四川省泸州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)

文档属性

名称 四川省泸州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)
格式 zip
文件大小 4.0MB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2026-01-12 15:40:42

文档简介

四川省泸州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分150分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(共20小题,每题1.5分,满分30分)
1.Which would Bob like to have
A.Tea. B.Juice. C.Coffee.
2.When will their plane take off
A.At 8:20. B.At 8:40. C.At 9:00.
3.How does Annie study English
A.By working with a group.B.By watching TV. C.By listening to tapes.
4.Where does the conversation probably take place
A.On the top of the mountain.B.In the centre of the square. C.At the gate of the museum.
5.What does the boy need to do first
A.Do his homework. B.Visit his grandpa. C.Clean the house.
听下面一段对话,回答两个小题。
6.What TV program is Tara’s favorite
A.Talk shows. B.Sports games. C.Animal World.
7.Who likes the news best
A.Frank’s brother. B.Frank. C.Frank’s sister.
听一段对话,回答下列三个小题
8.What sport did the boy play last week in the sports center
A.Baseball. B.Ping-Pong. C.Volleyball.
9.How old is Lucy
A.14. B.15. C.16.
10.When will Lucy and the boy go to the sports center
A.Next Monday. B.Next Tuesday. C.Next Thursday.
听下面一段对话,完成三个小题。
11.Who is Jenny
A.Linda’s teacher. B.Linda’s sister. C.The man’s girlfriend.
12.Why did Jenny go to South Africa
A.To learn English. B.To go on a holiday. C.To be a volunteer teacher.
13.What is Jenny like now
A.Shy but brave. B.Active and outgoing. C.Quiet and helpful.
听下面一段材料,回答小题。
14.Where did Celia go on vacation
A.To the countryside. B.To the forest. C.To the seaside.
15.What was the weather like there
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
16.When might Celia stay there
A.From 14th to 17th. B.From 5th to 10th. C.From 9th to 11th.
听下面一段独白,回答小题。
17.What was Li Hong like before
A.Shy. B.Serious. C.Careless.
18.What was she afraid to do in the English classes
A.Read texts aloud. B.Answer questions. C.Do exercises.
19.When did she begin to show interest in English
A.Five years ago. B.At the age of 16. C.After going to middle school.
20.How did she learn English in her free time
A.By reading English stories.
B.By listening to English songs.
C.By going to the English corner.
二、完形填空(共15小题,每题2分,满分30分)
(一)
When you walk down the streets, you can see signs that say North, South, East and West. How do people know these 21
Before compasses were 22 , people told directions by looking at the sun, moon and stars. About 2,000 years ago, the ancient Chinese discovered that the lodestone (天然磁石) would always point to the north or south. By the time of the Han dynasty, the first compass had been made 23 this special kind of stone.
Chinese people took the south as the main direction, so they called this tool the south pointer. At that time, the compass was often used to decide the direction of a house. The Chinese believed that in this way, they could get along well with 24 .
As time went by, the compass spread to other places in the world. With its help, it’s not possible for people to get lost. The compass has made our travels much 25 .
Take a compass with you when you travel next time.
21.A.expressions B.positions C.directions D.introductions
22.A.invented B.discovered C.used D.found
23.A.from B.in C.up D.into
24.A.nature B.culture C.technology D.society
25.A.safer B.longer C.faster D.funnier
(二)
The first day of school a new classmate touched my shoulder, “Hi handsome! I’m Rose. I am 87 years old. Can I give you a hug ” I turned around and found a little 26 lady with a warm smile. I said heartily: “Of course!”
“ 27 are you in college at such an age ” I asked.
She joked, “I’m here to meet a rich husband, get 28 have children, and then travel around.”
“No seriously,” I asked.
“I always 29 of having a college education and now I’m getting one!” she told me.
Over the year, Rose became an icon and she easily made friends. She loved to dress up and she enjoyed the 30 of the others. At the end of the term we invited Rose to our football party. I’ll never forget what she said.
“We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing, Here are the 31 to staying young You have to laugh and find humor every day. You’ve got to have a dream. When you 32 your dreams, you die! There is a huge difference 33 growing older and growing up. Anybody can grow older. That doesn’t take any talent or ability. But 34 requires finding the opportunity in change. Have no regrets.”
One week after graduation that year, Rose died peacefully in her sleep. She taught us by example that it’s never too 35 to be all you can possibly.
26.A.old B.young C.big D.small
27.A.How B.When C.Why D.What
28.A.married B.dressed C.lost D.mad
29.A.hoped B.wished C.wanted D.dreamed
30.A.question B.attention C.emotion D.relation
31.A.secrets B.stories C.reason D.results
32.A.have B.find C.take D.lose
33.A.in B.on C.between D.among
34.A.stopping playing B.having a dream C.growing older D.growing up
35.A.early B.late C.young D.small
阅读理解(共20小题,每题2分,满分40分)
A
China’s High-Tech World
China is becoming a big name in making new and cool technology. They are making lots of different things that use the latest tech, like smartphones, computers, and even space rockets.
Smartphones and Computers
Chinese companies like Huawei and Xiaomi are making really good smartphones. These phones can do many things, from taking pictures to playing games. They also make computers that are used in schools and offices.
Space Rockets
China is good at sending rockets into space. They have sent robots to the moon and even built their own space station where astronauts can live and do experiments.
Fast Trains
China has the longest high-speed train network in the world. These trains can go very fast, and they help people travel quickly from one city to another.
Solar panels and Wind Turbines
China is also making lots of ways to use energy from the sun and wind. They are building big solar panels and wind turbines to make clean energy, which is good for the environment.
Electric Cars
Many Chinese companies are making electric cars. These cars don’t use gas, so they are better for the air. They are helping to make cars that don’t hurt the Earth.
China is working hard to make new technology that can help people and the planet. As they keep getting better at making high-tech things, the world will see even more cool inventions from China.
36.Which Chinese companies are known for making good smartphones
A.Apple and Samsung B.Huawei and Xiaomi
C.Google and Facebook D.Sony and Panasonic
37.What has China achieved in space technology
A.Building the largest library in the world
B.Sending robots to the moon and building a space station
C.Winning the most gold medals in the Olympics
D.Discovering a new planet in our solar system
38.What does China have the longest of in the world
A.High-speed train network B.The tallest building
C.The biggest shopping mall D.The largest desert
39.China is making clean energy by using
A.Oil and coal B.Solar panels and wind turbines
C.Nuclear power only D.Horses and carriages
40.Which type of cars are many Chinese companies making
A.Gas-powered cars. B.Electric cars.
C.Wooden carts. D.Sail-powered vehicles.
B
Water is important for all living things on the earth. The water cycle is a natural process that takes water from the ground and the sky and brings it back to the earth again. It is a cycle that happens the whole year and is most active from March to June in China. In this article, we will explore the water cycle and discuss its importance for the earth.
The water cycle always begins with water vapour (水蒸气). When it’s hot outside, you can see clouds forming in the sky. These clouds are made of water vapour that comes from the ground, plants and rivers. As water vapour rises into the sky, it cools down and becomes clouds. After that, clouds travel through the sky and fall back to the earth as rain or snow. Then, water runs through rivers and oceans and finally returns to the earth again in different forms like rainwater or snow.
The water cycle plays an important role in protecting our earth’s climate. It provides us with water to drink and keeps our climate healthy. On top of that, it takes water from rivers and oceans and brings it to the areas that don’t have enough water. Without the cycle, we would face many problems.When there is too much water in one place, it becomes a flood. When water is badly in need, it becomes a drought. Besides, water vapour can take heat from the sun and keep our planet cool.
The water cycle is a natural process that keeps our planet alive. It’s important for plants and animals to drink water and for our rivers to stay flowing with water. Understanding the water cycle can help us enjoy the beauty of nature, know how our planet works and develop better methods to protect our earth. And that is a responsibility we should take on.
41.Which season might have the most active water cycle in China
A.Summer. B.Spring. C.Winter. D.Autumn.
42.Which is the right order of the water cycle according to the text
① Water returns to the ground. ② Rain or snow falls down.
③ Water vapour rises up. ④ Clouds are formed in the sky.
A.④③②① B.④②③① C.③④②① D.③②④①
43.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to
A.Earth’s climate. B.Drinking water. C.Water vapour. D.The water cycle.
44.What does the word “drought” mean in Chinese
A.洪水 B.泥石流 C.旱灾 D.山体滑坡
45.What is the writer’s purpose in writing the last paragraph
A.To inspire people to get close to nature. B.To encourage people to save water.
C.To ask people to water plants. D.To call on people to protect our planet
C
Covered by snow and ice, Antarctica (南极洲) is the coldest and most mysterious continent (神秘的大陆) on Earth. However, this wild place still attracts people who wish to go there.
The Antarctic is a good place to research the land, ocean, air, ice shelves and biology. The Antarctic also has rich sources of coal, fresh water and seafood.
More than 30 countries have built research stations in the Antarctic. During the past 40 years, China has built five stations: Changcheng, Zhongshan, Taishan, Kunlun and Qinling. With an annual (年度的) average temperature of -25 to -30℃ in the Antarctic, scientists there don’t have many choices for traveling. If the weather is good, scientists will go outside to collect samples (标本) of water, rocks and other things. But when it’s too cold or windy outside, which happens quite often, they have to stay indoors. There are all kinds of laboratories at their stations.
However, they do more than just research. The scientists there have found many ways to relax. At Zhongshan Station, for example, there is a field where they can play basketball, volleyball and badminton. Zhongshan Station is not far from stations built by Russia, India and Australia. Sometimes, people from the four stations will meet and hold big parties and sports events. Although life in the Antarctic can be hard, people there get to learn more about the unknown world and enjoy the beauty of nature. That might be the best part of visiting the area.
46.The underlined word “mysterious” in the first paragraph probably means ________.
A.full of secrets and difficult to understand B.very cold and dangerous
C.beautiful but hard to reach D.rich in natural resources
47.Which of the following is TRUE about Antarctica according to the passage
A.It has a very high annual average temperature.
B.There are only a few countries that have research stations there.
C.It is rich in coal, fresh water and seafood.
D.People can easily travel around Antarctica.
48.Scientists in Antarctica usually ______.
A.stay indoors all the time B.go outside to play sports every day
C.collect samples in bad weather D.do research and also find ways to relax
49.From the passage, we can infer that ______.
A.life in Antarctica is very boring for the scientists
B.the research stations in Antarctica are far away from each other
C.it is not easy for scientists to do research in Antarctica
D.scientists in Antarctica don’t like to communicate with those from other stations
50.What is the best title for this passage
A.Antarctica: The Harshest Continent B.Research Stations in Antarctica
C.Life and Research in Antarctica D.The Mysterious Antarctica
第二节 根据短文内容,从短文后的A-F选项中,选出5个恰当的选项(有1项多余)补全短文。
AI: A Double-Edged Sword
Artificial Intelligence, or AI for short, is becoming more and more common in our lives. It’s like giving machines a kind of “brain” to do things that usually need human thinking.
51 In hospitals, AI can help doctors. It can look at X-rays and other test results to find out if a person is sick. For example, it can tell if there is a problem in a person’s body earlier than before. 52 These cars use AI to drive themselves. They can make our roads safer because they don’t get tired or make mistakes like people do sometimes. 53 And when we shop online or need help, there are chatbots.
But AI also has some bad sides. One problem is that it might take away some jobs. If machines can do a job better and faster, some people might lose their jobs. 54 Sometimes, the decisions made by AI might not be fair to everyone. These chatbots can talk to us and answer our questions anytime.
To make AI better, we need to make some rules. 55 Also, we should teach people new skills so that they can still find good jobs even if some jobs are taken by AI.
AI can be very good for us, but we have to be careful. If we can solve the problems it brings, we can enjoy the benefits it offers and make our world a better place.
A.And it might also know too much about our personal things.
B.In our daily travel, self-driving cars are coming.
C.They might cut down on traffic accidents and make travel quicker.
D.We can see AI in many places.
E.These rules can tell people how to make and use AI in a good way.
F.Another problem is about being fair and respecting privacy.
四、单词拼写(共5小题,每题1分,满分5分)
56.It’s a p you missed the concert. It was truly unforgettable.
57.The firefighter who saved the child from the burning building is considered a h .
58.She is always h when I need help with my homework.
59.I need to m this package (包裹) to my cousin in Australia.
60.Please pass me a pen so I can take n on this important point.
五、短文填空(共10小题,每题1.5分,满分15分)
阅读下面的短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给词的适当形式。
It’s believed that chopsticks have been around for thousands of years.
Sometime in the past, people began cooking their food in large pots. The food was cut up into small 61 (piece) so that it would cook faster. Rather than reach their fingers into the pots, people began to fish for their food 62 sticks. It became 63 (easy) to get the food using a pair of sticks, so the chopsticks were born!
In modern times, chopsticks are used in most parts of Asia, 64 (include) Japan, Malaysia, North Korea, and Vietnam, making them one of the 65 (world) most popular ways of eating.
Chopsticks are usually 66 (make) of wood, plastic, metal, ivory and jade (玉). Bamboo is also a common chopstick material. In ancient times, silver chopsticks were used 67 they were thought to turn black when they touched the poison (毒药). Chopsticks are not only used for eating 68 also used as gifts. There are often lots of different paintings on chopsticks.
As chopsticks 69 (slow) became more popular, chopsticks began to be made of different materials and turned into different shapes. Now many kinds of chopsticks are used for different uses. One kind of them is for 70 (eat) normal meals. Chopsticks for the kitchen are longer. Each family member has his or her own chopsticks, with a different mark, starting at about 2-3 years of age.
六、任务型阅读(共5小题,每题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容,在文后表格内完成信息摘要(每空一词)。
Nowadays life has become very busy, and you feel like your time is always different from your parents’. You always want your parents to know that you love them. But you don’t know how to express your love to them. Maybe you’re too shy to show your love to your parents by saying “I love you”. Here’s some advice on how to show your love.
Leave Notes
Most of you have probably had small notes from your parents in your lunch bags telling you to eat more. What about leaving a note for them in the fridge or on the computer screen They’ll be happy to see it.
Give an Unexpected Gift
Have you got gifts from your parents on your birthday Have you given gifts to your parents It’s really a good way to give them special gifts and don’t tell them first. An unexpected present is really a surprise for your parents, and it doesn’t have to be anything expensive. You can also prepare some of their favorite food or buy a book they enjoy, then you have the perfect way to say “I love you”.
Do the Housework
If your parents usually clean the kitchen, why not do it and surprise them If you have to clean your bedroom, you should finish it without being asked. Find good ways to make your parents happy so that they can know they are of great importance to you.
Give a Shoulder or Foot Massage (按摩)
Everyone is under too much pressure. Perhaps your parents are often upset or worried because of work. A shoulder massage or a foot massage is a wonderful way to tell them that you love them.
How to 71 Your Love
Leave Notes To make your parents happy, why not 72 a note for them in the fridge or on the computer screen
Give an Unexpected Gift You can give your parents some gifts 73 telling them first. You may give them a special thing, and it doesn’t have to be anything expensive.
Do the Housework You can do the housework without being asked. Find ways to make your parents happy so that they can know they are the most 74 to you.
Give a Shoulder or Foot Massage This is one of the most wonderful 75 to tell your parents “I love you.”
七、书面表达(满分20分)
76.为了践行社会主义核心价值观,现学校以“How to Be Better Teenagers”为话题开展中学生征文比赛。请你根据以下提示,写一篇英语征文。
提示要点:
1.健康生活 (运动、饮食……);
2. 牢记责任 (保护环境……);
3.不怕挑战 (争做优秀学习者、尽力解决问题……);
4.美好品德 (文明待人、做志愿者……)。
要求:
1. 要点提示均须涉及,可适当增加内容;
2. 文中不得出现真实姓名、校名、地名;
3. 语句通顺,语意连贯,书写规范,卷面整洁;
4. 词数110左右,首句已给出,不计入总词数。
(参考词汇:职责 duty, 挑战 challenge, 美德virtue)
How to Be Better Teenagers
As middle school students, we should try to be better teenagers. I think we should do the following things.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】W: Bob, which would you like, tea or coffee
M: Neither. I’d like a bottle of juice.
2.C
【原文】W: Hurry up! Our plane will take off soon.
M: Don’t worry. It’s only 8:20. We still have forty minutes left.
3.A
【原文】M: Hi, Annie, how do you study English
W: I study by working with a group. I’ve learned a lot that way.
4.C
【原文】W: Excuse me! Can I take my bag into the museum
M: No, you mustn’t. Look at the sign, “No bags!”
5.A
【原文】A: Mike, we need to clean the house. Your grandpa is visiting us today.
B: Sure, but I need to do my homework first.
A:OK.
6.A 7.B
【原文】M: Hello, Tara. Have you finished your homework
W: Yes, Frank. So I’m watching TV to have a rest.
M: What kind of TV programs do you like best, Tara
W: I like many different programs, but talk shows are my favorites.
M: Why do you like them I don’t think they are interesting at all.
W: Because they always make my sister and me laugh. What’s your favorite program, Frank
M: The news. I think it is very helpful and it can help me learn more about the world.
W: I completely agree with you. Do you like other programs
M: Yes, I also like Animal World.
W: Me too.
8.C 9.A 10.A
【原文】M: Hello, Lucy. Have you been to the new sports center on Main Street
W: Not yet. Is it good
M: Yes, It’s great! You can do a lot of sports. I played volleyball there last week.
W: Is it expensive
M: Not really. It’s $200 a year if you’re under 15.
W: Wow. That’s good for me! I’m 14!
M: Would you like to go there with me next week
W: Sure. I’d like to. Anyday is OK.
M: Well, what about next Monday
W: Good idea. Let’s meet after school.
M: See you then.
11.B 12.C 13.B
【原文】M: Linda, who is the girl in the photo
W: Oh, she is my sister Jenny.
M: Jenny I didn’t know she has long curly hair.
W: Yes. She has changed a lot since she came back from South Africa.
M: South Africa Why did she go there
W: She worked there as a volunteer teacher, and now she can speak better English.
M: What a brave girl! I remember she used to be shy and quiet.
W: Yes, but now she is active and outgoing. And she’s also good at telling jokes.
M: Really What a great change!
14.A 15.B 16.C
【原文】W: Hello, Celia. Where did you go on vacation
M: I went to the countryside with my friends and we had a wonderful time.
W: Where did you stay In a hotel
M: No. We camped in the mountains. We cooked all our meals over an open fire.
W: Sounds amazing. Was the weather fine
M: Yes. The sun shone early every day.
W: That’s great. How long did you stay there
M: For three days.
17.A 18.B 19.C 20.A
【原文】
Li Hong is a 16-year-old girl. She is good at English. However, four years ago she was very shy and her English was poor, especially her spoken English. She was afraid to answer the teacher’s questions in the English classes. After she went to middle school, things were different. Her English teacher Mr. Gao taught very well and she liked him very much. She began to show interest in English. She listened carefully in class and took part in the class activities. In her free time, she read many English stories and watched lots of English movies. Now she is working hard and hopes to study abroad one day.
21.C 22.A 23.A 24.A 25.A
【导语】本文介绍了指南针的历史与发展。
21.句意:人们是如何知道这些方向的?
expressions表达;positions位置;directions方向;instructions说明。根据“you can see signs that say North, South, East and West”可知是指方向,故选C。
22.句意:在指南针发明之前,人们通过看太阳、月亮和星星来辨别方向。
invented发明;discovered发现;used使用;found发现。根据“Before compasses were…people told directions by looking at the sun, moon and stars.”可知是指在指南针发明之前,人们通过看太阳、月亮和星星来辨别方向。故选A。
23.句意:到了汉代,第一个指南针就是用这种特殊的石头制成的。
from从;in在……里面;up向上;into到……里面。be made from“由……制成”,故选A。
24.句意:中国人相信,通过这种方式,他们可以很好地与自然相处。
nature自然;culture文化;technology技术;society社会。根据“At that time, the compass was often used to decide the direction of a house.”可知指南针经常被用来确定房子的方向。因此是指他们可以很好地与自然相处。故选A。
25.句意:指南针使我们的旅行更加安全。
safer更安全的;longer更长的;faster更快的;funnier更有趣的。根据“With its help, it’s not possible for people to get lost.”可知在它的帮助下,人们不可能迷路,因此是指指南针使我们的旅行更加安全,故选A。
26.A 27.C 28.A 29.D 30.B 31.A 32.D 33.C 34.D 35.B
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在大学遇到的一位87岁高龄依然坚持上大学追求梦想的Rose奶奶,通过她的故事告诉我们,追求梦想永不嫌晚。
26.句意:我转过身,发现一位面带微笑的老太太。
old老的;young年轻的;big大的;small小的。由上文“I’m Rose. I am 87 years old.”可知Rose奶奶87岁了,所以她应是“老的”。故选A。
27.句意:你为什么这么大年纪还来上大学?
How如何;When何时;Why为什么;What什么。由下文Rose奶奶的回答“‘I always...of having a college education and now I’m getting one!’ she told me.”可知,此处是作者询问Rose奶奶这么大年纪还来上大学的原因,应用why。故选C。
28.句意:我是来找一个有钱的丈夫,结婚生子,然后环游世界的。
married结婚;dressed穿衣;lost丢失;mad疯狂的。由常识可知,应是先结婚,再生子,应用get married“结婚”。故选A。
29.句意:我一直梦想着接受大学教育,现在我做到了!
hoped希望;wished希望;wanted想要;dreamed梦想。由“and now I’m getting one!”可知,Rose一直梦想着上大学,dream of“梦想”。故选D。
30.句意:她喜欢打扮,喜欢别人的注意。
question问题;attention注意;emotion情绪;relation关系。由上文“She loved to dress up”可知,Rose奶奶喜欢打扮,由此判断她喜欢引起别人的注意,应用attention。故选B。
31.句意:以下是保持年轻的秘诀。
secrets秘诀;stories故事;reason原因;results结果。由下文“You have to laugh and find humor every day. You’ve got to have a dream.”可知,这些是Rose奶奶给出的保持年轻的秘诀。故选A。
32.句意:当你失去梦想的时候,你就死了!
have有;find发现;take带走;lose失去。由上文“You’ve got to have a dream.”可知,此处指失去梦想时,你仿佛死了,应用lose。故选D。
33.句意:变老和长大之间有很大的区别。
in在……里;on在……上;between在……之间(两者);among在……之间(三者及以上)。由空格前后“growing older and growing up”可知,此处表示两者之间,应用between。故选C。
34.句意:但是成长需要在变化中找到机会。
stopping playing停止玩耍;having a dream有梦想;growing older变老;growing up成长。由上文“Anybody can grow older. That doesn’t take any talent or ability.”和“growing older and growing up”可知,此处是与growing older的对比,是指“成长”,应用growing up。故选D。
35.句意:她以身作则地告诉我们,做你想做的,永远不嫌晚。
early早的;late晚的;young年轻的;small小的。由上文“‘We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing’以及Rose奶奶追求梦想的故事可知,此处是告诉我们,追求梦想永不嫌晚,应用late。故选B。
36.B 37.B 38.A 39.B 40.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国在高科技领域的成就。
36.细节理解题。根据“Chinese companies like Huawei and Xiaomi are making really good smartphones.”可知,华为和小米是制造优质智能手机的中国公司。故选B。
37.细节理解题。根据“They have sent robots to the moon and even built their own space station where astronauts can live and do experiments.”可知,中国在太空技术方面取得了将机器人送上月球并建造了空间站的成就。故选B。
38.细节理解题。根据“China has the longest high-speed train network in the world.”可知,中国拥有世界上最长的高速铁路网。故选A。
39.细节理解题。根据“They are building big solar panels and wind turbines to make clean energy, which is good for the environment.”可知,中国正在通过太阳能电池板和风力涡轮机来制造清洁能源。故选B。
40.细节理解题。根据“Many Chinese companies are making electric cars.”可知,许多中国公司正在制造电动汽车。故选B。
41.B 42.C 43.D 44.C 45.D
【导语】本文主要介绍了水循环的过程,以及它对地球生态、气候的重要作用。
41.细节理解题。根据“It is a cycle that happens the whole year and is most active from March to June in China.”可知,中国的水循环在3月到6月(春季)最为活跃。故选B。
42.细节理解题。根据“The water cycle always begins with water vapour... As water vapour rises into the sky(③),it cools down and becomes clouds(④).After that,clouds travel through the sky and fall back to the earth as rain or snow(②).Then,water runs through rivers and oceans and finally returns to the earth again(①).”可知,水循环的正确顺序是“水汽上升→形成云→降雨/雪→水回归地面”,即③④②①。故选C。
43.词句猜测题。根据第三段开头“The water cycle plays an important role in protecting our earth’s climate. It provides us with water to drink and keeps our climate healthy.”可知,此处“it”指代的是前文提到的“the water cycle(水循环)”。故选D。
44.词句猜测题。根据“When there is too much water in one place,it becomes a flood. When water is badly in need,it becomes a drought.”可知,前半句“水过多会形成洪水”,后半句对应“缺水时会形成旱灾”,因此“drought”的意思是“旱灾”。故选C。
45.推理判断题。根据最后一段“Understanding the water cycle can help us... develop better methods to protect our earth.And that is a responsibility we should take on.”可知,作者写最后一段是为了呼吁人们保护地球。故选D。
46.A 47.C 48.D 49.C 50.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了南极洲的自然环境、科研价值、资源分布以及科学家们在那里的工作和生活情况。
46.词句猜测题。根据“Covered by snow and ice, Antarctica (南极洲) is the coldest and most mysterious continent (神秘的大陆) on Earth.”并结合下文“this wild place still attracts people who wish to go there”可知,“mysterious”对应中文注释“神秘的大陆”,且后文提到南极洲吸引人们探索,说明其充满未知和难以理解的特点。由此推知,“mysterious”意为“充满秘密,难以理解”。故选A。
47.细节理解题。根据“The Antarctic also has rich sources of coal, fresh water and seafood.”可知,南极洲拥有丰富的煤炭、淡水和海鲜资源。故选C。
48.细节理解题。根据“However, they do more than just research. The scientists there have found many ways to relax.”以及后文提到的体育活动、聚会等可知,在南极洲的科学家通常做研究,也寻找放松的方法。故选D。
49.推理判断题。根据“scientists there don’t have many choices for traveling. If the weather is good, scientists will go outside to collect samples (标本)...But when it’s too cold or windy outside, which happens quite often, they have to stay indoors.”以及“life in the Antarctic can be hard”可推知,科学家在南极洲开展研究并不容易。故选C。
50.最佳标题题。全文围绕南极洲的科研与生活展开,既提到研究(如样本采集、实验室),也描述生活(如运动、社交)。因此,选项C“南极洲的生活与研究”是最佳标题。故选C。
51.D 52.B 53.C 54.F 55.E
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了人工智能(AI)的利弊,以及如何通过制定规则和提升技能来应对其带来的挑战。
51.根据后文“In hospitals, AI can help doctors. It can look at X-rays and other test results to find out if a person is sick.”可知,此处表达AI在多个领域都有应用,选项D“我们在很多地方都能看到人工智能。”符合语境。故选D。
52.根据后文“These cars use AI to drive themselves.”可知,此处表达自动驾驶汽车的出现,选项B“在我们的日常出行中,自动驾驶汽车正在出现。”符合语境。故选B。
53.根据前文“They can make our roads safer because they don’t get tired or make mistakes like people do sometimes.”可知,前文讨论自动驾驶汽车的安全好处,故此处会进一步补充其优势,选项C“它们可以减少交通事故,使出行更快。”符合语境。故选C。
54.根据后文“Sometimes, the decisions made by AI might not be fair to everyone.”可知,此处表达AI在公平和隐私方面的问题,选项F“另一个问题是关于公平和尊重隐私。”符合语境。故选F。
55.根据前文“To make AI better, we need to make some rules.”可知,此处表达制定规则的重要性,选项E“这些规则可以告诉人们如何以好的方式制造和使用人工智能。”符合语境。故选E。
56.pity/ity
【详解】句意:很遗憾,你错过了这次的音乐会。真的令人很难忘。根据“you missed the concert”以及首字母可知,此处表示“错过音乐会是很遗憾的事”;pity名词,遗憾。故填pity。
57.hero/ero
【详解】句意:从着火的大楼里救出孩子的消防员被认为是英雄。根据首字母提示和“saved the child from the burning building”可知,消防员救了孩子,所以他被认为是英雄。名词hero“英雄”符合语境,a后接可数名词的单数形式。故填hero。
58.helpful/elpful
【详解】句意:当我需要作业方面帮助时,她总是乐于助人。根据“when I need help with my homework.”及首字母提示,可知此处指她非常乐于助人,helpful有帮助的,形容词,作表语,符合语境及首字母提示,故填helpful。
59.mail/ail
【详解】句意:我需要把这个包裹邮寄给澳大利亚的表弟。need to do sth.需要做某事,此处缺少动词原形;根据“this package to my cousin in Australia.”及首字母提示,可知此处指把包裹邮寄给表弟,mail邮寄,mail sth. to sb.把某物邮寄给某人,符合语境及首字母提示,故填mail。
60.notes/otes
【详解】句意:请递给我一支笔,因此我可以在这个重要的点上记笔记。根据“Please pass me a pen so I can take ... on this important point.”以及首字母可知,此处考查固定短语take notes“记笔记”。故填notes。
61.pieces 62.with 63.easier 64.including 65.world’s 66.made 67.because 68.but 69.slowly 70.eating
【导语】本文主要讲述了筷子的历史、用途、材质以及在不同文化中的使用情况。
61.句意:食物被切成小块,这样煮得更快。piece“块”,可数名词,根据“The food was cut up into small...”可知,此处应用复数形式表泛指。故填pieces。
62.句意:人们开始用棍子捞取食物,而不是将手指伸进锅里。根据“people began to fish for their food...sticks.”可知,此处指用棍子夹食物,应用介词with“用”。故填with。
63.句意:用一双棍子夹食物变得更容易了,所以筷子诞生了!easy“容易的”,形容词,作表语。根据“It became...to get the food using a pair of sticks”可知,此处指用筷子夹食物变得更容易了,应用形容词比较级easier“更容易的”。故填easier。
64.句意:在现代,筷子在亚洲大部分地区使用,包括日本、马来西亚、朝鲜和越南,使它们成为世界上最受欢迎的饮食方式之一。根据“Chopsticks are used in most parts of Asia,...Japan, Malaysia, North Korea, and Vietnam”可知,此处指包括日本、马来西亚、朝鲜和越南,应用介词including“包括”。故填including。
65.句意:在现代,筷子在亚洲大部分地区使用,包括日本、马来西亚、朝鲜和越南,使它们成为世界上最受欢迎的饮食方式之一。根据“making them one of the...most popular ways of eating.”可知,此处指世界上最受欢迎的饮食方式之一,应用名词所有格world’s“世界的”。故填world’s。
66.句意:筷子通常由木头、塑料、金属、象牙和玉制成。根据“Chopsticks are usually...of wood, plastic, metal, ivory and jade (玉).”可知,此处指筷子通常由木头、塑料、金属、象牙和玉制成,be made of“由……制成”,固定短语。故填made。
67.句意:在古代,银筷子被使用,因为人们认为它们碰到毒药时会变黑。根据“In ancient times, silver chopsticks were used...they were thought to turn black when they touched the poison (毒药).”可知,后句是前句的原因,应用because“因为”引导原因状语从句。故填because。
68.句意:筷子不仅用于吃饭,还用作礼物。根据“Chopsticks are not only used for eating...also used as gifts.”可知,此处指筷子不仅用于吃饭,还用作礼物,not only...but also...“不仅……而且……”,固定短语。故填but。
69.句意:随着筷子慢慢变得更受欢迎,筷子开始由不同的材料制成,并变成不同的形状。根据“As chopsticks...became more popular”可知,此处指随着筷子慢慢变得更受欢迎,应用副词slowly“慢慢地”修饰动词。故填slowly。
70.句意:其中一种是用来吃正常的饭菜的。根据“One kind of them is for...normal meals.”可知,此处指用来吃正常的饭菜的,介词for后应用动名词eating。故填eating。
71.Show/Express 72.leave 73.without 74.important 75.ways
【导语】本文是一篇说明文,针对不善于直接表达爱意的孩子,给出留便条、送惊喜礼物、做家务、按摩四条实用建议,旨在帮助改善亲子关系。
71.根据“Here’s some advice on how to show your love”可知,文章主题是“如何表达爱”,此处用动词原形show/express“表达”,首字母大写,故填Show/Express。
72.根据“What about leaving a note for them in the fridge or on the computer screen They’ll be happy to see it”可知,建议留便条,原文用“leaving”,此处“why not”后接动词原形,故填leave。
73.根据“It’s really a good way to give them special gifts and don’t tell them first”可知,送礼物的关键是“不提前告知”,介词without表示“没有”,符合语境,故填without。
74.根据“they can know they are of great importance to you”可知,此处用形容词作表语,“of great importance”可转换为“the most important”,故填important。
75.根据“A shoulder massage or a foot massage is a wonderful way to tell them”可知,这是一种“方式”,“one of+可数名词复数”是固定结构,此处way需变为复数形式,故填ways。
76.
例文
How to Be Better Teenagers
As middle school students, we should try to be better teenagers. I think we should do the following things. Firstly, it’s important to live healthily. Exercise daily and eat a balanced diet with more vegetables. Secondly, remember our duty. We must protect the environment by saving water and recycling. We can separate waste into different groups, so that it can be recycled in our daily life. Thirdly, never fear challenges. Try to be top learners and solve problems bravely. Finally, develop good virtues. Be polite to others and join volunteer work to help communities. We can support some charities by donating money or working as a volunteer. If we follow these steps, we can grow into excellent teenagers. Let’s take action now!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,首句承接题干,总起建议;
第二步,具体介绍成为更好的青少年的方法;
第三步,总结号召行动。
[亮点词汇]
①balanced diet均衡饮食
②duty责任
③virtues美德
[高分句型]
If we follow these steps, we can grow into excellent teenagers. (if引导条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录