甘肃省兰州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析)

文档属性

名称 甘肃省兰州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析)
格式 docx
文件大小 177.5KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2026-01-12 20:14:54

图片预览

文档简介

甘肃省兰州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共10小题,每题1分,满分10分)
In a village near a desert lived a young and successful businessman, James. Although he had a lot, he often felt unhappy because of the many 1 in his life.
One day, a wise old man came to the village with 100 camels. People said he could solve any problem. James went to him and said, “I’m very unhappy. I always have business worries, family troubles and health problems. Please tell me how to make them 2 .”
The old man smiled and said, “I’ll give you an answer tomorrow morning. But first, can you do a small thing for me ” James 3 . The old man asked him to take care of the 100 camels that night and make sure they all sat down before he could go to sleep.
The next morning, the old man asked how his night was. James said sadly, “I didn’t sleep at all. No matter how hard I tried, I couldn’t get all the camels to sit 4 . When some sat on one side, others stood on the other.”
“That’s true,” said the old man. “Last night, some camels sat down by themselves, some needed 5 and many didn’t sit even after you tried your best. If you had come back later, you would have seen that some of those camels finally sat down on their own.”
James nodded, beginning to 6 .
The old man continued, “Problems are just like camels. Some problems solve themselves, some need your effort, and some won’t be solved 7 you’ve done your best. For those, you must learn to 8 them to time. At the right moment, they will end by themselves.”
James felt a deep sense of 9 . This simple lesson completely changed how he saw life’s 10 .
1.A.joys B.dreams C.challenges D.successes
2.A.appear B.disappear C.grow D.return
3.A.refused B.laughed C.agreed D.left
4.A.together B.quickly C.quietly D.slowly
5.A.rest B.food C.help D.time
6.A.worry B.understand C.complain D.forget
7.A.unless B.because C.even if D.as soon as
8.A.give B.leave C.send D.show
9.A.relief B.fear C.pride D.anger
10.A.goals B.changes C.difficulties D.surprises
二、阅读理解(共15小题,每题2分,满分30分)
A
Shopping for down jackets (羽绒服) in summer will save you a lot of money. The information below will help you choose down jackets of high quality.
What makes down jackets warm Down cluster content (充绒量) ≥50% a down jacket
<50% not a down jacket
A down jacket keeps you warm by trapping air in its fluffy (毛茸茸的) filling. This air forms a warm layer (层) that holds in your body heat.
What should you check when choosing a down jacket √ The quality standard on the tag (标签) should be GB/T14272-2021. √ Fill weight is the total weight of the down in the jacket. With 100g or less fillingOnly good for temperatures around 0℃With more than 200g fillingGood for temperatures around -20℃
√ Down cluster content For most people, 75% down cluster content is enough to stay warm. √ Touch Press (按压) down on the down jacket and then let go. If it quickly goes back to its original (原本的) shape, it means the jacket is very fluffy and will keep you warmer. √ Smell A down jacket that smells bad has low-quality filling. ×Types and colours of down Q1: Is goose (鹅) down warmer than duck down A1: No! Goose down jackets are more expensive because geese produce less down than ducks. Q2: Is white duck down warmer than grey duck down A2: No! They are both equally warm.
11.What percent of down cluster content does a down jacket have at least
A.25%. B.50%. C.75%. D.100%.
12.Which of the following ISN’T necessary to check when choosing a down jacket
A.The colors of down. B.Down cluster content.
C.Smell of the filling. D.The quality standard.
13.If you’re going to a place where the temperature is -19℃, what fill weight should you look for
A.80g. B.150g. C.180g. D.220g.
14.What can we infer from the passage
A.Different down jackets have different quality standards.
B.We can know down cluster content by pressing down jackets.
C.Fluffy filling of a down jacket can help form a warm layer.
D.The type of down influences the quality of a down jacket.
15.What is the main purpose of the passage
A.To tell people why down jackets can keep people warm.
B.To encourage customers to buy down jackets in summer.
C.To warn sellers not to sell fake down jackets.
D.To explain how to choose high-quality down jackets.
B
“Wake up, Jenny! Look here! Smile for the camera!”
It was a sunny afternoon in January. I was enjoying a nice nap by the window. Unfortunately, my human suddenly rushed in and broke the peace. What did she want Another picture of me Ugh... didn’t she have a million beautiful ones of me already Why did she want me to pose for one more “Okay, treat or I’ll pretend you don’t exist,” I thought as I rolled over to toast my other side.
“Who’s a pretty kitty Look this way! Here’s your favourite snack!”
The smell of tuna (金枪鱼) danced through the air. Wow, when did my human get so smart
“Come on! I have to pay my cat tax!”
Cat what Well. Why would I need to know about that Tuna is life!
But my human has been acting strange recently. She used to spend hours a day on TikTak... Tektok... or TikTok, I guess. She would smile at a matchbox-like thing and say, “Hello, everyone on TikTok, I’m Tina.” But lately, she’s been saying, “Nihao, everyone on Xiaohongshu, I’m Tina from the U.S.A.” Does “nihao” mean “hello” And what’s Xiaohongshu What’s going on
As I licked (舔) my paws (爪) after finishing the last bit of tuna, my human came back. (She’s so annoying!) “Look! My cat tax has 568 likes!” she said while showing me her matchbox. There was a nice photo of me.
This time, I got it. It’s “cat tax”. But what is it Does more “tax” mean more tuna
I looked up at my human, but she didn’t answer my curious meows. Again, she said “nihao” to her matchbox. Strange humans!
16.Tina is a(n) ________.
A.pet cat B.pet dog C.Chinese woman D.American woman
17.Before her human came in, the cat in the article was ________.
A.sleeping B.eating tuna C.playing with her toys D.rolling on the floor
18.Tina’s “cat tax” is a(n) ________.
A.can of tuna B.photo of her pet C.painting of a cat D.amount of money
19.The cat’s human was saying “nihao” instead of “hello” because she was ________.
A.going to move to China B.preparing for a Chinese test
C.trying to make her cat curious D.using a Chinese social media app
20.The “matchbox” is actually a ________.
A.notebook B.plastic box C.smartphone D.toy for cats
C
A friend is someone who makes you happy. Here is some advice to help you to become a better friend.
▲To be honest
When you are making friends, honesty is the most important thing. When your friend does something wrong, you should tell him; when your friend does something good, you should praise him honestly and openly.
▲Give more than you take
Don’t always be concerned with what you have given to your friends, just try your best to help your friends. You should always keep in mind that you give love, so you can receive love.
▲Support your friends
We all need encouragement. Tell your friends that you support them. Encourage your friends to realize their dreams.
▲Forget your friends’ mistakes
When your friends make mistakes, you should not always remember them. You should also try your best to correct their mistakes.
▲Believe in your friends
If you have bad feelings, don’t hide them. You should talk about your feelings with your friends.
▲Stay with your friends
Share happiness with them and talk with them often.
21.What is the most important thing when you are making friends
A.To be honest. B.Sharing happiness.
C.Giving friends more. D.Believing in friends.
22.What should a good friend NOT do
A.Praise friends openly. B.Support friends’ dreams.
C.Remember friends’ mistakes. D.Often stay with friends.
23.According to the passage, we should ________.
A.give more and take less B.argue with our friends
C.borrow something and never return D.stay with our friends all the time
24.Which of the following is WRONG
A.We say nothing when friends are wrong B.We should share happiness with friends
C.If we have bad feelings, don’t hide them D.Never remember our friends’ mistakes
25.The passage is mainly about ________
A.how to be a nice friend B.how to make friends happy
C.how to play with friends D.how to realize friends’ dreams
三、选词填空(共10小题,每题1.5分,满分15分)
阅读下面的短文,用方框中所给词的适当形式填空,使文意通顺,结构正确,每个单词限用一次。
alone back they take few as protect or spend miss
Miss Wang recently had a worrying experience.
One morning, just as she arrived at her office, Wang noticed some 26 calls from her mother. “It must be something very important,” she thought to herself.
Right away, she called her mother 27 quite worriedly. To her surprise, Wang found her mother only wanted her charger (充电器), which Wang took to the office by mistake.
When Wang hurried home from her office, she found her mother’s phone was still 70% charged. And her mother was worried that it would run out of power 28 she continued using it.
Now Wang realizes the seriousness of the problem. Her mother 29 eight hours a day playing games, reading news and watching short videos online. And her mother has problems like poor eyesight, headaches and so on.
This story is not special and Wang’s mother is not 30 . She is just one in a growing population of the old who lose 31 in playing with phones. As the old have 32 chances to join in social activities, a smartphone is the best way to kill time.
But too much time on the phone can cause many problems. “Be careful when using your phones, 33 you will be easily fooled!” Although the old are always warned like this, online frauds (欺骗) still happen to them. Now there are more family problems. Action should 34 .
For the old, they should control their screen time and get enough rest. The young, for their part, should often visit the old and help them learn more about online safety so that they can 35 themselves. Also, the young can do more activities with the old like talking, walking and traveling, or encourage them to learn something at the universities for the aged.
四、任务型阅读(共5小题,每题2分,满分10分)
阅读下面短文,按要求完成后面的小题。
In daily life, people often give gifts, and so do countries in international exchanges, which are known as state gifts. You can get some ideas for your future gift-giving by learning about what China gives as state gifts. China’s four major state gifts are: porcelain, silk, tea, and Ejiao.
Porcelain It is a great invention of the Chinese people. It is made from materials such as porcelain stone and clay. The high firing temperature makes porcelain beautiful and durable. Porcelain is used around the world because of its reasonable price and the ability to be used for a long time.
Silk Silk is a specialty (特产) of ancient China. From the Western Han Dynasty, China sold a lot of silk abroad, which helped develop the Silk Road. China was also called the “Silk Country”.
Tea China is the home of tea. It has more than 4,000 years of history. Most of the tea is planted in the south of China because of the good weather there. Longjing, Pu’er, Oolong and Tieguanyin are all famous teas. Over time, Chinese people have developed their special tea culture.
Ejiao Ejiao is a kind of traditional Chinese medicine made by boiling donkey (驴) skin. It has different kinds of amino acids (氨基酸). These amino acids are exactly good ________ people’s health. So Ejiao has the title of “protector of the blood”.
These state gifts show China’s traditional culture and skills. They also convey the friendship and wishes of the Chinese people.
36.What are China’s four major state gifts
37.The underlined word “durable” in paragraph 2 means “________” in Chinese. (请选择A或B)
A.陈旧的 B.耐用的
38.Why is most of the tea planted in the south of China (每空仅限一词)
Because of the there.
39.请结合文意,在文中 处填入一个适当的介词,使上下文通顺、连贯。
40.What other traditional Chinese products could be gifted to foreigners Why
五、单词拼写(共10小题,每题1分,满分10分)
41.She was the first student (finish) the test yesterday.
42.Rude words may make others (comfortable) or even hurt them.
43.It is worth (spend) time reading this interesting book written by Rachel Joyce.
44.Mike is (gradual) getting used to the life in China.
45. (Italy) don’t like pineapple on their pizza.
46.By the time I got to school, my teacher (collect) the math homework.
47.Mary wants to borrow this book but she doesn’t know how long it can (keep).
48.She was very (disappoint) to hear that the trip had been canceled.
49.Our teacher gave us some useful (suggest) on how to improve our English writing.
50.Compared with Titanic, the movie Dead to Rights made me much (sad).
六、书面表达(满分15分)
51.春节是中国最重要的传统节日。在春节期间,人们讲究“礼”,比如见面时说吉祥话、给长辈拜年、穿新衣、收发红包等。这些礼仪不仅体现了对长辈的尊重,也传递了美好的祝福。请你以“Good Manners During the Spring Festival”为题,写一篇英语短文。
内容包括:
(1)春节期间常见的礼仪;
(2)你对传承春节礼仪的看法。
参考表达:say lucky words 说吉祥话;pay a New Year visit 拜年;receive red envelopes 收红包;avoid sweeping or taking out trash on New Year’s Day 不扫地,不倒垃圾
注意:
1. 词数80—100;
2. 可适当增加细节,使行文连贯;
3. 文中不得出现真实姓名和校名。
Good Manners During the Spring Festival
The Spring Festival is China’s most important traditional festival, and people follow many good manners during it.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C 2.B 3.C 4.A 5.C 6.B 7.C 8.B 9.A 10.C
【导语】本文讲述一位商人通过照看骆驼的经历,领悟到问题如同骆驼,有些会自行解决,有些需努力,有些则需交给时间。
1.句意:尽管他拥有很多,但由于生活中的许多挑战,他经常感到不快乐。
joys快乐;dreams梦想;challenges挑战;successes成功。根据“he often felt unhappy”可知,他经常感到不快乐,说明生活中有很多挑战,故选C。
2.句意:请告诉我如何让它们消失。
appear出现;disappear消失;grow成长;return返回。根据“I’m very unhappy”可知,他不开心,所以想让这些问题消失,故选B。
3.句意:詹姆斯同意了。
refused拒绝;laughed笑;agreed同意;left离开。根据“The old man asked him to take care of the 100 camels that night”以及下文他照看骆驼的经历可知,老人让他照顾骆驼,他应该是同意了,故选C。
4.句意:不管我怎么努力,我都不能让所有的骆驼都坐在一起。
together一起;quickly快速地;quietly安静地;slowly慢慢地。根据“When some sat on one side, others stood on the other.”可知,一些骆驼坐一边,一些站另一边,说明不能让它们都坐在一起,故选A。
5.句意:昨晚,一些骆驼自己坐下了,一些需要帮助,很多即使你尽了最大努力也没有坐下。
rest休息;food食物;help帮助;time时间。根据“some camels sat down by themselves”以及“many didn’t sit even after you tried your best”可知,一些骆驼自己坐下,一些需要帮助才能坐下,很多即使尽力了也没坐下,故选C。
6.句意:詹姆斯点了点头,开始明白了。
worry担心;understand理解;complain抱怨;forget忘记。根据“James nodded”可知,他点头,说明开始理解了老人的话,故选B。
7.句意:有些问题会自行解决,有些需要你的努力,而有些即使你尽了最大努力也无法解决。
unless除非;because因为;even if即使;as soon as一……就……。根据“some won’t be solved...you’ve done your best”可知,此处表示即使尽力了,有些问题也无法解决,故选C。
8.句意:对于那些问题,你必须学会把它们交给时间。
give给;leave离开;send发送;show展示。根据“At the right moment, they will end by themselves.”可知,在合适的时机,问题会自己结束,所以是要学会把问题交给时间,leave符合,故选B。
9.句意:詹姆斯感到如释重负。
relief宽慰,轻松;fear害怕;pride骄傲;anger生气。根据“This simple lesson completely changed how he saw life’s...”可知,老人的话改变了他看待生活的方式,所以他应该是感到如释重负,故选A。
10.句意:这个简单的教训彻底改变了他看待生活困难的方式。
goals目标;changes改变;difficulties困难;surprises惊喜。根据“I always have business worries, family troubles and health problems”可知,他生活中有很多烦恼和问题,即困难,老人的话改变了他看待生活困难的方式,故选C。
11.B 12.A 13.D 14.C 15.D
【导语】本文先说明“夏季买羽绒服更省钱”,随后从“羽绒服保暖的原理”“挑选高品质羽绒服的方法”“羽绒类型/颜色不影响保暖性”等方面,讲解了如何选择高品质的羽绒服。
11.细节理解题。根据“Down cluster content”“≥50%”“ a down jacket”可知,羽绒服的充绒量至少要达到50% 才能被称为羽绒服。故选B。
12.细节理解题。根据“×Types and colours of down”可知,羽绒的类型和颜色不需要检查,鹅绒和鸭绒、白鸭绒和灰鸭绒保暖性相同。故选A。
13.细节理解题。根据“With more than 200g filling”“Good for temperatures around -20℃”可知,充绒量超过200g的羽绒服适合-20℃左右的温度。故选D。
14.推理判断题。根据“A down jacket keeps you warm by trapping air in its fluffy (毛茸茸的) filling. This air forms a warm layer (层) that holds in your body heat.”可知,蓬松的填充物困住空气,形成保暖层。故选C。
15.主旨大意题。根据“The information below will help you choose down jackets of high quality.”并结合表格内容可知,全文围绕“如何挑选优质羽绒服”展开,所以本文的目的是:讲解如何挑选优质羽绒服。故选D。
16.D 17.A 18.B 19.D 20.C
【导语】本文是以宠物猫的视角写的短文:主人 Tina(美国女性)原本常用TikTok,后来转向中国社交平台小红书,为了在平台分享“猫税”(宠物照片),用金枪鱼引诱正在打盹的猫拍照,最终照片获得了点赞。短文以幽默的方式展现了宠物与主人的互动,以及社交平台的跨文化使用。
16.细节理解题。根据“Nihao, everyone on Xiaohongshu, I’m Tina from the U.S.A.”可知,Tina是一名来自美国的女性。故选D。
17.细节理解题。根据“I was enjoying a nice nap by the window.”可知,“nap”表示小睡,因此猫当时在睡觉。故选A。
18.推理判断题。根据“‘Look! My cat tax has 568 likes!’ she said while showing me her matchbox. There was a nice photo of me.”可知,主人说“my cat tax has 568 likes”并展示了猫的照片,结合“cat tax”(网络流行语,指分享宠物照片作为“税费”),因此可推断,“cat tax”是宠物的照片。故选B。
19.细节理解题。根据“But lately, she’s been saying, ‘nihao, everyone on Xiaohongshu, I’m Tina from the U.S.A.’”可知,小红书(Xiaohongshu)是中国的社交平台,因此主人说“nihao”是因为她在使用中文社交软件。故选D。
20.推理判断题。根据“a matchbox-like thing”可知,这是像火柴盒的东西,结合主人用它拍照片、发社交平台,由此推断,这是智能手机。故选C。
21.A 22.C 23.A 24.A 25.A
【导语】本文主要介绍了如何成为一个更好的朋友的建议。
21.细节理解题。根据“To be honest”部分的“When you are making friends, honesty is the most important thing.”可知,交朋友时最重要的是诚实。故选A。
22.细节理解题。根据“Forget your friends’ mistakes”部分的“When your friends make mistakes, you should not always remember them.”可知,好朋友不应该总是记住朋友的错误。故选C。
23.细节理解题。根据“Give more than you take”部分的“Don’t always be concerned with what you have given to your friends, just try your best to help your friends.”可知,我们应该多付出、少索取。故选A。
24.细节理解题。根据“To be honest”部分的“When your friend does something wrong, you should tell him” 可知,朋友犯错时我们应该指出来,而不是什么都不说;B、C、D选项均与文章内容一致。故选A。
25.主旨大意题。综合全文可知,文章开头提到“Here is some advice to help you to become a better friend”,后文围绕该主题给出了具体建议,因此本文主要是关于如何成为一个好的朋友。故选A。
26.missed 27.back 28.as 29.spends 30.alone 31.themselves 32.fewer 33.or 34.be taken 35.protect
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了王女士的母亲沉迷手机的故事,反映了老年人过度使用手机带来的问题,并提出了相应的建议。
26.句意:一天早上,王女士刚到办公室,就注意到有几个她母亲打来的未接来电。结合所给单词和“calls from her mother”以及“It must be something very important,”可知,此处表示有几个未接来电,miss“错过”,其形容词形式missed“未接的”符合语境,修饰名词calls,构成missed calls“未接来电”,固定搭配。故填missed。
27.句意:她立刻很担心地给她母亲回了电话。结合所给单词和“called her mother...quite worriedly”可知,此处表示回电话,考查call sb. back“给某人回电话”,固定搭配。故填back。
28.句意:她妈妈担心,随着她继续使用,电量会耗尽。结合所给单词和“And her mother was worried that it would run out of power… she continued using it.”可知,此处指随着她继续使用,电量会耗尽,as符合。故填as。
29.句意:她母亲每天花八个小时在网上玩游戏、看新闻和看短视频。结合所给单词和“eight hours a day playing games...”可知,此处表示花费时间做某事,spend符合,时态为一般现在时,主语为“Her mother”,应用三单形式spends。故填spends。
30.句意:这个故事并不特别,王女士的妈妈也不是个例。结合所给单词和“This story is not special”可知,此处表示王女士的母亲不是唯一一个这样的,alone符合。故填alone。
31.句意:她只是越来越多的沉迷于玩手机的老年人中的一员。lose oneself in doing sth.是固定短语,意为“沉迷于做某事”,应用备选词汇they的反身代词themselves“他们自己”。故填themselves。
32.句意:由于老年人参加社交活动的机会更少,智能手机就成了消磨时间的最佳方式。结合所给单词和“As the old have…chances to join in social activities, a smartphone is the best way to kill time.”可知,此处指老年人参加社交活动的机会更少,用few的比较级fewer。故填fewer。
33.句意:玩手机时要小心,否则你很容易被骗!此处为“祈使句 + or + 陈述句”结构,or符合。故填or。
34.句意:应该采取行动了。take action意为“采取行动”,此处应用被动语态,情态动词should后接动词原形。故填be taken。
35.句意:年轻人应该经常看望老年人,帮助他们更多地了解网络安全,以便他们能够保护自己。结合所给单词和“help them learn more about online safety so that they can...themselves”可知,此处表示帮助老年人了解网络安全以便他们能保护自己,protect“保护”符合语境,且情态动词can后接动词原形。故填protect。
36.Porcelain, silk, tea, and Ejiao. 37.B 38. good weather 39.for 40.Paper-cuts could be gifted to foreigners. Because they are traditional Chinese folk arts and can show the beauty of Chinese culture. (答案不唯一,合理即可)
【导语】本文主要介绍了中国的四大国礼——瓷器、丝绸、茶叶和阿胶,分别阐述了这四种物品的制作原料、历史渊源、特点及价值,体现了这些国礼承载的中国传统文化、技艺,以及传递出的中国人民的友谊与祝愿。
36.根据“China’s four major state gifts are: porcelain, silk, tea, and Ejiao”可知,中国的四大国礼分别是瓷器、丝绸、茶叶和阿胶。故填Porcelain, silk, tea, and Ejiao.
37.根据“The high firing temperature makes porcelain beautiful and durable. Porcelain is used around the world because of its reasonable price and the ability to be used for a long time”可知,高温烧制让瓷器美观,且瓷器因价格合理、能长期使用而在全球普及,由此推断“durable”的意思是“耐用的”,故选B。
38.根据“Most of the tea is planted in the south of China because of the good weather there”可知,中国大部分茶叶种植在南方是因为那里的气候好,题目要求每空一词,故填good;weather。
39.根据“These amino acids are exactly good...people’s health”可知,这些氨基酸恰好对人体健康有益”。be good for是固定短语,意为“对……有益”。故填for。
40.本题为开放性题目,回答合理即可。故填Paper-cuts could be gifted to foreigners. Because they are traditional Chinese folk arts and can show the beauty of Chinese culture.(答案不唯一,合理即可)
41.to finish
【详解】句意:她是昨天第一个完成测试的学生。finish“完成”,分析句子结构可知,此处用动词不定式作后置定语修饰名词“student”。故填to finish。
42.uncomfortable
【详解】句意:粗鲁的言语可能会使他人不舒服甚至伤害到他们。comfortable“舒服的”,根据“Rude words”以及“or even hurt them”可知,此处表达的是让对方不舒服,要用uncomfortable。故填uncomfortable。
43.spending
【详解】句意:这本蕾切尔·乔伊斯写的有趣的书值得花时间去读。be worth doing sth.是固定用法,意为“值得做某事”,worth后面需要接动名词,动词spend的动名词形式是spending。故填spending。
44.gradually
【详解】句意:迈克正逐渐适应在中国的生活。根据“getting used to”可知,此处需用副词修饰动词,gradual的副词是直接在词尾加-ly,即gradually。故填gradually。
45.Italians
【详解】句意:意大利人不喜欢他们的披萨上有菠萝。根据句意可知,此处指的是“意大利人”,应用所给词表示国民的名词形式“Italian”。因为句子的谓语动词“don’t like”为复数形式,主语也需用复数,故应填“Italians”。故填Italians。
46.had collected
【详解】句意:我到学校的时候,我的老师已经收完数学作业了。根据“by the time I got to school”可知,此处需要用过去完成时态,结构是“had+动词的过去分词”,collect的过去分词是collected,故填had collected。
47.be kept
【详解】句意:玛丽想借这本书,但她不知道这本书能借多久。根据“it”和“keep”可知,二者是被动关系,应用被动语态,其结构为“情态动词+be+动词的过去分词”,情态动词can后接动词原形be,keep的过去分词形式是kept,故填be kept。
48.disappointed
【详解】句意:听说旅行被取消了,她感到非常失望。根据“She was”可知,此处用形容词作表语,disappoint“使失望”,动词,其形容词形式有两个:disappointed意为“感到失望的”,用来修饰人,描述人的主观感受;disappointing意为“令人失望的”,用来修饰事物。本句主语是She(人),需要用disappointed描述她的感受。故填disappointed。
49.suggestions
【详解】句意:我们的老师给了我们一些关于如何提高英语写作水平的有用建议。根“useful”可知,此处需要填名词,suggest“建议”,动词,其对应的名词形式是suggestion(可数名词),结合“some”,此处用可数名词复数,故填suggestions。
50.sadder
【详解】句意:和《泰坦尼克号》相比,《南京照相馆》这部电影让我感到更难过。根据“Compared with Titanic, the movie Dead to Rights”和“much”可知,两部电影相比较,要用比较级形式,sad的比较级形式是sadder。故填sadder。
51.
例文
Good Manners During the Spring Festival
The Spring Festival is China’s most important traditional festival, and people follow many good manners during mon practices include saying lucky words like “Happy New Year” to express good wishes, paying New Year visits to elders, and receiving red envelopes for luck. People also wear new clothes and avoid sweeping or taking out trash on New Year’s Day to keep fortune. These manners reflect deep respect for elders and convey warm blessings. I think it’s vital to pass down these traditions because they strengthen family bonds and preserve our cultural heritage. We should continue them to cherish our roots.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为一般现在时;
③提示:内容需涵盖常见礼仪(如说吉祥话、拜年等)及对传承的看法。
[写作步骤
第一步,列举春节常见礼仪(如说吉祥话、拜年、收发红包、穿新衣等);
第二步,解释这些礼仪的意义(体现尊重、传递祝福);
第三步,表达个人看法(强调传承的重要性),并总结呼吁。
[亮点词汇]
①lucky words 吉祥话
②red envelopes红包
③pass down these traditions传承这些传统
[高分句型]
①Common practices include saying lucky words like “Happy New Year” to express good wishes, paying New Year visits to elders, and receiving red envelopes for luck.(运用了动名词短语作宾语)
②I think it’s vital to pass down these traditions because they strengthen family bonds and preserve our cultural heritage.(运用了because引导的原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录