(期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 107.1KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-12-25 17:07:58

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语人教新目标版期末核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。
I love my first-grade teacher, whose name is Mrs. Gross. She has such a sweet smile. She is soft-spoken and has a very 1 sense of humor. Every day I arrived at her classroom and sat 2 at my desk with a big smile on my face. Throughout all my years of school I always 3 the time I spent in her classroom.
One such 4 is still with me to this day. We were 5 math problems that were written on the blackboard when Mrs. Gross walked through the classroom 6 our work. I 7 first and lifted my head just as Mrs. Gross walked toward me. She looked at my work and 8 . Then she said, “This is really good work, Joe. You are a very 9 boy. ” As she walked on, she gently touched my shoulder and I felt the 10 in my heart. It felt so good to be seen. It felt so good to be 11 . From that moment on I always tried my best. I always 12 to be as smart as she 13 I already was.
Would I have done as well in school or in life if I hadn’t had Mrs. Gross as my first-grade teacher I don’t think so. She 14 a desire for the best person I could be. With her gentle love and 15 I started down a wonderful path that I am still on today.
1.A.strict B.scary C.heavy D.gentle
2.A.happily B.nervously C.anxiously D.patiently
3.A.killed B.remembered C.wasted D.stayed
4.A.record B.question C.memory D.diary
5.A.making B.writing C.learning D.doing
6.A.putting on B.checking on C.carrying on D.focusing on
7.A.finished B.answered C.rose D.left
8.A.left B.agreed C.cried D.smiled
9.A.polite B.strong C.smart D.naughty
10.A.excitement B.worry C.decision D.curiosity
11.A.touched B.called C.praised D.watched
12.A.failed B.wanted C.pretended D.forced
13.A.thought B.described C.discovered D.realized
14.A.filled B.handed C.responded D.created
15.A.kindness B.respect C.encouragement D.care
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Anger isn’t a good feeling. Anger may make us feel uncomfortable, but it’s also normal. Unluckily, many of us have been used to keeping our feelings hidden. Research suggests that this can have long-term bad influence on our health.
Is it better to cry or break things whenever something makes us angry The research points out that when we show our anger in this way, we probably can’t get on well with our friends and our family. The more time we keep being angry, the worse result we’ll get. So how can we deal with our angry feelings in a right way
First, know what makes us angry. Anger is often caused by feelings of fear, disappointment and so on. Second, pay more attention to those everyday things that will make us angry.
One way of dealing with anger is to talk about it. The study has shown that if we name our feelings, we can actually calm ourselves down and feel better.
Do some controlled breathing or find some physical activities. Exercise helps with feelings of anger.
If we learn to deal with anger, we will be happier and healthier.
16.If we hide our angry feelings, what may happen to us according to the text
A.Have some health problems. B.Find it hard to solve problems.
C.Be more likely to become angry. D.Lose our friendships with others.
17.Which picture shows the relation between the time of being angry (x) and the bad result of that (y)
A. B. C. D.
18.Which can help deal with the feelings of anger
a. Exercising b. Eating delicious food
c. Talking about the feelings d. Doing some controlled breathing
A.abc B.abd C.acd D.bcd
19.What does the underlined word “calm” mean in Paragraph 4
A.Pull. B.Cool. C.Drive. D.Cheer.
20.What’s the best title for the text
A.What Makes You Angry B.Why Are You Angry
C.How to Deal with Anger D.When to Deal with Anger
B
Life is full of the unexpected. This is even true for a small pet dog. A dog called Romeo has been pulled out from the rubble (瓦砾) of an earthquake, more than nine days after the earthquake. On August 24, 2016, a terrible earthquake happened in Italy. The earthquake made thousands of people lose their houses. Romeo’s owners were sleeping on the second floor of their house when the earthquake happened. They managed to get out. But Romeo, who was sleeping on the first floor, was trapped inside. They tried their best to search for Romeo, but failed. After a few hours, they had to leave the village for their own safety.
All hope of finding Romeo alive seemed to disappear until Friday evening. That night the couple returned to their home with a group of firemen. Almost as soon as they came into the village, Romeo heard their voices and began barking (吠叫).
The couple couldn’t believe their ears. The firemen began digging at once where the barking was coming from and got to the dog. It was lucky that the dog was in pretty good condition. He looked like he had just woken from a short sleep.
Appearing completely relaxed, the dog drank his first drop of water in more than 230 hours from a bottle held by one of the firemen.
As it became clear he didn’t get hurt, the fireman put him down. When Romeo’s owners saw him, they couldn’t help crying. “We thought we had lost him forever!” said one of Romeo’s owners. Then Romeo left happily with his owners who had given up hope of finding him alive.
The discovery of Romeo also cheered those firemen. “We believe there must be many more that are still alive. We’ll try our best to save them.”
21.What does the underlined word “trapped” mean
A.Saved. B.Looked after. C.Caught or stuck. D.Followed.
22.Why did Romeo’s owners leave the village without him
A.Because they didn’t like Romeo. B.Because they forgot Romeo was at home.
C.Because they failed to find Romeo. D.Because they thought Romeo had run away.
23.What can we learn from the sentence “The couple couldn’t believe their ears.”
A.The couple didn’t want to hear from Romeo.
B.There was something wrong with the couple’s ears.
C.The couple heard the dog barking in their dreams.
D.The couple probably thought Romeo had already died.
24.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Millions of people lost their lives in the earthquake.
B.The firemen felt more hopeful after they saved Romeo.
C.The couple didn’t give up hope to find their dog all the time.
D.The firemen saved Romeo on the fifth day after the earthquake.
25.What does the passage mainly tell us
A.What the best dog owners are like. B.How the firemen saved people after the earthquake.
C.A surprising experience of a pet dog. D.How a terrible earthquake influenced people.
C
In China, Teachers’ Day was first celebrated in 1985. Now people celebrate it on September 10th every year. On this special day, students usually give their teachers thank-you cards, flowers, fruits, and other small gifts.
In the United States, Teachers’ Day is known as “National Teachers’ Day”. It’s on the first Tuesday of the first full week of May. The day is celebrated by students to show their appreciation to their teachers with flowers, thank-you cards, and other gifts.
In India, Teachers’ Day is celebrated on September 5th in honor of (纪念) the second president of India. September 5th is his birthday. Traditional songs are sung, poems are recited (背诵), and dramas are performed by both junior and senior students.
In Russia, Teachers’ Day was celebrated on the first Sunday of October between 1965 and 1993. Since 1994, the day has been celebrated on the 5th of October, the same day as World Teachers’ Day. Students usually show their respect and appreciation with games, competitions, dramas, dances, or little presents. Besides the activities, some schools reward (奖励) their teachers for their efforts.
Teachers’ Day is celebrated in Vietnam on November 20th. The history of Vietnamese Teachers’ Day dates back to the late 1950s. Since 1982, the day has been named “Vietnamese Educators’ Day”. Students hold the Teachers’ Day parties at their schools to celebrate it.
26.What won’t students do to celebrate Teachers’ Day in India
A.Sing songs. B.Recite poems. C.Perform dramas. D.Play games.
27.In which country is Teachers’ Day celebrated for its leader
A.China. B.Vietnam. C.Russia. D.India.
28.What does the underlined word “appreciation” mean
A.Hobby. B.Thanks. C.Patience. D.Attention.
29.Which of the following is NOT true
A.Five countries are mentioned in this passage.
B.Teachers’ Day is known as “National Teachers’ Day” in America.
C.Teachers’ Day is celebrated on the first Sunday of October in Russia now.
D.Chinese and American students give their teachers thank-you cards on Teachers’ Day.
30.What’s the best title of the passage
A.Teachers’ Day Around the World B.The History of Teachers’ Day
C.Activities on Teachers’ Day D.How to Celebrate Teachers’ Day
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从下列选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项多余。
5 Ways to Train Your Brain for Better Sleep
The days are longer, full of sunshine and bright with the promise of enjoying a more relaxing spring and summer with your loved ones. But if you want to enjoy your daytime, it’s time to improve your sleep during the night-time. “Sleep problems endanger health and quality (质量) of life for up to 45% of the world’s population,” according to the World Sleep Society.
Sleep is one of the three keys to a healthier, longer life (the others are diet and exercise). 31 Here are the top five ways to improve your sleep and get some relaxation. Create a sleep nest
32 Science tells us that we sleep better in cooler temperatures of about 60 to 67 degrees Fahrenheit (15℃ to 20℃). Develop a routine
Set up a bedtime ritual by taking a warm bath or shower, reading a book or listening to soft music. You’re teaching your mind to relax. And stick to it. Go to bed and get up at the same time each day, even on weekends or your days off. 33 Cut the lights
Production of the sleep hormone melatonin (褪黑激素) begins at dark. Research has found that the body will slow or even stop its production when lights are on, so try to stay away from any light, even the blue glow from your charging smartphone.Refuse the wine
Don’t turn to wine to make you calm or help you sleep. 34 Your body needs to experience all three steps of sleep—light sleep, dream, and deep sleep—to fully repair itself. 35
Heavy and spicy foods may give you heartburn or other digestive problems. Thus influencing your ability to get and stay asleep.
If you try these tips and can’t seem to relax, or your sleep continues to worsen, be sure to reach out to your doctor or a mental health professional.
A.The body likes routine.
B.Avoid heavy or hot foods
C.Refuse coffee later in the day.
D.One of the first tasks is to set up your sleep environment.
E.Wine may help you fall asleep, but it holds you in the lighter sleep.
F.Many of the ways to increase the quality of your sleep are easy to follow.
G.Eat heavy and spicy foods
词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Today, I was asked to make a (speech), but I really didn’t know what to say.
37.I like listening to music because it makes me (relax).
38.Having a (base) sense of rhythm is very essential for a music teacher.
39.My children wash their hands and faces, and (last), they wash their feet.
40.The water (pollute) is very serious in the area.
41.How (激动人心的) the news is! China won gold in the men’s 4×100m medley relay final at the Paris Olympics.
42.In my (空闲的) time, I often watch popular cultural TV programs to get more knowledge.
43.The volunteers kept on working hard (直到……为止) it got dark.
44.Mary is a shy girl. Her face always turns red when she speaks to (陌生人).
45.Work hard and you’ll (实现) your dream some day.
完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.当我到达机场的时候,我的飞机已经起飞了。
By the time I got to the airport, my plane already .
47.当我回到学校时,铃已经响了。
I got back to school, the bell .
48.这首乐曲是由一位出生在无锡的民间音乐家写的。
The music by a folk musician was born in the city of Wuxi.
49.当我心情不好或疲惫时,我更爱看那些能使我高兴起来的电影。
When I’m down or tired, I prefer movies can .
50.在我赶到公交车站之前,公交车就已经离开了。
Before I got to the bus stop, the bus already .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
they hold deal answer ask pain long like unless the
Our teacher once taught us a stress management principle (原则).
Raising a glass of water, she 51 , “How heavy is this glass of water I’m holding ”
Students’ 52 went from 500g to several kilograms.
She replied, “Actually, it doesn’t matter how heavy 53 glass of water is. It all depends on how long I hold it. It feels light if it is 54 for a minute or two. If I hold it for an hour straight, its weight might make my arm uncomfortable. If I hold it for a day straight, my arm will be 55 , forcing me to drop the glass. In each case, its weight doesn’t change, but the 56 I hold it, the heavier it feels to me.”
As the students nodded 57 heads, she continued, “Your stresses and worries are 58 this glass of water. Think about them for a while and nothing happens. Think about them a bit longer and you’ll ache a little. Think about them all day long, and you’ll feel terrible 59 you drop them.” The principle tells us how to 60 with stress.
When stressed out, we should hold the unavoidable and let go. Instead of letting stress get to us, face and overcome it.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,用括号内所给词的正确形式填空,使短文完整、正确。
In the Pacific Ocean, there lies an island, a strange and magic place.
The island is 61 (call) Rapa Nui in the local language. It got 62 (it) English name from Jacob Roggeveen, who 63 (land) there in 1722. Roggeveen found a strange culture and even stranger huge statues (雕像) called Moai, looking like men.
64 (scientist) would like to know how the people got there and how they built such huge rocks. They still can’t agree on where the 65 (island) original people came from, although most people think that they came from somewhere else. Did they sail from Chile, thousands of miles to the east Did they sail from Hawaii or a Polynesian island, thousands of miles to the west or northwest No one really knows for sure. So far, it still 66 (remain) a mystery.
The Moai, these stone men remind 67 (we) of a magic situation. Scientists think that people built and moved the huge stone men between the year 1100 and the year 1680. But how did they do it And why did they do it Nobody can 68 (real) guess. As time went by, the Rapa Nui gradually died out because of fighting and illnesses. As many as 10,000 people used to 69 (live) on the island. Today, there are only several thousand people living there. But they will still keep their 70 (tradition) habits and stories alive.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Imagine you walk into a quiet and private room with only some tables and chairs in it. Would you like to pay some money to study there Well, there are many rooms like this in Shenzhen. Named shared study rooms, they have recently become popular among young people. Instead of studying at home or in libraries for free, many people are choosing to go to shared study rooms to improve learning efficiency (效率). The cost depends on the cities and environment. It usually costs two to ten yuan per hour. There are also rest areas that allow people to eat, rest, or have a chat.
A senior high school student called Xinyi says she can put her phone down and focus on studying in the shared study rooms. “Using the room costs me about 10 yuan an hour. It isn’t cheap, but I think it’s worth it.”
Feng Jia, a man who is preparing for an examination, always spends time studying in the shared study rooms. “I work in a company. In public libraries, it is hard to get a seat. At home, there are a lot of distractions (干扰) such as mobile phones, snacks, and pets. The paid study space is a good choice for me.”
71.What is the purpose of choosing to go to shared study rooms
72.How much does a shared study room usually cost per hour
73.What does Xinyi do
74.Where does Feng Jia work
75.Why doesn’t Feng Jia study in public libraries
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.如何高效学习一直是大家讨论的热点话题。假如你是李华,你所在学校的英文报社正在举办以“Learn wisely and well”为主题的征文比赛。请你根据以下思维导图的提示写一篇短文投稿。
注意:(1)可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息。
(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和学生的真实姓名。
(3)语句连贯,词数80左右。作文的开头已经给出,不计入总词数。
It’s necessary for us to develop good habits of learning.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.A 3.B 4.C 5.D 6.B 7.A 8.D 9.C 10.A 11.C 12.B 13.A 14.D 15.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者对一年级老师格罗斯夫人的回忆,她有着温柔的幽默感,一次对作者的表扬和鼓励让作者深受触动,从此努力做到最好,格罗斯夫人的爱和鼓励让作者走上了一条美好的人生道路。
1.句意:她说话温和,有非常温和的幽默感。
strict严格的;scary吓人的;heavy沉重的;gentle温和的。根据“She is soft-spoken and has a very ... sense of humor”可知,她的幽默感是温和的。故选D。
2.句意:每天我都带着灿烂的笑容来到她的教室,开心地坐在我的课桌前。
happily开心地;nervously紧张地;anxiously焦虑地;patiently耐心地。根据“with a big smile on my face”可知,是开心地坐在课桌前。故选A。
3.句意:在我所有的上学时光里,我总是记得在她教室里度过的时光。
killed杀死;remembered记得;wasted浪费;stayed停留。根据“... the time I spent in her classroom”可知,是记得在她教室的时光。故选B。
4.句意:这样的一段记忆至今仍伴随着我。
record记录;question问题;memory记忆;diary日记。根据“One such ... is still with me to this day”可知,是一段记忆。故选C。
5.句意:我们正在做写在黑板上的数学题,这时格罗斯夫人走过教室检查我们的作业。
making制作;writing写;learning学习;doing做。根据“We were ... math problems that were written on the blackboard”可知,是做数学题。do math problems是固定短语,意为“做数学题”。故选D。
6.句意:我们正在做写在黑板上的数学题,这时格罗斯夫人走过教室检查我们的作业。
putting on穿上;checking on检查;carrying on继续;focusing on专注于。根据“Mrs.Gross walked through the classroom ... our work”可知,老师检查作业。故选B。
7.句意:我第一个完成,就在格罗斯夫人朝我走来时抬起了头。
finished完成;answered回答;rose升起;left离开。根据“I ... first and lifted my head just as Mrs. Gross walked toward me”可知,是第一个完成作业。故选A。
8.句意:她看了我的作业,笑了。
left离开;agreed同意;cried哭;smiled微笑。根据“She looked at my work and ... ”以及后文的“This is really good work, Joe.”可知,老师微笑了。故选D。
9.句意:乔,你是一个非常聪明的男孩。
polite礼貌的;strong强壮的;smart聪明的;naughty淘气的。根据“This is really good work, Joe.”和后文“to be as smart as she ... I already was”可知,是说作者聪明。故选C。
10.句意:当她继续往前走时,她轻轻地碰了碰我的肩膀,我心中感到很激动。
excitement激动;worry担心;decision决定;curiosity好奇。根据“she gently touched my shoulder”可知,被老师表扬和触碰,作者心中是激动的。故选A。
11.句意:被表扬的感觉真好。
touched触摸;called称呼;praised表扬;watched观看。根据“This is really good work, Joe. You are a very smart boy.”可知,是被表扬。故选C。
12.句意:我一直想要变得像她认为的那样聪明,而我本来就很聪明。
failed失败;wanted想要;pretended假装;forced强迫。根据“I always ... to be as smart as she ... I already was”可知,是想要变得聪明。want to do sth.是固定短语,意为“想要做某事”。故选B。
13.句意:我一直想要变得像她认为的那样聪明,而我本来就很聪明。
thought认为;described描述;discovered发现;realized意识到。根据“to be as smart as she ... I already was”可知,是老师认为作者聪明。故选A。
14.句意:她激发了我要成为最好的自己的愿望。
filled充满;handed传递;responded回应;created创造。根据“a desire for the best person I could be”可知,是创造了这种愿望。故选D。
15.句意:带着她温柔的爱和鼓励,我开始走上了一条美好的道路,直到今天我还在这条路上。
kindness善良;respect尊重;encouragement鼓励;care关心。根据前文老师的表扬和鼓励可知,是鼓励。故选C。
16.A 17.D 18.C 19.B 20.C
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了愤怒是一种正常但不好的情绪,隐藏愤怒会对健康有长期不良影响。文章介绍了愤怒产生的原因,并给出了正确处理愤怒情绪的方法,如找出愤怒的原因、谈论愤怒、进行有控制的呼吸和身体活动等,强调学会处理愤怒会让我们更快乐健康。
16.细节理解题。根据第一段“ Unluckily, many of us have been used to keeping our feelings hidden. Research suggests that this can have long-term bad influence on our health.”可知,如果我们隐藏愤怒情绪,可能会对我们的健康有一些不良影响,即出现一些健康问题。故选A。
17.推理判断题。根据第二段“The more time we keep being angry, the worse result we’ll get.”可知,我们生气的时间越长,得到的结果就越糟糕,即生气的时间 (x) 和不良结果 (y) 之间是正相关关系,随着x的增加,y也增加。选项D的图像符合这种关系。故选D。
18.细节理解题。根据第四段“One way of dealing with anger is to talk about it.”、第五段“Do some controlled breathing or find some physical activities. Exercise helps with feelings of anger.”可知,谈论这种情绪、做一些有控制的呼吸、进行体育活动 (锻炼) 都可以帮助处理愤怒情绪,而文中未提及吃美味的食物能帮助处理愤怒情绪。所以a、c、d符合,故选C。
19.词句猜测题。根据第四段“The study has shown that if we name our feelings, we can actually calm ourselves down and feel better.”可知,如果我们说出我们的感受,我们实际上能让自己平静下来,感觉更好,所以“calm”意思是“使平静,使冷静”,与“Cool (冷静)”意思相近。故选B。
20.最佳标题题。文章主要围绕如何处理愤怒情绪展开,介绍了愤怒产生的原因以及正确处理愤怒情绪的方法等,所以“How to Deal with Anger ”作为标题最合适。故选C。
21.C 22.C 23.D 24.B 25.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了宠物狗Romeo在意大利地震中被困9天后,被主人和消防员找到并成功获救的惊喜经历。
21.词句猜测题。根据文章第1段“But Romeo, who was sleeping on the first floor, was trapped inside. They tried their best to search for Romeo, but failed.”可知,“trapped”意为“被困住”,选项C中Caught or stuck表示“被卡住”,符合语义。故选C。
22.细节理解题。根据文章第1段“They tried their best to search for Romeo, but failed. After a few hours, they had to leave the village for their own safety.”可知,主人离开是因为没找到Romeo。故选C。
23.推理判断题。根据文章第2段“All hope of finding Romeo alive seemed to disappear until Friday evening.”可知,这对夫妇本以为Romeo已经死了,所以听到它的叫声时不敢相信。故选D。
24.细节理解题。根据文章最后一段“The discovery of Romeo also cheered those firemen. ‘We believe there must be many more that are still alive. We’ll try our best to save them.’”可知,消防员在救了Romeo后更有希望了。故选B。
25.主旨大意题。文章围绕宠物狗Romeo在地震中被困9天、最终获救的经历展开,核心是它的惊喜遭遇。选项C“一只宠物狗的惊喜经历”符合主旨。故选C。
26.D 27.D 28.B 29.C 30.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国、美国、印度、俄罗斯和越南五个国家教师节的庆祝时间、方式等情况。
26.细节理解题。根据文章第3段“Traditional songs are sung, poems are recited (背诵), and dramas are performed by both junior and senior students.”可知,印度学生庆祝教师节时会唱歌、背诗、演戏剧,不会玩游戏。故选D。
27.细节理解题。根据文章第3段“In India, Teachers’ Day is celebrated on September 5th in honor of (纪念) the second president of India.”可知,印度的教师节是为了纪念其领导人。故选D。
28.词句猜测题。根据文章第2段“The day is celebrated by students to show their appreciation to their teachers with flowers, thank-you cards, and other gifts.”可知,学生用鲜花、感谢卡和其他礼物来表达对老师的“感谢”,appreciation意为“感谢”。故选B。
29.细节理解题。根据文章第4段“Since 1994, the day has been celebrated on the 5th of October, the same day as World Teachers’ Day.”可知,俄罗斯现在教师节是10月5日,不是10月的第一个星期日。故选C。
30.最佳标题题。文章介绍了多个国家的教师节情况,“Teachers’ Day Around the World”能概括文章主旨。故选A。
31.F 32.D 33.A 34.E 35.B
【导语】本文主要讲述了睡眠对健康和生活质量的重要性,以及世界睡眠协会指出睡眠问题对全球高达45%的人口构成威胁。文章提供了五种改善睡眠的方法。
31.根据前文“Sleep is one of the three keys to a healthier, longer life (the others are diet and exercise).”可知,睡眠是健康长寿的三大关键之一(另外两个是饮食和锻炼),后文“Here are the top five ways to improve your sleep and get some relaxation.”给出了五种改善睡眠的方法,由此推知,空格处应说明这些改善睡眠的方法是容易遵循的。选项F“许多提高睡眠质量的方法都很容易遵循。”符合语境,故选F。
32.根据后文“Science tells us that we sleep better in cooler temperatures of about 60 to 67 degrees Fahrenheit (15℃ to 20℃).”可知,科学告诉我们,在华氏60到67度(15℃到20℃)的较凉爽温度下,我们睡得更好,由此推知,空格处应说明要设置一个好的睡眠环境。选项D“首先要做的就是设置好你的睡眠环境。”符合语境,故选D。
33.根据前文“Set up a bedtime ritual by taking a warm bath or shower, reading a book or listening to soft music. You’re teaching your mind to relax. And stick to it. Go to bed and get up at the same time each day, even on weekends or your days off.”可知,建立一个睡前仪式,比如泡个热水澡或淋浴,读一本书或听轻柔的音乐,你在教你的大脑放松,并且坚持下去,每天在同一时间上床睡觉和起床,即使是在周末或休息日,由此推知,空格处应说明身体喜欢这种规律。选项A“身体喜欢规律。”符合语境,故选A。
34.根据前文“Don’t turn to wine to make you calm or help you sleep.”可知,不要用酒来使你平静或帮助你入睡,后文“Your body needs to experience all three steps of sleep—light sleep, dream, and deep sleep—to fully repair itself.”说明你的身体需要经历浅睡、做梦和深睡这三个阶段才能完全修复自己,由此推知,空格处应说明酒对睡眠的负面影响。选项E“酒可能帮助你入睡,但它让你处于浅睡状态。”符合语境,故选E。
35.根据后文“Heavy and spicy foods may give you heartburn or other digestive problems. Thus influencing your ability to get and stay asleep.”可知,重口味和辛辣的食物可能会给你带来烧心或其他消化问题,从而影响你入睡和保持睡眠的能力,由此推知,空格处应建议避免食用重口味或辛辣食物。选项B“避免吃重口味或辛辣的食物”符合语境,故选B。
36.speech
【解析】句意:今天,我被要求做一个演讲,但我真的不知道该说什么。speech意为“演讲”,make a speech意为“发表演讲”,固定短语。故填speech。
37.relaxed
【解析】句意:我喜欢听音乐,因为它使我放松。此处为形容词作宾补,relaxed“放松的”,是形容词,修饰人,这里指“我放松的状态”。故填relaxed。
38.basic
【解析】句意:拥有基本的节奏感对一名音乐教师来说是至关重要的。base“基础”,名词;根据“sense of rhythm”可知,此处应用形容词修饰名词,base的形容词为basic“基本的”。故填basic。
39.lastly
【解析】句意:我的孩子们洗手和洗脸,最后,他们洗脚。last“最后的”,形容词,此处应用副词来修饰整个句子,表示动作发生的顺序,其副词形式是lastly,意为“最后”。故填lastly。
40.pollution
【解析】句意:这个地区的水污染非常严重。 pollute意为“污染”是动词,此处需要名词作主语,其名词形式是pollution意为“污染”,是不可数名词。故填pollution。
41.exciting
【解析】句意:多么激动人心的消息啊!中国队在巴黎奥运会男子4×100米混合泳接力决赛中夺得金牌。根据汉语提示可知,exciting“激动人心的”,形容词作表语。故填exciting。
42.free/spare
【解析】句意:在我的空闲时间里,我经常观看流行文化类电视节目来获取更多知识。 “空闲的”对应的英文形容词是free或spare,在句中作定语,修饰名词time。 故填free/spare。
43.until/till
【解析】句意:志愿者们继续努力工作,直到天黑。直到……为止:until/till,引导时间状语从句。故填until/till。
44.strangers
【解析】句意:Mary是个害羞的女孩。当她与陌生人说话时,总是脸红。stranger“陌生人”,此处用名词复数表泛指。故填strangers。
45.achieve
【解析】句意:努力工作,总有一天你会实现你的梦想。根据汉语提示可知,实现“achieve” ,will是一般将来时的助动词,后接动词原形,故填achieve。
46.had taken off
【解析】根据所给汉语意思可知,空缺处应该填的是“已经起飞”,由“By the time I got to the airport”可知,主句时态是过去完成时,构成:主语+had+动词过去分词,表示在过去某一时刻或动作之前已经完成的动作,“起飞”是动词短语take off,take的过去分词是taken,故填had;taken;off。
47.By the time had rung
【解析】根据中英文提示可知,缺少“当……时”以及“已经响了”,本句是by the time引导的时间状语从句,从句用一般过去时,主句用过去完成时,其结构为“had+动词过去分词”,ring的过去分词是rung。故填By;the;time;had;rung。
48.was written who
【解析】根据中英文对照可知,第一空缺少“是由……写的”,需用被动语态“was written”;第二空缺少引导定语从句的关系代词,修饰“a folk musician”,先行词指人且在从句中作主语,应用“who”。故填was;written;who。
49.which/that cheer me up
【解析】根据中英文对照可知,第一空缺少引导定语从句的关系代词,修饰“movies”,先行词指物且在从句中作主语,可用“which”或“that”;第二空缺少“使我高兴起来”,英文常用短语“cheer sb. up”表达。故填which/that;cheer;me;up。
50.had left
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“已经离开”,分析句子可知,“公交车离开”发生在“赶到公交车站”之前,表示“过去的过去”用过去完成时,结构是“had+过去分词”。“离开”的英文是“leave”,其过去分词是“left”。故填had;left。
51.asked 52.answers 53.the 54.held 55.painful 56.longer 57.their 58.like 59.unless 60.deal
【导语】本文是说明文,老师用水杯举例讲压力管理原则:压力持越久越重,要学会放下。
51.句意:她举起一杯水,问道:“我举着的这杯水有多重?”根据“How heavy is this glass of water I’m holding ”及备选词可知,句子是疑问句“How heavy…”,表示“问”。上下文是过去时(taught),所以用ask的过去式asked。故填asked。
52.句意:学生的答案从500g到几公斤。根据“How heavy is this glass of water I’m holding ”及备选词可知,学生“回答”老师的提问,Students’是复数所有格,所以answer需用复数形式answers (指多个学生的回答)。故填answers。
53.句意:事实上,与这杯水有多重无关。根据“Actually, it doesn’t matter how heavy…glass of water is.”及备选词可知,指代“这杯水”,特指老师手中的那杯,需用定冠词the。故填the。
54.句意:如果握个一两分钟,就觉得轻了。根据“It feels light if it is…for a minute or two.”及备选词可知,这杯水是被握着,被动语态,需用hold的过去分词held。故填held。
55.句意:如果我连续拿着它一天,我的手臂会很痛,迫使我放下杯子。根据“If I hold it for a day straight, my arm will be…forcing me to drop the glass.”及备选词可知,如果我连续拿着它一天,我的手臂会很痛,be后接形容词,作表语,描述手臂的感受,需用pain的形容词形式painful。故填painful。
56.句意:在每一种情况下,它的重量都不会改变,但是我握得越久,它就越重。根据“but the…I hold it, the heavier it feels to me.”及备选词可知,我握得越久,它就越重。the…I hold it, the heavier…”是“the+比较级…, the+比较级…”结构,表示“拿得越久,感觉越重”。long需用比较级longer。故填longer。
57.句意:当学生们点头时,她继续说道:“你的压力和忧虑就像这杯水。根据“students nodded…heads”及备选词可知,此处指“学生们的头”,需用they的所有格their。故填their。
58.句意:当学生们点头时,她继续说道:“你的压力和忧虑就像这杯水。根据“Your stresses and worries are…this glass of water.”及备选词可知,你的压力和忧虑就像这杯水,like作介词意为“像”。故填like。
59.句意:整天想着它们,你会觉得很可怕,除非你把它们扔掉。根据“Think about them all day long, and you’ll feel terrible…you drop them.”及备选词可知,此处指“除非你放下它们”,unless意为“除非”,引导条件状语从句。故填unless。
60.句意:这个原则告诉我们如何处理压力。根据“The principle tells us how to…with stress.”及备选词可知,这个原则告诉我们如何处理压力。deal with“处理”,固定短语,deal用原形与to构成不定式。故填deal。
61.called 62.its 63.landed 64.Scientists 65.island’s 66.remains 67.us 68.really 69.live 70.traditional
【导语】本文主要介绍了复活节岛。
61.句意:在当地语言中,这个岛被称为复活节岛。根据“is”与提示词可知,be called“被称作”,因此应用过去分词形式。故填called。
62.句意:它的英文名字来自雅各布·罗格文,他于1722年在那里登陆。根据“English name”与提示词可知,此处应用形容词性物主代词its“它的”。故填its。
63.句意:它的英文名字来自雅各布·罗格文,他于1722年在那里登陆。根据“in 1722”可知,此处应用一般过去时,land动词“登陆”,动词,其过去式为landed。故填landed。
64.句意:科学家们想知道人们是如何到达那里的,他们是如何建造如此巨大的岩石的。根据“They still can’t agree on …”结合提示词可知,此处应指科学家们,应用名词复数形式scientists,句子开头首字母大写。故填Scientists。
65.句意:尽管大多数人认为他们来自其他地方,但他们仍然无法就该岛的原始居民来自哪里达成一致。根据“original people”结合提示词可知,此处应用名词所有格形式,表示该岛的原始居民,因此用island’s“岛的”。故填island’s。
66.句意:到目前为止,它仍然是一个谜。根据“it”可知,主语为第三人称单数形式,本句为一般现在时,因此动词应用三单形式remains“保持”。故填remains。
67.句意:摩埃石像,这些石人让我们想起了一个神奇的场景。根据“remind”可知,动词后应用人称宾格作宾语,因此用us“我们”,人称宾格。故填us。
68.句意:没有人能真正猜到。根据“can … guess”结合提示词可知,此处应用副词really“真正地”修饰动词。故填really。
69.句意:曾经有多达一万人居住在这个岛上。根据“used to”可知,used to do“过去常常做某事”,因此用动词原形live“居住”。故填live。
70.句意:但他们仍将保留他们的传统习惯和故事。根据“habits”结合提示词可知,此处应用形容词作定语,因此用traditional“传统的”。故填traditional。
71.The purpose is to improve learning efficiency./To improve learning efficiency. 72.A shared study room/It usually costs two to ten yuan per hour./Two to ten yuan per hour. 73.She is a senior high school student./A senior high school student. 74.He works in a company./In a company. 75.Because it is hard to get a seat in public libraries. 76.例文
It’s necessary for us to develop good habits of learning. They can help us improve our learning efficiency. Here is some advice for you.
Firstly, we need to get ready for our lessons before class and always listen carefully in class. Secondly, learning in groups and helping each other are two good ways to study. If we meet some problems, we can ask others for help. What’s more, we should do more reading in our spare time.
Good habits and learning methods play important roles in our study. I hope all these above will be helpful to us.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了深圳的共享自习室受到年轻人欢迎,人们选择去共享自习室是为了提高学习效率,还介绍了其收费情况以及两位使用者的看法。
71.根据文章第1段“many people are choosing to go to shared study rooms to improve learning efficiency (效率).”可知,人们选择去共享自习室的目的是提高学习效率。故填The purpose is to improve learning efficiency./To improve learning efficiency.
72.根据文章第1段“It usually costs two to ten yuan per hour.”可知,共享自习室的收费标准为每小时2到10元。故填A shared study room/It usually costs two to ten yuan per hour./Two to ten yuan per hour.
73.根据文章第2段“A senior high school student called Xinyi says...”可知,Xinyi的身份是一名高中生。故填She is a senior high school student./A senior high school student.
74.根据文章第3段“Feng Jia... ‘I work in a company.’”可知,Feng Jia的工作地点在一家公司。故填He works in a company./In a company.
75.根据文章第3段“In public libraries, it is hard to get a seat.”可知,Feng Jia不去公共图书馆学习的原因是很难占到座位。故填Because it is hard to get a seat in public libraries.
76.[总体分析]
①题材: 本文是一篇材料作文;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:围绕高效学习展开,涵盖“养成良好学习习惯的原因”“良好学习习惯的介绍”“个人感想和期望” 三个维度。
[写作步骤]
第一步:开篇点题,说明养成良好学习习惯的必要性;
第二步:分点介绍良好的学习习惯;
第三步:表达个人感想,说明这些习惯带来的益处,以及对未来学习的期望。
[亮点词汇]
① efficiency效率
② spare time空闲时间
③ play important roles in在……中起重要作用
[高分句型]
If we meet some problems, we can ask others for help. (运用了if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录