第一部分 阅读 练16 阅读七选五——代词指代法句式结构法标点符号法 课件(共41张+练习(含解析)--2026届高中英语二轮专题复习

文档属性

名称 第一部分 阅读 练16 阅读七选五——代词指代法句式结构法标点符号法 课件(共41张+练习(含解析)--2026届高中英语二轮专题复习
格式 zip
文件大小 143.3KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2026-01-02 22:03:52

文档简介

练16 阅读七选五——代词指代法/句式结构法/标点符号法
限时24分钟
外刊原味16 体裁:说明文 主题语境:人与动物 难度:★★☆☆ @ Popular Science
The arrival of spring brings changes to our natural surroundings.  1 . Occasionally, baby birds fall from trees, too. If you’ve ever encountered one of these not-quite-flighted chicks and wondered how to help, you’re in the right place.
Your first aim on finding a chick out of its nest is to work out whether it has accidentally fallen or is simply taking its first steps out of the nest.  2 . Nestlings are tiny, featherless, very young and vulnerable. In contrast, fledglings have feathers but may lack the flight feathers needed to fly.
A featherless nestling will be at risk and rarely survive if left out of the nest.  3 . Gloves should be worn for handling birds for hygiene (卫生).
Garden birds species usually nest in hedges (树篱) or trees while species like gulls or sparrows make their homes on rooftops or under eaves (屋檐). Watch for its parents to work out where its nest is hidden. If you can’t identify the nest or if it’s inaccessible, place the chick in a bucket or empty flower pot.  4 .
If you come across a feathered fledgling, just leave it alone. They’ve attempted to leave the nest because they’re ready for life outside and beyond.  5 —a process taking days or weeks on the ground.
The key message is that baby birds eventually need to fly from the nest. Unless they are too young or in danger, leaving them alone to learn how to navigate the big, new world is the best course of action.
A. Flowers bloom, trees leaf out
B. If you know its nest, place it back
C. You need to feed the bird immediately
D. Determine if it’s a nestling or fledgling
E. Take the bird to a wildlife rescue center right away
F. This protects it while allowing its parents to find it
G. Their parents will likely be monitoring them as they learn to fly independently
(2025·武汉模拟) 体裁:夹叙夹议文 主题语境:认识自我、完善自我 难度:★★★☆☆
By my early 40s, I had tried every hobby meant to ease the transition (过渡) into middle age: learning a new language, an abandoned project, and even yoga.  1  So, in a moment of low-grade desperation, I decided to try ballet.
“But you’re not very flexible,” my husband gently reminded me. He wasn’t wrong. My history with physical activities—badminton, cycling, swimming—hadn’t exactly been promising.  2
Before my first class at the National Ballet School in Toronto, I grabbed a headband from my drawer. I was clearly aware that I was going to stand in front of a mirror with all my postural (体态的) problems on display.  3  I didn’t expect much from the class, but to my surprise, the things that had driven me away as a 10-year-old now brought me joy: the repetitive exercises, the physical effort, and the teacher’s critical eye.
Though I expected my legs to ache, what I didn’t expect was how my teacher’s command to “take up more space” would change my way of being in the world.  4  As a writer, this felt like the best advice I’d ever received.
5  At 50, I’m a ballerina—not the kind you’d see on stage, but someone who moves and breathes with purpose, marveling (惊叹于) at my body’s possibilities, imperfections and all.
A. Nothing seemed to stick.
B. Then I might as well do it in style.
C. I had expected my classes to be physically demanding.
D. Now, I’m what you might call a lifelong advanced beginner.
E. I quickly realised ballet required more discipline than I had.
F. But I determined to prove my body could still move with elegance.
G. Ballet, he reminded me, isn’t about perfection, but working towards it.
(2025·济宁二模) 体裁:说明文 主题语境:生活与学习 难度:★★★☆
Creating your own plant specimens (标本) is a fun, simple project that anyone can do at home. It involves collecting plant specimens, pressing them and labeling them.  1  Just keep an eye out wherever you go and look for your eye-catching plants. Labeling them is a topic I’ll save for another day. So today I want to show you how to press the specimens.
Construct a homemade plant press.  2  Then cover it with a piece of corrugated (起皱的) card, followed by 2 sheets of absorbent paper. This will serve as the bottom half of your press. Have a second board and more cards and absorbent paper on standby for when you’re ready to put the top half.
Arrange your specimens on the bottom half of your press. Lay out each cutting which you’ve cleaned beforehand in such a way that it looks as attractive as possible.  3  If possible, stretch smaller specimens out to their full length so that they dry perfectly flat. Leave 1~2 inches of space between each specimen to keep them from sticking together.
4  Once you’re satisfied with the layout of your plants, sandwich them with another layer of absorbent paper, corrugated card, and hardboard. Pile bricks, large books, or similar items evenly across the upper board to weigh it down and press the cuttings flat.
Continue drying and pressing your specimens.  5  Depending on the size and type of the plants you’re preserving, it may take them anywhere from a couple of days to 3 full weeks to dry completely.
A. Collecting plant specimens is very simple.
B. Describe any outstanding features you notice.
C. Start by selecting the materials you may need.
D. Place one hardboard flat against a level surface.
E. The duration of this process varies considerably.
F. Close the press and set heavy objects on top to create pressure.
G. Meanwhile, ensure each of its main features can be seen clearly.
(2025·衢州、丽水、湖州三地市二模) 体裁:说明文 主题语境:生活与学习 难度:★★★☆
Ugh! You swear you had your keys a second ago, and now they’re just gone! Before you panic, take a deep breath.  1  Losing things is a part of life, but finding them doesn’t have to be a nerve-wracking (令人极度紧张的) rush. In this article, we’ll teach you where you can look and how you can retrace your steps to find lost objects.
Identify what makes your missing object stand out in its environment. It might be its size, color, texture or shape.  2  It will make the process faster and more efficient. Instead of looking at everything in a space, this approach helps you focus your attention only on objects with that distinction.
Look in places where you’ve lost this item before. Do you tend to lose your keys or student cards often If so, it may have ended up in a similar place as before. Think about where your common lost objects tend to be lost. For example, maybe you have a habit of leaving your keys in the lock or your bag in the car.  3
Try looking at the room from a new angle. If you’ve retraced your steps, gone through all the motions, and still haven’t found anything, change your perspective. Crawl instead of walking down the hall.  4  Seeing things from a different point of view can help you notice details you may have missed before.
5  Scattered and crowded areas make it easier to lose objects, as things can fall under other things or get buried beneath piles. Regularly clean and tidy up living spaces, so you won’t have to spend more time looking for things later on.
A. Or sit where you were standing.
B. Then search based on that unique feature.
C. Look in the messiest areas of your living space.
D. Everyone misplaces things every now and again.
E. Check these places before extending your search.
F. The best thing you can do to avoid losing things is be organized.
G. Thinking about the last time you saw it helps you retrace your steps.
练16
1 本文介绍了春天遇到掉落小鸟时的正确处理方法,区分无羽雏鸟(nestling)和有羽幼鸟(fledgling),并分别给出放回巢穴、保护等待亲鸟或不予干预的针对性建议。
1.A 空前提到“春天给自然环境带来变化”,空后句以too衔接,说明空处应介绍春天的其他自然变化。选项A “花朵绽放,树木长叶”符合“自然变化”的语境,且与后句“雏鸟掉落”为并列的春天现象。
2.D 空前指出“首要目标是判断雏鸟是意外掉落还是主动离巢”,空后两句分别描述“nestling(无羽雏鸟)”和“fledgling(有羽幼鸟)”的特征,故空处应是“区分这两种雏鸟”的过渡句。选项D “判断它是雏鸟还是幼鸟”引出后两句的具体定义。
3.B 本段围绕“无羽雏鸟(nestling)”的处理展开,空前强调“无羽雏鸟离巢后难以存活”,空后提到“为了卫生戴手套处理”。选项B “若你知道巢穴,将其放回”是无羽雏鸟的具体处理方法,既承接“离巢危险”的前提,又为后句“戴手套处理”提供动作背景(放回巢穴需要接触雏鸟),逻辑合理。
4.F 空前说明“若找不到巢穴,将雏鸟放入桶中或空花盆中”,空处需解释这一做法的目的。选项F “This protects it while allowing its parents to find it(这能保护它,同时让亲鸟找到它)”与前句动作形成因果关系,且呼应前文的“Watch for its parents”。This指代“place the chick in a bucket or empty flower pot(将雏鸟放入桶中或空花盆中)”的做法。
5.G 本段围绕“有羽幼鸟(fledgling)”的处理展开,空前提到“幼鸟离巢是因为准备好适应外界生活”,空后说明“这一过程(学飞)需要几天到几周”。选项G “亲鸟很可能会在监护它们学习独立飞行”,既解释了process的具体内容,又解释该段首句“无须干预”的原因(亲鸟在监护)。
积累
重点词 navigate vi.确定……的位置和方向
派生词 ①(feather+-less) featherless adj.无羽毛的 ②(feather+-ed) feathered adj.覆盖着羽毛的;有羽毛的 ③(in-+access+-ible) inaccessible adj.难以达到的;不可得到的
合成词 (not+quite+flight+-ed) not-quite-flighted adj.不完全会飞的
语块 ①at risk处于危险中 ②the best course of action最佳的行动方案
2 作者人到中年尝试多种爱好无果后,决定尝试芭蕾,虽不被丈夫看好,但上课后感到很快乐,50岁时成了终身的进阶初学者。
1.A 上文列举作者尝试了每一种旨在缓解向中年过渡的爱好:学习一门新语言,一个半途而废的项目,甚至瑜伽。A选项“似乎没有一种爱好能坚持下来”承接上文,精准概括“尝试无果”的状态,引出“绝望中尝试芭蕾”的转折。
2.F 上文提到作者丈夫说自己身体不灵活,且作者在体育活动方面表现不佳。F项“但我决心证明我的身体仍然能优雅地移动”与上文构成转折关系,体现了作者尽管之前体育活动经历不好,但仍决定尝试芭蕾证明自己身体能优雅移动。
3.B 上文“我清楚地意识到,我将站在镜子前,把我所有的体态问题都暴露无遗”说明作者知道自己体态问题会暴露。B项“那么我不妨优雅地去做”承接上文。
4.G 上文提到老师的指令有重要意义。G项“他提醒我,芭蕾不在于完美,而在于朝着完美努力”进一步解释了老师指令背后的意义,即芭蕾追求的是向完美努力。
5.D 下文“一个有目的地移动和呼吸,惊叹于自己身体的可能性、不完美以及一切的人”描述了作者50岁时作为芭蕾舞者的状态。D项“现在,我可以说是一个终身的进阶初学者。”引出下文,表明自己虽然还在不断学习进步,但已经成为这样一个特别的“芭蕾舞者”,上下文衔接自然。
积累
重点词 repetitive adj.重复乏味的;多次重复的
派生词 (im-+perfection) imperfection n.不完美
语块 with purpose有意义
3 文章主要说明了如何制作植物标本。
1.A 上文介绍“创建植物标本是一个有趣、简单的项目,任何人都可以在家里做。它包括收集植物标本,压制它们并给它们贴上标签”,由此可知本句应承接上文总结收集植物标本难易程度;又由空后一句“无论你走到哪里,都要留心寻找那些吸引眼球的植物”可知收集标本不困难,上下文强调收集标本的简单性,故A选项“收集植物标本很简单。”符合语境。选项中的simple与首句中的simple为原词复现。
2.D 根据上文“Construct a homemade plant press.(自制植物压机)”可知,空处应具体说明如何制作植物压机,故D项“将一块硬纸板平放在一个水平的表面上。”符合语境。
3.G 第三段强调标本摆放的美观性与科学性。“Stretch smaller specimens out to their full length(把较小的标本伸展到它们的全长)”和“leave ... space(留出……空间)”的目标是保证植物特征(如叶脉、花瓣)完整展现,选项G“确保清晰展现其主要特色”直接对应这一要求,Meanwhile衔接前后动作,“ensure each of its main features can be seen clearly”既满足美观性(attractive),又为后续干燥做准备。故选G。
4.F 由后文的介绍“一旦你对你的植物的布局感到满意,用另一层吸收纸、瓦楞纸和硬纸板夹住它们。把砖、大书或类似的东西均匀地堆在上面的木板上,使木板沉下去,把插枝压平”可知,本段描述给标本加压的步骤。F项“关闭压机,并在上面放置重物以产生压力。”符合语境。选项F中的“Close the press”与“set heavy objects”均是描述操作。
5.E 上一句强调“继续干燥和按压标本”;空后“根据你保存的植物的大小和类型,它们可能需要几天到三周的时间才能完全干燥” 说明干燥时间的差异性。由此可知,本段主要说明了按压标本的持续时间长,故E选项“这一过程的持续时间差别很大。” 符合语境。选项E中的“varies considerably”直接呼应“anywhere from ... to 3 full weeks”,体现植物种类与大小对干燥周期的影响。
积累
派生词 (absorb+-ent) absorbent adj.易吸收(液体等)的
语块 ①keep an eye out密切注意;提防;警觉 ②weigh ... down压得……难以移动;压弯;使烦恼;使焦虑;使忧心忡忡
4 本文主要介绍了寻找丢失物品的方法和建议。
1.D 由空前的生活场景“一秒钟前你还拿着钥匙,现在却不见了!在你恐慌之前,深呼吸”可知,空处应说明跟“丢东西”这个情境相关的话题,且起到安慰的作用,结合空后一句中的“丢东西是生活的一部分”可知,D项“每个人都会偶尔丢东西”符合语境,承上启下。选项中的“misplaces things”是“Losing things”的同义表达。
2.B 第二段提出“通过物品特征缩小搜索范围”的策略。空前一句列举大小、颜色、质地或形状等特征(size, color, texture, shape),空后一句说明这种做法的好处:使过程更快、效率更高。选项B“Then search based on that unique feature.(然后根据那个独特特征去寻找)”中的Then与上一句形成逻辑链,体现“分析特征→针对性寻找”的步骤。故选B。
3.E 第三段强调“优先检查习惯性丢失区域”。空前举例说明“把钥匙落在锁里或把包落在车里”的习惯,选项E“Check these places before extending your search.(在扩大搜索范围之前,先检查这些地方)”的“these places”指代空前提到的常见位置。 故选E。
4.A 第四段建议“改变视角观察环境”,且用“缓慢行进,而不是沿着走廊走”举例说明改变视角的不同方式,A选项“Or sit where you were standing.(或者坐在你原来站的地方)”的sit提供另一种改变视角的方式,通过并列连词or形成补充。
5.F 本空是段落主旨句。下文说明“杂乱和拥挤的区域更容易丢东西”,并强调“定期清理和整理生活空间”的重要性。由此可知,应保持整洁。故F选项“The best thing you can do to avoid losing things is be organized.(避免丢东西最好的方法就是保持有条理)”能概括下文,符合题意。
积累
派生词 (re-+trace)retrace vt.追溯;找出;回顾
语块 tidy up使整洁;使整齐;使有条理;整理(共41张PPT)
第一部分 阅读
练16 阅读七选五——代词指代法/句式结构法/标点符号法
外刊原味16 体裁:说明文 主题语境:人与动物
难度:★★ ☆☆ @ Popular Science
The arrival of spring brings changes to our natural surroundings.
 1 . Occasionally, baby birds fall from trees, too. If you’ve ever encountered one of these not-quite-flighted chicks and wondered how to help, you’re in the right place.
Your first aim on finding a chick out of its nest is to work out whether it has accidentally fallen or is simply taking its first steps out of the nest.  2 . Nestlings are tiny, featherless, very young and vulnerable. In contrast, fledglings have feathers but may lack the flight feathers needed to fly.
A featherless nestling will be at risk and rarely survive if left out of the nest.  3 . Gloves should be worn for handling birds for hygiene (卫生).
Garden birds species usually nest in hedges (树篱) or trees while species like gulls or sparrows make their homes on rooftops or under eaves (屋檐). Watch for its parents to work out where its nest is hidden. If you can’t identify the nest or if it’s inaccessible, place the chick in a bucket or empty flower pot.  4 .
If you come across a feathered fledgling, just leave it alone. They’ve attempted to leave the nest because they’re ready for life outside and beyond.  5 —a process taking days or weeks on the ground.
The key message is that baby birds eventually need to fly from the nest. Unless they are too young or in danger, leaving them alone to learn how to navigate the big, new world is the best course of action.
A. Flowers bloom, trees leaf out
B. If you know its nest, place it back
C. You need to feed the bird immediately
D. Determine if it’s a nestling or fledgling
E. Take the bird to a wildlife rescue center right away
F. This protects it while allowing its parents to find it
G. Their parents will likely be monitoring them as they learn to fly independently
本文介绍了春天遇到掉落小鸟时的正确处理方法,区分无羽雏鸟(nestling)和有羽幼鸟(fledgling),并分别给出放回巢穴、保护等待亲鸟或不予干预的针对性建议。
1.A 空前提到“春天给自然环境带来变化”,空后句以too衔接,说明空处应介绍春天的其他自然变化。选项A “花朵绽放,树木长叶”符合“自然变化”的语境,且与后句“雏鸟掉落”为并列的春天现象。
答案与解析
2.D 空前指出“首要目标是判断雏鸟是意外掉落还是主动离巢”,空后两句分别描述“nestling(无羽雏鸟)”和“fledgling(有羽幼鸟)”的特征,故空处应是“区分这两种雏鸟”的过渡句。选项D “判断它是雏鸟还是幼鸟”引出后两句的具体定义。
答案与解析
3.B 本段围绕“无羽雏鸟(nestling)”的处理展开,空前强调“无羽雏鸟离巢后难以存活”,空后提到“为了卫生戴手套处理”。选项B “若你知道巢穴,将其放回”是无羽雏鸟的具体处理方法,既承接“离巢危险”的前提,又为后句“戴手套处理”提供动作背景(放回巢穴需要接触雏鸟),逻辑合理。
答案与解析
4.F 空前说明“若找不到巢穴,将雏鸟放入桶中或空花盆中”,空处需解释这一做法的目的。选项F “This protects it while allowing its parents to find it(这能保护它,同时让亲鸟找到它)”与前句动作形成因果关系,且呼应前文的“Watch for its parents”。This指代“place the chick in a bucket or empty flower pot(将雏鸟放入桶中或空花盆中)”的做法。
答案与解析
5.G 本段围绕“有羽幼鸟(fledgling)”的处理展开,空前提到“幼鸟离巢是因为准备好适应外界生活”,空后说明“这一过程(学飞)需要几天到几周”。选项G “亲鸟很可能会在监护它们学习独立飞行”,既解释了process的具体内容,又解释该段首句“无须干预”的原因
(亲鸟在监护)。
答案与解析
积累
重点词 navigate vi.确定……的位置和方向
派生词 ①(feather+-less) featherless adj.无羽毛的 ②(feather+-ed) feathered adj.覆盖着羽毛的;有羽毛的 ③(in-+access+-ible) inaccessible adj.难以达到的;不可得到的
合成词 (not+quite+flight+-ed) not-quite-flighted adj.不完全会飞的
语块 ①at risk处于危险中 ②the best course of action最佳的行动方案
(2025·武汉模拟) 体裁:夹叙夹议文 主题语境:认识自我、完善自我 难度:★★★☆☆
By my early 40s, I had tried every hobby meant to ease the transition (过渡) into middle age: learning a new language, an abandoned project, and even yoga.  1  So, in a moment of low-grade desperation, I decided to try ballet.
“But you’re not very flexible,” my husband gently reminded me. He wasn’t wrong. My history with physical activities—badminton, cycling, swimming—hadn’t exactly been promising.  2
Before my first class at the National Ballet School in Toronto, I grabbed a headband from my drawer. I was clearly aware that I was going to stand in front of a mirror with all my postural (体态的) problems on display.  3  I didn’t expect much from the class, but to my surprise, the things that had driven me away as a 10-year-old now brought me joy: the repetitive exercises, the physical effort, and the teacher’s critical eye.
Though I expected my legs to ache, what I didn’t expect was how my teacher’s command to “take up more space” would change my way of being in the world.  4  As a writer, this felt like the best advice I’d ever received.
5  At 50, I’m a ballerina—not the kind you’d see on stage, but someone who moves and breathes with purpose, marveling (惊叹于) at my body’s possibilities, imperfections and all.
A. Nothing seemed to stick.
B. Then I might as well do it in style.
C. I had expected my classes to be physically demanding.
D. Now, I’m what you might call a lifelong advanced beginner.
E. I quickly realised ballet required more discipline than I had.
F. But I determined to prove my body could still move with elegance.
G. Ballet, he reminded me, isn’t about perfection, but working towards it.
作者人到中年尝试多种爱好无果后,决定尝试芭蕾,虽不被丈夫看好,但上课后感到很快乐,50岁时成了终身的进阶初学者。
1.A 上文列举作者尝试了每一种旨在缓解向中年过渡的爱好:学习一门新语言,一个半途而废的项目,甚至瑜伽。A选项“似乎没有一种爱好能坚持下来”承接上文,精准概括“尝试无果”的状态,引出“绝望中尝试芭蕾”的转折。
答案与解析
2.F 上文提到作者丈夫说自己身体不灵活,且作者在体育活动方面表现不佳。F项“但我决心证明我的身体仍然能优雅地移动”与上文构成转折关系,体现了作者尽管之前体育活动经历不好,但仍决定尝试芭蕾证明自己身体能优雅移动。
3.B 上文“我清楚地意识到,我将站在镜子前,把我所有的体态问题都暴露无遗”说明作者知道自己体态问题会暴露。B项“那么我不妨优雅地去做”承接上文。
答案与解析
4.G 上文提到老师的指令有重要意义。G项“他提醒我,芭蕾不在于完美,而在于朝着完美努力”进一步解释了老师指令背后的意义,即芭蕾追求的是向完美努力。
5.D 下文“一个有目的地移动和呼吸,惊叹于自己身体的可能性、不完美以及一切的人”描述了作者50岁时作为芭蕾舞者的状态。D项“现在,我可以说是一个终身的进阶初学者。”引出下文,表明
自己虽然还在不断学习进步,但已经成为这样一个特别的“芭蕾舞
者”,上下文衔接自然。
答案与解析
积累
重点词 repetitive adj.重复乏味的;多次重复的
派生词 (im-+perfection) imperfection n.不完美
语块 with purpose有意义
(2025·济宁二模) 体裁:说明文 主题语境:生活与学习
难度:★★★ ☆
Creating your own plant specimens (标本) is a fun, simple project that anyone can do at home. It involves collecting plant specimens, pressing them and labeling them.  1  Just keep an eye out wherever you go and look for your eye-catching plants. Labeling them is a topic I’ll save for another day. So today I want to show you how to press the specimens.
Construct a homemade plant press.  2  Then cover it with a piece of corrugated (起皱的) card, followed by 2 sheets of absorbent paper. This will serve as the bottom half of your press. Have a second board and more cards and absorbent paper on standby for when you’re ready to put the top half.
Arrange your specimens on the bottom half of your press. Lay out each cutting which you’ve cleaned beforehand in such a way that it looks as attractive as possible.  3  If possible, stretch smaller specimens out to their full length so that they dry perfectly flat. Leave 1~2 inches of space between each specimen to keep them from sticking together.
4  Once you’re satisfied with the layout of your plants, sandwich them with another layer of absorbent paper, corrugated card, and hardboard. Pile bricks, large books, or similar items evenly across the upper board to weigh it down and press the cuttings flat.
Continue drying and pressing your specimens.  5  Depending on the size and type of the plants you’re preserving, it may take them anywhere from a couple of days to 3 full weeks to dry completely.
A. Collecting plant specimens is very simple.
B. Describe any outstanding features you notice.
C. Start by selecting the materials you may need.
D. Place one hardboard flat against a level surface.
E. The duration of this process varies considerably.
F. Close the press and set heavy objects on top to create pressure.
G. Meanwhile, ensure each of its main features can be seen clearly.
文章主要说明了如何制作植物标本。
1.A 上文介绍“创建植物标本是一个有趣、简单的项目,任何人都可以在家里做。它包括收集植物标本,压制它们并给它们贴上标签”,由此可知本句应承接上文总结收集植物标本难易程度;又由空后一句“无论你走到哪里,都要留心寻找那些吸引眼球的植物”可知收集标本不困难,上下文强调收集标本的简单性,故A选项“收集植物标本很简单。”符合语境。选项中的simple与首句中的simple为原词复现。
答案与解析
2.D 根据上文“Construct a homemade plant press.(自制植物压机)”可知,空处应具体说明如何制作植物压机,故D项“将一块硬纸板平放在一个水平的表面上。”符合语境。
答案与解析
3.G 第三段强调标本摆放的美观性与科学性。“Stretch smaller specimens out to their full length(把较小的标本伸展到它们的全长)”和“leave ... space(留出……空间)”的目标是保证植物特征(如叶脉、花瓣)完整展现,选项G“确保清晰展现其主要特色”直接对应这一要求,Meanwhile衔接前后动作,“ensure each of its main features can be seen clearly”既满足美观性(attractive),又为后续干燥做准备。故选G。
答案与解析
4.F 由后文的介绍“一旦你对你的植物的布局感到满意,用另一层吸收纸、瓦楞纸和硬纸板夹住它们。把砖、大书或类似的东西均匀地堆在上面的木板上,使木板沉下去,把插枝压平”可知,本段描述给标本加压的步骤。F项“关闭压机,并在上面放置重物以产生压力。”符合语境。选项F中的“Close the press”与“set heavy objects”均是描述操作。
答案与解析
5.E 上一句强调“继续干燥和按压标本”;空后“根据你保存的植物的大小和类型,它们可能需要几天到三周的时间才能完全干燥” 说明干燥时间的差异性。由此可知,本段主要说明了按压标本的持续时间长,故E选项“这一过程的持续时间差别很大。” 符合语境。选项E中的“varies considerably”直接呼应“anywhere from ... to 3 full weeks”,体现植物种类与大小对干燥周期的影响。
答案与解析
积累
派生词 (absorb+-ent) absorbent adj.易吸收(液体等)的
语块 ①keep an eye out密切注意;提防;警觉 ②weigh ... down压得……难以移动;压弯;使烦恼;使焦虑;使忧心忡忡
(2025·衢州、丽水、湖州三地市二模) 体裁:说明文 主题语境:生活与学习 难度:★★★ ☆
Ugh! You swear you had your keys a second ago, and now they’re just gone! Before you panic, take a deep breath.  1  Losing things is a part of life, but finding them doesn’t have to be a nerve-wracking (令人极度紧张的) rush. In this article, we’ll teach you where you can look and how you can retrace your steps to find lost objects.
Identify what makes your missing object stand out in its environment. It might be its size, color, texture or shape.  2  It will make the process faster and more efficient. Instead of looking at everything in a space, this approach helps you focus your attention only on objects with that distinction.
Look in places where you’ve lost this item before. Do you tend to lose your keys or student cards often If so, it may have ended up in a similar place as before. Think about where your common lost objects tend to be lost. For example, maybe you have a habit of leaving your keys in the lock or your bag in the car.  3
Try looking at the room from a new angle. If you’ve retraced your steps, gone through all the motions, and still haven’t found anything, change your perspective. Crawl instead of walking down the hall.  4  Seeing things from a different point of view can help you notice details you may have missed before.
5  Scattered and crowded areas make it easier to lose objects, as things can fall under other things or get buried beneath piles. Regularly clean and tidy up living spaces, so you won’t have to spend more time looking for things later on.
A. Or sit where you were standing.
B. Then search based on that unique feature.
C. Look in the messiest areas of your living space.
D. Everyone misplaces things every now and again.
E. Check these places before extending your search.
F. The best thing you can do to avoid losing things is be organized.
G. Thinking about the last time you saw it helps you retrace your steps.
本文主要介绍了寻找丢失物品的方法和建议。
1.D 由空前的生活场景“一秒钟前你还拿着钥匙,现在却不见了!在你恐慌之前,深呼吸”可知,空处应说明跟“丢东西”这个情境相关的话题,且起到安慰的作用,结合空后一句中的“丢东西是生活的一部分”可知,D项“每个人都会偶尔丢东西”符合语境,承上启下。选项中的“misplaces things”是“Losing things”的同义表达。
答案与解析
2.B 第二段提出“通过物品特征缩小搜索范围”的策略。空前一句列举大小、颜色、质地或形状等特征(size, color, texture, shape),空后一句说明这种做法的好处:使过程更快、效率更高。选项B“Then search based on that unique feature.(然后根据那个独特特征去寻找)”中的Then与上一句形成逻辑链,体现“分析特征→针对性寻找”的步骤。故选B。
答案与解析
3.E 第三段强调“优先检查习惯性丢失区域”。空前举例说明“把钥匙落在锁里或把包落在车里”的习惯,选项E“Check these places before extending your search.(在扩大搜索范围之前,先检查这些地方)”的“these places”指代空前提到的常见位置。 故选E。
4.A 第四段建议“改变视角观察环境”,且用“缓慢行进,而不是沿着走廊走”举例说明改变视角的不同方式,A选项“Or sit where you were standing.(或者坐在你原来站的地方)”的sit提供另一种改变视角的方式,通过并列连词or形成补充。
答案与解析
5.F 本空是段落主旨句。下文说明“杂乱和拥挤的区域更容易丢东西”,并强调“定期清理和整理生活空间”的重要性。由此可知,应保持整洁。故F选项“The best thing you can do to avoid losing things is be organized.(避免丢东西最好的方法就是保持有条理)”能概括下文,符合题意。
答案与解析
积累
派生词 (re-+trace)retrace vt.追溯;找出;回顾
语块 tidy up使整洁;使整齐;使有条理;整理