/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期末全真模拟培优卷北师大版(2024)
注意事项:
1.本试卷共五大题,38小题,满分60分(不含听力口语30分),考试用时90分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分
本部分共33题,共40分。在每题列出的四个选项中,选出最符合题目要求的一项,
单项填空(每期0.5分,共6分)
1.—What ________ I do when my parents don’t agree with me
—You ________ talk with them and let them know your thoughts.
A.needn’t; should B.could; shouldn’t C.can; can’t D.should; can
2.—Hi, Mr. Wang. Could I help you carry the box
—No, thanks. The box is big, but there is ________ in it.
A.something heavy B.nothing heavy C.heavy something D.heavy nothing
3.—Water ________ is serious.
—Yes. We should do something because the rivers are becoming dirtier and dirtier.
A.solution B.pollution C.question D.prediction
4.—Good news! China has sent Shenzhou-19 into space.
—Yes, it is a great ________ for our country.
A.treasure B.beauty C.success D.health
5.—It is difficult to imagine what our life will be like ________ the Internet.
—That’s true. Internet has been a part of our life.
A.for B.about C.without D.from
6.—Shall we go fishing at six o’clock tomorrow morning
—_________ Will seven o’clock be OK
A.Sure, it’s up to you. B.Sure, no problem.
C.Sorry, I can’t make it. D.Sorry, I’m not available tomorrow.
7.My sister is ________ than me. She is good at math.
A.good B.better C.best D.the best
8.I couldn’t finish it ________ your great help. Thanks a lot.
A.in B.without C.for D.under
9.—My English is weak. Could you help me with it
—________.
A.Thank you B.Me, too C.See you D.No problem
10.My sister is as ________ as I am. We both like helping others.
A.friend B.friendly C.more friendly D.the friendliest
11.Kate often goes to school ________ breakfast. It’s bad for her health.
A.through B.below C.during D.without
12.—It’s too hot. Why not go swimming with us
—________
A.Congratulations! B.That’s right! C.Well done! D.Good idea!
完形填空(每题1分,共8分)
My unforgettable road trip
One day last July, my dad got back from work with some exciting news! “Get your bags ready for tomorrow. We’re going on a road trip”. I was so 13 that I couldn’t fall asleep that night.
The next day, we left at 6:00 am and arrived Camdenton around 8:30 am. The first thing we did there was a one-hour 14 in Bridal Caves. When I first entered, I was surprised to see what I saw. I’ve never seen anything like that in my life. It’s so interesting to learn about how the stalactite (钟乳石) 15 inside the caves.
Later on, we took a three-hour drive to Arkansas. On the way, we listened to music and did karaoke. We enjoyed this great musical 16 time together! There we visited Crystal Bridges Museum of American Art. One of the things I liked the most in the museum was that one of the walls was painted green and orange with black and white shapes. I 17 this memory in my brain because my sister and I took pictures in front of this wall. Another thing I liked was that there was a show with candies all over the floor. I 18 a handful of colorful candies and put them into my mouth. They were so sweet.
After that we went to Lake Atalanta Park. This park had a huge lake, a large playground and a tree house. It was the first time for me to see a tree house at a park. It was very 19 to go up all the stairs of the tree house. My sister and I climbed up and down, laughing all the way round. Afterward, my sister and I found a small pond (池塘) and started to splash (泼溅) water on each other.
This road trip, by far, has been the best experience of my life. When I look back at the memories, it brings a big smile on my face. It made me understand that it was very important to 20 the time you can with the people you love.
13.A.nervous B.tired C.excited D.patient
14.A.show B.tour C.play D.talk
15.A.forms B.shines C.stays D.arrives
16.A.friend B.city C.family D.museum
17.A.lost B.kept C.understood D.imagined
18.A.caught B.saw C.made D.drew
19.A.safe B.tiring C.strange D.enjoyable
20.A.save B.change C.create D.spend
阅读理解(每题2分.共26分)
A
阅读下列关于安全规则的说明,为每一个人选择需要遵守的规则,并将其对应的A、B、C、D选项填在相应位置上。选项中有一项为多余选项。
A We shouldn’t take photos in the museum. We must not run after each other. We can’t eat in the museum. We can’t talk loudly. We shouldn’t throw rubbish everywhere. B Keep quiet. Put the books back when you finish reading them. Don’t eat inside and please keep the library clean. If you have any problems, please ask the librarians for help.
C Please pay first when you get on the bus. Please give your seat to the old and the women with babies, and please get on the bus from the front door and get off from the back door. D Remember to show your ticket if you go to the movies. Don’t take pictures or make phone calls. Don’t walk around when watching the movie.
21. Eric
I like reading very much. I want to go to the library today with my classmates.
22. Jack
I want to go to a museum this Sunday with my friends. We will take our phones with us.
23. Lucy
I plan to watch movies with my parents on this weekend. We will book tickets today.
B
Not travel long hours to somewhere far away, more Chinese travelers choose shorter trips close to home now! This is because they want to enjoy local life, not just rush through sightseeing (观光). Experts see this as a trend (趋势) for slower, deeper travel experiences.
Lin Keya from Urumqi, Xinjiang Uygur autonomous region (新疆维吾尔自治区), spent a few days in a village nearby for the National Day holiday this year. There, she woke to the sounds of roosters (公鸡) and slept peacefully under the moonlight. “Being in nature saved my tired heart,” Lin told Xinhua. The village was just a two-hour drive from her home.
Another traveler, Ms Peng, traveled with her family from Guiyang to Leshan. They are two cities in Southwest China. She said busy sightseeing tours only touch the surface (表面)—what people truly love now is deep trips. “Spending less time on the road gave us more time to enjoy the place,” said Peng.
This trend is growing because China is developing its high-speed rail network (高铁路网). It now covers over 46,000 kilometers and connects over 96 percent of cities with more than 500,000 people. And High-speed trains make it easier for old travelers to take relaxing trips.
24.Why do more Chinese travelers want to take shorter trips
A.Because they don’t have enough time.
B.Because they want to experience local life.
C.Because they hope to save money when travelling.
D.Because they don’t like to travel with others.
25.What can we learn from the passage
A.Experts think shorter trips are faster travel experiences.
B.Lin Keya enjoys the peace in a village nearby.
C.Ms Peng likes to take busy sightseeing tours.
D.Older travelers love travelling to somewhere far away.
26.What’s the main idea of the last paragraph
A.How do people spend their trips. B.What can travelers do during the trips.
C.Why is the trend of shorter trips growing. D.Who may take shorter trips more often.
C
Two months ago, I took a five-day trip to Beijing with my sister. We arrived there on August 8th and had a great time in the following days. Here are our activities.
Five-day trip in Beijing ( 3600/ person, half price for the second)
Days Activities
▲Day 1 Arrived in Beijing and took a taxi to the hotel. Visited the Palace Museum after eating Beijing Duck.
▲Day 2 Had a full-day trip to Tian’anmen Square and the Temple of Heaven. Watched Beijing Opera at Chang’an Theater in the evening.
▲Day 3 Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park. Enjoyed a nice dinner.
▲Day 4 Visited Beijing University in the morning. Then bought some gifts there. Visited Wangfujing Street and had something delicious for lunch.
▲Day 5 Visited Hutongs and Xiushui Street. Took the afternoon flight (航班) back to Chengdu.
27.How much might the writer and her sister pay for the Beijing tour
A. 3600. B. 5400. C. 7200. D. 10800.
28.What did the writer and her sister do on August 10th
A.Watched Beijing Opera. B.Visited Beijing University.
C.Visited the Great Wall. D.Visited Hutongs.
29.What can we know according to the passage
A.The writer and her sister stayed in Beijing for more than five days.
B.The writer and her sister took the plane back to Chengdu on August 12th.
C.The writer and her sister visited Beijing University in the evening.
D.The writer and her sister had a nice dinner on Wangfujing Street.
D
Paper making is widely known as one of the four great inventions of ancient Chinese civilization.
Among different kinds of paper, Xuan paper, also known as rice paper, holds an important place. Many ancient documents and artworks might not have existed till today if not for the paper.
Xuan paper has always been valued by every Chinese generation as a source of pride since it is not only a necessary part of Chinese culture, but also a witness (见证) to Chinese history for thousands of years.
As one of the most important carriers of Chinese culture, Xuan paper has got the title “King of All Paper”. A large number of great works by ancient Chinese calligraphers (书法家) and painters were drawn on Xuan paper. “Five Oxen” by the painter Han Huang is the oldest Chinese painting on Xuan paper. The art piece, passed down by several emperors and officials in ancient China, is more than 1,200 years old.
According to the National Library of China, there are about 30 million ancient paper books in the library, and most of them were made by Xuan paper.
So why did Xuan paper become such a hit with literati (文人学士) and artists The answer might lie in its origin (起源). An often-told story about the origin of Xuan paper says that Kong Dan, a paper making craftsman (工匠) during the Eastern Han Dynasty, searched for a kind of paper that would not discolor or grow mold (发霉) to keep the picture of his teacher Cai Lun, the inventor of paper making, and eventually created Xuan paper.
With a smooth surface, pure texture and high tensile (抗拉的) strength, Xuan paper can be kept for a long time. If it is preserved well, its longevity can reach more than 2,000 years while ink and color on it remain fresh and bright. The paper, therefore, is entitled “Paper of Ages”.
30.What does the underlined word “existed” mean in the passage
A.Had a long way to go. B.Continued to be present.
C.Received what it wanted. D.Became impossible to see.
31.Xuan paper is called “King of All Paper” because ________.
A.it can’t grow mold easily B.it has a history of over 1,200 years
C.it was named by emperors and officials D.it was preferred by calligraphers and painters
32.What’s Paragraph 5 mainly about
A.The inventor of paper. B.The picture of Cai Lun.
C.The story of Kong Dan. D.The origin of Xuan paper.
33.What’s the best title for the passage
A.Xuan Paper B.Paper Making C.Chinese Culture D.Paintings on Xuan Paper
阅读表达(每题2分.共10分)
阅读短文,根据短文内容回答下面问题,并将答案写入答题卡相应位置。
As the saying goes, “Read ten thousand books and travel ten thousand miles.” Now everyone can go on a trip at any time if they want to. It’s a good choice to relax by travelling. Besides, travelling is one of the best ways to learn. Centuries ago, some famous people had already travelled around China and they got a lot from travelling.
Xu Xiake, a geographer and writer in Ming Dynasty, spent more than thirty years on the road four hundred years ago. Xu Xiake travelled around China alone and he met with many difficulties on the road. But he never stopped travelling and writing.
Xu Xiake was on the road all his life, and his travel notes covered as much as his knowledge. His 600,000-word travel notes The Travels of Xu Xiake finally came out in 1776. The book provides important information for understanding Ming Dynasty society and culture.
Marco Polo was a businessman born in 1254 in Italy. In 1271, Marco Polo with his father and uncle had a dream to visit China. They met bad weather, dangerous animals and other difficulties on their way.
Finally, they reached Shangdu in Inner Mongolia in 1275. Kublai Khan (忽必烈) gave them a warm welcome and took them to Dadu (now Beijing). In 1295, he went back to Italy with some silk, tea, paper and other goods. Marco Polo wrote his hard journey into The Travels of Marco Polo. Medieval (中世纪的) readers fell in love with Polo’s wonderful descriptions of amazing Asian countries.
34.What advantages of travelling are mentioned in paragraph 1 (列举两点)
35.What does the book The Travels of Xu Xiake provide
36.When did Marco Polo finally reach China
37.Why did medieval readers like The Travels of Marco Polo
38.What have you learned from Xu Xiake and Marco Polo (开放性问题,观点合理即可)
文段表达(每题2分.共10分)
39.假如你是李华,你的笔友Tony给你发来一封电子邮件,他打算在春节期间来你的家乡旅游,想提前了解一下关于本地习俗和注意事项。请你根据表格内容提示,给他回复一封邮件,向他介绍一下你的家乡。
The best time 一年当中任何时候都是来陵城旅游的好时间,春节期间更有趣。
The weather 冬季寒冷干燥,温度大约在-1℃~8℃之间,记得带厚衣服。
The famous places to visit 颜真卿公园、东方朔墓等
Ways of life during the Spring Festival 1、吃饺子; 2、春节第一天不打扫卫生,不能打碎东西;正月不理发。 3、……
Anything else ……
要求:
1. 除所给提示信息外,还应适当拓展。
2. 条理清晰,意思连贯,语句通顺,时态正确。
3. 不少于80词。 (短文开头已给出,不计入总词数)。
可用参考词汇:颜真卿公园Yan Zhenqing Park 东方朔墓Dongfang Shuo Tomb 主人host 春联couplets
Dear Tony,
I’m glad that you will come to visit my hometown Lingcheng. I am ready to tell you something about it
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D
【详解】句意:——当我的父母不同意我的想法时,我应该做什么?——你可以和他们谈谈,让他们知道你的想法。
考查情态动词辨析。needn’t不需要;should应该;could能;shouldn’t不应该;can能,可以;can’t不能。根据“What...I do when my parents don’t agree with me”可知,第一个空用于询问建议,应选用表示建议的情态动词;根据“talk with them and let them know your thoughts.”可知,第二个空用于给出建议,应选用表示建议或可能性的情态动词,结合选项可知,选项D符合语境。故选D。
2.B
【详解】句意:——嗨,王先生。我能帮你搬这个箱子吗?——不,谢谢。这个箱子很大,但里面没有什么重的东西。
考查不定代词的用法和形容词的位置。something heavy一些重的东西;nothing heavy没有重的东西;CD选项语法错误。根据句意,箱子虽大但里面不重,应表示“没有重的东西”,且语法规则要求形容词(如heavy)必须后置于不定代词(如nothing)。故选B。
3.B
【详解】句意:——水污染很严重。——是的。我们应该做点什么,因为河流正变得越来越脏。
考查名词辨析。solution解决办法;pollution污染;question问题;prediction预测。根据“because the rivers are becoming dirtier and dirtier.”可知,此处是指“水污染”这一环境问题,应用pollution,故选B。
4.C
【详解】句意:——好消息!中国已经将神舟19号送入太空。——是的,这是我们国家的一个伟大的成功。
考查名词辨析。treasure宝藏;beauty美丽;success成功;health健康。根据上文“Good news! China has sent Shenzhou-19 into space.”可知,“中国已经将神舟19号送入太空”代表国家的重大成就,强调成功的含义。故选C。
5.C
【详解】句意:——很难想象没有互联网我们的生活将会是什么样子。———确实如此。互联网已经成为我们生活的一部分。
考查介词辨析。for为了;about关于;without没有;from从。根据答语“That’s true. Internet has been a part of our life.”可知,上下文强调互联网的不可或缺性,因此空格处需填入表示“没有”的介词without,以表达假设缺失互联网的情境。故选C。
6.C
【详解】句意:——明天早上六点我们去钓鱼好吗?——抱歉,我来不了。七点可以吗?
考查情景交际。Sure, it’s up to you. 当然,你决定;Sure, no problem.当然,没问题;Sorry, I can’t make it.抱歉,我来不了(此处特指 “六点来不了”);Sorry, I’m not available tomorrow.抱歉,我明天没空。根据“Shall we go fishing at six o’clock tomorrow morning ”和“Will seven o’clock be OK ”可知,回答者表示明天六点来不了,希望调整至七点,故排除选项A和B,也不是“明天全天都没空”,故排除选项D。故选C。
7.B
【详解】句意:我姐姐比我更好。她擅长数学。
考查形容词比较级。good好;better更好;best最好;the best最好。根据句中“than”可知,此处表示比较关系,需用形容词比较级形式;“good”的比较级为“better”,符合“She is good at math.”的语境,强调姐姐在数学方面优于我。故选B。
8.B
【详解】句意:没有你的大力帮助,我无法完成它。非常感谢。
考查介词辨析。in在……里面;without没有;for为了;under在……下面。根据“Thanks a lot.”可知,此处表达的是没有对方的帮助自己无法完成某事,所以应该用without。故选B。
9.D
【详解】句意:——我的英语很弱。你能帮我吗?——没问题。
考查情景交际。Thank you谢谢;Me, too我也是;See you再见;No problem没问题。根据“Could you help me with it ”可知,问句请求帮助学习英语,回答应表示同意或愿意帮助。故选D。
10.B
【详解】句意:我妹妹和我一样友好。我们都喜欢帮助别人。
考查形容词原级。根据“My sister is as...as I am.”可知,此处是“as+形容词原级+as”结构,表示“和……一样……”,因此用形容词friendly“友好的”。故选B。
11.D
【详解】句意:Kate经常不吃早餐就去上学。这对她的健康不好。
考查介词辨析。through通过;below在……下面;during在……期间;without没有。根据“It’s bad for her health.”可知,是指不吃早餐对健康不好。故选D。
12.D
【详解】句意:——天气太热了。为什么不和我们一起游泳呢?——好主意!
考查情景交际。Congratulations祝贺;That’s right那是对的;Well done做得好;Good idea好主意。根据“Why not go swimming with us ”可知,此处是对上文提出的建议的回应,结合选项可知,Good idea符合语境。故选D。
13.C 14.B 15.A 16.C 17.B 18.A 19.D 20.D
【导语】本文主要讲了作者一家人外出公路旅行。作者一家去了很多景点,并且非常享受这次旅行。作者认为花费时间和爱人的人在一起是无比幸福的。
13.句意:那天晚上我激动得睡不着。
nervous紧张的;tired疲倦的;excited激动的;patient有耐心的。根据文中“I was so…that I couldn’t fall asleep that night.”及上文可知,作者非常激动。故选C。
14.句意:我们在那里做的第一件事是在新娘洞穴进行了一个小时的游览。
show展示;tour旅游;play玩耍;talk谈话。根据文中“The first thing we did there was a one-hour…in Bridal Caves.”及下文可知,作者首先游览了新娘洞穴。故选B。
15.句意:了解洞穴内钟乳石的形成过程非常有趣。
forms形成;shines闪耀;stays停留;arrives到达。根据文中“It’s so interesting to learn about how the stalactite…inside the caves.”可知,此处指的是洞穴中的钟乳石是如何形成的。故选A。
16.句意:我们一起度过了美好的音乐家庭时光!
friend朋友;city城市;family家庭;museum博物馆。根据文中“On the way, we listened to music and did karaoke. We enjoyed this great musical…time together!”可知,我们在路上一起唱歌,享受音乐家庭时光。故选C。
17.句意:我把这段记忆保存在脑海里,因为我和妹妹在这堵墙前拍了照片。
lost丢失;kept保持,保存;understood理解;imagined想象。根据文中“I…this memory in my brain because my sister and I took pictures in front of this wall.”可知,此处指的是作者把这段记忆保留在脑海中。故选B。
18.句意:我抓起一把五颜六色的糖果,放进嘴里。
caught抓;saw看;made制作;drew画。根据文中“ I…a handful of colorful candies and put them into my mouth. They were so sweet.”可知,作者抓起了一把糖放进嘴里。故选A。
19.句意:爬上树屋的所有楼梯都很愉快。
safe安全的;tiring累人的;strange奇怪的;enjoyable愉快的。根据文中“ It was very…to go up all the stairs of the tree house. ”及结合上下文可知,作者觉得爬书屋上的楼梯很愉快。故选D。
20.句意:这让我明白,花时间和你爱的人在一起是非常重要的。
save拯救;change改变;create创造;spend花费。根据文中“ It made me understand that it was very important to…the time you can with the people you love.”及通读全文可知,此处指的是作者认为应该花时间与自己爱的人在一起。故选D。
21.B 22.A 23.D
【导语】本文是一篇应用文,要求根据三个人的出行目的地,从A—D四项安全规则中为每人选择对应的遵守规则。
21.根据“Eric...I like reading very much. I want to go to the library today with my classmates.”可知,埃里克要去图书馆;选项B“保持安静,阅读完毕后将书放回原处,馆内禁止进食并保持清洁,有问题可向图书管理员求助”,均是图书馆的核心规则,与之匹配。故选B。
22.根据“Jack...I want to go to a museum this Sunday with my friends. We will take our phones with us.”可知,杰克要去博物馆且会携带手机;选项A“博物馆内禁止拍照、追逐打闹、进食和大声喧哗”,明确针对博物馆场景,且提醒了手机使用相关的拍照禁止,与之匹配。故选A。
23.根据“Lucy...I plan to watch movies with my parents on this weekend. We will book tickets today.”可知,露西要去看电影且已订票;选项D“看电影时需出示门票,禁止拍照、打电话,观影期间不得随意走动”,完全匹配电影院的观影规则。故选D。
24.B 25.B 26.C
【导语】本文讲述了如今越来越多的中国游客倾向于选择离家较近的短途旅行,而非长途跋涉去远方。
24.细节理解题。根据“Not travel long hours to somewhere far away, more Chinese travelers choose shorter trips close to home now! This is because they want to enjoy local life, not just rush through sightseeing (观光).”可知,更多中国游客选择短途旅行是因为他们想体验当地生活,而不只是匆匆观光。故选B。
25.细节理解题。根据“Lin Keya from Urumqi, Xinjiang Uygur autonomous region (新疆维吾尔自治区), spent a few days in a village nearby for the National Day holiday this year. There, she woke to the sounds of roosters (公鸡) and slept peacefully under the moonlight. ‘Being in nature saved my tired heart,’ Lin told Xinhua.”可知,林克亚在附近的村庄享受到了宁静。故选B。
26.主旨大意题。根据“This trend is growing because China is developing its high-speed rail network (高铁路网).”以及该段内容可知,最后一段主要解释了短途旅行趋势增长的原因,即中国高铁网络的发展。故选C。
27.B 28.C 29.B
【导语】本文主要讲述了作者和姐姐五天的北京之旅,包括每天的行程安排和活动内容。
27.细节理解题。根据“Five-day trip in Beijing ( 3600/person, half price for the second)”可知,第一人费用为3600元,第二人半价为1800元,两人总费用为3600+1800=5400元。故选B。
28.细节理解题。根据题干“August 10th”对应Day 3,即8月10日及“Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park.”可知,全天游览长城和北京奥林匹克公园。故选C。
29.推理判断题。根据“Day 5”,“Took the afternoon flight (航班) back to Chengdu.”及抵达时间为8月8日可知,Day 5为8月12日,所以返程航班为8月12日下午。故选B。
30.B 31.D 32.D 33.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍宣纸作为中国文化重要载体的地位、起源、特性及“纸中之王”“千年寿纸”的称号,展现其文化价值。
30.词句猜测题。根据“Many ancient documents and artworks might not have existed till today if not for the paper.”可知,若没有宣纸,许多古文献和艺术品可能无法留存至今,“existed”意为“继续存在”,故选B。
31.细节理解题。根据“As one of the most important carriers of Chinese culture, Xuan paper has got the title ‘King of All Paper’. A large number of great works by ancient Chinese calligraphers and painters were drawn on Xuan paper.”可知,宣纸被称为“纸中之王”是因为它受书法家和画家青睐,是文化重要载体,故选D。
32.主旨大意题。根据“So why did Xuan paper become such a hit…The answer might lie in its origin... An often-told story about the origin of Xuan paper says that Kong Dan…”可知,第五段主要讲述宣纸的起源故事,故选D。
33.最佳标题题。全文围绕宣纸的历史地位、文化价值、特性及其起源展开,核心说明对象是宣纸本身,因此最合适的标题是“宣纸”,故选A。
34.Travelling is a good choice to relax and it is one of the best ways to learn. 35.The book provides important information for understanding Ming Dynasty society and culture. 36.In 1275, Marco Polo finally reached China. 37.Because medieval readers liked Polo’s wonderful descriptions of amazing Asian countries. 38.I have learned that perseverance is important. Neither of them gave up in the face of many difficulties during their journeys.
【导语】本文通过介绍徐霞客和马可·波罗的旅行经历,阐述了旅行的益处,并展现了两位历史人物在旅行中体现出的探索精神与坚韧品质。
34.根据“It’s a good choice to relax by travelling. Besides, travelling is one of the best ways to learn.”可知,旅行的两大益处是放松身心和获取知识。故填Travelling is a good choice to relax and it is one of the best ways to learn.
35.根据“The book provides important information for understanding Ming Dynasty society and culture.”可知,《徐霞客游记》为理解明代社会与文化提供了重要信息。故填The book provides important information for understanding Ming Dynasty society and culture.
36.根据“Finally, they reached Shangdu in Inner Mongolia in 1275.”可知,马可·波罗于1275年到达中国。故填In 1275, Marco Polo finally reached China.
37.根据“Medieval readers fell in love with Polo’s wonderful descriptions of amazing Asian countries.”可知,中世纪读者喜爱《马可·波罗游记》是因为其中对亚洲国家的精彩描述。故填Because medieval readers liked Polo’s wonderful descriptions of amazing Asian countries.
38.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身理由,合理作答即可。故填I have learned that perseverance is important. Neither of them gave up in the face of many difficulties during their journeys.
39.
例文:
Dear Tony,
I’m glad that you will come to visit my hometown Lingcheng. I am ready to tell you something about it. Any time is good to visit Lingcheng, especially during the Spring Festival when it’s more fun. Winter here is cold and dry, with temperatures between -1℃ and 8℃, so remember to bring warm clothes. Famous places include Yan Zhenqing Park and Dongfang Shuo Tomb.
During the Spring Festival, we eat dumplings and put up couplets. On the first day, we don’t clean or break things, and we avoid haircuts all month. Also, hosts give red envelopes to children for good luck. I’m sure you’ll love it!
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中关于家乡习俗和注意事项的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。通过“I am ready to tell you something about it”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“最佳旅游时间、天气、著名景点、春节期间的生活方式等”几个方面重点介绍家乡的具体情况;
第三步,书写结语。表达“相信Tony会喜欢这里”的愿望。
[亮点词汇]
①especially特别,尤其
②remember to do记得去做某事
③avoid doing避免做某事
④be sure to do肯定,一定
[高分句型]
①Any time is good to visit Lingcheng, especially during the Spring Festival when it’s more fun.(when引导定语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)