林州一中 2025级高一 1 月调研考试 A. Write his personal travel experiences.B. Provide his daily life photos.
英语试题 C. Draw some pictures.10. What does Alan want to be in the future
A. A photographer. B. A tour guide. C. A writer.
(试卷满分 150分,考试时间 120分钟) 听第 8段材料,回答第 11至 13题。
11. What does Emma usually do from 9:00 am to 10:30 am
注意事项: A. She eats snacks. B. She plays outside. C. She watches cartoons.
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。 12. When does Emma begin to take a nap
A. At 12:40 pm. B. At 1:15 pm. C. At 2:15 pm.
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改 13. What is an essential requirement for the babysitter
动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷 A. Knowing CPR.
上无效。 B. Being fluent in English.
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 C. Having some experience.
听第 9段材料,回答第 14至 16题。
14. What does blue stand for in James’ design
第一部分 听力(共两节,满分 30 分) A. Freedom. B. Courage. C. Peace.
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到 15. What does James think of Nadira Ganji’s design
答题卡上。 A. Amazing. B. Awful. C. Simple.
第一节(共 5小题;每小题 1.5分,满分 7.5分) 16. What is the woman doing
A. Attending a lecture.
听下面 5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, B. Hosting a ceremony.
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 C. Conducting an interview.
每段对话读两遍。 听第 10段材料,回答第 17至 20题。
1. Who will come to the ball 17. What will the tourists do this morning
A. Michelle. B. Karen. C. Lisa. A. Eat at the largest restaurant in Shanghai.
2. What is the relationship between the speakers B. Visit the tallest building in the world.
A. Husband and wife. B. Doctor and patient. C. Waitress and customer. C. Try the fastest elevator worldwide.
3. Where are the speakers most probably 18. Where will the tourists go this afternoon
A. At an office. B. At a restaurant. C. At a convenience store. A. The Bund. B. Yu Garden. C. The Shanghai Tower.
4. What are the speakers going to do at the beach 19. How will the tourists get to Zhujiajiao Water Town
A. Enjoy the sunset. B. Take a walk. C. Attend a party. A. By bus. B. By boat. C. By train.
5. What are the speakers mainly talking about 20. How long will the trip last
A. Dale’s travel experience. B. The beautiful weather. C. The Statue of Liberty. A. One day. B. Two days. C. Three days.
第二节(共 15小题;每小题 1.5分,满分 22.5分)
听下面 5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中 第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 第一节(共 15小题;每小题 2.5分,满分 37.5分)
5秒钟;听完后,各小题将给出 5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
听第 6段材料,回答第 6、7题。
Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel ( 旅 社 ). The
6. What is Grace’s plan for tomorrow
A. Washing clothes. B. Visiting her uncle. C. Going to Disneyland. hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, you’ll often get to stay in
7. Why does the man talk to Grace a central location (位置) with security and comfort.
A. To ask a favor. B. To express thanks. C. To extend an invitation. Yellow Hostel
听第 7段材料,回答第 8至 10题。 If I had to make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. It’s
8. What is the magazine about one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. It’s affordable, and it’s got a fun atmosphere
A. Photography skills. B. Travel stories. C. Famous cities. without being too noisy. As an added bonus, it’s close to the main train station.
9. What does Alan plan to do for the magazine Hostel Alessandro Palace
英语试题 第 1 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. 26. What can be inferred from Vicky’s career
Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. There’s also an A. She wrote with her mentor. B. She balanced life and work.
area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer. C. She aimed for all-round growth. D. She hosted a global conference.
Youth Station Hostel 27. What does Vicky’s story show
If you’re looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers A. Great oaks from little acorns grow. B. No cross, no crown.
beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesn’t charge city tax; it has C. Knowledge is power. D. Like teacher, like pupil.
both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.
Hotel and Hostel Des Artistes C
Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and it’s With the graduation season approaching, many Chinese universities have introduced regulations on
close to all of the city’s main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the the use of generative AI in academic writing. Students admit that AI helps with tasks like literature
city when you arrive, and offering advice if you require some. However, you need to pay 2 euros a day for gathering and data processing, but also notice its potential to make errors.
Wi-Fi. Education insiders consider the challenges brought by AI to higher education talent cultivation (培养)
21. What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel an unavoidable reality. They encourage students to use AI software as an auxiliary tool. They firmly
A. Comfort. B. Security. believe that academic work should be the outcome of students’ critical thinking, not just “copying”.
C. Price. D. Location. According to the Beijing Youth Daily, several universities have carried out or announced regulations
22. Which hotel best suits people who enjoy an active social life to monitor AI-generated content in thesis (论文 ) writing. For example, the undergraduate college of
A. Yellow Hostel. B. Hostel Alessandro Palace.
C. Youth Station Hostel. D. Hotel and Hostel Des Artistes. Hubei University (HBU) will conduct risk assessments on AI-assisted articles during thesis review, and
23. What is the disadvantage of Hotel and Hostel Des Artistes those with a “high risk of AI ghostwriting” will require revision. Fuzhou University (FZU) will check for
A. It gets noisy at night. B. Its staff is too talkative. AI ghostwriting in undergraduate theses, with the conclusions affecting grades and outstanding thesis
C. It charges for Wi-Fi. D. It’s inconveniently located. selection.
Some universities, like the Communication University of China (CUC), require students to disclose
B their AI use in their theses, including details of the AI model and usage process, and provide proper
I’m Vicky Saumell. My teaching career started at 18, branching into two areas. After secondary citations ( 引 用 ). Tianjin University of Science and Technology (TUST) has set a 40% limit for
school, I studied to become a PE teacher. While studying, I took a job teaching English to young learners AI-generated content in undergraduate theses, warning students if this threshold is exceeded.
at my former private language school. In this way, I could help my parents to make ends meet. Though Some students at CUC, with faculty support, are calling for the proper use of generative AI, pointing
insecure at first, I believed I could improve at the job, inspired by my role model, teacher Alex Campo, out the need to understand AI’s limitations and cultivate critical thinking. Professors Zhang Hongsheng
who’d sparked (激发) my love for English. However, when I graduated, I had to choose between English and Zhu Wei also expressed that while AI can be used to generate new ideas, students should stick to
and PE. originality and avoid over-reliance. Educators are called on to guide students in understanding relevant
What began as a short-term English job had become an interest. I kept part-time roles in both fields principles to prevent academic misconduct.
but eventually focused more on English. I signed up for Translation Studies and have kept learning about 28. What does the underlined word “auxiliary” in paragraph 2 mean
English since that first teaching job in 1986. Then, in the late 1990s, my view of teaching changed. I still A. Important. B. Secondary.
taught, but I looked beyond the classroom. My growing interest in educational technology connected me C. Digital. D. Useful.
with global educators, changing my career. 29. How will HBU and FZU regulate the use of AI
With the help of my mentor (导师) Susan Hillyard’s help, I started giving conference presentations A. By stating negative results. B. By using AI review approaches.C. By educating students on principles.D. By limiting the use cases.
and writing materials. Later, I got a major publishing deal and a 2010 Latin American Scholarship to 30. What rule does TUST set for AI use
attend the IATEFL conference — opportunities that contributed to my professional growth in the ELT A. It asks for AI usage details. B. It requires 40% originality.
community. Since then, I’ve balanced teaching, reflection, teacher training, writing, and presenting, all C. It demands AI usage citations. D. It controls AI content amount.
enabled by cooperating with teachers globally. Being a “connected teacher” through social media and 31. What do some students and professors from CUC stress
in-person interactions deepened my involvement with English education and opened my mind. A. Academic freedom. B. Spirits of teamwork.
Now, I give back by guiding teachers, volunteering, and supporting others — repaying the early C. Spirits of exploration. D. Topic-selection skills.
career help I received. After nearly 30 years, English teaching remains my love; I have no regrets. For me,
teaching boils down to: exploring, connecting, sharing, and learning. D
24. Why did Vicky teach English before graduation Today’s Wi-Fi signals mainly transmit (传输 ) data, but a California team has unlocked a creative
A. To ease her family’s burden. B. To prepare for future career.
C. To follow her teacher. D. To stick to her dream. new use for heart rate monitoring with Pulse-Fi, a technology that outperforms existing methods by being
25. What did Vicky gain after graduation low-cost, easily deployable (易部署的 ), and free of body-worn devices. Led by Katia Obraczka, a
A. Outdoor teaching skills. B. Bigger social networks. professor at the University of California, Santa Cruz, Pulse-Fi addresses problems in current solutions.
C. Book translation fees. D. Online study chances. Obraczka notes that continuous heart rate tracking helps spot health issues like stress, dehydration, and
英语试题 第 2 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
cardiac disease, but wearables are uncomfortable and costly. Camera-based contactless tracking, A. My friends say their pet dogs smile obviously.
meanwhile, fails in bad lighting and risks privacy. B. Therefore, it can be used as a weapon and a tool.
To solve this, Obraczka worked with her lab’s postdoc Nayan Sanjay Bhatia and high-school intern C. Strength and flexibility often work against each other.
Pranay Kocheta. “Pulse-Fi uses ordinary Wi-Fi to monitor heartbeats without contact, detecting tiny D. That’s because they feel many of us human’ emotions.
signal waveform changes caused by heartbeats,” she explained. The team added background noise E. This means a dog’s “smile” is not a sign of friendliness.
filtering (过滤) to detect heartbeat-caused signal strength changes, plus a lightweight AI model (runnable F. I have watched his face a lot, but he never seems to smile.
on devices like Raspberry Pi) that reads filtered signals for real-time heart rate estimates. G. Instead, understanding how dogs show emotions like joy is more important.
The team tested Pulse-Fi in two experiments, as detailed in a study presented at the August 2025
International Conference on Distributed Computing in Smart Systems and the Internet of Things. First, 第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
seven volunteers sat 1–3 meters from two ESP32 microcontrollers running Pulse-Fi, with results 第一节(共 15小题;每小题 1分,满分 15分)
compared to pulse oximeters (脉搏血氧仪). Second, Raspberry Pi-based Pulse-Fi monitored over 100 阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
participants in positions like walking, running in place, sitting, and standing. About 11 years ago, I felt a golf ball-sized lump (肿块) while lying on the floor. However, I wasn’t
Results showed Pulse-Fi performed on par with other reference sensors, with an error rate under 1.5
beats per minute — better than many vital-sign technologies. It remained accurate regardless of body particularly 41 , since lumps seem normal for people with active lives. It took about six months to
position or distance (up to 10 feet). Inspired by this, Obraczka’s team plans to launch a company to find out the 42 . I was in Houston, Texas for an 43 surgery when doctors accidentally found
commercialize the technology. the lump and told me it 44 an advanced cancer. That news changed my life 45 .
32. What may be a strength of Pulse-Fi I was nearly 20 when I got my first treatment. The needle (针) with 46 hurt my left hand, and
A. It doesn’t rely on Wi-Fi. B. It protects user privacy well. the treatment seemed 47 . Surprisingly, it was finally brought to a close. A week later, my doctor said
C. It doesn’t touch users’ skin. D. It treats mental diseases. the treatment was working and I might 48 . Before that, both my parents and I didn’t 49 that
33. How does Pulse-Fi improve heartbeat detection outcome. They only knew there was a chance I might die, and they would live the rest of their lives in
A. By reading sound wave changes. B. By working with phone cameras. 50 .
C. By offering a quieter environment D. By using AI to analyze noise-filtered signals. While getting that treatment, I thought about how this experience would 51 me. I decided to
34. What is paragraph 3 mainly about regarding the experiments add 52 to every relationship to avoid one-sided giving from others. I’d also try my best to focus on
A. Their processes. B. Their principles. making today 53 , because tomorrow might not arrive.
C. Their applications. D. Their participants. Now, I use these 54 every day. I always strive to be honest and kind. After all, you never know
35. What do we know about Pulse-Fi’s test results who the person you might 55 is connected with. At 19, I learned things no other experience could
A. It works best when users sit still. B. It functions well in diverse cases. teach me.
C. It is less accurate than oximeters. D. It needs more volunteers for tests.
41. A. impressed B. interested C. confused D. concerned
第二节(共 5小题;每小题 2.5分,满分 12.5分) 42. A. truth B. detail C. solution D. source
43. A. unavoidable B. unrelated C. unpredictable D. uncommon
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 44. A. covered B. worsened C. indicated D. impacted
A woman who owned a tailless (无尾的) dog asked me, “My dog doesn’t have a tail to move back 45. A. secretly B. entirely C. slightly D. gradually
and forth to tell me whether he is happy or not. 36 I wonder if I am failing to recognize some 46. A. blood B. dust C. drugs D. shadows
hidden signals that might actually be a doggy smile.” 47. A. endless B. pricey C. pointless D. safe
The issue is not whether or not dogs feel emotions. Charles Darwin wrote much about animal 48. A. add B. agree C. notice D. survive
emotions and singled out dogs as examples. 37 Nobel Prize winner Konrad Lorenz also observed 49. A. stress B. expect C. understand D. identify
the broad range of emotions in dogs. 50. A. disbelief B. argument C. boredom D. loneliness
All of these researchers concluded that dogs have most of the same emotions that humans do, 51. A. shape B. test C. protect D. challenge
including fear, anger, sadness, and joy. The question is not whether dogs experience emotions, since that 52. A. value B. tolerance C. respect D. trust
seems to be a scientifically accepted fact. 38 Would this show up as a facial signal, like the smile of 53. A. inviting B. relaxing C. rewarding D. exciting
a human 54. A. tools B. tips C. emotions D. lessons
In fact, there is a limitation on the range of facial expressions produced by dogs. This is because 55. A. listen to B. lie to C. believe in D. join in
dogs have a muzzle (鼻口部 ) whose construction is different from that of our mouths. All vertebrate
animals (脊椎动物), except humans, have muzzles. Aided by powerful muscles, the muzzle is designed 第二节(共 10小题;每小题 1.5分,满分 15分)
for strength rather than flexibility. 39 阅读下面短文,在空白处填入 1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
40 As a result, the muscles that give strength to the muzzle also limit the control and flexibility Jane Goodall, the British zoologist 56 life was devoted to listening to the voices of animals
of the dog’s mouth area. The reduced flexibility of a dog’s mouth area limits the variety of facial and teaching humans to live in balance with nature, passed away on October 1, 2025, at the age of 91.
expressions that dogs can make with their mouths. Goodall was born in London in 1934. As a child, she once disappeared for hours, hiding in a
英语试题 第 3 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
chicken coop 57 (observe) how a hen laid its egg. She later called the experience “ 58 start In the morning, before Alice went to school, Coco would stand by the door and say, “Alice, don’t use
of my scientific journey.” At 26, she travelled to the forests of Tanzania. Alone 59 a notebook and your phone when the teacher is talking.” When Alice came back home after school, Coco would keep
telescopes ( 望 远 镜 ), she began observing chimpanzees ( 黑 猩 猩 ). She soon made a 60 asking, “Did you make any new friends at school Getting along well with your classmates is really
(significance) discovery: apart from humans, chimpanzees also make and use tools. important.” Sometimes, she would also say, “Tell me something interesting that happened at school
In 2018, Goodall appeared on the popular CCTV program The Reader. One year later, she spoke today.”
about the challenges of returning pandas to the wild, 61 stressed that habitat protection is the key At first, Alice tried to listen patiently. But as time went by, she got more and more tired of Coco’s
in Chengdu. In late 2024, Goodall visited China for the 17th time and participated in ten public 62 nagging. She often thought, “Mom talks too much. I wish I could go to a university in another city. That
(event) in just five days. Crowds of young people surrounded her, eager for a word or a photograph. way, she won’t nag me all the time.”
Today, on Chinese social media, millions gathered to remember her, with topics like “My Two years later, Alice’s dream came true. She was admitted to a university far away from home.
memories of Jane Goodall” trending 63 (wide). One fan wrote, “Her very 64 (exist) inspired However, one month before she left, Coco started nagging again, this time about her college life.
me to believe in the power of small actions. Everyone on this planet 65 (matter), and everyone can “Remember to wash your clothes regularly in college. Study hard but also take care of your health,” Coco
make a difference.” would repeat every day. Alice felt even more annoyed. When the day came for her to leave home, she was
very happy, thinking she would finally be free from her mom’s nagging.
第四部分:书面表达(共两节,满分 40 分) But things didn’t go as Alice expected at college. One roommate liked to stay up late watching
movies, and the other often left her things everywhere. Alice didn’t know how to get along with them.
第一节(满分 15分) Besides, she had no idea how to manage her spare time meaningfully. She didn’t have many friends there.
假定你是李华,你校英语协会(School English Association)招聘志愿者,接待来访的国外中学 Her heart was brimming with a feeling of being alone.
生。请你写一封应聘信介绍自己,内容包括: 注意:
1.口语能力 2.相关经验 3.应聘目的 (1)续写词数应为 150左右;
注意: (2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。
1. 写作词数应为 80个左右; One evening, Alice found herself missing the very words she used to hate.
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 _____________________________________________________________________________________
Dear Sir or Madam, _____________________________________________________________________________________
My name is Li Hua. I am writing to apply to be a volunteer of our School English Associ _____________________________________________________________________________________
ation.________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ Alice felt much better after talking to her mom on the phone.
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________
Yours sincerely, _____________________________________________________________________________________
Li Hua _____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
第二节(满分 25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。
Alice was a senior high school student who lived at home with her parents rather than living in the
school dorm. Every day, her mom Coco would nag (唠叨) her a lot, and this had lasted for years.
英语试题 第 4 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
林州一中 2025级高一 1 月调研考试 27. A 推理判断题。通读全文,Vicky的故事始于一个为补贴家用的短期英语教学工作(微小
的橡果),经过数十年的持续学习、探索、连接与分享,最终成长为一位在 ELT社区内拥有广泛影
英语试题参考答案 响力的、平衡多项职责的教育者(参天橡树)。这个“由小到大,持续发展并最终枝繁叶茂”的过程,
完美地诠释了谚语“Great oaks from little acorns grow”(合抱之木,生于毫末)的深刻内涵。故选 A。
第一部分 听力 C
1~5 ABCCA 6~10 ACBAB 11~15 BBCAA 16~20 CCBAB 本文是一篇说明文。文章围绕中国多所高校针对生成式 AI 在学术写作中的使用出台监管规定
第二部分 阅读 这一现象,详细介绍了各校的具体措施,并引述了师生对正确使用 AI 工具的看法,探讨了 AI 为
第一节 高等教育人才培养带来的挑战与应对之道。
A 28. B 词义猜测题。根据第二段中的“They encourage students to use AI software as an auxiliary
本文是一篇应用文。文章介绍了罗马的几个价格低廉,安全舒适的旅馆。
tool. They firmly believe that academic work should be the outcome of students’ critical thinking, not just
【21题详解】细节理解题。通过文章第一段“Rome can be pricey for travelers, which is why many ‘copying’.”可知,教育界人士鼓励学生将 AI 软件作为一种工具使用,但同时坚信学术成果应源于
choose to stay in a hostel ( 旅 社 ).”(对旅行者来说,罗马可能很昂贵,这就是许多人选择住旅社的 学生的批判性思维。这表明 AI 工具扮演的是辅助、补充的角色,其本身并非核心。因此,“auxiliary”
原因)可知选择住旅社的旅行者可能最关心的是价格。故选 C。 一词在此语境下的含义是“辅助的;次要的”。故选 B。
【22题详解】细节理解题。根据Hostel Alessandro Palace部分“If you love social hostels, this is the 29. A 细节理解题。根据第三段中的“... will conduct risk assessments ... and those with a ‘high risk
best hostel for you in Rome.”(如果你喜欢社交旅馆,这是罗马最适合你的旅馆)可知如果你喜欢社 of AI ghostwriting’ will require revision”以及“... will check for AI ghostwriting ..., with the conclusions
交旅馆,Hostel Alessandro Palace 是罗马最适合你的旅馆。故选 B。 affecting grades and outstanding thesis selection”可知,湖北大学(HBU)和福州大学(FZU)均通过
【23 题详解】细节理解题。根据 Hotel and Hostel Des Artistes 部分“However, you need to pay 2 明确 AI 使用不当所带来的具体负面后果(如论文需要修改、影响最终成绩和评优)来实施监管。
euros a day for Wi-Fi.”(但是,你需要支付每天 2 欧元的 Wi-Fi)可知 Hotel and Hostel Des Artistes 故选 A。
的缺点是Wi-Fi 收费。故选 C。 30. D 细节理解题。根据第四段中的“Tianjin University of Science and Technology (TUST) has set
B a 40% limit for AI-generated content in undergraduate theses ...”可知,天津科技大学(TUST)为 AI
本文是一篇记叙文。文章以时间顺序展开,通过描述 Vicky Saumell 从 18岁开始的教育职业生
生成内容在本科毕业论文中的比例设定了上限,即通过控制 AI 生成内容的数量来进行管理。故选
涯及其间的重要转折,展现了她如何从一份临时英语工作起步,逐步成长为一名多领域发展的教育
D。
者,并最终实现自我价值与职业满足的过程。
31. C 推理判断题。根据最后一段中的“Some students at CUC ... are calling for the proper use of
24. A 细节理解题。根据第一段中的“I took a job teaching English to young learners ... In this way,
generative AI, pointing out the need to understand AI’s limitations and cultivate critical thinking.
I could help my parents to make ends meet.”可知,Vicky在大学期间选择教授英语的直接原因是希望 Professors ... also expressed that while AI can be used to generate new ideas, students should stick to
通过这份工作帮助父母维持生计,缓解家庭的经济压力。选项 A准确地概括了这一初衷。故选 A。 originality and avoid over-reliance.”可知,CUC 的师生都强调要理解 AI的局限性、培养批判性思维、
25. B 推理判断题。根据第二段后半部分及第三段内容,特别是“My growing interest in 坚持原创性并避免过度依赖。这体现了一种在 AI 辅助下,仍以人类思考和探索为核心的积极探索
educational technology connected me with global educators”以 及 “all enabled by cooperating with 精神。故选 C。
teachers globally. Being a ‘connected teacher’ ... deepened my involvement”可知,毕业后的 Vicky视野 D
超越了课堂,她对教育技术的兴趣以及通过社交媒体和线下互动建立的广泛联系,为她带来了更大 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项名为 Pulse-Fi 的新型心率监测技术,该技术创新性地
的社交网络和全球化的合作机会。因此,毕业后她获得的重要收获之一是更广阔的社交网络。故选 利用普通Wi-Fi 信号实现非接触式心率监测,具有低成本、易部署、无需佩戴设备等优势,并通过
B。 实验验证了其准确性和适用性。
26. C 推理判断题。纵观全文,尤其是第三段描述的“I’ve balanced teaching, reflection, teacher 32. C 细节理解题。根据文章第一段开篇对 Pulse-Fi 技术的介绍,它“outperforms existing
training, writing, and presenting”以及她持续学习(报名翻译课程)、拓展领域(从教学到演讲、写作、 methods by being low-cost, easily deployable (易部署的), and free of body-worn devices”(通过低成本、
教师培训)的经历,可以推断出 Vicky并不满足于单一的教学角色,而是追求在多个相关领域的全 易部署和无身体佩戴设备而优于现有方法),以及第二段引述中明确指出的“monitor heartbeats
面发展与成长。选项 C 准确地概括了这一职业追求。故选 C。 without contact”(无需接触监测心跳)可知,不接触用户皮肤(即非接触式监测)是该技术明确表
英语答案 第 1 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
述的核心优势之一。故选 C。 39. B 空处位于段落末尾。空前句详细说明了口鼻部“designed for strength rather than flexibility
33. D 细节理解题。根据文章第二段末尾的技术说明:“The team added background noise filtering (为了力量而非灵活性而设计)”。因此,空处需要填入一个与口鼻部的“力量”设计直接相关的结
(过滤 ) to detect heartbeat-caused signal strength changes, plus a lightweight AI model ... that reads 论或结果。B项“Therefore, it can be used as a weapon and a tool.(因此,它可以被用作武器和工具)”
filtered signals for real-time heart rate estimates.”可知,其核心技术在于两个紧密衔接的步骤:首先通 正是对前文“为力量设计”这一特点的功能性总结,用“Therefore”进行因果连接,逻辑通顺。故选 B。
过背景噪声过滤对原始Wi-Fi 信号进行预处理,以突出心跳引起的有效信号变化;随后,利用一个 40. C 空位于段落的开头,且空后句以“As a result”开头,表明空后是空处所陈述内容的结果。
轻量级 AI 模型来解读和分析这些已经过过滤的、净化的信号,从而计算出心率。选项 D“By using 空后句具体说明“赋予口鼻部力量的肌肉也限制了狗嘴部的控制和灵活性”。因此,空处需要填入一
AI to analyze noise-filtered signals”准确地概括了这一核心流程,即“使用 AI 分析经过噪声过滤的信 个能够概括力量与灵活性之间关系的普遍性陈述,从而自然引出这一具体结果。C 项“Strength and
号”,其中“analyze”一词是对原文“reads ... for real-time heart rate estimates”的精准同义转述。故选 D。 flexibility often work against each other.(力量与灵活性常常相互制约)”正是这样一个总起句,它点
34. A 段落大意题。文章第三段主要描述了两个实验的具体开展方式:一是 7 名志愿者在 1-3 明了力量与灵活性之间存在对立关系,随后用“As a result”引出了这种对立关系在狗嘴部结构上的
米处接受监测并与脉搏血氧仪对比结果;二是基于树莓派的 Pulse-Fi 对 100多名不同姿势(行走、 具体体现。故选 C。
原地跑、坐、站)的参与者进行监测。这些内容都属于实验的“过程”范畴。故选 A。 第三部分 语言运用
35. B 推理判断题。根据文章最后一段的结果描述:“It remained accurate regardless of body 第一节
position or distance (up to 10 feet).”(无论身体姿势或距离如何(最远 10英尺),它都能保持准确。) 本文是一篇记叙文。文章通过作者亲身经历发现肿块、被诊断出晚期癌症、接受治疗并最终幸
可知,测试结果表明该技术在多种身体姿态和一定距离范围内都表现良好,即“在各种不同场景下 存的故事,传达了癌症经历如何改变人生观念、强调珍惜当下、真诚待人的核心思想,并从中学习
都能良好运行”。故选 B。 到宝贵的人生教训。
第二节 41. D 考查形容词辨析。根据后文的“since lumps seem normal for people with active lives”可知,
本文是一篇说明文。文章通过一位无尾狗主人的疑问引入,探讨了狗是否具有情感以及它们如 作者认为肿块对于活跃生活的人来说是正常的,因此并不特别担心。concern“(通常指许多人共同
何表达情感(尤其是快乐)的问题,并最终从生理结构上解释了狗无法像人类一样用面部表情(如 的)担心,忧虑”。故选D。
微笑)来表达情感的原因。 42. A 考查名词辨析。前文提到作者发现肿块但未重视,经过六个月才查明真相。truth意为“事
36. F 空处位于狗主人的直接引语中,且与前后句共同构成一个完整的叙述逻辑。空前句提到 实;真相;实情”,指肿块实际上是癌症这一事实。故选A。
“我的狗没有尾巴可以摇来告诉我它是否开心”,空后句是“我想知道我是否没能识别出一些可能实 43. B 考查形容词辨析。根据后文的“doctors accidentally found the lump”可知,手术是偶然发现
际上是狗的微笑的隐藏信号”。根据语境,空处应填入主人为解答“如何判断狗开心”这一问题所采 肿块的,因此这个手术与肿块无关。unrelated“无关的;不相关的”。故选B。
取的行动,且该行动未能成功,从而引出了后面的疑惑。F项“I have watched his face a lot, but he never 44. C 考查动词辨析。医生告诉作者肿块表明是晚期癌症,即肿块是癌症的信号。indicate“显
seems to smile.(我仔细看了它的脸很多次,但它似乎从不微笑)”恰好描述了主人的观察行为及其 示;表明;标明”。故选C。
结果,与前后文衔接流畅。故选 F。 45. B 考查副词辨析。确诊癌症是重大变故,结合后文作者对生活态度的转变,可知这个消息
37. D 空位于查尔斯·达尔文的研究发现之后。空前句提到达尔文在论述动物情感时特别以狗 彻底改变了她的人生。entirely“全部地;完整地;完全地”。故选B。
为例。根据上下文,空处需要填入一个能够解释为什么达尔文会 singled out dogs 的句子。D项“That’s 46. C 考查名词辨析。前文提到“got my first treatment(第一次接受治疗)”,治疗中用的针里
because they feel many of us human’ emotions.(这是因为它们能感受到我们人类的许多情感)”直接 应该装的是药物。drug“药;药物”。故选C。
给出了原因,“they”指代上文提到的“dogs”,与上文衔接紧密,符合语境。故选 D。 47. A 考查形容词辨析。根据后文的“Surprisingly, it was finally brought to a close”可知,治疗似
38. G 空前部分通过总结多位研究者的结论,明确了“狗有情感是科学事实”。随后用“The 乎无尽,但最终结束了。endless“无休止的;无穷无尽的;无止境的”。故选A。
question is not ...”再次强调了这一点。空后则提出了一个具体问题:“这会像人类的微笑一样,表现 48. D 考查动词辨析。医生说治疗有效果,结合前文是晚期癌症,可知此处指作者可能活下来。
为一种面部信号吗?”因此,空处需要填入一个能够转折并引出新焦点的句子,即从“狗是否有情感” survive“生存;存活”。故选D。
转向 “狗如何表达情感 ”。G 项 “Instead, understanding how dogs show emotions like joy is more 49. B 考查动词辨析。根据后文“They only knew there was a chance I might die,(他们只知道女
important.(相反,理解狗如何表达像快乐这样的情感更为重要)”完美地实现了这一转折,并直接 儿可能会死)”可知,作者和父母之前都没预料到治疗会有效果、作者能活下来。expect“预计,预
引出了下文关于“微笑”这一具体表达方式的探讨。故选 G。 料,预期(某事很有可能会发生)”。故选B。
英语答案 第 2 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
50. D 考查名词辨析。父母以为女儿可能会死,结合常识,失去孩子会让他们余生陷入孤独。 为热门的”。空处需要填入一个副词来修饰它,表示“广泛地流行”。wide的副词形式为 widely。故
loneliness“孤独”。故选D。 填 widely。
51. A 考查动词辨析。根据后文作者决定重视人际关系、珍惜当下,可知她在思考这段癌症经 64. existence 考查词性转换。空前的“Her very”是形容词性物主代词和副词修饰语,后面需要
历会如何塑造自己(改变自己的观念和行为)。shape“塑造;影响……的发展”。故选A。 接一个名词。exist是动词,其名词形式为 existence,意为“存在”。故填 existence。
52. A 考查名词辨析。作者想避免单方面接受他人付出,因此决定给每段关系增添价值(主动 65. matters 考查动词时态和主谓一致。分析句子结构可知,该句主语是“Everyone”(每个人),
付出,让关系更平等)。value“价值”。故选A。 为第三人称单数。本段引述粉丝的话是在陈述一个普遍真理,因此谓语动词应使用一般现在时。故
53. C 考查形容词辨析。作者努力让今天变得有回报,因为明天可能不会来。rewarding“值得 填 matters。
的;有益的;有意义的”。故选C。 第四部分 写作
54. D 考查名词辨析。前文提到作者从癌症经历中领悟到重视关系、珍惜当下,这些是她学到 第一节
的教训、感悟,如今每天践行。lesson“经验;教训”。故选D。 Dear Sir or Madam,
55. B 考查动词短语辨析。作者秉持诚实友善的原则,结合“you never know who ... is connected My name is Li Hua. I am writing to apply to be a volunteer of our School English Association.
I have a good command of spoken English and have been to the USA twice, so I can communicate
with”(你永远不知道你……的人会和谁有关联),可知此处指撒谎会有未知影响,因此要诚实。lie well with native speakers of English. What's more, I have the relevant experience. I can easily get along
to“对……说谎”。故选B。 with foreign students.
I'm particularly interested in this job because I want to further improve my oral English capabilities
第二节 and interpersonal skills.
Looking forward to your reply.
本文是一篇记叙文。文章记述了英国动物学家 Jane Goodall 的生平事迹、重要发现及其社会影 Yours sincerely,
响,展现了她对科学和自然保护的毕生奉献。 Li Hua
56. whose 考查定语从句关系代词。分析句子结构可知,空处引导一个非限制性定语从句,修 第二节
饰先行词“Jane Goodall”。从句中,主语是“life”,谓语是“was devoted to”,空处需要填入一个关系 One evening, Alice found herself missing the very words she used to hate. She picked up her phone
“life” “ ” whose “…… ” to call Coco. As soon as Coco answered, she said softly, “Mom, I miss your nagging. My roommates are词来充当 的定语,表示 她的人生 。 用作关系代词时,可表示 的 ,在定语从句中
difficult to get along with, and I don’t know how to manage my time.” Coco listened patiently and gave
作定语,符合此处语境。故填 whose。 gentle advice: “Try talking to your roommates nicely about your sleep schedule, and also, join a club to
57. to observe 考查非谓语动词(动词不定式)。分析句子结构可知,谓语动词是“disappeared”, make friends.” She also reminded Alice to eat healthy and get enough sleep. Alice nodded repeatedly,
因此“observe”需用非谓语形式。此处“躲进鸡笼”的目的是“观察母鸡如何下蛋”,应用动词不定式“to tears welling up in her eyes. For the first time, she felt the warmth of her mom’s words.
Alice felt much better after talking to her mom on the phone. She followed Coco’s suggestions. She
observe”。故填 to observe。 had a calm chat with her roommates, and they agreed to respect each other’s habits to create a more
58. the 考查定冠词。名词“start”后面有“of my scientific journey”这个介词短语作后置定语,特 harmonious atmosphere. She also joined a book club, where she met some like-minded classmates.
指“我科学之旅的开始”,表示特指,因此需要定冠词“the”。故填 the。 Gradually, she no longer felt like a stranger in the new city. From then on, whenever she faced troubles,
she’d call her mom, no longer feeling annoyed by the nagging. Instead, she knew it was the most precious
59. with 考查介词。此处表示“带着一个笔记本和望远镜”,描述她进行观察时所携带的工具。 gift her mom could give — a love that followed her, even from far away.
介词“with”可以表示“带有、拥有”,符合语境。故填 with。 听力材料
60. significant 考查词性转换。空后是名词“discovery”,因此空处需要填入一个形容词来修饰该 Text 1
名词。significance 是名词,其形容词形式为 significant,意为“重要的,有重大意义的”。故填 significant。 M: Susan, have you invited Karen to the ball
61. and 考查连词。分析句子结构可知,空处连接了两个并列的谓语动词“spoke about...”和 W: Yes. But she’s taking a holiday in Milan now.
M: What about her sister Lisa
“stressed that...”,描述她同时进行的两个动作,表示顺接的并列关系。故填 and。 W: She’s also in Milan, but their cousin Michelle will be free that night.
62. events 考查名词复数。空前的数词是“ten”,因此后面可数名词“event”必须使用其复数形式 Text 2
“events”。故填 events。 W: So, tell me, sir, when did you notice the problem with your arm I will examine it later.
M: I was having dinner at a restaurant with my wife last night. I suddenly felt a sharp pain.
63. widely 考查词性转换。空前的“trending”是动词的现在分词形式,起形容词作用,意为“成 Text 3
英语答案 第 3 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}
M: Do you want to buy something to eat here There are a lot of items to choose from. It has snacks, Text 9
bread and drinks. W: Good morning, James. Welcome to join us tonight. You’ve won in a contest recently. So what
W: No. I prefer to eat at a restaurant near the office. contest is it
M: OK. M: It’s the 2021 Youth with Refugees Art Contest. It challenged young people to design a soccer ball
Text 4 based on the theme “Together through sport”.
W: What about going to the beach now W: What did you design
M: I don’t think it’s a good idea. It’s still early. Look at the sun. The party at the beach won’t begin M: A soccer ball of three colors. I used white, red and blue to design the ball. White equals peace,
until 7 :00 pm. Let’s leave home after sunset. red equals courage, and blue equals freedom.
W: All right. W: That’s challenging. It is not an easy job. Do you love playing soccer in your spare time
Text 5 M: Yes. When I play soccer, I forget all my worries.
W: Dale, what was your most unforgettable experience in New York W: What do you think of the other winners’ designs
M: It was visiting the Statue of Liberty. It was truly a once in a lifetime experience for me. M: They all look great. I especially love the design of a winner named Nadira Ganji. Her design
W: So what was the lowlight features athletes playing a variety of sports. They were all players coming from different backgrounds
M: The weather. with different abilities. It is very impressive.
Text 6 W: I’m really curious about all the winners’ designs now.
M: Hello, Grace. What are you going to do tomorrow M: The winning designs will be turned into real soccer balls by a charity called Alive and Kicking.
W: Nothing special. I’m planning to do some laundry. Why do you ask You’ll see them soon.
M: Well, my uncle will take me to Disneyland tomorrow. Since you told me last year you really W: That’s great! It’s really an honor to meet you. Thank you for your time.
looked forward to a trip there, I wonder if you want to go. M: The pleasure is all mine.
W: I’d love to, but I can’t afford such a trip. Text 10
M: Don’t worry about the money. My uncle will pay for it. M: Welcome to Shanghai. I am your guide. Now I’ll tell you what you’ll do during your trip in
W: That’s great. I’ll go. Shanghai. This morning, you’ll visit the Shanghai Tower first. It’s the highest landmark of Shanghai.
Text 7 There you can take the fastest elevator in the world, and have a bird’s-eye view of the entire city. You’ll
W: Alan, what are you reading have lunch at a restaurant nearby at noon. After lunch, it’s time to explore the ancient part of Shanghai —
M: I’m reading a magazine. It publishes stories and photographs about trips in the US. Yu Garden. There you can see what an old garden of Shanghai looks like. You can try to find the five
W: What do you think of it dragons there. After supper you’ll be on the Bund. You can walk slowly to look at the old and new
M: It is interesting. And I plan to write stories and take photographs for it. buildings on the two sides. The next day, you’ll take a sightseeing bus to Zhujiajiao Water Town.
W: Can you do that Zhujiajiao Water Town is the nearest water town to Shanghai and it takes about 40 minutes to get there.
M: Yes. It’s inviting people who love traveling to write for it. You don’t have to be very good at There you can walk along the bridges and by the river, and relax in a rowing boat. This lovely town will
writing. You just need to write down your personal experiences. make you forget that you are by a big city. After that, you’ll be taken to the airport.
W: I see. So do you want to become a full-time writer one day
M: No. I hope I can show tourists around famous cities one day.
Text 8
W: Jason, I heard you’re looking for a babysitter for your daughter. Is that true
M: Yes. We’re looking for someone who can help us with Emma from 9:00 am to 1:30 pm in our
house.
W: What does Emma usually do during this period
M: She plays outside from 9:00 am to 10:30 am. Then she eats some snacks. From 11:00 am to
12:30 pm she plays with building blocks and watches cartoons. Lunch time begins at 12:40 pm.
W: Does she take a nap
M: Yes. She usually takes a nap from 1:15 pm to 2:15 pm.
W: So what are your requirements for the babysitter
M: Experience is a must. It should be a girl over 18. It’s better if she knows CPR. It doesn’t matter if
she can’t speak English. Do you know anyone who is the right person for it
W: Yes. Me. I’m looking for some babysitting work now.
M: That’s wonderful.
英语答案 第 4 页 共 4 页
{#{QQABDQCowwC4kMRACD7aV0VECguYkIOTLIgGARAaqAZKQRNABCA=}#}