第二部分 完形填空练 练22 非常规选材题(夹叙夹议文) 亲子教育 课件(共22张+练习(含解析)--2026届高中英语二轮专题复习

文档属性

名称 第二部分 完形填空练 练22 非常规选材题(夹叙夹议文) 亲子教育 课件(共22张+练习(含解析)--2026届高中英语二轮专题复习
格式 zip
文件大小 90.6KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2026-01-02 22:49:17

文档简介

练22 非常规选材题(夹叙夹议文)+亲子教育
限时18分钟
(2025·湖北协作体二模) 体裁:夹叙夹议文 主题语境:亲子教育 难度:★★★☆
One summer night in a seaside cottage, a small boy was in bed, sound asleep. Suddenly, he felt himself  1  from bed and carried in his father’s arms on to the beach. Overhead was the clear starry sky. “Watch!” As his father spoke,  2 , one of the stars moved. It  3  across the sky like a golden fire. And before the  4  of this could fade, another star leapt from its place, then another ...
“What is it ” the child asked in  5 .
“Shooting stars. They  6  every year on a certain night in August.”
That was all: just an  7  encounter of something magic and beautiful. But, back in bed, the child stared into the dark, with mind full of the falling stars.
I was the  8  seven-year-old boy whose father believed that a new experience  9  more for a small boy than an unbroken night’s sleep.
That night my father opened a door for his child, leading him into an area of splendid  10 . Children are naturally curious, but they need someone to  11  them. This art of adding new dimensions to a child’s world doesn’t  12  require a great deal of time. It simply  13  doing things more often with children instead of for them or to them. Good parents know this: The most precious gift they can give a child is to spark their flame of  14 . That night is still deeply  15  in my memory. Next year, when August comes with its shooting stars, my son will be seven.
1.A. hidden B. robbed C. lifted D. kicked
2.A. incredibly B. accidentally C. apparently D. actually
3.A. exploded B. circled C. spread D. flashed
4.A. success B. wonder C. exhibition D. discovery
5.A. amazement B. horror C. relief D. delight
6.A. blow up B. turn up C. show off D. give out
7.A. uncomfortable B. unbearable C. undetected D. unexpected
8.A. curious B. determined C. fortunate D. chosen
9.A. worked B. mattered C. deserved D. proved
10.A. newness B. emptiness C. freedom D. innovation
11.A. protect B. challenge C. guide D. believe
12.A. absolutely B. basically C. possibly D. necessarily
13.A. involves B. risks C. admits D. resists
14.A. hope B. curiosity C. faith D. wisdom
15.A. trapped B. set C. lost D. rooted
◎文本再利用
仿效文章加灰底部分的表达,补全下面的“亲情感悟”类续写片段并背诵
When departure day came, my heart ached. ①___________________________ (我们含着泪水,with复合结构),we waved them goodbye. ②___________________________ (我的母亲擦去她的泪水,微笑道), “I didn’t realize how much I missed the village until now. It’s not just a place; it’s where our roots are.” As we drove away, I realized that the trip wasn’t just for me; it was a reminder for all of us that family is the true treasure of life. From then on, visiting Grandma and Grandpa became our annual tradition, ③___________________________ (珍惜爱的时光), laughter, and the simple joys of being together.
练22
“我”七岁时父亲带“我”到海边看流星雨,这个经历对“我”产生了深远的影响,激发了“我”的好奇心与对世界的探索欲。本文强调亲身经历和感性认知对儿童成长的重要性。
1.C 根据空后的“carried in his father’s arms on to the beach”可知,此处指小男孩被父亲从床上抱起来,故选C。hide(过去式/过去分词: hid/hidden)“隐藏”; rob “抢劫”; lift “抬起;移开;移动”; kick “踢;踹”。
2.A 第一段描写随着父亲的指令“Watch!”, 一颗又一颗的流星如金色的火焰划过天空,故此处用incredibly描写“星星动了”时带给孩子的震撼心理。故选A。incredibly “令人难以置信;极端地;极其”; accidentally “意外地”; apparently “明显地”; actually “事实上”。
3.D 上文描写流星移动(moved),下文比喻流星为“金色的火焰(like a golden fire)”,后文提到流星“leapt from its place (从原位跃出)”,暗示快速、短暂的运动。由此推知,此处指星星划过夜空,故选D。explode “爆炸”; circle “环绕;盘旋”; spread “传播”; flash “飞速运动;掠过”。
一词多义 flash v. ①(使)闪耀,闪光 ②(向……)用光发出(信号) ③(快速地)出示,显示 ④飞速运动;掠过 ⑤突然想到;猛然想起
4.B 上文“clear starry sky”和“a golden fire”营造奇幻氛围,下文“another star leapt from its place, then another ...”进一步描写孩子的惊奇。故用wonder指孩子对流星现象的“惊叹”情绪,且与后文“something magic and beautiful”(第7空后)呼应。故选B。success “成功”; wonder “奇迹”; exhibition “展览”; discovery “发现”。
5.A 上文描写流星“像金色的火焰划过天空”(flashed across the sky like a golden fire),下文提到孩子“脑海中充满坠落的星星(mind full of the falling stars)”。由此可知,孩子目睹流星的瞬间反应是问父亲:“这是什么 ”,表现他看到未知现象时的好奇与惊讶。故选A。amazement “惊奇;惊愕”; horror “震惊;恐惧”; relief “宽慰;减轻”; delight “高兴”。
6.B 根据上文“one of the stars moved”及下文“another star leapt from its place, then another ...”可知,流星每年“出现”在八月某一晚,故选B。blow up “爆发;爆炸”; show off “炫耀”。
7.D 首段提到:孩子突然被父亲从睡梦中抱到户外,暗示看流星并非计划中的活动,而是父亲临时决定的体验,故unexpected符合语境。 uncomfortable “使人不舒服的;感到不舒服的;不自在的”; unbearable “难耐的;无法接受的”; undetected “未被发现的;未被觉察的”; unexpected “出乎意料的;始料不及的”。
8.C 后文提到父亲认为“新体验比完整睡眠更重要”,暗示父亲的智慧。孩子因父亲的理念获得珍贵经历,“fortunate (幸运的)”直接体现作者认为有这样的父亲很幸运。故选C。curious “求知欲强的;好奇的”; determined “坚定的;坚决的”; chosen “被选中的”。
9.B 根据上文“a new experience”及下文“more for a small boy than an unbroken night’s sleep”可知,此处指新的经历更重要。故选B。work “运转;运行;奏效”; matter “事关紧要;要紧;有重大影响”; deserve “应该得到;值得”; prove “证明;证实”。
10.A 根据上文提到的父亲的理念“a new experience mattered more (新的体验更重要)”,及下文“This art of adding new dimensions to a child’s world(这种为孩子开拓新天地的教育艺术)”可知,newness直接复现new的核心概念,强调孩子被引入一个“崭新的领域”。 故选A。newness “新奇;崭新”; emptiness “空虚;空旷”; freedom “自由”; innovation “创新;革新”。
11.C 上文叙述父亲带孩子观察流星、解答问题,以此引领孩子进入崭新的领域,由此可知,孩子有好奇心,需要有人引导。故选C。protect “保护”; challenge “挑战”; guide “引导;领路”;believe “相信”。
12.D 根据下文“它只是需要更多地与孩子们一起做事情,而不是替他们或为他们做事情”可知,给孩子开拓新天地的艺术未必需要很多时间。故选D。“not necessarily”是高频考点,意为“未必”。 absolutely “绝对地”; basically “基本地”; possibly “可能地”; necessarily “必然地;不可避免地”。
13.A 为孩子开拓新天地需要父母和孩子们一起做事。故选A。involve “包含;需要”; risk “冒险”; admit “承认”; resist “抵抗;抵制”。
14.B 根据上文“Children are naturally curious”可知,好的父母知道激发孩子们的好奇心。故选B。hope “希望”; curiosity “好奇心”; faith “信任”; wisdom “智慧”。
15.D 前文描述“我”“stared into the dark, with mind full of the falling stars”,尾段尾句提到“我”打算在明年的八月份的某个夜晚带自己七岁的孩子看流星,由此推知,那个夜晚至今仍深深烙印在“我”的记忆中。deeply rooted in memory “深植于记忆中”是固定表达,强调记忆的深刻。故选D。be trapped in “陷入/困于……”; be set in “以……为背景/固定在……”; be lost in “全神贯注;沉浸于”; be rooted in “根源在于;根深蒂固于”。
文本再利用
①With tears in our eyes
②My mom wiped her tears and smiled, saying
③a time to cherish love(共22张PPT)
练22 非常规选材题(夹叙夹议文)
+亲子教育
第二部分 完形填空练
(2025·湖北协作体二模) 体裁:夹叙夹议文 主题语境:亲子教育 难度:★★★ ☆
One summer night in a seaside cottage, a small boy was in bed, sound asleep. Suddenly, he felt himself  1  from bed and carried in his father’s arms on to the beach. Overhead was the clear starry sky. “Watch!” As his father spoke,  2 , one of the stars moved. It  3  across the sky like a golden fire. And before the  4  of this could fade, another star leapt from its place, then another ...
“What is it ” the child asked in  5 .
“Shooting stars. They  6  every year on a certain night in August.”
That was all: just an  7  encounter of something magic and beautiful. But, back in bed, the child stared into the dark, with mind full of the falling stars.
I was the  8  seven-year-old boy whose father believed that a new experience  9  more for a small boy than an unbroken night’s sleep.
That night my father opened a door for his child, leading him into an area of splendid  10 . Children are naturally curious, but they need someone to  11  them. This art of adding new dimensions to a child’s world doesn’t  12  require a great deal of time. It simply  13  doing things more often with children instead of for them or to them. Good parents know this: The most precious gift they can give a child is to spark their flame of  14 . That night is still deeply  15  in my memory. Next year, when August comes with its shooting stars, my son will be seven.
1.A. hidden B. robbed C. lifted D. kicked
2.A. incredibly B. accidentally C. apparently D. actually
3.A. exploded B. circled C. spread D. flashed
4.A. success B. wonder C. exhibition D. discovery
5.A. amazement B. horror C. relief D. delight
6.A. blow up B. turn up C. show off D. give out
7.A. uncomfortable B. unbearable C. undetected D. unexpected
8.A. curious B. determined C. fortunate D. chosen
9.A. worked B. mattered C. deserved D. proved
10.A. newness B. emptiness C. freedom D. innovation
11.A. protect B. challenge C. guide D. believe
12.A. absolutely B. basically C. possibly D. necessarily
13.A. involves B. risks C. admits D. resists
14.A. hope B. curiosity C. faith D. wisdom
15.A. trapped B. set C. lost D. rooted
“我”七岁时父亲带“我”到海边看流星雨,这个经历对“我”产生了深远的影响,激发了“我”的好奇心与对世界的探索欲。本文强调亲身经历和感性认知对儿童成长的重要性。
1.C 根据空后的“carried in his father’s arms on to the beach”可知,此处指小男孩被父亲从床上抱起来,故选C。hide(过去式/过去分词: hid/hidden)“隐藏”; rob “抢劫”; lift “抬起;移开;移动”; kick “踢;踹”。
答案与解析
2.A 第一段描写随着父亲的指令“Watch!”, 一颗又一颗的流星如金色的火焰划过天空,故此处用incredibly描写“星星动了”时带给孩子的震撼心理。故选A。incredibly “令人难以置信;极端地;极其”; accidentally “意外地”; apparently “明显地”; actually “事实上”。
答案与解析
3.D 上文描写流星移动(moved),下文比喻流星为“金色的火焰(like a golden fire)”,后文提到流星“leapt from its place (从原位跃出)”,暗示快速、短暂的运动。由此推知,此处指星星划过夜空,故选D。explode “爆炸”; circle “环绕;盘旋”; spread “传播”; flash “飞速运动;掠过”。
一词多义 flash v. ①(使)闪耀,闪光 ②(向……)用光发出(信号) ③(快速地)出示,显示 ④飞速运动;掠过 ⑤突然想到;猛然想起
答案与解析
4.B 上文“clear starry sky”和“a golden fire”营造奇幻氛围,下文“another star leapt from its place, then another ...”进一步描写孩子的惊奇。故用wonder指孩子对流星现象的“惊叹”情绪,且与后文“something magic and beautiful”(第7空后)呼应。故选B。success
“成功”; wonder “奇迹”; exhibition “展览”; discovery “发现”。
答案与解析
5.A 上文描写流星“像金色的火焰划过天空”(flashed across the sky like a golden fire),下文提到孩子“脑海中充满坠落的星星(mind full of the falling stars)”。由此可知,孩子目睹流星的瞬间反应是问父
亲:“这是什么 ”,表现他看到未知现象时的好奇与惊讶。故选A。amazement “惊奇;惊愕”; horror “震惊;恐惧”; relief “宽慰;减轻”; delight “高兴”。
答案与解析
6.B 根据上文“one of the stars moved”及下文“another star leapt from its place, then another ...”可知,流星每年“出现”在八月某一晚,故选B。blow up “爆发;爆炸”; show off “炫耀”。
答案与解析
一词多义 give out ①用光;耗尽 ②分发;散发 ③发出,放出(热、光等) ④公布;宣布;播放
turn up ①开大,调高(音量、热量等) ②找到;发现 ③到达;来到;露面 ④偶然出现;到来
7.D 首段提到:孩子突然被父亲从睡梦中抱到户外,暗示看流星并非计划中的活动,而是父亲临时决定的体验,故unexpected符合语境。 uncomfortable “使人不舒服的;感到不舒服的;不自在的”; unbearable “难耐的;无法接受的”; undetected “未被发现的;未被觉察的”; unexpected “出乎意料的;始料不及的”。
答案与解析
8.C 后文提到父亲认为“新体验比完整睡眠更重要”,暗示父亲的智慧。孩子因父亲的理念获得珍贵经历,“fortunate (幸运的)”直接体现作者认为有这样的父亲很幸运。故选C。curious “求知欲强的;好奇的”; determined “坚定的;坚决的”; chosen “被选中的”。
答案与解析
9.B 根据上文“a new experience”及下文“more for a small boy than an unbroken night’s sleep”可知,此处指新的经历更重要。故选B。work “运转;运行;奏效”; matter “事关紧要;要紧;有重大影响”; deserve “应该得到;值得”; prove “证明;证实”。
答案与解析
10.A 根据上文提到的父亲的理念“a new experience mattered more (新的体验更重要)”,及下文“This art of adding new dimensions to a child’s world(这种为孩子开拓新天地的教育艺术)”可知,newness直接复现new的核心概念,强调孩子被引入一个“崭新的领域”。 故选A。newness “新奇;崭新”; emptiness “空虚;空旷”; freedom “自由”; innovation “创新;革新”。
答案与解析
11.C 上文叙述父亲带孩子观察流星、解答问题,以此引领孩子进入崭新的领域,由此可知,孩子有好奇心,需要有人引导。故选C。protect “保护”; challenge “挑战”; guide “引导;领路”;believe “相信”。
答案与解析
12.D 根据下文“它只是需要更多地与孩子们一起做事情,而不是替他们或为他们做事情”可知,给孩子开拓新天地的艺术未必需要很多时间。故选D。“not necessarily”是高频考点,意为“未必”。 absolutely “绝对地”; basically “基本地”; possibly “可能地”; necessarily “必然地;不可避免地”。
答案与解析
13.A 为孩子开拓新天地需要父母和孩子们一起做事。故选A。involve “包含;需要”; risk “冒险”; admit “承认”; resist “抵抗;抵制”。
14.B 根据上文“Children are naturally curious”可知,好的父母知道激发孩子们的好奇心。故选B。hope “希望”; curiosity “好奇心”; faith “信任”; wisdom “智慧”。
答案与解析
15.D 前文描述“我”“stared into the dark, with mind full of the falling stars”,尾段尾句提到“我”打算在明年的八月份的某个夜晚带自己七岁的孩子看流星,由此推知,那个夜晚至今仍深深烙印在“我”的记忆中。deeply rooted in memory “深植于记忆中”是固定表达,强调记忆的深刻。故选D。be trapped in “陷入/困于……”; be set in “以……为背景/固定在……”; be lost in “全神贯注;沉浸于”; be rooted in “根源在于;根深蒂固于”。
答案与解析
◎文本再利用
仿效文章加灰底部分的表达,补全下面的“亲情感悟”类续写片段并背诵
When departure day came, my heart ached. ①_____________________
(我们含着泪水,with复合结构),we waved them goodbye.
②________________________________________ (我的母亲擦去她的泪水,微笑道), “I didn’t realize how much I missed the village until now.
With tears in our eyes
My mom wiped her tears and smiled, saying
It’s not just a place; it’s where our roots are.” As we drove away, I realized that the trip wasn’t just for me; it was a reminder for all of us that family is the true treasure of life. From then on, visiting Grandma and Grandpa became our annual tradition, ③___________________ (珍惜爱的时光), laughter, and the simple joys of being together.
a time to cherish love