中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 1 The lion and the mouse
Sound time&Checkout time&Ticking time
一、你知道南京是“世界文学之都”吗 阅读短文,完成表格。(每空一词)
As the first Chinese city to be a“World Capital of Literature”,Nanjing has always been an important place for writing,publishing and book collection.Over 10,000 works are about Nanjing, and many well-known writers like Cao Xueqin,who wrote the classical novel Dream of the Red Chamber,have close connections with this city.
Even today,Nanjing keeps finding new ways to make literature exciting and fresh,making the idea of“learning for everyone,learning everywhere,and learning all the time”a new urban landscape(城市风景).There are more than fifty colleges and universities,and lots of places to read. You can find libraries like:24-hour self-service libraries,metro station libraries,libraries for the blind and so on.All these libraries try to make sure everyone in the city can easily get books and enjoy reading.
Every year,Nanjing hosts many literary activities.Books about Nanjing or by Nanjing writers are translated and shared with other countries.Nanjing Book Fair has different types of bookshops to improve people's reading environment.The Beauty of Books Award is well-known for great book design.
So,Nanjing is truly a wonderful city for learning,reading,and enjoying all kinds of stories!
Nanjing,World Capital of Literature
Introduction (介绍) ·The 1._______city in China to be chosen as a World Capital of Literature. ·Being 2.________connected with over 10,000 works and many well- known writers
Literature Development (发展) Learning environment ·Feature(特点):learning for everyone,learning 3._________ ,and learning all the time ·Schools:Over 4. _________ colleges and universities ·Libraries:24-hour self-service libraries;libraries in 5._________ stations;libraries for the blind...
Literary Activities ·Translating and 6. __________books related to Nanjing ·Nanjing Book Fair ·The 7.___________of Books Award
Your Exploration Can you name two important books or stories that are connected to Nanjing *8.___________
用所给中文提示完成句子
1. They________________________(大声地为我们欢呼)that day.
2. One of________________________(锋利的牙齿)is bad.
3. The boy________________________(兴奋地喊着): “I________________________(找到了我的书包) just now”
4. Mike________________________(有一个主意), but it’s not a good idea.
5. She put the bottle on the desk and_______________________(把水倒进瓶子里).
6. Mike with his friends often______________________(开心地打乒乓球)after________________
_________(完成了读书作业以后).
The twin sisters always________________________(起床早).They ____________________(从来不会感到困倦)in the class.
三、单项选择。
( )1. the ball in the hole five minutes ago
A.Did B.Was C.Does
( )2.—________do you want to go —To the shop.
A.What B.Where C.Who
( )3.“Where are you going ”句末应该用_________。
升调 B. 降调 C.平调
( )4.Her English is very .She speaks English .
A.good;good B.well;good C.good;well
四、根据上下文及首字母提示,将短文补充完整。
On 1. N________lst,the 2025 Jiangsu Football City League(JSCL)final 2. t ________place at Nanjing Olympic Sports Centre.The dark 3. h________ Taizhou beat Nantong team 4—3 in a penalty shootout(点球大战).They 4. w_________the championship trophy(冠军奖杯),which made people really 5. e__________.The match drew 62,329 fans,setting a new record(创造新纪录)for amateur (业余的) football in China.
The JSCL,known as“grassroots football”,started on May 10th and 6.q__________became very popular all over China.With its lively atmosphere(气氛), passionate(热情的)fans,and unforgettable moments,the league attracted( 吸 引 )over 2.43 million spectators.The final's tickets were so in demand(需求旺盛) that 7. o_________1.2%of applicants(申请人)got one.The players were 8. f________various jobs—teachers,office workers and even students.They worked by day and trained by night.Their 9. h________work has made football a beloved sport in Jiangsu.The JSCL also helped local tourism(旅游业) and business(商业) . It made people in the community 10. f _________closer.
五、阅读短文,判断正误。
One day,Mr Zhang came to a town and bought four donkeys.He got on one of them and went back home.
On the way,he found there were only three donkeys walking along with him.“One,two, three...Where's the fourth one ”He got down from the donkey and counted again,“One, two, three,
four.Good!”He rode back on the donkey.
When he got home,Mrs Zhang met him in front of their house.She asked,“How much are the donkeys ”“Four hundred yuan,”Mr Zhang looked at the donkeys and said,“Oh,no!I bought four,but there are three again.”Mrs Zhang looked at him and said,“You are really a stupid man!You see only three donkeys and I see five.”
根据短文内容,判断正(T) 误(F)。
( )1.Mr Zhang rode a donkey and went back home.
( )2.Mr Zhang lost a donkey.
( )3.Each donkey was four hundred yuan.
( )4.Mr Zhang bought five donkeys.
( )5.The underlined word“stupid”means“愚蠢的”.
六、阅读短文,选择正确的答案。
(A)
A man lives in a big house.He likes his house,but he hates the mice in it.One day,he buys a big cat from the market to eat the mice.After a few days,the cat kills many mice.The mice become very worried.They decide to do something to save their lives,so all the mice come together to discuss it.They have many plans,but none of them is good or useful.
At last,a young mouse stands up and says,“I'll show you what we can do.We can put a bell around the cat's neck.Then if the cat comes,we can run away because we can hear the bell ring.”All the mice agree and say it's a good idea.Then an old mouse stands up and asks,"The point is which of us will tie the bell to the cat's neck ”No one says anything because no one dares to do it.
( )1.What does the man hate
A.His house is too big. B.His cat is too big.
C.There are many mice in his house.
( )2. Why do all the mice have a meeting one day
A.They want to live in another house.
B.They don't want to be killed by the cat.
C.They want to kill the cat in the house.
( )3.What do the mice think of the young mouse's idea at first
A.It's a bad idea. B.It's a dangerous(危险的)idea.
C.It's a good idea.
( )4.Do the mice dare to tie the bell to the cat's neck
A.Yes,they do. B.No,they don't.
C.Sorry,I don't know.
( )5.What can we learn from the story
A.The cat is clever. B.The mice are very clever.
C.To say is one thing,to do is another thing.
(B)
Long long ago,a little mouse picked up a pumpkin.He wanted to take it home.But the pumpkin was too big.The mouse was not strong.He couldn't take it home.Suddenly he saw a dog riding a bike.He watched the bike.The wheels were round.“I have a good idea,”he jumped and shouted happily.The pumpkin was like a wheel.He could roll it.So he rolled the pumpkin to his home.His
mother saw the big pumpkin.She was surprised,“Oh,my God!can you carry it home ”The little mouse answered proudly,“I can't lift it.But I can roll His mother smiled and said,“What a good boy!”
同汇积累 roll/r ul/滚动 surprised/s 'praizd/ 惊讶的 proudly /'praudli/ 自豪地
lift/lift/ 举
根据短文内容,选择正确的答案。
( )1.The little mouse wanted to take a home.
A. B. C.
( )2.How was the mouse
A.He was strong. B.He was weak. C.He was tall.
( )3.What shape(形状)was the pumpkin
A.It was round. B.It was sharp. C.It was heavy.
( )4 . How does his mother feel when she saw the pumpkin
A.She was afraid. B.She was sad. C.She was surprised.
( )5.The little mouse was _________.
A.bad B.clever C.foolish
七、书面表达
一天,你和朋友们去你家附近的公园玩,你 们玩得很开心。就在这时你们遇见了一个找不 到回家的路的小女孩。你们帮她找到了家,她看 到家人很开心。
请你据此写一篇短文讲述事情的经过,注意 使用一般过去时,运用副词,可适当发挥想象。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案:
1.first 2.closely 3.everywhere 4.fifty
5.metro 6.sharing 7.Beauty
8. 答案不唯一,例如:Dream of the Red Chamber; Yongle Dadian(《红楼梦》《永乐大典》《本草纲目》 《昭明文选》等。同学们可以进行课外积累。)
二、1.cheered for us loudly
the sharp teeth
shouted excitedly found my schoolbag
has a good idea
poured the water into the bottle
plays table tennis happily finishes reading books
get up early never feel sleepy
三、1~4 BBBC
1. 时间five minutes ago 表示过去,句中无实义动词,因此这里补充 be 动词的过去式,故选 B。
2. 句意:——你想要去_______ —— 去商店。 横线处填“哪里”合适,故选B。
3. 一般疑问句用升调,这里是特殊疑问句用降调,故选B。
4.“be 动词十形容词”用来表示状态。修饰动词 短语需用副词,故选C。
四、1.November 2.took 3.horse 4.won 5.excited 6.quickly 7.only 8.from 9.hard 10.feel
五、1~5 TFFFT
六、(A)1~5 CBCBC
1. 根据第一段第二句可知,这个男人讨厌房子里的老鼠,故选C。
2. 根据第一段倒数第二句可知,老鼠开会是为了拯救自己的生命,故选B。
3. 根据第二段第四句可知,大家认为年轻老鼠的主意是个好主意,故选C。
4. 根据第二段最后一句可知,老鼠不敢将铃铛系在猫的脖子上,故选B。
5. 根据文章可知,说和做是两码事,故选C。
(B)1~5 CBACB
七、
One day,I went to the park near my home with my friends.We played games there.We had a lot of fun.Just then,we saw a little girl crying sadly on the ground.What happened She couldn't find her way back home.We talked with her and helped her find her home.She was happy to see her family again.