课标版中考英语(重庆专用)复习题型突破课时教学课件(7份打包)

文档属性

名称 课标版中考英语(重庆专用)复习题型突破课时教学课件(7份打包)
格式 zip
文件大小 1.1MB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-12-31 17:30:20

文档简介

(共24张PPT)
任务型阅读
重庆中考的任务型阅读从2012年开始考查,文体以记叙文为主,兼顾考查说明文、应用文。话题贴近学生生活,符合学生的人生观和价值观,主要类型有生活故事、学校生活、文化风俗、人(事)物介绍、教育故事等。词数为180—270词,分析重庆任务型阅读的特点可知,设题形式可归为三大类:一般疑问句、特殊疑问句及开放性试题。
1. 一般疑问句。一般疑问句通常为细节理解题,此时应带着问题回到原文找答案。尽量使用简洁回答(Yes./No.),注意加上标点符号。
2. 特殊疑问句。特殊疑问句题型需要利用题干中的关键词,寻找文中的对应词,在对应词周围找答案或直接在文中搜索答案,进行作答。这类试题通常是针对文章中的细节而设计的,要求考生在正确理解文章的基础上快速锁定答案。
3. 开放性试题。对于开放性试题,答题思路具体如图。
(2025·重庆)
Dear friends,
Last month, we started the “Nature and Me” activity. What did you see and do during your time with nature And how did you feel Please share your stories.
8:15 p.m. 31 May
I disliked hiking in the past, but now I enjoy it. My father and I had a hiking trip on MacLehose Trail in Hong Kong. The journey was harder than I expected. My legs started burning after just 30 minutes. But as we climbed higher, the amazing views—green hills, golden beaches, and endless ocean—seemed under my feet. There’s an old Chinese saying, “When you climb to the top, all other mountains seem small.” That’s exactly how I felt. Every drop of sweat counts!
Reply here.
8:17 p.m. 31 May
“I feel free and peaceful.” This was my answer to my friend when she asked me how I felt after an afternoon walk. As we walked through the park, I noticed all those fallen leaves with different shapes and colors lying on the ground. I picked some up and made them into a picture.
You know what they say, “The best thing in life is free.” That’s so true. By walking, I got good exercise. By collecting these little treasures, I started paying attention to all the small things around me that I used to miss. It was like an escape(逃离) from what was troubling me.
Reply here.
12 minutes ago
During the holiday, my family and I went to Crystal Waterfall. It was amazing! I stood near the falls, hearing the rush of water and feeling the cool mist(水雾). The sound of the water was actually super relaxing. It felt like all my tiredness and worries were being washed away.
Back home, I even downloaded the recordings of waterfalls online. They can help me sleep better!
Reply here.
【主旨大意】
本文是三个人分享参加“自然与我”活动的个人经历及感受。
1. Does Steve like hiking now
____________________________________________________________
1. 根据“I disliked hiking in the past, but now I enjoy it.”可知,Steve现在喜欢徒步旅行。故填Yes, he does. /Yes.

Yes, he does. /Yes.
2. What did Lan pick up during the afternoon walk
____________________________________________________________
2. 根据“As we walked through the park, I noticed all those fallen leaves with different shapes and colors lying on the ground. I picked some up and made them into a picture.”可知,Lan捡了一些落叶。故填She picked up some fallen leaves.
She picked up some fallen leaves.
3. What have the three people learned in common from their trips
____________________________________________________________
____________________________________________________________
3. 根据“‘When you climb to the top, all other mountains seem small.’ That’s exactly how I felt. Every drop of sweat counts!”可知,Steve学到当你爬到山顶时, 所有其他的山都显得很小, 每一滴汗水都很重要;根据“I feel free and peaceful.”以及“I started paying attention to all the small things around me that I used to miss.”可知,Lan感到自由和宁静, 并开始注意身边的小事物;根据“It felt like all my tiredness and worries were being washed away.”以及“They can help me sleep better!”可知,Janet感到放松, 感觉所有的疲惫和忧虑都被冲走了, 睡得更好了。由此可见他们都认为在大自然中度过时光对每个人的身心成长都有好处。故填Spending time in nature is good for everyone’s personal growth in body and mind.

Spending time in nature is good for everyone’s personal growth in body and mind.
4. What do you think of their experiences and why Choose one to reply.(about 30 words)
____________________________________________________________
4. 开放性试题, 言之有理即可。参考答案为Hi, Steve. I agree with you! Hiking is a great way to challenge ourselves while enjoying the beauty of nature. Every step forward makes us stronger and more confident in life. /Lan, I understand how you felt. When I feel bad, the beauty of nature helps me relax. However, you should focus on the sunny side of life. Don’t think too much. /Hey, Janet. Thanks for your sharing, but I don’t agree. Waterfalls are too noisy, and I think the sound would make me uncomfortable. I prefer to relax in quiet places.
(一)(2025·河北)
We may have an interview for our volunteer work. And the following suggestions will help make the interview a success.
We should do some research on the volunteer work. We can call the organization or visit its website to find out some information about it. It’s also important for us to think about what questions the interviewers may ask. It will help us to keep the interview going smoothly.
When leaving for the interview, we must remember to take everything we need. And we’re supposed to be at the interview about 30 minutes early. It allows us to get ready for the interview.Before we go into the interview room, we can take a deep breath to relax ourselves. When we hear someone ask us to go inside, we can enter the room. We should greet the interviewers with a smile and stand until they ask us to sit down.
In answering questions, we had better be confident to show our talent and skills. It’s important to look into the interviewers’ eyes even if we are very nervous and shy. If we can’t understand the interviewers‘ questions, it’s OK to ask the interviewers to explain them further.
Before the interview is over, the interviewers usually invite us to ask some questions. We can ask a question about the work or the interview. For example, “What kind of training do you offer to volunteers ” We are supposed to thank the interviewers before we leave.
With these suggestions, we will have a good chance of getting volunteer work.
1. How can we do research on the volunteer work
____________________________________________________________
____________________________________________________________
2. Why are we supposed to be at the interview early
____________________________________________________________
____________________________________________________________
3. What can we do to relax ourselves before we go into the interview room
____________________________________________________________
____________________________________________________________
By calling the organization or visiting its website./We can call the organization or visit its website./…  
Because it allows us to get ready for the interview./It allows us to get ready for the interview./…  
Take a deep breath./We can take a deep breath to relax ourselves./…  
4. What should we do if we can’t understand the interviewers’ questions
____________________________________________________________
____________________________________________________________
5. What question do you want to ask the interviewers before the interview is over (Your question should be different from the underlined one in the text.)
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Ask the interviewers to explain them further./We should ask the interviewers to explain them further./…  
When can I get the result of the interview /What should I do if I pass the interview /…  
(二)(2025·天水)
The Super Power of YET!
In today’s world, many people want quick success, but real growth takes time and the right mindset. Mindset is how we think about our abilities. It plays a big role in our progress. There are two kinds of mindsets: a fixed mindset and a growth mindset.
Carol Dweck, a professor at Stanford University, studied these two mindsets:
 She has found that having a growth mindset benefits our learning a lot.
Growth Mindset:
People believe they can improve with effort and learning. Fixed Mindset:
People believe their abilities areunchangeable.
Learning happens in four stages:
Comfort Zone: Things feel easy, but no growth happens here.
Growth Zone: They achieve their goals and take on bigger ones.
Learning Zone: They start getting new skills and confidence.
Fear Zone: People feel unsure or afraid of failure and often give up.
One of her experiments is at Parkland Soccer Club. Her group teach the players that mistakes are part of learning. If a player says “I can’t do this.”, that usually means he fears making mistakes. Then he is encouraged to say “I can’t do this, YET!” instead of “I can’t do this!”.
Challenges are … for growth. Let’s believe in ourselves, work hard, and keep improving. The superpower is “YET!”
1. What does “mindset” mean
__________________________________________________________
2. What are the two kinds of mindsets
__________________________________________________________
3. If a soccer player is afraid of making mistakes during a game, which “zone” is he in
__________________________________________________________
It means how we think about our abilities.  
Growth mindset and fixed mindset.  
Fear zone.  
4. Complete the underlined sentence.(补全文中画线句子, 使文意连贯。)(限填1词)
Challenges are   for growth.
5. Complete the conversation with a growth mindset.(根据文本建议, 补全下面对话。)(不超过10词)
A student: I can’t work it out!
You: Why not say, “I can’t ________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________”
necessary/important/good/ … 
work it out, yet!/work it out now but I will try more!/work it out now but I believe in myself!/work it out now but I can make it later! (共46张PPT)
阅读理解
阅读理解是中考英语中非常重要的一部分,所占分数比例较大。文章体裁范围广,主要有记叙文,说明文,议论文,应用文等;主要题型有主旨大意题,推理判断题,细节理解题,词义猜测题等。
解题步骤:
一、先读问题,弄清考查要点;
二、快速浏览全文,掌握全貌;
三、细读原文,捕捉相关信息词;
四、重读原文,仔细斟酌核对答案。
1. 主旨大意题
此类题目考查学生对整篇文章的目的、意图、观点、立场、态度以及内在的逻辑关系的理解,所以要统览全篇。在统览全篇的同时要注意抓住文章的中心思想,捕捉主题句,因为一些显性的答案可以从主题句中直接找出,而隐性的答案则是要通过对全篇的理解才能得出。
主题句一般具有以下特征:
①概括全段思想;
②一般位于段首、段尾或段中;
③解这种题目时,需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识等推理、判断,从而获取文章中内隐的信息。
主旨题常见的命题形式:
①The main idea of this text may be …
②This passage is mainly about …
③The author’s purpose in writing this text …
④Which of the following is the best title for the passage
⑤What’s the topic of the text
⑥The passage gives us …
2. 推理判断题
这种题目有一定难度,往往不能直接从文中找到答案,而必须根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。有时甚至还得联系作者的态度、观点、意图、语气等弦外之音、文外之意加以推理。
注意事项:
①与原文相同的细节不能选;
②推理的根据来自于上下文;
③不能以自己的观点代替作者的观点;
④在提问中常用的词有suggest,mean,infer(推断),from the fact,indicate(暗示),conclusion,probably,likely,reason,because,according to等。
推断题常有的命题形式:
①It can be known from the text that …
②From the text we know that …
③The story implies that …
④The paragraph following the passage will most probably be …
⑤The writer suggests that …
3. 细节理解题
首先是直接理解性题目,这种题目只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案;另外还有一些题目要求对文中个别难词、关键词、词组或句子作出解释或需要对有关的上下文提供的语境和信息、甚至对整篇文章的内容建立准确、立体的理解和判断。
4. 词义猜测题
这类问题需要根据上下文推测和判断生词、短语或句子在阅读材料中的含义,即利用我们所熟悉的词或短语和上下文中的已知部分进行逻辑上的推理,有时还需依靠常识和经验。
注意事项:
①注意一些过渡词语,如that is,this is,in other words等,它们直接引出了同义解释;
②注意连接词及被猜测的词前后的因果、让步、递进、转折、列举及承上启下等各种连接上下文的特殊功能;
③注意同义词、近义词、反义词、同位语、定语从句、相似或相反的结构等。
Tea has long been a popular drink in China. Chinese people love different kinds of tea. Among them, black tea and white tea from Fujian, green tea from Zhejiang and Anhui, and dark tea from Yunnan are some of the favorites.
In the Song Dynasty(960—1279), tea culture reached new heights. The beauty of the Song tea came alive through “dian cha”. Powdered(粉状的) tea was whisked(搅打) with water into soft “clouds”. White tea was often used to make the “clouds” as white as the moonlight. Tea artists used clean water to draw pictures on them with a teaspoon. The way of serving dian cha became a living art. It later influenced Japanese tea culture. Today, more young people are learning and passing it on.
Yunnan’s dark tea, especially Pu’er, got famous because of the Ancient Tea Horse Road. And it won popularity around the world. In 1976, Frenchman Fred Kempler found a new kind of Pu’er from Yunnan in a Hong Kong shop. In the same year, he visited Yunnan, bought nearly two tons, and began to sell “Yunnan Tuocha” in Europe. Since 1986, Yunnan’s Pu’er tuocha has got many prizes at food expos(博览会) in France, America and other countries. Today you can see an old Australian lady holding a cup of tea of sun-dried Pu’er, though she still enjoys her English-style black tea with milk and sugar. Tea is a bridge of friendship among nations and peoples.
Tea is enjoyed timelessly from ancient to modern times. Each cup of dian cha, white as the moonlight, turned tea into art, and art into eternity(永恒). Tea is also loved globally from the east to the west. Each cup of Pu’er, with the smell of sunshine, turns tea into friendship, and friendship into a shared future.
【主旨大意】
本文涵盖茶的种类、点茶艺术、普洱茶全球传播, 强调茶超越饮品本身的多重价值。
( )1. What kind of tea was often used for dian cha according to the
passage
Black tea.     B. Green tea.    
C. Dark tea.     D. White tea.
1. D 细节理解题。根据第二段中的“White tea was often used to make the ‘clouds’ as white as the moonlight.”可知, 白茶常被用于制作点茶的“云纹”。故选D。
D
( )2. When did Fred Kempler begin to sell “Yunnan Tuocha” in Europe
In 1986. B. In 1976.
C. In 1279. D. In 960.
2. B 细节理解题。根据第三段中的“In 1976, Frenchman Fred Kempler found a new kind of Pu’er from Yunnan in a Hong Kong shop. In the same year, he visited Yunnan, bought nearly two tons, and began to sell ‘Yunnan Tuocha’ in Europe.”可知, Fred Kempler在欧洲销售“云南沱茶”的时间是在1976年。故选B。
B
( )3. Which sentence uses “globally” with the same meaning as the underlined word
globally / gl b li/adv. ①全球地 ②全面地 ③总体而言, 整体地
A. Globally, our class did well in the English test.
B. The Olympic Games bring people together globally.
C. The story is globally interesting though some parts are slow.
D. This math question needs you to consider the numbers globally.
3. B 词句猜测题。根据“Tea is also loved globally from the east to the west.”可知, 茶在全球范围内被喜爱, globally意为“全球地”。 选项B “The Olympic Games bring people together globally.”中的“globally”同样表示“全球地”。故选B。
B
( )4. What is the best title for the passage
A. More Than a Drink B. Tea Trade in China
C. Art in a Tea Cup D. Journey of Yunnan Tea
4. A 最佳标题题。文章涵盖茶的种类、点茶艺术、普洱茶全球传播, 强调茶超越饮品本身的多重价值,说明茶不仅仅是一种饮品。选项A“不仅仅是一种饮品”作为标题最为合适。故选A。
A
(一)(2025·重庆A篇)
When someone’s heart suddenly stops, we can use an AED to save him or her. It can be found in public places and it is easy to use. Turn it on and follow the voice instructions. Here are some key steps.
 Remember: It’s best to treat the patient within the “Golden 4 Minutes”! Time matters! If an AED is not around, send someone to get one and give CPR while waiting. Don’t forget to call 120.
1. Place one pad onto the upper-right chest(胸膛). Place the other onto the lower-left chest.
2. Connect the pads to the AED.
3. Don’t touch the patient! Wait for the result of the examination.
4. Press the button when a shock is advised.
5. Give CPR(心肺复苏) if needed.
( )1. When is an AED used
A. When someone’s heart suddenly stops.
B. When someone has a headache.
C. When someone’s back suddenly hurts.
D. When someone has a toothache.
A
( )2. Where should the pads be placed on the patient
A B C D
D
( )3. What’s the golden time to use an AED
A. The first 4 minutes.
B. The first 5 minutes.
C. The first 6 minutes.
D. The first 7 minutes.
A
(二)(2025·重庆C篇)
(Mr. Wormwood sells stolen cars and tries to get more money by cheating others. Matilda, a book lover, hates that.)
Scene One
One morning, just when Mr. Wormwood was setting off to cheat others again, Matilda walked into his room quietly to get the hat he wore each day to work. She was too short and had to get it with a walking-stick.
Holding the hat in one hand and a bottle of superglue in the other, Matilda put some glue very carefully all round the inside rim(边) of the hat. Then she carefully put the hat back.
Scene Two
That evening, when Mr. Wormwood got home, he cried, “I can’t take my hat off and I have to keep it all day!”
“Don’t be silly,” his wife said. “Come here. I’ll take it off for you.”
“Ow-w-w! Don’t do that! Let go! You’ve nearly killed me!” he shouted.
“What’s the matter ” Matilda was standing at the door with a book in her hand.
Mr. Wormwood looked at her doubtfully, but said nothing.
“It must be superglue. Haven’t I told you not to touch the dirty thing ” Mrs. Wormwood said.
“I haven’t touched it!” Mr. Wormwood shouted. He turned and looked again at Matilda, who looked back at him with large innocent(无辜的) brown eyes.
Scene Three
Mr. Wormwood had to keep his hat on all through dinner. Later, he discovered that the worst thing about having the hat was not to take a shower in it, but to sleep in it. “I expect it will be loose(松动) by the morning and then it’ll be taken off easily,” Mrs. Wormwood said.
Scene Four
But the hat wasn’t loose by the morning. So Mrs. Wormwood cut the thing off his head, bit by bit, first the top and then the rim.
At breakfast Matilda said to Mr. Wormwood, “You must try to get those bits off your head. They look like little brown insects. And people will think you’ve got lice(虱子).”
“Be quiet!” Mr. Wormwood shouted. “Just keep your mouth shut!”
All in all, it is a most satisfying exercise. But don’t get your hopes up that it has taught the cheater a good lesson.
(Matilda borrows her friend’s parrot(鹦鹉) and …)
( )1. What did Matilda put inside Mr. Wormwood’shat
A. Some hair. B. Some superglue.
C. A book. D. A stick.
( )2. According to Scene Two, which word best describes Matilda
A. Creative. B. Friendly.
C. Shy. D. Calm.
B
D
( )3. What can we infer from the text
A. The couple loved each other very much.
B. Mrs. Wormwood really enjoyed cutting hair.
C. Matilda would continue to punish the cheater.
D. Mr. Wormwood wouldn’t cheat others any more.
C
( )4.
Each picture above matches one scene. Which scene is missing
A. Scene One. B. Scene Two.
C. Scene Three. D. Scene Four.
C
(三)(2025·重庆D篇)
“Wow! Look at that! Isn’t it a real fish ” The bionic(仿生) fish, named “Jinlin”, was swimming lively like a real one. It was developed by researchers at Shanghai Ocean University. This invention isn’t just for fun—it shows how humans copy nature to solve problems. That is a science called bionics.
Over millions of years, animals and plants have developed smart ways to survive. For example, kingfishers are experts at moving fast between air and water with very little noise. Through their study, scientists discovered that the
birds’ long beaks(喙) enabled this ability. Then they used the knowledge to change the front of the high-speed train. This change cut down noise level, increased speed by 10% and greatly saved energy. This combination(结合) of biology and engineering is the key to success in bionics. And it has set the stage for the rise of other new technologies.
Driven by robotics and AI, bionics has grown rapidly. The AI-powered bionic fish “Jinlin” can be used for environmental protection and deep sea exploration. In medicine, bionic arms can work similarly to real arms. Sensors allow the user to “feel” touch and pressure. Motors help the bionic
arms make movements, like human muscles(肌肉). With AI, the bionic arms are able to “learn” new tasks and become smarter over time. These inventions are examples to show how bionics bridges biology and new technologies to solve humans‘ problems.
Although so much progress has been made, bionics faces challenges. Nature’s designs are hard to copy perfectly. As for bionic arms, one key area of development is Brain-Computer Interface(脑机接口). More work on direct communication between the brain and bionic arms is required to
control movements as naturally as real arms. Researchers are also working on creating new materials and structures which can sense and repair themselves.
While there’s still a long way to go, the future of bionics is full of possibilities. Stay hungry. Stay foolish. Maybe you’ll be the next one to change the world!
( )1. Why does the writer mention “Jinlin” at the beginning of the passage
A. To suggest some new ideas.
B. To lead into the topic of bionics.
C. To explain the habits of fish.
D. To show the importance of bionics.
B
( )2. What can we learn from Paragraph 3
A. Robotics and AI have developed fast because of bionics.
B. The bionic fish “Jinlin” is used for medical purposes.
C. Motors allow the bionic arms to make movements.
D. Sensors help bionic arms learn new tasks over time.
C
( )3. According to Paragraph 4, how would scientists make bionic arms more like real ones
①By connecting motors with smart phones.
②By developing new materials and structures.
③By improving Brain-Computer Interface.
④By changing the shape and look of bionic arms.
A. ①② B. ②③
C. ①④ D. ③④
B
( )4. Which of the following shows the use of bionics
A. Drawing a picture of birds by watchingreal birds.
B. Building a house with natural materialslike wood.
C. Designing a camera by copying some insects‘ eyes.
D. Learning to dance by studying monkeys’movements.
C
(四)(2025·安徽)
Relationships with your siblings(兄弟姐妹) can help you practice social skills. Having a good relationship with them can help you communicate with other people, and understand other people’s feelings. You can even learn things when you don’t get on with your siblings. When you have argued(争吵) with them, you have to work out how to be in the same space as them. As a result, you often learn how to accept differences. It is very useful in the outside world.
It’s completely normal(正常的) that sometimes you and your sibling won’t see eye to eye. “Have a good think about why the two of you don’t get on. Try to talk when you both cool down,” says Dr. Owen, a researcher in new children develop. “Tell them how you feel. You could say, ‘It really hurts me when you make jokes about me.’ If the trouble carries on, talk to a trusted adult(成年人).”
All families are different. What if you don’t have siblings That doesn’t mean you won’t experience the advantages people get from having a brother or sister. There are ways to help only children develop these skills too.
( )1. What is Paragraph 1 mainly about
A. Advantages of having siblings.
B. Causes of arguing with others.
C. Practices of accepting differences.
D. Ways of building relationships.
( )2. What do the underlined words “see eye to eye” in Paragraph 2 mean
A. Joke with each other. B. Hear from each other.
C. Agree with each other. D. Learn from each other.
A
C
( )3. What will probably be talked about next
A. Why all families are different.
B. When we can talk to a trusted adult.
C. What is important for communication.
D. How only children develop social skills.
D
(五)(2025·天水改编)
Learning about AI
 ▲ 
AI works by using algorithms(算法), or step-by-step instructions, to help computers understand and work with information. For example, if you wanted to teach a computer to know different types of fruits, you would give it a lot of pictures of fruits and tell it which ones are apples, bananas, and so on. The computer would then use this information to find out what new fruits are. This process is called “machine learning”.
What can AI be used for
AI is already being used in many different areas. For example, AI can be used to:
·diagnose(诊断) and treat diseases;
·drive self-driving cars;
·recommend movies and TV shows according to your viewing history;
·help teachers give marks to papers.
The Future of AI
In the future, AI may completely change many parts of our lives and help us solve some of the world’s biggest problems. However, it’s also important to remember that AI is just a tool, and it’s up to us to decide how we use it. With responsible and ethical(合乎道德的) use, AI can make the world a better place for everyone!
PS: The copy above is created by AI!
( )1. Which of the following can be put in ▲ 
A. When was AI invented
B. How does AI work
C. Why is AI important
D. Who uses AI the most
B
( )2. How does AI recommend movies and TV shows
A. By using your viewing history.
B. By guessing freely.
C. By asking your friends.
D. By creating new movies.
A
( )3. What can we learn from the passage
A. AI isn’t a tool and it can decide how people use it.
B. AI can make a better world if we use it correctly.
C. It’s impossible for AI to solve the biggest questions.
D. AI can not help teachers to mark the papers.
( )4. Who wrote the passage
A. A worker. B. An engineer.
C. A writer. D. AI.
B
D(共18张PPT)
口语应用
重庆中考的口语应用题是把一段对话中抽出的5个句子打乱顺序后放在一个方框内提供给考生,要求考生根据上下文内容将这些句子放回原位,使对话完整。
这是近年来中考测试中以书面形式考查考生能否运用英语进行口语交际的题型。考生要熟悉日常用语中的各种交际功能,特别要熟练掌握表示问候、道别、感谢、道歉、邀请、请求、允许、询问、征求意见等常用的口语句型和习惯表达法,必须掌握借东西、打电话、购物、问路、看病、就餐、谈论天气等情境中连贯对话的表达形式,并在日常对话中经常练习、反复实践。
1. 通览对话、领会大意、揣摩话题。解题时应先跳过空格通览对话,了解对话大意,根据对大意的把握,判定语境,揣摩话题。
2. 根据语境、细读选项、选择答案。在把握话题和语境的基础上,针对对话的每一空白处,细读所提供的选项,认真分析它们之间的异同,依据对话有关情景内容,选择正确的答案。
3. 通盘考虑、前后联想、先易后难。要从对话整体理解出发,依照上、下问答的逻辑顺序来考虑所选择的答案。不可不顾前后顺序,孤立地就上句补下句,这样可能出现所补句子符合上文而不符合下文的情况。要先解决有把握的、容易的,再回头补选较难的。
4. 通读对话、义形结合、验证答案。将对话补全之后,再将整段对话通读一遍,逐一验证答案。所选的答案不仅语义上要符合语境,而且要保证语言正确,做到说话得体。
(一)(2025·重庆)
A: Hi, I’m Chris. Nice to meet you!
B: Oh, hi, I’m Amy.  1 
A: So, Amy. Why are you interested in joining our group
B: Well, I want to do something for our environment.
A:  2  We are all trying to live a low-carbon(低碳) life.
B: A low-carbon life What is that
A. I’d love to.
B. Let’s eat together.
C. It’s great to see you, too.
D. We start with less shopping.
E. Can you lend me a bike
F. Anything else
G. This group is just right for you.
C
G
B: Wow!  4 
A: Well, we eat less meat and we prefer more local food.
B: I can do that. And I often take a bus to school.
A: That’s great. Then welcome to join us.
B:  5  Thanks.
A. I’d love to.
B. Let’s eat together.
C. It’s great to see you, too.
D. We start with less shopping.
E. Can you lend me a bike
F. Anything else
G. This group is just right for you.
A: It’s a green lifestyle.  3  We still buy daily things like food and drinks. But we try not to buy new clothes or shoes.
D
F
A
(二)(2025·天津)
A: Hi, Tony. What are you up to
B: I’ve just made a survey on hobbies for our school project.
A:  1 
B: The girls prefer singing and dancing, but the boys like playing basketball better.
A:  2 
B: Yes. Both boys and girls enjoy playing table tennis.
A. I agree with you.
B. Do you stay at home
C. I’m sorry to hear that.
D. Is it a special hobby
E. Why is it good to have hobbies
F. What’s the result of the survey
G. Is there anything that both boys and girls like doing
F
G
A:  3 
B: Because you can learn about new things and develop new skills.
A: Yes,  4 
B: By the way, what’s your hobby
A: My hobby is growing vegetables.  5 
B: Yes, a little special. But your hobby helps the whole family!
A. I agree with you.
B. Do you stay at home
C. I’m sorry to hear that.
D. Is it a special hobby
E. Why is it good to have hobbies
F. What’s the result of the survey
G. Is there anything that both boys and girls like doing
E
A
D
(三)(2025·安徽)
A: Have you decided what to grow for our farming project
B:  1  Are you interested in it
A: Yes.  2 
B: I think we should start by finding a space.
A:  3 
B: Good idea. Watermelons need sunlight and rich soil(土壤).
A. Hmm, I’m with you.
B. What can we choose
C. What should we do first
D. He’d be happy to help us.
E. What are our classmates growing
F. I’m considering growing watermelons.
G. Why not ask Mr. Green for a perfect space
F
C
G
A: Speaking of soil, we might need to add fertilizer(肥料).
B:  4  We should also plan a watering schedule(日程安排).
A: Yes. But I don’t know how much water is needed.
B: Me either. Let’s turn to Mr. Green.  5 
A: You’re right. Let’s go now!
A. Hmm, I’m with you.
B. What can we choose
C. What should we do first
D. He’d be happy to help us.
E. What are our classmates growing
F. I’m considering growing watermelons.
G. Why not ask Mr. Green for a perfect space
A
D
(四)(2025·天水、白银)
(Li Ming is talking with his foreign friend Daisy. A is for Li Ming; B is for Daisy.)
A: Good morning, Daisy.
B: Morning, Li Ming! Do you have any plans for the future
A: Of course!  1 
A. Have you ever learned robotics
B. I want to join the swimming club!
C. What about you, Daisy
D. I hope our dreams will come true.
E. One of my goals is to join a robotic club.
F. What an amazing race!
G. What do you think of robots
B: Wow, sounds interesting! But I remember you were in the swimming club. When did you get interested in robots
E
A: I have always loved robots. Sometimes I try making some simple robots by myself.
A. Have you ever learned robotics
B. I want to join the swimming club!
C. What about you, Daisy
D. I hope our dreams will come true.
E. One of my goals is to join a robotic club.
F. What an amazing race!
G. What do you think of robots
B:  2 
A: Yes, I’ve been learning robotics since I was in Grade 7. You must have known that a humanoid robot(人形机器人) has made history by finishing a half-marathon for the first time in Beijing.
A
B: Oh, I watched the marathon on TV.  3 
A: Sure, it is. I’d like to learn more about it.  4 
B: Me Emm, I want to study and design Chinese Hanfu. You know how much I love these beautiful clothes.
A. Have you ever learned robotics
B. I want to join the swimming club!
C. What about you, Daisy
D. I hope our dreams will come true.
E. One of my goals is to join a robotic club.
F. What an amazing race!
G. What do you think of robots
F
C
A: Fantastic! And one day you might set up a Hanfu factory in your country.
B: You’re right. Maybe the robots you create will wear the fashionable Hanfu I design in the future.
A: Haha,  5  Let’s work together to make a more wonderful world!
A. Have you ever learned robotics
B. I want to join the swimming club!
C. What about you, Daisy
D. I hope our dreams will come true.
E. One of my goals is to join a robotic club.
F. What an amazing race!
G. What do you think of robots
D
(五)(2024·重庆A卷)
A: Hi, Dave!  1 
B: Not good.
A:  2 
B: My right leg began to hurt after I ran this morning.
A:  3 
B: No. I forgot it. And I ran 5 kilometers.
A. What happened
B. How’s it going
C. Let’s run together.
D. You are probably right.
E. Thanks for your advice.
F. How often do you exercise
G. Did you do any warm-up exercises
B
A
G
B:  4  What should I do now
A: You’d better stop running and rest for a few days. If your leg still hurts, go to see a doctor.
B: OK, I will.  5 
A: You are welcome.
A. What happened
B. How’s it going
C. Let’s run together.
D. You are probably right.
E. Thanks for your advice.
F. How often do you exercise
G. Did you do any warm-up exercises
A: That’s too much. And it’s not right to run without warm-up exercises.
D
E
(六)(2024·重庆B卷)
A. How are you
B. Would you like to take part in it
C. From 5:00 p.m. to 5:40 p.m. every Tuesday and Thursday.
D. What are you doing these days
E. That’s a good idea.
F. Is that a traditional Chinese kung fu
G. Could you please teach me
D
F
B
A. How are you
B. Would you like to take part in it
C. From 5:00 p.m. to 5:40 p.m. every Tuesday and Thursday.
D. What are you doing these days
E. That’s a good idea.
F. Is that a traditional Chinese kung fu
G. Could you please teach me
G
C(共34张PPT)
完成句子
完成句子题的目的在于检测学生运用各种句型的表达能力。要求学生对所学的句子结构和词形的变化做到概念清楚,运用准确。
(一)做完成句子时应注意的几个问题
1. 注意时态。
2. 句子的成分不变。原句的句子成分在改变句型时仍不可缺少,否则句子不完整。但有一个例外,在陈述句改为感叹句时,要增加句子成分,感叹词what和how分别为按句子的要求而增加的定语或状语,句子其他成分不变。
3. 反复推敲,确保无误。改变句型后要看看意思是否与要求相符,有没有语法和习惯用法方面的错误。
(二)完成句子的解题应试技巧
1. 必须弄清原句的句型和意思并判别改写后的句子是什么句型。如:
[例1] The little girl was so tired that she couldn’t go farther.(改为同义句)
The little girl was      tired     go farther.
[解析] too;to 通过分析,我们不难发现,该题是由复合句转换为简单句,应用too … to …句型。
too
to
[例2] It took him two hours to do these exercises yesterday.(改为同义句)
He     two hours     these exercises yesterday.
[解析] spent; on/doing 该句的句型是It takes sb. some time to do sth.,相当于sb. spend some time on sth. 或sb. spend some time (in) doing sth. 句型。注意时态为一般过去时。
spent
on/doing
[例3] I must take good care of my sister at home.(改为同义句)
I must        my sister well at home.
[解析] look after 根据我们所学过的同义词组,take good care of sb. 相当于look after sb. well。
[例4] He was too weak to carry the heavy box.(改为同义句)
He was not        to carry the heavy box.
[解析] strong enough 很明显,这是两个简单句之间的转换,可用strong enough来填空。
look after
strong enough
2. 要熟悉常用句型的转换规律。
从近年的考题趋势来看,句型转换从单纯测试语法知识向改变句子结构填空,填词后使句意不变或与要求相符的方向发展。其中许多属于常用句型。可归纳如下:
(1)肯定句变为一般疑问句或否定句
a. 变为一般疑问句时,be动词、助动词或情态动词置于主语之前。如:
[例1] He was so clever.
        so clever
[例2] John felt happy at that time.
    John     happy at that time
[例3] We can fly to the moon one day.
        fly to the moon one day
Was
he
Did
feel
Can
you/we
b. 变为否定句时,be动词、助动词或情态动词后加not。如:
[例1] The twins were happy to see their uncle.
The twins         to see their uncle.
[例2] Mr. Smith works hard every day.
Mr. Smith         hard every day.
[例3] The doctor could help that person.
The doctor         that person.
weren’t
happy
doesn’t
work
couldn’t
help
c. 如果肯定句中含有some, and, a lot of/lots of, already, too/also, both … and …, everything, everyone/everybody, always等词(组),在否定句中要依次变为any, or, much/many, yet, either, neither … nor…, nothing, nobody, never等。如:
[例1] They had lots of friends in China.
They     have     friends in China.
[例2] I could dance and sing when I was five years old.
I     dance     sing when I was five years old.
didn’t
many
couldn’t
or
d. 否定前移。如:
He can make a model plane, I think.
I     think he     make a model plane.
e. 一些特殊结构变否定句时,在动词(词组)前直接加not。如:
[例1] Mother told me to go to bed early last night.
Mother told me         go to bed early last night.
[例2] Let’s play basketball on the playground this afternoon.
Let’s         basketball on the playground this afternoon.
另外,还有ask sb. (not) to do sth. , Will you please (not) do sth. , had better (not) do sth. , try (not) to do sth. , decide (not) to do sth. 等。
don’t
can
not
to
not
play
(2)对划线部分提问
对划线部分提问是根据划线的内容提出一个特殊疑问句。即特殊疑问词+一般疑问句构成。
a. 划线部分如是定语,它所修饰的词要跟随特殊疑问词移至句前。如:
[例1] This is Kate’s hat.
        is this
[例2] The man in the car is my father’s friend.
        is your father’s friend
Whose
hat
Which
man
b. 划线部分如是谓语动词,应该用do的形式来取代。如:
[例1] They are looking for the boy in the city.
    are they     in the city
[例2] Ann flew to Beijing last year.
What     Ann     last year
c. 常见疑问词(组):what, what+名词(如what colour, what grade等), when, why, where, who(whom), which, whose, how, how+形容词/副词(如how long, how far, how often, how soon等)。要注意以上各种疑问词(组)的用法。
What
doing
did
do
(3)改为反意疑问句
反意疑问句的前半句为陈述句,后半句为简短的一般疑问句,在改写当中,要注意:
a. 前肯后否,前否后肯。
b. 人称、时态和数要保持一致。
c. 对于各种祈使句,反意疑问句的后半句都用will you,但Let’s …句型用shall we。
d. 注意一些特殊词,如little, few, no, nothing, never, seldom等出现时,前半句表示否定的概念,后半句应用肯定形式。如:
[例1] Class 3 were the winners in the race,       
[例2] The man couldn’t climb up the tree,        
[例3] There is little water in the bottle,       
[例4] Don’t tell him the bad news,       
另外,注意以下句子:
[例1] I am a student,       
[例2] What a kind girl,       
[例3] How fast the boy runs,       
weren’t
they
could
he
is
there
will
you
aren’t
I
isn’t
she
doesn’t
he
(4)复合句变为简单句
由复合句变为简单句时,一般都是将复合句中的从句改为不定式形式,或是介词短语的形式。比如so … that …可以改写成too … to …结构的简单句,但应注意to后面必须直接跟行为动词的原形。如:
[例1] He was so young that he can’t read.
He was     young     read.
[例2] We can’t live without air or water.
We can’t live     there     no air or water.
[例3] I don’t know what I can do.
I don’t know         do.
too
to
if/when
is
what
to
(5)同义句转换 如:
[例1] Li Ping does well in English.
Li Ping is         English.
[例2] I can ride the bike. Li Lei can, too.
I can ride the bike,and         Li Lei.
[例3] You can’t take both the basketball and the football.
You can take     the basketball     the football.
good
at
so
can
either
or
(6)时态转换 如:
[例1] We are going to help the farmers on the farm tomorrow.(用now改写句子)
We         the farmers on the farm now.
[例2] His brother won’t do the shopping tomorrow.(改为一般现在时)
His brother         the shopping on Sundays.
are
helping
doesn’t
do
(7)改为感叹句 如:
[例1] The twins study Chinese very hard.
        the twins study Chinese!
[例2] The weather was rather bad yesterday.
        weather it was yesterday!
[例3] The flowers are beautiful.
①        flowers they are!
②        the flowers are!
How
hard
What
bad
What
beautiful
How
beautiful
(8)完成译句 如:
[例1] 令我惊讶的是,他已收到那所大学校长的来信了。
    my surprise, he has already     from the principal of the university.
[例2] 在有些地方,水的价格比牛奶的价格还要高。
The price of water is     than     of milk in some places.
[例3] 毋庸置疑,南海那些岛屿是由中国人最早发现的。
There is no     that those islands in the South China Sea     first discovered by Chinese.
To
heard
higher
that
doubt
were
(9)连词成句
答题规律:连词成句是2024年重庆中考英语试题中新设的考查项目。可以从以下两个方面思考:1)根据简单句的五种基本形式,找出主谓宾。2)连词成句。关注标点符号,找出修饰部分如形容词、副词、时间状语和地点状语,最后合并成句。
注意事项:首字母大写,注意标点。然后分句型来做:
a. 陈述句:陈述句的基本结构是“主语+谓语+宾语”,时间和地点状语一般放在后面。注意否定陈述句的助动词don’t, doesn’t, can’t,won’t等要放在主语之后,谓语动词之前。
b. 疑问句:要先确定疑问句的类型。
①如果有where、what、how 等特殊疑问词,就是特殊疑问句,要把特殊疑问词放在句首,后面跟一个一般疑问句。
②如果没有特殊疑问词,就是一般疑问句,要把助动词(do/does)、be动词或情态动词(can、may、shall、would等)放在句首,后面跟主语(+谓语动词+其他)。
如:
[例1] the, morning, I, him, sing, heard, song, this
  .
I heard him sing the song this morning 
[例2] is, table, the, on, what
 
[例3] how, a, beautiful, picture, is, it
  !
[例4] is, she, go, work, she, ill, so, can’t, to
  .
[例5] his, parents, he, not, only, is, but, also, here
  .
What is on the table 
How beautiful a picture it is 
She is ill so she can’t go to work 
Not only his parents but also he is here 
[例6] noise, make, much, don’t, so
  .
[例7] never, is, the, for, late, he, meeting
  .
[例8] sang, to, they, me, a birthday song
  .
Don’t make so much noise 
He is never late for the meeting 
They sang a birthday song to me 
(一)(2025·重庆)
1. Gina is talking to her friend on the phone.(改为否定句)
Gina         to her friend on the phone.
2. Andy paid 30 yuan for his new book.(对划线部分提问)
        did Andy pay for his new book
3. Sorry, you are not old enough to drive.(改为同义句)
Sorry, you are     young     drive.
4. 面对困难, 我们应该永不放弃。(完成译句)
We should never         in the face of difficulties.
5. to be, want, a writer, I, in the future (连词成句)
.
isn’t
talking
How
much
too
to
give
up
I want to be a writer in the future  
(二)(2024·重庆A卷)
1. She visited her grandparents last Sunday.(改为否定句)
She         her grandparents last Sunday.
2. Tom helps his parents to do housework after school.(对划线部分提问)
        Tom help his parents to do housework
3. Please teach me how I can play the piano.(改为同义句)
Please teach me how         the piano.
4. 他更喜欢走路上学,因为那是好的锻炼方式。(完成译句)
He prefers to go to school         because it’s good exercise.
5. Helen, a, cake, me, bought (连词成句)
  .
didn’t
visit
When
does
to
play
on
foot
Helen bought me a cake  
(三)(2024·重庆B卷)
1. Kate likes eating vegetable salad.(改为否定句)
Kate         eating vegetable salad.
2. Sally is going to Beijing by plane on business.(对划线部分提问)
        Sally going to Beijing on business
3. They arrived at the factory early on Monday morning.(改为同义句)
They         the factory early on Monday morning.
4. 我们应该学会照顾自己。(完成译句)
We should learn to         ourselves.
5. is made, car, in Chongqing, this kind of (连词成句)
  .
doesn’t
like
How
is
got
to
look
after
This kind of car is made in Chongqing 
(四)(2023·重庆A卷)
1. Tim is reading Journey to the West. (改为否定句)
Tim         Journey to the West.
2. The students planted trees in the park last week.(对划线部分提问)
        the students plant trees last week
3. Panda Ya Ya returned to China on April 27, 2023.(改为同义句)
Panda Ya Ya         to China on April 27, 2023.
4. 加入社团是一个很好的交友方式。(完成译句)
Joining a club is a good way to        .
5. 书读得越多,你懂得就越多。(完成译句)
The     books you read,the     you’ll know.
isn’t
reading
Where
did
came
back
make
friends
more
more
(五)(2023·重庆B卷)
1. Tina finishes her homework before 6 o’clock every day.(改为否定句)
Tina         her homework before 6 o’clock every day.
2. Your parents are waiting for you at home.(对划线部分提问)
        your parents waiting for you
3. Steve learns English well.(改为同义句)
Steve is         English.
4. 你可以在字典上查阅这个单词。(完成译句)
You can         the word in the dictionary.
5. 我太累了以至于不能继续走下去。(完成译句)
I was     tired     I couldn’t walk on.
doesn’t
finish
Where
are
good
at
look
up
so
that
(六)(2025·达州)
1. The book is 5 dollars.(对划线部分提问)
        is the book
2. Emma has run out of money.(改为否定句)
Emma         out of money.
3. The students read books in the library yesterday afternoon.(改为一般疑问句)
    the students     books in the library yesterday afternoon
How
much
hasn’t
run
Did
read
4. 去年夏天, 他的爸爸亲自教他游泳。
His father taught him how to swim         last summer.
5. 青少年总是精力充沛并且渴望知识。
Teenagers are always full of energy and         knowledge.
in
person
thirsty
for
(七)(2025·白银)
A)句型转换。按括号内的要求转换下列句型。(每空限填一词)
1. Kate is good at playing baseball.(同义句转换)
Kate         in playing baseball.
2. Tom is reading Journey to the West now.(改为一般疑问句)
    Tom     Journey to the West now
3. I think the computer can still work.(改为否定句)
I     think the computer     still work.
does
well
Is
reading
don’t
can
4. Peter bought this bike 3 years ago.(同义句转换)
Peter         this bike for 3 years.
5. My mom will come back home in an hour.(对画线部分提问)
        will your mom come back home
has
had
How
soon
B)根据所给汉语提示完成下列句子。(每空限填一词)
6. 计划时间就是节约时间。
To     time is to     time.
7. 红灯时请不要横穿马路。
        the road when the traffic lights are red.
8. 新年是亲朋团聚的好时光。
New Year is a wonderful time when family and friends ________________     
 .
plan
save
Don’t/Never
cross
come/get/are
together
9. 终身学习真是太重要了!
        lifelong learning is!
10. 人们认为, 茶在六至七世纪传到了朝鲜和日本。
      that tea was brought to Korea and Japan during the 6th and 7th centuries.
How
important
It’s
believed (共38张PPT)
概要补全
一、考查核心
聚焦学生的语言理解与表达能力, 要求在理解文章逻辑和内容的基础上, 用准确、简要、清晰的语言补全文章概要。
二、能力要求
1. 语篇理解能力:需准确分辨文章主旨、主要内容(定义、作用、方法、关键细节等)。
2. 逻辑衔接能力:需理解原文与概要的上下文逻辑关系, 抓住衔接词(如“However”“so that”“but”等)。
3. 信息归纳与转换能力:要求“不得连续抄写原文超过3个词”且“总词数≤30词”, 需对原文信息进行提炼和同义转换, 禁止完全照抄。
4. 语言表达能力:需运用正确的句法、搭配、词法知识, 补全内容需语法正确、简洁, 兼顾人称和时态, 明确填空类型(句子或名词短语)。
三、评分标准
1. 需满足结构逻辑合理、信息要点完整、语言表达准确。
2. 词数超限(>30词)或连续抄原文超3词, 扣1分。
3. 一处小语法错误(如名词单复数、动词形式、大小写)不扣分;两处及以上小错误或影响理解的句法错误, 扣1分。
一、强化语篇分析
1. 阅读原文时, 梳理文章结构(如总分、因果、对比等), 标记主旨句、关键细节及逻辑衔接词, 明确核心信息。
2. 针对不同文体(说明文、记叙文、议论文等), 按文体特征提取关键信息(如说明文的说明对象及特征, 议论文的论点和论据)。
二、注重信息转换
1. 避免直接抄写原文, 通过同义替换(如用“help”替换“assist”)、句式转换(如主动句变被动句)等方式改写原文信息。
2. 对复杂信息进行归纳压缩, 保留核心要素(如将“people who work in hospitals”简化为“hospital workers”)。
三、关注逻辑衔接
1. 分析概要上下文的逻辑关系(转折、因果、递进等), 结合原文衔接词推断填空处应填的连接成分或内容。
2. 确保补全内容与前后文连贯, 符合整体逻辑。
四、规范语言表达
1. 检查语法正确性, 重点关注名词单复数、动词时态、人称一致及句子结构完整性。
2. 控制总词数, 优先使用简洁表达, 避免冗余, 明确填空类型(句子需完整, 名词短语需精准)。
五、针对性训练
1. 多进行教材文章的结构化梳理和概要写作练习, 提升信息提炼能力。
2. 加强 paraphrase(同义改写)训练, 积累同义词汇和句式转换技巧, 避免照抄依赖。
3. 完成后通读概要, 验证逻辑是否通顺、信息是否完整、语言是否准确, 符合词数及抄写要求。
(2025·重庆)
When you make a mistake or say something wrong, it’s easy to be hard on yourself. Then stress is caused. Feelings of anger, disappointment and sadness come along. That’s why such stress needs to be dealt with.
Max, a 14-year-old boy, used to be very competitive and always felt stressed. Now he is learning to give himself care and kindness. When he doesn’t win or get the top marks, he talks to himself, “It’s OK not to be perfect.” He knows he always does his best and that is enough.
What Max does is called self-compassion(自我和解). With self-compassion, you treat yourself kindly like a friend. It allows you to forgive(原谅) yourself when you mess up or fail. After feelings of guilt(愧疚) go away, you get more relaxed and you can think more clearly. This way self-compassion makes you move forward. Many studies have shown it is of great help.
However, some disagree. They argue that self-compassion leads people to be less active. But Breines and Chen’s study had a different result. They gave students a difficult word test. The students were given the chance to study for a second test. They found those who were compassionate toward their failure spent more time preparing.
Experts suggest that you should write a letter to yourself, describing the situation that causes your pain and accepting how you feel. Or you can do something you like to make yourself feel at peace. Suzy Reading, a psychologist(心理学家), suggests using a “gentle touch” like placing one or both hands on your heart, so you will feel safe and loved.
【主旨大意】
本文主要介绍了“自我和解”的概念, 解释了它如何帮助个人管理压力并在失败后继续前进, 并为练习“自我和解”提供了实用的建议。
1. 根据“When you make a mistake or say something wrong, it’s easy to be hard on yourself.”以及“What Max does is called self-compassion …”可知,对自己太苛刻会产生压力, 但是自我和解可以帮助缓解这种压力。故填self-compassion helps you to get out of such stress。
  Being hard on yourself causes stress. However,  1 . Self-compassion means being kind to yourself.
self-compassion helps you to get out of such stress
1._____________________________________________________
2. 根据“After feelings of guilt(愧疚) go away, you get more relaxed and you can think more clearly. This way self-compassion makes you move forward.”可知,内疚感消失后, 你会变得更加放松, 思维也会更加清晰, 这样, 自我和解会让你前进。故填you can move on。
With its help, you will have more relaxation and a clearer mind so that  2 .
2._____________________________________________________
you can move on
3. 根据“They argue that self-compassion leads people to be less active. But Breines and Chen’s study had a different result.”可知,一些人认为, 自我和解会导致人们不那么活跃, 但Breines和陈的研究得出了不同的结果, 即自我和解会让人更活跃。故填it makes people more active。
Some think differently, but a study shows that  3 .
3._____________________________________________________
it makes people more active
4. 根据“Experts suggest that you should write a letter to yourself, describing the situation that causes your pain and accepting how you feel …”可知,专家给出了一些有帮助的方法。故填helpful ways。
To practice self-compassion, some  4  are suggested by experts.
4._____________________________________________________
helpful ways
(一)读写结合(2025·湖北)
阅读短文, 用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)
Would you rather live where it snows in winter or enjoy warm sunshine all year round Some people prefer sunny weather. They think cold winters can be hard—short days make them sleepy and sad. The cold makes them stay inside, exercise less, and get sick easily. However, people in cold places find fun ways to enjoy winter!
In Harbin, China, the Snow and Ice Festival starts in January and lasts until March. Artists cut ice from the Songhua River and build tall sculptures(雕塑) that are lit with colorful lights. By late December, visitors come to see this icy world filled with ice artworks and shining buildings. The beauty surprises them although it’s very cold!
In Quebec, Canada, there’s an amazing Ice Hotel that is made of 2,300 ice blocks and 15,000 tons of snow! People love staying in its icy rooms for a special winter experience.
Even kids in Sweden can enjoy making snow lanterns called Sn lykta. They first make large snowballs, and then put candles inside to create warm lights. These simple lanterns light up the dark winter nights.
These creative traditions show how people turn cold winter challenges into beauty and joy! With imagination, they make winter fun for everyone. Although it’s cold, there are so many fun ways to enjoy this special season.
1. Why do some people think cold winters can be hard List two reasons.
 1 (列举2项, 不超过15词)
1.___________________________________________________________
_______________________________________________  
Because short days make them sleepy and sad, and cold makes them stay inside. 
2—4. Fill in the blanks according to the passage.
Places Activities
Harbin, China Artists:  2 (不超过6词)
Visitors: see the icy world
Quebec,  3 (仅填1词) People: stay in the IceHotel
Sweden Kids:  4 (不超过5词)
2. _______________________________ 
3.  
4. _______________________________ 
cut ice and build tall sculptures 
Canada 
make snow lanterns 
5. What can you learn from the last sentence of the passage
     (结合自身实际, 不超过20词)
__________________________________________________________
___________________________________________
We can do many interesting things during cold winter./Although there is something terrible, we can find good points. 
(二)完成图表(2025·成都)
根据短文内容, 完成图表中所缺信息。
Should books always have a happy ending
The purpose of World Book Day is to encourage people to enjoy reading and there’s no doubt that a book’s ending is usually a big part of that joy. Even so, there are plenty of stories that don’t finish on a happy note. What do you think Should books always have a happy ending
Part of the reason we read in the first place is that reading makes us happy. We read to get away from troubles and worries in real life. If your reading experiences are full of sadness or other negative feelings, you may give up reading. If your experiences of reading are connected to positive feelings, you could be encouraged to carry on reading. It doesn’t mean stories with happy endings cannot make you enjoy reading. They can also include surprises, which make the stories quite dramatic and exciting, even if you know everything’s going to end well. Exploring love into the characters’ lives is equally as satisfying.
In real life, the story doesn’t stop at the “happy ending”. It doesn’t end. It keeps going past that happy moment to a lifetime of more moments both good and bad. Books with unhappy endings are useful because they show you the true feelings such as sadness but in a controlled way. They can help you deal with these feelings in your life. The stories explore the painful side of love and the topic of heartbreak. Reading about these kinds of things in stories can help make us feel like we’re not alone in our personal experiences. Some experts say that experiencing negative feelings can make you better at understanding how other people are feeling. This ability, known as empathy, helps you to connect with people and support them through hard times. It’s the “unhappy” endings that have the greatest influence.
1. _____________________________________ 
2. _____________________________________    
YES
◆Stories with happy endings bring good feelings. They help people forget troubles and worries.
◆Stories with happy endings encourage reading. Experiences of reading may influence people’s  1 .
◆Stories with happy endings also make people enjoy reading. There can also be  2  in them.
reading behaviors/reading habits 
surprises
3. _______________________________ 
4.   5.    
NO
◆Stories with unhappy endings are useful for managing difficult feelings. They present  3  in a certain way.
◆Stories with unhappy endings make people  4  connected. They explore the painful side of love and the topic of heartbreak.
◆ Stories with unhappy endings help  5 empathy. They shape people’s ideas.
the true feelings 
feel
develop
(三)(2025·贵州)
阅读下面短文, 根据其内容填空和回答问题。1至4题每题答案不超过3个单词, 5题须用完整句子回答。
Jin Ying, 26, is a lover of Traditional Chinese Medicine(TCM). She took part in a three-month training course on acupuncture and tuina(针灸推拿) in the winter of 2023 at Beijing University of Chinese Medicine.
Jin’s life has been different since the training. She changed her life habits after learning the Five Elements theory. For example, she avoided sweating too much during exercise in winter because the cold of winter means people should slow down, according to TCM. For her, learning these skills and theories was not about becoming a TCM doctor but rather about embracing(拥抱) a new lifestyle.
She is not an unusual example of young people becoming interested in TCM. A survey by China Youth Daily showed that 93.3 percent of the 1,000 young people who took part had tried different TCM treatments.
“I have seen a rising number of young people come to me for neck and back pains, which are usually related to the elderly,” said Ma Huifang, a TCM doctor at Guoyitang, a TCM hospital affiliated with Beijing University of Chinese Medicine.
“Between Western medicine and TCM, young people often choose TCM because of its efficacy(疗效),” according to Ma. Some people question why TCM treats the same illnesses with different prescriptions. “This is actually an advantage of TCM, rather than a shortcoming, as it can be a more accurate(精准的) treatment for different patients,” Ma explained.
Younger age groups are embracing TCM, and, at the same time, TCM is also benefiting young people. As Jin noted, “It helps young people understand Chinese medicine and learn why it is believed to be a treasure of our Chinese culture.”
 1  in TCM
Jin’s story Jin  2  her life habits after a TCM training.
TCM knowledge helped her enjoy a new lifestyle.
Ma’s words More young people turn to Doctor Ma for help.
Young people  3  because of its efficacy.
TCM can offer accurate treatments to patients.
1. ___________________________________________ 
2.    
3. __________________________________________ 
Young people’s interest/Being interested 
changed
choose TCM 
Conclusion Young people are embracing TCM.
Young people benefit from TCM.
They realize TCM  4  of Chinese culture.
Will you try TCM Why or why not  5 
4. _______________________________ 
5. ___________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 
is a treasure 
Yes. Because TCM has a long history and unique theories. It can offer personalized treatments according to different patients’ conditions, which is very accurate. Also, it helps me understand more about Chinese culture and promotes a healthy lifestyle. 
(四)信息归纳(2025·遂宁)
根据短文内容完成表格中所缺信息。(每空1词)
She Brings Chinese Music to the World
Zheng Xiaohui, a Chinese student in Milan, Italy, has performed lots of erhu shows in the street. She wants to spread traditional Chinese culture to the world.
Zheng comes from Weifang, Shandong Province. She has been playing the erhu since she was 9. She has won prizes in many national music competitions.
Zheng came to Italy to study in 2021. She has been performing in the street during her free time since April 2023, and does three or four shows a month. She carefully prepares for every erhu performance, dressing in Chinese hanfu. She not only plays traditional Chinese music but also plays popular music and famous Italian music. Her beautiful music makes many people in the street stop to listen. After performing a few times, Zheng began recording and putting videos of her street performance on the Internet. Slowly,these videos became popular online. “I believe Chinese music has built a bridge for cultural communication,” Zheng said. During the Chinese
National Day of 2023, she played My Motherland with her classmate in front of places of interest in Milan to show her love for the motherland.
Talking about the future, Zheng said, “I hope to bring erhu to the world so that more people can learn about traditional Chinese music.”
She Brings Chinese Music to the World
Personal
information ·Zheng Xiaohui comes from Weifang, Shandong.
·She has been playing the  1  since she was 9.
·She has won prizes in many national music competitions.
·She came to Italy to study in 2021.
1._____________       
erhu
Performances
in Italy ·She has performed three or four times every month since April 2023.
·She dresses hanfu in performance.
·She performs  2  Chinese music, pop music and famous Italian music.
·Many people in the street listen to her music.
·Zheng’s videos have become  3  online.
·She played My Motherland in Milan to  4  the Chinese National Day of 2023.
2.       3.       4.__________       
traditional
popular
celebrate
Her hope for
the  5  She wants to introduce erhu and traditional Chinese music to the world.
5.    
future(共25张PPT)
语法选择
一、核心重难点
1. 时态与语态的综合辨析:重点在于现在完成时与一般过去时的对比(涉及 since/for 引导的时间状语)、被动语态构成及主谓一致;难点是过去完成时(过去的过去)在叙事性语篇中的逻辑应用;重庆特色为结合本地文化(如 “山城生活”)设置语境。
2. 从句引导词的选择:重点包括宾语从句的陈述句语序、定语从句关系词(who/which/that)辨析;难点是复合句中引导词的省略(如定语从句中关系代词作宾语时);重庆特色可能为围绕 “城市发展” 主题设置复合句(如描述重庆地标建筑的建造过程)。
3. 非谓语动词的固定搭配:重点是动词不定式表目的、动名词作主语;难点是分词作状语(现在分词表主动、过去分词表被动);高频考点有 decide to do、enjoy doing 等固定搭配及 stop to do 与 stop doing等的辨析。
4. 主谓一致与代词用法:重点为集合名词(family/team)的单复数逻辑、不定代词(some/any)的语境选择;难点是复合主语(如 The number of students 作主语时谓语用单数)。
5. 连词与逻辑关系:重点是并列连词(but/so/and)与从属连词(because/although)的辨析;重庆特色可能为结合 “山城地形” 设置让步状语从句(如 Although it is steep …)。
二、2026 年命题趋势
1. 题型创新方向:跨学科融合, 结合重庆地理(如三峡生态保护)或科技(如“智博会”主题)设置语篇考查相关词汇与语法;语境复杂化, 增加 “伪正确选项”(语法正确但逻辑错误)。
2. 高频考点预测:动词时态中现在完成时与一般过去时的对比(如描述重庆城市变迁)、定语从句中关系代词 which 修饰物、非谓语动词中动词不定式表目的(如to protect the environment)。
3. 难度提升点:复合句嵌套(如宾语从句套定语从句)、虚拟语气在条件句中的应用(如 If I were you, I would …)。
1. 通读全文, 把握语境:重庆中考语法选择多为记叙文(如 2024 年真题 “奶奶的健康生活”), 需快速定位主题(如环保、传统文化);技巧是关注首句时态(如一般过去时提示全文多为过去的某种时态), 注意人物关系与事件逻辑。
2. 划关键词, 锁定考点:关注时间标志(如 since 2020 对应现在完成时、next week 对应将来时)、逻辑标志(如 but 表转折、because 表因果)等。
3. 定考点, 匹配规则:时态题需结合上下文时态一致性(如主句为过去时, 从句用过去时态);复合句题要分析句子结构(主句+从句), 判断引导词功能(如定语从句修饰名词)。
4. 排除法与代入验证:排除语法矛盾选项(如题干为过去时, 排除现在时选项);排除逻辑矛盾选项(如根据 “重庆夏季炎热” 的常识, 确定用一般现在时)。
(2025·重庆)
Li Liang has always been interested in science since childhood. He’s good  1  solving problems in daily life. It is  2  dream to make people’s lives better.
One night when he was 11, he  3  the news on TV with his parents. He heard that there were harmful chemicals(化学物质) left in the vegetables people ate in a village nearby. Parents and  4  were worried about their food safety. He couldn’t sleep that night  5  he kept thinking about the
kids of his age who didn’t have safe vegetables. He decided  6  something
to help. He spent over a year in researching and testing. Finally, a tool  7  by him. It could show results fast, so people would know  8  the food was safe.
Now, as  9  college student, he gives public talks and holds science workshops(工作坊) to share his research methods. Through his  10  work, more and more students are following in his footsteps.
【主旨大意】
本文讲述了李亮从一个对科学感兴趣的小孩, 通过发明检测食品安全的工具, 成长为激励他人的大学生。
Li Liang has always been interested in science since childhood. He’s good  1  solving problems in daily life. It is  2  dream to make people’s lives better.
( )1. A. at          B. to         C. for
( )2. A. he B. his C. him
1. A 考查介词搭配。句意:他擅长解决日常生活中的问题。根据“solving problems in daily life”可知, 此处指擅长解决问题, be good at擅长…… 。故选A。
2. B 考查代词。句意:让人们的生活变得更好是他的梦想。he他(主格);his他的(形容词性物主代词);him他(宾格)。修饰名词dream用形容词性物主代词。故选B。
A
B
One night when he was 11, he  3  the news on TV with his parents. He heard that there were harmful chemicals(化学物质) left in the vegetables people ate in a village nearby.
( )3. A. watch B. watches C. watched
3. C 考查动词的时态。句意:在他11岁的一个晚上, 他和父母一起观看了电视上的新闻。根据“One night when he was 11”可知, 句子用一般过去时, 动词用过去式。故选C。
C
Parents and  4  were worried about their food safety. He couldn’t sleep that night  5  he kept thinking about the kids of his age who didn’t have safe vegetables.
( )4. A. kid B. kids C. kids’
( )5. A. or B. but C. because
4. B 考查名词的数。句意:父母和孩子们都很担心食品安全。kid孩子;kids孩子们;kids‘孩子们的。根据“Parents and”可知, 此处用名词复数。故选B。
5. C 考查连词。句意:那天晚上他睡不着, 因为他一直在担心那些和他同龄却没有安全蔬菜的孩子们。or或者;but但是;because因为。后句是前句的原因, 用because连接。故选C。
B
C
He decided  6  something to help. He spent over a year in researching and testing. Finally, a tool  7  by him.
( )6. A. to do B. doing C. do
( )7. A. invented B. is invented C. was invented
6. A 考查非谓语动词。句意:他决定做些事情来帮忙。根据空前decided可知, 此处应用固定搭配decide to do sth. 决定做某事。故选A。
7. C 考查动词的语态。句意:最终, 他发明了一个工具。主语a tool和谓语invent之间是被动关系, 且动作发生在过去, 用一般过去时的被动语态。故选C。
A
C
It could show results fast, so people would know  8  the food was safe.
( )8. A. what B. whether C. which
8. B 考查宾语从句连接词。句意:这个工具可以快速显示结果, 所以人们会知道食物是否安全。what什么;whether是否;which哪一个。根据“the food was safe”可知,是知道食物是否安全。故选B。
B
Now, as  9  college student, he gives public talks and holds science workshops(工作坊) to share his research methods. Through his  10  work, more and more students are following in his footsteps.
( )9. A. a B. an C. the
( )10. A. hard B. harder C. hardly
9. A 考查冠词。句意:现在, 作为一名大学生, 他做公开演讲并举办科学工作坊来分享他的研究方法。a一个(用于辅音音素前);an一个(用于元音音素前);the这个/那个(定冠词)。此处泛指“一名大学生”, college以辅音音素开头。故选A。
10. A 考查形容词。句意:通过他的努力工作, 越来越多的学生开始效仿他。hard努力的;harder更努力的;hardly几乎不。根据“work”可知,此处修饰名词应用形容词, 且无比较之意, 用原级。故选A。
A
A
(一)(2025·广东)
Lily works as a main cook in a famous restaurant. It was her mom who guided her into the world of cooking.
When she was a little girl, Lily spent a lot of time with mom in the kitchen.
She remembered that she would always sit there  1  watch mom cooking. She was curious about  2  mom was busy with.
( )1. A. or    B. and     C. but
( )2. A. what B. that C. whether
B
A
When she was older, she  3  to do easy tasks like beating eggs. Later on, while mom was making dumplings, Lily would help cut vegetables  4  a small knife. She also learned how to make dumplings of  5  shapes. To a girl of her age, cooking was real magic. As Lily grew up, she learned more about food and tried cooking  6  dishes than before.
( )3. A. is allowed    B. was allowed C. was allowing
( )4. A. by B. for C. with
( )5. A. different    B. difference C. Differently
( )6. A. difficult    B. more difficult C. the most difficult
B
C
A
B
After finishing college, she decided  7  in a restaurant. With wild imagination, she came up with many new ideas and started to create  8  own dishes. So far, she  9  many dishes with special tastes. All these dishes are popular with customers.
( )7. A. work B. working C. to work
( )8. A. her B. hers C. herself
( )9. A. invents    B. will invent C. has invented
C
A
C
Today, the kitchen is still a place for Lily and mom to have  10  fun together. Every time before a family dinner party, they will cooperate to plan a menu. Cooking has kept their mother-daughter relationship strong.
( )10. A. / B. a C. the
A
(二)(2024·重庆A卷)
When I was a child, I wanted  1  someone like my father. My father is  2  teacher, and he has taught me a lot.  3  my tenth birthday, he asked me, “What will you do when you grow up ” I answered  4 , “Be a teacher like you!” Hearing this, my father was very happy and said to me, “Try your best  5  your dream will come true.”
( )1. A. to be B. be C. being
( )2. A. a B. an C. the
( )3. A. Of B. In C. On
( )4. A. proud B. proudly C. pride
( )5. A. or B. but C. and
A
A
C
B
C
In the fourth year of my college, I volunteered in a school. One of the teachers was ill.  6  wanted me to take her place for two weeks. I was glad but nervous. My father  7 , “This is a good chance. I wish you success!” The next day, I  8  to the class by the head teacher of the school. The children felt very happy. With other  9  help, I did very well.
( )6. A. She B. Her C. Hers
( )7. A. say B. says C. said
( )8. A. introduced    B. was introduced C. am introduced
( )9. A. teacher B. teacher’s C. teachers’
A
C
B
C
Personally, the experience has made me even more  10  in being a teacher in the future.
( )10. A. interest B. interested C. interesting
B
(三)(2024·重庆B卷)
My grandma is almost 80 years old, and she looks very healthy. She was  1  math teacher many years ago. She has been away from her work  2  over 20 years ago.
( )1. A. a    B. an    C. the
( )2. A. in B. at C. since
A
C
Every morning, she  3  up early and makes breakfast for my family. She doesn’t want us  4  outside. She is always saying, “Don’t you think mine is  5  than theirs ”
Many elderly people like dancing together in the neighborhood, but my grandma doesn’t. She never joins  6 . I ask her why. “I’m not that old,” she smiles.
( )3. A. get B. gets C. got
( )4. A. eat B. ate C. to eat
( )5. A. good B. better C. best
( )6. A. they B. them C. theirs
B
C
B
B
My grandma enjoys walking. She says it is good for her  7 . She often takes walks in the parks. These days, she has a new  8 . She has fallen in love with city walks. “I can talk to people  9  I am walking with them.
( )7. A. health B. healthy C. healthily
( )8. A. hobby B. hobbies C. hobby’s
( )9. A. after B. before C. while
A
A
C
I can also enjoy the beauty and the changes of the city. In the next few years, I  10  to every corner of the city,” she says.
I hope my grandma will be young, healthy and happy forever!
( )10. A. walk B. walked C. will walk
C(共27张PPT)
完形填空
1. 考查内容
从近几年的中考命题趋势来看,完形填空基本上遵循“突出语篇,强调应用,注重实际”的设计思路,注重测试考生运用所学的知识,对文章提供的信息进行逻辑推理、分析归纳的综合能力。完形填空考查考生对语法、词汇、句型、句式、词语习惯用法等的掌握情况,特别是考查动词、名词、形容词、副词等实词,此外还有连(接)词、词组搭配及代词等。
2. 考查难度
完形填空题型综合性较高,难度较大。具体地说,虽然完形填空首句不挖空,但是四个选项都有较强的干扰性,同时命题者加大了句子的层次和语篇层次设空所占的比例,有些后置性设空的难度也较大,有的答案提示一直到篇末才出现,因此区分度较高。
3. 试题特点
完形填空是介于单项选择和阅读理解之间的一种题型,主要考查考生对词汇、语法和语感的把握。我们针对中考题的词性部分总结出以下解题思路:
1. 动词:动词搭配+先后顺序
即考生要联系上下文,选出与本句的主语或宾语搭配最恰当的动词。在有多个动词的情况下,考生要根据动作的逻辑先后顺序,选出最恰当的动词。
2. 名词:名词复现(具体名词)+具体解释(抽象名词)
名词分为具体名词和抽象名词。如果考查具体名词,考生需要联系上下文,在文中找出与选项一样或一类的名词,这叫名词复现;如果考查抽象名词,考生需要联系上下文,一般在下文中,会出现该名词的具体解释。
3. 形容词、副词:情感态度+正负一致
形容词、副词的情感色彩分为积极态度(正)和消极态度(负)两种。它们体现了考生对整篇文章的情感把控。考生可以根据整篇文章及上下文的情感色彩判断本题的情感色彩,从而选出答案。
4. 代词:前后一致
必须根据上下文所指代的单复数、性别等确定。
5. 连词:四大逻辑+连贯通顺
四大逻辑分别为:并列关系、递进关系、转折关系、因果关系。考生需要联系上下文,选择恰当的连词使文章连贯通顺。
6. 介词:固定搭配+符合原文
除了考查介词与其他词的搭配外,对于时间介词、地点介词、方式介词等,要根据语境正确选择。
7. 宾语从句连接词
联系上下文,通常可以根据后句内容判断出所缺的连接词。
高分技巧口诀
研究首尾——找主题,上下联系——寻信息,
左顾右盼——找搭配,思前想后——觅逻辑,
语境分析——辨词义,集中精力——破难题。
(2025·重庆)
The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air. I saw a long line of people at the medicine pickup counter(取药处). I took a deep breath to cool  1  down.
I joined the line to  2  for my turn. The weight of my coming baby made it  3  for me to stand straight, and my legs felt heavy. I raised my head and saw there were still quite a few people ahead. Some were playing with their phones and some were talking quietly. The line moved so  4 .
I began to feel weaker in my  5 . I couldn’t stand for long. “Should I ask the one at the front for help What if he  6  He’s been waiting for a long time, too. Will the other people agree ” I thought to myself, “But I ...” My forehead was starting to sweat(冒汗).
I knew I couldn’t wait. I walked up to the  7  person in the line and asked in a low voice, “Excuse me, could I go first I am not feeling so well.”
The young man looked at me in surprise  8  he saw my belly(肚子). He agreed. Almost no one noticed what happened. I thought he would remain behind me. Instead, he moved straight to the end.
The second person  9  her phone. She looked at me and looked back at the young man. Then she moved to the back, too. Then the third one, then the fourth ... until the young man came right  10  me.
I felt a gentle wind blowing across my face, and the summer heat was gone with the wind.
【主旨大意】
本文讲述了一位孕妇在取药处排队时因身体不适请求优先, 最终得到队伍中人们善意让行的温暖故事。
The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air. I saw a long line of people at the medicine pickup counter(取药处). I took a deep breath to cool  1  down.
( )1. A. myself    B. yourself   C. himself   D. herself
1. A 考查代词辨析。句意:我深吸了一口气以便让自己冷静下来。myself我自己;yourself你自己;himself他自己;herself她自己。根据主语是I可知, 此处用反身代词myself指代自己。故选A。
A
I joined the line to  2  for my turn. The weight of my coming baby made it  3  for me to stand straight, and my legs felt heavy.
( )2. A. fight B. wait C. call D. ask
( )3. A. easy B. possible C. difficult D. important
2. B 考查动词辨析。句意:我加入队列等待轮到自己。fight打斗;wait等待;call打电话;ask问。根据“joined the line”可知是排队等待。故选B。
3. C 考查形容词辨析。句意:即将出生的孩子的重量让我难以站直, 我的腿也感觉很沉重。easy容易的;possible可能的;difficult困难的;important重要的。根据“The weight of my coming baby”可知, 孕妇身体负担重, 很难站直。故选C。
B
C
I raised my head and saw there were still quite a few people ahead. Some were playing with their phones and some were talking quietly. The line moved so  4 .
( )4. A. carefully B. successfully C. quickly D. slowly
4. D 考查副词辨析。句意:队伍移动得非常缓慢。carefully小心地;successfully成功地;quickly快速地;slowly缓慢地。根据下文“I began to feel weaker”可知, 作者身体开始虚弱, 可见作者排队等了很长一段时间, 队伍移动得慢。故选D。
D
I began to feel weaker in my  5 . I couldn’t stand for long. “Should I ask the one at the front for help What if he  6 
( )5. A. stomach B. legs C. arms D. head
( )6. A. agrees B. smiles C. refuses D. cries
5. B 考查名词辨析。句意:我的腿开始感到无力。stomach胃;legs腿;arms手臂;head头。根据上文“my legs felt heavy”可知, 应是作者的腿感觉无力。故选B。
6. C 考查动词辨析。句意:如果他拒绝呢 agrees同意;smiles笑;refuses拒绝;cries哭。根据下文“He’s been waiting for a long time, too.”可知, 作者猜想前面的人也等了很长一段时间, 所以猜想他会拒绝。故选C。
B
C
He’s been waiting for a long time, too. Will the other people agree ” I thought to myself, “But I ...” My forehead was starting to sweat(冒汗).
I knew I couldn’t wait. I walked up to the  7  person in the line and asked in a low voice, “Excuse me, could I go first I am not feeling so well.”
( )7. A. first B. second C. third D. fourth
7. A 考查数词辨析。句意:我走向队伍中的第一个人, 低声地问道:“抱歉, 可以让我先来吗 我现在感觉不舒服。”first第一;second第二;third第三;fourth第四。根据下文“The second person”“Then the third one, then the fourth”可知, 作者是向第一个人求助的。故选A。
A
The young man looked at me in surprise  8  he saw my belly(肚子). He agreed. Almost no one noticed what happened. I thought he would remain behind me. Instead, he moved straight to the end.
( )8. A. if B. unless C. until D. though
8. C 考查连词辨析。句意:年轻人惊讶地看着我, 直到他看到我的肚子。if如果;unless除非;until直到;though尽管。根据“he saw my belly”可知, 直到他看到作者的肚子为止, 他讶异于作者提出这样的请求。故选C。
C
The second person  9  her phone. She looked at me and looked back at the young man. Then she moved to the back, too.
( )9. A. looked out at B. looked up from
C. looked down on D. looked around for
9. B 考查动词短语辨析。句意:第二个人从她的手机上抬起头来看。looked out at朝外看;looked up from从……中抬起头往上看;looked down on看不起;looked around for朝周围看。根据“her phone”可知, 第二个人原来在看手机, 现在抬起头来看到作者。故选B。
B
Then the third one, then the fourth ... until the young man came right  10  me.
I felt a gentle wind blowing across my face, and the summer heat was gone with the wind.
( )10. A. far from B. before C. across from D. behind
10. D 考查介词和介词短语辨析。句意:然后第三个, 第四个……直到那个年轻人直接排到了我后面。far from离……远;before在……之前;across from在……对面;behind在……后面。根据上文“I thought he would remain behind me. Instead, he moved straight to the end … Then she moved to the back, too. Then the third one, then the fourth …”可知, 原先排在作者前面的人都依次往队伍后面站, 因此到最后那个年轻人就站在了作者的后面。故选D。
D
In a narrow hutong in Beijing lies a small library. It is only seven square meters in size, but thousands of books are  1  in it. Unlike traditional libraries, this one doesn’t require its readers to  2  the books. Instead, it encourages them to pass those books on to someone else when they’ve finished reading.
( )1. A. kept B. written C. printed D. punished
( )2. A. return B. copy C. lend D. buy
A
A
This library was  3  by Mr. Xu, a businessman, in 2010. The idea took shape when Xu recommended books online to students, but found it  4  for them to get the books from their school libraries. So, Xu bought and  5  nearly 1,000 books in the following year. The students who received the books were very thankful. Their thank-you letters got Xu to turn his book-gifting effort into a physical space.
( )3. A. locked B. started C. hidden D. guarded
( )4. A. hard B. harmful C. possible D. interesting
( )5. A. dug up B. picked up C. gave away D. threw away
B
A
C
Xu’s library might be the smallest in the world, but in another sense, it’s also the biggest because its books keep  6 . Once, a reader took home an English book on Chinese history. A week later, he passed it on to a neighbor.  7 , the book traveled all the way abroad and ended up in Germany. “The  8  of the book is a wonder. Many wonders like this keep the culture of reading alive,” Xu tells the newspaper.
( )6. A. burning B. moving C. falling D. shaking
( )7. A. Clearly B. Hopefully C. Generally D. Amazingly
( )8. A. history B. language C. journey D. background
B
D
C
Xu says he will continue this work although the library is now faced with the  9  of e-books. “This is the most  10  thing I’ve done in my life,” he says. “I hope that the library can stay open forever.”
( )9. A. death B. truth C. mistake D. challenge
( )10. A. silly B. scary C. common D. meaningful
D
D
(二)(2024·重庆B卷)
Humor is part of human nature. Everyone has the ability to enjoy  1  and laughter, no matter who they are or where they come from. Humor is one of the most important ways people make connections with each other. Humor also helps you look on the  2  side of life and face problems positively(积极地).
( )1. A. movies    B. books C. sports D. jokes
( )2. A. serious B. wrong C. bright D. dark
D
C
One sunny afternoon, the famous British writer Bernard Shaw was enjoying himself in a quiet field. Suddenly, a bike rider ran into him.  3 , Mr. Shaw was not hurt. “I’m so sorry!” said the rider. “Oh, no,” said Mr. Shaw. “I should say  4  because I’m not giving luck to you. If you had killed me, you know,  5  would be famous all over the world.”
( )3. A. Luckily B. Quickly C. Terribly D. Recently
( )4. A. thanks B. sorry C. goodbye D. hello
( )5. A. I B. you C. he D. they
A
B
B
Feng Jicai, the Chinese writer, was once visited by an American friend and his young child in a hotel. While the two men were talking, the little boy was jumping up and down  6  his bed. The bed was shaking, and Feng was  7  that it might break. He smiled to the boy, “Hey, boy! Are you trying to reach the sky Will you return to the earth ” His friend understood at once, and said to his son jokingly, “Let’s  8  right now!”
( )6. A. on B. by C. under D. behind
( )7. A. glad B. sad C. worried D. satisfied
( )8. A. come back B. come in C. come on D. come out
A
C
A
 9  different people may have a different sense of humor, good humor has something in common. First, you need to keep a cool head and an open mind. With humor, you can avoid some unnecessary conflicts(冲突), and sometimes it helps you  10  even at the worst of your problems. Second, you need to be kind and understanding. In an embarrassing(尴尬的) situation, using humor can let your friend save face.
( )9. A. So B. Although C. But D. If
( )10. A. cry B. laugh C. shout D. fear
B
B