练15 阅读七选五——核心词复现法/代词指代法/逻辑关系法
限时24分钟
外刊原味15 体裁:说明文 主题语境:科普知识 难度:★★☆☆☆ @ English Salon Reading
Your body parts don’t really doze off. 1._____________ It describes the feeling you can get after you sleep on your arm or sit for a long time with your legs crossed!
It might feel as if “pins and needless” are poking (戳) your limb—or you may not have any feeling in it at all! Your hand, foot, arm, or leg may feel thick and heavy. 2._____________ That’s because one or more nerves were pressed on for a long time, which kind of squished (压坏) them.
Throughout your body, nerves carry signals to and from your brain. Nerves can be very thin, like a thread, or thicker, like a string. Pressing down on these signal-senders can temporarily cut off their ability to pass along messages.
It’s like what happens if you stand on a running hose (橡皮管) and cut off the water supply. 3._____________ It may take a minute or two for the hose to get back into shape and let the water through, though.
Likewise, certain ways of sitting or standing, especially for a long time, can press on a nerve enough to temporarily cut off the signals it is getting or sending. Move your body enough to take pressure off the nerve, and the signal can get through. 4._____________
5._____________ Doctors say you may be able to get feeling back faster by gently shaking the limb that fell asleep. (Maybe that’s how your family wakes YOU up when an alarm clock doesn’t do the trick!)
A. When you poke it, you can’t really feel it.
B. Saying they fall asleep is just an expression.
C. The strange feeling usually goes away pretty quickly.
D. Many people mistake this for a serious health problem.
E. Sometimes the feeling can last for hours unless you get treated.
F. When you take your foot off the hose, the water can flow again.
G. But like the hose, it might take several minutes for things to return to normal.
(2025·广东二模) 体裁:说明文 主题语境:信息安全、健康与医疗 难度:★★★☆☆
Nowadays, many people turn to the Internet for medical advice when they notice signs of illness. This is understandable as seeing a doctor can be time-consuming and costly unless it’s a serious health concern. 1._____________ Often, the answer is: not really.
Medicine is complex. 2 For instance, the cause of a cough in a healthy 25-year-old might be different from that in a 65-year-old smoker. Yet, they might find the same search results. People may also not know the exact terms to search for. A search for “bloating (腹胀)” might suggest eating more slowly or avoiding dairy products, which can help if bloating is from too much air, but not so if it’s from fluid (液体) build-up. Only after seeing a doctor and undergoing a physical examination would it be identified as “ascites (腹腔积水)”.
3 Many articles are written intentionally to make money or promote specific agendas, not to give accurate advice. In fact, only a small part of the health information available online is created with the reader’s best interests in mind.
Fortunately, a few strategies can help us find reliable medical information. First, check the author and website. 4 Government agencies are also trustworthy and offer regularly updated information.
Besides, be careful if a website recommends a specific medication or procedure, especially if it has large ads for that treatment. 5
By following these tips, we can improve our chances of finding useful, accurate, and objective health information.
A. So is this trend bound to continue
B. But is online medical advice actually reliable
C. These pages may be created by profit-driven companies.
D. An even bigger issue is the rise of medical misinformation.
E. Online articles often fail to consider each person’s unique situation.
F. Unfortunately, it’s not always easy to figure out a website’s intentions.
G. Reliable sources are usually written by doctors or hosted on trusted sites.
(2025·齐鲁名校四模) 体裁:说明文 主题语境:文化遗产保护 难度:★★★☆☆
Education is the best tool when it comes to protecting our cultural heritage. It assists us in comprehending the importance of conserving aspects of human life, such as old buildings, artifacts (历史文物), and generations’ heritage. 1
Teaching Everyone Why Heritage Matters
Suppose society did not know why specific structures or specific dances were essential. This is where education comes into play. 2 Thus, we can learn about the history of these treasures. This knowledge makes people appreciate their cultures since they can identify what makes them different from other regions and have the urge to protect them.
Bringing Heritage into Schools
Have you ever been in a history or an art class, and suddenly the teacher starts talking about a specific building or painting That is because schools are introducing heritage into their curriculum. This way, students become familiar with history and craft culture. 3
4
It is not enough to know why preserving our heritage is necessary; it is also necessary to know how to do it correctly. This is where training programs come in to help. They educate those who handle old structures or artifacts on maintaining them in their excellent state. These programs range from architects to museum curators (负责人), and they equip them with the tools to protect our heritage for the future.
Bringing Different Experts Together
This means that protecting our history is a team effort that may involve people with a historical background, architects, and scientists. 5 This way, they manage to find the best solutions to preserve history without any misunderstandings or losses.
A. Training people to be heritage heroes.
B. Understanding the ways of preserving heritage.
C. They also learn the value of preserving such items.
D. Thus, we are turning children into young heritage experts.
E. It can inform everyone about the importance of cultural heritage.
F. Let us look at how education plays a vital role in preserving heritage.
G. Education allows these specialists to communicate with each other and cooperate.
(2025·湖北八校联考三模) 体裁:说明文 主题语境:人际关系 难度:★★★☆☆
Learning how to care for a sad person will help you be there for your loved ones and friends when they are down. However, knowing how to care for a sad person is not something an individual is born with. 1 Here are a few tips that will eventually help you lift the spirit of a sad person.
Give a hug. Hugging someone shows your affection and care. 2 This can make them feel relaxed and open to you. This can also help them recognize that you are there to help them go through this moment. With no kind and loving words, your actions have already said a lot.
3 Now, go on and say some kind words. Words like “I’m here” “we are in this together” “you’ll get over this” “lean on me”, and so on, can help a sad person feel better and know that you’re there to take him/her through the sad moment.
Use the right tone of voice. 4 They go along with tone to convey a meaning to the listener. To convey your words with faith that would create a positive effect on the sad person, you would need to say it with the right tone of voice.
Listen patiently. People ask lots of questions but they end up paying little attention to getting the feedback (反馈) that they wanted. Don’t be that person. After asking the questions, listen patiently to know what the sad person would appreciate at that time. 5
A. Say kind loving words.
B. Make use of polite expressions.
C. Then choose to appreciate others too.
D. Remember that words do not stand alone.
E. It will help you know how to offer the best fitting help.
F. This knowledge is gained through research and practice.
G. When you do this to someone, they can feel your warmth.
练15
1 本文通过神经受压导致信号中断的科学原理解释身体部位“睡着”的麻木现象,并用软管比喻说明恢复过程,最后给出缓解建议。
1.B 空前提到“身体部位不会真的打瞌睡”,空后解释“这描述的是压到手臂或交叉腿坐久后的感觉”。选项B “Saying they fall asleep is just an expression”(说它们“睡着了”只是一种表达)解释“fall asleep”是一种修辞手法,而非实际睡眠,衔接空前的“don’t really doze off”和空后对具体场景的描述。
2.A 空前列举了发麻的感觉(刺痛、无感觉、肢体沉重),空后说明原因是“神经长时间受压”。空处需补充发麻的另一种具体表现,与“无感觉”呼应。选项A“When you poke it, you can’t really feel it”具体化麻木症状(如戳刺无感),与“thick and heavy”形成细节补充,引出神经受压原因。
3.F 此处用“踩住软管切断水流”比喻“神经受压阻断信号”,前句讲“踩住软管切断水流”,后句讲“软管需要时间恢复原状让水通过”。空处需衔接“踩住”与“恢复”,体现比喻中“压力解除后恢复”的过程。选项F “When you take your foot off the hose, the water can flow again(当你移开脚,水又能流了)”符合比喻逻辑,既承接“踩住软管”的动作,又为后句“软管需要时间恢复”铺垫,逻辑严密。
4.G 该段首句用“likewise (同样)”衔接,将“神经恢复”与“软管恢复”类比,说明“移开压力后信号能传递”,空处需类比“橡皮管需要时间恢复”,强调神经恢复的时间。选项G “但像橡皮管一样,可能需要几分钟恢复正常”体现类比关系。
5.C 空后是医生的建议“可通过轻摇肢体更快恢复感觉”。选项C “这种奇怪的感觉通常很快消失”总结了发麻感觉的恢复趋势,从而引出“更快恢复”的建议,形成递进(usually、 quickly→faster)。
积累
语块 ①doze off打瞌睡,打盹儿 ②cut off停止,中断 ③get back into shape恢复原状 ④do the trick奏效;起作用;达到目的
2 本文讨论了当前人们倾向于在网上寻求医疗建议的现象,并对此进行了分析和评价。
1.B 前文提到人们因便利性转向网络医疗咨询是可以理解的(understandable),后文直接回答not really (并非如此)暗示在线建议的可靠性存疑,此处需用设问句引出转折。B 项(但网络医疗建议真的可靠吗 )以But转折,引出问题,衔接下文的answer。
2.E 后文举例“25岁健康者与65岁吸烟者咳嗽病因不同,但搜索结果雷同”,证明网络建议不会考虑个体因素。E 项中“fail to consider each person’s unique situation(不考虑到每个人的独特情况)” 直接对应该例证。故选E项。
3.D 设空位于段首,为本段中心句,根据后文可知,网上很多文章都是为了赚钱或推动特定的议程而写的,而不是为了给出准确的建议,说明信息的不可靠性,也由此推知,会有一些错误的信息。D项“一个更大的问题是医疗错误信息的增加” 递进强调问题的严重性,呼应第一段提到的可靠性争议,符合本段主题,为本段中心句。
4.G 前文介绍如何找到可靠信息,首先,查看作者和网站,空后句举例说明“政府机构可信”,G项“可靠的来源通常由医生撰写或托管在可信的网站上”是对可靠作者和网站的具体讲述,自然引出政府案例,符合文意。
5.C 设空位于段尾,是对前文的总结。前句警告“小心推荐特定药物/大广告的网站”, 由此可知,这样的网站通常是牟利。C项“这些页面可能是由逐利公司创建的”揭露此类网站本质,解释需警惕的原因,符合文意。
积累
派生词 ①(understand+-able) understandable adj.可以理解的 ②(mis-+information) misinformation n.错误消息
合成词 ①(trust+worthy) trustworthy adj.值得信赖的 ②(profit+driven) profit-driven adj.获利导向的
熟词 生僻义 host熟义:vt.主办,主持(活动) 生僻义:vt.网站/服务器存储并发布内容
语块 ①be identified as被认为是 ②with ... in mind心中有…… ③be bound to do一定会;很可能会
3 本文主要介绍了教育在文化遗产保护方面能发挥的作用。
1.F 上文说明教育在保护文化遗产方面是最好的工具, 且教育帮助我们理解保护人类生活诸多方面的重要性,比如古老的建筑、历史文物以及世代传承的遗产。空处和前文为顺接关系,并引出下文,下文从四个方面阐述了教育在保护文化遗产方面的作用,故F项 “让我们看看教育在保护文化遗产方面是如何发挥重要作用的。” 以“Let us look at”引出下文四个分论点(认知/教学/技能/协作)承上启下。
2.E 上文提出假设社会不知道某些特定事物重要性的情况,接着说明教育在此发挥作用。空处和前文为解释说明关系,说明教育能告知人们文化遗产的重要性,从而让人们了解这些宝藏的历史。故E项 “它可以让每个人都了解文化遗产的重要性。”符合语境,其中It指代前文的education。 “the importance of cultural heritage”与小标题中的“heritage matters”为同义复现。
3.C 上文讲述了学校将文化遗产引入课程,使学生熟悉历史和工艺文化。空处和上文为递进关系,进一步说明学生还能学到保护这些东西的价值。故C项 “他们还学习了保护这些物品的价值。”符合语境,They指代前文的students,衔接词also 表明与上一句为递进关系。故选C。
4.A 空处为段落小标题。该段主要介绍培训项目对那些处理古建筑或文物的人进行教育,让他们学会正确保护文化遗产的方法,把他们培养成保护文化遗产的人才。 本段核心是培训专业人员(architects to museum curators),A 项中的“heritage heroes” 生动概括其角色,且Training与本段中的“training programs”呼应。且符合上下文小标题都为现在分词短语的特点。
5.G 上一句说明保护历史需要团队合作,涉及有历史背景的人、建筑师和科学家等。前句强调“团队合作”(team effort),G项中的“communicate with each other and cooperate” 具体说明教育如何促进协作,且“these specialists”指代前文的“people with a historical background, architects, and scientists”,且与小标题中“Different Experts”呼应。故选G。
积累
语块 ①come into play发挥作用/开始生效 ②have the urge to do迫切想要做 ③a team effort团队合作/集体努力
4 文章主要说明了如何照顾一个伤心的人。
1.F 空前一句提到“知道如何照顾一个伤心的人并不是一个人与生俱来的”,空后一句引入“以下是一些提示”。因此,空处需要解释这种知识如何获得,以过渡到后一句的“提示”。选项F “This knowledge is gained through research and practice.” 呼应“不是天生的”,说明知识来源(通过研究和实践),并衔接后一句的“提示”,因为提示正是实践的一部分。且“This knowledge”对应上一句的“knowing how to care for a sad person”。
2.G 空前一句描述“拥抱显示关爱”,空后一句的“This can make them feel relaxed”中的This指代空处的内容。故空处应解释拥抱的具体效果或原因,以解释为什么拥抱能让人放松。选项G “When you do this to someone, they can feel your warmth.” 中的this指代“拥抱”,描述拥抱的直接效果(感受到温暖),与后一句“这可以让他们感到放松”形成因果链。 故选G。
3.A 本段介绍对别人说一些暖心的话语,如“我在这里”“我们在一起”“你会挺过来的”“依靠我”之类的话。空处是本段的主题句,引入“说善意的话”的建议。选项A “Say kind loving words.”概括本段内容(说善意的话),与后文“go on and say some kind words”为重复强调。故选A。
4.D 空前一句建议“用正确的语气”,空后一句提到“它们配合语气向听者传达意思”。空后一句中的They应指代某个复数名词。空处应解释语气和They的关系。 故选项D “Remember that words do not stand alone.” 直接引出空后一句的They(指词语)与语气共同作用传达意思。且与该段第三句中的“your words”为词语复现。故选D。
5.E 空前一句描述“耐心倾听以了解对方的需求”,空处应总结倾听的作用或结果,作为本段的结论。选项E “It will help you know how to offer the best fitting help.” 中的It指代“倾听”,解释倾听的作用(提供合适的帮助),与上下文形成因果链(倾听→理解需求→提供帮助)。故选E。
积累
语块 ①be born with天生有 ②get over解决;克服;控制 ③create a positive effect on起积极作用 ④end up最终成为;最后处于(共43张PPT)
第一部分 阅读
练15 阅读七选五——核心词复现法/代词指代法/逻辑关系法
外刊原味15 体裁:说明文 主题语境:科普知识
难度:★★☆☆☆ @ English Salon Reading
Your body parts don’t really doze off. ____1____ It describes the feeling you can get after you sleep on your arm or sit for a long time with your legs crossed!
It might feel as if “pins and needless” are poking (戳) your limb—or you may not have any feeling in it at all! Your hand, foot, arm, or leg may feel thick and heavy. ____2____ That’s because one or more nerves were pressed on for a long time, which kind of squished (压坏) them.
Throughout your body, nerves carry signals to and from your brain. Nerves can be very thin, like a thread, or thicker, like a string. Pressing down on these signal-senders can temporarily cut off their ability to pass along messages.
It’s like what happens if you stand on a running hose (橡皮管) and cut off the water supply. ____3____ It may take a minute or two for the hose to get back into shape and let the water through, though.
Likewise, certain ways of sitting or standing, especially for a long time, can press on a nerve enough to temporarily cut off the signals it is getting or sending. Move your body enough to take pressure off the nerve, and the signal can get through. ____4____
____5____ Doctors say you may be able to get feeling back faster by gently shaking the limb that fell asleep. (Maybe that’s how your family wakes YOU up when an alarm clock doesn’t do the trick!)
A. When you poke it, you can’t really feel it.
B. Saying they fall asleep is just an expression.
C. The strange feeling usually goes away pretty quickly.
D. Many people mistake this for a serious health problem.
E. Sometimes the feeling can last for hours unless you get treated.
F. When you take your foot off the hose, the water can flow again.
G. But like the hose, it might take several minutes for things to return to normal.
本文通过神经受压导致信号中断的科学原理解释身体部位“睡着”的麻木现象,并用软管比喻说明恢复过程,最后给出缓解建议。
1.B 空前提到“身体部位不会真的打瞌睡”,空后解释“这描述的是压到手臂或交叉腿坐久后的感觉”。选项B “Saying they fall asleep is just an expression”(说它们“睡着了”只是一种表达)解释“fall asleep”是一种修辞手法,而非实际睡眠,衔接空前的“don’t really doze off”和空后对具体场景的描述。
答案与解析
2.A 空前列举了发麻的感觉(刺痛、无感觉、肢体沉重),空后说明原因是“神经长时间受压”。空处需补充发麻的另一种具体表现,与“无感觉”呼应。选项A“When you poke it, you can’t really feel it”具体化麻木症状(如戳刺无感),与“thick and heavy”形成细节补充,引出神经受压原因。
答案与解析
3.F 此处用“踩住软管切断水流”比喻“神经受压阻断信号”,前句讲
“踩住软管切断水流”,后句讲“软管需要时间恢复原状让水通过”。
空处需衔接“踩住”与“恢复”,体现比喻中“压力解除后恢复”的过程。选项F “When you take your foot off the hose, the water can flow again
(当你移开脚,水又能流了)”符合比喻逻辑,既承接“踩住软管”的动作,又为后句“软管需要时间恢复”铺垫,逻辑严密。
答案与解析
4.G 该段首句用“likewise (同样)”衔接,将“神经恢复”与“软管恢复”类比,说明“移开压力后信号能传递”,空处需类比“橡皮管需要时间恢复”,强调神经恢复的时间。选项G “但像橡皮管一样,可能需要几分钟恢复正常”体现类比关系。
5.C 空后是医生的建议“可通过轻摇肢体更快恢复感觉”。选项C “这种奇怪的感觉通常很快消失”总结了发麻感觉的恢复趋势,从而引出“更快恢复”的建议,形成递进(usually、 quickly→faster)。
答案与解析
积累
语块 ①doze off打瞌睡,打盹儿 ②cut off停止,中断 ③get back into shape恢复原状 ④do the trick奏效;起作用;达到目的
(2025·广东二模) 体裁:说明文 主题语境:信息安全、健康与医疗 难度:★★★☆☆
Nowadays, many people turn to the Internet for medical advice when they notice signs of illness. This is understandable as seeing a doctor can be time-consuming and costly unless it’s a serious health concern. ____1____ Often, the answer is: not really.
Medicine is complex. 2 For instance, the cause of a cough in a healthy 25-year-old might be different from that in a 65-year-old smoker. Yet, they might find the same search results. People may also not know the exact terms to search for. A search for “bloating (腹胀)” might suggest eating more slowly or avoiding dairy products, which can help if bloating is from too much air, but not so if it’s from fluid (液体) build-up. Only after seeing a doctor and undergoing a physical examination would it be identified as “ascites (腹腔积水)”.
3 Many articles are written intentionally to make money or promote specific agendas, not to give accurate advice. In fact, only a small part of the health information available online is created with the reader’s best interests in mind.
Fortunately, a few strategies can help us find reliable medical information. First, check the author and website. 4 Government agencies are also trustworthy and offer regularly updated information.
Besides, be careful if a website recommends a specific medication or procedure, especially if it has large ads for that treatment. ____5____
By following these tips, we can improve our chances of finding useful, accurate, and objective health information.
A. So is this trend bound to continue
B. But is online medical advice actually reliable
C. These pages may be created by profit-driven companies.
D. An even bigger issue is the rise of medical misinformation.
E. Online articles often fail to consider each person’s unique situation.
F. Unfortunately, it’s not always easy to figure out a website’s intentions.
G. Reliable sources are usually written by doctors or hosted on trusted sites.
本文讨论了当前人们倾向于在网上寻求医疗建议的现象,并对此进行了分析和评价。
1.B 前文提到人们因便利性转向网络医疗咨询是可以理解的(understandable),后文直接回答not really (并非如此)暗示在线建议的可靠性存疑,此处需用设问句引出转折。B 项(但网络医疗建议真的可靠吗 )以But转折,引出问题,衔接下文的answer。
答案与解析
2.E 后文举例“25岁健康者与65岁吸烟者咳嗽病因不同,但搜索结果雷同”,证明网络建议不会考虑个体因素。E 项中“fail to consider each person’s unique situation(不考虑到每个人的独特情
况)” 直接对应该例证。故选E项。
答案与解析
3.D 设空位于段首,为本段中心句,根据后文可知,网上很多文章都是为了赚钱或推动特定的议程而写的,而不是为了给出准确的建议,说明信息的不可靠性,也由此推知,会有一些错误的信息。D项“一个更大的问题是医疗错误信息的增加” 递进强调问题的严重性,呼应第一段提到的可靠性争议,符合本段主题,为本段中心句。
答案与解析
4.G 前文介绍如何找到可靠信息,首先,查看作者和网站,空后句举例说明“政府机构可信”,G项“可靠的来源通常由医生撰写或托管在可信的网站上”是对可靠作者和网站的具体讲述,自然引出政府案例,符合文意。
答案与解析
5.C 设空位于段尾,是对前文的总结。前句警告“小心推荐特定药物/大广告的网站”, 由此可知,这样的网站通常是牟利。C项“这些页面可能是由逐利公司创建的”揭露此类网站本质,解释需警惕的原因,符合文意。
答案与解析
积累
派生词 ①(understand+-able) understandable adj.可以理解的
②(mis-+information) misinformation n.错误消息
合成词 ①(trust+worthy) trustworthy adj.值得信赖的
②(profit+driven) profit-driven adj.获利导向的
熟词 生僻义 host熟义:vt.主办,主持(活动) 生僻义:vt.网站/服务器存储并发布内容
语块 ①be identified as被认为是 ②with ... in mind心中有……
③be bound to do一定会;很可能会
(2025·齐鲁名校四模) 体裁:说明文 主题语境:文化遗产保护 难度:★★★☆☆
Education is the best tool when it comes to protecting our cultural heritage. It assists us in comprehending the importance of conserving aspects of human life, such as old buildings, artifacts (历史文物), and generations’ heritage. 1
Teaching Everyone Why Heritage Matters
Suppose society did not know why specific structures or specific dances were essential. This is where education comes into play. 2 Thus, we can learn about the history of these treasures. This knowledge makes people appreciate their cultures since they can identify what makes them different from other regions and have the urge to protect them.
Bringing Heritage into Schools
Have you ever been in a history or an art class, and suddenly the teacher starts talking about a specific building or painting That is because schools are introducing heritage into their curriculum. This way, students become familiar with history and craft culture. 3
4
It is not enough to know why preserving our heritage is necessary; it is also necessary to know how to do it correctly. This is where training programs come in to help. They educate those who handle old structures or artifacts on maintaining them in their excellent state. These programs range from architects to museum curators (负责人), and they equip them with the tools to protect our heritage for the future.
Bringing Different Experts Together
This means that protecting our history is a team effort that may involve people with a historical background, architects, and scientists. 5 This way, they manage to find the best solutions to preserve history without any misunderstandings or losses.
A. Training people to be heritage heroes.
B. Understanding the ways of preserving heritage.
C. They also learn the value of preserving such items.
D. Thus, we are turning children into young heritage experts.
E. It can inform everyone about the importance of cultural heritage.
F. Let us look at how education plays a vital role in preserving heritage.
G. Education allows these specialists to communicate with each other and cooperate.
本文主要介绍了教育在文化遗产保护方面能发挥的作用。
1.F 上文说明教育在保护文化遗产方面是最好的工具, 且教育帮助我们理解保护人类生活诸多方面的重要性,比如古老的建筑、历史文物以及世代传承的遗产。空处和前文为顺接关系,并引出下文,下文从四个方面阐述了教育在保护文化遗产方面的作用,故F项 “让我们看看教育在保护文化遗产方面是如何发挥重要作用的。” 以“Let us look at”引出下文四个分论点(认知/教学/技能/协作)承上启下。
答案与解析
2.E 上文提出假设社会不知道某些特定事物重要性的情况,接着说明教育在此发挥作用。空处和前文为解释说明关系,说明教育能告知人们文化遗产的重要性,从而让人们了解这些宝藏的历史。故E项 “它可以让每个人都了解文化遗产的重要性。”符合语境,其中It指代前文的education。 “the importance of cultural heritage”与小标题中的“heritage matters”为同义复现。
答案与解析
3.C 上文讲述了学校将文化遗产引入课程,使学生熟悉历史和工艺文化。空处和上文为递进关系,进一步说明学生还能学到保护这些东西的价值。故C项 “他们还学习了保护这些物品的价值。”符合语境,They指代前文的students,衔接词also 表明与上一句为递进关系。故选C。
答案与解析
4.A 空处为段落小标题。该段主要介绍培训项目对那些处理古建筑或文物的人进行教育,让他们学会正确保护文化遗产的方法,把他们培养成保护文化遗产的人才。 本段核心是培训专业人员(architects to museum curators),A 项中的“heritage heroes” 生动概括其角色,且Training与本段中的“training programs”呼应。且符合上下文小标题都为现在分词短语的特点。
答案与解析
5.G 上一句说明保护历史需要团队合作,涉及有历史背景的人、建筑师和科学家等。前句强调“团队合作”(team effort),G项中的“communicate with each other and cooperate” 具体说明教育如何促进协作,且“these specialists”指代前文的“people with a historical background, architects, and scientists”,且与小标题中“Different Experts”呼应。故选G。
答案与解析
积累
语块 ①come into play发挥作用/开始生效 ②have the urge to do迫切想要做 ③a team effort团队合作/集体努力
(2025·湖北八校联考三模) 体裁:说明文 主题语境:人际关系 难度:★★★☆☆
Learning how to care for a sad person will help you be there for your loved ones and friends when they are down. However, knowing how to care for a sad person is not something an individual is born with. 1 Here are a few tips that will eventually help you lift the spirit of a sad person.
Give a hug. Hugging someone shows your affection and care. 2 This can make them feel relaxed and open to you. This can also help them recognize that you are there to help them go through this moment. With no kind and loving words, your actions have already said a lot.
3 Now, go on and say some kind words. Words like “I’m here” “we are in this together” “you’ll get over this” “lean on me”, and so on, can help a sad person feel better and know that you’re there to take him/her through the sad moment.
Use the right tone of voice. 4 They go along with tone to convey a meaning to the listener. To convey your words with faith that would create a positive effect on the sad person, you would need to say it with the right tone of voice.
Listen patiently. People ask lots of questions but they end up paying little attention to getting the feedback (反馈) that they wanted. Don’t be that person. After asking the questions, listen patiently to know what the sad person would appreciate at that time. 5
A. Say kind loving words.
B. Make use of polite expressions.
C. Then choose to appreciate others too.
D. Remember that words do not stand alone.
E. It will help you know how to offer the best fitting help.
F. This knowledge is gained through research and practice.
G. When you do this to someone, they can feel your warmth.
文章主要说明了如何照顾一个伤心的人。
1.F 空前一句提到“知道如何照顾一个伤心的人并不是一个人与生俱来的”,空后一句引入“以下是一些提示”。因此,空处需要解释这种知识如何获得,以过渡到后一句的“提示”。选项F “This knowledge is gained through research and practice.” 呼应“不是天生的”,说明知识来源(通过研究和实践),并衔接后一句的“提示”,因为提示正是实践的一部分。且“This knowledge”对应上一句的“knowing how to care for a sad person”。
答案与解析
2.G 空前一句描述“拥抱显示关爱”,空后一句的“This can make them feel relaxed”中的This指代空处的内容。故空处应解释拥抱的具体效果或原因,以解释为什么拥抱能让人放松。选项G “When you do this to someone, they can feel your warmth.” 中的this指代“拥抱”,描述拥抱的直接效果(感受到温暖),与后一句“这可以让他们感到放松”形成因果链。 故选G。
答案与解析
3.A 本段介绍对别人说一些暖心的话语,如“我在这里”“我们在一起”“你会挺过来的”“依靠我”之类的话。空处是本段的主题句,引入“说善意的话”的建议。选项A “Say kind loving words.”概括本段内容(说善意的话),与后文“go on and say some kind words”为重复强调。故选A。
答案与解析
4.D 空前一句建议“用正确的语气”,空后一句提到“它们配合语气向听者传达意思”。空后一句中的They应指代某个复数名词。空处应解释语气和They的关系。 故选项D “Remember that words do not stand alone.” 直接引出空后一句的They(指词语)与语气共同作用传达意思。且与该段第三句中的“your words”为词语复现。故选D。
答案与解析
5.E 空前一句描述“耐心倾听以了解对方的需求”,空处应总结倾听的作用或结果,作为本段的结论。选项E “It will help you know how to offer the best fitting help.” 中的It指代“倾听”,解释倾听的作用(提供合适的帮助),与上下文形成因果链(倾听→理解需求→提供帮助)。故选E。
答案与解析
积累
语块 ①be born with天生有 ②get over解决;克服;控制 ③create a positive effect on起积极作用 ④end up最终成为;最后处于