人与社会—运动与健康“研究发现型”说明文(教师版)
“研究发现型”说明文基本结构: 研究发现—研究过程(背景、目标、对象、原理、方法、数据、结果……)—研究结论 (前景、影响、意义、评价、未来方向、不足……)
语篇分析
试题来源 题材 考查题型 考点分布 考查方向
2022年新高考II卷D篇 关于研究运动有助于 延缓心脏衰老的研究 32. 推理判断题 Para. 2 definition
33. 细节理解题 Para. 3 comparison
34. 细节理解题 Para. 3 result
35. 推理判断题 Para. 6 evaluation
语篇意义
本文介绍了Levine博士及其研究团队关于运动与心脏衰老关系的研究,探讨了不同运动类型对中年人群心脏健康的影响。阅读这篇文章,学生将在多个方面得到能力的提升: 1. 信息获取与理解能力 学生能够从文中快速获取研究的基本信息,包括研究对象、实验分组、运动类型以及研究结果等,同时理解不同运动类型对心脏健康产生的不同影响,如高强度有氧运动能改善心脏健康,而低强度无氧运动则无此效果。 2. 科学研究认知能力 文章呈现了完整的研究过程,包括研究对象的选取、分组方式、实验操作以及结果分析等,有助于学生了解科学研究的基本方法和流程,培养对科学研究的认知和理解能力。 3. 健康意识与生活观念 文章强调了中年时期进行运动对心脏健康的重要性,尤其是高强度有氧运动的积极作用,这有助于增强学生的健康意识,让他们认识到合理运动在延缓衰老、保持健康方面的重要性,进而树立积极的生活观念。 4. 逻辑推理与批判性思维能力 学生在阅读过程中需要理解文章各部分之间的逻辑关系,如通过橡皮筋的类比理解心脏衰老的过程,分析实验设计中两组的差异与研究结果之间的联系等。通过对研究结论的理解和思考,学生可以锻炼自己的逻辑推理和分析能力。 5. 语言运用与表达能力: 学生通过阅读文章,可以学习到一些与医学、运动相关的专业术语和表达方式,如 “aerobic exercise” “nonaerobic exercise” “pump blood” 等。文章的语言严谨、条理清晰,有助于学生提高自己的语言运用和表达能力,学会准确、清晰地阐述复杂的概念和观点。
2022年浙江卷1月C篇 题材 考查题型 考点分布 考查方向
关于中年女性锻炼与老年患痴呆症关系的研究 27. 细节理解题 Para. 1 definition
28. 细节理解题 Para. 2&3 purpose
29. 推理判断题 Para. 5 evaluation
30. 主旨大意题 全文 main idea
语篇意义
本文介绍了一项关于中年女性心血管健康与老年痴呆症发病风险关联的研究,指出体能良好的中年女性在晚年患痴呆症的概率更低,且发病时间更晚。阅读这篇文章,学生将在多个方面得到能力的提升: 1. 信息提取与理解能力 学生能够从文中快速获取研究的核心结论,包括不同体能水平的中年女性患痴呆症的比例差异,以及研究的基本流程(如实验对象、测试方式、随访时间等),同时理解 “ever - growing list” 等表述在文中的具体含义。 2. 科学素养与研究认知能力 文章呈现了科学研究的基本要素,如研究目的、实验设计(纵向研究、体能测试、样本分组、跟踪评估)、数据结果及局限性(如样本数小、局限于瑞典女性等)等,有助于学生了解科学研究的逻辑和方法,培养对科研结果的理性认知。 3. 健康意识与生活观念 文章强调了中年时期保持良好体能对老年健康的潜在益处,这有助于增强学生的健康意识,让他们认识到规律锻炼在预防疾病、维护长期健康方面的重要性,进而树立积极的生活观念。 4. 逻辑推理与批判性思维能力 学生在阅读过程中需要理解研究各环节之间的逻辑关系,如实验测试方式与研究目的的联系、研究结果与结论的推导过程等。同时,通过关注研究的局限性(如样本量、研究对象范围等),学生可以锻炼批判性思维,学会客观评价研究结果的适用范围。 5 语言运用与表达能力 学生通过阅读文章,可以学习到一些医学和科研领域的专业术语及表达方式,如 “dementia” “cardiovascular capacity” “peak workload” 等。文章对研究过程和结果的表述严谨清晰,有助于学生提高在说明性文本中准确运用语言阐述事实和观点的能力。
2024年石家庄二模D篇 题材 考查题型 考点分布 考查方向
关于等长运动是降血压 的有效方法研究 32. 词义猜测题 Para. 2&3 definition
33. 细节理解题 Para. 5 solution
34. 推理判断题 Para. 7 evaluation
35. 主旨大意题 全文 main idea
语篇意义
本文介绍了一项研究发现等长运动isometric exercise(一种不涉及肌肉可见运动的锻炼方式)是降低血压的有效方法,这一发现为高血压的预防和治疗提供了新的运动指导建议。阅读本篇文章,学生将在以下方面获得能力提升: 1. 信息提取与整合能力 学生需要从文中获取等长运动的定义、特点(肌肉收缩但无明显长度变化、关节不移动),以及其在降血压方面相较于其他运动的优势等信息,同时理解保持健康血压还需要结合其他生活方式的改变。 2. 批判性思维能力 学生需要理解文章的逻辑结构——从传统观点(有氧运动降血压)引入新发现(等长运动效果更优),再到研究方法、补充建议及未来研究方向。文章最后提出“仍需进一步研究”等长运动为何比其他运动更有效的原因,引导学生从已知出发,提出未知问题,锻炼其批判性思维。 3. 语言理解与表达能力 学生通过阅读文章,可以学习到一些与运动和健康相关的专业术语和表达方式,如 “isometric exercise” “aerobic exercises” “randomized controlled trials” 等。文章的语言准确、清晰,有助于学生提高自己的语言运用和表达能力,学会清晰阐述观点和论证内容。 4. 健康意识与生活方式指导 文章除去介绍运动是降低血压的有效方式,还提及了其他生活方式对血压健康的重要性,如保持健康体重、均衡饮食、减少盐摄入等,有助于增强学生的健康意识,引导他们在日常生活中践行健康的生活方式。 5. 科学素养与研究认知能力 通过阅读涉及医学研究期刊发表的实验结果及研究方法(如随机对照试验),学生可以增强对科学研究过程的认识,并了解医学健康领域的研究逻辑和证据来源,提高科学素养。
Passage one【2022年新高考II卷D篇】
①As we age, even if we’re healthy, the heart just isn’t as efficient in processing oxygen as it used to be. In most people the first signs show up in their 50s or early 60s. And among people who don’t exercise, the changes can start even sooner.
②Q32 “Think of a rubber band. In the beginning, it is flexible, but put it in a drawer for 20 years and it will become dry and easily broken,” says Dr. Ben Levine, a heart specialist at the University of Texas. That’s what happens to the heart. Fortunately for those in midlife, Levine is finding that even if you haven’t been an enthusiastic exerciser, getting in shape now may help improve your aging heart.
③Levine and his research team selected volunteers aged between 45 and 64 who did not exercise much but were otherwise healthy. Participants were randomly divided into two groups. Q33 The first group participated in a program of nonaerobic (无氧) exercise—balance training and weight training—three times a week. The second group did high-intensity aerobic exercise under the guidance of a trainer for four or more days a week. Q34 After two years, the second group saw remarkable improvements in heart health.
④“We took these 50-year-old hearts and turned the clock back to 30-or 35-year-old hearts,” says Levine. “And the reason they got so much stronger and fitter was that their hearts could now fill a lot better and pump (泵送) a lot more blood during exercise.” But the hearts of those who participated in less intense exercise didn’t change, he says.
⑤“The sweet spot in life to start exercising, if you haven’t already, is in late middle age when the heart still has flexibility,” Levine says. “We put healthy 70-year-olds through a yearlong exercise training program, and nothing happened to them at all.”
⑥ Dr. Nieca Goldberg, a spokeswoman for the American Heart Association, says Levine’s findings are a great start. Q35 But the study was small and needs to be repeated with far larger groups of people to determine exactly which aspects of an exercise routine make the biggest difference.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
Dr. Ben Levine’s study finds that high-intensity aerobic exercise in late middle age (45-64) can significantly improve heart health in previously inactive healthy adults, while nonaerobic exercise or starting in old age (70+) shows no such effect, though the small-scale study needs repetition with larger groups.
2. Complete the structure of the passage.
Aerobic exercises in late middle age improve heart health Part 1 (para 1-2) Research Findings Background: ·The heart loses 1. efficiency with age, especially in non-exercisers Core Discovery: ·Getting in shape in 2. midlife may help improve aging heart.
Part 2 (para 3-5) Research Process Objective: ·To investigate whether starting exercise in midlife can improve aging heart function ·Compare effects of different 3. exercise types Subjects: 4. Healthy volunteers aged 45-64 with no much exercise Method: ·Two groups:one doing 5. nonaerobic exercise, the other doing high-intensity 6. aerobic exercise ·A separate test: healthy 70-year-olds underwent a year long exercise program. Duration: 2 years Results: ·High-intensity aerobic exercise in late middle age (45-64) showed remarkable heart health 7. improvements. ·The hearts of participants with less intense exercise didn’t change ·70-year-olds in the yearlong program saw no effects.
Part 3 (para 6) Research Implications Significance: ·Levine’s findings are a great start. ·Highlights that late middle age is a critical window for starting high-intensity aerobic exercise to reverse age-related heart decline. Limitations: a 8. small study size Future Directions: ·The need for 9. further search repeated with larger groups to identify specific exercise 10. aspects
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
32. What does Levine want to explain by mentioning the rubber band
A. The right way of exercising. B. The causes of a heart attack.
C. The difficulty of keeping fit. D. The aging process of the heart. 简化合并
33. In which aspect were the two groups different in terms of research design
A. Diet plan. B. Professional background.
C. Exercise type. 原词复现、简化合并 D. Previous physical condition.
34. What does Levine’s research find
A. Middle-aged hearts get younger with aerobic exercise. 同义替换
B. High-intensity exercise is more suitable for the young.
C. It is never too late for people to start taking exercise.
D. It is never too late for people to start taking exercise.
35. What does Dr. Nieca Goldberg suggest
A. Making use of the findings. B. Interviewing the study participants.
C. Conducting further research. 同义替换 D. Clarifying the purpose of the study.
答案:DCAC
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) “Think of a rubber band. In the beginning, it is flexible, but put it in a drawer for 20 years and it will become dry and easily broken,” (橡胶带)有弹性的;(引申为心脏)有适应力的/健康的(在描述心脏随年龄变化时,用“flexible”来比喻心脏原本的健康和适应力状态)
(2) The second group did high-intensity aerobic exercise under the guidance of a trainer for four or more days a week. 高强度的
(3) “The sweet spot in life to start exercising, if you haven’t already, is in late middle age when the heart still has flexibility,” 最佳时期
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) Fortunately for those in midlife, Levine is finding that even if you haven’t been an enthusiastic exerciser, getting in shape now may help improve your aging heart. (para2, the last sentence)
分析:本句是一个主从复合句。that引导宾语从句,作is finding的宾语。从句还包含一个even if引导的让步状语从句。句子主干部分是getting in shape now may help improve your aging heart,其中getting in shape是动名词短语作主语。
翻译:幸运的是,Levine发现,对于那些处于中年的人来说,即使你过去不热衷锻炼,现在开始锻炼也可能有助于改善正在老化的心脏。
(2) Levine and his research team selected volunteers aged between 45 and 64 who did not exercise much but were otherwise healthy. (para3, the first sentence)
分析:本句是一个主从复合句。主句主干为Levine and his research team selected volunteers,其中aged between 45 and 64是过去分词短语作后置定语,修饰volunteers。who引导定语从句,先行词为volunteers,进一步修饰。
翻译:Levine和他的研究团队挑选了45到64岁之间的志愿者,他们没有进行太多的锻炼,但其他方面都很健康。
Passage two【2022年浙江卷1月C篇】
①The benefits of regular exercise are well documented but there is a new bonus to add to the ever-growing list. Q27/Q30 New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women.
②Lead researcher Dr. Helena Horder, of the University of Gothenburg in Sweden, said: Q28 “These findings are exciting because it’s possible that improving people’s cardiovascular (心血管的) fitness in middle age could delay or even prevent them from developing dementia.”
③Q28 For the study, 191 women with an average age of 50 took a bicycle exercise test until they were exhausted to measure their peak (最大值的) cardiovascular capacity. The average peak workload was measured at 103 watts.
④A total of 40 women met the criteria for a high fitness level, or 120 watts or higher. A total of 92 women were in the medium fitness category; and 59 women were in the low fitness category, defined as a peak workload of 80 watts or less, or having their exercise tests stopped because of high blood pressure, chest pain or other cardiovascular problems.
⑤Q29 These women were then tested for dementia six times over the following four decades. During that time, 44 of the women developed dementia. Five percent of the highly fit women developed dementia, compared to 25 percent of the women with medium fitness and 32 percent of the women with low fitness.
⑥“However, this study does not show cause and effect between cardiovascular fitness and dementia, it only shows an association. More research is needed to see if improved fitness could have a positive effect on the risk of dementia and also to look at when during a lifetime a high fitness level is most important.” She also admitted that a relatively small number of women were studied, all of whom were form Sweden, so the results might not be applicable to other groups.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
New research indicates that middle-aged women with higher cardiovascular fitness may be significantly less likely to develop dementia in later life (and if they do, it occurs a decade later), though the study only shows an association rather than cause and effect with limitations such as a small sample, requiring more research.
2. Read the passage and figure out the structure.
Fit middle- aged women less likely to develop dementia Part 1 (para 1) Research Finding Core Discovery: ·1. Middle-aged women with higher 2. cardiovascular fitness have a much lower risk of developing 3. dementia in later life; if they do develop dementia, it occurs about a 4. decade later compared to less fit women.
Part 2 (para 2-5) Research Process Objective: ·To investigate the 5. relationship between cardiovascular fitness in middle age and the risk of dementia in later life. Subjects: 191 women from Sweden with an average age of 50. Method: ·Measured peak cardiovascular capacity via 6. bicycle exercise tests until exhaustion. ·Classified subjects into high (≥120 watts), medium, and low (≤80 watts or test stopped due to cardiovascular issues) fitness 7. categories. ·Tested subjects for dementia six times over the following four decades Data & Results: ·44 women developed dementia ·Prevalence of dementia: 5% in high fitness group, 25% in medium group, and 32% in low group.
Part 3 (para 6) Research Implication Significance: ·Improving middle-aged cardiovascular fitness might delay or prevent dementia, showing an 8. association Limitations: ·No proof of 9. cause and effect ·Small sample size and homogeneous (all Swedish) subjects Future Directions: ·Further research needed to confirm if improved fitness reduces dementia risk, identify the critical life stage for high fitness, and verify causation.
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
27. What is on the ever-growing list mentioned in the first paragraph
A. Positive effects of doing exercises. 同义替换、原词复现
B. Exercises suitable for the middle-aged.
C. Experimental studies on diseases.
D. Advantages of sporty woman over man
28. Why did the researchers ask the woman to do bicycle exercise
A. To predict their maximum heart rate.
B. To assess their cardiovascular capacity. 原词复现
C. To change their habits of working out.
D. To detect their potential health problems.
29. What do we know about Dr Horder's study
A. It aimed to find a cure for dementia.
B. Data collection was a lengthy process. 同义替换
C. Some participants withdrew from it.
D. The results were far from satisfactory.
30. Which of the following is the best title for the text
A. More Women Are Exercising to Prevent Dementia
B. Middle-Aged Women Need to Do More Exercise
C. Fit Women Are Less Likely to Develop Dementia 原词复现、简化合并
D. Biking Improves Women’s Cardiovascular Fitness
答案:ABBC
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) The benefits of regular exercise are well documented but there is a new bonus to add to the ever-growing list. 记录、证实 额外益处
(2) New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women. 患(病)、出现(问题)
(3) A total of 40 women met the criteria for a high fitness level, or 120 watts or higher. 标准
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women. (para1, the second sentence)
分析:这是一个由连词“and”连接的并列复合句,包含两个分句,表示并列关系。第一个分句中,that引导宾语从句,作found的宾语,宾语从句中who were physically fit是who引导的定语从句,修饰先行词middle-aged women,关系代词who在从句中作主语。第二个分句中,as they did是由as引导的时间状语从句,did替代前文的develop dementia,以避免重复。主句中than less sporty women是由than引导的比较状语从句,其中less sporty是sporty的比较级,修饰women。
翻译:新的研究人员发现,身体健康的中年女性在晚年患痴呆症的可能性要低近90%;而且即使患病,其发病时间也比不太爱运动的女性晚了十年。
(2) She also admitted that a relatively small number of women were studied, all of whom were form Sweden, so the results might not be applicable to other groups. (para6, the last sentence)
分析:这是一个由连词“so”连接的并列复合句,包含两个分句,表示因果关系。第一个分句中,that引导宾语从句,作admitted的宾语;宾语从句中all of whom were from Sweden是由关系代词whom引导的定语从句,修饰先行词a relatively small number of women,关系代词whom在从句中作介词of的宾语。第二个分句是简单句。
翻译:她还承认,研究对象仅为相对少量的女性,且这些女性都来自瑞典,因此研究结果可能并不适用于其他群体。
Passage three【2024年石家庄二模D篇】
①When it comes to lowering blood pressure, studies have typically shown that aerobic (有氧的) exercises are best. Q35 Recent research suggests another type of physical activity is worth including as an effective tool to prevent and treat high blood pressure.
②Q32/Q35 Exercises that engage muscles without movement, such as wall squats and planks, may be best for lowering blood pressure, according to a large study published in July, 2023 in the British Journal of Sports Medicine.
③This type of training is known as isometric exercise, according to the Mayo Clinic. Q32 Isometric muscle action happens when muscles contract but do not visibly change length, and the joints involved don’t move, facilitating stability of the body. Isometric exercises can be done with weights or without, just relying on the body’s own weight.
④“These findings provide a comprehensive data-driven framework to support the development of new exercise guideline recommendations for the prevention and treatment of high blood pressure,” said study coauthor Dr. Jamie O’Driscoll in a news release.
⑤The researchers looked into randomized controlled trials that had reported the effects of exercise interventions, lasting two or more weeks, on blood pressure between 1990 and February 2023. Q33/Q35 From a review of 270 trials with 15,827 participants, the researchers found that among HIIT (high intensity interval training), isometric exercise, aerobic exercise, dynamic resistance training and a combination of the latter two, isometric exercise led to the greatest reductions in blood pressure.
⑥It’s also important to note that there are other lifestyle changes as well as exercise that can benefit your blood pressure. These include keeping to a healthy weight, eating a balanced diet, cutting down on salt, not drinking too much alcohol and ensuring that you continue to take any prescribed medication.
⑦Q34 More research is needed to determine exactly why isometric exercises might be better for lowering blood pressure than other types of training, the authors said.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
Recent research shows that isometric exercises (such as wall squats and planks) are more effective than other types of physical activity in lowering blood pressure.
2. Read the passage and figure out the structure.
Isometric Exercises for Blood Pressure Reduction Part 1 (para 1-2) Introducing the finding Traditional belief ·1. Aerobic exercises are traditionally seen as best for lowering blood pressure. New finding ·New research suggests 2. isometric exercises may be more effective to prevent and treat high blood pressure.
Part 2 (para 3-5) Explaining the research Definition of isometric exercises ·Exercises that engage muscles without 3. movement (such as wall squats and planks) ·Muscles contract but do not visibly change 4. length, and the 5. joints involved don’t move, facilitating stability of the body. ·Isometric exercises can be done with 6. weights or without Expert Opinion ·Dr. Jamie O’Driscoll: the significance of the study Provides data-driven 7. framework for new exercise guidelines Research methodology and data ·270 8. randomized controlled trials between 1990 and 2023 ·A total of 15,827 participants ·Interventions ≥ 2 weeks Comparison ·HIIT, isometric, aerobic, resistance training, combinations Key result ·Isometric exercises showed greatest blood pressure reduction
Part 3 (para 6-7) Discussing the implication Clinical recommendations ·Emphasizes combining exercise with 9. lifestyle changes Future research ·More research needed to determine why isometric exercise works better
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
32. What does the underlined part “isometric exercise” in paragraph 3 refer to
A. Exercise that is done with extra weights.
B. Exercise that involves visible muscle contraction.
C. Exercise that focuses on stability of the body.
D. Exercise that engages muscles without movement. 原词复现
33. How did the researchers carry out the study
A. By providing statistics. B. By interviewing experts.
C. By doing experiments. D. By making comparisons. 简化合并
34. What does the author suggest the future studies about isometric exercise focus on
A. Exploring the reasons for its effectiveness. 同义替换,简化合并
B. Demonstrating its influences on mental health.
C. Assessing its suitability for different populations.
D. Determining its long-term impacts on blood pressure.
35. What is the text mainly about
A. The benefits of aerobic exercises.
B. The best exercise for blood pressure. 原词复现,简化合并
C. The effects of various types of exercises.
D. The importance of keeping a healthy lifestyle.
答案:DDAB
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) Exercises that engage muscles without movement, ... 激活/调动(肌肉)
(2) It’s also important to note that there are other lifestyle changes as well as exercise that can benefit your blood pressure. 强调/指出(补充关键信息)
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) Exercises that engage muscles without movement, such as wall squats and planks, may be best for lowering blood pressure, according to a large study published in July, 2023 in the British Journal of Sports Medicine. (para 2, the first sentence)
分析:这是一个主干句+插入信息+来源信息的复合结构。句子主干为Exercises may be best for lowering blood pressure。that引导定语从句,修饰先行词Exercises。such as wall squats and planks是插入的举例成分,补充说明前面提到的锻炼类型。according to...是介词短语作状语,表示信息来源。
翻译:根据《英国运动医学杂志》2023年7月发表的一项大型研究,诸如靠墙深蹲和平板支撑等无需肌肉移动的锻炼可能是降低血压的最佳方式。
(2) Isometric muscle action happens when muscles contract but do not visibly change length, and the joints involved don’t move, facilitating stability of the body. (para3, the second sentence)
分析:这是一个由并列连词“and”连接的并列符合复合句,包含两个分句,表示并列关系。第一个分句中包含一个when引导的时间状语从句。第二个分句中facilitating stability of the body是现在分词短语作结果状语,表示结果或附加说明。
翻译:当肌肉收缩但长度没有明显变化时,就会发生等长肌肉运动,而相关的关节也不会移动,这有助于身体保持稳定。
语篇相关话题词汇梳理
试题 子话题词汇
运动类型与运动效果 身体健康与疾病预防 积极心态与行为改变
运动方式 积极影响 身体部位 与健康问题 生活方式 与健康干预 积极心理 行为习惯改变
2022年新高考II卷D篇 nonaerobic exercise 无氧运动 aerobic exercise 有氧运动 weight training 举重训练 balance training 平衡训练 high-intensity aerobic exercise高强度有氧训练 less intense exercise 低强度运动 improve aging heart 改善老化的心脏 turn the clock back 逆转衰老 hearts fill better 心脏充盈更佳 pump a lot more flood 泵血更多 aging heart 老化的心脏 heart health 心脏健康 flexible heart 有弹性的心脏 oxygen processing efficiency 氧气处理效率 get in shape 锻炼、健身 heart specialist 心脏专家
2022年浙江卷1月C篇 bicycle exercise 骑车运动 improve cardiovascular fitness 改善心血管健康 delay dementia 延缓痴呆 prevent from developing dementia 预防痴呆improve cardiovascular capacity 提升心血管能力 dementia 痴呆症 cardiovascular fitness 心血管健康 cardiovascular capacity 心血管能力 high blood pressure 高血压 chest pain 胸痛 cardiovascular problem 心血管问题 regular exersise 定期锻炼身体 high fitness level 高体能水平 medium fitness category 中等体能类别 low fitness category 低体能类别 physically fit 体能良好
2024年石家庄二模D篇 aerobic exercise 有氧运动 Isometric Exercise 等长运动 wall squats 靠墙静蹲 planks 平板支撑 HIIT (high- intensity interval training) 高强度间歇训练 dynamic resistance training 动态阻力训练 lower blood pressure 降血压 prevent and treat high blood pressure 预防及治疗高血压 facilitate stability of the body 促进身体稳定性 blood pressure / high blood pressure 血压 / 高血压 muscle 肌肉 joint 关节 keep to healthy weight 保持健康的体重 eat a balanced diet 均衡饮食 cut down on salt 减少食盐摄入量 not drink too much alcohol不过量饮酒 take prescribed medicine 遵医嘱服药 change lifestyle 改变生活方式
人教版教材相关话题词汇梳理
教材 单元 子话题词汇
运动类型与运动效果 身体健康与疾病预防 积极心态与行为改变
运动方式 积极影响 身体部位 与健康问题 生活方式 与健康干预 积极心理 行为习惯改变
必修一 Unit 3 Sports And Fitness jog 慢跑 play volleyball 打排球 play basketball 打篮球 jump 跳跃 run 跑步 do push-ups 做俯卧撑 bring honour and glory to her country 为国家带来荣誉 be injured 受伤 heart problem 心脏问题 slim 身材苗条的 worry about weight 担忧体重 go bananas 变得疯狂 no-fat 零脂 low-fat 低脂 run two kilometers in eight minutes 八分钟跑两公里 do 30 push-ups 做30个俯卧撑 add healthy foods to meals 在饮食中加入健康的事物 add a salad or an apple 加一份沙拉或一个苹果 not lose heart 不丧失信心 work together 团结合作 mental strength 意志力 learn from failure 从失败中学习 accept failure 接受失败 never give up 永不放弃 share success with others 与他人分享成功 be positive 保持积极 happiness / feel happier 幸福感 / 更快乐 start thinking about fitness rather than weight 开始考虑健康而不是体重 stop comparing myself with actresses and models 停止将自己与演员、模特作比较 stop looking for things that are wrong with face or body 不再找身材和脸made a list of the things I liked about myself 列出喜欢自己的地方的缺点
教材 单元 子话题词汇
运动类型与运动效果 身体健康与疾病预防 积极心态与行为改变
运动方式 积极影响 身体与 健康问题 生活方式与 健康干预 积极心理 行为习惯改变
选择性 必修三 Unit 2 Healthy Lifestyle take the stairs 走楼梯 play table tennis 打乒乓球 play badminton 打羽毛球 jump on skateboard and ride around the neighbourhood 跳上滑板在的社区转悠, take a long walk 走路 rock climbing 攀岩 bowling 打保龄球 play basketball 打篮球 felt well either physically or mentally 感觉身体或心理健康 feel more dynamic and stronger in both body and mind 感到身体和精神都比以前更富有活力,更加强健 sleep soundly at night 晚上睡得很香 no longer suffer from a flu virus 不再受流感病毒折磨 enhance the quality of my life 提高生活质量 improve my health 改善健康 increase my happiness 增加快乐 get refreshed 变得神清气爽 spend more time with family 更多时间和家人在一起 get to meet new friends 认识新朋友 feel much more energetic 精力更加充沛 become involved in tobacco alcohol abuse 沉溺于烟酒不能自拔 physical and mental health problems 生理和心理健康问题 eat lots of unhealthy snacks 吃很多不健康的零食 feel sleepy and dizzy 感到困倦和头晕 get the flu 得流感 lack passion 缺乏激情toothache 牙痛 damage teeth 损害牙齿 feel stressed out感到焦虑不安 played computer games day and night 日夜打电脑游戏 listen to music 听音乐 eat nothing with sugar 吃不含糖的食物 exercise regularly 定期锻炼 stop buying sweets, biscuits, and sugar drinks 不再买以前每天吃的所有糖果、饼干和含糖饮料 go outside and do something active 外出做活动 watch comedies 看喜剧 self-discipline 自律 motivation 动力,积极性 be in control of life 控制生活 power to change改变的力量 feel in control 有掌控感 habit cycle (cue / routine / reward) 习惯循环(线索/行为/奖赏) replace bad habits 改变不良习惯 repeated behavior 重复行为 long-term change 长期改变 one small step 一小步 healthy choices 健康选择 quit games 戒掉游戏
Writing
学校将举办“健康校园周”(Healthy Campus Week)活动,你作为学生会体育部长,需要在开幕式上发表一篇关于“运动赋能,健康生活”的演讲,内容包括:
1. 阐述运动对身心健康的重要性;
2. 介绍多样化的运动选择;
3. 呼吁养成健康习惯;
4. 号召全体师生积极参与本周活动及日常锻炼。
Sample 1
Empowering Movement, Embracing Health
Dear teachers and fellow students, (称呼语,引起注意)
Good morning! I am honored to deliver a speech on “Empowering Health through Sports”. (开场白,引出演讲主题)Exercise plays a crucial role in maintaining our physical and mental well-being. It not only strengthens our bodies but also makes us relax. (阐述运动对身心健康的重要性)
There are various sports options available for us. Running, swimming, and basketball are all great choices. (介绍多样化的运动选择)To stay healthy, we should also develop good habits like having a balanced diet and getting enough sleep. (呼吁养成健康习惯)
This week, our school has prepared a series of sports activities. Let’s actively participate and make exercise a part of our daily lives. (号召全体师生积极参与本周活动及日常锻炼)
(99 words)
Sample 2
Empowering Movement, Embracing Health
Dear teachers and fellow students, (称呼语,引起注意)
Good morning, everyone! I am honored to stand here to deliver a speech on “Empowering Health through Sports”. (开场白,引出演讲主题)Engaging in diverse physical activities is proven to significantly improve our health in both body and mind.(点明运动对身心健康的积极意义)
There are various sports options for us. (过渡句,引出下文多样化运动方式的介绍)From bicycle exercise and weight training to wall squats, planks, or even simply taking the stairs—each choice improve our mental and physical health. (举例说明运动的多样化选择)Also, we must maintain a healthy lifestyle to truly turn the clock back. (提出保持健康生活方式的重要性)Start thinking about fitness rather than weight and add healthy foods to meals. One small step like replacing bad habits with regular exercise creates a powerful habit cycle. (呼吁改变观念,注重健康,并提出具体建议)
Let’s actively participate in Healthy Campus Week! Remember: physical and mental health problems fade when we embrace movement. (发出号召,鼓励参与活动)
(128 words)人与社会—运动与健康“研究发现型”说明文(学生版)
“研究发现型”说明文基本结构: 研究发现—研究过程(背景、目标、对象、原理、方法、数据、结果……)—研究结论 (前景、影响、意义、评价、未来方向、不足……)
Passage one【2022年新高考II卷D篇】
①As we age, even if we’re healthy, the heart just isn’t as efficient in processing oxygen as it used to be. In most people the first signs show up in their 50s or early 60s. And among people who don’t exercise, the changes can start even sooner.
②“Think of a rubber band. In the beginning, it is flexible, but put it in a drawer for 20 years and it will become dry and easily broken,” says Dr. Ben Levine, a heart specialist at the University of Texas. That’s what happens to the heart. Fortunately for those in midlife, Levine is finding that even if you haven’t been an enthusiastic exerciser, getting in shape now may help improve your aging heart.
③Levine and his research team selected volunteers aged between 45 and 64 who did not exercise much but were otherwise healthy. Participants were randomly divided into two groups. The first group participated in a program of nonaerobic (无氧) exercise—balance training and weight training—three times a week. The second group did high-intensity aerobic exercise under the guidance of a trainer for four or more days a week. After two years, the second group saw remarkable improvements in heart health.
④“We took these 50-year-old hearts and turned the clock back to 30-or 35-year-old hearts,” says Levine. “And the reason they got so much stronger and fitter was that their hearts could now fill a lot better and pump (泵送) a lot more blood during exercise.” But the hearts of those who participated in less intense exercise didn’t change, he says.
⑤“The sweet spot in life to start exercising, if you haven’t already, is in late middle age when the heart still has flexibility,” Levine says. “We put healthy 70-year-olds through a yearlong exercise training program, and nothing happened to them at all.”
⑥Dr. Nieca Goldberg, a spokeswoman for the American Heart Association, says Levine’s findings are a great start. But the study was small and needs to be repeated with far larger groups of people to determine exactly which aspects of an exercise routine make the biggest difference.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
Dr. Ben Levine’s study finds that _________________ aerobic exercise in late middle age (45-64) can significantly improve _________________ in previously inactive healthy adults, while _________________ or starting in old age (70+) shows no such effect, though the small-scale study needs repetition with larger groups.
2. Read the passage and figure out the structure.
Aerobic exercises in late middle age improve heart health Part 1 (para ______) Research Findings Background ·The heart loses 1. ____________ with age, especially in non-exercisers Core Discovery ·Getting in shape in 2. ____________ may help improve aging heart.
Part 2 (para ______) Research Process Objective: ·To investigate whether starting exercise in midlife can improve aging heart function ·Compare effects of different 3. ____________ Subjects: 4. ____________ volunteers aged 45-64 with no much exercise Method: ·Two groups:one doing 5. ____________ exercise, the other doing high-intensity 6. ____________ exercise ·A separate test: healthy 70-year-olds underwent a yearlong exercise program. Duration: 2 years Results: ·High-intensity aerobic exercise in late middle age (45-64) showed remarkable heart health 7. ____________. ·The hearts of participants with less intense exercise didn’t change ·70-year-olds in the yearlong program saw no effects.
Part 3 (para ______) Research Implications Significance: ·Levine’s findings are a great start. ·Highlights that late middle age is a critical window for starting high-intensity aerobic exercise to reverse age-related heart decline. Limitations: a 8. ____________ study size Future Directions: ·The need for 9. ____________ search repeated with larger groups to identify specific exercise 10. ____________
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
32. What does Levine want to explain by mentioning the rubber band
A. The right way of exercising. B. The causes of a heart attack.
C. The difficulty of keeping fit. D. The aging process of the heart.
33. In which aspect were the two groups different in terms of research design
A. Diet plan. B. Professional background.
C. Exercise type. D. Previous physical condition.
34. What does Levine’s research find
A. Middle-aged hearts get younger with aerobic exercise.
B. High-intensity exercise is more suitable for the young.
C. It is never too late for people to start taking exercise.
D. It is never too late for people to start taking exercise.
35. What does Dr. Nieca Goldberg suggest
A. Making use of the findings. B. Interviewing the study participants.
C. Conducting further research. D. Clarifying the purpose of the study.
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) “Think of a rubber band. In the beginning, it is flexible, but put it in a drawer for 20 years and it will become dry and easily broken,” __________________
(2) The second group did high-intensity aerobic exercise under the guidance of a trainer for four or more days a week. __________________
(3) “The sweet spot in life to start exercising, if you haven’t already, is in late middle age when the heart still has flexibility,” __________________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) Fortunately for those in midlife, Levine is finding that even if you haven’t been an enthusiastic exerciser, getting in shape now may help improve your aging heart. (para2, the last sentence)
分析:本句是一个主从复合句。that引导_________________,作is finding的___________。从句还包含一个even if引导的_________________。句子主干部分是getting in shape now may help improve your aging heart,其中getting in shape是动名词短语作___________。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
(2) Levine and his research team selected volunteers aged between 45 and 64 who did not exercise much but were otherwise healthy. (para3, the first sentence)
分析:本句是一个主从复合句。主句主干为Levine and his research team selected volunteers,其中aged between 45 and 64是过去分词短语作________________,修饰___________。who引导_______________,先行词为___________,进一步对其修饰。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
Passage two【2022年浙江卷1月C篇】
①The benefits of regular exercise are well documented but there is a new bonus to add to the ever-growing list. New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women.
②Lead researcher Dr. Helena Horder, of the University of Gothenburg in Sweden, said: “These findings are exciting because ifs possible that improving people’s cardiovascular (心血管的) fitness in middle age could delay or even prevent them from developing dementia.”
③For the study, 191 women with an average age of 50 took a bicycle exercise test until they were exhausted to measure their peak (最大值的) cardiovascular capacity. The average peak workload was measured at 103 watts.
④A total of 40 women met the criteria for a high fitness level, or 120 watts or higher. A total of 92 women were in the medium fitness category; and 59 women were in the low fitness category, defined as a peak workload of 80 watts or less, or having their exercise tests stopped because of high blood pressure, chest pain or other cardiovascular problems.
⑤These women were then tested for dementia six times over the following four decades. During that time, 44 of the women developed dementia. Five percent of the highly fit women developed dementia, compared to 25 percent of the women with medium fitness and 32 percent of the women with low fitness.
⑥“However, this study does not show cause and effect between cardiovascular fitness and dementia, it only shows an association. More research is needed to see if improved fitness could have a positive effect on the risk of dementia and also to look at when during a lifetime a high fitness level is most important.” She also admitted that a relatively small number of women were studied, all of whom were form Sweden, so the results might not be applicable to other groups.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
New research indicates that ____________ women with higher ____________ fitness may be significantly less likely to develop ____________ in later life (and if they do, it occurs a decade later), though the study only shows an association rather than cause and effect with limitations such as a small sample, requiring more research.
2. Read the passage and figure out the structure.
Fit middle- aged women less likely to develop dementia Part 1 (para ______) Research Finding Core Discovery: ·1. ____________ women with higher 2. ____________ fitness have a much lower risk of developing 3. ____________ in later life; if they do develop dementia, it occurs about a 4. ____________ later compared to less fit women.
Part 2 (para ______) Research Process Objective: ·To investigate the 5. ____________ between cardiovascular fitness in middle age and the risk of dementia in later life. Subjects: 191 women from Sweden with an average age of 50. Method: ·Measured peak cardiovascular capacity via 6. ________________ tests until exhaustion. ·Classified subjects into high (≥120 watts), medium, and low (≤80 watts or test stopped due to cardiovascular issues) fitness 7. ____________. ·Tested subjects for dementia six times over the following four decades Data & Results: ·44 women developed dementia ·Prevalence of dementia: 5% in high fitness group, 25% in medium group, and 32% in low group.
Part 3 (para ______) Research Implication Significance: ·Improving middle-aged cardiovascular fitness might delay or prevent dementia, showing an 8. ____________ Limitations: ·No proof of 9. ___________ and effect ·Small sample size and homogeneous (all Swedish) subjects Future Directions: ·Further research needed to confirm if improved fitness reduces dementia risk, identify the critical life stage for high fitness, and verify causation.
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
27. What is on the ever-growing list mentioned in the first paragraph
A. Positive effects of doing exercises.
B. Exercises suitable for the middle-aged.
C. Experimental studies on diseases.
D. Advantages of sporty woman over man
28. Why did the researchers ask the woman to do bicycle exercise
A. To predict their maximum heart rate.
B. To assess their cardiovascular capacity.
C. To change their habits of working out.
D. To detect their potential health problems.
29. What do we know about Dr Horder's study
A. It aimed to find a cure for dementia.
B. Data collection was a lengthy process.
C. Some participants withdrew from it.
D. The results were far from satisfactory.
30. Which of the following is the best title for the text
A. More Women Are Exercising to Prevent Dementia
B. Middle-Aged Women Need to Do More Exercise
C. Fit Women Are Less Likely to Develop Dementia
D. Biking Improves Women’s Cardiovascular Fitness
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) The benefits of regular exercise are well documented but there is a new bonus to add to the ever-growing list. __________________ __________________
(2) New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women. _______________
(3) A total of 40 women met the criteria for a high fitness level, or 120 watts or higher. _______________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia in later life, and as they did, it came on a decade later than less sporty women. (para1, the second sentence)
分析:这是一个由连词“and”连接的并列复合句,包含两个分句,表示_______关系。第一个分句中,that引导________,作found的宾语,宾语从句中who were physically fit是who引导的_________,修饰先行词____________,关系代词who在从句中作主语。第二个分句中,as they did是由as引导的____________,did替代前文的_______,以避免重复。主句中than less sporty women是由than引导的____________,其中less sporty是sporty的比较级,修饰_________。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
(2) She also admitted that a relatively small number of women were studied, all of whom were form Sweden, so the results might not be applicable to other groups. (para6, the last sentence)
分析:这是一个由连词“so”连接的并列复合句,包含两个分句,表示____关系。第一个分句中,that引导_____________,作admitted的宾语;宾语从句中all of whom were from Sweden是由关系代词whom引导的_____________,修饰先行词_________________________,关系代词whom在从句中作介词of的____________。第二个分句是简单句。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
Passage three【2024年石家庄二模D篇】
①When it comes to lowering blood pressure, studies have typically shown that aerobic (有氧的) exercises are best. Recent research suggests another type of physical activity is worth including as an effective tool to prevent and treat high blood pressure.
②Exercises that engage muscles without movement, such as wall squats and planks, may be best for lowering blood pressure, according to a large study published in July, 2023 in the British Journal of Sports Medicine.
③This type of training is known as isometric exercise, according to the Mayo Clinic. Isometric muscle action happens when muscles contract but do not visibly change length, and the joints involved don’t move, facilitating stability of the body. Isometric exercises can be done with weights or without, just relying on the body’s own weight.
④“These findings provide a comprehensive data-driven framework to support the development of new exercise guideline recommendations for the prevention and treatment of high blood pressure,” said study coauthor Dr. Jamie O’Driscoll in a news release.
⑤The researchers looked into randomized controlled trials that had reported the effects of exercise interventions, lasting two or more weeks, on blood pressure between 1990 and February 2023. From a review of 270 trials with 15,827 participants, the researchers found that among HIIT (high intensity interval training), isometric exercise, aerobic exercise, dynamic resistance training and a combination of the latter two, isometric exercise led to the greatest reductions in blood pressure.
⑥It’s also important to note that there are other lifestyle changes as well as exercise that can benefit your blood pressure. These include keeping to a healthy weight, eating a balanced diet, cutting down on salt, not drinking too much alcohol and ensuring that you continue to take any prescribed medication.
⑦More research is needed to determine exactly why isometric exercises might be better for lowering blood pressure than other types of training, the authors said.
Task 1: Reading for structure
1. What’s the main idea of the passage
Recent research shows that _________________ (such as wall squats and planks) are more effective than other types of physical activity in lowering ________________.
2. Read the passage and figure out the structure.
Isometric Exercises for Blood Pressure Reduction Part 1 (para ______) Introducing the finding Traditional belief ·1. ____________ exercises are traditionally seen as best for lowering blood pressure. New finding ·New research suggests 2. ____________ exercises may be more effective to prevent and treat high blood pressure.
Part 2 (para ______) Explaining the research Definition of isometric exercises ·Exercises that engage muscles without 3. ____________ (such as wall squats and planks) ·Muscles contract but do not visibly change 4. ____________, and the 5. ____________ involved don’t move, facilitating stability of the body. ·Isometric exercises can be done with 6. ____________ or without Expert Opinion ·Dr. Jamie O’Driscoll: the significance of the study Provides data-driven 7. ____________ for new exercise guidelines Research methodology and data ·270 8. _________________ trials between 1990 and 2023 ·A total of 15,827 participants ·Interventions ≥ 2 weeks Comparison ·HIIT, isometric, aerobic, resistance training, combinations Key result ·Isometric exercises showed greatest blood pressure reduction
Part 3 (para ______) Discussing the implication Clinical recommendations ·Emphasizes combining exercise with 9. ____________ changes Future research ·More research needed to determine why isometric exercise works better
Task 2: Practice based on the reading strategies
1. Choose the best answer to each question and mark the clues in the passage.
32. What does the underlined part “isometric exercise” in paragraph 3 refer to
A. Exercise that is done with extra weights.
B. Exercise that involves visible muscle contraction.
C. Exercise that focuses on stability of the body.
D. Exercise that engages muscles without movement.
33. How did the researchers carry out the study
A. By providing statistics. B. By interviewing experts.
C. By doing experiments. D. By making comparisons.
34. What does the author suggest the future studies about isometric exercise focus on
A. Exploring the reasons for its effectiveness.
B. Demonstrating its influences on mental health.
C. Assessing its suitability for different populations.
D. Determining its long-term impacts on blood pressure.
35. What is the text mainly about
A. The benefits of aerobic exercises.
B. The best exercise for blood pressure.
C. The effects of various types of exercises.
D. The importance of keeping a healthy lifestyle.
2. Locate and underline the key sentence(s) in the passage for each question's correct choice and highlight the keywords.
3. Match the following skills with the correct choice for each question.
Skills: ①同义替换 ②原词复现 ③词类转换 ④简化合并 ⑤正话反说
Task 3: Reading for Language features
1. Write the Chinese meanings of the underlined words in the sentences.
(1) Exercises that engage muscles without movement, ... __________________
(2) It’s also important to note that there are other lifestyle changes as well as exercise that can benefit your blood pressure. __________________
2. Analyze and translate the following sentences.
(1) Exercises that engage muscles without movement, such as wall squats and planks, may be best for lowering blood pressure, according to a large study published in July, 2023 in the British Journal of Sports Medicine. (para2, the first sentence)
分析:这是一个主干句+插入信息+来源信息的复合结构。句子主干为Exercises may be best for lowering blood pressure。that引导____________,修饰先行词____________。such as wall squats and planks是_________________,补充说明前面提到的锻炼类型。according to...是介词短语作____________,表示信息来源。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
(2) Isometric muscle action happens when muscles contract but do not visibly change length, and the joints involved don’t move, facilitating stability of the body. (para3, the second sentence)
分析:这是一个由并列连词“and”连接的并列符合复合句,包含两个分句,表示___________关系。第一个分句中包含一个when引导的_________________。第二个分句中facilitating stability of the body是现在分词短语作________________,表示结果或附加说明。
翻译:__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
语篇相关话题词汇梳理
词汇 子话题词汇
运动类型与运动效果 身体健康与疾病预防 积极心态与行为改变
运动方式 积极影响 身体部位 与健康问题 生活方式 与健康干预 积极心理 行为习惯改变
试题词汇
教材词汇
Writing
学校将举办“健康校园周”(Healthy Campus Week)活动,你作为学生会体育部长,需要在开幕式上发表一篇关于“运动赋能,健康生活”的演讲,内容包括:
1. 阐述运动对身心健康的重要性;
2. 介绍多样化的运动选择;
3. 呼吁养成健康习惯;
4. 号召全体师生积极参与本周活动及日常锻炼。
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________