专项训练三 阅读理解
A【主题:人与社会 志愿服务】
(2025河北)Tim,a 13 year old boy,got his idea from a TV show.It was about saving books for the community library.
Tim wanted to help children in their community to have more chances to read books.He started Saving Books Program.Its goal was to collect books for the local library.Tim went from door to door to get books from the people around.He ended up collecting 260 books.All the books went to the library.“I love to see where the books go,and how people are enjoying them,”Tim said.
With the help of his sister,Tim made the program a success.They put up posters (海报) to spread the word:saving books for the local library.
Now,Tim is in seventh grade.He has taken the program a step further.He helps in the library when he is free at weekends.His program has inspired (激励) other kids to do more service for their own community.
Joe,the librarian,knows how much Tim cares about community service.“In third grade,Tim started Smile Mail.It's a program in which kids send cheerful gifts to the old.It's still going strong.He is warm hearted,”Joe said.
“I really like doing community service,”Tim said.“I'm proud of what I have done.”
1.What is the goal of Saving Books Program
A.To find out where books go.
B.To send books to the people around.
C.To teach people how to read books.
D.To collect books for the local library.
2.What has Saving Books Program inspired other kids to do
A.Become librarians.
B.Get better grades.
C.Write children's books.
D.Do more community service.
3.Why does Joe mention Smile Mail
A.To show kids' love for gifts.
B.To give advice to the old.
C.To praise Tim for his kindness.
D.To explain the value of smile.
B【主题:人与社会 伟大的外籍教育家】
(2025南充)In 2019,a white haired senior was awarded the Friendship Medal,the highest order of honor of China for foreigners.It was Isabel Crook.In her over a century of life,she spent more than 90 years in China and educated a large number of foreign language students for China.
In 1915,Isabel was born to a Canadian family in Chengdu,Sichuan Province.After graduating from the University of Toronto in 1938,Isabel couldn't wait to return to China.In 1947,she started to study the ongoing land reform (改革).A year later,she finished the study and accepted the invitation to stay in China for language teaching.From then on,Isabel started the journey of education in China.
One could hardly imagine the teaching conditions during a war.Isabel tried every way for mobile teaching.She asked her students to take small chairs so that she could give classes all over the places.She made different teaching methods to suit students' different language levels.Without enough teaching materials,she could only collect articles from English newspapers and magazines.In spoken English teaching,Isabel asked students to watch her in a given conversation first.Since there were no tape recorders at school,she had to perform the conversation again and again.
Isabel retired in 1981,but she returned to Southwest China many times to help children from poor families.She also went to Inner Mongolia,Ningxia and other places to help with foreign language teaching.Isabel died in 2023 in Beijing.
1.When did Isabel start language teaching in China
A.In 1915. B.In 1938.
C.In 1947. D.In 1948.
2.Why did Isabel ask her students to carry small chairs
A.She could give classes everywhere.
B.She could protect students during the war.
C.They could take a break when necessary.
D.They could use chairs as teaching materials.
3.What is special about Isabel's spoken English class
A.She advised students to perform first.
B.She used a tape recorder to teach.
C.She showed the conversation to students.
D.She asked students to role play.
4.Which words can best describe Isabel according to the text
A.Warm hearted and honest.
B.Hard working and caring.
C.Open minded and strict.
D.Easy going and humorous.
5.What is the text mainly about
A.The importance of English learning.
B.The useful teaching methods.
C.The difficulties during the war.
D.The life of a great educator.
C【主题:人与自然 保护环境】
(2025邯郸一模)Did you know that one third of the food we eat every day gets thrown away,while one in nine people around the world goes hungry?It takes about 3,072 hours to produce a single grain (谷粒) of rice,yet it only takes a second to waste it.In October,students from Beijing No.8 Middle School visited an exhibition center that showed how to recycle kitchen waste.
They saw how kitchen waste,such as fruit peels and leftovers,could be turned into something useful.“First,people collect the kitchen waste and then crush (压碎) it.After that,they take out the solid (固体的) part and break it down before turning it into a soil conditioner (土壤调理剂),” 13 year old Lu Zichen said.He added that this conditioner can help improve the quality of the soil.
The students also learned how to make liquid fertilizer (液体肥料) from kitchen waste.This fertilizer helps plants grow.Qi Yiming,13,even tried making it himself.“It's quite simple.First,you place the kitchen waste into a container.Then you add microbial agents (微生物制剂),and let it sit for a few days to get the fertilizer,” Qi explained.“I am so glad to use the chemical kno wledge I learned to make liquid fertilizer myself.It is beneficial in daily life.It is a wonderful experience.”
Yu Qian,a teacher from the school and the organizer of the activity,talked about the importance of hands on learning.“I hope students not only focus on the textbook but also go outside to put their knowledge into practice.It makes learning more interesting and useful,” she said.
1.How does the writer begin the text
A.By using a saying.
B.By telling a story.
C.By sending a message.
D.By asking a question.
2.What is the soil conditioner used for
A.Breaking the solid part down.
B.Crushing the kitchen waste.
C.Improving the quality of the soil.
D.Collecting the kitchen waste.
3.What does Paragraph 3 tell us
A.How to learn chemistry well.
B.How to collect kitchen waste.
C.How to make liquid fertilizer.
D.How to grow plants better.
4.Which can be a proper title for the text
A.Ways to Recycle Kitchen Waste
B.The Serious Problem of Food Waste
C.A Visit to the Exhibition Center
D.The Importance of Protecting the Environment
【详解答案】
A
【语篇解读】本文主要讲述了13岁男孩蒂姆的社区服务事迹。
1.D 解析:细节理解题。根据第二段“He started Saving Books Program.Its goal was to collect books for the local library.”可知,Saving Books Program的目标是为当地图书馆收集书籍。故选D。
2.D 解析:细节理解题。根据第四段“His program has inspired (激励) other kids to do more service for their own community.”可知,Saving Books Program激励了其他孩子为自己的社区做更多的服务。故选D。
3.C 解析:推理判断题。根据第五段“‘In third grade,Tim started Smile Mail.It's a program in which kids send cheerful gifts to the old.It's still going strong.He is warm hearted,’Joe said.”可知,Joe提到Smile Mail是为了赞扬Tim的善良。故选C。
B
【语篇解读】本文主要讲述了伟大的教育家Isabel Crook在中国的教育生涯,包括她的教学经历、教学方法以及她对中国教育的贡献。
1.D 解析:细节理解题。根据第二段“In 1947,she started to study the ongoing land reform (改革).A year later,she finished the study and accepted the invitation to stay in China for language teaching.”可知,Isabel在1947年开始研究土地改革,一年后接受了留在中国进行语言教学的邀请,因此她是在1948年开始在中国进行语言教学的。故选D。
2.A 解析:细节理解题。根据第三段“She asked her students to take small chairs so that she could give classes all over the places.”可知,Isabel让学生们带着小椅子,以便她可以在任何地方上课。故选A。
3.C 解析:细节理解题。根据第三段“In spoken English teaching,Isabel asked students to watch her in a given conversation first.Since there were no tape recorders at school,she had to perform the conversation again and again.”可知,Isabel要求学生先在指定的对话中观察她,因为当时学校没有录音机,她不得不反复表演这段对话。故选C。
4.B 解析:推理判断题。通读全文可知,Isabel在战争期间努力进行移动教学,这说明她工作努力;退休后多次回到中国西南地区帮助贫困地区的孩子,并且在教学中为学生设计不同的教学方法,这体现了她对他人的关爱。故选B。
5.D 解析:主旨大意题。本文主要讲述了伟大的教育家Isabel Crook在中国的教育生涯,包括她的教学经历、教学方法以及她对中国教育的贡献。故选D。
C
【语篇解读】本文通过北京八中学生参观厨余垃圾回收展览的经历,揭示了全球食物浪费与饥饿问题的矛盾,并展示了如何将厨余垃圾转化为土壤调理剂和液体肥料的过程,强调了实践学习对知识应用和环保意识培养的重要性。
1.D 解析:写作手法题。根据“Did you know that one third of the food we eat every day gets thrown away,while one in nine people around the world goes hungry?”可知,作者以提问的方式开篇。故选D。
2.C 解析:细节理解题。根据“He added that this conditioner can help improve the quality of the soil.”可知,土壤调理剂用于改善土壤质量。故选C。
3.C 解析:段落大意题。根据第三段中的“The students also learned how to make liquid fertilizer (液体肥料) from kitchen waste.”及后续步骤描述可知,第三段主要讲述了如何制作液体肥料。故选C。
4.A 解析:标题归纳题。通读全文可知,全文围绕厨余垃圾回收利用的方法展开,如制作土壤调理剂和液体肥料,因此A项适合做文章的标题。故选A。