人与自然—自然探索与旅游“叙事反思类”记叙文(教师版)
“叙事反思类”记叙文基本结构: 引入事件—叙述事件—反思感悟
语篇分析
试题来源 题材 考查题型 考点分布 考查方向
2025河南模拟预测卷 B篇 旅行方式对比与未知探索 24. 细节理解题 Para. 1 situation(朋友详细行程计划使作者疲惫的具体情境)
25. 词义猜测题 Para. 3 词汇理解(“legion”在语境中的含义)
26. 推理判断题 Para. 4 人物情感(作者与老妇人相处时的感受推断)
27. 主旨大意题 Para. 5 main idea(作者对未知探索的核心态度)
语篇意义
本文通过对比作者与朋友的旅行方式(朋友的详细规划 vs 作者的随性探索),结合格陵兰、冰岛等地的具体经历,传递了“探索未知”的旅行价值。阅读这篇文章,学生将在以下方面得到能力提升: 1. 信息获取与理解能力 学生能从文中提取两种旅行方式的差异(如朋友的“军事般的行程”与作者的“投身未知”),并理解作者通过具体事例(格陵兰借宿、冰岛与老妇人交谈)支撑观点的逻辑。 2. 情感态度与价值观认知 文章通过“与因纽特家庭共进晚餐”“与老妇人分享本地知识”等场景,引导学生理解“未知探索”带来的独特体验与人际联结价值,培养开放、包容的旅行观。 3. 逻辑推理与文本分析能力 学生需分析段落间的关联(如前四段具体经历与第五段总结观点的联系),并通过细节(“wound up in a small settlement”“fountain of knowledge”等)推断作者对未知探索的积极态度。 4. 语言运用与表达能力: 学生可学习描述旅行经历的词汇(如“itinerary”“paddle”“anticipating”)及对比论证的写作手法(朋友的“详细规划”与作者的“随性”对比),提升叙事与观点表达能力。
试题来源 题材 考查题型 考点分布 考查方向
2025青岛三模B篇 个人旅行经历与感悟 24. 细节理解题 Para. 1 attitude
25. 细节理解题 Para. 3 reason
26. 推理判断题 Para. 4-5 realization
27. 主旨大意题 全文 main idea
语篇意义
本文通过作者从童年到成年的文化探索式旅行经历,以及在加勒比小岛Bequia的旅行转变,揭示了“旅行的真谛不仅是学习与观光,更在于拥抱当下、感受内心平静”的核心主题。阅读这篇文章,学生将在以下方面得到能力的提升: 1. 信息获取与理解能力 学生需从文中提取作者不同阶段的旅行特征(童年文化探索、成年紧张打卡、Bequia岛放松体验)、旅行观念的转变过程等关键信息,并理解Bequia岛“无文化地标却充满自然与人文温度”的特殊性。 2. 情感态度与价值观 通过作者对旅行意义的反思,学生可结合自身经历思考“旅行的本质”,认识到旅行不仅是知识的积累,更包含对当下体验的珍视与内心平静的追寻,培养多元的旅行价值观。 3. 逻辑推理与批判性思维能力 学生需梳理作者旅行态度变化的逻辑链条(过去“文化 duty”的紧张→Bequia岛“无目标”的放松→最终对旅行真谛的领悟),并对比“文化探索式旅行”与“享受当下式旅行”的差异,锻炼分析与批判能力。 4. 语言运用与表达能力: 文中通过细腻的情感描写(如“secretly wishing”“tense and hurried”“truly relaxed”)和场景刻画(海滩、海浪、当地人)传递内心变化,学生可学习如何用具体细节与情感词汇增强叙事的感染力,提升语言表达的生动性。
2025年河南模拟预测B篇-2 题材 考查题型 考点分布 考查方向
个人旅行经历与人生转变 24. 细节理解题 Para. 2-4 occupation
25. 细节理解题 Para. 1 initial experience
26. 细节理解题 Para. 3 purpose
27. 推理判断题 Para. 5 impact
语篇意义
本文通过作者在古巴的负面旅行经历(频繁遭遇骗局、对当地人产生信任危机),引出其开设博客警示他人的初衷,最终因坚持博客创作实现人生转型的故事,传递了“负面经历亦可成为人生转折点”的核心主题。阅读这篇文章,学生将在以下方面得到能力的提升: 1. 信息提取与理解能力 学生学生需从文中提取作者在古巴的具体经历(23天的防骗挑战、对博客内容真实性的反思)、博客创办的动机(警示他人、分享真相)及人生转变的关键节点(合同到期后专注博客并成功)等关键信息,并理解“负面经历”与“人生转折”之间的因果关联。 2. 情感态度与价值观 通过作者对旅行骗局的反思与主动改变(从被动受害到主动分享),学生可思考“如何看待生活中的挫折”“真实分享的意义”等话题,培养直面困境、积极转化的生活态度。 3. 逻辑推理与批判性思维能力 学生需梳理作者人生转变的逻辑脉络(古巴受骗→反思网络信息真实性→创办博客→职业转型),并分析“负面经历”与“积极结果”的辩证关系,锻炼从现象到本质的推理能力。 4. 语言运用与表达能力 文中通过情感化的叙事(如“awful”“discouraging”“priceless”)和细节描写(“constant challenge to avoid scams”“read it with a smile”)传递内心变化,学生可学习如何用具体场景与情感词汇增强叙事的感染力,提升语言表达的真实性与生动性。
Passage one【2025 河南模拟预测卷B篇】
①A friend recently treated me to a preview of her planned trip to Italy. After making tea for me, she laid out the itinerary (行程) in military order — the Colosseum, the Sistine Chapel, Pompeii, Venice, the Appian Way, etc. Q24By the time she was done I was worn out, and I hadn’t even set foot outside the house.
②I do wish her an enjoyable journey. It’s just that my method of travel is very different. The extent of my planning is generally to identify a destination and then go there, casting fortune to the wind. This may not be for everybody, but jumping into the unknown, for me, has proven its fair share of benefits.
③Q25The examples are legion. There was Greenland, where I wound up in a small settlement without a place to stay. The locals took me in, and I had the pleasure of eating supper with three generations of an Inuit family while they entertained me with fantastic stories one would not find in any guidebook.
④A few years back, driving through Iceland on a windswept day, I noticed an older woman sitting by herself at a picnic table by a waterfall.Q26 I stopped, approached her, and asked if I could sit with her. She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight. And there are more stories like that.
⑤For me, travel reflects the way I perceive my own environment here in Maine, the US. Q26 Once winter comes to an end and the ice clears from the waterways, I seek out a pond, lake, or river previously unknown to me. That’s where I set my boat, and I begin to paddle (划船) with my eyes and ears open, anticipating the hidden surprises. I’m able to relate to something British explorer Richard Burton once said: “The gladdest moment in human life, methinks, is a departure into unknown lands.”
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The author advocates the value of embracing the unknown in travel through personal experiences, contrasting with a friend's highly detailed trip planning.
2. Complete the structure of the passage.
Topic: spontaneous travel preferred over planning
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. What made the author worn out
A. A military order. B. His recent trip to Italy.
C. His friend’s highly detailed plan. 简化合并 D. The complicated way of making tea.
25. What does the underlined word “legion” in paragraph 3 mean
A. Numerous. 同义替换 B. Appropriate.
C. Shocking. D. Welcome.
26. How did the author probably feel sitting with the older woman
A. Anxious and helpless B. Proud and ambitious.
C. Scared and confused. D. Curious and grateful. 简化合并
27. What is stressed in the last paragraph
A. The influence of Richard Burton. B. The environment in Maine, the US.
C. The author’s appreciation of lands. D. The author’s desire for the unknown.同义替换,简化合并
答案:CADD
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) This may not be for everybody, but jumping into the unknown, for me, has proven its fair share of benefits. 正常的一份;可接受的一份
(2) She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight.丰富来源;源泉
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) There was Greenland, where I wound up in a small settlement without a place to stay. (para3, the second sentence)
分析:本句是一个主从复合句。Where引导定语从句,先行词是Greenland。从句谓语动词为wound up,
原形为wind up,意思为结束。
翻译:那里有格陵兰岛,我最终在一个没有住宿的小定居点落脚。
(2) She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight.
分析:本句是一个主从复合句。Which引导定语从句,先行词为the area。without a tourist in sight作
伴随状语,进一步强调环境特征。
翻译:结果她成了一位对当地了如指掌的人,而那片区域完全由我们独占,看不到任何游客。
Passage two【2025 青岛三模B篇】
①When I was young, Q24 my family treated every vacation as a lesson in culture. We skipped beaches and amusement parks, heading instead to castles, museums, and ancient ruins. I remember being ten, standing before a 500-year-old painting, secretly wishing I were at a swimming pool.
②As an adult, I carried on this tradition. When planning trips, Q27 I gathered guidebooks, eager to explore every cultural site. I felt it was my duty to absorb as much as possible about the places I visited. This mindset shaped my travels, yet it often made them tense and hurried. I was constantly rushing from one landmark to another, trying to stuff in facts and history, frequently forgetting to simply appreciate the moment.
③However, everything changed on a short trip to Bequia, a small island in the Caribbean. I arrived with the usual expectations Q25 but soon realized there were no famous museums or historic landmarks to explore. Instead, there were peaceful beaches, calm crystal-clear waters, and warm, welcoming locals. At first, this felt unfamiliar and even disappointing. I grew restless with boredom, struggling to fill my days with the kind of meaningful activities I was used to.
④As the days passed, I gradually let go of the need to “do something important.” I began to delight in simple pleasures: reading books purely for enjoyment, wandering along the sandy shore without a plan, and watching the ocean waves roll in without overthinking their meaning. For the first time, I felt truly relaxed. I experienced the quiet joy of simply being present, free from pressure or expectations.
⑤ By the end of my stay, I understood something vital: Q26+Q27 travel doesn’t always have to be about learning or sightseeing. Sometimes, its greatest gift is found in embracing the moment and enabling yourself to experience stillness. I returned home with a fresh insight that true travel is not just about discovering the world outside, but also about uncovering a deeper peace within.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The author reflects travel experiences shifting from cultural learning to embracing the moment, realizing travel unites outer discovery and inner peace.
2. Complete the structure of the passage.
Topic: reflection on travel experiences
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. How did the author find the travel in his childhood
A. In line with his interests. B. Centered on family bonds.
C. More like a cultural duty. 同义替换 D. Filled with expectations.
25. Why did the author feel uneasy when he arrived at Bequia
A. The island was small and crowded.
B.There were no expected landmarks. 原词复现,简化合并
C. It was hard to communicate with locals.
D. He hadn’t planned his daily activities in advance.
26. What did the trip to Bequia help the author realize
A. Short trips bring less comfort. B. Planning ensures perfect vacations.
C. Culture is more powerful than nature. D. True travel includes moments of stillness.原词复现
27. What can be a suitable title for the text
A. A Childhood of Cultural Travel. B. The Journey Without a Guidebook.简化合并
C. Memories of Museums and Castles. D. The Search for Meaningful Journeys.
答案:CBDB
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) We skipped beaches and amusement parks, heading instead to castles, museums, and ancient ruins. 不做(应做的事等);不参加
(2) This mindset shaped my travels, yet it often made them tense and hurried.
决定…的形成;影响…的发展
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) I remember being ten, standing before a 500-year-old painting, secretly wishing I were at a swimming pool. (para1, the third sentence)
分析:本句是一个简单句,后接两个非谓语动词短语作伴随状语。standing before a 500-year-old painting 描述当时的场景, secretly wishing I were at a swimming pool描述当时的真实愿望。
翻译:我记得自己十岁时,站在一幅有五百年历史的画作前,心里偷偷希望自己能在游泳池里。
(2) I returned home with a fresh insight that true travel is not just about discovering the world outside, but also about uncovering a deeper peace within. (para5, the third sentence)
分析:本句是一个主从复合句。With a fresh insight作伴随状语,that引导同位语从句,returned是主句的谓语。
翻译:我带着一个新的领悟回到家中——真正的旅行不仅是探索外在的世界,更是去发现内心深处的平静。
Passage three【2025·河南·模拟预测B篇-2】
①My time in Cuba was far from great. Don’t get me wrong. It is a beautiful country and now, a few years later, with more traveling experiences and understanding, I am ready to go again. But back then, it was awful. Q25 My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly. It was discouraging. I felt I could not trust anybody. Where were the lovely Cubans everyone talked about in their blogs
②Q24 Cuba taught me that people lied, even (or especially) online. Because nobody really wanted to say they had had a bad experience, and nobody was really interested in reading about others’ bad experiences — but was that really the case
③I decided there and then to be different. Q24+Q26 I decided that I had to warn others, tell them the truth, and let them know what they should expect and what they should do to avoid scams. That’s why I opened my blog. It was just an entertainment at the beginning.
④Fast-forward 2 years and I realized that I did want to make an effort to make it work out. After all, what did I have to lose My contract as a research fellow at the university had expired (到期) and I had no real prospect if not for a series of humble short-term teaching jobs I was less than interested in. So, I gave blogging my heart and soul. And it worked. I’m a much happier person now. I love what I am doing. I wake up in the morning to face a long list of to-do things and I read it with a smile on my face, which is priceless.
⑤Q27 Cuba changed my life. And despite all the unhappiness I felt back when I was there, I changed for the best.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The passage reflects on the author's challenging experience in Cuba, which led to the creation of a blog to warn others about scams and ultimately transformed their career and outlook on life.
2. Complete the structure of the passage.
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. What does the author probably do
A. A tourist guide. B. A college teacher.
C. A research fellow. D. A travel writer. 简化合并
25. What was the author’s initial experience in Cuba like
A. She fell victim to scams frequently. 同义替换 B. She had an amazing time there.
C. She found people there dependable. D. She managed to avoid every scam.
26. Why did the author decide to start a blog
A. To earn money by attracting followers.
B. To share her happy experiences in Cuba.
C. To warn against scams and share the truth.原词复现
D. To document her adventures positively.
27. How did Cuba impact the author’s life
A. It left her sorrowful and hopeless.
B. It changed her life in a positive way.原词复现,同义替换
C. It provided inspiration for her research.
D. It cost her job as a teacher at the university.
答案:DACB
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly. 见证
(2) Fast-forward 2 years and I realized that I did want to make an effort to make it work out.成功
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly. (para1, the fourth sentence)
分析:本句是一个简主从复合句。主句的主语为my 23 days。两个that引导定语从句,先行词为 a challenge。
翻译:我在那里的23天里,避开骗局成了一场持续不断的挑战——这个挑战有时让我成功,但有时也让我惨痛失败。
(2) I decided that I had to warn others, tell them the truth, and let them know what they should expect and what they should do to avoid scams. (para4, the second sentence)
分析:本句是一个主从复合句。that引导宾语从句,两个what引导宾语从句。decided是主句的谓语。
翻译:我当时就决定,我必须警告他人,告诉他们真相,并让他们知道自己应该期待什么,以及该采取什么行动来避开骗局。
语篇相关话题词汇梳理
试题 子话题词汇
探索旅游活动与体验 探索旅游目的与意义 探索旅游互动与反思
探索旅游方式 探索旅游活动 探索旅游感受 探索自然与人文 休闲放松与自我成长 人际互动 旅游的影响
2025 河南模拟预测卷B篇 itinerary 行程 military order 军事般的顺序 - (比喻极度详细的计划) method of travel 旅行方式 planning 计划 identify a destination 确定目的地 casting fortune to the wind 听天由命 jumping into the unknown 跳入未知 set my boat
放下我的船 paddle
划船 driving through
开车穿过 stopped, approached, asked
停下、靠近、询问 eating supper
共进晚餐 worn out
筋疲力尽 pleasure
愉悦 entertained
被娱乐 anticipating the hidden surprises
期待隐藏的惊喜 gladdest moment
最快乐的时刻 We had all to ourselves
我们独享 fountain of knowledge
知识的源泉 fantastic stories one would not find in any guidebook
在任何导游书里都找不到的精彩故事 eyes and ears open
睁大眼睛、竖起耳朵 seek out a pond, lake, or river previously unknown to me
寻找一个我之前不知道的池塘、湖泊或河流 benefits
好处 eeparture into unknown lands
启程前往未知之地 locals took me in
当地人收留了我 three generations of an Inuit family
因纽特一家三代人 sitting with her
与她同坐 without a tourist in sight
看不到一个游客 travel reflects the way I perceive my own environment
旅行反映了我感知自己环境的方式 I'm able to relate to
我能与产生共鸣 For me, has proven
对我来说,已证明 The gladdest moment is a departure into unknown lands
最快乐的时刻是启程前往未知之地
2025 青岛三模B篇 treated every vacation as a lesson
将每次度假都视为一堂课 planning trips
计划旅行 gathered guidebooks
收集旅行指南 eager to explore every cultural site
渴望探索每个文化景点 rushing from one landmark to another
从一个地标匆忙赶往另一个 without a plan
没有计划 skipped beaches and amusement parks
跳过海滩和游乐园 heading to castles, museums, and ancient ruins
前往城堡、博物馆和古代遗址 standing before a painting
站在画作前 reading books purely for enjoyment
纯粹为享受而阅读 wandering along the sandy shore
沿着沙滩漫步 watching the ocean waves roll in
观看海浪涌来 secretly wishing
暗自希望 tense and hurried
紧张和匆忙 unfamiliar and disappointing
陌生和失望 restless with boredom
因无聊而焦躁 truly relaxed
真正放松 quiet joy
宁静的喜悦 free from pressure or expectations
摆脱压力和期望 absorb as much as possible
尽可能多地吸收 stuff in facts and history
塞满事实和历史 meaningful activities
有意义的活动 peaceful beaches
宁静的海滩 calm crystal-clear waters
平静清澈的海水 delight in simple pleasures
从简单快乐中获得喜悦 embracing the moment
拥抱当下 experience stillness
体验静止 deeper peace within
内心更深沉的平静 fresh insight
全新的见解 warm, welcoming locals
热情好客的当地人 everything changed
一切都改变了 gradually let go of the need
逐渐放下需求 understood something vital
理解了重要的事情 greatest gift is found in
最伟大的礼物在于 true travel is not just about... but also about...
真正的旅行不仅仅是...更是... uncovering a deeper peace within
发现内心更深层的平静
2025·河南·模拟预测B篇-2 traveling experiences
旅行经历 avoid scams
避免骗局 my time in Cuba
在古巴的时光 far from great
一点都不美好 awful
糟糕的 constant challenge
持续的挑战 fail sadly
悲惨地失败 discouraging
令人沮丧的 could not trust anybody
无法相信任何人 unhappiness
不快乐 beautiful country
美丽的国家 changed my life
改变了我的生活 changed for the best
变得更好 much happier person now
现在快乐得多的人 love what I am doing
热爱我所做的事 smile on my face, which is priceless
脸上带着微笑,这无比珍贵 scams
骗局 people lied
人们说谎 could not trust anybody
无法相信任何人 lovely Cubans
可爱的古巴人 Cuba taught me that
古巴教会我 was that really the case
情况真的如此吗 decided there and then to be different
当场决定要做出改变 decided to warn others
决定警告他人 opened my blog
开设博客 make an effort to make it work out
努力使其成功 gave blogging my heart and soul
全身心投入博客 it worked
成功了 despite all the unhappiness, I changed for the best
尽管有所有不快乐,我变得更好了
人教版教材相关话题词汇梳理
教材 单元 子话题词汇
探索旅游活动与体验 探索旅游目的与意义 探索旅游互动与反思
探索旅游方式 探索旅游活动 探索旅游感受 探索自然与人文 休闲放松与自我成长 人际互动 旅游的影响
必修一 Unit 2 Travelli-ng around flight
航班 travelling by boat
乘船旅行 driving along the new highway
沿新高速公路驾驶 taking the train
乘坐火车 package tours
套餐旅游 exploring the rainforest
探索雨林 walking tour
徒步旅行 visit the museums
参观博物馆 admire the architecture
欣赏建筑 go shopping at the local markets
在当地市场购物 sightseeing
观光 see the Terracotta Army
参观兵马俑 amazing
令人惊叹的 be amazed
感到惊奇 enjoy the plants and animals
享受动植物 enjoy the beautiful countryside
享受美丽乡村 enjoy the excellent local food
享受当地美食 unbelievable
难以置信的 can't wait to go
迫不及待想去 Amazon rainforest
亚马逊雨林 plants and animals unique to the rainforest
雨林特有的动植物 ancient Inca culture
古印加文化 Spanish and local Indian culture
西班牙和当地印第安文化 centuries old Spanish villages
历史悠久的西班牙村庄 Terracotta Army
兵马俑 Shaanxi History Museum
陕西历史博物馆 Xi'an City Wall
西安城墙 experience what Peru has to offer
体验秘鲁所提供的一切 see the amazing sight
观看惊人景象 looking forward to going
期待前往 with a local guide
与当地导游一起 stay with a local Uros family
与当地乌罗斯家庭同住 contact us
联系我们 learn more about history
了解更多历史 understand different cultures
理解不同文化 appreciate ancient civilizations
欣赏古代文明 create unforgettable memories
创造难忘回忆 broaden one's horizon
开阔视野
必修三 Unit4 Space Explora-tion make vehicles
制造运载工具
making rockets
制造火箭
launched
发射
space missions
太空任务
sending astronauts into space
送宇航员进入太空 explore space
探索太空
travelling into space
太空旅行
orbit around Earth
绕地球轨道运行
stepped onto the moon
踏上月球
study deep space
研究深空
spacewalk
太空行走
explore the surface
探索表面
make measurements and observations
进行测量和观测
impossible dream 不可能的梦想 sad and disappointed 悲伤和失望 desire to explore 探索的渴望 believe in the importance 相信重要性 remains bright 保持光明 hope future discoveries 希望未来的发现 learn more about space
了解更多关于太空的知识
secrets of the universe
宇宙的秘密
discover other planets
发现其他行星
support life
维持生命
understand how the universe began
理解宇宙如何开始
study planets like Mars and Jupiter
研究火星和木星等行星 realise their dream 实现他们的梦想 make great progress 取得巨大进步 survive well into the future 很好地生存到未来 understand climate change 理解气候变化 find ways to solve problems 找到解决问题的方法 astronauts from different countries
来自不同国家的宇航员
international cooperation
国际合作
providing a continuous human presence
提供持续的人类存在 made a difference 产生影响 promoted technological improvements 促进技术进步 benefit us all 使我们所有人受益 widely used in all kinds of industries 广泛应用于各种行业 changing our lives 改变我们的生活 helped people to think 帮助人们思考 made people realise 使人们意识到 provides many different benefits 提供许多不同的好处 provide new and better solutions 提供新的更好的解决方案 help us survive 帮助我们生存
选必二 Unit 4 Journey across a vast land travel by commercial airline
乘坐商业航空公司
take the train
乘火车
take a boat ride
乘船游览
take a taxi
乘出租车
take a coach
乘长途汽车
caught the train
乘火车
went on a tour
进行游览
speeding along the river
沿河快速行驶 seeing the sights
观光游览
visit an island
参观岛屿
visit their cousins
拜访表亲
took a pleasant hike
愉快地徒步
seeing spectacular mountain peaks
观赏壮丽的山峰
see many different creatures
看到许多不同的生物
see misty clouds rising
看到雾气升起
go shopping
购物
went up the CN Tower
登上加拿大国家电视塔
looked across the shores
眺望湖岸
visiting artists
拜访艺术家
dreamt happily of
愉快地梦到 was exciting
令人兴奋
were pleased
感到高兴
took their breath away
让他们惊叹不已
most awesome journey
最棒的旅程
were truly amazed
真正感到惊奇
were astonished
感到惊讶
were surprised
感到惊讶
feel the cultural diversity
感受文化多样性 beautiful mountains
美丽的山脉
blue water
蓝色湖水
exceptional beauty
非凡的美景
spectacular mountain peaks
壮丽的山峰
different creatures
不同的生物
rolling hills
起伏的丘陵
maple trees
枫树
wide stretch of lake
广阔的湖泊
Niagara Falls
尼亚加拉瀑布
skyscrapers of glass and steel
玻璃和钢的摩天大楼
old-fashioned cars
老式汽车
cobblestone streets
鹅卵石街道
old brick buildings
老砖建筑
red maple leaves
红枫叶
unique Quebec culture
独特的魁北克文化 enjoy the journey
享受旅程
experience the culture
体验文化
broaden horizons
开阔视野
create unforgettable memories
创造难忘回忆
appreciate nature's beauty
欣赏自然之美
understand cultural differences
理解文化差异 locals took me in
当地人收留了我
chat with locals
与当地人聊天
met for dinner
共进晚餐
phone old schoolmates
给老同学打电话
have dinner together
共进晚餐
chatted with Lin Fei
与林飞聊天
sat down with them
与他们坐在一起
asking where they are from
询问他们来自哪里 learn about local industries
了解当地产业
understand climate characteristics
理解气候特点
appreciate architectural beauty
欣赏建筑之美
experience multiculturalism
体验多元文化
gain new perspectives
获得新视角
develop cultural understanding
培养文化理解
enhance communication skills
增强沟通能力
create cross-cultural connections
建立跨文化联系
选必四 Unit3 Sea Explorat-ion search for sea routes 寻找海上航线 set sail 起航 voyages of trade and exploration 贸易和探索航行 sailed west 向西航行 exploring the sea 探索海洋 scientific research ships 科学研究船 accessing the deep ocean 进入深海 negotiate trade deals 谈判贸易协议 explore the regions 探索地区 explore the Arctic 探索北极 study climate change 研究气候变化 mining for resources 开采资源 logging new species 记录新物种 predict earthquakes 预测地震 strong passion
强烈的热情
inspired
受到启发
strong desire
强烈的愿望
urgent need
迫切需求
concerned
担忧
important
重要的
necessary
必要的
sensitive
敏感的 Indian Ocean 印度洋 Red Sea 红海 east coast of Africa 非洲东海岸 Arctic 北极 climate change 气候变化 new species 新物种 valuable minerals 有价值的矿物 fossil fuels 化石燃料 complete the world map 完成世界地图 enhance relationships 增强关系 understand our planet 理解我们的星球 discover new medicines 发现新药物 find new sources of food 寻找新的食物来源 predict natural events 预测自然事件 manage resources better 更好地管理资源 African royal families
非洲皇室家族
sent gifts
赠送礼物
gestures of friendship
友谊的表示
encourage cooperation
鼓励合作
strengthen bonds
加强联系
joined other nations
与其他国家合作
negotiate deals
谈判交易 formed the foundation
形成基础
cultural exchange
文化交流
economic needs
经济需求
environmental risks
环境风险
plastic pollution
塑料污染
overfishing
过度捕捞
protect the sea
保护海洋
future generations
后代
technical improvement
技术改进
balance needs
平衡需求
Writing
假设你是李华,你校英文报正在举办题为“A Journey into the Unknown”的征文活动,请你写一篇短文投稿,分享一次让你印象深刻的、非计划内的旅行经历,并谈谈你的感受和收获。
要点包括:
1. 简述这次旅行(时间、地点、方式);
2. 描述旅途中最让你难忘的人、事或景;
3. 总结这次旅行给你的启示。
Sample 1
A Journey into the Unknown
Last summer, casting fortune to the wind, I took an unplanned trip to a remote village in Gansu.(背景引入)Instead of following any itinerary, I simply wandered along muddy paths and rolling hills. (行为描述)
There, I met an elderly villager whose stories about local traditions fascinated me deeply. (事件细节+定语从句)Not only did I enjoy the peaceful countryside, but I also felt a sense of belonging I had never experienced before. (感受描述+倒装句)Staying with his family for three days, I learned to appreciate the beauty of simplicity and human connection. (结果+非谓语作状语)
This journey, though short, taught me that the best adventures often lie beyond the guidebook. (总结+让步状语从句)
(98 words)
Sample 2
Technology Changes Our Lives
Last summer, I embarked on an unplanned trip to Tibet, casting fortune to the wind without any rigid itinerary. (背景引入+方式说明)Instead of following a fixed schedule, I simply allowed the journey to unfold naturally. (行为补充)The moment I arrived, the breathtaking landscape where snowy mountains met azure skies literally took my breath away. (景色描写+定语从句)
Wandering through a remote village, I encountered an elderly Tibetan woman whose wrinkles seemed to map stories of decades. (事件起因+非谓语作状语+定语从句)Not only did she invite me into her humble home, but she also shared butter tea while recounting tales that no guidebook could ever offer. (事件高潮+倒装句+定语从句)Staying with her family for two days, I experienced genuine hospitality that transformed my perspective. (情感升华+非谓语作状语)
This spontaneous adventure, though短暂, taught me that true travel means embracing the unknown. (总结启示+让步状语从句)It was through this unplanned connection that I truly broadened my horizon and discovered the profound beauty of human connection. (主题升华+强调句)
(128 words)
人教版课文人与自然—自然探索与旅游“叙事反思类”记叙文(学生版)
“叙事反思类”记叙文基本结构: 引入事件—叙述事件—反思感悟
Passage one【(2025河南模拟预测卷 B篇)】
①A friend recently treated me to a preview of her planned trip to Italy. After making tea for me, she laid out the itinerary (行程) in military order — the Colosseum, the Sistine Chapel, Pompeii, Venice, the Appian Way, etc. By the time she was done I was worn out, and I hadn’t even set foot outside the house.
②I do wish her an enjoyable journey. It’s just that my method of travel is very different. The extent of my planning is generally to identify a destination and then go there, casting fortune to the wind. This may not be for everybody, but jumping into the unknown, for me, has proven its fair share of benefits.
③The examples are legion. There was Greenland, where I wound up in a small settlement without a place to stay. The locals took me in, and I had the pleasure of eating supper with three generations of an Inuit family while they entertained me with fantastic stories one would not find in any guidebook.
④A few years back, driving through Iceland on a windswept day, I noticed an older woman sitting by herself at a picnic table by a waterfall. I stopped, approached her, and asked if I could sit with her. She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight. And there are more stories like that.
⑤For me, travel reflects the way I perceive my own environment here in Maine, the US. Once winter comes to an end and the ice clears from the waterways, I seek out a pond, lake, or river previously unknown to me. That’s where I set my boat, and I begin to paddle (划船) with my eyes and ears open, anticipating the hidden surprises. I’m able to relate to something British explorer Richard Burton once said: “The gladdest moment in human life, methinks, is a departure into unknown lands.”
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The author advocates the value of___________________in travel through personal experiences, contrasting with a friend's highly___________________.
2. Complete the structure of the passage.
Topic: ___________________
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. What made the author worn out
A. A military order. B. His recent trip to Italy.
C. His friend’s highly detailed plan. D. The complicated way of making tea.
25. What does the underlined word “legion“ in paragraph 3 mean
A. Numerous. B. Appropriate.
C. Shocking. D. Welcome.
26. How did the author probably feel sitting with the older woman
A. Anxious and helpless B. Proud and ambitious.
C. Scared and confused. D. Curious and grateful.
27. What is stressed in the last paragraph
A. The influence of Richard Burton. B. The environment in Maine, the US.
C. The author’s appreciation of lands. D. The author’s desire for the unknown.
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) This may not be for everybody, but jumping into the unknown, for me, has proven its fair share of benefits. ________________________
(2) She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight.________________________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) There was Greenland, where I wound up in a small settlement without a place to stay. (para3, the second sentence)
分析:本句是一个主从复合句。Where引导__________________,先行词是_________________。从句谓语动词为________________,原形为_______________,意思为________。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
(2) She turned out to be a fountain of knowledge about the area, which we had all to ourselves, without a tourist in sight.
分析:本句是一个主从复合句。Which引导_____________,先行词为_____________。without a tourist in sight作_____________,进一步强调环境特征。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
Passage two【(2025·山东青岛·三模B篇)】
①When I was young, my family treated every vacation as a lesson in culture. We skipped beaches and amusement parks, heading instead to castles, museums, and ancient ruins. I remember being ten, standing before a 500-year-old painting, secretly wishing I were at a swimming pool.
②As an adult, I carried on this tradition. When planning trips, I gathered guidebooks, eager to explore every cultural site. I felt it was my duty to absorb as much as possible about the places I visited. This mindset shaped my travels, yet it often made them tense and hurried. I was constantly rushing from one landmark to another, trying to stuff in facts and history, frequently forgetting to simply appreciate the moment.
③However, everything changed on a short trip to Bequia, a small island in the Caribbean. I arrived with the usual expectations but soon realized there were no famous museums or historic landmarks to explore. Instead, there were peaceful beaches, calm crystal-clear waters, and warm, welcoming locals. At first, this felt unfamiliar and even disappointing. I grew restless with boredom, struggling to fill my days with the kind of meaningful activities I was used to.
④As the days passed, I gradually let go of the need to “do something important.” I began to delight in simple pleasures: reading books purely for enjoyment, wandering along the sandy shore without a plan, and watching the ocean waves roll in without overthinking their meaning. For the first time, I felt truly relaxed. I experienced the quiet joy of simply being present, free from pressure or expectations.
⑤By the end of my stay, I understood something vital: travel doesn’t always have to be about learning or sightseeing. Sometimes, its greatest gift is found in embracing the moment and enabling yourself to experience stillness. I returned home with a fresh insight that true travel is not just about discovering the world outside, but also about uncovering a deeper peace within.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The author reflects travel experiences shifting from_______________ to embracing the moment, realizing ___________ unites outer discovery and_______________.
2. Read the passage and figure out the structure.
Topic: _______________________________
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. How did the author find the travel in his childhood
A. In line with his interests. B. Centered on family bonds.
C. More like a cultural duty. D. Filled with expectations.
25. Why did the author feel uneasy when he arrived at Bequia
A. The island was small and crowded.
B. There were no expected landmarks.
C. It was hard to communicate with locals.
D. He hadn’t planned his daily activities in advance.
26. What did the trip to Bequia help the author realize
A. Short trips bring less comfort. B. Planning ensures perfect vacations.
C. Culture is more powerful than nature. D. True travel includes moments of stillness.
27. What can be a suitable title for the text
A. A Childhood of Cultural Travel. B. The Journey Without a Guidebook.
C. Memories of Museums and Castles. D. The Search for Meaningful Journeys.
2. Locate and underline the key sentence (s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) We skipped beaches and amusement parks, heading instead to castles, museums, and ancient ruins. __________________
(2) This mindset shaped my travels, yet it often made them tense and hurried. __________________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) I remember being ten, standing before a 500-year-old painting, secretly wishing I were at a swimming pool. (para1, the third sentence)
分析:本句是一个简单句,后接两个非谓语动词短语作________。standing before a 500-year-old painting 描述______________, secretly wishing I were at a swimming pool描述当时的_________。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
(2) I returned home with a fresh insight that true travel is not just about discovering the world outside, but also about uncovering a deeper peace within. (para5, the third sentence)
分析:本句是一个主从复合句。With a fresh insight作____________,that引导____________,____________是主句的谓语。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
Passage three【2025·河南·模拟预测B篇-2】
①My time in Cuba was far from great. Don’t get me wrong. It is a beautiful country and now, a few years later, with more traveling experiences and understanding, I am ready to go again. But back then, it was awful. My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly. It was discouraging. I felt I could not trust anybody. Where were the lovely Cubans everyone talked about in their blogs
②Cuba taught me that people lied, even (or especially) online. Because nobody really wanted to say they had had a bad experience, and nobody was really interested in reading about others’ bad experiences — but was that really the case
③I decided there and then to be different. I decided that I had to warn others, tell them the truth, and let them know what they should expect and what they should do to avoid scams. That’s why I opened my blog. It was just an entertainment at the beginning.
④Fast-forward 2 years and I realized that I did want to make an effort to make it work out. After all, what did I have to lose My contract as a research fellow at the university had expired (到期) and I had no real prospect if not for a series of humble short-term teaching jobs I was less than interested in. So, I gave blogging my heart and soul. And it worked. I’m a much happier person now. I love what I am doing. I wake up in the morning to face a long list of to-do things and I read it with a smile on my face, which is priceless.
⑤Cuba changed my life. And despite all the unhappiness I felt back when I was there, I changed for the best.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
The passage reflects on the author's challenging experience in Cuba, which led to the creation of _____ to warn others about_________and ultimately transformed their career and outlook on life.
2. Complete the structure of the passage.
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
24. What does the author probably do
A.A tourist guide. B. A college teacher.
C.A research fellow. D. A travel writer.
25. What was the author’s initial experience in Cuba like
A. She fell victim to scams frequently. B. She had an amazing time there.
C. She found people there dependable. D. She managed to avoid every scam.
26. did the author decide to start a blog
A. To earn money by attracting followers.
B. To share her happy experiences in Cuba.
C. To warn against scams and share the truth.
D. To document her adventures positively.
27. How did Cuba impact the author’s life
A. It left her sorrowful and hopeless.
B. It changed her life in a positive way.
C. It provided inspiration for her research.
D. It cost her job as a teacher at the university.
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly.________________
(2) Fast-forward 2 years and I realized that I did want to make an effort to make it work out.__________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) My 23 days there was a constant challenge to avoid scams (骗局) — a challenge that a few times saw me succeed but that other times saw me fail sadly. (para1, the fourth sentence)
分析: 本句是一个简主从复合句。主句的主语为________________。两个that引导________________,先行词为________________。
翻译: ______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
(2) I decided that I had to warn others, tell them the truth, and let them know what they should expect and what they should do to avoid scams. (para4, the second sentence)
分析: 本句是一个主从复合句。that引导________________,两个what引导________________。
________________是主句的谓语。
翻译: ______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
语篇相关话题词汇梳理
词汇 子话题词汇
探索旅游活动与体验 探索旅游意义和目的 探索旅游互动和反思
探索旅游方式 探索旅游活动 探索旅游感受 自然与文化学习 放松与自我成长 人际互动 反思成长
试题词汇
教材词汇
Writing
假设你是李华,你校英文报正在举办题为“A Journey into the Unknown”的征文活动,请你写一篇短文投稿,分享一次让你印象深刻的、非计划内的旅行经历,并谈谈你的感受和收获。
要点包括:
1. 简述这次旅行(时间、地点、方式);
2. 描述旅途中最让你难忘的人、事或景;
3. 总结这次旅行给你的启示。
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________