【2027年新中考题型】广东省广州市海珠区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含解析)

文档属性

名称 【2027年新中考题型】广东省广州市海珠区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含解析)
格式 docx
文件大小 237.2KB
资源类型 试卷
版本资源 沪教版
科目 英语
更新时间 2026-01-11 20:44:36

图片预览

文档简介

广州市海珠区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题
(总分110分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
语音知识运用(共两节;满分25分)
第一节 语法选择(共10小题,每题1.5分,满分15分)
My brother John is a college student. He 1 travelling around very much. Last year he went to Italy and stayed there for two months. I was surprised that John was able to have such 2 long holiday because he never had any money.
“How did you manage it, John ” I asked. “I thought you were going to 3 for two weeks.”
“It was easy,” John answered. “I got a job.”
“A job ” I asked in surprise. “ 4 did you do ”
“I gave English lessons to a shop manager,” John answered. “And 5 name is Tom. We have become good friends.”
“But you’re not a teacher,” I said.
“I told Tom I couldn’t 6 ,” John explained. “But he insisted on having conversation lessons. He wanted to practise his English. There 7 a lot of American customers in his shop, so it was important for him to speak English. It took me three hours a day 8 to him. In return he gave me a room, three meals a day 9 a little pocket money.”
“Did your pupil learn 10 English ” I asked.
“I don’t know,” John said, “but I learnt a lot of Italian.”
1.A.enjoy B.enjoys C.enjoyed D.will enjoy
2.A.a B.an C.the D./
3.A.stay B.stays C.staying D.stayed
4.A.Where B.When C.What D.How
5.A.he B.him C.his D.himself
6.A.teach B.teaching C.teaches D.taught
7.A.is B.be C.was D.were
8.A.talk B.talking C.talked D.to talk
9.A.so B.or C.and D.but
10.A.many B.much C.more D.most
第二节 完形填空(共10小题,每题1分,满分10分)
What happens when you mix fiction (based on the imagination) and science (based on 11 ) The result is “Science fiction”. Science-based books and movies often take place in the 12 .Writers imagine what life will be many years from now. In science fiction, there is life on other 13 , with aliens and monsters. People travel in spaceships, and there is lots of high 14 around.
Science fiction has many 15 kinds of plots (情节), characters, and settings. Some of the first science fiction stories were about 16 aliens who try to take over the Earth and bring down the human race. Others were about people travelling in spaceships looking for 17 planets or keeping peace in the universe. The “science” was not very believable.
Usually, the technology in science fiction movies and books is ahead of its time. But sometimes, this technology is just too good to stay within the pages of a book. For example, robots appeared in science fiction before they existed in 18 life.
The 1960s Star Trek TV shows and later movies are full of more 19 . The giant view screen aboard the starship Enterprise looks very much like the flat TV screens of today. The crew used a small device to talk to each other on the ship. It even worked from the ship to Earth. This hand-held device was very much like the future mobile phone. The small touch-screen the captain and soldiers 20 around was similar to a 21st century tablet or iPad. Today, science fiction is closer to scientific reality than ever before.
11.A.things B.facts C.events D.thoughts
12.A.past B.present C.future D.space
13.A.planets B.places C.parts D.paths
14.A.equipment B.views C.technology D.projects
15.A.different B.similar C.natural D.manned
16.A.tiring B.boring C.worrying D.frightening
17.A.unusual B.uncertain C.unexplored D.unlucky
18.A.easy B.right C.modern D.real
19.A.suggestions B.examples C.programmes D.topics
20.A.looked B.showed C.designed D.carried
二、阅读(共两节;满分35分)
第一节 阅读理解(共15小题;每题2分,满分30分)
A
Do you know where your food comes from How far do the milk, apples, coffee beans and other things travel to reach you Our eating decisions can shape the world around us.
Starting to check your food miles is an important step to save the Earth. Food mile means how far your food travels before it reaches you. From farm to fork, a shorter distance will be better for your health and the Earth.
Food miles are a very modern idea. In most of human history, people have eaten food grown locally. But over the past few years, the world has become closely connected. Nowadays, we have got used to having different kinds of foods around the world. We buy tropical (热带的) fruits even when there is snow on the ground.
When we calculate (计算) food miles, we shouldn’t just think about the number of miles. It depends on many things, such as how damaging (破坏性的) these miles can be. For example, air travel allows food to travel quickly, but it leaves a large carbon footprint (碳足迹). A carbon footprint shows how much CO and other greenhouse gases are produced. So the carbon footprint from air travel is about 50 times larger than that of shipping food by sea.
It’s hard to work out the environmental cost of what we eat. But most of us can do much better than what we do now. Whenever you can, buy food from local farmers and eat in-season fruits and vegetables.
21.Which of the following has a similar meaning to the underlined word “shape” in Paragraph 1
A.The cloud is in the shape of a horse.
B.Family education shapes our thoughts.
C.The artist shaped the stone into a bird.
D.She’s in good shape after doing exercise.
22.What should we do to save the Earth according to the passage
a. Check food miles.
b. Buy local food.
c. Eat in-season food.
d. Pick far-traveled food.
A.a, b, c B.b, c, d C.a, c, d D.a, b, d
23.Which is TRUE about food miles according to paragraph 4
A.People should always ship food by sea.
B.We should think about carbon footprint.
C.Air travel leaves a small carbon footprint.
D.We shouldn’t think about the number of miles.
24.Which best shows the structure (结构) of the passage
(①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2, …)
A.①②③→④→⑤ B.①②→③→④⑤
C.①→②③④→⑤ D.①→②③→④⑤
25.What can be the best title (标题) for the passage
A.Food Miles and Health
B.Food Miles and Our World
C.Different Kinds of Food
D.Different Kinds of Travelling
B
Casey was painting stars on a big piece of wood. The school play this year was called “Songs in Space!” Ms. Brown, the director, asked Casey to decorate the stage (舞台).
While she was working, the actors were practising the play. A girl named Amelia was the most important actress in the play. She acted as a scientist exploring a new planet. Now she was singing her big song.
“In the vast expanse of space so wide. Where stars like diamonds brightly shine…”
Casey quietly sang along as she painted. She had heard the play being practised over and over. She knew the words to all the songs by heart.
Her friend Kareem helped her paint. “You should try out for the next play,” he said. “You’re good.”
Casey’s face turned red. “You’re just saying that because you’re my friend,” she said. “I’m much too shy to act on stage like that.”
The next day was the final practice for the play. Casey and Kareem were done painting. They were cleaning up the place when Ms. Brown came in.
“There is a big problem!” she said. “Poor Amelia broke her foot yesterday. She can’t be in the play. What will we do ”
Kareem raised his hand. “I know,” he said. “Casey knows all the words to the songs. She can take Amelia’s place!”
Everyone looked at Casey. She suddenly wished she could disappear. “No way!” she said. “Not me!”
“If this is true, Casey, you must do it!” Ms. Brown said. “It’s the only way to save the play!”
26.What type of writing is this passage
A.A post. B.A play. C.A story. D.A diary.
27.What was the problem in the final practice
A.Amelia could not act in the play. B.Casey knew nothing about the songs.
C.Ms.Brown was not happy with the play. D.Kareem thought Casey was a better actress.
28.Why did Kareem think Casey could take over Amelia in the play
A.Because Casey was a good painter. B.Because Casey was Kareem’s best friend.
C.Because Casey was good at singing and dancing. D.Because Casey knew all the words to the songs.
29.What can we infer (推断) about Casey
A.She thought she was better than Amelia. B.She was very shy and not confident.
C.She was too busy with many things. D.She didn’t like the play at all.
30.Which is the best title for this passage
A.Amelia Breaks Her Foot B.The Play is Ready
C.Casey Saves the Play D.Final Practice is Fun
C
Our school is a green school. What makes it green
First, we have a lot of trees. Some trees are green only in spring and summer. And some are green all year long. The trees make our school look like a big forest.
And our school is a green one also because we go green. How do we go green We have one green day every week. On green days, no students or teachers go to school by car. And we have Clean-up Day every month. On that day, students go to streets to pick up rubbish. Also, we have Tree-planting Day every spring. We plant young trees on hills. We have three Green Clubs. The members of the clubs look after those trees well, like watering and fertilizing (施肥) them.
Green is not only a color, but also about life. Please go green with us and make the world a more beautiful place.
31.How many green days does the writer’s school probably have every month
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
32.Students go to streets to do some cleaning on ________.
A.green days B.Tree-planting Day C.weekends D.Clean-up Day
33.What can’t we do for a green life
A.Go to school by car. B.Plant trees on hills.
C.Do some cleaning on the street. D.Water and fertilize the plants.
34.What do the members of the Green Clubs do
A.B. C. D.
35.What’s the structure (结构) of this text (①= Paragraph 1, ②=Paragraph 2 ...)
A. B. C. D.
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。(共5小题;每题1分,满分5分)
The Earth is very important to us. Most of us don’t want to pollute it. 36
Here are some easy things that you can do to protect it.
Plant flowers, grass or trees. The plants can make the environment beautiful. 37 .
38 You can save some water by not letting it run all the time. Also, use a glass cup instead of a paper cup because this can protect forests.
Stop putting dirty water into the rivers or lakes. 39 .
Ask all your friends to do the same things to help protect the Earth. You don’t have to wait for Earth Day to do these things. 40 .
If everyone does something good to protect the Earth, it will become more beautiful.
A.Also, more trees and plants can make the air clean.
B.But we don’t protect the Earth in some correct ways.
C.In this way, you can protect plants and fish in the rivers or lakes.
D.Make every day Earth Day.
E.Turn off the tap when you brush your teeth.
三、项目情境(共两节;满分20分)
第一节信息匹配(共5小题;每题2分,满分10分)
信息匹配 阅读下面五位名人的介绍,为五个人选出他们心目中的榜样人物,并在答题卡上将该项涂黑。
41 Wei Xi often pays close attention to the latest sports news. During his college years, he took an active part in the sports club. 42 Liu Ting is a college student from the countryside. She plans to go back to the countryside to teach the students in the poor areas. 43 He Qing shows great interest in world food. He is planning to study agriculture in the future. 44 My friend Jack is especially interested in different kinds of models of spaceships. He dreams to be an astronaut in the future. 45 Bob is fond of medicine. After leaving the college, he wants to work in the hospital in order to help the people who have breathing difficulties. A.Zhang Guimei: a headteacher As a headteacher, she set up a school in 2008 which has helped thousands of local girls to go to university so far. B.Zhong Nanshan: a doctor He has been working in the medical field for over 60 years. He played an important part during the outbreaks of SARS and COVID-19. C. Zheng Qinwen: a sportswoman She is a famous Chinese woman tennis player. She won the women’s tennis singles at the Paris Olympics. She got a big success in this field. D.Yuan Longping: a scientist The “father of hybrid rice” passed away in 2021, at the age of 91. But he will be long remembered as one of the “most laudable leaders” who helped feed the world. E. Yang Liwei: a spaceman He is the first Chinese spaceman in history. He made China the third country that sent a person into space. We take pride in him.
阅读回答问题(共5小题;每题2分,满分10分)
Family are the most important people to us. Spending time with family is good for both children and parents. Here are some tips to spend some quality family time (亲子时光).
Have a Family Movie of the Week
A free weekend is a great time for a movie. Parents and children take turns to choose what movies to see. Along with some popcon and each one’s favourite drink, parents and children get relaxed as they laugh, cry and learn.
Start a Family Book Club
Once everyone in the family is old enough to read, start a family book club. Family members take turns to choose books to read. Find a nice place, sit down and talk about them. Even cousins can also join the family book club.
Take a Family Nature Walk
Getting out into nature gives a special kind of space for enjoying each other’s company (陪伴). Nature has the power to help people to calm down. So as everybody walks in a quiet park, or along a lake, breathe in and look around at the trees, the birds, the sky, and each other.
Plan a Family Vacation Together
Parents set the budget (预算). Children can decide on places to visit, plan travel times, and check the weather report. Taking part in planning the vacation, children will feel proud because they take on a role in the family. Parents will be happy to spend a wonderful day together with the children.
Whatever the activity is, the key is that the family have some time for togetherness. It will be a lasting memory for everyone, and everyone might be surprised by the things they learn about their family members.
46.When is a great time for a family movie
47.How do family members choose books to read
48.Why will children feel proud when taking part in planning the vacation
49.How many tips are there in the passage
50.You’re planning to spend some quality family time. What would you like to do, and why (开放性习题,答案不唯一)
四、语言知识(共三节;满分30分
第一节 选词填空(共5小题;每题1分,满分5分)
阅读短文,从方框内选出文中所缺单词,填到横线上,每空限填一词。
enjoy alive running culture loudly
I live in Guangzhou. My favourite season is summer because everything is 51 . The trees have a lot of green leaves.
I really like the local 52 in summer, such as the Dragon Boat Festival. People race boats and cheer (欢呼) 53 and happily.
The best thing about summer is the summer holiday! I have lots of time to do fun things. I 54 going swimming. I also love 55 . Summer is the best for sure!
第二节 短文填空 (共5小题;每题1分,满分5分)
阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
Let me tell you something about my life. My name is Neil. I drink milk every morning with my mom. I am a student in a middle school. I study hard every day and I want to be a teacher. In my free time, I enjoy 56 (do) sports. I often play basketball with my friends on 57 (weekend) and play ping-pong after class. At school, my favourite subject is maths. My best friend is Linda. She 58 (have) short blond hair. She is 59 interesting girl. She has many 60 (hobby).
第三节 书面表达(满分20分)
61.假如你是李华,苏文是你上了初中后新认识的好朋友,请你根据以下信息卡的提示,写一篇英语短文向大家介绍他并谈谈你对他的看法。
Su Wen’s Information Card
Name Su Wen
Age 12
Appearance (外貌) (根据左图描述)
Personal qualities (个性) outgoing (补充1—2个)
Favourite season Summer (补充原因)
After-school activities Swimming (补充1—2个)
Dream to be an astronaut
注意:
1.词数:80词左右(开头已给出,不计入词数);
2.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Hello, everyone. Today, I’d like to introduce my new friend Su Wen to you.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B 2.A 3.A 4.C 5.C 6.A 7.D 8.D 9.C 10.B
【导语】本文主要讲述约翰在意大利待了两个月的经历,他通过教一位商店经理英语来支付费用,并学到了很多意大利语。
1.句意:他非常喜欢四处旅行。
enjoy喜爱,动词原形;enjoys喜爱,三单形式;enjoyed喜爱,过去式或过去分词;will enjoy会喜爱,一般将来时。根据“He…travelling around very much.”的语境可知,此处表示事实,句子时态为一般现在时,主语为“He”,用三单形式。故选B。
2.句意:我很惊讶约翰能有一个这么长的假期,因为他从来没有钱。
a不定冠词,表泛指,用于以辅音音素开头的单词前;an不定冠词,表泛指,用于以元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指;/零冠词。根据“I was surprised that John was able to have such…long holiday because he never had any money.”的语境可知,此处表示泛指的含义,空后的“long”是以辅音音素开头的单词,用a。故选A。
3.句意:我以为你要待两个星期。
stay停留,动词原形;stays停留,三单形式;staying停留,现在分词;stayed停留,过去式或过去分词。 be going to“将要”,后接动词原形。故选A。
4.句意:你做了什么?
Where在哪里;When什么时候;What什么;How怎样。根据答语“I gave English lessons to a shop manager,”可知,此处询问对方做了什么。故选C。
5.句意:他的名字叫汤姆。
he他,人称代词主格;him他,人称代词宾格;his他的,物主代词;himself他自己,反身代词。根据空后的名词“name”并结合语境可知,此处应用形容词性物主代词。故选C。
6.句意:“我告诉汤姆我不能教书,”约翰解释道。
teach教,动词原形;teaching教,现在分词;teaches教,三单形式;taught教,过去式或过去分词。根据空前的情态动词“couldn’t”可知,此处用动词原形。故选A。
7.句意:他的店里有很多美国顾客,所以对他来说,说英语很重要。
is是,be的第三人称单数现在时形式;be是,动词原形;was是,be的第一和第三人称单数过去式;were是,be的过去时复数和第二人称单数形式。句子时态为一般过去时,空处所在句的主语为“a lot of American customers”,用were。故选D。
8.句意:我每天花三个小时和他说话。
talk说话,动词原形;talking说话,现在分词;talked说话,过去式或过去分词;to talk说话,不定式。分析句子结构可知,此句为“it takes/took sb. time to do sth.”结构。故选D。
9.句意:作为回报,他给了我一个房间,一天三餐和一点零花钱。
so所以;or或者;and和;but但是。根据“In return he gave me a room, three meals a day…a little pocket money.”的语境可知,此处表示并列关系,and符合。故选C。
10.句意:你的学生学了很多英语吗?
many许多的,修饰可数名词;much许多的,修饰不可数名词;more更多的;most最。空后的“English”指“英语”,为不可数名词,根据“Did your pupil learn…English ”的与语境可知,此处不含比较的含义,B项符合。故选B。
11.B 12.C 13.A 14.C 15.A 16.D 17.C 18.D 19.B 20.D
【导语】本文主要介绍了科幻小说。
11.句意:当你把小说(以想象为基础)和科学(以事实为基础)混合会发生什么?
things事情;facts事实;events事件;thoughts想法。根据“fiction (based on the imagination) and science (based on...”并结合实际可知,小说以想象为基础,科学以事实为基础。故选B。
12.句意:以科学为基础的书籍和电影经常发生在未来。
past过去;present现在;future未来;space太空。根据“Writers imagine what life will be many years from now.”可知,以科学为基础的书籍和电影经常发生在未来。故选C。
13.句意:在科幻小说中,其他星球上有生命,有外星人和怪物。
planets星球;places地方;parts部分;paths小路。根据“with aliens and monsters”可知,此处表示其他星球上有生命。故选A。
14.句意:人们乘坐宇宙飞船旅行,周围有很多高科技。
equipment设备;views观点;technology科技;projects项目。根据“People travel in spaceships”可知,宇宙飞船周围有很多高科技。故选C。
15.句意:科幻小说有许多不同类型的情节、人物和背景。
different不同的;similar相似的;natural自然的;manned载人的。根据“Some of the first science fiction stories were about … planets or keeping peace in the universe.”可知,科幻小说有许多不同类型的情节、人物和背景。故选A。
16.句意:一些最早的科幻小说是关于可怕的外星人,他们企图占领地球,并且消灭人类。
tiring累人的;boring无聊的;worrying令人担忧的;frightening可怕的。根据“who try to take over the Earth and bring down the human race”可知,此处表示外星人很可怕。故选D。
17.句意:其他一些科幻小说是关于人们乘太空飞船寻找无人涉足的星球或维护宇宙和平。
unusual不同寻常的;uncertain不确定的;unexplored无人涉足的;unlucky不幸的。根据“travelling in spaceships looking for … planets”可知,此处表示乘太空飞船寻找无人涉足的星球。故选C。
18.句意:例如,机器人在现实生活中存在之前就已经出现在科幻小说中了。
easy简单的;right正确的;modern现代的;real真实的。根据“Usually, the technology in science fiction movies and books is ahead of its time.”可知,通常高科技先存在于科幻小说或电影中,再出现在真实生活中。故选D。
19.句意:20世纪60年代的《星际迷航》电视节目和后来的电影中充满了更多的例子。
suggestions建议;examples例子;programmes节目;topics话题。根据“The giant view screen aboard the starship Enterprise …This hand-held device was very much like the future mobile phone.”可知,这些都是佐证科幻小说和电影中的技术超前的例子。故选B。
20.句意:那个船长和船员们拿着的小小的可触屏和21世纪的平板或iPad相似。
looked看;showed展示;designed设计;carried拿。根据“The small touch-screen the captain and soldiers … around was similar to a 21st century tablet or iPad.”可知,船长和船员应该是拿着这个和平板相似的可触屏。故选D。
21.B 22.A 23.B 24.C 25.B
【导语】本文主要介绍了食物里程的概念,即食物从产地到消费者手中的距离,强调了缩短食物里程对健康和地球环境的重要性,同时探讨了不同运输方式对环境的影响,并呼吁人们购买本地和当季食物以减少环境负担。
21.词句猜测题。根据“Our eating decisions can shape the world around us.”可知我们的饮食决定可以塑造我们周围的世界,所以shape的意思是“塑造”,与选项B“家庭教育塑造了我们的思想”中的shape意义相近。故选B。
22.细节理解题。根据“Starting to check your food miles is an important step to save the Earth.”以及“buy food from local farmers and eat in-season fruits and vegetables”可知,为保护地球,应检查食物里程、购买本地食物、食用当季食物。故选A。
23.细节理解题。根据“When we calculate (计算) food miles, we shouldn’t just think about the number of miles. It depends on many things, such as how damaging (破坏性的) these miles can be.”及后文对碳足迹的说明可知,计算食物里程时不应只考虑距离,还应考虑其破坏性,如碳足迹。故选B。
24.篇章结构题。通读全文可知,第一段引入话题,第二至第四段为主体部分,详细介绍了食物里程的概念、现代背景以及计算时需考虑碳足迹等复杂因素,第五段总结建议。故本文结构是总分总。故选C。
25.最佳标题题。本文围绕“食物里程”展开,说明食物运输距离对环境(碳足迹)的影响,并呼吁人们通过关注食物里程来保护地球。因此最佳标题是“食物里程和我们的世界”的关系。故选B。
26.C 27.A 28.D 29.B 30.C
【导语】本文讲述了凯西在学校剧目《太空之歌》中的经历。凯西原本只负责装饰舞台,但由于女演员阿梅利亚受伤,她最终鼓起勇气替代阿梅利亚上台演出。
26.推理判断题。通读全文可知,这篇文章讲述了由于女演员阿梅利亚受伤,原本只负责装饰舞台的凯西鼓起勇气替代阿梅利亚上台演出的故事。故选C。
27.细节理解题。根据文章中第八段“Poor Amelia broke her foot yesterday. She can’t be in the play. What will we do ”可知,最终排练时的最大问题是阿梅利亚无法参加演出。故选A。
28.细节理解题。根据文章中的第九段“Casey knows all the words to the songs. She can take Amelia’s place!”可知,里姆认为凯西能代替阿梅利亚是因为凯西熟悉所有的歌曲歌词。故选D。
29.推理判断题。根据文章中的第六段“I’m much too shy to act on stage like that.”可推测,凯西非常害羞,缺乏自信。故选B。
30.最佳标题题。根据文章内容可知,这篇文章讲述了凯西在学校剧目《太空之歌》中的经历。凯西原本只负责装饰舞台,但由于女演员阿梅利亚受伤,她最终鼓起勇气替代阿梅利亚上台演出。因此最合适的标题是“凯西拯救了这场演出”。故选C。
31.D 32.D 33.A 34.B 35.C
【导语】本文是一篇说明文,通过介绍作者所在“绿色学校”在校园绿化、设立环保活动日及组建俱乐部等方面的具体做法,阐释了“绿色”不仅指颜色,更是一种环保的生活方式,并呼吁读者共同行动。
31.推理判断题。根据“We have one green day every week.”可知,每周1个绿色日,每月有四周,所以每月有4个。故选D。
32.细节理解题。根据“And we have Clean-up Day every month. On that day, students go to streets to pick up rubbish.”可知,学生在清洁日去街道打扫。故选D。
33.细节理解题。根据“On green days, no students or teachers go to school by car.”及绿色生活理念可知,开车上学不符合绿色生活。故选A。
34.细节理解题。根据“The members of the clubs look after those trees well, like watering and fertilizing (施肥) them.”可知,绿色俱乐部成员负责照料树木,如浇水、施肥等,选项B图片是学生们在浇水和施肥。故选B。
35.篇章结构题。通读全文可知,第①提出学校是绿色学校;第②段和第③段阐述学校是绿色学校的原因;第④段总结绿色的意义并呼吁行动。文章结构为①/②③/④。故选C。
36.B 37.A 38.E 39.C 40.D
【导语】本文是一篇说明文,旨在呼吁人们从日常小事做起,保护地球,并强调了将保护行为日常化的重要性。
36.前文表示,“地球对我们很重要,我们大多数人不想污染它。”,此处需承上启下,以引出下文的保护建议。B项“但是我们没有用一些正确的方式来保护地球” 与空格前一句话构成转折关系,自然地引出了下文“以下是一些你可以做的简单事情”。故选B。
37.根据本段主旨“Plant flowers, grass or trees.”可知,本段与种植花草树木有关,A项“而且,更多的树木和植物能使空气清洁。”与前一句共同表达种植植物的两个好处,符合语境。故选A。
38.后一句“You can save some water by not letting it run all the time.”概括性提出“通过不让水一直流来节水”,表明本段提出节水的建议,E项“刷牙时关掉水龙头。” 符合语境,是不让水一直流的做法。故选E。
39.前一句“Stop putting dirty water into the rivers or lakes.”提出停止向河湖排污的建议,C项“这样能保护河湖中的动植物”直接阐明停止向河湖排污的目的,“In this way”衔接紧密,符合语境。故选C。
40.前一句“You don’t have to wait for Earth Day to do these things.”提出了不必等到地球日才行动的建议,意在呼吁人们将保护地球付诸日常实践,D项“让每一天都成为地球日”符合语境。故选D。
41.C 42.A 43.D 44.E 45.B
【导语】本文是一篇信息匹配题,通过五位名人的介绍,为他们匹配合适的榜样人物。
41.根据“Wei Xi often pays close attention to the latest sports news…took an active part in the sports club”可知,他的榜样应是体育领域的成功人士。选项C“郑钦文:一名女运动员”与之相符。故选C。
42.根据“Liu Ting…plans to go back to the countryside to teach”可知,她的榜样应致力于乡村教育。选项A“张桂梅,一名校长”与之相符。故选A。
43.根据“He Qing shows great interest in world food…study agriculture”可知,他的榜样应与农业相关。选项D“袁隆平,一名科学家”与之相符。故选D。
44.根据“Jack…interested in different kinds of models of spaceships…dreams to be an astronaut”可知,他的榜样应是航天领域的先驱。选项E“杨利伟,一名宇航员”与之相符。故选E。
45.根据“Bob is fond of medicine…help people with breathing difficulties”可知,他的榜样应是医学专家。选项B“钟南山,一名医生”与之相符。故选B。
46.A free weekend. 47.They take turns. 48.Because they take on a role in the family. 49.Four. 50.I would like to have a family movie of the week. Because we can get relaxed. Also we can learn a lot from it.(开放性习题,答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了一些共度美好家庭时光的建议。
46.根据“A free weekend is a great time for a movie.”可知,空闲的周末是看电影的好时机。故填A free weekend.
47.根据“Family members take turns to choose books to read.”可知,他们轮流选择。故填They take turns.
48.根据“Taking part in planning the vacation, children will feel proud because they take on a role in the family.”可知,因为他们在家庭中扮演了一个角色。故填Because they take on a role in the family.
49.根据“Have a Family Movie of the Week”;“Start a Family Book Club”;“Take a Family Nature Walk”以及“Plan a Family Vacation Together”可知,文章给了四个小提示。故填Four.
50.开放性习题,答案不唯一,参考答案为:I would like to have a family movie of the week. Because we can get relaxed. Also we can learn a lot from it.
51.alive 52.culture 53.loudly 54.enjoy 55.running
【导语】本文主要讲述了作者住在广州,最喜欢的季节是夏天,因为一切都是生机勃勃的,还介绍了夏天的一些活动以及作者喜欢做的事。
51.句意:我最喜欢的季节是夏天,因为一切都是生机勃勃的。根据“My favourite season is summer”及所给单词可知,夏天一切都是生机勃勃的,alive“有生气的”,形容词作表语。故填alive。
52.句意:我真的很喜欢夏天的当地文化,比如端午节。根据“such as the Dragon Boat Festival”可知,此处指当地的文化,culture“文化”,不可数名词。故填culture。
53.句意:人们赛龙舟,大声而快乐地欢呼。根据“cheer (欢呼)...and happily”可知,此处用副词修饰动词cheer,结合所给单词,loudly“大声地”符合语境。故填loudly。
54.句意:我喜欢去游泳。根据“I have lots of time to do fun things.”可知,作者有很多时间做有趣的事,结合所给单词,enjoy doing sth“喜欢做某事”符合语境,句子是一般现在时,主语是I,谓语动词用原形。故填enjoy。
55.句意:我也喜欢跑步。根据“I also love...”及所给单词可知,此处指喜欢跑步,love doing sth“喜欢做某事”,running“跑步”符合语境。故填running。
56.doing 57.weekends 58.has 59.an 60.hobbies
【导语】本文介绍了作者尼尔的生活日常与兴趣爱好,包括每日的饮食、学习目标、课余运动以及好友琳达的相关情况。
56.句意:在我的空闲时间,我喜欢做运动。动词enjoy后接动名词作宾语,固定搭配为enjoy doing sth.“喜欢做某事”。故填doing。
57.句意:我经常在周末和朋友们一起打篮球,课后打乒乓球。根据“I often play basketball with my friends on…”可知,此处应用复数表泛指。故填weekends。
58.句意:她留着金色的短发。句子主语She为第三人称单数,句子为一般现在时,谓语动词需使用第三人称单数形式。故填has。
59.句意:她是一个有趣的女孩。分析句子可知,此处需填不定冠词表示泛指,interesting是以元音音素开头的单词,对应的不定冠词为an。故填an。
60.句意:她有许多爱好。many后接可数名词的复数形式,hobby的复数形式为hobbies。故填hobbies。
61.参考范文
Hello, everyone. Today, I’d like to introduce my new friend Su Wen to you.
Su Wen is a 12-year-old boy with short black hair and big eyes. There is always a big smile on his face. He is not only outgoing but also kind and helpful. When I meet problems, I turn to him for help.
Su Wen’s favourite season is summer because lots of sunshine makes him happy. After school, he often goes swimming and plays basketball with us. What’s more, he is interested in reading books about space because he wants to be an astronaut in the future.
In order to make his dream come true, he does well in all his subjects at school. I will learn from him and work hard to achieve my dream, too. I believe that we’ll be good friends forever.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏信息提示,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,描写Su Wen的个人基本信息,包括姓名、年龄、外貌、性格;
第二步,描写Su Wen最喜欢的季节及原因,课后活动和梦想;
第三步,书写结语,表达希望。
[亮点词汇]
①not only ... but also ...不仅……而且……
②what’s more而且
③do well in在……某方面干得好
[高分句型]
①When I meet problems, I turn to him for help.(when引导时间状语从句)
②Su Wen’s favourite season is summer because lots of sunshine makes him happy.(because引导原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录