中小学教育资源及组卷应用平台
2026人教版高中英语必修第三册
UNIT 5 THE VALUE OF MONEY
Part 1 Listening and Speaking & Reading and Thinking
基础过关练
Ⅰ.一词多义
A.n.地点,处所 B.n.斑点 C.n.污渍 D.v.看见,发现
1.Just as the saying goes, a leopard(豹) cannot change its spots.
2.(2023全国乙)We managed to leave this spot to climb higher because of the spare time until sunset.
3.I accidentally spilled red wine on my white shirt and now there's a big spot that is hard to remove.
4.(2022新高考Ⅰ)I looked around and finally spotted David, who was standing by himself off to the side by a fence.
Ⅱ.单句语法填空
1.John didn't keep his promise, for which he made an (apologize) to his teacher.
2.He pretended to be an expert in gardening. However, as matter of fact, he knew nothing about it.
3.On hearing that her elder brother was badly injured in a car accident, she burst into tears the scene.
4.(2025新课标Ⅱ)I feared that my classmates might grow tired of my efforts or even lose (patient) with me.
5.As a husband, Mike didn't figure out why she was upset all the time, who tended to be (ignore) of her feelings.
6.We trade with people in all countries the basis of equality and mutual(相互的) benefit.
7.(2021浙江1月)BMI is an internationally recognized measurement tool that gives an (indicate) of whether someone is a healthy weight.
8.(2025江苏无锡市第一中学期中)Our school had to postpone (hold) the sports meeting due to the heavy rain.
Ⅲ.选词填空(其中有一项多余)
in return; make a bet; by accident; to be honest; ought to
1. , young people should do something meaningful. They 2. work hard and master enough knowledge. They should respect and be grateful to their parents 3. for their love. If they make mistakes 4. , they should be brave to admit them.
Ⅳ.完成句子
1.(2025江苏扬州市第一中学期中)我正要离开的时候,可怕的地震发生了。
I when the terrible earthquake happened.
2.当他知道她没有到达的时候,他发现很难掩饰自己内心的沮丧。(find+宾语+宾语补足语)
He his inner disappointment when he knew she didn't arrive.(读后续写—心理描写)
3.(2024全国甲写作)从这三幅图来看,中国已在智能交通领域取得了令人瞩目的进步。(judge)
the three pictures, China has made remarkable advancements in the field of .
4.这些无家可归的幸存者在洪灾中失去了家园,那就是为什么我们决心帮助他们。
These homeless survivors lost their homes in the flood.
we were determined to help them.
能力提升练
Ⅰ.课文语法填空
The two gentlemen had been arguing for a couple of 1 (day), and had decided to make 2 bet which would settle their 3 (argue). They were going to find someone to take part in their bet when they saw Henry walking on the street outside. They invited him into their house, where Henry told them he 4 (land) in Britain by accident. Although he had gone to the American consulate 5 (seek) help, he had not received any reaction. Henry hoped that the brothers would offer 6 (he) some sort of work because he had no money. Henry got upset with the brothers when they seemed too happy about his bad luck. They quickly told him not to feel that way and they gave him an envelope with money 7 it. They said the letter in it would explain 8 it was all about, but he had to postpone 9 (open) it until 2 o'clock. Henry felt that was odd. 10 (final) Henry left the house, promising that he would not open the letter until 2 o'clock.
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
Ⅱ.语法填空
(2024安徽芜湖期中)
Many people take the idea of saving money very seriously. Back in 1924, in Italy, a group of people 1 (think) the inability to resist spending became a major social problem. They had the idea of 2 (start) a day to remind people to put aside some money in case of a rainy day. This is how World Thrift Day, held on Oct. 31st annually, was started, and it's still going strong now.
Not 3 (surprise), a movement intended for the poor was started. People in the 4 (underdevelop) world are more open to calls to be careful with money. But 5 idea of being thrifty (节俭的) has also become popular among the rich. Take Mark Zuckerberg 6 example. The Facebook founder, one of the world's 7 (rich) people, doesn't spend very much money on himself.
Other people don't spend money because they don't like the culture of consumption. This is connected to the view that we ought to make ourselves happy through the 8 (activity) we take part in, rather than with what we buy.
But however we view money, moderate spending is certainly a good idea when we are still too young to get a job. There is a British saying 9 offers some good advice in this situation: “Look after the pennies, and the pounds will look after 10 (they).”
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
Ⅲ.阅读理解
A
(2024浙江湖州月考)
Children may not be putting coins in piggy banks for much longer. With the move towards a cashless society, pocket money is going digital.
To reflect “the change”, many mobile budgeting(预算) apps for children have appeared worldwide, such as GoHenry, Osper and Gimi. These apps offer a simple money management service to children, often for a monthly fee paid by parents. Parents can add money to children's accounts, set limits and monitor transactions(交易). Children can choose to save their money or spend it using a prepaid card.
These apps are intended to teach young children financial concepts(概念), such as budgeting, interest rates and income. For example, the Swedish app Gimi—1.2 million users globally—has virtual savings jars where children can deposit money. Parents can pay children interest as they save. There is also a prepaid card that is currently available in Sweden only, but is expected to be launched elsewhere in Europe.
Philip Haglund, CEO of Gimi, believes the app can teach children responsible spending habits. “You won't become better at money management just because you have a degree in economics. It's more about the attitude and the relationship you have with parents' money when you're 6 to 12 years old,” he says.
But Catherine Winter, managing director of Financial Capability at the London Institute of Banking & Finance, warns people that while digital tools can help, there needs to be a more organized approach to financial education. “The area should have regular, designed classroom time and ideally should be taught as an independent subject,” she says. “In that case, children would then have the right understanding to get the most out of both the apps and their money.”
1.What do we know about Gimi
A.It provides a prepaid card for free.
B.It can be used only in Sweden now.
C.It pays children interest as they save.
D.It can teach children the concept of money.
2.What does the underlined word “launched” in paragraph 3 mean
A.Recommended. B.Contributed.
C.Conquered. D.Introduced.
3.What do Catherine Winter's words mean
A.Digital tools can help a lot with finance.
B.Money management requires financial ability.
C.Regular classroom-based financial education is needed.
D.Children can get the most out of their money with the apps.
4.What's the text mainly about
A.The rise of the digital piggy bank.
B.The future of a cashless society.
C.The importance of financial education.
D.The popularity of money management.
B
(2025黑龙江牡丹江一中月考)
We have to make certain our limited money is well spent. But what should we spend our money on A 20-year study conducted by Dr. Gilovich, a professor at Cornell University, reached a powerful and straightforward conclusion: don't spend your money on things.
The trouble with things is that the happiness they provide peters out. We get used to new possessions(所有物), and what once seemed exciting quickly becomes common. We keep raising the bar and always look for an even better one. Possessions, by their nature, cause comparisons. We buy a new car and are thrilled with it until a friend buys a better one—and there's always someone with a better one. Most of us usually assume that the happiness we get from buying something will last as long as the thing itself. It seems that spending money on something we can see, hear, and touch on a permanent basis delivers the best value. But it's not the case at all.
Gilovich has found that experiences deliver more-lasting happiness than things. Experiences become a part of our identity. Everyone's experience is unique. We are not our possessions, but we are the accumulation(积累) of everything we've seen, the things we've done, and the places we've been to. “Our experiences are a bigger part of ourselves than our material goods,” said Gilovich. “You can really like your material stuff. You can even think that part of your identity is connected to those things, but they remain separate from you. In contrast, your experiences are indeed part of you. We are the sum total of our experiences.”
The temporary happiness achieved by buying things can be regarded as “puddles of pleasure”. In other words, that kind of happiness evaporates(消失) quickly and leaves us wanting more. Things may last longer than experiences, but the memories that remain are what matter most.
5.What does the underlined phrase “peters out” in paragraph 2 probably mean
A.Takes away. B.Dies away.
C.Is not real. D.Costs too much.
6.What does Gilovich think of experiences
A.Experiences can exist in our memory forever.
B.Our experiences take up all parts of ourselves.
C.Our experiences are what set us apart from others.
D.Experiences deliver less-lasting happiness than things.
7.What can be inferred from the passage
A.Spiritual wealth is the most valuable for us.
B.Experiences can be compared with each other.
C.Expecting an experience increases our feeling of anxiety.
D.The expectation of obtaining something causes excitement and enjoyment.
8.Which is the main idea of the passage
A.How can we make happiness last long
B.How can we gain happiness with money
C.Why do experiences achieve permanent happiness
D.Why should we spend money on experiences instead of things
答案与分层梯度式解析
Part 1 Listening and Speaking & Reading and Thinking
基础过关练
Ⅰ.1.B 句意:正如俗话所说,江山易改,本性难移。
2.A 句意:由于日落前还有空闲时间,我们设法离开这个地方,爬向更高处。
3.C 句意:我不小心把红酒洒在了我的白衬衫上,现在有一大片很难去除的污渍。
4.D 句意:我环顾四周,终于发现戴维独自站在围栏边。
Ⅱ.1.apology 考查名词。句意:约翰没有信守诺言,为此他向老师道歉了。设空处作宾语,应用名词,make an apology to sb. for sth.意为“为某事向某人道歉”。故填apology。
2.a 考查冠词。句意:他假装自己是园艺方面的专家。然而,事实上,他对此一无所知。as a matter of fact意为“事实上”,为固定短语。故填a。
3.on 考查介词。句意:一听到哥哥在车祸中严重受伤,她当场大哭起来。on the scene意为“在现场;当场”,为固定短语。故填on。
4.patience 考查名词。句意:我担心同学们可能会厌倦我的努力,甚至对我失去耐心。设空处作动词lose的宾语,应使用名词,patience为不可数名词。故填patience。
5.ignorant 考查形容词。句意:作为丈夫,迈克不明白她为何总是闷闷不乐,他往往不了解她的感受。设空处作表语,应用形容词;be ignorant of意为“对……不了解”。故填ignorant。
6.on 考查介词。句意:我们在平等互利的基础上与各国人民进行贸易。on the basis of...意为“在……的基础上”。故填on。
7.indication 考查名词。句意:BMI是一种国际公认的测量工具,可以显示一个人的体重是否健康。由设空处前面的不定冠词an和设空处后面的介词of可知此处应用单数名词。故填indication。
8.holding 考查动词-ing形式。句意:由于大雨,我们学校不得不推迟举行运动会。postpone doing sth.意为“推迟做某事”,动词-ing形式作宾语。故填holding。
Ⅲ.1.To be honest 2.ought to 3.in return
4.by accident
Ⅳ.1.was about to leave 2.found it difficult/hard to hide
3.Judging from/by;intelligent transportation
4.That's why
能力提升练
Ⅰ.1.days 考查名词复数。根据空格前的 a couple of(几个)可知,设空处应用名词复数,a couple of days表示“几天”。故填days。
2.a 考查冠词。make a bet 是固定短语,意为“打赌”。故填a。
3.argument 考查名词。设空处前面是形容词性物主代词,所以设空处应用名词。这里指“他们的争吵”,故填argument。
4.had landed 考查动词的时态。根据前面的told可知,设空处表示的动作发生在过去的过去,应用过去完成时。故填had landed。
5.to seek 考查动词不定式。去美国领事馆的目的是寻求帮助,所以用动词不定式表示目的。故填to seek。
6.him 考查代词。根据动词offer可知,此处构成offer sb. sth.结构,意为“给某人提供某物”,动词后接人称代词宾格。故填him。
7.in/inside 考查介词。空格后的it指代 envelope,此处指钱装在信封中。故用介词in或inside。
8.what 考查连接代词。设空处前面为动词explain,后面为主语it,且空格后面的介词about后缺少宾语,故推测设空处引导宾语从句,且在从句中作介词的宾语,表示“……的事物”,故填what。
易错归因
我们看到前面的动词后,确定这里是宾语从句,然后容易误填that。需要注意,that引导宾语从句时,在从句中不作成分,从句的成分通常是完整的。而本题从句缺少成分(about后的宾语),所以要填一个可以在从句中作成分的连接代词。
9.opening 考查动词-ing形式。postpone doing sth.为固定结构,意为“推迟做某事”。故填opening。
10.Finally 考查副词。设空处位于句首,提示词为形容词,故用副词作状语,修饰整个句子。注意首字母大写。故填Finally。
Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇议论文。文章主要讨论了人们对金钱的看法。作者最后指出,不管我们怎样看待金钱,适度消费是个好主意。
【高频词汇】 1.take...seriously认真对待…… 2.resist v.阻挡;抵挡 3.remind v.提醒 4.movement n.运动;移动
5.take...for example以……为例 6.rather than而不是
7.view v.看待 8.moderate adj.适度的;中等的
长难句
译文:每年10月31日的世界勤俭日就是这样开始的, 现在它仍然很流行。
1.thought 考查时态。分析句子可知,该句为主从复合句,设空处后的内容为宾语从句,设空处为主句的谓语;由“Back in 1924”可知,此处描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填thought。
2.starting 考查动词-ing形式。设空处作介词of的宾语,应用动词-ing形式。故填starting。
3.surprisingly 考查副词。设空处作状语,修饰整个句子,应用副词。故填surprisingly。
4.underdeveloped 考查形容词。设空处修饰名词world,应使用形容词作定语,设空处表示“不发达的;生活水平低的”。故填underdeveloped。
类比启发
developed country意为“发达国家”; developing country 意为“发展中国家”。
5.the 考查冠词。此处为特指,设空处应使用定冠词。故填the。
6.for 考查介词。take...for example为固定搭配,意为“以……为例”。故填for。
7.richest 考查形容词的最高级。根据语境和空前的“one of the”可知,此处应用形容词的最高级。故填richest。
8.activities 考查名词复数。设空处被定语从句“we take part in”修饰,表示“我们参加的活动”,显然,这里指的是很多活动,应使用可数名词activity的复数形式。故填activities。
9.that/which 考查定语从句。设空处无提示词,空前是名词saying,空后句子缺少主语,故推测设空处引导定语从句;先行词是a British saying,指物,关系词在从句中作主语,所以应用关系代词that或which引导从句。
10.themselves 考查代词。此处表示“积少成多”。这是英国的俗语。该句中宾语和主语指代同一对象,应用反身代词;pounds为复数名词,反身代词应用themselves。
Ⅲ. A
◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了数字存钱罐的兴起。
【高频词汇】 1.digital adj.数字的 2.account n.账户 3.limit n.限额;限度 4.monitor v.监视;检查
5.financial adj.财政的;金融的 6.virtual adj.虚拟的
7.currently adv.现在;目前 8.available adj.可获得的;可利用的 9.degree n.学位 10.approach n.方法
【熟词生义】 interest 熟义:n.兴趣;爱好 生义:n.利息
【差距词汇】 deposit v.存储
长难句
译文:但是伦敦银行与金融学院的金融财力部门总经理Catherine Winter警告人们,称尽管数字工具会有所帮助,但金融教育需要一种更有组织的方法。
1.D 细节理解题。根据第三段第一句中的“These apps are intended to teach young children financial concepts”可知,这些应用软件旨在教小孩子金融概念,由此可知Gimi可以教孩子金钱的概念。故选D。
易错归因
本题容易错选B项,原因是根据第三段中的“that is currently available in Sweden only”作出了错误的判断,注意这里说的是预付卡当前只能在瑞典使用,不是Gimi。
2.D 词义猜测题。画线词所在句意为“还有一张预付卡,目前仅在瑞典使用,但预计将在欧洲其他地方launched”,由此可推断画线词在这里意为“推出,发行”,与D项意思相近。故选D。
3.C 推理判断题。根据最后一段Catherine Winter的话“该领域应该有规律的、设计好的课堂时间,理想情况下应该作为一门独立的学科来教授”可知,Catherine Winter认为要定期进行基于课堂的金融教育。故选C。
4.A 主旨大意题。第一段总述了“零花钱正走向数字化”这样一个概念,第二段介绍了一些应用软件的相关内容,第三段介绍了这些应用软件的目的并具体介绍了应用软件Gimi,第四段和第五段介绍了两个人对数字金钱管理的看法。全文都是围绕数字存钱罐的兴起展开的。故选A。
B
◎语篇解读 本文是一篇议论文。文章论述了钱花在经历上比花在物质上能带来更持久的快乐这一观点并阐释了原因。
【高频词汇】 1.conduct v.实施;进行 n.行为;举止
2.thrilled adj.非常开心的;欣喜若狂的 3.assume v.认为;假设 4.identity n.身份;特性 5.separate adj.独立的;分开的
【熟词生义】 deliver 熟义:v.递送;运送 生义:v.实现;兑现
【差距词汇】 1.raise the bar提高标准;提升目标
2.permanent adj.永久的;永恒的
5.B 词义猜测题。根据画线短语上文“don't spend your money on things”和下文“We get used to new possessions, and what once seemed exciting quickly becomes common.”可推测,画线短语所在句意为“问题在于,物质提供的快乐会逐渐消失”。因此,画线短语peters out的意思应该是“逐渐消失”,与B项的意思一致。故选B。
6.C 细节理解题。根据第三段Gilovich说的话“In contrast, your experiences are indeed part of you. We are the sum total of our experiences.”可知,你的经历才真正是你的一部分,我们是我们经历的总和。因此,Gilovich认为我们的经历使我们与他人区分开来。故选C。
7.A 推理判断题。根据第三段中的“Experiences become a part of our identity. Everyone's experience is unique.”和最后一段中的“Things may last longer than experiences, but the memories that remain are what matter most.”可推断,经历带来的记忆等精神层面的东西对于我们来说最有价值。故选A。
8.D 主旨大意题。文章开篇提出问题“我们应该把钱花在什么方面才能确保我们有限的钱花得值 ”,接着阐述为什么物质所带来的快乐会逐渐消失,最后引用Gilovich的发现“经历比物质能带来更持久的快乐”进行论证并分析原因。因此,D项“为什么我们应该把钱花在经历上而不是物质上 ”准确地概括了文章的主要内容,符合题意。故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)