/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年三年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题17 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成任务。
My Family
Hi, everyone. I am Danny. I have a lovely family. There are four people in my family. They are my dad, my mum, my little brother and me.
My dad is 33 years old. He is strong. He is a PE teacher. He can run fast.
My mum is 32 years old. She is a nurse. She takes care of sick people in the hospital. She is very kind.
Jerry is my little brother. He is just one year old.
I am a student in Grade Three. I study hard every day.
We often go to the park on weekends. We play games there. We are happy to be together. I feel so lucky to have such a wonderful family.
1.根据短文内容,为人物选择信息。将其字母标号填写在横线上。
A.kind B.strong C. Jerry D.33 E. 1 F. 32
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
2.请为Danny的爸爸妈妈选择正确的职业特征图片。将其字母标号填写在括号里。
(1) Danny’s dad is a PE teacher. He can run fast. ( )
A. B.
(2) Danny’s mum is a nurse. She takes care of sick people in the hospital. ( )
A. B.
3.请模仿文中介绍父亲的语言(文中划线部分),介绍一位你的家人吧!不少于3句话,照抄原句不得分。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
元旦过后就是春节,Lucy写下了春节的趣事,完成下列任务。
31/1/2025 The Spring Festival is coming. My mother cleans the house. I sweep the floor. My grandparents make some red lanterns (灯笼). In the evening, my father lights (点亮) the lanterns. They are beautiful. He also cooks dinner for us. We enjoy a great dinner. We eat jiaozi. After dinner, I wash the dishes. Then we watch Lion Dance on TV. It’s a happy Spring Festival!
4.阅读日记,用数字1-5给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
5.阅读日记,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Lucy and her mother clean the house. ( )
(2) Lucy’s father makes some red lanterns. ( )
(3) Lucy’s mother cooks dinner for them. ( )
(4) They eat jiaozi for dinner. ( )
(5) Lucy’s family watches Dragon Dance on TV together. ( )
6.写一写你在元宵节可以为家人做些什么吧!
Word box: clean the desk, sing many songs, read books for my little sister, play the erhu, clean the room
I can and for my family.
【新考法·表文转换】根据表格内容,完成推理,并将正确答案写在横线上。
Name Hanhan Tom Jack Dongdong
Age (年龄) 11 11 11 10
Height (身高) 1.63m 1.58m 1.65m 1.62m
Pet dog rabbit bird cat
Favourite Food apple jiaozi fish banana
7.He is eleven years old. So he is NOT .
8.His height is 1.60m—1.66m. So he is NOT .
9.He has a pet. It can fly. So he is .
10.He likes fruit (水果). So he might be (可能是) or .
【新考法·任务型阅读】May想要竞选班干部。阅读她的竞选稿,完成下列任务。
Hi! I’m May. I’m 9 years old. I want to be a monitor (班干部) in our class. I’m outgoing (外向的) and helpful. In school, I can clean the blackboard and windows. I can put books in order. At home, I can help with the housework. I can take care of my pet. I also read books to my sister and help with her homework. I also have many hobbies (爱好). I like singing and dancing. I can sing songs well. I can teach you.
11.阅读竞选稿,判断句子正(T)误(F)。
(1) May is a monitor in her class. ( )
(2) May can read books and do homework for her sister. ( )
(3) May can teach her classmates (同班同学) to sing songs. ( )
12.你认为May可以竞选什么班干部?请从劳动委员 (labour monitor) 和文艺委员 (art monitor) 中挑选一个,并写一写理由。
I think she can be _____________ because ___________________________________.
【新考法】阅读人物信息卡,完成下列任务。
INFORMATION CARD Name: Kim Age: twelve Hobby (爱好): dance Skill (技能): sing songs, play the piano INFORMATION CARD Name: Cindy Age: eleven Hobby: read books Skill: play ping-pong, dance
13.根据信息卡,选择正确的答案。
(1) How old is Kim ( )
A.11. B.12.
(2) ____ can sing songs. ( )
A.Kim B.Cindy
(3) Cindy can’t ____. ( )
A.dance B.play the erhu
14.Kim和Cindy报名参加了学校活动。她们最有可能参加了什么活动呢?将人物姓名写在对应横线上。
(1) Cool Dancing Game:
(2) School Music Show:
读短文,完成下列任务。
Hello. I’m Mingming. Today is Sunday. My parents and I go to the wild animal zoo. The zoo is very big. There are many animals in the zoo. We see elephants, tigers, lions, giraffes and bears there. The elephants are big. They have strong bodies, long noses and big ears. The tigers and lions are big cats. They have long tails. They can run fast. The giraffes are tall. They have long necks. The bears are brown. They are big, too. I like animals. They are our friends.
15.根据问题圈出正确的图片。
What animals do they see in the zoo
16.请你在文中用直线“____”画出描述大象特征的句子。
17.根据短文内容回答问题。
(1) Is the zoo big
(2) Are animals our friends
18.【新情境·运动会报名】学校即将举办趣味运动会,热爱体育的小朋友们快来踊跃报名吧!阅读短文,将下列人物与其相应的报名处相连。
Wanted (招募)
Sports Lovers (爱好者),
Our Fun Sports Day is coming. Do you want to have fun Can you run Please tell Mr Li in Room 320. Can you jump rope Please tell Miss Wang in Room 201. Can you play basketball Please go to Room 206. Can you play ping-pong Please go to Room 310.
Come on (来吧)! Let’s play together!
Fun Sports Day Committee (委员会)
阅读短文。根据短文内容,按要求完成相应的任务。
As a student from China, would you like to visit Canada, the US or Mexico (墨西哥) There you can see amazing monarch butterflies. They travel to these countries. They fly south in autumn and north in spring.
Fly South in Autumn
Every year, before winter, orange and black monarch butterflies leave. Canada and the north of the US. They travel about 3,200 kilometers south to Mexico, and live in the warm forests (森林). They are like big green umbrellas, keeping the butterflies warm.
Fly Back North in Spring
When spring comes and it gets warmer in Canada and the north of the US, the butterflies fly back to lay egg (产卵). After that, they die (死亡). Once the eggs hatch (孵化), new butterflies come out.
Monarch butterflies have an amazing life. Their migration (迁徙) and life cycle (生命周期) happen each year. It’s fantastic!
19.根据文章内容选择最佳选项。
(1) What colours are monarch butterflies ( )
A.Green and yellow. B.Orange and black. B.Green and orange.
(2) When do monarch butterflies travel to Mexico ( )
A.In spring. B.In autumn. C. In winter.
(3) What are compare to (被比作) “big green umbrellas” ( )
A.Eggs. B.Butterflies. C. Forests.
(4) Where are new monarch butterflies born (出生) ( )
A.In Mexico. B In China. C. In Canada and the north of the US.
20.根据文章内容回答问题。
What do you think of the life of monarch butterflies Why
I think the life of monarch butterflies is , because .
读故事,按要求完成任务。
We want a green, green garden. We have some baby plants.
Dad waters the plants. I need water too.
Some animals eat some of our garden. Every day we weed or water.
Blue can help.
Finally, we have a green, yellow, purple and red garden.
21.根据提示,在图⑤中将蔬果涂上相应颜色。
22.根据故事内容选择最佳选项。
(1) The family wants ______. ( )
A.a garden B.a baby C. a pet
(2) ______ waters the plants. ( )
A.Mum B.Dad C. Brother
(3) Blue is ______. ( )
A.a dog B.a rabbit C. a bird
(4) “Weed” means ______. ( )
A.保温 B.除草 C. 抓虫
(5) The story mainly tells us “______” (这个故事主要告诉我们: ______) ( )
A.Plants can be big or small. They are different.
B.Some plants are wild. Some are in our school.
C. We help plants grow. Plants can give us many things.
阅读短文,完成相应的任务。
Hello, my name is David. I’m from the USA.I’m nine years old. Tim is my best friend. He’s from Canada. We study (学习) in Red Star School. There are many trees and flowers in our school. Tim and I are in the same class. We often play games together.
I have a new animal friend today. She is a pet rabbit. I call her Little White because she is all white. Little White has two long ears and a short tail. She is very cute and thin. I can take care of her.
23.判断下列句子与短文内容是(T)否(F)相符。
(1) David is from Canada. ( )
(2) Tim is in Red Star School. ( )
(3) There are many trees and animals in David’s school. ( )
(4) Little White is David’s pet. ( )
(5) The rabbit has two long ears and it’s thin. ( )
24.仿照短文画线内容,简单地介绍一下你自己。
Hello, my name is. I’m from. I’myears old. is my best friend.
观察 Amy的家庭树,根据家庭树及单词提示补全句子。
25.John is Amy’s . He is a .
26.Amy’s is a driver. His name is . He is strong.
27.Kevin is Amy’s . Ben is Amy’s . They are .
28. and are Amy’s parents.
29.Amy’s is a . Her name is . She can sing songs.
阅读短文,完成任务。
Hello! I go to the farm with my dad today. There are many animals on the farm. There are six ducks. I can see eleven hens on the grass. I like hens. We get eggs from hens. I like eggs. Look, there are three sheep. They are cute.
30.选择合适的选项,将其序号填入括号内。
(1) How many ducks are there on the farm ( )
A.5 B.6 C. 16
(2) How many hens are there on the farm ( )
A.10 B.11 C. 12
(3) How many sheep are there on the farm ( )
A.6 B.13 C. 3
31.判断下列句子与短文是(T)否(F)相符。
(1) I go to the farm with my mum. ( )
(2) I like eggs. ( )
(3) Sheep are not cute. ( )
读趣味运动会报名表,完成相应任务。
Event Name Age Gender (性别)
three-legged race Lin Tao Lin Fang 10 10 male (男) female (女)
tug-of-war Ma Chao Ma Li 11 11 male male
egg and spoon race Dong Kai 12 male
hula hooping Sun Hong 9 female
32.根据报名表,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lin Tao and Ma Li have the three- legged race together. ( )
(2) Ma Chao is twelve years old. He can play tug-of-war. ( )
(3) Dong Kai can have an egg and spoon race. ( )
(4) Sun Hong is a girl. She can play with a hula hoop. ( )
33.根据实际情况补全句子。
Fun Sports Day is coming. I can with my friend. It’s interesting.
阅读Ben的日记,完成下列任务。
12/2/2025 Today is the Lantern Festival. My mother cleans the house. I sweep the floor. My grandparents make some red lanterns (灯笼). In the evening, my father lights (点亮) the lanterns. They are beautiful. He also cooks dinner for us. We enjoy a great dinner. We eat yuanxiao. After dinner, I wash the dishes. Then we guess lantern riddles (谜) and watch Lion Dance on TV. It’s a happy Lantern Festival!
34.阅读日记,判断句子正(T)误(F)。
(1) Ben and his mother clean the house. ( )
(2) Ben’s father makes some red lanterns. ( )
(3) Ben’s family watches Dragon Dance on TV together. ( )
35.阅读日记,用数字给Ben的一日活动按时间排序。
36.写一写你在元宵节可以为家人做些什么吧!
Word bank: clean the room, clean the desk, play erhu, play guzheng...
During the festival, I can and for my family.
阅读短文,完成相应的任务。
Hello, my name is David. I’m from the USA.I’m nine years old. Tim is my best friend. He’s from Canada. We study (学习) in Red Star School. There are many trees and flowers in our school. Tim and I are in the same class. We often play games together.
I have a new animal friend today. She is a pet rabbit. I call her Little White because she is all white. Little White has two long ears and a short tail. She is very cute and thin. I can take care of her.
37.根据短文内容,将关于短文主人公的思维导图补充完整。
38.判断下列句子与短文内容是否相符,相符的写T,不相符的写F。
(1) David is from Canada. ( )
(2) Tim is in Red Star School. ( )
(3) There are many trees and animals in David’s school. ( )
(4) Little White is David’s pet. ( )
(5) The rabbit has two long ears and it’s thin. ( )
39.仿照短文画线内容,简单地介绍一下你自己。
Hello, my name is . I’m from . I’m years old. is my best friend.
读寻狗启事,完成相应任务。
Lost DogHe is a three-year-old dog. He is all white. He has two big ears and a long tail. We call him Peter. If you find him, please call Mike at 342-9899! Thanks a lot!
40.读寻狗启事,根据内容选择恰当的选项,将其标号写在括号内。
(1) The dog is ______ old. ( )
A.three days B.three years C. four years
(2) The dog is ______. ( )
A.white B.black C. black and white
(3) The dog has ______. ( )
A.two big ears and a short tail
B.two small ears and a long tail
C. two big ears and a long tail
(4) The dog’s name is ______. ( )
A.Andy B.Peter C. Mike
41.圈一圈,写一写自己有的或想饲养的宠物。
I (have / want) a pet. It’s (a / an) ______. It has ______. I (call / will call) it ______.
阅读有关家庭的短文,完成下列任务。
A Family
What is a family A family is made up of (由……组成) a group of people. The family members love and take care of each other. Family members often live together at the same place (地方). This place is their home.
In China, family members love to celebrate (庆祝) together on important (重要的) days or at festivals (节日). The Spring Festival is very important in China. In my family, we do many things together during the Spring Festival. My mum and my brother clean our home. My father cooks special food for our family. My grandparents and I make lanterns and paper-cuttings. We love and take care of each other. We are a great family.
42.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Family members ______. ( )
A.love each other B.take care of each other C. A and B
(2) Family members live at their ______ together. ( )
A.school B.home C. zoo
(3) ______ is very important in China. ( )
A.The Food Festival B.The birthday C. The Spring Festival
(4) ______ clean our home during the Spring Festival. ( )
A.My parents B.My mum and I C. My mum and my brother
43.仿照文中画线句子,介绍一下你家在春节期间会做的事情。
During the Spring Festival, we have many things to do.
阅读Lingling的色彩笔记,完成下列任务。
Primary colours Secondary colours
Red, yellow and blue are primary colours (原色). Primary colours are the “mother” of all the other colours. We can get different colours by (通过) mixing primary colours. But we can’t get primary colours by mixing other colours. Secondary colours (合成色) are made by mixing two primary colours. Red and blue make purple. Purple is a secondary colour. Blue and yellow make green. Green is a secondary colour. Orange is also a secondary colour. What can make orange
44.根据色彩笔记的内容,将三原色和合成色分别涂在图片对应的位置上。
45.根据色彩笔记的内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Red, yellow and green are primary colours. ( )
(2) We can mix green and yellow to make blue. ( )
(3) Yellow and red can make orange. ( )
46.根据你所学到的色彩知识,填写表示颜色的单词,补全语段。
Lingling draws a picture. She draws apple trees and the sky. There are some grapes in her picture. She mixes and to make purple. Wow! So many colourful things.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D B F A C E 2.A B 3.范文:
My mother is 34 years old. She is beautiful. She is a driver. She can drive a bus.
【导语】本文主要介绍丹尼及其家人的个人信息及职业等。
1.(1)图片是爸爸,根据“My dad is 33 years old.”可知爸爸33岁,故选D。
(2)图片是爸爸,根据“He is strong.”可知爸爸是强壮的,故选B。
(3)图片是妈妈,根据“My mum is 32 years old.”可知妈妈32岁,故选F。
(4)图片是妈妈,根据“She is very kind.”可知妈妈是友善的,故选A。
(5)图片是弟弟,根据“Jerry is my little brother.”可知弟弟叫杰瑞,故选C。
(6)图片是弟弟,根据“He is just one year old.”可知弟弟1岁,故选E。
2.(1)句意:丹尼的爸爸是一名体育老师。他能跑得很快。选项A是体育老师,故选A。
(2)句意:丹尼的妈妈是一名护士。她在医院里照顾病人。选项B是护士,故选B。
3.1. 题干解读:该题目要求介绍自己的家人。阐述其年龄,外貌特点,职业及个人能力等。注意文章为一般现在时并要符合句子数量要求。
2. 参考词汇与句型:
参考词汇:mother妈妈,beautiful漂亮的,driver司机
参考句型:My mother is…;She is…;She can…
4.3 4 5 1 2 5.T F F T F 6.clean the room (答案不唯一,合理即可) sing many songs (答案不唯一,合理即可)
【导语】本文主要介绍了春节来临,作者一家人的春节活动。
4.根据全文内容可知,首先是妈妈打扫房子,对应图片4,然后是爷爷奶奶做红灯笼,对应图片5,接着是爸爸点亮红灯笼,对应图片1,再接着是吃饺子,对应图片2,最后是看电视,对应图片3,故答案为34512。
5. (1) 句意:露西和她妈妈打扫房子。根据“My mother cleans the house. I sweep the floor.”可知妈妈打扫房子,Lucy扫地,故答案为F。
(2) 句意:露西的爸爸做了一些红灯笼。根据“My grandparents make some red lanterns.”可知是Lucy的祖父母做红灯笼,故答案为F。
(3) 句意:露西的妈妈为他们做晚餐。根据“He also cooks dinner for us. ”可知是Lucy的爸爸做晚餐,故答案为F。
(4) 句意:他们晚餐吃饺子。根据“We enjoy a great dinner. We eat jiaozi.”可知他们晚餐吃饺子,故答案为T。
(5) 句意:露西的家人一起在电视上看舞龙。根据“Then we watch Lion Dance on TV. ”可知他们在电视上看的是舞狮,故答案为F。
6.句意:我能为家人___和___。题干要求写你可以为家人做些什么,可以说:我能为家人打扫房间和唱很多歌。clean the room打扫房间,sing many songs唱很多歌,故答案为clean the room;sing many songs(答案不唯一,合理即可)
7.Dongdong 8.Tom 9.Jack 10.Hanhan Dongdong
【导语】本表格分别从年龄,身高,宠物和喜爱的水果四个方面介绍了四位人物。
7.句意:他11岁。所以他不是Dongdong。根据表格内容,只有Dongdong的年龄为10岁,其余人物的年纪均为11岁,故答案为Dongdong。
8.句意:他的身高在1米6至1米66这个区间。所以他不是Tom。根据表格内容,Tom的身高为1米58,不符合所给区间,故答案为Tom。
9.句意:他有一只宠物。它能飞。所以他是Jack。根据表格内容,Jack的宠物是bird小鸟,它可以飞,故答案为Jack。
10.句意:他喜欢水果。所以他有可能是Hanhan或者Dongdong。根据表格内容,Hanhan喜欢吃apple苹果,Dongdong喜欢吃banana香蕉,均属于水果,故答案为Hanhan;Dongdong。
11.F F T 12.
the labour monitor;she is helpful in school and at home (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了梅的竞选稿。
11.(1)句意:梅是她班的班干部。根据“I want to be a monitor (班干部) in our class.”可知梅想成为班干部,现在还不是班干部,题干与短文内容不符,故答案为F。
(2)句意:梅能给她的妹妹读书并替她做作业。根据“I also read books to my sister and help with her homework.”可知梅给妹妹读书并帮助她做作业,而不是替妹妹做作业,题干与短文内容不符,故答案为F。
(3)句意:梅能教她的同班同学唱歌。根据“I like singing and dancing. I can sing songs well. I can teach you.”可知梅能教她的同班同学唱歌,题干与短文内容相符,故答案为T。
12.句意:我认为她能成为____,因为____。本题答案不唯一,根据“In school, I can clean the blackboard and windows. I can put books in order. At home, I can help with the housework. I can take care of my pet.”可知梅可以成为劳动委员,答语可以回答为:我认为她能成为劳动委员,因为她在学校和家里都很乐于助人。故答案为the labour monitor;she is helpful in school and at home。
13.B A B 14.Kim, Cindy Kim
【导语】本文展示了Kim和Cindy的个人信息卡,包含年龄、爱好和技能等内容。
13.(1) 句意:Kim多大了?根据Kim信息卡中的“Age: twelve”,可知Kim是12岁,故选B。
(2) 句意:____会唱歌。根据Kim信息卡中的“Skill: sing songs, play the piano”,可知Kim会唱歌,故选A。
(3) 句意:Cindy不会____。根据Cindy信息卡中的“Skill: play ping-pong, dance”,可知她会跳舞,但信息卡未提及她会拉二胡,因此她不会拉二胡,故选B。
14.(1) 句意:酷炫舞蹈比赛:____。根据Kim的“Hobby: dance”和Cindy的“Skill: dance”,可知两人都会跳舞,故答案为Kim, Cindy。
(2) 句意:校园音乐秀:____。根据Kim的“Skill: sing songs, play the piano”,可知Kim有音乐相关技能,故答案为Kim。
15. 16.The elephants are big. They have strong bodies, long noses and big ears. 17.Yes, it is. Yes, they are.
【导语】本文主要介绍了明明一家去野生动物园看到的动物。
15.句意:他们在动物园看到了什么动物?根据“We see elephants, tigers, lions, giraffes and bears there.”可知看到了大象、老虎、狮子、长颈鹿和熊,故答案为。
16.根据短文内容可知大象很大,它们有强壮的身体,长鼻子和大耳朵,所以描述大象特征的句子是:The elephants are big. They have strong bodies, long noses and big ears. 故答案为The elephants are big. They have strong bodies, long noses and big ears.
17.(1)问句句意:动物园很大吗?根据“The zoo is very big.”可知动物园很大,做肯定回答,故答案为Yes, it is.
(2)问句句意:动物们是我们的好朋友吗?根据“They are our friends.”可知动物们是我们的好朋友,做肯定回答,故答案为Yes, they are.
18.1-4 dbac
【解析】【小题1】图片 1 展示跳绳动作,根据招募内容 “Can you jump rope Please tell Miss Wang in Room 201.”,可知跳绳的报名处是 Room 201,故连线d。
【小题2】图片 2 展示打篮球动作,根据招募内容 “Can you play basketball Please go to Room 206.”,可知打篮球的报名处是 Room 206,故连线b。
【小题3】图片 3 展示跑步动作,根据招募内容 “Can you run Please tell Mr Li in Room 320.”,可知跑步的报名处是 Room 320,故连线a。
【小题4】图片 4 展示打乒乓球动作,根据招募内容 “Can you play ping-pong Please go to Room 310.”,可知打乒乓球的报名处是 Room 310,故连线c。
19.B B C C 20.amazing their migration and lifecycle happen each year
【导语】本文介绍了帝王蝶。
19.(1)句意:帝王蝶是什么颜色的?A绿色和黄色的。B橙色和黑色的。C绿色和橙色的。根据“Every year, before winter, orange and black monarch butterflies leave.”,可知帝王蝶是橙色和黑色的,故选B。
(2)句意:帝王蝶什么时候去墨西哥?A在春天。B在秋天。C在冬天。根据第二段可知帝王蝶秋天去墨西哥,故选B。
(3)句意:什么被比作“大绿伞”?A卵。B蝴蝶。C森林。根据“They travel about 3,200 kilometers south to Mexico, and live in the warm forests (森林). They are like big green umbrellas, keeping the butterflies warm.”,可知森林被比作“大绿伞”,故选C。
(4)句意:新的帝王蝶在哪里出生?A在墨西哥。B在中国。C在加拿大和美国北部。根据第三段可知新的帝王蝶在加拿大和美国北部出生,故选C。
20.句意:你觉得帝王蝶的生活怎么样?为什么?我认为帝王蝶的生活是________,因为________。根据“Monarch butterflies have an amazing life. Their migration (迁徙) and life cycle (生命周期) happen each year.”,可知我认为帝王蝶的生活是惊奇的,因为它们的迁徙和生命周期每年都会发生,故答案为amazing,their migration and life-cycle happen each year。
21.白菜涂绿色
西红柿涂红色
茄子涂紫色
南瓜涂黄色 22.A B A B C
【导语】本文主要讲了一家人在花园里种菜的故事。
21.白菜的颜色是green绿色,图⑤中白菜要涂绿色,故答案为白菜涂绿色。
西红柿的颜色是red红色,图⑤中西红柿要涂红色,故答案为西红柿涂红色。
茄子的颜色是purple紫色,图⑤中茄子要涂紫色,故答案为茄子涂紫色。
南瓜的颜色是yellow黄色,图⑤中南瓜要涂黄色,故答案为南瓜涂黄色。
22.(1) 句意:这家人想要______。A一个花园,B一个婴儿,C一个宠物。根据文中“We want a green, green garden.”可知这家人想要一个花园,故选A。
(2) 句意:______给植物浇水。A妈妈,B爸爸,C哥哥。根据文中“Dad waters the plants.”可知爸爸给植物浇水,故选B。
(3) 句意:Blue是______。A一只狗,B一只兔子,C一只鸟。根据文中“Some animals eat some of our garden. Blue can help.”可知一些动物偷吃花园里的植物,小狗Blue可以帮忙赶走它们,故选A。
(4) 句意:“Weed”的意思是______。根据文中“Every day we weed or water.”和图片可知每天都给植物除草或者浇水,故选B。
(5) 句意:这个故事主要告诉我们:______。A植物有大有小。它们是不同的。B一些植物是野生的。一些在我们的学校。C我们可以帮助植物生长。植物能给我们很多东西通过阅读全文可知植物在一家人的帮助下茁壮成长,最后一家人获得了丰收,故选C。
23.F T F T T 24.;;;
【导语】本文主要介绍了大卫和他的朋友提姆的个人信息。
23.(1) 句意:大卫来自加拿大。根据文中“Hello, my name is David. I’m from the USA.”可知大卫来自美国,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:提姆在红星学校。根据文中“We study (学习) in Red Star School.”可知大卫和提姆都在红星学校上学,句子与原文相符,故答案为T。
(3) 句意:在大卫的学校里有许多的树和动物。根据文中“There are many trees and flowers in our school.”可知大卫的学校里有许多树和花,句子与原文不符,故答案为F。
(4) 句意:小白是大卫的宠物。根据文中“I have a new animal friend today. She is a pet rabbit. I call her Little White because she is all white.”可知大卫的宠物兔名字叫小白,句子与原文相符,故答案为T。
(5) 句意:这只兔子有两只长耳朵,它很瘦。根据文中“Little White has two long ears and a short tail. She is very cute and thin.”可知小白长着两只长耳朵和一条短尾巴,她又可爱又瘦,句子与原文相符,故答案为T。
24.划线句子句意:你好,我的名字叫大卫。我来自美国。我九岁了。提姆是我最好的朋友。仿照画线内容介绍自己,内容可为:你好,我的名字叫汤姆。我来自中国。我九岁了。杰瑞是我最好的朋友。Tom汤姆,China中国,nine九,Jerry杰瑞,故答案为;;; 。
25.grandfather cook 26.uncle Nick 27.cousin brother students 28.Joe Lucy 29.aunt singer Diane
【导语】本文主要讲述的是Amy的家庭树,及其家人的职业。
25.句意:John是Amy的_____。他是一名_____。根据Amy的家庭树,可知John是Amy的爷爷,grandfather爷爷,符合句意;根据 ,可知John是一名厨师cook。故答案为grandfather;cook。
26.句意:Amy的_____是一名司机。他的名字是_____。他很强壮。根据Amy的家庭树和 ,可知Nick是司机,是Amy的叔叔uncle。故答案为uncle;Nick。
27.句意:Kevin是Amy的_____。本是Amy的_____。他们是_____。根据Amy的家庭树,可知Kevin是Amy的堂兄弟cousin,Ben是Amy的兄弟brother,根据,可知他们都是学生students。故答案为cousin;brother;students。
28.句意:_____和_____是Amy的父母。根据Amy的家庭树,可知Joe和Lucy是她的父母,故答案为Joe;Lucy。
29.句意:Amy的_____是一个_____。她的名字是_____。她会唱歌。根据Amy的家庭树和,可知Diane是Amy的姑姑aunt,是一名歌手singer。故答案为aunt;singer;Diane。
30.B B C 31.F T F
【导语】本文主要讲述的是农场上的动物。
30.(1) 句意:农场上有多少只鸭子?根据句子“There are six ducks.”,可知有6只鸭子,故选B。
(2)句意: 农场上有多少只母鸡?根据句子“I can see eleven hens on the grass.”,可知有11只母鸡,故选B。
(3)句意: 农场上有多少只羊?根据句子“Look, there are three sheep.”,可知有3只羊,故选C。
31.(1) 句意:我和妈妈一起去农场。根据句子“I go to the farm with my dad today.”,可知是和爸爸去的,题干与短文不相符,故答案为F。
(2) 句意:我喜欢鸡蛋。根据句子“I like eggs.”,可知我喜欢鸡蛋,题干与短文相符,故答案为T。
(3) 句意:绵羊不可爱。根据句子“Look, there are three sheep. They are cute.”,可知绵阳很可爱,题干与短文不符,故答案为F。
32.F F T T 33.示例:jump rope
【导语】本文讲了趣味运动会。
32.(1)句意:林涛和马力一起进行三条腿的赛跑。根据表格可知林涛和林芳一起进行三条腿赛跑,故答案为F。
(2)句意:马超十二岁了。他会拔河。根据表格可知马超11岁了,故答案为F。
(3)句意:董凯可以参加汤匙盛蛋赛跑。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
(4)句意:孙红是个女孩。她能玩呼啦圈。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
33.句意:趣味运动会要来了。我可以和朋友________。它很有趣。横线处可填跳绳,跳绳jump rope,故答案为jump rope。
34.T F F 35.4213 36.clean the room wash the dishes
【导语】本文主要介绍了本如何过元宵节。
34.(1)句意:本和他的妈妈在打扫房子。根据“My mother cleans the house. I sweep the floor.”可知本和妈妈一起在打扫,故答案为T。
(2)句意:本的爸爸在制作一些红色的灯笼。根据“My grandparents make some red lanterns (灯笼) .”可知本的(外)祖父母在制作一些红色的灯笼,故答案为F。
(3)句意:本的家人一起在电视上看舞龙。根据“Then we guess lantern riddles (谜) and watch Lion Dance on TV.”可知本的一家人在电视上看舞狮,故答案为F。
35.图片是一家人在看电视,根据“Then we guess lantern riddles (谜) and watch Lion Dance on TV.”可知他们最后坐在一起看电视,故排第4。
图片是一家人在吃饭,根据“We enjoy a great dinner. We eat yuanxiao.”可知他们在吃饭,故排第2。
图片是一个男孩在扫地,根据“I sweep the floor.”可知本首先扫地,故排第1。
图片是一个男孩在洗碗,根据“After dinner, I wash the dishes.”可知本饭后在洗碗,故排第3。
故答案为4213。
36.句意:在节日期间,我可以为我的家人___________和__________。本题答案不唯一。可以说:在节日期间,我可以为我的家人打扫房间和洗碗。打扫房间clean the room,洗碗wash the dishes。故答案为clean the room;wash the dishes。
37.
name: David
age: nine
best friend: Tim
school: Red Star School
pet: rabbit 38.F T F T T 39.,,,
【导语】本文讲述了自我介绍以及自己的朋友和宠物。
37.姓名,根据“my name is David.”可知姓名是大卫,故答案为David。
年龄,根据“I’m nine years old.”可知年龄是9岁,故答案为nine。
最好的朋友,根据“Tim is my best friend.”可知最好的朋友是蒂姆,故答案为Tim。
学校,根据“We study (学习) in Red Star School.”可知我们在红星学校学习,故答案为Red Star School。
宠物,根据“She is a pet rabbit.”可知宠物是一只兔子,故答案为rabbit。
38.(1)句意:大卫来自加拿大。根据“I’m from the USA.”可知他来自美国,故答案为F。
(2)句意:蒂姆在红星学校。根据“We study (学习) in Red Star School.”可知他在红星学校,故答案为T。
(3)句意:大卫的学校有许多树和动物。根据“There are many trees and flowers in our school.”可知学校里有许多树和花,故答案为F。
(4)句意:小白是大卫的宠物。根据“I have a new animal friend today. She is a pet rabbit. I call her Little White because she is all white.”可知,大卫有一只宠物兔子叫小白,故答案为T。
(5)句意:兔子有两只长耳朵而且很瘦。根据“Little White has two long ears and a short tail. She is very cute and thin.”可知兔子有两只长耳朵和短尾巴,很可爱也很瘦,故答案为T。
39.1.题干解读:该题目要求用第一人称根据提供的信息和范例写一篇自我介绍,注意时态是一般现在时,同时注意语句通顺连贯,无语法错误。
2.参考词汇与句型:
参考词汇:nine years old,China,Lingling
参考句型:Hello, my name is...,I’m from...,I’m...
40.B A C B 41.示例:have,a,fish,a pretty tail,call,Lucky
【导语】本文讲了寻狗启事。
40.(1)句意:狗______。there days old三天大,three years old三岁,four years old四岁,根据“He is a three-year-old dog.”,可知狗三岁,故选B。
(2)句意:狗是_______。A白色的,B黑色的,C黑白相间的,根据“He is all white.”,可知狗是白色的,故选A。
(3)句意:狗有______。A两只大耳朵和一条短尾巴,B两只小耳朵和一条长尾巴,C两只大耳朵和一条长尾巴,根据“He has two big ears and a long tail.”,可知狗有两只大耳朵和一条长尾巴,故选C。
(4)句意:狗的名字是_______。A安迪,B彼得,C迈克,根据“We call him Peter.”,可知狗的名字是彼得,故选B。
41.句意:我______一只宠物。它是一条______。它有_______。我叫它______。根据实际,可说有一只宠物鱼,鱼有一条漂亮的尾巴,名字是幸运,have有,want想要,鱼fish,fish以辅音音素开头,前面用a修饰,一条漂亮的尾巴a pretty tail,幸运Lucky,故答案为have,a,fish,a pretty tail,call,Lucky。
42.C B C C 43.示例:During the Spring Festival, we have many things to do. My father and mother cook delicious food for us. I sing songs for them.
【导语】本文主要介绍了家庭的相关知识。
42.(1) 句意:家庭成员 。A爱彼此,B照顾彼此,CA和B都选。根据文中“The family members love and take care of each other.”可知家庭成员之间爱彼此并且照顾彼此,故选C。
(2) 句意:家庭成员一起住在他们的 。A学校,B家,C动物园。根据文中“Family members often live together at the same place (地方). This place is their home.”可知家庭成员一起住在家里,故选B。
(3) 句意: 在中国很重要。A美食节,B生日,C春节。根据文中“The Spring Festival is very important in China.”可知春节在中国很重要,故选C。
(3) 句意: 在春节打扫我们的家。A我的父母,B我妈妈和我,C我妈妈和弟弟。根据文中“My mum and my brother clean our home.”可知妈妈和弟弟打扫家,故选C。
43.例句句意:我的爸爸为我们的家庭烹饪美食。我的爷爷奶奶和我制作灯笼和剪纸。本题考查句子仿写。句子是陈述句,时态是一般现在时。根据例句仿写句子可为:在春节期间,我们有很多事要做。我的爸爸和妈妈为我们烹饪美食。我为他们唱歌。故答案为During the Spring Festival, we have many things to do. My father and mother cook delicious food for us. I sing songs for them.
44. 45.F F T 46.green blue red blue
【导语】本文讲的是三原色和合成色的色彩原理。
44.1.Primary colours三原色:根据原文中“Red, yellow and blue are primary colours .”可知三原色分别为red红色,yellow黄色,blue蓝色。故答案分别涂红色,黄色和蓝色。
2.Second colours合成色:根据“Secondary colours are made by mixing two primary colours和Red and blue make purple.”可知合成色是三原色两两混合而成,红色和蓝色混合可得到紫色,故红色和蓝色之间涂紫色。根据“Blue and yellow make green.”可知蓝色和黄色混合可制成绿色,故黄色和蓝色之间涂绿色。根据“Orange is also a secondary colour.”可知橙色也是合成色,故黄色和红色之间涂橙色。
45.(1)句意:红色,黄色和绿色是三原色。根据“Red, yellow and blue are primary colours (原色).”可知三原色为红色,黄色和蓝色。故答案为F。
(2)句意:我们可以混合绿色和黄色制成蓝色。根据“But we can’t get primary colours by mixing other colours.”可知蓝色作为三原色是不能通过混色其他颜色制成的。故答案为F。
(3)句意:黄色和红色可以制成橙色。根据“Orange is also a secondary colour.”可知橙色是合成色,三原色两两混合可制成合成色。黄蓝混色为绿色,蓝红混合为紫色,故黄红混合应该得到橙色。故答案为T。
46.1.句意:玲玲画了一幅画。她画了许多___的苹果树和___的天空。根据常识可知苹果树为绿色green,天空为蓝色blue。故答案为①green,②blue。
2.句意:有一些葡萄在她的画里。她混合___和___制成紫色。根据文中“Red and blue make purple.”可知红色red和蓝色blue混合可制成紫色。故答案为③red,④blue。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)