练17 词汇新角度题+思维跨度大题(记叙文)+公益事业类
限时18分钟
(2025·嘉兴二模) 体裁:记叙文 主题语境:公益事业 难度:★★★☆
Sixteen-year-old Parkes Long is on a mission to ensure unhoused people have healthy vision. Her project, the I Wanna See Project, makes free eye care and glasses 1 to them.
Parkes’ inspiration came from her own experience with 2 issues that began when she was 7. She struggled to see her friends on the playground and often 3 things at home. Her parents took her to hospital, where she was prescribed (开处方) 4 .
“The first time I put them on, I was 5 at how clearly everything looked,” Parkes said. As she grew older and became more aware of social inequality, she became worried about those who 6 something as essential as clear vision. “What if people donate unused glasses so others could see clearly ” She 7 the idea. Her mother was supportive and helped her make a plan of 8 .
They started with a drive to collect glasses through social media and 9 drop boxes in their community, receiving 75 pairs of glasses. After her story was 10 on TV, the project gained more support. To ensure the donated glasses were 11 matched with the right individuals, Parkes carefully observed the process and even worked with doctors to 12 the glasses.
Looking ahead, Parkes envisions long-term goals for the I Wanna See Project, including 13 it to other states.
“The 14 she showed was really touching,” Parkes’ mother remarked. “Despite her tight schedule, she remains 15 to improving the life of many people.”
1.A. accessible B. practical C. necessary D. helpful
2.A. financial B. mental C. visual D. academic
3.A. ran into B. stared at C. searched for D. moved around
4.A. medicine B. glasses C. surgery D. examinations
5.A. puzzled B. amazed C. amused D. frightened
6.A. depend on B. care about C. suffer from D. go without
7.A. understood B. considered C. raised D. valued
8.A. treatment B. action C. budget D. assessment
9.A. filled B. opened C. placed D. piled
10.A. aired B. adapted C. continued D. invented
11.A. quickly B. randomly C. frequently D. effectively
12.A. donate B. produce C. exchange D. distribute
13.A. linking B. transporting C. expanding D. attaching
14.A. sympathy B. courage C. patience D. optimism
15.A. suited B. addicted C. related D. committed
◎文本再利用
仿效文章加灰底部分的表达,补全下面的“演讲稿”类应用文写作片段并背诵
Personally, what ①___________________________ (始于文化交流) blossomed into growth. The friendships strengthened, especially during our midnight painting, taught me that understanding thrives when we listen patiently. Your perspectives about Confucian values reshaped how I view my own heritage. ②___________________________ (展望未来,希望此次夏令营仅是一个开端). May our bond grow stronger, fostering more exchanges between Chinese and American teenagers.
练17
16岁的Parkes Long发起项目,为无家可归者提供免费视力护理和眼镜。她的灵感来自自己7岁时的视力问题,后来通过收集捐赠眼镜并与医生合作分发,项目逐渐扩大,并计划扩展到其他州。母亲对她的同情心和投入表示赞赏。
1.A 首段首句的“ensure unhoused people have healthy vision(确保无家可归者视力健康)”与后文“free eye care and glasses(免费眼护和眼镜)”表明该项目的目标是让服务“可获得的”(accessible)。下文“donated glasses were 11 matched”印证“accessible”的服务目标。make sth. accessible to sb.,表“使某人能使用/得到某物”, 故选A项。accessible “可进入的;可使用的”; practical “实际的;切实可行的”; necessary “必要的”; helpful “有帮助的”。
2.C 由第二段的“struggled to see her friends on the playground (在操场玩耍时,连朋友的身影都模糊难辨)”和第三段的“how clearly”“see clearly”可知,Parkes 7岁时出现了视力问题。故选C项。financial “财政的;财务的”; mental “精神的”; visual “视力的;视觉的”; academic “学业的;学术的”。
3.A 第二段首句提到她视力有问题,又由常识可知,近视患者因视野模糊易撞到家中物品。故选A项。run into “撞上”; stare at “盯着看”; search for “寻找”; move around “四处走动”。
4.B 根据下文的“put them on” 结合全文主题词glasses结合选项可知,她配了眼镜。下文的“how clearly everything looked”和“see clearly”同样说明,她戴上眼镜后看东西清楚了。故选B项。medicine “药”; glasses “眼镜”; surgery “手术”; examination “检查”。
5.B 根据下文“how clearly everything looked”可知,之前她视力不好,戴上眼镜后看东西很清晰,所以会感到惊讶,故选B项。puzzled “困惑的”; amazed “大为惊奇”; amused “被逗乐的;觉得好笑的”; frightened “害怕的”。
6.D 前文提到“社会不平等”问题,故此处指无家可归者的困境——缺乏必需品,也与后文“donate unused glasses”(捐赠闲置眼镜)形成“缺乏→补充”逻辑链。go without something essential “缺乏必需品”。故选D项。 depend on “依赖”; care about “关心”; suffer from “遭受”; go without “没有……也行,没有……而忍受着”。
7.C 根据上文叙述的她的想法“如果人们捐赠不用的眼镜,让其他人能看清楚会怎样呢 ”及下文的“她的妈妈很支持她,并帮助她制订了一个行动计划”可知,Parkes提出了捐赠眼镜帮助他人看清的想法,raise the idea表“提出想法”,故选C项。 understand “理解”; consider “考虑;认为”; value “重视;珍视”。
8.B 下文的“collect glasses”和“ 9 drop boxes” 是具体的行动,由此可知,她的妈妈很支持她,并帮助她制订了一个行动计划。 故选B项。treatment “治疗;对待;处理”; action “行动”; budget “预算”; assessment “评定;评价”。
9.C 她们首先通过社交媒体发起了收集眼镜的活动,并在社区放置了投放箱,收到了75副眼镜。故选C项。fill “装满”; open “打开”; place “放置”; pile “堆积”。
10.A 她的故事在电视上播出后,这个项目获得了更多的支持。故选A项。air “播出”; adapt “改编;适应”; continue “继续”; invent “发明”。
熟词生僻义 air 熟义:n. 空气; 天空 生僻义:vt. 播出;播送
11.D 根据下文“Parkes carefully observed the process and even worked with doctors”可知,Parkes这样做是为了让眼镜能有效地匹配给合适的人。故选D项。quickly “快速地”; randomly “随机地”; frequently “频繁地;经常”; effectively “有效地”。
12.D 上文提到提出“donate unused glasses”的想法、然后是collect glasses的行动, 此处指分发眼镜,构成“收集→分发”闭环。故选D项。donate “捐赠,赠送”; produce “生产;制作,造出”; exchange “交换;交流”; distribute “分发;分配;使分布;分散”。
13.C 由空前的“long-term goals”可知,Parkes的长期目标,包括将其扩展到其他州。故选C项。link “把……连接起来;联系”; transport “运输”; expand “扩展,发展(业务)”; attach “把……固定,把……附(在……上)”。
14.A Parkes因自身视力问题(struggled to see)发起公益项目,动机是对弱势群体的同情(sympathy)。文中多次体现共情:“worried about those who 6 something as essential as clear vision”(担忧缺乏基本视力保障的人)“donate unused glasses so others could see clearly”(捐赠眼镜助人重获清晰视界)。故选A项。sympathy “同情心”; courage “勇气”; patience “耐心”; optimism “乐观”。
15.D 第五段的“envisions long-term goals”(规划长期目标)体现她持久投入而非短期热情。文中行为链:收集眼镜(collect)→精准分发(distribute)→扩展至其他州(expand),显示了她的系统性投入。由此可推出,她致力于改善他人生活。故选D项。be committed to doing sth.,表“致力于做某事”。 suited “适合的”; addicted “成瘾的”; related “相关的”; committed “尽心尽力的;坚信的;坚定的”。
积累
派生词 un-(不、无)+house (vt.提供住所)+-ed (形容词后缀,表状态或被动意义)=unhoused adj.无固定居所的人
语块 look ahead展望未来;为将来设想
文本再利用
①started as cultural exchange
②Looking ahead, I hope this camp is just the beginning(共21张PPT)
第二部分 完形填空练
练17 词汇新角度题+思维跨度大题(记叙文)+公益事业类
(2025·嘉兴二模) 体裁:记叙文 主题语境:公益事业
难度:★★★ ☆
Sixteen-year-old Parkes Long is on a mission to ensure unhoused people have healthy vision. Her project, the I Wanna See Project, makes free eye care and glasses 1 to them.
Parkes’ inspiration came from her own experience with 2 issues that began when she was 7. She struggled to see her friends on the playground and often 3 things at home. Her parents took her to hospital, where she was prescribed (开处方) 4 .
“The first time I put them on, I was 5 at how clearly everything looked,” Parkes said. As she grew older and became more aware of social inequality, she became worried about those who 6 something as essential as clear vision. “What if people donate unused glasses so others could see clearly ” She 7 the idea. Her mother was supportive and helped her make a plan of 8 .
They started with a drive to collect glasses through social media and
9 drop boxes in their community, receiving 75 pairs of glasses. After her story was 10 on TV, the project gained more support. To ensure the donated glasses were 11 matched with the right individuals, Parkes carefully observed the process and even worked with doctors to
12 the glasses.
Looking ahead, Parkes envisions long-term goals for the I Wanna See Project, including 13 it to other states.
“The 14 she showed was really touching,” Parkes’ mother remarked. “Despite her tight schedule, she remains 15 to improving the life of many people.”
1.A. accessible B. practical C. necessary D. helpful
2.A. financial B. mental C. visual D. academic
3.A. ran into B. stared at C. searched for D. moved around
4.A. medicine B. glasses C. surgery D. examinations
5.A. puzzled B. amazed C. amused D. frightened
6.A. depend on B. care about C. suffer from D. go without
7.A. understood B. considered C. raised D. valued
8.A. treatment B. action C. budget D. assessment
9.A. filled B. opened C. placed D. piled
10.A. aired B. adapted C. continued D. invented
11.A. quickly B. randomly C. frequently D. effectively
12.A. donate B. produce C. exchange D. distribute
13.A. linking B. transporting C. expanding D. attaching
14.A. sympathy B. courage C. patience D. optimism
15.A. suited B. addicted C. related D. committed
16岁的Parkes Long发起项目,为无家可归者提供免费视力护理和眼镜。她的灵感来自自己7岁时的视力问题,后来通过收集捐赠眼镜并与医生合作分发,项目逐渐扩大,并计划扩展到其他州。母亲对她的同情心和投入表示赞赏。
1.A 首段首句的“ensure unhoused people have healthy vision(确保
无家可归者视力健康)”与后文“free eye care and glasses(免费眼护和眼镜)”表明该项目的目标是让服务“可获得的”(accessible)。下文“donated glasses were 11 matched”印证“accessible”的服务目标。make sth. accessible to sb.,表“使某人能使用/得到某物”, 故选A项。accessible “可进入的;可使用的”; practical “实际的;切实可行
的”; necessary “必要的”; helpful “有帮助的”。
答案与解析
2.C 由第二段的“struggled to see her friends on the playground (在操场玩耍时,连朋友的身影都模糊难辨)”和第三段的“how clearly”
“see clearly”可知,Parkes 7岁时出现了视力问题。故选C项。financial “财政的;财务的”; mental “精神的”; visual “视力的;
视觉的”; academic “学业的;学术的”。
答案与解析
3.A 第二段首句提到她视力有问题,又由常识可知,近视患者因视野模糊易撞到家中物品。故选A项。run into “撞上”; stare at “盯着看”; search for “寻找”; move around “四处走动”。
4.B 根据下文的“put them on” 结合全文主题词glasses结合选项可知,她配了眼镜。下文的“how clearly everything looked”和“see clearly”同样说明,她戴上眼镜后看东西清楚了。故选B项。medicine “药”; glasses “眼镜”; surgery “手术”; examination “检查”。
答案与解析
5.B 根据下文“how clearly everything looked”可知,之前她视力不好,戴上眼镜后看东西很清晰,所以会感到惊讶,故选B项。puzzled “困惑的”; amazed “大为惊奇”; amused “被逗乐的;觉得好笑的”; frightened “害怕的”。
答案与解析
6.D 前文提到“社会不平等”问题,故此处指无家可归者的困境——缺乏必需品,也与后文“donate unused glasses”(捐赠闲置眼镜)形成“缺乏→补充”逻辑链。go without something essential “缺乏必需品”。故选D项。 depend on “依赖”; care about “关心”; suffer from “遭受”; go without “没有……也行,没有……而忍受着”。
答案与解析
7.C 根据上文叙述的她的想法“如果人们捐赠不用的眼镜,让其他人能看清楚会怎样呢 ”及下文的“她的妈妈很支持她,并帮助她制订了一个行动计划”可知,Parkes提出了捐赠眼镜帮助他人看清的想法,raise the idea表“提出想法”,故选C项。 understand “理
解”; consider “考虑;认为”; value “重视;珍视”。
答案与解析
一词多义 raise v. ①提出;提及 ②提升;举起;提起 ③增加,提高 ④筹募;征集 ⑤引起,产生 ⑥抚养;养育 ⑦饲养;培育
8.B 下文的“collect glasses”和“ 9 drop boxes” 是具体的行动,由此可知,她的妈妈很支持她,并帮助她制订了一个行动计划。 故选B项。treatment “治疗;对待;处理”; action “行动”; budget “预算”; assessment “评定;评价”。
9.C 她们首先通过社交媒体发起了收集眼镜的活动,并在社区放置了投放箱,收到了75副眼镜。故选C项。fill “装满”; open “打开”; place “放置”; pile “堆积”。
答案与解析
10.A 她的故事在电视上播出后,这个项目获得了更多的支持。故选A项。air “播出”; adapt “改编;适应”; continue “继续”; invent “发明”。
熟词生僻义 air 熟义:n. 空气; 天空 生僻义:vt. 播出;播送
11.D 根据下文“Parkes carefully observed the process and even worked with doctors”可知,Parkes这样做是为了让眼镜能有效地匹配给合适的人。故选D项。quickly “快速地”; randomly “随机地”; frequently “频繁地;经常”; effectively “有效地”。
答案与解析
12.D 上文提到提出“donate unused glasses”的想法、然后是collect glasses的行动, 此处指分发眼镜,构成“收集→分发”闭环。故选D
项。donate “捐赠,赠送”; produce “生产;制作,造出”; exchange “交换;交流”; distribute “分发;分配;使分布;分散”。
13.C 由空前的“long-term goals”可知,Parkes的长期目标,包括将其扩展到其他州。故选C项。link “把……连接起来;联系”; transport “运输”; expand “扩展,发展(业务)”; attach “把……固定,把……附(在……上)”。
答案与解析
14.A Parkes因自身视力问题(struggled to see)发起公益项目,动机是对弱势群体的同情(sympathy)。文中多次体现共情:“worried about those who 6 something as essential as clear vision”(担忧缺乏基本视力保障的人)“donate unused glasses so others could see clearly”(捐赠眼镜助人重获清晰视界)。故选A项。sympathy “同情心”; courage “勇气”; patience “耐心”; optimism “乐观”。
答案与解析
15.D 第五段的“envisions long-term goals”(规划长期目标)体现她持久投入而非短期热情。文中行为链:收集眼镜(collect)→精准分发(distribute)→扩展至其他州(expand),显示了她的系统性投入。由此可推出,她致力于改善他人生活。故选D项。be committed to doing sth.,表“致力于做某事”。 suited “适合的”; addicted “成瘾的”; related “相关的”; committed “尽心尽力的;坚信的;坚定的”。
答案与解析
积累
派生词 un-(不、无)+house (vt.提供住所)+-ed (形容词后缀,表状态或被动意义)=unhoused adj.无固定居所的人
语块 look ahead展望未来;为将来设想
◎文本再利用
仿效文章加灰底部分的表达,补全下面的“演讲稿”类应用文写作片段并背诵
Personally, what ①___________________________ (始于文化交流) blossomed into growth. The friendships strengthened, especially during our midnight painting, taught me that understanding thrives when we listen patiently. Your perspectives about Confucian values reshaped how I view my own heritage. ②______________________________________
____________ (展望未来,希望此次夏令营仅是一个开端). May our bond grow stronger, fostering more exchanges between Chinese and American teenagers.
started as cultural exchange
Looking ahead, I hope this camp is just the beginning