(期末培优卷)期末能力提升培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末能力提升培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语人教新目标版(含答案解析)
格式 docx
文件大小 99.0KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2026-01-09 08:57:17

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语人教新目标版期末能力提升培优卷
注意事项 考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求 1.本试卷共10页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。本卷满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷一并交回。 2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用0.5毫米黑色墨水的签字笔填写在试卷的规定位置,在试卷第一面的右下角填写好座位号。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1.________ pretty the dragon boats were!
A.What B.What a C.How D.How a
2.—I wonder ________ I can protect my eyes. Can you give me some advice
—First of all, you should avoid looking at the phone screen for a long time.
A.why B.where C.how D.which
3.—We are taught to speak to old people ________.
—Sure. China is a country with great manners.
A.quickly B.exactly C.politely D.secretly
4.These glasses ______ Jane’s because she doesn’t wear glasses.
A.are B.might be C.must be D.can’t be
5.—________ notebook is this on the chair
—It must be Kelly’s. Her name is on the cover.
A.Whose B.Who C.Whom D.Which
6.After the accident, his leg was ________ hurt and he needed to see a doctor at once.
A.widely B.hardly C.badly D.simply
7.She told me she ______ the book twice and she decided ______ it to her friend.
A.has read; to lend B.had read; to lend C.has read; lending D.had read; lending
8.He ________ to Beijing last month. He ________ in this city for 3 years before he left.
A.moved; had lived B.has moved; lived C.moved; lived D.has moved; had lived
9.The letters ______ by my brother yesterday. He told me he planned ______ more letters tomorrow.
A.were written; to write B.wrote; to write
C.were written; writing D.wrote; writing
10.—How long ______ your sister ______ English
—Since she was 6 years old. She ______ English songs now.
has; learned; is singing B.did; learn; sings
C.has; learned; sings D.did; learn; is singing
11.The new music CDs ________ well and I am sure they ________ out soon.
A.sell; will sell B.are sold; will be sold C.sell; will be sold D.are sold; will sell
12.One can always ________ to do more things, no matter how busy he or she is in life.
A.fail B.warn C.manage D.refuse
13.No matter ________ busy he is, he always spends 30 minutes reading English every day.
A.what B.how C.where D.when
14.No matter ________ he says, I won’t believe him because he often tells lies.
A.what B.how C.who D.when
15.—Did you notice someone was passing
—Yes, I did. I knew it was a girl, but I didn’t see clearly ______ she was.
A.where B.what C.how D.who
二、完形填空(共 15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
“I don’t want to go, Miss White. I’m frightened (害怕的), very frightened,” Monica told her teacher.
Monica was a very 16 girl. She always sat at the back of the classroom, 17 or taking notes. Every Monday morning, there would be a special show in her class and one student would be 18 to make a speech about his or her dream. Miss White hoped that Monica could have a try the next week. But she refused.
“I know that it seems 19 for you, but it will help you build up your confidence,” said Miss White. Monica was lost in thought.
The next day, Monica came to Miss White’s office. Miss White was 20 that she would take the chance. Miss White red-penciled her manuscript (手稿) of speech, corrected her 21 , and even helped with her body language. She advised Monica to practice, to 22 that she was speaking confidently in front of her class. 23 a whole week, Monica practiced speaking in front of her imaginary classmates and teacher. Behind the locked door of her bedroom, she told them about her 24 .
Finally, Monday arrived. 25 Monica was called upon to give her speech, she 26 and walked to the front of the classroom without any notes, in a show of confidence. Monica’s successful performance brought everyone a great 27 . The whole class clapped (鼓掌) for a full minute when she completed her speech. Miss White 28 . She had known that Monica would make it when she 29 took her first step to overcome her fear of speaking in public.
From that day, Monica’s life changed for the better. At the age of 23, she became a newsreader. People who see her on television now will find it hard to 30 that she was once a shy girl who refused to speak up in class.
16.A.active B.lazy C.quiet D.polite
17.A.reading B.singing C.talking D.laughing
18.A.warned B.forced C.caught D.chosen
19.A.difficult B.important C.necessary D.interesting
20.A.mad B.glad C.bored D.afraid
21.A.instruction B.conversation C.explanation D.pronunciation
22.A.realize B.examine C.imagine D.introduce
23.A.By B.For C.With D.Along
24.A.job B.hobby C.dream D.promise
25.A.When B.Until C.Since D.Though
26.A.woke up B.looked up C.stood up D.dressed up
27.A.secret B.thought C.decision D.surprise
28.A.agreed B.smiled C.answered D.regretted
29.A.easily B.luckily C.quickly D.bravely
30.A.expect B.believe C.discuss D.express
三、阅读理解(共15 小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
A
King’s College Summer School is an annual (每年的) training program for all the middle school students who want to improve their English. Courses are given by the teachers of King’s College and other colleges in New York. Trips to museums and culture centers are also organized. This year’s summer school will be from June 1st to July 15th. More information is as follows:
Application (申请) date ●Students in New York should send their applications before April 18th. ●Students of other cities should send their applications before April 16th. ●Foreign students should send their applications before April 10th. Courses●English Language Spoken English: 22 hours Reading and Writing:10 hours ●American History: 16 hours ●American Culture: 16 hours
Steps●A letter of self-introduction. ●A letter of recommendation (推荐) from a teacher. ●The letters should be written in English with all the necessary information. Cost●Daily lessons: $200 ●Sports and activities: $100 ●Travels: $200 ●Hotel service: $400 ●You may choose to live with your friends or relatives in the same city.
Please write to: Thompson, Sanders 1026 King’s Street New York, NY10016, USAE-mail: kc-summer-school@
31.Where can we most probably read the article
A.In a newspaper. B.In a travel guide.
C.In a textbook. D.In a telephone book.
32.According to the article, who will give the courses
A.The teachers of King’s College and the middle schools in America.
B.The teachers of Summer School and other colleges in the United States.
C.The teachers of the middle schools and Summer School in New York.
D.The teachers of King’s College and other colleges in New York.
33.When should foreign students send their applications
A.Before April 10th. B.Before June 1st.
C.Before April 16th. D.Before July 15th.
34.How much will you have to pay the school if you want to live with your friends in New York
A.$300. B.$400. C.$500. D.$900.
35.Which of the following is TRUE about King’s College Summer School
A.Only top students can take part in the program.
B.Visits to museums and culture centers are part of the program.
C.King’s College Summer School is not organized every year.
D.You can get in touch with the school by telephone or by e-mail.
B
A few young people are talking about something special on WeChat.
Peter: I hardly ever complain (抱怨) about life. So I’m living a simple and happy life. A smile from a stranger or some easy words from a close friend may make me really happy. Helping others makes me get a feeling of satisfaction, too.
Sally: My parents are used to being hard on me. They always expect me to get better grades. I know they do everything for me, but that makes me upset. I’d rather be a happy person than be a machine for studying. After all, there is something more important than grades.
Jason: Sometimes life is kind of boring. So I try to do something fun to make myself happy. Travelling always makes me pleased. When I take a trip, I can make some new friends, taste good food, and open my eyes by learning a lot. The only problem is that sometimes I don’t have enough money.
Maria: We can’t remember everyone in life. However, I’ll never forget my uncle. Five years ago, he lost his life when he saved a girl from the river. That made me rather sad because that girl was just me! He was a funny, smart and brave man. But he left us so early!
36.What are these young people talking about
A.Some painful experiences. B.Someone who makes them upset.
C.Something that makes them pleased or sad. D.The most important people in their lives.
37.Who was saved from a river five years ago
A.Peter. B.Sally. C.Jason. D.Maria.
38.According to the passage, which of the following is TRUE
A.Sally thinks grades are more important than anything else.
B.Sally thinks her parents put so much pressure on her.
C.Sally enjoys studying all day.
D.Sally gets a feeling of satisfaction by helping others.
39.Why does Maria always remember her uncle
A.Because he used to help her a lot. B.Because he onced saved her life.
C.Because he used to take trips with her. D.Because he always made her feel pleased.
40.What can we know from the passage
A.Peter is always unhappy with his life. B.Sally thinks what her parents did is useless.
C.Travelling can help Jason a lot in many ways. D.Maria’s uncle used to tell her funny stories.
C
Last week, I asked some of my students to write about their favorite school events of the school year. Here are some of their replies.
I really like sports (I am on the basketball team and the swimming team), so I enjoy all the sporting events in our school. My favorite event of the year is our School Olympics. Paul (8th grade) My favorite subjects at school are physics and chemistry, so the best event of the school year for me is the Science Fair in spring. I really enjoy taking part in this event and seeing other students’ projects. Mary (9th grade)
The best part of the school year is School Camping. At the camp, there are always exciting things to do. Last year we went rock climbing and this year we are going hiking. Tony (9th grade) There are many social events in the school year, but my favorite is the School Party. Last year, I had a great time at the School Party. We all dressed up in our best clothes, and we danced all evening! Jenny (8th grade)
41.What is the writer according to the material
A.A student. B.A coach. C.A sportsman. D.A teacher.
42.What do Paul and Tony both like
A.Sports. B.Dancing. C.Parties. D.Physics and chemistry.
43.What can we know about Jenny
A.She is good at hiking. B.She is a student of Grade 9.
C.She is Mary’s good friend. D.She likes the School Party best.
44.Which of the following sentences is NOT true
A.Paul enjoys all the sporting events in his school.
B.Mary enjoys taking part in the Science Fair in spring.
C.Tony plans to go rock climbing this year.
D.Jenny’s favorite social event in the school year is the School Party.
45.Where can we probably find the passage
A.From a magazine. B.From a notice.
C.From a school newspaper. D.From an ad.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,计10分)
根据句子意思,用括号中所给汉语提示或英语单词的适当形式填空。写出空缺处所填单词的正确形式。
46.This could become a big (environment) problem.
47.You’d better not stay up late, or you will feel (sleep) and tired tomorrow.
48.He is poor in money, but rich in (know).
49.I like listening to music because it makes me (relax).
50.I (visit) the Sunshine Footbridge twice. It looks more fantastic at night.
51.It’s necessary for children to learn to spend money (明智地).
52.The Spring Festival is highly (重视) by every Chinese family.
53.Show me the (位置) of the house on the map.
54.Remind the passengers not to (吸烟) on the bus.
55.Sam never feels tired. He is full of (精力).
五、阅读表达(共5 小题;每小题2分,计10分)
Chinese traditional painting and dance are two important parts of the art world. But what about when they meet each other
This year, a dance drama called Poetic Dance: The Journey of a Legendary Landscape Painting (《只此青绿》) was shown on CCTV’s Spring Festival Gala. It became popular overnight.
According to CCTV, this poetic dance got the idea from the 900-year-old Chinese painting A Panorama of Rivers and Mountains (《千里江山图》). Created by Song Dynasty painter Wang Ximeng at about 18, the painting is amazing in its sweeping size, rich coloration and expressive details. It shows a Chinese blue-green landscape: “mountains and groupings of endless rise and fall between cloudless sky and rippling water”.
The dance shows the Chinese traditional beauty of the painting. The dancers each had a different hairstyle, which looked like a mountain rock. The clothes that they wore were shades of green and blue, which is also poetic show of the mountains and rivers. When the dancers swayed beautifully, the audience seemed to be looking at the moving mountains and rivers. Huge mountains and rivers are coming to life! More than a thousand years later, green mountains and rivers still wow people as they did long ago.
In recent years, more and more modern shows highlight Chinese traditional culture and have received warm welcome, especially among young people. They show interest in Chinese culture and are proud of it.
56.What does the underlined word “they” refer to in paragraph 1
57.In A Panorama of Rivers and Mountains, what color is the Chinese landscape
58.What does the dancers’ hairstyle look like
59.Do young people like modern shows which highlight Chinese traditional culture
60.According to the text, how do you like this poetic dance
六、缺词填空(共 10空;每空1分,计10分)
根据短文内容用所给词的适当形式填空。
Many have heard of shark fin soup. This famous and expensive dish is 61 (real) popular in southern China. But do you realize that you’re killing a whole shark each time you enjoy a bowl of shark fin soup
When people catch sharks, they cut off their fins and throw the sharks back into the ocean. This is not only cruel, but also 62 (harm) to the environment. Without a fin, a shark 63 (can) swim any longer and slowly dies. Sharks are at the top of the food chain in the ocean’s ecosystem. If 64 (they) numbers drop too low, it will bring danger to all ocean life. Many believe that sharks can never be endangered because they are the 65 (strong) in their food chain. But in fact, around 70 million sharks 66 (catch) and traded in this industry every year. The numbers of some kinds of sharks 67 (fall) by over 90 percent in the last 20 to 30 years.
68 (environment) protection groups around the world are teaching the public about “finning”. They have even asked governments 69 (develop) laws to stop the sale of shark fins. So far, no scientific 70 (study) have shown that shark fins are good for health, so why eat them Help save the sharks!
七、书面表达(计30分)
A.句子翻译(共5 小题;每小题2分,计10分)
将下列句子译成英语,并将所译句子写在横线上。
71.我正要上楼,这时我决定先去买杯咖啡。
72.不用靠快乐的人的衬衫,国王突然变得快乐起来。
73.将军意识到自己是个快乐的人,于是把自己的衬衫送给国王穿。
74.老师宣布了能参加足球俱乐部的名单。
75.在他到达商店之前,冰淇淋就被卖光了。
B.写作(计20分)
76.以英语为母语的汉语初学者往往对含义丰富的汉语表达产生困惑,请你结合参考信息讲述一件这样的趣事:举例谈谈语言发展中的“词汇互借”;赞赏语言在促进交流(增进了解)中的积极作用或表达你的感悟。
要求:
1.80-120词,开头已给出,不计入总词数;
2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
加油(jiayou): add oil(come on) 纸老虎(zhilaohu): paper tiger(someone or something that is not as powerful as he/it looks)...
coffee→咖啡; sofa→沙发; 豆腐→tofu; 功夫→kung fu…
one day; a basketball game; Jiayou! Jiayou!; look around; in surprise; no need to add oil...
long history; communications between; take words from; be used by…
Chinese language is extensive and profound. Many Chinese beginners are confused by the rich Chinese expressions. Here is a funny thing. ___________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:龙舟是多么漂亮啊!
考查感叹句辨析。What引导的感叹句修饰名词;How引导的感叹句修饰形容词或副词。根据“pretty”可知,此处是形容词,构成“How+形容词+主语+谓语”的感叹句结构。故选C。
2.C
【解析】句意:——我想知道我怎样能保护我的眼睛。你能给我一些建议吗?——首先,你应该避免长时间看手机屏幕。
考查宾语从句引导词辨析。why为什么,询问原因;where在哪里,询问地点;how怎样,询问方式;which哪一个,通常用于在一定范围内进行选择。根据答语“First of all, you should avoid looking at the phone screen for a long time.”可知,这是在给出保护眼睛的方式建议,所以问句是在询问“怎样保护眼睛”,应该用how来引导宾语从句。故选C。
3.C
【解析】句意:——我们被教导要礼貌地和老人说话。——当然。中国是一个礼仪之邦。
考查副词辨析。quickly迅速地;exactly确切地;politely礼貌地;secretly秘密地。根据“China is a country with great manners.”可知,中国是礼仪之邦,所以应该是被教导要礼貌地和老人说话,因此空格处填“politely”。故选C。
4.D
【解析】句意:这些眼镜不可能是Jane的,因为她不戴眼镜。
考查情态动词辨析。are是;might be可能是;must be一定是;can’t be不可能是。根据“because she doesn’t wear glasses”可知,Jane不戴眼镜,因此这些眼镜不可能属于她,需用表示否定推测的情态动词。故选D。
5.A
【解析】句意:——椅子上这是谁的笔记本?——它一定是凯莉的。封面上有她的名字。
考查特殊疑问词辨析。Whose谁的;Who谁;Whom谁(宾格);Which哪一个。根据答语“It must be Kelly’s. Her name is on the cover.”可知,此处是在询问笔记本是谁的,所以应该用Whose。故选A。
6.C
【解析】句意:事故发生后,他的腿严重受伤,他需要立即去看医生。
考查副词辨析。widely广泛地;hardly几乎不;badly严重地;simply简单地。根据“he needed to see a doctor at once.”可知,需要立即看医生,说明受伤严重。故选C。
7.B
【解析】句意:她告诉我她已经读过这本书两次了,并且决定把它借给她的朋友。
考查动词的时态和非谓语动词。has read已经读了,现在完成时;had read”(过去)已经读了,过去完成时;to lend去借,动词不定式;lending借,动名词/现在分词。分析句子可知,她读书的动作发生在told之前,即 “过去的过去”,应用过去完成时,故用“had read”。decide to do sth.是固定短语,意为“决定做某事”,故后接不定式“to lend”。故选B。
8.A
【解析】句意:他上个月搬到了北京。在离开之前,他在这个城市住了三年。
考查一般现在时和过去完成时。第一空所在句中有时间状语“last month”,表示过去的具体时间,句子应使用一般过去时;第二空所在句中“before he left”表示动作发生在“left”之前,属于过去的过去,句子应使用过去完成时。故选A。
9.A
【解析】句意:这些信是我哥哥昨天写的。他告诉我他计划明天写更多的信。
考查被动语态和动词不定式用法。第一空,主语“letters”是动作的承受者,应用被动语态,根据时间状语“yesterday”可知,时态为一般过去时;plan to do sth.“计划做某事”,是固定搭配,A项符合。故选A。
10.A
【解析】句意:——你姐姐学英语多久了?——从她6岁开始。她现在正在唱英文歌。
考查动词时态。根据“Since she was 6 years old.”可知,第一空所在句是现在完成时;根据“now”可知,第二空所在句是现在进行时。故选A。
11.C
【解析】句意:这些新的音乐CD很畅销,我确信它们很快就会卖光。
考查动词的语态和时态。第一个空,“sell well”是固定表达,用主动语态表示被动意义(意为“畅销”),主语“CDs”是物,习惯上用主动形式;第二个空,“sell out”表示“卖光”,主语“they”(CDs)是动作承受者,且“soon”表将来,需用将来时的被动语态“will be sold out”。故选C。
12.C
【解析】句意:无论一个人在生活中有多忙,他或她总是能够设法做更多的事情。
考查动词辨析。fail失败;warn警告;manage设法做到;refuse拒绝。根据“One can always...to do more things, no matter how busy he or she is in life.”可知,此处表示“能够成功做到”之意。故选C。
13.B
【解析】句意:不管他多忙,他总是每天花30分钟读英语。
考查疑问词辨析。what什么;how多么;where哪里;when什么时候。根据“No matter…busy he is”可知,此处应用“No matter how+形容词+主语+谓语”结构,表示“不管多么……”,此处修饰形容词busy,用how。故选B。
14.A
【解析】句意:无论他说什么,我都不会相信他,因为他经常说谎。
考查“no matter+疑问词”引导让步状语从句的用法。what什么;how怎样;who谁;when什么时候。根据“No matter...he says, I won’t believe him because he often tells lies.”可知,此处指无论他说什么,都不相信他。故选A。
15.D
【解析】句意:——你注意到有人经过了吗?——是的,我注意到了。我知道那是一个女孩,但我没有看清楚她是谁。
考查宾语从句的连接词。where哪里;what什么;how如何;who谁。根据“I knew it was a girl, but I didn’t see clearly...she was”可知知道是一个女孩,但是没看清楚是谁,用who引导宾语从句。故选D。
16.C 17.A 18.D 19.A 20.B 21.D 22.C 23.B 24.C 25.A 26.C 27.D 28.B 29.D 30.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了女孩莫妮卡原本十分害羞,在怀特老师的鼓励和帮助下,克服对公开演讲的恐惧,成功完成演讲,最终人生变得更加美好的故事。
16.句意:莫妮卡是一个很安静的女孩。
active活跃的;lazy懒惰的;quiet安静的;polite有礼貌的。 根据 “She always sat at the back of the classroom, reading or taking notes.”可知,此处指莫妮卡喜欢坐在后面安静地学习,性格很“安静”。 故选C。
17.句意:她总是坐在教室后面,阅读或记笔记。
reading阅读;singing唱歌;talking说话;laughing大笑。根据“She always sat at the back of the classroom, reading or taking notes.”可知,此处指她总是在“阅读”或记笔记。故选A。
18.句意:每周一早晨,她班里都会举办一场特别活动,由一名学生上台演讲自己的梦想。
warned被警告;forced被强迫;caught被抓住;chosen被选择。根据“Every Monday morning, there would be a special show in her class”可知,此处指一名学生会被“选中”来进行演讲。故选D。
19.句意:“我知道这对你来说似乎很难,但它会帮助你建立自信,”怀特小姐说道。
difficult困难的;important重要的;necessary必要的;interesting有趣的。根据“I don’t want to go … I’m frightened, very frightened”可知,此处指公开演讲对她来说似乎很“困难”。故选A。
20.句意:怀特小姐很高兴,她会抓住机会。
mad生气的;glad高兴的;bored无聊的;afraid害怕的。根据“Miss White red-penciled her manuscript (手稿) of speech, corrected her …, and even helped with her body language.”可知,老师对于莫妮卡愿意尝试感到“高兴”。故选B。
21.句意:怀特女士用红笔修改了她的演讲手稿,纠正了错误,甚至还帮她调整了肢体语言。
instruction指导;conversation对话;explanation解释;pronunciation发音。根据“Miss White red-penciled her manuscript (手稿) of speech, corrected her”可知,此处指纠正她的“发音”。故选D。
22.句意:她建议莫妮卡多加练习,想象自己在全班同学面前自信地发言。
realize意识到;examine检查;imagine想象;introduce介绍。根据“Monica practiced speaking in front of her imaginary classmates.”可知,老师是建议她“想象”自己正在自信地演讲。故选C。
23.句意:整整一周,莫妮卡都在对着想象中的同学和老师练习演讲。
By通过/到……时;For持续(一段时间);With用;Along沿着。根据“a whole week”可知,此处应用“For”来表示“持续了整整一周”。故选B。
24.句意:在她紧锁的卧室门后,她向他们倾诉了自己的梦想。
job工作;hobby爱好;dream梦想;promise承诺。根据“make a speech about his or her dream”可知,演讲的主题是关于“梦想”。故选C。
25.句意: 当莫妮卡被叫上去做演讲时,她自信满满地站起来,然后走向教室前方,没有带任何笔记。
When当……时;Until直到;Since自从;Though尽管。根据“Monica was called upon to give her speech”可知,此处需要一个时间状语从句的引导词,意为“当……时”。故选A。
26.句意:当莫妮卡被叫上去做演讲时,她自信满满地站起来,然后走向教室前方,没有带任何笔记。
woke up醒来;looked up抬头看;stood up站起来;dressed up盛装打扮。根据“Monica was called upon to give her speech, she … and walked to the front of the classroom without any notes”可知,被叫到名字后,她需要从座位上“站起来”走向讲台。故选C。
27.句意:莫妮卡的成功表演给大家带来了巨大的欢乐。
secret秘密;thought想法;decision决定;surprise惊喜。根据“The whole class clapped (鼓掌) for a full minute”可知,莫妮卡出乎意料的成功表现给每个人带来了很大的“惊喜”。故选D。
28.句意:怀特小姐微笑着。
agreed同意;smiled微笑;answered回答;regretted后悔。根据“She had known that Monica would make it”可知,怀特老师欣慰地“微笑”了。故选B。
29.句意:当她迈出克服公开演讲恐惧的第一步时,她就知道莫妮卡一定能成功。
easily容易地;luckily幸运地;quickly快地;bravely勇敢地。根据“overcome her fear of speaking in public.”可知,她“勇敢地”迈出了第一步。故选D。
30.句意:如今在电视上看到她的人很难相信,她曾经是个害羞的女孩,在课堂上不敢发言。
expect期望;believe相信;discuss讨论;express表达。根据“From that day, Monica’s life changed for the better.”可知,人们看到现在自信的她和过去的反差,很难“相信”她曾害羞。故选B。
31.A 32.D 33.A 34.C 35.B
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了国王学院暑期学校的课程、申请日期、步骤、费用等信息。
31.推理判断题。文章是关于暑期学校的招生信息,最可能出现在报纸上。故选A。
32.细节理解题。根据文章第1段“Courses are given by the teachers of King’s College and other colleges in New York.”可知,课程由国王学院和纽约其他学院的教师授课。故选D。
33.细节理解题。根据“Application (申请) date”部分“Foreign students should send their applications before April 10th.”可知,外国学生应在4月10日前提交申请。故选A。
34.细节理解题。根据“Cost”部分“Daily lessons: $200;Sports and activities: $100;Travels: $200”可知,若选择和朋友住在纽约,可省去酒店费用,总费用为$200 +$100 +$200 =$500。故选C。
35.细节理解题。根据文章第1段“Trips to museums and culture centers are also organized.”可知,参观博物馆和文化中心是项目的一部分。故选B。
36.C 37.D 38.B 39.B 40.C
【导语】本文主要介绍了几位年轻人在微信上谈论各自生活中令他们开心或难过的事情。
36.主旨大意题。文中Peter讲述了让自己开心的事,Sally表达了因父母期望产生的烦恼,Jason分享了旅行带来的愉悦,Maria回忆了叔叔救自己的悲伤经历,整体是在谈论让他们开心或难过的事。故选C。
37.细节理解题。根据Maria的描述“Five years ago, he lost his life when he saved a girl from the river. That made me rather sad because that girl was just me!”可知,五年前被从河里救下的是Maria。故选D。
38.细节理解题。根据Sally的话“My parents are used to being hard on me. They always expect me to get better grades. I know they do everything for me, but that makes me upset.”可知,Sally认为父母给她施加了很大压力。A选项与“there is something more important than grades”不符;C、D选项并非Sally的情况。故选B。
39.细节理解题。根据Maria的描述“Five years ago, he lost his life when he saved a girl from the river. That made me rather sad because that girl was just me!”可知,Maria一直记得叔叔是因为他救了她的命。故选B。
40.细节理解题。根据Jason的话“Travelling always makes me pleased. When I take a trip, I can make some new friends, taste good food, and open my eyes by learning a lot.”可知,旅行在很多方面对Jason帮助很大。A选项与Peter的描述不符;B选项中Sally并非认为父母的做法无用,只是觉得有压力;D选项文中未提及。故选C。
41.D 42.A 43.D 44.C 45.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章呈现了作者让学生写关于他们最喜欢的学校活动,然后展示了一些学生的回复,包括Paul、Mary、Tony和Jenny对不同学校活动的喜爱及原因。
41.细节理解题。根据文章第一段“Last week, I asked some of my students to write about their favorite school events of the school year.”可知,作者让学生写关于他们最喜欢的学校活动,由此可推断作者是老师。故选D。
42.细节理解题。根据Paul的回复“I really like sports (I am on the basketball team and the swimming team), so I enjoy all the sporting events in our school.”以及Tony的回复“The best part of the school year is School Camping. At the camp, there are always exciting things to do. Last year we went rock climbing and this year we are going hiking.”可知,Paul喜欢运动,Tony也喜欢户外运动相关的活动,所以他们都喜欢运动。故选A。
43.细节理解题。根据Jenny的回复“There are many social events in the school year, but my favorite is the School Party.”可知,Jenny最喜欢学校聚会。故选D。
44.细节理解题。根据Tony的回复“The best part of the school year is School Camping. At the camp, there are always exciting things to do. Last year we went rock climbing and this year we are going hiking.”可知,Tony今年计划去徒步旅行,而不是攀岩,C选项表述错误。故选C。
45.推理判断题。文章内容是关于学生对学校活动的反馈,这种内容通常出现在学校报纸上。故选C。
46.environmental
【解析】句意:这可能会成为一个重大的环境问题。空格处修饰名词“problem”,需要用形容词;environment的形容词形式是environmental,意为“环境的”。故填environmental。
47.sleepy
【解析】句意:你最好不要熬夜,否则明天你会感到困倦和疲劳。根据“feel”可知,此处需填一个形容词作表语,描述人的状态。sleep“睡觉”,动词,其形容词形式为sleepy,意为“困倦的”。故填sleepy。
48.knowledge
【解析】句意:他虽然没钱,但知识渊博。根据“He is poor in money, but rich in…”可知,这里需要一个名词与前面的money对应,knowledge是know的名词形式,意为“知识”,符合语境。故填knowledge。
49.relaxed
【解析】句意:我喜欢听音乐,因为它使我放松。此处为形容词作宾补,relaxed“放松的”,是形容词,修饰人,这里指“我放松的状态”。故填relaxed。
50.have visited
【解析】句意:我已经参观过阳光天桥两次了,它晚上看起来更漂亮。根据句中的时间状语“twice”可知,此处需用现在完成时表示过去发生的动作对现在造成的影响,其结构为“have/has+过去分词”,主语I后用have,visit的过去分词为visited。故填have visited。
51.wisely
【解析】句意:孩子们学会明智地花钱是很有必要的。根据汉语提示可知,wisely“明智地”,副词,在句中修饰动词“spend”,表示“明智地花钱”。故填wisely。
52.valued
【解析】句意:春节受到每个中国家庭的高度重视。value“重视、珍视”,动词;根据“The Spring Festival is highly ... by every Chinese family.”可知,动词“value”和主语“The Spring Festival”之间是被动关系,句子为一般现在时的被动语态,结构是“be + 动词的过去分词”,value的过去分词为valued。故填valued。
53.position
【解析】句意:给我指出房子在地图上的位置。根据汉语提示可知,position“位置”,可数名词,此处指房子这一个位置,用单数形式。故填position。
54.smoke
【解析】句意:请提醒乘客不要在公共汽车上吸烟。根据汉语提示可知,smoke“吸烟”,是动词,不定式to后接动词原形。故填smoke。
55.energy
【解析】句意:山姆从不觉得累。他充满精力。根据汉语提示可知,energy“精力”,不可数名词,be full of energy表示“充满精力”。故填energy。
56.Chinese traditional painting and dance. 57.Blue-green. 58.A mountain rock. 59.Yes, they do. 60.It is amazing and brings the painting to life.
【导语】本文主要向我们介绍了中国传统的绘画艺术和舞蹈艺术的结合。由春晚的一个节目《只此青绿》展开,介绍了这个节目的寓意。
56.根据“Chinese traditional painting and dance are two important parts of the art world. But what about when they meet each other ”可知,《只此青绿》是中国传统舞蹈和绘画的结合,they指代Chinese traditional painting and dance。故填Chinese traditional painting and dance.
57.根据“It shows a Chinese blue-green landscape...”可知,《千里江山图》里的景观呈青绿色。故填Blue-green.
58.根据“The dancers each had a different hairstyle, which looked like a mountain rock.”可知,舞者的发型设计模仿了山石的形状。故填A mountain rock.
59.根据“In recent years, more and more modern shows highlight Chinese traditional culture and have received warm welcome, especially among young people.”可知,年轻人特别喜欢这类节目。故填Yes, they do.
60.此处应描述对这类舞蹈的看法,开放性试题,言之成理即可。故填It is amazing and brings the painting to life.
61.really 62.harmful 63.can’t/cannot 64.their 65.strongest 66.are caught 67.have fallen 68.Environmental 69.to develop 70.studies
【导语】本文主要讲述了因为人类大量捕杀鲨鱼,导致鲨鱼的数量急剧下降,使整个海洋生态系统处于危险之中,所以作者呼吁人们停止捕杀鲨鱼。
61.句意:这道名菜名贵,在中国南方真的很受欢迎。此处修饰形容词popular,用real的副词形式really“真地”修饰。故填really。
62.句意:这不仅残忍,而且对环境有害。根据“This is not only cruel, but also...to the environment”可知此处是结构“be harmful to”,意为“对……有害”,形容词作表语。故填harmful。
63.句意:没有鳍,鲨鱼就不能再游泳,慢慢地死去。根据“Without a fin, a shark...swim”可知没有鳍,鲨鱼就不能再游泳,描述客观事实,用一般现在时,表示现在的能力用can’t/cannot“不能”。故填can’t/cannot。
64.句意:如果它们的数量下降得太少,就会给所有海洋生物带来危险。空格后有名词,用形容词性物主代词their“它们的”。故填their。
65.句意:许多人认为鲨鱼永远不会濒危,因为它们是食物链中最强壮的。根据“in their food chain”可知此处指食物链中最强壮的,用形容词的最高级strongest“最强壮的”。故填strongest。
66.句意:但事实上,每年约有7000万条鲨鱼在这个行业被捕获和交易。句子主语sharks和谓语catch“抓住”之间是被动关系,根据“every year”可知此处用一般现在时的被动语态be done,主语是复数,be动词用are。故填are caught。
67.句意:在过去的20到30年间,某些鲨鱼的数量下降了90%以上。fall“下降”,根据“in the last 20 to 30 years”可知句子使用现在完成时have/has done,主语是“The numbers of some kinds of sharks”,助动词用have。故填have fallen。
68.句意:世界各地的环保组织都在向公众传授鱼翅的知识。此处修饰名词protection groups用形容词environmental“环境的”,放句首首字母需大写。故填Environmental。
69.句意:他们甚至要求政府制定法律来停止销售鱼翅。develop“发展”,ask sb. to do sth.“要求某人做某事”。故填to develop。
70.句意:到目前为止,还没有科学研究表明鱼翅对健康有益。study“研究”,根据“have”可知句子主语使用名词复数。故填studies。
71.I was about to go up when I decided to get a coffee first.
【解析】分析题干可知,句子为when引导的时间状语从句,考查固定句式“be about to do sth. when…”,该句式意为“正要……这时……”;I“我”,作从/主句主语;be about to do sth.“某人即将做某事”,句子时态为一般过去时,be动词用was;go up“上楼”,动词短语;when“当……时”,引导从句;decide to get a coffee“决定去买杯咖啡”,作从句谓语和宾语,谓语动词应用过去式decided;first“首先”,副词,作状语。故填I was about to go up when I decided to get a coffee first.
72.The king suddenly becomes happy without the shirt of a happy person.
【解析】结合中文,时态为一般现在时。The king“国王”,第三人称单数作主语后接动词三单形式;suddenly“突然”;becomes“变得”,系动词后接形容词修饰;happy“开心的”;without“没有”;the shirt of a happy person“快乐的人的衬衫”。故填The king suddenly becomes happy without the shirt of a happy person.
73.The general realizes he is a happy person and gives his shirt to the king to wear.
【解析】根据中文,时态为一般现在时。The general“将军”第三人称单数作主语,后接动词三单形式;realizes“意识到”,后接宾语从句;he“他”第三人称单数作主语,be动词用is;a happy person“一个快乐的人”;and“于是”;gives sth. to sb.“给某人某物”,动词用三单形式;his shirt“他的衬衫”;the king“国王”;to wear“穿”,不定式表目的。故填The general realizes he is a happy person and gives his shirt to the king to wear.
74.The teacher announced the list that can join soccer club.
【解析】the teacher“老师”;announce“宣布”,时态为一般过去时,此处应用动词的过去式形式;the list“名单”;that引导定语从句;can“能够”,情态动词,后接动词原形join“参加”;soccer club“足球俱乐部”。故填The teacher announced the list that can join soccer club.
75.By the time he arrived at the store, the ice-cream had been sold out.
【解析】by the time“等到”,引导时间状语从句;he“他”;arrive at“到达”,时态为一般过去时,此处应用过去式形式;the store“商店”;the ice-cream“冰淇淋”;sell out“卖光”,主句的主语与谓语为逻辑上的动宾关系,应用被动语态,此处表示过去的过去,应用过去完成时,应填had been sold out。故填By the time he arrived at the store, the ice-cream had been sold out.
76.例文
Chinese language is extensive and profound. Many Chinese beginners are confused by the rich Chinese expressions. Here is a funny thing.
There was a basketball game at school. During the game, everyone shouted, “Jiayou! Jiayou!” But a foreign friend said in surprise, “There’s no need to add oil. Why are you saying ‘Jiayou!’ ” When I heard this, I couldn’t help laughing and explained the reason to him.
There are many examples of taking words from each other between communications, such as coffee, kung fu and so on. Language plays a positive role in promoting communication. When we pay attention to the cultural meanings behind the words, we understand them better.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时和一般现在时”;
③提示:写作要点明确,先引出趣事,接着具体讲述趣事内容,再列举词汇互借的例子,最后表达对语言促进交流的感悟,考生需按照这个逻辑顺序进行写作,不要遗漏要点,适当添加细节突出重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。文章开头“Chinese language is extensive and profound. Many Chinese beginners are confused by the rich Chinese expressions.”直接点明汉语含义丰富,初学者常感困惑,以此引出下文要讲述的趣事;
第二步,具体阐述写作内容。中间部分详细描述了在学校篮球赛上,大家喊“加油”,外国朋友却表示疑惑“There’s no need to add oil. Why are you saying ‘Jiayou!’ ”这一趣事,然后通过“There are many examples of taking words from each other between communications, such as coffee, kung fu and so on.”列举了语言发展中词汇互借的例子,如“coffee”“kung fu”等;
第三步,书写结语。“Language plays a positive role in promoting communication. When we pay attention to the cultural meanings behind the words, we understand them better.”表达了语言在促进交流中的积极作用,以及关注词汇背后文化意义能更好理解语言的感悟。
[亮点词汇]
①extensive and profound博大精深
②in surprise惊讶
③take words from each other词汇互借
[高分句型]
①There was a basketball game at school.(“there be”句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录