G.Once their energy is burned out (耗尽), they can play inside with toys and games.
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Mr. White is so serious that he (很少) smiles both in and after class.
37.Now (电子) books have without doubt changed the way many of us read.
38.In fact, we should teach students some (基础的) English grammars.
39.Your situation is not as (无望的) as you think. Don’t give up.
40.The idea to learn about as many local customs as possible before going abroad is (值得) considering.
41.Our English teacher is so h that he often makes us laugh in class.
42.My pen pal said in the letter he wanted to a the full moon with me on the Mid-Autumn Festival.
43.—Let’s go to the restaurant for lunch together!
—Although the food is delicious, there are no more empty seats and it’s too c .
44.The puppy looks so cute and lovely and its skin (皮肤) feels really s and soft.
45.We should keep learning. Because k is power in the new times.
阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,填入空白处,每空一词。
perfect, comfortable, with, hot, one, nervous, but, famous, picture, skill, they
In the small city of Huaihua, Hunan province. There lives a barber (理发师) named Xiao Hua who has become 46 on the Internet. Many tourists from all over the city come to her barber shop, not just for a haircut, 47 for the unique experience she offers. So, what makes Xiao Hua so special
At 48 , Xiao Hua is known for her exceptional barbering skills. She can create any hairstyle (发型) you ask for, and she always does it 49 . But that’s not the only reason people love her. Xiao Hua is also very friendly and kind. She listens to her customers and makes sure they feel 50 and happy during their visit.
Another reason for Xiao Hua’s popularity is her creativity (创造力). She often comes up 51 new and interesting hairstyles that no one else has seen before. People love trying these new styles and showing them off to 52 friends.
Xiao Hua also uses social media (社交媒体) to share her work. She posts 53 and videos of her latest hairstyles, which attract a lot of attention. Many people see her posts and decide to visit her shop to get their hair done by her.
Lastly, Xiao Hua offers great value for money. The prices are reasonable (合理的), and the 54 of her work is excellent. This makes people want to come back to her again and again.
And thanks to Xiaohua, Huaihua is now 55 than ever. More and more people are visiting, trying the local food, and exploring beautiful places there. It’s a great example that one person’s talent can make a city famous.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
As 56 (teenager), you have many dreams. These dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize, or they can be small, for example, you may just want to become the best student in your class. Once (一旦) you find a dream, what do you do with it Have you ever tried 57 (make) your dream come true
Andrew Matthews, 58 Australian writer, tells us that making our dreams come true is the 59 (big) challenge (挑战) in our life. You may think you’re not very good 60 some school subjects or it is impossible for you to become a writer. These kinds of thoughts (想法) stop you 61 (realize) your dreams. In fact, everyone can realize his dream. Keep telling yourself 62 you want. Do this step by step and your dream will come true earlier because a big dream 63 (make) up of many small dreams.
You must never give up (放弃) your dreams too. There will be many 64 (difficulty) on the road to your dreams. But the biggest one comes from 65 (you). You need to decide what is the most important.
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据要求完成文后的题目。
Do you know a famous saying, “Life is like a box of chocolates, and you never know what you will get. ” The surprise is part of the fun. Now blind boxes are quite popular. Merchants (商家) fill the boxes with random (随机的) toys which usually come from movies, comics and cartoons.
The earliest blind boxes originated in Japan. It was a New Year’s tradition. At that time, they called it “a lucky bag”. Blind boxes were introduced to China in 2014. According to a 2019 Tmall (天猫) report, the mini-series of the Labubu blind box was sold 55,000 in just 9 seconds during the Singles Day shopping event. Most customers for blind boxes are young people aged 18 to 35.
According to The Paper, blind box toys are popular in part because of their cute appearances. The cute mini-sized cartoon toys are suitable to place almost anywhere. What’s more, even if blind box toys are not their top choice for decorations, the mystery and uncertainty of the process also attract people. It’s the main reason why people buy blind boxes one after another.
Opening a blind box is a pleasant little surprise for our daily lives. When people open this simple little box, they may be disappointed, but the uncertainty is part of the fun. People will open more blind boxes and hope for a better outcome. In fact, although the magical mystery boxes are full of fun, we should come to a rational (理智的) decision.
66.What are the blind boxes filled with according to the article
67.What does the article say about “opening a blind box”
68.How should we treat buying blind boxes
69.请将文中画线的句子翻译成汉语。
70.请给短文拟一个适当的英文标题。
书面表达(共1题;满分25分)
71.效率是学习的加速器,它能让你在成长的赛道上跑地更快。你们学校英语学习社团要进行一次关于“How to Improve Learning Efficiency”的讨论,请根据下面的内容提示,写一篇英语发言稿。
写作要点:
(1)改进学习方法;(2)借助学习工具;(3)保持健康生活。
写作提示:
(1)词数80—100,开头已给出,不计入总词数;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称。参考词汇:efficiency效率
Hello, everyone. I’m glad to be here and give you a speech. My topic (主题) is “How to Improve Learning Efficiency ”.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.D 5.B 6.C 7.A 8.C 9.B 10.D
【导语】本文介绍了MBTI性格测试的流行现象,通过中学生胡宇的例子说明该测试如何帮助人们了解自我性格特点(如内向/外向),并阐述了测试在促进人际交往和发现未知自我方面的作用。
1.句意:最近,这个问题已经成为许多人的开场白。
question问题;require要求;dialogue对话;request请求。根据前文“Are you an I-person or an E-person ”可知,这是一个问题。故选A。
2.句意:根据MBTI,人们可以通过性格和行为被分成不同组别。
same相同的;different不同的;spare空闲的;basic基础的。根据“The result will show in four…”可知,是分成不同的组别。故选B。
3.句意:结果会以四个字母显示,如ESFP、INTJ、ENFP等。
sentences句子;words单词;letters字母;expressions表达。根据“like ESFP, INTJ, ENFP…”可知,MBTI类型由4个字母组成。故选C。
4.句意:INFJ型人被描述为“安静神秘但很鼓舞人心”。
praised表扬;educated教育;examined检查;described描述。根据“INFJ persons are…as ‘quiet and mysterious, but very inspiring (激励的)’.”可知,是描述成这样的特点。故选D。
5.句意:读完描述后,胡认为测试完美地描述了他。
seriously严肃地;perfectly完美地;differently不同地;boringly无聊地。根据后文“That is exactly me”可知,是完美匹配。故选B。
6.句意:在新环境中我总是沉默。
lively活泼的;humorous幽默的;silent沉默的;sleepy困倦的。根据上文INFJ性格特点“quiet and mysterious”可知,此处指沉默的。故选C。
7.句意:胡宇说:“测试可能让我避免遇到新人时的不自在沉默。”
uncomfortable不自在的;unbelievable难以置信的;unexpected意外的;unfair不公平的。根据“…silences when meeting new people”可知,此处应用不自在的,修饰社交场合的沉默。故选A。
8.句意:虽然我是I型人,但我想和能让我振作的E型人交朋友。
pull me down使我沮丧;throw me away抛弃我;cheer me up使我振作;kick me off开除我。根据“because they are often outgoing”可知,E型人外向的特点可以让人振作。故选C。
9.句意:测试能帮助人们更好地了解彼此,并在更深层次上与他人建立联系。
laugh大笑;connect联系;help帮助;fight打架。根据“…with others on a deeper level”可知,此处表示和他人建立联系。故选B。
10.句意:MBTI测试可以是个有趣的方式,帮助我们结交新朋友。
embarrassing尴尬的;awful糟糕的;regretful遗憾的;fun有趣的。根据文章积极基调可知,此处指这是个有趣的方式。故选D。
11.B 12.B 13.D 14.A 15.B
【导语】本文是一篇人物传记。主要介绍了中国20世纪伟大作家鲁迅的生平经历、代表作品及其创作特点与影响。
11.细节理解题。根据文章第2段“In 1898, his grandfather was put into prison...His father became seriously ill. From that time on...These early experiences greatly influenced his writing.”可知,他早年的经历极大地影响了他的写作。故选B。
12.细节理解题。根据文章第2段“It was the first Chinese short story published using the everyday language that people spoke, which helped make it a great success.”可知,《狂人日记》之所以成功(受欢迎),是因为它是第一部使用日常口语写成的短篇小说。故选B。
13.词句猜测题。根据文章第2段“In 1918, he wrote his famous short story Diary of a Madman...This, together with his novel The True Story Of Ah Q (1921), made Lu Xun a leading Chinese writer.”可知,“This”与《阿Q正传》一起使他成为著名作家。因此“This”应指代前文提到的《狂人日记》的成功。故选D。
14.细节理解题。根据文章第1段“He not only wrote stories, but also wrote articles about living conditions of Chinese people.”可知,他的一些文章是关于中国人民生活状况的。故选A。
15.篇章结构题。分析全文结构:第1段(P1)总述鲁迅的地位和写作内容;第2段(P2)按时间顺序介绍其早期经历、留学、回国教书、创作《狂人日记》和《阿Q正传》;第3段(P3)介绍他后来移居上海并转变写作方向;第4段(P4)介绍他的去世及后世影响。结构是:总—分—分—总。故选B。
16.C 17.A 18.D 19.D 20.A
【导语】本文主要介绍了四则招聘信息,分别涉及邮递员、英语老师、出租车司机和导游的岗位,详细说明了各岗位的要求及应聘方式,展现了不同岗位的招聘条件和应聘途径。
16.细节理解题。根据“Postman wanted”部分中“Have a driver’s license.”可知,如果你想成为一名邮递员,有驾照是必要的。故选C。
17.细节理解题。根据“English teacher wanted”部分中“Warm and patient college students. Able to speak standard English, good with children.”以及“E-mail address: Sunshine School@.”可知,阳光学校需要优秀的英语老师。故选A。
18.细节理解题。依据“Taxi drivers wanted”部分“Full - time taxi drivers. Over five years of experience, good knowledge of the city. Under 45 years old.”可知,想成为出租车司机,应有五年以上经验且熟悉这座城市,同时年龄在45岁以下。故选D。
19.细节理解题。根据“Tour guides wanted”部分“Two years of working experience. Good English and good at talking to people.”可知,招聘的导游应该有两年工作经验、英语良好且善于与人交流。故选D。
20.细节理解题。根据“Postman wanted”部分中“Write to No. 38 Changhong Rd, Xiangyang.”可知应聘邮递员可以写信;“English teacher wanted”部分中“E-mail address: Sunshine School@.”可知应聘英语老师可以发邮件;“Taxi drivers wanted”部分中“For more information, please come to Shunda Taxi Company to visit the manager.”可知应聘出租车司机可以拜访经理;“Tour guides wanted”部分中“Go to Friendship Traveling Company to ask the manager for more information.”可知应聘导游可以拜访经理,文中未提及打电话这种应聘方式。故选A。
21.B 22.A 23.C 24.D 25.D
【导语】本文主要讲述了如何应对年末焦虑。
21.细节理解题。根据“It’s easy to forget the positive experiences you have had.”可知,人们容易忘记积极的经历。故选B。
22.细节理解题。根据“Practice: List your best memories, proudest moments and small-to-big wins from this year so far.”可知,人们应该通过列出美好的回忆和骄傲的时刻来练习多关注那些美好的事物。故选A。
23.推理判断题。根据“Practice: Choose one to two things you want to focus on and that you can do.”可知,当朋友对完成目标感到焦虑时,应引导朋友简化任务,告诉他挑选一两件事去做。故选C。
24.细节理解题。根据“Sharing your plans might inspire (激励) others to take action on their goals too.”可知,分享计划可能激励他人行动。故选D。
25.主旨大意题。根据“Many people feel anxious about the end of the year. What can we do to deal with the feelings ”和后文分三点给出的具体建议可知,本文主要讲述了如何应对年末焦虑。选项D“应对年末焦虑的建议”精准概括主题。故选D。
26.D 27.C 28.B 29.B 30.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“自我关怀”的定义、重要性,以及如何制作自我关怀包来帮助调节情绪。
26.细节理解题。根据“Brushing your teeth is self-care. Going to bed because you’re tired, doing enough sports...are also examples of self-care.”可知,刷牙、因劳累而睡觉、做足够的运动都属于自我关怀的行为,所以②③④符合。故选D。
27.细节理解题。根据“Taking care of yourself is important because it builds your self-confidence”可知,自我关怀的重要性在于能建立自信。故选C。
28.词句猜测题。根据“Whenever you’re not feeling good, you can turn to your self-care kit and choose something from it to help you feel better.”可知,无论你什么时候感到不舒服,你都可以转向你的自我关怀包,从中选点东西来使自己感觉好受一些,“it”指代前文提到的“自我关怀包”。故选B。
29.篇章结构题。文章第一段引入自我关怀的作用;第二段解释自我关怀的定义;第三段说明自我关怀的重要性;第四、五段介绍自我关怀包的制作和使用。结构为“①总起→②③分别阐述定义、重要性→④⑤介绍自我关怀包”,对应选项B的结构。故选B。
30.推理判断题。本文围绕“自我关怀(涉及心理、情绪、身体健康)”展开,属于健康类内容,因此会出现在杂志的“Health”板块。故选B。
31.F 32.B 33.G 34.D 35.A
【导语】本文是说明文,围绕孩子们如何度过空闲时间展开,介绍了积极玩耍、消极玩耍、休息放松三种不同的方式。
31.根据下文“For younger kids this can mean... For older children, active play might be a little more focused”可知,此处是说积极玩耍会因孩子年龄不同而形式各异,选项F“根据孩子的年龄,积极玩耍会呈现不同的形式”符合语境。故选F。
32.根据上文“Some kids are going to go into sports; they might spend their time playing football, baseball or basketball”可知,此处是解释孩子们选择这些运动的原因,选项B“孩子们选择这些运动是因为他们有空闲时间”符合语境。故选B。
33.根据上文“Even the youngest kids aren’t going to be able to run around all the time”可知,此处是说孩子精力耗尽后会切换玩耍方式,选项G“一旦他们的精力耗尽,就可以在室内玩玩具和游戏”符合语境。故选G。
34.根据下文“Resting and relaxing can mean a lot of different ways to while away the hours”可知,此处是说休息放松不只是简单的睡觉,选项D“这不仅仅是躺下小睡一会儿”符合语境。故选D。
35.根据上文“if kids don’t feel like they have the time to read a book, there are always audio books”可知,此处是说听有声书的好处,选项A“这样他们可以在听喜欢的作家作品的同时做别的事”符合语境。故选A。
36.seldom/rarely
【详解】句意:怀特先生非常严肃,他无论课内还是课后都很少微笑。此处需要填副词来修饰动词smiles,根据中文提示“很少”可知,seldom或rarely意为“很少;不常”,是表示频率的副词,符合语境,故填seldom/rarely。
37.electronic
【详解】句意:现在电子书无疑改变了我们很多人的阅读方式。根据“…books”及提示词可知,此处应填形容词修饰名词“book”,electronic“电子的”,形容词。故填electronic。
38.basic
【详解】句意: 事实上,我们应该教学生一些基础的英语语法。根据中文提示“基础的”及句子结构“some ... English grammars”可知此处需用形容词basic修饰名词短语。故填basic。
39.hopeless
【详解】句意:你的处境并不像你想的那样无望。别放弃。“无望的”对应的英文是hopeless,“as+形容词原级+as”是固定结构,表示“和……一样……”。故填hopeless。
40.worth
【详解】句意:出国前尽可能多地了解当地习俗这个想法是值得考虑的。“值得”对应的英文形容词是“worth”,“be worth doing”是固定搭配,意为“值得做某事”,符合句子结构和语境。故填worth。
41.humorous/umorous
【详解】句意:我们的英语老师如此幽默,以至于他经常在课堂上使我们发笑。根据“he often makes us laugh in class.”可知,老师使我们发笑,说明他很幽默,结合首字母提示可知,形容词humorous“幽默的”符合,在句中作表语,故填humorous。
42.admire/dmire
【详解】句意:我的笔友在信中说他想和我一起在中秋节赏月。根据首字母a及原句“the full moon”和“the Mid-Autumn Day”可知,此处填动词admire,admire the full moon为固定搭配,意为“赏月”;want to后接动词原形,故填admire。
43.crowded/rowded
【详解】句意:——我们一起去餐厅吃午饭吧!——虽然食物很美味,但已经没有空座位了,而且太拥挤了。根据“Although the food is delicious, there is no more empty seats and it’s too…”以及首字母“c”可推知,“没有空座位”对应的场景是“拥挤的”,英文单词是“crowded”。此处需要形容词作表语。故填crowded。
44.smooth/mooth
【详解】句意:这只小狗看起来既可爱又惹人喜欢,它的皮肤摸起来光滑又柔软。根据“its skin feels really...and soft.”可知这里需填一个同样描述皮肤触感的形容词和soft并列作系动词feel的表语,结合首字母可知smooth符合语义,意为“光滑的”。故填smooth。
45.knowledge/nowledge
【详解】句意:我们应该坚持学习,因为在新时代知识就是力量。根据“We should keep learning.”可知后半句需要一个能呼应学习价值的名词,根据首字母以及常识可知此处应填“知识”,对应英文是knowledge,不可数名词,在这里作主语。故填knowledge。
46.famous 47.but 48.first 49.perfectly 50.comfortable 51.with 52.their 53.pictures 54.skill 55.hotter
【导语】本文讲述了湖南怀化一位名叫小华的理发师如何凭借她的技艺与服务成为网红,并带动当地发展的故事。
46.句意:有一个理发师叫小华,她在网上很出名。根据“Many tourists from all over the city come to his barber shop”及备选词汇可知她在网上走红了,famous符合语境;become是系动词,后接形容词作表语。故填famous。
47.句意:许多来自全城的游客来到她的理发店,不仅仅是为了理发,而是为了她提供的独特体验。根据“Many tourists from all over the city come to his barber shop, not just for a haircut...for the unique experience she offers.”可知此处考查not just...but...“不仅……而且……”,用于连接两个并列的目的状语。故填but。
48.句意:起初,小华以她出色的理发技巧而闻名。根据“Another reason for Xiao Hua’s popularity is her creativity”和“Lastly, Xiao Hua offers great value for money.”可知是列举原因,此处是第一个原因,用序数词,one基数词,其序数词形式为first。故填first。
49.句意:你要什么发型她都能做,而且总是做得很完美。根据“Xiao Hua is known for her exceptional barbering skills. She can create any hairstyle (发型) you ask for”可知她技艺精湛,所以做发型时会很完美。does动词,需用副词修饰,perfect形容词,其副词形式为perfectly。故填perfectly。
50.句意:她倾听顾客的意见,确保他们在来访期间感到舒适和快乐。根据“Xiao Hua is also very friendly and kind. She listens to her customers and makes sure they feel...and happy during their visit.”及备选词汇可知小华很友好,会让顾客在理发时感到舒适和快乐。feel是感官系动词,后接形容词作表语。故填comfortable。
51.句意:她经常想出一些别人从未见过的新颖有趣的发型。根据“Another reason for Xiao Hua’s popularity is her creativity.”可知小华有创造力,所以能想出新颖有趣的发型。come up with“想出,提出”。故填with。
52.句意:人们喜欢尝试这些新风格,并向他们的朋友炫耀。根据“People love trying these new styles and showing them off to...friends.”可知friends是名词,需用形容词性物主代词修饰,they人称代词主格,其形容词性物主代词为their。故填their。
53.句意:她上传了自己最新发型的照片和视频,吸引了很多人的关注。根据“She posts...and videos of her latest hairstyles, which attract a lot of attention.”可知她上传了自己最新发型的照片和视频,and连接并列的名词,后面是复数名词videos,前面也需用复数名词。故填pictures。
54.句意:价格合理,而且她的手艺高超。根据“Xiao Hua is known for her exceptional barbering skills”和“The prices are reasonable, and the...of her work is excellent.”可知前文讲述小华理发技术高超,所以此处是说手艺水平极佳,定冠词the后接名词,skill“技巧, 技艺”,符合语境。故填skill。
55.句意:多亏了小华,怀化现在比以往任何时候都热门。根据“More and more people are visiting, trying the local food, and exploring beautiful places there.”可知越来越多的人来怀化旅游,所以这座城市比以前更热门了。空格后有比较级标志词than,需要用形容词比较级,hot的比较级为hotter。故填hotter。
56.teenagers 57.to make 58.an 59.biggest 60.at 61.realizing 62.what 63.is made 64.difficulties 65.yourself
【导语】本文主要阐述了青少年拥有梦想的重要性,并给出了实现梦想的具体建议,包括克服消极思想、明确目标、分解步骤以及坚持不懈。
56.句意:作为青少年,你们有很多梦想。根据“you have many dreams”可知,主语“you”为复数,且“teenager”为可数名词,此处应用其复数形式表示一类人。故填teenagers。
57.句意:你曾经努力让你的梦想成真吗?try to do sth.“努力做某事”,固定搭配。故填to make。
58.句意:澳大利亚作家安德鲁·马修斯告诉我们,实现我们的梦想是我们生活中最大的挑战。Australian以元音音素/ /开头,应用不定冠词“an”来修饰,表泛指。故填an。
59.句意:澳大利亚作家安德鲁·马修斯告诉我们,实现我们的梦想是我们生活中最大的挑战。“the ... challenge in our life”可知,the为定冠词,常与最高级连用。“in our life”表示范围,此处应用形容词的最高级形式biggest。故填biggest。
60.句意:你可能会觉得自己在某些学科上并不擅长,或者认为自己根本不可能成为一名作家。be good at“擅长”,固定搭配。故填at。
61.句意:这些想法会阻止你实现梦想。stop sb. (from) doing sth.意为“阻止某人做某事”,固定搭配。realize的动名词形式为realizing。故填realizing。
62.句意:不断告诉自己你想要什么。此处引导宾语从句,作“telling”的宾语。从句中动词“want”缺少宾语,应用连接代词“what”在从句中充当宾语,同时引导从句。故填what。
63.句意:一步一步地做,你的梦想会更早实现,因为一个大梦想是由许多小梦想组成的。根据“a big dream ... up of many small dreams.”可知,a big dream与动词短语make up of为被动关系,且描述一般事实,应用一般现在时的被动语态,且主语为单数。故填is made。
64.句意:在你实现梦想的路上会有很多困难。many后接复数可数名词。故填difficulties。
65.句意:但最大的困难来自你自己。根据“But the biggest one comes from...”可知,此处强调困难源自“你自身”,应用人称代词“you”的反身代词形式yourself。故填yourself。
66.Random toys which usually come from movies, comics and cartoons. 67.It is a pleasant little surprise for our daily lives. 68.We should come to a rational decision. 69.生活就像一盒巧克力,你永远不知道你将来会得到什么。/生活就像一盒巧克力,你永远不知道接下来的那块是什么(味道的)。 70.(The Beginning and Development of) Blind Boxes
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了盲盒的起源、发展、受欢迎的原因以及我们应该如何理智对待购买盲盒。
66.根据第一段“Merchants (商家) fill the boxes with random (随机的) toys which usually come from movies, comics and cartoons.”可知,商家用随机的玩具装满盒子,这些玩具通常来自电影、漫画和动画片。故填Random toys which usually come from movies, comics and cartoons.
67.根据“Opening a blind box is a pleasant little surprise for our daily lives.”可知,打开盲盒对我们的日常生活来说是一个愉快的小惊喜。故填It is a pleasant little surprise for our daily lives.
68.根据最后一段“In fact, although the magical mystery boxes are full of fun, we should come to a rational (理智的) decision.”可知,我们应该理智地对待购买盲盒。故填We should come to a rational decision.
69.分析句子可知,Life翻译为“生活”;is like翻译为“像”;a box of chocolates翻译为“一盒巧克力”;and翻译为“并且”;you翻译为“你”;never know翻译为“永远不知道”;what you will get翻译为“你将来会得到什么”。故填:生活就像一盒巧克力,你永远不知道你将来会得到什么。/生活就像一盒巧克力,你永远不知道接下来的那块是什么(味道的)。
70.通读全文可知,本文主要介绍了盲盒的起源、发展、受欢迎的原因以及我们应该如何理智对待购买盲盒,所以标题可以是“盲盒(的起源与发展)”。故填 (The Beginning and Development of) Blind Boxes。
71.例文
Hello, everyone. I’m glad to be here and give you a speech. My topic is “How to Improve Learning Efficiency ”
First, we need better learning methods. Make a plan before you study. In class, listen carefully and take notes. This helps you understand and remember things faster. Also, learning tools are very helpful. Use a dictionary to find new words. There are also good apps and websites for practice. They make learning more interesting and save time. Finally, a healthy life is important for good study. Get enough sleep every night. Do some exercise to keep your body and mind strong. When you feel good, you can study better.
Thank you.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,介绍改进学习的方法,学习工具和保持健康生活的建议;
第三步,感谢聆听,并收尾。
[亮点词汇]
①make a plan制定计划
②take notes做记录
[高分句型]
①Also, learning tools are very helpful.(动名词作主语)
②There are also good apps and websites for practice.(there be句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)