广州市越秀区2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题
(总分110分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
语音知识运用(共两节;满分25分)
第一节 语法选择(共10小题,每题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
You may think that life in the old people’s home is nothing but quiet. But in an old people’s home called So Young in Sichuan, life is so 1 .
Jia Lin and Zhou Hang, two young 2 , opened So Young. They got the idea of So Young when they couldn’t find 3 good old people’s home for Jia Lin’s grandfather. Jia Lin and Zhou Hang are both around 30 years old. The nurses in So Young are as old as them. They are friendly 4 always ready to help. They help the old by eating and playing games 5 them.
In So Young, the old can take nice food and talk with each other like those in other old people’s homes. In their free time, they 6 sing, dance, work in the fields, wear makeup (化妆), take photos and do other fun things that they like.
Grandma Yang is 90 years old. She enjoys 7 beautiful clothes. She often talks with the nurses about ladies’ fashion. Grandpa Wang often 8 for others and he says he’s very happy in So Young. He hopes more of his friends can come here and have fun with 9 .
Jia Lin and Zhou Hang want to tell people that getting old can still be enjoyable. They believe old people can continue 10 a fun and meaningful life in their golden years.
1.A.interest B.interests C.interested D.interesting
2.A.woman B.women C.woman’s D.womens
3.A.a B.an C.the D./
4.A.but B.or C.and D.so
5.A.for B.to C.with D.by
6.A.never B.usually C.seldom D.hardly
7.A.wear B.wore C.to wear D.wearing
8.A.sing B.sings C.sang D.will sing
9.A.he B.him C.his D.himself
10.A.live B.lives C.to live D.lived
第二节 完形填空(共10小题,每题1分,满分10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
It is true that everyone has to make a decision in daily life. If the decision is wise and right, it will 11 good things to the person. I was always crazy about 12 , so I joined the school volleyball club. This decision made a big difference to my life.
I 13 volleyball when I was a little child. The first time I saw my father playing volleyball, the 14 came into my mind that I like the sport and would like to practice it. Then when I was in middle school, I wished to join the school volleyball club. 15 , my parents wanted me to spend all my time on schoolwork. And they let me 16 too many after-school classes. I had a long 17 with them. I told them what I really liked and what I really wanted to do. They understood me better. After that, I trained (训练) 18 in the club. I also learned what the true 19 of the teamwork was. At the same time, I studied hard as soon as I finished training. To my joy, I did well in the test.
All this showed what I 20 was right. Whatever we want to do, just go for it as long as it is right. Only in this way can it bring out the best in us.
11.A.take B.give C.bring D.hold
12.A.basketball B.volleyball C.badminton D.chess
13.A.fell in love with B.talked about C.heard from D.was good at
14.A.news B.information C.sport D.thought
15.A.So B.Luckily C.However D.Though
16.A.join B.paint C.discover D.mind
17.A.talk B.fight C.argument D.meeting
18.A.heavy B.hard C.hardly D.quickly
19.A.competition B.meaning C.thing D.feeling
20.A.solved B.collected C.fell D.chose
二、阅读(共两节;满分35分)
第一节 阅读理解(共15小题;每题2分,满分30分)
A
After-school Activities Come on! Join us! Why not make your holidays special Here are some fun and educational activities.
Flower Selling Time: 10:00 a.m.—9:00 p.m., Jan. 25—28 Place: West Lake Flower Market What to do: Introduce and sell flowers Who: Only teenagers aged 11—16 Tips: ●Arrive at the market on time. ●Learn more about flowers before coming. Vlog Making Time: 2:00 p.m.—6:00 p.m., Feb. 10—12 Place: Guangzhou Library Media Room What to do: Learn vlog-making skills Who: Only teenagers aged 12—18 Tips: ●Bring your own mobile phone or camera. ●Prepare some photos and videos about nature.
GardeningTime: 10:00 a.m.—1:00 p.m., Jan. 21—24 Place: Guangzhou Children’s Park What to do: Plant flowers and vegetables and learn how to take care of plants Who: Children aged 8—13 with parents Tips: ●Remember to wear gardening gloves. ●Wear sports shoes. Kite Designing Time: 9:00 a.m.—12:00 p.m., Feb. 5—8 Place: Huacheng Square What to do: Draw and make a kite Who: Children aged 6—12 with parents Tips: ●Bring your coloured pencils. ●Be careful when using scissors.
21.How many activities take four days
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
22.What should you do if you take part in the Vlog Making activity
①Bring mobile phones or cameras.
②Bring coloured pencils and scissors.
③Wear gardening gloves and sports shoes.
④Prepare some photos and videos about nature.
⑤Learn more about flowers before coming.
A.①② B.③④ C.③⑤ D.①④
23.Tom is 13 years old. Which of the activities can he take part in with his parents
A.Gardening. B.Kite Designing.
C.Both Gardening and Kite Designing. D.Both Flower Selling and Vlog Making.
24.Mary is good at drawing and cutting. Which activity will she most probably (可能) like
A.Flower Selling. B.Gardening. C.Vlog Making. D.Kite Designing.
25.The passage is a(n) ________.
A.diary B.travel guide C.email D.poster
B
Once upon a time, in a small town, a farmer and a baker did business with each other. The farmer gave 1 kg of butter to the baker, and the baker gave him 1 kg of bread every day. The two did business for a long time together and they became friends.
One day, the baker wanted to weigh the butter to see if it was really 1 kg. When he weighed the butter, he found that it was less than that. This made the baker very angry and he decided to take the farmer to the judge (法官) to make things right.
The judge asked the farmer, “How did you weigh your butter ”
The farmer explained, “Your Honour, every day the baker buys butter from me and I buy a loaf of bread from him. So, every day when the baker brings his bread, I put it on the scale (秤). Then I put the butter on the scale, too. I give the baker the same weight of butter.”
This left the baker surprised and his face turned red. In fact, he never weighed the bread but just guessed the weight. The baker apologized (道歉) for his mistake and gave the farmer 2 kg of bread to make up for it. From then on, the baker was never careless as before in doing business. Everybody trusted him and he became a successful businessman.
26.What did the baker do after he weighed the butter
A.He asked the judge to weigh the butter.
B.He stopped doing business with the farmer.
C.He got angry and decided to make things right.
D.He went to the farmer’s home and talked to him.
27.Which picture can show how the farmer weighed the butter
A.B.C.D.
28.What is the right order (顺序) according to the story
a. The baker took the farmer to the judge.
b. The baker gave the farmer 2 kg of bread.
c. The farmer and the baker did business.
d. The farmer told the judge how he weighed the butter.
e. The baker found the weight of the butter was not enough.
A.c-e-a-d-b B.c-e-b-a-d C.a-c-b-e-d D.a-c-e-d-b
29.What can we know from the sentence “This left the baker surprised and his face turned red. ”
A.The baker felt angrier than before.
B.The baker thought the farmer told a lie.
C.The baker realized it was his own mistake.
D.The baker thought the judge made a mistake.
30.What is a successful businessman like according to this story
A.Clever and polite. B.Kind and patient.
C.Friendly and funny. D.Careful and honest.
C
Do you like studying science Join our Citizen Science (CS) projects! It encourages people to help with worldwide studies. Scientists need a lot of information for their studies, so CS Projects help to collect it. Without you, it will take scientists much longer to make new findings. CS projects study everything, so you are sure to find something you like.
Mike: I always do the Nature project to learn about different things. Now I’m counting butterflies. But last year, I counted birds for three days. I watched for ten minutes and counted the number. Then I found out what the birds were and wrote down the numbers I saw. These counts help scientists study the environment. I do CS because I love science and nature—I wish I could be a wildlife cameraman!
Tim: Last winter, I worked for the Dark Sky project. It studied the influence of light pollution on wild animals. Every night, I went outside to see a group of stars on my app, but not when it was cloudy or raining. I had to match the stars to one of seven maps and write down the time and weather. I will do another project if I am not so busy with schoolwork. I hope I’ll be a real scientist one day—maybe a space scientist.
Kelly: For the Weather Watch project, I helped by collecting rainwater. Every morning, I wrote down how much rain fell in the past 24 hours. When it didn’t rain, I entered 0. Scientists compare this year’s rainfall with past years’ to see how the weather is changing. I like it because I care about weather and want to help. I also love taking part in an experiment with people around the world. If you like science, join a CS project—you will learn something new and help scientists!
31.What is the main purpose (目的) of Citizen Science projects
A.To teach everyone to be a scientist. B.To help scientists collect information.
C.To find new ways of studying science. D.To make people enjoy studying science.
32.Why does Mike join in Citizen Science projects
A.Because he thinks they are easy to finish. B.Because he hopes to become a famous scientist.
C.Because he wants to know about different things. D.Because he enjoys watching butterflies and birds.
33.What is NOT true about Tim according to the passage
A.He needn’t look at the stars on rainy nights. B.He watched the stars with the help of an app.
C.He studied how light pollution hurt wild animals. D.He has no time for anything except schoolwork.
34.What does the underlined word “compare” mean
A.To look at how things are different. B.To learn that something is important.
C.To add something and mix it with the others. D.To make something much easier to understand.
35.What did Kelly do for the Weather Watch project
A.She collected and marked the rainfall. B.She did experiments to change the weather.
C.She studied weather changes in the past years. D.She provided information on rainfall patterns.
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。(共5小题;每题1分,满分5分)
Working in groups is important in English class. 36 The group does not work well together.
Don’t worry! 37
First, share your ideas. Every idea is necessary (必要的).
38 Listen carefully when someone is talking.
Third, help your classmate if he needs help.
Finally, join in the activities. Do not just sit there though the work is difficult. 39
Remembering these ways will be helpful. If everyone tries their best, 40
A.Try to do something.
B.Second, listen to others.
C.Here are some easy ways to help you.
D.group work can be easier.
E.But sometimes, it can be difficult.
三、项目情境(共两节;满分20分)
第一节信息匹配(共5小题;每题2分,满分10分)
左栏是对五位学生兴趣爱好的描述,右栏是七个对应的场所,请为每个人选择最合适的匹配项,并将答题卡上对应选项涂黑。选项中有两项为多余项。
41 Li Hua likes reading very much. He often reads storybooks in his free time and wants to find more interesting books to read. 42 Wang Ying enjoys doing sports. She loves running and playing ball games with her classmates after school. 43 Zhang Min is good at drawing. She likes to draw pictures of animals and nature, and hopes to join an activity about art. 44 Chen Yu likes music. He can play the guitar and wants to meet other students who like music too. 45 Zhao Tao enjoys cooking. He often makes simple food at home and wants to learn how to make delicious snacks. A.Join the school running club. You can run with friends and take part in small races. B.Visit the city library. There are many storybooks, picture books and science books for students. C. Take the guitar class. Teachers will teach you to play popular songs and you can make music friends. D.Go to the flower show. You can see beautiful flowers and take photos with them. E. Join the art club. We have drawing lessons and share works of animals and nature. F. Attend the cooking workshop. You will learn to make cookies, cakes and other tasty snacks. G. Play computer games with classmates. It’s a fun way to relax and make new friends.
阅读回答问题(共5小题;每题2分,满分10分)
根据短文内容,回答问题。
My name is Mike. I have a book about stars. I really enjoy reading the book. I learn a lot about different stars and I love the beautiful star photos in it.
Watching stars is my hobby. On clear nights, my mum and I go outside to look at the sky. There are millions of stars in it. In different seasons, we see different groups of stars. We are happy when we see stars shining.
Looking at the stars is great fun for me, and studying the stars is more than fun. When I learn a little about them, I soon want to find out more and more. Then I share what I learn with others at school.
Now my job is to host (主持) a TV programme, The Sky at Night. I use my knowledge to tell people about the stars in an interesting way. I am proud of my TV programme because it is very popular with people of all ages.
I am sure you can turn your hobby into your job too. Anybody can make their dreams come true. You just have to enjoy what you do!
46.What is Mike’s book about
47.When do Mike and his mum go outside to look at the sky
48.How do Mike and his mum feel when they see stars shining
49.Where does Mike share what he learns with others
50.Why is Mike proud of his TV programme
四、语言知识(共三节;满分30分
第一节 选词填空(共5小题;每题1分,满分5分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。(每空限填一词,每词限用一次。)
I because one good game
Today is my birthday. We have a party at home. I’m 10 years old, but it is the 51 birthday party for me. Mom wants me to ask all my friends to come to my birthday party. But I don’t have any friends, 52 we just came here last week. So we invite some neighbors (邻居) to my party. They take their kids (孩子), and they take their gifts. I say thanks to them. I am in my favourite clothes. We put on party hats. 53 is a red one. They sing a birthday song to me. And then we eat the birthday cake. We also eat some nice food and fruit. After that, we play 54 and watch TV.
I have a great party. Today is the 55 day of my life.
第二节 短文填空 (共5小题;每题1分,满分5分)
Xiaoming loves 56 (travel) very much. He often 57 (read) travel books and watches travel shows on TV. Last summer, he went to Beijing with his parents. They visited many famous places there. They climbed the Great Wall, 58 (take) photos at the Forbidden City, and tried Beijing duck. Now, Xiaoming 59 (surf) the Internet and planning his next trip. He 60 (visit) Hainan next winter. He believes he will have a wonderful time there.
第三节 书面表达(满分20分)
61.你是学生Ben,你们学校校长向学生征集关于理想的 (ideal) 校园生活的建议,请你写信给校长,从学校设施 (facilities)、课程、活动和作业中至少选取三个方面提出合理的建议,并至少陈述一个理由。
要求:请认真审题并用三段式写一篇短文,要求书写工整,语法正确,文章连贯。字数60词左右,可适当发挥。开头和结尾已给出,请抄写在答题卡上。不计入总词数。
Dear headmaster,
It’s my honor to share my ideas about my ideal school life with you.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Ben
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.D 2.B 3.A 4.C 5.C 6.B 7.D 8.B 9.B 10.C
【导语】本文介绍了一个名为“So Young”的养老院,描述那里的生活不像传统养老院那样安静,而是充满活力,最后强调老年生活可以很有趣。
1.句意:但是在四川一个叫“So Young”的养老院,生活是如此有趣。
interest兴趣,名词;interests兴趣,名词复数;interested感兴趣的,形容词;interesting有趣的,形容词。设空处前是“life is so”,表示“生活如此有趣”,应用“interesting”。故选D。
2.句意:贾琳和周航,两位年轻的女性,开设了“So Young”养老院。
woman女性,单数;women女性,复数;woman’s女性的,名词所有格;womens形式错误。根据“two young...”可知,此处表示两位年轻的女性,应用复数形式“women”。故选B。
3.句意:当她们找不到一家好的养老院来安置贾琳的祖父时,她们就有了开设“So Young”养老院的想法。
a一个,修饰以辅音音素开头的单词;an一个,修饰以元音音素开头的单词;the定冠词,表示特指;/零冠词。根据“...good old people’s home”可知,此处泛指一家好的养老院,且“good”是以辅音音素开头的单词,应用“a”。故选A。
4.句意:他们很友好,并且总是乐于助人。
but但是;or或者;and和;so所以。根据“They are friendly...always ready to help.”可知,前后句之间是并列关系,应用“and”连接。故选C。
5.句意:他们通过和老人一起吃饭和玩游戏来帮助他们。
for为了;to到;with和……一起;by通过。根据“They help the old by eating and playing games...them.”可知,此处表示通过和老人一起吃饭和玩游戏来帮助他们,应用“with”。故选C。
6.句意:在他们的空闲时间,他们通常会唱歌、跳舞、在田里干活、化妆、拍照以及做其他他们喜欢的有趣的事情。
never从不;usually通常;seldom很少;hardly几乎不。根据“...sing, dance, work in the fields, wear makeup (化妆), take photos and do other fun things that they like.”可知,此处表示他们通常会做的事情,应用“usually”。故选B。
7.句意:她喜欢穿漂亮的衣服。
wear穿,动词原形;wore穿,过去式;to wear穿,不定式;wearing穿,现在分词/动名词。根据“She enjoys...beautiful clothes.”可知,此处考查“enjoy doing sth”表示“喜欢做某事”,应用“wearing”。故选D。
8.句意:王爷爷经常为别人唱歌,他说他在“So Young”养老院很开心。
sing唱歌,动词原形;sings唱歌,第三人称单数;sang唱歌,过去式;will sing唱歌,一般将来时。根据“Grandpa Wang often...for others”可知,此处表示经常做的事情,应用一般现在时,主语“Grandpa Wang”是第三人称单数,谓语动词应用“sings”。故选B。
9.句意:他希望更多的朋友能来这里和他一起玩。
he他,主格;him他,宾格;his他的,形容词性物主代词/名词性物主代词;himself他自己,反身代词。根据“He hopes more of his friends can come here and have fun with...”可知,此处表示希望有更多朋友和“他”一起玩,应用“him”作介词with的宾语。故选B。
10.句意:他们相信老年人在他们的黄金岁月里可以继续过有趣和有意义的生活。
live生活,动词原形;lives生活,第三人称单数;to live生活,不定式;lived生活,过去式。根据“They believe old people can continue...a fun and meaningful life in their golden years.”可知,此处考查“continue to do sth”,表示“继续做某事”,应用不定式“to live”。故选C。
11.C 12.B 13.A 14.D 15.C 16.A 17.A 18.B 19.B 20.D
【导语】本文主要讲了作者加入学校排球俱乐部这一决定的过程,并且告诉我们,无论我们想做什么,只要它是正确的,那就去做。
11.句意:如果决定是明智和正确的,它会给人带来好的东西。
take拿;give给;bring带来;hold持有。根据“good things to the person.”可知,这里表示“带来”好事,故选C。
12.句意:我一直对排球很着迷,所以我加入了学校排球俱乐部。
basketball篮球;volleyball排球;badminton羽毛球;chess国际象棋。根据“so I joined the school volleyball club.”可知,这里表示对“排球”着迷,故选B。
13.句意:当我还是个小孩子的时候,我就爱上了排球。
fell in love with爱上;talked about谈论;heard from收到……的来信;was good at擅长。根据前文“I was always crazy about volleyball”可知,这里表示“爱上”了排球,故选A。
14.句意:当我第一次看到父亲打排球时,我就想到我喜欢这项运动,想要练习它。
news新闻;information信息;sport运动;thought想法。根据“...came into my mind that I like the sport...”可知,这里表示“想法”出现在脑海中,故选D。
15.句意:然而,我的父母希望我把所有的时间都花在功课上。
So所以;Luckily幸运地;However然而;Though虽然。根据“I wished to join the school volleyball club...my parents wanted me to spend all my time on schoolwork.”可知,后句语境发生了变化,应用“However”,故选C。
16.句意:他们让我参加太多的课外班。
join参加;paint绘画;discover发现;mind介意。根据“...too many after-school classes.”可知,这里表示“参加”课外班,应用“join”,let sb do sth“让某人做某事”,故选A。
17.句意:我和他们谈了很长时间。
talk谈话;fight打架;argument争论;meeting会议。根据“I told them what I really liked and what I really wanted to do.”可知,这里表示和父母进行了“谈话”,故选A。
18.句意:从那以后,我在俱乐部刻苦训练。
heavy沉重地;hard努力地;hardly几乎不;quickly快速地。根据“I trained...in the club.”可知,这里表示“刻苦”训练,“hard”符合语境,故选B。
19.句意:我也了解了团队合作的真正意义是什么。
competition比赛;meaning意义;thing事情;feeling感觉。根据“...of the teamwork was.”可知,这里表示团队合作的“意义”,故选B。
20.句意:所有这些都表明我的选择是正确的。
solved解决;collected收集;fell摔倒;chose选择。根据前文“I told them what I really liked and what I really wanted to do”以及“Whatever we want to do, just go for it as long as it is right.”可知,这里表示作者的“选择”是正确的,故选D。
21.C 22.D 23.A 24.D 25.D
【导语】本文是一张课外活动海报,介绍了卖花、园艺、vlog制作、风筝设计四项趣味教育类课后活动的时间、地点、活动内容、参与人员及注意事项。
21.细节理解题。查看各活动的持续时间:Flower Selling: Jan. 25—28,4 天、Gardening: Jan. 21—24,4 天、Kite Designing: Feb. 5—8,4 天,共3项活动持续4天,故选C。
22.细节理解题。根据Vlog Making的Tips“Bring your own mobile phone or camera. Prepare some photos and videos about nature.”可知,参与该活动需携带手机/相机、准备与自然相关的照片和视频,对应①④,故选D。
23.细节理解题。根据Gardening的参与要求“Children aged 8—13 with parents”,13岁的Tom可以和父母一起参与园艺活动,故选A。
24.细节理解题。Kite Designing的活动内容是“Draw and make a kite”,需要用到绘画、裁剪技能,与Mary擅长的绘画和裁剪匹配,故选D。
25.推理判断题。文本包含活动宣传、时间、地点等信息,属于海报类内容,故选D。
26.C 27.B 28.A 29.C 30.D
【导语】本文讲述了农民和面包师互相交易黄油与面包,面包师因发现黄油分量不足将农民告到法官处,最终发现是自己未准确称量面包重量,随后道歉改正,最终成为受信任的成功商人的故事。
26.细节理解题。根据文章第2段“When he weighed the butter, he found that it was less than that. This made the baker very angry and he decided to take the farmer to the judge to make things right.”可知,面包师称完黄油后很生气,决定找法官来解决问题,故选C。
27.细节理解题。根据文章第4段“every day when the baker brings his bread, I put it on the scale. Then I put the butter on the scale, too. I give the baker the same weight of butter.”可知,农民是用面包作为砝码,通过天平称出同等重量的黄油,对应选项B的天平称重方式,故选B。
28.细节理解题。故事的顺序为:根据“a farmer and a baker did business with each other”可知,c农民与面包师做生意→根据“he found that it was less than that”可知,e面包师发现黄油分量不足→根据“This made the baker very angry and he decided to take the farmer to the judge (法官) to make things right.”可知,a面包师将农民告到法官处→根据“every day when the baker brings his bread, I put it on the scale (秤). Then I put the butter on the scale, too. I give the baker the same weight of butter”可知,d农民向法官说明称黄油的方式→根据“The baker apologized (道歉) for his mistake and gave the farmer 2 kg of bread to make up for it.”可知,b面包师道歉并给农民2公斤面包,顺序为c-e-a-d-b,故选A。
29.推理判断题。根据文章第5段“In fact, he never weighed the bread but just guessed the weight.”可知,面包师此时意识到是自己未准确称量面包的错误,因此感到惊讶且脸红,故选C。
30.推理判断题。根据文章第5段“From then on, the baker was never careless as before in doing business. Everybody trusted him and he became a successful businessman.”可知,成功的商人需要细心且诚实,故选D。
31.B 32.C 33.D 34.A 35.D
【导语】本文介绍了公民科学(CS)项目,鼓励人们参与全球科学研究。
31.细节理解题。根据“Scientists need a lot of information for their studies, so CS Projects help to collect .Without you, it will take scientists much longer to make new findings.”可知,Citizen Science项目的主要目的是帮助科学家收集信息。故选B。
32. 细节理解题。根据Mike的描述“I always do the Nature project to learn about different things.”可知,Mike参与公民科学项目是因为他想了解不同的事物。故选C。
33.推理判断题。根据Tim的描述“It studied the influence of light pollution on wild animals. Every night, I went outside to see a group of stars on my app, but not when it was cloudy or raining.”可知,Tim研究了光污染对野生动物的伤害,他借助一款应用程序观看星空,但在下雨时不需要看星星,可推断出D选项表述错误。故选D。
34.词句猜测题。根据Kelly的描述“Scientists compare this year’s rainfall with past years’ to see how the weather is changing.”可知,科学家将今年的降雨量与往年进行比较,以了解天气是如何变化的;可推测出“compare”意为“比较”,与A选项意思相近。故选A。
35.细节理解题。根据Kelly的描述“For the Weather Watch project, I helped by collecting rainwater.”可知,Kelly为天气观察项目做的工作是收集降水量的信息。故选D。
36.E 37.C 38.B 39.A 40.D
【导语】本文主要讲述了小组合作在英语课上很重要,但有时也会遇到困难,进而给出了让小组合作更顺利的几条建议,最后说明若每个人都尽力,小组合作会变得更容易。
36.根据“Working in groups is important in English class.”和“The group does not work well together.”可知,此处存在转折关系,说明小组合作虽重要但有时会有困难,选项E“但有时,这可能会很困难。”符合语境。故选E。
37.根据后文“First... Third... Finally...”列出的具体方法,可知此处是引出帮助小组合作的方法,选项C“这里有一些简单的方法可以帮助你。”符合语境。故选C。
38.根据前文“First, share your ideas.”和后文“Third, help your classmate if he needs help.”可知,此处是第二条建议,选项B“第二,倾听他人。”符合语境。故选B。
39.根据“Do not just sit there though the work is difficult.”可知,此处建议不要坐着不动,要尝试做点什么,选项A“试着做点什么。”符合语境。故选A。
40.根据“If everyone tries their best”可知,此处说明每个人尽力后的结果,即小组合作会更简单,选项D“小组合作会变得更容易。”符合语境。故选D。
41.B 42.A 43.E 44.C 45.F
【导语】本文围绕五位学生的兴趣爱好,匹配对应的合适场所,提供了阅读、运动、艺术、音乐、烹饪等不同方向的选择。
41.根据“Li Hua likes reading very much.”可知,Li Hua的爱好是阅读,想要找更多有趣的书。B选项“参观城市图书馆,那里有很多给学生的故事书、图画书和科学书”,与他的需求匹配。故选B。
42.根据“Wang Ying enjoys doing sports.”可知,Wang Ying喜欢运动,尤其是跑步和同学打球。A选项“加入学校跑步俱乐部,可以和朋友一起跑步、参加小型比赛”,符合她的运动爱好。故选A。
43.根据“Zhang Min is good at drawing.”可知,Zhang Min擅长画画,喜欢画动物和自然,想参加艺术相关活动。E选项“加入艺术俱乐部,有绘画课,还能分享动物和自然主题的作品”,和她的绘画兴趣匹配。故选E。
44.根据“Chen Yu likes music.”可知,Chen Yu喜欢音乐,会弹吉他,想认识同样喜欢音乐的学生。C选项“参加吉他课,老师会教弹流行歌曲,还能结识音乐伙伴”,符合他的音乐需求。故选C。
45.根据“Zhao Tao enjoys cooking.”可知,Zhao Tao喜欢烹饪,想学习做美味小吃。F选项“参加烹饪工作坊,能学习做饼干、蛋糕等美味小吃”,与他的烹饪爱好匹配。故选F。
46.Mike’s book is about stars. 47.On clear nights. 48.Mike and his mum feel happy when they see stars shining. 49.Mike shares what he learns with others at school. 50.Mike is proud of his TV programme because it is very popular with people of all ages.
【导语】本文主要讲述了作者Mike把自己的爱好变成了自己的工作。
46.根据“My name is Mike. I have a book about stars.”可知,书是关于星星的。故填Mike’s book is about stars.
47.根据“On clear nights, my mum and I go outside to look at the sky.”可知,在晴朗的夜晚,Mike和妈妈去外面看天空。故填On clear nights.
48.根据“We are happy when we see stars shining.”可知,当Mike和他的妈妈看到星星闪闪发光时,他们感到很开心。故填Mike and his mum feel happy when they see stars shining.
49.根据“Then I share what I learn with others at school.”可知,迈克在学校里与他人分享他所学到的东西。故填Mike shares what he learns with others at school.
50.根据“I am proud of my TV programme because it is very popular with people of all ages.”可知,迈克为他的电视节目感到自豪,因为它很受所有年龄的人的欢迎。故填Mike is proud of his TV programme because it is very popular with people of all ages.
51.first 52.because 53.Mine 54.games 55.best
【导语】本文是一篇记叙文,主要描述了作者在家举行生日派对的情况,由于刚搬到此地,没有朋友,所以邀请了邻居来参加,大家一起玩得很开心,作者认为这是他一生中最美好的一天。
51.句意:我10岁了,但对我来说,这是第一个生日派对。根据“I’m 10 years old, but...”及备选词可知,这是作者的第十个生日,也是第一个生日派对,one“一”是基数词,此处应用序数词first,表示“第一”。故填first。
52.句意:但我没有朋友,因为我们上周才来这里。前后句是因果关系,前句表示结果,后句表示原因,because“因为”,是连词,表原因。故填because。
53.句意:我的是红色的。根据“We put on party hats...is a red one.”及备选词可知,此处指作者的帽子是红色的,I“我”,是人称代词主格,此处应用其名词性物主代词mine,相当于my hat,在句中作主语,位于句首首字母要大写。故填Mine。
54.句意:之后,我们玩游戏,看电视。根据“we play...and watch TV”及备选词可知,此处指玩游戏,game“游戏”,是可数名词,play games“玩游戏”,固定短语。故填games。
55.句意:今天是我一生中最美好的一天。根据“of my life”及备选词可知,此处应用最高级,表示今天是最美好的一天,good“好的”,是形容词,其最高级为best。故填best。
56.traveling/travelling 57.reads 58.took 59.is surfing 60.will visit/is going to visit
【导语】本文是一篇记叙文。通过描述小明对旅行的热爱以及他的旅行经历和计划,展现了小明对探索世界的向往。
56.句意:小明非常喜欢旅行。love doing sth.是固定短语,意为“喜欢做某事”,强调长期的爱好。故填traveling/travelling。
57.句意:他经常读旅行书籍,在电视上看旅行节目。根据“often”可知,句子描述的是经常发生的动作,应用一般现在时,主语He是第三人称单数,谓语动词也应用第三人称单数形式。故填reads。
58.句意:他们爬了长城,在故宫拍了照片,还品尝了北京烤鸭。根据句中“climbed”和“tried”可知,句子时态为一般过去时,and连接并列的谓语动词,此处也应用take的过去式。故填took。
59.句意:现在,小明正在上网,计划他的下一次旅行。根据“Now”可知,句子描述的是正在进行的动作,应用现在进行时,其结构为“be+现在分词”,主语Xiaoming是第三人称单数,be动词用is,surf的现在分词是surfing。故填is surfing。
60.句意:他明年冬天要去参观海南。根据“next winter”可知,句子描述的是将来要发生的动作,应用一般将来时,其结构为“will+动词原形”或“be going to+动词原形”。故填will visit/is going to visit。
61.例文:
Dear headmaster,
It’s my honor to share my ideas about my ideal school life with you.
First, there can be more subjects to choose from, such as foreign languages. Second, it will be a good idea to organize more interesting school trips and after-class activities. Trips can help us learn outside the classroom, and different activities can develop our hobbies. Finally, if we have less homework, we can have more time to take part in sports. I hope my school life will be more colourful.
I’m looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Ben
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文,为应用文;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:需从课程、课外活动等方面给出具体建议,注意上下文连贯,适当增加细节,完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,表明写信目的 (已经给出);
第二步,具体阐述建议;
第三步,表达期待。
[亮点词汇]
①such as例如
②take part in参加
③more colourful更加丰富多彩
[高分句型]
①Second, it will be a good idea to organize more interesting school trips and after-class activities. (it作形式主语)
②Finally, if we have less homework, we can have more time to take part in sports. (if引导条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页