广州市越秀区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)

文档属性

名称 广州市越秀区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)
格式 docx
文件大小 368.7KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2026-01-01 12:39:46

图片预览

文档简介

广州市越秀区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
People use more than just words to communicate. In fact, some researchers claim that 1 than half of a spoken message’s real meaning is in the words used in the message. They say that most of a message’s meaning comes from 2 how the speaker uses things like tone of voice and body language.
Body language 3 such things as the expression on the speaker’s face, gestures the speaker makes with 4 hands, and the position of the speaker’s body. Just as there are many different languages spoken around the world, 5 many ways for people to use body language, 6 . For example, gestures 7 have different meanings in different cultures. 8 a “thumbs up” sign in America means “Great!” However, in Arab cultures, this gesture is offensive. And in India, 9 listeners want to show speakers that they understand, they won’t nod their heads. Instead, the listeners will move their heads 10 side to side.
Although many gestures can be explained 11 , many gestures express the same meaning. For example, a large smile is understood as a sign of friendship or goodwill around the world. Also, using 12 open hand to gesture toward something is viewed as polite or friendly in most cultures.
Body language experts point 13 one important thing. The person’s culture is only one factor (因素) 14 can influence his or her use of body language. The time and place where the body language is being used can have a lot to do with a person’s body language. If the person has had a bad day or if a meeting takes place in a crowded place, the body language a person uses may be very different from that under 15 situations.
1.A.few B.fewer C.little D.less
2.A.understand B.understanding C.understood D.to understand
3.A.include B.includes C.included D.including
4.A.he B.him C.his D.himself
5.A.there is B.there are C.there was D.there were
6.A.too B.either C.neither D.also
7.A.must B.may C.should D.need to
8.A.Make B.To make C.Making D.Makes
9.A.although B.if C.because D.so
10.A.between B.at C.from D.towards
11.A.different B.more different C.differently D.more differently
12.A.the B.a C.an D./
13.A.out B.at C.to D.in
14.A.who B.whom C.what D.that
15.A.other B.others C.another D.the other
二、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从1~10各题所给的A、B、C 和 D 项中选出最佳选项。
I went to Beijing to study Chinese last year. I was excited about all the chances to improve my language 16 visit tourist spots, and most of all, eat real Chinese food! I still remember my first jianbing jiaozi and Peking duck. Each of them was amazing in its 17 way.
I knew that real Chinese food would be different from the Chinese food I had eaten in the USA.I couldn’t wait to try all the 18 dishes that came up in my research about Chinese food. One of my favorites turned out to be hotpot.
My first hotpot 19 in Old Beijing was unforgettable. As a first-timer, I was moved by the waiters’ friendliness and their warmth of welcome. They tried their best to 20 different kinds of spices (调味香料) to me. 21 I found that everyone had their own favorite sauce combinations (酱料组合), ingredients (食材) and styles. Some would carefully put their ingredients into the hotpot one after another. Others would 22 put whole plates into the bubbling (冒泡的) oil. You can learn a lot from the 23 people eat hotpot.
When I went back to the USA, I bought vegetables and meat to 24 a hotpot meal for my family and shared the culture that I had learned about. Hotpot is 25 and brings so much to life!
16.A.lessons B.skills C.arts D.facts
17.A.own B.new C.clear D.fresh
18.A.teeth-cleaning B.water-cooling C.food-making ` D.mouth-watering
19.A.survey B.activity C.experience D.scene
20.A.introduce B.give C.send D.sell
21.A.Looking out B.Looking around C.Coming along D.Coming back
22.A.quickly B.absolutely C.definitely D.patiently
23.A.food B.time C.way D.reason
24.A.prepare B.take C.buy D.bring
25.A.real B.glad C.exciting D.amazing
阅读理解(满分35分)
A
On Sept 28, the China Manned Space Agency (CMSA) showed a new spacesuit (宇航服) for landing on the moon. This is part of the country’s plan to send astronauts to the moon by 2030. The agency is also inviting people to help pick a name for the spacesuit. The spacesuit is made with many new technologies. It is lighter and more comfortable than other Chinese spacesuits.
①Material 材质The environment on the moon is harsh (恶劣的). It can be as cold as -210℃ and as hot as 121℃. There is also a lot of dust (灰尘). To protect the astronauts, scientists used a special kind of fabric (面料) to make the spacesuit. ②Control panel 控制台 On the front of the spacesuit, there is a control panel. It has many functions and is very easy to use. ③Cameras 摄像机There are cameras on both sides of the helmet. They can take videos of things close up and far away. ④Visor 头盔面窗 The helmet has a special visor. It can stop the bright sunlight from hurting the astronauts’ eyes. It also gives astronauts a wider and clearer view(视野). ⑤Joints 关节 The joints of the spacesuit are very flexible(灵活的). Wearing it, astronauts can move their arms and legs easily in space.
26.What did CMSA invite the public to do
A.Test the spacesuit. B.Name the spacesuit.
C.Choose the spacesuit. D.Produce the spacesuit.
27.Which of the following statements is TRUE
A.The visors can protect astronauts from solar wind.
B.The control panel is on the back of the spacesuit.
C.The special material can keep astronauts safe.
D.The cameras are on either side of the helmet.
28.What does the underlined word “flexible” in “Joints” part mean
A.for many different purposes
B.can change into different shapes
C.be able to move easily and freely
D.can get used to a new environment
29.Where is this article probably taken from
A.A textbook. B.A story book. C.A diary. D.A science magazine.
B
Where do you usually spend your vacations, at well-known places or less-known ones Now, a growing number of young holidaymakers prefer to spend their leisure time at less-known tourist spots in China to look for a unique, relaxed holiday experience. People call it “reverse tourism”.
“Man can only move one meter every ten minutes on Huangshan Mountain” became a hot topic on social media during this year’s National Day Holiday in October, a time when well-known tourist attractions like Huangshan are always overcrowded. Too many tourists usually make it hard for visitors to have a good time.
Spending vacations at less-known places is also a good way to save money. The prices of plane tickets, meals, hotel stays and so on are usually high at well-known places. But at less-known ones, they are not. Famous tourist spots even often raise their prices during holidays.
Another key is that less-known places can bring a feeling of freshness. They are not as “commercial” (商业化) as developed ones and are able to provide new and natural experiences. Besides, unlike well-known spots, some unexplored places with little online exposure can give more surprises.
Many people think reverse tourism is not a bad thing. It means that visitors have more places to visit, which brings chances for people at less-known places to get more money. More importantly, reverse tourism inspires those well-known spots to improve themselves for better service.
30.What does “reverse tourism” mean according to the passage
A.A trip to experience something unique and relaxed.
B.A trip to less-known places instead of famous ones.
C.A trip to spend one’s leisure time at one’s hometown.
D.A trip for young holidaymakers to relax themselves.
31.Which are the reasons for NOT visiting well-known places
① There are usually too many people there.
② Tourists have poor choices of hotels and foods.
③ Tourists may spend more money on meals and hotel stays.
④ Tourists know these places so well that they don’t feel surprised.
A.①②④ B.①②③ C.②③④ D.①③④
32.What does the underlined word “they” refer to
A.Well-known places. B.Plane tickets, meals and hotel stays.
C.Less-known places. D.The prices of everything during a trip.
33.What is the purpose (目的) of the passage
A.To tell us something about reverse tourism.
B.To ask us to visit less-known tourist spots.
C.To help the locals make money through tourism.
D.To give a travel guide to less-known places.
C
As we all know, the Earth is very important to us. However, people are polluting the planet. What should we do to save it
Consume (消耗) less. Everything people do, such as eating, watering plants and driving cars, needs a lot of resources (资源). If we think about using fewer resources in our everyday life, it’ll be sure to help save the Earth.
Drive a smaller car. Of course, a bigger car usually makes you comfortable and excited. But that means more waste will make the Earth in bigger danger. So when you want a new car, think of the Earth first.
Saving the Earth doesn’t just have to do with adults. Children around the world may do many helpful things. For example, you may ask your kids to turn off lights or any other electrical facilities in the house when not in use. Instead of spending money on new toys, try letting the kids in the neighborhood exchange toys with each other or give away old toys to others. Ask children to use cloth towels (毛巾) to clean up things instead of using paper towels. This will need less paper and help to save trees. Teach children where to throw away rubbish and if possible, teach your kids to pick up other people’s rubbish and put it away.
All in all, it is everyone’s duty to protect and save the Earth.
34.What can we know from Paragraph 2 and 3
A.People use lots of resources in their daily life.
B.A bigger car is very dangerous for people.
C.It will be easy and safe for people to drive a smaller car.
D.People don’t have enough resources to use.
35.What does the underlined word “exchange” in Paragraph 5 mean
A.To find things for others.
B.To give things to each other at the same time.
C.To bring something back to some place.
D.To throw away something.
36.Which of the following is NOT true according to the passage
A.The more resources we consume, the more resources we need.
B.We can save trees by using fewer paper towels.
C.Paper towels can’t help us to clean up things.
D.To throw rubbish in a right place is a good way to help save the Earth.
37.How is the text organized (① = Paragraph 1, ② = Paragraph 2, ...)
A. B. C. D.
D
Harold Jones is 100 years old. He has been walking about 40 circles every day in his garden since the beginning of 2020. At first, he just walked for exercise. Now, Jones is using his circles to help others.
At the beginning, Jones just had a target (目标) of raising 1,000, which seemed a lot to him. But he soon raised more than that. And now he has raised over 43,000 for charity.
Jones walks in all weather, but he does fewer circles in the rain. He does 20 circles after breakfast and then does more after lunch.
Jones got the idea from Tom Moore, who had raised money for the National Health Service. Moore, a 99-year-old man, walked with the help of a walking tool in the garden and raised 17 million.
Jones said that although he began walking just for exercise, when he saw what Moore did, he decided to do that too. When Jones reached his early target, he had no idea how many people would respond to his efforts, but he just kept doing it.
Jones received a Points of Light award (奖). Jones said that he was surprised by this. But giving service to others plays a large role in his life. This was a well-deserved (当之无愧的荣誉) honour for this old man.
38.Why did Jones walk circles at first
A.To make himself strong. B.To live a green life.
C.To make more friends. D.To help others by walking.
39.What made Jones start to do charity
A.His kindness. B.Tom Moore’s action.
C.His worry for the old. D.Tom Moore’s suggestion.
40.What can be the best title for the passage
A.An Important Lesson from an Old Man B.An Old Man Got the Points of Light Award
C.An Old Man’s New Lifestyle D.An Old Man Is Walking to Help Others
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
We are facing a serious problem. The top of our world is changing twice as fast as the rest of the planet. As a result, the coastlines (海岸线) are getting worse and worse. 41 Human activity is another reason, also the most important one. Coastal pollution caused by ships and overfishing has changed coastlines, both of which are human activities.
However, coastlines are necessary for both people and animals. People depend on coastal areas for travel, transportation, resources and many other things. 42 Unluckily, the coastlines are being badly polluted by humans.
There is no doubt that coastlines have brought rich resources to humans. So many fishing grounds provide delicious food. 43 However, these animals need a clean and safe environment to live in.
Why are coastlines important to animals as well Many animals live on or near the coastlines. 44 So something needs to be done to protect coastlines. Our government has made policies to stop pouring polluted water into the sea and overfishing. Meanwhile, we should balance our development needs with the number of available resources. We should find a point when resources protection and development needs can both be achieved. 45 For example, rubbish must be dealt with properly.
A.We can also help in small ways.
B.But now these animals’ homes are polluted.
C.What’s more, people need some sea animals for medicine.
D.Fish and other animals also depend on these areas for food.
E.Warming is not the only reason why coastlines become worse.
四、短文填空(满分5分)
阅读短文,根据上下文和所给的首字母写出所缺单词。(每空限填一词,请在答题卡上填写完整的单词。)
My trip to the art museum last weekend was an unforgettable experience. There were a lot of c 46 in the museum such as paintings, old photos and so on. The artworks looked absolutely a 47 . All of them show a m 48 of ancient and modern styles. The artworks are so valuable because they tell us traditional Chinese history and c 49 . Standing in front of those masterpieces (杰作), I felt like time had stopped. It was a valuable moment and made me realize the power and beauty of art. I definitely want to e 50 more about art in the future.
五、完成句子(满分10分)
51.我相信他的建议肯定会起作用。
I believe his suggestions will definitely .
52.比如,昨天我的好友李华就向我提供了一些有用的建议。
For example, my friend Li Hua some useful suggestions yesterday.
53.他们肯定愿意跟你分享他们的意见。
They surely share their opinions with you.
54.跟你的朋友谈谈你的问题是有帮助的。
talk about your problems with your friends.
55.当你在生活中遇到问题时,你可以向你的朋友寻求建议。
When you meet problems in your life, you can your friends advice.
六、书面表达(满分15分)
56.假设你是李华,年级最近组织了一场演讲比赛,要求以“My Wonderful School Life in HF”为主题,分享你精彩的校园生活。请根据以下提示完成你的演讲稿:
参考词汇:
运动会 sports meeting,研学活动 field trip,读者剧场 Readers’ Theatre,羽毛球比赛 badminton match,班级新年典礼 Class’s New Year Ceremony
注意:
1. 文中不得出现真实姓名和学校名称。
2. 要点齐全,适当发挥,语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
3. 词数不少于80词,文章的开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Good morning, everyone!
I’m Li Hua, and I’m so excited to share my wonderful school life in HF with you.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for listening!
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.D 2.B 3.B 4.C 5.B 6.A 7.B 8.C 9.B 10.C 11.C 12.C 13.A 14.D 15.A
【导语】本文是一篇说明文,文章讲述了人们沟通不仅依靠语言,研究人员称口头信息实际含义的一半以上并非来自所用词汇,大部分来自对说话者语气、肢体语言等的理解,还介绍了肢体语言的构成、不同文化中肢体语言含义的差异,以及影响肢体语言使用的因素。
1.句意:事实上,一些研究人员声称,口头信息实际含义的一半以上并非来自信息中所用的词汇。
few几乎没有,修饰可数名词复数;fewer更少的,修饰可数名词复数,比较级;little少量的,修饰不可数名词;less更少的,修饰不可数名词,比较级。根据“They say that most of a message’s meaning comes from…how the speaker uses things like tone of voice and body language.”可知,口头信息实际含义的一半以上并非来自所用词汇,表示比一半更少,需用比较级,“meaning”不可数,故选D。
2.句意:他们表示,信息的大部分含义来自对说话者如何运用语气和肢体语言等方式的理解。
understand理解,动词原形;understanding理解,动名词/现在分词;understood理解,过去式/过去分词;to understand理解,动词不定式。根据“comes from...how the speaker uses things like tone of voice and body language”可知,“from”是介词,后接动名词,故选B。
3.句意:肢体语言包括说话者的面部表情、用手做出的手势以及说话者的身体姿势等。
include包含,原形;includes包含,第三人称单数;included包含,过去式/过去分词;including包含,动名词/现在分词。根据“Body language...such things as the expression on the speaker’s face”可知,主语是不可数名词,谓语用第三人称单数,故选B。
4.句意:肢体语言包括说话者的面部表情、用手做出的手势以及说话者的身体姿势等。
he他,主格;him他,宾格;his他的,形容词性物主代词;himself他自己,反身代词。根据“gestures the speaker makes with...hands”可知,“hands”是名词,需用形容词性物主代词修饰,故选C。
5.句意:就像世界上有许多不同的语言一样,人们使用肢体语言的方式也有很多。
there is有,单数,一般现在时;there are有,复数,一般现在时;there was有,单数,一般过去时;there were有,复数,一般过去时。根据“many ways for people to use body language”可知,“many ways”是复数,且全文时态为一般现在时,用“there are”,故选B。
6.句意:就像世界上有许多不同的语言一样,人们使用肢体语言的方式也有很多。
too也,肯定句末;either也,否定句末;neither两者都不;also也,句中。根据“Just as there are many different languages spoken around the world...many ways for people to use body language”可知,此处表“也”,肯定句末用“too”,故选A。
7.句意:例如,手势在不同文化中可能有不同的含义。
must必须;may可能;should应该;need to需要。根据“different meanings in different cultures”可知,手势在不同文化中“可能”有不同含义,表推测,故选B。
8.句意:在美国,竖大拇指的手势意思是“太棒了!”。
Make制作,原形;To make制作,不定式;Making制作,动名词/现在分词;Makes制作,第三人称单数。根据“…a ‘thumbs up’ sign in America means ‘Great!’”可知,此处需动名词作主语,故选C。
9.句意:在印度,如果听众想向说话者表示自己明白了,他们不会点头。
although尽管;if如果;because因为;so所以。根据“…listeners want to show speakers that they understand, they won’t nod their heads”可知,“听众想表示明白”是“不会点头”的条件,用“if”引导条件状语从句,故选B。
10.句意:相反,听众会左右摇头。
between在……之间;at在,具体点;from从;towards朝向。根据“move their heads…side to side”可知,“from side to side”表示“左右,摇摆”,是固定搭配,故选C。
11.句意:尽管许多手势的解释方式可能不同,但许多手势表达的含义是相同的。
different不同的,形容词;more different更不同的,比较级,形容词;differently不同地,副词;more differently更不同地,比较级,副词。根据“many gestures can be explained…”可知,“explained”是动词,需用副词修饰,且此处无比较含义,用原级,故选C。
12.句意:此外,在大多数文化中,用一只张开的手指向某物被视为礼貌或友好的行为。
the定冠词,表特指;a不定冠词,修饰辅音音素开头的词;an不定冠词,修饰元音音素开头的词;/零冠词。根据“using…open hand to gesture toward something”可知,“open hand”中“open”是元音音素开头,且表泛指“一只张开的手”,用“an”,故选C。
13.句意:肢体语言专家指出一个重要的问题。
out向外;at在;to到;in在……里。根据“Body language experts point…one important thing”可知,是“point out”短语,表“指出”,故选A。
14.句意:一个人的文化只是影响其肢体语言使用的一个因素。
who谁,指人,作主语或宾语;whom谁,指人,作宾语;what什么,指物,不引导定语从句;that那个,指人/物,作主语/宾语。根据“The person’s culture is only one factor...can influence his or her use of body language”可知,先行词“factor”是物,且从句中缺少主语,用“that”引导定语从句,故选D。
15.句意:如果一个人这一天过得不好,或者会议在拥挤的地方举行,他所使用的肢体语言可能与其他情况下大不相同。
other其他的,后接复数名词;others其他人或物,代词,后不接名词;another另一个,后接单数名词;the other两者中的另一个。根据“different from that under...situations”可知,“situations”是复数,用“other”修饰,故选A。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.A 21.B 22.A 23.C 24.A 25.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在中国吃火锅的经历。
16.句意:我为所有提高语言技能、参观旅游景点,最重要的是,品尝正宗中国美食的机会感到兴奋!
lessons课程;skills技能;arts艺术;facts事实。根据“improve my language”可知,设空处是提高语言技能,用skills符合语境。故选B。
17.句意:每一个都以它独特的方式令人惊叹。
own自己的;new新的;clear清晰的;fresh新鲜的。根据“Each of them was amazing”可知,设空处是它们以独特的方式令人惊叹,用own符合语境。故选A。
18.句意:我迫不及待地想尝试所有在我研究中国食物时出现的令人垂涎的菜肴。
teeth-cleaning清洁牙齿;water-cooling水冷(法);food-making食物制作;mouth-watering令人垂涎的。根据“I couldn’t wait to try all the...dishes”可知,设空处是迫不及待地想尝试令人垂涎的菜肴,用mouth-watering符合语境。故选D。
19.句意:我在老北京的第一次火锅体验令人难忘。
survey调查;activity活动;experience经历,体验;scene场景。根据“My first hotpot...in Old Beijing was unforgettable.”可知,设空处是第一次火锅体验,用experience符合语境。故选C。
20.句意:他们尽力向我介绍不同种类的香料。
introduce介绍;give给;send发送;sell卖。根据“different kinds of spices (调味香料) to me”可知,设空处是介绍不同种类的香料,用introduce符合语境。故选A。
21.句意:环顾四周,我发现每个人都有自己最喜欢的酱料组合、食材和风格。
Looking out向外看;Looking around环顾四周;Coming along一起来;Coming back回来。根据“I found that everyone had their own favorite sauce combinations (酱料组合), ingredients (食材) and styles.”可知,设空处指环顾四周发现每个人都有自己最喜欢的酱料组合、食材和风格,用Looking around符合语境。故选B。
22.句意:其他人会迅速地把整盘菜放进冒泡的油里。
quickly迅速地;absolutely绝对地;definitely肯定地;patiently耐心地。根据“Some would carefully put their ingredients into the hotpot one after another. Others would...put whole plates into the bubbling (冒泡的) oil.”可知,前后形成对比,设空处是迅速地,用quickly符合语境。故选A。
23.句意:你可以从人们吃火锅的方式中学到很多。
food食物;time时间;way方式;reason原因。根据“You can learn a lot from the...people eat hotpot.”可知,设空处是从人们吃火锅的方式中学到很多,用way符合语境。故选C。
24.句意:当我回到美国时,我买了蔬菜和肉,为家人准备了一顿火锅,并分享了我所了解的文化。
prepare准备;take拿;buy买;bring带来。根据“a hotpot meal for my family”可知,设空处是为家人准备火锅,用prepare符合语境。故选A。
25.句意:火锅太棒了,给生活带来了很多!
real真的;glad高兴的;exciting令人兴奋的;amazing令人惊叹的。根据“Hotpot is...and brings so much to life!”可知,设空处是火锅太棒了,用amazing符合语境。故选D。
26.B 27.C 28.C 29.D
【导语】本文主要介绍了中国计划于2030年前将航天员送往月球的新型月球着陆宇航服。
26.细节理解题。根据“The agency is also inviting people to help pick a name for the spacesuit.”可知,中国载人航天工程办公室邀请公众为其命名,故选B。
27.细节理解题。根据图片内容“To protect the astronauts, scientists used a special kind of fabric (面料) to make the spacesuit.”可知,使用特殊材质是为了在恶劣环境中保护宇航员。故选C。
28.词句猜测题。根据“Wearing it, astronauts can move their arms and legs easily in space.”可知,宇航员穿上它在太空中可以灵活地动胳膊和腿;因此,推断可知flexible表示“灵活的,能轻松自由活动的”。故选C。
29.推理判断题。通读全文可知,本文以科普说明的方式介绍宇航服的新技术,最有可能出自科普类杂志。故选D。
30.B 31.D 32.D 33.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“反向旅游”这一新兴趋势,分析了其成因,并肯定了其积极意义。
30.细节理解题。根据第一段中“Now, a growing number of young holidaymakers prefer to spend their leisure time at less-known tourist spots in China to look for a unique, relaxed holiday experience. People call it ‘reverse tourism’.”可知,“反向旅游”是去不太知名的旅游景点度过闲暇时间,寻找独特、轻松的假期体验的一种旅游趋势。故选B。
31.细节理解题。根据第二段中“a time when well-known tourist attractions like Huangshan are always overcrowded. Too many tourists usually make it hard for visitors to have a good time.”;第三段中“Spending vacations at less-known places is also a good way to save money.”;第四段中“Another key is that less-known places can bring a feeling of freshness.”可知,人们不去知名景点的原因包括:那里通常有太多的人;游客可能会在餐饮和酒店住宿上花更多的钱以及游客对这些地方非常了解,不会感到惊讶。故选D。
32.推理判断题。根据第三段中“The prices of plane tickets, meals, hotel stays and so on are usually high at well-known places. But at less-known ones, they are not.”可知,知名地方的机票、餐饮、酒店住宿等价格通常都很高。但在不太知名的地方,情况并非如此。由此可推断,此处代词“they”指代的是前文提到的“The prices of plane tickets, meals, hotel stays and so on” ,即指旅途中一切东西的价格。故选D。
33.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了“反向旅游”这一新兴趋势,分析了其成因,并肯定了其积极意义。由此可知,本文的目的是告诉我们一些关于“反向旅游”的东西。故选A。
34.A 35.B 36.C 37.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了地球对我们很重要,但正遭受污染,进而介绍了一些保护地球的做法,包括减少资源消耗、开更小的车以及孩子能为保护地球做的事等。
34.细节理解题。根据文章“Everything people do, such as eating, watering plants and driving cars, needs a lot of resources .”可知,人们在日常生活中使用大量资源。故选A。
35.词句猜测题。根据文章“just let the kids in the neighborhood exchange toys with each other or give away old toys to others”可知,“exchange”所在语境是孩子之间相互给玩具,也就是同时互相给东西,B选项“同时互相给东西”符合。故选B。
36.细节理解题。根据文章“Ask children to use cloth towels to clean up things instead of using paper towels. This will need less paper and help to save trees.”可知,纸巾是可以清理东西的,只是用布毛巾更环保,C选项“纸巾不能帮我们清理东西”错误。故选C。
37.篇章结构题。第一段提出地球重要但被污染,询问如何拯救地球;第二、三、四段分别从不同方面(减少消耗、开小车、孩子的做法等)介绍拯救地球的方法;第五段呼吁大家一起保护和拯救地球。整体是总—分—总结构,与选项B的结构一致。故选B。
38.A 39.B 40.D
【导语】本文介绍了Harold Jones通过每天在花园里走圈来为慈善事业筹款的故事。
38.细节理解题。根据“At first, he just walked for exercise.”可知, Jones最初锻炼的目的是为了让自己强壮。故选A。
39.细节理解题。根据“Jones got the idea from Tom Moore, who had raised money for the National Health Service.”以及“…when he saw what Moore did, he decided to do that too.”可知,Tom Moore的行动直接启发了Jones开始做慈善。故选B。
40.最佳标题题。通读全文可知,本文介绍了Harold Jones通过每天在花园里走圈来为慈善事业筹款的故事,因此选项D为最佳标题。故选D。
41.E 42.D 43.C 44.B 45.A
【导语】本文是一篇关于海岸线变化的说明文,主要讨论了海岸线恶化的原因、对人类和动物的重要性以及保护措施。
41.根据“The top of our world is changing twice as fast as the rest of the planet.”和“Human activity is another reason”可知,此处应补充说明海岸线恶化的其他原因,选项E“变暖不是海岸线恶化的唯一原因”符合,故选E。
42.根据“People depend on coastal areas for travel, transportation, resources and many other things.”可知,此处应补充海岸线对人类的重要性,选项D“鱼类和其他动物也依赖这些区域获取食物”能承接前文对资源依赖的论述,故选D。
43.根据“So many fishing grounds provide delicious food.”和“However, these animals need…”的转折关系,此处应补充说明人类对海洋资源的过度利用,选项C“更重要的是,人们需要某些海洋动物入药”能体现人类对海洋资源的额外需求,故选C。
44.根据“Many animals live on or near the coastlines.”和“So something needs to be done to protect coastlines.”可知,此处应说明动物面临的现状,选项B“但现在这些动物的家园被污染了”符合,故选B。
45.根据“For example, rubbish must be dealt with properly.”可知,此处应引出个人可以采取的小措施,选项A“我们也可以通过小事来帮忙”符合,故选A。
46.(c)ollections 47.(a)mazing 48.(m)ix 49.(c)ulture 50.(e)xplore
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者上周末参观艺术博物馆的经历,描述了博物馆的展品、艺术风格以及作者的感受。
46.句意:博物馆里有很多收藏品,比如绘画、老照片等。根据“such as paintings, old photos and so on”和首字母“c”可知,此处是指博物馆的“收藏品”。collection“收藏品”,名词,a lot of修饰可数名词复数。故填(c)ollections。
47.句意:这些艺术品看起来绝对令人惊叹。根据“The artworks looked absolutely…”和首字母“a”可知,此处是指艺术品“令人惊叹的”。amazing“令人惊叹的”,形容词,作表语。故填(a)mazing。
48.句意:所有这些都展示了古代和现代风格的混合。根据“All of them show a…of ancient and modern styles”和首字母“m”可知,此处是指“古代和现代风格的混合”。mix“混合”,名词,a mix of是固定搭配。故填(m)ix。
49.句意:这些艺术品非常珍贵,因为它们向我们讲述了中国传统历史和文化。根据“they tell us traditional Chinese history and…”和首字母“c”可知,此处是指“中国传统文化”。culture“文化”,名词,与history并列。故填(c)ulture。
50.句意:我肯定想在未来更多地探索艺术。根据“I definitely want to…more about art in the future”和首字母“e”可知,此处是指“探索艺术”。explore“探索”,动词,want to后跟动词原形。故填(e)xplore。
51. make a difference
【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“起作用”。make a difference“起作用”,will后用动词原形。故填make;a;difference。
52. provided me with
【详解】根据中英文对照,空处缺“向我提供”,动词短语provide sb with sth“给某人提供某物”,由“yesterday”可知,时态是一般过去时,provide用过去式provided,“我”在动词后,应该用宾格me,故填provided;me;with。
53. are willing to
【详解】根据中英文对照可知,此处缺“愿意”,对应的英文固定短语是“be willing to”。因主语是“They”,短语中的be动词用“are”;句中的副词“surely”体现了“肯定”的语义,需要放在be动词之后;第二空填“willing”,第三空填“to”,与后文的“share”组成“be willing to+动词原形”的语法结构。故填are;willing;to。
54. It’s helpful to
【详解】根据所给汉语意思可知,空缺处应该填的是“……是有帮助的”,用it作形式主语,真正的主语是动词不定式,be helpful to do sth“做某事是有帮助的”,句子时态是一般现在时,主语是it,be动词用is,首字母大写,故填It’s;helpful;to。
55. ask for
【详解】根据中英文对照可知,此处缺“向……寻求……”,英文表达为“ask...for...”,情态动词can后接动词原形。故填ask;for。
56.例文
Good morning, everyone!
I’m Li Hua, and I’m so excited to share my wonderful school life in HF with you.
I have a new friend named Tom. He is tall and thin, with a pair of glasses. He is very kind and always ready to help others. My favourite subject is English. I like it best because it helps me communicate with people from different countries and learn about their cultures. As for my favourite after-school activity, it’s the badminton match. Last month, I took part in a badminton match. I practiced hard before the match and played really well. I felt so proud and happy when I won. School life in HF is full of fun and surprises. I love it so much.
Thank you for listening!
【详解】[总体分析]
①题材:演讲稿(校园生活分享类);
②时态:一般现在时(介绍朋友、学科喜好等)和一般过去时(描述课后活动经历);
③提示:围绕新朋友(外貌、品质)、最喜欢的学科(是什么、原因)、最喜欢的课后活动(是什么、做了什么、感受)展开,可选用参考词汇。
[写作步骤]
第一步:开篇点明主题,表达分享校园生活的兴奋;
第二步:依次介绍新朋友Tom的外貌和品质、最喜欢的学科英语及原因、最喜欢的课后活动羽毛球比赛及相关经历与感受;
第三步:总结校园生活充满乐趣与惊喜,表达喜爱之情。
[亮点词汇]
①communicate with交流
②learn about 了解
③be full of充满
[高分句型]
①I like it best because it helps me communicate with people from different countries and learn about their cultures. (because引导的原因状语从句)
②I felt so proud and happy when I won. (when引导的时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录