练13 词句猜测题——单词/短语猜测题
限时18分钟
外刊原味13 体裁:记叙文 主题语境:个人经历+中国元素 难度:★★☆☆ @ Beijing Review
Breathing in the aroma (香味) of an old book, favorite perfume or tea can transport us through time, painting a vivid picture before our eyes and allowing us to relive a moment from the past. On an ordinary day, I brewed (沏) fresh jasmine tea. The rich, floral aroma took me on a warm little journey into memory.
Before coming to China, I wondered which city I should visit first. “It may be Beijing,” I thought, admiring colorful photos of tourists climbing the Great Wall. But sometimes life prepares its own surprises for us and I was offered a university place in Shanghai. A spontaneous trip to Suzhou was my first trip outside Shanghai.
On arrival, we saw an elderly woman sorting jasmine flowers. Being a big fan of jasmine tea, I couldn’t help but share the healing properties of this fragrant flower.The woman handed me a bracelet woven from jasmine buds, smiling, “This is a gift.” As we continued our journey through Suzhou, I couldn’t stop admiring the unusual jewelry on my wrist, exuding a wonderful fragrance.
Tired and thirsty, we entered a traditional-style teahouse for a short break. To fully immerse ourselves in
Suzhou’s flavors, we chose jasmine tea to complete our jasmine adventure. The teahouse owner proudly informed us Suzhou’s jasmine tea is one of the best in China.
During the Song Dynasty (960—1279), Suzhou became one of the first cities where jasmine was grown and used as an ingredient for brewing tea. In the second half of the 19th century, Suzhou jasmine tea became one of the most popular varieties of tea in the northeast and north of China and keeps its high quality to date. Drinking jasmine tea combines the useful with the pleasant because it not only has a wonderful taste but is a rich source of vitamins and minerals.
Every time I brew jasmine tea, it takes me on a warm journey through Suzhou, wandering through the streets with a beautiful bracelet on my wrist, exuding the scent of fresh jasmine.
1.Why didn’t the author visit Beijing first
A. Life sometimes has its own plan. B. She got an offer from a Shanghai university.
C. She planned a city walk in Suzhou. D. She didn’t know what surprises were in store.
2.What does the underlined word “exuding” in paragraph 3 mean
A. Shining through. B. Taking in. C. Sweeping away. D. Giving off.
3.Why did they enjoy jasmine tea in the teahouse
A. The shopper highly recommended it. B. They wanted to relieve physical discomfort.
C. They longed for a complete adventure. D. They desired an immersive cultural experience.
4.What is typical of jasmine tea
A. It is nutrition-packed and fragrant. B. It remains highly popular nationwide.
C. It has the longest history in Suzhou. D. It helps digestion and boosts happiness.
(2025·合肥二模) 体裁:说明文 主题语境:社会文化、人际沟通 难度:★★☆☆
Among world languages, English places perhaps the highest value on the expressions of thanks, especially in formal and business settings.So it’s logical that English speakers tend to conflate the expression of thankfulness with the feeling of thankfulness. If somebody didn’t say “thanks”, we often think, they must not have been very grateful. And yet, in English, “thank you” gets used so frequently that it can easily start to feel habitual.
But do we say it as much as we think in our casual interactions with family and friends A new research paper titled Universals and Cultural Diversity in the Expression of Thankfulness suggests that no, we do not.
The research team behind the paper looked for expressions of thankfulness in daily informal interactions across eight languages: English, Italian, Polish, Russian, Lao, Cha’palaa, Murrinhpatha, and Siwu. The findings suggest the universal way in which thankfulness is expressed is not through giving thanks, but rather through participation in a social agreement in which mutual (相互的) assistance and working together are the norm. In fact, the practice of giving thanks seems to have little impact on the practice of mutual exchange.
The practice of giving thanks also varies culturally. In India, for example, people—especially when they are your elders, relatives, or close friends—tend to feel that by thanking them, you’re weakening your closeness with them and creating formality and distance that shouldn’t exist! In contrast, in England, expressing thankfulness through words is seen as a positive strengthening of relationships, promoting goodwill and connection.
Nick Enfield, lead researcher of the study, suggests that most of the 6,000 to 7,000 world languages don’t have a word for “thank you”. “When we consider the negative effects of thanking close relations alongside the fact that many languages are spoken in very small communities where speakers are likely to know each other, that claim starts to feel quite reasonable.”
5.What does the underlined word “conflate” in paragraph 1 mean
A. Compare. B. Replace. C. Figure out. D. Mix up.
6.How do people express thankfulness universally according to the study
A. By saying thanks directly. B. By making social agreements.
C. By using body language. D. By helping and cooperating.
7.How do Indians view the practice of giving thanks to relatives
A. It weakens their bond. B. It reduces their social distance.
C. It enhances their connection. D. It promotes their mutual trust.
8.What does Nick Enfield imply in the last paragraph
A. Many cultures do not emphasize thankfulness.
B. Thankfulness might not be expressed in words.
C. Small communities prefer to thank close friends.
D. The negative effects of thanking should be avoided.
(2025·深圳二模) 体裁:说明文 主题语境:艺术 难度:★★★☆
In the heartland of Japan, where endless green rice fields paint the landscape like a living blanket, a remarkable form of artistry has emerged—rice paddy art, a practice that transforms ordinary farmland into colourful artworks. While children and adults alike are delighted by the surprisingly complex images, one might wonder: what makes the art a reality
The secret lies in the rice shoots (秧苗). As the plants of different varieties grow, each type progressively turns a different colour ranging from shades of green to purple or gold—to bring an artwork to life. These colorful blocks and lines in fields form vivid designs: towering mountains, lovely animals, and even famous characters from movies and cartoons, which are easily recognizable from high places.
The tradition of the paddy art can trace back to just three decades ago in Inakadate, a small Japanese village where rice has been grown for over 2,000 years. The locals got the idea from the sight of children’s multi-colored paintings of rice paddies, then transformed the concept and experimented with it in rice planting. Their efforts paid off. The paddy fields became tourist attractions, greatly boosting the local economy.
Creating such art is no simple task. It begins with thorough planning: artists draft detailed blueprints, mapping out exactly the location for each rice variety. Farmers and volunteers then work side by side, carefully planting rice shoots in accordance with the plan. Over months, the fields demand constant care—weeding, watering, and protecting the crops.
While Inakadate remains the birthplace of rice paddy art, it now extends widely across Japan. The practice is also becoming all the rage in other countries. In Thailand, one man even arranged for a custom piece of art that spelt out a message asking his girlfriend to marry him.
Beyond serving as a striking visual display, the paddy art symbolizes harmony between tradition and innovation. It invites families to experience the beauty of farming, supports rural communities through tourism, and proves that even the ancient practice can adapt to modern creativity—all while keeping nature at its core.
9.What is special about the rice shoots
A. Their colours vary with growth. B. They grow better at high places.
C. They are created by famous artists. D. Their designs are meant for movies.
10.What can we infer about creating the paddy art from paragraph 4
A. It is cost-effective. B. It is time-saving.
C. It is weather-dependent. D. It is cooperation-based.
11.What does the underlined phrase “becoming all the rage” in paragraph 5 mean
A. Gaining popularity. B. Making profits.
C. Celebrating traditions. D. Boosting confidence.
12.Which can be a suitable title for the text
A. More Harmonious, More Artistic B. When Rice Grows with Artistry
C. How Tourism Affects Rice Growing D. Modern Tech, Modern Farming
练13
喜欢喝茉莉花茶的作者每次沏茉莉花茶,闻着茉莉花茶的味道总会想起一次到苏州的茉莉花香之旅,温暖沁心。
1.B 细节理解题。由第二段中的“But sometimes life prepares its own surprises for us and I was offered a university place in Shanghai.” 可知,作者得到了上海一所大学的入学资格,故B项正确。
2.D 词句猜测题。由第三段的叙述可知,老妇人送给作者一个茉莉花花蕾做成的手环,作者将它戴在手腕上,茉莉花应该是散发出香味, 故give off与exude同义。
3.D 细节理解题。由第四段中的“To fully immerse ourselves in Suzhou’s flavors, we chose jasmine tea to complete our jasmine adventure.”可知,作者和友人选择茉莉花茶是为了沉浸式体验苏州味道。
4.A 细节理解题。由倒数第二段中的最后一句“喝茉莉花茶使人身心愉悦,因为它不仅味道极佳,而且富含维生素和矿物质。”可知,茉莉花富含营养物质而且味道芬芳, 故A项正确。
积累
重点词 ①spontaneous adj.自发的;非筹划安排的 ②relive vt. (尤指在想象中)再次体验,重温;回味
派生词 (fragrant+-ce=) fragrance n.香气;香味;芳香
熟词 生僻义 place熟义: n.位置;地点;场所;地方v.放置 生僻义: n.求学机会;进修机会;入学名额
语块 ①shine through显现出来;很明显 ②sweep away消灭;彻底消除;完全打消 ③to date至今为止
写作语 料积累 Breathing in the aroma of an old book, favorite perfume or tea can transport us through time, painting a vivid picture before our eyes and allowing us to relive a moment from the past.闻着一本旧书,最喜欢的香水或茶的香味能让我们穿越时间,在我们眼前描绘出一幅生动的画面,让我们重温过去的某个瞬间。
研究发现不同文化表达感激的方式有差异,很多语言甚至无“谢谢”一词,且普遍表达靠互助合作。
5.D 词句猜测题。根据第一段第二句中的“说英语的人倾向于把表达感激之情和感激之情本身conflate”以及下一句“如果有人没有说‘谢谢’,我们常常会认为,他们一定不是很感激”可知,说英语的人常把说“谢谢”这种表达感激的方式和内心真正的感激之情弄混了。conflate “混淆,混为一谈”,与mix up(混淆)意思相符。故选D。
6.D 细节理解题。第三段第二句提到研究结果:感恩的普遍表达方式是通过社会协议中的互助与合作,而非语言感谢。由此可知,普遍表达感激的方式是通过相互帮助(mutual assistance)和合作(working together)。故选D。 helping 和cooperating分别是原文mutual assistance和working together的同义转述。
7.A 细节理解题。第四段第二句指出“在印度,人们——尤其是当他们是你的长辈、亲戚或亲密朋友时——往往会觉得,感谢他们会削弱你与他们的亲密关系,并制造出本不该存在的正式感和距离感!”故选A。weakens their bond(削弱亲密关系)是原文“weakening your closeness”的同义转述。
8.B 推理判断题。根据最后一段中Nick Enfield的话“世界上6 000到7 000种语言中,大多数语言都没有‘谢谢’这个词”结合前文研究结论:很多文化中感恩普遍通过互助与合作而非言语表达可推出,尼克·恩菲尔德暗示,很多语言中没有“谢谢”这个词,感激之情可能不是通过语言来表达的。故选B。
积累
重点词 norm n.常态;正常行为;规范;行为标准
派生词 ①(thankful+-ness) thankfulness n.感激;感谢;感恩 ②(habit+-ual) habitual adj.惯常的;典型的;习惯性的 ③(close+-ness) closeness n.亲密;亲近
语块 ①place value on看重 ②have little impact on对……影响甚微 ③in contrast相比之下
本文是一篇说明文,主要讲述了稻田艺术的创作原理、起源与发展、创作过程、社会价值和影响。
9.A 细节理解题。文章第二段介绍,不同品种的水稻随着生长会呈现不同颜色(绿色、紫色、金色),这些颜色变化使稻田艺术品栩栩如生。由此可知,秧苗颜色随着生长而变化。故选A。
10.D 推理判断题。第四段首句引入:创造这样的艺术并非易事。后续依次介绍:艺术家设计蓝图(规划协作)、农民与志愿者共同种植(执行协作)、 持续数月的除草、浇水和保护庄稼等集体劳动(长期协作),由此可推出,稻田艺术创作基于团队协作。故选D。 cooperation-based是原文work side by side的同义转述。
11.A 猜测短语含义题。画线词前一句提到“稻田艺术形式已广泛传播至日本各地”,画线短语后一句又列举泰国的求婚稻田画案例,说明稻田艺术从日本扩展到其他国家;结合画线短语所在句的also,可知此处是说明稻田艺术也开始在其他国家流行起来。故画线词意思是“逐渐流行”。故选A。
12.B 标题归纳题。全文围绕“水稻种植+艺术创作”的融合(如首段“transforms ordinary farmland into colourful artworks”,末段“harmony between tradition and innovation”)展开,强调传统农业的现代创新。故B项“水稻(Rice)与艺术性(Artistry)共同生长(Grows)” 最符合作为文章标题,体现艺术性(水稻颜色变化与图案设计)和共生关系(农业与旅游、传统与创新的融合)。
干扰项:A项(更和谐,更艺术):偏哲学,未突出水稻;C项(旅游如何影响水稻种植):因果关系颠倒(农业创新带动旅游);D项(现代科技与农业):文中未强调科技作用,侧重人工协作。
积累
派生词 ①(progress+-ive+-ly) progressively adv.持续稳定地;逐步地;愈益 ②(recognize+-able) recognizable adj.容易认出的;易于识别的 ③(strike+-ing) striking adj.引人注目的;异乎寻常的;显著的
语块 ①bring ... to life使更有趣;使更生动 ②trace back to追溯到 ③experiment with尝试/试验 ④map out规划;安排 ⑤in accordance with依照;依据 ⑥all the rage风靡一时 ⑦keep ... at its core以……为核心(共39张PPT)
第一部分 阅读
练13 词句猜测题——单词/短语猜测题
外刊原味13 体裁:记叙文 主题语境:个人经历+中国元素
难度:★★ ☆☆ @ Beijing Review
Breathing in the aroma (香味) of an old book, favorite perfume or tea can transport us through time, painting a vivid picture before our eyes and allowing us to relive a moment from the past. On an ordinary day, I brewed (沏) fresh jasmine tea. The rich, floral aroma took me on a warm little journey into memory.
Before coming to China, I wondered which city I should visit first. “It may be Beijing,” I thought, admiring colorful photos of tourists climbing the Great Wall. But sometimes life prepares its own surprises for us and I was offered a university place in Shanghai. A spontaneous trip to Suzhou was my first trip outside Shanghai.
On arrival, we saw an elderly woman sorting jasmine flowers. Being a big fan of jasmine tea, I couldn’t help but share the healing properties of this fragrant flower.The woman handed me a bracelet woven from jasmine buds, smiling, “This is a gift.” As we continued our journey through Suzhou, I couldn’t stop admiring the unusual jewelry on my wrist, exuding a wonderful fragrance.
Tired and thirsty, we entered a traditional-style teahouse for a short break. To fully immerse ourselves in Suzhou’s flavors, we chose jasmine tea to complete our jasmine adventure. The teahouse owner proudly informed us Suzhou’s jasmine tea is one of the best in China.
During the Song Dynasty (960—1279), Suzhou became one of the first cities where jasmine was grown and used as an ingredient for brewing tea. In the second half of the 19th century, Suzhou jasmine tea became one of the most popular varieties of tea in the northeast and north of China and keeps its high quality to date. Drinking jasmine tea combines the useful with the pleasant because it not only has a wonderful taste but is a rich source of vitamins and minerals.
Every time I brew jasmine tea, it takes me on a warm journey through Suzhou, wandering through the streets with a beautiful bracelet on my wrist, exuding the scent of fresh jasmine.
喜欢喝茉莉花茶的作者每次沏茉莉花茶,闻着茉莉花茶的味道总会想起一次到苏州的茉莉花香之旅,温暖沁心。
1.Why didn’t the author visit Beijing first
A. Life sometimes has its own plan.
B. She got an offer from a Shanghai university.
C. She planned a city walk in Suzhou.
D. She didn’t know what surprises were in store.
细节理解题。由第二段中的“But sometimes life prepares its own surprises for us and I was offered a university place in Shanghai.” 可知,作者得到了上海一所大学的入学资格,故B项正确。
解析
2.What does the underlined word “exuding” in paragraph 3 mean
A. Shining through. B. Taking in.
C. Sweeping away. D. Giving off.
词句猜测题。由第三段的叙述可知,老妇人送给作者一个茉莉花花蕾做成的手环,作者将它戴在手腕上,茉莉花应该是散发出香味, 故give off与exude同义。
解析
3.Why did they enjoy jasmine tea in the teahouse
A. The shopper highly recommended it.
B. They wanted to relieve physical discomfort.
C. They longed for a complete adventure.
D. They desired an immersive cultural experience.
细节理解题。由第四段中的“To fully immerse ourselves in Suzhou’s flavors, we chose jasmine tea to complete our jasmine adventure.”可知,作者和友人选择茉莉花茶是为了沉浸式体验苏州味道。
解析
4.What is typical of jasmine tea
A. It is nutrition-packed and fragrant.
B. It remains highly popular nationwide.
C. It has the longest history in Suzhou.
D. It helps digestion and boosts happiness.
细节理解题。由倒数第二段中的最后一句“喝茉莉花茶使人身心愉悦,因为它不仅味道极佳,而且富含维生素和矿物质。”可知,茉莉花富含营养物质而且味道芬芳, 故A项正确。
解析
积累
重点词 ①spontaneous adj.自发的;非筹划安排的 ②relive vt. (尤指在想象中)再次体验,重温;回味
派生词 (fragrant+-ce=) fragrance n.香气;香味;芳香
熟词 生僻义 place熟义: n.位置;地点;场所;地方v.放置 生僻义: n.求学机会;进修机会;入学名额
语块 ①shine through显现出来;很明显 ②sweep away消灭;彻底消除;完全打消 ③to date至今为止
写作语 料积累 Breathing in the aroma of an old book, favorite perfume or tea can transport us through time, painting a vivid picture before our eyes and allowing us to relive a moment from the past.闻着一本旧书,最喜欢的香水或茶的香味能让我们穿越时间,在我们眼前描绘出一幅生动的画面,让我们重温过去的某个瞬间。
(2025·合肥二模) 体裁:说明文 主题语境:社会文化、人际沟通 难度:★★ ☆☆
Among world languages, English places perhaps the highest value on the expressions of thanks, especially in formal and business settings.So it’s logical that English speakers tend to conflate the expression of thankfulness with the feeling of thankfulness. If somebody didn’t say “thanks”, we often think, they must not have been very grateful. And yet, in English, “thank you” gets used so frequently that it can easily start to feel habitual.
But do we say it as much as we think in our casual interactions with family and friends A new research paper titled Universals and Cultural Diversity in the Expression of Thankfulness suggests that no, we do not.
The research team behind the paper looked for expressions of thankfulness in daily informal interactions across eight languages: English, Italian, Polish, Russian, Lao, Cha’palaa, Murrinhpatha, and Siwu.
The findings suggest the universal way in which thankfulness is expressed is not through giving thanks, but rather through participation in a social agreement in which mutual (相互的) assistance and working together are the norm. In fact, the practice of giving thanks seems to have little impact on the practice of mutual exchange.
The practice of giving thanks also varies culturally. In India, for example, people—especially when they are your elders, relatives, or close friends—tend to feel that by thanking them, you’re weakening your closeness with them and creating formality and distance that shouldn’t exist! In contrast, in England, expressing thankfulness through words is seen as a positive strengthening of relationships, promoting goodwill and connection.
Nick Enfield, lead researcher of the study, suggests that most of the
6,000 to 7,000 world languages don’t have a word for “thank you”. “When we consider the negative effects of thanking close relations alongside the fact that many languages are spoken in very small communities where speakers are likely to know each other, that claim starts to feel quite reasonable.”
研究发现不同文化表达感激的方式有差异,很多语言甚至无“谢谢”一词,且普遍表达靠互助合作。
5.What does the underlined word “conflate” in paragraph 1 mean
A. Compare. B. Replace.
C. Figure out. D. Mix up.
词句猜测题。根据第一段第二句中的“说英语的人倾向于把表达感激之情和感激之情本身conflate”以及下一句“如果有人没有说‘谢谢’,我们常常会认为,他们一定不是很感激”可知,说英语的人常把说
“谢谢”这种表达感激的方式和内心真正的感激之情弄混了。conflate “混淆,混为一谈”,与mix up(混淆)意思相符。故选D。
解析
6.How do people express thankfulness universally according to the study
A. By saying thanks directly.
B. By making social agreements.
C. By using body language.
D. By helping and cooperating.
细节理解题。第三段第二句提到研究结果:感恩的普遍表达方式是通过社会协议中的互助与合作,而非语言感谢。由此可知,普遍表达感激的方式是通过相互帮助(mutual assistance)和合作(working together)。故选D。 helping 和cooperating分别是原文mutual assistance和working together的同义转述。
解析
7.How do Indians view the practice of giving thanks to relatives
A. It weakens their bond.
B. It reduces their social distance.
C. It enhances their connection.
D. It promotes their mutual trust.
细节理解题。第四段第二句指出“在印度,人们——尤其是当他们是你的长辈、亲戚或亲密朋友时——往往会觉得,感谢他们会削弱你与他们的亲密关系,并制造出本不该存在的正式感和距离感!”故选A。weakens their bond(削弱亲密关系)是原文“weakening your closeness”的同义转述。
解析
8.What does Nick Enfield imply in the last paragraph
A. Many cultures do not emphasize thankfulness.
B. Thankfulness might not be expressed in words.
C. Small communities prefer to thank close friends.
D. The negative effects of thanking should be avoided.
推理判断题。根据最后一段中Nick Enfield的话“世界上6 000到
7 000种语言中,大多数语言都没有‘谢谢’这个词”结合前文研究结论:很多文化中感恩普遍通过互助与合作而非言语表达可推出,尼克·恩菲尔德暗示,很多语言中没有“谢谢”这个词,感激之情可能不是通过语言来表达的。故选B。
解析
积累
重点词 norm n.常态;正常行为;规范;行为标准
派生词 ①(thankful+-ness) thankfulness n.感激;感谢;感恩 ②(habit+
-ual) habitual adj.惯常的;典型的;习惯性的 ③(close+-ness) closeness n.亲密;亲近
语块 ①place value on看重 ②have little impact on对……影响甚微 ③in contrast相比之下
(2025·深圳二模) 体裁:说明文 主题语境:艺术
难度:★★★ ☆
In the heartland of Japan, where endless green rice fields paint the landscape like a living blanket, a remarkable form of artistry has emerged—rice paddy art, a practice that transforms ordinary farmland into colourful artworks. While children and adults alike are delighted by the surprisingly complex images, one might wonder: what makes the art a reality
The secret lies in the rice shoots (秧苗). As the plants of different varieties grow, each type progressively turns a different colour ranging from shades of green to purple or gold—to bring an artwork to life. These colorful blocks and lines in fields form vivid designs: towering mountains, lovely animals, and even famous characters from movies and cartoons, which are easily recognizable from high places.
The tradition of the paddy art can trace back to just three decades ago in Inakadate, a small Japanese village where rice has been grown for over 2,000 years. The locals got the idea from the sight of children’s multi-colored paintings of rice paddies, then transformed the concept and experimented with it in rice planting. Their efforts paid off. The paddy fields became tourist attractions, greatly boosting the local economy.
Creating such art is no simple task. It begins with thorough planning: artists draft detailed blueprints, mapping out exactly the location for each rice variety. Farmers and volunteers then work side by side, carefully planting rice shoots in accordance with the plan. Over months, the fields demand constant care—weeding, watering, and protecting the crops.
While Inakadate remains the birthplace of rice paddy art, it now extends widely across Japan. The practice is also becoming all the rage in other countries. In Thailand, one man even arranged for a custom piece of art that spelt out a message asking his girlfriend to marry him.
Beyond serving as a striking visual display, the paddy art symbolizes harmony between tradition and innovation. It invites families to experience the beauty of farming, supports rural communities through tourism, and proves that even the ancient practice can adapt to modern creativity—all while keeping nature at its core.
本文是一篇说明文,主要讲述了稻田艺术的创作原理、起源与发展、创作过程、社会价值和影响。
9.What is special about the rice shoots
A. Their colours vary with growth.
B. They grow better at high places.
C. They are created by famous artists.
D. Their designs are meant for movies.
细节理解题。文章第二段介绍,不同品种的水稻随着生长会呈现不同颜色(绿色、紫色、金色),这些颜色变化使稻田艺术品栩栩如生。由此可知,秧苗颜色随着生长而变化。故选A。
解析
10.What can we infer about creating the paddy art from paragraph 4
A. It is cost-effective.
B. It is time-saving.
C. It is weather-dependent.
D. It is cooperation-based.
推理判断题。第四段首句引入:创造这样的艺术并非易事。后续依次介绍:艺术家设计蓝图(规划协作)、农民与志愿者共同种植
(执行协作)、 持续数月的除草、浇水和保护庄稼等集体劳动(长期协作),由此可推出,稻田艺术创作基于团队协作。故选D。 cooperation-based是原文work side by side的同义转述。
解析
11.What does the underlined phrase “becoming all the rage” in paragraph 5 mean
A. Gaining popularity. B. Making profits.
C. Celebrating traditions. D. Boosting confidence.
猜测短语含义题。画线词前一句提到“稻田艺术形式已广泛传播至日本各地”,画线短语后一句又列举泰国的求婚稻田画案例,说明稻田艺术从日本扩展到其他国家;结合画线短语所在句的also,可知此处是说明稻田艺术也开始在其他国家流行起来。故画线词意思是“逐渐流行”。故选A。
解析
12.Which can be a suitable title for the text
A. More Harmonious, More Artistic
B. When Rice Grows with Artistry
C. How Tourism Affects Rice Growing
D. Modern Tech, Modern Farming
标题归纳题。全文围绕“水稻种植+艺术创作”的融合(如首段“transforms ordinary farmland into colourful artworks”,末段
解析
“harmony between tradition and innovation”)展开,强调传统农业的现代创新。故B项“水稻(Rice)与艺术性(Artistry)共同生长(Grows)” 最符合作为文章标题,体现艺术性(水稻颜色变化与图案设计)和共生关系(农业与旅游、传统与创新的融合)。
干扰项:A项(更和谐,更艺术):偏哲学,未突出水稻;C项(旅游如何影响水稻种植):因果关系颠倒(农业创新带动旅游);D项(现代科技与农业):文中未强调科技作用,侧重人工协作。
解析
积累
派生词 ①(progress+-ive+-ly) progressively adv.持续稳定地;逐步地;愈益 ②(recognize+-able) recognizable adj.容易认出的;易于识别的 ③(strike+-ing) striking adj.引人注目的;异乎寻常的;显著的
语块 ①bring ... to life使更有趣;使更生动 ②trace back to追溯到 ③experiment with尝试/试验 ④map out规划;安排 ⑤in accordance with依照;依据 ⑥all the rage风靡一时
⑦keep ... at its core以……为核心