四川省泸州市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)

文档属性

名称 四川省泸州市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)
格式 zip
文件大小 2.9MB
资源类型 试卷
版本资源 沪教版
科目 英语
更新时间 2026-01-11 21:33:48

文档简介

四川省泸州市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分150分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(共20小题,每题1.5分,满分30分)
1. What’s Tom’s father like
A.Fat. B.Short. C.Thin.
2. Who has a bike
A.Tom. B.Andy. C.Millie.
3. What’s the matter with John
A.He hurts his leg. B.His back hurts. C.He has a cold.
4. How often does the boy go jogging
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
5. When does Lucy have a lunch break
A.At 11: 20 a.m. B.At 11: 30 a.m. C.At 11: 40 a.m.
听对话,回答问题。
6.What’s the boy’s first name
A.Alan. B.Bob. C.Green.
7.What colour is Linda’s computer
A.Black. B.Blue. C.Brown.
听对话,回答问题。
8.What subject does Mr Green teach
A.Art. B.Math. C.PE.
9.Why does the girl like math
A.Because it’s useful. B.Because it’s fun. C.Because it’s relaxing.
10.What is the relationship (关系) between the two speakers
A.Mother and son. B.Friends. C.Teacher and student.
听对话,回答问题。
11.What’s on the desk
A.The key. B.The map. C.The cup.
12.What’s on the bed
A.The ruler. B.The book C.The jacket.
13.What colour is the letter Y
A.Green. B.Black. C.Blue.
听材料,回答小题。
14.What club did Lisa and her friends start
A.The cooking club. B.The drawing club. C.The swimming club.
15.When do the club members meet
A.On Mondays. B.On Tuesdays. C.On Wednesdays.
16.What will the boy do for the party
A.Think of some games. B.Buy some drinks. C.Make a poster.
你将听到一段短文,短文后面有四道题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完短文后,你将有15秒钟的时间来选择最佳选项。短文播放两遍。
17.When does Alice have breakfast
A.At 7:00. B.At 7:05. C.At 7:15.
18.How many classes does Alice have every day
A.Two. B.Three. C.Five.
19.What is Alice’s favorite subject
A.Chinese. B.Maths. C.Science.
20.What does Alice do before going to bed
A.She takes a walk. B.She plays the guitar. C.She does her homework.
二、完形填空(共15小题,每题1分,满分15分)
(一)
Hello! I’m He Wei. I’m a student. I have black hair and two big 21 . I like reading very much. It’s really 22 . When I open a book, I can enter a new and wonderful world. I 23 running, too. After running, I feel happy and full of energy. I’m a nice boy and always ready to 24 others. I’m excited to study different subjects and play games 25 school. I want to make good friends and learn a lot of new things.
21.A.books B.eyes C.friends D.subjects
22.A.fun B.happy C.long D.big
23.A.play B.study C.have D.like
24.A.listen B.tell C.help D.visit
25.A.on B.with C.at D.for
(二)
I study in No.1 Middle School. It’s a great school.
When you go to my school, first, you will 26 a beautiful flower bed right in front of you. To the left of the flower bed is the teaching building. It’s a big and 27 building. There are many 28 in it. The classrooms are tidy and have good light. On the first floor, there is our school 29 . There are so many interesting books 30 it. I often borrow books from the library and read them.
To the right of the flower bed is the laboratory building (实验楼). We have 31 classes and do experiments there. Behind the teaching building is a big sports field. We can play sports there. I like to play 32 with my classmates on the sports field.
The teachers are nice. They teach 33 math, English, Chinese and other subjects. They make learning fun.
I have many friends at school. We have a good 34 together. I feel happy to study in this school. It 35 me a lot of knowledge and makes my life more colorful.
26.A.look B.see C.make D.feel
27.A.tall B.long C.short D.white
28.A.beds B.books C.flowers D.classrooms
29.A.office B.hall C.library D.gym
30.A.on B.in C.under D.behind
31.A.maths B.history C.science D.English
32.A.ping-pong B.chess C.guitar D.violin
33.A.we B.our C.ours D.us
34.A.lunch B.time C.friend D.teacher
35.A.gives B.gets C.lets D.Sends
三、阅读理解(共20小题,每题2.5分,满分50分)
A
There are four people in my family: my father, my mother, my younger brother and I.
My father is a hardworking man. He gets up at 6:30 a.m. and leaves for work after a simple breakfast. He works in a factory and often comes back home late in the evening. When he is at home, he likes to watch the news on TV.
My mother is a homemaker. She gets up early to prepare breakfast for us. Then she does the housework like cleaning, washing and cooking. She always makes our house clean and tidy.
In the afternoon, she sometimes goes to the market to buy food and drinks.
My younger brother is in primary school. He gets up at 7:30 and goes to school happily. He has classes, plays with his classmates and learns new things every day. After school, he usually does his homework first and then watches cartoons.
I am a middle school student. I get up at 7 a.m. and go to school by bike. I study many subjects. After school, I also do my homework and review my lessons.
In the evening, we have dinner together and share the interesting things. Then we may read books or chat before going to bed. This is our simple but warm daily life.
36.What time does the father get up
A.6:00 a.m. B.6:30 a.m. C.7:00 a.m. D.7:30 a.m.
37.When does the mother go to the market
A.In the morning. B.At noon. C.In the afternoon. D.In the evening.
38.What does the younger brother do after school
A.He does his homework and then watches cartoons. B.He plays football.
C.He helps his mother with housework. D.He goes to the park.
39.How does the writer go to school
A.By bus. B.On foot. C.By bike. D.By car.
40.What is the main idea of this passage
A.To introduce the writer’s school life. B.To describe the daily activities of the writer’s family.
C.To talk about the writer’s hobbies. D.To tell a story about the writer’s parents.
B
Hello, everyone. My name is John. I’m from America. I’m thirteen years old. This is my new school. It’s not big, but it’s very beautiful. There is a big playground. It’s in the middle of the school. The sports hall is next to the playground. The dining hall is in front of the sports hall. Teachers and students often have lunch there. Look! This is our classroom building. And there are forty-eight classrooms in it. In my class, there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys. And the others are girls. On the right of the classroom building is the library. In the library, there are many books. I like reading books there. The office building is in front of our classroom building. I like my school very much.
41.John’s school is ________.
A.big and beautiful B.small but beautiful
C.big and clean D.small but clean
42.How many girls are there in the class
A.48. B.46. C.28. D.18.
43.The sports hall is ________.
A.in front of the classroom building B.behind the dining hall
C.on the right of the classroom building D.in front of the dining hall
44.Which of the following is RIGHT (正确的)
A.John is from England and he is thirteen years old.
B.Teachers and students often have lunch in the office building.
C.There is a classroom building with 48 classrooms in the school.
D.The library is on the left of the classroom building.
45.What’s the passage (文章) mainly (主要) about
A.Schools in America. B.John’s new friends.
C.Classrooms in the school. D.John’s new school.
C
The owl (猫头鹰) always sleeps during the day. There was a certain old owl who had become very hard to please as she grew older, especially if anything disturbed (妨碍) her sleep. One warm summer afternoon as she slept in an old tree, a grasshopper (蚱蜢) began a song. The song woke the old owl up and the old owl became very angry.
“Get away from here, sir,” she said to the grasshopper. “Have you no manners You should at least respect my age and leave me to sleep in quiet!”
But the grasshopper said that he had as much right to his place in the sun as the owl had to her place in the old oak (橡树). Then he sang more loudly.
The old owl knew quite well that it would do no good to argue with the grasshopper. What was more, her eyes were not good enough by day to let her kill the grasshopper. So she stopped all hard words and spoke very kindly to him. “Well sir,” she said, “if I must stay awake, I am going to enjoy your singing. Now that I think of it, I have a wonderful wine (葡萄酒) here. I hear Apollo drinks before he sings to the gods. Please come up and taste this delicious drink with me. I know it will make you sing like Apollo himself.”
The stupid grasshopper believed in the owl’s words, so he jumped near the owl. As soon as he was near enough and the old owl could see him clearly, she caught him and ate him up.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
46.What did the grasshopper do when the owl slept on a warm summer afternoon
A.He laughed at her. B.He ate her family.
C.He sang a song. D.He visited her.
47.What does the underlined word “manners” mean in Chinese
A.广告 B.礼貌 C.辐射 D.缺点
48.Why did the owl speak kindly to the grasshopper later
①Because arguing with him wasn’t helpful.
②Because the grasshopper had a knife.
③Because her eyes were not good enough by day.
④Because the grasshopper agreed not to disturb her.
A.①③ B.②③ C.①④ D.②④
49.How did the owl catch the grasshopper at last
A.By singing with him.
B.By taking his knife away.
C.By offering him a wonderful wine.
D.By inviting him to sing with Apollo.
50.What is the best title for this passage
A.Good friends B.A smart owl
C.A Grasshopper’s party D.A big tree
第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Good morning, my good friends. I’m Lin Tao. Now I’m at school. 51 It’s not big but nice. 52 They are white and blue. Every student has a desk and a chair. 53 This week, I sit next to my best friend, Han Lin. The teacher’s desk is in the front of the classroom. A computer is on it. 54 We can’t play computer games on it. On the walls are four pictures and a map of China. 55 This is my tidy classroom. What about yours
A.This is my classroom.
B.Every week, we change seats.
C.The computer is for our teachers.
D.The pictures are about my school.
E.My friend always helps me find my pens.
F.There are 40 student desks and chairs in the room.
四、单词拼写(共5小题,每题1分,满分5分)
56.We n to keep our classroom clean and tidy.
57.My little sister is losing (掉) her baby t and getting new ones.
58.We all want to j the school basketball club.
59.I like Chinese because it’s f .
60.James loves fishing, just like his father. They often go fishing. Like father, like s .
五、短文填空(共10小题,每题1.5分,满分15分)
在空白处按要求填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
My name is Li Min. I have many good 61 (friend) at school. We often go to the library together. It 62 (be) a great place to read and study. We enjoy 63 (read) books there. We often join the music club. We can 64 (sing) and play some instruments there. It’s 65 (relax) . My favorite subject is English. I think 66 is very interesting. Our English teacher always 67 (tell) us some interesting stories in English class. On weekends, we often go to the supermarket with 68 (we) parents. We buy lots of food and drinks. 69 the evening, we watch a movie together. It’s 70 happy family time. I enjoy my life very much.
六、任务型阅读(共5小题,每题2分,满分10分)
通读下面短文,掌握其大意,并完成表格填写,并将所填写的答案工整填写在答题卡相应的位置上。
There is a yard in front of our house. Our yard is not very big, but it is beautiful. Look! It has three parts.
The first part is for flowers. It’s my mother’s favorite place. She plants many beautiful flowers. She takes good care of the flowers. She loves the flowers very much. When she is free, she sits there and enjoys her flowers.
The second part is for vegetables. It is my grandparents’ favorite place. They plant a lot of vegetables there such as carrots, cabbages, potatoes and tomatoes. They plant so many vegetables, so they never need to buy vegetables.
The third one is a small fish pond (池塘) and this is my father’s favorite place. He often keeps fish in the pond. He feels relaxed (放松的) when he watches the fish swim in the pond.
Do you like our yard If you do, come and have fun!
Our yard is not 71 but beautiful. There are 72 parts in the yard.
The first part ( 73 Area) It’s my mother’s favourite place. She plants flowers. Things: flowers.
The second part (Vegetable Area) It’s my 74 favourite place. They plant a lot of vegetables. Things: carrots, cabbages, potatoes and 75 .
The third part (Fish Pond) It’s my father’s favourite place. He often keeps fish in the pond. Things: fish.
七、书面表达(满分25分)
76.不知不觉中,你已经在初中学习和生活了一段时间,以“My School Day”为题,根据以下提示写一篇不少于70词的短文,介绍你的学校生活。
要点:
1. 自我介绍(如:年龄、生日、外貌、爱好……);
2. 这一天你做了什么(如:起床、上学、上课、放学、运动、上床睡觉……);
3. 你的感受是什么。
要求:
1. 条理清楚,意思连贯,语句通顺;
2. 书写规范,卷面整洁;
3. 文中不得出现真实的人名和校名;
4. 可结合实际情况适当发挥。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】A: Why does your father usually go shopping on foot, Tom
B: Because he’s too fat and he needs to exercise more.
2.B
【原文】A: Can I borrow your bike, Andy
B: Of course, here is the key.
3.C
【原文】A: Are you okay, John
B: No, I feel sick.
A: What’s wrong
B: I think I have a cold.
4.A
【原文】A: Do you like jogging
B: Yes, I go jogging for an hour every day.
5.B
【原文】A: Do you have a lunch break, Lucy
B: Yes, we have one at 11:30 a.m.
6.A 7.B
【原文】A: Excuse me, are you Bob Green
B: No, I’m not. I’m Alan Green. What’s your name
A: My name is Linda Miller. What’s in your hand
B: It’s a computer.
A: Is it your computer
B: No, my computer is blue.
A: Is it Jack’s
B: No, his computer is black.
8.C 9.A 10.B
【原文】A: Hi, Jim, long time no see. You look tired.
B: Hi, Mary. I have so many classes at school.
A: What’s your favorite subject
B: PE.
A: Why do you like PE best
B: Because it’s fun.
A: Is your PE teacher Mr Smith
B: No, he is my math teacher. My PE teacher is Mr Green. He is like our good friend. What’s your favorite subject
A: I like math best because it’s really useful and my math teacher Miss Miller is really interesting.
11.A 12.C 13.A
【原文】A: Watch this. It’s a key. It’s on the desk. What’s that
B: It’s a jacket. It’s on the bed.
A: Oh, look at the letter Y. What color is it
B: It’s green.
14.B 15.A 16.C
【原文】A: What are you doing, Lisa
B: I’m preparing a party for the drawing club. My friends and I started this club yesterday.
A: Really Sounds interesting. Can I join it
B: Sure, you are welcome to join us. We plan to meet in the art room every Monday afternoon.
A: Okay. What can I do for the party I want to help.
B: Well, maybe you can make a poster for us.
A: No problem. I’ll do it right now.
17.C 18.C 19.A 20.B
【原文】
I’m Alice. I am twelve years old. From Monday to Friday, I get up at seven and I have breakfast at 7:15. Then I go to school with my sister on school days. I usually have three classes in the morning and two classes in the afternoon. Of all the subjects, I like Chinese best. Because I think it’s useful. After school, I go to the music club at 6:30. I go home and have dinner. After that, I take a walk with my parents. Before going to bed, I play the guitar for half an hour. I’m really busy every day, but I’m happy.
21.B 22.A 23.D 24.C 25.C
【导语】本文主要是学生何伟的自我介绍。
21.句意:我有黑色的头发和两只大大的眼睛。
books书;eyes眼睛;friends朋友;subjects科目。根据“I have black hair and two big...”可知,此处描述身体部位。故选B。
22.句意:阅读真的很有趣。
fun乐趣;happy高兴;long长的;big大的。根据“It’s really...”可知,此处描述阅读的特点。故选A。
23.句意:我也喜欢跑步。
play玩;study学习;have有;like喜欢。根据“I...running, too.”可知,like doing sth.“喜欢做某事”。故选D。
24.句意:我是个友善的男孩,总是乐于帮助别人。
listen听;tell告诉;help帮助;visit参观。根据“I’m a nice boy and always ready to...others.”可知,be ready to help others“乐于帮助他人”。故选C。
25.句意:我很开心能在学校学习不同的科目、玩游戏。
on在……上面;with和;at在;for为了。根据“I’m excited to study different subjects and play games...school.”可知,at school“在学校”。故选C。
26.B 27.A 28.D 29.C 30.B 31.C 32.A 33.D 34.B 35.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要描述了作者所在的第一中学的校园环境、教学设施、课程设置、师生情况以及作者在学校的感受。
26.句意:当你去我的学校时,首先,你会看到一个在你面前的漂亮的花坛。
look看,强调看的动作;see看见,强调看的结果;make制作;feel感觉。根据“a beautiful flower bed right in front of you”可知,此处指看到花坛,强调结果。故选B。
27.句意:它是一座又大又高的建筑。
tall高的;long长的;short矮的;white白色的。根据“big and”可知,此处指又大又高的建筑。故选A。
28.句意:里面有许多教室。
beds床;books书;flowers花;classrooms教室。根据“The classrooms are tidy and have good light.”可知,此处指有许多教室。故选D。
29.句意:在一楼,有我们的学校图书馆。
office办公室;hall大厅;library图书馆;gym体育馆。根据“There are so many interesting books”可知,此处指学校图书馆。故选C。
30.句意:里面有很多有趣的书。
on在……上面;in在……里面;under在……下面;behind在……后面。根据“it”指代图书馆可知,此处指在图书馆里有很多有趣的书。故选B。
31.句意:我们在那里上科学课和做实验。
maths数学;history历史;science科学;English英语。根据“do experiments”可知,此处指上科学课。故选C。
32.句意:我喜欢和我的同学在运动场上打乒乓球。
ping-pong乒乓球;chess象棋;guitar吉他;violin小提琴。根据“play sports”可知,此处指打乒乓球。故选A。
33.句意:他们教我们数学、英语、语文和其他科目。
we我们,主格;our我们的,形容词性物主代词;ours我们的,名词性物主代词;us我们,宾格。根据“teach”可知,此处指教我们,动词后接人称代词宾格。故选D。
34.句意:我们一起度过了一段美好的时光。
lunch午餐;time时间;friend朋友;teacher老师。根据“I have many friends at school.”可知,此处指和朋友们一起度过美好的时光。故选B。
35.句意:它给了我很多知识,让我的生活更加丰富多彩。
gives给;gets得到;lets让;sends发送。根据“a lot of knowledge”可知,此处指给我很多知识。故选A。
36.B 37.C 38.A 39.C 40.B
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了作者一家四口人的日常活动,包括父亲的工作时间、母亲的家务安排、弟弟的学校生活以及作者自己的学习和出行方式,展现了他们简单而温馨的日常生活。
36.细节理解题。根据文章第二段“My father is a hardworking man. He gets up at 6:30 a.m.…”可知,父亲早上6:30起床。故选B。
37.细节理解题。根据文章第三段“In the afternoon, she sometimes goes to the market to buy food and drinks.”可知,母亲下午去市场。故选C。
38.细节理解题。根据文章第四段“After school, he usually does his homework first and then watches cartoons.”可知,弟弟放学后先做作业,然后看动画片。故选A。
39.细节理解题。根据文章第五段“I get up at 7 a.m. and go to school by bike.”可知,作者骑自行车上学。故选C。
40.主旨大意题。根据文章最后一段“This is our simple but warm daily life.”以及全文对家庭成员日常活动的描述,可知文章主要描述了作者家庭的日常活动。故选B。
41.B 42.D 43.B 44.C 45.D
【导语】本文是一篇说明文,来自美国的13岁男孩约翰介绍了自己的新学校。
41.细节理解题。根据“It’s not big, but it’s very beautiful.”可知,约翰的学校不大但很漂亮。故选B。
42.细节理解题。根据“In my class, there are forty-six students. Twenty-eight of them are boys. And the others are girls.”可知,班级总共有46名学生,其中28名是男生,女生人数为46-28=18人。故选D。
43.细节理解题。根据“The dining hall is in front of the sports hall.”可知,餐厅在体育馆前面,即体育馆在餐厅后面。故选B。
44.细节理解题。根据“This is our classroom building. And there are forty-eight classrooms in it.”可知,学校的教学楼里有48间教室,C选项表述正确。故选C。
45.主旨大意题。文章围绕约翰的新学校展开,详细介绍了学校的环境、设施、班级情况等,核心主题是约翰的新学校。故选D。
46.C 47.B 48.A 49.C 50.B
【导语】本文讲述了年迈的猫头鹰白天被蚱蜢的歌声吵醒,愤怒指责后意识到争吵无效,便假意赞美蚱蜢歌声,用葡萄酒诱骗其靠近并吃掉它的故事。
46.细节理解题。根据“One warm summer afternoon as she slept in an old tree, a grasshopper (蚱蜢) began a song.”可知,蚱蜢在猫头鹰睡觉时唱起了歌。故选C。
47.词句猜测题。根据“‘Have you no manners You should at least respect my age and leave me to sleep in quiet!’”可猜知,猫头鹰指责蚱蜢不尊重长辈,没有礼貌,manner意为“礼貌”。故选B。
48.细节理解题。根据“The old owl knew quite well that it would do no good to argue with the grasshopper.”以及“What was more, her eyes were not good enough by day to let her kill the grasshopper.”可知,猫头鹰知道争吵无用,且她白天视力差无法捕杀蚱蜢。故选A。
49.细节理解题。根据“‘Now that I think of it, I have a wonderful wine (葡萄酒) here. I hear Apollo drinks before he sings to the gods. Please come up and taste this delicious drink with me. I know it will make you sing like Apollo himself.’”可知,猫头鹰假借分享葡萄酒诱使蚱蜢靠近后捕食。故选C。
50.最佳标题题。细读全文可知,全文讲述猫头鹰被蚱蜢打扰后,通过智取诱骗蚱蜢靠近并将其吃掉的故事,凸显了猫头鹰的聪明。故选B。
51.A 52.F 53.B 54.C 55.D
【导语】本文是林涛介绍自己教室的情况。
51.根据“I’m Lin Tao. Now I’m at school. ... It’s not big but nice.”可知,林涛开始介绍自己的教室,A选项“这是我的教室。”点明主题,符合语境。故选A。
52.根据“It’s not big but nice. ... They are white and blue.”可知,教室里有桌椅,F选项“房间里有40套学生桌椅。”说明了数量,符合逻辑。故选F。
53.根据“Every student has a desk and a chair. ... This week, I sit next to my best friend, Han Lin.”可知,每周换座位是班级安排,B选项“每周我们换座位。”解释了座位变化,符合上下文。故选B。
54.根据“The teacher’s desk is in the front of the classroom. A computer is on it. ... We can’t play computer games on it.”可知,电脑是供教师使用的,C选项“电脑是给我们老师用的。”说明了电脑的用途,符合段落内容。故选C。
55.根据“On the walls are four pictures and a map of China. ... This is my tidy classroom.”可知,墙上挂有图画,D选项“图画是关于我们学校的。”描述了图画内容,符合语境。故选D。
56.need/eed
【详解】句意:我们需要保持教室干净整洁。根据首字母“n”和句意“保持教室干净整洁”的提示可知,此处应用动词“need”,表示“需要”,“need to do sth”是固定搭配,意为“需要做某事”,符合语境;这句话描述的是日常要求,应用一般现在时,主语“We”是第一人称复数,谓语动词用原形“need”。故填need。
57.teeth/eeth
【详解】句意:我的小妹妹正在掉她的乳牙并长出新牙。根据“losing (掉) her baby”和“getting new ones”可知,此处指掉乳牙并长出新牙,结合首字母提示,tooth“牙齿”符合题意,此处用复数形式teeth。故填teeth。
58.join/oin
【详解】句意:我们都想加入学校篮球俱乐部。根据“We all want to...the school basketball club.”以及首字母提示可知,此处表达的是“加入”,英语是join,是一个动词,空格前有不定式符号to,所以这里直接用动词原形,故填join。
59.fun/un/funny/unny
【详解】句意:我喜欢语文,因为它很有趣。根据首字母“f”和“喜欢语文”的原因提示可知,此处应用形容词“fun”或“funny”作表语,表示“有趣的”,用来描述语文这门学科的特点,符合语境。故填fun/funny。
60.son/on
【详解】句意:詹姆斯像他父亲一样喜欢钓鱼。他们经常去钓鱼。有其父必有其子。根据“Like father, like…”可知,此处是固定短语“Like father, like son”,意为“有其父必有其子”,因此此处需用名词单数son“儿子”。故填son。
61.friends 62.is 63.reading 64.sing 65.relaxing 66.it 67.tells 68.our 69.In 70.a
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了作者李敏在学校的学习、课余活动以及周末与家人的生活,表达了对生活的热爱。
61.句意:我在学校有很多好朋友。根据前文“many”可知,此处应填可数名词复数形式。friend“朋友”,可数名词,复数为friends。故填friends。
62.句意:它是一个阅读和学习的好地方。主语“It”是第三人称单数,且描述一般事实,用一般现在时,be动词用is。故填is。
63.句意:我们喜欢在那里读书。enjoy doing sth.是固定搭配,意为“喜欢做某事”,空处填动名词。read“阅读”,动词,动名词为reading。故填reading。
64.句意:我们可以在那里唱歌和演奏一些乐器。情态动词“can”后接动词原形。sing“唱歌”,动词。故填sing。
65.句意:它是令人放松的。此处描述事物“It”的特征,应用以ing结尾的形容词。relax“使放松”,动词,形容词为relaxing“令人放松的”。故填relaxing。
66.句意:我认为它非常有趣。此处指代前文提到的“English”,应用代词it。故填it。
67.句意:我们的英语老师总是在英语课上给我们讲一些有趣的故事。主语“teacher”是第三人称单数,且描述经常性行为,用一般现在时,空处填动词三单形式作谓语。tell“讲述”,动词,三单形式为tells。故填tells。
68.句意:在周末,我们经常和我们的父母去超市。此处修饰名词“parents”,应用形容词性物主代词。we“我们”,主格,形容词性物主代词为our“我们的”。故填our。
69.句意:在晚上,我们一起看电影。此处为固定搭配“in the evening”意为“在晚上”,位于句首,in的首字母大写。故填In。
70.句意:这是一段愉快的家庭时光。此处“happy family time”为可数名词单数,且表示泛指,“happy”以辅音音素开头,需用不定冠词a。故填a。
71.big 72.three 73.Flower 74.grandparents’ 75.tomatoes
【导语】本文主要描述了作者家前院的结构和功能。
71.根据“Our yard is not very big, but it is beautiful.”可知,院子不大但很漂亮。故填big。
72.根据“It has three parts.”可知,院子分为三个部分。故填three。
73.根据“The first part is for flowers.”可知,第一部分是花园区。故填Flower。
74.根据“The second part is for vegetables. It is my grandparents’ favorite place.”可知,第二部分是祖父母最喜欢的地方。故填grandparents’。
75.根据“They plant a lot of vegetables there such as carrots, cabbages, potatoes and tomatoes.”可知,蔬菜区里面还有西红柿,填复数形式。故填tomatoes。
76.
例文:
My School Day
I am a 13-year-old student in Class 1, Grade 7. I have black hair and enjoy playing basketball. My school day starts at 7:00 a.m. I get up, eat breakfast, and then ride my bike to school.
In the morning, we have Chinese and math. After lunch, I play basketball with friends. Classes end at 5:00 p.m. I do homework after dinner and go to bed at 9:30 p.m.
I feel happy every day because school life is lively and colorful.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要采用“一般现在时”;
③提示:文章围绕个人基本信息和每日生活流程展开,展现了校园生活的活力。
[写作步骤]
第一步,开篇介绍个人核心信息,交代年龄、年级班级、外貌特征及兴趣爱好;
第二步,按时间顺序详细描述每日生活流程;
第三步,结尾升华情感,以“每天都感到快乐,因为校园生活充满生气且丰富多彩”总结全文。
[亮点词汇]
①enjoy 喜爱,享受
②start 开始
③end 结束
④lively 充满生气的
⑤colorful 丰富多彩的
[高分句型]
I feel happy every day because school life is lively and colorful. (because引导原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录