2025北京汇文中学高二(上)期中
英 语
本试卷共 14 页,共 100 分,考试时长 100 分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作
答无效。
第一部分 知识运用(共两节,共 20 分)
第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在
答题卡上将该项涂黑。
Online gamers constantly make life and death decisions at their keyboards-but it’s just a game. A Texas gamer
was faced with a real-life situation and helped ___1___ the life of a fellow player - 5, 000 miles away.
Aidan, in England, was playing an online game in his bedroom when he had a seizure. His playing partner,
Dia, in Texas, just put her headset on and heard what she could only describe as a seizure, so she started to get
___2___ and asked what was going on and if he was OK. When he didn’t respond, she ___3___ started to look up
the emergency number in the UK. When that didn’t work, she just had to hope the non-emergency number would
work. It had an ___4___ for talking to a real person.
Someone answered the call and she had to force herself not to ___5___ and to stay calm. “Hi. I’m ___6___ in
the US and in a call with my friend.” Dia told the operator. “He had a seizure and he’s not responding anymore. I do
have his ___7___. No one’s home with him right now, so I’m just trying to get him some help.”
Actually, Aidan’s parents were watching television downstairs and did not ___8___ their son was in danger
until three police officers knocked at their door.
“We are extremely thankful for what Dia did and ___9___ that we could be downstairs and not know anything
was happening, ” Aidan’s mother said. “Dia had our address but didn’t have any contact numbers, so it was
amazing that she ____10____ to get help from so far away. I’ve spoken to her and expressed our thanks-she’s glad
she could help.”
1. A. spare B. enrich C. devote D. save
2. A. threatened B. trapped C. concerned D. annoyed
3. A. eventually B. instantly C. suddenly D. especially
4. A. option B. order C. arrangement D. action
5. A. explode B. complain C. panic D. quit
6. A. accidentally B. currently C. obviously D. frequently
7. A. age B. name C. number D. address
8. A. decide B. explain C. realize D. judge
9. A. relieved B. shocked C. puzzled D. bored
10. A. managed B. learned C. hoped D. promised
第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出
第1页/共22页
提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空,请在答题卡指定区域作答。
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空,请在答题卡指定区域作答。
This year’s Nobel Prize for Physiology or Medicine has been awarded to Tu Youyou (co-winner), ____11____
research led to the discovery of artemisinin, a crucial new ____12____(treat) for malaria. Artemisinin has saved
hundreds of thousands of lives, and ____13____(lead) to improved health for millions of people. Over 200 million
people around the world get malaria each year, and about 600,000 die from it.
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空,请在答题卡指定区域作答。
Sarek’s mountains used to be covered by vast sheets of ice. Around 9,000 years ago, this ice melted, leaving
behind about 100 glaciers. Soon after, reindeer began to arrive. Following the reindeer were the Sami people, who
____14____ (make) this territory their home. ____15____ (get) here is quite difficult, so apart from the Sami very
few people have ever seen Sarek. In 1909, Sarek was made a national park in order to keep the land ____16____ its
natural state. Though the Sami are allowed to continue their traditional way of life in the park, no one else can live
here, and all new development ____17____ (ban) within park boundaries.
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空,请在答题卡指定区域作答。
In a world that seems ever more likely to suffer from stress and anxiety, it’s so incredibly important for
children to learn ____18____ to switch off. We want children to let off steam, to relax and unwind and they do this
so well through play. As children enter their school years, they can start to feel pressure ____19____ mainly comes
from school and academia. Thankfully, playgrounds are a great way for them ____20____ (play), interact and enjoy
themselves. As they become more physically active, their mental health and well-being improve as well.
第二部分 阅读理解(共两节,共 38 分)
第一节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
项涂黑。
A
From snapping photos in video mode to broadcasting your location in the event of an emergency, there are
endless functions your smartphone can perform.
Backup Your Zapper
If you spend as many hours looking down the hack of the sofa as I do, you'll be relieved lo learn that most
smart TV systems ran use your phone as a back-up remote control. Download the Android TV Remote Control or
Apple TV Remote apps for the devices if you have a streaming stick.
Subtitle Your Life
第2页/共22页
Live Transcribe is a simple and effective Android app, preinstalled on Google's Pixel 3 phones, which
transcribes speech in almost real time. If you're hard of hearing, it can help you follow a conversation without need
for a hearing aid, or enjoy unsubtitled live broadcasts, such as radio dramas. Theoretically, it could also produce a
reliable written record of a meeting. However, due to privacy concerns, it has not yet been permitted to save or
share transcripts.
Singalong Your Contacts
Connectivity is not always convenient. If you frequently find yourself rushing from the garden or bathroom to
pick up your mobile, only to discover it's just another cyborg bothering you about selling insurance — may I
suggest you set specific rings for your closest contacts. On both iOS and Android, you can add personalized rings to
your close friends or most beloved ones, right from the contacts directory on your phone.
Measure Your Shopping
When you're out shopping for furniture, it's a good idea to bring a tape measure with you — but, seriously,
whoever remembers to do that ! Apple's Measure app has saved you a lot of times. It's super simple to use — just
point the camera at the object you want to measure and it superimposes a yellow dot that you tap at each end of the
item concerned, and it provides you with an instant calculation in centimeters.
21. Which one call help people with hearing problems to enjoy radio dramas
A. Android TV Remote Control. B. Live Transcribe.
C. Personalized rings. D. Apple's Measure.
22. After reading this passage, mobile phone users may realize they can ______.
A. choose to ignore unwanted calls B. save a written record of a meeting
C. locate their remote control easily D. get the price of an object by taking a photo
23. Which of the following would be the best title for the passage
A. What Apps We Have to Buy! B. It's Time to Get a New Mobile!
C. Don't Overuse Your Mobile Phone! D. Who Knew My Phone Could Do That!
B
When I was nine, my best friend nearly choked to death on a gobstopper, a type of hard candy. After several
attempts, she coughed up the candy. I haven’t had a gobstopper since and I have carried with me a fear of seeing that
scene again. Sadly, as I discovered this week, lightning can strike twice.
I was getting off a tube train in London when I noticed a woman coughing. I slowed down, watching her carefully.
I had learned that coughing is rarely a sign that something is terribly wrong. Suddenly, the woman stopped coughing,
her eyes widened and she bent over.
When I went over to ask if she was OK, she looked up at me, panicked, and pointed to her back. I started hitting
her back and screaming for help. Despite having watched a few videos, I was terrified that I wouldn’t be able to
correctly perform the Heimlich, a first-aid method, and that I would have to walk away with guilt for her death. But
it was just the two of us, alone at an underground station; if I didn’t try to help, no one would. Thankfully, much like
with my friend, after a few sharp hits, whatever had been stuck in her throat came loose. She thanked me, almost
embarrassed, and walked up to the lift. I followed behind her, shaking, with tears in my eyes.
By the time we reached the lift, we had both calmed down. She took my hands and thanked me again, before
disappearing. She might have been fine without my hurried hits on her back — I may not have actually saved her life
— but at least she knew that someone, a stranger whom she would never see again, cared.
第3页/共22页
This experience also taught me about the bystander effect, where people assume others assumed to be available
during an emergency, which leads to inaction. I get it: the fear of making things worse, especially if you have no
medical training, is real. Research suggests that when a “medically competent” person is assumed to be available
during an emergency, direct help from others is far less likely to occur. Sometimes, though, regardless of who else
could be nearby, it may be useful to get involved. So it was with the coughing woman on the tube.
24. How did the friend’s choking incident affect the author
A. She lived with a sense of guilt.
B. She realized the importance of first aid.
C. She developed a fear of witnessing similar events.
D. She deepened her understanding of the bystander effect.
25. What did the author do to help the woman on the tube
A. She relieved the woman’s coughing.
B. She walked the woman up to the lift.
C. She learned Heimlich from her.
D. She performed first aid by hitting the woman’s back.
26. Which situation can be described as the bystander effect
A. You volunteered to help an old man carrying a heavy bag.
B. You asked your brother who is a doctor to save a dying woman.
C. You avoided involvement when seeing an injured lady on the road.
D. You walked away after the rescue men asked you to leave the scene.
27. What can we learn from this passage
A. A good turn deserves another. B. Every cloud has a silver lining.
C. A friend in need is a friend indeed. D. Action speaks louder than inaction.
C
In a new study, researchers have unveiled interesting findings that link the consumption of refined
carbohydrates-such as sugary snacks and highly processed foods-with changes in facial attractiveness. They found
that individuals who consumed a high glycemic (血糖的) load breakfast were rated as less attractive than those who
consumed a low one.
104 participants were asked to attend the study early in the morning on an empty stomach. Upon arrival, they
were assigned to consume one of two types of breakfasts having the same caloric values: one high in refined
carbohydrates and the other low. About two hours later, they were photographed under standardized conditions to
ensure consistency in lighting, background, and positioning. A separate group of raters, who were carefully selected
to minimize cultural bias (偏见), assessed the facial photographs, making judgments on overall attractiveness.
To evaluate long-term dietary habits, the participants completed detailed dietary questionnaires concerning their
consumption during breakfast, afternoon snacks, and between-meal snacks on the day before the study. This
information was used to calculate the glycemic load and energy intake for these meals, providing a comprehensive
picture of their usual refined carbohydrate consumption.
The researchers found that participants who consumed a breakfast rich in refined carbohydrates were less
attractive than those who consumed a low-glycemic breakfast. This effect was observed for both male and female
第4页/共22页
participants. The researchers proposed that this could be related to the physiological effects of low blood sugar, such
as changes in skin blood flow and colour, which occur following the consumption of high-glycemic foods.
When examining long-term consumption of refined carbohydrates through glycemic load measures, the
researchers found that a higher energy intake at breakfast was associated with increased attractiveness for both men
and women, suggesting that foods high in fats and proteins, which do not lead to rapid glycemic responses, might
contribute positively to perceived attractiveness.
However, the effects of refined carbohydrate consumption on attractiveness varied depending on the specific
meal and the gender of the participants. For example, while high energy intake at breakfast increased attractiveness
across both genders, the glycemic load of afternoon snacks had opposite effects for men and women. Men with a
higher glycemic load during their afternoon snack were perceived as more attractive, but for women, a lower glycemic
load in this meal was associated with increased attractiveness.
While the study includes some limitations, the findings serve as a strong reminder of the far-reaching impact of
dietary choices. Further research is needed to understand the broader social implications of diet, which could provide
valuable insights into the complex interplay between diet, biology, and social behaviour.
28. What are Paragraph 2 and 3 mainly about
A. The research purpose. B. The research methods.
C. The research proposal. D. The research background.
29. What can we learn about the research findings
A. Sharp glycemic reactions might reduce attractiveness.
B. Low blood sugar could impact attractiveness positively.
C. Men were less affected by refined carbohydrate consumption.
D. High energy intake at meals had inconsistent effects on women.
30. What is the purpose of the research
A. To explain a food preference. B. To illustrate a biological process.
C. To present a dietary phenomenon. D. To explore a complex association.
D
When climate activists glued themselves to the frame of a copy of The Last Supper at London’s Royal
Academy of Arts, they received a fairly sympathetic hearing. “No painting is worth more than my six-month-old
nephew’s life,” said a protestor, criticizing the British government’s support of the fossil fuel industry during the
urgent climate crisis. But when protestors threw tomato soup at Van Gogh’s Sunflowers and mashed potatoes at
Haystacks by Monet — the censure rose.
“Absolutely absurd,” said the culture minister of France. “We have been deeply shaken by their risky
endangerment,” read a statement from the International Council of Museums.
The protestors are targeting works that are protected behind glass — at least for now — so actual damage has
been minimal. And perhaps the anger greeting their acts proves their point, that people care more about the
threatened destruction of a painting than the actual destruction of the planet. But as the attacks wear on, and their
impact decreases, they risk changing into a joke.
What’s especially misguided about the protests is their binary nature. “What is worth more, art or life ” a
protestor asked. Why choose “It’s possible to blame both environmental vandalism (蓄意破坏) and cultural
vandalism at the same time,” Mark Pasnik, chair of the Boston Art Commission said.
第5页/共22页
Art is not the problem here. In fact, contemporary artists are making quite effective works about the climate
crisis, precisely using art as activism. Maya Lin’s Ghost Forest, a climate change memorial she created in a New
York City park, is only one example. “I believe that art can help us imagine and map sustainable future scenarios
(设想) and, in doing so, give people a way to see and hope for a different future,” Lin said.
The climate activists are surely correct that the pace of reform is far too slow, as the planet burns and deadly
storms intensify. But they casually dismiss the sincere efforts of millions of people working on the issue. It would
be easier to respect the young protesters at Just Stop Oil, Last Generation, and the rest of the splash groups if they
were to spend their time and energy on the unexciting but essential political work around climate change:
legislation, regulation, and winning hearts and minds.
Perhaps predictably, the debates caused by the protests have not been about climate change, but about the
protests themselves. Given how little they’ve done to generate serious discussion or engage people to the cause, the
art attacks seem less like vital acts of lawbreaking than mere theatre.
31. What does the underlined word “censure” in Paragraph 1 probably mean
A. Stress. B. Criticism. C. Approval. D. Spirits.
32. Which idea can help explain climate activists’ action
A. The end justifies the means.
B. Art speaks where words fail.
C. The freedom of protest should be protected.
D. Art matters in the fight against climate crisis.
33. What can be inferred from the last paragraph
A. Art attacks are mainly about seeking attention.
B. Climate activists should diversify their strategies.
C. The solution to climate crisis lies in communication.
D. Galleries should strengthen regulations like theaters.
34. The author writes the passage to ________.
A. launch a campaign B. assess a debate
C. propose a solution D. challenge a practice
第二节(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余
选项。
Humans start developing a sense of humour as early as six weeks old, when babies begin to laugh and smile in
response to stimuli (刺激物). Laughter and humour provide psychological scientists with rich resources for
studying human psychology.
Theories focusing on the evolution of laughter point to it as an important adaptation for social communication.
For example, in 1950, a U.S. sound engineer started recording his own ‘laugh tracks’. These were intended to help
people at home feel like they were in a social situation. He even recorded various types of laughter. ___35___
In one study, carried out in 2016 at the university of California, samples of laughter from pairs of English-
speaking students were recorded and played to listeners from 24 diverse societies. ___36___ On average, the results
were remarkably consistent: worldwide, people’s guesses were correct approximately 60% of the time.
第6页/共22页
Another study by researchers of Australian National University was based on the assumption that humour
might provide a pause from dull situations in the workplace. ___37___ The researchers first asked the students to
cross out every instance of the letter ‘e’ over two pages of text. The students then were randomly assigned to watch
a video clip. Some watched a clip of the BBC comedy Mr. Bean, and others a factual video about the management
profession.
The students then completed a task requiring persistence in which they were asked to guess the potential
performance of employees based on provided profiles, and were told that making 10 correct assessments in a row
would lead to a win. ___38___ Students who had watched the Mr. Bean video ended up spending significantly
more time working on the task, making twice as many predictions as the other group.
___39___ Again, participants who watched the humorous video spent significantly more time working on this
boring task and completed more questions correctly than students from the other group.
Traditionally, individuals are advised to avoid things such as humour that may distract them from the
accomplishment of task goals. However, humour actually helps relieve stress and facilitate social relationships. It is
not only enjoyable but more importantly, energizing.
A. Participants were asked whether the pairs were friends or strangers.
B. This ‘mental break’ might facilitate the addition of mental resources.
C. The researchers then had participants complete long multiplication questions by hand.
D. A team made up of 30 psychological scientists played these recordings to different people.
E. However, the software was programmed that it was impossible to achieve 10 correct answers.
F. Researchers have also found different types of laughter serve as codes to complex human bonds.
G. He found out a simple ‘haha’ communicates a remarkable amount of socially relevant information.
第三部分 书面表达(共四节,共 42 分)
第一节(共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)阅读下面短
文,根据题目要求回答问题。请在答题卡指定区域作答。
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。请在答题卡指定区域作答。
Many parents are watchful about their kids’ use of electronic devices and set strict limits for them to protect
their children from the potentially harmful effects of too much screen time. But parents may be overlooking another
device-related danger — secondhand screen time. It’s meant to mirror the danger in regard to secondhand smoking.
When parents are distracted by an electronic device and only give partial attention to their children, the kids are
actually suffering from its influence.
Secondhand screen time can bring negative consequences. Kids, whose parents spend too much time with their
devices, are more likely to develop addictive behaviours with devices as they grow. Excessive (过度的) device use
also sends the message that the device and activities on it are more important than the children. This can lead to a
breakdown in the parent-child relationship. When parents are absorbed in their devices, they may not realize their
children are exposed to violent or mature content or fast-moving images that are overly stimulating for young
brains.
Secondhand screen time is an issue parents need to be aware of regardless of their children’s age. Parents can
take the following tips to reduce its impact.
Focus on quality time
第7页/共22页
A child’s cognitive, communication, social and emotional development happens via their relationships with
their care providers. The more time parents spend looking at electronics, the less time they can devote to giving the
kids their full attention. This doesn’t mean parents should never use devices when they are together with their
children. Parents need to be aware of how often they are fully engaged with their children without devices and
make sure they offer quality interaction and attention.
Set an example
Parents often tell kids it’s important to control device use, but if their experience with parents from early age is
watching parents use devices frequently, children are much more likely to follow that model. By setting a good
example, parents are sending to their kids the message “do as I do”, which is more effective than “do as I say”.
40. What is secondhand screen time according to the passage
41. What problems does secondhand screen time bring to children
42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
Excessive device use gets in the way of maintaining a good parent-child relationship, so parents should never use
devices in the presence of their children.
43. Apart from the tips mentioned in the passage, what other ways can you think of to reduce secondhand screen
time (In about 40 words)
第二节 词汇运用(B4U1-U3)(共 10 小题,共 5 分)
根据句意,在每句话空白处填入相应词汇的正确形式。
appeal display
accompany accurate
relevant acknowledge
commit insist
integrate live off sum
up secure
44. It is the first time that the painting ________ to the public.
45. Children are admitted only if ________ by an adult.
46. ________ work experience is required for overseas jobs.
47. In the first half of her life, she ________ herself body and soul to fighting for the cause.
48. The police made a(n) ________ to the public to remain calm.
49. Check that all windows and doors have been made as ________ as possible.
50. In the 1990s, he ________ to be the best player in the world.
51. At the beginning of the 20th century almost a third of the population ________ the land.
52. Now scientists can forecast the weather ________.
53. By ________ eco-friendly principles into sports events, athletes,organizers and fans can work together to create
a more sustainable future.
第三节 完成句子(Studio Classroom Sept. & Oct.)(共 10 小题,共 5 分)
根据句意和中文提示填入词组,并将答案写在答题纸相应位置上。
第8页/共22页
54. It takes ________ ________ (勤奋练习) to become a confident reader. (根据汉语提示单词拼写)
55. Fortunately, some sports organizations are now ________ ________ ________ (采用可持续发展的做法) to
reduce their impact on the planet. (根据汉语提示完成句子)
56. Also, ________ ________(记下) things you’re grateful for. (根据汉语提示完成句子)
57. Our hotel not only overlooked the immense city of Cairo but also ________ ________ ________ (看到壮阔景
色) of the Nile River. (根据汉语提示单词拼写)
58. Dr. Baak Kang-Byuk brings life-saving medicine to the hospital ________ ________ ________ ________(混乱
中) a war zone. (根据汉语提示单词拼写)
59. In contrast, being absorbed in a good book ________ ________ ________ (增强这些能力). (根据汉语提示完
成句子)
60. But in 1845, the New York Knickerbocker Club stepped up to the plate and ________ ________ ________ (奠
定了基础) for modern baseball. (根据汉语提示单词拼写)
61. ________ ________ ________ ________ (培养一种文化氛围) where serving others is what being indispensable
is about. (根据汉语提示完成句子)
62. ________ ________ ________(虽然有困难), the unique environment of this floating laboratory gives scientists
a chance to study things in a way that’s impossible on the ground. (根据汉语提示完成句子)
63. In China, magpies are ________ ________ ________ (象征) happiness and good fortune. (根据汉语提示单词
拼写)
第四节(共 20 分)
64. 假设你是红星中学高二学生李华,秋意正浓,你的英国交换生好友 Jim 发来邮件,想在周末邀你共游北
京的公园。请你用英文给他回复,内容包括:
1.接受邀请;
2.建议的目的地及原因。
注意:1.词数 100 左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
第9页/共22页
____________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第10页/共22页
参考答案
第一部分 知识运用(共两节,共 20 分)
第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
【答案】1. D 2. C 3. B 4. A 5. C 6. B 7. D 8. C 9. B 10. A
【导语】本文是记叙文。讲述了一位英国游戏玩家突发癫痫,5000 英里外的联机队友火速报警施救的故
事。
【1 题详解】
考查动词词义辨析。句意:一位德克萨斯州的游戏玩家遇到了现实生活中的情况,他帮助拯救了 5000 英
里外的另一位玩家的生命。A. spare 抽出; B. enrich 丰富;C. devote 致力于;D. save 拯救、节省。根据最
后一段中的“I’ve spoken to her and expressed our thanks-she’s glad she could help.”可知,这位游戏玩家拯救
了另一个玩家的生命。故选 D。
【2 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他的搭档,德克萨斯州的迪亚,只是戴上了耳机,听到了一种声音,她只能
将这种声音描述为癫痫发作的声音,所以她开始担心,问他发生了什么事,他是否还好。A. threatened 吓
人的;B. trapped 被困的;C. concerned 担忧的;D. annoyed 恼火的。根据下文“asked what was going on and
if he was OK. ”可知,Dia 是在担忧她的搭档。故选 C。
【3 题详解】
考查副词词义辨析。句意:当他没有回应时,她立即开始查找英国的紧急电话号码。A. eventually 最后;
B. instantly 马上;C. suddenly 突然; D. especially 尤其。根据下文“started to look up the emergency number
in the UK”可知,预料到另一个玩家有危险,Dia 马上采取行动。故选 B。
【4 题详解】
考查名词词义辨析。句意:它有与真人对话的选项。A. option 选择;B. order 命令;C. arrangement 安排;
D. action 行动。根据上文“she just had to hope the non-emergency number would work.”可知,这是可以与真
人对话的选项。故选 A。
【5 题详解】
考查动词词义辨析。句意:有人接了电话,她不得不强迫自己不要惊慌,保持冷静。A. explode 爆炸;B.
complain 抱怨;C. panic 惊慌;D. quit 退出。根据下文“and to stay calm.”可知,在有人接电话后,Dia 保
持冷静不慌张。故选 C。
【6 题详解】
考查副词词义辨析。句意:“嗨。我现在在美国,正在和朋友打电话。”迪告诉接线员。A. accidentally 意
外地;B. currently 目前地;C. obviously 明显地;D.frequently 频繁地 。根据下文“‘ in the US and in a call
with my friend.’ Dia told the operator.”可知,Dia 告诉接线员,自己目前在美国。故选 B。
【7 题详解】
考查名词词义辨析。句意:我有他的地址。A. age 年龄;B. name 名字;C.number 数字;D. address 地址。
第11页/共22页
根据最后一段中的提示“Dia had our address but didn't have any contact numbers ”可知,Dia 知道游戏搭档
家地址。故选 D。
【8 题详解】
考查动词词义辨析。句意:事实上,Aidan 的父母当时正在楼下看电视,直到三个警察敲了门,他们才意
识到他们的儿子有危险。A. decide 决定;B. explain 解释;C. realize 意识到;D. judge 判断。根据最后一段
中“ we could be downstairs and not know anything was happening, ”可知,家长没有意识到 Aidan 有危险。
故选 C。
【9 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Aidan 的母亲说:“我们非常感谢迪亚所做的一切,也很震惊我们在楼下却不
知道发生了什么。”A. relieved 如释重负的;B. shocked 惊讶的;C.puzzled 困惑的;D. bored 无聊的。根据
下文“we could be downstairs and not know anything was happening,”可知,Aidan 的父母在楼下都没有意识
到自己的孩子有危险,所以他们对此感到很震惊。故选 B。
【10 题详解】
考查动词词义辨析。句意:Dia 有我们的地址,但没有任何联系电话,所以她能从这么远的地方得到帮
助,真是令人惊讶。A. managed 管理、设法做;B. learned 得知、学习;C. hoped 希望;D. promised 答应。
根据第二段中的“When that didn’t work, she just had to hope the non-emergency number would work.”可知,
Dia 在帮助 Aiden 的过程中,刚开始查英国的紧急号码,但没有用,她又找到非紧急号码,由此可知,Dia
一直在想法来帮助 Aiden,manage to do 设法做某事。故选 A。
第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
【答案】11. whose 12. treatment 13. has led
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了屠呦呦因研究发现青蒿素获诺贝尔生理学或医学奖,以及青
蒿素对治疗疟疾的重要意义。
【11 题详解】
考查定语从句关系词。句意:今年的诺贝尔生理学或医学奖授予了屠呦呦(共同获奖者),她的研究促成
了青蒿素的发现,青蒿素是治疗疟疾的一种重要新疗法。空格后为定语从句,先行词是 Tu Youyou,指人,
且在从句中作定语,修饰 research,所以用关系代词 whose 作引导词。故填 whose。
【12 题详解】
考查名词。句意:今年的诺贝尔生理学或医学奖授予了屠呦呦(共同获奖者),她的研究促成了青蒿素的
发现,青蒿素是治疗疟疾的一种重要新疗法。空前有不定冠词 a 和形容词 crucial、new 修饰,此处需用名
词单数形式,treat 的名词形式为 treatment,意为“疗法”。故填 treatment。
【13 题详解】
考查动词时态。句意:青蒿素拯救了数十万人的生命,并改善了数百万人的健康状况。此处与 has saved 并
列作谓语,根据并列结构一致原则,需用现在完成时,lead 的过去分词为 led,所以此处填 has led。故填
has led。
【答案】14. made 15. Getting 16. in 17. is banned
第12页/共22页
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了萨勒克山脉的历史变迁、萨米人的居住情况,以及其作为国家公
园的保护规定。
【14 题详解】
考查动词时态。句意:紧随驯鹿而来的是萨米人,他们把这片土地当成了自己的家。此处为定语从句的谓
语动词,结合前文“began to arrive”“Following the reindeer were”可知,描述的是过去发生的事情,用一
般过去时,make 的过去式为 made。故填 made。
【15 题详解】
考查非谓语动词。句意:到达这里相当困难,所以除了萨米人之外,很少有人见过萨勒克。分析句子结构,
此处需用动名词作主语,get 的动名词形式为 getting,句首单词首字母大写。故填 Getting。
【16 题详解】
考查介词。句意:1909 年,萨勒克被列为国家公园,以保持这片土地的自然状态。固定搭配 keep sth. in its
natural state 表示“保持某物的自然状态”。故填 in。
【17 题详解】
考查动词的语态和时态。句意:虽然萨米人被允许在公园里继续他们的传统生活方式,但其他人不能在这
里居住,公园范围内所有新的开发项目都被禁止。此处为谓语动词,主语 all new development与 ban之间是
被动关系,用被动语态;结合前文时态及语境,描述的是当前的规定,用一般现在时,主语为不可数名词,
谓语动词用单数形式,故填 is banned。
【答案】18. how 19. which##that 20. to play
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍在充满压力和焦虑的当下,让孩子学会放松至关重要,而操场
是他们通过玩耍放松、改善身心健康的好地方。
【18 题详解】
考查疑问词+不定式结构。句意:在一个似乎越来越容易让人承受压力和焦虑的世界里,让孩子们学会如
何放松是极其重要的。分析句子结构,此处需用“疑问词 + 不定式”作 learn 的宾语,结合句意“如何关
闭(放松)”,疑问词 how 符合语境。故填 how。
【19 题详解】
考查定语从句关系词。句意:当孩子们进入学龄期,他们可能会开始感受到主要来自学校和学业的压力。
空格后为定语从句,修饰先行词 pressure,先行词指物,且在从句中作主语,所以用关系代词 that 或 which
作引导词。故填 that/which。
【20 题详解】
考查非谓语动词。句意:值得庆幸的是,操场是他们玩耍、互动和享受乐趣的好地方。此处为固定句型 a
way for sb. to do sth.,表示“某人做某事的一种方式”,不定式作后置定语修饰 way。故填 to play。
第二部分 阅读理解(共两节,共 38 分)
第一节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
【答案】21. B 22. A 23. D
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了智能手机一些潜在的功能。
第13页/共22页
【21 题详解】
细节理解题。根据第三段中“Live Transcribe is a simple and effective Android app, preinstalled on Google's
Pixel 3 phones, which transcribes speech in almost real time. If you're hard of hearing, it can help you follow a
conversation without need for a hearing aid, or enjoy unsubtitled live broadcasts, such as radio dramas.(Live
Transcribe 是一个简单有效的 Android 应用程序,预装在谷歌的 Pixel 3 手机上,可以几乎实时地转录语
音。如果你听力不好,它可以帮助你在不需要助听器的情况下继续对话,或者享受没有字幕的直播,比如
广播剧)”可知,Live Transcribe 可以帮助有听力问题的人享受广播剧。故选 B。
【22 题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“If you frequently find yourself rushing from the garden or bathroom to pick
up your mobile, only to discover it's just another cyborg bothering you about selling insurance — may I suggest
you set specific rings for your closest contacts.(如果你经常发现自己从花园或浴室冲出来拿手机,却发现它只
是另一个困扰你的销售保险的电子人——我建议你为你最亲密的联系人设置特定的铃声)”可推知,手机用
户可能会意识到他们可以选择忽略不想接的电话。故选 A。
【23 题详解】
主旨大意题。根据第一段“From snapping photos in video mode to broadcasting your location in the event of an
emergency, there are endless functions your smartphone can perform.(从视频模式下拍照到紧急情况下播报你的
位置,你的智能手机可以执行的功能无穷无尽)”结合文章主要介绍了智能手机一些潜在的功能。可知,D
选项“谁知道我的手机还能这么做!”最符合文章标题。故选 D。
【答案】24. C 25. D 26. C 27. D
【导语】本文为一篇记叙文,讲述了作者在地铁上帮助了一个窒息的女子及引发的感想。
【24 题详解】
细节理解题。根据文章第一段“When I was nine, my best friend nearly choked to death on a gobstopper, a type
of hard candy. After several attempts, she coughed up the candy. I haven’t had a gobstopper since and I have carried
with me a fear of seeing that scene again.(我九岁的时候,我最好的朋友差点被一种叫 gobstopper 的硬糖噎
死。几次尝试后,她把糖果咳了出来。从那以后,我再也没有吃过 gobstopper,我一直害怕再次看到那一
幕)”可知,作者在目睹朋友的窒息事件后开始害怕看到类似的事件。故选 C。
【25 题详解】
细节理解题。根据文章第三段“I started hitting her back and screaming for help. Despite having watched a few
videos, I was terrified that I wouldn’t be able to correctly perform the Heimlich, a first-aid method, and that I would
have to walk away with guilt for her death. But it was just the two of us, alone at an underground station; if I didn’t
try to help, no one would. Thankfully, much like with my friend, after a few sharp hits, whatever had been stuck in
her throat came loose.(我开始打她的背,大声呼救。尽管已经看了一些视频,我还是很害怕自己不能正确地
执行急救方法海姆立克急救法,而且我将不得不带着对她死亡的愧疚离开。但地铁站里只有我们两个人;
如果我不帮忙,没人会帮忙。谢天谢地,就像我的朋友一样,在几下猛烈的击打后,卡在她喉咙里的东西
松了)”可知,作者击打妇女的背进行急救。故选 D。
【26 题详解】
第14页/共22页
推理判断题。根据文章最后一段“This experience also taught me about the bystander effect, where people
assume others assumed to be available during an emergency, which leads to inaction.(这段经历还让我了解了旁观
者效应,即人们认为其他人在紧急情况下是可以帮助的,这导致了不作为)”可知,旁观者效应是指在紧急
情况下,以为别人会帮助,所以自己不作为,C 选项“当你在路上看到一位受伤的女士时,你避免卷入其
中”可以描述为旁观者效应。故选 C。
【27 题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“Sometimes, though, regardless of who else could be nearby, it may be useful
to get involved.(然而,有时候,不管谁可能在附近,参与进来可能是有用的)”及全文作者讲述在地铁上帮
助了一个窒息女人的行为可知,作者认为行动起来会是有用的,胜于不行动。故选 D。
【答案】28. B 29. A 30. D
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了一项研究发现,摄入精制碳水化合物如甜食和高度加工食品会影响
面部吸引力。
【28 题详解】
主旨大意题。根据第二段中“Upon arrival, they were assigned to consume one of two types of breakfasts having
the same caloric values: one high in refined carbohydrates and the other low.”(到达目的地后,他们被分配食
用两种热量相同的早餐中的一种:一种是高精制碳水化合物早餐,另一种是低精制碳水化合物早餐。)以
及第三段中“To evaluate long-term dietary habits, the participants completed detailed dietary questionnaires
concerning their consumption during breakfast, afternoon snacks, and between-meal snacks on the day before the
study.”(为了评估长期饮食习惯,参与者填写了详细的饮食调查问卷,内容涉及研究前一天早餐、下午点
心和两餐之间点心的食用情况。)可知第二段和第三段主要说的是研究方法。故选 B 项。
【29 题详解】
推理判断题。根据倒数第三段中“the researchers found that a higher energy intake at breakfast was associated
with increased attractiveness for both men and women, suggesting that foods high in fats and proteins, which do not
lead to rapid glycemic responses, might contribute positively to perceived attractiveness(研究人员发现早餐时摄
入更多的能量与男性和女性的吸引力增加有关,这表明富含脂肪和蛋白质的食物,不会导致快速的血糖反
应,可能对感知吸引力有积极的贡献)”可知,富含脂肪和蛋白质的食物,不会导致快速的血糖反应,可能
对感知吸引力有积极的贡献,由此推知剧烈的血糖反应可能会降低吸引力。故选 A 项。
【30 题详解】
推理判断题。根据第一段中“In a new study, researchers have unveiled interesting findings that link the
consumption of refined carbohydrates-such as sugary snacks and highly processed foods-with changes in facial
attractiveness. ”(在一项新的研究中,研究人员公布了一项有趣的发现,即精制碳水化合物的摄入与面部
吸引力的变化有关。)可知,这个研究的目的是为了探索精制碳水化合物的摄入与面部吸引力的变化之间
复杂的关联。故选 D 项。
【答案】31. B 32. A 33. A 34. D
【导语】本文是一篇议论文。文章讨论了气候活动家通过攻击艺术品来抗议气候变化的行为,以及这种行
为的效果和影响。
第15页/共22页
【31 题详解】
词句猜测题。根据第一段“But when protesters threw tomato soup at Van Gogh’s Sunflowers, and mashed
potatoes at Haystacks by Monet — the censure rose(但当抗议者向梵高的《向日葵》扔番茄汤,向莫奈的《干
草堆》扔土豆泥时,censure 高涨)”可知,当抗议者向名画投掷食物时,引起了人们的强烈反应,导致了
批评。由此猜测,censure 意为“批评”,与 criticism 意思相近。故选 B 项。
【32 题详解】
推理判断题。根据第三段“And perhaps the anger greeting their acts proves their point, that people care more
about the threatened destruction of a painting than the actual destruction of the planet. (也许人们对他们的行为感
到愤怒,这证明了他们的观点:人们更关心画作受到威胁的破坏,而不是地球实际上的破坏)”可知,气候
活动家的激进行为是为了证明他们的观点(即人们更关心艺术品的潜在破坏,而不是地球的实际破坏),
这让普通群众对此感到愤怒,可得出气候活动家的行动表明“为了正当目的可以不择手段”,故选 A 项。
【33 题详解】
推理判断题。根据最后一段“Given how little they’ve done to generate serious discussion or engage people to
the cause, the art attacks seem less like vital acts of lawbreaking than mere theatre.(考虑到他们在引发严肃讨论或
吸引人们关注这一事业方面所做的努力微乎其微,艺术攻击似乎更像是戏剧表演,而不是至关重要的违法
行为)”可知,作者认为气候活动家的艺术攻击行为更像是为了吸引注意力,而不是为了真正解决气候危
机,故选 A 项。
【34 题详解】
推理判断题。根据第一段“When climate activists glued themselves to the frame of a copy of The Last Supper at
London’s Royal Academy of Arts, they received a fairly sympathetic hearing. “No painting is worth more than my
six-month-old nephew’s life,” said a protester, criticizing the British government’s support of the fossil fuel
industry during the urgent climate crisis.(当气候活动人士将自己粘在伦敦皇家艺术学院一幅《最后的晚餐》
复制品的框架上时,他们得到了相当同情的回应。“没有任何画作比我六个月大的侄子的生命更重要,”
一名抗议者在批评英国政府在紧迫的气候危机中支持化石燃料产业时说)”、第二段“We have been deeply
shaken by their risky endangerment(我们被他们的危险行为深深震惊了)”、第五段“In fact, contemporary
artists are making quite effective works about the climate crisis, precisely using art as activism.(其实当代艺术家们
正在用艺术作为行动主义的方式,创作出关于气候危机的相当有效的作品)”以及最后一段“Given how
little they’ve done to generate serious discussion or engage people to the cause, the art attacks seem less like vital
acts of lawbreaking than mere theatre.(考虑到他们在引发严肃讨论或吸引人们关注这一事业方面所做的努力
微乎其微,艺术攻击似乎更像是戏剧表演,而不是至关重要的违法行为)”可知,本文讨论了气候活动家通
过攻击艺术品来抗议气候变化的行为,以及这种行为的效果和影响,并对这种行为提出了质疑,认为他们
应该采取更有效的方式来应对气候危机。因此,作者写这篇文章的目的是质疑和挑战这种实践,故选 D
项。
第二节(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
【答案】35. G 36. A 37. B 38. E 39. C
【分析】这是一篇说明文。文章通过介绍几个实验,告诉我们幽默有助于缓解压力,促进社会关系。幽默
第16页/共22页
不仅令人愉快,更重要的是,让人充满活力。
【35 题详解】
由上文“He even recorded various types of laughter.”(他甚至记录了各种笑声。)可知,此处描写了一个美国
音响工程师记录了各种笑声,所以空处应该是描述记录各种笑声的结果,G 选项“He found out a simple
‘haha’ communicates a remarkable amount of socially relevant information.”(他发现一个简单的“哈哈”可以
传达大量与社会相关的信息。)符合,承接上文,故选 G。
【36 题详解】
由上文“In one study, carried out in 2016 at the university of California, samples of laughter from pairs of
English-speaking students were recorded and played to listeners from 24 diverse societies.”(2016年在加州大学
进行的一项研究中,记录了来自 24个不同社会背景的成对说英语学生的笑声样本,并向听众播放。)和下
文“On average, the results were remarkably consistent: worldwide, people’s guesses were correct approximately
60% of the time.”(平均来说,结果是非常一致的: 在世界范围内,人们的猜测大约有 60%的正确率。)可
知,空后是该实验的结果,空前是描述该实验内容,所以可以推断出,空处应该也是描述该实验,且是该
实验的最后一步,A 选项“Participants were asked whether the pairs were friends or strangers.”(参与者被问及
每一对是朋友还是陌生人。)符合,故选 A。
【37 题详解】
由上文“Another study by researchers of Australian National University was based on the assumption that humour
might provide a pause from dull situations in the workplace.”(另一项由澳大利亚国立大学研究人员进行的研
究,这项研究基于这样一种假设,即幽默可能会为工作场所的枯燥情况提供一个暂停的机会。)可知,此
处描述了实验前的假设,结合空后“The researchers first asked the students to cross out every instance of the
letter ‘e’ over two pages of text.”(研究人员首先要求学生划掉两页文本中字母“e”。)可知,空后开始描述
实验步骤,所以可以推断出,空处是对空前内容进一步描写,B 选项“This ‘mental break’ might facilitate
the addition of mental resources.”(这种“精神暂停”可能促进了精神资源的增加。)符合,其中“break”呼
应上句中的“pause”,都表示“暂停”,故选 B。
【38 题详解】
由上文“The students then completed a task requiring persistence in which they were asked to guess the potential
performance of employees based on provided profiles, and were told that making 10 correct assessments in a row
would lead to a win.”(然后,学生们完成了一项需要坚持的任务,要求他们根据提供的个人资料猜测员工
的潜在表现,他们并被告知连续做出 10 个正确的评估将会取得胜利。)可知,此处描述实验内容,结合下
文“Students who had watched the Mr. Bean video ended up spending significantly more time working on the task,
making twice as many predictions as the other group.”(那些观看了憨豆先生视频的学生最终会花更多的时间
在这项任务上,做出的猜测任务是另一组的两倍。)可知,此处描写实验结果,所以可以推断出,空处应
该是承接上文,继续描写实验内容,E 选项“However, the software was programmed that it was impossible to
achieve 10 correct answers.”(然而,软件被设计成不可能得到 10 个正确答案。)符合,其中“10 correct
answers”与上文“making 10 correct assessments in a row”相呼应,故选 E。
第17页/共22页
【39 题详解】
根据下文“Again, participants who watched the humorous video spent significantly more time working on this
boring task and completed more questions correctly than students from the other group.”(同样,那些观看幽默
视频的参与者在这项无聊的任务上花费了更多的时间,并且相比于其他组的学生,他们完成了更多的问
题,正确率也更高。)可知,此处是描述实验结果,所以可以推断出空处应该是描述实验内容,C 选项
“The researchers then had participants complete long multiplication questions by hand.”(然后,研究人员让参
与者用手完成很多乘法题。)符合,其中“long multiplication questions by hand.”和下文中的“this boring
task”相呼应,故选 C。
第三部分 书面表达(共四节,共 42 分)
第一节(共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)阅读下面短
文,根据题目要求回答问题。请在答题卡指定区域作答。
【答案】40. It is a device-related danger that children experience when parents are distracted by an electronic device
and only give partial attention to their children.
41. Secondhand screen time can cause addictive behaviours, a breakdown in the parent-child relationship and
exposure to overly stimulating content.
42. Excessive device use gets in the way of maintaining a good parent-child relationship, so parents should never
use devices in the presence of their children.
According to the passage, it’s not that parents should never use devices when a child is present. Parents just need to
be aware of how often they are fully engaged with their children without devices.
43. Parents can install a software on their phones that can control how much time they spend on the devices. At the
set time, their devices will automatically turn off, thus reducing the effect of secondhand screen time on their
children.
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了二手屏幕时间的概念和危害,并就如何减少其危害,提出了一些建
议。
【40 题详解】
考查细节理解。根据第一段中的“parents may be overlooking another device-related danger — secondhand
screen time. When parents are distracted by an electronic device and only give partial attention to their children, the
kids are actually suffering from its influence(父母可能会忽视另一个与电子设备相关的危险———二手屏幕时
间。当父母被电子设备分散注意力,只给予孩子部分关注时,孩子实际上正在遭受它的影响)”可知,二手
屏幕时间实际上是一种与电子设备相关的危险。当父母被电子设备分散注意力,只给予孩子部分关注时,
孩子就会遭受到电子设备的影响。故答案为 It is a device-related danger that children experience when parents
are distracted by an electronic device and only give partial attention to their children.
【41 题详解】
考查细节理解。根据第二段“Secondhand screen time can bring negative consequences. Kids, whose parents
spend too much time with their devices, are more likely to develop addictive behaviours with devices as they grow.
第18页/共22页
Excessive (过度的) device use also sends the message that the device and activities on it are more important than
the children. This can lead to a breakdown in the parent-child relationship. When parents are absorbed in their
devices, they may not realize their children are exposed to violent or mature content or fast-moving images that are
overly stimulating for young brains.(二手屏幕时间会带来负面影响。 如果孩子的父母花太多时间在他们的电
子设备上,那么他们在成长过程中更有可能对电子设备上瘾。 过度使用手机还会让人觉得手机和手机上的
活动比孩子更重要。 这可能会导致亲子关系的破裂。 当父母全神贯注于他们的设备时,他们可能没有意
识到他们的孩子接触的是暴力或成熟的内容,或快速移动的图像,这些对孩子的大脑来说过于刺激)”可
知,二手屏幕时间可能会使孩子对电子设备上瘾,家长和孩子关系破裂,让孩子接触过度刺激性的内容,
比如暴力或成熟的内容等等。故答案为 Secondhand screen time can cause addictive behaviours, a breakdown in
the parent-child relationship and exposure to overly stimulating content.
【42 题详解】
考查细节理解。根据倒数第二段中的“This doesn’t mean parents should never use devices when they are
together with their children. Parents need to be aware of how often they are fully engaged with their children
without devices and make sure they offer quality interaction and attention(这并不意味着父母和孩子在一起时绝
不应该使用电子设备。 家长需要意识到,在没有电子设备的情况下,他们与孩子充分互动的频率有多高,
并确保它们提供高质量的互动和关注)”可知,父母和孩子在一起时可以使用电子设备,而不是绝对不能使
用电子设备。因此,so parents should never use devices in the presence of their children 这种说法是错误的,应
该根据题目要求在其下面画线。因此,父母和孩子在一起时并不是不可以使用电子设备。但是,父母要意
识到在没有电子设备的情况下,他们与孩子的互动频率有多高。故答案为 According to the passage, it’s not
that parents should never use devices when a child is present. Parents just need to be aware of how often they are
fully engaged with their children without devices.
【43 题详解】
考查推理判断。除去文章提到的建议,家长可以通过科技手段,强制减少自己对电子设备的使用,从而减
少二手屏幕时间对孩子的影响。故答案可以为 Parents can install a software on their phones that controls how
much time they spend on the phone. At the set time, their devices will automatically turn off, thus reducing the
effect of secondhand screen time on their children.
第二节 词汇运用(B4U1-U3)(共 10 小题,共 5 分)
【答案】44. has been displayed 45. accompanied 46. Relevant mitted
48. appeal 49. secure 50. was acknowledged 51. lived off 52. accurately 53. integrating
【44 题详解】
考查动词语态。句意:这是这幅画第一次向公众展示。根据“the painting”和“to the public”可知,此处
表示“展示”,应用动词 display,“It is the first time that...”结构中,that 从句应用现在完成时,且主语
the painting 与 display 之间为被动关系,应用现在完成时的被动语态,主语 the painting 为第三人称单数,
助动词用 has。故填 has been displayed。
【45 题详解】
考查状语从句的省略、动词。句意:只有在有成年人陪同的情况下,儿童才被允许进入。根据“Children
第19页/共22页
are admitted only”可知,此处表示“陪同”,应用动词 accompany,且在条件状语从句中,当从句主语与
主句主语一致,且从句含有 be动词时,可将从句主语和 be动词省略,本句中的条件状语从句完整句子为 if
children are___by an adult,主语 Children 和 accompany 为被动关系,本空用过去分词,与 are 构成一般现在
时的被动语态。故填 accompanied。
【46 题详解】
考查形容词。句意:海外工作需要相关的工作经验。根据“work experience”可知,此处表示“相关
的”,应用形容词 relevant,作定语,修饰名词短语 work experience,句首单词首字母大写,故填
Relevant。
【47 题详解】
考查动词时态。句意:在她生命的前半段,她全身心地投入到为这项事业而奋斗中。根据“herself body
and soul to fighting for the cause”可知,此处表示“全身心地投入”,应用固定短语 commit oneself to,且
由时间状语 In the first half of her life 可知,句子描述过去发生的事情,时态应用一般过去时,谓语用过去
式 committed。故填 committed。
【48 题详解】
考查名词。句意:警方呼吁公众保持冷静。根据“to the public to remain calm”可知,此处表示“呼吁”,
应用名词 appeal,作 made 的宾语,且由不定冠词 a(n)可知,用单数形式,故填 appeal。
【49 题详解】
考查形容词。句意:检查所有门窗是否都尽可能地安全。根据“Check that all windows and doors”可知,
此处表示“安全的”,应用形容词 secure,构成“as+形容词原级+as...”结构作补足语。故填 secure。
【50 题详解】
考查动词时态。句意:在 20 世纪 90 年代,他被认为是世界上最好的球员。根据“to be the best player in
the world”可知,此处表示“承认,认可”,应用 acknowledge,与主语 he 之间为被动关系,且由时间状
语 In the 1990s 可知,句子描述过去发生的事情,时态应用一般过去时的被动语态,主语为第三人称单数,
be 动词用 was,故填 was acknowledged。
【51 题详解】
考查固定短语、时态。句意:在 20 世纪初,几乎三分之一的人口靠土地为生。根据“the land”可知,此
处表示“靠……为生”,应用固定短语 live off,且由时间状语 At the beginning of the 20th century 可知,句
子描述过去发生的事情,时态应用一般过去时,谓语用过去式 lived,故填 lived off。
【52 题详解】
考查副词。句意:现在科学家们可以准确地预报天气。根据“can forecast the weather”可知,此处表示
“准确地”,应用副词 accurately,修饰动词 forecast,故填 accurately。
【53 题详解】
考查非谓语动词。句意:通过将环保原则融入体育赛事,运动员、组织者和球迷可以共同努力创造一个更
可持续的未来。根据“eco-friendly principles into sports events”可知,此处表示“融入”,应用动词
integrate,且在介词 By 后,应用动名词形式,作宾语,故填 integrating。
第20页/共22页
第三节 完成句子(Studio Classroom Sept. & Oct.)(共 10 小题,共 5 分)
根据句意和中文提示填入词组,并将答案写在答题纸相应位置上。
54. 【答案】 ①. diligent ②. practice
【详解】考查形容词和名词。句意:成为一名自信的读者需要勤奋练习。表示“勤奋的”应用形容词
diligent,作定语;表示“练习”应用名词 practice,作宾语。故填①diligent;②practice。
55. 【答案】 ①. adopting ②. sustainable ③. practices
【详解】考查动词短语和时态。句意:幸运的是,一些体育组织现在正在采用可持续发展的做法,以减少
它们对地球的影响。根据汉语提示可知,空处应填“采用可持续发展的做法”,其英文表达为 adopt
sustainable practices,根据空前的 are now 可知,句子为现在进行时,adopt 应用现在分词形式。故填
adopting sustainable practices。
56. 【答案】 ①. write ②. down
【详解】考查动词短语。句意:同样,记下你感激的事。“记下”可用动词短语 write down,此处为祈使
句,write 用原形。故填 write;down。
57. 【答案】 ①. provided ②. magnificent ③. views
【详解】考查动词短语及时态。句意:我们的酒店不仅能俯瞰开罗这座大城市,还能看到尼罗河的壮阔景
色。“看到壮阔景色”可用 provide magnificent views 表达,provide 有“提供、呈现”之意;magnificent 表
示“壮阔的;views 表示“景色”,使用复数形式作宾语。由于“not only...but also...”连接并列成分,由
overlooked 可知,前半句使用一般过去时,所以 provide 也用过去式 provided。故填 provided magnificent
views。
58.【答案】 ①. amid ②. the ③. chaos ④. in
【详解】考查介词短语。句意:在战区的混乱中,Baak Kang-Byuk 医生给医院带来了拯救生命的药物。此
处需要表达“混乱中”可使用介词短语 amid the chaos 在句中作状语,后面名词短语 a war zone 前需要一个
介词,可填 in 表示“在战区”。故填 amid;the;chaos;in。
59.【答案】 ①. enhances ②. these ③. abilities
【详解】考查动词和名词。句意:相比之下,沉浸在一本好书中会增强这些能力。“增强”用动词
enhance,作谓语,主语是动名词短语 being absorbed in a good book,视为单数,谓语动词用第三人称单数
形式 enhances;“这些能力”用 these abilities。故填①enhances②these③abilities。
60. 【答案】 ①. laid ②. the ③. foundation
【详解】考查动词短语和时态。句意:但在 1845 年,纽约尼克博克俱乐部挺身而出,为现代棒球运动奠
定了基础。“奠定了基础”常见表达为 lay the foundation,根据句中时间状语 in 1845 可知,动作发生在过
去,应用一般过去时,lay 的过去式形式为 laid。故填 laid the foundation。
61. 【答案】 ①. Cultivate ②. a ③. cultural ④. atmosphere
【详解】考查动词和名词。句意:培养一种服务他人是不可或缺的文化氛围。“培养”用动词 cultivate,
此处为祈使句,用动词原形,“一种文化氛围”用 a cultural atmosphere。故填 Cultivate;a;cultural;
atmosphere。
第21页/共22页
62. 【答案】 ①. Despite ②. the ③. difficulties
【详解】考查介词和名词。虽然有困难,但这个漂浮实验室的独特环境让科学家们有机会以在地面上不可
能的方式研究事物。“虽然”用介词 despite,表让步,其后接名词词组 the difficulties“困难”作宾语。故
填 Despite;the;difficulties。
63. 【答案】 ①. a ②. symbol ③. of
【详解】考查固定搭配。句意:在中国,喜鹊是幸福和好运的象征。根据汉语提示“象征”可知,此处是
固定搭配 a symbol of。故填①a;②symbol;③of。
第四节(共 20 分)
64. 【答案】Dear Jim,
I’m absolutely thrilled to accept your invitation to visit a park in Beijing this weekend. I highly recommend
Ditan Park, an ideal destination that blends history and autumn beauty perfectly.
As an ancient imperial altar, it boasts a 300-meter golden ginkgo avenue. The leaves flutter gently in the
breeze, creating a magical view. We can wander leisurely, take photos for memory and chat at ease while enjoying
the peaceful surroundings and traditional pavilions. It’ll be a relaxing and unforgettable time.
Eagerly looking forward to sharing this wonderful experience with you!
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生就英国交换生 Jim 想在周末邀请共游北京的公园一事写出回
信,包括接受邀请和建议的目的地及原因。
【详解】词汇积累
推荐:recommend → advocate
融合:blend → integrate
漫步:wander → stroll
难忘的:unforgettable → memorable
句式拓展
同义句转换
原句:I’m absolutely thrilled to accept your invitation to visit a park in Beijing this weekend.
拓展句:Regarding your invitation to visit a park in Beijing this weekend, I’m utterly overjoyed to accept it.
【点睛】【高分句型 1】I highly recommend Ditan Park, an ideal destination that blends history and autumn
beauty perfectly. (运用了 that 引导的定语从句)
【高分句型 2】The leaves flutter gently in the breeze, creating a magical view. (运用了现在分词作结果状语)
第22页/共22页