保密★启用前
2025—2026学年九年级上学期期末模拟卷(安徽专用)
英 语
注意事项:
1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。
2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。
3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。
4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B B C B B A C B A C
题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25
答案 A C C A B B D A D B
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 B A C B D D A C D D
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
答案 B A C B D C B A D D
题号 46 47 48 49 50 56 57 58 59 60
答案 A C B B C D C A C A
题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
答案 B C B D D B B C A C
题号 71 72
答案 D B
1.B
【原文】A: Hi Sarah, would you like to come to our party tomorrow evening
B: Sure, I’d love to. When is the party
A: It will begin at six o’clock and end at ten to nine in our classroom. We can sing, dance and play games together. We will have a good time there.
2.B
【原文】A: Okay, boys and girls, class is over. Let’s have a break.
B: Excuse me, Mr. Brown. May I ask you some questions about England
3.C
【原文】A: Let’s take a break. Would you like something to drink, tea or coffee
B: Hmm, neither. Can I have some juice, please
4.B
【原文】W: Bill, what do you want to be when you grow up
M: I want to be a doctor.
5.B
【原文】M: Kelly, when shall we go to the park
W: It’s eight o’clock now. What about half an hour later
M: I am afraid I can’t make it.
W: Well. let’s start an hour later.
6.A 7.C
【原文】W: How do you go to work
M: I go to work by bike. But I used to go to work by car.
W: Is your car broken
M: No, it is fine. The doctor suggested me walk to work every day. He said that I need to do sports to lose weight.
W: Then, why don’t you follow his advice
M: Because it’s too far to walk to my company.
8.B 9.A 10.C
【原文】M: Excuse me, madam. Are there trains for London
W: Well, let me see. One train just left 5 minutes ago and there’s another one at half past ten.
M: What’s the time now
W: It’s five minutes to ten.
M: Where can I buy a ticket, please
W: Over there, at the ticket window.
M: Thank you very much.
W: It’s a pleasure.
11.A 12.C 13.C 14.A 15.B
【原文】
Boys and girls, please stay together. Let’s hurry up and begin our class trip to the museum. The visit starts on the first floor. Pay attention to the information about the technology in the old days. Spend as much time as you can look at everything, because we won’t come back.
Then we’ll go upstairs to the second floor. After we arrive at the Inventors of the 20th Century Room, please read the invention stories and look at some modern inventions as well. While you look at these inventions, think about how they can make our lives more comfortable.
When you have finished looking at the things on the show, take a lift up to the fourth floor. You can go to the cafe for a drink, but don’t stay too long. If you want to know more about the museum, you can buy books or magazines, or ask the guide for help. Remember: the most helpful way is to search the museum’s website and download everything you need. I’m looking forward to reading the reports about your visit next Monday.
16.differences 17.food 18.shares 19.chopsticks 20.polite
【原文】
There are some differences between Chinese and Western eating habits. In the West, everyone has his or her own plates of food, while in China the dishes are placed on the table and everyone shares.
And sometimes the Chinese hosts use their chopsticks to put food in your bowl or on your plate. This is a sign of politeness. If you feel uncomfortable, you can just say “Thank you” and leave the food there.
Don’t stick your chopsticks upright in the rice bowl. Instead, lay them on your dish. Don’t tap on your bowl with your chopsticks. This is not polite.
21.B
——蒂姆,你父母觉得流行音乐怎么样 ——我爸爸和我妈妈都不喜欢它。他们都更喜欢古典音乐。
考查连词辨析。Either...or...要么,要么;Neither... nor...表示两者都不;Both...and...两者都;Not only... but also...不仅,而且。根据“They both prefer classical music”可知,他们都不喜欢流行音乐。故选B。
22.D
由于当地政府的好政策,每个家庭都过上了幸福的生活。
考查名词辨析。weight重量;memory记忆;truth事实;policy政策。根据“…each family has lived a happy life.”可知,是政府的好政策使得人们过上了好生活。故选D。
23.A
这个故事是关于一个勇敢男孩的,我们可以从这个故事中获得勇气。
考查名词辨析。courage勇气;illness疾病;praise赞扬;kindness善意。根据“The story is about a brave boy.”可知,从这个勇敢男孩的故事里获得勇气,故选A。
24.D
汤姆,你知道我们什么时候举办艺术节吗?我迫不及待想开始了。
考查宾语从句。where will we hold我们在哪里举办,疑问语序;how we will hold我们如何举办,陈述语序;when will we hold我们什么时候举办,疑问语序;when we will hold我们什么时候举办,陈述语序。根据“do you know...the art festival ”可知,空格处是宾语从句,宾语从句需用陈述语序,且根据“I can’t wait to get started.”可知,此处暗示说话者关心艺术节的举办时间,以便开始准备。故选D。
25.B
保护环境对我们来说很重要。
考查介词辨析。of……的;for对……;with和;on在.……上。在英语中,表达“对某人来说重要”时,常用固定搭配“important for someone to do sth.”,此处强调保护环境对“我们”的重要性。故选B。
26.B
一场大地震昨晚在一个小镇上发生了。许多房屋倒塌了。
考查动词辨析及时态。take place发生,常用于描述计划性事;happen发生,常用于描述意外或突发性事件(如地震)。根据“A big earthquake… in a small town last night”可知,此处是指地震的发生,应用happen,故排除A和C;根据“last night”可知,时态应为一般过去时,因此动词需用过去时形式。故选B。
27.A
警察惩罚了杰克的爸爸,因为他酒后开车。
考查动词辨析。punished惩罚;tied系,捆绑;treated对待,款待;repeated重复。 根据“because he drove a car after drinking.”可知,因为杰克的爸爸酒后开车,警察惩罚了他。故选A。
28.C
许多国家正在建立国家公园,在那里动植物可以得到保护。
考查定语从句的引导词。when当……时候,引导时间状语从句;which哪一个,关系代词,指代物;where在……地方,关系副词,表示地点;that那个,关系代词,可指代人或物。“animals and plants can be protected” 是一个完整的主谓宾句子,缺少的是地点状语,即“在公园里”。先行词是nation parks“国家公园”,表示地点,因此需要能表示地点的关系词。故选C。
29.B
——你觉得你昨晚看的电影怎么样?——这太可怕了,让我很害怕。
考查形容词。scary令人害怕的,修饰物;scared感到害怕的,修饰人。第一空修饰“movie”,需用描述事物特性的形容词scary;第二空表示“使我感到害怕”,需用描述人物感受的形容词scared。故选B。
30.D
我们将在六月末有一场考试。
考查介词短语。in the end最后,终于;by the end错误表达,通常不单独使用;by the end of到……结束时(常用完成时态);at the end of在……的末尾/尽头(常用一般将来时或一般过去时)。根据“We’ll have an exam”可知,此处表示“在六月末”,且为一般将来时,故用at the end of。故选D。
31.D 32.A 33.C 34.D 35.D 36.B 37.A 38.C 39.B 40.D
本文为一篇记叙文,主要讲述了外国女孩Kristina Grigoryan制作短片《新中国的歌》,揭示《义勇军进行曲》诞生背后的故事及其传播过程。
31.影片很流行,赢得了许多人的心。
secrets秘密;opinions观点;feelings感觉;hearts心。根据文章第一段“It is popular and has won many people’s...”可知,影片赢得人心。选项hearts对应赢得人们的“心”。故选D。
32.影片展示了《义勇军进行曲》这首歌的诞生过程。
shows展示;values重视;supposes假设;advises建议。根据第二段“It...how the song...was born”可知,此处指影片“展示”歌曲诞生的过程。动词shows意为“展示”,符合语境。故选A。
33.几乎所有的中国人都会唱这首歌,但很少有人知道其背后的故事。
receive接收;write写作;know知道;spare节省。根据第二段末句“few...the story behind it”可知,许多人会唱但“知道”背景故事的人很少,动词know表示“了解”,符合否定语境。故选C。
34.Grigoryan在文化项目中偶然得知这首歌曲背后的故事。
easily轻易地;comfortably舒适地;wisely明智地;accidentally偶然地。根据“Grigoryan...heard the story”及语境可知,她是“偶然”从文化项目中听到故事。副词修饰动词,体现偶然性。故选D。
35.她对故事感兴趣并想拍成把它电影。
weak虚弱;stupid愚蠢;active活跃;interested感兴趣。根据“wanted to make a film about it”可知,想拍成电影,说明她感兴趣。be interested in“对……感兴趣”,固定搭配。故选D。
36.她将自己的计划告诉朋友田洪敏并寻求帮助。
sense感觉;plan计划;theory理论;position职位。根据第三段“She told her...to her friend”可知,她把自己想拍电影的“计划”告诉朋友并寻求帮助。plan符合语境逻辑。故选B。
37.田也对故事感兴趣,因此两个女孩决定合作。
story故事;manner方式;temple寺庙;drama戏剧。根据前文“story behind the song”可知,此处表示歌曲诞生的“故事”,与前文呼应。故选A。
38.她们访问了许多历史遗址,收集了大量信息。
changed改变;corrected纠正;collected收集;performed表演。根据第四段“visited...and...plenty of information”可知,此处表示“收集”信息,动词collected与历史研究行为一致。故选C。
39.最终,短片上映了。
shut off关闭;came out上映;took off起飞;put up张贴。根据“the short film...”可知,此处需描述影片完成且公开,短语came out符合语境。故选B。
40.多么有意义的电影啊!
intelligent聪明的;ancient古代的;familiar熟悉的;meaningful有意义的。根据“Now more and more people understand the song.”可知,此处强调其“有意义”,褒义词体现评价。故选D。
41.C 42.B 43.A 44.D 45.D 46.A 47.C 48.B 49.B 50.C
本文介绍了伦敦一座特殊的“隐形房屋”,其镜面墙壁反射周围环境使其难以被发现,并讲述了住户的生活体验和公众反应。
41.它巨大的镜面墙壁反射周围的一切,使其难以被注意到。
electricity电力;zipper拉链;mirror镜子;clay黏土。根据“reflect (反射) everything around it”和“They sometimes see people fixing their hair or clothes in their mirrored walls.”可知,墙壁材质为镜面。故选C。
42.位于繁忙的A316路上,伦敦的隐形房子不是一件艺术品,而是一个真正的家。
professional专业的;real真实的;historical历史的;popular流行的。根据“London’s invisible house isn’t a piece of art”可知,此处指这栋房子不是艺术品,而是真实的房屋。强调其实际居住功能。故选B。
43.人们无法看到内部,但住户能清楚看到外面。
see看见;read阅读;smell闻到;lock锁上。根据“but the owners can see outside clearly”可知,此处指外面的人看不到里面。故选A。
44.“我们的设计师亚历克斯·霍提出了镜子的想法,”住户告诉My London。
bell铃铛;website网站;basket篮子;idea想法。根据“came up with”可知,此处表示提出设计想法。故选D。
45.“镜子会让房子‘与环境对话’。”
turn down拒绝;put out熄灭;give up放弃;talk with交谈。根据“It’s interesting to see the trees and clouds reflecting onto the house.”可知,树木和云彩倒映在房子上好像彼此在对话一般。故选D。
46.“我们很喜欢这个创意并享受住在这里。”
living居住;dividing分割;watching观看;playing玩耍。根据“here”可知,此处指住在隐形房子里,描述居住体验。故选A。
47.这座隐形房屋的照片最近在网上走红,给人们留下了许多未知的问题。
correctly正确地;unluckily不幸地;recently最近;politely礼貌地。根据“became hot online”可知,在网络上走红是最近发生的事情。故选C。
48.有些人想知道住户花了多少精力来保持镜子的清洁。
private私人的;clean干净的;proud骄傲的;wide宽阔的。根据“keeping the mirrors”可知,此处指镜子的日常维护,使镜子保持干净。故选B。
49.“我试着搜索了一下,没有找到关于它的信息。”
instrument工具;information信息;customer顾客;product产品。根据“I’ve tried searching it”可知,此处指搜寻隐形房屋的信息,但是没找到。故选B。
50.就我个人而言,我好奇建造隐形房屋所用的材料。
difficult困难的;awful糟糕的;invisible隐形的;ugly丑陋的。根据“There is a special invention in London called ‘the invisible (隐形的) house’.”可知,此处指想知道关于让房屋隐形的材料的信息。故选C。
51.G 52.C 53.A 54.F 55.E
本文是一段关于未来职业与发明的对话,讨论了长大后的职业规划、想要发明的物品及其用途、实现目标的努力方向和发明所需时间等内容。
51.根据“Well, I’m going to be an inventor when I grow up.”可知,设空处询问对方长大后想成为什么。选项G“你长大后打算做什么?”符合语境。故选G。
52.根据“I want to invent a pair of glasses for the blind.”可知,设空处询问对方想要发明什么。选项C“你想发明什么?”符合语境。故选C。
53.根据“They are used for helping the blind to see.”可知,设空处询问它们的用途。选项A“它们是用来做什么的?”符合语境。故选A。
54.根据“Yes. I will work hard to achieve my goal.”可知,设空处是关于努力实现目标的表述。选项F“那你必须努力学习你的科目。”符合语境。故选F。
55.根据“I have no idea. Maybe five or eight years.”可知,设空处询问时间长短。选项E“你发明它们需要多长时间?”符合语境。故选E。
56.D 57.C 58.A
本文是一篇说明文,讲述了什么是黑洞以及它的一些特征。
56.细节理解题。根据“They look like dark circles with a bright ring around the outside.”可知,黑洞就是周边有着明亮圆环的黑圈。故选D。
57.推理判断题。根据“This photo can help us learn more about them.”可知,黑洞照片有助于我们对黑洞有更多的了解。故选C。
58.推理判断题。这是一篇科普文章,可推测,一般能在科学杂志上看到。故选A。
59.C 60.A 61.B
本文是一篇说明文。。文章围绕中国农历十二月(腊月 )展开,依次介绍了腊月里的腊八节(包括节日时间、腊八粥、腊八蒜等内容 )、小年(时间、食物、习俗等 )以及腊月里打扫房屋等为春节做准备的习俗。
59.题意:人们什么时候开始为中国新年做准备?细节理解题。根据第二段 “The Laba Festival, which is on the 8th day of layue, is the first festival in this month. From this day, people begin to get ready for Chinese New Year.” 可知,在腊月的第 8 天(腊八节)人们开始为中国新年做准备,故选 C。
60.题意:划线单词 “it” 指代什么?词义猜测题。根据第四段 “Laba garlic (腊八蒜) is popular in the month. People begin to make it from that day on” ,前面提到腊八蒜在这个月很受欢迎,从那天(腊八节)开始人们制作 “它” ,所以 “it” 指代的是腊八蒜(Laba garlic),故选 A。
61.题意:这篇文章主要告诉我们什么?主旨大意题。文章开篇提到在中国农历十二月叫腊月,这个月充满有趣的节日和习俗,接着分别介绍了腊八节、小年等腊月里的节日以及相关习俗,所以主要是讲腊月里的节日和习俗,故选 B。
62.C 63.B 64.D
本文介绍了学校中最受欢迎的四个俱乐部,并详细说明了每个俱乐部的活动内容、成员资格和活动时间。
62.细节理解题。 根据“The club will be open to 10~16 members from Grade 7 to Grade 12”可知,瑜伽俱乐部面向7年级到12年级的学生开放,因此八年级学生符合条件,故选C。
63. 细节理解题。 根据“The club will practice on Mondays and Tuesdays”可知,篮球俱乐部在周一和周二进行练习,这意味着他们每周练习两次,故选B。
64.细节理解题。 根据“The club has a wide range of activities like interviewing teachers and students”可知,媒体俱乐部的活动包括采访老师和学生,因此采访老师和学生是其主要活动之一,故选D。
65.D 66.B 67.B 68.C
本文介绍了英国学校将重新重视烹饪课程,以鼓励健康饮食并解决肥胖问题。
65.细节理解题。根据“The idea is to encourage healthy eating to solve the problem that many people are overweight. Also, it worries people that basic cooking and food preparation, skills are being lost because parents use too much pre-prepared fast foods.”可知,把烹饪课带回课堂是为了鼓励青少年吃健康食物、减少国家日益上涨的肥胖率及防止失去基本的烹饪和食物准备技能。选项D“鼓励家长多吃预先准备好的快餐”不是此举的目的。故选D。
66.细节理解题。根据“Every child should know how to cook, not just so that they’ll be healthy, but because it’s a life skill which is a real pleasure.”可知,每个孩子都应该知道如何做饭,不仅是为了他们健康,而且因为这是一种生活技能,是一种真正的乐趣。故选B。
67.词义猜测题。根据“half of all British people will be obese in 25 years if present trends (趋势) are not halted.”可知,如果不停止目前的趋势,25年后将有一半的英国人肥胖。划线词与stopped意思相同。故选B。
68.推理判断题。根据“But the rising level of obesity (肥胖) has led to a rethink about the food that children are given and the skills they should be taught.”及“half of all British people will be obese in 25 years if present trends (趋势) are not halted.”可知,近年来,英国的肥胖率一直在快速增长。故选C。
69.A 70.C 71.D 72.B
本文是一则招募志愿者的广告,包括要求,工作性质等。
69.细节理解题。根据“Are you looking for something fun and would you like to help others in your spare time Then join us to be a volunteer!”可知,志愿者在他们空闲的时候帮助别人,故选A。
70.细节理解题。根据“We have volunteer jobs of all ages. Anyone, from twelve-year-old children to people in their seventies can become a volunteer.”可知,从12岁的孩子到70多岁的老人都可以成为志愿者,故选C。
71.细节理解题。根据“We’re a non-profit (非营利的) organization.”以及“As a volunteer, I don’t want to get anything. Seeing the children’s happy faces, I’m happy, too”可知,志愿者在帮助别人的时候什么也得不到,故选D。
72.细节理解题。根据“ ‘As a volunteer, I don’t want to get anything. Seeing the children’s happy faces, I’m happy, too,’ said Carlos Domingo, an old woman of 62.”可知,Carlos Domingo从事儿童志愿者工作,故选B。
73.He felt weak and sleepy. 74.A stranger. 75.Small acts of kindness can make a difference.
本文是记叙文,通过讲述作者亲身经历的两件充满善意的小事,抒发对生活的感悟。
73.根据“One day, I caught a cold and it really made me feel weak and sleepy.”可知,作者感冒时感觉虚弱且困倦。故填He felt weak and sleepy.
74.根据“A stranger noticed my dilemma, shared his umbrella and walked home with me.”可知,是一位陌生人。故填A stranger.
75.根据“even small acts of kindness can make a difference”及“notice the small things that give you happiness”可知,小善举或微小幸福让生活有意义。故填Small acts of kindness can make a difference.
76.creative
如果你有一个创造性的头脑,没有什么是浪费。
“有创造力的”是creative,空格后mind是名词,需要一个形容词来修饰名词,故填creative。
77. turn up
根据中英文对照可知,此处缺少“调高”。“调高(音量等)”翻译为turn up。句中固定搭配为Would you please do sth,please后接动词原形。故填turn;up。
78.friendship
我希望我们的友谊长久持续。根据汉语提示可知,friendship”友谊“,名词作主语。故填friendship。
79.goal
比赛开始几分钟后,意大利队成功射门得分。根据汉语提示可知,goal“射门”,kick a goal“射门进球”是固定表达,符合语境。故填goal。
80.(e)xchange
我给她一件毛衣来交换一条裙子。根据汉语提示及首字母可知,此处应填exchange。in exchange for为固定短语,意为“作为……的交换”。故填(e)xchange。
81.例文
I am a student with good manners
It is very important to be a person with good manners in our daily life.
At school, we should always greet our teachers and classmates with a smile and a hello. I respect my teachers. I am friendly to my classmates and we often help each other.
At home, I respect my parents and my grandparents. I usually say “please” when asking for help and “thank you” when receiving help. As for table manners, I never talk with food in my mouth.
Besides, I follow the traffic rules when walking or riding. In public, I don’t speak loudly. What’s more, to keep the environment clean, I don’t drop litter everywhere.
As a middle school student, I believe I should do more for our country. So I will work harder to build a bright future!
[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:需涵盖学校、家庭、公共场合三个场景的文明礼仪表现,注意内容的条理性和语言的得体性。
[写作步骤]
第一步:开篇点明文明礼仪的重要性;
第二步:分别从学校、家庭、公共场合三个方面阐述自身的文明行为;
第三步:表达作为中学生的责任与展望。
[亮点词汇]
①greet ... with以…… 问候
②table manners餐桌礼仪
③follow the traffic rules遵守交通规则
④drop litter乱扔垃圾
[高分句型]
①I usually say “please” when asking for help and “thank you” when receiving help.(when引导的时间状语从句)
②Besides, I follow the traffic rules when walking or riding.(when引导的时间状语从句)保密★启用前
2025—2026学年九年级上学期期末模拟卷(安徽专用)
英 语
注意事项:
1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。
2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。
3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。
4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。
听力(共四大题,满分20分)
I.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
1.When will the party end
A.At 6:00 p.m. B.At 8:50 p.m. C.At 9:10 p.m.
2.Where are the two speakers
A.In the library. B.In the classroom. C.In the dining hall.
3.What does the man want
A.Tea. B.Coffee. C.Juice.
4.What does Bill want to be when he grows up
A.A teacher. B.A doctor. C.An artist.
5.What time will they go to the park
A.At eight. B.At nine. C.At ten.
II.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到两段对话。每段对话后有几个小题,请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
6.How does the man go to work
A.By bike. B.By car. C.On foot.
7.Why doesn’t the man follow the doctor’s advice
A.Because his car is broken.
B.Because he is not heavy.
C.Because he lives too far from his company.
听下面一段对话,回答第8、9、10题。
8.Which city is the man leaving for
A.Moscow. B.London. C.New York.
9.When did the last train leave
A.At 9:50. B.At 9:55. C.At 10:30.
10.Where can the man buy the ticket
A.On the train. B.Near the bus station. C.At the ticket window.
III.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.Which floor do they start from
A.The first floor. B.The second floor. C.The fourth floor.
12.What can they see on the second floor
A.Technology in the old days. B.Inventions in different centuries.
C.Modern inventions in the 20th century.
13.Where can they have a drink
A.On the first floor. B.On the second floor. C.On the fourth floor.
14.Which is the most helpful way to find more information about the museum
A.Searching the Internet. B.Asking the guide for help.
C.Buying books or magazines.
15.What is the speaker
A.A guide. B.A teacher. C.A worker.
IV.信息转换(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
Topic Some 16 between Chinese and Western eating habits.
Eating habits in the West Everyone has his or her own plates of 17 .
Eating habits in China In China the dishes are placed on the table and everyone 18 .
You aren’t supposed to stick your 19 upright in the rice bowl.
You should not tap on your bowl with your chopsticks because it is not 20 .
选择题(共三大题,满分45分)
V.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
21.—Tim, how do your parents like pop music
— ________ my dad ________ my mom likes it. They both prefer classical music.
A.Either; or B.Neither; nor C.Both; and D.Not only; but also
22.Thanks to the local government’s good ________ , each family has lived a happy life.
A.weight B.memory C.truth D.policy
23.The story is about a brave boy. We can get ________ from the story.
A.courage B.illness C.praise D.kindness
24.Tom, do you know ________ the art festival I can’t wait to get started.
A.where will we hold B.how we will hold C.when will we hold D.when we will hold
25.It’s important ________ us to protect the environment.
A.of B.for C.with D.on
26.A big earthquake ________ in a small town last night. Many houses fell down.
A.took place B.happened C.takes place D.happens
27.The policeman ________ Jack’s father because he drove a car after drinking.
A.punished B.tied C.treated D.repeated
28.Many countries are setting up nation parks _________ animals and plants can be protected.
A.when B.which C.where D.that
29.—How did you like the movie you watched last night
—It was so ________ and made me ________.
A.scary; scary B.scary; scared C.scared; scary D.scared; scared
30.We’ll have an exam ________ June.
A.in the end B.by the end C.by the end of D.at the end of
VI.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A
Have you watched the short film The Song of New China It is popular and has won many people’s 31 .
A young girl named Kristina Grigoryan made the film. Although Grigoryan is a foreign girl living in China, she uses this film to tell a Chinese story. It 32 how the song March of the Volunteers (《义勇军进行曲》) was born. Almost all Chinese people can sing the song, but few 33 the story behind it.
Grigoryan 34 heard the story behind the song in a culture project. She was 35 in the story and wanted to make a film about it. She told her 36 to her friend, Tian Hongmin and asked her for help. Tian was also interested in the 37 , so the two girls decided to work together.
Grigoryan and Tian spent a lot of time on the film. They visited many historical sites (遗址) and 38 plenty of information. They often worked till late at night. Finally, the short film 39 . Grigoryan said, “I have learned a lot during making the film. I know more and better about Chinese history now.”
The Song of New China not only tells people how the song was born but also explains how it got to other parts of the world. What a(n) 40 film! Now more and more people understand the song.
31.A.secrets B.opinions C.feelings D.hearts
32.A.shows B.values C.supposes D.advises
33.A.receive B.write C.know D.spare
34.A.easily B.comfortably C.wisely D.accidentally
35.A.weak B.stupid C.active D.interested
36.A.sense B.plan C.theory D.position
37.A.story B.manner C.temple D.drama
38.A.changed B.corrected C.collected D.performed
39.A.shut off B.came out C.took off D.put up
40.A.intelligent B.ancient C.familiar D.meaningful
B
There is a special invention in London called “the invisible (隐形的) house”. Its huge 41 walls reflect (反射) everything around it, making it very hard to notice.
Located on the busy A316 Road, London’s invisible house isn’t a piece of art, but a 42 home. The family say that living there is more interesting than living in the ordinary houses. People can’t 43 inside, but the owners can see outside clearly. They sometimes see people fixing their hair or clothes in their mirrored walls.
“Our designer, Alex Haw, came up with the 44 of the mirror,” the owners told My London. “The mirror would make the house ‘ 45 its environment’. It’s interesting to see the trees and clouds reflecting onto the house. We really like the idea and enjoy 46 here.”
A photo of this invisible house 47 became hot online, leaving people with many unknown questions. Some people wondered how much effort the owners put into keeping the mirrors 48 all the time. One man said, “I’ve lived here for 10 years and have driven past it more times than I could count and have never noticed it. Does anyone know anything about it I’ve tried searching it and no 49 can be found about it.” Personally, I wonder about the material used to make the house 50 . I guess all the mystery is part of its charm (魅力).
41.A.electricity B.zipper C.mirror D.clay
42.A.professional B.real C.historical D.popular
43.A.see B.read C.smell D.lock
44.A.bell B.website C.basket D.idea
45.A.turn down B.put out C.give up D.talk with
46.A.living B.dividing C.watching D.playing
47.A.correctly B.unluckily C.recently D.politely
48.A.private B.clean C.proud D.wide
49.A.instrument B.information C.customer D.product
50.A.difficult B.awful C.invisible D.ugly
VII.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
。
A: Hi, Michael! 51
B: Well, I’m going to be an inventor when I grow up.
A: Sounds great! 52
B: I want to invent a pair of glasses for the blind.
A: Glasses for the blind 53
B: They are used for helping the blind to see.
A: That’s interesting. 54
B: Yes. I will work hard to achieve my goal.
A: 55
B: I have no idea. Maybe five or eight years.
A: Then I will buy one for my grandfather.
B: OK.
A.What are they used for
B.What did you use to do
C.What do you want to invent
D.Why do you want to invent glasses
E.How long will it take you to invent them
F.Then you must work hard at your subjects.
G.What are you going to be when you grow up
第三部分 阅读(共两节,满分40分)
第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
What do black holes look like Human beings have wanted to know about it for a long time. In 2019, we finally got the answer. They look like dark circles with a bright ring around the outside.
Scientists took the world’s first photo of a black hole. Scientists didn’t use a camera to take the picture. They used eight radio telescopes in different places around the world. Telescopes got signals (信号) from the black hole. Scientists used computers to process (处理) the signals. It took them two years to get the final picture.
The black hole is very far from Earth—about 55 million light years away. One light year is the journey that light travels in one year. One light year is about 9 trillion (万亿) kilometers.
This isn’t the only black hole in the universe. In fact, scientists believe every large galaxy (星系) has a big black hole at its center. The one in our galaxy is called Sagittarius A.
Black holes are some of the most mysterious (神秘的) things in the universe. This photo can help us learn more about them.
56.What do we know about black holes
A.They are dark holes with a bright center.
B.They are many black circles inside each other.
C.They are black holes with colorful rings in the center.
D.They are dark circles with a bright ring around the outside.
57.What can we infer (推断) from the text
A.Scientists took the picture of the black hole with a camera.
B.The black holes aren’t very far from the Earth.
C.The picture of the black hole can help us learn a lot about them.
D.Sagittarius A is the only black hole in the universe.
58.Where can we read this text
A.In a science magazine. B.In a storybook.
C.In a travel guidebook. D.In a physics exercise.
B
In China, the 12th month of the lunar calendar is called layue. The month is full of interesting festivals and customs.
The Laba Festival, which is on the 8th day of layue, is the first festival in this month. From this day, people begin to get ready for Chinese New Year.
At the Laba Festival, people have Laba porridge. There are usually eight kinds of things in the porridge, such as rice, red beans and nuts. The porridge is not just good for people's health, but a good wish for the coming new year.
Laba porridge is not the only tasty food in layue. Laba garlic (腊八蒜) is popular in the month. People begin to make it from that day on, and eat it with dumplings during Chinese New Year. In the south, people like making sausages.
Another big celebration before the Spring Festival is xiaonian. It is usually on the 23rd or 24th day of the last lunar month. People usually make flower-shaped buns. They not only look beautiful, but also taste good. The candy with sesame (芝麻) is another kind of popular food for this day. It means a sweet life in the new year.
People will also clean the house. This is another important thing to do to prepare for the Spring Festival. It means sweeping away the dust (灰尘) of the old year and welcoming a fresh start. After these busy and happy days, Chinese New Year is coming.
59.When do people begin to get ready for Chinese New Year
A.On the 1st day of layue. B.On the 5th day of layue.
C.On the 8th day of layue. D.On the 23rd day of layue.
60.What does the underlined word “it” refer to
A.Laba garlic. B.Laba porridge. C.The sausage. D.The festival.
61.What does the text mainly tell us
A.Important Chinese festivals. B.Festivals and customs in layue.
C.Traditional food for the Spring Festival. D.Celebrations of the Spring Festival.
C
Here comes 4 most popular clubs in our school! Join us, and we will help you to find your own shining points and make your campus life enjoyable.
Yoga Club
Yoga not only improves flexibility (柔韧性), but also helps people relax. Students will have the chance to exercise while reducing some stress from life. The club will be open to 10—16 members from Grade 7 to Grade 12, and will meet once weekly (on Tuesday).
Basketball Club
Students will be able to develop their basketball skills and have the opportunity to compete in basketball games with members from other international schools. The club will be open to 10~16 members from Grade 5 to Grade 8, and will practice on Mondays and Tuesdays.
Public Speaking Club
The Public Speaking Club will be centered around the personal development of students along with developing public speaking skills. The club will focus on all skills in giving better speeches and improving communication skills. The club will be open to 10~12 members from Grade 7 to Grade 12, and will meet once weekly (on Wednesday).
Media Club
The Media Club teaches students the basics of journalism. The club has a wide range of activities like interviewing teachers and students, writing about big events on campus, and operating the weekly school radio broadcasts. The club will be open to 8~12 members from Grade 6 to Grade 12 and will meet once weekly (on Monday).
62.Which of the following students can join the Yoga Club
A.Fifth grade students. B.Sixth grade students.
C.Eighth grade students. D.Third grade students.
63.How often do the members of the Basketball Club practice
A.Once a week. B.Twice a week.
C.Three times a week. D.Four times a week.
64.What will club members do at the Media Club
A.Set up a school radio. B.Write their own stories.
C.Learn public speaking skills. D.Interview teachers and students.
D
English teenagers will receive cooking lessons in schools. The idea is to encourage healthy eating to solve the problem that many people are overweight. Also, it worries people that basic cooking and food preparation, skills are being lost because parents use too much pre-prepared fast foods. Cooking was once regarded as an important part of education in England—even if it was mainly for girls. In recent years cooking has become less important in schools. But the rising level of obesity (肥胖) has led to a rethink about the food that children are given and the skills they should be taught.
“What we want is to teach young people how to do basic, simple meals, which they can use now at home and then in their later life,” said Ed Balls, an education expert.
The new lessons will start in September, but some schools without kitchen will be given a longer time to prepare. Also there may be a shortage of teachers with the right skills, since schools have been teaching food technology rather than practical cooking. Besides, the lessons for hands-on cooking will only be one hour a week for one term. But the well-known cookery writer, Pru Leith, believes it will be worth it.
“If we’d done this thirty years ago we might not have to face the problem about obesity and lack of knowledge about food and so on. Every child should know how to cook, not just so that they’ll be healthy, but because it’s a life skill which is a real pleasure.”
The renewed interest in cooking is an effort to reduce the obesity rate, which is almost the highest in Europe, and according to the government, half of all British people will be obese in 25 years if present trends (趋势) are not halted.
65.Which of the following is NOT the aim of bringing back cooking lessons in Britain
A.To encourage teenagers to eat healthy food.
B.To reduce the country’s increasing obesity rate.
C.To prevent basic cooking and food preparation skills from being lost.
D.To encourage parents to use more pre-prepared fast foods.
66.How will cooking lessons do good to the students
A.All of them will become good cooks in their later life.
B.Students will be healthy and enjoy the pleasure of such a life skill as well.
C.Students will be able to make food experiments with the knowledge and skills.
D.Students will be able to control the level of obesity in the whole country.
67.The underlined word “halted” in the last paragraph probably means ________.
A.continued B.stopped C.discussed D.kept
68.It can be inferred from the passage that ________.
A.cooking has always been an important part of school education in England
B.English teenagers will have their cooking lessons one hour a month for one year
C.the obesity rate in Britain has been growing rapidly in recent years
D.the students will pay much money for their cooking lessons
E
Are you looking for something fun and would you like to help others in your spare time Then join us to be a volunteer! We’re a non-profit (非营利的) organization. We have volunteer jobs of all ages. Anyone, from twelve-year-old children to people in their seventies can become a volunteer.
You can help people in many ways. Schools need help with taking care of children while parents are working. Hospitals need volunteers to look after children while their parents are seeing a doctor. Animal lovers can help take care of those dogs and cats without homes. There is something for everyone.
“As a volunteer, I don’t want to get anything. Seeing the children’s happy faces, I’m happy, too,” said Carlos Domingo, an old woman of 62. “I often played computer games in my spare time before. Now I help older people learn how to use computers,” said another volunteer at the age of 18.
If everyone helps out a bit, we’ll have a better world to live in. Interested Call us 1-800-55-5756 or visit our website: www..
69.When do the volunteers help others
A.In their spare time. B.At weekends.
C.On weekdays. D.In the evenings.
70.________ can be a volunteer.
A.Children B.Old women C.Anyone aged 12-70 D.Young people
71.Volunteers want to get ________ when they help others.
A.money B.computers C.everything D.nothing
72.Carlos Domingo does volunteer work with ________.
A.animals B.children C.computers D.older people
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
F
One day, I caught a cold and it really made me feel weak and sleepy. We have a caretaker at work and we call her Lucy. She usually prepares some nice lunch for us. She noticed that I was not well. While I was at my desk, Lucy came with a bottle of medicine to make me feel better. I was deeply moved by her kindness.
Another day, it started raining heavily all of a sudden. I didn’t have an umbrella and had to walk home in the rain. I got completely wet and felt quite sad. A stranger noticed my dilemma (窘境), shared his umbrella and walked home with me. This unexpected kindness warmed my heart and lifted my spirits on that day. It was a powerful reminder that even small acts of kindness can make a difference to someone’s day.
These little things make life worth living. Life is made up of valuable moments. And if you can collect these moments, you will never feel alone. So, notice the small things that give you happiness, even if they are a minute short. If something makes your soul (灵魂) smile, note it and let it stick on your mind.
73.How did the writer feel when he caught a cold (不超过10个词)
74.Who sent the writer home on the rainy day (不超过5个词)
75.What can you learn from the story (不超过10个词)
第四部分 书写题(共两大题,满分25分)
IX.单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)
76.Nothing is a waste if you have a (有创造力的) mind.
77.Would you please (调高) the radio I can’t hear it clearly.
78.I wish our (友谊) will last long.
79.The Italian team managed to kick a (射门) a few minutes after the match began.
80.I gave her a sweater in e (交换) for a skirt.
X.书面表达(共1小题;满分20分)
81.《论语》中说:“不学礼,无以立。”文明礼仪是我们学习和生活的根基,伴随我们成长。作为一名中学生,在学习和生活中,你如何提升自身的文明 素养 请以“I am a student with good manners”为题用英语写一篇短文,并表达观点。
写作要点:
1. What do you usually do at school
2. What do you usually do at home
3. In public, how do you behave politely
写作要求:
1. 短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2. 短文中不能出现真实的人名、校名、地名等信息;
3. 词数不少于80,短文开头已给出,不计入总词数。
I am a student with good manners
It is very important to be a person with good manners in our daily life.
At school, _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________