(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 127.5KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津上海版(试用本)
科目 英语
更新时间 2025-12-31 18:03:17

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津上海版(试用本)
期末素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—Hi, Mom! Look at this poster. It’s about recycling.
—Yeah! Now recycling is normal for us all. So waste from daily life ________ to be separated into four different groups.
A.is requiring B.is required C.are required D.required
2.-I feel sorry for mistaking your book.
-No problem. I know you didn’t do it ________.
A.on purpose B.as usual C.at present D.in time
3.—Tony wants to get more ________ through reading books. That’s why he visits the library often.
—Yes. He believes there is no end to learning.
A.respect B.knowledge C.courage D.pleasure
4.—Will you go to the Science Museum with us
—No, thanks. I ________ it twice.
A.visit B.will visit C.visited D.have visited
5.—Let’s walk to the park instead of driving. It saves money.
—________. Walking is healthy and environmentally friendly, too.
A.That’s too bad B.The same to you C.I don’t think so D.I agree with you
6.I prefer ________ at home rather than ________ to the party.
A.staying; go B.to stay; going C.staying; going D.to stay; go
7.My mother always asks me ________ the habit of doing homework as soon as I get home.
A.develop B.developing C.develops D.to develop
8.—Would you mind going to Ziwei Park with me to enjoy the flowers tomorrow
—________. I haven’t been outdoors these days.
A.Better not B.It’s hard to say C.Sorry, I can’t D.Certainly not
9.—You know what Jiangxi Flight Academy (江西飞行学院) ________ in Nanchang in 2023.
—I’m so proud of it.
A.set up B.sets up C.is set up D.was set up
10.—Do you like shopping online or shopping in stores
—Of course, shopping online. Because the prices seem much ________.
A.lower B.the lowest C.higher D.the highest
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
Right now you probably spend most of your time in school. Do you wonder what you are going to do after high school Will you 11 to go to school Will you learn a trade Perhaps it is time to think about your choices and to 12 them. Someday work will be a big part of your life.
What kind of job would be 13 for you Think about your interests and your skills. You may like to listen to music, dance, play basketball, or work 14 computers. You may know how to drive a car or how to get along with people. Knowing both your interests and skills will help make a better 15 for your career (职业).
To get a(n) 16 of what work you would like to do, make a list of your interests and a list of your skills. Think about what you have done to be 17 in your interests. After that, brainstorm a list of career choices that might match your interests and skills. You can later 18 your lists with the projects and documents (文件) that can help you achieve the career you want. They can help you know more 19 about your achievements in school and in the world of work.
Roberta Zhan, an art designer, finds her work satisfying 20 it allows her to use her interests and skills. She enjoyed 21 something in her mind while she was in school. She took art, design, and computer lessons, and also learned about taking photos on 22 own.
Here is what she says about the 23 of work: “If you have a job you like, work means much more than 24 making money. It means using your talents, making a contribution (贡献), and getting a real sense of 25 from doing a job.”
11.A.start B.continue C.stop D.remember
12.A.ask for B.look for C.wait for D.prepare for
13.A.right B.free C.heavy D.necessary
14.A.in B.for C.with D.from
15.A.sign B.plan C.wish D.record
16.A.idea B.lesson C.excuse D.secret
17.A.lucky B.important C.different D.successful
18.A.read B.keep C.move D.write
19.A.safely B.politely C.clearly D.rapidly
20.A.until B.because C.if D.though
21.A.using B.reaching C.practicing D.imagining
22.A.your B.my C.her D.its
23.A.reason B.process C.meaning D.purpose
24.A.just B.even C.still D.already
25.A.education B.communication C.competition D.satisfaction
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
①Everyone feels anxious (焦虑的) sometimes. It often causes the heart to beat faster. Many people have rapid breathing when they’re anxious. They might even notice parts of their bodies shaking.
②There are some steps anyone can take to manage anxiety. When you’re anxious, try taking a few slow and deep breaths. Doing yoga (瑜伽) or tai chi might also help.
③A good way to fight anxiety is to ________. What’s going well in your life What’s your happiest memory What’s one small good thing that happened today Thinking of these things when you feel anxious can help you feel better.
④Spending some time outside is another great way to fight anxiety if you’re someone who feels at peace in nature. Many people find that going on nature walks helps them feel calm. You could try riding a bike or visiting a local park.
⑤Another way to lower anxiety is to spend time with people you love. Watch a movie or play a board game with your family. Talk to friends on the phone or online. It may surprise you how much this can help you!
⑥It’s also important to talk about how you’re feeling with someone you trust , like a parent or a teacher. This can help you understand its cause and learn to manage it.
⑦Have you ever felt anxious The next time you experience this feeling, try a few different ways of calming yourself. It may take some time to find out what works best for you.
26.What can we know according to Paragraph 1
A.Anxiety is caused by physical illness.
B.Everyone experiences anxiety at some point.
C.Only a small number of people experience anxiety.
D.Anxiety is only experienced by those with some physical problems.
27.What’s the best part for “________”
A.cook a delicious dinner B.watch a great movie alone
C.make plans with your friend D.think of the good things in life
28.How many pieces of advice on how to deal with anxiety are mentioned in the passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
29.Which of the following best shows the structure of the passage
A.①/②/③④⑤⑥⑦ B.①/②③④⑤⑥/⑦ C.①②/③④/⑤⑥⑦ D.①②/③④⑤/⑥⑦
30.What’s the purpose of the passage
A.To explain what causes anxiety.
B.To introduce scientists’ studies on anxiety.
C.To provide advice on dealing with anxiety.
D.To show the relationship between anxiety and health.
B
Dereck and Beverly are wildlife animal filmmakers. They have made lots of films about animals and plants. Their job is to keep and protect the big cats of Africa from harm. Beverly also takes photos of the lions and her pictures have appeared in National Geographic magazine (杂志).
When they were kids, Dereck was quiet and healthy. He was good at math and science. Beverly had a twin brother. At that time, her brother and she often got their mother into trouble! Beverly was a dancer and athlete, played the piano (not very well), and was also a class leader. Her favorite subject was science and she always got excellent grades in her science exams.
When in the field, their work starts at 4 a.m. After drinking a cup of tea, they drive out into a bush (灌木丛) to find their subjects. Sometimes that is a lion pride (狮群). Lions are family animals. They usually live in groups of 15 or more. Sometimes that is a single leopard (花豹). They follow the animals for the day, filming, researching, and collecting facts, information or pictures. They don’t stop working even when they have lunch. They are often back in camp by 8 p.m.
When talking about the favorite places to explore, Dereck says, “We live in it!” Beverly thinks being in nature is her favorite. Dereck thinks running or taking a swim in the Okavango swamp (沼泽)—especially swimming close to crocodiles (鳄鱼) is great fun, but Beverly says, “Swimming is fun but crazy in these waters.”
31.What did Dereck and Beverly have in common when they were kids
A.They were both noisy.
B.They were both quiet and healthy.
C.They could play the piano very well.
D.They were both good at science.
32.When Dereck and Beverly are in the field, the right time order of their activities is that they _________.
① drink a cup of tea ② follow the animals
③ drive out ④ find their subjects
A.①②③④ B.①④③② C.①③④② D.④①③②
33.How many hours do Dereck and Beverly usually work every day
A.Eight. B.Ten.
C.Twelve. D.Sixteen.
34.From the passage, we can infer (推断) that _________.
A.Dereck and Beverly love animals more than anything else
B.Dereck and Beverly are famous film stars
C.it’s safe to take a swim in the Okavango swamp
D.their work is dangerous sometimes, but they like it
35.What does the passage mainly talk about
A.Animals and plants.
B.The story of Dereck and Beverly.
C.National Geographic magazine.
D.Dereck and Beverly’s childhood.
C
Are you interested in magic products from China Here are some of the best-selling products and the customer reviews. For more information, please click (点击) www..
Foot Massager Roller Price: $18.95 Peter★★★★★ I am in total love with this product. I used to have foot pain because of working. I use it for about 30 minutes every day while I am watching TV. I find that my feet no longer hurt as much after using this. I have bought 5 more as gifts for my friends and family.
Self-heating Instant Hotpot Price: $15.99 Ann★★★★★ When I first saw it, I couldn’t believe my eyes. OMG! It really began steaming (蒸汽) when I added a little water. And the taste was just the same as what I had at the restaurant! I told several friends about it and they were surprised, too. We love this amazing food from China.
Rubber Hot Water Bag Price: $14.99 Elle★★★★★ I bought it 2 months ago, and I must say I am pleased with the quality (质量). It is made in China. As I expected, it works really well! With it, I will not feel cold in winter. My husband Bill likes it, too because it helps with his stomach pain.
36.Who bought 5 more products for friends and family as gifts
A.Elle. B.Ann. C.Bill. D.Peter.
37.What does Ann think of self-heating instant hotpot
A.Amazing. B.Not useful. C.Common. D.Expensive.
38.If you always feel cold in winter, you can choose ________.
A.a foot massager roller B.a self-heating instant hotpot
C.a rubber hot water bag D.a sweeping floor robot
39.Why does Elle’s husband like the rubber hot water bag
A.Because it is made in China. B.Because the price is very low.
C.Because it helps with his stomach pain. D.Because it helps him feel warm in winter.
40.Where can we see the text
A.From a newspaper. B.On the Internet.
C.From a magazine. D.On a notice board.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
Bad things happen to many of us. Something makes you sad, angry, or disappointed. But you still have to get up and go to work. Everything others say to you sounds stupid. Everyone seems to trouble you from time to time. Luckily, you can do something about it. 41 .
42 . If you’re mad, be mad. If you are sad, be sad. This does not allow you to be rude to others. It just means that you need to recognize and accept your bad mood (情绪) to be able to do something.
You can try to keep your bad mood a secret and put on your happy mask. But guess what! You’re fooling nobody around you but yourself. The best thing to do is to tell the people you work closely with what is happening to you. Just simply tell them “Listen, I’m in a really bad mood today. 43 . If I bite your head off, I will say sorry in advance (预先).”
Spend a few moments trying to think of at least one or two things that aren’t all bad: 44 .
Take some quiet time. 45 . Sit and work somewhere peaceful alone. Take a relaxing long bathroom break. Consider going home early or taking the day off.
A.Take it easy
B.Have a walk in your lunch break
C.I’m sure you will be happy again
D.Here are some ways to turn around a bad day
E.I’m not sure why, but it has nothing to do with you
F.Accepting that you’re in a bad mood is not that hard
G.Something that you look forward to, or something nice that happened recently
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
根据短文内容及所给首字母提示,写出所缺单词,使短文意思完整、通顺,每空一词
Are you an “I” person or an “E” person We hear this question a lot these days. In f 46 , these are two personality (性格) types based on the MBTI test. Generally, an “I” person is shy and quiet, while an “E” person is outgoing.
So what is the MBTI test It’s a personality test that helps us understand our personality b 47 and tells us how we relate to the world around us. It was developed in the 1940s by Katharine Cook Briggs.
When you take the MBTI test, you are g 48 several sets of questions. For each question, you need to c 49 the answer that best matches your feelings, attitudes and behavior. Then you’ll know what your personality type is.
The MBTI test is popular for many r 50 . Let’s take a closer look at just a few. First people want to understand themselves. Human personality is very complex (复杂的), and this test provides a simple way for people to learn about t 51 . Next, taking the MBTI test is relaxing and enjoyable, b 52 its questions are interesting. Then, people try to find connections. The MBTI test o 53 a way to go beyond small talk and connect with others on a deeper level. Finally, while there are many kinds of personality tests on the market, the MBTI test is the most widely used.
The MBTI test may show s 54 we don’t know about ourselves and can be a fun way to help us make new friends. But knowing someone’s MBTI results doesn’t m 55 we really know that person. Nor do the MBTI results define (定义) who we are.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
he interest order why study see final by build set
While most Chinese young people are interested in the latest technology and look forward to 56 what will come next, Yu Chenrui chooses to look back.
That young man is a maker of automata(机巧装置). Automata are 57 to look like humans or animals, and they can move as if by magic in Yu’s hands.
Born in Chengdu, Sichuan Province, Yu 58 graphic design(平面设计)at Communication University of China in Beijing. In 2015, when he saw automata works by Japanese artist Kazuaki Harada, Yu found himself 59 in the amazing art form.
Yu didn’t think he could make a living 60 making automata, so he found a job in Beijing. However a full-time job made it difficult to realize Yu’s automata dream. And Yu gave up the job and got back to his hometown. Then he 61 up a workshop. Yu’s father is a policeman and his mother a housewife. At first, they could not understand 62 their son would give up a well-paid job to make automata. But 63 they chose to support him.
Now, Yu has sold some of his works and got 64 . Yu says he is still searching for 65 . “My life is a cycle like a robot, and I want to fill it with things I love,” he says.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
Mary is 15 years old now. She set up a company two years ago. She has already written several successful computer games. They are so popular that over half a million games are sold every year. Now all of her family work in her business, and she is still at school.
She gets up early in the morning, and then she talks with her family about the business over breakfast. Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough.
She enjoys her school, but some of the work is too easy for her to feel interested. She usually gets “A” grades in all her subjects, so the other students often ask her for help.
She finishes her homework in half an hour after her driver takes her home. After dinner, she goes to her office and goes on working on her computer, writing games until 2 a.m. She does not usually need as much sleep as other children.
根据语篇内容,回答问题。
66.When did Mary set up a company
67.What has Mary already written successfully
68.How does Mary go to school every day
69.Why can’t Mary drive to school by herself
70.How much time does Mary spend doing her homework
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.理想就像人生的灯塔,它指引我们成为对祖国和社会有用的人。某英文报刊将举行以“理想”为主题的征文活动。请你以“My Dream Job”为题,结合提示及要求,写一篇英语短文投稿。
写作提示:
What’s my dream job
Why do I have such a dream (At least two reasons)
How do I realize it (At least two ways)
写作要求:
1. 文中不得出现考生的真实姓名和学校名称;
2. 词数100左右,开头已给出,不计入总词数。
My Dream Job
It’s very important for us middle school students to have a dream.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:——嗨,妈妈!看这张海报,是关于回收的。——没错!现在回收对我们来说很正常了。所以日常生活中的垃圾需要被分成四类。
考查被动语态和主谓一致。主语“waste”(垃圾)为不可数名词,谓语动词需用单数形式;句子表示被动含义(垃圾被要求分类),因此用被动语态“is required”。故选B。
2.A
【解析】句意:——我很抱歉误拿了你的书。——没关系。我知道你不是故意做的。
考查情景交际及短语辨析。on purpose故意地;as usual像往常一样;at present目前;in time及时。根据“-I feel sorry for mistaking your book”可知,第一人因误拿书道歉,第二人表示谅解,强调该行为非有意为之,故选A。
3.B
【解析】句意:——托尼想要通过读书获得更多的知识。这就是他经常去图书馆的原因。——是的,他认为学无止境。
考查名词辨析。respect尊重;knowledge知识;courage勇气;pleasure快乐。根据“through reading books”和“He believes there is no end to learning.”可知,读书是获取知识的主要方式,且“学无止境”直接强调知识积累的重要性。故选B。
4.D
【解析】句意:——你要和我们一起去科学博物馆吗? ——不,谢谢。我已经去过两次了。
考查时态辨析。visit参观;will visit将参观;visited参观过;have visited已经参观过。根据“twice”可知,此处表示已经去过两次,应用现在完成时。故选D。
5.D
【解析】句意:——我们步行去公园吧,别开车了。这样省钱。——我同意你的看法。步行也有益健康且环保。
考查情景交际用语。That’s too bad太糟糕了;The same to you你也一样;I don’t think so我不这么认为;I agree with you我同意你的看法。根据后句“Walking is healthy and environmentally friendly, too.”可知,此处是对对方提议的赞同,“I agree with you”符合语境。故选D。
6.D
【解析】句意:我宁愿待在家里也不愿去参加聚会。
考查动词prefer的固定搭配。根据“prefer...rather than...”可知,其固定搭配为“prefer to do sth. rather than do sth.”,意为“宁愿做某事而不愿做某事”,因此第一个空填“to stay”,第二个空填动词原形“go”。故选D。
7.D
【解析】句意:我妈妈总是要求我一到家就养成做作业的习惯。
考查非谓语动词。ask sb. to do sth.是固定搭配,意为“要求某人做某事”,因此空格处应填to develop。故选D。
8.D
【解析】句意:——明天你介意和我一起去紫薇公园赏花吗?——当然不介意。这些天我都没出过门。
考查情景交际。Better not最好不要;It’s hard to say很难说;Sorry, I can’t对不起,我不能;Certainly not当然不。根据“I haven’t been outdoors these days.”可知,此处表示愿意一起去,即当然不介意。故选D。
9.D
【解析】句意:——你知道吗?江西飞行学院于2023年在南昌被建立。——我对此感到太自豪了。
考查动词的时态和语态。set up建立,一般现在时态,主动语态;sets up建立,一般现在时态,主动语态;is set up被建立,一般现在时态被动语态;was set up被建立,一般过去时态被动语态。根据时间状语“in 2023”可知,此处表示过去时间,需用一般过去时;主语“Jiangxi Flight Academy”是动作的承受者,需用被动语态。故选D。
10.A
【解析】句意:——你喜欢网上购物还是实体店购物?——当然是网上购物。因为价格似乎低得多。
考查形容词辨析及形容词比较级。lower更低的;the lowest最低的;higher更高的;the highest最高的。根据语境“shopping online”可知,网上购物通常价格更低,且much修饰比较级,表示“低得多”。故选A。
11.B 12.D 13.A 14.C 15.B 16.A 17.D 18.B 19.C 20.B 21.D 22.C 23.C 24.A 25.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了在考虑高中毕业后要做什么时,要思考自己的选择并为之做好准备,同时结合兴趣和技能来规划职业,并通过艺术设计师Roberta Zhan的例子,说明了工作不仅仅是赚钱,更是发挥才能、做出贡献和获得满足感的过程。
11.句意:你会继续上学吗?
start开始;continue继续;stop停止;remember记得。根据“Do you wonder what you are going to do after high school ”可知,此处询问高中毕业后是否继续上学。故选B。
12.句意:也许是时候考虑你的选择了,并为它们做好准备。
ask for请求;look for寻找;wait for等待;prepare for为……做准备。根据“Perhaps it is time to think about your choices and to…them.”可知,此处指为选择做好准备。故选D。
13.句意:什么样的工作适合你?
right合适的;free空闲的;heavy重的;necessary必要的。根据“Think about your interests and your skills.”可知,此处指考虑自己的兴趣和技能,选择适合自己的工作。故选A。
14.句意:你可能喜欢听音乐、跳舞、打篮球或使用电脑工作。
in在……里面;for为了;with用;from从……。根据“work…computers”可知,此处指使用电脑工作,应用介词with。故选C。
15.句意:了解你的兴趣和技能将有助于为你的职业制定更好的计划。
sign标志;plan计划;wish愿望;record记录。根据“Knowing both your interests and skills will help make a better…for your career”可知,此处指了解自己的兴趣和技能有助于制定更好的职业计划。故选B。
16.句意:要了解你想做什么工作,列出你的兴趣和技能清单。
idea想法;lesson课程;excuse借口;secret秘密。根据“make a list of your interests and a list of your skills”可知,此处指列出兴趣和技能清单,以便了解自己想做什么工作,get an idea of“了解”。故选A。
17.句意:想想你为了在兴趣方面取得成功所做的一切。
lucky幸运的;important重要的;different不同的;successful成功的。根据“Think about what you have done to be…in your interests.”可知,此处指为了在兴趣方面取得成功所做的努力。故选D。
18.句意:之后,你可以列出可能与你的兴趣和技能相匹配的职业选择清单,然后保留这些清单,以及可以帮助你实现职业目标的项目和文件。
read阅读;keep保留;move移动;write写。根据“your lists with the projects and documents (文件) that can help you achieve the career you want”可知,此处指保留这些清单以及可以帮助实现职业目标的项目和文件。故选B。
19.句意:它们可以帮助你更清楚地了解你在学校和工作中的成就。
safely安全地;politely礼貌地;clearly清楚地;rapidly迅速地。根据“They can help you know more…about your achievements”可知,此处指更清楚地了解自己的成就。故选C。
20.句意:艺术设计师Roberta Zhan发现她的工作令人满意,因为它让她能够利用自己的兴趣和技能。
until直到;because因为;if如果;though虽然。根据“finds her work satisfying…it allows her to use her interests and skills”可知,前后为因果关系,应用because连接。故选B。
21.句意:她在学校时喜欢想象自己脑海中的东西。
using使用;reaching到达;practicing练习;imagining想象。根据“something in her mind”可知,此处指想象脑海中的东西。故选D。
22.句意:她上了艺术、设计和计算机课,还自学了摄影。
your你的;my我的;her她的;its它的。on one’s own“独自地”,固定短语,此处指Roberta Zhan自学摄影,应用her。故选C。
23.句意:以下是她对工作意义的看法。
reason原因;process过程;meaning意义;purpose目的。根据“If you have a job you like, work means much more than…making money.”可知,此处指Roberta Zhan对工作意义的看法。故选C。
24.句意:如果你有一份你喜欢的工作,工作不仅仅意味着赚钱。
just仅仅;even甚至;still仍然;already已经。根据“work means much more than…making money”可知,此处指工作不仅仅意味着赚钱。故选A。
25.句意:它意味着发挥你的才能,做出贡献,并从工作中获得真正的满足感。
education教育;communication交流;competition竞争;satisfaction满足感。根据“It means using your talents, making a contribution (贡献), and getting a real sense of…from doing a job.”可知,此处指从工作中获得满足感。故选D。
26.B 27.D 28.D 29.B 30.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了焦虑的表现以及应对焦虑的一些方法。
26.细节理解题。根据文章第一段“Everyone feels anxious (焦虑的) sometimes.”可知,每个人都会在某些时候感到焦虑。故选B。
27.推理判断题。根据第三段“A good way to fight anxiety is to...What’s going well in your life What’s your happiest memory What’s one small good thing that happened today Thinking of these things when you feel anxious can help you feel better.”可知,这里说的是想生活中美好的事情来对抗焦虑,所以“think of the good things in life”符合语境。故选D。
28.细节理解题。通读全文可知,文中提到的缓解焦虑的方法包括:①深呼吸(第二段);②做瑜伽或太极(第二段);③思考美好事物(第三段);④户外活动(第四段);⑤与亲人相处(第五段);⑥向信任的人倾诉(第六段)。共六种方法。故选D。
29.篇章结构题。文章第一段介绍了每个人都会在某些时候感到焦虑以及焦虑的表现;第二至六段具体介绍了应对焦虑的方法;第七段鼓励人们在下次感到焦虑时尝试不同的让自己平静下来的方法。所以文章结构是①/②③④⑤⑥/⑦。故选B。
30.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了应对焦虑的一些方法,所以目的是提供应对焦虑的建议。故选C。
31.D 32.C 33.D 34.D 35.B
【导语】本文主要介绍了野生动物电影制作人德里克和贝弗利的职业工作以及他们儿时的经历,展现了他们对自然和动物的热爱与专注。
31.细节理解题。根据“Dereck was quiet and healthy. He was good at math and science.”和“Her favorite subject was science and she always got excellent grades in her science exams.”可知,德里克擅长数学和科学,贝弗利最喜欢科学并且成绩优异,因此两人都擅长科学。故选D。
32.细节理解题。根据第三段“their work starts at 4 a.m. After drinking a cup of tea, they drive out into a bush to find their subjects. … They follow the animals for the day…”可知,他们工作的顺序是:先喝茶,然后开车出去,接着找到拍摄对象,之后跟随动物拍摄。正确顺序为①③④②。故选C。
33.细节理解题。根据第三段“their work starts at 4 a.m.”和“They are often back in camp by 8 p.m.”可知,他们通常从早上4点工作到晚上8点,共计16个小时。故选D。
34.推理判断题。根据“Dereck thinks running or taking a swim…is great fun.”以及“Swimming is fun but crazy in these waters.”可知,德里克认为在沼泽中游泳、甚至靠近鳄鱼是有趣的,而贝弗利则认为游泳是疯狂但有趣的,可推断他们的工作虽然有时危险,但他们乐在其中。故选D。
35.主旨大意题。全文围绕野生动物电影制作人德里克和贝弗利的职业、工作日常、童年经历以及对自然和动物的态度展开,因此主要讲述的是他们的故事。故选B。
36.D 37.A 38.C 39.C 40.B
【导语】本文讲述了一些关于来自中国的神奇的畅销产品介绍和顾客评论。
36.细节理解题。根据“I have bought 5 more as gifts for my friends and family.”可知,Peter买了5个以上的产品送给他的家人和朋友。故选D。
37.观点态度题。根据“We love this amazing food from China.”可知,Ann非常喜欢这种令人惊喜的食物,因此她觉得自热火锅非常令人惊喜。故选A。
38.细节理解题。根据“With it, I will not feel cold in winter.”可知,橡胶热水袋能让你在冬天不再冷。故选C。
39.细节理解题。根据“My husband Bill likes it, too because it helps with his stomach pain.”可知,Elle的丈夫之所以喜欢它,是因为它对缓解他的胃痛有帮助。故选C。
40.推理判断题。根据“For more information, please click www..”可知,我们可以在网络上看到这篇文章。故选B。
41.D 42.F 43.E 44.G 45.B
【导语】本文是一篇说明文,针对“坏情绪日”提出接纳情绪、坦诚沟通、关注积极事物、安静独处等实用建议,帮助读者在不良情绪中调节自我,平稳度过艰难时刻。
41.根据“Luckily, you can do something about it.”可知,这里应引出改善坏心情的方法,选项D“这里有一些扭转糟糕一天的方法”符合语境,承接前文“可以采取行动”的提示,开启下文具体建议,故选D。
42.根据“This does not allow you to be rude to others. It just means that you need to recognize and accept your bad mood to be able to do something.”可知,这里应点明接受坏心情的态度,选项F“接受自己心情不好并没有那么难”符合语境,作为段落主旨句,总领下文对情绪接纳的论述,故选F。
43.根据“Just simply tell them‘Listen, I’m in a really bad mood today...If I bite your head off, I will say sorry in advance.’”可知,这里应补充说明坏心情与他人无关,选项E“我不确定原因,但这和你无关”符合语境,承接前文告知他人自己的坏心情,避免对方误解,故选E。
44.根据“Spend a few moments trying to think of at least one or two things that aren’t all bad:”可知,这里应列举积极的事物,选项G“你期待的事情,或者最近发生的好事”符合语境,呼应前文“想一些不算太糟的事”的建议,给出具体例子,故选G。
45.根据“Take some quiet time...Sit and work somewhere peaceful alone. Take a relaxing long bathroom break.”可知,这里应补充安静放松的方式,选项B“午休时散散步”符合语境,承接前文“安静时间”的建议,给出具体行动,故选B。
46.fact/act 47.better/etter 48.given/iven 49.choose/hoose 50.reasons/easons 51.themselves/hemselves 52.because/ecause 53.offers/ffers 54.something/omething 55.mean/ean
【导语】本文是说明文。主要介绍了MBTI测试的相关内容,包括它的定义、起源、使用方法、流行原因等。
46.句意:事实上,这是基于MBTI测试的两种性格类型。根据首字母提示和前文“We hear this question a lot these days”可知,此处是对前文问题的进一步说明,固定短语“in fact”表示“事实上”,符合语境。故填fact。
47.句意:它是一项性格测试,帮助我们更好地了解自己的性格,并告诉我们如何与周围的世界相处。根据首字母提示和“helps us understand our personality”可知,测试的目的是让我们更好地了解自己的性格,副词better“更好地”修饰动词understand,符合语境。故填better。
48.句意:当你参加MBTI测试时,会被给予几组问题。根据首字母提示和“several sets of questions”可知,测试过程中会给测试者问题,give“给”,与主语you构成被动语态,结构为“be + 过去分词”,give的过去分词是given,“be given”表示“被给予”,符合语境。故填given。
49. 句意:对于每个问题,你需要选择最符合你的感受、态度和行为的答案。根据首字母提示和“the answer that best matches...”可知,面对问题要挑选合适的答案,动词choose“选择”符合语境,need to后接动词原形。故填choose。
50.句意:MBTI 测试之所以流行,有很多原因。根据首字母提示和后文“First... Next... Then... Finally...”的分点说明可知,此处是讲测试流行的多种缘由,名词reason“原因”为可数名词,many后接复数形式reasons。故填reasons。
51.句意:人类的性格非常复杂,而这项测试为人们提供了一种简单的方式来了解自己。根据首字母提示和前文“people want to understand themselves”可知,测试是帮助人们了解自身,用反身代词themselves“他们自己”指代前文的people,符合语境。故填themselves。
52.句意:其次,参加MBTI测试既放松又有趣,因为它的问题很有意思。根据首字母提示和前后句逻辑关系可知,“问题有趣”是“测试放松又有趣”的原因,连词because“因为”引导原因状语从句,符合语境。故填because。
53.句意:MBTI测试提供了一种超越闲聊、与他人进行更深层次交流的方式。根据首字母提示和“a way to go beyond small talk”可知,测试能为人们提供这样的交流方式,动词offer“提供”符合语境,offer sth. to sb.“为某人提供某物”;句子是一般现在时,主语the MBTI test为第三人称单数,谓语动词用offers。故填offers。
54.句意:MBTI测试可能会揭示一些我们自己都不知道的关于自己的东西,并且是帮助我们结交新朋友的一种有趣方式。根据首字母提示和“we don’t know about ourselves”可知,测试能让我们发现自身未知的部分,不定代词something“一些东西”用于肯定句中,符合语境。故填something。
55.句意:但知道某人的MBTI测试结果并不意味着我们真正了解那个人。根据首字母提示和“Nor do the MBTI results define (定义) who we are.”可知,知道了MBTI测试结果并不意味着我们真的了解这个人。动词mean“意味着”符合语境,doesn’t后接动词原形。故填mean。
56.seeing 57.built 58.studied 59.interested 60.by 61.set 62.why 63.finally 64.orders 65.himself
【导语】本文主要介绍了多数年轻人关注新技术,而余晨睿沉迷传统机巧装置:他曾学平面设计,受日本艺术家作品启发爱上机巧装置,辞职返乡建工作室,虽起初不被父母理解,但最终获支持,如今已售出作品并有所收获。
56.句意:当大多数中国年轻人对最新技术感兴趣、期待看到接下来会出现什么时,余晨睿选择回望过去。“look forward to”为固定搭配,意为“期待……”,to为介词,后接动名词。此处用“seeing”也符合“期待看到”的语境。故填seeing。
57.句意:机巧装置被制作得像人或动物,在余的手中它们能如魔法般移动。根据主语“Automata”和“to look like humans or animals”可知,“机巧装置”需要一个表示“制作、打造”的动词才能搭配“成为人类或动物的样子”,且为被动语态。故填built。
58.句意:余出生于四川成都,曾在中国传媒大学学习平面设计。根据“graphic design at Communication University of China in Beijing”可知,描述的是过去的学习经历,用一般过去时。“学习平面设计”故选单词study。故填studied。
59.句意:2015年,当他看到日本艺术家的机巧装置作品时,他发现自己对这一奇妙的艺术形式感兴趣。“find+宾语+形容词”为固定结构,意为“发现某人/某物处于某种状态”。结合固定短语“(be) interested in”意为“对……感兴趣”可知,此空为interested,符合语境。故填interested。
60.句意:余认为他没法靠制作机巧装置谋生,所以他在北京找了份工作。“by+动名词”意为“通过……的方式”,“靠制作机巧装置”与“make a living”符合语境。故填by。
61.句意:然后他创办了一个工作室。“set up”固定搭配,意为“创办、建立”符合语境,结合本段前文,此时描述过去的事情,故用过去式。故填set。
62.句意:起初,他们无法理解为什么儿子会放弃高薪工作去制作机巧装置。此处为宾语从句,且表示的是“原因”。故填why。
63.句意:但最终他们选择支持他。根据“At first...But...”,此处“finally”承接“起初不理解”的转折,符合语境。故填finally。
64.句意:现在,余已经卖出了一些作品并获得了订单。根据前句“Yu has sold some of his works”卖出作品,承接“获得订单”符合语境。“order”意为“订单”,可数名词,故填orders。
65.句意:余说他仍在寻找自我。根据“searching for”与“fill it with things I love”可知,“用热爱的事物来填满我的生活”,就是“寻找自我”的过程。“searching for himself”符合语境。故填himself。
66.At the age of thirteen./Two years ago./2 years ago. 67.Computer games. 68.In her own car with a driver./By car. 69.Because she isn’t old enough./Because she is too young. 70.Half an hour./Thirty minutes./30 minutes.
【导语】本文是一篇记叙文,介绍15岁女孩玛丽两年前创办公司,写出多款热门电脑游戏,她白天上学、晚上工作,学业优秀,兼顾事业与学业的故事。
66.根据“Mary is 15 years old now. She set up a company two years ago”可知,玛丽两年前(在她13岁时)成立了公司,故填At the age of thirteen./Two years ago./2 years ago.
67.根据“She has already written several successful computer games”可知,玛丽成功编写了几款电脑游戏,故填Computer games.
68.根据“Every day she goes to school in her own car with a driver”可知,玛丽每天坐带司机的私家车上学,故填In her own car with a driver./By car.
69.根据“for she is not old enough”可知,玛丽不能自己开车是因为年龄不够,故填Because she isn’t old enough./Because she is too young.
70.根据“She finishes her homework in half an hour after her driver takes her home”可知,玛丽花半小时做作业,故填Half an hour./Thirty minutes./30 minutes.
71.例文
My Dream Job
It’s very important for us middle school students to have a dream. My dream job is to be a scientist.
I have this dream for two reasons. First, scientists can discover new things and help solve difficult problems. This can make the world a better place. Second, I’m always curious about how things work, and being a scientist allows me to find answers.
To make my dream come true, I know I need to work hard. I will study all subjects, especially science and math, very carefully. Also, I will read more science books and do small experiments at home to learn more.
I believe if I keep trying, my dream will come true one day.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:主体时态为一般现在时,用于描述当前理想、原因及实现方式;
③提示:写作需完整回答“理想工作是什么”、“至少两个原因”及“至少两种实现方式”三个要点,并适当补充细节。
[写作步骤]
第一步,引出说明对象——“我”的理想职业是科学家;
第二步,说明选择该职业的两点原因;
第三步,说明实现理想的具体措施;
第四步,总结,表达实现理想的信心。
[亮点词汇]
①make the world a better place 让世界更美好
②be curious about 对……感到好奇
③come true 实现
[高分句型]
①To make my dream come true, I know I need to work hard. (动词不定式短语作目的状语、宾语从句)
②I believe if I keep trying, my dream will come true one day. (宾语从句中包含if引导的条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录