广州市天河区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)

文档属性

名称 广州市天河区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)
格式 docx
文件大小 93.4KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2026-01-01 12:38:38

图片预览

文档简介

广州市天河区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
Welcome to the new school. When you go to a new school, you start 1 about many things. You worry about your studies. You also worry about 2 friends. You worry that you will feel lonely because 3 likes you at school. But do not worry too much. You will always 4 some people are friendly and some people are not. Usually there 5 some people you like. These people often like you, too.
How 6 people make friends What makes 7 person a friend Helen has 8 things to say.
“My name is Helen. Amy and Sally are my best friends. Amy likes playing tennis and she is 9 at it. I like her 10 she’s kind all the time and we share the same hobby. Sally is a quiet person and she always looks 11 . She usually 12 reading in the library after school 13 she sometimes talks with her friends on the Internet. 14 both like the same things as me, and we listen to each other’s problems. Amy likes to talk and Sally likes to listen. We are all good at different school subjects, so we help each other 15 our homework.
1.A.to worry B.worry C.worries D.worried
2.A.making B.to make C.makes D.make
3.A.somebody B.nobody C.anybody D.everybody
4.A.to find B.find C.finding D.finds
5.A.has B.have C.is D.are
6.A.do B.does C.did D.doing
7.A.an B.a C.the D./
8.A.a lot B.lot of C.a lots of D.lots of
9.A.good B.better C.well D.best
10.A.if B.when C.because D.so
11.A.happily B.happier C.happy D.happiest
12.A.enjoy B.enjoys C.to enjoy D.enjoying
13.A.because B.so C.and D.or
14.A.Them B.Their C.They D.Themselves
15.A.in B.at C.from D.with
二、完形填空(满分10分)
Hundreds of years ago, life was much harder than it is today. People didn’t 16 modern machines. And people didn’t have such 17 lives either.
But today there are some 18 problems in people’s lives. One of the biggest problems is pollution.
Water pollution (污染): People make many rivers and lakes 19 . That kills fish and 20 our drinking water. And a lot of plants and animals 21 .
22 pollution: In some big cities, factories, cars, trucks and buses make the air dirty. It’s bad for all the living things in the world.
Soil (土壤) pollution: To have a good harvest, most 23 use too many chemicals (化学品) in their fields. That’s 24 for the soil.
Noise pollution: Most people live in cities, and cities are filled up with noise. We know the noise of cities is loud enough to cause great harm to people’s hearing. It is a big problem.
These 25 are very harmful to us, so all of us should do something to make the Earth better. Let’s start with small things and be greener people!
16.A.have B.help C.buy D.work
17.A.comfortable B.hard C.lucky D.fresh
18.A.old B.new C.funny D.small
19.A.salty B.fresh C.dirty D.dry
20.A.makes B.finds C.practises D.pollutes
21.A.forget B.die C.stop D.understand
22.A.Land B.Sea C.Air D.Noise
23.A.workers B.farmers C.teachers D.businessmen (商人)
24.A.poor B.sick C.unhappy D.bad
25.A.problems B.books C.ideas D.fields
阅读理解(满分35分)
A
The weather changes in many places during the year. These changes are called seasons. Seasonal changes are important to plants and animals.
In spring, the day and the night are about the same length (长). The weather gets warmer and sunnier. Trees and plants start to grow. Many animals have their babies in spring.
Summer has the longest day of the year. It is usually the warmest and sunniest time of the year. Fruit and animals grow bigger and stronger.
In autumn, the day and night become the same length again. The leaves change colour and fall from the trees. Some animals collect food before winter comes.
Winter has the shortest day of the year. The weather is colder. Plants and trees stop growing. Some animals, like bats and bears, find places to sleep for the winter.
26.What does the writer think of the changes in the four seasons
A.They are beautiful.B.They are important.C.They are very long. D.They are peaceful.
27.What can we know about the plants and animals according to the article
A.They stay the same all year round. B.They usually change with the seasons.
C.They only live in spring and autumn. D.They have to collect food in winter.
28.Which seasons have the same length of the day and night
A.Spring and Summer.B.Summer and Winter.C.Spring and Autumn. D.Autumn and Winter.
29.What is the best title (标题) of this article
A.Seasons. B.Weather. C.Plants. D.Animals.
B
Have you ever heard of aurora (极光) It is an amazing natural beauty. You can see it in the night sky in winter near the North Pole.
Last October, I went to Murmansk, Russia, for an aurora hunting tour (极光追寻之旅) with my parents. We took a plane from Moscow to Murmansk. Our guide (导游) asked us to stay in Murmansk for a few days to wait for the best weather. He watched the weather report and decided that we would start hunting tomorrow evening.
On the day of the tour, our guide picked us up from the hotel at about 9 p. m. We travelled more than one hundred kilometres (千米) from Murmansk to find a clear sky. We then found a good parking place and waited for the aurora.
While we were waiting, our guide sent us hot tea and biscuits (饼干) to keep us warm. Suddenly, the aurora appeared. I made a wish quickly and our guide helped us take some pictures. We were very lucky. The bands of green light lasted for nearly 30 minutes. The weather was cold, but I would remember the enjoyable aurora hunting tour.
30.What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to (指代)
A.The North Pole.B.The aurora. C.The night sky. D.Winter.
31.How did the writer go to Murmansk from Moscow
A.By plane. B.By bus. C.By car. D.By taxi.
32.What is the correct order for the following events
a. They found a good parking place. b. The guide picked them up from the hotel.
c. The guide gave them some food and drink. d. The guide helped them take many beautiful pictures.
e. They stayed in Murmansk to wait for good weather.
A.b-e-a-c-d B.e-b-a-c-d C.b-a-c-e-d D.e-d-a-b-c
33.What is the best title (标题) of this passage
A.The cold weather in Murmansk B.The North Pole
C.Our guide in Murmansk D.The aurora hunting tour in Murmansk
C
The Sun, the Earth, and the Solar System (太阳系) are closely related. The Sun is a star. It is extremely big and hot in the sky, like a huge ball of fire. It gives us light and heat (热量). Without the Sun, there would be no life on Earth. The Sun is so large that about one million Earths could fit inside it! It’s very far from the Earth. Light from the Sun takes about eight minutes to reach us.
The Earth is a planet (行星). It is the only planet in the Solar System where there is life. The Earth goes around the Sun. This trip takes one year. The Earth also spins around itself. When a part of the Earth faces the Sun, it is daytime there. When it turns away from the Sun, it becomes night. The Earth has one Moon. The Moon goes around the Earth, and it affects (影响) the tides (潮水) in our oceans.
The Solar System is made up of the Sun and the planets that go around it. There are eight planets in the Solar System. The Earth is the third planet from the Sun. It is not too hot or too cold, and it has air and water. These things make it possible (使……成为可能) for plants, animals, and people to live here.
Our Earth has different kinds of places, like mountains, rivers, deserts (沙漠), and forests. About 70% of the Earth’s surface is covered by water, but most of it is salty ocean water. Only a small part is fresh water that we can drink. The Earth also has different climates (气候), from very cold places at the North and South Poles to hot places near the Equator (赤道).
34.The underlined (下划线) word “spins” in the second paragraph probably means “________”.
A.jump B.fly C.turn D.fall
35.According to (根据) the passage, what makes life possible on Earth
A.The Earth’s fast spin and the moon. B.Air, water and suitable (合适的) temperature.
C.The Earth’s position (位置) in the solar system. D.The light from other stars in the sky.
36.What can we infer (推断) from the fact (事实) that only a small part of Earth’s water is fresh
A.People should save fresh water. B.All plants can grow with ocean water.
C.There is no need to protect water. D.Fresh water will never run out.
37.What is the main (主要的) idea of this passage
A.To explain (解释) how the Sun affects the Earth’s climate.
B.To introduce (介绍) the Sun, the Earth, and their roles in the solar system.
C.To tell readers about the importance of the Moon.
D.To show the differences between ocean and fresh water.
D
Play in the Spring RainWhen spring arrives and the gentle rain falls, it’s time for fun! Join our “Play in the Spring Rain” activity. We’ll run around outside, feel the soft raindrops on our skin, and breathe in the fresh spring air. It’s a great chance to laugh and play with friends. If you want to join this exciting spring activity, call Tom at 555-1234. Let’s enjoy the spring rain together!
Collect Autumn LeavesAutumn is here, and the leaves are changing colours! Come and take part in our “Collect Autumn Leaves” activity. We’ll search for all kinds of leaves, like red maple leaves and yellow oak leaves. After that, we will sort them out and make beautiful leaf specimens (标本). It’s both interesting and useful! Are you interested in this autumn adventure Contact Lily at lily@. Don’t miss it!
Have Fun in the SnowWinter brings us white snow! Put on your warm coats and hats, and join our “Have Fun in the Snow” activity. We’ll build funny snowmen, have exciting snowball fights, and slide on the ice. It’s going to be a wonderful winter day! If you want to play in the snow with us, call Mary at 555-5678. Let’s make winter memories together!
38.What can we infer from (推断出) the activities about the purpose (目的) of these events
A.They aim to (目的在于) teach students about weather science.
B.They are mainly designed (设计) for students to do homework outdoors.
C.They are planned to help students enjoy nature and have fun.
D.They want students to compete (比赛) with each other in different seasons.
39.If a student wants to make something with leaves, which of the following is the right way to join in
A.Call Tom at 555-1234 before the activity.
B.Send an email to lily@ to get more information.
C.Call Mary at 555-5678 to sign up.
D.Visit the school office and tell the teacher your interest.
40.According to the passage (文章), what do the three activities have in common (共同之处)
A.All of them need students to wear special clothes.
B.Each activity provides (提供) tools for students to use.
C.They all encourage (鼓励) students to play with family members.
D.All of them offer chances (提供机会) for students to play with others.
第二节 根据语篇内容,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。
It’s November 7th today. The weather becomes cold. In China, November 7th or 8th is Lidong (立冬). 41 After that, winter starts.
Lidong is one of the 24 solar terms (节气). 42 In the north (北方), people love eating jiaozi very much. 43 In the south (南方), people eat chicken, duck and fish. They think eating well can help people keep warm on cold days.
44 At that time, there were not many fresh vegetables to eat during the winter in the north. So they made a room under the ground to keep things. They also made fresh tomatoes into tomato sauce (酱). 45
A.In the old days, Lidong was also a time for people to keep (贮存) vegetables.
B.Chinese people usually have a big dinner on this day.
C.People think jiaozi can bring better luck in winter.
D.People name it Lidong because it’s the beginning of winter.
E.It made noodles and other food more delicious.
四、短文填空(满分5分)
阅读短文,根据上下文和所给的首字母写出所缺单词。注意使用正确形式,每空只写一词。
Water and electricity are very important in our daily lives. We need f 46 water for drinking and cooking. In addition, water can even be used for p 47 electricity. If we waste water, we might not have enough to make electricity. That would be foolish. Electricity powers our homes, schools, and workplaces. It keeps our electrical appliances such as lights and f 48 in the kitchen running. But, we need water to make electricity. So, we must be careful with both.
To protect water and electricity, we can turn off lights and other appliances when not in use. We can also fix leaks and save water. Simple actions like these can lead us to a brighter future where we have enough water and electricity for everyone.
In conclusion, water and electricity are c 49 to each other. We must continue to take c 50 of them both to ensure a better future for ourselves and the next generation.
五、完成句子(满分10分)
51.这些改变将会对你的人生有影响。
These changes will to your life.
52.我父母不让我玩电脑游戏,因为他们觉得这是浪费时间。
My parents don’t allow me to play computer games because they think it is .
53.广州因其悠久的历史和美食而闻名。
Guangzhou its long history and delicious food.
54.故宫是北京最受欢迎的旅游景点之一。
The Palace Museum is one of the in Beijing.
55.地球为我们提供了我们所需要的一切。
The earth us everything we need.
六、书面表达(满分15分)
56.新学期开始,你就读的国际学校的学生社团又开始招募了。假设你是社团负责人,请根据以下内容和提示要求写一篇英语短文,为新同学介绍下列社团的情况 (包括名称、活动内容及其目的)。
酷动者Cool Players 每天运动一小时 观看比赛 强健身体 智读者Smart Readers 读好书 写读书笔记 增长见识
好煮人(Excellent Cooks) 设计健康菜单 学习做菜 过健康生活 ? (请你补充)
注意:
1. 参考词汇:菜单menu
2. 短文应包括图中要点,并适当补充。
3. 词数120左右 (文章开头已给出,不计入词数);不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Clubs are calling
The new term is coming. For all our new students,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.A 3.B 4.B 5.D 6.A 7.B 8.D 9.A 10.C 11.C 12.B 13.C 14.C 15.D
【导语】本文讲述了在新学校如何交友等相关内容,围绕Helen和她朋友的情况展开,阐述了朋友间相互喜欢的原因以及彼此在学习上的帮助等。
1.句意:当你去一所新学校时,你开始担心很多事情。
to worry担心(动词不定式);worry担心(动词原形);worries担心(第三人称单数形式);worried担心的(形容词)。start to do sth.表示“开始做某事”,所以此处用动词不定式。故选A。
2.句意:你也担心交不到朋友。
making制作(动名词);to make制作(动词不定式);makes制作(第三人称单数形式);make制作(动词原形)。make friends“交朋友”,worry about doing sth.表示“担心做某事”,所以此处用动名词。故选A。
3.句意:你担心在学校会感到孤独,因为没有人喜欢你。
somebody某人;nobody没有人;anybody任何人;everybody每个人。根据“You worry that you will feel lonely”可知,担心孤独是因为没人喜欢自己。故选B。
4.句意:你总会发现有些人很友好,有些人不友好。
to find发现(动词不定式);find发现(动词原形);finding发现(动词现在分词);finds发现(第三人称单数形式)。will后接动词原形。故选B。
5.句意:通常会有一些你喜欢的人。
has有(第三人称单数形式);have有(动词原形);is是(第三人称单数形式);are是(复数形式)。此处是there be句型,主语“some people”是复数,be动词用are。故选D。
6.句意:人们如何交朋友呢?
do做(动词原形,用于复数主语或第一、二人称);does做(第三人称单数形式);did做(过去式);doing做(动词现在分词)。本句是一般现在时的特殊疑问句,主语“people”是复数,助动词用do。故选A。
7.句意:是什么让一个人成为朋友呢?
an一个(用于元音音素开头的单词前);a一个(用于辅音音素开头的单词前);the定冠词;/不填。此处泛指“一个人”,且“person”以辅音音素开头,用不定冠词a。故选B。
8.句意:Helen有很多话要说。
a lot很多(副词短语);lot of表达错误;a lots of表达错误;lots of很多(可修饰可数名词复数或不可数名词)。things是可数名词复数,用lots of修饰。故选D。
9.句意:艾米喜欢打网球,而且她打得很好。
good好的(形容词);better更好的(比较级);well好地(副词);best最好的(最高级)。此处无比较之意,用结构be good at表示“擅长”。故选A。
10.句意:我喜欢她,因为她一直都很善良,而且我们有相同的爱好。
if如果;when当;because因为;so所以。前后句是因果关系,前果后因,用because引导原因状语从句。故选C。
11.句意:萨莉是个安静的人,她总是看起来很开心。
happily开心地(副词);happier更开心的(比较级);happy开心的(形容词);happiest最开心的(最高级)。look是系动词,后接形容词作表语,且此处无比较之意,用形容词原级。故选C。
12.句意:她通常放学后在图书馆享受阅读,她有时和她的朋友在网上聊天。
enjoy享受(动词原形);enjoys享受(第三人称单数形式);to enjoy享受(动词不定式);enjoying享受(动词现在分词)。根据“usually”可知,句子是一般现在时,主语“She”是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故选B。
13.句意:她通常放学后在图书馆享受阅读,她有时和她的朋友在网上聊天。
because因为;so所以;and和;or或者。前后句是并列关系,用and连接。故选C。
14.句意:他们都喜欢和我一样的东西,而且我们倾听彼此的问题。
Them他们(宾格);Their他们的(形容词性物主代词);They他们(主格);Themselves他们自己(反身代词)。此处作主语,用主格形式。故选C。
15.句意:我们都擅长不同的学科,所以我们互相帮助做作业。
in在里面;at在;from从;with和。help sb. with sth.表示“帮助某人做某事”,是固定搭配。故选D。
16.A 17.A 18.B 19.C 20.D 21.B 22.C 23.B 24.D 25.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了现在人们生活中存在的各种污染问题,包括水污染、空气污染、土壤污染和噪音污染,呼吁大家从小事做起,让地球变得更好。
16.句意:人们没有现代的机器。
have有;help帮助;buy买;work工作。根据“Hundreds of years ago, life was much harder than it is today.”可知,几百年前生活比现在艰难,人们没有现代机器,故选A。
17.句意:人们也没有这样舒适的生活。
comfortable舒适的;hard艰难的;lucky幸运的;fresh新鲜的。根据“life was much harder than it is today”可知,以前生活艰难,现在生活舒适,故选A。
18.句意:但是今天人们生活中有一些新的问题。
old旧的;new新的;funny有趣的;small小的。根据“One of the biggest problems is pollution.”可知,污染是现在新出现的问题,故选B。
19.句意:人们使许多河流和湖泊变脏。
salty咸的;fresh新鲜的;dirty脏的;dry干燥的。根据“Water pollution (污染)”可知,水污染会使河流和湖泊变脏,故选C。
20.句意:那会杀死鱼并污染我们的饮用水。
makes使;finds发现;practises练习;pollutes污染。根据“drinking water”可知,水污染会污染饮用水,故选D。
21.句意:许多植物和动物死亡。
forget忘记;die死亡;stop停止;understand理解。根据“That kills fish”可知,水污染会杀死鱼,也会使许多植物和动物死亡,故选B。
22.句意:空气污染:在一些大城市,工厂、汽车、卡车和公共汽车使空气变脏。
Land陆地;Sea海洋;Air空气;Noise噪音。根据“factories, cars, trucks and buses make the air dirty”可知,这里说的是空气污染,故选C。
23.句意:为了获得好收成,大多数农民在他们的田地里使用太多化学品。
workers工人;farmers农民;teachers老师;businessmen商人。根据“use too many chemicals (化学品) in their fields”可知,在田地里使用化学品的是农民,故选B。
24.句意:那对土壤有害。
poor贫穷的;sick生病的;unhappy不开心的;bad坏的。根据“use too many chemicals (化学品) in their fields”可知,使用太多化学品对土壤有害,be bad for表示“对……有害”,故选D。
25.句意:这些问题对我们非常有害,所以我们所有人都应该做些事情让地球变得更好。
problems问题;books书;ideas想法;fields田地。根据上文“One of the biggest problems is pollution.”以及文章提到的各种污染可知,这里说的是污染问题,故选A。
26.B 27.B 28.C 29.A
【导语】本文介绍了四个季节的特点。
26.观点态度题。根据“These changes are called seasons. Seasonal changes are important to plants and animals.”可知,作者认为四季变化很重要。故选B。
27.细节理解题。根据“Trees and plants start to grow. Many animals have their babies in spring.”;“Fruit and animals grow bigger and stronger.”;“The leaves change colour and fall from the trees. Some animals collect food before winter comes.”以及“Plants and trees stop growing. Some animals, like bats and bears, find places to sleep for the winter.”可知,植物和动物会随季节而变化。故选B。
28.细节理解题。根据“In spring, the day and the night are about the same length (长).”以及“In autumn, the day and night become the same length again.”可知,文中指出春季和秋季白天与黑夜长度相同,故选C。
29.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕四季的特点展开,最佳标题为“Seasons”。故选A。
30.B 31.A 32.B 33.D
【导语】本文讲述了作者与父母在俄罗斯摩尔曼斯克追寻极光的经历,包括等待好天气、寻找观测地点以及最终看到极光的难忘体验。
30.词句猜测题。根据“Have you ever heard of aurora (极光) It is an amazing natural beauty. You can see it in the night sky in winter near the North Pole.”可知,下划线的“it”指代的是前文提到的“aurora”。故选B。
31.细节理解题。根据“We took a plane from Moscow to Murmansk.”可知,作者是从莫斯科乘飞机前往摩尔曼斯克的。故选A。
32.细节理解题。根据“Our guide (导游) asked us to stay in Murmansk for a few days to wait for the best weather.”可知,e“他们待在摩尔曼斯克等待好天气”排在第一位;根据“On the day of the tour, our guide picked us up from the hotel at about 9 p. m.”可知,b“导游从酒店接他们”排在第二位;根据“We then found a good parking place and waited for the aurora.”可知,a“他们找到了一个好的停车地点”排在第三位;根据“While we were waiting, our guide sent us hot tea and biscuits (饼干) to keep us warm.”可知,c“导游给了他们一些食物和饮料”排在第四位;根据“I made a wish quickly and our guide helped us take some pictures.”可知,d“导游帮拍了很多美丽的照片”排在第五位。因此,正确的顺序是e-b-a-c-d。故选B。
33.最佳标题题。文章主要讲述了作者与父母在摩尔曼斯克追寻极光的经历,因此最佳标题是“The aurora hunting tour in Murmansk”。故选D。
34.C 35.B 36.A 37.B
【导语】本文介绍了太阳、地球及其在太阳系中的关系,以及地球上的生命条件和资源分布。
34.词句猜测题。根据“The Earth also spins around itself. When a part of the Earth faces the Sun, it is daytime there. When it turns away from the Sun, it becomes night.”可知,地球自转时,一部分面对太阳是白天,转离太阳是黑夜,由此可推测“spins”意为“转动”,与“turn”意思相近。故选C。
35.细节理解题。根据“It is not too hot or too cold, and it has air and water. These things make it possible (使……成为可能) for plants, animals, and people to live here.”可知,适宜的温度、空气和水使地球上的生命成为可能。故选B。
36.推理判断题。根据“About 70% of the Earth’s surface is covered by water, but most of it is salty ocean water. Only a small part is fresh water that we can drink.”可知,地球表面大部分是咸的海洋水,只有一小部分是可以饮用的淡水,由此可推断人们应该节约淡水,故选A。
37.主旨大意题。文章主要介绍了太阳、地球及其在太阳系中的作用,包括太阳的重要性、地球的自转和公转、地球上的生命条件等。故选B。
38.C 39.B 40.D
【导语】本文介绍了三个季节性户外活动,分别是在春雨中玩耍、收集秋叶和雪中嬉戏,旨在鼓励学生享受自然并与他人共度美好时光。
38.推理判断题。根据“We’ll run around outside, feel the soft raindrops on our skin, and breathe in the fresh spring air.”、“We’ll search for all kinds of leaves…and make beautiful leaf specimens (标本)”和“We’ll build funny snowmen, have exciting snowball fights, and slide on the ice”可知,这些活动主要是为了帮助学生享受自然并玩乐。故选C。
39.细节理解题。根据“Collect Autumn Leaves”中的“Contact Lily at lily@”可知,如果想用树叶做东西,应该发邮件给lily@。故选B。
40.细节理解题。根据“It’s a great chance to laugh and play with friends.”、“Are you interested in this autumn adventure ”和“Let’s make winter memories together!”可知,这三个活动都提供了与他人一起玩乐的机会。故选D。
41.D 42.B 43.C 44.A 45.E
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了立冬的时间、名称由来,以及南北方立冬的饮食习俗和古代北方人在此时贮存蔬菜的习惯。
41.根据“In China, November 7th or 8th is Lidong...After that, winter starts.”可知,此处解释“立冬”名称的由来,选项D“人们称之为立冬,因为它是冬天的开始”符合语境。故选D。
42.根据“...In the north, people love eating jiaozi very much.”可知,此处围绕立冬当天的饮食展开,选项B“中国人通常在这一天吃一顿丰盛的晚餐”符合语境。故选B。
43.根据下文“In the south, people eat chicken, duck and fish. They think eating well can help people keep warm on cold days.”可知,说明了饮食的种类和原因,因此对应的,此处应说明北方人立冬吃饺子的原因,选项C“人们认为饺子能在冬天带来更好的运气”符合语境。故选C。
44.根据“At that time, there were not many fresh vegetables to eat during the winter in the north. So they made a room under the ground to keep things.”可知,此处讲述立冬时节的贮存习惯,选项A“在古代,立冬也是人们贮存蔬菜的时节”符合语境。故选A。
45.根据“They also made fresh tomatoes into tomato sauce.”可知,此处说明西红柿酱的用途,选项E“它让面条和其他食物更美味”符合语境。故选E。
46.(f)resh 47.(p)roducing 48.(f)ridges 49.(c)onnected 50.(c)are
【导语】本文介绍了水电在生活中的重要性,呼吁人们要节约用水用电。
46.句意:我们需要淡水来饮用和做饭。根据“for drinking and cooking”及首字母提示可知,饮用和烹饪所用的水应该是淡水,fresh water“淡水”。故填(f)resh。
47.句意:此外,水甚至可以用来发电。根据“water can even be used for...electricity”和首字母提示可知,此处指水可以用来发电,produce“生产”,介词for后接其动名词形式,故填(p)roducing。
48.句意:它使我们厨房里的电灯和冰箱等电器保持运转。根据“It keeps our electrical appliances such as lights and...in the kitchen running.”和首字母提示可知,此处指厨房里的冰箱,fridge“冰箱”,结合lights,空处也应用复数形式。故填(f)ridges。
49.句意:总之,水和电是相互关联的。根据“In conclusion, water and electricity are...to each other.”和首字母提示,以及下文“We must continue to take...of them both”可知,此处应是指水和电相互关联,要同时爱护它们。be connected to“与……相连”,故填(c)onnected。
50.句意:我们必须继续同时爱护它们,以确保我们自己和下一代拥有更美好的未来。take care of“照顾,爱护”,是固定搭配。故填(c)are。
51. make a difference
【详解】对照中英文,设空处可以用make a difference“产生影响”表达,是固定短语,will接动词原形。故填make;a;difference。
52. a waste of time
【详解】根据中英文对照可知,a waste of time表示“浪费时间”,为固定短语。故填a;waste;of;time。
53. is famous for
【详解】be famous for“以……闻名”,为固定短语,该句陈述事实,为一般现在时,主语是“Guangzhou”,be动词填is。故填is;famous;for。
54. most popular tourist spots
【详解】对照中英文,设空处缺“最受欢迎的旅游景点之一”,tourist spot“旅游景点”,popular“流行的”,“one of the+形容词最高级+名词复数”表示“最……之一”,后面必须接名词复数,故填most;popular;tourist;spots。
55. provides with
【详解】对照中英文,设空处考查provide sb with sth固定短语,意为“为某人提供某物”,该句陈述事实,为一般现在时,主语是“The earth”,动词填三单形式。故填provides;with。
56.例文
Clubs are calling
The new term is coming. For all our new students, I would like to introduce some of our clubs.
Cool Players is a good choice for sports lovers. Here you can do sports one hour a day to build up your body. You can also watch sports matches here. If you are interested in books, go and join Smart Readers. Reading good books and writing a reader’s report are helpful to open up your mind and learn more knowledge. Do you want to live a healthy life In Excellent Cooks, you will learn how to design menus in healthy styles and cook healthy food for others. Moreover, if you like drawing and want to design your own clothes, come to Fashion Designers. You can learn a lot from professional teachers.
You are sure to learn a lot here and why not join us at once
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏所有信息点,适当添加细节,并突出写作要点。
[写作步骤]
第一步,开篇点题,明确写作的目的;
第二步,详细介绍了各个社团的基本情况;
第三步,书写结束语,呼吁大家积极参加社团。
[亮点词汇]
①would like to do想要做某事
②build up锻炼身体
③be interested in对……感兴趣
④be helpful to对……有帮助
⑤open up开阔视野
[高分句型]
①If you are interested in books, go and join Smart Readers.(if引导的条件状语从句)
②You are sure to learn a lot here and why not join us at once (why not表建议句型)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录