(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级上册英语沪教牛津版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 228.4KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-12-30 11:59:12

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语期末素养达标培优卷沪教牛津版
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—It’s ________ of Tom to leave all the lights on when he goes out. He should learn to be more careful.
—You’re right. His carelessness often causes trouble.
A.care B.careful C.careless D.carefully
2.The club will ________ the notice on their website. You can pay more attention if you are interested in it.
A.look up B.put up C.use up D.give up
3.If you ________ working hard at English, you will be successful in it.
A.lead to B.stick to C.shout to D.due to
4.—Do you know the scientist and his research ________ were mentioned in the report
—Yes, they focus on environmental protection and are widely praised.
A.whom B.that C.which D.who
5.—Do you know what the woman is charged ________
—She is guilty ________ stealing a new-born baby.
A.with; for B.for; of C.of; with D.with; of
6.Those students always study and exercise together. They have a close ________ with each other.
A.relationship B.scholarship C.indigestion D.instruction
7.I prefer movies ________ me something to think about.
A.which gives B.that gives C.that give D.who give
8.—The project my father put his effort into ________.
—He sets a good example for you!
A.are thought highly B.thinking highly of C.has thought highly D.was thought highly of
9.My sister and her little dog ________ are playing in the garden make me very happy.
A.that B.which C.who D.what
10.We should show respect ________ our teachers and take pride ________ our school.
A.for; of B.with; in C.for; in D.to; of
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Perry Piccolo was a kid who led a very comfortable life. He thought he was the luckiest boy in the world 11 he could get anything from his parents.
One day, Perry went to see a movie. He arrived a bit late, and the 12 ticket was being sold to a boy. Realizing there was no ticket left for him, Perry was 13 , shouting and asking the boy to hand his ticket over.
“ 14 should I give you my ticket I arrived before you did and I’ve paid for it,” said the boy.
“Because I’m more important than you!” Perry replied proudly.
At that moment, a handsome man came over to Perry and 15 him a ticket, saying, “Of course, my boy. You have the 16 to see this movie.”
Then Perry entered the 17 happily. However, as soon as Perry sat down, he disappeared and was somehow teleported (瞬移) onto the screen. He became a movie character, playing an important 18 in many stories.
In all the stories, Perry started out with a lot of 19 luck. For example, his house burned down and he lost all his money. Perry had to try to overcome his difficulties. 20 , all the stories had a happy ending, in which a wise, mysterious, handsome man would help Perry realize his dreams.
When all this came to an end, Perry found 21 back in his seat. After waking from his magic dream, he came to realize that in real life he had 22 helped anyone.
On his way home, he saw the handsome man again. Perry knew he was the same one who had 23 on the cinema screen. It was the man who created happy endings and gave him 24 . He made up his mind to become a 25 person to help those in need. He would be a maker of happy endings!
11.A.but B.or C.because D.until
12.A.first B.last C.free D.single
13.A.angry B.satisfied C.nervous D.calm
14.A.How B.When C.Why D.Where
15.A.drew B.stole C.posted D.offered
16.A.right B.passport C.subject D.step
17.A.museum B.cinema C.library D.prison
18.A.joke B.instrument C.role D.game
19.A.good B.bad C.fantastic D.amazing
20.A.Clearly B.Simply C.Rapidly D.Luckily
21.A.myself B.herself C.himself D.ourselves
22.A.never B.usually C.often D.always
23.A.floated B.knocked C.cheered D.appeared
24.A.furniture B.hope C.money D.schoolwork
25.A.polite B.wealthy C.curious D.helpful
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Imagine you and your friend are looking for a lost glove. That moment of looking at the glove together, where one person follows the gaze (注视) of another to focus on the same object, is called joint attention (共同注意). It is a key part of how people learn and connect with others.
Joint attention involves three basic steps. First, one person starts the interaction (互动) by directing their attention toward something, such as Tim spotting a rainbow and excitedly looking up at it. Second, another person becomes aware of the first person’s focus; for example, Iman sees Tim looking up at something in the sky. Finally, the second person responds by following the first person’s gaze to the object of interest—in this case, Iman moves her attention to where Tim is looking and sees the rainbow as well (Picture ▲ ).
When completing tasks or solving problems, it is often said that two heads are better than one, which means that collaboration is better than working alone. But what does “better” mean In one study, researchers asked pairs of participants to complete a visual search task alone and then together. They found that when the participants worked together, they were faster and more accurate at finding the target (目标), which researchers suggest is “better” performance.
Researchers have found that people naturally pay attention to items that other people look at, and one potential (潜在的) reason could be that humans have learned over time that paying attention to what other people are attending to can help us stay safe, communicate better with others, and navigate (适应) the environments. These findings suggest that we might better remember the objects we are jointly paying attention to.
In conclusion, joint attention is an important aspect (方面) of human interaction that shapes how people work together and how they remember. Whether people are looking for something they have lost or working on a task with others, paying attention together makes them faster and more accurate, and helps them remember information better.
26.The writer begins the passage by _________.
A.explaining a key term directly B.presenting a scientific experiment
C.giving a way of looking for a glove D.describing a common situation in real life
27.Which can be put in ▲ in the passage
A.B.C.D.
28.What does the underlined word “collaboration” probably mean in the passage
A.Solving problems quickly. B.Competing against each other.
C.Working together with others. D.Avoiding communication with others.
29.What’s the main idea of Paragraph 4
A.Joint attention can help with memory. B.Paying attention to other people is helpful.
C.Humans naturally follow others’ gaze for fun. D.People should notice the environment around.
30.What’s the structure of the passage
A. B. C. D.
B
Australia has become the first country worldwide to ban (禁止) social media for kids under 16, aiming to protect young users from risks.
Social media keeps people connected with pictures, videos, and messages, but it also carries dangers. Passed in November 2024, the country’s new rule took effect on December 10, 2025. Top apps like Facebook, Instagram, TikTok and YouTube must delete accounts for users under 16. But some apps—such as YouTube Kids, WhatsApp and Roblox—are not included in this rule. The list of apps may change later.
Social media companies are responsible for making sure users follow the age limit (限制). Kids and parents won’t face trouble, but companies could be fined up to $33 million if they don’t take “reasonable steps” to prevent young users from using it. These steps include asking for a birth date, checking ID, or using technology to guess users’ ages.
The ban has caused heated discussions. Some tech companies called it “rushed”, and young users worried about losing touch with friends. But many parents and safety experts backed it. Social media risks include unsuitable information, online bullying, and harm to mental health or attention from too much scrolling (滚动浏览).
“Our social media ban gives Australian parents greater peace of mind,” said Prime Minister Anthony Albanese. “It’s also about making sure Australian children have a childhood.” He noted the ban is an important social and cultural change, and pointed out that it won’t be perfect. “Change can be difficult,” he said, “but Australians work best when we work together”.
31.Which app is not included in Australia’s social media ban
A.TikTok. B.YouTube Kids. C.Instagram. D.Facebook.
32.What will happen if social media companies fail to follow the rule
A.Lose all users. B.Face heavy fines. C.Close their offices. D.Say sorry publicly.
33.Why do many parents support the new ban
A.To help kids focus. B.To reduce online risks.
C.To watch their kids easily. D.To encourage outdoor play.
34.What does Anthony Albanese think of the ban
A.It will work well. B.It causes no trouble.
C.It needs joint efforts. D.It’s an unimportant change.
35.Which is the best title for the passage
A.Social Media Risks B.Protecting Kids Online
C.Australia’s Social Media Ban D.Debates on Social Media Ban
C
The Winter Solstice, or Dongzhi in Chinese, is one of China’s most important traditional festivals. It comes around December 22nd every year. On this day, the Northern Hemisphere has the shortest day and the longest night. After the Winter Solstice, days get longer little by little and nights get shorter.
In ancient China, people thought the Winter Solstice was as important as the Spring Festival. They believed that on this day, the positive energy (Yang energy) starts to come back. So it was a time for celebration and mon families would gather, clean their houses, and honor their ancestors. This showed how important family unity was to them.
Food is a key part of celebrating the Winter Solstice, and different areas have their own favorite dishes. In northern China, dumplings are the most popular. There’s a folk saying: “Eat dumplings on Winter Solstice, or your ears will freeze!” This fun tradition comes from Zhang Zhongjing, a doctor in the Eastern Han Dynasty. He made warm dumplings with mutton and herbs to help poor people keep warm in cold winters. In southern China, people like eating glutinous rice cakes (niangao) and tangyuan (glutinous rice balls). Tangyuan are round and sweet, and they stand for family reunion and happiness. Some families make colorful tangyuan to make the festival more joyful.
Today, people still keep the core spirit of the Winter Solstice alive. Many young people go back home from work or school to be with their parents. Schools sometimes hold activities to teach students about the festival’s history and customs, passing down traditional culture to the younger generation.
The Winter Solstice is more than just a change of season. It’s a celebration of family, tradition, and hope. It tells people to slow down, cherish time with loved ones, and enjoy the beauty of nature’s cycles. In today’s fast-paced world, this ancient festival still warms people’s hearts with its simple and deep meanings.
36.What is special about the Winter Solstice in the Northern Hemisphere
A.It has the longest day and shortest night.
B.It is the coldest day of the year.
C.It has the shortest day and longest night.
D.It is the first day of winter.
37.Why was the Winter Solstice important in ancient China
A.It was time for farmers to plant seeds.
B.It symbolized the return of positive energy.
C.Emperors gave gifts to poor people on this day.
D.People could travel freely during the festival.
38.Who did the tradition of eating dumplings on the Winter Solstice come from
A.A doctor who helped poor people stay warm.
B.Emperors who liked dumplings very much.
C.Farmers who wanted a good harvest.
D.Teachers who taught people to cook.
39.What do tangyuan stand for in southern China
A.Good health and luck.
B.Family reunion and happiness.
C.A long life and success.
D.Wisdom and courage.
40.Which statement is TRUE according to the passage
A.The Winter Solstice is more important than the Spring Festival now.
B.Modern people only celebrate the festival by eating special food.
C.Schools help students learn about Winter Solstice traditions.
D.People in northern China like eating tangyuan on this day.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Do you often exercise just before going to bed Research has found that taking part in high-intensity (高强度的) exercise less than two hours before you go to bed may have a bad influence on how well you sleep.
41 However, researchers from Concordia University in Canada wanted to find out if the time you exercise could influence how well you sleep too.
The researchers reviewed 15 studies to see how one session (段) of exercise before bed influenced the sleep of healthy adults aged 18 to 50. 42 The studies had data from a total of 194 people. 43 They also looked at how long they waited before going to bed—less than two hours, around two hours, or two to four hours.
The researchers also looked at how fit the people who took part in the study were, how long they spent exercising and how intense their exercise was.
44 Participants who exercised too close to bedtime took longer to fall asleep, and slept for a shorter amount of time. However, the study also found that intense exercise done for between 30 and 60 minutes over two hours before bed helped people fall asleep sooner and sleep better. 45
Cycling was found to be the best exercise to help with sleep.
A.Their results were published in Sleep Medicine Reviews.
B.It was also best to exercise at the same time each day.
C.The researchers looked at whether people exercised during the early or late evening.
D.Because it is more than feeling a little tired after a bad night’s sleep.
E.It found that when exercise ended less than two hours before bed, people slept worse.
F.Should you take part in exercise when you are tired
G.Exercise is known to improve sleep in most cases.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Do you know the phrase “daomei” in Chinese It is often used 46 (describe) bad luck. Where did daomei come from
It is said that daomei comes from the dialect (方言) of the Zhejiang region during the Ming Dynasty. It has something to do 47 the keju testing system, or the examinations that 48 (give) in ancient China. At the time, there were no entrance examinations for colleges and 49 (university) like today. If someone wanted to become a civil servant, that person would need to take the keju tests.
The keju testing system had several tests at different levels. Through 50 highest-level tests, called “dianshi”, the best candidates (候选人) were chosen by the emperor. The keju tests were hard and the competition was cruel. During the Ming Dynasty, candidates in the Zhejiang region would put up a flagpole (旗杆) in front of 51 (they) home gate, wishing for good luck on the tests. Local people 52 (call) the flagpole “mei (楣)” at the time. If someone passed a test, the flagpole would be kept up. 53 they failed, the flagpole would be removed, which was called “daomei”, meaning “the flagpole falls”.
As time passed, daomei came to refer not only to “failing a test”, but also to describe being 54 (luck) in general. The Chinese character for mei was also changed from “楣” to today’s “霉”, since the two have the same 55 (pronounce).
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯,并将答案写在答题卡相应的位置上。方框中有两个词为多余项。
that pain write talent moving beautiful unlucky make heart badly become understand
Last night I went to a concert of Chinese folk music with my Chinese friends. A piece of music named Erquan Yingyue deeply moved me. It was one of the 56 pieces of music I’ve ever heard. It sounded so sad that I almost cried along with it as I listened. Later I got to know that the music 57 by Abing, a folk musician. He was born in Wuxi. His mother died when he was young. His father taught him to play different musical instruments. Abing was 58 and hard-working. By age 17, he was known for his musical ability. However, fate (命运) didn’t seem kind to him. After his father died, his life grew 59 than before. 60 , he developed a serious illness and became blind. For several years, he was homeless. He lived on the streets and played music 61 a living. He performed in this way for many years.
Abing’s amazing musical skills made him very popular during his lifetime. By the end of his life, he could play over 600 pieces of music. Abing’s music could always touch the 62 of people. For example, Erquan Yingyue is a famous piece. When listening, we can sense both the 63 and sadness in it. Today, Erquan Yingyue becomes a piece 64 all the great erhu masters play and praise. So far it 65 one of China’s national treasures. What’s more, it also enjoys a high reputation (名誉) in the international music circle.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
请阅读下面短文, 用英语回答短文后的问题, 并将答案写在答题卡标有题号的横线上。
Have you learned about axial symmetry in math If a city shows axial symmetry, its central axis is the key line. In July, 2024, the “Beijing Central Axis: A Building Ensemble Exhibiting the Ideal Order of the Chinese Capital” was added to the UNESCO World Heritage List, becoming China’s 59th World Heritage Site.
The Beijing Central Axis has a group of buildings and historical sites that shape Beijing’s old city. Running 7.8 kilometers from north to south in central Beijing, this area includes 15 key parts, such as the Bell and Drum Towers in the north and Yongdingmen Gate in the south.
The building of the Beijing Central Axis began in the 13th century and took shape in the 16th century. According to Lyu Zhou, director of the National Heritage Center at Tsinghua University, this idea of city planning dates back to the Kaogongji, written before 221 BC. This book explains how to plan a capital city.
The Beijing Central Axis shows traditional Chinese ideas of “zhong (中)” and “he (和)”. For example, the royal palace was placed at the center, with other important buildings placed around it to create a sense of harmony.
“Beijing’s unique and great order is created by this central axis,” said Liang Sicheng (1901-1972), a famous Chinese architect.
66.When was the Beijing Central Axis added to the UNESCO World Heritage List
67.How long is the Beijing Central Axis
68.Where does the idea of the capital city planning come from
69.Why were other important buildings placed around the royal palace
70.What do you think of the Beijing Central Axis
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.假如你是李华,你的美国笔友Jim发来电子邮件,说他下周受邀来中国做客,但对中国的风俗习惯、见面礼仪及餐桌礼仪了解很少,于是向你寻求帮助,请你给他回一封电子邮件,告诉他有关中国风俗习惯、见面礼仪及餐桌礼仪的情况。
内容包括:
1. 中国人第一次见面会用握手来打招呼;
2. 被邀请时你可以带个小礼物过去;
3. 中国餐桌上的礼仪(列举1到2个)。
注意:
1. 短文须包含上述要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;
3. 词数80~100(首句和结尾已为你写好,不计入总词数)。
Dear Jim,
I am so happy to know that you are coming to China next week. You ask me something about Chinese customs. Let me tell you some of them.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope the advice is helpful to you. Looking forward to your arrival.
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:——汤姆出门的时候总是把所有灯都开着,他真是太粗心了。他应该学着更细心一点。 ——你说得对。他的粗心大意经常惹麻烦。
考查固定句型“It’s + adj. + of sb. to do sth.”和形容词辨析。care关心,动词/名词;careful细心的,形容词;careless粗心的,形容词;carefully细心地,副词。根据下文“He should learn to be more careful”和“His carelessness often causes trouble”可知,汤姆的行为是粗心的,且句型要求使用形容词描述人的品质。故选C。
2.B
【解析】句意:这个俱乐部将会把通知张贴到他们的网站上。如果你感兴趣的话,你可以多关注一下。
考查动词短语辨析。look up查阅;put up张贴;use up用完;give up放弃。根据“the notice on their website”可知,此处指的是把通知张贴到网站上,所以应该用put up。故选B。
3.B
【解析】句意:如果你坚持努力学习英语,你会在英语方面取得成功。
考查动词短语辨析。lead to导致;stick to坚持;shout to朝……大喊;due to由于。根据语境可知,此处是在说坚持努力学习英语就会取得成功,“坚持”应该用stick to ,if引导条件状语从句,遵循主将从现原则,从句中主语是you,动词用原形。故选B。
4.B
【解析】句意:——你知道报告中提到的那位科学家和他的研究吗?——知道,他们专注于环境保护,广受赞誉。
考查定语从句关系词辨析。whom指人,在从句中作宾语;that指人或物,在从句中作主语、宾语或表语;which指物,在从句中作主语、宾语或表语;who指人,在从句中作主语。分析句子结构可知,这是一个定语从句,先行词是“the scientist and his research”,既有人又有物,当先行词既有人又有物时,关系词只能用that,在从句中作主语。故选B。
5.D
【解析】句意:——你知道那个女人被指控什么吗?——她犯了偷新生儿的罪。
考查介词辨析。with用;for为了;of……的。固定搭配be charged with“被指控”,be guilty of“犯有……罪”。故选D。
6.A
【解析】句意:那些学生总是一起学习和锻炼。他们彼此关系很亲密。
考查名词辨析。relationship关系;scholarship奖学金;indigestion消化不良;instruction指令,说明。根据“Those students always study and exercise together.”以及“have a close...with each other”可知,一起学习和锻炼会让彼此关系亲密,所以这里说的是他们有亲密的关系,应该用relationship。故选A。
7.C
【解析】句意:我更喜欢那些给我一些思考的电影。
考查定语从句和主谓一致。句子是定语从句,先行词是movies,且关系词在从句中作主语,用that/which引导定语从句,且关系词指代名词复数,谓语动词用原形。故选C。
8.D
【解析】句意:——我父亲曾倾注心血的那个项目获得了高度评价。——他为你树立了好榜样!
考查时态、语态与短语。are thought highly一般现在时,主语为复数或第二人称,被动语态;thinking highly of考虑中,现在分词主动形式;has thought highly高度评价,现在完成时;was thought highly of被高度评价,一般过去时的被动语态。主语“The project”是单数,且是“被评价”的对象,应用被动语态;从句“my father put his effort into”表明项目是过去完成的,应用一般过去时;think highly of“高度评价”,应用其一般过去时的被动形式“was thought highly of”。故选D。
9.A
【解析】句意:我姐姐和她的在花园里玩耍的小狗让我很开心。
考查定语从句关系代词。that可指人或物;which指物;who指人;what不能引导定语从句。先行词“My sister and her little dog”既包含人又包含物,关系代词需用that来引导定语从句。故选A。
10.C
【解析】句意:我们应该尊敬老师,并为我们的学校感到自豪。
考查介词辨析。for为了;of……的;with和;in在……里面;to到。show respect for“对……表示尊敬”;take pride in“为……感到自豪”。故选C。
11.C 12.B 13.A 14.C 15.D 16.A 17.B 18.C 19.B 20.D 21.C 22.A 23.D 24.B 25.D
【导语】本文讲述家境优渥的男孩Perry因晚到没买到电影票而发脾气,后获一位男子赠票观影,观影时他进入影片历经诸多磨难,最终醒悟,决心成为乐于助人的人。
11.句意:他认为自己是世界上最幸运的男孩,因为他可以从父母那里得到任何东西。
but但是;or或者;because因为;until直到。根据“he was the luckiest boy in the world...he could get anything from his parents”可知,“他觉得自己幸运”和“能从父母处得到一切”是因果关系,此处需要填表示原因的连词because。故选C。
12.句意:他到得有点晚,最后一张票正卖给一个男孩。
first第一的;last最后的;free免费的;single单个的。根据“Realizing there was no ticket left for him”可知,被卖掉的是最后一张票。故选B。
13.句意:意识到自己没有票了,Perry很生气,大喊着让那个男孩把票交出来。
angry生气的;satisfied满意的;nervous紧张的;calm冷静的。根据“shouting and asking the boy to hand his ticket over”可知,Perry此时的情绪是生气的。故选A。
14.句意:我为什么要把票给你?我比你先到,而且我已经付了钱。
How怎样;When什么时候;Why为什么;Where哪里。根据“Because I’m more important than you!”可知,男孩是在询问把票给他的原因。故选C。
15.句意:就在这时,一个英俊的男人走向Perry,给了他一张票说:“当然了,我的孩子。你有权看这部电影。”
drew画;stole偷;posted邮寄;offered提供。根据“Of course, my boy. You have the...to see this movie.”以及“Then Perry entered the...happily.”可知,这个男人是主动给了Perry一张票。故选D。
16.句意:就在这时,一个英俊的男人走向Perry,给了他一张票说:“当然了,我的孩子。你有权看这部电影。”
right权利;passport护照;subject科目;step步骤。根据固定搭配“have the right to do sth.”(有权做某事),以及男人主动赠票的行为可知,此处指Perry有看这部电影的权利。故选A。
17.句意:然后Perry高兴地走进了电影院。
museum博物馆;cinema电影院;library图书馆;prison监狱。根据“Perry went to see a movie”可知,Perry要进入的场所是电影院。故选B。
18.句意:他变成了一个电影角色,在很多故事中扮演重要角色。
joke笑话;instrument乐器;role角色;game游戏。根据固定搭配“play a role”(扮演角色),以及前文“He became a movie character”可知,此处指他在影片故事里扮演角色。故选C。
19.句意:在所有的故事里,Perry一开始都有很多坏运气。
good好的;bad坏的;fantastic极好的;amazing令人惊叹的。根据“For example, his house burned down and he lost all his money.”可知,Perry一开始遭遇的是不好的事情,也就是有坏运气。故选B。
20.句意:幸运的是,所有的故事都有一个圆满的结局,在结局里,一个睿智、神秘、英俊的男人会帮助Perry实现他的梦想。
clearly清晰地;simply简单地;rapidly迅速地;luckily幸运地。根据前文Perry遭遇诸多磨难,后文又提到“all the stories had a happy ending”的转折可知,这种结果是幸运的。故选D。
21.句意:当这一切结束后,Perry发现自己回到了座位上。
myself我自己;herself她自己;himself他自己;ourselves我们自己。句子的主语是Perry,为男性单数,对应的反身代词是himself,用来指代主语本人。故选C。
22.句意:从这个神奇的梦里醒来后,他意识到在现实生活中,他从来没有帮助过任何人。
never从不;usually通常;often经常;always总是。根据后文“He made up his mind to become a...person to help those in need”可知,他之前是没有帮助过别人的。故选A。
23.句意:Perry知道他就是出现在电影屏幕上的那个人。
floated漂浮;knocked敲;cheered欢呼;appeared出现。根据“Perry knew he was the same one who had...on the cinema screen. It was the man who created happy endings”可知,这个男人是出现在电影屏幕里的。故选D。
24.句意:是这个男人创造了圆满的结局,给了他希望。
furniture家具;hope希望;money钱;schoolwork功课。根据“all the stories had a happy ending, in which a wise, mysterious, handsome man would help Perry realize his dreams.”可知,男人在影片中帮助Perry实现梦想,此处指这个男人的帮助给了Perry前行的希望。故选B。
25.句意:他下定决心要成为一个乐于助人的人,去帮助那些需要帮助的人。
polite有礼貌的;wealthy富有的;curious好奇的;helpful乐于助人的。根据“help those in need”可知,他想要成为的是一个乐于助人的人。故选D。
26.D 27.D 28.C 29.A 30.A
【导语】本文主要介绍了共同注意这一人类互动中的重要概念,阐述了其产生步骤、在合作任务中的积极作用、人们产生共同注意的潜在原因以及它对人类合作和记忆的重要影响。
26.细节理解题。根据“Imagine you and your friend are looking for a lost glove. That moment of looking at the glove together, where one person follows the gaze (注视) of another to focus on the same object, is called joint attention (共同注意).”可知,作者通过描述现实生活中寻找丢失手套这一常见情景来开启文章,引出共同注意这一主题。故选D。
27.推理判断题。根据“Finally, the second person responds by following the first person’s gaze to the object of interest—in this case, Iman moves her attention to where Tim is looking and sees the rainbow as well”可知,此处是描述共同注意的最后一个步骤,即第二个人跟随第一个人的目光看向感兴趣的事物,也就是伊曼把注意力转移到蒂姆看的地方也看到了彩虹,图片D符合。故选D。
28.词句猜测题。根据“In one study, researchers asked pairs of participants to complete a visual search task alone and then together. They found that when the participants worked together, they were faster and more accurate at finding the target (目标), which researchers suggest is ‘better’ performance.”可知,研究人员让参与者单独和一起完成视觉搜索任务,发现一起工作时表现更好,结合“it is often said that two heads are better than one”以及语境可推测,“collaboration”意思是与他人一起工作。故选C。
29.主旨大意题。根据“Researchers have found that people naturally pay attention to items that other people look at, and one potential (潜在的) reason could be...These findings suggest that we might better remember the objects we are jointly paying attention to.”可知,第四段主要讲的是共同注意有助于记忆。故选A。
30.篇章结构题。文章第一段通过描述生活中找手套的情景引出共同注意这一主题;第二段至第四段介绍了共同注意的三个基本步骤和作用;第五段总结共同注意是人类互动的重要方面,对人类合作和记忆有重要作用。所以文章结构是总分总,选项A符合。故选A。
31.B 32.B 33.B 34.C 35.C
【导语】本文是一篇新闻报道,介绍了澳大利亚全球首例禁止16岁以下未成年人使用社交媒体的新规,包括其具体措施、违规处罚、社会争议及官方表态,旨在保护青少年免受网络风险。
31.细节理解题。根据“But some apps—such as YouTube Kids, WhatsApp and Roblox—are not included in this rule.”可知,YouTube Kids不在禁令范围内,故选B。
32.细节理解题。根据“but companies could be fined up to $33 million if they don’t take ‘reasonable steps’ to prevent young users from using it.”可知,违规公司会面临高额罚款,故选B。
33.细节理解题。根据“Social media risks include unsuitable information, online bullying, and harm to mental health or attention from too much scrolling. But many parents and safety experts backed it.”可知,父母支持禁令是为减少网络风险,故选B。
34.细节理解题。根据“‘Change can be difficult,’ he said, ‘but Australians work best when we work together’.”可知,Anthony Albanese认为禁令需要共同努力,故选C。
35.最佳标题题。本文围绕澳大利亚禁止16岁以下儿童使用部分社交媒体展开,介绍禁令内容、影响及争议,“Australia’s Social Media Ban”能概括主旨,故选C。
36.C 37.B 38.A 39.B 40.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统的冬至节,包括其时间、天文特点、历史意义、庆祝方式以及现代传承。
36.细节理解题。根据“On this day, the Northern Hemisphere has the shortest day and the longest night.”可知,冬至时北半球的特点是白天最短、夜晚最长。故选C。
37.细节理解题。根据“They believed that on this day, the positive energy (Yang energy) starts to come back.”可知,古代中国重视冬至是因为它象征阳气的回归。故选B。
38.细节理解题。根据“This fun tradition comes from Zhang Zhongjing, a doctor in the Eastern Han Dynasty. He made warm dumplings with mutton and herbs to help poor people keep warm in cold winters.”可知,吃饺子的习俗源自一位帮助穷人的医生。故选A。
39.细节理解题。根据“Tangyuan are round and sweet, and they stand for family reunion and happiness.”可知,汤圆的寓意是家庭团聚与幸福。故选B。
40.细节理解题。根据“Schools sometimes hold activities to teach students about the festival’s history and customs, passing down traditional culture to the younger generation.”可知,学校帮助学生学习冬至传统。故选C。
41.G 42.A 43.C 44.E 45.B
【导语】本文是一篇说明文,基于加拿大康考迪亚大学的研究,探讨了睡前运动时间对睡眠质量的影响,指出睡前两小时内高强度运动不利于睡眠,而提前两小时以上高强度运动则有助于改善睡眠。
41.根据“However, researchers...wanted to find out if the time you exercise could influence how well you sleep too.”可知,后句以However表转折,说明前句应是“运动对睡眠的积极影响”的普遍认知,选项G“运动在大多数情况下被认为能改善睡眠。”符合语境,故选G。
42.根据“The researchers reviewed 15 studies to see...”可知,前句提到研究人员的实验行为,后句应衔接研究结果的相关信息,选项A“他们的研究结果发表在《睡眠医学评论》上。”符合语境,故选A。
43.根据“They also looked at how long they waited before going to bed...”可知,also表明前后句是并列关系,前句应是研究人员关注的另一个实验变量,选项C“研究人员观察了受试者是在傍晚早些时候还是晚些时候运动。”符合语境,故选C。
44.根据“Participants who exercised too close to bedtime took longer to fall asleep, and slept for a shorter amount of time.”可知,后句是对前句研究结论的具体解释,前句应提出核心结论,选项E“研究发现,如果睡前不到两小时结束运动,人们的睡眠质量会变差。”符合语境,故选E。
45.根据“However, the study also found that intense exercise done for between 30 and 60 minutes over two hours before bed helped people fall asleep sooner and sleep better.”可知,这里应补充运动助眠的另一建议,选项B“每天在同一时间运动也最好。”符合语境,承接前文“运动时长和时间间隔”的结论,补充助眠的额外条件,故选B。
46.to describe 47.with 48.were given 49.universities 50.the 51.their 52.called 53.If 54.unlucky 55.pronunciation
【导语】本文主要介绍了“倒霉”一词的来源及含义演变。
46.句意:它经常被用来描述坏运气。be used to do sth.“被用来做某事”,固定搭配。故填to describe。
47.句意:它与科举考试制度有关,或者说与中国古代举行的考试有关。have something to do with“与……有关”,固定搭配。故填with。
48.句意:它与科举考试制度有关,或者说与中国古代举行的考试有关。主语“the examinations”与动词give之间为被动关系,且描述过去的事情,应用一般过去时的被动语态,主语为复数,be动词用were。故填were given。
49.句意:当时,没有像今天这样的大学入学考试。and连接并列成分,colleges是复数,university也应用复数形式。故填universities。
50.句意:通过最高级别的考试,称为“殿试”,皇帝会选出最优秀的候选人。最高级前应用定冠词the。故填the。
51.句意:在明朝时期,浙江地区的考生会在自家门前竖起一根旗杆,祈求考试好运。空后是名词,应用形容词性物主代词their“他们的”修饰。故填their。
52.句意:当时当地人把旗杆称为“楣”。根据“During the Ming Dynasty”可知,句子是一般过去时,动词用过去式called“称呼”。故填called。
53.句意:如果他们失败了,旗杆就会被移走,这被称为“倒霉”,意思是“旗杆倒下”。根据“If someone passed a test, the flagpole would be kept up.”可知,此处指如果失败了,应用if引导条件状语从句,句首首字母大写。故填If。
54.句意:随着时间的推移,“倒霉”不仅指“考试不及格”,还指总体上不幸运。根据“not only to “failing a test”, but also to describe being...”可知,此处指不幸运,应用形容词unlucky“不幸运的”作表语。故填unlucky。
55.句意:由于两者发音相同,汉字“楣”也被改成了今天的“霉”。same后跟名词pronunciation“发音”。故填pronunciation。
56.most moving 57.was written 58.talented 59.worse 60.Unluckily 61.to make 62.hearts 63.beauty 64.that 65.has become
【导语】本文主要介绍了民间音乐家阿炳的生平,以及他的作品《二泉映月》的艺术感染力和地位。
56.句意:这是我听过的最动人的音乐作品之一。根据“one of the…pieces”,需用形容词最高级;结合“deeply moved me”深深打动我以及备选词中“moving(动人的)”的最高级“most moving”符合语境。故填most moving。
57.句意:后来我了解到这首曲子是由民间音乐家阿炳创作的。根据“the music…by Abing”,音乐是“被创作”,需用被动语态;结合备选词“write(创作)”,句子是一般过去时。故填was written。
58.句意:阿炳很有天赋且勤奋。根据“and hard-working”以及“his musical ability他的音乐才能”他的音乐才能,结合备选词,可知“talented(有天赋的)”符合语境。故填talented。
59.句意:他父亲去世后,他的生活比以前更糟糕了。根据“than before(比以前)”,需用比较级;结合后文“became blind(失明)”可知,备选词中“bad(糟糕的)”的比较级“worse”符合语境。故填worse。
60.句意:不幸的是,他患上了严重的疾病,失明了。根据“developed a serious illness”以及结合备选词,可知“unlucky(不幸的)”的副词形式“Unluckily”符合语境。故填Unluckily。
61.句意:他流落街头,靠演奏音乐谋生。根据“lived on…”,结合备选词可知“make”可构成“make a living(谋生)”的短语;“play music to…”中“to”表目的。故填to make。
62.句意:阿炳的音乐总能触动人们的心灵。根据“touch the…of people”、“music(音乐)”的感染力以及备选词,可知“heart(心灵)”符合语境,这里用复数形式“hearts”泛指人们的心灵。故填hearts。
63.句意:听的时候,我们能感受到其中的美好与悲伤。根据“and sadness”,可知此处需填名词构成并列;结合《二泉映月》的艺术特点,备选词中“beautiful(美丽的)”的名词形式“beauty(美好)”符合语境。故填beauty。
64.句意:如今,《二泉映月》成了一首所有二胡大师都会演奏和称赞的曲子。根据“a piece…all the erhu masters play”,需填关系代词引导定语从句,修饰“piece”,备选词中“that”符合语法要求。故填that。
65.句意:到目前为止,它已成为中国的国宝之一。根据语境以及结合备选词,可知“become(成为)”符合语义。且“so far”表示要用现在完成时,主语是“it”。故填has become。
66.In July, 2024. 67.It is 7.8 kilometers long. 68.It comes from the Kaogongji. 69.To create a sense of harmony. 70.I think the Beijing Central Axis is very important and unique. It not only shows the long history and traditional Chinese ideas, but also represents Beijing’s unique and great order.
【导语】本文主要介绍了北京中轴线被列入联合国教科文组织世界遗产名录的时间、长度、构成、建造历史、城市规划理念来源、所体现的中国传统思想以及其重要意义,并引导读者发表对北京中轴线的看法。
66.根据“In July, 2024, the ‘Beijing Central Axis: A Building Ensemble Exhibiting the Ideal Order of the Chinese Capital’ was added to the UNESCO World Heritage List”可知,2024年7月,北京中轴线被列入联合国教科文组织世界遗产名录。故填In July, 2024.
67.根据“Running 7.8 kilometers from north to south in central Beijing”可知,北京中轴线长7.8公里。故填It is 7.8 kilometers long.
68.根据“According to Lyu Zhou, director of the National Heritage Center at Tsinghua University, this idea of city planning dates back to the Kaogongji, written before 221 BC. This book explains how to plan a capital city.”可知,首都城市规划的想法来自《考工记》。故填It comes from the Kaogongji.
69.根据“For example, the royal palace was placed at the center, with other important buildings placed around it to create a sense of harmony.”可知,其他重要建筑围绕皇宫是为了营造一种和谐感。故填To create a sense of harmony.
70.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。故填I think the Beijing Central Axis is very important and unique. It not only shows the long history and traditional Chinese ideas, but also represents Beijing’s unique and great order.
71.
例文:
Dear Jim,
I am so happy to know that you are coming to China next week. You ask me something about Chinese customs. Let me tell you some of them.
First, when you meet someone for the first time, Chinese people often shake hands gently and smile—it’s a polite way to greet new friends. Second, if you’re invited to a home, bring a small gift like fruits or tea. This shows your respect to the host and their family. For table manners, wait for elders to start eating before you begin. Also, don’t point with chopsticks or leave them in the rice bowl, since these actions are impolite in Chinese culture.
I hope the advice is helpful to you. Looking forward to your arrival.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:文章要点已经给出,按照话题展开阐述,可以适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,引出“分享中国习俗”的主题;
第二步,依次介绍见面礼仪、做客送礼习俗及餐桌礼仪;
第三步,总结内容并表达期待。
[亮点词汇]
①shake hands握手
②show respect to向……表达敬意
③point with用……指(东西/人)
[高分句型]
①First, when you meet someone for the first time, Chinese people often shake hands gently and smile—it’s a polite way to greet new friends.(when引导的时间状语从句)
②Second, if you’re invited to a home, bring a small gift like fruits or tea.(if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录