【期末考点培优】专题15 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期末考点培优】专题15 阅读理解-判断-2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 766.9KB
资源类型 试卷
版本资源 北京版
科目 英语
更新时间 2025-12-30 09:58:09

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题15 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Mike加入了三班的班级群。阅读班级群的聊天记录,判断下列句子正(T)误(F)。
< 三班班级群(38)
1.We have five new students. ( )
2.Cindy is from the UK. ( )
3.Chen Li is nine years old. ( )
4.Jack is from Canada. ( )
5.Jack and Jim are both ten years old. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
My name is Betty. I can clean my bedroom (卧室) by myself (我自己). I can sweep the floor. I can clean the bed (床). I can put my books in order. Sometimes (有时候), my mum and dad can help me. My mum can wash clothes (洗衣服) with me. My dad can clean the window (窗户) with me. We are happy to clean the room.
6.Betty can’t clean her bedroom by herself (她自己). ( )
7.Betty can put the books in order. ( )
8.Betty’s mum can wash the clothes with her. ( )
9.Betty’s dad can help Betty clean the window. ( )
10.Betty likes cleaning the room. ( )
周末到了,让我们一起来看看Tom美好的一天吧。根据短文内容判断正(T)误(F)。
Hi! I’m Tom. I have a big family. There are my dad, my mum, my grandpa, my grandma, my brother, my sister and me. Today, I go to the zoo with my friends. The zoo is big and beautiful. I see some monkeys and some birds. They are so cute. Look, the monkey is small. It has long arms. Wow, the elephant is so big! It has two big ears. Oh, I am very happy today.
11.There are 6 people in Tom’s family. ( )
12.Tom can see birds and monkeys in the zoo. ( )
13.The monkey has short arms. ( )
14.The elephant is cute. ( )
15.The elephant has two big ears. ( )
读Lingling的介绍判断下面的句子是(T)否(F)与介绍一致。
Hi! I’m Lingling. I am nine. This is my family. My mum is beautiful. She has big eyes. I have my mum’s eyes. Sometimes my mum is a cook. She cooks delicious food for us. Sometimes my mum is a nurse. She takes care of me. Look! This is my dad. He is strong. Sometimes my dad is a driver. He drives us everywhere. Sometimes my dad is a singer. He puts my little brother to bed. My little brother is two years old. My parents love us. And we love them, too.
16.There are 4 people in Lingling’s family. ( )
17.Lingling’s mum can drive cars. ( )
18.Lingling has big eyes. ( )
19.Lingling’s brother is nine years old. ( )
20.Lingling’s parents can do many things. ( )
读短文,判断下列各句正(T)误(F)。
Hello. I’m Lisa. I’m eight years old. I’m from China. This is the photo of my family. This is my mum. She is a singer. She is beautiful. I have my mum’s eyes. This is my dad. He is tall. He is a cook. He looks strong. He can take care of us. This is my little sister. She is five years old. She has my dad’s nose. She is lovely. She can play guzheng. I love my family members. And they love me, too.
21.There are four people in Lisa’s family. ( )
22.Lisa’s mum is a cook. ( )
23.Lisa’s dad is tall and strong. ( )
24.Lisa’s sister has their mum’s eyes. ( )
25.Lisa can play guzheng. ( )
阅读小动物们的自我介绍,根据自我介绍内容判断下列句子正(T)误(F)。
26.The giraffe is very short. ( )
27.There is a word“王” on the head of the tiger. ( )
28.We can get milk from the cow. ( )
29.The horse has four long legs. ( )
30.The horse has two small eyes. ( )
阅读对话,判断下列句子是否与内容相符,相符的写“T”,不相符的写“F”。
It’s Lucy’s birthday. Lucy and her family are at home. Everyone gives Lucy gifts.
Grandpa & Grandma: Happy birthday, Lucy! This gift is for you.
Lucy: Thank you. Is this a book
Grandpa & Grandma: No, it’s a doll. It can sing and dance.
Lucy: It’s very cool. I like it very much.
Mum & Dad: Happy birthday, dear! Here is a book and a pencil case for you.
Lucy: Thanks, Mum and Dad.
Aunt: Happy birthday! Guess what’s in the box.
Lucy: Is it a doll, too
Aunt: No, it isn’t. Open the box, please.
Lucy: Wow, a new schoolbag! Thank you, Aunty.
31.Today is Lucy’s birthday. ( )
32.Lucy likes the doll very much. ( )
33.Lucy gets a pencil from her mum and dad. ( )
34.There are four people in Lucy’s family. ( )
阅读短文,判断句子与短文内容是否相符,相符的写T,不相符的写F。
My name is Lily. I am eight years old. I’m in Class 2, Grade 3 in Red Star School. Let me introduce (介绍) my family to you. I have a big family. There are 4 people in my family. They are my dad, my mum, my brother and me. My dad is a policeman (警察). He is strong. He helps people a lot. He catches bad men. My mum is a nurse. She can look after sick people. She is very nice. My brother is ten years old. We help do housework after school. We are a happy family. I love my family.
35.Lily is ten years old. ( )
36.There are five people in Lily’s family. ( )
37.Lily’s father can help people. ( )
38.The word “sick” means “健康的”. ( )
39.Lily and her brother are students. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Good morning, my friends. Let’s go to the park and have fun. Look! The park is beautiful. We can see many trees. How many trees are there Let’s count. One, two, three, four, five. There are five trees. Listen! Who’s that He is Mr Tiger. He has a long tail. Oh! Miss Turtle is missing. Let’s look for (寻找) her!
40.The animals go to the park in the afternoon. ( )
41.The park is beautiful. ( )
42.There are six trees in the park. ( )
43.The animals see Mr Tiger in the park. ( )
44.The animals look for Miss Cat. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
My name is Li Ming. I have a super dad. Every evening, my family have dinner together. My dad cooks delicious food. Sometimes he is a “singer”. He sings beautiful songs and puts me to bed. Sometimes he can be a “teacher”. He helps me with my homework. We love each other very much.
45.Li Ming has a super dad. ( )
46.Li Ming’s mum cooks dinner in his family. ( )
47.Li Ming’s dad can teach Li Ming to do the homework. ( )
48.Li Ming loves his dad and his dad loves him very much. ( )
Lucy和Tim在农场。观察图片,判断句子正(T)误(F)。
Thank you. I like its colour. It’s yellow.
I like your pet duck. It’s cute.
49.They are at the zoo. ( )
50.Tim has a pet duck. ( )
51.Lucy likes yellow. ( )
52.The duck is orange. ( )
53.We can see trees and flowers. ( )
阅读故事,判断句子正(T)误(F)并感知画线字母发音。
The queen uses the umbrella. She sits in the sun. She sees a snake. The snake catches(抓住) a rat and a turtle.
54.The queen has a snake. ( )
55.The rat, the turtle and the snake are animals. ( )
阅读小动物们的自我介绍,根据自我介绍内容判断下列句子正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
Hello. I am a giraffe. I am tall. I have a long neck. I like to eat grass and leaves (树叶). Good morning. I am a tiger. I am a big cat. There is a word “王” on my head (头). I can run and I can jump.
How are you I am a cow. I am black and white. People get milk (牛奶) from me. Good afternoon. I am a horse. I am white. I have four long legs. I have two big eyes and two small ears.
56.The giraffe is very short. ( )
57.There is a word “王” on the head of the tiger. ( )
58.We can get milk from the cow. ( )
59.The horse has four long legs. ( )
60.The horse has two small eyes. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
This is a beautiful park. The sky is blue. The grass and trees are green. The flowers are red and pink. I see a bird. The bird is white. It can sing. I see a bee. The bee is black and yellow. It is very busy. What colourful nature! I love it so much.
61.This is a farm. ( )
62.The grass is green. ( )
63.The flowers are yellow. ( )
64.The bird is very busy. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! I’m Tom. I have a dog and a cat. My dog Max is two years old. It has two big eyes and a big tail. The cat’s name is Mary. It is three years old. It is thin. It has two big eyes, two little ears and a long tail. I take care of them every day.
65.Tom has three pets. ( )
66.The cat’s name is Max. ( )
67.Max has a little tail. ( )
68.Mary is three years old. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m Linda. It’s our Class Sports Day. We have a tennis game (网球比赛), a basketball game, a ping-pong game, a football (足球) game and a jump rope game. Three of my friends and I jump rope together. I take part in (参加) the tennis game, too. It’s a fun Class Sports Day. I’m happy.
69.Students can play ping- pong on Class Sports Day. ( )
70.There are four games. ( )
71.Linda and three of her friends jump rope together. ( )
72.Linda takes part in the ping-pong game. ( )
73.Linda’s class has a fun sports day. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.F 5.T
【导语】本文介绍了班级新来了四个学生,分别是辛迪、陈丽、杰克和吉姆,以及他们各自的年龄和来自的国家。
1.句意:我们有五个新学生。根据“We have four new students.”可知有四个新学生,故答案为F。
2.句意:辛迪来自英国。根据“Hi, I’m Cindy. I’m nine. I’m from the UK.”可知辛迪来自英国,故答案为T。
3.句意:陈丽九岁。根据“Hello, my name’s Chen Li. I’m eight.”可知陈丽八岁,故答案为F。
4.句意:杰克来自加拿大。根据“Hello, I’m Jack. I’m ten. I’m from the USA.”可知杰克来自美国,故答案为F。
5.句意:杰克和吉姆都是十岁。根据“Hello, I’m Jack. I’m ten. ”以及“Hi! My name’s Jim. I’m ten.”可知杰克和吉姆都是十岁,故答案为T。
6.F 7.T 8.T 9.T 10.T
【导语】本文介绍贝蒂及其家人会做的事。
6.句意:贝蒂不能自己打扫卧室。根据“I can clean my bedroom by myself.”可知贝蒂能自己打扫卧室。句子与原文不相符,故答案为F。
7.句意:贝蒂能把书整理好。根据“I can put my books in order.”可知贝蒂能把书整理好。句子与原文相符,故答案为T。
8.句意:贝蒂的妈妈能和她一起洗衣服。根据“My mum can wash clothes with me.”可知贝蒂的妈妈能和她一起洗衣服。句子与原文相符,故答案为T。
9.句意:贝蒂的爸爸能帮贝蒂擦窗户。根据“My dad can clean the window with me.”可知贝蒂的爸爸能帮贝蒂擦窗户。句子与原文相符,故答案为T。
10.句意:贝蒂喜欢打扫房间。根据“We are happy to clean the room.”可知贝蒂一家喜欢打扫房间。句子与原文相符,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.F 15.T
【导语】本文主要介绍汤姆及其家人以及今天汤姆去动物园的活动。
11.句意:在汤姆的家里有6个人。根据短文内容可知有爸爸,妈妈,爷爷,奶奶,哥哥,姐姐和汤姆,共7个人,故答案为F。
12.句意:汤姆能在动物园里看见鸟和猴子。根据“I see some monkeys and some birds.”可知能看见鸟和猴子,故答案为T。
13.句意:猴子有短胳膊。根据“It has long arms.”可知猴子有长胳膊,故答案为F。
14.句意:大象是可爱的。根据“Wow, the elephant is so big!”可知大象是大的,故答案为F。
15.句意:大象有两个大耳朵。根据“It has two big ears.”可知大象有两个大耳朵,故答案为T。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.T
【导语】本文主要介绍了玲玲的一家。
16.题干句意:玲玲家有四口人。根据短文内容可知玲玲家有爸爸、妈妈、弟弟和玲玲,一共四口人。题干与短文内容相符,故答案为T。
17.题干句意:玲玲的妈妈会开车。根据“Sometimes my dad is a driver. He drives us everywhere.”可知玲玲的爸爸会开车。题干与短文内容不符,故答案为F。
18.题干句意:玲玲有一双大眼睛。根据“She has big eyes. I have my mum’s eyes.”可知妈妈有一双大眼睛,玲玲有妈妈的眼睛,所以玲玲也有一双大眼睛。题干与短文内容相符,故答案为T。
19.题干句意:玲玲的弟弟九岁了。根据“My little brother is two years old.”可知玲玲的弟弟两岁了。题干与短文内容不符,故答案为F。
20.题干句意:玲玲的父母可以做很多事情。根据短文内容可知玲玲的父母可以做很多事情。题干与短文内容相符,故答案为T。
21.T 22.F 23.T 24.F 25.F
【导语】本文主要介绍了丽萨的一家。
21.题干句意:丽萨家有四口人。根据短文内容可知丽萨家有爸爸、妈妈、妹妹和丽萨,一共四口人,题干与短文内容相符,故答案为T。
22.题干句意:丽萨的妈妈是一名厨师。根据“This is my mum. She is a singer.”可知丽萨的妈妈是一名歌唱家,题干与短文内容不符,故答案为F。
23.题干句意:丽萨的爸爸又高又壮。根据“He is tall. He is a cook. He looks strong.”可知丽萨的爸爸又高又壮,题干与短文内容相符,故答案为T。
24.题干句意:丽萨的妹妹长着妈妈的眼睛。根据“She has my dad’s nose.”可知丽萨的妹妹长着爸爸的鼻子,题干与短文内容不符,故答案为F。
25.题干句意:丽萨会弹古筝。根据“She can play guzheng.”可知丽萨的妹妹会弹古筝,题干与短文内容不符,故答案为F。
26.F 27.T 28.T 29.T 30.F
【导语】本文是动物们的自我介绍。
26.句意:长颈鹿非常矮。根据“I am a giraffe. I am tall.我是长颈鹿。我是高的。”可知长颈鹿不矮。句子与原文不符,故答案为F。
27.句意:老虎头上有个“王”字。根据“There is a word“王”on my head.”可知老虎头上有个“王”字。句子与原文相符,故答案为T。
28.句意:我们能从奶牛那获得牛奶。根据“People get milk from me.”可知人们能从奶牛那获得牛奶。句子与原文相符,故答案为T。
29.句意:马有四条长腿。根据“I have four long legs.”可知马有四条长腿。句子与原文相符,故答案为T。
30.句意:马有两只小眼睛。根据“I have two big eyes.”可知马有两只大眼睛。句子与原文不符,故答案为F。
31.T 32.T 33.F 34.F
【导语】本文是谈论露西的生日礼物的一段对话。
31.句意:今天是露西的生日。根据“It’s Lucy’s birthday.”可知是露西的生日,故答案为T。
32.句意:露西非常喜欢这个玩具娃娃。根据“No, it’s a doll. It can sing and dance. Lucy: It’s very cool. I like it very much.”可知她很喜欢这个玩具娃娃,故答案为T。
33.句意:露西从她的妈妈和爸爸那里得到一支铅笔。根据“Mum & Dad: Happy birthday, dear! Here is a book and a pencil case for you.”可知得到的是书和铅笔盒,故答案为F。
34.句意:露西的家里有四口人。根据对话可知有露西,爷爷奶奶和爸爸妈妈,共五口人,故答案为F。
35.F 36.F 37.T 38.F 39.T
【导语】本文介绍了莉莉一家人。
35.句意:莉莉十岁了。根据“My name is Lily. I am eight years old.”,可知莉莉八岁,故答案为F。
36.句意:莉莉家有五口人。根据“There are 4 people in my family.”,可知莉莉家有四口人,故答案为F。
37.句意:莉莉的爸爸可以帮助别人。根据“My dad is a policeman (警察). He is strong. He helps people a lot.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
38.句意:“sick”这个词的意思是“健康的”。根据短文语境可知sick的意思是生病的,故答案为F。
39.句意:莉莉和她哥哥是学生。根据“My brother is ten years old. We help do housework after school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
40.F 41.T 42.F 43.T 44.F
【导语】本文讲了动物故事。
40.句意:动物们下午去公园。根据“Good morning, my friends. Let’s go to the park and have fun.”,可知动物们上午去公园,故答案为F。
41.句意:这个公园很漂亮。根据“The park is beautiful.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
42.句意:公园里有六棵树。根据“There are five trees.”,可知公园里有五棵树,故答案为F。
43.句意:动物们在公园里看到老虎。根据“Who’s that He is Mr Tiger.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:动物们在找猫小姐。根据“Miss Turtle is missing. Let’s look for (寻找) her!”,可知动物们在找乌龟小姐,故答案为F。
45.T 46.F 47.T 48.T
【导语】本文主要介绍了李明的爸爸。
45.句意:李明有个超级爸爸。根据“My name is Li Ming. I have a super dad.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
46.句意:李明的妈妈在他家做饭。根据“My dad cooks delicious food.”,可知爸爸做饭,故答案为F。
47.句意:李明的爸爸可以教李明做作业。根据“Sometimes he can be a “teacher”. He helps me with my homework.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
48.句意:李明爱他的爸爸,他的爸爸非常爱他。根据“We love each other very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
49.F 50.T 51.F 52.F 53.T
【导语】本文讲述了两人在农场的对话。
49.句意:他们在动物园。根据“Lucy和Tim在农场。”可知是在农场,故答案为F。
50.句意:提姆有一只宠物鸭子。根据“I like your pet duck.”可知题干与图片相符,故答案为T。
51.句意:露西喜欢黄色。根据“Thank you. I like its colour.”可知是提姆喜欢黄色,故答案为F。
52.句意:鸭子是橘色的。根据“It’s yellow.”可知鸭子是黄色,故答案为F。
53.句意:我们可以看到树和花。根据图片内容可以看到很多树和花,故答案为T。
54.F 55.T
【导语】本文主要讲述了一个女王打伞坐在树下,看见一条蛇抓住了一只老鼠和一只乌龟。
【分析】queen画线部分发音是/k/;sits,sees和snake画线部分发音是/s/;rat画线部分发音是/r/,turtle画线部分发音是/t/。
54.句意:女王有一条蛇。根据“She sees a snake.”可知她看见一条蛇,故答案为F。
55.句意:老鼠、乌龟和蛇是动物。根据生活常识和所给图片可知老鼠、乌龟和蛇是动物,故答案为T。
56.F 57.T 58.T 59.T 60.F
【导语】本文介绍了四种动物。
56.句意:长颈鹿非常矮。根据“I am a giraffe. I am tall.”可知长颈鹿非常高。故答案为F。
57.句意:老虎的头上有一个“王”字。根据“I am a tiger. I am a big cat. There is a word “王” on my head (头).”可知老虎的头上有一个“王”字。故答案为T。
58.句意:我们可以从奶牛那里得到牛奶。根据“People get milk (牛奶) from me.”可知我们可以从奶牛那里得到牛奶。故答案为T。
59.句意:马有四条长腿。根据“I am a horse. I am white. I have four long legs.”可知马有四条长腿。故答案为T。
60.句意:这匹马有两只小眼睛。根据“I have two big eyes and two small ears.”可知这匹马有两只大眼睛。故答案为F。
61.F 62.T 63.F 64.F
【导语】本文讲了动植物。
61.句意:这是一个农场。根据“This is a beautiful park.”,可知这是一个公园,故答案为F。
62.句意:草是绿色的。根据“The grass and trees are green.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
63.句意:花是黄色的。根据“The flowers are red and pink.”,可知花是红色和粉红色的,故答案为F。
64.句意:鸟很忙。根据“The bee is black and yellow. It is very busy.”,可知蜜蜂很忙,故答案为F。
65.F 66.F 67.F 68.T
【导语】本文介绍了汤姆的狗和猫。
65.句意:汤姆有三只宠物。根据“I have a dog and a cat.”,可知汤姆有两只宠物,故答案为F。
66.句意:猫的名字是马克斯。根据“My dog Max is two years old.”,可知狗的名字是马克斯,故答案为F。
67.句意:马克斯有一条小尾巴。根据“My dog Max is two years old. It has two big eyes and a big tail.”,可知马克斯有一条大尾巴,故答案为F。
68.句意:玛丽三岁。根据“The cat’s name is Mary. It is three years old.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.T 70.F 71.T 72.T 73.T
【导语】本文讲了班级运动会。
69.句意:学生们可以在班级运动会打乒乓球。根据“We have a tennis game (网球比赛), a basketball game, a ping-pong game, a football (足球) game and a jump rope game.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
70.句意:有四场比赛。根据“We have a tennis game (网球比赛), a basketball game, a ping-pong game, a football (足球) game and a jump rope game.”,可知有五场比赛,故答案为F。
71.句意:琳达和她的三个朋友一起跳绳。根据“Three of my friends and I jump rope together.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
72.句意:琳达参加了乒乓球比赛。根据“I take part in (参加) the tennis game, too.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
73.句意:琳达的班有一个有趣的运动会。根据“It’s a fun Class Sports Day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录