/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优牛津上海版
(试用本)专题18 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Read and judge (阅读短文,判断是非,用T或F表示)
Here is a photo of a park. Some tall trees are in the photo. They have strong trunks and long branches. Under the trees, there are many nice flowers. Linda is in the photo too. She smells the flowers. There are some kites in the sky. Some are like birds. Some are like fish.
1.This is a photo of a zoo. ( )
2.There are many tall trees in the photo. ( )
3.The trees have strong trunks and long branches. ( )
4.Linda smells nice flowers. ( )
5.Some balloons are in the sky. ( )
Read and judge. (阅读短文判断,用T或F表示)
Look at this picture. It’s my family. This is my grandmother. She is fat and short. And this is my mother. She’s thin and short. They like eating bananas. That is my father. He is tall and thin. He can play football. This is me. I’m thin. My eyes and ears are big. I can play football too. My father and I often play football in the afternoon.
6.Grandmother is short. ( )
7.Mother is fat. ( )
8.Father likes eating bananas. ( )
9.My eyes are big. ( )
10.We play football in the afternoon. ( )
Alice and Ben like insects. They often go to the park. They can see many insects there. The park is big and beautiful. Look, the butterflies are on the flowers. They’re pink and red. Look at the bees. They’re on the flowers too. They’re yellow and brown. Oh, look! What are they They’re black ants. They’re under the flowers. They’re very small.
11.Alice and Ben like animals. ( )
12.They can see many insects in the park. ( )
13.The park is small and beautiful. ( )
14.The butterflies are pink and red. ( )
15.Ants are under the flowers. ( )
阅读短文,判断对错,用T或F表示。
I’m Alice. I’m eight years old. Kitty, Wendy and Ben are my friends. Kitty is eight years old, too. She is fat. She has a doll. Wendy is nine years old. She is tall and thin. Ben is a boy. He’s fat. He can ride a bicycle.
16.I have four friends. ( )
17.Kitty has a doll. ( )
18.Wendy is not fat. ( )
19.Ben can ride a bicycle. ( )
20.Alice, Kitty and Wendy are nine years old. ( )
Mike is an English boy. He is ten. He is tall. He is fat. Mike has a little dog. Its name’s Sam. It is fat. Its ears are short. It has a big nose. It has a short tail. Sam is black and white. It likes to play with Mike. Mike likes his dog very much. They are good friends.
21.Mike is a Japanese boy. ( )
22.Mike is tall and fat. ( )
23.Sam is Mike’s little cat. ( )
24.Sam has short ears and a short tail. ( )
25.Sam likes to play with Mike. ( )
Danny is a thin boy. He likes eating apples. Today he sees some apples on the table. One, two, three......five big apples and six small apples. Danny has the small apples. Dad doesn’t like apples. He likes pears. But no pears!
26.Danny is not fat. ( )
27.Six apples are on the table. ( )
28.Three apples are small. ( )
29.Danny’s father likes apples. ( )
30.Danny likes pears. ( )
We have two new friends in our school. They are Kitty and Alice. Kitty is Chinese, she is eight. She has a sister. Alice is Japanese, she is eight too. They are in Class One. Kitty likes reading books, but Alice likes swimming very much. They are both(都是) good students.
31.There are two new friends in our school. ( )
32.Alice can swim. ( )
33.Kitty has an older brother. ( )
34.They are the students of Class One. ( )
35.Reading books is Kitty’s hobby(爱好). ( )
Today is Sunday. It’s a fine day. The sun is shining in the sky. It is yellow. Alice, her mother and father are in the park. The park isn’t big, but it is very beautiful. They see trees and flowers. The trees are tall and green. The flowers are purple and white. There is a slide under the tree. It’s black. Alice can play on the slide.
36.It is sunny. ( )
37.The park is small. ( )
38.The slide is under the tree. ( )
39.They can see white and yellow flowers. ( )
40.Alice can’t play on the swing. ( )
Hello. I’m Kitty. I’m a fat girl. I can draw a bird. But I can’t draw a cat. Today is my birthday. I’m three years old. Look! A cake is on the table. It’s my cake. I like cakes. But I can’t make cakes. Betty, Alice and Peter are my friends (朋友). We can have the cake together (一起). We are very happy.
41.Kitty is a fat girl. ( )
42.Kitty can draw a cat. But she can’t draw a bird. ( )
43.Kitty is two years old. ( )
44.A card is on the table. ( )
45.Kitty can’t make cakes. ( )
It’s Sunday today. Peter and his father are on a bus. They are going to a supermarket. On the bus, Peter meets his uncle David, his aunt Ann and their son Tony. Tom says hello to them. They are going to the zoo. Tony wants to see the animals in the zoo. He likes animals. He says he can see many animals there. At the bus stop they say goodbye.
46.Peter and his father are on a car. ( )
47.Tony is Peter’s uncle. ( )
48.Ann is Tom’s mother. ( )
49.Tony is going to the park with his parents. ( )
50.Tony likes animals. ( )
51.There are many animals in the zoo. ( )
Hello! My family name(姓) is Li. My name is Dan Li. I am a tall boy. I am nine years old. I have a round face and two big eyes. I have a happy family. My father is 35 years old. He’s tall and thin. He is a doctor. He can run very fast. His name is Mike Li. Jane Li is my mother. She’s tall and thin, too. She is a good teacher. She can draw a tiger very well.
52.My family name is Li. I am a short boy. ( )
53.I am ten years old. ( )
54.My face is round and my eyes are big. ( )
55.My father is a good teacher. ( )
56.Jane Li can draw a tiger very well. ( )
Today is Sunday. The sun is red in the sky. May, Eddie and Danny are in the park. Look at the flower. It’s a rose. It’s pink. Smell it. How nice! Look at the kite. It’s high up the tree. There is a balloon. It’s big and red. May, Eddie and Danny are very happy.
57.It isn’t a fine day. ( )
58.Mary is in the park. ( )
59.The flower is nice. ( )
60.The kite is under the tree. ( )
61.May, Eddie and Danny are happy. ( )
Good morning, I’m Sandy Li. I’m eleven years old. I’m in Class Two. Susie Zhang is in Class Two, too. She’s my good friend. And I have a new teacher. He is Mr Li. He is a Chinese teacher. He’s tall and thin. I like him very much. He likes me, too.
62.Sandy is eleven years old. ( )
63.Susie and Sandy are good friends. ( )
64.Mr Li is an English teacher. ( )
65.Mr Li is not tall. ( )
66.Sandy likes Mr Li. ( )
Look at this garden. It’s not very big. Peter, Tom and Alice are here. There are many insects there too. Look at the dragonfly. It is yellow. It has four wings. They are thin(薄薄的). Look, there are many bees on the flowers. They are black and brown. What’s that A butterfly! It’s pink and red. How nice it is! It’s pink and red. Alice is playing with her dog, Sam. Peter and Tom are chasing(追逐) the butterfly. They are all happy.
67.The garden is small. ( )
68.The dragonfly has four thin wings. ( )
69.They can see many ladybirds on the flowers. ( )
70.Alice, Peter and Tom are chasing the butterfly. ( )
71.They are happy. ( )
阅读理解。根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Lucy. I’m small and black. My ears are big. My tail is long. I like eating cakes and biscuits. How nice they are! There are two cats. One is yellow. One is black. I don’t like the cats. There’s a dog too. We like running on the grass. We are good friends. And the hens, chicks and ducks are my neighbours. (邻居)
Who am I
72.Lucy has big eyes. ( )
73.Lucy likes eating cakes. ( )
74.The dog is yellow. ( )
75.The cats are Lucy’s friends. ( )
76.Lucy is on a farm. ( )
77.Lucy is a rabbit. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.T 5.F
【导语】本文介绍了一个公园。
1.句意:这是一张动物园的照片。根据“Here is a photo of a park.”,可知这是一张公园的照片,故答案为F。
2.句意:照片中有许多高大的树。根据“Some tall trees are in the photo.”,可知照片中有一些高大的树,故答案为F。
3.句意:这些树有强壮的树干和长长的树枝。根据“Some tall trees are in the photo. They have strong trunks and long branches.”,可知题干描述正确,故答案为T。
4.句意:琳达闻漂亮的花。根据“Under the trees, there are many nice flowers. Linda is in the photo too. She smells the flowers.”,可知题干描述正确,故答案为T。
5.句意:一些气球在天空中。根据“There are some kites in the sky.”,可知一些风筝在天空中,故答案为F。
6.T 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文介绍了作者的家庭成员,以及他们的爱好等基本情况。
6.句意:祖母个子矮。根据“This is my grandmother. She is fat and short.”可知祖母个子矮,故答案为T。
7.句意:妈妈很胖。根据“And this is my mother. She’s thin and short. ”可知妈妈是瘦的,并不胖,故答案为F。
8.句意:父亲喜欢吃香蕉。根据“They like eating bananas. ”可知是祖母和妈妈喜欢吃香蕉,故答案为F。
9.句意:我的眼睛很大。根据“My eyes and ears are big. ”可知我的眼睛很大,故答案为T。
10.句意:我们下午踢足球。根据“My father and I often play football in the afternoon.”可知我和爸爸下午踢足球,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.T
【导语】本文介绍了几种昆虫。
11.句意:爱丽丝和本喜欢动物。根据“Alice and Ben like insects.”,可知爱丽丝和本喜欢昆虫,故答案为F。
12.句意:他们可以在公园里看到很多昆虫。根据“They often go to the park. They can see many insects there.”,可知他们可以在公园里看到很多昆虫,故答案为T。
13.句意:公园又小又漂亮。根据“The park is big and beautiful.”,可知公园又大又漂亮,故答案为F。
14.句意:蝴蝶是粉红色和红色的。根据“Look, the butterflies are on the flowers. They’re pink and red.”,可知蝴蝶是粉红色和红色的,故答案为T。
15.句意:蚂蚁在花下。根据“They’re black ants. They’re under the flowers.”,可知蚂蚁在花下,故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.T 20.F
【导语】本文介绍了爱丽丝及爱丽丝的三个朋友。
16.句意:我有四个朋友。根据“Kitty, Wendy and Ben are my friends.”,可知爱丽丝有三个朋友,故答案为F。
17.句意:凯蒂有一个玩具娃娃。根据“Kitty is eight years old, too. She is fat. She has a doll.”,可知题干描述正确,故答案为T。
18.句意:温蒂不胖。根据“Wendy is nine years old. She is tall and thin.”,可知温蒂又高又瘦,故答案为T。
19.句意:本会骑自行车。根据“Ben is a boy. He’s fat. He can ride a bicycle.”,可知题干描述正确,故答案为T。
20.句意:爱丽丝,凯蒂和温蒂九岁。根据“I’m Alice. I’m eight years old. Kitty is eight years old, too. Wendy is nine years old.”,可知爱丽丝和凯蒂八岁,温蒂九岁,故答案为F。
21.F 22.T 23.F 24.T 25.T
【分析】此篇文章介绍了迈克和他们家小狗的一些情况。
21.句意:迈克是个日本的小男孩。根据文章Mike is an English boy.得知迈克是个英国的男孩。句意与原文意思不相符合,故答案为F。
22.句意:迈克又高又胖。根据文章He is tall. He is fat. 得知迈克又高又胖。句意与原文意思相符合,故答案为T。
23.句意:萨姆是迈克的小猫。根据文章 Mike has a little dog. Its name’s Sam.得知萨姆是迈克的小狗。句意与原文意思不相符合,故答案为F。
24.句意:萨姆有短耳朵和短尾巴。根据文章 Its ears are short. It has a short tail. 得知萨姆有短耳朵和短尾巴。句意与原文意思相符合,故答案为T。
25.句意:萨姆喜欢和迈克一起玩。根据文章It likes to play with Mike.得知小猫喜欢和迈克一起玩。句意与原文意思相符合,故答案为T。
26.T 27.F 28.F 29.F 30.F
【导语】本文讲了有五个大苹果和六个小苹果。
26.句意:丹尼不胖。根据“Danny is a thin boy.”,可知丹尼不胖,故答案为T。
27.句意:六个苹果在桌子上。根据“Today he sees some apples on the table. One, two, three......five big apples and six small apples.”,可知十一个苹果在桌子上,故答案为F。
28.句意:三个苹果很小。根据“One, two, three......five big apples and six small apples.”,可知六个苹果很小,故答案为F。
29.句意:丹尼的爸爸喜欢苹果。根据“Dad doesn’t like apples.”,可知丹尼的爸爸不喜欢苹果,故答案为F。
30.句意:丹尼喜欢梨。根据“Dad doesn’t like apples. He likes pears.”,可知丹尼的爸爸喜欢梨,故答案为F。
31.T 32.T 33.F 34.T 35.T
【分析】本文主要介绍了凯蒂和爱丽丝。
31.句意:我们学校有两个新朋友。根据We have two new friends in our school.,可知我们学校有两个新朋友,故答案为T。
32.句意:爱丽丝会游泳。根据Kitty likes reading books, but Alice likes swimming very much.,可知爱丽丝会游泳,故答案为T。
33.句意:凯蒂有一个哥哥。根据Kitty is Chinese, she is eight. She has a sister.,可知凯蒂有一个姐姐/妹妹,故答案为F。
34.句意:她们都是一班的学生。根据They are in Class One.,可知她们都在一班,故答案为T。
35.句意:看书是凯蒂的爱好。根据Kitty likes reading books, but Alice likes swimming very much.,可知看书是凯蒂的爱好,故答案为T。
36.T 37.T 38.T 39.F 40.F
【分析】本文主要讲了星期天爱丽丝和爸爸妈妈在公园里看到的景象。
36.句意:天气晴朗。根据Today is Sunday. It’s a fine day.,可知天气晴朗,故答案为T。
37.句意:公园很小。根据The park isn’t big, but it is very beautiful.,可知公园很小,故答案为T。
38.句意:滑梯在树下。根据There is a slide under the tree.,可知滑梯在树下,故答案为T。
39.句意:他们可以看到白色和黄色的花。根据The flowers are purple and white.,可知他们可以看到紫色和白色的花,故答案为F。
40.句意:爱丽丝不能在秋千上玩。文章没有提到秋千,故答案为F。
41.T 42.F 43.F 44.F 45.T
【分析】本文主要介绍了凯蒂的个人能力及凯蒂的生日活动。
41.句意:凯蒂是个胖女孩。根据“I’m Kitty. I’m a fat girl.”可知凯蒂是个胖女孩,故答案为T。
42.句意:凯蒂会画猫。但是她不会画鸟。根据“I can draw a bird. But I can’t draw a cat.”可知凯蒂会画鸟,不会画猫,故答案为F。
43.句意:凯蒂2岁。根据“I’m three years old.”可知凯蒂3岁,故答案为F。
44.句意:一张卡片在桌子上。根据“A cake is on the table.”可知蛋糕在桌子上,故答案为F。
45.句意:凯蒂不会做蛋糕。根据“But I can’t make cakes.”可知凯蒂不会做蛋糕,故答案为T。
46.F 47.F 48.F 49.F 50.T 51.T
【分析】短文大意:短文介绍了星期天彼得和他的爸爸去超市,在公共汽车上遇见了大卫叔叔一家人。
46.句意:彼得和他的爸爸在一辆汽车上。根据短文中的Peter and his father are on a bus.可知彼得和他的爸爸在一辆公共汽车上,该句与短文不相符,故答案为F。
47.句意:托尼是彼得的叔叔。根据短文中的On the bus, Peter meets his uncle David, his aunt Ann and their son Tony.可知大卫是彼得叔叔,托尼是大卫的儿子,该句与短文不相符,故答案为F。
48.句意:安是汤姆的妈妈。根据短文中的On the bus, Peter meets his uncle David, his aunt Ann and their son Tony. 可知安是托尼的妈妈,该句与短文不相符,故答案为F。
49.句意:托尼和他的父母一起去公园。根据短文中的They are going to the zoo. 可知托尼和他的父母一起去动物园,该句与短文不相符,故答案为F。
50.句意:托尼喜欢动物。根据短文中的Tony wants to see the animals in the zoo. He likes animals. 可知托尼喜欢动物,该句与短文相符,故答案为T。
51.句意:动物园里有许多动物。根据短文中的He says he can see many animals there.可知动物园里有许多动物,该句与短文相符,故答案为T。
52.F 53.F 54.T 55.F 56.T
【分析】本文主要介绍了丹一家人。
52.句意:我姓李。我是一个矮个子男孩。根据My family name(姓) is Li. My name is Dan Li. I am a tall boy.,可知丹是个高个子男孩,故答案为F。
53.句意:我十岁。根据I am nine years old.,可知丹九岁,故答案为F。
54.句意:我的脸是圆的,我的眼睛是大的。根据I have a round face and two big eyes.,可知丹的脸是圆的,眼睛是大的,故答案为T。
55.句意:我爸爸是一名好老师。根据My father is 35 years old. He’s tall and thin. He is a doctor.,可知丹的爸爸是一名医生,故答案为F。
56.句意:李珍画老虎画得很好。根据Jane Li is my mother. She’s tall and thin, too. She is a good teacher. She can draw a tiger very well.,可知李珍画老虎画得很好,故答案为T。
57.F 58.F 59.T 60.F 61.T
【分析】本文主要讲了星期天梅,埃迪和丹尼在公园里看到的事物。
57.句意:今天天气不好。根据Today is Sunday. The sun is red in the sky.,可知今天天气很好,故答案为F。
58.句意:玛丽在公园里。根据May, Eddie and Danny are in the park.,可知文章说梅,埃迪和丹尼在公园里,没有提到玛丽,故答案为F。
59.句意:花很漂亮。根据Look at the flower. It’s a rose. It’s pink. Smell it. How nice!,可知花很漂亮,故答案为T。
60.句意:风筝在树下。根据Look at the kite. It’s high up the tree.,可知风筝在树的高处,故答案为F。
61.句意:梅,埃迪和丹尼很开心。根据May, Eddie and Danny are very happy.,可知梅,埃迪和丹尼很开心,故答案为T。
62.T 63.T 64.F 65.F 66.T
【导语】本文主要是桑迪介绍自己、他的好朋友和他的新老师。
62.句意:桑迪十一岁。根据“Good morning, I’m Sandy Li. I’m eleven years old.”可知题干正确,故答案为T。
63.句意:苏西和桑迪是好朋友。根据“She’s my good friend.”可知题干正确,故答案为T。
64.句意:李先生是一位英语老师。根据“He is Mr Li. He is a Chinese teacher.”可知他是语文老师。故题干错误,故答案为F。
65.句意:李先生不高。根据“He’s tall and thin.”可知他又高又瘦。故题干错误,故答案为F。
66.句意:桑迪喜欢李老师。根据“I like him very much.”可知题干正确,故答案为T。
67.T 68.T 69.F 70.F 71.T
【分析】短文大意:彼得,汤姆和爱丽丝在花园玩,他们看到了蜻蜓,蜜蜂和蝴蝶。
67.题干句意:这个花园很小。根据Look at this garden. It’s not very big. 可知花园不大。故题干正确,故答案为T。
68.题干句意:蜻蜓有四个薄薄的翅膀。根据Look at the dragonfly. It is yellow. It has four wings. They are thin(薄薄的).可知题干正确,故答案为T。
69.题干句意:他们在花上能看见很多瓢虫。根据 Look, there are many bees on the flowers. 可知花上有很多蜜蜂。故题干错误,故答案为F。
70.题干句意:爱丽丝,彼得和汤姆正在追赶蝴蝶。根据Alice is playing with her dog, Sam. Peter and Tom are chasing(追逐) the butterfly. 可知爱丽丝在和她的狗一起玩。彼得和汤姆在追逐蝴蝶。故题干错误,故答案为F。
71.题干句意:他们很高兴。根据They are all happy.故题干正确,故答案为T。
72.F 73.T 74.F 75.F 76.T 77.F
【分析】短文主要介绍了露西及它的动物邻居们。
72.句意:露西有大眼睛。根据文中句子My ears are big. 可知露西的耳朵是大的,没有提到眼睛,故答案为F。
73.句意:露西喜欢吃蛋糕。根据文中句子I like eating cakes and biscuits.可知露西喜欢吃蛋糕和饼干。故答案为T。
74.句意:狗是黄色的。根据文中句子There are two cats. One is yellow. 可知猫是黄色的,不是狗,故答案为F。
75.句意:猫是露西的朋友。根据文中句子 I don’t like the cats.可知猫不是露西的朋友,故答案为F。
76.句意:露西在一个农场上。根据短文内容可知这里有很多动物,所以露西在一个农场上,故答案为T。
77.句意:露西是一只兔子。根据文中句子My tail is long. 我的尾巴是长的。兔子的尾巴是短的,所以露西不是兔子,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)