【2027年新中考题型】广州市越秀区2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)

文档属性

名称 【2027年新中考题型】广州市越秀区2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析)
格式 docx
文件大小 266.8KB
资源类型 试卷
版本资源 沪教版
科目 英语
更新时间 2026-01-11 18:04:04

图片预览

文档简介

广州市越秀区2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题
(总分110分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
语音知识运用(共两节;满分25分)
第一节 语法选择(共10小题,每题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C和D 项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Once upon a time, in a big forest, there lived a wise owl (猫头鹰) named Oliver. Everyone knew about Oliver 1 he was very smart and patient. Oliver spent his days 2 the woodland animals and was even ready to offer help.
3 a sunny morning, when Oliver noticed a rabbit named Leo jumping around and eating grass without any worries. Leo was full of energy and curiosity, 4 he failed to notice the danger around.
Unexpectedly, a strange sound caught Oliver’s attention. It was Fiona, a hungry fox, trying to get close to Leo quietly. Without 5 twice, Oliver shouted loudly 6 Leo. Leo looked up with fear just as Fiona jumped at him. He ran into a hole 7 fast as he could. Fiona only ended up with eating fruits to satisfy her hunger.
After Fiona left, Oliver flew to Leo. “It’s great to be energetic and curious, but always be careful. The forest is full of hidden dangers for those who 8 pay attention.”
Leo nodded. “Oliver, I’ll be more careful from now on. You 9 me a lesson already.”
The forest continued to grow under Oliver’s advice, especially for Leo who never forgot the important lesson he learned that day. They all lived 10 , with a little more wisdom and a lot more caution.
1.A.though B.if C.because D.when
2.A.to watch B.watching C.watch D.watched
3.A.From B.At C.In D.On
4.A.and B.so C.but D.or
5.A.thinking B.to thinking C.think D.thought
6.A.to warn B.warn C.warning D.warned
7.A.very B.such C.so D.as
8.A.don’t B.didn’t C.aren’t D.weren’t
9.A.taught B.teach C.have taught D.will teach
10.A.happy B.happily C.happiness D.happier
第二节 完形填空(共10小题,每题1分,满分10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Once upon a time, a wise man was walking from one town to another with a few of his students. As they were tired, they stopped by a lake to rest. The wise man said to one of his students, “I am very 11 . Could you please get me some water ”
The student walked to the lake as the wise man requested. Right at that moment several ducks started 12 the lake. They moved so happily that they made waves on the water. As a result, the mud (泥) from the bottom of the river made water dirty. The student was disappointed when he saw this and quickly 13 told the wise man that the water was very dirty and not fit to drink.
After about an hour, the wise man asked the same student to get him some water again. When the student reached the lake, he was very 14 . He found that the water in the lake was not dirty anymore. So he 15 the water bottle and took it to the wise man.
The wise man drank the water and looked up at his student, “See what you did to make the water 16 ” The student was puzzled because he did nothing.
“You let it be for a/an 17 . As time passed, the mud settled down on its own.” The wise man continued. “Just like the lake, when your mind is 18 , it will become clear with more time.”
When we find ourselves nervous or angry next time, we should stop and 19 for a while. By doing so, we can bring peace to our 20 . Only in this way can we control our feelings better and lead a healthy life.
11.A.hungry B.sleepy C.thirsty D.bored
12.A.swimming across B.speaking beside
C.sleeping in D.arriving at
13.A.remained B.rescued C.refilled D.returned
14.A.nervous B.surprised C.angry D.sad
15.A.filled B.washed C.bought D.emptied
16.A.smelly B.clear C.tasty D.dirty
17.A.month B.week C.day D.hour
18.A.changed B.tested C.troubled D.opened
19.A.drink B.talk C.wait D.study
20.A.water B.mind C.mud D.student
二、阅读(共两节;满分35分)
第一节 阅读理解(共15小题;每题2分,满分30分)
A
We should all have at least one fire extinguisher (in our house or school). However, it’s not enough to simply keep one somewhere. The best way to be ready for a fire is to study this guide carefully and review it regularly.
Have a clear way out
Before using the fire extinguisher, make sure you have a clear way out. If you cannot put out the fire, you will need to find a safe way out.
Call the fire department
Even if you can control the fire, you should always have the fire department or the way. Once firefighters arrive, they can double-check if the fire has been completely put out.
Stand back
Face the fire and keep your back to the clear exit. You should stay between 1 and 2.5 meters away from the flames (火焰) as you prepare to use the fire extinguishe.
Use the extinguisher
It can be difficult to think clearly in a fire. One method to help you remember how to operate an extinguisher is to remember “PASS”:
● P-Pull: Pull the pin (保险销) on the fire extinguisher.
● A-Aim: Aim low. Point to the bottom of the fire instead of the flames.
● S-Squeeze: Squeeze the handle (把手) to set out the extinguishing chemicals.
● S-Sweep: Sweep the nozzle (喷嘴) from side to side until the fire is put out.
Keep an eye on things
After the fire appears to be out, continue to watch the fire area to make sure it doesn’t start burning again. If the fire does start up again, repeat the “PASS” process.
Get to a safe place
Once the fire is out, or if you are unable to put it out, leave at once. Find a place out of reach of the fire.
21.What does the writer mainly want to tell us
A.To show us how to stay away from a fire.
B.To teach us how to use a fire extinguisher.
C.To share with us his experience of putting out a fire.
D.To tell us what to do when there is a fire emergency.
22.What can firefighters make sure even if the fire seems controllable
A.Everyone is away from the fire scene. B.The fire is really manageable.
C.The fire has been completely put out. D.There is a safe exit.
23.Which is the correct order to show the steps of the “PASS” according to the passage
A.①③④② B.④③①② C.①④③② D.④①③②
24.What should we do when we are unable to put out a fire according to the passage
A.Calculate our loss in the fire. B.Ask friends and family for help.
C.Try extinguishing the fire again. D.Leave the fire area at once.
25.In which section of the web page can we find this passage
A.In Fashion Dressing. B.In Safety Skills.
C.In Environmental Protection. D.In Science Development.
B
There was one tree in Doug’s backyard. Only one tree, but it was enough. It was the biggest tree Doug had ever seen. Doug was young and not very strong, but he knew he could climb this tree.
He waited until the weather was perfect: early autumn — crisp but not cold. He wore a blue sweater and his worn-out old shoes. His gloves (手套) were so thick that they could keep him away from the hurt from the tree trunk. He was ready.
“Wait here,” he told his dog, Harvey. “I’ll be back later.” The tree was his special place so he didn’t want to share it with anyone else.
Doug jumped for the lowest branch. He nearly slipped (打滑) but held on. Using all his strength, he pulled himself up.
He continued slowly and carefully. He was in no hurry because he had all day.
Halfway up the tree, Doug took a break. He didn’t feel tired but wanted to rest before getting tired out.
“Hello,” he said to a passing butterfly. “Any advice for me ”
The butterfly didn’t reply. Doug didn’t need her help anyway. It was time to continue. He was just a few branches from the top. Suddenly, something terrible happened.
He lifted his left leg and placed it onto the next branch. The wood was old and weak. It broke and fell to the ground. Doug was watching and prepared. As his left foot slipped, he held himself in the air with his arms. Breathing slowly, he moved his legs forward and stepped onto the next branch. He was safe again.
“That’s enough for today,” he said. “The top can wait.”
He tied his legs to the strongest branch and sat against the trunk. He took out a book and it was time to read. Doug had all afternoon.
26.Why did Doug wear gloves while climbing the tree
A.To match his sweater and shoes. B.To help him protect himself.
C.To make him look young and strong. D.To keep his hands warm.
27.What does the underlined word “crisp” in paragraph 2 mean
A.Dry and icy. B.Sunny and hot.
C.Fresh and cool. D.Clear and rainy.
28.Why did Doug tell his dog Harvey to wait at the bottom of the tree
A.Because he didn’t trust Harvey not to bark.
B.Because Harvey was too old to climb the tree.
C.Because he wanted Harvey to keep an eye on him.
D.Because he didn’t want Harvey to climb with him.
29.How can we know that Doug was patient as he climbed the tree
A.Doug climbed the tree wearing a blue sweater and old shoes.
B.Doug asked the butterfly for advice before going on climbing.
C.Doug hung in the air for a moment after a branch broke and fell.
D.Doug took a break halfway up the tree although he didn’t feel tired.
30.What can we learn from this story
A.Being careful can help someone do with challenges.
B.It’s important to look for a good place to read books.
C.People should trust animals and take action with them.
D.No one should start something unless he or she can finish it.
C
Summer Camp 2024
EXPLORE! MAKE DISCOVERIES! GET INSPIRED!
Our summer camp program is for students 10 to 16 years of age. It includes a variety of fun activities. The camp is designed to enrich students’ lives during their summer holidays and to encourage them to gain confidence. For more information, please visit our website: www..
How to register
Complete the application form at the end of this booklet. Each form must be signed by a parent. The parent will receive an email message once we have dealt with the application. Please make sure that an email address is provided on the application form.
Register before June 15, 2021, to save 10% off your summer camp experience!
Our staff
Green Pine School staff members are chosen for their experience and their ability to relate to children. The teaching staff is made up of trained teachers.
The environment
Campers are provided with a safe environment. We have a gym, a science lab, a computer lab and a library. They are all air-conditioned. We also have four playgrounds and a soccer field.
What to bring
Lunch and snacks
Sunscreen
Hat
Please clearly label all personal items.
Expectations for behavior
At the Green Pine School, we expect children to show respect for each other and for their teachers. Students are not allowed to leave their camps without the agreement of the teacher.
The 2024 programs
Camps A and C: $400/day
Camps B and D: $300/day
Camp A July 5-9 Camp B July 19-23 Camp C Aug. 2-6 Camp D Aug. 16-20
Ages 10-12 9:00- 12:00 Health Training Creative Writing Dance 2021 Crazy for Sports
13:00- 16:00 Badminton Art Cooking Musical
Camp Explorers Time Theater
Ages 13-14 9:00- 12:00 Super Dance Mad Reading
Sports 2021 Science Club
13:00- 16:00 Art Explorers Little Picasso Discovering Robots Public Speaking
Ages 15-16 9:00- 12:00 Science Adventures Movie Maker Badminton Camp Public Speaking
13:00- 16:00 Young Engineering Minds Dance 2021 Let’s Get Creative Creative Writing
31.This passage is probably taken from ________.
A.A travel guide B.An encyclopedia
C.A story book D.a booklet created by the Green Pine School
32.After having dealt with an application form, the Green Pine School will ________.
A.call the camper B.email the camper
C.call the camper’s parent D.email the camper’s parent
33.Mr. Ollie wants to sign his son Leo and daughter Lara up for Camp C. How much money can he save if he registers before June 15
A.$40 B.$80 C.$400 D.$800
34.Bobby, 16, is very interested in science. Which camp should he sign up for
A.Camp A B.Camp B C.Camp C D.Camp D
35.Which of the following is not recommended
A.I didn’t write my name on my sun cream.
B.I ask my teacher for agreement before I leave the camp.
C.I ask my parents to sign after completing the application form
D.I play football during the camp.
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。(共5小题;每题1分,满分5分)
Beijing held the nation’s first man-like robot half marathon (马拉松) on Saturday. A total of 20 man-like robot teams from across China joined 12,000 human runners on the same road. 36
Among 20 competing teams, “Tien Kung Ultra” won. 37 Most robots use handheld remote controls. But Tien Kung Ultra follows and plans long distance by wireless guide. 38 It can find its position, change direction and speed by itself in real time. It can go from the start to the end this way.
39 They had to run for a long time on rough roads and face unexpected challenges. They needed to act well in many areas. These included strong and energy-efficient connections, good cooling for the body and an efficient energy system.
The marathon provided a test of robots’ performance in real-world life. In the future, the upgraded robots will have a good moving ability. It can also talk naturally. According to the “Tien Kung” developer, it could be used across factories, transportation, special jobs, and even home settings like elderly care. 40
It is believed that more of such events will greatly push the robot technology forward.
A.The half marathon was hard for man-like robots.
B.It was a meaningful day for both people and robots!
C.This would be convenient and supportive in daily life.
D.It crossed the finish line first with a time of 160 minutes.
E.What’s more, it can plan tasks well and do a lot of things.
三、项目情境(共两节;满分20分)
第一节信息匹配(共5小题;每题2分,满分10分)
左栏是五个社交网站,右栏是五位同学的喜好,请为每位同学推荐一个合适的网站,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A.EverPhoto EverPhoto enables teens to upload photos of their daily life and share them with their friends. B.Habbo Hotel Habbo Hotel is a space for teens to chat. Each teen gets a personal room to decorate with virtual objects. C. Fanlala Fanlala is a social network for teens who love stars, music and TV shows. Users can get the latest news on their favorite shows. D.Teen Chat Teen Chat is a place for teens to talk with local people on their interests like music, games, and sports. E. QuizUp QuizUp offers teens a chance to take tests on various topics. They can compete with friends or other users online. 41 Benny is a big fan of stars and TV shows. He hopes to get the latest news about them. 42 Su Wen is interested in making friends who live nearby and chatting about music and sports. 43 Amy is fond of taking photos and wants to share her daily life moments with friends through pictures. 44 Li Na likes taking tests on different topics and competing with others to see how much she knows. 45 Yuntao loves decorating and creating virtual spaces. He also enjoys chatting with others in a fun online environment.
同学们根据你的建议找到了适合自己的网站,他们非常感谢你!
阅读回答问题(共5小题;每题2分,满分10分)
根据短文内容,回答问题。
Long long ago, there was a man living in a village with his wife and two children. They had a hen. It laid a golden egg every day. The man sold the golden egg and the family lived a rich and comfortable life.
But the man was very greedy (贪婪的). He wanted to get all the golden eggs from the hen at a time. So he thought hard every day about how to achieve it and he got a plan at last. He decided to kill the hen and get all the eggs. He didn’t want to tell his wife about the plan because he wanted to give her a big surprise. He was so excited about his great plan. He even started to sing when he thought of the plan.
The next day when the hen laid a golden egg, the man couldn’t wait to take a knife and cut its body open. However, there was nothing but blood (血) all around. There weren’t any eggs at all. He was very sad because he would not get even one egg anymore.
Their life used to be comfortable with one egg a day, but now their life changed a lot.
How silly he was!
46.What could the man get from the hen every day at the beginning
47.Why did the man decide to kill the hen
48.What did the man get from the hen at last
49.How did he feel after he killed the hen
50.What do you think of the man
四、语言知识(共三节;满分30分
第一节 选词填空(共5小题;每题1分,满分5分)
从方框中选择最佳选项完成短文,选项中有一项为多余选项。
A.because B.also C.me D.in E. pet F. but
What will the future be like I think I’ll be a teacher 51 the future. I like playing with children. I’ll meet lots of interesting students. I’ll 52 be able to make friends with foreign teachers. I’ll live in Beijing 53 there will be more jobs in that city. I’ll keep a 54 dog at home and I’ll live in a big apartment. I’ll have a robot. It will help 55 with housework and drive a car for me. As a Chinese, I hope I can travel around our country to enrich my life.
第二节 短文填空 (共5小题;每题1分,满分5分)
阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear Frank,
How’s it going I’m sorry to hear that you are having 56 (problem) with your study and life. Here is my advice.
First, I think it’s 57 useful way to talk with someone you trust. Sharing a problem is like 58 (cut) it in half. Second, you should do something 59 (relax) like listening to music or hanging out. Also, we are always here to help you with these worries. Everything will be possible 60 we work together. And I’m sure things will be OK.
Lily
第三节 书面表达(满分20分)
61.上个月,你的学校接待了一批交换生,进行了为期两周的交流活动。作为活动的志愿者,请你向同学们汇报他们的主要活动和感受。
注意:
1.可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息;
2.词数80词左右;
3.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
An exchange visit
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C 2.B 3.D 4.C 5.A 6.A 7.D 8.A 9.C 10.B
【导语】本文讲述了一只聪明的猫头鹰奥利弗在森林中帮助一只无忧无虑的兔子利奥避免被狐狸菲奥娜捕食的危险,并教导他要时刻保持警惕,从而让森林里的动物们生活得更加智慧和谨慎。
1.句意:大家都认识奥利弗,因为他非常聪明且有耐心。
though虽然;if如果;because因为;when当。后句是前句的原因,用because连接。故选C。
2.句意:奥利弗每天都在观察森林里的动物,并且随时准备提供帮助。
to watch看,动词不定式;watching动名词;watch动词原形;watched动词过去式。spend time doing sth.“花费时间做某事”。故选B。
3.句意:在一个阳光明媚的早晨,奥利弗注意到一只名叫利奥的兔子正在无忧无虑地跳来跳去,吃着草。
from从;at在某时刻;in在某年某月某季节;on在某一天或某一天的早中晚。空后是某一天的早晨,用介词on。故选D。
4.句意:利奥充满活力和好奇心,但他没有注意到周围的危险。
and和;so所以;but但是;or或者。前后是转折关系,用but连接。故选C。
5.句意:奥利弗毫不犹豫地大声提醒利奥。
thinking认为,动名词;to thinking介词加动名词;think动词原形;thought动词过去式。作介词Without的宾语用动名词。故选A。
6.句意:奥利弗毫不犹豫地大声提醒利奥。
to warn警告,动词不定式;warn动词原形;warning动名词;warned动词过去式。“大声喊”的目的是“警告利奥”,作目的状语用动词不定式。故选A。
7.句意:他以最快的速度跑进了一个洞里。
very非常;such这样的;so如此;as像。as fast as he could“尽可能快地”。故选D。
8.句意:对于那些不注意的动物来说,这片森林充满了隐患。
don’t不,助动词;didn’t助动词的过去式;aren’t不是,一般现在时;weren’t不是,一般过去时。句中有动词,句子用一般现在时,变否定句时借助助动词don’t。故选A。
9.句意:你已经教会了我一个教训。
taught教,动词过去式;teach动词原形;have taught现在完成时;will teach一般将来时。根据“already”可知句子用现在完成时。故选C。
10.句意:他们都幸福地生活着,多了一点智慧和更多的谨慎。
happy开心的,形容词;happily开心地,副词;happiness开心,名词;happier更开心的。此处修饰动词用副词。故选B。
11.C 12.A 13.D 14.B 15.A 16.B 17.D 18.C 19.C 20.B
【导语】本文主要通过智者让学生去湖里取水的故事来告诉我们,当你恼怒的时候,静置一段时间,自己就会安定下来。
11.句意:我很渴。
hungry饿的;sleepy困倦的;thirsty渴的;bored厌倦的。根据“Could you please get me some water ”可知渴了想喝水。故选C。
12.句意:就在这时,几只鸭子开始游向湖。
swimming across游向;speaking beside在……旁边说话;sleeping in在……里睡觉;arriving at到达。根据“Right at that moment several ducks started”以及下文“They moved so happily that they made waves on the water.”可知鸭子们在湖里游动。故选A。
13.句意:看到这这个学生很失望,立刻回去告诉智者水很脏,不能喝。
remained保持;rescued营救;refilled重新装满;returned返回。根据“The student was disappointed when he saw this”以及下文“told the wise man”可知学生失望地回去了。故选D。
14.句意:当学生到达湖边时,他非常惊讶。
nervous紧张的;surprised惊讶的;angry生气的;sad难过的。根据下文“He found that the water in the lake was not dirty anymore.”可知湖水不脏了,所以学生很惊讶。故选B。
15.句意:于是他装满了水瓶,把它拿给了智者。
filled装满;washed洗;bought买;emptied倒空。根据“the water bottle”以及下文“took it to the wise man”可知学生装了水拿给智者。故选A。
16.句意:看看你是怎么做才让水变清澈的?
smelly难闻的;clear清澈的;tasty美味的;dirty脏的。根据前文的描述可知,一开始湖水是脏的,后面变清澈了,所以智者问学生是怎么让水变清澈的。故选B。
17.句意:你让它静置了一个小时。
month月;week周;day天;hour小时。根据上文“After about an hour”可知过了一个小时。故选D。
18.句意:就像这个湖一样,当你的思绪被困扰时,随着时间的推移,它会自己变得清晰起来。
changed改变;tested测试;troubled困扰;opened打开。根据“it will become clear with more time”可知此处是指思绪被困扰。故选C。
19.句意:下次当我们发现自己紧张或生气时,我们应该停下来等一会儿。
drink喝;talk说话;wait等待;study学习。根据下文“By doing so, we can bring peace to our…”可知此处是指停下来等待一会儿就会变得平静。故选C。
20.句意:这样做,我们可以给我们的心灵带来平静。
water水;mind心灵;mud泥土;student学生。根据前文的描述以及“bring peace to”可知此处指给心灵带来平静。故选B。
21.D 22.C 23.B 24.D 25.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了应对火灾的一系列方法,包括确保逃生通道、呼叫消防部门、正确使用灭火器步骤、火灾扑灭后观察以及前往安全地点等。
21.主旨大意题。文章从准备灭火器、火灾发生时的逃生、报警、使用灭火器,到火灾扑灭后的后续观察等,全面阐述了火灾紧急情况时该做什么,故选D。
22.细节理解题。根据第三段“Once firefighters arrive, they can double-check if the fire has been completely put out.”可知,消防员即使是火灾看似可控,也应确保火已被完全扑灭。故选C。
23.细节理解题。根据“PASS”的步骤顺序,第一步是Pull (④),第二步是Aim (③),第三步是Squeeze (①),第四步是Sweep (②),故选B。
24.细节理解题。根据最后一段“Once the fire is out, or if you are unable to put it out, leave at once.”可知,当火无法扑灭时,建议立即离开火区。故选D。
25.推理判断题。这篇文章主要讨论的是安全技能,最有可能出现在网站的安全技能部分。故选B。
26.B 27.C 28.D 29.D 30.A
【导语】本文主要讲述了道格爬树的经历。
26.细节理解题。根据“His gloves (手套) were so thick that they could keep him away from the hurt from the tree trunk.”可知,道格爬树时戴手套可以保护他免受树干的伤害。故选B。
27.词句猜测题。根据“early autumn - crisp but not cold.”可知,早秋应是清爽但不冷的,crisp“清爽”。故选C。
28.细节理解题。根据“The tree was his special place so he didn’t want to share it with anyone else.”可知,这棵树是道格来说很特别,他不想和其他人分享。因此道格让狗在树下等他是因为他不想让他的狗哈维跟他一起爬。故选D。
29.细节理解题。根据“He continued slowly and carefully. He was in no hurry because he had all day. Halfway up the tree, Doug took a break. He didn’t feel tired but wanted to rest before getting tired out.”可知,道格不着急,因为他还有一整天的时间。在树的中间位置,道格停下来休息。他并不感到疲倦,但想在感到累之前休息一下。因此我们能从道格在树的一半高度时休息了一下,由此知道道格在爬树时非常有耐心。故选D。
30.推理判断题。根据“He lifted his left leg and placed it onto the next branch. The wood was old and weak. It broke and fell to the ground. Doug was watching and prepared. As his left foot slipped, he held himself in the air with his arms. Breathing slowly, he moved his legs forward and stepped onto the next branch. He was safe again.”可知,道格面临踩上下一根树枝突然断裂的危险时,道格心里有所准备,当左脚打滑时,他用手臂支撑着自己在空中,慢慢地呼吸,他把腿向前移动,踩上了下一根树枝,他又安全了。从道格爬树的经历我们可以学到小心谨慎可以帮助一个人应对挑战。故选A。
31.D 32.D 33.C 34.A 35.A
【导语】本文主要介绍了Green Pine School2024夏令营的相关内容,包括如何注册、学校员工、环境、需要带的物品以及收费等。
31.推理判断题。根据“Summer Camp 2024”和“At the Green Pine School...”可知,本文主要讲述了Green Pine School2024夏令营的项目,所以文章可能取自学校的小册子。故选D。
32.细节理解题。根据“The parent will receive an email message once we have dealt with the application.”可知,学校处理完申请后,会给家长发送电子邮件。故选D。
33.细节理解题。根据“Camps A and C: $400/day”和“Register before June 15, 2021, to save 10% off your summer camp experience”可知,C项目一天400美元,如果在6月15日之前注册,可以节省10%的费用。题干中两个人参加C项目,共5天,费用为2×400×5=4000美元,在6月15日前注册,可节约10%,即400美元。故选C。
34.细节理解题。根据Ages 15-16表格内容“ScienceAdventures”对应的项目为“Camp A”,所以如果16岁孩子对科学感兴趣,应该参加夏令营A。故选A。
35.细节理解题。根据“Please clearly label all personal items.”可知,应当清楚标记个人物品。选项A“我没有把名字写在防晒霜上”是不推荐的。故选A。
36.B 37.D 38.E 39.A 40.C
【导语】本文主要讲述了北京举办的仿人机器人半程马拉松赛事,介绍了参赛机器人的表现、比赛对机器人的考验以及机器人未来的应用等内容。
36.根据第一段“Beijing held the nation’s first man-like robot half marathon (马拉松) on Saturday. A total of 20 man-like robot teams from across China joined 12,000 human runners on the same road.”可知,机器人和人类一起参加马拉松,此处需承接前文赛事情况,总结这一天的意义。选项B“对人类和机器人来说都是有意义的一天”符合语境。故选B。
37.根据第二段“‘Tien Kung Ultra’ won”可知,“天工Ultra”获胜,这里应具体说明获胜的表现。选项D“它以160分钟的时间第一个冲过终点线”符合语境。故选D。
38.根据第二段“Tien Kung Ultra follows and plans long distance by wireless guide ... It can find its position, change direction and speed by itself in real time.”可知,Tien Kung Ultra能无线导航、规划距离、自主找位置,这里应进一步补充其能力。选项E“而且,它能很好地规划任务并做很多事”符合语境。故选E。
39.根据第三段“They had to run for a long time on rough roads and face unexpected challenges.”可知,它们要在崎岖道路跑很久,面对意外挑战,这里需要能引出后文挑战内容的句子。选项A“半程马拉松对仿人机器人来说很难”符合语境。故选A。
40.根据第四段“it could be used across factories, transportation, special jobs, and even home settings like elderly care.”可知,机器人能应用于工厂、交通、特殊工作、家庭照护等 ,这里需总结应用带来的好处。选项C“这在日常生活中会很方便且有帮助”符合语境。故选C。
41.C 42.D 43.A 44.E 45.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了五个社交网站的功能特点,并根据五位同学的兴趣爱好进行对应推荐和匹配。
41.根据“Benny is a big fan of stars and TV shows. He hopes to get the latest news about them.”可知,本尼是明星和电视节目的粉丝,希望获取相关最新消息。选项C“Fanlala是一个面向热爱明星、音乐和电视节目的青少年的社交网络。用户可以获取他们最喜欢节目的最新消息。”符合本尼的需求,故选C。
42.根据“Su Wen is interested in making friends who live nearby and chatting about music and sports.”可知,苏文想结交附近的朋友并聊聊音乐和体育。选项D“Teen Chat是青少年与当地人就他们感兴趣的音乐、游戏和体育等话题进行交流的地方。”符合苏文的需求,故选D。
43.根据“Amy is fond of taking photos and wants to share her daily life moments with friends through pictures.”可知,艾米喜欢拍照并想通过照片与朋友分享日常生活瞬间。选项A“EverPhoto使青少年能够上传他们日常生活的照片并与朋友分享。”符合艾米的需求,故选A。
44.根据“Li Na likes taking tests on different topics and competing with others to see how much she knows.”可知,李娜喜欢就不同主题进行测试并与他人竞争以了解自己的知识水平。选项E“QuizUp为青少年提供了就各种主题进行测试的机会。他们可以与朋友或其他在线用户竞争。”符合李娜的需求,故选E。
45.根据“Yuntao loves decorating and creating virtual spaces. He also enjoys chatting with others in a fun online environment.”可知,云涛喜欢装饰和创建虚拟空间,也喜欢在有趣的网络环境中与他人聊天。选项B“Habbo Hotel是青少年聊天的空间。每个青少年都有一个可以用虚拟物品装饰的个人房间。”符合云涛的需求,故选B。
46.He could get a golden egg every day./A golden egg. 47.Because he wanted to get all the golden eggs from the hen at a time. 48.Nothing but blood—he got no eggs at all. 49.He felt very sad. 50.I think he was foolish and too greedy.
【导语】本文主要讲述了一个很久以前,村庄里一个贪婪的男人和他家人与一只每天下金蛋的母鸡之间的故事。男人因贪婪想一次性获取所有金蛋而杀死母鸡,最终却一无所获,生活也发生了巨大变化。
46.根据第一段“They had a hen. It laid a golden egg every day.”可知,一开始这个男人每天能从母鸡那里得到一个金蛋。故填He could get a golden egg every day./A golden egg.
47.根据第二段“He wanted to get all the golden eggs from the hen at a time. So he thought hard every day about how to achieve it and he got a plan at last. He decided to kill the hen and get all the eggs.”可知,男人决定杀死母鸡是因为他想一次性从母鸡那里得到所有的金蛋。故填Because he wanted to get all the golden eggs from the hen at a time.
48.根据第三段“However, there was nothing but blood (血) all around. There weren’t any eggs at all.”可知,男人最后从母鸡那里得到的只有血,根本没有鸡蛋。故填Nothing but blood—he got no eggs at all.
49.根据第三段“He was very sad because he would not get even one egg anymore.”可知,男人杀死母鸡后感到非常伤心。故填He felt very sad.
50.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容来回答。从男人想一次性获取所有金蛋而杀死母鸡,最后却一无所获,生活也变差了,可以看出他很愚蠢且贪婪。例如“I think he was foolish and too greedy.”,具体评价可能因个人观点和理解有所不同。故填I think he was foolish and too greedy.
51.D 52.B 53.A 54.E 55.C
【导语】本文是一篇记叙文,作者描述了自己对未来职业的期待、居住地选择、宠物以及家庭生活的设想。
51.句意:我想我将来会成为一名老师。空格后的“the future”为名词,表示时间,前面需要用介词来连接。选项中只有in能与“the future”搭配,表示“在将来”。故选D。
52.句意:我也能够与外国教师交朋友。此处需要一个副词来表达“也”。故选B。
53.句意:我将住在北京,因为那座城市将有更多的工作机会。空格前后为两个句子,需要填入一个连词来连接。根据句意,空格处表达“因为”,because用来引导原因状语从句。故选A。
54.句意:我将在家里养一只宠物狗。空格前的“a”为不定冠词,后面需要跟名词单数。选项中只有pet为名词单数,且符合语境。故选E。
55.句意:它将帮助我做家务,并且为我开车。空格前的“help”为动词,后面需要跟代词宾格作为宾语。me为代词宾格,符合语境。故选C。
56.problems 57.a 58.cutting 59.relaxing 60.if
【导语】本文主要讲述了Lily给Frank提供关于学习和生活问题的建议。
56.句意:很抱歉听到你在学习和生活上遇到了问题。根据空后的“with your study and life”可知,这里提到的是多种问题(学习和生活),所以应该使用复数形式。故填problems。
57.句意:我认为这是与你信任的人交谈的一种有用的方式。此处需要一个不定冠词来修饰“useful way”,因为way是可数名词且以辅音音素开头,故填a。
58.句意:分享一个问题就像把它切成两半。空处需要填入一个动词来与介词like搭配,表示“像……一样”。由于like在此处为介词,后面需要接动名词作为宾语,因此cut需要变为其动名词形式cutting。故填cutting。
59.句意:其次,你应该做一些放松的事情,比如听音乐或出去玩。空处需要填入一个形容词来修饰动词do和后面的名词something,表示“做一些……的事情”。relax作为动词,需要变为其形容词形式relaxing来表示“令人放松的”。故填relaxing。
60.句意:只要我们共同努力,一切都会成为可能。这里表达了一个条件,即我们共同努力是实现可能性的前提,所以使用if引导条件状语从句。故填if。
61.例文
An exchange visit
Last month, our school hosted a group of exchange students for a two-week exchange activity. As a volunteer, I’d like to report the activity to you.
During the exchange visit, we arranged a variety of activities for the exchange students. They learned Chinese painting. Under the guidance of our art teachers, they carefully painted traditional Chinese landscapes and flowers, experiencing the charm of Chinese painting art. They also cooked Chinese food. They learned to make dumplings, spring rolls and so on. Everyone was very interested and actively participated in the cooking process. In addition, we also organized a visit to local museums and historical sites, which helped them have a better understanding of China’s long history and rich culture. As for how the exchange students felt, they were extremely excited and satisfied. They said that these activities made them fall in love with Chinese culture deeply. They were impressed by the long history and unique charm of China. They also expressed their gratitude to our school and all the volunteers for providing such a wonderful opportunity for them to experience Chinese culture.
In a word, this exchange activity was a great success. It not only promoted cultural exchanges between us and the exchange students, but also deepened our friendship. Thank you!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏信息,考生结合自身经历,适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,点明主题——介绍交换生交流活动;
第二步,介绍活动项目和交换生的感受;
第三步,最后总结活动收获。
[亮点词汇]
①and so on等等
②in addition此外
③fall in love with爱上……
[高分句型]
①In addition, we also organized a visit to local museums and historical sites, which helped them have a better understanding of China’s long history and rich culture. (which引导的定语从句)
②They said that these activities made them fall in love with Chinese culture deeply. (that引导的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录