2026年人教版英语初一上期末专题复习练习---任务型阅读
什么是任务型阅读:
任务型阅读是要求学我们在阅读所给语言材料的基础上,通过获取文中相关信息,并进行加工整合,实现运用语言来完成实际任务的目的。
特殊疑问词 答题要点
what 回答细节:回归原文寻找与题干相关的具体要点。
why 回答原因:寻找与题干构成因果关系的要点。
where 回答地点:用表示地点的介词短语或地点名词。
when 回答时间:用表示时间的介词短语。
who 回答人物:寻找与题干表述相似的原句,根据主语判断是否为该人物。
how 回答方式或感觉:寻找促成题干中做某件事情的方式;寻找个人观点或感觉的表达。
how long 回答时间或距离的长短;寻找与题干事件相关的时间或距离。
how many 回答数量:寻找与数量相关的表达。
how old 回答年龄:寻找与年龄相关的表达
设题类型:
此类试题均是对文章中的细节设问,针对疑问句,同学们需要掌握特殊疑问词的意义及其答题要点。
特殊疑问句解题技巧
回答特殊疑问句较为复杂,要注意问题与回答在形式上的对应。
(1)问目的,就应当用 for短语,to do不定式短语等来回答;
(2)问原因,就应当用 because of 短语或because 从句来回答;
(3)问方式,就应当用 By doing来回答;
(4)问时间、地点时,答语中不要忘记介词。
(5)提问词是what 只能用完整句子、名词或名词性短语、名词性从句(多为宾语从句)来回答;
细节理解
针对此类设题,考生需要在有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速浏览文章,发现文章中的细节信息,然后抓取关键词,定位到文中对应位置来解题。并注意检查句子结构,从语法形式和意义上进行复查,确保答案正确。
1.关键信息定位法
根据问句和答句中所给关键信息,定位到原文,找出相应位置空缺的内容并将其补上。
2.搜寻间接答案
根据题干的关键词,在文章中寻找相关段落与句子,并转换为与答句语法相匹配的表述。
3.针对文中细节的推断
此类题目常常集中对文章中某一点或几点、某一方面或几方面、某一部分或几部分提出问题。回答这类问题时,考生首先应仔细阅读原文以确定推理依据的范围,然后按题意进行推断。
主旨(段落)大意
此类试题均是对文章主旨大意设问,一般为总结性句子,在文章末尾,通过主旨句或感想呈现,考生可以结合题目和文章主旨寻找答案。
主旨大意要求考生在阅读和理解全文或设题段落的基础上对文章或段落进行归纳和概括。主题句可能是在段落的首句、段中或末句,一般从原文中可找到答案。
4.开门见山式
主题句出现在文首。开门见山,提出主题,随之用细节来解释、论证主题思想。
5.首尾呼应式
在有些文章中,为了突出主题,文章开头提出主题。接着进行阐述或论证,在结尾时再次点明主题,进一步深化主题。
语境线索法
针对此类题目,学生只需在上下文(前后句)中寻找代词所指代的内容即可。
答题步骤
审 审题目、审答题要求
读 带着要求有目的读材料
写 根据获取信息写出答案
核 再读文章,复查答案信息
拓展练习
(一)
Labor classes are popular with students in China. Now three students are talking about the new subject.
Hello, my name’s Wu Ruoxuan. I’m from Lanzhou. I’m 12 years old. My favourite activity is cooking. At school, I learn to cook some food and I can cook now. Cooking is difficult for me, ① it’s very interesting.
Hi, I’m Zhang Siyi, a 12-year-old girl from Beijing. ②Do you know how the eggs hatch (孵化) To watch that, I have 12 chicken eggs now. After about 17 days, the first chick will come out. I ask my teacher for help and learn to look after the chickens. It’s really interesting. I like this new subject.
Nice to meet you! I’m Zhang Yuchen. I come from Zhejiang. I’m 13 years old. I learn to grow vegetables at our school. It’s relaxing for me, but it’s not easy, because every vegetable has different needs. I learn a lot from the class. I’m happy to have it in the school days.
1.What’s Wu Ruoxuan’s favourite activity
2.请在①处填入一个恰当的连词使得语义通顺
3.请将②处句子翻译成中文
4.Which is TRUE
A.Wu Ruoxuan is a student from Beijing.
B.All three students are 12 years old.
C.Zhang Siyi thinks it’s fun to look after the chickens.
D.Zhang Yuchen learns to grow vegetables at home.
5.What do you want to learn to do in your labor classes
(二)
阅读下面材料,并按要求完成各小题。
Birthday celebrations are different around the world. Let’s look at how children in different countries enjoy their birthdays!
In China, children celebrate with family and friends. They eat long noodles with eggs because they think long noodles mean a long life. Children also get lucky money. It is a way to wish them happiness and good luck. In some places, friends send birthday cards to the birthday child.
In the USA, children have birthday parties with cakes, ice cream and pizza. Family and friends get together to enjoy these foods. At the party, everyone sings the “Happy Birthday” song and then the birthday child makes a wish and blows out the candles.
In Singapore, children enjoy birthday cakes, and their families also have big meals. They eat foods like fried rice and noodles. They also eat cakes after the meal. The children may get small gifts, and some families even celebrate by watching a lion dance.
The foods and celebrations are different in each country, but the ideas are the.... They bring happiness and good luck to the birthday child.
6.What do the birthday children eat for a long life in China
7.What does the underlined word “happiness” mean in Chinese
8.What do the families eat to celebrate children’s birthdays in Singapore (List at least three.)
9.Complete the underlined sentence. (补全文中划线句子,使文意连贯) (限填1词)
The foods and celebrations are different in each country, but the ideas are the .
10.Complete the conversation. (根据文本,补全下面对话) (不超过10词)
A: How do you celebrate your birthday
B:
(三)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
Hello, everyone! My name is Alice. Welcome to my drama club!
This is Mr Ford, our drama teacher. Mr Ford is very nice, and he always has great ideas. He helps me so much!
Look, these are my friends at the drama club. We always have a good time! After practice, we often have pizza. Check out this photo! Mmm ... Yummy!
My parents often come to our shows. They record the shows, and we watch them on TV later. Here’s a clip from our last show. That’s me with the blonde hair! I look cute, don’t I
The drama club can be hard when I have to remember a lot of lines, but it helps me to understand a lot more about the plays. I’m usually very shy, but when I’m in a play, I no longer feel afraid. Now I’m brave enough to talk, and even sing, in front of lots of people.
I love my drama club because it’s never boring.
11.Who is Mr Ford
12.Do Alice and her friends have fun at the drama club
13.What do the parents do for their children at the drama club
14.What’s Alice like now
15.将文中画线部分译成中文。
(四)
阅读下面短文,按要求完成后面的小题。
It’s 1st January today. It is my grandma’s birthday. It’s also the first day of the new year. ①My family are having a big party to celebrate at my grandma and grandpa’s house.
My father and uncle cook delicious food. My grandpa, mother and aunt spend much time talking with my grandma. My sister likes playing with my cousin. They are only five. But they also help set the table (摆桌子). What do I do I take photos today!
We prepare many presents for my grandma. We also buy a big cake. She loves all the presents but her favourite is the one from my mum—a little dog! His name is Teacup!
My grandma is old, ▲ she likes to have fun. Look! She is dancing with my sister and cousin. We are all happy. Happy new year and happy birthday, Grandma!
16.When is my grandma’s birthday
17.请根据文中①处的句意,补全下面的句子,使句意不变,完整通顺。(每空限填一词)
My family are having a big party to celebrate at house.
18.The underlined word “presents” in Paragraph 3 means “________” in English. (选A或B)
A.games B.gifts
19.请结合文意,在文中 ▲ 处填入一个适当的连词,使上下文通顺、连贯。
20.How do you celebrate your birthday
(五)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译划线部分。
My name is Emma. Today let me show you around my school.
In front of my dormitory building (宿舍楼), there is a small garden with some tables and chairs. I love taking a walk in the garden in summer. After getting out of the garden, I can get to a small shop. It sells all kinds of school things. Most of the students and teachers in the school often shop there. I usually go there with my friends after school.
After walking past the small shop, I can see the dining hall. It is across from the sports field. The dining hall is big and clean. It is my favorite place because there are many kinds of food. I can have noodles, pizzas, chicken soup, beef and other food there. My favourite food is jiaozi. It’s really delicious.
Walking out of the dining hall, I can see the classroom building with 36 classrooms. It often takes me about 3 minutes to walk there. When I get into my classroom, my new school day starts.
I love my school. And I feel happy to learn in the beautiful school.
21.What does Emma love doing in summer
22.Who often buys things in the small shop
23.Why is the dining hall Emma’s favorite place
24.How many classrooms are there in the classroom building
25.将短文中划线句子翻译成中文。
(六)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题或翻译句子。
Anna Smith is an English girl. She is in London with her family. Her parents are Bob and Emily. They love China very much. Look! There is a map of China in their room.
Han Meimei is Anna’s penfriend (笔友). She is in Changsha China. Tina is her English name. Her parents are Han Jie and Wang Hong. (A)And they are English teachers in a middle school. Their English names are Eric and Maria. Tina likes red very much. Look! Her phone is red, her schoolbag is red and her jacket is red. Bobo is in Tina’s family, too. Who is Bobo Oh, (B)它是一只黑白相间的猫。 Tina and her parents like it very much.
26.Where are Bob and Emily
27.What is Tina’s last name
28.What color is Tina’s jacket
29.请把文中(A)部分的划线句子翻译成汉语。
30.请把文中(B)部分的划线句子翻译成英文。
(七)
阅读下面的短文,按要求完成后面各个小题。
Dear Mona,
China is great! My school is in Beijing. It’s big and new. I have some Chinese friends. They can speak English very well. They help me learn Chinese and now I can speak a little Chinese. At school we are busy. My favourite subject is history. I go to the history club on Mondays and Thursdays. 中国历史真的很有趣。At school my favourite teacher is Mr. Li. He’s my maths teacher and he can play the drums! From Monday to Friday I have six classes every day. On Saturdays and Sundays I don’t go to school.
Please write and tell me about your club in America.
Love,
Jane
31.Where is Jane’s school
32.What club does Jane go to on Mondays and Thursdays
33.Who is Mr. Li
34.将短文中画线句子翻译成中文。
35.将短文中画线句子翻译成英文。
(八)
阅读下面的短文,然后根据短文内容完成下列各题。
Fu Rong School is a new school in our city. It’s beautiful and there are many modern buildings in it. Let’s go to visit it.
After you walk into the school, you can see a classroom building. Every classroom has a smart whiteboard. Teachers can write on it with a special pen. There are also teachers’ offices in this building. They work there. 4.The school sports field is behind the classroom building. Students do exercises and have PE classes there. On the right of the sports field is the school library. It is a quiet place for students to read and study. The building across from the library is the school dining hall. Students have lunch there.
5.学校里有一个特别的地方。 That is Fu Rong Farm. It’s behind the dining hall and it is for the students to learn about farming. With the help of the teachers, the students plant a lot of vegetables on the farm: tomatoes, potatoes and carrots. They all enjoy working in the field.
36.Where is the library in Fu Rong School
37.What do the students do on the farm
38.Do you like Fu Rong school Why or why not
39.将短文中划线的句子翻译成中文。
40.将短文中划线的句子翻译成英文。
(九)
I’m Emma. This is my classroom. It’s large. There are 40 student desks in it. And a teacher’s desk is in the front of the classroom. There’s a smart white-board next to the blackboard. Oh, and there’s another blackboard at the back of the classroom. We always put up important notices there. There aren’t any lockers in the classroom. We put our things in the desk drawers. Every week, we change seats. I sit in the middle of the classroom this week.
We spend most of the time in our classroom. We like our classroom.
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
41.How many student desks are there in Emma’s classroom
42.Are there any lockers in the classroom
43.Where does Emma sit this week
44.What is Emma’s classroom like
45.将短文中画线句子翻译成中文。
(十)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译划线部分。
Dear Xiaoming,
It’s a great idea to plant a tree for your birthday! My birthday is on 28th July. I usually have a party with my friends to celebrate. My mother always makes my favourite chocolate cake. Everyone sings the “Happy Birthday” song, and then I make a wish and blow out the candles. Next, we enjoy the cake, and I open all my gifts. My father marks my height on the door every year. It’s fun to look at the marks later. Next time, I also want to do something different. Any good ideas
Yours,
Judy
46.What does Judy like about Xiaoming’s birthday
47.Why does Judy’s mother make a chocolate cake for her birthday
48.What does Judy’s father do every year
49.Does Judy want to do anything different next time
50.将短文中划线的句子翻译成中文。
参考答案
1.Cooking. 2.but 3.你知道鸡蛋是怎么孵化的吗? 4.C 5.I want to learn to make handicrafts in my labor classes. The reason is that making handicrafts can improve my creativity and hands-on ability, and it is also a good way to relax myself.
【导语】本文主要介绍了劳动课在中国学生中很受欢迎,并展示了三位学生吴若萱、张思怡和张宇晨对劳动课中不同活动(烹饪、孵化小鸡、种植蔬菜)的体验和感受。
1.根据第二段“My favourite activity is cooking.”可知,吴若萱最喜欢的活动是烹饪。故填Cooking.
2.根据第二段“Cooking is difficult for me, ① it’s very interesting.”可知,烹饪对“我”来说很难,但它很有趣,前后为转折关系,故填but。
3.“Do you know”表示“你知道吗”,“how the eggs hatch”表示“鸡蛋如何孵化”,故填:你知道鸡蛋是怎么孵化的吗?
4.根据第三段“I ask my teacher for help and learn to look after the chickens. It’s really interesting. I like this new subject.”可知,张思怡觉得照顾小鸡很有趣,故选项C正确。故选C。
5.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。故填I want to learn to make handicrafts in my labor classes. The reason is that making handicrafts can improve my creativity and hands-on ability, and it is also a good way to relax myself.
6.They eat long noodles with eggs. 7.幸福 8.Fried rice, noodles and cakes. 9.same 10.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I eat a cake to celebrate my birthday.
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国、美国和新加坡三个国家孩子的生日庆祝方式。
6.根据第二段“In China... They eat long noodles with eggs because they think long noodles mean a long life.”可知,中国过生日的孩子会吃加鸡蛋的长面条来祈求长寿。故填They eat long noodles with eggs.
7. 根据第二段“It is a way to wish them happiness and good luck.”可知,“happiness”与“good luck”并列,均为祝福类词汇,结合常识可知其汉语意思为“幸福”。故填:幸福。
8.根据第四段“In Singapore... They eat foods like fried rice and noodles. They also eat cakes after the meal.”可知,新加坡家庭庆祝孩子生日会吃炒饭、面条和蛋糕,至少列出三种即可。故填Fried rice, noodles and cakes.
9.前文提到各国食物和庆祝方式不同,后文转折指出核心是为孩子带来幸福和好运,即“想法是相同的”,故填same。
10.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I eat a cake to celebrate my birthday.
11.He is Alice’s drama teacher. 12.Yes, they do. 13.They often come to the shows and record them. 14.She is brave enough to talk and even sing in front of lots of people. 15.看,这些是我在戏剧俱乐部的朋友们。
【导语】本文讲述爱丽丝介绍自己的戏剧俱乐部,包括老师、朋友、活动及俱乐部带给自己的改变,表达了对俱乐部的喜爱。
11.根据“This is Mr Ford, our drama teacher.”可知,福特先生是爱丽丝的戏剧老师,故填He is Alice’s drama teacher.
12.根据“We always have a good time!”可知,爱丽丝和她的朋友们在戏剧俱乐部过得很开心,故填Yes, they do.
13.根据“My parents often come to our shows. They record the shows”可知,爱丽丝的父母会来看演出并录制下来,故填They often come to the shows and record them.
14.根据“Now I’m brave enough to talk, and even sing, in front of lots of people.”可知,爱丽丝现在足够勇敢,能在很多人面前说话甚至唱歌,故填She is brave enough to talk and even sing in front of lots of people.
15.Look“看”;these“这些”;are“是”;my friends“我的朋友们”;at the drama club“在戏剧俱乐部”。本句时态为一般现在时,用于描述当前存在的状态。故填:看,这些是我在戏剧俱乐部的朋友们。
16.On 1st January 17. my grandparents’ 18.B 19.but 20.I always eat a bowl of long noodles (答案言之有理,没有单词和语法错误即可)
【导语】本文主要介绍了作者在1月1日这天,和家人一起在爷爷奶奶家为奶奶庆祝生日的温馨场景,展现了家庭聚会的欢乐氛围。
16.根据“It’s 1st January today. It is my grandma’s birthday.”可知,奶奶的生日在1月1日。故填On 1st January.
17.根据“at my grandma and grandpa’s house”可知,“grandma and grandpa’s”可简化为“grandparents’”,结合语境填“my”和“grandparents’”。故填my;grandparents’。
18.根据“We prepare many presents for my grandma. We also buy a big cake. She loves all the presents”可知,“presents”是送给奶奶的物品,对应“gifts”。故选B。
19.根据“My grandma is old”和“she likes to have fun”的转折关系可知,此处用连词“but”。故填but。
20.本题为开放性问题,结合自身庆祝生日的方式回答即可,需保证语句通顺、无语法错误。故填I always eat a bowl of long noodles.
21.She loves taking a walk in the garden. 22.Most of the students and teachers. 23.Because there are many kinds of food. 24.36./36 classrooms./There are 36 classrooms./There are 36 classrooms in the classroom building. 25.步行到那里通常需要花费我大约3分钟。
【导语】本文是一篇记叙文,作者艾玛以第一人称介绍了自己的学校布局、设施以及她在学校中的活动和感受。
21.根据“I love taking a walk in the garden in summer.”可知,艾玛在夏天喜欢在花园里散步。 故填She loves taking a walk in the garden.
22.根据“Most of the students and teachers in the school often shop there.”可知,学校里大部分学生和老师经常在那里购物。 故填Most of the students and teachers.
23.根据“The dining hall is big and clean. It is my favorite place because there are many kinds of food.”可知,餐厅是她最喜欢的地方,因为它又大又干净,而且有很多种食物。 故填Because there are many kinds of food.
24.根据“I can see the classroom building with 36 classrooms.”可知,教学楼有36间教室。故填36./36 classrooms./There are 36 classrooms./There are 36 classrooms in the classroom building.
25.it“它”;often“经常”;takes“花费”;me“我”;about“大约”;3 minutes“三分钟”;walk there“步行到那里”。故填:步行到那里通常需要花费我大约3分钟。
26.In London. 27.Han. 28.Red. 29.并且他们是一所中学的英语老师。 30.it is a black and white cat.
【导语】本文介绍了安娜和她的朋友的信息。
26.根据“She is in London with her family. Her parents are Bob and Emily.”可知,鲍勃和艾米丽在伦敦。故填In London.
27.根据“Han Meimei is Anna’s penfriend (笔友). She is in Changsha China. Tina is her English name.”可知,Tina姓韩,故填Han.
28.根据“Tina likes red very much…her jacket is red”可知,夹克是红色,故填Red.
29.And并且,they他们,are是,English teachers英语老师,in a middle school在一所中学。故填:并且他们是一所中学的英语老师。
30.it is“它是”,a black and white cat“一只黑白相间的猫”,故填it is a black and white cat.
31.In Beijing. 32.The history club. 33.Mr. Li is Jane’s maths teacher. /Mr. Li is Jane’s favourite teacher. 34.他们英语说得很好。 35.Chinese history is really interesting.
【导语】本文是一篇应用文,是一封Jane写给朋友Mona的信。信中介绍了她在北京学校的生活,包括学校环境、朋友、学习中文、参加历史俱乐部、最喜欢的老师以及每周的课程安排,并希望Mona介绍她在美国的俱乐部。
31.根据“My school is in Beijing.”可知,Jane的学校在北京。故填In Beijing.
32.根据“I go to the history club on Mondays and Thursdays.”可知,Jane在星期一和星期四去历史俱乐部。故填The history club.
33.根据“At school my favourite teacher is Mr. Li. He’s my maths teacher and he can play the drums!”可知,李老师是Jane最喜欢的老师,也是Jane的数学老师。故填Mr. Li is Jane’s maths teacher. /Mr. Li is Jane’s favourite teacher.
34.They“他们”,can“能,会”,speak English“讲英语”,very well“非常好”。故填:他们英语说得很好。
35.“中国历史”可以翻译为Chinese history,作主语;is“是”,系动词;“真的很有趣”翻译为really interesting,其中interesting作表语。故填Chinese history is really interesting.
36.On the right of the sports field./It’s on the right of the sports field. 37.They plant a lot of vegetables. 38.Yes, I do. Because it’s modern and interesting. 39.学校运动场在教学楼后面。 40.There is a special place in the school.
【导语】本文介绍了芙蓉学校的现代化设施和布局,包括教学楼、体育场、图书馆、食堂以及学校农场,并描述了学生在农场进行种植活动的情况。
36.根据“On the right of the sports field is the school library.”可知,图书馆在体育场的右侧。故填On the right of the sports field./It’s on the right of the sports field.
37.根据最后一段“With the help of the teachers, the students plant a lot of vegetables on the farm”可知,学生们在农场里种植许多蔬菜。故填They plant a lot of vegetables.
38.本题为开放性问题,答案不唯一。可表达对学校特色(如现代化设施、农场实践等)的喜爱或不同偏好并说明理由。故填Yes, I do. Because it’s modern and interesting.
39.the school sports field“学校运动场”;is behind“在……后面”;the classroom building“教学楼”。故填:学校运动场在教学楼后面。
40.“学校里”in the school;“有”there is;“一个”a;“特别的”special;“地方”place。故填There is a special place in the school.
41.40./There are 40 student desks in it. 42.No, there aren’t. 43.In the middle of the classroom. 44.It’s large. 45.我们在教室里度过大部分的时间。
【导语】本文主要介绍了Emma的教室布局和设施。
41.根据“There are 40 student desks in it.”可知,教室里有40张学生课桌。故填40./There are 40 student desks in it.
42.根据“There aren’t any lockers in the classroom.”可知,教室里没有储物柜。故填No, there aren’t.
43.根据“I sit in the middle of the classroom this week.”可知,这周Emma坐在教室的中间。故填In the middle of the classroom.
44.根据“This is my classroom. It’s large.”可知,教室很大。故填It’s large.
45.We“我们”;spend“度过”;most of the time“大部分的时间”;in our classroom“在教室里”。故填:我们在教室里度过大部分的时间。
46.She likes the idea of planting a tree for Xiaoming’s birthday. 47.Because it’s her favourite. 48.He marks Judy’s height on the door. 49.Yes, she does. 50.然后我许愿并且吹灭蜡烛。
【导语】本文是一封书信,Judy在信中向Xiaoming介绍了自己通常如何庆祝生日,并询问是否有不同的庆祝建议。
46.根据“It’s a great idea to plant a tree for your birthday!”可知,Judy认为Xiaoming为生日种树的主意很棒,所以她喜欢的是这个想法。故填She likes the idea of planting a tree for Xiaoming’s birthday.
47.根据“My mother always makes my favourite chocolate cake.”可知,Judy的妈妈做巧克力蛋糕是因为那是Judy最喜欢的蛋糕。故填Because it’s her favourite.
48.根据“My father marks my height on the door every year.”可知,Judy的爸爸每年都会在门上标记她的身高。故填He marks Judy’s height on the door.
49.根据“Next time, I also want to do something different.”可知,Judy下次确实想要做一些不同的事情。故填Yes, she does.
50.“then”意为“然后”;“I”意为“我”;“make a wish”意为“许愿”;“and”意为“和,并且”;“blow out the candles”意为“吹灭蜡烛”。故填:然后我许愿并且吹灭蜡烛