涡阳县2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测 Ⅲ. 短文理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。 请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三个选项
九年级英语 中选出一个最佳选项。 短文读两遍。
11. What prize did Matt win in the science competition
( ) 试题卷 2025.12 A. The first prize. B. The second prize. C. The third prize.
注意事项: 12. What s the air balloon filled with
1. 本试卷共四部分,十大题,满分 120 分,考试时间为 120 分钟。 A. Books. B. Plants. C. Water.
2. 请务必在“答题卷”或“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。 13. How many books about invention did Matt read
3. 考试结束后,请将“试题卷”和“答题卷”或“答题卡”一并交回。 A. 2. B. 3. C. 4.
第一部分 听力(共四大题,满分 20 分) 14. Where are the writers from
A. Canada. B. The UK. C. Australia.
Ⅰ. 短对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) 15. What s Matt doing to develop his next invention
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。 请在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个 A. Writing a report. B. Making a plan. C. Collecting information.
最佳选项。 每段对话读两遍。 Ⅳ. 信息转换(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
1. What place does the boy advise the girl to go to 你将听到一篇短文。 请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。 短文读
两遍。
Changes in Max s life
A. B. C.
●He used to work at a large shoe factory.
In the past 》He used to wake up at 16 o clock in the morning to catch the bus.
2. How is the man supposed to greet people 》He used to work for long hours and feel 17 .
●He works at a library.
》He 18 to work.
A. B. C. Now 》He has time to relax in his 19 .
》He learns how to prepare Italian 20 on Mondays.
》He feels much happier.
3. Who in Tom s family loves documentaries
A. His dad. B. His mom. C. His brother. 第二部分 英语知识运用(共三大题,满分 35 分)
4. When did Paul fly to New York Ⅴ. 单项填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
A. This morning. B. Yesterday morning. C. Yesterday afternoon. 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
5. What festival are the speakers talking about 21. — Which color coat do you prefer, a blue one or a green one
A. The Lantern Festival. B. The Spring Festival. C. The Mid-Autumn Festival. — It s a hard . I like them both.
Ⅱ. 长对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) A. plan B. choice C. dialog D. sense
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。 请在每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出一个 22. — I want to learn how to play the guitar. What should I do first
最佳选项。 每段对话读两遍。 — You need to learn the skills, like how to hold it correctly.
听下面一段对话,回答第 6、7 小题。 A. basic B. simple C. proper D. normal
6. Where is the music magazine 23. All the students passed the test Tom. He was ill that day.
A. On the sofa. B. On the table. C. On the chair. A. besides B. between C. beside D. except
7. Whose photo is in the magazine 24. — Your class wall newspaper looks amazing!
A. Helen s. B. Grace s. C. Jane s. — Thanks. We it together last week.
听下面一段对话,回答第 8 至 10 小题。 A. explained B. discovered C. created D. expressed
8. What is the ring made of 25. — Did you finish reading the book
A. Silver. B. Steel. C. Gold. — . I just have two pages left.
9. Who made the ring A. Nearly B. Completely C. Exactly D. Hardly
A. Kitty s mom. B. Kitty s sister. C. Kitty s grandma. 26. Though the task was difficult, we our plan and finally succeeded.
10. Where is the gift shop A. gave up B. stuck to
A. On Forest Road. B. On North Road. C. On Main Road. C. turned down D. put off
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 1 页(共 8 页) 2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 2 页(共 8 页)
27. — Look! The sign says “Keep Quiet” . lion dance and drum playing. Some people also dress up as 48 from old Chinese stories to show
— Oh, sorry. I the reading room and didn t notice it. their respect (尊敬) for these heroes.
A. am entering B. was entering C. has entered D. will enter The whole celebration can last for many hours, 49 from morning until midnight, but everyone
28. — I thought you didn t like classical music. stays excited and happy. That s because Shehuo isn t just a performance. It also carries many meanings.
— Well, I ve changed my mind. , it s not as boring as I imagined. It s a time to bring people together and 40 happiness to everyone. So, Shehuo is very popular
A. After that B. At once C. In fact D. For example among Chinese folk culture.
29. The serious accident by the quick action of the police officer yesterday. 41. A. comes out B. takes place C. goes away D. gets back
A. prevented B. is prevented C. prevents D. was prevented 42. A. common B. correct C. serious D. lively
30. — I missed the football match because of the heavy rain. 43. A. introduce B. prepare C. perform D. practice
— ! It was the most exciting game this year. 44. A. save B. pay C. spend D. take
A. Well done B. Never mind C. What a pity D. Good idea 45. A. admire B. discuss C. repeat D. compare
Ⅵ. 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) 46. A. right B. same C. full D. easy
阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个最佳选项。 47. A. tiring B. boring C. worrying D. exciting
A 48. A. plays B. singers C. heroes D. visitors
Kumar and Ravi were both farmers. Each of them had an ox (牛) to help with the 31 work. 49. A. sometimes B. usually C. hardly D. always
Kumar took good care of his ox 32 he knew how important it was. He also worked very hard. 40. A. lend B. spread C. find D. teach
Ravi, however, was 33 . He didn t feed his ox well, but made it work a lot. Kumar told Ravi to Ⅶ. 补全对话(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
34 his ox better, but Ravi never listened. Soon Ravi s ox became thin and 35 . Later, Ravi 根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
bought a tractor (拖拉机) to replace the ox. Kumar felt sorry for the poor ox and took it in. A: Hi, Li Ming. What are you reading
When the rainy season came, it was time to prepare the 36 for planting. Kumar s land was B: 51
ready. But Ravi, in his usual way, hadn t used his tractor 37 . The tractor kept breaking down, so A: That sounds interesting. I ve always wanted to read an English novel, but I don t know how to start.
Ravi couldn t get his land ready on time. He said he had bad luck, not realizing that his laziness was the B: It s easy! 52
real 38 . In the end, he spent more money but had a poor harvest (收成) . A: That has a point. What should I do next
Kumar worked hard and 39 . Ravi had a better machine but didn t use it properly. This story B: Spend a few minutes looking through the pages to see if it s interesting enough to read.
shows that success doesn t 40 what tools you have, but on how well you use them and how hard A: But novels are usually so long! 53
you work. B: Don t worry! Just read 20 or 30 pages every day when you have free time.
31. A. school B. farm C. office D. factory A: 54
32. A. but B. until C. though D. because B: Try to guess their meanings. When you read a novel, you don t need to understand each word. You
33. A. strict B. patient C. lazy D. rude can read quickly to get the general idea.
34. A. use B. treat C. lead D. guard A: 55 Thanks for the advice!
35. A. weak B. active C. healthy D. stupid B: Don t mention it.
36. A. fields B. places C. zoos D. streets A. I ll give it a try.
37. A. quickly B. properly C. safely D. quietly B. We d better not go to the forest alone.
38. A. record B. chance C. message D. problem C. An English novel called The Magic Forest.
39. A. returned B. helped C. succeeded D. appeared D. How can I finish one without getting bored
40. A. wait for B. depend on C. lay out D. deal with E. I usually watch movies to improve my English.
B F. First, look at the cover and try to guess what the story is about.
In China, there is a special tradition called Shehuo. The Shehuo performance G. But what should I do if I don t know some words
usually 41 during the first month of the lunar calendar. It s a 42 performance to
celebrate the Spring Festival and the Lantern Festival. Shehuo enjoys a long history. 第三部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)
People 43 it to say goodbye to bad luck in the old year and hope for a better life in Ⅷ. 阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
the year ahead. 第一节 阅读下列短文,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个最佳选项。
The performers 44 much time practicing dances and songs. When the performance starts, the A
streets turn into a big stage (舞台) and lots of people come to watch and 45 it. Besides, the shows Do you like to sing or dance Come to Funfun. It s a music club and lots of music lovers play
aren t the 46 in every place. There are many different and 47 shows like the dragon dance, the music e and have fun!
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 3 页(共 8 页) 2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 4 页(共 8 页)
What to do: C. They let the guests choose their food first.
D. They give the best food to the children first.
You can learn to sing different kinds You can learn how to play the piano, the
61. What did Tom learn from this experience
of e and sing with others and violin, the guitar and the drums with the help of
A. It s important to follow others ways.
laugh together! teachers and experienced members. B. It s polite to keep quiet at the table.
Dance to the music any way you Act out stories with music and dance in C. Always bring your own food to a dinner.
like. Let music make you happy. school shows. Be a star! D. Never eat chicken legs at a friend s house.
When: C
5:00 pm ~ 7:00 pm on Tuesdays & 4:00 pm ~ 6:00 pm on Fridays Marco Polo was born in Italy in 1254. When he was 17, he traveled along the Silk Road with his
How to join: father, who wanted to trade with Chinese people. Finally, they arrived in Beijing. They were guests at
□Call Mrs. Wang at 283-829 the emperor s palace.
□Be Mrs. Wang s friend on WeChat Marco Polo was amazed by how beautiful China was. He was impressed (使留下深刻印象) by Beijing
□Email Mrs. Wang at MW@ and the emperor s palace, which was described as “the greatest palace that I ve ever seen”. The walls were
covered with gold and silver and the hall was so big that it could easily hold 6,000 people for dinner.
56. How many musical instruments can you learn in the club
Marco Polo was also impressed by the inventions and developments in China which couldn t be
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
found in Europe at that time. He was surprised to see Chinese people using paper money in the markets.
57. What time can the members go to Funfun on Fridays
▲ He was also surprised by the black stones people used to burn to produce heat. The black stones
A. At 4:00 pm. B. At 6:30 pm. C. At 7:00 pm. D. At 7:30 pm.
were coal (煤), but Marco Polo had never seen coal before!
58. If John wants to join Funfun, what can he do After he served the emperor for 17 years, Marco Polo returned to Italy in 1291. A writer wrote
down all the stories that Marco Polo told him in a book. People in Europe enjoyed the book, but many
of them thought that Marco Polo s stories about China were too fantastic to be true.
① ② ③ ④ 62. What did Marco Polo s father want to do
A. He wanted to go on a trip to many countries.
B. He wanted to do business with Chinese people.
A. ①②③ B. ②③④ C. ①②④ D. ①③④ C. He wanted to show his son people s lives in China.
B D. He wanted to know about the lives of Chinese people.
Tom was a 12-year-old boy who loved to eat. One day, his new friend, David, invited him to a 63. What does Paragraph 2 mainly tell us
family dinner. Tom was very excited. A. The greatest palace Marco Polo had seen.
When he arrived, David s family was very friendly. The dinner began, and there was a big roast B. The great hall that could hold 6,000 people.
chicken on the table. Tom s eyes lit up. He loved chicken legs best. Without waiting, he quickly C. The walls were covered with gold and silver.
reached out with his fork and took the largest chicken leg for himself. He didn t notice that everyone D. Marco Polo was amazed by the beauty of China.
else was waiting for David s father to serve the food. 64. Which of the following can be put in “ ▲ ”
The table became very quiet. David s mother looked surprised. David s little sister pointed at Tom A. People in Europe didn t like using paper money.
and laughed. Tom s face turned red. He didn t understand why everyone was looking at him. B. People in Europe used paper money at the same time.
After a while, David s father smiled kindly. He said, “ In our home, Tom, we like to let the guest C. In Europe, people paid for goods with gold or silver.
choose their piece first. It s a way to be polite. ” D. China was much richer than Europe in Marco Polo s eyes.
Tom was very embarrassed (尴尬的) . He realized he had been impolite because he was really 65. What s the best title for the text
rushed. He said, “ I m sorry. I didn t know. ” A. Marco Polo s Hobbies B. China in Marco Polo s Eyes
That day, Tom learned an important lesson. It s not just about the food; it s about respecting how C. Marco Polo and the Emperor D. Marco Polo s Travel to China
other families do things. Now, he always watches and waits to see what others do first at the dinner table. D
59. Why did Tom feel embarrassed at the dinner Who can help answer questions or even create stories Now, AI tools can make it possible. For
A. He didn t like the food. B. The chicken wasn t delicious. students, AI can be a study partner if they use it wisely. It can show them how to solve math problems.
C. David s sister didn t like him. D. He took the chicken leg at first. It can help with English practice, making learning faster and more fun.
60. What s the polite rule in David s family during dinner Tsinghua University opened an AI hospital. Zijing AI Doctor is the key technology. Although it
A. They let the guests serve the food. cannot replace human doctors, the AI doctor helps give advice. It also follows up with patients after they
B. They ask the guests to wash hands first. leave the hospital. It makes medical services faster.
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 5 页(共 8 页) 2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 6 页(共 8 页)
AI is also like a magic pen. There s an ancient Buddhist cave (佛教石窟) in Xinjiang. It s an art B. A slope where things seem to move uphill.
treasure with beautiful murals (壁画) . However, over time, some murals are broken or lost. Scientists C. Why scientists like to visit Liaoning.
try to make the murals look new again. They use AI to study the murals carefully and then keep the D. How to drive a car on a mysterious slope.
missing parts again. Scientists keep the art with the help of AI. 第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。
AI is helping to solve many problems in our lives. However, AI isn t perfect. Sometimes it makes F
mistakes. After all, it s just a tool. And we re smart and creative humans. Let s use it to learn, create, The story happened during the Warring States Period (战国时期) . To form an alliance (联盟)
and grow. with Zhao, Wei had to send the prince to Zhao. The King of Wei trusted Pang Cong, so he asked Pang
66. What does the underlined word “ It” in Paragraph 2 refer to to go along with the prince.
A. Tsinghua University. B. The AI doctor. Pang Cong was afraid that someone would say bad things about him when he was away. Before
C. A patient. D. A human doctor. leaving, he asked the King, “Dear king, if a person comes to tell you that there s a tiger in the market
67. How does the writer develop his idea in the third paragraph now, will you believe it ” The King of Wei answered, “Of course not. ”
A. By giving an example. Pang asked again, “What if two people come to tell you that ” The King said slowly, “ I might
B. By comparing AI with humans. think for a while. ” Pang continued, “What if three people say so ” The King answered, “ I ll believe
C. By introducing different AI tools. them. ”
D. By mentioning the difficulties in protecting murals. Pang Cong said seriously, “Dear king, it s clear that there s no tiger in the market. But since three
68. What does the writer think of AI people come to tell you the same thing, you believe it in the end. I m going to Handan. There will be
A. It s useful, and we can accept all its ideas. more than just three people who will talk about me. I hope you can make a proper judgment (判断) .
B. It s creative, and we must depend a lot on it. Don t believe those words. Please keep away from those people. ”
C. It s perfect, so we cannot find any mistakes in its ideas. Unluckily, when Pang returned, the King didn t believe him. This story tells us that we should
D. It s helpful, but we should question its ideas carefully. have our own thinking and not easily believe what others say.
E 73. Why did the king send Pang Cong to Zhao with the prince (不超过 15 个词)
In Ma anshan, Anhui, there s a special place called the “Mysterious Slope (斜坡)” .
It s a small part of a road on a mountain. Many people visit it every year because of 74. What happened to Pang Cong after he returned from Zhao (不超过 5 个词)
something strange.
Here s what happens. You can drive a car to this slope. When you stop the car, it 75. What does the story tell us (不超过 15 个词)
should stay still. But on this slope, the car begins to move by itself. Even stranger, it
looks like the car is moving up the hill.
This surprises everyone. People also test this with other things, like a bicycle or a ball. They place 第四部分 写(共两大题,满分 25 分)
them on the road, and these objects also seem to roll uphill (上坡) . It feels like you re watching Ⅸ. 单词拼写(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
magic. 根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
So, what s the secret Scientists have visited the slope to find the answer. They say it s not magic 76. Please go and get some c (粉笔) from the teacher s office.
at all. It s a trick that our eyes play on us. The land and trees around the slope aren t flat (平坦的) . 77. The v (价值) of friendship is more important than that of money.
This makes our eyes see the slope wrong. We think the road goes up, but it actually goes down a little 78. Do you have any s (空闲的) time to help me with me this weekend
bit. But some people guess the magnetic field (磁场) may cause the Strange Slop. Some even think 79. He s (很少) goes to the cinema because he is busy.
there might be magic in this place. 80. After he failed the test, he r (后悔) spending time on video games.
Though many scientists have studied this place, the account for forming the Strange Slop is still a Ⅹ. 书面表达(共 1 小题;满分 20 分)
mystery. 某英语网站正在举办以“科技改变生活”为主题的征文活动。 请你根据所给提示用英语写一
69. What happens when you place a car on the “Mysterious Slope” 篇短文,参加征文活动。
A. The car seems to move up the hill. B. The car stops here and can t move. 提示: 1. What high-tech product has changed your life the most
C. The car moves down the hill quickly. D. The car doesn t work on the slope. 2. What does it look like
70. Why do things seem to roll uphill on the slope, according to scientists 3. How has it changed your life
A. The magnetic field is strong there. B. There is real magic in the place. 要求:1. 文中须包含所有要点提示,可适当发挥;
C. The road is actually very flat. D. We re tricked by around the place. 2. 词数 100 左右。 短文的开头已给出,不计入总词数。
71. What does the underlined word “account” in the last paragraph mean The high-tech product that has changed my life is
A. Story. B. Result. C. Reason. D. Power.
72. What s the main idea of this text
A. A famous mountain in Ma anshan, Anhui.
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 7 页(共 8 页) 2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语试题卷 第 8 页(共 8 页)2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测
九年级英语参考答案及评分标准
第一部分 听力(共四大题,满分 20 分)
I. 1 ~ 5 ABACB II. 6 ~ 10 CABAA III. 11 ~ 15 ABCBC
IV. 16. 6 / six 17. lonely 18. walks 19. garden 20. dishes
评分标准:1—20 题每小题 1 分。 (16—20 题中的单词拼写错误可酌情扣分。)
第二部分 英语知识运用(共三大题,满分 35 分)
V. 21-25 BADCA 26-30 BBCDC
评分标准:21—30 题每小题 1 分。
VI. 31-35 BDCBA 36-40 ABDCB 41-45 BDCCA 46-50 BDCAB
评分标准:31—50 题每小题 1 分。
VII. 51-55 CFDGA
评分标准:51—55 题每小题 1 分。
第三部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)
VIII. 56-58 CAA 59-61 DCA 62-65 BDCD 66-68 BAD 69-72 ADCB
73. Because the king trusted him and wanted to form an alliance with Zhao.
74. The king didn t believe him.
75. We should have our own thinking and not easily believe what others say.
评分标准:56—75 题每小题 2 分。 (73—75 题答对要点即可酌情给分。)
第四部分 写(共两大题,满分 25 分)
IX. 76. chalk 77. value 78. spare 79. seldom 80. regretted
评分标准:76—80 题每小题 1 分。
X. 【范文】One possible version:
The high-tech product that has changed my life is the smartphone.
My smartphone is thin and light. It looks like a small rectangle with a smooth touch
screen. I carry it with me everywhere because it fits perfectly in my pocket. It has changed my
life in many ways. First, it helps me with my studies. Whenever I meet new English words, I
can look them up in the dictionary on my phone quickly. Second, it makes my life more fun. I
can listen to music, take photos, and watch interesting videos when I feel tired. Most impor-
tantly, it helps me stay connected. I can video call my grandparents even when they re far a-
way.
Thanks to the smartphone, my life has become more convenient and colorful. It s really a
useful invention!
一、评分原则:
1. 本题总分 20 分,分五个档次给分。
2. 评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其档次,然后以档次的要求来衡量,结合
内容和语言表达,综合给定分数。
3. 考生可根据要点适当发挥,加入自己的观点。
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语参考答案及评分标准 第 1 页(共 5 页)
4. 词数少于 60 个单词,在总分当中扣除一分。
5. 拼写错误多以及书写差影响表达,在所确定档次内扣除一分。
6. 行文时态不受限制,可自由发挥,合理即可。
二、各档次的划分以及给分要求:
第五档(很好): 完全完成了试题规定的任务,涵盖了所有的内容要点,或在发挥
(20 ~ 17 分) 时内容有新意有亮点,语言基本无错误,行文连贯,表达清楚。
第四档(好): 完成了试题规定的任务,涵盖了基本的内容要点,语言有少量错
(16 ~ 13 分) 误,行文基本连贯,表达基本清楚。
第三档(一般): 基本完成了试题规定的任务,写出了一些内容,语言有一些错误,
(12 ~ 9 分) 行文不够连贯。
第二档 (较差): 未恰当完成试题规定的任务,只能写出个别观点,语言错误较多,
(8 ~ 5 分) 未能清楚表达信息。
第一档 (差): 未能完成试题规定的任务,只能写出有关内容的一些单词,语法
(4 ~ 0 分) 错误很多,未能清楚表达信息。
听力部分录音文字稿
Ⅰ. 短对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。 请在每小题所给的 A、B、C 三个选项中
选出一个最佳选项。 每段对话读两遍。
1. W: Excuse me. Please tell me where I can get some novels to read.
M: Sure. Go to the bookstore on Main Street. They sell popular novels.
2. W: Do you shake hands when you meet for the first time in Korea
M: No. I m supposed to bow.
3. W: Tom, all of your family members love watching movies. Is there anyone who loves
documentaries
M: Sure. My dad loves documentaries. He loves serious movies.
4. W: I probably saw Paul in the bank this morning, but I m not sure.
M: The person you saw couldn t be Paul. He flew to New York yesterday afternoon.
5. W: Victor, are there any special Spring Festival traditions in your family
M: Yes. We write letters to each other with kind wishes every year.
Ⅱ. 长对话理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
你将听到两段对话,每段对话后有几个小题。 请在每小题所给的 A、B、C 三个选项中
选出一个最佳选项。 每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第 6、7 小题。
W: Whose magazine is this
M: Which one, Jane
W: The music magazine on the chair.
M: I have no idea. I think it could be Grace s. She is crazy about music.
W: Oh, look, there is a photo in the magazine. It s Helen s photo, so the magazine might be
Helen s.
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语参考答案及评分标准 第 2 页(共 5 页)
听下面一段对话,回答第 8 至 10 小题。
M: Your ring looks so special, Kitty. Is it made of silver
W: Thanks, John. It s made of steel.
M: Where did you buy it
W: Well, it s actually a gift from my mom. She made it herself at a gift shop.
M: Wow, that s amazing. Do you know where the shop is I d like to make one too!
W: Sure. It s next to the cinema on Forest Road.
M: I see. Thank you.
Ⅲ. 短文理解(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。 请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C 三
个选项中选出一个最佳选项。 短文读两遍。
Hello, I m Matt. As you all know, I won the first prize in the science competition. Today
I m going to tell you about my invention and how I came up with the idea. My invention is
called Flying bag! It s a large air balloon filled with plants. The plants will grow in the sky and
stop pollution. I came up with the idea because I read four books about invention. My favorite
book is Little Inventors. The book is full of creative ideas for protecting the environment. It
helped me become a green inventor. It has two writers and they re from the UK. I m going to
keep inventing! Now I m collecting some information for my next invention, a smart pen!
Ⅳ. 信息转换(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)
你将听到一篇短文。 请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。
短文读两遍。
Max is a friend of mine. His life has changed a lot since he got a new job. He used to
work at a large shoe factory. On weekdays, he used to wake up at 6 o clock in the morning to
catch the bus. With long hours of busy work, he used to feel lonely. Now Max works at a
library near his home. He starts his day a bit later and walks to work. He leaves work on time
and has time to relax in his garden. He also has time for a hobby. He goes to the cooking club
on Mondays to learn how to prepare Italian dishes. Max really enjoys his new life and he feels
much happier.
试题解析
21. B 考查名词辨析。 由前半句“Which color coat do you prefer”和“ I like them both”推
知,这是一个艰难的选择,所以 hard choice 表示艰难的选择。 故选 choice。 故选 B。
22. A 考查形容词辨析。 由后半句“ like how to hold it correctly”推知,这是学习吉他的基
本技能,所以 basic skills 表示基本技能。 故选 basic。 故选 A。
23. D 考查介词辨析。 由后半句“He was ill that day”推知,汤姆没有通过考试,所以 ex-
cept 表示除了汤姆。 故选 except。 故选 D。
24. C 考查动词辨析。 由上下文“class wall newspaper”和“ looks amazing”推知,学生们一
起制作了墙报,所以 created 表示创建。 故选 created。 故选 C。
25. A 考查副词辨析。 由后半句“ I just have two pages left”推知,几乎读完了,所以 Nearly
表示几乎。 故选 Nearly。 故选 A。
26. B 考查动词短语辨析。 由后半句“ finally succeeded”推知,我们坚持了计划,所以 stuck
to 表示坚持。 故选 stuck to。 故选 B。
27. B 考查过去进行时。 由后半句“didn t notice it”推知,当时正在进入阅览室,所以用过
去进行时 was entering。 故选 was entering。 故选 B。
28. C 考查介词短语辨析。 由前半句“ I ve changed my mind”和后半句“ it s not as boring
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语参考答案及评分标准 第 3 页(共 5 页)
as I imagined”推知,事实上音乐并不无聊,所以 In fact 表示事实上。 故选 In fact。
故选 C。
29. D 考查被动语态。 由“by the quick action”和“yesterday”推知,事故被防止,所以用被
动语态 was prevented。 故选 was prevented。 故选 D。
30. C 考查情景交际。 由前半句“ I missed the football match”和后半句“ It was the most ex-
citing game”推知,错过比赛很遗憾,所以 What a pity 表示真遗憾。 故选 What a pit-
y。 故选 C。
31. B 考查名词辨析。 由题干前一句“他们都是农民”可知,牛是用来帮助农场工作的,
farm 符合情景。 故选 B。
32. D 考查连词辨析。 由题干后一句“他知道牛有多重要”可知,这是照顾牛的原因,be-
cause 表示原因。 故选 D。
33. C 考查形容词辨析。 由后文“他没有好好喂牛,但让牛干很多活”可知,Ravi 是懒惰
的,lazy 符合情景。 故选 C。
34. B 考查动词辨析。 由上下文可知,Kumar 告诉 Ravi 要更好地对待牛,treat 表示对待。
故选 B。
35. A 考查形容词辨析。 由前文“牛变瘦了”可知,它变得虚弱,weak 符合情景。 故选 A。
36. A 考查名词辨析。 由“准备种植”可知,是准备田地,fields 符合情景。 故选 A。
37. B 考查副词辨析。 由后文“拖拉机经常坏”可知,他没有正确使用拖拉机,properly 表
示正确地。 故选 B。
38. D 考查名词辨析。 由前文“他说自己运气不好,但懒惰是真正的问题”可知,problem
符合情景。 故选 D。
39. C 考查动词辨析。 由后文“Ravi 收成差”对比,Kumar 成功了,succeeded 符合情景。 故
选 C。
50. B 考查动词短语辨析。 由句意“成功不依赖于工具,而依赖于如何使用和努力”可知,
depend on 表示依赖于。 故选 B。
41. B 考查动词短语辨析。 根据下文内容推知该句含义为“社火表演通常在农历正月举
行。”可知选 takes place“举行;发生”。 故选 B。
42. D 考查形容词辨析。 根据上下文,社火是庆祝节日的表演,应该是活泼欢快的,所以选
lively“活泼的”。 故选 D。
43. C 考查动词辨析。 根据句意,人们通过表演社火来告别坏运气和希望更好生活,所以
选 perform“表演”。 故选 C。
44. C 考查动词辨析。 表演者花费时间练习舞蹈和歌曲,所以选 spend“花费”。 故选 C。
45. A 考查动词辨析。 人们来看表演并欣赏它,所以选 admire“欣赏”。 故选 A。
46. B 考查形容词辨析。 根据下文“有很多不同的表演”,可知表演不是相同的,所以选
same“相同的”。 故选 B。
47. D 考查形容词辨析。 表演如舞龙舞狮是令人兴奋的,所以选 exciting“令人兴奋的”。
故选 D。
48. C 考查名词辨析。 根据下文“ show their respect for these heroes”,可知他们打扮成英
雄,所以选 heroes“英雄”。 故选 C。
49. A 考查副词辨析。 根据下文“ from morning until midnight”,可知有时持续很长时间,
所以选 sometimes“有时”。 故选 A。
50. B 考查动词辨析。 社火让人们聚在一起并传播快乐,所以选 spread“传播”。 故选 B。
56. C 数字统计题。 由表格二中的“You can learn how to play the piano, the violin, the
guitar and the drums”可知,在这个俱乐部能学到钢琴、小提琴、吉他和鼓这四种乐
器。 故选 C。
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语参考答案及评分标准 第 4 页(共 5 页)
57. A 细节理解题。 由表格 When 栏目中的信息“5:00 pm ~ 7:00 pm on Tuesdays &4:00
pm ~ 6:00 pm on Fridays”可知,这个俱乐部在星期五下午 4 点到 6 点是开放的。
因此在星期五下午 4 点去该俱乐部就可以。 故选 A。
58. A 细节理解题。 由表格 How to join 栏目内容可知,想要假如该俱乐部可以打电话联
系,也可以发微信和电子邮件。 没有提到需要亲自去王女士的办公室。 故选 A。
59. D 判断理解题。 由第三段内容及“Without waiting, he quickly reached out with his fork
and took the largest chicken leg for himself. ”和第四段“He realized he had been im-
polite”可知,Tom 因为先拿了鸡腿而没有等待,显得不礼貌,因此感到尴尬。
60. C 细节理解题。 由第五段 David s father 的话“ In our home, Tom, we like to let the
guest choose their piece first. ”可知,David 家的礼貌规则是让客人先选择食物。
61. A 推理判断题。 由最后一段“Tom learned an important lesson. It s not just about the
food; it s about respecting how other families do things. ”可知,Tom 学到了尊重其他
家庭的做法,即遵循别人的方式。
62. B 细节理解题。 由第一段中的“ . . . who wanted to trade with Chinese people”可知,马
可·波罗的父亲想与中国人进行贸易。
63. D 段落大意题。 第二段主要描述了马可·波罗对中国的美丽感到惊讶,包括北京和
皇宫的壮观景象,如“ the greatest palace that I ve ever seen” 等细节都支撑了这一
主旨。
64. C 句子回填题。 由第三段中的“He was surprised to see Chinese people using paper
money in the markets. ”可知,马可·波罗对纸币的使用感到惊讶,因为欧洲当时使
用金银进行交易,选项 C 符合上下文逻辑,解释了惊讶的原因。
65. D 标题概括题。 文章主要讲述了马可·波罗的中国之旅,包括他的旅行经历、对中国
的印象以及返回后的故事,因此“马可·波罗的中国之旅”最能概括全文内容。
66. B 代词指代题。 第二段中,“ It”出现在“ It also follows up with patients”和“ It makes
medical services faster”等句子中,结合上下文“Zijing AI Doctor is the key technolo-
gy”和“ the AI doctor helps give advice”,可以推断“ It”指的是 AI 医生。
67. A 写作手法题。 第三段通过具体例子发展观点,如以新疆佛教石窟的壁画修复为例,
描述科学家如何使用 AI 来研究和修复缺失部分(如“ use AI to study the murals
carefully and then keep the missing parts again”),从而说明 AI 像一支魔法笔。
68. D 推理判断题。 最后一段提到“AI is helping to solve many problems in our lives”但
“AI isn t perfect. Sometimes it makes mistakes”,并强调“ it s just a tool”,因此作者
认为 AI 有帮助但不应完全接受,而应谨慎使用。
69. A 细节理解题。 第二段中,“ it looks like the car is moving up the hill”明确描述汽车在
斜坡上看似向上坡移动,因此选 A。
70. D 细节理解题。 第四段中,科学家指出“ It s a trick that our eyes play on us”,并解释周
围地形和树木不平坦导致视觉错觉,因此选 D。
71. C 词义猜测题。 最后一段中,“ the account for forming”在上下文中的意思是“形成的
原因”,因此“account”此处意为“原因”,选 C。
72. B 主旨大意题。 全文主要介绍马鞍山“神秘斜坡”的奇特现象,即物体看似向上坡移
动,并探讨可能的原因,因此选 B。
2025-2026 学年度第一学期义务教育教学质量监测英语参考答案及评分标准 第 5 页(共 5 页)2025-2026学年度第一学期义务教育教学质量监测
九年级英语答题卡
注
1.答题前请将学校、班级、姓名、座位号、准考证号填写清楚
准考证号
2.选择题答题,必须使用2B铅笔填涂,修政时用檬皮擦干净。
正确填涂
3.主观题答题,必须使用黑色签字笔书写。
事
4.必须在题号对应的答题区域内作答,超出答题区域书写无效
缺考标记口
[0]
[0]
项
5.保持版面清洁、完整。
[1]
21
[3]
1
留
贴条形码区
71
[7]
[8]
[8]
[9]
9
9]
[9]
[9]
第I卷(用2B铅笔填涂》
填涂样例
正确填涂
1[A][B][C]
6[A][B][C]
11[A][B][C]
2[A][B][C]
7[A][B][C]
12[A][B][C]
3[A][B][C]
8[A][B][C]
13[A][B][C]
龄
4[A][B][C]
9[A][B][C]
14[A][B][C]
5[A][B][C]
10[A][B][C]
15[A][B][C]
如
时
21[A][B][C][D]
26[A][B][C][D]
31[A][B][c][D]
22[A][B][C][D]
27[A][B][C][D]
32[A][B][c][D]
长
23[A][B][C][D]
28[A][B][C][D]
33[A][B][C][D]
24[A][B][C][D]
29[A][B][C][D]
34[A][B][c][D]
25[A][B][C][D]
30[A][B][C][D]
35[A][B][c][D]
36[A][B][C][D]
41[A][B][C][D]
46[A][B][c][D]
37[A][B][C][D]
42[A][B][c][D]
47[A][B][c][D]
38[A][B][C][D]
43[A][B][C][D]
48[A][B][c][D]
39[A][B][C][D]
44[A][B][C][D]
49[A][B][C][D]
40[A][B][C][D]
45[A][B][C][D]
50[A][B][c][D]
51[A][B][C][D][E][F][G]
56[A][B][c][D]
52[A][B][C][D][E][F][G]
57[A][B][c][D]
53[A][B][C][D][E][F][G]
58[A][B][c][D]
54[A][B][C][D][E][F][G]
59[A][B][C][D]
55[A][B][C][D][E][F][G]
60[A][B][c][D]
61[A][B][C][D]
66[A][B][c][D]
71[A][B][c][D]
62[A][B][C][D]
67[A][B][C][D]
72[A][B][C][D]
63[A][B][C][D]
68[A][B][C][D]
64[A][B][C][D]
69[A][B][C][D]
65[A][B][C][D]
70[A][B][C][D]
请在各题目的答题区域内作答,超出边框的答案无效