北京市育英中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频及听力原文 )

文档属性

名称 北京市育英中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频及听力原文 )
格式 pdf
文件大小 571.5KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2026-01-07 08:14:20

图片预览

文档简介

2025北京育英中学高一 12月月考
英 语
2025. 12
第一部分:听力理解(共四节,21 分)
第一节(共 4 小题;每小题 1 分,共 4 分)
听下面 4 段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项。听完每段对话后,你将有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话你将
听一遍。
1. Which activity did the man enjoy the most
A. Picking peaches. B. Fishing in the river. C. Cycling with his uncle.
2. What is the woman planning to do after finishing the report
A. To hold a meeting.
B. To prepare for a presentation.
C. To add the final sales data.
3. What will the man probably buy
A. A mobile phone. B. A birthday cake. C. A smart watch.
4. Where does the conversation probably take place
A. In a café. B. In a gym. C. In a library.
第二节(共 6 小题;每小题 1 分,共 6 分)
听下面 3 段对话。每段对话后有两道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项。听每段对话前,你将有 5 秒钟的时间来阅读每小题。听完后,每小题将给出 5 秒钟的作
答时间。每段对话你将听两遍。
听第 5 段材料,回答第 5 至 6 小题。
5. What does the woman use the app for
A. Sharing healthy diets. B. Making training plans. C. Tracking running routes.
6. Why does the man talk to the woman
A. To find an exercise app.
B. To give exercise suggestions.
C. To share exercise experiences.
听第 6 段材料,回答第 7 至 8 小题。
7. What do people do before entering the tower
A. Wash their hands. B. Remove their shoes. C. Cover their faces.
8. What are the speakers mainly talking about
A. Traditional clothes. B. Delicious meals. C. Local customs.
第1页/共15页
听第 7 段材料,回答第 9 至 10 小题。
9. Why is the man so happy now
A. He has learned a lot from a doctor.
B. He enjoys the talk with his friend Amy.
C. He has gained inspiration from his father.
10. What inspired the woman to be a banker
A. A writer’s story. B. The man’s advice. C. Her father’s influence.
第三节(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
听下面一段独白,完成第 11 至 15 五道小题,每小题仅填写一个词。听独白前,你将有 20 秒钟的时间阅读
试题,听完后你将有 60 秒钟的作答时间。这段独白你将听两遍。
Tips for Volunteering
● Explore various activities that 12 your values
11 your passions
● Research the tasks of volunteer organizations
● Stick to a 13 that works for you
Consider your time
● Be 14 about the time you can offer
● Find roles in volunteer organizations based on your strengths
Value your skills
● Accept opportunities to learn 15 skills
第四节(共 3 小题;每小题 2 分,共 6 分)
听下面一段独白,回答第 16 至 18 三道小题。听独白前,你将有 20 秒钟的时间阅读试题,听完后请你回答
下面三个问题,这段独白你将听三遍。
16. What does a digital fast refer to
17. What problems can be caused by digital addiction
18. Please list two benefits a digital fast can bring.
第二部分:知识运用(共三节。30 分)
第一节:完型填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下面的短文,掌握其大意。从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
It was a cold and windy morning in Watchet in January. The local harbour (港口) guard, George Reeder, was
carrying out his regular ____1____ when he heard a noise — on the other side of the harbour, some people were
____2____ and pointing, so he cycled over as fast as he could.
第2页/共15页
Mr Reeder had ____3____ to see a dog in the sea, but instead he saw a baby’s buggy in about four metres of
freezing cold water. A woman was screaming desperately — her six-month-old baby boy was in the buggy and the
strong wind had blown it into the sea.
Mr Reeder quickly decided to do something. He jumped into the cold sea, ____4____ the buggy, and pulled it
over to the sea wall. Some other people managed to pull the buggy out of the water and to ____5____.
Tanya Allen, a passer-by, who, ____6____, was a nurse, gave the baby CPR and was able to get him to breathe
again. Then an air ambulance helicopter arrived and the baby was taken to hospital. Mr Reeder said it was amazing
that the baby ____7____. All wet and tired, Mr Reeder went home to ____8____ from the experience after the
helicopter had gone.
A month later, when Mr Reeder was given an honour, he said that he hadn’t really been ____9____. “It was
everyone — from Tanya doing the CPR to the helicopter pilot,” he said, “I’m just glad I could help.” But a council
spokesperson said what he’d done was an extremely courageous ____10____, as “he put his own life at risk.”
1. A. tests B. plans C. surveys D. duties
2. A. running B. watching C. shouting D. filming
3. A. feared B. decided C. expected D. hesitated
4. A. reached for B. connected with C. searched for D. matched with
5. A. dilemma B. safety C. despair D. peace
6. A. naturally B. definitely C. originally D. fortunately
7. A. survived B. insisted C. remained D. existed
8. A. escape B. recover C. judge D. learn
9. A. ambitious B. honest C. brave D. generous
10. A. power B. voice C. defence D. act
第二节:课文填空(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
课文语法填空
Running will help you get fit and prevent diseases. Like any exercise, running ____11____ (increase) the flow
of blood and oxygen to your brain. It makes your heart stronger and allows more blood ____12____ (flow) around
your body. It also strengthens your immune system and reduces the risk of serious health problems, as ____13____
(good) as more common illnesses like colds. Besides, anybody who is feeling down can go for a run to cheer
themselves up. Even a thirty-minute run will provide ____14____ (relieve) from aches or tension ____15____ you
may be suffering due to stress.
第三节:语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
A
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题纸指定区域作答。
Li Bai was a Chinese poet praised from his own day to the present ____16____ a romantic figure who took
traditional poetic forms to new heights. Thirty-four of his poems are included in Three Hundred Tang Poems. His
early poetry took place in the “golden age” of Tang dynasty. This all changed suddenly when all of northern China
____17____(destroy) by war. Fortunately, many of his poems ____18____(survive) ever since, enjoying lasting
popularity in China and elsewhere.
第3页/共15页
B
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的词,在给出提示词的空白处
用括号所给词的正确形式填空。
Frost’s Descent is the last solar term of autumn, ____19____ (symbolize) the beginning of cold and the end of
autumn. During this period, the weather is much colder than before and frost ____20____ (begin) to appear. And the
world is filled with the atmosphere of late autumn. Eating persimmons during this time can help people resist the
cold and protect their bones. The pear is another recommended fruit, ____21____ can promote the secretion of body
liquid, clear away heat and reduce sputum.
C
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题纸指定区域作答。
When Michael Jordan’s feet left the ground, time seemed to stand still. The player who became
____22____(know) as “Air Jordan” changed basketball with his graceful moves and jumps. Jordan’s skills were
impressive, but the mental ____23____(strong) that he showed made him unique. In the final seconds of a game,
Jordan always seemed to find a way ____24____(win). Jordan says that the secret ____25____ his success is learning
from his failures.
第三部分:阅读理解(共一节,22 分)
第一节(共 11 小题;每小题 2 分,共 22 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该
项涂黑。
A
London Canal Museum
Opening Hours
The museum is open from 10:00 to 16:30 from Tuesdays to Sundays all the year round. We close for just a few
days over Christmas and New Year. Besides, we are open on bank holiday Mondays and on the first Thursday of each
month we open late until 19:30. The last time to enter the museum is 30 minutes before closing time.
Christmas/New Year 2016 ~ 2017: We are open as usual to 23rd December, closed on 24th, 25th, 26th, 27th and
31st December, 2016. We are open on Wednesday 28th, Thursday 29th and Friday 30th December and on Sunday 1st
January, 2017.
Admission Charges
The admission charges are as follows:
●Adults 4.00
●Seniors (anyone aged 60 and over) 3.00
●Students (with identity) 3.00
●Children aged 5 ~ 15 2.00
●Family 10.00 (2 adults + 3 children or 1 adult + 4 children)
●Children aged 0 ~ 4 free
We accept:
第4页/共15页
●The London Pass
●Railway company 2 for 1 vouchers (代金券), with the rail ticket
Museums Association members 2.00
English Heritage Members enjoy a 2 for 1 offer
We accept cash or credit card
Groups of 10 people or more qualify for special rates and may book refreshments (点心). Groups of 20 or more
can have a free introductory talk from a member of staff if pre-booked. We also offer guided tow-path walks along
the canal for pre-booked groups at an extra charge. Contact groups@canalmuseum.org.uk to book ahead of time.
26. How much will they be charged if a grandfather aged 65 and his grandson aged 3 visit the museum
A. 2.00. B. 3.00. C. 4.00. D. 5.00.
27. What should we do if we want to be guided to travel along the canal
A. Get up early. B. Start out on time. C. Save some money. D. Book ahead of time.
28. What is the purpose of the text
A. To offer information about visiting London Canal Museum.
B. To show advantages of London Canal Museum.
C. To advise visiting London Canal Museum.
D. To introduce London Canal Museum.
B
Mary Wollstonecraft, a famous writer, was born on April 27, 1759 in Spitalfields, London. She grew up in a
difficult family situation. His father was violent and drunken every day. In 1778, she was tired of such a life and
decided to take a job as a lady’s companion to Sarah Dawson. This proved a difficult experience as she didn’t get
on well with the old lady.
However, around this time, she made friends with Fanny Blood, who played an important role in widening
Mary’s ideas. The two became very close and Fanny Blood’s death in 1785 was quite a shock to Mary.
For a while, Mary worked as a tutor in a large Irish family. She had a talent for teaching but took a dislike to
Lady Kingsborough. To Mary, Kingsborough was not an ideal woman. In Lady Kingsborough, she saw a woman
with no real independence, but primarily concerned with appearances and pleasing men. Mary later developed her
thoughts on the concept of a good wife.
Mary had a desire to become a writer. Mary returned to London where she met with famous men such as
Thomas Paine, William Godwin and Joseph Johnson. In London, she became more aware of new political and
philosophical ideas. The late eighteenth century was an era of change. The old “divine rights (王权神受)” of kings
was being replaced with greater faith in human reason and liberty.
In 1790, she wrote the Vindication of the Rights of Men. This sought to defend (保卫) the principles of the
French Revolution against Edmund Burke’s conservative critique (批评). Shortly after the Vindication of the Rights
of Men, Mary wrote A Vindication of the Rights of Women. This was a ground-breaking book, as it proposed women
were the equal of men.
29. How old was Mary when she met Sarah Dawson
A. 19. B. 26. C. 31. D. 33.
30. What gave Mary strength during her early difficult time
第5页/共15页
A. Meeting with Thomas Paine. B. Teaching in an Irish family.
C. Fanny Blood’s friendship. D. Lady Kingsborough’s guidance.
31. What did Mary say about Kingsborough
A. She was a good wife. B. She was a talented woman.
C. She was very beautiful. D. She was kind of dependent.
32. What idea does A Vindication of the Rights of Women mainly deliver
A. Women should unite to fight to the death.
B. Women should have the same rights with men.
C. Women should serve as good wives for men.
D. Women should maintain their relationships with men.
C
Looking for a fun Earth Day activity You may want to try plogging, or picking up litter while jogging.
Strange as it may sound, the new “sport" is becoming popular with runners worldwide many of whom are posting
photos of themselves and friends holding bags of trash on social media.
Plogging is the idea of Erik Alstrom. In 2016, after moving to Stockholm in northern Sweden, Alstrom
showed concern over the amount of trash on the road during his daily bike ride to work. Thus, he began plogging
during his daily runs.
Other joggers soon joined Alstrom, and the activity became so popular that official “plogging" events started
all across Sweden. As plogging became popular on social media, the new “sport" began to spread beyond Sweden,
first to other European countries and then worldwide.
The official online “Plogga" group now includes members from over 40 countries, all the way from United
States cities like Ohio to Thailand and Ecuador. Many school running clubs are also getting in on the action to
encourage people, staging competitions that reward the runners with the heaviest trash bags.
As it turns out, plogging is not only good for the environment but also a healthy way to exercise. According to
Swedish fitness app Lifesun, an average person burns about 288 calories while plogging for half an hour. This is
about 50 calories more than he/she would burn when just jogging. Additionally, the constant squatting(蹲) to pick
up litter increases the plogger's flexibility, while lugging(费力地拖) around the increasingly heavy garbage bags
helps strengthen his/her arm muscles.
On this Earth Day, be sure to put on your running shoes, carry a trash bag or two, and go plogging. Or better
still, start a plogging team at school, or around your neighborhood, and make every day Earth Day!
33. Why did Erik Alstrom decide to pick up litter while running
A. He wanted to clear out a path to ride his bike.
B. He was concerned about the trash on the road.
C. He was fond of exercising on his way to work.
D. He dreamed to become popular across Sweden.
34. How do school running clubs support the new “sport”?
A. They post photos of official events online.
B. They explain what plogging means on stage.
C. They compete with one another for members.
第6页/共15页
D. They hold competitions to attract people to plog.
35. Why is Swedish fitness app Lifesun mentioned in paragraph 5
A. To show that plogging is of benefit to health.
B. To say that plogging is environment-friendly.
C. To offer the approaches to exercising properly.
D. To tell joggers to carry heavy bags to work out.
36. What is the best title for the text
A. Plogging: A Strange But New “Sport" for Runners
B. What We Should Do to Reduce the Amount of Litter
C. Running Is Really Helpful to Environmental Protection
D. Plogging: A Fun Activity for Earth Day and Every Day
第四部分:书面表达(27 分)
第一节:(共 4 小题;第 55、56 小题各 2 分,57 小题 3 分,第 58 小题 5 分)
阅读下面短文, 根据短文内容在答题卡相应题号后的横线上写下相关信息, 完成对该问题的回答。
Catherine was the coolest kid in her class. Whenever she went, she was in the spotight, with a bunch of kids
following her and doing everything she did. Her deskmate, Landy, however, was not in the cool kids' group. Being
the tallest kid in the class, she was teased (嘲笑) by her classmates, who were always chanting “Landy, Landy, long
as spagheti (意大利面)”.
Every time Landy heard those silly chants, she could feel her face burst into flames. How she wished the
ground to crack and swallow her!
Catherine didn’t really like it when the kids chanted “Landy, Landy, long as spaghetti”. But she never told
them to stop either, and nor did she ever talk to Landy. She liked being popular.
One weekend, Catherine went over to her grandfather. Her grandfather lives on a farm at the opposite end of
town, where he keeps chickens. While helping to feed the chickens, Catherine noticed a special one. Curling in the
corner, it looked smaller than the others and was almost half-bare!(半秃)
“What’s the matter with it ” She asked her grandfather, with a puzzled frown on her face. Her grandfather told
her how chickens could act. “They have a pecking ( 啄 ) order. ” he explained, “If one chicken is different, the
others will push it away and keep pecking it. Sometimes they peck it so much that it dies.”
“Oh, what a poor little thing!” Catherine let out a sigh as she scooped (捧起) the frightened chicken up in her
arms. Suddenly, she thought of Landy! She was just like the poor little chicken, being teased and ignored by her
classmates, merely due to her special height.
Catherine decided to make an apology to Landy with the kids following her the next Monday.
37. What happened to Landy
_______________________________________________________________________________
38. Why did Catherine do nothing when other kids chanted
_______________________________________________________________________________
39. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain
why.
第7页/共15页
> After seeing the half-bare chicken, Catherine decided to help Landy overcome the difficulties.
_______________________________________________________________________________
40. To help the kids like Landy, what suggestions would you make (In about 40 words)
_______________________________________________________________________________
第二节(15 分)
41. 假设你是红星中学高一学生李华。你校交换生 Jim 准备参加中国日报(China Daily)举办的“我眼中的春
节”主题摄影大赛,他发来邮件询问你的建议。请你用英文给他回复。内容包括:
1.建议拍摄内容;
2.就以上建议说明理由。
注意:1.词数 100 左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第8页/共15页
参考答案
第二部分:知识运用(共三节。30 分)
第一节:完型填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
【答案】1. D 2. C 3. C 4. A 5. B 6. D 7. A 8. B 9. C 10. D
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了港口警卫乔治·里德在寒冷的早晨听到呼喊后,勇救落入海中婴
儿车及婴儿,路人协助并实施急救,最终婴儿获救的故事。
【1 题详解】
考查名词词义辨析。句意:当地港口警卫乔治·里德正在履行他的日常职责时,听到了一声响动——在港
口的另一边,一些人在大喊大叫并指着某个方向。A. tests 测试;B. plans 计划;C. surveys 调查;D. duties
职责。根据前文“The local harbour (港口) guard”和“carrying out his regular”可推知,作为港口警卫,他
当时正在履行日常职责。故选 D 项。
【2 题详解】
考查动词词义辨析。句意:当地港口警卫乔治·里德正在履行他的日常职责时,听到了一声响动——在港
口的另一边,一些人在大喊大叫并指着某个方向。A. running 奔跑;B. watching 观看;C. shouting 呼喊;D.
filming 拍摄。根据后文“A woman was screaming desperately — her six-month-old baby boy was in the buggy
and the strong wind had blown it into the sea.”可知,有个女人的孩子掉水里了,所以周围的人们当时在大声
呼救。故选 C 项。
【3 题详解】
考查动词词义辨析。句意:里德先生原本以为会看到一只狗在海里,但结果他看到的是一辆婴儿车在大约
四米深的冰冷海水中。A. feared 害怕;B. decided 决定;C. expected 预计,以为;D. hesitated 犹豫。根据后
文“but instead he saw a baby’s buggy”的转折可知,他原本预计会看到狗。故选 C 项。
【4 题详解】
考查动词短语辨析。句意:他跳进冰冷的海水里,伸手去够婴儿车,并把它拉到了海堤边。A. reached for
伸手去拿,够到;B. connected with 与……相连;C. searched for 寻找;D. matched with 与……匹配。根据后
文“and pulled it over to the sea wall”可知,他先伸手够到了婴儿车。故选 A 项。
【5 题详解】
考查名词词义辨析。句意:其他一些人设法把婴儿车从水里拉了出来,使其到了安全的地方。A. dilemma
困境;B. safety 安全;C. despair 绝望;D. peace 和平。根据常识和前文“pulled the buggy out of the water”
可知,把婴儿车从水里拉出来是为了让其到安全的地方。故选 B 项。
【6 题详解】
考查副词词义辨析。句意:幸运的是,路过的坦尼娅·艾伦是一名护士,她对婴儿进行了心肺复苏术,并
使婴儿恢复了呼吸。A. naturally 自然地;B. definitely 肯定地;C. originally 最初;D. fortunately 幸运地。根
据后文“was a nurse, gave the baby CPR and was able to get him to breathe again”可知,掉水里的婴儿及时得
到在场护士的救治,这是很幸运的事。故选 D 项。
第9页/共15页
【7 题详解】
考查动词词义辨析。句意:里德先生说婴儿能够存活下来真是太神奇了。A. survived 存活;B. insisted 坚持;
C. remained 保持;D. existed 存在。根据前文“gave the baby CPR and was able to get him to breathe again”可
知,婴儿最终存活了下来。故选 A 项。
【8 题详解】
考查动词词义辨析。句意:在直升机离开后,全身湿透又疲惫不堪的里德先生回家里平复心情。A. escape
逃脱;B. recover 恢复;C. judge 判断;D. learn 学习。根据前文“All wet and tired”可知,里德先生需要从
这次惊险的经历中恢复过来。故选 B 项。
【9 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:一个月后,当里德先生获得荣誉时,他说他其实并不勇敢。A. ambitious 有抱
负的;B. honest 诚实的;C. brave 勇敢的;D. generous 慷慨的。根据后文“It was everyone — from Tanya
doing the CPR to the helicopter pilot”可知,在获得荣誉时,他觉得不是自己一个人的功劳,谦虚地说自己
并不勇敢。故选 C 项。
【10 题详解】
考查名词词义辨析。句意:但一位市政厅发言人说,他所做的是一种极其勇敢的行为,因为“他把自己的
生命置于危险之中”。A. power 力量;B. voice 声音;C. defence 防御;D. act 行为。根据前文“what he’d
done”可知,这里指他所做的行为。故选 D 项。
第二节:课文填空(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
【答案】11. increases 12. to flow 13. well 14. relief 15. which##that
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了跑步的多种益处,包括增强体质、预防疾病、缓解压力情绪
等,凸显跑步对健康的积极作用。
【11 题详解】
考查动词时态和主谓一致。句意:和任何运动一样,跑步会增加流向大脑的血液和氧气。此处为谓语动词,
句子陈述跑步的客观益处,应用一般现在时;主语 running为动名词,视为单数,谓语动词需用第三人称单
数形式。故填 increases。
【12 题详解】
考查非谓语动词。句意:它能让你的心脏更强壮,让更多血液在全身流动。allow sth to do sth 为固定搭配,
意为“允许某物做某事”,空处需填动词不定式作宾语补足语。故填 to flow。
【13 题详解】
考查固定短语。句意:它还能增强你的免疫系统,降低严重健康问题的风险,以及像感冒这样更常见的疾
病的风险。此处为 as well as 固定短语,意为“也、以及”,用于连接并列的名词短语,符合语境。故填
well。
【14 题详解】
考查名词。句意:即使是 30 分钟的跑步也能缓解你可能因压力而遭受的疼痛或紧张。此处作 provide 的宾
语,需用名词形式;relieve 的名词为 relief,意为“缓解、减轻”,为不可数名词。故填 relief。
第10页/共15页
【15 题详解】
考查定语从句。句意同上。此处引导定语从句,先行词为 aches or tension(疼痛或紧张),指物,从句中
suffering 后缺少宾语,应用关系代词 that 或 which 引导从句。故填 that/which。
第三节:语法填空(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
【答案】16. as 17. was destroyed 18. have survived
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了唐代诗人李白的诗歌成就、创作背景,以及其诗歌流传至今
的持久影响力。
【16 题详解】
考查介词。句意:李白是一位中国诗人,从他所处的时代到现在都被誉为一位将传统诗歌形式推向新高度
的浪漫主义人物。固定搭配 be praised as“被赞誉为”。故填 as。
【17 题详解】
考查动词语态。句意:当中国整个北方被战争摧毁时,这一切突然都改变了。此处为时间状语从句的谓语
动词,主语 all of northern China 与 destroy 之间为被动关系,且动作发生在过去,要用一般过去时的被动语
态;主语为单数概念,be 动词用 was。故填 was destroyed。
【18 题详解】
考查动词时态。句意:幸运的是,从那以后,他的许多诗歌都流传了下来,在中国和其他地方一直广受欢
迎。此处为谓语动词,根据时间状语 ever since 可知,此处强调动作从过去持续到现在,要用现在完成时;
主语 many of his poems 为复数,助动词用 have。故填 have survived。
【答案】19. symbolizing 20. begins 21. which
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了霜降这个节气。
【19 题详解】
考查非谓语动词。句意:霜降是秋天的最后一个节气,象征着寒冷的开始和秋天的结束。此处 Frost’s
Descent 与 symbolize 构成主动关系,故用现在分词作状语。故填 symbolizing。
【20 题详解】
考查时态。句意:在这段时间里,天气比以前冷得多,霜开始出现。空处为 and 并列句的谓语动词,根据
上文 is 可知为一般现在时,主语为 frost,谓语用三单形式。故填 begins。
【21 题详解】
考查定语从句。句意:梨是另一种推荐的水果,它可以促进体液的分泌,清热化痰。非限制性定语从句修
饰先行词 pear,在从句作主语,指物。故填 which。
【答案】22. known 23. strength 24. to win 25. to
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了空中飞人乔丹的篮球技巧和体育精神。
【22 题详解】
考查形容词。句意:这位被称为“飞人乔丹”的球员以他优雅的动作和跳跃改变了篮球。关系代词 who 指
代先行词 player,player 与 know 之间是被动关系,故填入过去分词构成短语 become known as“被称为,
以……而著称”。故填 known。
第11页/共15页
【23 题详解】
考查名词。句意:乔丹的技术令人印象深刻,但他表现出的精神力量使他与众不同。空处作主语,前面有
形容词修饰,应填名词 strength,作“力量”讲时是不可数名词。故填 strength。
【24 题详解】
考查非谓语动词。句意:在比赛的最后时刻,乔丹似乎总能找到取胜的方法。way 后常用动词不定式作定
语。故填 to win。
【25 题详解】
考查介词。句意:乔丹说他成功的秘诀是从失败中吸取教训。the secret to...意为“……的秘诀”,固定搭
配。故填 to。
第三部分:阅读理解(共一节,22 分)
第一节(共 11 小题;每小题 2 分,共 22 分)
【答案】26. B 27. D 28. A
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了伦敦运河博物馆的开放时间、入场费和一些优惠措施。
【26 题详解】
细节理解题。根据 Admission Charges 部分中“Seniors (anyone aged 60 and over) 3.00(老年人(60 岁及以
上)3.00 英镑)”和“Children aged 0 ~ 4 free(0 至 4 岁儿童免费)”可知,游览该博物馆的话,65 岁的祖
父需支付 3 英镑,3 岁的孙子无需支付费用,因此一共需支付 3 英镑。故选 B 项。
【27 题详解】
细节理解题。根据最后一段中“We also offer guided tow-path walks along the canal for pre-booked groups at an
extra charge.(我们还为预先预订的团体提供沿着运河的带导游的拖道步行,但需额外付费)”可知,如果
想被引导着沿运河旅行,应提前预定。故选 D 项。
【28 题详解】
推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了伦敦运河博物馆的开放时间、入场费和一些优惠措施。因此,
文章的目的在于提供参观伦敦运河博物馆的信息。故选 A 项。
【答案】29. A 30. C 31. D 32. B
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了 Mary 出生贫困,早期她的朋友 Fanny Blood 在拓宽她思想方面
发挥重要作用,随后她变成一名有名作家的事迹。
【29 题详解】
细节理解题。根据第一段“Mary Wollstonecraft, a famous writer, was born on April 27, 1759 in Spitalfields,
London.(Mary Wollstonecraft 是一位有名的作家,于 1759 年出生于伦敦的斯皮塔菲尔德)”和“In 1778, she
was tired of such a life and decided to take a job as a lady’s companion to Sarah Dawson. (1778 年,她厌倦了这
种生活,决定做 Sarah Dawson 的女伴)”可知,她出生于 1759 年,在 1778 年遇到了 Sarah Dawson,由此
可知计算出她在遇到 Sarah Dawson 时是 19 岁。故选 A。
【30 题详解】
推理判断题。根据第一段“This proved a difficult experience as she didn’t get on well with the old lady.(事实证
第12页/共15页
明这是一次艰难的经历,因为她和那个老太太相处不好)”和第二段“However, around this time, she made
friends with Fanny Blood, who played an important role in widening Mary’s ideas. (然而,在这段时间里,她和
Fanny Blood 交上了朋友,她在拓宽 Mary 的思想方面扮演了重要角色)”可推断出,在 Mary 早期困难时
期,Fanny Blood 的友谊给了她力量。故选 C。
【31 题详解】
细节理解题。根据第三段“In Lady Kingsborough, she saw a woman with no real independence,(在 Lady
Kingsborough 中她看到了一个没有真正独立的女人)”可知,Mary 认为 Kingsborough 是有点不独立,依赖
别人的。故选 D。
【32 题详解】
细节理解题。根据最后一段“Shortly after the Vindication of the Rights of Men, Mary wrote A Vindication of
the Rights of Women. This was a ground-breaking book, as it proposed women were the equal of men. (在写完
Vindication of the Rights of Men 不久后,玛丽写了 A Vindication of the Rights of Women 这本书。这是一本开
创性的书,它提出了女性与男性平等的观点)”可知,A Vindication of the Rights of Women 这本书传达的思
想是女性应该和男性有平等的权利。故选 B。
【答案】33. B 34. D 35. A 36. D
【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了“拾荒慢跑”这一“新”运动正在世界各地的跑步者中流行起
来,介绍了这一运动的发起者和在世界范围内的流行情况。事实证明,拾荒慢跑不仅对环境有好处,而且
是一种健康的锻炼方式。
【33 题详解】
细节理解题。根据第二段中 In 2016, after moving to Stockholm in northern Sweden, Alstrom showed concern
over the amount of trash on the road during his daily bike ride to work. (2016 年,搬到瑞典北部的斯德哥尔摩后,
Alstrom对每天骑自行车上班路上的垃圾数量表示了担忧)可知 Alstrom决定在跑步时捡垃圾是因为他担心这
些路上的垃圾。故选 B。
【34 题详解】
细节理解题。根据第四段中 Many school running clubs are also getting in on the action to encourage people,
staging competitions that reward the runners with the heaviest trash bags. (许多学校的跑步俱乐部也加入到鼓励
人们的行动中来,举办比赛奖励垃圾袋最重的跑步者)可知学校跑步俱乐部通过举办比赛来吸引人们拾荒慢
跑,以此来支持这项新的“运动”。故选 D。
【35 题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中 According to Swedish fitness app Lifesun, an average person burns about 288
calories while plogging for half an hour. This is about 50 calories more than he/she would burn when just jogging.
(瑞典健身应用 Lifesun 的数据显示,平均每个人在拾荒慢跑半小时的过程中会消耗 288 卡路里的热量。这
比他/她慢跑时多燃烧 50卡路里)可知第 5 段提到瑞典健身应用 Lifesun 是为了表明拾荒慢跑对健康有益。故
选 A。
【36 题详解】
第13页/共15页
主旨大意题。根据第一段第一句 Looking for a fun Earth Day activity You may want to try plogging, or picking
up litter while jogging. (寻找一个有趣的地球日活动?你可以尝试拾荒慢跑时捡垃圾)结合文章主要内容为说
明“拾荒慢跑”这一“新”运动正在世界各地的跑步者中流行起来,介绍了这一运动的发起者和在世界范
围内的流行情况。事实证明,拾荒慢跑不仅对环境有好处,而且是一种健康的锻炼方式。可知故选 D。
第四部分:书面表达(27 分)
第一节:(共 4 小题;第 55、56 小题各 2 分,57 小题 3 分,第 58 小题 5 分)
【答案】37. She was teased by her classmates.
38. Because she liked being popular.
39. After seeing the half-bare chicken, Catherine decided to help Landy overcome the difficulties. After seeing the
half-bare chicken, Catherine decided to make an apology to Landy with the kids following her the next Monday.
40. Teach children not to make fun of others and make Landy understand that sometimes shortcomings can turn into
advantages, such as playing basketball, and she will be welcomed.
【导语】本文是一篇记叙文。文章通过叙述 Catherine 和 Landy 这对同桌的经历,展示了友情的力量和关爱
他人的重要性。
【37 题详解】
考查细节理解。根据第一段“Her deskmate, Landy, however, was not in the cool kids' group. Being the tallest
kid in the class, she was teased (嘲笑) by her classmates, who were always chanting “Landy, Landy, long as
spagheti (意大利面)”.(然而,她的同桌兰迪却不属于“酷孩子”组。作为班上最高的孩子,她总是被同学们
取笑,他们总是高呼“兰迪,兰迪,像意大利面一样长”。)”可知,Landy 总是被同学们取笑。故回答:
She was teased by her classmates.
【38 题详解】
考查细节理解。根据第三段“Catherine didn’t really like it when the kids chanted “Landy, Landy, long as
spaghetti”. But she never told them to stop either, and nor did she ever talk to Landy. She liked being popular.(凯瑟
琳真的不喜欢孩子们高呼“兰迪,兰迪,像意大利面一样长”。但她也从来没有让他们停下来,她也从来
没有和兰迪说过话。她喜欢受欢迎)”可知,因为凯瑟琳喜欢受欢迎,所以她什么都不做。故回答:
Because she liked being popular.
【39 题详解】
考查细节理解。根据倒数第二段““Oh, what a poor little thing!” Catherine let out a sigh as she scooped (捧起)
the frightened chicken up in her arms. Suddenly, she thought of Landy! She was just like the poor little chicken,
being teased and ignored by her classmates, merely due to her special height.(“啊,多可怜的小东西啊!”凯瑟
琳叹了口气,把受惊的小鸡抱在怀里。突然,她想起了兰蒂!她就像那只可怜的小鸡,仅仅因为她的身高而
被同学们嘲笑和忽视)”以及最后一段“Catherine decided to make an apology to Landy with the kids following
her the next Monday.(凯瑟琳决定下周一和孩子们一起向兰迪道歉)”可知,看到这只半裸的鸡后,凯瑟琳决
定下周一和孩子们一起向兰迪道歉,而不是帮助她克服困难。故回答:After seeing the half-bare chicken,
Catherine decided to help Landy overcome the difficulties. After seeing the half-bare chicken, Catherine decided to
make an apology to Landy with the kids following her the next Monday.
第14页/共15页
【40 题详解】
开放性问题。多教育孩子不要取笑他人,以及让 Landy 这样的孩子明白,有时缺点可以变为优点,比如去
打篮球,她会收到欢迎。合理即可。故回答:Teach children not to make fun of others and make Landy
understand that sometimes shortcomings can turn into advantages, such as playing basketball, and she will be
welcomed.
第二节(15 分)
41. 【答案】Dear Jim,
It’s exciting to hear that you’re participating in the “Spring Festival in My Eyes” photography competition. I’m
glad to offer you some suggestions.
You can take pictures of a family reunion dinner. The delicious foods on the table, such as eight-treasure rice
pudding, and the happy faces of family members can vividly show the joy of the festival. The whole family sitting
together reflects the importance of family in Chinese culture. Moreover, taking photos of people pasting Spring
Festival couplets is also a good choice. The bright red couplets with beautiful characters not only display a festive
atmosphere but also carry people’s good wishes for the new year.
I believe these scenes can help you capture the essence of the Spring Festival and wish you every success in the
coming contest.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以红星中学高一学生李华的身份,给交换生 Jim 回复邮件,
针对他参加“我眼中的春节”主题摄影大赛给出拍摄内容的建议并说明理由。
【详解】1. 词汇积累
参加:participate in → take part in
提供:offer → provide/give
建议:suggestion → proposal/advice
重要:importance → significance
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:You can take pictures of a family reunion dinner.
拓展句:You can take pictures of a family reunion dinner, which is an essential part of the Spring Festival and full
of warm and happy moments.
第15页/共15页
同课章节目录