【期末考点培优】专题17 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题17 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 51.7KB
资源类型 试卷
版本资源 人教(新起点)
科目 英语
更新时间 2025-12-28 19:48:47

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优人教版(新起点)
专题17 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Jason写了一篇介绍他和他好朋友的小短文,读短文,根据内容判断句子正误,正确的写T,错误的写F。
My name is Jason. I am nine years old. I’m in Class Two, Grade Three. I like playing basketball. I have two good friends. They are David and Cici. David is eight years old. He is tall. He likes playing basketball, too. Cici is a beautiful girl. She can dance very well. After class, we often play together.
1.Jason is in class two, grade three. ( )
2.Jason likes playing football. ( )
3.David and Cici are Jason’s good friends. ( )
4.David is nine years old. ( )
5.Cici is a handsome boy. ( )
I’m Peter. This is my family. My mum’s birthday is in July and my dad’s is in April. My sister, Lily’s birthday is in January 1. That’s New Year Day! And me My birthday is in October. I like October!
6.Hello, I’m Bill. ( )
7.Peter’s father’s birthday is in April. ( )
8.There are three people in Peter’s family. ( )
9.Lily’s birthday is on January 1. ( )
10.Peter’s birthday is in October. ( )
读短文,判断句子与短文内容是否相符,相符的写T,不相符的写F。
Bill has some friends. They all have pets. Lily’s pet is a dog. It likes to eat bones (骨头). Mary’s pet is small. It is a yellow bird. Jane has two pets. They are rabbits. They are white. They have long ears and red eyes. Bill has a pet turtle. It is green. It has four short legs and it can swim. Bill and his friends like to play with their pets.
11.Lily’s pet is a dog. ( )
12.Mary has a big black cat. ( )
13.Jane has two white rabbits. ( )
14.Bill has a pet fish. ( )
15.Bill and his friends like to play with their pets. ( )
Lily Bill Yaoyao
8 years old 9 years old 10 years old
Class 1 Class 2 Class 3
leg hurts arm hurts foot hurts
16.I’m Lily. My leg hurts. ( )
17.I’m Bill. I’m 8 years old. ( )
18.I’m Yaoyao. I’m in Class 3. ( )
19.I’m Lily. I’m 10 years old. ( )
20.I’m Bill. My arm hurts. ( )
I'm Andy. This is my family. My father's birthday is in March. My mother's birthday is in August. They have good weather on their birthdays. My pet cat Mimi's birthday is on October 25. And me My birthday is in February. I like February.
21.I'm Bill. ( )
22.Andy's father's birthday is in May. ( )
23.My mother's birthday is in September. ( )
24.My pet's birthday is on October 20. ( )
25.Andy likes February. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Amy. I’m a Grade Three student. Today is my tenth birthday. My family and friends come to my party. My grandma makes a big fruit cake for me. It’s sweet and delicious. My uncle gives me a toy rabbit. It’s white and lovely. My friend Lucy gives me a storybook about animals. I like it very much. We sing the birthday song, eat the cake and play games. I can also draw a picture for each of my friends. We have a wonderful time today.
26.Amy is ten years old today. ( )
27.Amy’s grandma makes a chocolate cake for her. ( )
28.Amy’s uncle gives her a white toy rabbit. ( )
29.Lucy gives Amy a storybook about plants. ( )
30.Amy and her friends have a wonderful time at the party. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello, my name is Mary. I am six years old. I have a brother. He is Tom. Today is Tom’s birthday. He is three years old. My mum gives (给) him a birthday cake. My dad gives him a toy dog. It’s blue. And it’s very funny. I give him a green toy panda. He likes the panda very much.
31.Mary is six years old. ( )
32.Mum gives Tom a toy dog. ( )
33.The toy dog is blue. ( )
34.Mary gives Tom a green toy monkey. ( )
35.Today is Mary’s birthday. ( )
Read and judge. 阅读短文,判断是(T)否(F)正确。
Hi, my name is Sarah. I’m twelve. I have two friends, Bob and Alice. We have some new clothes. I have a new sweater. It’s white. I don’t like the colour. I like green. Bob’s new jacket is black. It’s cool. Whose cap is this It’s Alice’s new cap. It is red. It’s nice.
36.I’m Sarah. ( )
37.Bob is my friend. ( )
38.My new sweater is blue. ( )
39.Bob’s new jacket is black. ( )
40.Alice’s new cap is nice. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Hello, My name is Mark. I’m 9 years old. I like rice, vegetables, apples and fish. Fish is my favourite. I don’t like milk. I have a new sweater, it’s cool! My sweater is blue. It’s nice but it is too small. I have a new coat, too. It’s black. I like it. I have a good friend. She’s Wang Hong. Her sweater is red, it’s lovely! And I have a good family. My mother is a teacher. My father is a doctor. I love my family.
41.Mark is 10. ( )
42.Mark’s favourite food is milk. ( )
43.Mark likes black. ( )
44.Mark’s friend has a red sweater. ( )
45.Mark has a good family. ( )
周末到了,让我们一起来看看Tom美好的一天吧。根据短文内容判断正(T)误(F)。
Hi! I’m Tom. I have a big family. There are my dad, my mum, my grandpa, my grandma, my brother, my sister and me. Today, I go to the zoo with my friends. The zoo is big and beautiful. I see some monkeys and some birds. They are so cute. Look, the monkey is small. It has long arms. Wow, the elephant is so big! It has two big ears. Oh, I am very happy today.
46.There are 6 people in Tom’s family. ( )
47.Tom can see birds and monkeys in the zoo. ( )
48.The monkey has short arms. ( )
49.The elephant is cute. ( )
50.The elephant has two big ears. ( )
阅读对话,判断句子正(T)误(F)。
Chen Jie: Hello! My name is Chen Jie.
John: Hello! I’m John Baker.
Chen Jie: Look! This is my family photo (照片). This is my father, my mother, my grandma, my grandpa, my uncle, my aunt, my baby sister and my cousin.
John: Oh, you have a big family. Do you have a pet
Chen Jie: Yes, I have a dog. Look! This is my brown dog.
John: I like your brown dog. It’s cute.
Chen Jie: Thank you. I like it, too.
51.This is John’s family photo. ( )
52.Chen Jie has a big family. ( )
53.Chen Jie has a baby brother. ( )
54.Chen Jie has a cousin. ( )
55.John and Chen Jie like the brown dog. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
My family goes shopping in the afternoon. My mum wants bananas, grapes and water. My dad wants fish and tea. I want cola and ice cream. But my dad says, “No cola or ice cream! They are bad for you.” So I buy some milk.
56.My family goes shopping in the evening. ( )
57.My mum wants some fruit and juice. ( )
58.My dad wants fish and tea. ( )
59.I want cola and ice cream. ( )
60.I buy some cola and ice cream. ( )
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Lele. I am eight. I have some bread (面包) and milk in the morning. They are nice. I have some rice, fish and tomatoes at noon (在中午). I like tomatoes. They are good for me. I have some apples, meat and juice in the evening. They are yummy.
61.Lele is 9. ( )
62.Lele has (吃/喝) some milk and cake in the morning. ( )
63.Lele has some rice, fish and carrots at noon. ( )
64.Lele likes tomatoes. They are good. ( )
65.Lele has some apples, meat and juice in the evening. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
My name is Nick. I have two heads and five legs. I can see with my four big eyes. I have two friends. They are Vic and Zap. Vic has a long body. He has six short legs. He hears with his four long ears. Zap has one big head and six long legs. He smells with his big nose.
66.Nick has two heads and four legs. ( )
67.Nick can see with his eyes. ( )
68.Vic has six long legs. ( )
69.Zap smells with his big nose. ( )
70.Nick, Vic and Zap are good friends. ( )
Sam分享了他的一些感受。阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have five senses. They are seeing, touching, hearing, tasting and smelling. They are very useful(有用的). I use them every day. I like to read books with my eyes, because there are many funny stories(故事). I like to touch the apples, because they are very smooth(平滑的). I like to hear the birds, because they can sing very well. I like to eat grapes, because they are yummy(美味的). I like to smell flowers with my nose, because they are nice.
71.I have five senses. ( )
72.I use five senses every day. ( )
73.I don’t like to read stories. ( )
74.Touch the apples. How do they feel They’re smooth. ( )
75.I don’t like to hear birds, because they are too noisy(吵闹的). ( )
阅读短文,判断句子正“T”误“F”。
Hello! I am Minmin. This is my family. This is my father. This is my mother. I have a big face and two big eyes. I can run and skip. I like apples and juice. I don’t like bananas. Today is my birthday. I have a cake. I am very happy.
76.Minmin has a small face. ( )
77.Minmin can run. ( )
78.Minmin likes bananas. ( )
79.Today is Minmin’s birthday. ( )
80.Minmin is sad. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.F
【导语】本文主要介绍杰森以及他的两个朋友的个人信息和兴趣爱好。
1.句意:杰森在三年级二班。根据“I’m in Class Two, Grade Three. ”可知是三年级二班,故答案为T。
2.句意:杰森喜欢踢足球。根据“I like playing basketball.”可知是喜欢打篮球,故答案为F。
3.句意:大卫和茜茜是杰森的好朋友。根据“I have two good friends. They are David and Cici. ”可知大卫和茜茜是杰森的好朋友,故答案为T。
4.句意:大卫九岁。根据“David is eight years old.”可知大卫八岁,故答案为F。
5.句意:茜茜是一个英俊的男孩。根据“Cici is a beautiful girl.”可知茜茜是一个漂亮的女孩,故答案为F。
6.F 7.T 8.F 9.T 10.T
【导语】本文介绍了彼得一家人的生日日期。
6.句意:你好,我是比尔。根据I’m Peter. ,可知作者是彼得,故答案为F。
7.句意:彼得爸爸的生日在四月。根据My mum’s birthday is in July and my dad’s is in April.,可知题干描述正确,故答案为T。
8.句意:彼得家有三口人。根据全文可知彼得家有四口人,分别是爸爸妈妈,姐姐和彼得,故答案为F。
9.句意:莉莉的生日在1月1日。根据My sister, Lily’s birthday is in January 1.,可知题干描述正确,故答案为T。
10.句意:彼得的生日在十月。根据My birthday is in October.,可知题干描述正确,故答案为T。
11.T 12.F 13.T 14.F 15.T
【导语】本文讲了比尔和朋友的宠物。
11.句意:莉莉的宠物是一只狗。根据“Lily’s pet is a dog.”,可知题干描述正确,故答案为T。
12.句意:玛丽有一只黑色的大猫。根据“Mary’s pet is small. It is a yellow bird.”,可知玛丽有一只鸟,故答案为F。
13.句意:简有两只白兔。根据“Jane has two pets. They are rabbits. They are white.”,可知题干描述正确,故答案为T。
14.句意:比尔有一条宠物鱼。根据“Bill has a pet turtle.”,可知比尔有一只乌龟,故答案为F。
15.句意:比尔和他的朋友喜欢和他们的宠物玩。根据“Bill and his friends like to play with their pets.”,可知题干描述正确,故答案为T。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.T
【解析】16.句意:我是莉莉。我的腿受伤了。根据表格内容可知莉莉的腿受伤了,故答案为T。
17.句意:我是比尔。我8岁。根据表格可知比尔9岁,故答案为F。
18.句意:我是瑶瑶。我在三班。根据表格可知瑶瑶在三班,故答案为T。
19.句意:我是莉莉。我10岁。根据表格可知莉莉8岁,故答案为F。
20.句意:我是比尔。我的胳膊受伤了。根据表格可知比尔胳膊受伤了,故答案为T。
21.F 22.F 23.F 24.F 25.T
【分析】短文大意:比尔对自己的家庭成员的生日时间做介绍,包括宠物猫的。
21.句意:我是比尔。根据I'm Andy. 可知我是安迪,不是比尔,句子与短文内容不符,故答案为F。
22.句意:安迪的爸爸的生日在五月。根据 My father's birthday is in March.可知安迪的爸爸的生日在三月,不是五月,句子与短文内容不符,故答案为F。
23.句意:我妈妈的生日在九月。根据My mother's birthday is in August.我妈妈的生日在八月,不是在九月,句子与短文内容不符,故答案为F。
24.句意:我的宠物的生日是10月20日。根据My pet cat Mimi's birthday is on October 25. 可知我的宠物猫咪咪的生日是10月25日,不是10月20日,句子与短文内容不符,故答案为F。
25.句意:安迪喜欢2月。根据I like February.可知安迪喜欢2月。句子与短文内容相符,故答案为T。
26.T 27.F 28.T 29.F 30.T
【导语】本文讲了艾米的生日活动。
26.句意:艾米今天十岁了。根据“Today is my tenth birthday.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.句意:艾米的奶奶给她做了一个巧克力蛋糕。根据“My grandma makes a big fruit cake for me.”,可知做了一个水果蛋糕,故答案为F。
28.句意:艾米的叔叔送给她一只白色的玩具兔。根据“My uncle gives me a toy rabbit. It’s white and lovely.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
29.句意:露西给了艾米一本关于植物的故事书。根据“My friend Lucy gives me a storybook about animals.”,可知给了艾米一本关于动物的故事书,故答案为F。
30.句意:艾米和她的朋友们在聚会上玩得很开心。根据“I can also draw a picture for each of my friends. We have a wonderful time today.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
31.T 32.F 33.T 34.F 35.F
【导语】本文描述了汤姆生日家人送他礼物的事情。
31.句意:玛丽六岁了。根据原文“Hello, my name is Mary. I am six years old.”可知玛丽六岁,句意相符,故答案为T。
32.句意:妈妈送给汤姆一只玩具狗。根据原文“My mum gives him a birthday cake.”可知妈妈送给他的是蛋糕,句意不符,故答案为F。
33.句意:玩具狗是蓝色的。根据原文“My dad gives him a toy dog. It’s blue.”可知玩具狗是蓝色的,句意相符,故答案为T。
34.句意:玛丽送给汤姆一个绿色的玩具猴。根据原文“I give him a green toy panda.”可知玛丽送给他的是绿色的玩具熊猫,句意不符,故答案为F。
35.句意:今天是玛丽的生日。根据原文“Today is Tom’s birthday.”可知今天是汤姆的生日,句意不符,故答案为F。
36.T 37.T 38.F 39.T 40.T
【导语】本文讲了服装。
36.句意:我是莎拉。根据“Hi, my name is Sarah.”,可知题干描述正确,故答案为T。
37.句意:鲍勃是我的朋友。根据“I have two friends, Bob and Alice.”,可知题干描述正确,故答案为T。
38.句意:我的新毛衣是蓝色的。根据“I have a new sweater. It’s white.”,可知是白色的,故答案为F。
39.句意:鲍勃的新夹克是黑色的。根据“Bob’s new jacket is black.”,可知题干描述正确,故答案为T。
40.句意:爱丽丝的新帽子很漂亮。根据“It’s Alice’s new cap. It is red. It’s nice.”,可知题干描述正确,故答案为T。
41.F 42.F 43.T 44.T 45.T
【导语】本文主要介绍了马克的个人信息,食物和服装方面的喜好,家庭成员以及朋友王红。
41.句意:马克10岁。根据“I’m 9 years old.”可知马克9岁,句子和短文不符,故答案为F。
42.句意:马克最喜欢的食物是牛奶。根据“Fish is my favourite.”可知马克最喜欢的食物是鱼,句子和短文不符,故答案为F。
43.句意:马克喜欢黑色。根据“I have a new coat, too. It’s black. I like it.”可知马克喜欢黑色,句子和短文相符,故答案为T。
44.句意:马克的朋友有一件红色的毛衣。根据“Her sweater is red, it’s lovely!”可知马克的朋友有一件红色的毛衣。句子和短文相符,故答案为T。
45.句意:马克有一个好的家庭。根据“And I have a good family.”可知马克有好的家庭,句子和短文相符,故答案为T。
46.F 47.T 48.F 49.F 50.T
【导语】本文主要介绍汤姆及其家人以及今天汤姆去动物园的活动。
46.句意:在汤姆的家里有6个人。根据短文内容可知有爸爸,妈妈,爷爷,奶奶,哥哥,姐姐和汤姆,共7个人,故答案为F。
47.句意:汤姆能在动物园里看见鸟和猴子。根据“I see some monkeys and some birds.”可知能看见鸟和猴子,故答案为T。
48.句意:猴子有短胳膊。根据“It has long arms.”可知猴子有长胳膊,故答案为F。
49.句意:大象是可爱的。根据“Wow, the elephant is so big!”可知大象是大的,故答案为F。
50.句意:大象有两个大耳朵。根据“It has two big ears.”可知大象有两个大耳朵,故答案为T。
51.F 52.T 53.F 54.T 55.T
【导语】本文讲了家人和宠物。
51.句意:这是约翰的全家福。根据“Chen Jie: Look! This is my family photo (照片).”,可知这是陈洁的全家福,故答案为F。
52.句意:陈洁有一个大家庭。根据“Chen Jie: Look! This is my family photo (照片). This is my father, my mother, my grandma, my grandpa, my uncle, my aunt, my baby sister and my cousin.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.句意:陈洁有一个弟弟。根据“Chen Jie: Look! This is my family photo (照片). This is my father, my mother, my grandma, my grandpa, my uncle, my aunt, my baby sister and my cousin.”,可知陈洁有一个妹妹,故答案为F。
54.句意:陈洁有一个堂/表哥(弟、姐、妹)。根据“Chen Jie: Look! This is my family photo (照片). This is my father, my mother, my grandma, my grandpa, my uncle, my aunt, my baby sister and my cousin.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
55.句意:约翰和陈洁喜欢这只棕色的狗。根据“John: I like your brown dog. It’s cute. Chen Jie: Thank you. I like it, too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
56.F 57.F 58.T 59.T 60.F
【导语】本文主要介绍了一家人去购物想要买的东西。
56.句意:我的家人在晚上购物。根据原文“My family goes shopping in the afternoon.”可知购物是在下午,题干与原文不符,故答案为F。
57.句意:我的妈妈想要一些水果和果汁。根据原文“My mum wants bananas, grapes and water.”可知妈妈想要一些水果和水,题干与原文不符,故答案为F。
58.句意:我的爸爸想要鱼和茶。根据原文“My dad wants fish and tea.”可知爸爸想要的是鱼和茶,题干与原文相符,故答案为T。
59.句意:我想要可乐和冰淇淋。根据原文“I want cola and ice cream.”可知想要的是可乐和冰淇淋,题干与原文相符,故答案为T。
60.句意:我买了一些可乐和冰淇淋。根据原文“So I buy some milk.”可知买了一些牛奶,题干与原文不符,故答案为F。
61.F 62.F 63.F 64.T 65.T
【导语】本文主要介绍了乐乐的个人信息和一日三餐。
61.句意:乐乐9岁。根据“Hello, I’m Lele. I am eight.”可知乐乐8岁,句子和短文不符,故答案为F。
62.句意:乐乐早晨喝牛奶吃蛋糕。根据“I have some bread (面包) and milk in the morning.”可知乐乐早晨喝牛奶吃面包。句子和短文不相符,故答案为F。
63.句意:乐乐中午吃米饭,鱼和胡萝卜。根据“I have some rice, fish and tomatoes at noon (在中午).”可知乐乐中午吃米饭,鱼和西红柿,句子和短文不符,故答案为F。
64.句意:乐乐喜欢西红柿。它们是好的。根据“I like tomatoes. They are good for me.”可知乐乐喜欢西红柿。它们是有好处的。句子和短文相符,故答案为T。
65.句意:乐乐晚上吃些苹果,肉和果汁。根据“I have some apples, meat and juice in the evening.”可知乐乐晚上吃些苹果,肉和果汁,句子和短文相符,故答案为T。
66.F 67.T 68.F 69.T 70.T
【导语】本文主要介绍了尼克和他的两位朋友各自的身体特点。
66.句意:尼克有两个头和四条腿。根据“I have two heads and five legs.”可知尼克有两个头,五条腿。句子与原文内容不符,故答案为F。
67.句意:尼克能用他的眼睛看东西。根据“I can see with my four big eyes.”可知尼克能用他的眼睛看东西,句子与原文内容相符,故答案为T。
68.句意:维克有六条长腿。根据“Vic has six short legs.”可知维克有六条短腿,句子与原文内容不符,故答案为F。
69.句意:扎普用他的大鼻子闻气味。根据“Zap smells with his big nose.”可知扎普用他的大鼻子闻气味,句子与原文内容相符,故答案为T。
70.句意:尼克、维克和扎普是好朋友。根据“Nick has two friends. They are Vic and Zap.”可知尼克、维克和扎普是好朋友,句子与原文内容相符。故答案为T。
71.T 72.T 73.F 74.T 75.F
【导语】本文介绍了五种感官。
71.句意:我有五种感官。根据“ I have five senses. ”可知题干描述正确,故答案为T。
72.句意:我每天使用五种感官。根据“ I use them every day.”可知题干描述正确,故答案为T。
73.句意:我不喜欢读故事。根据“ I like to read books with my eyes, because there are many funny stories(故事).”可知作者喜欢读故事,故答案为F。
74.句意:触摸苹果。它们感觉如何?它们是光滑的。根据“I like to touch the apples, because they are very smooth(平滑的). ”可知题干描述正确,故答案为T。
75.句意:我不喜欢听鸟的叫声,因为它们太吵了。根据“ I like to hear the birds, because they can sing very well. ”可知作者喜欢鸟叫,故答案为F。
76.F 77.T 78.F 79.T 80.F
【导语】本文主要是敏敏在介绍自己和家人。
76.句意:敏敏有一张小脸。由文中“I have a big face and two big eyes.” 可知敏敏有一张大脸。句子与原文不符,故答案为F。
77.句意:敏敏能跑。由文中“I can run and skip.” 可知敏敏能跑和跳绳。句子与原文相符,故答案为T。
78.句意:敏敏喜欢香蕉。由文中“I don’t like bananas.” 可知敏敏不喜欢香蕉,句子与原文不符,故答案为F。
79.句意:今天是敏敏的生日。由文中“Today is my birthday.” 可知句子与原文相符,故答案为T。
80.句意:敏敏很伤心。由文中“I am very happy.” 可知敏敏很开心,句子与原文不符,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录