124714001183640012674600102108002025-2026学年度上学期抚顺六校协作体期末考试试题
高一英语
考试时间:120分钟 试卷满分:150分
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。
第Ⅰ卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
例:How much is the shirt?
A. ?19.15. B. ?9.18. C. ?9.15.
答案是C。
1. What major does the woman advise the man to choose?
A. English. B. Art. C. Biology.
2. What will Jonathan do next?
A. Talk to his father. B. Have a rest. C. Continue studying.
3. What are the speakers mainly talking about?
A. A new school. B. A new pudding. C. A new classmate.
4. What is the man like according to the woman?
A. Generous. B. Helpful. C. Tough.
5. What is the relationship between the speakers?
A. Parent and child. B. Doctor and patient. C. Teacher and student.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. What did the woman do for the man?
A. She checked the wound on his head.
B. She called his family member.
C. She helped him off the ground.
7. Where docs the conversation probably take place?
A. On a bus. B. On a street. C. In a hospital.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8. How does the man feel about Maddie’s schedule for tomorrow?
A. Amazed. B. Annoyed. C. Uninterested.
9. Which day is Maddie’s busy day?
A. Tuesday. B. Wednesday. C. Thursday.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10. What does the man plan to do this weekend at first?
A. Go to the beach. B. Move house. C. Throw a party.
11. Where does the woman want the man to go?
A. Her university. B. Her apartment. C. His grandmother’s house.
12. Who will the man spend this weekend with?
A. His family. B. His friends. C. His classmates.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
13. How did Rebecca get in touch with the woman today?
A. By calling her. B. By visiting her. C. By emailing her.
14. Where did Rebecca attend senior high school?
A. In Los Angeles. B. In Chicago. C. In Boston.
15. Which field does Cindy work in now?
A. Law. B. Education. C. Computing
16. Why does Rebecca want to quit her present job?
A. She plans to see the world.
B. She doesn’t like it anymore.
C. She will move to a new city.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
17. What do travelers value nowadays according to Liam?
A. Cheaper tours.
B. Meaningful experiences.
C. Popular tourist attractions.
18. What inspired Liam to take a summer job?
A. A tourism talk. B. A travel book. C. A college course.
19. What does Liam want to do before starting his own business?
A. Study further in tourism.
B. Get more work experience.
C. Travel to more different places.
20. What is Liam’s goal in the travel industry?
A. To make travel eco-friendly.
B. To write books about travel.
C. To train future tour guides.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Discover Cars.com has listed the best scenic spots in Europe for an autumn trip. Here are the top four:
Barcelona, Spain
Barcelona takes first place, with the highest number of cheap restaurants and budget(经济型) hotels. There are many hidden treasures in Barcelona’s Gothic Quarter, so it’s a great city for explorers.
Lisbon, Portugal
Lisbon is listed in second place — also moving up one position from last year’s results. Lisbon has the highest average temperature from September to November out of all cities. The city is famous for its artists and its Fado music, so there’s plenty for people looking for culture.
Berlin, Germany
In third place is Berlin, offering a range of different experiences. If you are travelling to party, then the world-famous clubs that call Berlin home could be for you. If you are looking for history, then few cities have been at the heart of world politics(政治) in the same way that Berlin has.
Budapest, Hungary
In fourth place is Budapest. Budapest has an average of 56mm of rainfall during the Autumn months, the second lowest out of all cities. Buda, famous for being quiet and beautiful and Pest, for its nightlife and tourist attractions, form two halves of Budapest and are separated by the Danube River.
21. Which city has the lowest cost of food and hotel stay?
A. Barcelona, Spain. B. Lisbon, Portugal.
C. Berlin, Germany. D. Budapest, Hungary.
22. Which cities would attract people who enjoy social life?
A. Barcelona and Lisbon. B. Lisbon and Berlin.
C. Berlin and Budapest. D. Budapest and Barcelona.
23. Which part of a magazine is this text probably taken from?
A. Music. B. Business. C. Technology. D. Tourism.
B
Hong Kong firefighters found dozens more bodies on Friday after searching every apartment of a high-rise complex(建筑群) hit by a huge fire. The 1980s-built complex has 8 buildings, with nearly 2,000 apartments and 4,800 residents(住户) in them.
“The death toll (伤亡人数) of this deadly fire rose to 128, and many remain lost.” According to Andy Yeung, head of Hong Kong Fire Services. “Some fire alarms in the complex, which housed many elder people, failed to work when tested.”
The fire jumped rapidly from one building to the next as bamboo scaffolding(竹制脚手架) covered with netting and foam panels — put up by a construction company — caught fire easily.
More than 2,300 firefighters and medical workers joined the rescue. 12 firefighters were among the 79 people injured and one firefighter was killed. Up to now, around 200 people are still missing, including 89 unidentified bodies. It took firefighters some 24 hours to bring the fire under control, and it was fully extinguished only on Friday morning.
Katy Lo, a 70-year-old resident of Wang Fuk Court, was out home when the fire started on Wednesday. She rushed back about an hour later to see the fire had spread to her building. “That’s my home… I still can’t really believe what happened,” Lo said on Friday as she registered for government aid for affected households.
Authorities also arrested another eight people related to the building renovation(建筑翻新) work. They doubted some materials on the outer walls of the high-rise buildings did not meet fire safety rules, causing the unusually fast spread of the fire. Highly flammable foam panels(泡沫板) were found on windows of an unaffected building. The panels were believed to have been set up by the building company but the purpose was not clear. Basic investigations showed the fire started on a lower-level scaffolding net of one of the buildings, and then spread rapidly as the foam panels caught fire, said Tang, the secretary for security.
24. Why did the fire spread unusually fast across the high-rise complex?
A. The fire alarms in the complex failed to work.
B. Some materials used in building renovation caught fire easily.
C. The complex had too many residents and apartments.
D. Medical workers arrived too late to control the situation.
25. The underlined word “extinguished” in Paragraph 4 probably means ________.
A. put out B. lit up C. turned down D. broke out
26. Which of the following can be the best title for the passage?
A. A Sudden Fire in a High-rise Complex in Hong Kong
B. Brave Firefighters in the Rescue Operation
C. Government Aid for Affected Households
D. The Importance of Fire Safety Rules
27. We can infer from the passage that ________.
A. all the fire alarms in the complex worked well during the fire
B. the fire spread slowly because the scaffolding was made of bamboo
C. the foam panels installed on the buildings were likely to fuel the fire
D. the government didn’t take any measures to help the affected residents
C
To most foreigners, Chinese characters appear as mysterious symbols. But Pierre Lamber, a 25-year-old French graphic designer, views them in a unique way. Through his project “Living Kanji,” he turns these characters into lively illustrations(插图) that show their original(最初的) meanings.
Picrre’s breakthrough came when he redesigned the character “xiu”(rest). He drew it as a person leaning against a tree, perfectly showing its ancient origin. This single artwork gained over 50,000 likes when he shared it on Instagram, catching attention from language lovers across the world.
Growing up in Paris, Pierre first came across Chinese characters in a museum displaying ancient characters. “I was struck by how these characters developed from actual pictures,” he recalled. His interest deepened during a university exchange program in Singapore, where he attended courses on Chinese character origins. It was there that he realized each character contained a hidden story.
What makes Pierre’s work unique is his research process. Before illustrating, he studies a character’s historical development from oracle bone script(甲骨文) to its modern form. His illustration for “jia”(home) shows a pig under a roof, reflecting its ancient meaning of a household that keeps farm animals.
Besides creating art, Pierre includes explanations in both English and Chinese with each post. This has helped him connect with Chinese students and educators, who often share additional cultural stories. One follower commented, “You’ve helped me see my own language through fresh eyes.” Pierre replied, “That’s exactly my goal - to build bridges of understanding through visual(视觉的) storytelling”
Now preparing for his first exhibition in Paris, Pierre continues to prove that Chinese characters are more than writing symbols. They are living images that carry centuries of wisdom, waiting to be discovered by curious eyes from different cultures.
28. How did Pierre catch language lovers’ attention?
A. By studying Chinese character origins.
B. By giving courses on ancient characters.
C. By connecting with Chinese students online.
D. By creating illustrations of Chinese characters.
29. What deepened Pierre’s understanding of Chinese characters?
A. His talent for graphic design.
B. His visit to a museum as a child.
C. His university exchange program.
D. Comments from his social media followers.
30. Why does Pierre include explanations with his artwork?
A. To help people understand the cultural stories.
B. To attract more followers on social media.
C. To show his language learning progress.
D. To make his posts more professional.
31. What’s the main idea of the text?
A. Social media helps spread traditional culture.
B. Language learning requires creative methods.
C. Foreign learners understand Chinese culture better.
D. Art offers a fresh understanding of Chinese charact.
D
ChatGPT has gotten super popular recently. However, AI chatbots actually use huge amounts of energy. In 2023, AI data centers used 4.4% of US electricity. All over the world, these centers make up about 1.5% of global energy use. These numbers are expected to rise quickly. “Just three years ago, we didn’t even have ChatGPT yet,” said Alex de Vries-Gao, a researcher at Vrije Universiteit Amsterdam. “And now we’re talking about a technology that will use almost half the electricity of data centers around the world.”
But why are AI chatbots so energy-hungry? There are two parts of AI that use the most energy: training and inference(推理). To train AI chatbots, large language models(LLMs) are given a lot of datasets(数据库). This lets the AI learn, find patterns(模式) and finally make guesses. Training an LLM usually needs many servers. . Each server has about 8 CPUs(图形处理器), and they run for weeks or months. Training OpenAI’s GPT-4 used roughly 50 gigawatt-hours of energy. That’s like powering San Francisco for three days.
Inference uses a lot of energy as well. This is when an AI chatbot uses its learned knowledge to come to a conclusion(结论) and produce an output from a user’s questions. While it needs far fewer computing resources than training, inference still uses lots of energy. The reason is the total number of questions made to AI chatbots. Open AI says ChatGPT gets over 2.5 billion questions every day by July 2025. That means many servers are used to quickly reply to those questions.
Still, researchers like Chowdhury are now working to measure these energy needs better, so they know how to lower them. People who use these chatbots can also ask for clearer transparency(透明) on how much energy these AI chatbots use. This can not only help users choose to use AI in a more energy-saving way, but also push for better rules that force companies to take responsibility.
32. Why does the author use the numbers in paragraph 1?
A. To explain the importance of AI.
B. To prove that AI uses too much energy.
C. To show that the world is short of energy.
D. To describe how AI develops in the US.
33. What can we know about the training of LLMs?
A. It needs a large number of CPUs to work.
B. Find possible patterns is its final goal.
C. It is mainly to make LLMs save energy.
D. Larger datasets will make training faster.
34. What makes inference use a lot of energy?
A. Too many people turn to AI chatbots for answers.
B. It needs more computing resources than LLM training.
C. Producing information outputs takes a much longer time.
D. It requires chatbots to learn new patterns from big datasets.
35. What can AI users do to help with AI’s energy problem?
A. Understand the energy need from AI.
B. Build their own low-energy AI models.
C. Ask AI companies to publicize energy use.
D. Choose responsibly among different chatbots.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Some Common Misconceptions(误解) About Exercise
People don’t exercise for many reasons. Here are some common misconceptions about exercise.
I was fit once, so I don’t need to exercise. Unfortunately, the health benefits of exercise won’t last if you don’t exercise every day. 36 Sticking to it is the key. Keeping high levels of physical activity throughout your life is connected with the best health outcomes.
Being on your feet all day doesn’t have the same benefit as exercise. Moving around all day means you have a high level of physical activity. This is good for your health. To improve health benefits, increase your level of exercise-enough to cause you to sweat a little. 37
Exercise needs to be 10 minutes or longer. Otherwise, it’s a waste of time. The good news is that recent guidelines have removed the need for physical activity to be at least ten minutes at a time. There is no minimum(最低限度的) standard for health benefits, so carry out active daily chores to improve your health. 38 For example, three to five short (half a minute to two minutes) exercises every time throughout the day.
I have a chronic(慢性的) disease, so I should avoid exercise. This is not the case. Being more active will benefit a variety of chronic conditions. 39 But if you have complex health needs, seek medical advice from a doctor before you start a new exercise.
40 If you have a fever, are really unwell or are experiencing high levels of pain, don’t exercise. In most other cases, being physically active is safe. But you should listen to your body and decrease your exercise load if you need to.
A. Try to do exercise “snacks”.
B. Be as active as your condition allows.
C. I’m not feeling well, so I shouldn’t exercise.
D. Physical activity decreases the risk of too much weight gain.
E. A major reduction can cause a great loss of original benefits.
F. And you ought to walk at least 150 minutes a week, where possible.
G. Any amount of running, even once a week, results in important health benefits.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
When I returned home after an overseas trip earlier this year, I was exhausted(筋疲力尽的) and burnt out. I had been on holiday, but why did I feel desperate for another 41 ?
The truth is, travelling is seldom as 42 as we hope it to be. It can be stressful. We try to 43 so many activities in a day. Jumping from one tourist attraction to the next doesn’t give us the chance to really 44 a new place.
Slow travel is an increasing trend that focuses more on the 45 than the destination. Instead of spending a few days in a place, slow tourists stay for a longer time to connect with the 46 and experience their lifestyle.
Slow travel fan Jessica Harumi travelled to Cape Town last year where she initially 47 slow tourism. The popular blogger 48 with the intention of staying for less than one week in the city, but, to her 49 , found herself spending over one month there. A year on from her 50 slow travel experience, Jessica travelled to other cities such as Seattle and Lisbon, 51 her slow tourism practices.
Jessica says one of her top tips for people wanting to give slow travel a go is to get into a 52 . “Doing daily things in a fixed order 53 grocery shopping at a market can really get you deeply involved in local 54 . You start to see the 55 people, become familiar with the neighbourhood, and finally find you can see the world from another angle.”
41. A. break B. chance C. choice D. adventure
42. A. convenient B. attractive C. satisfying D. relaxing
43. A. bring up B. fit in C. call off D. check out
44. A. recognise B. select C. explore D. visit
45. A. struggle B. challenge C. result D. journey
46. A. officials B. locals C. neighbours D. tourists
47. A. practised B. improved C. discovered D. developed
48. A. waited B. stopped C. arrived D. passed
49. A. relief B. amazement C. disappointment D. regret
50. A. first B. short C. usual D. recent
51. A. imagining B. changing C. considering D. continuing
52. A. relationship B. project C. routine D. game
53. A. like B. with C. beyond D. against
54. A. business B. culture C. reality D. entertainment
55. A. friendly B. strange C. important D. same
第Ⅱ卷(非选择题,共55分)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On November 26, Leonz Eder, president of the International University Sports Federation (FISU). 56.__________(official) announced that Changchun in Jilin Province had successfully won the bid to host the 33rd Winter World University Games in 2027. This marks another major comprehensive international winter sports event for China, following the Beijing Winter Olympics in 2022 57.__________ the Harbin Asian Winter Games earlier this year.
The Games will be held from January 15 to 25, 2027, with competitions 58.__________(take) place in both the main venue of Changchun and a sub-venue(分会场) in Jilin City. There will be a total of 93 disciplines in 12 sports. Now, winter sports are very popular in Changchun 59.__________ outdoor ice and snow facilities can be found. 60.__________ wide variety of mass ice and snow activities have made enjoying winter sports a new trend, attracting visitors from across the country 61.__________(experience) the joy of winter recreation.
The 2025-26 winter sports season 62.__________(begin) in many parts of China so far. In Jilin Province, more than 800 ice and snow-themed activities have been planned for the new season. Meanwhile, a winter carnival featuring 160 winter sports 63.__________(event) and 100 leisure activities will be held in Hebei Province. In southern cities such as Shenzhen, Guangdong Province, the development of indoor ski facilities has extended the ice and snow experience from a “single season” 64.__________ “year-round”.
As major cities across China continue to combine athletic excellence with public participation and tourism innovation, the number of people taking part in winter sports 65.__________(be) growing fast. China’s ice and snow sports have a bright future and are expected to achieve more on the world stage.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,上周日你班同学到劳动公园参加了学校志愿服务俱乐部组织的环保活动。请你为校英文报写一篇英语新闻稿,报道此次活动。内容包括:
1. 活动内容:捡垃圾、发传单等;
2. 你对本次活动的感受。
注意:1. 词数80个左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:志愿服务俱乐部the Voluntary Service Club 传单leaflet
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节和所给段落开头语进行续写,使之构成一个完整的故事。
In old times, a fable(寓言) told the story of the young athletic boy hungry for success, for whom winning was everything and for whom success was measured(衡量) by such a result.
One day, the boy was preparing himself for a running competition in his small native village, with himself and two other young boys to compete. A large crowd had gathered to witness the sporting spectacle and a wise old man, upon hearing of the little boy, had traveled far to see it.
The race started. The boy called on his determination, strength and power and he took the winning line and was first. The crowd was excited and cheered and waved at the boy. The wise man remained still and calm, expressing no sentiment(情绪). The little boy, however, felt proud and important.
A second race was called, and two new young, fit challengers came forward, to run with the little boy. The race was started and sure enough the little boy came through and finished first once again. The crowd was excited again and cheered and waved at the boy. The wise man remained still and calm, again expressing no sentiment. The little boy, however, felt proud and important.
“Another race, another race!” begged the little boy. The wise old man stepped forward and presented the little boy with two new challengers, an elderly weak lady and a blind man. “What is this?” asked the little boy. “This is no race.” he cried out. “Race!” said the wise man. The race was started and the boy was the only finisher, the other two challengers left standing at the starting line. The little boy was excited. He raised his arms in delight. The crowd, however, was silent showing no sentiment toward the little boy.
“What has happened? Why don’t the people join in my success?” he asked the wise old man. “Race again.” replied the wise man, “This time, finish together, all three of you, finish together,” continued the wise man.
注意:
1. 所续写词数应为150词左右;
2. 请按如下格式在相应位置作答。
Paragraph 1:
The little boy thought a little. ___________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
“Old man, I don’t understand! Who are the crowd cheering for? Which one of us?” asked the little boy. ________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
2025-2026学年度上学期“抚顺六校协作体”期末考试试题高一英语
参考答案及解析
第一部分 听力:
1-5 CBCBB 6-10 CBABA 11-15 CACBA 16-20 ABABA
第二部分 阅读
21-23 ACD 24-27 BAAC 28-31 DCAD 32-35 BAAC 36-40 EFABC
第三部分 语言运用
第一节
41-45 ADBCD 46-50 BACBA 51-55 DCABD
第二节
56. officially 57. and 58. taking 59. where 60. A
61. to experience 62. has begun 63. events 64. to 65. is
阅读理解
21-23ACD
A篇:介绍了欧洲秋季短途旅行的四大最佳景点。
21. A 解析:细节理解题。根据文中“Barcelona takes first place, with the highest number of cheap restaurants and budget (经济型) hotels.”可知,巴塞罗那拥有最多的平价餐厅和经济型酒店,意味着其餐饮和住宿成本最低。B、C、D 三个城市的原文描述中均未提及相关低成本信息,故答案为A。
22. C 解析:推理判断题。“social life”(社交生活)包含派对、夜生活等社交类活动。文中柏林部分提到“if you are travelling to party, then the world famous clubs that call Berlin home could be for you”(柏林有知名俱乐部适合派对);布达佩斯部分提到“Pest, for its nightlife and tourist attractions”(佩斯区有夜生活)。这两个城市符合喜欢社交生活人群的需求,故答案为C。
23. D 解析:推理判断题。文章开篇指出“Discover Cars.com has listed the best scenic spots in Europe for an autumn trip”,核心是介绍欧洲秋季短途旅行的四大景点,内容围绕旅游目的地的特色展开,因此最可能出自杂志的 Tourism(旅游)板块。A(音乐)、B(商业)、C(科技)
24-27 BAAC
B篇:本文报道了香港一栋高层建筑群遭遇严重火灾的事件,介绍了火灾的伤亡情况、蔓延原因、救援进展以及相关后续调查结果。
24. B 解析:根据原文第三段“bamboo scaffolding...covered with netting and foam panels — put up by a building company — caught fire easily”和最后一段“some materials on the outer walls...did not meet fire safety rules, causing the unusually fast spread”可知,翻新所用的易燃材料是火势快速蔓延的核心原因。A项是火灾中的问题但非蔓延快的原因,C、D项原文未提及。
25. A 解析:根据第四段“It took firefighters some 24 hours to bring the fire under control, and it was fully extinguished only on Friday morning”可知,消防员花了约24小时控制火势,火灾在周五早上才被完全extinguished。结合语境,“extinguished”在此处意为“扑灭”,与“put out”意思一致。“lit up”意为点亮,“turned down”意为调低、拒绝,“broke out”意为爆发,均不符合语境。
26. A 解析:文章围绕香港一栋高层建筑群发生的重大火灾展开,详细说明了火灾的伤亡情况、蔓延原因、救援过程等内容,A选项能全面概括文章主旨;B选项仅突出消防员,C选项只提及政府援助,D选项侧重消防安全规则的重要性,均为文章局部内容,不能作为最佳标题。
27. C 解析:根据最后一段“They doubted some materials on the outer walls... causing the unusually fast spread of the fire. Highly flammable foam panels were found...”可知,易燃的泡沫板被怀疑是导致火势快速蔓延的原因,由此可推断泡沫板很可能助长了火势,C选项正确;由第二段“Some fire alarms... failed to work when tested”可知部分火警报警器失灵,A选项错误;由第三段可知竹制脚手架和泡沫板让火势快速蔓延,B选项错误;由第五段“registered for government aid”可知政府提供了援助,D选项错误。
28-31 DCAD
C篇:法国平面设计师皮埃尔以独特方式将汉字转化为生动插图,展现其最初含义,还通过配文促进文化理解,体现汉字承载的文化内涵与跨文化交流价值。
28. D 解析:根据第二段“Pierre’s breakthrough came when he redesigned the character ‘xiu’ (rest).He drew it as a person leaning against a tree... This single artwork gained over 50,000 likes when he shared it on Instagram, catching attention from language lovers across the world”可知,皮埃尔是通过创作汉字插图引起语言爱好者的关注的。故选D。
29. C 解析:根据第三段“His interest deepened during a university exchange program in Singapore, where he attended courses on Chinese character origins. It was there that he realized each character contained a hidden story”可知,大学期间在新加坡的交换项目加深了他对汉字的理解。故选C。
30. A 解析:根据第五段“Besides creating art, Pierre includes explanations in both English and Chinese with each post. This has helped him connect with Chinese students and educators, who often share additional cultural stories”以及“to build bridges of understanding through visual storytelling”可知,他添加解释是为了帮助人们理解文化故事。故选A。
31. D 解析:考查主旨大意。全文围绕皮埃尔通过“汉字插图”这一艺术形式,展现汉字本义,传递文化内涵展开,“Art offers afresh understanding of Chinese characters”(艺术为理解汉字提供新视角)精准概括全文主旨。故选D。
32-35 BAAC
D篇:本文是一篇说明文,主题语境为人与社会。文章主要围绕AI聊天机器人(如ChatGPT)的高能源消耗问题展开,并提出了研究人员的应对方向及AI用户可采取的行动建议。
32. B 解析:第一段通过列举“2023年美国AI数据中心占美国4.4%的电力使用量”“全球范围内占1.5%的能源使用量”以及“这些数字预计将飙升”等具体数据,核心目的是直观,有力地证明AI聊天机器人消耗了大量能源。
33. A 解析:思路点拨根据第二段的“Training an LLM usually needs many servers. Each server has about 8 CPUs(图形处理器), and they run for weeks or months.”可知,训练LLM需要多个服务器,每个服务器平均配备8个CPU,说明训练过程依赖大量CPU。
34. A 解析:根据第三段的“The reason is the total number of questions made to AI chatbots. OpenAI says ChatGPT gets over 2.5 billion questions every day by July 2025.That means many servers are used to quickly reply to those questions.”可知,推理环节耗能多的原因是AI聊天机器人接收到的用户问题的请求数量极其庞大。
35. C 解析:根据文章最后一段的“People who use these chatbots can also ask for clearer transparency(透明) on how much energy these AI chatbots use.”可知,AI用户可以推动生成式AI平台在能源需求方面提高透明度,即敦促AI公司公开能源使用情况。
36-40 EFABC
七选五:文章主要介绍了人们对运动的一些常见的误解。
36. E 根据设空处的上一句可知,如果不坚持运动,锻炼对健康的好处就难以持续,结合空后的“Sticking to it is the key.”可知,设空处的内容应与坚持锻炼有关,E项“运动量的大幅度减少会使前期运动的成效明显丧失”可以承上启下。故选E。
37. F 根据本段的首句可知,本段内容与站立有关,根据设空处的上一句可知,为了提升运动成效,你可以增加运动量,达到微微出汗即可。F项“在可能的情况下,你应该每周至少步行150分钟”符合语境。本题易误选G,根据“Being on your feet”和“enough to cause you to sweat a little”可判断出,本段谈论的并不是跑步。G项“任何的跑步量,即使是一周一次,都对健康有重要的益处”并不符合语境。故选F。
38. A 根据设空处的下一句“For example, three to five short(half a minute to two minutes) exercises throughout the day.”可知,一天中要进行三到五次的短时(半分钟到两分钟)运动。A项“尽力进行‘快餐’式运动”符合语境。故选A。
39. B 根据设空处的上一句可知,多运动对一系列的慢性疾病都有好处。根据设空处的下一句可知,如果你有复杂的健康需求,在开始一项新的运动之前,要咨询医生,句中的“But”表明此处内容应与设空处所述内容相反,B项“在你身体允许的情况下尽量多活动”承上启下,符合语境。解答本题的关键词为“condition”。故选B。
40. C 根据下文的描述,特别是“fever”“unwell”和“pain”可知,本段谈论的错误观点是“我不舒服,所以我不应该运动”。故选C。
完形填空
主题语境:人与社会——文化
本文是夹叙夹议文。本文探讨慢速旅行如何帮助人们更深入地体验当地文化。
41. A 考查名词词义辨析。根据本段语境可知,“我”出国旅行归来后疲惫不堪,虽为度假,但是“我”却为何渴望再来一段假期呢?
42. D 考查形容词词义辨析。联系第一段,再根据下文中的“It can be stressful”可知,事实是这样:旅行很少能像我们希望的那样让人放松。
43. B 考查动词短语辨析。根据文中的“It can be stressful ... so many activities in a day”可知,我们试图在一天里挤时间进行很多活动。
44. C 考查动词词义辨析。根据文中的“Jumping from one tourist attraction ... give us the chance to really ... a new place”可知,从一个景点跳转到另一个景点不会让我们有机会真正地去探索一个新地方。
45. D 考查动词词义辨析。根据文中的“Slow travel is an ... than the destination”可知,慢速旅行更关注旅程,而不是目的地。
46. B 考查名词词义辨析。根据下文中的“experience their lifestyle”可知,慢速旅行者会在某地多待一些时间,与当地人建立联系,体验他们的生活方式。
47. A 考查动词词义辨析。根据本段语境可知,Jessica最初在开普敦实践了慢速旅行。
48. C 考查动词词义辨析。根据下文中的“but ... found herself spending over one month there”可知,Jessica到达开普敦的时候想着只待上不到一周。
49. B 考查名词词义辨析。根据本段语境可知,令她感到惊讶的是,她发现自己在那里待了一个多月。
50. A 考查形容词词义辨析。
51. D 考查现在分词词义辨析。根据文中的“she initially ... slow tourism”可知,Jessica的首次慢速旅行体验之后的一年,她去了其他城市,继续自己的慢速旅行实践。
52. C 考查名词词义辨析。 根据下文中的“Doing daily things in a fixed order”可知,Jessica给想要尝试慢速旅行者的建议是:按照固定的顺序做日常的事情。
53. A 考查介词辨析。分析文中的“Doing daily things in a fixed order”和“grocery shopping at a market”之间的关系可知,后者是前者的例子,故选like。
54. B 考查名词词义辨析。根据本段语境可知,过一过当地的常规生活可以让你深度融入当地的文化。
55. D 考查形容词词义辨析。根据文中的“become familiar with the neighbourhood”可知,你开始见到同样的人,熟悉了当地,最后发现自己能够从另外一个角度去看待世界了。
语法填空
56. officially 57. and 58. taking 59. where 60. A
61. to experience 62. has begun 63. events 64. to 65. is
应用文答案
参考范文:
Last Sunday we participated in a meaningful activity organized by the Voluntary Service Club of our school to protect the natural environment of the city.
It was in the early morning that we went to Laodong Park by bus. Upon arrival, we got down to working in no time, busy but well-organized. Some gathered rubbish and threw it into the dustbins while some distributed leaflets to raise people’s awareness of the damage littering can cause. Though tired after the activity, we felt more than delighted to do something for environmental protection.
The activity not only enables us to contribute to society by doing our bit but also makes us realize the importance of beautifying the environment and living in harmony with nature.
读后续写
第二节 读后续写
高分范文1
Paragraph 1:
The little boy thought a little. Standing between the blind man and the weak old lady, he hesitated a moment before grabbing their hands. He led the two people around the track toward the wining line. They walked slowly and the crowd was silent. He felt so embarrassed and was afraid people might laugh at him. They moved so slowly that each second was like an hour to the boy. To his great surprise, when they finally finished the race together, the crowd exploded into cheers. The boy went directly to the wise old man, feeling confused.
Paragraph 2:
“Old man, I don’t understand! Who are the crowd cheering for? Which one of us?” asked the little boy. “They’re cheering for you, my boy,” the old man replied and patted the boy on the shoulder. “I know you are eager for success, but showing your respect and sympathy for your opponents is more important. Only by doing it, will you find the significance of the race.” The boy suddenly realized success wasn’t just beating others, but caring for the weak. He looked at the lady and the blind man, knowing the real success lies in kindness, not endless victories.
高分范文2
Paragraph 1:
The little boy thought a little. He stood between the blind man and the weak old lady, feeling hesitant. Finally, he held the two special challengers’ hands and started moving towards the winning line together. The race began. He walked more slowly than any other race he had participated in before. When they reached the finishing line, a great cheer went up from the crowd, which made him confused instead of feeling proud and important as before. Then he went to the wise old man in puzzlement.
Paragraph 2:
“Old man, I don’t understand! Who are the crowd cheering for? Which one of us” asked the little boy. “They’re cheering for you, my little boy,” the wise old man answered, smiling gratifyingly(满意地). “what really matters is the process to success but not the result” Lost in deep thought for a while, the boy thanked the wise old man for making him realize the meaning of success. From then on, he could be regarded as a truly successful athlete.
附听力原文:
听力材料
Text 1
M: I’m thinking of majoring in art or English. Which one do you think I should choose?
W: Why don’t you major in biology?(1) You’ve always loved that subject.
Text 2
W: Calm down. Jonathan. (2) See this from your father’s point of view. He always works hard. So, he’s now pressing you to shoot for the top.
M: But I’ll have a breakdown if I keep studying.
W: OK. Let’s take a break. (2)
Text 3
W: I am thinking that we should invite the new kid to sit over here. He’s eating lunch all by himself.
M: Yeah, that’s a good idea. I remember my first day at a new school. It was pretty hard.
W: Maybe we can all eat some puddings together afterwards. (3)
Text 4
M: Mary, what I admire is your generosity.
W: Thank you. But you always try your best to help others get over difficulties. (4)
Text 5
W: I am sure that the medicine treatment will help you a great deal, but complete recovery will take a rather long time. I’m afraid.
M: Thank you very much! I will get rid of all my bad habits from now on. (5)
Text 6
W: Are you okay, sir? That looked like quite a bad fall. (6)
M: I’m not sure. Can you help me up?(6)
W: Of course. (6) Oh, your head was hurt. Here, sit down at this bus stop. (7) Let me find something to help clean that. Here, use this.
M: Thank you. I don’t know what happened. I suddenly felt uncomfortable and lost my balance.
W: I think you should go to the hospital to get checked out. Do you need help getting there?
M: Yes, please.
W: Let me call a taxi for you. The hospital is just a few blocks away, and the driver can help you inside. (7)
Text 7
M: What’s your schedule like tomorrow, Maddie?(8) (9)
W: Tomorrow is my easy day. I’ve got a biology class from 9:00 a.m. to 10:30 a.m. I’ve got a long lunch break until 12: 30 p. m. and then I have a history class that goes until 3:00 p.m. Then I’m done!
M: Amazing. How did you manage to get such a light schedule? (8)
W: On Tuesdays and Thursdays, I only have those two classes. But on Mondays, Wednesdays, and Fridays, I have four classes pretty much back to back. Those days are pretty tiring but challenging. (9)
M: I’ll bet. But having two afternoons off every week does sound nice!
Text 8
W: This is the last weekend before you graduate. You must join this family trip. (12)
M: Mom. I don’t want to argue with you. But I’m so eager to spend this weekend with my friends at the beach. (10) This puts me in a difficult position.
W: Next year, you will go to university. But now, you’re in our apartment and living under our roof. You must come with us to your grandmother’s house. (11)
M: Please, see this from my point of view. I really want to spend time with my friends before graduation.
W: If you come to your grandmother’s party this weekend, you can do anything next weekend. (12)
M: OK, deal. (12)
Text 9
W: I got an email today from my old classmate Rebecca. (13) (14)
M: Oh, Cindy, (15) I remember her. You were roommates at senior high school in Chicago, right? (14)
W: Yes, (14) and we were best friends while we were in school. But now that I’m in Boston and she moved to Los Angeles after college, we don’t get to see each other very often.
M: What does she do in Los Angeles?
W: She used to work as a computer engineer, but last year, she started working as a high school teacher.
M: I thought you both studied law in school. (15)
W: We did, and that’s what I do in Boston. (15) Rebecca found a good job in a computer company. But in the end, she didn’t like it. Then a friend of hers suggested that she should take a teaching job. She gave it a try and loved it, but she wants to quit. (16)
M: Oh! Why? (16)
W: She is going to travel around the world. It is her lifelong dream. (16)
Text 10
W: Liam has always been interested in travel. (17) (19) (20) As a child, he loved reading about different places and learning how people live around the world. Now, he is majoring in tourism and hopes to work in the travel industry. He believes tourism is changing, with more people looking for new and meaningful experiences. (17) Recently, he attended a talk about future jobs in tourism. Speakers explained how online booking and online tours are making travel easier. After this, he started a summer job at a travel company. (18) There, he has been learning how to plan trips, help customers, and make their travel more enjoyable. At the same time, he is also thinking about his future. He wants to work at different travel companies before starting his own business. (19) His goal is to help people find great places to visit while making environmentally friendly travel plans for them. (20) He believes that learning new skills and keeping up with changes in tourism will help him succeed.