(期末培优卷)期末素养评价培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 (期末培优卷)期末素养评价培优卷-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 468.5KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2026-01-15 09:20:16

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语外研版(2024)期末素养评价培优卷
温馨提示:
1.本试卷分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分。满分90分。考试用时90分钟。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。
2.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置上。
3.第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试题卷上。
4.第Ⅱ卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试题卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。
第Ⅰ卷(选择题 共55分)
一、选择填空(共10小题,计10分)
从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.The little boy can run very fast. It’s ________!
A.modern B.boring C.amazing D.delicious
2.I often do exercises in the morning. It’s ________ important part of my everyday life.
A.a B.an C./ D.the
3.— I find ________ school ID cards are in the teachers’ office.
— Maybe they left the cards there.
A.Mike and Tom’s B.Mike’s and Tom’s C.Mike and Tom D.Mike’s and Tom
4.—Are you in the same school
—Yes, but we are in ________ classes. Binbin is in Class 1 and I am in Class 2.
A.interesting B.different C.same D.quiet
5.My dad is a PE teacher and he ________ young kids how to play football every Sunday.
A.teaches B.teachs C.is teaching D.teach
6.—________ everyone in your family ________ the Spring Festival (春节)
—Yes, of course.
A.Do; like B.Are; likes C.Is; likes D.Does; like
7.Look, some boys ________ kites in the park.
A.fly B.are flying C.flew D.is flying
8.Look! The boys ________ the pigeons over there.
A.fed B.feed C.will feed D.are feeding
9.My brother usually walks to school, but ________ he goes to school by bike.
A.often B.usually C.sometimes D.always
10.We ________ the national flag every Monday morning when the sun ________ in the east.
A.rise; raises B.raise; rises C.raise; raises D.rise; rises
二、完形填空(共10小题,计10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的 A、B、C和D 项中选出最佳选项。
Do you like reading and sharing (分享) your ideas Do you enjoy writing and want to be a famous writer like J.K. Rowling Then welcome to our school 11 club.
There are twenty members in the club—eleven girls and nine boys and Miss Liu is our 12 . We get together every Tuesday afternoon. Sometimes we meet in the school library, and sometimes in Room 307. The 13 in the club are colorful. For example, we can share our 14 . Sometimes we have a story-writing game. The winner can get some books as presents. We may find a book to 15 , and everyone goes on writing after the end of the story.
Last month, we had a big 16 in the club. In the party, we invited a famous writer. He shared his writing story and 17 us some writing skills. With his 18 , I think all the club members can write better stories.
If you want to 19 us, please call us at 2286-7468 or e-mail Lili384@. There are many 20 activities waiting for you. Hope you can have a great time with us.
11.A.singing B.swimming C.reading D.writing
12.A.teacher B.student C.worker D.doctor
13.A.time B.places C.activities D.people
14.A.songs B.music C.stories D.pictures
15.A.write B.read C.sell D.buy
16.A.meeting B.game C.sale D.party
17.A.taught B.shared C.learnt D.got
18.A.lesson B.help C.story D.skill
19.A.attend B.join C.join in D.take part in
20.A.beautiful B.careful C.wonderful D.hopeful
三、阅读理解(共20小题,计30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出能正确回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Sun English Club Time: 8:00 a.m.—I0:00 a.m. on Monday, Wednesday and Saturday Price: 200 yuan a month Tel: 486-4420 Activity: Two American teachers help you read English books and sing English songs. Basketball Center Time: 3:00 p.m—5:00 p.m. on Tuesday and Friday Price: 250 yuan a month Tel: 486-4422 Activity; You can get excellent basketball training (训练) from famous players!
Time: 9:00 a.m.—3:00 p.m. From Wednesday to Friday Price:100 yuan a week Tel: 486-4424 Activity: You can learn to make a robot with the help of computers and teachers. Time: 10:00 a.m.—4:00 p.m. from Wednesday to Saturday Price: 500 yuan a month Activity: You can learn different ways to swim and enjoy the fun of it! Tel: 486-4426
根据以上内容,选择正确答案。
21.If (如果) you want to sing English songs, you can call ________.
A.486-4420 B.486-4422 C.486-4424 D.486-4426
22.You can play in the Basketball Center ________.
A.on Monday B.on Tuesday C.on Wednesday D.on Sunday
23.If Frank wants to join Fun Science for four weeks, he should pay (支付)
A.500 yuan B.200 yuan C.400 yuan D.100 yuan
24.You can learn ________ in Swimming Camp.
A.from famous swimmers B.about only one way to swim.
C.about many ways to swim D.everything about swimming
25.________ will be most interested in the text.
A.Farmers B.Teachers C.Visitors D.Students
B
Do you know the little cute thing in the picture “It’s a Labubu.” I think this is your answer. You’re right. Now it has become a favorite of many young people.
The man next to the picture is Kasing Lung, the “Father of Labubu”. He is 53 years old. He was born (出生) in Hong Kong, China, but most of the time, he lives in Belgium with his family. He loves reading, drawing and writing.
Kasing Lung began to write the book The Monsters in 2015. In the book, he lets us know some really cute elves (精灵). They are Zimomo, Tycoco, Spooky, Pato, and of course, Labubu.
The group of Labubu has about 100 members. They all live happily in the forest. They are not big, just like cats. They have long ears and each has nine serrated teeth (锯齿状牙齿). And they always wear a smile. For them, everything is new and interesting.
Labubu’s cute looks make people make all kinds of toys. Many people love these toys. Would you like to have one for yourself
26.What do we know about Labubu from Paragraph 1
A.Labubu is clever. B.Labubu likes drawing pictures.
C.Many people like Labubu. D.Labubu can talk to people.
27.What about Kasing Lung is NOT mentioned (提及) in Paragraph 2
A.His age. B.His birthplace. C.His hobbies. D.His family.
28.When did Kasing begin to write the book The Monsters
A.In 2025. B.In 2022. C.In 2020. D.In 2015.
29.What do Labubu members look like
①They have long ears. ②They have nine teeth.
③They have a smiling face. ④They are tall and big.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
30.What’s the best title for the passage
A.The “Father of Labubu”. B.Labubu: A Cute Elf.
C.A Book: The Monsters. D.A Picture of Labubu.
C
One day, Bill’s mum finds there isn’t any food in the kitchen. So she asks Bill to buy some.
“Bill, we need some food. Can you buy some for us ” Mum asks.
“Sure, Mum!” Bill says.
“What do we need, Mum ” Bill asks.
“We need two tomatoes and four carrots for dinner. We also need some strawberries, apples and bananas to make fruit salad for tomorrow’s breakfast. And you can buy some ice cream if there’s money left (剩余的),” Mum says.
“OK,” Bill says and goes out. On his way, he sees a boy eating an orange. He wants to have one. It’s his favorite fruit. Then he sees a girl with a lollipop (棒棒糖) in her hand. He wants to have one too.
Bill goes into a shop. A woman says, “Can I help you ”
“Yes, please!” Bill says. “I want two oranges, four lollipops and an ice cream.”
But after Bill buys these, he only has $1 left. He can only buy two carrots. When Bill goes back home, he says, “I’m sorry, Mum. I don’t buy the food we need.”
Mum is angry but tries to keep calm (冷静的). “We can have carrots for dinner. But remember to think about our family needs first next time,” she says.
Bill knows he is wrong and he apologizes to Mum.
31.Bill’s mum asks him to ________ for dinner and tomorrow’s breakfast.
A.have some oranges B.make some ice cream
C.buy some vegetables and fruits D.keep some of his favorite lollipops
32.Mum is angry because ________.
A.Bill buys nothing for his home.
B.Bill only buys tomatoes for dinner.
C.Bill doesn’t know he is wrong at last.
D.Bill doesn’t think about family needs first.
33.The underlined(划线) word “apologizes” means “________” in English.
A.says sorry B.says goodbye C.tells stories D.tells good news
34.What does the underlined word “these” refer to
A.Two tomatoes and four carrots
B.Two oranges, four lollipops and an ice cream
C.Strawberries, apples and bananas
D.Two carrots
35.What is the passage mainly about
A.The fruit Bill likes best. B.The Food Bill buys.
C.The ice cream in the girl’s hand. D.A lesson Bill will always remember.
D
Jason enjoys a lot of fun in biology because his hobby is collecting insects. This is Jason’s report about collecting insects.
My experience (经历) about collecting insects
Why I like it: Watching insects is interesting and they can be very beautiful. Where I find the insects: In many different places, such as the yard around my house or the park near my school.
How I do it: When I see a new insect, I put it in a glass bottle, and then look at it very carefully. If it’s small, I will use a magnifying glass (放大镜). Then I try to find out what kind of insect it is. I have a lot of books about insects to help me. After that, I draw a picture of it with a pencil in my notebook. I also write down its name, the date and where I found it. Finally, I take it back to the same place and let it go. I want it to be free (自由的).
My dream: I want to be an entomologist (昆虫学家) in the future. That’s a person who studies insects. I think my dream will come true one day.
36.What does Jason want to study in the future
A.B.C. D.
37.How does Jason collect the insect
a. He lets the insect go.
b. He sees a new insect.
c. He draws a picture of the insect.
d. He puts the insect in a glass bottle.
A.a—b—c—d B.b—d—c—a C.b—c—d—a D.d—b—c—a
38.Jason writes down the information about insects except (除了) ________.
A.what they eat B.their names
C.when he finds them D.where he finds them
39.What things will Jason bring when he goes out to collect insects
①a magnifying glass ②a pencil and a notebook ③a dictionary ④a glass bottle
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④
40.In which part of a school newspaper can we read the passage
A.Art world. B.Sports field. C.Fun history. D.Amazing nature.
四、短文还原(共5小题,计5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
Choose the proper sentences to complete the passage.
Pandas are popular animals from China. But they were once in great danger. China is home to pandas. 41 “As time goes by, we will have more pandas in the future,” one Chinese official said. China has done a lot to help pandas and now pandas live better in China.
Here are two examples. Pandas’ favourite food is bamboo. 42 A panda needs 12-38 kilograms of bamboo each day. In the 1980s, without enough food, there were just 1,200 pandas left. 43 In these reserves, people plant lots of bamboo. Pandas are born small and blind. 44 So people look after them in labs (实验室).
45 The earth is getting warmer. Some places may not be good for pandas to live. Some bamboo could go away (消失) within 80 years, scientists said. It’s still dangerous for pandas.
A.But there is still bad news.
B.And they are big eaters!
C.But a panda doesn’t eat much bamboo.
D.The number of pandas in China is going up.
E.They only open their eyes six to eight weeks after birth.
F.To help the pandas, China has set up 67 panda reserves (保护区).
G.These pandas look so cute.
第Ⅱ卷(非选择题;共35分)
五、词汇应用(共10 小题,计10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Frank is 46 18-year-old boy. He 47 (come) from Australia. Now he studies Chinese in a school in Changsha. There are many kinds of clubs in the school. These clubs are 48 (real) interesting for him.
In the Chinese cooking club, he 49 (learn) how to make Chinese food. Now he can 50 (make) jiaozi well. Another great club is about Chinese songs. He isn’t good at 51 (sing) Chinese songs. But his classmates are very nice, and some of 52 (they) teach him to sing every week.
What’s Frank’s favourite club Well, he likes Chinese kung fu club best. Why does he like Chinese kung fu Because he thinks it is good 53 health. Now he often plays Tai Chi with a great teacher. The teacher’s classes are very 54 (use). He likes telling 55 (story) to help students know about Tai Chi.
Frank has a good time in Changsha. And he loves China and Chinese people very much.
六、阅读表达(共5小题,计5分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Tom’s mother, from Canada
My mom is a middle school English teacher. When she has morning classes, she gets up at 6:00 a.m. She makes breakfast for our family at 6:30 and rides her bike to school at 7:15. Her first class starts at 8:00 a.m. She has four classes a day and often helps her students with their homework after class. She finishes work at 5:00 p.m. and gets home at 5:30. After dinner, she reads English magazines for an hour and prepares lessons for the next day. She usually goes to bed at 10:30 p.m. On Saturdays, we go to the cinema or visit my grandparents together.
Amy’s father, from Australia
My dad is a head cook in a big restaurant. He works the night shift, so he gets up at 1:30 p.m. He has a quick lunch at 2:00 p.m. and takes the subway to work at 3:00 p.m. His work starts at 4:00 p.m. He plans the menu and cooks special dishes for customers every day. He finishes work at 1:00 a.m. and takes a taxi home because it’s too late. He drinks a cup of milk and watches a food show for 20 minutes, then goes to bed at 2:00 a.m. We have a big family dinner every Sunday evening.
56.How many classes does Tom’s mom have a day
57.What activities do Tom and his mom do on Saturdays
58.Why does Amy’s dad get up in the afternoon
59.What can you learn from Tom’s mom and Amy’s dad
60.翻译文中画线的句子。
七、书面表达(共1题,计20分)
61.假如你是李明,收到英国笔友John的来信,信中谈到想了解你的课外活动。请你根据以下信息提示,适当补充,给他写一封回信,介绍你的三个课外活动。
我的课余活动 参加音乐社团 收集明信片 活动三
活动内容 乐队排练 收集明信片 ……
活动收获 学习音乐知识; 结交新朋友。 欣赏自然美景; 懂得保护自然。 ……
注意:
1. 文中不得出现真实姓名和学校名称。
2. 要点齐全,适当发挥,语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
3. 词数不少于80词,文章的开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear John,
I am writing here to tell you something about my free time activities._________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Ming
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:这个小男孩能跑得非常快。这太令人惊讶了!
考查形容词辨析。modern现代的;boring无聊的;amazing令人惊异的;delicious美味的。根据“The little boy can run very fast.”可知,小男孩跑得快是令人惊讶的,amazing“令人惊讶的”符合语境。故选C。
2.B
【解析】句意:我经常在早上锻炼。这是我日常生活的一个重要部分。
考查冠词。a一个,表泛指,用于辅音音素开头单词前;an一个,表泛指,用于元音音素开头单词前;/零冠词;the表特指。根据“important part”可知,此处是泛指一个重要部分,important是元音音素开头的单词,用an修饰。故选B。
3.B
【解析】句意:——我发现Mike和Tom的学生证在教师办公室。——也许他们把学生证落在那里了。
考查名词所有格形式。根据“school ID cards”可知,此处应用名词所有格形式,而由“they”和“cards”为复数可知,此处表示Mike和Tom各自拥有的学生证,需用各自所有格形式“Mike’s and Tom’s”。故选B。
4.B
【解析】句意:——你们在同一个学校吗?——是的,但我们在不同的班级。彬彬在1班,我在2班。
考查形容词辨析。interesting有趣的;different不同的;same相同的;quiet安静的。根据“Binbin is in Class 1 and I am in Class 2”可知,两人班级不同。故选B。
5.A
【解析】句意:我爸爸是一名体育老师,他每个星期天教小孩子如何踢足球。
考查动词时态和第三人称单数形式。teaches教;teachs错误拼写,正确形式应为teaches;is teaching正在教;teach教,原形。根据时间状语“every Sunday”表示习惯性动作,需用一般现在时;主语“he”为第三人称单数,动词需加“-es”。故选A。
6.D
【解析】句意:——你家里的每个人都喜欢春节吗?——是的,当然。
考查一般疑问句和主谓一致。根据答句“Yes, of course.”可知,问句是一般疑问句,且句子时态是一般现在时,主语“everyone”是第三人称单数,所以助动词用does,谓语动词用原形like。故选D。
7.B
【解析】句意:看,一些男孩正在公园里放风筝。
考查现在进行时态。句首的Look表示动作正在进行,因此应使用现在进行时。主语some boys是复数,谓语动词需用复数形式are flying。故选B。
8.D
【解析】句意:看!那些男孩正在那边喂鸽子。
考查时态辨析。根据“Look!”可知,常用于引起注意当前正在发生的动作,故句子需用现在进行时表示“正在喂”。故选D。
9.C
【解析】句意:我哥哥通常步行去上学,但有时他骑自行车去上学。
考查频率副词辨析。often经常;usually通常;sometimes有时;always总是。根据“My brother usually walks to school, but…he goes to school by bike.”可知,句中but表示转折,强调并非总是如此,此处是表示“偶尔或有时”的频率副词,以与usually形成对比,sometimes符合语境。故选C。
10.B
【解析】句意:我们每周一早上在太阳在东方升起时升国旗。
考查动词辨析。rise上升;raise举起。根据题干可知,第一个空需要用及物动词,宾语为“国旗”,表示人为动作的“升起”,应该用raise;第二个空需用不及物动词,主语为“太阳”,表示自然现象“升起”,故用rises。故选B。
11.D 12.A 13.C 14.C 15.B 16.D 17.A 18.B 19.B 20.C
【导语】本文讲述了学校写作俱乐部的相关情况,包括成员、活动等,还提到上个月俱乐部举办聚会邀请著名作家分享写作故事和技巧,最后欢迎大家加入俱乐部。
11.句意:那么欢迎加入我们学校的写作俱乐部。
singing唱歌;swimming游泳;reading阅读;writing写作。根据“Do you enjoy writing and want to be a famous writer like J.K. Rowling ”可知,此处说的是写作俱乐部。故选D。
12.句意:俱乐部有二十名成员——十一名女生和九名男生,刘老师是我们的老师。
teacher老师;student学生;worker工人;doctor医生。根据“Miss Liu is our...”以及后文内容可知,刘老师是俱乐部的老师。故选A。
13.句意:俱乐部的活动丰富多彩。
time时间;places地方;activities活动;people人们。根据“For example, we can share our...Sometimes we have a story-writing game.”可知,这里说的是俱乐部的活动。故选C。
14.句意:例如,我们可以分享我们的故事。
songs歌曲;music音乐;stories故事;pictures图片。根据“Sometimes we have a story-writing game.”可知,在写作俱乐部会分享故事。故选C。
15.句意:我们可以找一本书来读,然后在故事结尾后每个人都继续写。
write写;read读;sell卖;buy买。根据“and everyone goes on writing after the end of the story.”可知,此处是指找一本书来读。故选B。
16.句意:上个月,我们在俱乐部举办了一个大型聚会。
meeting会议;game游戏;sale销售;party聚会。根据“In the party, we invited a famous writer.”可知,此处说的是举办了一个聚会。故选D。
17.句意:他分享了他的写作故事,并教给我们一些写作技巧。
taught教;shared分享;learnt学习;got得到。根据“He shared his writing story and...us some writing skills.”可知,著名作家教给成员们写作技巧。故选A。
18.句意:在他的帮助下,我认为所有的俱乐部成员都能写出更好的故事。
lesson课;help帮助;story故事;skill技巧。根据“I think all the club members can write better stories.”可知,在作家的帮助下,成员们能写出更好的故事。故选B。
19.句意:如果你想加入我们,请拨打2286-7468或发电子邮件至Lili384@。
attend出席;join加入;join in参加;take part参与。根据“us”可知,此处用join表示加入某个组织或团体。故选B。
20.句意:有许多精彩的活动等着你。
beautiful美丽的;careful仔细的;wonderful精彩的;hopeful有希望的。根据“activities waiting for you.”可知,此处是指精彩的活动。故选C。
21.A 22.B 23.C 24.C 25.D
【导语】本文是应用文,为四则活动广告,介绍了Sun英语俱乐部、篮球中心、趣味科学活动和游泳营的时间、价格、联系方式及活动内容。
21.细节理解题。根据“Sun English Club”部分的“Activity: …sing English songs.”及“Tel: 486-4420”可知,想唱英文歌可拨打486-4420。故选A。
22.细节理解题。根据“Basketball Center”部分的“Time: 3:00 p.m.—5:00 p.m. on Tuesday and Friday”可知,篮球中心周二开放。故选B。
23.细节理解题。根据“Fun Science”部分的“Price: 100 yuan a week”可知,四周的费用是100×4=400元。故选C。
24.细节理解题。根据“Swimming Camp”部分的“Activity: You can learn different ways to swim”可知,能学习多种游泳方式。故选C。
25.推理判断题。文中的英语俱乐部、篮球训练、科学活动、游泳营都是适合学生参与的项目,因此学生对本文最感兴趣。故选D。
26.C 27.D 28.D 29.A 30.B
【导语】本文是说明文。主要介绍了受年轻人喜爱的精灵形象Labubu,包括其创作者、相关书籍及形象特征等信息。
26.细节理解题。根据第一段“Now it has become a favorite of many young people.”可知,很多人喜欢Labubu。故选C。
27.细节理解题。根据第二段“He is 53 years old. He was born (出生) in Hong Kong, China... He loves reading, drawing and writing.”可知,提到了他的年龄、出生地和爱好,未提及家庭成员。故选D。
28.细节理解题。根据第三段“Kasing Lung began to write the book The Monsters in 2015.”可知,他是2015年开始写这本书的。故选D。
29.细节理解题。根据第四段“They are not big... They have long ears and each has nine serrated teeth... And they always wear a smile.”可知,Labubu成员有长耳朵、九颗牙齿、面带微笑,并非又高又大。对应①②③。故选A。
30.最佳标题题。文章围绕“Labubu”这一可爱精灵展开,介绍了它的创作者、相关书籍、形象特点等内容,核心是“Labubu这个可爱的精灵”。故选B。
31.C 32.D 33.A 34.B 35.D
【导语】本文讲述了Bill帮妈妈买食材时,因优先买自己喜欢的食物而没完成家庭采购,最终认识到错误并道歉的故事,传递了“先考虑家庭需求”的道理。
31.细节理解题。根据妈妈的话“We need two tomatoes and four carrots... some strawberries, apples and bananas”可知,妈妈让Bill买蔬菜和水果。故选C。
32.细节理解题。根据妈妈的话“remember to think about our family needs first next time”可知,妈妈生气是因为Bill没先考虑家庭需求。故选D。
33.词句猜测题。根据“Bill knows he is wrong”可知,“apologizes”对应“says sorry(道歉)”。故选A。
34.词句猜测题。根据前文Bill说的“I want two oranges, four lollipops and an ice cream”可知,“these”指代他买的这几样东西。故选B。
35.主旨大意题。文章核心是Bill通过这次经历学到“先考虑家庭需求”的教训,这是他会铭记的一课。故选D。
36.D 37.B 38.A 39.C 40.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Jason因为爱好收集昆虫,分享了自己收集昆虫的原因、地点、具体步骤,还表达了未来想成为昆虫学家的梦想。
36.细节理解题。根据“My dream: I want to be an entomologist in the future. That’s a person who studies insects.”可知,Jason在未来想要成为研究昆虫的昆虫学家,故选D。
37.细节理解题。根据“How I do it”中的“When I see a new insect, I put it in a glass bottle”“After that, I draw a picture of it with a pencil in my notebook”和“Finally, I take it back to the same place and let it go”可知,Jason收集昆虫的顺序是看见新昆虫、放进玻璃瓶、画昆虫、放回昆虫,故选B。
38.细节理解题。根据“I also write down its name, the date and where I found it”可知,文中未提及记录昆虫的食物,故选A。
39.细节理解题。根据“I will use a magnifying glass”“After that, I draw a picture of it with a pencil in my notebook”和“When I see a new insect, I put it in a glass bottle”可知,Jason外出收集昆虫时用到了放大镜、铅笔、笔记本和玻璃瓶,故选C。
40.推理判断题。根据全文讲述Jason收集昆虫的经历可推断这篇文章可能会在学校报纸上的神奇的大自然板块读到,故选D。
41.D 42.B 43.F 44.E 45.A
【导语】本文主要介绍了中国大熊猫的生存现状、保护措施以及仍面临的挑战。
41.根据“China is home to pandas. ... “As time goes by, we will have more pandas in the future,” one Chinese official said.”可知,此处应说明中国大熊猫数量增长的趋势,与后文官员的话相呼应。选项D“中国大熊猫的数量正在增长。”符合语境。故选D。
42.根据“Pandas’ favourite food is bamboo...A panda needs 12-38 kilograms of bamboo each day.”可知,此处强调熊猫食量很大,选项B“而且它们食量很大!”符合语境。故选B。
43.根据“In the 1980s, without enough food, there were just 1,200 pandas left...In these reserves, people plant lots of bamboo.”可知,此处应该提到熊猫数量减少,并引出保护措施,选项F“为了帮助熊猫,中国建立了67个熊猫保护区。”符合语境。故选F。
44.根据“Pandas are born small and blind...So people look after them in labs (实验室).”可知,熊猫刚出生时很脆弱,需要人工照顾,此处应该解释为什么需要实验室照料。选项E“它们出生后六到八周才睁开眼睛。”符合语境,故选E。
45.根据“The earth is getting warmer...It’s still dangerous for pandas.”可知,此处应该提出熊猫面临的威胁,选项A“但仍有坏消息。”符合语境。故选A。
46.an 47.comes 48.really 49.learns 50.make 51.singing 52.them 53.for 54.useful 55.stories
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了来自澳大利亚的Frank在长沙学习中文,并参加各种有趣的俱乐部,如烹饪俱乐部、中文歌曲俱乐部和中国功夫俱乐部,以及他在中国的愉快生活。
46.句意:Frank是一个18岁的男孩。此处表示泛指的含义,18-year-old以元音音素开头,需用不定冠词an。故填an。
47.句意:他来自澳大利亚。时态为一般现在时,主语He是第三人称单数,谓语动词需用comes。故填comes。
48.句意:这些俱乐部对他来说真的很有趣。interesting是形容词,需用副词really修饰。故填really。
49.句意:在中餐烹饪俱乐部,他学习如何制作中餐。时态为一般现在时,主语he是第三人称单数,用learns。故填learns。
50.句意:现在他饺子包得很好。情态动词can后接动词原形make。故填make。
51.句意:他不擅长唱中文歌曲。be good at doing sth.是固定搭配,意为“擅长做某事”,介词at后接动名词形式。故填singing。
52.句意:但是他的同学们都很友好,他们中的一些人每周都教他唱歌。介词of后需用代词宾格them。故填them。
53.句意:因为他认为这对健康有好处。be good for…是固定搭配,意为“对……有益”。故填for。
54.句意:老师的课非常有用。系动词are后需用形容词useful作表语。故填useful。
55.句意:他喜欢讲故事帮助学生了解太极。tell stories是固定搭配,意为“讲故事”。故填stories。
56.4/Four. 57.They go to the cinema or visit Tom’s grandparents. 58.Because he works the night shift. 59.We should work hard. /We should love our family. 60.他在凌晨一点完成工作,因为太晚了,所以他乘坐出租车回家。
【导语】本文主要介绍了汤姆的母亲和艾米的父亲的职业、日常作息以及家庭生活安排,展现了两人不同的工作节奏和生活方式。
56.根据“She has four classes a day...”可知,汤姆的母亲每天有四节课。故填4/Four.
57.根据“On Saturdays, we go to the cinema or visit my grandparents together.”可知,他们周六会一起看电影或拜访祖父母。故填They go to the cinema or visit Tom’s grandparents.
58.根据“He works the night shift, so he gets up at 1:30 p.m.”可知,他上夜班,所以下午才起床。故填Because he works the night shift.
59.开放性问题,谈谈你从汤姆的妈妈和艾米的爸爸身上学到了什么。故填We should work hard. /We should love our family.
60.此处句子是一般现在时。He“他”,为主语;finishes work“完成工作”;at 1:00 a.m.“在早上一点”;and“和”;takes a taxi home“乘出租车回家”;because“因为”;it’s too late“太晚了”。故填:他在凌晨一点完成工作,因为太晚了,所以他乘坐出租车回家。
61.范文
Dear John,
I am writing here to tell you something about my free time activities.
Firstly, I join the music club. We have band rehearsals every week. Through these, I learn lots of music knowledge and make many new friends who share the same interest.
Secondly, I collect postcards. When I get them, I can appreciate the natural beauty on them. It makes me understand the importance of protecting nature.
Lastly, I often play basketball with my classmates after school. It helps me keep healthy and teaches me teamwork.
These activities make my free time colorful and meaningful.
Yours,
Li Ming
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中课外活动的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“I am writing here to tell you something about my free time activities.”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“参加音乐社团、收集明信片、打篮球”几个方面重点介绍课外活动的具体情况;
第三步,书写结语。表达“课外活动让我的空闲时间丰富多彩且有意义”的总结。
[亮点词汇]
①make friends 交朋友
②share the same interest 有着相同的兴趣
③appreciate 欣赏
④keep healthy 保持健康
[高分句型]
①Through these, I learn lots of music knowledge and make many new friends who share the same interest.(定语从句)
②It makes me understand the importance of protecting nature.(make sb. do sth. 句型)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录