北京市朝阳外国语学校2025-2026学年高一上学期期中英语试卷(PDF版,含解析)

文档属性

名称 北京市朝阳外国语学校2025-2026学年高一上学期期中英语试卷(PDF版,含解析)
格式 pdf
文件大小 636.2KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2026-01-07 15:20:18

图片预览

文档简介

2025北京朝阳外国语学校高一(上)期中
英 语
2025.11
(考试时间 90 分钟 满分 150 分)
注意事项:
1.考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。
2.答题前考生务必将答题卡上的学校、班级、姓名用黑色字迹的签字笔填写。
3.答题卡上选择题必须用 2B 铅笔作答,将选中项涂满涂黑,黑度以盖住框内字母为准,修改
时用橡皮擦除干净。非选择题必须用黑色字迹的签字笔按照题号顺序在各题目的答题区域内
作答,未在对应的答题区域内作答或超出答题区域作答的均不得分。
第一部分:听力理解(共三节,36 分)
第一节(共 4 小题;每小题 2 分,共 8 分)
听下面 4 段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项。听完每段对话后,你将有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将
听一遍。
1. What did the man do last year
A. He won a race. B. He left the football team. C. He got top marks in an exam.
2. What does the man suggest the woman do
A. Take up acting. B. Focus on her studies. C. Write a play.
3.Why did the woman come home early
A. To pick up her kids. B. To go to the hospital. C. To wait for someone.
4. How does the man learn English now
A.By watching English-speaking films.
B. By reading English articles.
C.By practicing at the speaker’s corner.
第二节(共 10 小题;每小题 2 分,共 20 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将
给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。
听第 5 段材料,回答第 5 至 6 题。
5. What will the woman do on Saturday
A. Bake cakes.
B. Play football.
第1页/共19页
C. Go to a festival.
6. Who is showing their works of art
A. The man.
B. The man’s brother.
C. The man’s sister.
听第 6 段材料,回答第 7 至 8 题。
7. What does the woman want to be
A. A doctor. B.A writer. C.A farmer.
8. What is true about the man
A. He has good grades. B. He is going to university. C. He wants to work on the farm.
听第 7 段材料,回答第 9 至 10 题。
9. What is the probable relationship between the speakers
A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.
10. Why did the man get a C
A. He didn’t have enough time. B. He was sick. C. He turned it in late..
听第 8 段材料,回答第 11 至 12 题。
11. What does the man think of the band’s last album
A. It is light. B. It is heavy. C. It is relaxing.
12.What does the woman think bands should do
A. Produce similar songs. B. Make each album different. C. Only release one album.
听第 9 段材料,回答第 13 至 14 题。
13.What has not changed, according to the speaker
A. Shopping. B. Working. C.Schooling
14. What is the talk mainly about
A. Changes brought by the Internet on entertainment.
B. An online learning website
C.The future of shopping.
第三节(共 4 小题;每小题 2 分,共 8 分)
听下面一段对话,完成第 15 至 18 小题,每小题仅填写一个词。
How to Relax
·Write down your negative thoughts.
Think carefully about your stress
·(15) __________your feelings with friends or family members
·Watch a movie or TV.
Relax your (16) __________
·Go for a(n) (17)__________
·Get 30 minutes a day of exercise.
Relax your body
·Have a(n) (18)__________sleep schedule.
第2页/共19页
第二部分:知识运用(共两节,48 分)
第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 2 分,共 20 分)
Progress may feel so slow at times that it feels like you’re not really getting anywhere. Tiredness ____1____.
Then discouragement. That’s when you know it’s time to take a glance into the ____2____ to see just how far
you’ve come.
Twelve month ago, my husband John and I took on a renovation (翻新) project in a new country. In the first
ten days, it was like an exciting adventure. We carefully measured the walls, picked out paint colors, and
____3____ about the lovely home we would build. Progress advanced ____4____, and I recall saying, “Who said
renovating was hard This is so much fun.”
Weeks turned into months, and the pace began to slow down. After six months, instead of seeing the beautiful
sea view before me, I only saw bare dirt patches, unpainted pillars, and unfinished rooms. Guests were due to
arrive, and the place looked like a messy building site.
I ____5____, “Will we ever get this finished ”
That’s when I decided to revisit photographs from just a few months earlier. I was ____6____ by the
transformation we had achieved. Look at the pillars that had been painted, and the blossoming garden we had
cultivated! Those before-and-after images served as a powerful ____7____ : even though our project was far from
completion, we had actually done so much we could be ____8____ of.
That evening, as the sun set, painting the sky orange, we sat on our balcony and drank tea, quietly ____9____
what we had accomplished. Our renovation project was not just about transforming a house; we’d been
transforming our life. We were reminded that joy isn’t only to be found in the final _____10_____, but rather in
each and every step of the project.
1. A. goes on B. sets in C. eases up D. melts away
2. A. past B. mind C. distance D. destination
3. A. asked B. cared C. learned D. dreamed
4. A. secretly B. suddenly C. rapidly D. cautiously
5. A. sighed B. added C. protested D. responded
6. A. relieved B. amazed C. confused D. annoyed
7. A. warming B. example C. contrast D. reminder
8. A. fond B. proud C. aware D. hopeful
9. A. documenting B. presenting C. celebrating D. questioning
10. A. intention B. solution C. approval D. achievement
第二节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
A
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空。
The last time Yunnan caught national attention was ____11____ some Asian elephants left their home and
____12____ (guide) by experts to return to their original habitat safely without harming any human. Asian elephants
in China, ____13____ population is decreasing, are under the highest level of state protection. Today, the wild
第3页/共19页
elephant population in Yunnan ____14____ (grow) to about 300, up from 193 in the 1980s. The province has
established 11 national or regional-level nature reserves to provide shelter for these mammals.
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空。
This week, a Swedish firm announced it was going to build ____15____ could be the world’s biggest wooden
city. Stockholm Wood City will be built in Sickla, an area in the south of the Swedish capital. When complete, ten
years later, it ____16____ (contain) 2,000 homes and 7,000 offices, along with restaurants and shops. By ____17____
(use) wood, the company hopes to reduce the project’s carbon footprint by up to 40%, compared with building in
concrete and steel, says Annica Anas, the company’s boss.
C
阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白
处用括号内所给词的正确形式填空。
Shenzhen University offered pillows as a graduation gift to graduates on Sunday ____18____ the hope of
reminding them of reminding them of the importance of sleep and pursuing their dreams .
At the graduation ceremony, president of the university Mao Junfa encouraged the young graduates ____19____
(attach) importance to their health and avoid staying up late. He warned them not to wait until sleep becomes a luxury.
The front of the pillow features four different designs that contain iconic buildings representing Shenzhen and the
university. On the back, a message from the university ____20____ (read), “Look up at the starry sky at night to
dream, and step solidly on the ground during the day to chase dreams.”
Mao said that instead of ____21____ (wake) up by an alarm clock in the morning, it is the problems they need
to solve and the dreams they desire to achieve ____22____ get them out of bed.
In previous years, the university ____23____ (gift) graduates items such as umbrellas with the meaning of
breaking a path through troubles and backpacks symbolizing adventurous spirit.
In addition to the customized pillows, the university also prepared commemorative test tubes of soil and
____24____ (branch) from the university’s lychee garden. The materials were carefully selected, collected and
sterilized for graduates to take away as part of their memories of the school.
第三部分:阅读理解(共 14 小题;每题 2 分,共 28 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
项涂黑。
A
Dear Koko,
I’ve learned about you from my amazing teacher. I think it’s fun that you can communicate with us humans by
using the sign language. I’ve spent a lot of time watching you in different videos and love you from the bottom of
my heart.
It’s heartbreaking to learn about all of the cruel things done to gorillas(大猩猩). In Africa, for example, the
killers use guns to kill your fellows for meat. They don’t understand the influence their actions are having on
gorillas. Another thing is the loss of gorillas’ natural home, which is caused by the improved infrastructure such as
第4页/共19页
building roads and airports. When we cut down trees, you become homeless. We take away your shelter and
sources of food, leaving you with very little chance of survival.
Some of my classmates are writing to the relevant departments about these serious problems. Hopefully these
letters will make a difference during your lifetime. Over the past three months, my class has been researching on
gorillas, and I’ve learned so many things. For example, I’ve learned that you have a lot of feelings similar to mine
and you are always so careful with everything you do. I think that you are really worth saving.
We’ve come up with many ideas to help you and your fellows. One of the best ideas is to communicate with
the President of the World Bank and have him give more financial support to the organizations for gorillas. Another
idea is to make public laws on the killers. I also think we need to keep educating people about gorillas.
I love writing to you and hope you can understand how important you’ve become to our class. Would it be too
much to ask for a return letter
Mike
25. According to the passage, Koko is probably ________.
A. a killer of gorillas B. a member of the gorilla family
C. an expert on gorillas D. a governor in charge of gorillas
26. What is mainly talked about in the second paragraph
A. The problems gorillas face at present.
B. The danger gorillas cause for humans.
C. The unique characteristic gorillas have.
D. The natural environment gorillas live in.
27. The author suggests that ________.
A. gorillas should be protected in nature reserves
B. killers for gorillas should be legally responsible
C. organizations should be set up to protect gorillas
D. people should make donations to gorilla protection
B
Five days a week, 28-year-old Ebony Smith arrives at Changing Gears Bike Shop at 10:50 a.m., ten minutes
before opening. Walking into the shop, she turns on the lights, opens the register, and reviews the repair orders. For
the next several hours she will repair bikes with professional skill and care, and guide customers through bike choices
like an experienced rider, learning about their needs and preferences, and helping them to find the perfect fit.
Although Smith had almost no experience riding a bike and didn’t even enjoy riding one when she first came
to Changing Gears, she has stayed in the position for nearly a decade now, and her customers are thankful to her
heartfelt assistance. What’s more, many of the shop visitors are youth from families living in low-income housing
named Alameda Point. Smith lived in this neighborhood throughout her childhood, and to these youngsters and
families she is a positive role model-someone determined to succeed in spite of educational and financial struggles.
When she first began at Changing Gears at 19 years old, Smith was living with her parents, who struggled to
make a living. She had failed to earn a high school diploma when she didn’t pass California’s high school exit exam.
However, when a three-month job training position opened at the bike shop in 2008, Smith took a chance to, as she
says, “turn her life around”. She signed up and was quickly hired.
Smith is just one of the thousands of Changing Gears’ employees around the world, and her continued success
第5页/共19页
at Changing Gears embodies the shop’s duty to “operate a bicycle-based social enterprise that meets the needs of the
underprivileged of our local area”.
In addition, the shop has a strong environmental focus, which includes bicycle reuse and recycling. Throughout
the years Changing Gears has also engaged youth and families in bicycle field trips and provided free bicycle parking
and repair service at local farmers’ markets in order to encourage bike riding as a practical and green form of
transportation.
Through its blending(协调)of effective small business practices with a social and environmental duty,
Changing Gears stays inspired to use bicycles as a vehicle for social change.
28. What can we learn about Ebony Smith
A. She is a bike shop owner.
B. She is a professional rider.
C. She has a good knowledge of bikes.
D. She has a lot of shopping experience.
29. What does the underlined word “embodies” in Paragraph 4 probably mean
A. Be an example of.
B. Be similar to.
C. Be the reason for.
D. Be modeled after.
30. Which of the following is Changing Gears’ duty
A. Making bike donations.
B. Offering help to the poor people.
C. Improving bike-riding techniques.
D. Drawing people’s attention to bike enterprises.
C
Young students are often considered “digital natives,” with technology integrated into every aspect of their
lives. While this can be an advantage in some situations, research has shown that the impact is not entirely
positive—the Internet allows them to quickly find information at the cost of significant distraction in class. Without
being attentive, students will be incapable of processing information, which means they’re not going to be able to
understand, analyse, criticise and come to some decision about the information.
When students can’t seem to focus, a common idea among teachers is that short is good. Many teachers simply
cut lessons into smaller pieces. Some teachers begin classes with mindfulness exercises when students need to
concentrate. However, it turns out that any sort of “tech breaks” could counteract the desires to come back to study.
Some teachers also choose to “meet students where they are” on platforms like YouTube. A 2018 study from
Pearson found that students tended to stay away from physical books, preferring video as a source of information
second only to teachers. By meeting students where they already engage and create, teachers can better catch
attention.
However, while some educators are welcoming technology in the classroom, multiple studies have shown
more traditional classrooms can be more successful. A 2014 study found taking notes in longhand helped students
withhold information better than using a laptop. Researchers also point out switching between short teaching pieces
too quickly could take valuable comprehension from the students. Students need time to engage with a topic before
第6页/共19页
moving on.
Even many tech advocates find value in traditional methods and suggest an integrated learning. They agree
teachers’ authority remains vital and the face-to-face interaction between students and teachers is still the primary
component in the classroom. Technology will be favoured only when it improves a lesson in ways that are
impossible offline.
Success is no longer about knowing the most. Instead, it’s the ability to think critically and creatively, the very
skills that digital media weakens by lowering attention spans. If you think of people who became successful in the
tech world, it wasn’t because they could code; it was because they could think. Digital natives will continue to
eagerly adopt new media. Teachers have no choice but to upgrade themselves, not only to ensure students can
access and take advantage of new technologies, but to educate students to succeed in a world constantly trying to
distract them.
31. What result has technology brought to students
A. It urges them to process information.
B. It prevents them obtaining information.
C. It ruins their possible classroom distraction.
D. It damages their ability to digest information.
32. What does the underlined word “counteract” in Paragraph 2 probably mean
A. Maintain. B. Motivate. C. Reduce. D. Replace.
33. What can we learn from the passage
A. Direct instruction takes priority in lessons.
B. Digital resources will weaken offline learning.
C. Small lessons can engage students in learning.
D. Laptop noting helps students gain knowledge better.
34. What is the main idea of the passage
A. Students need to learn to get rid of social media.
B. Teachers should progress to educate the young generation.
C. The benefits of technology on education outweigh its harm.
D. Traditional methods are favoured by both teachers and students.
D
The Price of a Piece of History
A fresh lemon can be bought for less than $1. But in 2008, Cowan’s Auctions (拍卖) in Cincinnati sold a
lemon blackened with age for $2,350. What was so special about this lemon It was said to be from a tree planted
by George Washington. According to a handwritten note attached to the bottle containing the lemon, the fruit was
picked by Washington’s “old gardener” some 43 years after the first president’s death.
Collecting a piece of history, or an object associated with a famous person, is not fresh. Yet determining
potential values of such objects isn’t easy. For one thing, their origin, or history of ownership, is both important and
sometimes difficult to prove. Photographs of the famous person with the object, as well as letters, diaries referring
to the object can help.
The uniqueness of many of historic objects makes it more difficult to put a value on them. To assess the value
of a Picasso painting, one can look at recent prices paid for other Picasso paintings of the same period, similar size
第7页/共19页
or style. Finding another recent sale of a lemon planted by George Washington is a different matter. Katie
Horstman, head of Cowan, says she could find no comparables for the lemon as she prepared the auction. However,
she finally arrived at an estimated (估计的) value by researching auction records for objects somehow associated
with Washington that had appeared on the market.
Often the final selling price of objects touched by history has to do with the moods and passions of the
collectors and other potential buyers expected to be present on auction day. But even the experts can make a
mistake sometimes. For instance, a 2016 Christie’s sale in London included a 1935 jacket worn by Albert Einstein,
and a pocket watch the physicist had owned in 1900 when he was 21 and still largely unknown. The jacket sold for
110,500, well above its estimated value of 40,000 to 60,000. The watch, meanwhile, which had an estimated
value of 15,000 to 20,000, sold for 266,500.
Thomas Venning, director of Christie, has his explanation for why the watch sold for so much more than the
jacket, and likely for more than the experts would have guessed. There are photographs of Einstein, the father of
relativity, wearing the jacket, Mr. Venning says. “But Einstein’s jacket didn’t change the world. The watch, and the
sense of time, is what we know him for, which made it more valuable to collectors.”
35. What do we know about the lemon sold for $2,350
A. It has been kept well by Washington’s gardener.
B. It was associated with Washington due to a note.
C. It was collected 43 years before Washington’s death.
D. It was put in the bottle by Washington a century ago.
36. The author mentions the Picasso painting to ________.
A. highlight the difficulty of valuing the lemon
B. compare its value with Washington’s lemon
C. illustrate the way to assess a piece of history
D. analyse the value of objects related to Picasso
37. What can we learn from the passage
A. No comparables led to the high value of the lemon.
B. The estimated value is expected to dominate the final price.
C. Passions of the collectors are the decisive factor of the value.
D. Documents referring to the object can help determine the value.
38. What can we infer from the passage
A. Historic objects are like a mirror reflecting reality.
B. It is reasonable to value historic objects at a high price.
C. Historic objects offer people a sense of changing the world.
D. Collectors are responsive to estimated value of historic objects.
第四部分:书面表达(共三节,30 分)
第一节:词汇填空。(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
Complete the sentences with the correct form of the expressions in the box。
breath survive distance disappear determine
第8页/共19页
measure operate suffer cheer shelter
39. His heart beat so wildly that he could hardly __________.
40. Wars have brought widespread human __________.
41. It’s time to take __________ to stop illegal hunting.
42. He fought the illness with courage and __________.
43. The police have launched a major __________ against drunk driving.
44. He was a __________ and uncomplaining travel companion.
45. Human beings need food, clothing and __________.
46. It’s wise to __________ yourself from negative influences.
47. The sudden __________ of the ancient artifact from the museum remains a mystery.
48. This soldier was the only __________ of the battle.
第二节:段落填空。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
根据首字母填空,每空一词。
Nature has great s____49____. It is not a person we can talk to, but a powerful force that holds us at its mercy.
We are the ones who must adapt to its r____50____, not the other way around. We can never truly control it. So
much of nature remains beyond our c____51____ showing how limited our own abilities really are. This is why we
should a____52____ its power instead of always trying to fight it. We must order our lives by nature for our
e____53____.
第三节:阅读回答问题(共 10 分)
Smartphones have become a big part of people’s lives. When we temporarily can’t find them, it causes a feeling
of anxiety or panic. Some psychologists have called it “nomophobia”. Thankfully, I rode through the withdrawal of
my smartphone and it was short-lived.
When I got my first smartphone over a decade ago, I loved it. It gave me instant access to my music, a world
of information and thousands of photos and videos. But over time, I became increasingly ambivalent about its role in
my life. I would repeatedly refresh my email, shop online for stuff I didn’t need and constantly scroll through the
latest news. I’d often complain to my husband and to my seven-year-old son, Louis, that I felt trapped by it.
Then, one day last summer, while I was playing with Louis, I was once again distracted by dings and pings.
He finally reminded me of my complaints, but rephrased them as a plea: “Mommy, just give it up already!”
I decided to try. Instead of going cold turkey — no cellphone at all — I bought a flip phone. With no touch
screen, texting is time-consuming. Once, while trying to catch up on texts with a friend, I finally got frustrated and
called her. I realized I hadn’t spoken to her since her big move. It made a difference to hear both the excitement in
her voice as she described seeing the northern lights and her sadness in being away from a sick parent.
Nowadays, people may prefer text-based communication over using the phone because they fear that the call
will be awkward. But, just as I learned, when we were forced to connect voice to voice, we would find ourselves
more bonded to that person.
Wuyou Sui, an expert researching digital health, describes nomophobia as a reliance that’s been placed upon
us. “Whenever something is designed to make a choice easier, it’s called a behavioural nudge,” he explains, adding
that the more central to our lives the smartphone’s functions are, the more prisoned we become.
第9页/共19页
Ultimately, though, that sense of dependence is false. As I’ve found, you can do all the things you need to do
in other ways. It’s not always convenient, but I know I’m much calmer on a regular basis without my smartphone.
54. What does “nomophobia” refer to
_______________________________________________________________
55. Why did the author decide to give up her smartphone
_______________________________________________________________
56. Apart from the ways mentioned in the passage, what can you do to avoid “nomophobia” (In about 40 words)
_______________________________________________________________
第五部分:平时成绩(8 分)
第10页/共19页
参考答案
第二部分:知识运用(共两节,48 分)
第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 2 分,共 20 分)
【答案】1. B 2. A 3. D 4. C 5. A 6. B 7. D 8. B 9. C 10. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作者和丈夫翻新房屋,初期顺利后进度放缓,作者沮丧时看旧照发
现已取得很多成就,明白快乐不仅在最终成果,也在过程中。
【1 题详解】
考查动词短语辨析。句意:疲倦开始袭来。A. goes on 继续;B. sets in 袭来;C. eases up 缓和;D. melts
away 融化,消散。根据前文“Progress may feel so slow at times that it feels like you’re not really getting
anywhere.”提到进步缓慢让人觉得停滞不前,此处描述情绪变化:先是疲惫“袭来”(sets in),接着是沮
丧。故选 B 项。
【2 题详解】
考查名词词义辨析。句意:这时你就知道是时候回顾一下过去,看看你已经走了多远。A. past 过去;B.
mind 头脑,想法;C. distance 距离;D. destination 目的地。根据后文“see just how far you’ve come”(看
看你已经走了多远),可知是回顾“过去”(past)。故选 A 项。
【3 题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们仔细地量了墙的尺寸,挑选了油漆的颜色,梦想着我们将要建造的可爱的
家。A. asked 询问;B. cared 关心;C. learned 学习;D. dreamed 梦想。根据语境以及下文“the lovely home
we would build”可知,在装修的初期,他们对将要建造的可爱的家应该是充满“梦想”。故选 D 项。
【4 题详解】
考查副词词义辨析。句意:工程进展迅速,我记得当时说:“谁说翻新很难?”这太有趣了。”A. secretly
秘密地;B. suddenly 突然;C. rapidly 迅速;D. cautiously 谨慎地。根据后文“I recall saying, “Who said
renovating was hard This is so much fun.””(觉得翻新不难、很有趣),可知初期进度“迅速”(rapidly)。
故选 C 项。
【5 题详解】
考查动词词义辨析。句意:我叹了口气,“我们能把它做完吗?”A. sighed 叹息;B. added 添加,补充
说;C. protested 抗议;D. responded 回应。根据前文“Weeks turned into months, and the pace began to slow
down.”以及“Guests were due to arrive, and the place looked like a messy building site.”描述装修进度变慢,
地方看起来像个凌乱的建筑工地,客人又要来了,作者应该是“叹息”。故选 A 项。
【6 题详解】
考查动词词义辨析。句意:我对我们所取得的转变感到惊讶。A. relieved 释然;B. amazed 惊讶;C.
confused 困惑;D. annoyed 使恼怒。根据后文“Look at the pillars that had been painted, and the blossoming
garden we had cultivated!”描述看到已经粉刷的柱子和培育的花园,作者应该是对所取得的转变感到“惊
第11页/共19页
讶”。故选 B 项。
【7 题详解】
考查名词词义辨析。句意:这些前后对比的图片有力地提醒我们:尽管我们的项目还远未完成,但我们已
经做了很多值得骄傲的事情。A. warming 警告;B. example 例子;C. contrast 对比;D. reminder 提醒。根据
句意以及上文“Those before-and-after images served as a powerful…”可知,这些前后对比的图片是一个有
力的“提醒”,提醒他们虽然项目还远未完成,但已经做了很多。故选 D 项。
【8 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这些前后对比的图片有力地提醒我们:尽管我们的项目还远未完成,但我们
已经做了很多值得骄傲的事情。A. fond 喜爱的;B. proud 自豪的;C. aware 意识到的;D. hopeful 有希望
的。根据语境以及上文“I was ____6____ by the transformation we had achieved.”提到作者对所取得的转变
感到惊讶,由此可知,他们做了很多值得“骄傲”的事。故选 B 项。
【9 题详解】
考查动词词义辨析。句意:那天晚上,夕阳西下,天空被染成橘黄色,我们坐在阳台上喝茶,静静地庆祝
我们所取得的成就。A. documenting 记录;B. presenting 呈现,展示;C. celebrating 庆祝;D. questioning 质
疑。根据上文“we sat on our balcony and drank tea”他们坐在阳台上喝茶,应该是在静静地“庆祝”他们所
取得的成就。故选 C 项。
【10 题详解】
考查名词词义辨析。句意:这让我们意识到,快乐不仅存在于最终的成就中,还存在于项目的每一步中。
A. intention 意图;B. solution 解决方案;C. approval 批准,认可;D. achievement 成就。根据语境以及下文
“but rather in each and every step of the project”可知,快乐不仅仅在最终的“成就”中被发现,也在项目
的每一步中。故选 D 项。
第二节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)
【答案】11. when 12. were guided 13. whose 14. has grown
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了云南亚洲象群受到国家关注及亚洲象数量增长和保护措施。
【11 题详解】
考查表语从句。句意:云南上一次引起全国关注是在一些亚洲象离开家园,并且在专家的引导下安全返回
原生栖息地、未伤害任何人类的时候。本空引导表语从句,从句中缺少时间状语,用 when 引导,故填
when。
【12 题详解】
考查动词语态和主谓一致。句意:云南最后一次引起全国关注是因为一些亚洲象离开了它们的家,在专家
的引导下安全返回了原来的栖息地,没有伤害到任何人。由前面的 left 可知,句子描述过去发生的事情,
时态用一般过去时,且从句主语 some Asian elephants 与 guide“指引”为被动关系,用一般过去时的被动
语态,主语 elephants 是复数,be 动词用 were。故填 were guided。
【13 题详解】
第12页/共19页
考查定语从句。句意:中国的亚洲象数量正在减少,受到国家最高级别的保护。“____population is
decreasing”是非限制性定语从句,先行词是 Asian elephants,与 population 之间为所属关系,用关系代词
whose 引导,故填 whose。
【14 题详解】
考查时态和主谓一致。句意:如今,云南的野生大象数量已从上世纪 80 年代的 193 头增加到约 300 头。
grow“增加”。根据时间状语 Today 和“up from 193 in the 1980s”可知,此处强调动作从过去持续到现在
并产生结果,时态需用现在完成时,主语 the wild elephant population 为第三人称单数,助动词用 has,谓
语用 has grown。故填 has grown。
【答案】15. what 16. will contain 17. using
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了本周一家瑞典公司宣布将在斯德哥尔摩南部建造可能是全球最大的
木质城市,十年后建成,含住宅等,用木材可减少 40% 碳足迹。
【15 题详解】
考查宾语从句。句意:本周,一家瑞典公司宣布将建造一座可能是世界上最大的木制城市。分析句子可知,
设空处引导宾语从句,从句中缺少主语,表示“……的东西”,所以用连接代词“what”引导。故填 what。
【16 题详解】
考查动词时态。句意:十年后完工时,它将包含 2000 个住宅和 7000 个办公室,以及餐馆和商店。根据
“ten years later”可知,这是一个将来的时间,所以句子要用一般将来时,其结构为“will + 动词原形”。
故填 will contain。
【17 题详解】
考查动名词。句意:该公司的老板 Annica Anas说,通过使用木材,与用混凝土和钢材建造的建筑相比,该
公司希望能减少项目高达 40%的碳足迹。根据提示词为动词以及空前“by”介词可知,介词后面接动词的
动名词形式。故填 using。
【答案】18. with##in 19. to attach 20. reads 21. being woken 22. that 23. gifted 24. branches
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了深圳大学为毕业生送定制枕头等毕业礼物并寄语。
【18 题详解】
考查介词。句意:周日,深圳大学向毕业生赠送枕头作为毕业礼物,希望提醒他们睡眠的重要性并鼓励他
们追逐梦想。with/in the hope of 意为“怀着……的希望”,为固定短语。故填 with/in。
【19 题详解】
考查固定短语和虚拟语气。句意:在毕业典礼上,校长毛军发鼓励年轻毕业生重视自己的健康,避免熬
夜。attach importance to 是固定短语,意为“重视”,encourage sb. to do sth.是固定短语,意为“鼓励某人
做某事”,空格处用动词不定式 to attach,作宾补。故填 to attach。
【20 题详解】
考查时态和主谓一致。句意:在枕头的背面,印着大学的一条信息:“夜晚仰望星空去造梦,白天脚踏实
第13页/共19页
地去追梦”。句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语 message 是第三人称单数,因此空格处用
read“写着”的第三人称单数 reads,故填 reads。
【21 题详解】
考查非谓语动词。句意:毛军发说,与其早上被闹钟吵醒,不如让他们起床的是他们需要解决的问题和他
们渴望实现的梦想。由空前介词 of 可知,此处为动名词形式,结合 wake up“唤醒”和逻辑主语 they 为被
动关系,应用动名词的被动语态 being woken。故填 being woken。
【22 题详解】
考查强调句。句意:毛军发说,与其早上被闹钟吵醒,不如让他们起床的是他们需要解决的问题和他们渴
望实现的梦想。此处是强调句,即“it is+被强调部分+that/who+句子剩余部分”,被强调部分是“the
problems they need to solve and the dreams they desire to achieve”,指物,因此空格处用 that,故填 that。
【23 题详解】
考查动词时态。句意:往年,学校曾向毕业生赠送过雨伞(寓意 “披荆斩棘”)和背包(象征 “冒险精
神”)等物品。根据时间状语 In previous years 可知,此处描述过去发生的动作,时态用一般过去时,谓语
用 gift“赠送”的过去式 gifted。故填 gifted。
【24 题详解】
考查名词复数。句意:除了定制枕头,学校还准备了来自校园荔枝园的纪念试管土和树枝。branch“树
枝”,此处表示不止一个树枝,用复数形式,作宾语,故填 branches。
第三部分:阅读理解(共 14 小题;每题 2 分,共 28 分)
【答案】25. B 26. A 27. B
【解析】
【分析】本文是写给大猩猩的一封信,信中讲述了大猩猩当前的悲惨遭遇及人类应该采取的保护措施,以
保护大猩猩的生存环境。
【25 题详解】
推理判断题。根据第一段中 I think it’s fun that you can communicate with us humans by using the sign language.
和第二段中 When we cut down trees, you become homeless. We take away your shelter and sources of food,
leaving you with very little chance of survival.第三段中 I think that you are really worth saving.等信息可判断,
收信人 Koko 可能是一只大猩猩,故选 B。
【26 题详解】
主旨大意题。根据第二段中 all of the cruel things done to gorillas...the killers use guns to kill your fellows for
meat. Another thing is the loss of gorillas’ natural home 等信息可知,本段主要是描述了大猩猩当前被捕杀和
家园被破坏的不幸遭遇,故选 A。
【27 题详解】
推理判断题。根据倒数第二段 Another idea is to make public laws on the killers.可知,作者建议制定关于杀害
大猩猩凶手的法律,他们应该为自己所做的事负法律责任。故选 B。
【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句
第14页/共19页
来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形
容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。小题 2 根据第
二段 all of the cruel things done to gorillas. the killers use guns to kill your fellows for meat. Another thing is the
loss of gorillas’ natural home 等信息可知本段主要是描述了大猩猩当前被捕杀和家园被破坏的不幸遭遇。
【答案】28. C 29. A 30. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了 Ebony Smith 在 Changing Gears 自行车店工作近十年,凭借
努力成为专业员工,并助力店铺履行社会责任的故事。
【28 题详解】
推理判断题。根据第一段中“For the next several hours she will repair bikes with professional skill and care, and
guide customers through bike choices like an experienced rider, learning about their needs and preferences, and
helping them to find the perfect fit.(在接下来的几个小时里,她将以专业的技能和细心修理自行车,并像经验
丰富的骑手一样引导顾客选择自行车,了解他们的需求和喜好,帮助他们找到最合适的自行车。)”可知,
Ebony Smith 对自行车有很好的了解。故选 C。
【29 题详解】
词句猜测题。根据第四段中“Smith is just one of the thousands of Changing Gears’ employees around the world
(Smith 只是全球数千名 Changing Gears 员工中的一员”、“the shop’s duty to “operate a bicycle-based social
enterprise that meets the needs of the underprivileged of our local area”.(该店“经营一家以自行车为基础的社会
企业,满足当地贫困人口的需求”的职责。)”可知,Smith 的成功案例是店铺使命的具体体现。Smith 的
成功是该店职责的一个实例,所以 embodies 意为“是……的例子”。故选 A。
【30 题详解】
细节理解题。根据第四段中“Smith is just one of the thousands of Changing Gears’ employees around the world,
and her continued success at Changing Gears embodies the shop’s duty to “operate a bicycle-based social enterprise
that meets the needs of the underprivileged of our local area”.(Smith 只是全球数千名 Changing Gears 员工中的
一员,她在 Changing Gears 持续取得的成功,体现了这家店“运营一家以自行车为基础的社会企业,满足
本地贫困人群需求”的使命。)”可知,Changing Gears 的职责是帮助穷人。故选 B。
【答案】31. D 32. C 33. A 34. B
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述现在电子科技已经融入到了年轻学生的生活中,研究表明互联网
让他们能够快速找到信息,而代价是课堂上的注意力严重分散。教师别无选择,只能自我提升,这不仅是
为了确保学生能够接触和利用新技术,也是为了教育学生在一个不断试图分散他们注意力的世界中取得成
功。
【31 题详解】
推理判断题。根据第一段最后一句话“Without being attentive, students will be incapable of processing
information, which means they’re not going to be able to understand, analyse, criticise and come to some decision
about the information.”(如果注意力不集中,学生将无法处理信息,这意味着他们将无法理解、分析、批
第15页/共19页
评并对信息做出决定。)可推知,互联网会让学生的注意力分散,注意力分散后就不能很好的去消化所获
得的信息。故选 D。
【32 题详解】
词义猜测题。根据第二段第三句话“Some teachers begin classes with mindfulness exercises when students
need to concentrate.”(当学生需要集中注意力时,一些老师开始上课时进行正念练习。)以及转折连词
however 可知前后为转折关系。根据划线所在句子的“ any sort of “tech breaks””(任何形式的“技术突
破”)和后面的“the desires to come back to study”(重返学习的欲望)可知,老师在上课是会想一些办法
让学生集中注意力,但是,只要碰上和互联网有关的东西,就会降低孩子们学习的欲望,所以 counteract
的意思为“减少,降低”。故选 C。
【33 题详解】
推理判断题。根据第五段第一、二句话“Even many tech advocates find value in traditional methods and
suggest an integrated learning. They agree teachers’ authority remains vital and the face-to-face interaction between
students and teachers is still the primary component in the classroom. ”(甚至许多技术倡导者也发现传统方法
的价值,并建议进行综合学习。他们同意教师的权威仍然至关重要,师生面对面的互动仍然是课堂的主要
组成部分。)可知,在教学当中,我们应该遵循传统的方法,老师和学生面对面教学,老师对学生做出直
接的指导应该在教学中占优先地位。故选 A。
【34 题详解】
文章大意题。通读全文,并结合最后一段最后一句话“Teachers have no choice but to upgrade themselves, not
only to ensure students can access and take advantage of new technologies, but to educate students to succeed in a
world constantly trying to distract them.”(教师别无选择,只能自我提升,这不仅是为了确保学生能够接触
和利用新技术,也是为了教育学生在一个不断试图分散他们注意力的世界中取得成功。)可知,这篇文章
想要表达我们不可能避免网络或科技给学生们带来的害处,只有老师不断提升自己来教育年轻的一代,让
他们在一个不断试图分散他们注意力的世界中取得成功。故选 B。
【答案】35. B 36. A 37. D 38. B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了几个名人物品的拍卖案例以及评估名人物品的拍卖价值的难度。
【35 题详解】
细节理解题。根据第一段“According to a handwritten note attached to the bottle containing the lemon, the fruit
was picked by Washington’s “old gardener” some 43 years after the first president’s death.(据装柠檬的瓶子上的
一张手写纸条显示,这颗柠檬是在美国第一位总统去世 43 年后,由华盛顿的“老园丁”采摘的。)”可
知,这个卖了 2350 美元的柠檬与华盛顿的联系是由于一张便条。故选 B。
【36 题详解】
推理判断题。根据第三段“The uniqueness of many of historic objects makes it more difficult to put a value on
them. To assess the value of a Picasso painting, one can look at recent prices paid for other Picasso paintings of the
same period, similar size or style.(许多历史文物的独特性使得给它们估价变得更加困难。要想了解毕加索一
幅画的价值,可以看看同时期、类似大小或风格的其他毕加索画作的近期价格。)”可推断,作者提到毕
第16页/共19页
加索的画是为了强调给柠檬估价的困难。故选 A。
【37 题详解】
细节理解题。根据第二段“Photographs of the famous person with the object, as well as letters, diaries referring
to the object can help.(名人拿着该物品的照片,以及与该物品相关的信件和日记都能有所帮助。)”可知,
与该物品有关的文档可以帮助确定该价值。故选 D。
【38 题详解】
推理判断题。根据最后一段““But Einstein’s jacket didn’t change the world. The watch, and the sense of time, is
what we know him for, which made it more valuable to collectors.”(但爱因斯坦的夹克并没有改变世界。手表
和时间感是我们认识他的原因,这让他对收藏者来说更有价值。)”可推断,历史文物价值高是合理的。
故选 B。
第四部分:书面表达(共三节,30 分)
第一节:词汇填空。(共 10 小题;每小题 1 分,共 10 分)
【答案】39. breathe 40. suffering 41. measures 42. determination 43. operation
44. cheerful 45. shelter 46. distance 47. disappearance 48. survivor
【解析】
【39 题详解】
考查动词。句意:他的心跳得如此剧烈,以至于几乎无法呼吸。根据“His heart beat so wildly”可知,心
跳剧烈,应是难以呼吸,用 breath 的动词 breathe“呼吸”,could hardly 后接动词原形。故填 breathe。
【40 题详解】
考查名词。句意:战争给人类带来了广泛的苦难。根据“Wars have brought”可知,战争带来苦难,用
suffer 的名词 suffering“苦难”。故填 suffering。
【41 题详解】
考查名词。句意:是时候采取措施制止非法狩猎了。根据“to stop illegal hunting”可知,要制止非法狩
猎,应采取措施,用 measure“措施”,take measures to do sth.意为 “采取措施做某事”,此处用复数形
式,作 take 的宾语。故填 measures。
【42 题详解】
考查名词。句意:他以勇气和决心与疾病作斗争。根据“fought the illness with courage”可知,与疾病作斗
争,需要有勇气和决心,用 determine 的名词 determination“决心”,作 with 的宾语。故填 determination。
【43 题详解】
考查名词。句意:警方已发起一场针对酒后驾车的大规模行动。根据“against drunk driving”可知,针对酒
后驾车,警方应是发起行动,用 operate 的名词 operation“行动”,a 后接其单数形式,作 have launched 的
宾语。故填 operation。
【44 题详解】
考查形容词。句意:他是个令人愉快、毫无怨言的旅行伙伴。根据“uncomplaining”可知,他毫无怨言,
应是令人愉快的,用 cheer 的形容词 cheerful“令人愉快的”,作定语,修饰名词 travel companion。故填
第17页/共19页
cheerful。
【45 题详解】
考查名词。句意:人类需要食物、衣服和住所。根据“food, clothing”可知,人类需要食物、衣服和住
所,用名词 shelter“住所”,作 need 的宾语。故填 shelter。
【46 题详解】
考查固定短语。句意:让自己远离负面影响是明智的。根据空后“yourself from negative influences”可
知,此处为固定短语 distance oneself from,意为“使自己远离……”,空前 to 为不定式符号,用动词原形
distance“拉开距离,与……疏远”。故填 distance。
【47 题详解】
考查名词。句意:这件古代文物突然从博物馆里消失,至今仍是个谜。根据“remains a mystery”可知,至
今仍是个谜,应是突然消失了,用 disappear 的名词 disappearance“消失”,作主语。故填 disappearance。
【48 题详解】
考查名词。句意:这名士兵是这场战斗中唯一的幸存者。根据“The soldier”和“of the battle”可知,士兵
应是这场战斗中唯一的幸存者,用 survive 的名词 survivor“幸存者”,位于 the only 后,用其单数形式,
作表语。故填 survivor。
第二节:段落填空。(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
【答案】49. strength 50. rules 51. control 52. admire 53. existence
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。文章主要围绕自然展开,讲述自然拥有强大力量,人类需顺应而非对抗自
然,应敬畏其力量以维系自身生存。
【49 题详解】
考查名词。句意:大自然拥有强大的力量。根据首字母提示及下文“powerful force”可知,空处应填名词
strength,表示“力量”时为不可数名词。故填 strength。
【50 题详解】
考查名词。句意:我们是必须适应其规则的一方,而非相反。根据首字母提示及上文“adapt to”可知,空
处应填名词 rules,表示“规则”,为可数名词,自然的规则不止一条,应用复数形式。故填 rules。
【51 题详解】
考查名词。句意:自然的很多部分仍超出我们的掌控,这体现出我们自身能力的局限。根据首字母提示及
上文“beyond”可知,空处应填名词 control,表示“掌控”,beyond one’s control 为固定短语,译为“超
出……的掌控”。故填 control。
【52 题详解】
考查动词。句意:这就是为什么我们应该敬佩它的力量,而非总试图与之对抗。根据首字母提示及下文
“instead of always trying to fight it”可知,空处应填动词 admire,表示“敬佩”,should 后接动词原形。
故填 admire。
【53 题详解】
第18页/共19页
考查名词。句意:为了我们的生存,我们必须顺应自然安排生活。根据首字母提示及上文“order our lives
by nature”可知,空处应填名词 existence,表示“生存”,为不可数名词,用单数形式。故填 existence。
第三节:阅读回答问题(共 10 分)
【答案】54. It refers to the feeling of anxiety or panic when we temporarily can’t find our smartphones.
55. Because she felt trapped by her smartphone and her son pleaded with her to give it up.
56. We can set a daily time limit for smartphone use, and keep the phone out of reach when it is not needed, and also
we can engage in other hobbies or activities to reduce reliance on the phone.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者摆脱智能手机依赖的经历与感悟。
【54 题详解】
考查细节理解。由文章第一段中“When we temporarily can’t find them, it causes a feeling of anxiety or panic.
Some psychologists have called it “nomophobia”.(当我们暂时找不到它们时,会引起焦虑或恐慌的感觉。一些
心理学家称之为“无手机恐惧症”。)”可知,nomophobia 指的是当我们暂时找不到手机时,会感到焦虑
或恐慌。故答案为:It refers to the feeling of anxiety or panic when we temporarily can’t find our smartphones.
【55 题详解】
考查细节理解。由文章第二段中“I’d often complain to my husband and to my seven-year-old son, Louis, that I
felt trapped by it.(我经常向我的丈夫和七岁的儿子路易斯抱怨,我觉得自己被它困住了。)”以及第三段中
“Then, one day last summer, while I was playing with Louis, I was once again distracted by dings and pings. He
finally reminded me of my complaints, but rephrased them as a plea: “Mommy, just give it up already!”(然后,去
年夏天的一天,当我和路易斯玩耍时,我又一次被叮叮当当的声音分散了注意力。他终于让我想起了我的
抱怨,但用恳求的语气重新表达了一遍:“妈妈,别再用了!”)”可知,作者决定放弃使用智能手机是因
为她觉得自己被手机困住了,而且她的儿子也恳求她放弃使用手机。故答案为:Because she felt trapped by
her smartphone and her son pleaded with her to give it up.
【56 题详解】
开放性题目,此题要求回答:除文中提及的方法外,你还能做些什么来避免“无手机恐惧症”呢?(字数约
40 词)答案不唯一,合理即可。例如:人们可以设定每天使用智能手机的时间限制,不需要时,请将手机
放在够不到的地方,并从事其他爱好或活动,以减少对手机的依赖。故答案可以为:We can set a daily time
limit for smartphone use, and keep the phone out of reach when it is not needed, and also we can engage in other
hobbies or activities to reduce reliance on the phone.
第五部分:平时成绩(8 分)
第19页/共19页
同课章节目录