成都外国语学校 2025—2026 学年高一上学期 12 月月考
英语试卷
(试卷满分 150 分,考试时间 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,
用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试
卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷(满分 85 分)
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂
到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一
小题。每段对话仅读一遍。
1. Which word can best describe Bill
A. He is honest. B. He is humorous. C. He is generous.
2. Why does the woman talk to the man
A. To express thanks. B. To make a reservation. C. To ask for permission.
3. What is the probable relationship between the speakers
A. Customer and waiter. B. Boss and employee. C. Teacher and student.
4. Who is responsible for the guest list
A. Sarah. B. Maria. C. Brian.
5. What does the woman hurry to do
A. Catch the bus. B. Go up one floor. C. Go to the classroom.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,
每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。
6. What are the speakers waiting for
A. A chicken. B. A rabbit. C. A fox.
7. What is the relationship between the speakers
A. Father and daughter. B. Husband and wife. C. Brother and sister.
第 1页/共 26页
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 三个小题。
8. Which of the following does the man want to buy
A. A pen and an eraser. B. A pencil and red ink. C. A 10-inch ruler and an eraser.
9. Why does the man buy some crayons
A. He can enjoy a discounted price.
B. He wants to give them to his child.
C. He intends to sign up for an art class.
10. How much will the man pay
A. $60. B. $48. C. $40.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 三个小题。
11. How long did Roger Federer’s professional career last
A. 14 years. B. 17 years. C. 24 years.
12. What happened to Federer in the 2017 Australian Open
A. He faced a series of losses.
B. He got a sudden knee injury.
C. He had a hard-fought victory.
13. Which of the following best describes Federer
A. Determined. B. Kind-hearted. C. Humorous.
听下面一段对话,回答第 14 至第 16 四个小题。
14. Why does the woman want to plant vegetables
A. To save money. B. To try a new hobby. C. To sell fresh food.
15. What is the man concerned about
A. The lack of gardening skills.
B. The time to clean the backyard.
C. The limited room for gardening.
16. What will they do next
A. Check out a website. B. Purchase some seeds. C. Ask neighbors for help.
听下面一段对话,回答第 17 至第 20 四个小题。
17. At what age did Dessi Sieburth start loving birds
A. 6. B. 8. C. 14.
18. Why does Dessi make boxes for bluebirds
A. They lose their nest places.
B. They are quite easy to track.
C. They are everywhere in his hometown.
19. What’s the function of Dessi’s website
A. To do research. B. To raise money for birds. C. To teach people about birds.
20. What did Dessi do in Alaska recently
第 2页/共 26页
A. He started a newspaper. B. He interviewed biologists. C. He studied on a type of eagle.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将
该项涂黑。
A
Northern Europe has stunning natural scenery and unique cultural sites. Here’s a simple guide to four top
attractions you won’t want to miss.
The Little Mermaid (Copenhagen, Denmark)
This 1.2-meter-tall bronze statue is inspired by Hans Christian Andersen’s famous fairy tale. It sits quietly on a
rock by Langelinie Pier — and the best part It’s free to visit To avoid crowds around this popular spot, arrive
early, between 8:00 and 9:00 a.m. The ideal time to go is from April to September, when the weather is mild and
snow won’t ruin your trip.
Geirangerfjord (More og Romsdal, Norway)
As a UNESCO World Heritage Site, it’s famous for its deep blue waters and amazing waterfalls like the Seven
Sisters. The best way to see its beauty up close is a two-hour boat tour, which costs about 300 NOK per adult. June
to August is the perfect time to visit: the ice melts these months, so boat tours run regularly — you won’t miss this
unforgettable experience.
Skansen Open-Air Museum (Stockholm, Sweden)
If you love history and culture, go to Skansen Open-Air Museum — the world’s first open-air museum. It
shows what Swedish life was like from the 18th to the 20th centuries. Inside, you can walk through old farmhouses,
watch traditional crafts like weaving, and even meet gentle animals such as moose — all for free. But adults need
to pay an entry fee of 180 SEK: kids under 7 get in for free. Visit from May to October, when the museum’s
outdoor exhibits are fully open.
Santa Claus Village (Rovaniemi, Finland)
Located right on the Arctic Circle, this village is known as Santa Claus “official home.” Here, you can take
photos with Santa (about 25 EUR per person, and reservations are recommended), send postcards with special
Arctic Circle stamps, and even step across the clearly marked Arctic Circle line for a fun souvenir. November to
February is magical: the village is covered in snow, filled with a cozy Christmas feel, and you might even see the
Northern Lights.
1. Which spot can visitors visit for free
第 3页/共 26页
A. The Little Mermaid B. Geirangerfjord
C. Skansen Open-Air Museum D. Santa Claus Village
2. What do the four attractions have in common
A. They all are related to historical or fairy tale stories.
B. They all offer free entry to all visitors.
C. They all allow visitors to take boat tours to enjoy the scenery.
D. They all have a specific ideal time for visiting.
3. Where is this text most likely taken from
A. A historical research. B. A storybook. C. A travel guidebook. D. A news report.
【答案】1. A 2. D 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文,本文主要介绍了北欧不容错过的四个景点。
【1 题详解】
细节理解题。根据 The Little Mermaid 部分中“It’s free to visit.(它是免费参观的)”可知,游客可以免费参
观该景点,故选 A。
【2 题详解】
细节理解题。根据 The Little Mermaid 部分中“The ideal time to go is from April to September(4 月到 9 月是
出游的最佳时间)”、Geirangerfjord 部分中“June to August is the perfect time to visit(6 月到 8 月是游览的最
佳时间)”、Skansen Open-Air Museum 部分中“Visit from May to October, when the museum’s outdoor
exhibits are fully open.(参观时间为 5 月至 10 月,届时博物馆的户外展览将全面开放)”和 Santa Claus Village
部分中“November to February is magical(11 月到 2 月是神奇的)”可知,它们的共同点是都有一个具体的最
佳参观时间,故选 D。
【3 题详解】
推理判断题。根据全文内容,结合第一段“Northern Europe has stunning natural scenery and unique cultural
sites. Here’s a simple guide to four top attractions you won’t want to miss.(北欧拥有令人惊叹的自然风光和独特
的文化遗址。以下是你不想错过的四大景点的简单指南)”可知,本文主要介绍了北欧不容错过的四个景点,
最有可能出自旅游指南,故选 C。
B
I’ve always loved cats. But until nine years ago, my pet cats had a high number of deaths. I decided that my
next cat was going to live indoors only. But then came Oliver. He was left at a vet’s office. My sister worked there,
第 4页/共 26页
and the workers were having trouble finding him a home. The workers found him ordinary. They only kept him
because he was a willing blood donor (捐献者). It broke my sister’s heart to see the little cat offer his arm for the
needle (针). So, she called me to come and see him.
When I met Oliver, I fell in love immediately. He had soft black fur (毛皮) with a white undercoat, a round
face, and golden eyes. I named him Oliver and brought him home. But Oliver wasn’t an indoors-only cat. He cried
at the door and tried to get out. After much discussion, my family and I built a 30-by-15-foot outdoor cat run with
walls, grass and toys. Oliver loved it - lying in the grass, enjoying the sun, and watching birds.
But that was not the end of it! The cat run overlooked an empty lot, inspiring the idea for a wildlife garden. So,
I read books and magazines, visited child-care centres and went on garden tours to educate myself. I was not sure if
I had the skills or knowledge to do it right, but I reasoned, no one would ever see the garden but us. With my dad, a
retired worker, and the rest of my family, we cleared the land, planted thousands of trees, bushes, and flowers, and
added roads, a pool, and garden decorations - much of it cat-themed. Everything was perfect!
Our “Meyer Cat Garden” soon attracted birds, squirrels, frogs, and even deer. A friend suggested it for
Spokane’s garden tour, and 5,000 visitors came. People loved its emotion and creativity. Media coverage followed,
and since then, over 10,000 people have toured the garden, from nursing home members to national garden groups.
The project changed my life. Working together brought my family closer. What matters most, I became an
experienced gardener, head of our garden club, and confident in public speaking.
Oliver, our inspiration, watches the garden from his cat run, satisfied and safe. We joke that with the cost of
plants, decorations, and countless hours of labor, we’ve spent over $100,000 - earning Oliver the title of our
“$100,000 homeless cat.”
4. The writer brought Oliver home because she ______.
A. needed a pet blood donor B. wanted to help her sister
C. felt sorry for her last cats D. loved him at the first sight
5. The writer decided to build an outdoor cat run to ______.
A. meet Oliver’s need B. attract more wildlife
C. start a garden project D. learn gardening skills
6. According to the passage, the “Meyer Cat Garden” ______.
A. brought inspiration to the writer B. helped with the writer’s growth
C. attracted more cats to the family D. was built by the writer effortlessly
7. Which words can best describe the writer
第 5页/共 26页
A. Strict and serious. B. Brave and focused.
C. Gentle and outgoing. D. Creative and caring.
【答案】4. D 5. A 6. B 7. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因为收养了流浪猫 Oliver,受其启发而建造了一个“Meyer
Cat Garden”,这个花园不仅改变了作者的生活,还吸引了大量游客,使作者成为了一个有经验的园艺师和
演讲者。
【4 题详解】
细节理解题。根据第二段“When I met Oliver, I fell in love immediately. He had soft black fur with a white
undercoat, a round face, and golden eyes. I named him Oliver and brought him home. (当我见到 Oliver 时,我立刻
爱上了他。他有柔软的黑色皮毛,下面是白色的绒毛,圆圆的脸,金色的眼睛。我给他起名叫 Oliver,并把
他带回了家。)”可知,作者第一眼看到 Oliver 就爱上了他,所以把他带回了家。故选 D。
【5 题详解】
推理判断题。根据第二段“But Oliver wasn’t an indoors-only cat. He cried at the door and tried to get out. After
much discussion, my family and I built a 30-by-15-foot outdoor cat run with walls, grass and toys. (但 Oliver 不是
一只只待在室内的猫。他在门口哭喊着想出去。经过多次讨论,我和我的家人建了一个 30 乘 15 英尺的室
外猫跑道,有墙、草地和玩具。)”可知,作者决定建造一个室外猫跑道是为了满足 Oliver 的需求。故选 A。
【6 题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“The project changed my life. Working together brought my family closer. What
matters most, I became an experienced gardener, head of our garden club, and confident in public speaking. (这个
项目改变了我的生活。一起工作让我的家人更亲密了。最重要的是,我成为了一名有经验的园艺师,我们
花园俱乐部的负责人,并且对公开演讲充满信心。)”可知,“Meyer Cat Garden”帮助了作者成长。故选 B。
【7 题详解】
推理判断题。文章讲述了作者收养了一只流浪猫 Oliver,并受其启发建造了一个吸引了大量游客的“Meyer
Cat Garden”,这表明作者是一个有爱心且有创造力的人。故选 D。
C
Koalas are known for their furry ears, round faces, and big black noses. They spend most of their time
sleeping in the treetops of eucalyptus (桉树) forests. Because they love staying high up and moving very little, it is
hard to find these cute Australian animals. But a new method might make it easier.
In areas where koalas, kangaroos, and other animals live, scientists are using a new way to find them. They
第 6页/共 26页
intercept DNA floating in the air using filters (过滤器) made of cheesecloth, a type of cloth often found in kitchens.
These filters are placed between two metal plates. The scientists tested this method at 26 sites in four nature
reserves in Queensland, Australia. At each site, they placed two filters — one about 1.5 meters above the ground
with a fan to draw in air, and the other closer to the ground.
After a few days, the researchers collected the filters and studied the material caught in them. They were
happy to find koalas’ DNA as well as DNA from eleven other species that live in the area.
Koala populations have dropped a lot in recent years because of wildfires and diseases. In 2022, the Australian
government said that koalas are endangered in some parts of the country. To help protect them, scientists have used
advanced tools like thermal imaging drones (无人驾驶飞机) and sound recorders to find koalas. But so far, the
new method is the easiest way.
“Some of the work in this study is really an important step,” said an ecologist. The experiment was done in an
uncontrolled environment, where things like strong winds or rain could affect the results. “The fact that they were
still able to have some success is really encouraging,” he said.
8. What does the underlined word “intercept” in paragraph 2 mean
A. Measure. B. Create.
C. Limit. D. Catch.
9. What can we infer from the passage about the new method of finding koalas
A. It can only detect koalas’ DNA in controlled environments.
B. It has completely replaced thermal imaging drones in koala research.
C. It is more convenient than traditional advanced tools for finding koalas.
D. It fails to collect DNA from species other than koalas in the tested areas.
10. Which of the following describes the ecologist’s attitude to the study
A. Supportive. B. Uncertain.
C. Doubtful. D. Disappointed.
11. What is the author’s purpose in writing the text
A. To request the government to make a difference.
B To stress the influence of environmental problems.
C. To introduce a new technique in protecting koalas.
D. To make koalas’ living conditions known to more people.
第 7页/共 26页
【答案】8. D 9. C 10. A 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了研究人员开发了一种通过空气 DNA 捕捉寻找考拉的新方法,这一
方法比传统工具更便捷,并在自然环境中初步验证成功,为保护濒危考拉提供了新思路。
8 题详解】
词句猜测题。根据画线词所在段的最后一句“At each site, they placed two filters — one about 1.5 meters
above the ground with a fan to draw in air, and the other closer to the ground. (在每个地点,他们放置了两个过滤
器——一个离地面约 1.5 米,带有风扇来吸入空气,另一个离地面更近。)”以及下一段“After a few days,
the researchers collected the filters and studied the material caught in them. They were happy to find koalas’ DNA
as well as DNA from eleven other species that live in the area. (几天后,研究人员收集了过滤器,并研究了其中
的物质。他们很高兴地发现了考拉的 DNA,以及生活在该地区的其他 11 种物种的 DNA。)”可知,研究人
员通过过滤器截获空气中含有的生活在该地区的物种的 DNA,画线词意思应该是“截获”,与 Catch“捕
捉”意思最接近。故选 D 项。
【9 题详解】
推理判断题。根据第四段中“To help protect them, scientists have used advanced tools like thermal imaging
drones (无人驾驶飞机) and sound recorders to find koalas. But so far, the new method is the easiest way. (为了保
护它们,科学家们使用了热成像无人机和录音机等先进工具来寻找考拉。但到目前为止,新方法是最简单
的方法。)”可推知,新方法比传统先进工具更方便寻找考拉。故选 C 项。
【10 题详解】
推理判断题。根据最后一段中生态学者所说的话“Some of the work in this study is really an important step (这
项研究中的一些工作确实是重要的一步)”和“The fact that they were still able to have some success is really
encouraging (他们仍然能够取得一些成功,这一事实确实令人鼓舞)”可知,生态学家评价该研究是重要的一
步且令人鼓舞,表明对该研究持支持态度。故选 A 项。
【11 题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是第一段中“Because they love staying high up and moving very little, it is hard to
find these cute Australian animals. But a new method might make it easier. (因为它们喜欢呆在高处,很少移动,
所以很难找到这些可爱的澳大利亚动物。但一种新方法可能会让它变得更容易。)”可知,文章围绕通过空
气 DNA 检测追踪考拉的新技术展开,并对比传统工具,肯定新技术的重要价值。由此推知,作者的写作目
的是介绍一种保护考拉的新技术。故选 C 项。
D
第 8页/共 26页
In today’s digital world, scrolling through phones before bed is as common as brushing teeth for many people.
You might think it’s just a harmless way to relax, but new research shows this everyday habit could lead to serious
long-term health problems.
A 2024 survey by China’s CDC (Center for Disease Control and Prevention) found that 78.6% of Chinese
adults use electronic devices (like phones or tablets) before sleep. Even 46.3% of people over 55 have this habit.
Data also points out that some groups are more likely to do so: people aged 18 — 28, office workers who often
work overtime, and older adults who use social media to keep in touch with family. Besides, those who stay up late,
struggle to fall asleep, or rely on phones for fun are also more likely to use phones before bed.
The health risks of using phones before bed are clear and affect many areas. A 2023 study by the WHO
(World Health Organization) showed that people who use phones for just 30 minutes before bed have a 127%
higher risk of insomnia (失眠) than those who avoid screens one hour earlier. A Norwegian survey of 45,000
young people further proved that each extra hour of night-time phone use increases the risk of insomnia by 59%
and cuts sleep time by 24 minutes.
Beyond poor sleep, there are more health risks. A 2023 study by Peking Union Medical College revealed that
adults over 55 who use phones before bed scored 38.7% lower in memory tests — this is like their thinking ability
aging 7 to 10 years. A 2024 study in the Journal of Cardiology also found that this habit raises the risk of heart
disease by 28.5%.
Even “protective” tools like blue light glasses don’t work perfectly. A 2025 study noted that while these
glasses reduce eye strain, scrolling through phones still delays sleep by 48 minutes. Worse, the harm isn’t
temporary: long-term late-night phone use can disturb the body’s circadian rhythm (the body’s natural sleep-wake
cycle) for weeks, even after the habit is stopped. The main cause is the blue light from screens, which cuts down
melatonin (褪黑素) production by 67.3%, making 8 hours of rest equal to only 4 hours of quality sleep.
12. According to the passage, who is more likely to use phones before bed
A. An office worker who often works late.
B. Someone who falls asleep easily.
C. A person who avoids screens before bed.
D. A teenager under 18.
13. All of the following are mentioned as health risks of bedtime phone use EXCEPT ______.
A. insomnia B. memory decline
C. heart-disease risk D. high blood pressure
第 9页/共 26页
14. What can be inferred from the 2025 study about blue light glasses
A. They are a perfect solution to preventing sleep problems.
B. They can effectively stop all the harmful effects of phone use before bed.
C. They deal with only one aspect of the problem but fail to solve the delay in sleep.
D. They mainly help to reduce the production of melatonin by the body.
15. Which of the following would be the best title for the passage
A. Blue Light: The Main Enemy of Sleep Quality
B. Bedtime Phone Use: Harmless Relaxation or Serious Health Risks
C. How to Avoid Using Phones Before Bed Effectively
D. The Circadian Rhythm and Its Relationship with Phones
【答案】12. A 13. D 14. C 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了睡前刷手机在各类人群中普遍存在,但会导致失眠、记忆力衰退
和心脏病等长期健康问题,且防蓝光眼镜这样的防护工具效果有限。
【12 题详解】
细节理解题。根据第二段中“Data also points out that some groups are more likely to do so: people aged 18 —
28, office workers who often work overtime, and older adults who use social media to keep in touch with family.
(数据还指出,有些群体更有可能这样做:18 到 28 岁的人,经常加班的上班族,以及使用社交媒体与家人
保持联系的老年人。)”可知,经常加班的上班族更可能在睡前使用手机。故选 A 项。
【13 题详解】
细节理解题。根据第三段中“A 2023 study by the WHO (World Health Organization) showed that people who
use phones for just 30 minutes before bed have a 127% higher risk of insomnia (失眠) than those who avoid
screens one hour earlier. (WHO(世界卫生组织)在 2023 年的一项研究表明,睡前使用手机 30 分钟的人失眠
的风险比睡前一小时不看手机的人高 127%。)”和第四段中“A 2023 study by Peking Union Medical College
revealed that adults over 55 who use phones before bed scored 38.7% lower in memory tests — this is like their
thinking ability aging 7 to 10 years. A 2024 study in the Journal of Cardiology also found that this habit raises the
risk of heart disease by 28.5%. (北京协和医学院 2023 年的一项研究显示,55 岁以上的成年人在睡前使用手机,
在记忆力测试中的得分降低了 38.7%,这就像他们的思维能力衰老了 7 到 10 岁。2024 年发表在《心脏病学
期刊》上的一项研究也发现,这种习惯会使患心脏病的风险增加 28.5%。)”可知,睡前使用手机会导致失
眠、记忆力下降和心脏病风险,文中未提及高血压。故选 D 项。
第 10页/共 26页
【14 题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Even “protective” tools like blue light glasses don’t work perfectly. A 2025 study
noted that while these glasses reduce eye strain, scrolling through phones still delays sleep by 48 minutes. (即使是
像蓝光眼镜这样的“保护”工具也不是完美的。2025 年的一项研究指出,虽然这些眼镜可以减轻眼睛疲劳,
但翻阅手机仍然会使睡眠延迟 48 分钟。)”可知,蓝光眼镜仅缓解眼部问题,但无法解决睡眠延迟。故选 C
项。
【15 题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“In today’s digital world, scrolling through phones before bed is as
common as brushing teeth for many people. You might think it’s just a harmless way to relax, but new research
shows this everyday habit could lead to serious long-term health problems. (在当今的数字世界里,对许多人来说,
睡前刷手机就像刷牙一样常见。你可能认为这只是一种无害的放松方式,但新的研究表明,这种日常习惯
可能会导致严重的长期健康问题。)”可知,文章指出睡前用手机表面是“无害放松”,实则引发失眠、记
忆力衰退、心脏病等健康风险,且防蓝光眼镜这样的防护工具效果有限。因此,B 项“睡前使用手机:无
害放松还是严重健康风险?”涵盖文章开头提到的对比,适合作为文章标题。故选 B 项。
第二节 阅读七选五(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
With each book you read, your mind expands, your vocabulary grows, and your imagination gets a good
exercise. But many people find themselves reading fewer books than they want. ____16____
Keep a book on you.
One of the best ways to make sure you’re reading as much as possible is to have a book on you at most (or all!)
times. ____17____ Maybe it’s while you wait in line to get a coffee. Or while you wait for your bus. Basically, any
time you would pull your phone out and scroll, you can pull your book out and read it.
____18____
How much you should read a day is up to you, but giving yourself a small daily goal will help you keep your
reading habit, especially during busier days. I suggest a sweet-spot of 20 minutes per day. Sure, if you are able to
read more during a day, just go for it.
Don’t be afraid to quit.
It happens to most of us. We pick up a book with the intention of finishing it in no time, but the story is just
not for us. The main character may be unlikable. ____19____ Whatever the reason, we just don’t want to keep
reading it. And that’s okay. When you just aren’t into a book, you should 100% quit reading it.
第 11页/共 26页
Find a reading community.
____20____ They allow you a space to dive deeper into what you’re reading about. Finding a reading
community is easier than you think. Aside from the countless reading groups on the internet, many local bookstores
and libraries host book clubs of their own. It’s really nice to meet people who enjoy the same hobbies as you.
A. Set a daily goal.
B. Read as much as possible.
C. It’s of great importance to choose a good book.
D. Here are a few tips to help you read more books.
E. Or the language may be too difficult to understand.
F. There are many occasions when you have the opportunity to read.
G. Things like book clubs are a great way to encourage you to keep reading.
【答案】16. D 17. F 18. A 19. E 20. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章旨在为那些想多读书却读得少 人提供一些实用的建议,帮助他们养成
良好的阅读习惯,增加阅读量。
【16 题详解】
根据上文“With each book you read, your mind expands, your vocabulary grows, and your imagination gets a
good exercise. But many people find themselves reading fewer books than they want.(你读的每一本书都会让你
的思想得到拓展,你的词汇量得到增加,你的想象力得到锻炼。但很多人发现自己读的书比自己想要的少)”
指出很多人想多读书却读得少的问题,结合下文给出的四个读书建议可知,空处应承上启下,指出有方法
可以帮助读者多读书,D 项“这里有一些建议可以帮助你读更多的书”符合题意。故选 D 项。
【17 题详解】
根据上文“One of the best ways to make sure you’re reading as much as possible is to have a book on you at most
(or all!) times.(确保你尽可能多地阅读的一个最好的方法是随身携带一本书(或者全部!))”指出要尽可能
多地阅读,最好的方法之一是随身携带一本书,空处应承接上文,解释这样做的原因,F 项“有很多时候你
有机会阅读”符合题意,且 F 项中的“many occasions”与下文的“Maybe it’s while you wait in line to get a
coffee. Or while you wait for your bus.(也许是在你排队买咖啡的时候。或者在你等公共汽车的时候)”相呼应。
故选 F 项。
【18 题详解】
空处是本段小标题,根据本段中“How much you should read a day is up to you, but giving yourself a small daily
第 12页/共 26页
goal will help you keep your reading habit, especially during busier days.(你每天应该读多少书取决于你自己,但
是给自己设定一个小的每日目标会帮助你保持阅读习惯,尤其是在更忙的日子里)”可知,本段主要建议读
者给自己设定一个小目标来帮助自己保持阅读习惯,A 项“设定一个每日目标”符合题意。故选 A 项。
【19 题详解】
根据上文“It happens to most of us. We pick up a book with the intention of finishing it in no time, but the story is
just not for us. The main character may be unlikable.(我们大多数人都会遇到这种情况。我们拿起一本书,打算
马上读完,但这个故事不适合我们。主角可能不讨人喜欢)”指出不适合我们的故事可能会让我们不想读下
去,空处应继续列举其他不适合我们的情况,E 项“或者语言太难理解”符合题意。故选 E 项。
【20 题详解】
根据下文“They allow you a space to dive deeper into what you’re reading about.(它们为你提供了一个空间,让
你更深入地了解你所读的内容)”指出加入读书社区的好处,其中“They”指代 G 项中的“Things like book
clubs”,且 G 项“像读书俱乐部这样的东西是鼓励你继续阅读的好方法”符合本段小标题“Find a reading
community.(找到一个阅读社区)”的话题。故选 G 项。
第三部分 语言知识运用 (共一节,满分 15 分)
第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中选出可以填入空白处的最佳选
项,并在答题卡上将该项涂黑。
Everyone knows that most dogs like to be helpful and some love to play fetch. David’s dog Scruff likes to
____21____ the two. Scruff fetches ____22____ bottles that he finds when he’s out for a walk so that David can
____23____ them. At first, Scruff loved to play fetch with regular ____24____. But some time later, David
____25____ Scruff playing fetch with him because the vet ____26____ David of possible cuts that the sticks could
leave in Scruff’s mouth. But because Scruff ____27____ loved to work and play, he found other ways to stay
____28____. Whenever they were out for a ____29____, Scruff started picking up plastic bottles from the ground.
When Scruff brought the bottles to David, David would ____30____ him for his efforts. But David would feel
____31____ about leaving the bottles behind. So David thought of a ____32____: They would bring a bag with
them on walks to take the bottles that Scruff collected home. They even started to keep track of the ____33____ of
bottles Scruff gathered. Last year, Scruff collected over a thousand bottles.
Scruff’s game of fetch even ____34____ himself a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”. David said, “We’
re glad that Scruff enjoys picking plastic bottles up and can help set an example of how to ____35____ the planet.”
21. A. replace B. affect C. encounter D. combine
22. A. littered B. reused C. broken D. selected
第 13页/共 26页
23. A. deliver B. restore C. remove D. collect
24. A. stones B. sticks C. knives D. bones
25. A. fancied B. kept C. stopped D. noticed
26. A. informed B. warned C. assured D. cured
27. A. particularly B. possibly C. gradually D. easily
28. A. calm B. fit C. normal D. busy
29. A. walk B. meal C. trip D. drive
30. A. forgive B. praise C. respect D. blame
31. A. curious B. happy C. bad D. nervous
32. A. cause B. reward C. problem D. solution
33. A. number B. quality C. kind D. shape
34. A. taught B. saved C. won D. cost
35. A. adapt to B. care for C. defend against D. benefit from
【答案】21. D 22. A 23. D 24. B 25. C 26. B 27. A 28. D 29. A 30. B
31. C 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了小狗 Scruff 从玩危险棍子转为捡拾废弃塑料瓶,主人 David 用袋
子收集并记录数量,这条环保犬去年回收超 1000 个瓶子,被称作生态勇士,成为爱护地球的榜样。
【21 题详解】
考查动词词义辨析。句意:David 的狗 Scruff 喜欢把这两者结合起来。A. replace 替换;B. affect 影响;C.
encounter 遇到;D. combine 结合。根据下文“Scruff fetches ____2____ bottles that he finds when he’s out for a
walk”可知,Scruff 出去散步时捡起一些他发现的瓶子,这既是在玩接球游戏,也是在帮忙保护环境,因此
是指把这两者结合起来。故选 D。
【22 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Scruff 出去散步时捡起一些他发现的乱扔的瓶子,这样 David 就可以把它们收
集起来了。A. littered 乱扔的;B. reused 重复使用的;C. broken 损坏的;D. selected 精选的。根据下文“Scruff
started picking up plastic bottles from the ground”可知,Scruff 捡起的是乱扔在地上的瓶子。故选 A。
【23 题详解】
考查动词词义辨析。句意:Scruff 出去散步时捡起一些他发现的乱扔的瓶子,这样 David 就可以把它们收集
起来了。A. deliver 递送;B. restore 恢复;C. remove 移除;D. collect 收集。根据下文“They would bring a
第 14页/共 26页
bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home”可知,David 会把 Scruff 捡起的瓶子收集
起来。故选 D。
【24 题详解】
考查名词词义辨析。句意:起初,Scruff 喜欢用普通的棍子玩接球游戏。A. stones 石头;B. sticks 棍子;C.
knives 刀;D. bones 骨头。根据下文“because the vet ____6____ David of possible cuts that the sticks could leave
in Scruff’s mouth”可知,起初 Scruff 是用普通的棍子玩接球游戏。故选 B。
【25 题详解】
考查动词词义辨析。句意:但过了一段时间,David 阻止 Scruff 和他玩接球游戏了,因为兽医警告 David,
棍子可能会在 Scruff 的嘴里留下割伤。A. fancied 喜欢;B. kept 保持;C. stopped 阻止;D. noticed 注意到。
根据下文“because the vet ____6____ David of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth”可知,
David 被告知棍子可能会在 Scruff 的嘴里留下割伤,因此 David 是阻止 Scruff 和他玩接球游戏。故选 C。
【26 题详解】
考查动词词义辨析。句意:但过了一段时间,David 阻止 Scruff 和他玩接球游戏了,因为兽医警告 David,
棍子可能会在 Scruff 的嘴里留下割伤。A. informed 通知;B. warned 警告;C. assured 保证;D. cured 治愈。
根据下文“of possible cuts that the sticks could leave in Scruff’s mouth”可知,兽医是警告 David 棍子可能会
在 Scruff 的嘴里留下割伤。故选 B。
【27 题详解】
考查副词词义辨析。句意:但因为 Scruff 尤其喜欢干活儿和玩耍,他找到了其他方式来保持忙碌。A.
particularly 尤其;B. possibly 可能地;C. gradually 逐渐地;D. easily 容易地。根据下文“he found other ways
”可知,Scruff 找到了其他方式来玩接球游戏,说明他尤其喜欢干活儿和玩耍。故选 A。
【28 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但因为 Scruff 尤其喜欢干活儿和玩耍,他找到了其他方式来保持忙碌。A. calm
平静的;B. fit 适合的;C. normal 正常的;D. busy 忙碌的。根据下文“Scruff started picking up plastic bottles
from the ground”可知,Scruff 开始从地上捡塑料瓶,这是保持忙碌的其他方式。故选 D。
【29 题详解】
考查名词词义辨析。句意:每当他们出去散步时,Scruff 就开始从地上捡塑料瓶。A. walk 散步;B. meal 餐
食;C. trip 旅行;D. drive 驱车出行。根据下文“They would bring a bag with them on walks”可知,Scruff
从地上捡塑料瓶是发生在他们出去散步时。故选 A。
【30 题详解】
考查动词词义辨析。句意:当 Scruff 把瓶子拿给 David 时,David 会称赞他的努力。A. forgive 原谅;B. praise
第 15页/共 26页
称赞;C. respect 尊重;D. blame 责备。根据下文“him for his efforts”可知,身为主人的 David 会称赞自己
的狗 Scruff 的努力。故选 B。
【31 题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但是 David 会为把瓶子留在这里而感到难过。A. curious 好奇的;B. happy 快
乐的;C. bad 难过的;D. nervous 紧张的。根据下文“about leaving the bottles behind”和“They would bring
a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home”可知,David 会带着一个袋子,把 Scruff
收集的瓶子带回家,说明他是为把瓶子留在这里而感到难过。故选 C。
【32 题详解】
考查名词词义辨析。句意:于是 David 想到了一个解决办法:他们散步时带着一个袋子,把 Scruff 收集的
瓶子带回家。A. cause 原因;B. reward 奖励;C. problem 问题;D. solution 解决方案。根据下文“They would
bring a bag with them on walks to take the bottles that Scruff collected home”可知,David 带着一个袋子,把
Scruff 收集的瓶子带回家,这是解决捡起的瓶子的一个方法。故选 D。
【33 题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们甚至开始记录 Scruff 收集的瓶子的数量。A. number 数量;B. quality 质量;
C. kind 种类;D. shape 形状。根据下文“Last year, Scruff collected over a thousand bottles.”可知,去年 Scruff
收集的瓶子数量是 1000 多,说明他们是记录了 Scruff 收集的瓶子的数量。故选 A。
【34 题详解】
考查动词词义辨析。句意:Scruff 的捡球游戏甚至为他赢得了一个新绰号“Scruffy 生态勇士”。A. taught
教导;B. saved 节省;C. won 赢得;D. cost 花费。根据下文“himself a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”
”可知,Scruff 的捡球游戏为他赢得了新绰号。故选 C。
【35 题详解】
考查动词短语辨析。句意:David 说:“我们很高兴 Scruff 喜欢捡塑料瓶,可以帮助树立一个如何关爱地球
的榜样。”A. adapt to 适应;B. care for 关爱;C. defend against 防御;D. benefit from 受益于。根据上文“We’
re glad that Scruff enjoys picking plastic bottles up”可知,Scruff 喜欢捡塑料瓶是帮助树立了如何关爱地球的
榜样。故选 B。
第Ⅱ卷(满分 65 分)
第三部分 语言知识运用二(共三节,满分 25 分)
第一节 单句语法填空(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面 5 个句子,在空白处填入 1 个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
36. The oldest zoo in China, ______ (found) in 1906, is located in Beijing city. (所给词的适当形式填空)
第 16页/共 26页
【答案】founded
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:中国最古老的动物园建于 1906 年,位于北京市。句中已有谓语动词 is located,
所以 found 要用非谓语动词形式。且 The oldest zoo in China 和 found 之间是被动关系,表示“动物园被建立”,
所以用过去分词 founded,来修饰 The oldest zoo in China。故填 founded。
37. It is said that the new bullet train can travel ______ a speed of 350 kilometers per hour. (用适当的词填空)
【答案】at
【解析】
【详解】考查介词。句意:据说新的子弹头列车能以每小时 350 公里的速度行驶。设空处应填介词与 a speed
of 350 kilometers per hour 构成介词短语作状语,表示列车行驶的速度状态。at a speed of...是固定短语,意为
“以……的速度”。故填 at。
38. It was in the library ______ I encountered my former classmate. (用适当的词填空)
【答案】that
【解析】
【详解】考查强调句型。句意:我是在图书馆遇到了我以前的同学。此处为强调句型“It is/was + 被强调部
分+ that + 其他部分”,被强调部分为人的话也可以用 who,本句中被强调部分为地点状语 in the library,
所以使用 that。故填 that。
39. The recently released film is so interesting that it is well worth ______ (watch) again. (所给词的适当形式填空)
【答案】watching
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:最近上映的电影很有趣,值得再看一遍。be worth doing 是固定短语,意
为“值得做某事”,因此用 watch“观看”的动名词形式,主动形式表被动意义,作宾语。故填 watching。
40. This is the only village ______ we have the chance to get close to the traditional handicraft. (用适当的词填空)
【答案】where
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这是唯一一个我们有机会近距离接触传统手工艺品的村庄。定语从句修饰
先行词 village,在从句作地点状语,用 where 引导。故填 where。
第二节 短语选变填(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
从方框中选择恰当的短语并用其正确形式填入下列 5 个句子中。
第 17页/共 26页
come up with a number of the number of turn down lead to die out in search of
41. Thousands of migrant workers move from city to city ______ better job opportunities.
42. In the past decade, the widespread use of smartphones ______ a dramatic change in how people access
information and communicate.
43. There has been a significant decrease in ______ seabirds nesting at this protected site, which worries the
scientists.
44. The community is trying to prevent its unique folk art from ______ by teaching it to the younger generation.
45. Facing a tight deadline, the marketing team worked through the night and finally ______ a brilliant plan that
impressed the client.
【答案】41. in search of
42. has led to
43. the number of
44. dying out
45. came up with
【解析】
【41 题详解】
考查介词短语。句意:成千上万的农民工为了寻找更好的工作机会,从一个城市搬到另一个城市。“in search
of”是一个固定短语,意为“寻找,搜寻”,在句中作状语,表明农民工迁移的目的,符合语境。故填 in
search of。
【42 题详解】
考查动词短语和时态。句意:在过去的十年里,智能手机的广泛使用导致了人们获取信息和交流方式的巨
大变化。“lead to”是固定短语,意为“导致,引起”。根据时间状语“In the past decade”可知,句子应使
用现在完成时,表示从过去持续到现在的影响,且主语“the widespread use of smartphones”为单数概念,
所以助动词用 has。故填 has led to。
【43 题详解】
考查固定短语。句意:在这个受保护的地方筑巢的海鸟数量显著减少,这让科学家们感到担忧。“the number
of”是固定短语,意为“……的数量”,表示海鸟的数量,符合语境。故填 the number of。
【44 题详解】
第 18页/共 26页
考查动词短语。句意:社区正试图通过将独特的民间艺术传授给年轻一代来防止其灭绝。“die out”是固定
短语,意为“灭绝,消失”。根据语境可知,此处表示防止民间艺术“灭绝”,且介词 from 后应接动名词
形式作宾语。故填 dying out。
【45 题详解】
考查动词短语和时态。句意:面对紧迫的截止日期,营销团队通宵工作,最终想出了一个让客户印象深刻
的绝妙计划。“come up with”是固定短语,意为“想出,提出(计划、想法等)”。根据语境可知,此处描
述的是过去发生的事情,应使用一般过去时,动词用过去式。故填 came up with。
第三节 语篇语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dongzhi Festival is a one-day celebration that occurs every year on the winter solstice (冬至), between
December 21 and 23. Today, it ____46____ (celebrate) by Chinese, Japanese, Korean, and Vietnamese people
around the world.
The festival is rooted in the ancient philosophy of yin and yang, ____47____ represents harmony and balance
in the universe. On the dark winter solstice, negative yin energy is at its peak. From that point on, positive yang
energy will grow as spring approaches and the daylight hours ____48____ (length).
In Northern China, people eat dumplings ____49____ (fill) with lamb or other meats. They also include
warming materials like ginger and garlic (姜和蒜). This custom comes from ____50____ old Han Dynasty tale.
After ____51____ (see) the poor struggling to stay warm in the cold, famous doctor Zhang Zhongjing fed them
ear-shaped dumplings to stop their ears ____52____ getting frozen. To this day, some say that your ears will freeze
off if you don’t eat dumplings during the festival.
In Southern China, people make, eat, and gift tangyuan. The practice began as a way for the less ____53____
(wealth) to participate in the celebrations. They couldn’t afford the filling foods ____54____ (traditional) served,
like meat, so they made tangyuan instead. The roundness of the balls and the bowls _____55_____ (use) to serve
them symbolize unity and family togetherness, a key element of the Dongzhi Festival.
【答案】46. is celebrated
47. which 48. lengthen
49. filled 50. an
51. seeing 52. from
53. wealthy
54. traditionally
第 19页/共 26页
55. used
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要说明了冬至节在冬至日庆祝,根源为阴阳哲学。北方人吃饺子,习俗源于
张仲景的典故;南方人吃汤圆,其圆形象征团圆,寄托美好寓意。
【46 题详解】
考查时态语态。句意:如今,全球各地的中国人、日本人、韩国人和越南人都会庆祝这一节日。主语 it 与
谓语构成被动关系,根据上文 Today 可知为一般现在时的被动语态,谓语用单数。故填 is celebrated。
【47 题详解】
考查定语从句。句意:这个节日源于古老 阴阳哲学,该哲学象征着宇宙中的和谐与平衡。非限制性定语
从句修饰先行词 philosophy of yin and yang,在从句作主语,指物,故填 which。
【48 题详解】
考查动词。句意:从那时起,随着春天的临近以及白昼时间的延长,积极向上的阳气就会逐渐增强。此处
作谓语,表示“变长”用动词 lengthen,结合上文 spring approaches 可知为一般现在时,主语为 the daylight
hours,谓语用原形。故填 lengthen。
【49 题详解】
考查非谓语动词。句意:在中国北方,人们会吃那种内馅装有羊肉或其他肉类的饺子。短语 be filled with
表示“充满”,此处过去分词作定语,修饰 dumplings,故填 filled。
【50 题详解】
考查冠词。句意:这种习俗源自汉朝时期的一个古老故事。tale 为泛指,且 old 是发音以元音音素开头的单
词。故填 an。
【51 题详解】
考查非谓语动词。句意:看到那些可怜的人在寒冷中艰难地取暖,著名医生张仲景便给他们喂食了耳朵形
状的饺子,以防止他们的耳朵被冻伤。作介词 after 的宾语,用动名词形式。故填 seeing。
【52 题详解】
考查介词。句意:看到那些可怜的人在寒冷中艰难地取暖,著名医生张仲景便给他们喂食了耳朵形状的饺
子,以防止他们的耳朵被冻伤。短语 stop... from...表示“阻止……”。故填 from。
【53 题详解】
考查形容词。句意:这种做法最初是为了让经济条件较差的人群能够参与到庆祝活动中来。此处为 the+形
容词,表示一类人,此处 the less wealthy 表示“经济条件较差的人群”。故填 wealthy。
【54 题详解】
第 20页/共 26页
考查副词。句意:他们买不起那种传统的丰盛食物,比如肉类,所以就改做汤圆来吃。修饰动词 served 用
副词 traditionally。故填 traditionally。
【55 题详解】
考查非谓语动词。句意:用于盛放这些球体 碗的圆润形状,象征着团结和家庭的和谐,这是冬至节的重
要元素。此处 use 与 bowls 构成被动关系,故用过去分词作定语。故填 used。
第四部分 任务型阅读(满分 20 分)
任务型阅读
Maria and Peter lived in a coastal city. The greatest pleasure in summer for them was to swim at their local
beach after school. But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters. More often than
not, they would find plastic bags thrown on the beach. Worse still, as they swam in the water, some plastic bags
would float around them and even stick to their legs when they walked to the shore.
They were upset and decided something needed to be done to stop the beautiful sea becoming consumed by
waste. One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to clean it up. Sweat streamed
down from their foreheads while they bent down and picked up the plastic bags. To their disappointment, after a
day’s hard work, there were still many plastic bags lying on the beach or floating in the water. Going home with
aching legs and arms, Maria and Peter were almost defeated by a strong sense of failure.
That night over dinner with their parents, the pair ate silently. Noticing their low spirits, Mother asked gently,
“You two looked so down. What happened ” Exchanging glances with Peter, Maria replied in a low voice, “It’s
those annoying plastic bags. We tried to clean up but it was just impossible. “Understanding the pair’s
disappointment, their father patted them on the back and comforted, “Well, it’s really hard for just two of you to fix
such a big problem.” “Just two of us…” complained Maria and Peter, looking at each other. Suddenly, an idea
flashed through their minds, their eyes shining with excitement. “Yes, that’s the point! We should make more
people aware of the problem and encourage them to take action!” the pair said in chorus.
56. 根据文本内容从方框中选择恰当的词并用其正确形式填入文本图示中,每词限用一次,有两词为多余选
项。
measure despite tire passionate strike determine bad enjoy remain though
comfort solve
Maria and Peter ________ swimming at their But one day they lost ________ for
local beach every summer. swimming in the waters.
第 21页/共 26页
They noticed increasing amounts of plastic Feeling upset but ________, Maria and
waste on the beach. What’s ________, Peter decided to take ________ by
plastic bags floated around. picking up the plastic bags.
________ their hard work, the pollution ________, Maria and Peter went home
________ lying everywhere. with a strong sense of failure.
At dinner, their parents showed empathy and The phrase “just two of us” drew their
the father pointed out that two people attention. Suddenly, an idea ________
couldn’t ________ this problem. them
57. Why did Maria and Peter lose enthusiasm for swimming at their local beach
____________________________________________________________________________________________
58. How would Maria and Peter plan to solve the problem next
____________________________________________________________________________________________
【答案】56. ①. enjoyed ②. passion ③. worse ④. determined ⑤. measures ⑥. Despite
⑦. remained ⑧. Tired ⑨. solve ⑩. struck
57.
Maria and Peter lost enthusiasm for swimming because they found plastic bags littering their local beach and
floating in the water, which ruined their enjoyment of swimming.
58.
After realizing their individual efforts were not enough, Maria and Peter planned to raise awareness about plastic
pollution problem and encourage more people to join in collective action.
【解析】
第 22页/共 26页
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了 Maria 和 Peter 因海滩塑料污染失去游泳热情,努力清理未果
后,决定唤起更多人行动。
【56 题详解】
①考查动词时态。由文章第一段中“The greatest pleasure in summer for them was to swim at their local beach
after school.(对他们来说,夏日里最大的乐趣就是放学后去家附近的海滩游泳。)”可知,此处表达 Maria 和
Peter 喜欢在当地海滩游泳,故本空用 enjoy“喜欢”。事情发生在过去,时态用一般过去时,谓语用 enjoy
的过去式。故填 enjoyed。
②考查名词。由文章第一段中“But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters.(但
有一天,他们对在海水里游泳的热情开始减退。)”可知,此处表达他们对游泳失去了热情,故本空用 passion
“热情”,作 lost 的宾语。故填 passion。
③考查固定搭配。由文章第一段中“Worse still, as they swam in the water, some plastic bags would float around
them and even stick to their legs when they walked to the shore.(更糟糕的是,当他们在水里游泳时,一些塑料
袋会在他们身边漂浮,甚至在他们走向岸边时,还会黏在腿上。)”可知,此处表达更糟糕的是,用固定搭
配 what’s worse 表示“更糟糕的是”。故填 worse。
④考查形容词。由文章第二段中“They were upset and decided something needed to be done to stop the beautiful
sea becoming consumed by waste. One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to
clean it up.(两人心里很不是滋味,于是下定决心要做些什么,不能让这片美丽的大海被垃圾吞噬。一个周末,
玛丽亚和彼得拎着一个大袋子来到海滩,决心把这里清理干净。)”可知,此处表达他们感到沮丧但下定决
心,故本空用 determine 的形容词 determined“下定决心的”,作表语。故填 determined。
⑤考查名词。由文章第二段中“One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to
clean it up. Sweat streamed down from their foreheads while they bent down and picked up the plastic bags.(一个
周末,玛丽亚和彼得拎着一个大袋子来到海滩,决心把这里清理干净。他们弯腰捡拾塑料袋时,汗水顺着
额头不断往下淌。)”可知,此处表达他们决定采取措施,take measures 为固定搭配,表示“采取措施”,
本空用名词 measures,作 take 的宾语。故填 measures。
⑥考查介词。由文章第二段中“To their disappointment, after a day’s hard work, there were still many plastic
bags lying on the beach or floating in the water.(令他们失望的是,经过一天的辛苦工作,仍然有许多塑料袋躺
在海滩上或漂浮在水面上。)”可知,此处表达尽管他们努力工作,但污染仍然到处都是,故本空用介词despite
“尽管”,句首单词,首字母大写。故填 Despite。
⑦考查动词时态。由文章第二段中“To their disappointment, after a day’s hard work, there were still many
plastic bags lying on the beach or floating in the water.(令他们失望的是,经过一天的辛苦工作,仍然有许多塑
第 23页/共 26页
料袋躺在海滩上或漂浮在水面上。)”可知,此处表达污染仍然到处都是,故本空用 remain“仍然存在”。
事情发生在过去,时态用一般过去时,谓语用 remain 的过去式。故填 remained。
⑧考查形容词。由文章第二段中“Going home with aching legs and arms, Maria and Peter were almost defeated
by a strong sense of failure.(玛丽亚和彼得带着腿和胳膊的疼痛回家,几乎被强烈的失败感打败了。)”可知,
此处表达 Maria 和 Peter 很累,用 tire 的形容词 tired“疲惫的”,修饰人,位于句首,首字母大写。故填 Tired。
⑨考查动词。由文章第三段中“Well, it’s really hard for just two of you to fix such a big problem.(唉,就凭你们
两个人,想要解决这么大的难题,确实太难了)”可知,此处表达两个人无法解决这个问题,故本空用动词
solve“解决”位于情态动词 couldn’t 后,solve 用原形。故填 solve。
⑩考查动词时态。由文章第三段中“Suddenly, an idea flashed through their minds, their eyes shining with
excitement.(突然,一个念头在他们脑海中闪过,两人的眼睛里瞬间闪烁起兴奋的光芒。)”可知,此处表达
他们突然有了一个想法,用动词 strike“一下子想起,猛地意识到”。事情发生在过去,时态用一般过去时,
谓语用 strike 的过去式 struck。故填 struck。
【57 题详解】
考查细节理解。由文章第一段中“But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters.
More often than not, they would find plastic bags thrown on the beach. Worse still, as they swam in the water, some
plastic bags would float around them and even stick to their legs when they walked to the shore.(但有一天,他们对
在海水里游泳的热情开始减退。因为他们常常会看到被人丢弃在海滩上的塑料袋。更糟糕的是,当他们在
水里游泳时,一些塑料袋会在他们身边漂浮,甚至在他们走向岸边时,还会黏在腿上。)”可知,二人对游
泳失去了热情,因为他们发现塑料袋散落在当地的海滩上,漂浮在水中,这破坏了他们游泳的乐趣。故答
案为:Maria and Peter lost enthusiasm for swimming because they found plastic bags littering their local beach and
floating in the water, which ruined their enjoyment of swimming.
【58 题详解】
考查细节理解。由文章最后一段中“Exchanging glances with Peter, Maria replied in a low voice, “It’s those
annoying plastic bags. We tried to clean up but it was just impossible. “Understanding the pair’s disappointment,
their father patted them on the back and comforted, “Well, it’s really hard for just two of you to fix such a big
problem.” “Just two of us…” complained Maria and Peter, looking at each other. Suddenly, an idea flashed through
their minds, their eyes shining with excitement. “Yes, that’s the point! We should make more people aware of the
problem and encourage them to take action!” the pair said in chorus.(玛丽亚和彼得对视一眼,低声回答:“都是
那些烦人的塑料袋。我们试着去清理了,可这简直是不可能完成的事。”父亲理解他们的失落,拍了拍两人
的后背安慰道:“唉,就凭你们两个人,想要解决这么大的难题,确实太难了。”“就凭我们两个人……”玛
第 24页/共 26页
丽亚和彼得小声抱怨着,又对望了一眼。突然,一个念头在他们脑海中闪过,两人的眼睛里瞬间闪烁起兴
奋的光芒。“对呀,关键就在这儿!我们应该让更多人意识到这个问题,鼓励大家一起行动起来!”兄妹俩
异口同声地说道。)”可知,在意识到个人努力还不够后,玛丽亚和彼得计划提高人们对塑料污染问题的认
识,并鼓励更多的人加入集体行动。故答案为:After realizing their individual efforts were not enough, Maria
and Peter planned to raise awareness about plastic pollution problem and encourage more people to join in
collective action.
第五部分 写作(满分 20 分)
59. 假定你是校英文报学生记者李华。上周,学校成功举办了第十三届外语节。请用英文给校报写一则报道,
内容包括:
1) 活动目的;
2) 主要活动内容;
3) 活动反响。
参考词汇:opening ceremony; dubbing competition
注意:
1)词数 100 左右;
2)可以适当增加细节,以使行文连贯
The 13th Foreign Language Festival
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
【答案】The 13th Foreign Language Festival
Last week, the annual Foreign Language Festival was organized as scheduled by our school, aiming to spark
students’ passion for language learning and deepen their understanding of diverse cultures.
The event started with a wonderful opening ceremony, along with singing and poems-reciting in different
languages. In the following days, the campus transformed into a global village, featuring a variety of engaging
activities, such as handwriting competition, drama performances in English, dubbing and so on.
The festival turned out a huge success, receiving enthusiastic feedback from both participants and spectators.
Many students recognized cultural diversity and wanted to explore the world through languages. We eagerly await
第 25页/共 26页
next year’s celebration!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇英文报道,介绍上周学校举办的第十三届外语节。
【详解】1.词汇积累
组织:organize → launch
激发:spark → stimulate
极好的:wonderful → fabulous
渴望地:eagerly → keenly
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:The festival turned out a huge success, receiving enthusiastic feedback from both participants and spectators.
拓展句:The festival turned out a huge success, which received enthusiastic feedback from both participants and
spectators.
【点睛】【高分句型 1】Last week, the annual Foreign Language Festival was organized as scheduled by our school,
aiming to spark students’ passion for language learning and deepen their understanding of diverse cultures(. 运用了
现在分词 aiming 作状语)
【高分句型 2】In the following days, the campus transformed into a global village, featuring a variety of engaging
activities, such as handwriting competition, drama performances in English, dubbing and so on.(运用了现在分词
featuring 作状语)
第 26页/共 26页成都外国语学校 2025—2026 学年高一上学期 12 月月考
英语试卷
(试卷满分 150 分,考试时间 120 分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,
用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试
卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷(满分 85 分)
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂
到答题卡上。
第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一
小题。每段对话仅读一遍。
1. Which word can best describe Bill
A. He is honest. B. He is humorous. C. He is generous.
2. Why does the woman talk to the man
A. To express thanks. B. To make a reservation. C. To ask for permission.
3. What is the probable relationship between the speakers
A. Customer and waiter. B. Boss and employee. C. Teacher and student.
4. Who is responsible for the guest list
A. Sarah. B. Maria. C. Brian.
5. What does the woman hurry to do
A. Catch the bus. B. Go up one floor. C. Go to the classroom.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中
选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,
每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。
6. What are the speakers waiting for
A. A chicken. B. A rabbit. C. A fox.
7. What is the relationship between the speakers
A. Father and daughter. B. Husband and wife. C. Brother and sister.
第 1页/共 13页
听下面一段对话,回答第 8 至第 10 三个小题。
8. Which of the following does the man want to buy
A. A pen and an eraser. B. A pencil and red ink. C. A 10-inch ruler and an eraser.
9. Why does the man buy some crayons
A. He can enjoy a discounted price.
B. He wants to give them to his child.
C. He intends to sign up for an art class.
10. How much will the man pay
A. $60. B. $48. C. $40.
听下面一段对话,回答第 11 至第 13 三个小题。
11. How long did Roger Federer’s professional career last
A. 14 years. B. 17 years. C. 24 years.
12. What happened to Federer in the 2017 Australian Open
A. He faced a series of losses.
B. He got a sudden knee injury.
C. He had a hard-fought victory.
13. Which of the following best describes Federer
A. Determined. B. Kind-hearted. C. Humorous.
听下面一段对话,回答第 14 至第 16 四个小题。
14. Why does the woman want to plant vegetables
A. To save money. B. To try a new hobby. C. To sell fresh food.
15. What is the man concerned about
A. The lack of gardening skills.
B. The time to clean the backyard.
C. The limited room for gardening.
16. What will they do next
A. Check out a website. B. Purchase some seeds. C. Ask neighbors for help.
听下面一段对话,回答第 17 至第 20 四个小题。
17. At what age did Dessi Sieburth start loving birds
A. 6. B. 8. C. 14.
18 Why does Dessi make boxes for bluebirds
A. They lose their nest places.
B. They are quite easy to track.
C. They are everywhere in his hometown.
19. What’s the function of Dessi’s website
A. To do research. B. To raise money for birds. C. To teach people about birds.
20. What did Dessi do in Alaska recently
第 2页/共 13页
A. He started a newspaper. B. He interviewed biologists. C. He studied on a type of eagle.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将
该项涂黑。
A
Northern Europe has stunning natural scenery and unique cultural sites. Here’s a simple guide to four top
attractions you won’t want to miss.
The Little Mermaid (Copenhagen, Denmark)
This 1.2-meter-tall bronze statue is inspired by Hans Christian Andersen’s famous fairy tale. It sits quietly on a
rock by Langelinie Pier — and the best part It’s free to visit To avoid crowds around this popular spot, arrive
early, between 8:00 and 9:00 a.m. The ideal time to go is from April to September, when the weather is mild and
snow won’t ruin your trip.
Geirangerfjord (More og Romsdal, Norway)
As a UNESCO World Heritage Site, it’s famous for its deep blue waters and amazing waterfalls like the Seven
Sisters. The best way to see its beauty up close is a two-hour boat tour, which costs about 300 NOK per adult. June
to August is the perfect time to visit: the ice melts these months, so boat tours run regularly — you won’t miss this
unforgettable experience.
Skansen Open-Air Museum (Stockholm, Sweden)
If you love history and culture, go to Skansen Open-Air Museum — the world’s first open-air museum. It
shows what Swedish life was like from the 18th to the 20th centuries. Inside, you can walk through old farmhouses,
watch traditional crafts like weaving, and even meet gentle animals such as moose — all for free. But adults need
to pay an entry fee of 180 SEK: kids under 7 get in for free. Visit from May to October, when the museum’s
outdoor exhibits are fully open.
Santa Claus Village (Rovaniemi, Finland)
Located right on the Arctic Circle, this village is known as Santa Claus “official home.” Here, you can take
photos with Santa (about 25 EUR per person, and reservations are recommended), send postcards with special
Arctic Circle stamps, and even step across the clearly marked Arctic Circle line for a fun souvenir. November to
February is magical: the village is covered in snow, filled with a cozy Christmas feel, and you might even see the
Northern Lights.
1. Which spot can visitors visit for free
第 3页/共 13页
A. The Little Mermaid B. Geirangerfjord
C. Skansen Open-Air Museum D. Santa Claus Village
2. What do the four attractions have in common
A. They all are related to historical or fairy tale stories.
B. They all offer free entry to all visitors.
C. They all allow visitors to take boat tours to enjoy the scenery.
D. They all have a specific ideal time for visiting.
3. Where is this text most likely taken from
A. A historical research. B. A storybook. C. A travel guidebook. D. A news report.
B
I’ve always loved cats. But until nine years ago, my pet cats had a high number of deaths. I decided that my
next cat was going to live indoors only. But then came Oliver. He was left at a vet’s office. My sister worked there,
and the workers were having trouble finding him a home. The workers found him ordinary. They only kept him
because he was a willing blood donor (捐献者). It broke my sister’s heart to see the little cat offer his arm for the
needle (针). So, she called me to come and see him.
When I met Oliver, I fell in love immediately. He had soft black fur (毛皮) with a white undercoat, a round
face, and golden eyes. I named him Oliver and brought him home. But Oliver wasn’t an indoors-only cat. He cried
at the door and tried to get out. After much discussion, my family and I built a 30-by-15-foot outdoor cat run with
walls, grass and toys. Oliver loved it - lying in the grass, enjoying the sun, and watching birds.
But that was not the end of it! The cat run overlooked an empty lot, inspiring the idea for a wildlife garden. So,
I read books and magazines, visited child-care centres and went on garden tours to educate myself. I was not sure if
I had the skills or knowledge to do it right, but I reasoned, no one would ever see the garden but us. With my dad, a
retired worker, and the rest of my family, we cleared the land, planted thousands of trees, bushes, and flowers, and
added roads, a pool, and garden decorations - much of it cat-themed. Everything was perfect!
Our “Meyer Cat Garden” soon attracted birds, squirrels, frogs, and even deer. A friend suggested it for
Spokane’s garden tour, and 5,000 visitors came. People loved its emotion and creativity. Media coverage followed,
and since then, over 10,000 people have toured the garden, from nursing home members to national garden groups.
The project changed my life. Working together brought my family closer. What matters most, I became an
experienced gardener, head of our garden club, and confident in public speaking.
Oliver, our inspiration, watches the garden from his cat run, satisfied and safe. We joke that with the cost of
第 4页/共 13页
plants, decorations, and countless hours of labor, we’ve spent over $100,000 - earning Oliver the title of our
“$100,000 homeless cat.”
4. The writer brought Oliver home because she ______.
A. needed a pet blood donor B. wanted to help her sister
C. felt sorry for her last cats D. loved him at the first sight
5. The writer decided to build an outdoor cat run to ______.
A. meet Oliver’s need B. attract more wildlife
C. start a garden project D. learn gardening skills
6. According to the passage, the “Meyer Cat Garden” ______.
A. brought inspiration to the writer B. helped with the writer’s growth
C. attracted more cats to the family D. was built by the writer effortlessly
7. Which words can best describe the writer
A. Strict and serious. B. Brave and focused.
C. Gentle and outgoing. D. Creative and caring.
C
Koalas are known for their furry ears, round faces, and big black noses. They spend most of their time
sleeping in the treetops of eucalyptus (桉树) forests. Because they love staying high up and moving very little, it is
hard to find these cute Australian animals. But a new method might make it easier.
In areas where koalas, kangaroos, and other animals live, scientists are using a new way to find them. They
intercept DNA floating in the air using filters (过滤器) made of cheesecloth, a type of cloth often found in kitchens.
These filters are placed between two metal plates. The scientists tested this method at 26 sites in four nature
reserves in Queensland, Australia. At each site, they placed two filters — one about 1.5 meters above the ground
with a fan to draw in air, and the other closer to the ground.
After a few days, the researchers collected the filters and studied the material caught in them. They were
happy to find koalas’ DNA as well as DNA from eleven other species that live in the area.
Koala populations have dropped a lot in recent years because of wildfires and diseases. In 2022, the Australian
government said that koalas are endangered in some parts of the country. To help protect them, scientists have used
advanced tools like thermal imaging drones (无人驾驶飞机) and sound recorders to find koalas. But so far, the
new method is the easiest way.
“Some of the work in this study is really an important step,” said an ecologist. The experiment was done in an
第 5页/共 13页
uncontrolled environment, where things like strong winds or rain could affect the results. “The fact that they were
still able to have some success is really encouraging,” he said.
8. What does the underlined word “intercept” in paragraph 2 mean
A. Measure. B. Create.
C. Limit. D. Catch.
9. What can we infer from the passage about the new method of finding koalas
A. It can only detect koalas’ DNA in controlled environments.
B. It has completely replaced thermal imaging drones in koala research.
C. It is more convenient than traditional advanced tools for finding koalas.
D. It fails to collect DNA from species other than koalas in the tested areas.
10. Which of the following describes the ecologist’s attitude to the study
A Supportive. B. Uncertain.
C. Doubtful. D. Disappointed.
11. What is the author’s purpose in writing the text
A. To request the government to make a difference.
B. To stress the influence of environmental problems.
C. To introduce a new technique in protecting koalas.
D. To make koalas’ living conditions known to more people.
D
In today’s digital world, scrolling through phones before bed is as common as brushing teeth for many people.
You might think it’s just a harmless way to relax, but new research shows this everyday habit could lead to serious
long-term health problems.
A 2024 survey by China’s CDC (Center for Disease Control and Prevention) found that 78.6% of Chinese
adults use electronic devices (like phones or tablets) before sleep. Even 46.3% of people over 55 have this habit.
Data also points out that some groups are more likely to do so: people aged 18 — 28, office workers who often
work overtime, and older adults who use social media to keep in touch with family. Besides, those who stay up late,
struggle to fall asleep, or rely on phones for fun are also more likely to use phones before bed.
The health risks of using phones before bed are clear and affect many areas. A 2023 study by the WHO
(World Health Organization) showed that people who use phones for just 30 minutes before bed have a 127%
higher risk of insomnia (失眠) than those who avoid screens one hour earlier. A Norwegian survey of 45,000
第 6页/共 13页
young people further proved that each extra hour of night-time phone use increases the risk of insomnia by 59%
and cuts sleep time by 24 minutes.
Beyond poor sleep, there are more health risks. A 2023 study by Peking Union Medical College revealed that
adults over 55 who use phones before bed scored 38.7% lower in memory tests — this is like their thinking ability
aging 7 to 10 years. A 2024 study in the Journal of Cardiology also found that this habit raises the risk of heart
disease by 28.5%.
Even “protective” tools like blue light glasses don’t work perfectly. A 2025 study noted that while these
glasses reduce eye strain, scrolling through phones still delays sleep by 48 minutes. Worse, the harm isn’t
temporary: long-term late-night phone use can disturb the body’s circadian rhythm (the body’s natural sleep-wake
cycle) for weeks, even after the habit is stopped. The main cause is the blue light from screens, which cuts down
melatonin (褪黑素) production by 67.3%, making 8 hours of rest equal to only 4 hours of quality sleep.
12. According to the passage, who is more likely to use phones before bed
A. An office worker who often works late.
B. Someone who falls asleep easily.
C. A person who avoids screens before bed.
D. A teenager under 18.
13. All of the following are mentioned as health risks of bedtime phone use EXCEPT ______.
A. insomnia B. memory decline
C. heart-disease risk D. high blood pressure
14. What can be inferred from the 2025 study about blue light glasses
A. They are a perfect solution to preventing sleep problems.
B. They can effectively stop all the harmful effects of phone use before bed.
C. They deal with only one aspect of the problem but fail to solve the delay in sleep.
D They mainly help to reduce the production of melatonin by the body.
15. Which of the following would be the best title for the passage
A. Blue Light: The Main Enemy of Sleep Quality
B. Bedtime Phone Use: Harmless Relaxation or Serious Health Risks
C. How to Avoid Using Phones Before Bed Effectively
D. The Circadian Rhythm and Its Relationship with Phones
第 7页/共 13页
第二节 阅读七选五(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
With each book you read your mind expands, your vocabulary grows, and your imagination gets a good
exercise. But many people find themselves reading fewer books than they want. ____16____
Keep a book on you.
One of the best ways to make sure you’re reading as much as possible is to have a book on you at most (or all!)
times. ____17____ Maybe it’s while you wait in line to get a coffee. Or while you wait for your bus. Basically, any
time you would pull your phone out and scroll, you can pull your book out and read it.
____18____
How much you should read a day is up to you, but giving yourself a small daily goal will help you keep your
reading habit, especially during busier days. I suggest a sweet-spot of 20 minutes per day. Sure, if you are able to
read more during a day, just go for it.
Don’t be afraid to quit.
It happens to most of us. We pick up a book with the intention of finishing it in no time, but the story is just
not for us. The main character may be unlikable. ____19____ Whatever the reason, we just don’t want to keep
reading it. And that’s okay. When you just aren’t into a book, you should 100% quit reading it.
Find a reading community.
____20____ They allow you a space to dive deeper into what you’re reading about. Finding a reading
community is easier than you think. Aside from the countless reading groups on the internet, many local bookstores
and libraries host book clubs of their own. It’s really nice to meet people who enjoy the same hobbies as you.
A. Set a daily goal.
B. Read as much as possible.
C. It’s of great importance to choose a good book.
D. Here are a few tips to help you read more books.
E. Or the language may be too difficult to understand.
F. There are many occasions when you have the opportunity to read.
G. Things like book clubs are a great way to encourage you to keep reading.
第三部分 语言知识运用 (共一节,满分 15 分)
第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,共 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中选出可以填入空白处的最佳选
第 8页/共 13页
项,并在答题卡上将该项涂黑。
Everyone knows that most dogs like to be helpful and some love to play fetch. David’s dog Scruff likes to
____21____ the two. Scruff fetches ____22____ bottles that he finds when he’s out for a walk so that David can
____23____ them. At first, Scruff loved to play fetch with regular ____24____. But some time later, David
____25____ Scruff playing fetch with him because the vet ____26____ David of possible cuts that the sticks could
leave in Scruff’s mouth. But because Scruff ____27____ loved to work and play, he found other ways to stay
____28____. Whenever they were out for a ____29____, Scruff started picking up plastic bottles from the ground.
When Scruff brought the bottles to David, David would ____30____ him for his efforts. But David would feel
____31____ about leaving the bottles behind. So David thought of a ____32____: They would bring a bag with
them on walks to take the bottles that Scruff collected home. They even started to keep track of the ____33____ of
bottles Scruff gathered. Last year, Scruff collected over a thousand bottles.
Scruff’s game of fetch even ____34____ himself a new nickname “Scruffy the Eco Warrior”. David said, “We’
re glad that Scruff enjoys picking plastic bottles up and can help set an example of how to ____35____ the planet.”
21. A. replace B. affect C. encounter D. combine
22. A. littered B. reused C. broken D. selected
23. A. deliver B. restore C. remove D. collect
24. A. stones B. sticks C. knives D. bones
25. A. fancied B. kept C. stopped D. noticed
26. A. informed B. warned C. assured D. cured
27. A. particularly B. possibly C. gradually D. easily
28. A. calm B. fit C. normal D. busy
29. A. walk B. meal C. trip D. drive
30. A. forgive B. praise C. respect D. blame
31. A. curious B. happy C. bad D. nervous
32. A. cause B. reward C. problem D. solution
33. A. number B. quality C. kind D. shape
34. A. taught B. saved C. won D. cost
35. A. adapt to B. care for C. defend against D. benefit from
第Ⅱ卷(满分 65 分)
第三部分 语言知识运用二(共三节,满分 25 分)
第 9页/共 13页
第一节 单句语法填空(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
阅读下面 5 个句子,在空白处填入 1 个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
36. The oldest zoo in China, ______ (found) in 1906, is located in Beijing city. (所给词的适当形式填空)
37. It is said that the new bullet train can travel ______ a speed of 350 kilometers per hour. (用适当的词填空)
38. It was in the library ______ I encountered my former classmate. (用适当的词填空)
39. The recently released film is so interesting that it is well worth ______ (watch) again. (所给词的适当形式填空)
40. This is the only village ______ we have the chance to get close to the traditional handicraft. (用适当的词填空)
第二节 短语选变填(共 5 小题;每小题 1 分,共 5 分)
从方框中选择恰当的短语并用其正确形式填入下列 5 个句子中。
come up with a number of the number of turn down lead to die out in search of
41. Thousands of migrant workers move from city to city ______ better job opportunities.
42. In the past decade, the widespread use of smartphones ______ a dramatic change in how people access
information and communicate.
43. There has been a significant decrease in ______ seabirds nesting at this protected site, which worries the
scientists.
44. The community is trying to prevent its unique folk art from ______ by teaching it to the younger generation.
45. Facing a tight deadline, the marketing team worked through the night and finally ______ a brilliant plan that
impressed the client.
第三节 语篇语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dongzhi Festival is a one-day celebration that occurs every year on the winter solstice (冬至) between
December 21 and 23. Today, it ____46____ (celebrate) by Chinese, Japanese, Korean, and Vietnamese people
around the world.
The festival is rooted in the ancient philosophy of yin and yang, ____47____ represents harmony and balance
in the universe. On the dark winter solstice, negative yin energy is at its peak. From that point on, positive yang
energy will grow as spring approaches and the daylight hours ____48____ (length).
In Northern China, people eat dumplings ____49____ (fill) with lamb or other meats. They also include
warming materials like ginger and garlic (姜和蒜). This custom comes from ____50____ old Han Dynasty tale.
After ____51____ (see) the poor struggling to stay warm in the cold, famous doctor Zhang Zhongjing fed them
第 10页/共 13页
ear-shaped dumplings to stop their ears ____52____ getting frozen. To this day, some say that your ears will freeze
off if you don’t eat dumplings during the festival.
In Southern China, people make, eat, and gift tangyuan. The practice began as a way for the less ____53____
(wealth) to participate in the celebrations. They couldn’t afford the filling foods ____54____ (traditional) served,
like meat, so they made tangyuan instead. The roundness of the balls and the bowls _____55_____ (use) to serve
them symbolize unity and family togetherness, a key element of the Dongzhi Festival.
第四部分 任务型阅读(满分 20 分)
任务型阅读
Maria and Peter lived in a coastal city. The greatest pleasure in summer for them was to swim at their local
beach after school. But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters. More often than
not, they would find plastic bags thrown on the beach. Worse still, as they swam in the water, some plastic bags
would float around them and even stick to their legs when they walked to the shore.
They were upset and decided something needed to be done to stop the beautiful sea becoming consumed by
waste. One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to clean it up. Sweat streamed
down from their foreheads while they bent down and picked up the plastic bags. To their disappointment, after a
day’s hard work, there were still many plastic bags lying on the beach or floating in the water. Going home with
aching legs and arms, Maria and Peter were almost defeated by a strong sense of failure.
That night over dinner with their parents, the pair ate silently. Noticing their low spirits, Mother asked gently,
“You two looked so down. What happened ” Exchanging glances with Peter, Maria replied in a low voice, “It’s
those annoying plastic bags. We tried to clean up but it was just impossible. “Understanding the pair’s
disappointment, their father patted them on the back and comforted, “Well, it’s really hard for just two of you to fix
such a big problem.” “Just two of us…” complained Maria and Peter, looking at each other. Suddenly, an idea
flashed through their minds, their eyes shining with excitement. “Yes, that’s the point! We should make more
people aware of the problem and encourage them to take action!” the pair said in chorus.
56. 根据文本内容从方框中选择恰当的词并用其正确形式填入文本图示中,每词限用一次,有两词为多余选
项。
measure despite tire passionate strike determine bad enjoy remain though
comfort solve
第 11页/共 13页
Maria and Peter ________ swimming at their But one day they lost ________ for
local beach every summer. swimming in the waters.
They noticed increasing amounts of plastic Feeling upset but ________, Maria and
waste on the beach. What’s ________, Peter decided to take ________ by
plastic bags floated around. picking up the plastic bags.
________ their hard work, the pollution ________, Maria and Peter went home
________ lying everywhere. with a strong sense of failure.
At dinner, their parents showed empathy and The phrase “just two of us” drew their
the father pointed out that two people attention. Suddenly, an idea ________
couldn’t ________ this problem. them
57. Why did Maria and Peter lose enthusiasm for swimming at their local beach
____________________________________________________________________________________________
58. How would Maria and Peter plan to solve the problem next
____________________________________________________________________________________________
第五部分 写作(满分 20 分)
59. 假定你是校英文报学生记者李华。上周,学校成功举办了第十三届外语节。请用英文给校报写一则报道,
内容包括:
1) 活动目的;
2) 主要活动内容;
3) 活动反响。
第 12页/共 13页
参考词汇:opening ceremony; dubbing competition
注意:
1)词数 100 左右;
2)可以适当增加细节,以使行文连贯
The 13th Foreign Language Festival
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
第 13页/共 13页